Beste Tuinclubleden. Hier lees je héél wat nieuws over de moestuin, de kruidentuin, dieren in de tuin, de vijver, ... !
10-01-2015
Het weer als spelbreker
In dat regenachtig weer de opkuis doen in de tuin, dat gaat niet. Er is genoeg binnenwerk dat ik niet buiten in de regen moet gaan prutsen. Er staat ook een stevige wind met hevige windstoten. Dit winderig weer is nadelig voor rug patienten.
De stammen en de takken moeten nog gezaagd worden tot brandhout. Hier zie je ook duidelijk hoeveel groog hout, tot de stam toe, aanwezig is.
En op de composthoop moet ik nog de takkelingen samen harken.
Bij het weer van nu herinner ik mij nog de zware storm van 1990, toen hier in de omtrek honderden bomen sneuvelden. Er was ook veel schade aan oudere huizen. De winter kwam pas in februari en duurde tot een groot eind in maart. Het hoeft nu natuurlijk niet op dezelfde manier te gaan. De jaren verschillen allemaal maar een hobby tuinder droomt altijd van een vroeg voorjaar.
10-01-2015 om 00:00
geschreven door tuinblog d
09-01-2015
heuglijk nieuw(s)
Op woensdag 7 januari op 19u14 is ons 4de kleinkind geboren. Robin is het eerste kind van onze jongste dochter. Het fiere jonge moedertje en de pas geborene stellen het goed na een zeer vlotte bevalling. De hele namiddag waren we gisteren in de kliniek met Champagne als inleiding. Voor de rest hebben we de doopkaartjes helpen plooien en klaarmaken voor de post. Er waren twee onderbrekingen van +/- 20minuten voor verzorging. Dan moesten we de gang op. Wachten kan toch lang duren hé! Bij het huiswaarts keren brachten we reeds een groot deel briefomslagen naar de brievenbus.
09-01-2015 om 06:11
geschreven door tuinblog d
08-01-2015
beweging in de tuin
Er was gisteren opnieuw wat beweging in de tuin
Ik kreeg hulp van mijn broer die de deels verdroogde vlierstruik af zaagde.
Het leverde heel wat grillig hout op dat gemakkelijk kraakt maar niet altijd gemakkelijk is om bussels van te maken.
De composthoop werd wat afgeschermd met een plank.
In de namiddag moest ik afhaken. Ik was reeds goed over mijn tarief gegaan en het is niet mijn bedoeling mij opnieuw in nesten te werken. Mijn broer werkte verder aan de opkuis door het fijnere hout in bussels te verwerken. Alleen de nog te zagen stammen en takken blijven liggen tot volgende week.
08-01-2015 om 00:00
geschreven door tuinblog d
07-01-2015
Gember
Gember is in feite een tropische plant en dus hier voor volle grond niet streek eigen. Toch kan je hier binnen gember kweken in huis of in een warme serre.
Gember kweken in 8 stappen De gemberplant is eigenlijk een tropische plant en groeit vooral goed in warme tropische klimaten. Dat betekent niet dat je hier geen gember kunt kweken. Binnen in huis is dit namelijk goed mogelijk! Een gemberplant houdt wel veel van warmte, dus je zou ergens in maart kunnen beginnen met de gember te planten. Als je het binnen in huis verder goed warm houdt, doet de gemberplant het goed.
Volg de volgende 8 stappen hoe je zelf gember kunt kweken. 1. Stuk gember kopen in de supermarkt Ga naar de supermarkt en koop een stuk gember. Waar je op moet letten bij het kopen van een vers stuk gemberwortel is dat je er 1 pakt waar geen beschadigingen op zitten. De gemberwortel moet stevig aanvoelen en hij moet een aantal vinger vertakkingen met knopen hebben. Uit de knopen van de gemberwortel groeien namelijk de nieuwe scheuten. Let op! Niet alle gemberwortels zijn eetbaar! Dus als je de eetbare gemberwortel wilt kweken, koop er dan echt eentje uit de supermarkt! 2. Kies een goede plek uit voor de gemberplant Als je eenmaal een mooi stuk gemberwortel gevonden, kan je een mooie plek kiezen waar je de gember wilt planten. Gember is een tropische plant dat van een warm klimaat houdt. Hij kan niet tegen vorst en ook niet goed tegen direct zonlicht. Kies dus een mooi warm schaduwrijk plekje uit. Aangezien Nederland vaak een wat kouder klimaat heeft, raad ik je aan om de gemberwortel in een pot te planten. 3. Kies de juiste plantenpot De grootte van de pot die je wilt gebruiken is belangrijk. Als je gember wilt kweken, is het de bedoeling dat de gemberwortel groter wordt. De gember heeft dus veel ruimte nodig. Kies minimaal een pot die dubbel zo groot is als de gemberwortel. Het liefst een lange platte bak, want gember groeit horizontaal. 4. Juiste voeding voor de gemberplant Gember gedijt goed in goede rijke bodem. Wanneer je de gewone zak potgrond koopt, is het belangrijk om deze regelmatig te bemesten. 5. Eventueel gember weken in water Nu je alle benodigdheden hebt, kan je met het planten beginnen. Sommige mensen zweren erbij dat je de gember eerst in een nacht in het water moet laat weken, maar het hoeft niet per se. 6. Pot vullen met potgrond Vul je pot met de potgrond. 7. Gember planten in de pot Plaats de gember in het midden van de pot, met de knopen naar boven gericht. Daarna kan je de gemberwortel bedekken met een dun laagje aarde. Volgens sommige gemberkwekers is het niet nodig om een extra laagje potgrond over de gemberwortel te leggen. 8. Gemberplant verzorgen Geef de plant water. Dit moet elke dag totdat de plant blaadjes krijgt. De aarde moet altijd vochtig zijn, maar niet te nat! Nazorg Wanneer je de 8 stappen gevolgd hebt, duurt het even voordat de gember gaat groeien. Het is dus even afwachten en hiervoor is geduld nodig. Het is niet alleen maar wachten want de gemberplant heeft nog steeds onderhoud nodig! Na een paar weken zal de plant een paar blaadjes krijgen, dan is elke dag water geven niet meer nodig, maar regelmatig water geven is wel nodig! De aarde moet wel vochtig blijven. Zo nu en dan heeft de plant ook extra voeding nodig. Je zou ongeveer 1 keer per maand de plant extra plantenvoeding kunnen geven.
Gember in de tuin Zelf gember kweken is vrij gemakkelijk. Je kunt verse gemberwortelstokken in een pot of buiten in de grond kweken. In gewone potgrond doet het kruid het prima, zolang de gember maar een beetje warmte krijgt. Een plekje buiten in de zon of op een zonnige vensterbank is dus ideaal. Zorg ervoor dat de grond vochtig is wanneer je de wortelstok plant en laat een stukje van de wortel zichtbaar. Gember heeft verder geen voeding nodig om te kunnen groeien. Het kiemen gaat vrij vlot en de eerste bladeren zullen al snel zichtbaar worden. Oogsten Vanaf februari kun je de hele gemberwortel oogsten. Je trekt de plant gewoon uit de grond. http://www.mijnkeukentuintje.nl/planten/gember
Er word nog aan gewerkt.
07-01-2015 om 16:07
geschreven door tuinblog d
06-01-2015
Romanesco bloemkool
De Romanesco bloemkool is geel-groen van kleur en heel decoratief. De dicht op elkaar staande ‘torentjes’ van de bloemkool zorgen voor een
grappig uiterlijk.
De torentjes lijken op Zeeuwse knoopjes, vandaar dat romanesco ook wel knoopjesbloemkool wordt genoemd. En ook de naam torentjesbloemkool wordt veel gebruikt.
Op 05-12-2010 plaatste ik op onze blog 1 een bijdrage over deze koolsoort. Dan heb ik foto's genomen in mijn tuin.
Broccoli met daarnaast de andere koolsoorten met o.a. de romanesco, afgedekt door tuingaas.
Dit is de 'romanesco bloemkool' die in feite niet zoveel opbrengt omdat hij in tegenstelling tot de broccoli maar eenmalig is en eens geoogst mag je de plant rooien.
Dus is dat voor mij een streekeigen groente die ik hier thuis aleen lust. Ja ik vond ze heel zacht van smaak.
Ook hadden ze een stevig groot blad waar de kippen op belust waren. Als ik na de pluk van de kolen, broccoli bladeren en bladeren van de Romanesco in de ren wierp, bleven de broccoli bladeren liggen...dus een kip kan kiezen! Kregen ze enkel broccoli, dan aten ze die wel op. Ik zou zeggen, 'met lange tanden' maar ja! Je begrijpt me wel hé? Maar ze aten ze toch op al is het na de bladeren van de romanesco. Ze kregen ook geen ander groen voordat alles op was.
06-01-2015 om 12:56
geschreven door tuinblog d
04-01-2015
Velt principes
Het is goed, zo nu en dan nog eens terug te gaan naar voor wat wij als velters eigenlijk staan!
De principes van Velt. -Biologische productie -Efficiënt omspringen met energie in productie en transport -Een rechtvaardig inkomen voor boeren -Efficiënt omspringen met het landbouwareaal -Milieuvriendelijke voedselproductie, verwerking en bewaring -Het vermijden van overbodige en milieuvervuilende verpakkingen -Een verbod op ggo’s - Eerlijke prijzen voor boeren -Het recht van de consument op gezonde en milieuvriendelijke voeding - Het beter bereikbaar en beschikbaar maken van duurzame producten
Wat kun jij doen? - Kies voor lokale, seizoensgebonden producten -Geef de voorkeur aan biologische ingrediënten - Eet minder vlees en meer groenten en andere plantaardige producten - Kies voor verse en weinig bewerkte voeding - Steun Velt en word lid. Surf naar www.velt.be/voordelen
De thema's van Velt – Tuin – Voeding – Ecologisch leven – Eco-actief
Er hangt nogal wat af van de interpretatie van sommige begrippen! Zo stel ik mezelf regelmatig eens in vraag.
Wijk ik af van één van de principes van Velt door vreemde groenten in de kijker te plaatsen en aan te bevelen?
-Zijn Courgettes streek eigen? Ze waren het oorspronkelijk niet maar nu kweekt zo goed als elke hobby tuinider courgettes. -Als vreemde groenten hier kunnen worden geteeld dan beschouw ik ze als streek eigen of ze kunnen het worden -Ik heb vooral een zwak voor vergeten groenten van hier die voor veel mensen vreemde groenten zijn. Zo zie ik het toch.
04-01-2015 om 14:47
geschreven door tuinblog d
03-01-2015
weekend recept met zoete aardappel
Surinaamse kip met zoete aardappel
Hoofdgerecht 20-30 min.
Ingrediënten voor 2 personen - 250 gram kippendijen of kipfilet in stukjes - 1 gesnipperde ui - 2 flinke tenen knoflook, gesnipperd - 250 gram sperziebonen - 1 rode Spaanse peper, gesnipperd zonder de zaadjes - 2 el zonnebloemolie - 1 dl hotsatésaus ( kant en klaar Wijko) - 2 el gehakte bladselderij - 500 gram zoete aardappels - peper en zout uit de molen - vloeibare Blue Band met roombotersmaak
voorbereiding Was de aardappelen en kook ze 15 minuten in de schil. Laat iets afkoelen en haal de schil eraf. Maak de boontje schoon, breek ze en kook ze 10 minuten. Warm de oven voor op 200 graden. ( 180 hete luchtoven)
Bereidingswijze -Bestrooi de kipstukjes met wat peper en zout en bak je in de helft van de olie. -Haal uit de pan, doe de rest van de olie erin en bak de uien en rode peper met de knoflook lichtbruin. -Zet het vuur uit. Voeg de kip toe, de pindasaus, 1 el selderij en de boontjes, Schep alles goed door elkaar en doe dit in een ingevette ovenschaal. -Snijd de aardappels in plakjes en leg ze op het kipmengsel. Bedruppel met wat vloeibare boter. -20 minuten in de oven en je kunt aan tafel.
Serveertips Strooi de rest van de selderij over de aardappellaag.
De zoete aardappel of bataat (Ipomoea batatas) is een plant uit de Windefamilie (Convolvulaceae).
Het is geen aardappel, maar de soort behoort wel tot dezelfde orde van planten als de aardappel namelijk (Solanales). De zoete aardappel is een zetmeelhoudende knol, een verdikking van de wortels.
Het is een rankende vaste plant die wel 2,5 tot 3 meter lang kan worden. De paarse of witte bloemen die uit de bladosels tevoorschijn komen, zijn vergelijkbaar met deze van boekweit. De plant brengt niet rap vruchten voort, het zijn eivormige zaaddozen van ongeveer 8 mm, die een of twee zwarte zaden bevatten.
Deze uit Zuid-Amerika afkomstige plant ontwikkeld zetmeelrijke knollen met een melige textuur maar een zoete smaak. De knollen kunnen in vorm variëren van rond of ovaal, hebben een dunne huid. Naar gelang de variëteit kan de knol wit, geel, oranje tot paars zijn.
Een werkje begonnen in 2014 moet jeook dan afmaken. Het was de zon die me uitnodigde en ik ben er op in gegaan.
Toen ik bij het werkje aankwam moest ik vaststellen dat het reeds in de schaduw lag. Toch was het aangenaam weer om in te werken.
Ik begon de kruisbessen wat in te korten maar toen kwetste ik mij aan mijn been. Noodgedwongen moest ik stoppen in de tuin. Het gesnoeide hout werd van het gras geduwd tussen de bessenstruiken.
Na 20 min. heb ik het stop gezet want ik ben niet meer gewoon van tuinwerk te verrichten. Nu mijn been zo goed als genezen is wil ik er stilletjes aan terug in komen. Als het niet vriest kan ik gerust volop beginnen te snoeien.
Onder de boerenjasmijn waar een sering tussendoor groeit vond ik een paddenstoel met een heel mooi kleurtje. Ik heb de struik dan ook maar een snoeibeurt gegeven.
De snoei van de boerenjasmijn leverde mij de eerste bundel snoeihout op van deze winter.
Ik was nog maar half mijn hielen gekeerd of de merel was reeds aan het pikken voor wormen. Toen ik klein was kon je een merel horen fluiten en van op afstand observeren. Nu komen ze op een meter van je wormen pikken.
31-12-2014 om 15:43
geschreven door tuinblog d
30-12-2014
de vijver in de winter
Gisteren lagen de vissen tamelijk hoog in de vijver. Vandaag zijn ze een beetje lager gan liggen maar wanneer veplaatsen zich? Ik mag daar voorbij komen wanneer ik wil maar ik zag ze in de winter nog nooit verroeren. Het water oppervlak lag 1 nacht en 1 dag dicht gevroren. Er moet voldoende zuurstof blijven onder het ijs. Of dat zo niet is weet je maar als de vissen dicht tegen het ijs naar lucht liggen te happen. Dan breek je best het ijs zo vlug mogelijk.
Ik plaats elke winter een houtbussel in het water en dat is voldoende als luchttrekken voor onder het ijs. Omdat ik deze winter nog niet gesnoeid heb ben ik een bussel gaan zoeken achteraan de berm. Daar liggen enkele bussels in dubbele rij, als het ware in reserve.
Doordat het hout gedroogd is en dus gekrompen spant de opspan draad niet meer.
Dus moet de draad eerst aangespannen worden vooraleer je de bussel kunt verhandelen. Het is oppassen geblazen dat je de draad niet kappot draait. Vandaar die rare losse kronkels die volstaan om de draad te spannen.
De bussel wordt in de hoek van de vijver geplaatst zoals naar gewoonte. Ik heb nog nooit het ijs moeten stuk slaan om de vissen te velossen uit hun zuurstof nood.
30-12-2014 om 15:04
geschreven door tuinblog d
29-12-2014
plotse vrieskoude
We zijn het niet meer gewoon om in een plotse koude periode te leven. Dan mogen wij hier aan de kust nog niet klagen. Vannacht vroor het tot -14° in de Ardennen en aan de kust bleef de koude beperkt tot 0°C. Hier thuis, tussen de gebouwen op het terras was het het om 5u +2° Overdag blijft het in de Ardennen vriezen maar hier bij ons zou het kwik stijgen tot +8°. We kregen nog geen vlokje sneeuw en wat de temperatuur betreft mogen we niet klagen. Voor vandaag voorspelt men nattigheid...met tot gevolg, gladheid. De wegen liggen er hier, nu om 6u, nog droog bij en het is tenslotte toch winter hé.
In de tuin is er van ijs en bevroren grondgeen sprake meer. Om 9u was het reeds + 4° en...
nu om10u30 is het +/-plus 5°.
Er viel amper wat nattigheid zodat de grond wakkig is. Deze morgen zeer vroeg was alles nog kurkdroog.
De vissen zijn goed zichtbaar terwijl ze gisteren ochtend onder het ijs, niet waren te zien.
Ik heb zaterdag vlug de vijgenstruik wat omwonden met noppenfolie tegen de scherpe wind. Maar er was hier van scherpe wind geen sprake. De koude heeft het één nacht en één dag volgehouden maar is bestemd voor andere delen van het land.
29-12-2014 om 13:04
geschreven door tuinblog d
28-12-2014
weekend recept met antroewa
Voor deze week plaats ik een recept met een vreemde groente.
Recept met androewa. Antroewa Sranan Surinaams Hoofdgerecht
Ingrediënten voor 4 personen
- 8 antroewa's - 100 gr gedroogde garnalen - 100 gr bakkeljauw - 5 el olie - peper,nootmuskaat - 1 ui gesnipperd - 1 tomaat in blokjes
Voorbereiding:
Garnalen weken in water bakkeljauw ontzouten
Bereidingswijze
- Olie verhitten - Garnalen en vis hierin bakken. - Ui en tomaat meebakken. - De gewassen antroewa's in stukjes snijden in de pan doen. De vlam hoog draaien en goed omscheppen. - Deksel op de pan en 20 min. laten smoren op laag vuur tot de groente gaar is.
Als je deze groente niet kent dan is de moeite van het proberen waard. Ken je deze groente wel, dan zal het dubbel goed smaken.
28-12-2014 om 11:00
geschreven door tuinblog d
27-12-2014
de antroea
De antroea is van oorsprong afkomstig uit Afrika. In de meeste landen in Afrika is de Antroea inmiddels bekend. In Zuid oost Azie ,Maleisie en Indonesie is de Afrikaanse aubergine bekend.
De antroea
Vermoedelijk is de Antroea een direkte afstammeling van de wilde aubergine. Het vermoeden bestaat dat de huidige gekweekte aubergine weer ontstaan zijn uit de Antroea. Is dit waar of is het niet waar? Wel is bekend dat de Antroea vaak gebruikt wordt om nieuwe rassen te telen.
Over de Antroea zelf: De vrucht lijkt wel wat op een vuilwitte tomaat maar de kelkbladeren zijn wat groter. Bij rijpheid kleurt de vrucht tot witgeel. Het vruchtvlees is wit en bevat veel zaden. Citroensap voorkomt verkleuring van het vruchtvlees.
De anttoea komt van nature voor in Afrika en Azië. Deze vrucht is een jaarrond in Nederland verkrijgbaar maar in België is die minder bekend.
Let op bij aankoop op gave en onbeschadigde vruchten. Niet gekoeld goed houdbaar voor enkele dagen.
Gebruik: In dunne plakken snijden en in olie bakken met garnalen, blokjes ontbijtspek, Ui, Knoflook, Tomaat en verse Peper. Op smaak brengen met zout, zwarte peper en citroensap.
Een andere bron (wikipedia) benadert de plant op een meer wetenschappelijke manier. De antroewa (Solanum macrocarpon) is een plant uit de nachtschadefamilie (Solanaceae). De soort is nauw verwant aan de aubergine (Solanum melongena). Lees verder op:http://nl.wikipedia.org/wiki/Antroewa
de antrowewa
De ene bron spreekt van Antroea en de andere van antroewa. Als je de afbeeldingen vergelijkt dan zie je de antroea als ovale plant en de antrowewa als een ronde. Beide zijn nauw verwant aan de aubergine. Het gaat hier dus om varianten van dezelfde plant.
En dan heb je nog de afbeelding,
die helemaal doet denken aan de tomaat 'coeur de beuf' maar dan gaat het hier om een soort rijpe antroea. Allemaal varianten dus van dezelfde vrucht.
1 / 1
27-12-2014 om 10:31
geschreven door tuinblog d
26-12-2014
Op naar de kou
Het laatste weerbericht bibberde van de kou.
Ik zoek vandaag van die noppenfolie om onze vijgenboom (in ons geval...struik) te beschermen tegen koude wind en vorst. Ik wil hem niet voor de derde keer zien afvriezen tot tegen de grond.
Er stond ook nog een kleine laulier in pot in de kruidenhoek tegen ons terras. Die heb ik nu binnengehaald in de veranda die vorstvrij wordt gehouden.
De plaats waar hij stond is nog duidelijk zichtbaar in de nu wat verwilderde kruidenhoek.
Bij de vijgenstruik staat de noppenfolie klaar om de struik af te schermen van de ijzige koude wind uit het Noorden.
Zo ziet noppenfolie er van dichtbij uit.
Zonder bescherming staat de vijgenstruik er opnieuw kaal en kwetsbaar bij.
26-12-2014 om 09:59
geschreven door tuinblog d
24-12-2014
kerstavond
Eén maal in het jaar is het kerstavond...
Hier is een passend gedicht.
Menswording door Lenze L. Bouwers
Wie veel verwacht kan niet oneindig gaan op zoek naar muren, ligplaats, olielamp; het lokkend trekdoel voor een karavaan is niet de kale zandwal, maar het kamp waar rechtop bedoeïenenvorsten staan te zwijgen, turend bij kameledamp. Wie veel verwacht kan niet oneindig gaan, prins Jozef, klop bij d'Olde Herberg aan; een koningsmoedertje voor wie men am- per opkijkt, opschikt, als een onderdaan zijn plaats weet, desnoods bij het luid gestamp van slachtvee waar de voederkribben staan – wie veel verwacht kan niet oneindig gaan.
Weerspreuken zijn feilbaar maar deze die passen bij het huidige weer wijzen allemaal naar een strenge lange winter
Wees dus voorgereid!
23-12-2014 om 16:19
geschreven door tuinblog d
20-12-2014
amsoi
Nog één van die vreemde groenten is de Amsoi.https://www.google.be/search?q=chinese+kool&biw=1920&bih=945&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ei=koOVVIjzJqrV7QbWxIHoDg&sqi=2&ved=0CIUBEIke#tbm=isch&q=amsoi Amsoi is een Surinaamse groente, die best eens een kruising zou kunnen zijn vanChinesche kool en andivie, een soort reuzeraapstelen. Vanuit Afrika is deze mosterdkool inSurinameterechtgekomen. Amsoi is een eenjarige bladgroente met grote bladeren. Wanneer de amsoi doorgroeit, krijgt hij gele bloemen. Amsoi wordt ook wel eens Indische mosterd genoemd. Het is geen kruid maar een groene plant die rauw of gestoofd wordt gegeten in veel oosterse keukens. Gestoofd heeft amsoi een iets krachtigere smaak dan spinazie, rauw is hij bijzonder pittig en fris. Soi betekent 'groente' in het Chinees. Denk ook aan bijvoorbeeld Paksoi http://nl.wikipedia.org/wiki/Amsoi
Toen we klein waren aten wij reeds veel vis en niet alleen op vrijdag. De vrijdag was de visdag en diegenen die niet graag vis aten spotten daarmee dot te zeggen: Vrijdag, visdag, viesdag. Nu probeert E.v.a. Van de donderdag een vegetarische dag te maken.
E.V.A.: Ethisch Vegetarisch Alternatief is een Belgische organisatie die mensen informeert over de voordelen van lekker en gezond vegetarisch eten.
De missie van de vereniging is het maximaliseren van plantaardige productie en consumptie. Die komt dan in de plaats van dierlijke, om zo bij te dragen aan een mens-, dier- en milieuvriendelijke samenleving. De vzw EVA werd op 13 juli 2000 opgericht.
Activiteiten: V-Day, de Dag van het Vegetarisme, was tussen 2002 en 2005 een jaarlijks evenement waar EVA een persoon die zich verdienstelijk had gemaakt voor vegetarische voeding onderscheidde met de gouden wortel.
Later volgden andere evenementen zoals studiedagen over de relatie vegetarische voeding en gezondheid of vegetarische voeding en milieu.
Eind 2007 begon EVA ook met de campagne Donderdag veggiedag. Eind augustus 2008 organiseerde EVA "Less Meat, Less Heat", een avond aan de Universiteit Gent met Nobelprijswinnaar voor de Vrede en IPCC voorzitter Rajendra Pachauri.
Of ze er ook in slagen de mensen te overtuigen dat is wat anders. De vrijdag visdag was opgelegd door de Katholieke kerk. Bij oudere mensen is dat nog altijd een gewoonte. Of dat er bij de jongeren nog in zit weet ik niet. Vis eet je gewoon omdat je dat lekker vind. Je mag me geloven maar dan smaakt het altijd en niet alleen op vrijdag. Maar vegetarisch eet je uit overtuiging en het kan ook heel lekker zijn.
Een paar dagen geleden kreeg ik een mail van Wilfried, een veltlid uit Ettelgem met een paar merkwaardige foto's in bijlage.
Hij shreef: Ik zend die foto's door omdat het toch speciaal is om nu nog tomaatjes in de serre te hebben zonder extra verwarming.
Als er nu toch vorst komt is het best ze vlug vooraf te plukken en allemaal na te rijpen. De tomaten die rood zijn of toch min of meer rood, kan je als eet tomaat goed narijpen. Ook de groene kunnen na gerijpt worden (best in het donker) en dan gebruiken als soeptomaat.
Verder ... de kweek van het witloof, het ziet er naar uit dat het beter gaat lukken dan vorige jaar.
Ja Wilfried je moet doorzetten tot je de goede methode te pakken hebt. Maar je mag niet vergeten, dat het ene jaar het andere niet is. De ene keer zal het veel beter zijn dan de andere en misschien komt er een jaar dat het echt niet lukt. Gewoon doorzetten en elk jaar opnieuw beginnen en soms een keer raad vragen. Het Velt- boek 'ecologisch tuinieren' raadplegen is altijd nuttig.
Heb jij als bezoeker van deze blog ook iets in de tuin of in de kas (serre), klik op de onderstaande hyperlink en stuur door. Dank je bij voorbaat.