Beste Tuinclubleden. Hier lees je héél wat nieuws over de moestuin, de kruidentuin, dieren in de tuin, de vijver, ... !
25-02-2015
frambozen planten
Omdat ik nog steeds geen frambozen heb gekregen, die waren beloofd onder voorbehoud, moet ik er werk van maken. Ik kan ze zelf halen vermits een goede afspraak. Ik ben ten rade gegaan op het internet op onderstaande site: http://www.fruitbomen.net/informatie/p/22/een-frambozenplant-kopen-planten-en-verzorgen/ Ik heb er genomen wat ik het meest nodig had. De volledige tekst kan je gaan lezen door gewoon te klikken op het bovenstaande URL
Hoe plant ik een framboos? Frambozen kunt u het best tussen oktober en april planten. De planten mogen niet te lang droog staan. De afstand tussen frambozen en andere planten moet ongeveer een halve meter bedragen. Als u rijen frambozen aanplant, zorg er dan voor dat zij in een Noord - Zuid lijn worden beplant. Hierdoor beschaduwt de ene rij frambozen de andere niet. Kies als u de planten gaat aanbinden bij voorkeur voor een windstille plek, zodat de takken niet beschadigen door de wind. Frambozen zijn zelf bestuivend dus een tweede plant voor kruisbestuiving is niet nodig. Kies bij het planten voor een plek in de zon of in de halfschaduw.
Hoe onderhoud ik een framboos? Frambozen kunnen worden onderscheiden in twee soorten: zomer- en herfstrassen. Het enige verschil in onderhoud tussen deze twee soorten is de onderhoud snoei. De onderstaande tabel geeft weer wanneer u een framboos plant, snoeit en oogst.
-januari...Aanplanten -februari...Toppen van zomerframbozen afsnoeien Aanplanten -maart....Bemesten* Aanplanten -april -mei -juni Tweede helft juni: oogsten van zomerframbozen* -juli...Eerste helft juli: oogsten zomerframbozen -augustus...Snoeien van de zomerframboos* Eind augustus: oogsten herfstframbozen -september....Oogsten herfstframbozen -oktober Eind oktober: snoeien van de herfstframboos. -november...Aanplanten.. -december...Aanplanten... Indien het weer meezit, zoals hier vorige winter, kan je ongeveer de hele winter planten.http://nl.aliexpress.com/store/235324http://nl.aliexpress.com/store/235324http://nl.aliexpress.com/store/235324http://nl.aliexpress.com/store/235324
Wij hopen dit jaar opnieuw te kunnen genieten van lekkere frambozen. Moeder de vrouw verwerkt ze graag in confituur.
25-02-2015 om 09:45
geschreven door tuinblog d
24-02-2015
boerenkool
Boerenkool kweekt gemakkelijk en vervriest aan geen kanten. Toch heb ik de laatste jaren geen goed resultaat. Het gaat niet om gezond of ongezond maar over de grootte. Die van mij zijn de laatste jaren ondermaats.
Zie ze staan, mijn sukkelaartjes, blakend van gezondheid maar ongeveer geen opbrengst. Als ik dat vergelijk met wat ze vroeger opbrachten. Ik had er toen meer dan voldoende voor ons en voor de kippen.
En er staat dan nog een paarse tussen. Niet dat dit per se slecht is maar in goed plantzaad mag dat niet voor komen.
Gezonder dan deze kunnen ze niet staan.
Als ik dicht ga en een foto neem ziet het er nog niet zo mis uit. Als je neiging hebt om te roepen...jij moet niet klagen. Kom dan maar eens van dichtbij kijken.
De enige oorzaak waarom het nu niet meer lukt is het steeds maar later zaaien. Volgens het veltboek 'Ecologisch Tuinieren' kan en mag je zaaien van mei tot eind juni. Maar voor onze grond zou ik beter half april zaaien zoals ik altijd de andere kolen zaaide. Dan werden de boerenkool mee gezaaid met de rest en was het resultaat zeer goed. Nu kweek ik reeds enkele jaren geen andere kolen meer en worden mijn boerenkool te laat gezaaid. Het wordt een speciaal aandacht puntje voor dit voorjaar.
Bekijk dat maar eens...dat moet het opnieuw worden. Vroeger teelde ik ze altijd in een vak van de wisselteelt.
24-02-2015 om 15:29
geschreven door tuinblog d
22-02-2015
samen tuinplezier en keukengenot.
SAMEN TUINPLEZIER & KEUKENGENOT een leuze van VELT
Van tuinplezier tot keukengenot Ontdek de publicaties van Velt
In je eigen tuin gezonde groenten kweken aan de hand van onze tuinbijbel Handboek ecologisc
tuinieren Hét handboek ecologisch tuinieren, voor wie wil tuinieren als de beste! Grondig herwerkte editie met de nieuwste wetenschappelijke inzichten in verband met bodemleven, bodemzorg, bemesting en gewasbescherming. Aantal pagina’s: 700 Niet-ledenprijs: € 38,25 Ledenprijs: € 29,50 Verzendkosten: ISBN: 9789081612890
Zo bekom je groenten die lekker ecologisch smaken. En die je klaar maakt aan de hand van het handboek: 'Lekker Ecologisch
Lekker, evenwichtig en duurzaam koken is met dit boek gemakkelijker dan ooit. Het bundelt namelijk niet alleen meer dan 500 recepten, het bevat ook een schat aan informatie over alles wat met ecologisch koken en eten te maken heeft. Een totaalboek dat je laat snuisteren, ontdekken én genieten. Aantal pagina’s: 384 Niet-ledenprijs: € 35,75 Ledenprijs: € 29,75 Verzendkosten: € 7, 5 0 ISBN: 97890816128
Bestellen België Stort het totaalbedrag op rek. BE51 0010 9905 5062 van Velt vzw met vermelding van de titel en je e-mailadres. Nederland Stort het totaalbedrag op rek. NL72 INGB 0000 3622 80 van Velt Nederland met vermelding van de titel en je adres. De bestelling wordt opgestuurd. Wil je meerdere titels bestellen? Surf dan naar www.velt.nu. Je kunt ook boeken kopen bij je lokale afdeling of ze daar afhalen. Dan bespaar je de verzendkosten. Contacteer je plaatselijke bestuur. Surf naar www.velt.nu en klik op ‘In je buurt’.
Meer publicaties en info? Lid worden van Velt? WWW.VELT.NU
Het gebeurde de laatste tijd regelmatig dat het toilet verstopte. Leuk is anders maar telkens konden we het weer vlot maken door enzymen te gebruiken. Als het hardnekkig was hanteerden we de stamper met de rubber voet.
http://nl.wikihow.com/Een-wc-ontstoppen
Tot we woensdag vroegen om het vast gemetste deksel los te maken. De ruimdienst van ter plaatse werd gebeld en we moeten geduld hebben tot maandag namiddag. Ja, 25 jaar lang hadden we geen miserie gehad. De afvoerbuis verstopte wel eens als er te veel of te dik toiletpapier werd gebruikt. Het koste telkens weinig moeite en tijd om het weer vlot te maken. Later zijn er dan die enzymen gekomen die je de avond, bij het slapengaan, in de pot giet. Als je opstaan is alles weer vlot. Wat enzymen zijn kan je lezen op http://nl.wikipedia.org/wiki/Enzym door te klikken op de URL.
Het probleem wordt gesteld en er kome antwoorden van verschillende kant van personen die duidelijk uit ervaring spreken. Daar kan je natuurlijk veel uit leren. Bij ons is het geen probleem. Onze septische put werkte meer dan 25 jaar. Hoe komt het dat hij dan toch eindelijk propvol zit? Je moet het niet ver zoeken: -Exymen kunnen niet blijven voor een mirakel zorgen als er toch nu en dan een chemisch product door de mazen glipt.
We moeten nog eens de notas nalezen over...Hoe werkt een ceptische put perfect?
In de serre , staan een beetje verdoken achter de bakken, de suikertoppen. Ze zien er versleten uit maar ze zijn springlevend hoor.
Nu zijn ze wat weggestoken achter de bakken.
Andere jaren zagen ze er eind februari nog versletener uit. Dit jaar, zoals vorig jaar ook, blijven ze langer groen dan normaal. Dat komt door de zachte winters.
Doe er de buitenste dode bladeren af en je hebt een dikke witloof. Voorlopig geven we een beetje de voorrang aan de veldsalade. Die is namelijk veel gevoeliger voor doorschieten en in zaad komen. Zo af en toe moet je toch voor een minimum aan afwisseling zorgen.
20-02-2015 om 16:27
geschreven door tuinblog d
19-02-2015
nieuw leven in de kas (serre)
Ja er is gisteren gewerkt geweest in de moestuin (serre) maar niet door mij. Het is een tijdje geleden maar het was ook niet echt nodig. Nu is de eerste salade geplant die mijn broer meebracht. Jarenlang ben was ik de man die de saladeplantjes ophaalde en rond deelde. Ik deed dat wel rond half januari maar ze niet moeten halen en planten is ook in februari goed. De achterstand dat de plantjes van fefruari op die van januari scheelt muize weinig. Waarom dan nog een volle maand, al die zorg als het anders ook kan?
De tweede dag opeen is er 's morgens een laagje ijs op de vijver.
Dat verklaard, waarom er drie witte bakken omgekeerd rechts in de serre liggen bij het binnen komen!
Bij het omkeren van de eerste bak weet je reeds genoeg. De nieuwe salade is geplant en wordt op een vlotte manier beschermd tegen nachtvorst. Niet dat ze zou vervriezen van zelfs -5°C, maar vertragen doet ze er wel van.
Het nieuwe moestuinseizoen is gestart en fris nieuw groen zorgt reeds voor lentekriebels.
De Serre/kas is op orde geschikt en de gieters staan gevuld met water dat zich aanpast aan de binnentemperatuur. Er staat een emmer met gedroogde koemest die werd gebruikt in de plantgaatjes. Om de mest rapper te doen werken werden de putjes met mest goed begoten.
19-02-2015 om 10:08
geschreven door tuinblog d
18-02-2015
zaaischema 2015
Het begint tijd te worden dat ik het zaaischema voor 2015 op punt ga zetten. Niet dat het zo moeilijk is. Het enige wat dient verrichtten voor de wisselteeldt , is de cijfers door te schuiven: 5 wordt 1, 1 wordt 2 enz. Voor de rijencultuur is het in feite hetzelfde voor de cijfers maar de letters A,B,of C blijven bij de cultuur staan. Zo bekomen we voor dit jaar het onderstaande calender.
Wisselteelt:
1- voorteelt - vier rijen sjalot + 1 prei 2- goudsbloem- courgettes . 3- mosterd - staakbonen + twee zapallito’s 4- miniserre met sla – paprika wachtbed met prei …paksoi 5- gele mosterd - pompoenen
Voor mijn tuin is het gewoon het doorschuiven van de vakken van de wisselteelt en het doorschuiven van de rijen van de combinatieteelt.
Ik ben er een week uit geweest en naderhand bij de dokter ben ik weer op bijna non actief gezet, nog voor langere tijd. Zonder mijn broer komt er ook dit jaar weinig van de moestuin terecht. Al wat over schiet is bewegen zonder belasten wat wil zeggen: rondlopen mag maar overal afblijven. Het zal minstens 4 weken duren en als je er niet aan houdt, is het te laat als je het voelt. Ik mag opnieuw ereboer spelen. Ben ik een gelukzak dat mijn broer komt helpen.
18-02-2015 om 00:00
geschreven door tuinblog d
17-02-2015
tuinclub 22-02-15
Paul stuurde een mail om de tuinclub van zondag 22 februari aan te kondigen. Deze gaat door bij Addi, café oud gemeente huis , Cathilleweg 86te Stalhille en dat om 10u.
Hier onder het voorlopig programma. Als plant van de maand is het misschien interessant om het even over de sjalot te hebben. Er zijn daar nogal wat misverstanden over plantdata per soort. Dit probleem stelt zich ook bij zaaiajuin, stengelui, plantui, zilverui, ...
Hopelijk tot zondag.
17-02-2015 om 16:40
geschreven door tuinblog d
16-02-2015
een klein lenteprikje in februari
Na een weekje eruit te zijn geweest was ik zaterdag terug thuis. En gisteren leek het wel lente. Wat een zonnige zondag! De late krokussen komen hier nu stilaan in bloei.
De vissen zwommen gisteren en vandaag gewoon bovenaan in de vijver.
Deze morgen in de tuin was het sterk gerijmd maar de grond was niet bevroren. Het was +1°C in de lucht maar er was dikke mist die na de middag voor het grootste gedeelte verdween. We kregen zelfs kort een streepje zon te zien. De maximum temperatuur bedroeg +5°.
Gisteren was de grond lichtjes bevroren maar in de namiddag steeg de temperatuur wel tot +10°C.
Over de bovenvijver legden we in het najaar een vogelnet om de bladeren op te vangen. Het net is te lang blijven liggen en de sneeuwklokjes zijn er gewoon doorheen gegroeid. Het is nu onmogelijk het net te verwijderen zonder heel wat kopjes af te rukken van de klokjes. In mijn weg ligt het niet en de kleur fleurt de omgeving wat op. Ook zal het niet rotten omdat het gemaakt is uit kunststof. Kijk op de foto, bijna bovenaan links, hoe mooi mos kan zijn op steenafval.
16-02-2015 om 18:15
geschreven door tuinblog d
09-02-2015
korenbloem...eetbaar
Korenbloem (Centaurea cyanus).
Eetbaar zijn de bloemblaadjes. Verwerk in op vuur gebakken dunne pannenkoekjes en bestrooi met wat poedersuiker. De combinatie van het zoete van de suiker en bitterheid van het bloemblad doen het prachtig samen. Schitterende snijbloem, die gesneden op het juiste moment in het seizoen wekenlang prachtig blijft in de vaas.
Uitwendig toegepast heeft lauwe kruidenthee van korenbloemen een antiseptische kracht bij infectie van de ogen en verzacht vermoeide geïrriteerde ogen. Pure Korenbloemthee
Wat is het? Een aromatische plant uit het zuiden, met fel geurende houtige takjes, blaadjes en bloemen. Lavendel is geneeskrachtig en is een uitgelezen ingrediënt van schoonheidsproducten allerhande. Een zakje lavendelbloemen parfumeert je linnengoed en als je het onder je hoofdkussen legt, slaap je als een roos.
– Lavendel heeft een bedwelmende, kalmerende, zeer aangename geur en is mooi in elke tuin.
- De plant groeit oorspronkelijk op arme, droge gronden en kan bij ons, op onze rijkere bodems, ongewenst groot uitgroeien en houterig worden. Een jaarlijkse diepe snoeibeurt na de bloei is echt een must, anders wordt de plant na enkele jaren foeilelijk groot.
Kan je ze eten? Lavendelbloesems doen het prima bij alle zoete gerechten: ijs, taart, zuivel. Je kan ze ook in gebak verwerken.
Benodigdheden: - Pan Ingrediënten - 250 gram gehakt - 125 gram magere zachte kaas - 4 aubergines - 2 tomaten - 2 eieren - 2 sjalotten, heel klein gesneden - 2 knoflookteentjes, gehakt - 2 takjes lavendel, gehakt - Zout en peper Bereiding: - Snijdt de aubergines door de midden - Blancheer ze in gezouten water voor ongeveer 5 minuten - Laat de aubergines uitlekken - Verwarm de oven voor op 180 graden celsius - Haal het vruchtvlees uit de schil zonder de schil te beschadigen - Hak het vruchtvlees, samen met de tomaten fijn - Voeg het gehakt, eieren en zachte kaas bij de aubergines en tomaten - Voeg de helft van sjalotjes, knoflook en lavendel toe aan het vruchtvlees - Kruid het geheel met zout en peper - Vul de uitgelepelde aubergines met het vruchtvlees - Strooi de resterende uitjes, knoflook en lavendel - Laat in ongeveer 30 minuten gaar worden in de oven.
Daarnaast plaats ik een andere site met een lijst van giftige planten. Ja heel zeker, die bloemen bestaan ook. Ik ben altijd verwonderd hoe dicht ze in onze nabijheid zijn. Het is goed om ook deze bloemen en planten te kennen. Een verwittigd iemand is er twee waard. Ik hoop dat je niet te veel schrikt want dat is niet mijn bedoeling. Ik wil hier enkel informeren. http://users.telenet.be/grietenpol/herborist/index.htm#Lijst%20met%20giftige%20bloemen
Zolang het niet hard vriest kan mijn broer komen snoeien op de sierstruiken. Het is niet helemaal hoe ik wil maar het voordeel is dat de struiken groeien zodat ik die later naar mijn eigen hand kunt zetten. De kans is er ook dat ik het nooit meer zelf kan doen. Dat is de prijs van de leeftijd. Zo lang als ik hulp krijg kan ik moestuin en siertuin houden.
De eerste krokussen staan reeds te bloeien niettegnstaande dat het lichtjes aan het winteren is.
Mijn broer heeft woensdag enkel gesnoeid en bussels gemaakt.
Nu liggen die bussels klaar aan de voorkant van de berm. Aan de berm zullen we werken als die schrale koude oostenwind is gaan liggen.
Er is nog een hoopje takkelingen van vorig jaar dat dringend moeten gebusseld worden.
De winter heeft hier enkel nog maar een beetje met de poederdoos gestrooid.
De mollen vieren feest onder de grond en erboven kan ik de hopen niet open duwen. Niet dat de hopen beenhard er bij liggen maar openvallen als poeder doen ze nu ook weer niet.
06-02-2015 om 10:25
geschreven door tuinblog d
05-02-2015
eetbare bloemen
Eetbare bloemen. Op onderstaande site vind je de meeste soorten beschreven met foto en al. http://www.tuinadvies.be/eetbare_bloemen_soorten_eten.htm Later zal ik die lijst aanvullen met een paar andere soorten. Ik start vandaag met de best gekende die ook bekend staat als natuurlijke antibiotica.
De Oost-Indische kers.
De Oost-Indische kers (Tropaeolum majus) is een eenjarige, kruipende en soms klimmende, kruidachtige plant uit de familie Tropaeolaceae. De gladde, grauwgroene bladeren herinneren aan een wapenschild. Dat heeft aan de naamgeving bijgedragen, want de botanische naam Tropaeolum is afgeleid van het Latijnse woord "tropaeum", waarmee een met wapens behangen boom als een teken van de overwinning werd aangeduid Lees meer op : http://nl.wikipedia.org/wiki/Oost-Indische_kers
Waar het over gerechten gaat met dat pittige bloemetje terwijl je ook de bladeren kan gebruiken. De smaak komt voor sommigen gelijk te liggen met merikswortel en volgens anderen komt die meer overeen met de smaak van radijs. De smaak van de bladeren is scherper dan die van de bloemen. In elk geval genieten wij reeds vele jaren van de bloemen in groene salades. Ze verfraaien het geheel en geven een aparte smaak die de eetlust verscherpt.
Ik zocht na de middag een beetje verder en vond een nog uitgebreider lijst. Natuurlijk is het telkens een andere benadering; zie:
Juist een jaar geleden controleerde ik de achterkant van de berm.
Er was heel wat werk aan te doen dat we toen opknapten. Ondertussen is de berm aan een nieuwe grondige controle toe. Dit is voor vandaag. Er was reeds een oppervlakkige controle. Alles leek nog goed maar een laagje er bovenop kan er best bij.
Op deze schaduwfoto tegen het zonlicht in, zie je dat de verzakking van de berm zeer onregelmatig is gebeurd. Er zijn absoluut geen bussels af gewaaid.
Achteraan kan je zien dat de versterking met de palen heeft stand gehouden. Zo zal één bijkomende laag volstaan om de berm zo hoog mogelijk te maken. Het effen maken van de bovenlaag zal moeten gebeuren met dikke en dunne bussels te plaatsen.
Er liggen al heel wat bussels klaar om de berm met die ene laag te verhogen.
De warmoes onder de koepeltjes was niet vervroren. Het was hier dan ook maar -1°C.
Deze buiten de koepelsliet toch lichtjes zijn oren hangen maar door de zon was hij reeds voor de middag ontdooit.
04-02-2015 om 00:00
geschreven door tuinblog d
03-02-2015
spruiten
Spruiten Omschrijving Spruitjes groeien aan een ongeveer 1 m-hoge koolplant. Het zijn in feite forse bladokselknoppen die zich ontwikkelen tot minikooltjes. Elke plant telt zowat 25 à 30 minikooltjes die diepgroen gekleurd zijn. Beschikbaarheid Oktober tot maart verkrijgbaar. Zelf gekweekte spruiten uit de eigen moestuin zijn veel smaakvoller doordat ze kleiner zijn dat de commerciele soort. Enige 'nadeel' van het kweken van spruiten is dat de plant relatief veel ruimte in beslag neemt. De plant is ook gedurende het gehele jaar aanwezig in je tuin. Het kan nodig zijn om spruiten te ondersteunen met een stok. Ik loste dat altijd op door je langs een omheining te plaatsen waaraan ik ze vast bond. Wintergroente. Spruiten zijn een echte wintergroente, de hele winter door kunnen verse spruitjes worden geplukt . Ze zijn vorst bestendig. Net als bij boerenkool, wordt wel gezegd dat de spruiten pas echt lekker zijn na nachtvorst. Tip. Oogst als eerste de spruiten aan de onderkant van de plant om zo de spruiten aan de bovenkant van de plant de kans te geven zich verder te ontwikkelen. Op deze manier kan je ook meerdere malen van een verse oogst van spruiten genieten.
Recept: Marokaanse spruitjes.
Ingrediënten 4 personen -600 gram spruitjes -2 teenen knoflook -12 gedroogde abrikozen -50 ml olijfolie -1 theelepel kaneelpoeder -150 ml ongezoet sinaasappelsap Voorbereiding -Maak de spruitjes schoon. -Snijd de knoflook in dunne plakjes. -Halveer de abrikozen. Bereidingswijze -Fruit opeen laag vuur de knoflook in de olijfolie, tot de plakjes licht bruin kleuren. -Voeg het kaneelpoeder toe. -Voeg de spruiten, abrikozen en sinaasappelsap toe en breng op smaak met peper en zout. -Dek de pan af en laat de spruiten in ca. 15 minuten gaar stoven. -Schep ze regelmatig om.
Gestoofde koolraap met appel Ingrediënten -2 appels -1 citroen -4 koolraapjes of 1 grote koolraap, in stukken -4 gele raapjes (boule d'or), in stukken -3-4 wortels in verschillende kleuren, in stukken -2-3 kleine rammenasknolletjes, in stukken -2 eetlepels zonnebloemolie -2 sjalotjes of 3-4 lente-uitjes, gesnipperd -1 glas appelsap -een paar blaadjes postelein (naar keuze) Bereiden Spoel 1 appel af, snijd hem in vieren en haal het klokhuis eruit. Besprenkel de stukken appel met citroensap.
Verhit de olie in een stoofpan op matig vuur. Roerbak de groenten met de sjalotjes (of lente-uitjes) en de stukken appel tot ze verkleuren.
Laat het mengsel een paar minuten sudderen en schep het af en toe om. Giet het appelsap erbij. Draai het vuur laag en stoof de groenten 15-20 minuten, tot je er met de punt van een mes in kunt prikken. Pas op dat ze niet te gaar worden.
Breng de gestoofde groenten op smaak met zout en peper. Voeg de blaadjes postelein toe, als je die gebruikt. Rasp vlak voor het opdienen de resterende appel erover.
Wat is het verschil tussen een koolraap en een koolrabi?
Koolraap is een echte wintergroente die behoort tot de familie van de kool. Deze knol groeit onder de grond en heeft een ruwe groengele schil. Als je koolraap kookt of stooft krijgt het een zachte, zoetige en bijzonder aromatische smaak.
Vroeger bij ons thuis kweekten wij altijd koolrapen. Koolrabi kenden wij niet. Koolraap werd enkel gekweekt voor de schapen, geiten en konijnen.
Hier in onze tuin kweekte ik koolrabi maar geen koolrapen. We hebben ze nooit rauw geserveerd. Deels bij gebrek aan plaats in de tuin en deels omdat we andere koolsoorten zoals spitskool, lekkerder vonden, heb ik maar enkele keren koolrabi gezaaid. Als je een groente niet regelmatig op tafel brengt koop je die gewoon in de winkel
31-01-2015 om 00:00
geschreven door tuinblog d
30-01-2015
ijsbergsla en valse meeldauw
IJsbergsla Hoe kreeg ze die naam? -Bij het transport per trein werd op de sla een berg ijs gelegd. IJsbergsla - ook wel ijssla genoemd - is een lekker knapperige en frisse slasoort.
Beschrijving: Ze heeft een vaste krop van mooie, stevige bladeren. Het is een van de populairste slasoorten en kan een prima tegenhanger vormen bij warme, hartige gerechten. Net als andere slasoorten is ijsbergsla goed in potten te kweken. Een andere kijk met o.a. een kweekverslag. http://www.moestuintips.nl/groenten/bladgroenten/sla/ijsbergsla.php
De geschiedenis van ijsbergsla IJsbergsla is een betrekkelijk nieuwe slasoort die zo'n honderd jaar geleden in Californië voor het eerst werd gekweekt. De teelt bij ons kwam in de jaren zeventig van de vorige eeuw op gang. IJsbergsla kan het beste met korte tussenpozen worden gezaaid om op verschillende tijdstippen te kunnen oogsten.
Omtrent de teelt: Om geen groeivertraging te krijgen, kan de ijsbergsla het beste in potjes gezaaid worden. Op die manier kan de gehele kluit desgewenst worden overgeplaatst naar de volle grond. Zaai enkele zaadjes per potje en verwijder de kleinste plantjes. De ijsbergsla kan ook gewoon blijven staan in een voldoende grote pot.
IJsbergsla: -Vraagt net als andere slasoorten een voedzame grond en voldoende ruimte en licht om snel te kunnen groeien. -Als de omstandigheden niet ideaal zijn, is de kans op doorschieten groot. -Geef de slaplant voldoende ruimte zodat wind en zonnewarmte voor een snelle droging kunnen zorgen. -Toch moet de bodem voldoende vochtig zijn en kan ik mulching rond de planten aanbevelen. -Schimmels en rot hebben zo minder kans.
Oogsten: -Kan na ongeveer twee maanden, als er een mooie, vaste krop gevormd is. -De sla kan het beste in de ochtend geoogst worden en in de koelkast worden bewaard tot het moment van consumptie.
Ziekten en ongedierte bij ijsbergsla: -De ziekte rand, die een bruin verkleuring van de bladranden geeft, komt vrij veel voor bij ijsbergsla en wordt waarschijnlijk veroorzaakt door een calcium- en kaliumtekort.
-Ook valse meeldauw en bladluis kunnen problemen veroorzaken. Hier bij ons komen bladluizen heel zelden voor. Valse meeldauw: Heb ik in die 30 jaar één keer voor gehad in een zeer vochtige zomer. Toen bedekte ik de grond nog niet.
De vraag is wat je er kan tegen doen en daarom zocht ik het op.
Middelen tegen valse meeldauw -Gebruik rassen die resistent zijn tegen valse meeldauw. De resistentie van sla tegen valse meeldauw wordt echter regelmatig doorbroken door het ontstaan van nieuwe fysio's van de schimmel. -Ga uit van ziektevrij plantmateriaal.
-Verwijder gewasresten zorgvuldig aan het einde van een teelt, werk ze onder, brand ze weg of stoom de grond. -Zorg voor een goede bedrijfshygiëne en voorkom verspreiding van de schimmel met gronddeeltjes aan bijvoorbeeld schoeisel en machines.
-Houd het gewas droog. Voor kieming van de sporen is een aantal uren nat blad nodig. -Bestrijding met chemische gewasbeschermingsmiddelen is voor ons uit de boze. http://databank.groenkennisnet.nl/valse_meeldauw_sla.htm Toen wij het hier voor hadden volstond het om de buitenste bladeren te verwijderen. Dit deed ik eerst op het veld en bij het oogsten controleerde ik of er nog sporen van meeldauw waren. Zo ja, dan werden ook die bladeren verwijderd.
Toen heb ik de aangetaste bladeren direct in de vuilniszak geworpen voor de brandoven. De rest was niet aangetast en kon gconsumeerd worden. Van toen af heb ik emulcht rond de planten. Het had vooral met vochtigheid van de plant te maken. Gedurende een lagere vochtige periode, zou ik ze nu overdekken met een geïmproviseerde koepel waar de wind in kan spelen.
-Het grootste probleem voor ijsbergsla zijn slakken. Om aanvreten door slakken enigszins te beperken, kan de ijsbergsla het beste verspreid over de moestuin geplant worden. Ook bij het opkweken in potten zal men niet gauw last van slakken krijgen.
(Dit is een bewerkte teks. Er is veel weggelaten en veel uit mijn ervaring toegevoegd.) De oorspronkelijke tekst kan je lezen op onderstaande site.
De ui ( rode en gele) behoort net als prei, knoflook en bieslook tot het geslacht Allium, ofwel de uienfamilie. De rode ui heeft een dieprode, bijna paarse, schil die iets dunner is dan de schil van de gele ui. Gesneden is de ui lichtrood met wit. Daardoor is de rode ui heel decoratief in bijvoorbeeld een salade. De rode ui smaakt wat minder scherp dan de gele ui.
De gele ui heeft een goudgele schil en is van binnen wit.
Zowel rode als gele ui zijn zeer veelzijdig is in de keuken. De befaamde salade Niçoise kan niet zonder rode ui! Of doe net als in de Scandinavische landen: gebruik de rode ui ook eens om onder meer haring in te leggen. Rode ui is verder ideaal bij wild, in barbecuemarinades en in Antilliaanse en Surinaamse gerechten. Rode ui past ook uitstekend in stoofgerechten.
De gele ui is een van de voornaamste ingrediënten in hachee Wordt gebruikt als gebakken ringen bij een hamburger. Hij wordt rauw gesnipperd bij bieten of bij zoute haring Ook gesnipperd in een salade Wordt ook door een omelet geroerd. Is gewoon in een klasieke uiensoep of in andere soepen is ook normaal in de jus of sauzen Is lekker op pizza
Voor het maken van uienconfituur is het beter rode dan gele ui te gruiken. Dit niet omwille van de smaak maar vooral om de kleur van de
confituur.
Het oog wil ook wat. Dat zal je begrijpen als je beide confituren naast mekaar ziet. Ik vond ook geen afbeeldingen van gele uienconfituur. Ik vond wel een recept van uienconfituur waar ze gele uien gebruiken maar dan rode wijn en grenadine bijvoegen.
Kopen en bewaren Waar let ik op bij het kopen van ui? Uien moeten hard zijn, droge buitenste schil hebben en mogen geen uitlopers hebben. Hoe bewaar ik ui? Bewaar uien op een koele (12-15C), donkere en droge plaats buiten de koelkast. Zo zijn uien een paar weken te bewaren. De rode ui is wel iets minder lang houdbaar dan de gele ui. In een goed gesloten plastic zakje of bakje kun je stukjes ui tot 3 maanden in de diepvries bewaren, bij minimaal -18C.
Gele ui weegt over het algemeen zwaarder dan rode ui.