Naar het einde van de groei van pompoenen courgettes en komkommers zijn die zeer vatbaar voor de schimmel ziekten meeldauw en valse meeldauw. Ik heb altijd veel moeite om deze beide ziektes uit mekaar te houden.
Op wikipedia vond ik voor beiden een woordelijke omschrijving.
Echte meeldauw of witziekte
- Plaats van aantasting: bovenkant van de bladeren - schimmels kunnen enkel overleven op levende planten - Uitzicht: eerstwitte poederachtige aanslag en later wit schimmelpluis op de bladeren. (soms zien we de schimmel ook aan de onderkant) - Bladeren krullen vaak deels op en vallen af.
- Op of in de bladeren: Schimmels bovenop de bladeren met kiembuis doorheen de celwand van de planten om er voedsel en water uit te zuigen. - De vlekken zijn aanvankelijk gemakkelijk van het blad af te vegen.
- Kiemomstandigheden: Droge omstandigheden nodig om te ontkiemen. De schimmelsporen bevatten zelf voldoende water en voedsel om te kunnen kiemen. - Minimumtemperatuur nodig van 20°C (= zomerschimmel) - Soort schimmel: eischimmel
Dan vond ik Google afbeelding de ziekte in beeld:
meeldauw op pompoenen.
Valse meeldauw of bladvlekkenziekte
- Plaats van aantasting: onderkant van de bladeren - Uitzicht: onderkant: grijs pluis; bovenkant: gele vlekken die soms bruin verkleuren - Op of in de bladeren: schimmels groeien deels in het plantenweefsel van de gastheer. De vlekken zijn dan ook niet van het blad af te vegen. - Kiemomstandigheden: Vochtige omstandigheden nodig om te kunnen ontkiemen. (= nat weerschimmel) - Soort schimmel: zakjesschimmel
Ook hier de ziekte in beeld zodat je het verschil kunt onderscheiden. Dat het niet altijd even duidelijk is zal je kunnen vaststellen. Wil je meer afbeelding, ga dan direct naar Google afbeeldingen.
valse meeldauw aantasting.
Zelf heb ik er soms moeite mee of het nu valse of echte meeldauw is. Meestal maakt het niets meer uit omdat het vooral optreed op het einde van de plantengroei kort voor het wegnemen van de plant Eens de plant gerooid stopt ook de groei van de aandoening.
02-10-2014 om 13:28
geschreven door tuinblog d
|