Beste Tuinclubleden. Hier lees je héél wat nieuws over de moestuin, de kruidentuin, dieren in de tuin, de vijver, ... !
25-04-2015
nat en fris
Nat verontrust me niet, integendeel. De vraag is, hoe fris zal het worden? De voorspelling van lichte nachtvorst verontrust mij toch wel een beetje. Dan moeten alle bakjes met jonge plantjes in de serre overnachten. Van de andere kant zijn ze toch al wat frisse nachten gewoon. Het is altijd best om op veilig te spelen.
Dan maak ik mij vooral zorgen om al deze plantjes. Verdragen die wel 1 of 2° vorst?
De plantjes hier op het rek en op de balkjes staan reeds meer dan een week buiten, ook 's nachts. Die zijn ook minder teer dan de plantjes van de komkommerfamilie
Het heeft nog veel te weinig geregend om goed te zijn. Het zand is niet eens geblust want het heeft amper een half uur gemiezeld
De prei staat op uitkomen maar heeft nood aan wat meer hemelwater. Regenwater uit de regenput heeft niet meer hetzelfde effect als rechtstreeks hemelwater.
Zoals ze doen met niet afgeschermde sjalotten, zo halen de vogels de turfpotjes ook uit de grond. En dat allemaal om een wormpje mee te pikken.
Ik heb alle turfpotjes er uit gehaald en ik ben herbegonnen. Op de eerste plaats stak ik de potjes dieper in de grond en ik plaatste ze ook veel dichter bij elkaar.
Ze zijn ook voldoende aan gegoten.
Vervolgens heb ik de grond luchtig los gelegd met de driehaak. Dit is van zeer groot belang voor een verdere vlotte groei.
De salade onder de koepels zal vroeger klaar zijn dan deze buiten de koepels. Zo wordt het oogsten een beetje gespreid.
De koepels zijn zodanig geplaatst dat e rook een rij spinazie is overdekt. Strikt genomen zijn de koepels niet nodig maar het gaat om vervroegen van de oogst. Zowel rucola als salade kunnen een paar graden vorst verdragen. De plantjes moeten wel afgehard zijn.
25-04-2015 om 14:29
geschreven door tuinblog d
24-04-2015
tomaten
Het is een terugkeer naar de geënte tomaten.
Het zijn de geënte met twee stammen.
Vorig jaar ben ik begonnen met de lage mini tomaatjes. Dit is speciaal voor de kleinkinderen.
De eerste salade uit de serre is allemaal geoogst. Hier kan ik alle plantjes op wachtbed plaatsen die ik later wil planten.
Ik ben begonnen salade te snijden in de mini serre onder vuil glas. Morgen gaat het regenen en de glazen zullen gewassen zijn. In feite is dat een vuile truc die ik met de jaren heb geleerd. Er was een jaar met heel veel zon en ik had de glazen van de mini serre proper gemaakt. Mijn kleine salade plantjes kregen een zonneslag. Ik mocht nieuwe plaatsen. Sedertdien moet het al heel erg zijn eer ik deze ruiten was. Er zijn ook nooit nog plantjes kapot gegaan van de hitte.
24-04-2015 om 17:24
geschreven door tuinblog d
23-04-2015
noodzakelijke werkjes
"Sint-Joris warm en schoon, heeft ruw en nat tot loon." Ja natuurlijk is dat een oude weerspreuk. Dit is vandaag te lezen op het scheurkalender. Het lijkt er naar dat deze weerspreuk dit jaar volkomen actueel zal zijn. Veel goeds belooft het niet.
Het weerbericht spreekt voor vandaag nog van temperaturen tot 17° en voor morgen tot20°C. Dan volgt een wisselvallig weekend met (malse?) regenvlagen en daarna kelderen de temperaturen tot max 12°. Maar ja we kunnen maar gewoon verder doen. Tot nu toe is het een armtierig begin van het nieuw seizoen.
Toch ben ik alvast tevreden over de salade in de serre. De smaak is een schot in de roos. Een vriend bracht gisteren een halve emmer gemende salade. Colette zei hem dat we ook salade hebben maar dan een andere soort. Hij drong aan en Colette aanvaarde ze. Het is ook salade met een bio smaak. Wie gisteren bij ons op bezoek kwam, ging met salade naar huis en er bovenop wat daslook om extra smaak te geven.
Ik heb in de vroege morgen de laatste paal geplaatst bij de compostruimte. Voor de rest ben ik bijna de hele voormiddag op boodschappen geweest. Mijn broer had ik een paar opdrachten gegeven die hij feilloos invulde. Toen Colette en ik rond half een terug thuis kwamen was hij het gras een maaibeurt aan het geven. Ik ging kijken en zag dat de opdrachten uitgevoored waren. Zo was het stukje aan de noordkant van de serre gespit en en lagen loopplakjes bij de wachtrek.
Ik was verwonderd dat hij ook een grote hoeveelheid compost had gezift. Ik was totaal door mijn voorraad. Als ik potjes stamp is de helft gezeefde compost en de andere helft potgrond. Alles wat ik rechtstreeks in potjes zaai is ook in hetzelfde mengsel.
Het gras maaien we nooit meer kort waardoor we een mooie kleur behouden. Zo hebben we nooi geen plaatsen meer waar ongeveer de wortel bloot wordt gemaaid.
Er is weinig maaisel omdat het gras niet echt goed groeit. Toch was er voldoende om de tweede rij erwten te mulchen.
23-04-2015 om 09:56
geschreven door tuinblog d
22-04-2015
verspenen plus andere werkjes
Gelukkig heb ik vandaag hulp want ik geraak niet vooruit zoals ik het verlang
De pompoenachtige jonge plantjes breng ik voor de nacht in de serre. Iedere morgen gaan ze dan buiten. De nachten zijn nog veel te koud.
Ik ben begonnen met de driekleurige viooltjes te verspenen.
Ik ben reeds een week bezig met het afwerken van de afsluiting rond de compostruimte. Elke dag heb ik één paal geplaatst. Hier moet ik nog één paal plaatsen
Dan gebeurt het wel eens dat er een kop afschilfert. Met enkele klein nageltjes is de schade hersteld.
Ondertussen staat de laatste paal er ook en heb ik de rest van de afsluiting gepresenteerd.
22-04-2015 om 17:40
geschreven door tuinblog d
21-04-2015
afwisseling zoeken
Een hele dag verspenen kan ik niet. Dezelfde houding te lang aanhouden is niet goed.
Ik heb balkjes moeten leggen omdat het wachtrek vol staat.
In het voorjaar is er altijd plaatsgebrek im het wachtrek.
Hier zijn de planten in potten weggenomen omdat ik een tweede wachtrek wil optrekken.
Voorlopig zijn ze tussen de bessenstruiken geplaatst.
Van zodra er een beetje geruimd is staat het rek er heel vlug.
Daarvoor heb ik het rek in de serre moet wegnemen. Daar komen nu de tomaten.
21-04-2015 om 17:31
geschreven door tuinblog d
20-04-2015
een goed weekend
De koude nachten weerhouden mij om nu reeds, in de serre boontjes te zaaen in potjes. Ik zal eerst alle verspeenwerk afmaken en dan toch maar zaaien en ze binnen in mijn verwarmde atelier kiemen. Het verspeenwerk is zeer flink opgeschoten zodat het een goed weekend is geworden.
Het stampen van potjes is vlot gegaan. Met deze vier bakjes zal ik reeds een eind opschieten.
Hier heb ik juist nog een bakje peterselie verspeend.
Hier zie je nog een deel te verspenen peterselie maar dat is ondertussen afgewerkt. Ook het bakje witte kool ernaast is volledig verspeend. Vandaag moet de rucola met rond blad aan de beurt komen.
Als deze driekleurige viooltjes verspeend zijn ben ik er doorheen.
De salade in de serre is reeds goed geschoven. Als deze laatste 5 salades geoogst zijn kunnen we naadloos overschakelen naar deze in de mini serre.
Hier zullen we de eerste stevige kroppen kunnen oogsten.
Tegen dat alle salade in de mini serre weg ik zal de salade in open lucht aan de beurt kunnen komen.
Ja verdorie, ook hier bij ons dicht bij de zee was het lichtjes gevroren aan de grond. Dat kan je hier zien in de gele mosterd. De blekere plekken is ijsvorming op de blaadjes. Het is wel slechts op bepaalde plekken en niet algemeen. Ik heb vlug alle tere plantjes gecontroleerd die buiten op wachtrek of op balkjes staan. Het ziet er allemaal behoorlijk uit. Er was voor deze morgen een frisse start voorspeld met een temperatuur van 5° boven zero. Normaal gezien vriest het bij 5° lucht temperatuur niet aan de grond.
20-04-2015 om 08:51
geschreven door tuinblog d
18-04-2015
PC en tuin
Zo nu en dan ben ik verstrooid op de PC en dan zit ik even in de problemen. Zo liep het gisteren nog maar een keer in het honderd. Het probleem is dat ik niet weet wat ik verkeerd deed. Ook beweert mijn helper in nood dat er helemaal geen problemen waren. Gemakkelijk gezegd als je weet op welke knop je moet klikken.
Ik heb verspeend, verpot en gerust en potten een andere plaats gegeven. Ik ben ook selder en paprika planten gaan halen in het tuincentrum
De tomaten werden gedrenkt en ik ben er nog niet uit of ik ze in grotere potten plant of rechtstreeks waar ze moeten staan.
Ik bracht 3 soorten paprika's mee: lange rode en gele en ronde ornje plus 4 vroege courgettes.
Deze hoek is alvast ruimer geworden.
De potten staan hier voorlopig in orde maar er moet eens in geselecteerd worden. Hier staan ze voor niets en niemand in de weg. Een groot deel kan naar het containerpark worden gebracht.
18-04-2015 om 11:43
geschreven door tuinblog d
17-04-2015
problemen
Die problemen zijn voorlopig opgelost.
Vermoeidheid ligt aan de basis.
17-04-2015 om 19:48
geschreven door tuinblog d
hoekjes en kantjes
Het warme weer is voorbij, vanaf vandaag krijgen we nog wel zon maar we moeten er de schrale Noord - oosten wind er bij nemen. Het wil maar niet gunstig evolueren. We zullen tevreden moeten zijn met temperaturen van hoogstens 15°. Wat we echt nodig hebben is een beetje malse regen.
Terwijl ik aan het verspenen ben en verplanten, zaaien en verzorgen van plantjes, ruim ik links en rechts wat op.
De eerste hoek die hindert door wanorde maar ook en vooral door in de weg liggen is tussen het kippenhok en de kruiwagen ruimte. Alle potten worden er weggehaald.
Alles wordt gebracht naar de vroegere mest ruimte waar ik geen mest meer stapel.
Ik heb een zestal potten geselecteerd om voorlopig de tomaten in te planten. Omdat alles dit jaar zo laat is kunnen de tomaten nog niet geplant worden op hun vaste plaats.
Door de schrale wind droogt alles vlug op, vooral waar gezaaid is. Daarom is het nodig zo nu en dan wat vochtig te maken. De eerste mulching is gebeurd rond de eerste rij erwten. Veel maaisel gaf het gras nog niet ook omwille van de wat lage temperatuur. Die enkele dagen rond 20° deden wonderen maar door de korte duur is het toch maar heel beperkt gebleven.
In de ruimte van de kruiwagens stond nog een baal houtkrullen van inlands hout. Die gebruik ik rond de nieuw geplante frambozen. Omdat daar wat ruccola verplant staat kan ik nog niet alles gelijk verdelen.
17-04-2015 om 09:08
geschreven door tuinblog d
16-04-2015
te warm
We zijn reeds over de helft van april maar de tuin staat nog mager. Vorig jaar plukten we reeds spinazie om klaar te maken. Ik werkte in de vroege morgen met mijn jongste helper ooit. Dan werd het te warm voor mij...en dat in april. Gelukkig is het vandaag wel goed te doen.
Mijn broer pakte de lange bloemboord verder aan en werkte die af. Hij gaf het gras nog een beurt en dan werd het ook voor hem te warm
Het buitenrek staat vol. Het wordt tijd dat ik wat ga planten in volle grond.
De spinazie is na zes dagen volop gekiemd. Ze werd op tijd gezaaid, juist voor de warmere dagen.
Ik was op zoek naar heel kleine potjes maar vond die enkel in bladen van 45.
Er stond niets anders op dan ze te knippen tot afzonderlijke potjes. Met zulke bladen werken is heel moeilijk omdat je moet wachten tot ze door en door geworteld zijn. Anders valt alles door mekaar van zodra je het blad omdraait.
Ondertussen zijn de tomaten aangekomen.
Het is geen dankbaar jaar voor de tulpen. Ze staan pas open van eergisteren en vandaag vallen ze reeds open.
16-04-2015 om 15:45
geschreven door tuinblog d
15-04-2015
warmte in april
Dat je in april al best na 5u in de tuin werkt komt zelden voor.
Toen de zon reeds laag stond heb ik 18 plantjes salade een plaats gegeven in de tuin.
Op het einde van de rij plante ik rucola rond blad.
Mijn laatste werkje was de zapallito terug in de serre plaatsen voor de frisse nacht.
15-04-2015 om 00:00
geschreven door tuinblog d
14-04-2015
Eerste warmte
De eerste warme dag heeft een fris briesje maar in de serre voel je daar niet veel van.
De Engelse land komkommer is massaal gekiemd na 3 dagen.
Dit lukt niet in de serre maar wel binnen in mini serre boven de verwarming. In de serre zijn de nachten veel te koud. Eens gekiemd binnen, verhuizen de jonge plantjes naar de serre. Daar worden ze de eerste nachten overdekt.
De zomer pompoen (Zapalitto) is als eerste binnen gekiemd en staat nu overdag reeds buiten op het wacht -rek.
De salade (wonder van de vier jaargetijden) heb ik in turf potjes geplant. Ze is gezaaid in heel kleine plastiek potjes maar ik had die nodig. Het is niet gemakkelijk om aan zulke kleine potjes te geraken.
Wil ik de spinazie vlug zien kiemen dan is begieten noodzakelijk.
Enkele warmere dage volstonden om de ajuin eindelijk te doen kiemen.
Vergelijk de spinazie links van de prei tegenover die rechts ervan. Dan zie je dat afdekken een eenmalig experiment zal blijven.
De ajuin en sjalot op vak 1 van de wisselteelt, staat nu vast geworteld in de grond en dient niet meer overdekt te zijn.
14-04-2015 om 16:13
geschreven door tuinblog d
13-04-2015
zaaien
Vandaag heb ik buiten gezaaid. Voor binnen heb ik hulp gekregen. Een kleinzoon van 4jaar heeft potjes gevuld en dan de zaadjes gelegd per 3. Ondertussen kon ik alles klaar leggen om buiten te zaaien.
Het gaat allemaal heel veel trager maar het id zeker even in orde als van mij. Hij kan reeds tellen tot 11, daarna komen er haperingen. Als je vraagt, heb je dat op school geleerd? Dan antwoordt hij, nee maar van grote broer.
De rij links is gezaaid met pastinaak en de rij rechts met warmoes.
Tussen de 2 rijen spinazie die niet werden afgedekt, is alles klaar op salade en ruccola te planten.
In de serre staat het bijna vol met gekiemde maar ook met pas gezaaide groenten soorten.
De delfkoord heb ik ontdubbeld zodat ik een reserve koord heb.
13-04-2015 om 17:34
geschreven door tuinblog d
12-04-2015
Een dagje er even uit.
Gisteren zijn we er een dagje uit geweest naar een familiefeest. Gewoon was het niet, want het gebeurde op een boot. Van 10u30 tot 15u30 vaarde die rond in de Antwerpse haven maar ook een eindje de schelde op. Het weer wilde echt niet mee. De zon is eventjes komen groeten maar bracht een frisse wind mee die te fris over het dek huis hield. We reden heen in de regen. De terugweg was zo niet nog natter. Feesten op een boot heeft toch iets apparts. Niemand kan het feest verlaten. Een gesprekje met de Kapitein behoorde tot de mogelijkheden waar ik toch gebruik van maakte.
Vandaag moest ik een inhaalbeweging doen door de pompoenen enz. te zaaien in potjes.
Het is een tijdje geleden dat ik nog eens de patisson zaaide.
Deze pompoen is een nieuwkomer in mijn assortiment kleine pompoentjes.
Ik waag me ook eens aan een middelgrote soort tot 3 kg.
De Butternut is niet meer weg te denken uit onze tuin.
Uit het bio assortiment van Aveve de black beauty courgette. Op zondag 3 mei is hier plantenuitwisseling en ik heb een beetje gezaaid volgens de vraag van de vorige jaren. Courgettes zijn altijd al goed in trek geweest samen met de pompoenen, de butternut aan kop.
12-04-2015 om 17:50
geschreven door tuinblog d
10-04-2015
Erwtenkooi
Gisteren was een warme dag en de vermoeidheid begon door te wegen.
De erwtenkooi stond al een paar dagen klaar in allemaal apparte stukken. Dat aanbrengen is iets maar het plaatsen is niet moeilijk maar je loopt wel op smalle plankjes.
Gisteren heb ik water gegeven, de plantjes verzorgt in de serre en de erwtenkooi geplaatst. In de namiddag nam ik een goede rustpoos en moest ik even voor ons kleinste kleinkind zorgen.
Op deze foto kan je zien hoe ver de eerder afgedekte spinazie voorsprong heeft op de niet afgedekte. Die is nu toch masaal aan het kiemen. Dan heb ik wel al die arbeid van het afdekken voor niets verricht.
De rode biet en de zonnebloemen blijven buiten tenzij er nachtvorst op komst is.
10-04-2015 om 11:53
geschreven door tuinblog d
09-04-2015
opnieuw een drukke dag met mooi weer
Wat hapert er met de weerdienst? Het is de vierde keer in korte tijd dat het weer beter is dan ze voorspellen. Misschien is dat een nieuwe taktiek dat ze toepassen? Wie weet!? In elk geval is het veel beter dan het omgekeerde.
Die voren worden half gevuld met compost. Ik doe dat reeds jaren. Wij plukken altijd heel veel erwten Die hebben die compost niet nodig maar prei wel, die erna komt. De erwten halen hun voedsel uit de lucht.
Samen met mijn broer maakten we twee speciale ijzers om de delfkoord op te winden en de draad extra te kunnen spannen. De ijzers zijn goed maar er was voldoende koord om twee delfkoorden te maken.
Tussenin even uitblazen op één van de tuinstoeltjes onder het afdak. Achterin de tuin staan de plalen klaar om de erwtenkooi te maken.De draad ligt ook klaar.
Mijn naarstige broer die de wat verwaarloosde lange band aanpakt. Hij maakt het mogelijk om de tuin eens wat meer op punt te krijgen.
Na het avondeten heb ik nog de erwten geplant. Het voorbereidend werk is altijd het zwaarste. Nu maar hopen dat de duiven er af blijven. Tot nu toe is het nog nooit gebeurd.
09-04-2015 om 00:00
geschreven door tuinblog d
08-04-2015
dan toch met Pasen
De salade was dan toch oogstklaar met Pasen. Het was weliswaar op tweede paasdag omdat de kinderen en kleinkinderen pas op die dag komen. Maar als groente stond op het menu salade als primeur uit eigen tuin. Met Kerstdag komen ze bij ons en tweede kerstdag gaan ze naar de schoon familie. Met Pasen is het omgekeerd.
De kropjes zijn toch voldoende groot en wat een heerlijk groene zonnige kleur. Twee kropjes puur groen genot, aangevuld met mini tomaatjes en komkommers, gemengd in een heerlijk pure vinaigrette van de chef.
Voortjes maken om op te vullen met gezeefde compost om daarin winterprei te zaaien.
Dat moest en was tegen de middag afgewerkt. Voor de rest ben ik op boodschappen geweest naar het tuincentrum hier in het dorp. Daar vond ik maar de helft van wat ik zocht; wat heel zelden gebeurt.
De namiddag was milder geprogrammeerd. De betrachting was om de negen nog resterende rijen spinazie te zaaien. Mijn rug verwittigde me reeds van bij het begin: Kalm aan hé makker of morgen ben je totaal op rust. Natuurlijk heb ik geluisterd en werkte ik rustig vol aandacht voor mijn rug. Na twintig minutten ben ik op boodschappen gegaan. Ik had toen 9 voortjes gemaakt en er 3 gevuld met gezeefde compost. Die voortjes maken geeft weinig of geen druk op de rug. Dat vullen met gezeefde compost is andere koek hoor want het is voortdurend in gebogen houding staan.
De boodschappen deed ik eerst in een tuincentrum in Varsenare en vond meer dan ik zocht. Ik bracht er zelfs de eerste gemengde salade mee waarin 80% pluksalade is. Vandaar reed ik naar de Stock in Snellegem. Een nieuwe minimum-maximum thermometer voor de serre was een wens. Een koord om een nieuwe delfkoord te maken was meer dan nodig. Eens de opdracht volbracht wilde ik direct huiswaarts keren. Buiten stootte ik onverwacht op een 'soulmate'. Ik kon haar aan mijn hart drukken. Wij verjaren op dezelfde dag en dat schept een aparte band. Als haar man jaloers is, wat ik niet denk, dan zou dat hun probleem zijn hoor. Thuis gekomen heb ik verder gewerkt om de spinazie gezaaid te krijgen. Alles ligt klaar om vandaag te zaaien en ik was heel tevreden over mijn dag. Ik sliep vroeg in en sliep als een steen en was heel vroeg klaar wakker. Nu ben ik content van mijn heel vroeg ochtend gebeuren.
08-04-2015 om 00:00
geschreven door tuinblog d
07-04-2015
niet tevergeefs
Tien dagen geleden zaaide ik de spinazie in bar slecht weer, nat en koud. Ik had een slecht gevoel erbij en dekte 4 van de 6 rijen af met glas.
Tien dagen na de zaai staat er niets boven op de twee rijen die niet werden afgedekt. De gewone kiemduur bij spinazie is 4 – 5 dagen. Ik vraag me af of er nog wel iets zal boven komen. We zien wel met het komende mooi weer.
Waar er glas op lag is het wel gelukt en staat de spinazie duidelijk boven. Alleen op de twee uiteinden staat er niets. Daar kon de kou er nog eventjes aan.
We zullen dus 4 rijen vroege spinazie hebben. De rest die ik vandaag wil zaaien, zal duidelijk veel later zijn.
Het is aan te raden de grond te luchten als die is aangedrukt door planken waarop men liep. Te meer is het nodig als je geen loopplankjes gebruikt.
Ik wil vandaag eerst de winterprei zaaien die 15 tot 20 dagen kiemtijd nodig heeft.
07-04-2015 om 09:31
geschreven door tuinblog d
06-04-2015
een weerspreuk
Op 4 april was het de Heilige Isidorus. Die kreeg een weerspreuk mee op zijn naam.
Is Isidoor voorbij, dan is ook spoedig de noordenwind voorbij.
We moeten er rekening mee houden dat dit jaar alles wat aansleept en laat komt. Ik krijg er koude voeten van. Zo zullen we moeten tevreden zijn als we er nog enkele dagen moeten op wachten. Komende woensdag zou de lente eindelijk toch een doorbraak realiseren.
Ik zet hier nog 3 spreuken op een rij -'t Mag vroeg of laat zijn, april wil kwaad zijn. -In april heldere maneschijn zal de bloesem schadelijk zijn. -Is april klaar en rein dan zal mei des te wilder zijn. Het kan dus alle kanten op maar tot nu toe laat april zich meeslepen door maart. Het komt er dus op aan geduld te oefenen.
Ja ook dat kan nog maar dan staat alles op zijn kop. Een winter zonder sneeuw en dan in april de bloesems onderdekken. Dat is toch zo goed als ondenkbaar.
06-04-2015 om 10:27
geschreven door tuinblog d
04-04-2015
Het onkruidboek
Het onkruidboekboek ligt op mijn tafel en ik heb er nog een klein boekje bijgekocht 'Beestjes op bezoek'. Mijn buurvrouw Kathy is in het bestuur van Velt Jabbeke en is er verantwoordelijk voor de velt-boeken. Ik ben dus dicht bij de bron.
In zijn voorwoord zegt Bartel Van Riet o.a. over onkruiden:
'We moeten niet van hen willen winnen maar ze vooral leren kennen.
Het boek is bijzonder interessant, omwille van de lijst bekeken onkruiden, heel zeker. Het is ook interessant omwille van de vele intervieuws met bekende en onbekende tuinders enkwekers. Maar bij koks, kunstenaars en onderzoekers krijgen we een nog bredere kijk op onkruiden. Er staan ook enkele recepten in het 192 pagina's tellende boek.
Het gaat merendeels de Nederlandse toer op. Bekijk de namen van de drie auteurs: Suse Peters- Lotte Stekelenburg en Caroline Zeevat. Zo weet het het al hé.
Het is uitgeven door 'velt' in samenwerking met 'Het Davidsfonds'.
Hierdoor is het bereik veel en veel groter geworden.
Bij het doorbladeren is mij opgevallen hoeveel meer er eetbaar zijn dan wij normaal verwachten.
Google afbeeldingen
Maar de tegenpool is ook goed gevuld met de giftige.
Google afbeeldingen
In het boek worden vele vragen beantwoord.
Twee basis vragen zijn: Hoe het komt dat ik onkruid heb? en
Hoe geraak ik van het onkruid af? De geïnteresseerden kan je indelen in twee groepen: onkruidminnaars en onkruid haters.
Beide groepen komen hier goed aan hun trekken.
Vooral de interviewsmet tuinders, kwekers, koks, kunstenaars en onderzoekersis boeiende lectuur.