Ervaring met slakken. Ik schreef 3 personen aan waarvan ik wist dat ze vochten tegen een plaag van slakken. De vraag was: Hoe heb jij er tegen gevochten om het pleit te winnen.
Er zijn twee korte samenvattingen van Marc en Paul. Roland echter heeft er een uitgebreid artikel aan gewijd. Van Roland begrijp ik dat want voor hem was het een heroïsch gevecht. Uit zijn tekst zal je kunnen opmaken hoe erg het wel was. Die lieve beestjes vraten zijn tuin bijna letterlijk kaal.
Getuigenis van Marc (onze voorzitter):
– Ik probeer de natuurlijke vijanden van slakken in mijn tuin te krijgen zoals egels en kikkers en padden. Daarvoor moet creëer ik de natuurlijk biotoop voor deze dieren. – Voor egels zijn dat stapels takken en verwilderde hoekjes. – Mijn vijver is nuttig voor de kikkers en padden alsook een dichte bodembeplanting waaronder ze zich kunnen schuilen. – Ook laat ik de kippen, in de winterperiode, in de moestuin. Hun rondscharrelen helpt bijzonder veel. -Nu zet ik terracotta bloempotten omgekeerd in mijn moestuin. Daaronder komen de slakken schuilen. Regelmatig controleer ik om de slakken die erin zitten te verwijderen. -Het kan ook met planken te leggen op schaduwrijke plaatsen of aan struiken want slakken zoeken de plaatsen op die vochtig blijven. – Op verschillende plaatsen in mijn moestuin leg ik nu kleine bloempotjes (diam. 9cm)op hun zij. Daarin strooi ik ecologisch verantwoorde slakkenkorrels 'Escar-go van Ecostyle' Die korrels trekken door hun geuren de slakken aan. De slakken eten ze op waardoor ze afsterven. De korrels zijn niet gevaarlijk voor de natuurlijke vijanden van de slak (de predatoren).
Getuigenis van Paul (onze webmaster):
1) plankjes tussen de rijen : regelmatig onder die plankjes controleren 2) bij vochtig weer (dan lopen ze zelfs over de tuinpaden) : 's avonds met de zaklamp op ronde gaan 3) Escar-go : ecologisch verantwoorde slakkenkorrels 4) kippen af en toe (tijdens de winterperiode zeker en vast) op stap laten gaan in de tuin 5) lijsters proberen te lokken ... (= zeker geen giftige slakkenkorrels gebruiken!)
Getuigenis van Roland ( redacteur van de 'Jabbeekse Veltflap' en pers en promotie verantwoordelijke).
Het is een hele bijdrage, een artikel onder de tittel:
Preventieve en biologische bestrijdingsmiddelen van naaktslakken.
Dit artikel is een samenvatting van mijn persoonlijke bestrijding van slakken. Ze teisterden mijn biologische groentetuin en siertuin gedurende de laatste 10 à 15 jaar. Het leidde soms tot het tellen van mijn aantal gevangen slakken in mijn dromen leidde.(Liever een ander onderwerp natuurlijk)
_________________________________________________________________________________ Op een paar nachten tijd kunnen ze alle jonge plantjes van sla , wortelen, kolen, herleiden tot een paar nerven (vooral in het voorjaar). Hierdoor moest ik soms verschillende malen herzaaien of herplanten. Dit is uiteraard duurder en het brengt een groei–en opbrengst vertraging met zich mee. De meeste schade trad op in warme en vochtige perioden. Gelukkig heb ik dit probleem niet mijn serre nooit gehad. __________________________________________________________________________________ Slakken kunnen tot de helft van hun eigen lichaamsgewicht aan plantaardig materiaal opnemen in 12 uur tijd. Veel aangetaste planten geven aanleiding tot allerlei plantenziekten.
De meeste slakken leven slechts 1 jaar en zijn tweeslachtig. Ze kunnen tot 500 eitjes per jaar leggen in de bodem of onder plantenafval. Dit gebeurt één maal in de lente en een tweede maal in de herfst.
Omdat ik het druk had door mijn beroep, wilde ik op zeker moment mijn groentetuin opgeven. Ook omdat vele onderstaande hulpmiddelen, die ik aanwendde, onvoldoende resultaat gaven. _____________________________________________________________
Ik geef hier nu in chronologische volgorde wat die bestrijdingsmiddelen waren:
- afgesneden plastiek flessen, gevuld met zoet bier. (gerust 1 bak bier/maand) - bermen van lavagruis, houtas, fijne strandschelpen. Deze werden rond de planten gestrooid met de bedoeling om de onderhuid van de slakken beschadigen. - creëren van schaduwplaatsen met jutezakken, oude teggels en pannen, omgekeerde bloempotten, rabarberbladeren enz. - extra aanplanten van fel gegeerde planten, zoals koolplanten, rabarber,….. - extra aanplanten van tijm, salie, tomaat, hysop, spirea, Oostindische kers, lavendel, zonnehoed, munt.s Ook citroenmelisse, duizendblad, vrouwenmantel,kerstroos, merikwortel, siergrassen,knoflook en nog meer. Dit zijn allemaal planten die slakken afstoten. - koperen band of draad is als een prikkeldraad voor de slakken, maar is ook niet meer goedkoop. – in de winter , kippen in de tuin laten scharrelen. - veel gebruik van tuinbouwgaas bij het zaaien, daar de meeste slakken zich over het gaas bewegen. - ommuren van de groentetuin met gegalvaniseerde platen van 20 cm hoog waarvan 10 cm in de grond. Een omgebogen scherp getande bovenrand diende om de slakken buiten mijn eigen tuin houden. Ze kwetsen zich, bij het kruipen over deze scherpe randen. Ik heb deze platen zelf versneden, geplooid en geplaatst. Als je ze in de handel aankoopt, is dit een veel te dure oplossing. Dit hulpmiddel heeft tijdelijk goed gewerkt. Het komt er op ook aan om de slakken binnen je tuin te verdelgen. De ideale oplossing is 1 of meerdere egels in de tuin. – Een volledig gesloten omheining tot op een kleine hoogte is noodzakelijk.
Weet echter, dat in de winter, huisjes slakken de eitjes van naaktslakken opeten. _________________________________________________________________
Een in de handel te verkrijgen middel tegen naaktslakken is 'nemaslug'. Het is een product dat naaktslakken op een speciale manier effectief bestrijdt. Dit product is onschadelijk voor mens en dier. Het werkt minimum 6 weken, maar is minder geschikt tegen huisjes slakken, die meestal bovengronds leven. Om een goed resultaat te bekomen moet 'nemaslug' zéér oordeelkundig, volgens de voorschriften gebruikt worden. 'Nemaslug' is niet goedkoop (€ 30 tot 40 ) voor een oppervlakte van 40 tot 100 m2. Ik had daar echter te weinig resultaat mee. –'Nemaslug' wordt verkocht bij o.a.:' Biobest' in Westerloo en ook bij 'Hortiplan' te Roeselare. __________________________________________________________________ - Tegenwoordig gebruik ik 'Escar-go'. Dit zijn korrels tegen naakt-en huisjesslakken. – 'Escar-go' bevat een natuurlijke stof 'ferifosfaat' die ook in de natuur voorkomt en onschadelijk is voor mens en dier. – De slakken eten graag deze korrels, trekken zich nadien terug in hun schuilplaats en je ziet ze niet meer terug. – 'Escar-go' is een product van 'Eco-style'. – Het is in vele tuincentra te koop voor de richtprijs van € 20 / 1,5 kg. Het is ook in kleinere hoeveelheden verkrijgbaar. Zie www.ecostyle.be/slakken ________________________________________________________________________________
- Het meest doeltreffend is volgens mij, in de late zomeruren vanaf 11h s’ avonds, de slakken vangen.
Ik haalde soms een vangst van 100 in een uur. Geleverd aan de universiteit worden ze voor opzoekingen gebruikt. Dit in verband met een vervangingsproduct voor 'insuline' tegen de suikerziekte. Slakken zijn dus niet alleen goed voor hun natuurlijke vijanden zoals vogels, kippen, egels, kikkers, muizen enz. Ze kunnen ook nuttig zijn voor de wetenschap en wie weet, ook nog voor andere nuttige toepassingen! ________________________________________________________________
Ik hoop dat deze getuigenissen jou nuttig kunnen zijn in jouw strijd tegen slakken. Mensen die op zwaardere grond groenten telen hebben minder last van slakken. -Eén middel uit de handel komt naar voor als zijnde het meest helpend t.t.z. 'Escar-go' van 'Eco-style'. -Maar het meest doeltreffende is en blijft,'De slakken zelf vangen'...hoe dan ook.
09-08-2014 om 00:00
geschreven door tuinblog d
|