De 7de Zavelputtochten, georganiseerd door de Mirakelstappers op zaterdag 24 oktober, hadden dit jaar af te rekenen met een miezerig weertje. Dat had ook zijn weerslag op de deelnemers.
De echte wandelaars waren sowieso op post maar deze keer ontbraken de gelegenheidswandelaars. Desondanks dat mochten we toch 989 deelnemers noteren, wist voorzitter Dany Malisse te vertellen. "Er was keuze tussen een wandeling van 6, 9, 12, 15, en 22 km. Deze laatste die nieuw was en langs St. Baafs-Vijve en Wielsbeke liep werd door 230 deelnemers afgestapt. De eerste deelnemers stonden om 06.00 u. reeds te trappelen om in te schrijven maar dat kon pas vanaf 08.00 u. Maar geen nood, ze vertrokken voor hun eerste wandeling, kwamen zich dan inschrijven en vertrokken voor hun tweede, vertelde Walter Vroman.
Ondanks het slechte weer waren de 35 medewerkers incl. bestuur tevreden over deze 7de editie.
Tijdens het laatste volle weekend van oktober werd ook dit jaar traditiegetrouw de Oktobertocht georganiseerd. Deze keer stonden voor de allereerste keer twee dames in voor het organiseren ervan en kreeg hij de naam van sjakosje tocht. Sinds november vorig jaar waren zij daarvoor in totaal 40 dagen op pad in de Antwerpse Kempen waar deze tweedaagse zich afspeelde. Ze dokterden er een traject van 299 km uit om te stappen, fietsen en kajakken.
De 25 ploegen (bijna 80 deelnemers) kregen deze activiteiten stap voor stap voorgeschoteld om via kompas, stafkaart, verschillende attributen hun weg te zoeken. Daarnaast staat een logistieke ploeg in voor het laden en lossen van de mountainbikes op de verschillende locaties, voor de controles aan de passages, enz. Deze unieke tocht is een uitdaging, zowel om te organiseren of er aan deel te nemen en vraagt heel wat inspanningen van de logistieke ploeg. Voor Greet Vervaeke en Claudine Goemaere is deze tocht in de sjakosje, kan de geestesvader Germain De Vlaminck terugblikken op 11 geslaagde edities en hoopt iedereen volgend jaar terug van de partij te kunnen zijn.
Greet Vervaeke en Claudine Goemaere die dit jaar instonden voor de organisatie. Deze tocht is een mijlpaal in de geschiedenis van de Oktobertocht, want 't was voor het eerst dat twee vrouwen instonden voor de organisatie.De Oktobertocht achterna Op 18 september, de avond van de inschrijving, maakte Beverse Weetjes in overleg met Greet en Claudine afspraak om de Oktobertocht een dag te volgen. Op hun advies was de zondag er het beste moment voor. Het enige wat ze toen nog niet kwijt wilden was de locatie. Pas op zaterdagmiddag 24 oktober gaven ze de nodige gegevens door om de Oktobertocht achterna te gaan.
Op zondagmorgen omstreeks 07.45 uur startte de oktobertocht voor Beverse Weetjes. Onderweg verliep alles vlot zodat we ruimschoots op tijd waren voor de eerste afspraak in Retie. Maar bij aankomst was daar in de verste verte nog geen roering te bespeuren.
In eerste instantie besloten we om op het gemak een koffie te gaan drinken. Vooraleer we echter de taverne binnengingen namen we nog even contact met Greet om te horen of het nog de moeite loonde om ons te verplaatsen. Greet wist ons te vertellen dat we gerust nog even tot in Postel konden rijden waar de meeste groepen aan het arriveren waren. De koffie werd dus uitgesteld en we trokken naar de opgegeven locatie. Onderweg hadden we het geluk om de laatste fietsende ploegen te zien aankomen en te voet naar Postel te zien vertrekken.
De laatste fietsen gingen de vrachtwagen in om in Postel terug startensklaar te zetten. Bij aankomst was de logistieke ploeg er al druk bezig met het lossen van de eerste lading. Daar was het eindpunt van de * km lange wandeling.
Na de wandeling kwam er een fietstocht van * km met eindpunt in Retie. Daar lagen de kanos klaar voor een tocht van 5,8 km op de Kleine Nete. Ook hier moesten alle fietsen terug ingeladen worden om ze in Kasterlee terug uit te laden. Vlak voor het eindpunt van deze tocht moest de kano uit het water en er aan de overkant terug in. Dat ging bij de ene al wat makkelijker dan bij de andere, maar hoe dan ook het lukte. Iedereen bereikte zonder kleerscheuren het einde, op een akkefietje na. De kano van dr Marc Bloquiaux, Hans Degreve en Jacques Desauw maakte slagzij en het drietal kwam in de Kleine Nete terecht. Gelukkig hielden ze er enkel een nat pak aan over.
Na de tocht op de Kleine Nete moesten de deelnemers terug hun stalen ros beklimmen voor een fietstocht van * .km naar de Calvarieberg in Herentals waarna er nog een wandeltocht op het programma stond. Deze werd slechts door enkele groepjes afgestapt, de overige deelnemers deden de laatste opdracht met de fiets daar het anders te lang zou uitlopen. Groepje per groepje kwamen ze uiteindelijk aan het definitieve eindpunt: Camping Floreal in Lichtaart. De logistieke ploeg zorgde ervoor dat de fietsen onder hoge druk een stortbadje kregen terwijl de deelnemers voor een deugddoende douche op de camping terecht konden.
Toen iedereen fris en monter in de taverne aanwezig was en voorzien van een natje, was het de beurt aan Greet en Claudine en geestesvader Germain om een woordje te placeren ( hier in 't kort weergegeven). Om 19.00 uur werd het tijd voor een warme maaltijd. Tijd ook voor Beverse Weetjes om de terugreis aan te vatten. De bus arriveerde omstreeks 23.00 uur in Beveren-Leie, het einde van de 11de Oktobertocht.
Op zaterdag 3 april 2010 vindt samen met het muziekfestival Job*Rock een uitgebreide jobbeurs plaats in de foyer van Waregem Expo. De jobbeurs is een samenwerking tussen Job*Rock, de Werkwinkel/VDAB en Vlan.be/Streekpersoneel. Er worden in totaal 25 standhouders verwacht. De eerste standhouders hebben nu reeds ingetekend voor deelname. Bedrijven die interesse hebben om deel te nemen, kunnen contact opnemen met de organisatoren via info@jobrock.be of 0499/27.65.55
De Zavelputtochten werden voor de eerste maal georganiseerd in 2003 en vertrekken vanuit Beveren-Leie. Aanvankelijk was het een weekdagtocht maar sinds vorig jaar is het een zaterdagtocht geworden.
Op zaterdag 24 oktober 2009 organiseren de Mirakelstappers voor de 7de maal de Zavelputtochten Vorig jaar mochten ze 1240 deelnemers noteren. Start: C.C. t Klokhuis, Kerkdreef 23, 8791 Beveren-Leie. Voor meer info over de verschillende tochten en afstanden: klik hier.
C=BIO, de 11de Oktobertotcht gaat weldra van start
t Is bijna zover, nog een zestal uren scheiden de deelnemers van de Oktobertocht. Deze avond (vrijdag 23 oktober) moest elkeen zijn/haar persoonlijke spullen tussen 18.00 en 20.00 uur afleveren. Fiets, benodigdheden voor de zater- en zondag... werden in afzonderlijke vrachtwagens geladen. Greet en Claudine, de twee madammen die het organiseren van de 11de tocht voor hun rekening namen (de sjakosje-tocht genoemd) stonden er naar eigen zeggen heel ontspannen bij. Morgenochtend omstreeks 03.30 uur kan het avontuur beginnen. Waar, hoe en wat er zal te beleven (overwinnen) vallen is voor hen een weet, voor de deelnemers en ook voor Beverse Weetjes een vraag. Afwachten dus!!! Om de website van C=BIO te bekijken klik hier.
Op dinsdag 03 november 2009 om 19u00 komt de gemeenteraad terug samen. Het proces-verbaal van de vorige zitting ligt ter inzage in de raadszaal, één uur voor de zitting. Agenda: Openbare zitting 1. mededelingen 2. Leiedal: buitengewone algemene vergadering op 26/11/2009: a) bespreken agenda b) voordracht van 1 vertegenwoordiger en 1 plaatsvervangend vertegenwoordiger van stad Waregem 3. Psilon: buitengewone algemene vergadering op 08/12/2009: a) bespreken agenda b) voordracht van 2 vertegenwoordigers en 2 plaatsvervangend vertegenwoordigers van stad Waregem 4. Gaselwest: algemene vergadering op 16/12/2009: bespreken agenda en goedkeuren ontwerp statutenwijziging 5. WAGSO: goedkeuren opdracht tot het organiseren van de kerstparade en toekennen organisatietoelage 6. goedkeuren belastingreglement op de verkoop van afvalzakken 01/01/2010 - 31/12/2012 7. goedkeuren belastingreglement op het parkeren binnen een blauwe zone 01/01/2010 - 31/12/2012 8. aanpassen modaliteiten gemeentelijke parkeerkaart 9. OCMW: goedkeuren wijzigingen budgetten 2009 10. De Schakel vzw: goedkeuren budgetwijziging 2009 11. Sportbeheer vzw: goedkeuren budgetwijziging 2009 12. OC Nieuwenhove: goedkeuren budgetwijziging 2009 13. stad Waregem: goedkeuren wijzigingen 3 & 4 financiële nota budget 2009 14. kennis nemen en advies brandbeveiliging: te ontvangen aandeel van de gemeenten zonder korps - dienstjaar 2002 - gemeenterekening 2001 15. onroerende goederen: goedkeuren verkoop strookje grond fietspad (Stijn Streuvelsstraat) 16. onroerende goederen: goedkeuren verkoop strookjes grond Oblatenstraat 17. onroerende goederen: goedkeuren verkoop strookjes grond voor rotonde Zuiderlaan-Verbindingsweg 18. onroerende goederen: goedkeuren verkoop ondergrondse inneming voor leiding industriewater nabij de Galgewegel 19. goedkeuren politieverordening kerstparade 2009 20. dringende herstellingswerken na uitvoering lining op kruispunt Posterijstraat/Schoendalestraat: goedkeuren eindafrekening 21. goedkeuren retributiereglement containerparken 22. goedkeuren huishoudelijk reglement containerparken 23. goedkeuren dossiers nutsleidingen 24. goedkeuren aanvullend verkeersreglement wegverkeer blijvend karakter: invoeren kortparkeren onder winkelcentrum Het Pand 25. invoeren snelheidsremmende maatregelen en aanleg parkeerstrook in de Nieuwstraat, goedkeuren ontwerp & vaststellen wijze van gunnen 26. goedkeuren aanvullend verkeersreglement wegverkeer blijvend karakter: verkeersveiligheidsmaatregelen in de Nieuwstraat 27. vaststellen nieuwe straatnamen: principieel goedkeuren 28. inrichten stadswinkel, interieur: goedkeuren ontwerp diverse loten + vaststellen wijze van gunnen 29. sportcentrum De Treffer, sporthal, aanpassingswerken: goedkeuren ontwerp tot aanstellen ontwerper + vaststellen wijze van gunnen 30. aanleggen joggingpiste in Desselgem: goedkeuren ontwerp + vaststellen wijze van gunnen 31. terrein 2 Racing Waregem: vervangen ballenvangers: goedkeuren ontwerp + vaststellen wijze van gunnen 32. speelplein Gemeenteplein: goedkeuren leveren en plaatsen van speeltoestellen + vaststellen wijze van gunnen 33. goedkeuren politieverordening offerfeest 2009 34. goedkeuren toelagen 35. vragen 36. goedkeuren proces-verbaal vorige zitting
Promotor gezocht in Beveren-Leie voor Bond Zonder Naam
Na 50 jaar promotor te zijn geweest van B.Z.N zullen Marc en Agnes Vercruysse-Kerkhove voor de laatste keer de artikelen van B.Z.N aanbieden in de Sint-Jan de Doperkerk.
De kerstverkoop in de kerk zal plaatsvinden op zaterdag 28 en zondag 29 november. Marc en Agnes hopen dat er zich iemand geroepen voelt om hun jarenlange taak verder te zetten zodat de werking van B.Z.N. in Beveren-Leie kan blijven.
"Geïnteresseerden die de werking van Bond Zonder Naam in Beveren-Leie willen verderzetten kunnen steeds bij ons terecht, zeggen Marc en Agnes.
Op zondag 18 oktober zette de vooruitgeschoven post van de Waregemse brandweer de deuren open in de Liebaardstraat te Beveren-Leie. De bezoekers werden er wegwijs gemaakt in de wereld van de brandweer.
Wie durft? De brandweer Waregem zoekt tevens naar vrijwillig brandweerpersoneel (m/v) voor de hoofdpost in Waregem en de vooruitgeschoven post in Beveren-Leie/Desselgem. Geïnteresseerden kunnen zich nog steeds inschrijven tot en met 27 oktober (in bijlagen vindt u een inschrijfformulier) Meer weten over de brandweer Waregem: klik hier.
Start feestjaar 50 jaar Turn- en Trampolineclub vzw Lenig &Vlug Beveren-Leie
vzw Lenig & Vlug Beveren-Leie opent feestelijk jaar
Op zaterdag 17 oktober werd het startschot gegeven voor een feestelijk jaar bij vzw Lenig en Vlug naar aanleiding van hun 50 jarig bestaan. Dat gebeurde in het bijzijn van stichter Maurice Huysentruyt. Aan de sporthal Den Averul werd tevens een blijvend aandenken onthuld. Een sculptuur van Nathalie Pontegnies die de naam Obelisk van de sprong meekreeg. Bij aanvang van dit feestelijk jaar beet groot bezieler en secretaris Philippe Decavel de spits af met een korte historiek over de club. De speaker van dienst was Mario Huyghe.
In naam van stad Waregem bracht schepen Rik Soens de felicitaties over. Hij eindigde zijn speech met: We hebben met het schepencollege de vraag ontvangen vanuit de club voor een uitbouw van de sporthal Den Averul. De vraag is goed aangekomen en als we dat zeggen dan menen we dat ook. In het kader van ons financieel meerjarenplan nemen we deze vraag dan ook mee. De toekomst ziet er goed uit we wensen u alle succes toe bij de verdere uitbouw van uw vereniging. Op de stad mogen jullie in ieder geval verder rekenen. Phlippe Decavel ging daarna verder en bracht een zelf gemaakt gedicht: 'Obelisk van de sprong' had hij het genoemd. Daarna was het de beurt aan Nathalie Pontegnies die haar kunstwerk toelichtte. Met een choreografie van Sophie Vandeplassche waar een aantal leden een smaakvol proevertje ten beste gaven sluiten we deel 2 af.
Het hoogtepunt was de onthulling van het kunstwerk. Deze eer viel de stichter van de club Maurice Huysentruyt te beurt, bijgestaan door Gabriël Peirs, Joris Debaere en schepen Rik Soens. Dankzij Lenig & Vlug vzw is Beveren-Leie een prachtig sculptuur rijker geworden waarvoor Nathalie Pontegnies al haar punten kreeg. Na de nodige kiekjes te hebben gemaakt trokken de aanwezigen naar het gemeentehuis om te klinken op dit gouden jubileum. Daar richtte Gilbert Vercammen van de Gymnastiek Federatie Vlaanderen nog een woordje tot de aanwezigen en overhandigde hij tevens een aandenken aan deze viering. Deze bijzondere gebeurtenis werd opgenomen in het Gulden boek van Beveren-Leie die door alle aanwezigen mocht getekend worden.
Alle videobeelden weergeven is onmogelijk (hosting zou te hoog oplopen). We sluiten dit derde deel dan ook af met nog een aantal losse fotos.
Bestuur, leden, sympathisanten sloten deze avond af met hun kaas- en wijnavond. Op zaterdag 24 oktober staat de volgende activiteit op het programma en organiseert Lenig & Vlug vzw de 3de Golden River Team Cup.
Ook dit jaar kon het Davidsfonds heel wat verenigingen en of vriendengroepjes bekoren om deel te nemen aan de negende verenigingenquiz. Niet minder dan 19 ploegen schreven zich in en gingen op vrijdag 16 oktober de uitdaging aan.
Naast de 112 vragen verdeeld over 5 ronden was er ook nog de rode draad. In totaal konden er 125 punten gescoord worden. De vragen gingen over heel uiteenlopende zaken. Maar ook Beveren-Leie kwam aan bod in de fotovraag. Achter de coulissen werd er druk verbeterd en geteld. Alhoewel er ook een beetje tijd kon gemaakt worden voor een gezellig kiekje. Ploegen De deelnemende ploegen waren: Ouderraad VBS1, Supportersclub De Gilde1, Trampoline1, C=BIO, Beverse Harmonie, Sportiva Dames, Ouderraad VBS2, Supportersclub De Gilde2, OC Stedelijke Basisschool1, Leesclub, Volleybal1, KAJ De Stadskaerten, DeBo, Tennisclub, Trampoline2, OC StedelijkeBasisschool2, Atletiekclub, Volleybal2 en Markant. Winnaars Uiteindelijk was het Trampoline1 die het haalde met een score van 108p, tweede werd de Atletiekclub met 99p, derde C=Bio met 97p, vierde volleybal1 met 96p en de vijfde die in de prijzen viel was het vriendengroepje Debo met 95p.
Achter bestuursleden Paul Bamelis, Steven Craenhals, Willy Del'haye, Koen Lavens, Lieven Monserez, Hans Boury en speaker van de avond Frederic Courtens. Voor: Chris Debacker, Kathy Vercoutere, Chantal Baetslé en Carl Holvoet Prijzen De te verdienen prijzen werden geschonken door Optiek Hans Boury, respectievelijk 200, 125, 75, 50 en 25 euro. Voor het Davidsfonds op dus naar de tiende editie.
K.S.K. BEVEREN-LEIE zet samenwerking met Rik Priem stop
"Het voltallige bestuur van K.S.K. Beveren-Leie heeft besloten de samenwerking met Rik Priem, trainer van het eerste elftal, stop te zetten.
Hulptrainer Willy Piccavet neemt met onmiddellijke ingang de leiding van het eerste elftal (voorlopig) over.
K.S.K. Beveren-Leie kijkt uit naar een nieuwe trainer voor het eerste elftal", aldus Bart Debels, secretaris en gerechtigd correspondent KSK Beveren-Leie
Naast het niet behalen van resultaten, liep de samenwerking al enige tijd wat stroef tussen bestuur en trainer. De spreekwoordelijke druppel die tot deze beslissing leidde was het optreden van trainer Rik Priem tijdens de wedstrijd KSK Beveren-Leie-Aalbeke. Volgens hem floot de arbiter Jens Fermaunt, uit Menen, in het voordeel van de bezoekende ploeg. Reden voor trainer Rik Priem om het veld op te stormen en de scheidsrechter de les te lezen, waarop deze de wedstrijd stil legde met een score van 2-3. Hiermee riskeert de trainer van het eerste elftal een mogelijke schorsing. Het incident zal behandeld worden door het provinciaal comité en dat ten vroegste op 22 oktober. Afwachten dus voor Rik Priem welke straf er boven zijn hoofd hangt.
Op donderdag 15 oktober organiseerde Okra Beveren-Leie een prachtig herfstfeest. In OC t Klokhuis kwamen 140 leden samen en genoten er van een gezellig samenzijn.
De namiddag begon met een bezinning waarna er koffie met gebak was. De tweemaal 45 minuten durende ontspanning werd gebracht door het duo Dédé en Fonsy. Vooraleer de namiddag werd afgesloten met een heerlijk vieruurtje, dat bestond uit koffie met heerlijke koekeboterhammen, zette Christiane Goessaert bestuurslid Gentiel Decavel in het zonnetje. Hij mocht dan ook heel wat felicitaties in ontvangst nemen ter gelegenheid van zijn 76ste verjaardag. Proficiat Gentiel!!!
Koning Voetbal doet zijn intrede Omstreeks die tijd werd de Beverse voetbalvereniging gesticht. Het was op 24 juni 1932, om precies te zijn. Nieuwe mesjes snijden goed en al spoedig wisten de Bevernaars gekruid kommentaar te leveren op wedstrijden, spelers en arbiters. Die golf van enthousiasme sloeg ook op de schooljeugd over. Natuurlijk.
Het duurde niet lang of voetbal werd een belangrijk onderdeel van ons spel. Op de speelkoer waren ballen echter taboe. Daar moesten we ons noodgedwongen behelpen met perteelkes van bierflessen. Een schamel surrogaat, maar beter een luis in een pot dan helemaal géén vet. Germain Declercq was veruit de behendigste bij dit primitief soort voetbal. Steeds opnieuw wist hij het platte kroontje voorbij de wanhopig grabbelende doelman te schuiven. Even precies als hij het jaren later met een echte bal deed op Kortrijk Sport.
De jeugd had echter ook een paar voetbalvelden buiten de school. Daar werd voetballen eerst echt plezierig. We lieten daar immers de perteelkes voor wat ze waren en joegen aan achter een echte lederen bal. Veruit het populairste voetbalveld was dat van boerenzoon Gerard Buyse. Gerard die nu zijn boterham moet verdienen als zenuwenprofessor aan de Leuvense Alma Mater. Hij had zijn vader net zolang aan de kop gezaagd, tot die hem tenslotte een stuk land gelaten had. Het lag ten oosten van de ruime hofplaats en maakte er eigenlijk nog zo een beetje deel van uit. Met de hulp van Kamiel Cosyns, boever bij vader Buyse en voetballer bij S.K. Beveren, werden daar twee doelen opgetimmerd. Iedere vrije middag en iedere vakantiedag, waren daar voortaan een paar dozijn bengels aan het sjotten.
Met de elftallen stak het niet zo nauw. Het konden ook best zeventallen of veertientallen zijn. De ploegen werden op vrij eigenaardige wijze samengesteld. Er waren twee kapiteins en die moesten uit het aanwezige spelersmateriaal hun mannen kiezen. Het is echter zondermeer duidelijk dat de ene al wat beter was dan de andere. Wie het eerst mocht kiezen en het een beetje snugger deed, was altijd net één slag voor op de tegenpartij. Het lag derhalve voor de hand dat het lot moest uitwijzen wie met kiezen mocht beginnen.
Daarvoor werd gestapt. De twee kapiteins gingen op enkele passen afstand van elkaar staan en naderden dan weer. Niet met hele passen tegelijk echter. Ze deden het voetje voor voetje. Elk op zijn beurt. De hiel van de ene voet moest precies tegen de top van de andere gelegd worden. De voet mocht echter ook dwars gezet worden als het zo gelegen kwam. Wie de laatste zet had kunnen doen zonder dat hij daarvoor de voet van de tegenpartij moest aanraken, mocht met kiezen beginnen.
We hebben veel plezierige uren gesleten op dat veld naast de hoeve van Achiel Buyse. Hoe die er echter nooit zijn geduld bij verloren heeft, is me nu nog een raadsel. Geen enkele boer immers heeft het op kwajongens begrepen in de buurt van zijn erf. Misschien zal Germaine, de boerin, er voor iets tussengezeten hebben. Zij was begrijpend en kon best lijden dat de zon in het water scheen.
Op een keer hebben we daar Conrad Eeckhoud de schrik van zijn leven bezorgd. Conrad, de laatst overgeblevene van de in Beveren legendarisch geworden Eeckhouds. Hij was een oom van Germaine en woonde bij haar in. Het voetbalveld nu lag vlak naast een grote stromijt en Conrad placht bij goed weer in dat stro zijn middagdutje te doen. Op een keer lag hij weer vredig op een paar stro bundels te snurken, toen een loeier van een bal plots met volle kracht tegen zijn grijze kop sloeg. Geschrokken schoot hij overeind en keek verwilderd om zich heen. Zijn droom was blijkbaar uiteengespat in een woeste sterrenregen. Conrad was kwaad die keer. Zeer kwaad. Ongezouten zei hij zijn mening over knechtebrakken die beter op straat zouden spelen en oude mensen met rust laten. Een boze bui duurde bij Conrad echter nooit lang. In weerwil van zijn knorrig uiterlijk was hij een goedige baas, die de schooljeugd helemaal geen kwaad hart toedroeg.
We hadden evenwel ook nog andere voetbalvelden achter de hand. Zo was daar ook het open pleintje bij de roterij van Hektor Coussement in de Pontweg. Hier leefden vooral de Bulkenhoekjongens zich uit, alhoewel er altijd wel een paar andere tussenliepen. André Steeland moet daar veel gespeeld hebben en ook André, Rafaël, Marcel en Roger Vanhove, samen met Remi en Marcel Demeulemeester.
Ook in Follets lage meers, de Poperput, hebben we ontzettend veel gevoetbald. Als het niet al te nat was tenminste. Er waren daar immers plekken waar je letterlijk door de modder moest baggeren. We hebben er veel gespeeld met een bal die André Haezebrouck van Sinterklaas gekregen had. Ik heb zo de indruk dat hijzelf en de gebroeders Depaepe daar hun eerste voetballessen gekregen hebben.
Van draken ofte plakwaaiers Als het koren gepikt was of als het vlas in hagen stond, brak de gouden tijd van draken of plakwaaiers aan. We hadden daar immers ruimte te over en zaten ver verwijderd van de elektrische leidingen, die voor een opstijgende of neervallende draak levensgevaarlijk kunnen zijn. Een goede vlieger maken vroeg wel een beetje handigheid. Het onveranderlijke uitgangspunt waren de twee wiedauwsrokken die met een fijn touwtje kruiselings op elkaar gebonden moesten worden. De uiteinden verbond je dan met een even fijn koordje en over het geheel werd stevig bruin papier geplakt. Het kwam erop aan beide helften van de draak precies even zwaar te maken. Ze moesten mooi balans wegen, wilde je niet hebben dat ze direkt bij het opsteken al met haar neus in de grond boorde.
Ook de staart van de draak moest oordeelkundig gemaakt worden. Niet te licht en niet te zwaar. Hij bestond uit een eind touw waarin gevouwen papiertjes gestrikt werden en dat soms op het einde nog verzwaard moest worden met een dot korenstoppel. Het touw waaraan de vlieger omhooggelaten werd, was onvermijdelijk het cruciale punt van de onderneming. Die end was immers het enige wat geld kostte en het werd altijd een bedelpartij vooraleer we de centen loskregen van vader of moeder.
Een draak moest je opsteken tegen de wind in en je moest opletten dat de staart niet aan struiken of hoge zaadstalen (hoog opschietend onkruid met stevige stengel en talloze zaadbolletjes op de vertakkingen. In het kruidenwordenboek van De Bo opgetekend als meidoorn, auwdauw of dauwkoole.Nvdr) bleef haken.
Een stijgende draak had inderdaad iets van het legendarisch monster waaraan ze haar naam ontleend had. Met zwiepende staart en wiegende kop schoot ze de hoogte in. Ginder bleef ze dan een wijle onbeweeglijk hangen, tot ze met een reeks kronkels en duikelingen opnieuw aan het touw begon te rukken. We konden urenlang met onze vlieger bezig zijn. Soms zonden we er briefjes heen. Kaartjes waarin we een snede gemaakt hadden en die we op de end zetten. De wind blies ze dan de verre weg op, tot helemaal boven.
Die plakwaaiers konden soms duizelingwekkend hoog zitten. Maar dan moest je over meer dan één bolletje touw beschikken natuurlijk. Die hoogte kon soms een prestigekwestie worden als we met twee of meer onze vlieger opstaken op hetzelfde veld. Maar wie hoog klimt, kan natuurlijk ook diep vallen. Zelfs draken ontsnappen daar niet aan. Het touw kon breken bijvoorbeeld. Of de draak kon om een of andere reden snel hoogte verliezen, zonder dat je haar al lopend weer kon optrekken. Dan werd het onvermijdelijk een noodlanding met funeste gevolgen. Je moest haar soms honderden meter ver door heg en steg gaan zoeken en ondertussen trachten het touw te rekupereren.
In die tijd begon je ook hier en daar van die zeedraken te zien. Ze waren vervaardigd met latten en lapjes stof en hadden geen staart. Zo een zeedraak was op en top een statussymbool. Ze veronderstelde een verblijf aan zee en zoveel weelde was voor ons niet weggelegd. Indachtig de vos en de groene druiven, behandelden we de zeldzame zeedraakbezitters dan ook een tikje minachtend.
De meest markante plakwaaier die ooit in de Beverse luchten gehangen heeft, was die van Juul Vandenbroucke. Nonkel Mentie (Remie Vandenbroucke, grootoom van de auteur, nvdr), zijn vader, had hem in elkaar geknutseld. Hij was ongeveer manshoogte en had de vorm van een vent met gespreide armen en benen. Dat was een kurieuziteit waarbij geen tien zeedraken het konden halen. Een paar seizoenen lang heeft die vent bij mooi weer torenhoog boven Beveren gezeten. Tenslotte is hij op de zolder van grootvader Vandenbroucke vergaan van reumatiek en ouderdomskwalen. Weldra meer
Vanaf nu zult u in bijlagen nieuwsbrieven over uiteenlopende zaken kunnen lezen.die per maand aangevuld zullen worden. De lijst voor oktober is dus nog niet compleet, volgen kan via categorieën (zie rechter marge) Nieuwsbrieven (05-10-2009)
Op zondagmiddag 11 oktober omstreeks 12.30 uur was er een rollende receptie op pad in Beveren-Leie. In de feestelijk aangeklede aanhangwagen was er naast de gewone zitplaatsen een speciale ereplaats voorzien, daarin zetelde Christine Remmerie. Zij werd gevierd voor haar 50ste verjaardag. Waar het gezelschap met Christine heen reed om het verjaardagsfeest verder te zetten is voor Beverse Weetjes een vraag. Desalniettemin wensen we Christine van harte proficiat!!!
Contacten die deugd doen "Druk, druk, druk We hebben het met zn allen zo druk dat we dreigen onszelf voorbij te lopen en nog nauwelijks tijd hebben voor elkaar. Even halt houden, tot rust komen en opnieuw ontdekken hoeveel we voor elkaar kunnen betekenen dat zit er voor velen niet meer in. En toch heeft iedereen nood aan een deugddoend contact: een leuke babbel, een goed gesprek, een kleine attentie, op iemand kunnen rekenen, prettige of moeilijke momenten delen "
Het bestuur van Ziekenzorg Beveren-Leie
Het bestuur van Ziekenzorg Beveren-Leie organiseerde naar aanleiding van de Nationale Ziekendag een deugddoende en gesmaakte dag. Deze begon met een eucharistieviering in de Sint-Jan de Doperkerk. Daarna ging het naar OC t Klokhuis waar 138 aanwezigen gezellig tafelden. Op het menu: aperitief, warme beenham met frietjes, groentjes en een drankje en als afsluiter koffie met gebak. Het bestuur is echter ook de 45 thuisgebonden zieken niet vergeten. Zij mogen nog een bloemetje en een deugddoend bezoekje verwachten.
Meer weten over CM Ziekenzorg klik hier. Wie lid wil worden van CM Ziekenzorg Beveren-Leie kan gerust contact opnemen met iemand van het bestuur.
Spellenavond in de Stedelijke Basisschool te Beveren-Leie
Belofte maakt schuld Op de verkeersdag van 8 mei ll. organiseerden de beide Basisscholen een verkeersvrije namiddag. De volksspelen die toen langs de verkeersvrije straten te vinden waren, werden gratis ter beschikking gesteld door De Bolderkar. Als dank daarvoor beloofde de Stedelijke Basisschool een spellenavond te organiseren en zo geschiedde.
Op vrijdagavond 9 oktober genoten jong en oud van een gezellige avond en probeerden er één of meerdere van de 10-tallen, niet alledaagse, gezelschapsspellen uit. Dit alles onder deskundige leiding van De Bolderkar en De Spelmaeckers. Menigeen heeft dan ook al een gezelschapsspel als eindejaarsgeschenk in huis gehaald.
Trampolineclub vzw 'Lenig en Vlug' organiseert 3de Golden River Team-cup
Het bestuur: boven v.l.n.r. Voorzitter Freddy Vandeplassche, Secretaris Philippe Decavel, Chantal Debacker, Penningmeester Jan Tanghe en Alex Hul. Onder Sophie Vandeplassche, Christine Delcroix, Chantal Baetslé, Dieter Coudijzer en Stefaan Vandenbroucke
De Golden River Team-cup werd voor het eerst georganiseerd in 2005, op 10 noverber 2007 ging de tweede editie door en op 24 oktober 2009 organiseert Lenig en Vlug de derde Golden River Team-cup
Het is een wedstrijd buiten categorie waar binnenlandse en buitenlandse teams zich met elkaar meten. Deze derde editie kent, net zoals de vorige, een grote nationale en internationale interesse. Bovendien geldt de teamcup voor de Belgische junioren onder de gymnasten als selectiewedstrijd voor het Europees kampioenschap van volgend jaar.
Onze teamcup wil een aanzet zijn voor het nieuwe trampolineseizoen 2009 en tevens een wenk van gastvrijheid naar alle internationale contacten die wij over de loop der jaren hebben opgebouwd. De teamcup wil ook een vitrine zijn voor trampoline in onze streek, Wij zijn zeer tevreden dat we Beveren-Leie zo even in het daglicht kunnen stellen.
Bij trampolinespringen gaat het normaal gezien om de individuele prestatie van de springer. Bij de Golden River Team-cup tellen geen individuele uitslagen, maar enkel de eindscore van de ploeg op zijn geheel. Dit brengt mee dat ploegen niet zullen focussen op die ene podiumplaats voor de beste springer, maar de juiste strategie zullen kiezen om als team over de hele lijn goed te presteren.
Deelnemende ploegen Naast de drie deelnemende ploegen van de plaatselijke club zijn clubs aangemeld vanuit Nederland, Frankrijk, Duitsland, Groot-Brittanië en België. Daardoor wordt dit een volledig paneuropese happening !
Whats in a name ?De Golden River Teamcup Met haar geschiedenis die bijna 50 jaar teruggaat, vindt de trampolineclub Lenig en Vlug zijn roots in de Leievallei. De club ontstond in de periode dat ook de streek een sterke welvaart kende door de vlasindustrie. Bij de productie van vlas speelde net die Leie een belangrijke rol : vlasverwerkers legden het vlas te roten in de Leie om het nadien te kunnen verwerken tot vezels. Het water van de Leie was van prima kwaliteit voor dit verwerkingsproces. De rotende vlasstengels gaven de meanders van de Leie een goudgele kleur, wat snel zijn internationaal gereputeerde bijnaam De Golden River opriep.
Vandaag is de streek nog steeds welvarend en zo is de vereniging vzw Lenig en Vlug in zijn werking evenzeer sterk gemotiveerd en ambitieus. De Leie speelt een minder belangrijke rol in die ambitie, maar het begrip Zuidwestvlaming staat nog steeds voor onverbeten inzet, initiatief, samenwerking en vriendschap. Dat zijn ook enkele van de eigenschappen van de trampolineclub.
Met de Golden River Teamcup brengen we ploegen van ver over onze landsgrenzen samen. Ook zij streven naar gezonde competitie en staan net als onze club garant voor een jarenlange collegialiteit en sportieve samenwerking. Golden RiverTeam-cup : praktische informatie & wedstrijdschema Datum: 24 oktober 2009 Plaats: Sporthal Den Averul Schoolstraat te Beveren-leie
Wedstrijdschema : *Vrijdag 23 oktober 2009 van 18.00 tot 22.00 u. aankomst van de teams en openingsopwarming. *Zaterdag 24 oktober 2009 van 8.30 tot 10.45 u. algemene opwarming van 8.30 tot 10.00 u. meeting for officials, judges and coaches 11.00 u. Presentations of all teams 11.30 16.00 u. Preliminaries 16.30 u. Receptie met officials 16.30- 17.00 u. Opwarming van de finales 17.30 u. Marching in for all finalists 17.45- 19.00 u. Finale 19.30 u. Winnaars-ceremonie 20.30 u. Dinner en after-party
In bijlagen o.a. OPBOUW VAN EEN TRAMPOLINEWEDSTRIJD SPELREGELS VAN DE GOLDEN RIVER TEAM-CUP
IN DE WIJDE NATUUR Onervaren zielen zouden gemakkelijk kunnen denken dat het schoolgaan den tijde één groot feest was. Speeltijden waarin hartstochtelijk konden uitleven, met daartussen paar schamele stukjes les. Ocharme! Ook voor ons was school nu eenmaal onvermijdelijk kwaad. hadden er net zo grondige hekel aan bengels van tijden en alle landen. We snakten vakantiedag als lochtenier eerste lentezon. Hoe zingen we heden ten dage ook weer in de kerk? Zoals een hert verlangt naar stromend water !
Omheen Deurwaarders Bos en Persemeers Sommige vakantiedagen liggen nu nog in mijn herinnering te glanzen als scherfjes glas onder zacht maanlicht. Die dagen bijvoorbeeld waarop we gingen spelen in het Deurwaarders Bos. Nu klinkt die naam deftig en voornaam. Toen echter hadden we het steevast over den deurwater z'n bos. Dat een van de vroegere Harelbeekse gerechtsdeurwaarders ermee gemoeid was, wisten we niet eens.
Bos was eigenlijk een ietwat weidse benaming voor de paar hektare wijd uit elkaar staande bomen en verward onderhout, tussen Gentse Baan (nu Kortrijkseweg) en Paanderstraat. De grond was daar vroeger afgebakken geworden en men had er naderhand bomen geplant, omdat men toch niet goed wist wat er anders mee aan te vangen. Het was er inderdaad al zo zompig als in de laagste Leiemeersen. Enkel het verste deel moet nog een overblijfsel geweest zijn van het eeuwenoude Leurisbos tussen Leenriestraat en Paanderstraat. Hoge stammen stonden daar echter niet meer. Het was er één warreling van varens, wiedauw en schaarhout.
In dat bos hebben we gespeeld dat we er uur en tijd bij vergaten. We hielden ontdekkingstochten door het moeilijk doordringbare gedeelte, gingen op zoek naar vogelnesten, of trachtten te varen op een paar olievaten die in een vieze modderpoel te roesten lagen. En als we eens niet wisten wat aangevangen, speelden we katje-duik. Steeds opnieuw was het te vroeg middag en avond en tijd om naar huis te gaan. Achiel Vandeplassche zaliger had in dat eigenste bos een eendenkwekerij. De beestjes zelf lieten ons kompleet onverschillig. Met een eend kon je als scholier nu eenmaal niets beginnen. We hadden het echter des te meer gezien op de vaten eendenvoer die in Achiels schuur opgeslagen stonden. In dat voer zaten kleine gedroogde visjes en die smaakten verdomd lekker. Net sprotjes! Achiel vertrouwde ons echter voor geen haar en meer dan eens hebben we de benen moeten nemen.
Een ander uitverkoren speeloord was de Persemeers. Die lag achter het Hof van Commerce, in de onmiddellijke buurt van de Reke. Geen wonder dus dat hij het voorbehouden jachtterrein van de Reke-jongens was. Anderen die er kwamen spelen moesten zich naar onze wetten voegen, wilden ze niet buitengeblekt worden.
Onze spelen in de Persemeers kringden voornamelijk omheen de gaaipers die er stond. Boogschieten. Op de hoge stalen mast kruipen. Verloren gaaien en pijlen zoeken. Verder konden we ook vissels vangen in de zompige put die dienst deed als drenk plaats voor de paarden die er soms te grazen liepen. We konden ook jacht maken op de puiden die onophoudelijk voor onze voeten wegsprongen. Ik herinner me nog best dat ik eens op de loer gestaan heb aan die put. Ik had met een glimp een roodbaard gezien in het water en die wilde ik kost wat kost vangen, zo maar met mijn blote handen. Zeker een half uur lang moet ik daar gestaan hebben. Steeds opnieuw snappend en niets anders in mijn handen voelend dan het wegsprietende water. Schooljongens hebben echter het geduld van een kat als het op vissen aankomt en Roodbaard moest er uiteindelijk aan geloven. Hij heeft nog een paar dagen triest rondgezwommen in mijn bokaal en op een morgen dreef hij helemaal op de bodem, met zijn buikje naar boven. Morsdood.
Er waren echter dingen die heel wat beter waren dan de geneugten die de Persemeers ons bieden kon. Dat waren de appels in de boomgaard van Baaske Steelandt, de waard uit het Hof van Commerce. En het waren niet zomaar gewone appels. Die kon je desnoods overal gaan lenen. Hier echter ging het om renetten. Goudreinetten! We moesten echter zeer voorzichtig te werk gaan als we er ons deel van wilden krijgen. Nanske, Baaskes vrouw, was geweldig op haar hoede als de appels naar de pluktijd toegingen. Baaske zelf kon de zon wel in het water zien schijnen en maakte geen kabaal over een paar per ongeluk afgevallen appels. Waarschijnlijk was hij zijn eigen schavuiten tijd in Ijvegem niet vergeten. Misschien zelfs wilde hij zo restitutie doen voor de vruchten die hij toen zelf uit een of andere boomgaard weggegrist had.
Van Baaske konden we ook wel eens oude pijlen krijgen, of gaaien die het niet zo best meer deden. Zelfs bruikbare gaaien konden er bij gelegenheid wel eens tussen zitten. Maar dat mocht Nanske niet te weten komen. Baaske stak vermanend zijn pijp op als hij ons die waarschuwing toefluisterde. Met die gaaien konden we dan zelf een eigen schietbedrijfje opzetten. Een liggende gaaipers kon je immers makkelijk zelf maken. Enkele stokken, wat klein hout en een stel spijkers waren al voldoende. We riskeerden ons ook wel eens aan een staande wip. Dat was echter al veel moeilijker. Maar als je enkele lange en kloeke suikerboonpersen had, viel het toch wel te rooien.
Bedenkelijker was het echter gesteld met onze bogen. We raakten nooit aan de goede houtsoort. Wilg en es en wiedauw zoveel je maar wilde, maar na een dag of zo was de veerkracht eruit. Hoeveel bogen ik zo gemaakt heb, kan ik niet bij benadering zeggen.
Vanzelfsprekend dat Baaske Steelandt de Reke-bengels als pijlraper rekruteerde bij de schietingen in de Persemeers. We kregen dan een breedgerande wissen hoed op het hoofd als bescherming tegen neersuizende pijlen. Voor ons was hij echter meer een statussymbool. Als een of andere schutter in een goede bui was, kregen we wel eens een echte boog aangereikt om het zelf eens te proberen. We waren de koning te rijk dan. Even rijk eigenlijk als met de kwartjes die we na de schieting kregen voor bewezen diensten.
Onlangs ben ik nog eens langs de Persemeers gewandeld. Ik had hem in geen jaren meer gezien. Alles wat ik vond was een weitje dat benepen gevangen zat tussen de Reke en de oude omheiningshaag. Het leek in genen dele op de reusachtige warande die in mijn verbeelding blijven leven was. Ook de gaaipers was eruit weggehaald. Sinds lang reeds. En daarmee is het hart verdwenen. De Persemeers is nu een meerselke geworden, zoals er dertien gaan in een dozijn.
Jordane van ons hart Soms lieten we wel eens het Deurwaarders bos en de Persemeers voor wat ze waren en trokken naar de Leie. Daar was altijd wel iets te beleven of te doen. Je kon platte keitjes op het water keilen en kijken hoe ze met lenige bokken naar de overkant toewipten. Je kon scheldwoorden roepen naar de Bavikhoofse of Ooigemse kollega's die op hun oever op zoek waren naar avontuur. Je kon kijken of er niets op het water dreef dar de moeite van het opvissen waard was. Je kon ook gewoon op de berm gaan zitten en uitkijken naar de schepen die af en toe voorbijvoeren.
In den beginne hadden we ons wel eens afgevraagd aan wat je een kindjesschip nu eigenlijk kon herkennen. Algauw echter had de wereldse wijsheid vat gekregen op ons. We wisten dan dat schepen bij gans het kinderprobleem bitter weinig in te brengen hadden. Heel wat min in alle geval dan het beschuttend struikgewas van Ooigem Bos aan de overkant.
Op onze uitkijkpost op de Leieberm hebben we ook heel de evolutie van de rivierscheepvaart meegemaakt. We hebben nog boten stroomafwaarts weten voorbijvaren die door mensen voortgetrokken werden. Veelal was het de schipper die in het gareel hing. Soms waren het de schipper en zijn vrouw samen, terwijl een derde aan het roer stond. Zielig eigenlijk die menselijke trekdieren. Soms werden ze van op de boot geholpen door iemand die het vaartuig met een lange stok tegen de Leiebodem afduwde. Dat bomen kon een bron van twist zijn met de roters. De verleiding was immers groot om af te duwen tegen de hekkens die in de Leie te roten lagen, liever dan tegen de modderige rivierbodem.
We hebben ook nog de sleeppaarden aan het werk gezien. Ook de stoomboten, die hele slierten vaartuigen achter zich sleepten en hun stoomfluiten zo rauw deden gillen als ze de grote bocht bij het Munkenhof naderden. Die stoomboten mochten echter niet ten allen tijde de rivier doorploegen. Van half-april tot half-oktober was dit terrein voor hen taboe. Het vlas zat dan immers te water om te roten en hun wentelende schroef had te veel modder kunnen opjagen.
Later hebben we dan de kleine vinnige traktors geweten. Die dreven hun rupsbanden door slijk en kiezel van de trakelweg, tot ze op hun beurt overbodig gemaakt werden door de boten met eigen motor.
Ook aan de vlashekkens heb ik nog herinnering en aan de sterke geur die dan over water en meersen hing. Het was een gezonde geur. Rootgeur! Zijn er die daarvoor hun neus ophalen? Die moeten nu maar eens in de buurt van de rivier gaan zwerven. Zo gortig hebben wij het toen nooit meegemaakt.
De Leie was ook onze leverancier van kalmoes. We visten die dikke liswortels uit het water op en hingen ze thuis te drogen. Gedroogde kalmoes had een prikkelende, sterke smaak. Helemaal niet kwaad om op te sjieken als we nergens een voorraadje langen asem hadden kunnen bemachtigen.
Ook onze jaarlijkse bedevaart naar Maurus had met de Leie te maken. Maurus is de patroonheilige van Bavikhove en zijn Ommegang was beroemd in de streek toentertijde. Heel wat Bevernaars zakten toen de zandige weg af die, voorbij kerk en kerkhof, in de richting van de Leie liep. Vaders en moeders die last hadden om hun uitgelaten bende bij elkaar te houden. Vrijende koppels die liepen te vezelen en verstolen loerden of onderpastoor Quaghebeur niet bij de kerkhofhaag op de uitkijk stond.
Een brug naar Bavikhove lag er niet toen. Evenmin als nu trouwens. Ze werd ons dikwijls beloofd en er werden gemeenteraadsverkiezingen mee gewonnen en verloren. Ons deerde dit echter niet. Wat hadden we nu in 's hemelsnaam met een brug kunnen aanvangen! Veel liever was ons de tocht met het bootje over de lome rimpelloze rivier.
De hitte kon als een loden last over het water hangen op de hete zomernamiddagen en trillend dansen boven de hekkens in de Leie en de eindeloze rijen vlaskapellen in de meersen. De overtocht duurde niet lang. Nog niet eens vijf minuten. Maar varen was een uitzonderlijke sensatie voor ons. We hadden er immers bitter weinig gelegenheid toe.
Maurus zelf liet ons kompleet onverschillig. We vonden het eigenlijk een heilige met een triestige naam en hadden heel wat meer op met onze eigen Joannes Baptista. Maar de donkerrode kersen en de zeemtopjes waren in Bavikhove even goed als op de Ommegang in Beveren. Daarbij kwam dat vader ons trakteerde op een zwaantje als hij in een of andere Plaatseherberg zijn biertje ging drinken. Zo een flesje limonade was een buitengewone weelde voor ons. Gewoonlijk vonden onze ouders het zonde van het geld. Bier kon ermee door. Natuurlijk. Maar geld geven voor suikerwater dat een beetje brobbelt? Kom nou!
Op de terugweg boomde dezelfde gelegenheidsveerman ons terug de Leie over. Soms was het al een beetje laat. De zon hing rood te gloeien boven de noord-westelijke horizon en goot een rozig waas over het donkere, traagschuivende water. Uit Delabies bos klonk het ijle gekwetter van vogels. Van honderden vogels die daar hun schuilplaats kwamen zoeken voor de nacht. Vreemd hoe dat geluid de stilte nog verdiepen kon die over de Leie hing en over de wijde meersen.
Ach, de Leie! Toen was ze nog het kloppend hart van de streek. De plaats waar honderden hun boterham gingen halen. Nu is ze een open riool geworden. Zonder vlas. Zonder leven. Dood. Guido Gezelle zou nu niet meer dichten over de Jordane van zijn hart.
Op zaterdag 17 oktober 2009 vangt de officiële start van het feestjaar '50 jaar Lenig&Vlug' aan.
Progamma *17u. Plechtige onthulling "Obelisk van de sprong" sculptuur van Nathalie Pontegnies (aan de sporthal) *Tentoonstelling door Nathalie Pontegnies rond de creatie van de sculptuur. * Kaas- en wijnavond, een ideaal moment om met vrienden en familie te genieten van een stukje kaas en een glaasje wijn, terwijl de kinderen zich uitleven in de sporthal. De festiviteiten voor het 50-jarig bestaan nemen een volledig jaar in beslag met afsluiting in oktober 2010. -24 oktober: 3de Golden River Team-cup -27 maart 2010: Oldiesfuif -3 juli 2010: Turn en Trampolineshow -4 en 5 september 2010: Tentoonstelling 50 jaar Lenig & Vlug Tentoonstelling Nathalie Pongtenies -16 oktober 2010: Slot Feestjaar: Reünie ex-leden en Kaas en wijnavond.
Hoe het begon : geschiedenis van trampoline en Lenig en Vlug De bakermat van deze sport ligt in het circusentertainment. Circusacrobaten brachten voor het oog van een verwonderd publiek halsbrekende toeren uit boven een vangnet. In hun glinsterend pak draaiden ze hoog in de lucht acrobatische saltos, dubbele saltos, elegante schroeven en andere complexe figuren.
In het begin van de vorige eeuw zat de Amerikaan George Nissen in de circusvoorstelling in Iowa (USA). Een duo acrobaten maakte tuimelingen en buitelingen in een vangnet. Net als alle andere toeschouwers was hij zeer enthousiast, maar als professor Lichamelijke Opvoeding zag hij dat hier duidelijk mogelijkheden waren om een professionele sportieve kant aan dit evenement te geven. Met wat handigheid knutselde hij een toestel in elkaar met veren en een net. Hij noemde zijn toestel de trampoline, naar het duo Trampolin die hij aan het werk had gezien in het circus. Dit concept vormt nog altijd de basis van de huidige trampoline. Het kende een enorm succes in zijn thuisland.
In 1920 rolden de eerste professioneel geproduceerde toestellen van de band : de trampolinesport was geboren. Sporters ontwikkelden verschillende sprongen en combinaties en hun enthousiasme verspreidde zich razendsnel over de wereld. Sterke promoters van deze sport, zoals de Zwitser Kurt Bachler, reisden de wereld rond om de trampolinetechnieken via promotiedemonstraties bekendheid te geven.
Tijdens één van deze promotiedemonstraties zat Maurice Huysentruyt, inwoner van de landelijke gemeente Beveren Leie, in het publiek. Als ... van de Beverse Turnclub, gesticht in 1959, zag hij dat trampoline een verrijking zou zijn voor de turnclub. De club kocht een trampoline en de trampolineclub Lenig en Vlug was geboren.
De trampolineclub telt nu 186 leden tussen 6 en 88 jaar. De club neemt deel aan competities in België, waaronder de Vlaamse Gymfederatie en de Belgische Open Trampoline (BOT) competitie. Daarnaast heeft de club zich ook verbonden aan de Franse competitie, waar ze meedingen naar de titels op Federaal en Nationaal niveau. Daarnaast dingen sommige springers ook mee naar Europese titels, zoals in het Europees kampioenschap. De club heeft een mooi palmares van overwinningen behaald, waaronder Vlaamse en Belgische kampioen, Franse kampioen buiten categorie, winnaar Kiepenkerl in Duitsland, zilveren medaille in de Flanders Fliffiscup in Oostende en de bronzen medaille in Albacete in Spanje.
In november 2009 zendt de trampolineclub een stevige delegatie naar Sint-Petersburg in Rusland, waar de clubleden mee geselecteerd zijn voor deelname aan de World Age Group wedstrijd.
Voor zij die van de trampolinesport houden, maar zich niet geroepen voelen om competitie te springen organiseert Lenig en Vlug de recreatieve sessies. Daar vinden we alle leeftijden terug.