Zowel de paprika in de mini serre, de mini tomaatjes tegen de afsluiting, als de pompoenen op vak 5, moeten in toom worden gehouden.
De paprika groeit tegen het glas en de mini tomaten willen zelfs de serre overwoekeren.
Ook in de pompoenen van vak 5 diende te worden geknipt. Op de voorgrond ligt een het kleine hoopje knipsels van de paprikas. Daar tegenaan de weggeknipte ranken van de mini tomaten. Op de achtergrond liggen de ranken van de pompoenen.
Nu zie je tenminste de paprikas hangen.
Bij de tomaten is heel veel geknipt maar het blijft een kluwen.
Het paadje langs de pompoenen kan zonder hinder gebruikt worden. Bij de paprika is het dit jaar een kleurrijke bedoening. De opbrengst van de minitomaatjes zal ook mini zijn. Er zullen minder pompoenen zijn, vooral omdat er minder planten staan. Er staan dit jaar ook minder soorten.
______________________________________________________________________________________________________
Er zijn ook vele soorten pompoenen. Eén soort valt mij op omdat ik die naam nog niet heb gehoord, het is de kabocha pompoen.
De Kabocha is een Japanse pompoen variant. Het is een kleine groen wit gestreepte pompoen die bovenop plat is en een maximale diameter heeft van 30cm. Het is een pompoen met een harde schil, heeft een zoete volle pompoensmaak en heeft oranje vruchtvlees. De smaak van de pompoen lijkt wat op gekookte kastanjes en is door zjn zoetheid erg lekker in taarten, cakes en in andere desserts. ______________________________________________________________________________________________________
Voor een bepaald overzicht van soorten pompoenen verwijs ik je naar: http://www.pompoenen.com/omschrijving-soorten.html
Hier zag ik ook een soort waar ik weinig of niets van weet: De muskaat pompoen.
http://www.naturespride.nl/onze-producten/product-detail/muskaatpompoen/
De muskaatpompoen, (Cucurbita moschata) is een eenjarige plant uit de komkommerfamilie (Cucurbitaceae). Het is een kruipende, eenhuizige plant met vertakte ranken en vijfhoekige scheuten. Deze ranken kunnen meer dan 10 m lang worden. De zacht behaarde bladschijf is in omtrek niervormig, tot 20 cm lang en tot 30 cm breed. De mannelijke bloemen groeien aan lange stelen en de vrouwelijke staan aan korte stelen. De kelk is klokvormig. De felgele, trechtervormige kroonbuis is tot 20 cm breed. Bladeren en bloemen De muskaatpompoen is een cultuurgewas en kan daardoor sterk variëren in vorm en grootte. Meestal is het een breed-afgeronde tot eivormige of langwerpige ovale vorm. Soms lijkt die op een stomp geribde bes. Die bes kan reuze vormen aannemen en tot 20 kg en meer gaan wegen. De schil is groen tot okerkleurig. De schil wordt voor consumptie meestal verwijderd. De harde, vijfkantige vruchtsteel is bij de vruchtaanzet tot een schijf verbreed. Het zachte, vezelige, zoetige vruchtvlees is donkergeel tot oranje. De centrale vruchtholte bevat vele, witte of bruine platte tot 2 cm grote zaden. Een bekend type muskaatpompoen is de flespompoen (butternut) met bescheiden grootte en gewicht. Deze tekst is geïnspireerd op: https://nl.wikipedia.org/wiki/Muskaatpompoen
________________________________________________________________________________
Om te sluiten heb ik hier nog een speciaaltje!
De cinderella (assepoester) pompoen.
Hoe maak je nu een cinderella pompoen? Begin maar met te geloven in sprookjes. Gebruik dan gewoon jouw verbeelding en aan de slag. Je hebt hier alvast een voorbeeld van hoe het kan! _______________________________________________________________________________
Dit jaar heb ik 2 soorten pompoenen staan: De oranje Hokaïdo (red Kuri) en de butternut. Doordat het bladerdek zo compact is heb ik geen overzicht op de totaal voorziene opbrengst.
En omdat er 4 tegen de afsluiting de de buurtuin staan zou ik er ook enkele kunnen oogten. Ik denk dat ik ze zal opofferen en de ranken zal inkorten. Er gaat te veel kracht verloren naar de woekerende ranken die zonder vrucht zijn.
08-08-2015 om 00:00
geschreven door tuinblog d
|