Kjinta Smalle verkozen tot 'Sportjongere 2009' Het bestuur van de Kortrijkse Yacht - en Kanoclub heeft Kjinta Smalle met succes voordragen voor de verkiezing van sportjongere 2009.
Kjinta Smalle uit de Kortrijkseweg in Beveren-Leie lid van de Koninklijke Kortrijkse Yacht en Kanoclub neemt sinds haar 7de deel aan competitiewedstrijden kajak. Dat ze geen onbekende is in deze sporttak bewijzen de resultaten van afgelopen jaren. Ook 2009 is voor Kjinta een jaar geworden om in te kaderen en kon ze heel wat schitterende prestaties aan haar reeds rijkelijk gevulde palmares toevoegen. Zo werd ze Belgisch kampioen in Hazewinkel, wist ze ook enkele provinciale titels op zak te steken en mocht ze niet minder dan 37 keer het podium betreden.
"Ik ben het kajakken als het ware met de paplepel ingegeven, vertelt Kjinta. "Mijn ouders waren allebei recreatieve kajakkers en lid van de club. Nu zijn ze mijn grootste supporters geworden. Ik was pas 5 à 6 jaar toen ik voor de eerste keer alleen in een bootje mocht stappen en k was er meteen aan verknocht. Ik begon met initiatielessen en na een tijdje mocht ik beginnen trainen om mij voor te bereiden op wedstrijden.
In februari 2010 zal Kjinta er 15 worden en is ze dit seizoen dus overgestapt naar de aspiranten. De grootste verandering waarmee ze nu te kampen krijgt zijn de veel langere afstanden. Ze hoopt echter dat ze ook dit seizoen enkele mooie prestaties zal kunnen verwezenlijken. Aan haar inzet zal het zeker niet liggen want 5 keer per week is ze te vinden op de vaart in Kortrijk tijdens haar trainingen. "Gelukkig dat het kajakken en mijn studies in het H. Hart college te Waregem nog steeds goed te combineren zijn, besluit ze
Hier de meeste resultaten van vorig jaar die Kjinta aan haar palmares kon toevoegen: - Als eerste was er de internationale wedstrijd te St.Laurent en daar werd ze 5de op 35 deelneemsters -Op de internationale wedstrijd te Valenciennes behaalde ze 2 bronzen medailles. - Op de propaganda wedstrijd te Harelbeke werd ze 2de (zilver) op de 5 km - De internationale marathon te Neerpelt was goed voor een bronzen medaille en dit over 7 km. - Op de internationale marathon te Mechelen behaalde ze zilver op de 5 km. - Op de Belgische kampioenschappen lange baan te Roeselare behaalde ze 2 zilveren medailles - Te Gent op de internationale wedstrijden behaalde ze 3 podiumplaatsen waarvan 1 zilver en 2 bronzen medailles. - In de Gavers te Harelbeke werd ze knap 2de (zilver) - Op de internationale wedstrijd te Zwevegem werd ze eveneens 2de (zilver) - In Kasterlee behaalde ze de gouden medaille over de 7 km. - Op de marathon in Lier werd ze 2de (zilver) - Op de wedstrijd in Geel was Kjinta in grote vorm want ze pakte niet minder dan 8 medailles mee naar huis waarvan 2 gouden, 3 zilveren en 3 bronzen. - De week erna bleek de vorm er nog te zijn want ze kon zich plaatsen voor niet minder dan 6 finales waarvan er 5 een podiumplaats opleverden. Ze behaalde er 2 zilveren en 3 bronzen medailles. Op deze wedstrijd besloot de club haar ook in te schrijven als test op de 1000 m bij meisjes die tot 10 jaar ouder waren dan zij maar niettemin kon ze zich vlot plaatsen voor de halve finale, een sterk nummer van Kjinta. - Op de Belgische kampioenschappen te Hazewinkel werd Kjinta Belgisch kampioen (goud) en behaalde ze nog 2 bronzen medailles. - Op de internationale wedstrijd te Zwevegem kon ze een zilveren en een bronzen medaille meepikken - Als laatste, was er de wedstrijd te Mechelen en daar kon ze ook nog een zilveren medaille behalen. Op deze wedstrijd vaar je ook de k2 mix (jongen en meisje) en daar werden ze knap 7de op 50 deelnemers.
Hulde aan alle verdienstelijke sportlui lezen klik hier.
Boss Paints uit Beveren-Leie wint 2e Klimop Award en bewijst dat duurzaam ondernemen meer is dan een likje groene verf
De Klimop.Award werd vorig jaar door Natuur.Koepel Zuid-West-Vlaanderen in het leven geroepen en wordt jaarlijks uitgereikt aan een vooruitstrevend initiatief op vlak van natuur en/of milieu in de regio. Op die manier willen we de inspanningen van een bedrijf, organisatie, projectontwikkelaar,... in the picture en zo de 'achterblijvers' inspireren.
Na drukkerij Desiere vorig jaar wint opnieuw een familiebedrijf uit een kleurrijke sector: verfbedrijf Boss Paints uit Beveren-Leie Waregem. Boss doet heel wat inspanningen om de milieuimpact van het bedrijf en de producten te beperken. Zo wordt sterk ingezet op energiebesparing, niet alleen via de obligate zonnepanelen op het dak, maar ook met maatregelen als warmterecuperatie, relighting met bewegingsdetectoren, opsporen van warmtelekken met thermografie, enzovoort. Maar liefst 5% van het aardgasverbruik kon bespaard worden door de verwarming in de zomer volledig af te zetten.
Ook mobiliteit krijgt veel aandacht: zo wordt woon-werkverkeer met de fiets sterk gestimuleerd, wordt gekozen voor zuinige bedrijfswagens en carpooling of kan het personeel een cursus ecodriving volgen.
Voor de verf zelf worden vluchtige organische stoffen zoveel mogelijk vermeden en werkt men stelselmatig aan het weren van de meest schadelijke producten. Bovendien worden de eerste stappen gezet om een gamma aan natuurverven te ontwikkelen, een evolutie die zeker steun verdient. Het bedrijf legde naar aanleiding van een nieuwe parking een ecologische bufferzone aan en volgt strengere regels dan strikt noodzakelijk om het afvalwater te zuiveren. En zo zijn nog interessante voorbeelden te geven.
Het bedrijf doet ook heel wat inspanningen die de werknemers toelaten het leven wat duurzamer en comfortabeler te maken: een werknemer van Boss Paints kan grabbelen uit de fruitmanden met biofruit, kan op het werk biologische groentenpakketten bestellen, kan regelmatig zijn fiets laten onderhouden of de bandenspanning van zijn wagen controleren, kan de strijk laten doen met dienstencheques en kan in de zomermaanden gebruik maken van de kinderopvang die op het bedrijf georganiseerd wordt.
Kortom, het bedrijf maakt op een heel gevarieerde manier werk van het ecologische, maar ook van het mensgerichte luik van duurzaam ondernemen.
Samen onderweg Om de vormelingen naar hun Vormsel te begeleiden zijn al heel wat voorbereidingen gebeurd. Voor de eerste beurt, de creabeurt, werden heel wat creatieve voorbereidingen getroffen, badges gemaakt, fotokadertjes, top tien,
Op vrijdagavond 29 januari werd het Sint-Janszaaltje klaargezet. Zaterdagmorgen ging het omstreeks 07.00 uur terug richting Sint-Janszaaltje en werd het technische gedeelte in orde gebracht. Ondertussen was het 07.30 uur, tijd om de catechisten en vormelingen welkom te heten. Allen trotseerden het vroege uur en het slechte weer om voor t eerst Samen onderweg te gaan, richting H. Vormsel.
Na het welkom van E.H. Luc Suys werd er tijdens deze beurt stilgestaan bij wat er zoal meegenomen wordt op deze toch wel bijzondere reis, waarna zowel een groep enthousiaste vormelingen als catechisten creatief aan de slag gingen. Tussen de verschillende activiteiten in zonderde ieder groepje zich even af in de sacristie. Daar maakten ze hun persoonlijke top 10 over wat deze voorbereiding betekent. Daarbij kregen ze enkele voorbeelden mee zoals: indruk maken, feesten, cadeautjes krijgen, geloven, engagement, Jezus volgen . Met de bekendmaking van dé top tien zal er de volgende bijeenkomst gestart worden. Carine Viaene sloot deze creabeurt met een even creatieve noot af. Dit alles kan in onderstaande beelden bekeken worden.
Malafide reclameronselaars aan het werk Op de website van Waregem werd recent onderstaand artikel toegevoegd. Wees dus op uw hoede!!!
Vanuit verschillende hoeken komen waarschuwingen voor reclameronselaar Belga Marketing BVBA. Dit bedrijf misleidt ondernemers met als 'registratieformulier' vermomde bestelbons voor dure reclamecontracten. Niet reageren en niets ondertekenen is hier de boodschap.
Het bedrijf gebruikt een beproefde methode. Ondernemers krijgen ongevraagd per fax en per mail een registratieformulier doorgestuurd met de vraag om de onderstaande bedrijfsgegevens op hun juistheid te controleren. Maar er staat (bewust) een fout in de bedrijfsgegevens, zodat ondernemers zeker de foutieve gegevens zouden verbeteren.
De reclameronselaar laat uitschijnen dat het om een gratis registratie zou gaan. Maar de prijs bedraagt 1 068 euro per jaar, exclusief BTW. Het gaat om een contract voor twee jaar, met stilzwijgende verlenging voor 1 jaar. Tenminste als de ondernemer niet ten laatste drie maanden voor de afloop van het tweede jaar schriftelijk aangetekend het contract opzegt.
Deze registratie heeft niets te maken met de bedrijvengids van Waregem of enige andere officiële bedrijvengids van een andere overheid.
De laatste maanden duikt deze bedrijvengids vooral op in de streek rond Turnhout en Leuven. Eerder in 2009 toonde de ronselaar zich al bijzonder actief in Gent, Halle-Vilvoorde en Brugge. De maatschappelijke zetel van ronselaar Belga Marketing is gevestigd in Eupen en niet op het adres in de Koloniënstraat in Brussel. Vermoedelijk is dat het postbusadres.
Onder meer UNIZO raadt ondernemers aan om de gegevens van het formulier zeker niet te verbeteren en niet te ondertekenen. Als u het document toch al ondertekend zou hebben, mag je zeker niet betalen en kan je best zo snel mogelijk aangetekend protesteren.
Valentijnswandeling* met inhuldiging 'Mooiste Plekje'
Valentijnswandeling* met inhuldiging Mooiste Plekje op zondag 7 februari
Ter gelegenheid van de vijfde verjaardag, biedt Pasar Waregem Leiekant U een koffie met pannenkoek aan vanaf 13u30. Om 15 uur start dan de Zavelputwandeling, die via stille wegen, kerkwegels en natuurpaden tot aan de Zavelputten voert. Daar wordt het bord Mooiste Buur Natuur Plekje onthuld. Eenmaal terug in t Klokhuis is er gelegenheid voor een drankje en een babbel.
* = deze wandeling is een ster activiteit (meer uitleg zie hieronder) Start: OC t Klokhuis Beveren-Leie Aanvang: 13u30 14u30: koffie met pannenkoek 15u: Start Zavelputwandeling, afstand 6 km Deelname: leden 2 euro, niet-leden 2,5 euro Vooraf in te schrijven via de website of telefonisch op nummer 056/726987 (na 18u op weekdagen) of een email naar pasar.waregemleiekant@gmail.com
Activiteiten Spaarkaart ter gelegenheid van het vijfjarig bestaan Pasar Waregem-Leiekant
In het jubileumjaar 2010 krijgt iedere deelnemer aan ster-activiteiten een stempel op zijn spaarkaart. Hoe meer stempels op de kaart, hoe meer kans je maakt op een prijs. De hoofdprijs is een etentje in restaurant De Koetsier te Waregem voor twee personen.
Er zijn 5 ster-activiteiten : Zondag 7 februari : Zavelputwandeling*, de 50ste activiteit van Pasar Waregem-Leiekant Zondag 21 maart : Lentewandeling* Vlasserspad te Ooigem Dinsdag 27 juli : Avondfietstocht* +/- 25km met start te Sint-Eloois-Vijve Zondag 17 oktober : Herfstwandeling* St Jan Lodewijckpad te Deerlijk Zaterdag 13 november : Bietentocht* te Beveren-Leie Na de Bietentocht worden de spaarkaarten ingeleverd. Op de nieuwjaarsreceptie 2011 worden de winnaars bekend gemaakt.
Verwarmingsketel ontploft in Stedelijke Basisschool
Verwarmingsketel ontploft in Stedelijke Basisschool
Tijdens het terug opstarten van één van de verwarmingsketels, na een stroomonderbreking, in de Stedelijke Basisschool in Beveren-Leie, ontplofte het opgehoopte gas in de ketel en de schouw. Door de kracht van de explosie werden de ketel en de volledige schouw vernield. Ook de electriciteits- en waterleidingen liepen zware schade op. Niemand werd gewond.
"Vrijdag 22 januari, omstreeks 9:15u hoorde ik een doffe knal, en meteen ging het brandalarm af, vertelt directeur Stefaan Dewaele. "Ik zag onmiddelijk dat het alarm van de stookplaats naast de sporthal kwam. De gastoevoer kon onmiddellijk afgesloten worden, en er bleek gelukkig geen brand uit te breken. Een geluk dat de buitendeur van de stookplaats openstond, zodat de druk wegkon, waardoor de mechanieker niet gewond werd.
Ondertussen werd de school ontruimt, iets wat, mede dankzij enkele evacuatieoefeningen in het verleden, vlot verliep. De schade is aanzienlijk: de dertig jaar oude ketel is volledig verwoest, de schouw is ingestort, electriciteis- en waterleidingen zijn beschadigd, ruiten zijn gesneuveld.
"Op het ogenblik hebben wij geen verwarming in de refter van de kleuters, en in de sportzaal. De kleintjes zullen voorlopig hun maaltijden in de binnenruimte krijgen, de sportactiviteiten zullen voorlopig in de inkomhal doorgaan, gaat Stefaan verder. "Wat de sportverenigingen die de sportzaal gebruiken zullen doen weet ik niet. Hiervoor moet een noodoplossing gezocht worden. Bij dit weer zijn sommige sporten in een niet verwamde ruimte zeker niet aangenaam. Ik denk dat de ongemakken misschien wel enkele weken zullen duren, gezien de nodige herstellingswerken en het plaatsen en aansluiten van een nieuwe verwarmingketel.
Benefiet voor Haïti Samen met de Wereldraad, diverse scholen, de Wereldwinkel en de Academie voor Muziek, Woord en Dans organiseert de stad vrijdag een hartverwarmende benefietavond in de Kunstacademie (Oblatenauditorium) waarbij de opbrengst integraal naar Haïti 12-12 gaat.
Het wordt een ontroerende muzikale avond waarbij ons eigen talent haar beste beentje voorzet. Niels Destadsbader & Dyan, diverse kinder- en seniorenkoren, lokale jongerenbands unplugged, allen zullen present zijn. In de late uurtjes zal het Sons Uniek orkest swingende verzoeknummers spelen om af te sluiten met een Late Night Show met Freddy en Ronny.
Er is tevens een interview voorzien met priester André Windels over zijn jarenlange ervaring op Haïti.
Programma & timing 19.00u tot 20.00u: Het kinderkoor Kinderdorpje en Marleen Annemans met eigen koor. Na het optreden zingen de kinderkoren enkele liedjes in samenzang met de zaal. 20.00u: Gaverkoor o.l.v. Paul Kindt 20.20u: interview met en getuigenissen van priester André Windels die lange tijd in Haïti heeft gewerkt. 20.45u: Jelle Vandewiele met akoestische gitaarset 21.15u: Sandfish unplugged 21.45u: Practical Joke unplugged 22.15u: optreden Niels Destadsbader & Dyan 22.45u: afkondiging diverse benefietacties in Waregem Vanaf 23.00u.: Sons Uniek orkest speelt swingende verzoeknummers Na middernacht: optreden van Freddy en Ronny Tussendoor acts van de klassen dictie, dansact klas Veerle Vanhuyse
Praktisch wanneer: vrijdag 29 januari - vanaf 19.00u. waar: Kunstacademie - Oblatenauditorium (Olmstraat 25,Waregem) prijs: de toegang is gratis, vrije giften voor 12-12 mogelijk ter plekke
De affiche van Job*Rock 2010, die dit jaar doorgaat op zaterdag 3 april in Waregem Expo, krijgt meer en meer vorm.
Naast de reeds aangekondigde bands Discobar Galaxie, Trash Radio (Mish Mash Soundsystem), Waxdolls, Wallace Vanborn en Highway Jack, is nu ook bekend gemaakt dat dé Belgische punkrockband bij uitstek Funeral Dress op Job*Rock speelt.
Daarnaast laat de organisatie ook weten dat de Waregemse rockers van The Vault op Job*Rock zullen aantreden. The Vault veroverde eind 2009 nog een podiumplaats in de finale van Westtalent. Daarnaast hebben reeds een pak bedrijven, waaronder Lidl, ISS, Stadsbader Flamand, Makkie, Balta, De Politie, Six, Kartonnage Lefevere, Crea Pack, VMW, Mc Bride, ... zich reeds ingeschreven voor de jobbeurs.
Ondanks de moeilijke economische situatie zullen ruim 20 standhouders aanwezig zijn op de jobbeurs die georganiseerd wordt samen met de Werkwinkel/VDAB en Vlanjobs.be! De organisatie laat weten dat er nog een paar plaatsen beschikbaar zijn. Meer info kan verkregen worden via info@jobrock.be of 0499/27.65.55 .
Aan een varken ging eigenlijk niets verloren. Neem maar eens de darmen bijvoorbeeld. Die werden gekookt en gebraden. Heerlijk! Niemand die bij het opeten dacht aan de kwalijk riekende hopen afval die er hun weg door gezocht hadden. En de poten en oren dan! Sommigen konden aan een gekookte varkenspoot zitten sabbelen dat het vet over hun kin droop. Voor mijn part had ik liever die poten en oren als ze gestoofd waren met appels, rozijnen en pruimen. Daarvan kon je eten tot je buik met een tonneke stond. Zelfs Tjoeties blaas was dienstig. Ze werd gepeld, opgeblazen en ergens aan de zoldering te drogen gehangen. Na enkele weken was ze zo taai als perkament. Kon je ergens een betere tabakzak vinden?
Nadat scheutels en hespen in de vleeskuip ingepekeld waren, bleef er nog ruimschoots genoeg over om familieleden en vrienden een prezentje of zende te gunnen. Je kon ze wat worst bezorgen, wat hoofdvlees of leverpastei, of een paar plakken koolbra (kotelet, varkenslapje nvdr). Natuurlijk kreeg je dan evenveel terug als zijzelf een varken geslacht hadden. Een eenvoudige manier eigenlijk om nu en dan aan wat vers vlees te geraken. Op sommige plaatsen was het gewoonte de zondag na de slacht een uitgebreide zwijntjeskermis te houden. Dat het bij zulke gelegenheden niet bij zo maar een beetje peuzelen bleef, ligt voor de hand.
Het grootste deel van Tjoeties stoffelijk overschot zat nu ingepekeld in de kuip en we waren weer voor een jaar voorzien van varkensvlees. Grootvader Fons zei op zulke keren steevast dat we weeldige boerkes waren. Grootvader Fons had echter elke dag vers vlees in zijn bord en in mijn ogen was hij heel wat weeldiger dan wij. Maar hij had ook andere tijden gekend. Hij had het meegemaakt in zijn jeugd dat er enkel 's zondags een schelletje varkensvlees op tafel kwam bij kortwoonders. En dan nog lang niet altijd.
In mijn eigen kinderjaren echter lag die armelijke tijd al een eind achter de rug. 1k was helemaal niet zo gebrand op dat gezouten, gekookt, of gebraden scheutelvlees. Twee vingers mager en vier vingers vet! Het lag me niet. Veel liever dan zulk vlees was me een dikke snee bruin brood met £link wat smout erop. Vader was echter onverbiddelijk. Ik moest en ik zou varkensvlees leren eten! Hij hield me scherp in de gaten terwijl ik aan mijn bord te keerogen zat. Slechts nu en dan gelukte het me heimelijk een paar stukjes naar de kat te werpen.
Bij hesp lagen de zaken natuurlijk anders. Maar die was dan ook veel magerder en ze was bovendien zorgvuldig gerookt en had maandenlang in een linnen zakje te drogen gehangen aan een haak in de zoldering.
Die hespenbereiding was vaders glorie. Bij zijn vrienden had hij reputatie op dit gebied. Zulke hesp moest je eten met sla en koude patatten, of met een snee bruin brood, of in de pan gebakken met een koppel eiers. Dat was nog eens kost! Wat ze thans als boerehesp verkopen is kul, vergeleken bij de korte, pittige hesp die wij vroeger in huis hadden. Ook smout was iets waarvoor we de schreeuwend gestorven Tjoetie ten zeerste dankbaar waren. Er was echter smout en smout! Zo ging er bijvoorbeeld niets boven hespeknuistsmout. Dat op een snee bruin brood bij een bord hartige stampies. Mens!
Maar kom, waarom al die oude tafelgeneugten weer bovenhalen. Ze zijn verdwenen. Voorgoed. We troosten ons nu met pikante sausen en specerijen allerhande om onze fleeuwe kost wat op te peppen. We hebben het werkelijk ver geschopt in het leven.
Och, we zouden zo 'nog uren kunnen doorvertellen over ons leven midden in de dierenwereld van toen. We zouden kunnen schrijven over onze belangstelling voor de paarden die beslagen werden in de smisse van Juul Verheust op het Ganzenpaneel. Over de muizen waar we jacht op maakten als de oogst van het land gehaald werd en die we in een sloot wierpen om ze te doen zwemmen. Over onze ongenadige strijd tegen de okkedrols of veldmuizen, als we ergens aardappelen aan het rapen waren.' Over het schieten naar vliegen met een elastiekje. Over Djekkie, onze hond, die we allerlei kunstjes leerden. Over de tortelduiven die we hielden in een grote kevie, opgehangen tegen de gevel van ons huis in de schaduw van de vlierboom bij de messing. Over ... Over ... Maar ergens moet er een grens zijn.
Jonge mensen die dit lezen, zullen misschien een beetje meewarig de schouders ophalen. Och, het doet er niet toe. Ze kunnen het ook niet vatten wat het allemaal betekend heeft voor ons. Het is hun schuld niet dat de natuur voetje voor voetje teruggedrongen wordt naar een paar spaarzaam uitgemeten uithoeken van het dorp. Dat ook de buitenmens gaandeweg zijn natuurlijkheid verliest. Het is alleen maar jammer. En het komt nooit meer terug. Nooit meer! Weldra meer
Agenda gemeenteraad van dinsdag 02 februari 2010 om 19.00 uur Het proces-verbaal van de vorige zitting ligt ter inzage in de raadzaal, één uur voor de zitting.
Agenda: Openbare zitting 1. mededelingen 2. installeren en eed afleggen nieuw gemeenteraadslid: a) akte nemen ontslag gemeenteraadslid b) nazien geloofsbrieven van opvolgend raadslid c) eed afleggen door opvolgend raadslid d) vaststellen rangorde gemeenteraadsleden 3. politieraad: akte nemen van ontslag leden + onderzoek van geloofsbrieven opvolgers 4. Gaselwest: kennis nemen van ontslag van sectorbestuurder en voordragen opvolger 5. goedkeu ren ontwerp aanstellen juridisch-financieel adviseur voor begeleiding dossier Regenboogstadion + vaststellen wijze van gunnen 6. goedkeuren protocol + investeringstoelage aan sv Zulte-Waregem m.b.t. veldverwarming- en beregeningsinstallatie 7. kennis nemen en advies brandbeveiliging: te ontvangen aandeel van de gemeenten zonder korps: dienstjaar 2008, stadsrekening 2007 8. onroerende goederen: aanvaarden gratis overdracht gronden Ganzendries 9. WAGSO: goedkeuren samenwerkingsconvenant Schoolstraat - Roestraat 10. onroerende goederen: verzaken aan recht van voorkoop Kerkdreef 43 11. oud Gaselwestgebouw, Lindestraat, ingezakt dakdeel: goedkeuren ontwerp + vaststellen wijze van gunnen 12. goedkeuren diverse opdrachten levering van werktuigen en divers materiaal voor de technische dienst en de groendienst + vaststellen wijze van gunnen 13. goedkeuren opdracht uitvoeren oriënterend bodemonderzoek site voormalig containerpark Transvaalstraat + vaststellen wijze van gunnen 14. aanleggen riolering in de Brabantstraat: goedkeuren ontwerp + vaststellen wijze van gunnen 15. kennis nemen van de beslissing van het college m.b.t. de dringende herstelling riolering en inspectieputten in de Koning Albertstraat 16. goedkeuren afsprakennota RUP 10.1 Hoogmolenstraat 17. aanvullende verkeersreglementen wegverkeer blijvend karakter: a) invoeren van een knuffelzone in de Broekstraat
Een hart voor Haïti Op donderdag 21 januari gingen alle leerlingen van de Vrije Basisschool aan de slag voor Haïti. In iedere klas werden hartenkoekjes gemaakt. In de voormiddag ging de derde kleuterklas van juf Caroline aan de slag en in de namiddag de kleuters en peuters van juf Marijke en juf Catherine en Martine. Het ging echter niet alleen om het maken van die hartjes, maar ook om het waarom en dat wisten ze maar al te goed. Ook in alle klassen van het lager waren de leerlingen aan de slag.
Het bakken van al die koekjes gebeurde bij de juffen thuis en bij enkele ouders. Vrijdag gingen de zakjes met lekkere koekjes mee naar huis waarvoor een vrijwillige bijdrage kan gegeven worden.
Schoenen laten poetsen voor Haïti Op maandag 25, dinsdag 26 en donderdag 28 januari, telkens van 15.15 uur tot 16.00 uur, kan iedereen in de derde kleuterklas terecht om zijn/haar schoenen te laten poetsen. En zo geheel vrijblijvend de actie in de Vrije Basisschool "Hart voor Haïti" te steunen.
Op de website van de school zijn ook heel wat foto's te bekijken. (In de linker marge is een link te vinden) Beverse Weetjes dankt juf Ilse Desmet die een reeks fotos doorstuurde
De imkers van de De Vlasbie vierden op zondag 17 januari de honderdste verjaardag van hun vereniging. Dat gebeurde met het heffen van het glas en gezellig samen tafelen.
Op de foto herkennen we op er eerste rij, 2de van links, secretaris Gilbert Deketele, naast hem penningmeester Johan Reyntjens en uiterst rechts op de tweede rij voorzitter Frans Declercq
De jubilerende vereniging bestaat uit een 30-tal leden uit de regio Zuid-West-Vlaanderen en jaarlijks staan er een 4 à 5 samenkomsten op hun agenda. Het bestuur van deze in Kortrijk gevestigde vereniging bestaat uit voorzitter Frans Declercq (Deerlijk), secretaris Gilbert Deketele (Beveren-Leie), penningmeester Johan Reyntjens (Bellegem) en de bestuursleden Wouter Lanneau, Frans De Praeter, Urbain Malfait en Paul Flamée.
De Vlasbie werd opgericht door Gentiel Reyntjens, grootvader van penningmeester Johan, op 26 december 1909. "Archieven van de beginjaren zijn jammer genoeg verloren gegaan. Enkel wat persoonlijke fotos die de leden nog in hun bezit hebben en een foto van de stichter is wat ons nog rest, weet het bestuur te vertellen.
Sinds halfweg de jaren 80 is de vereniging echter terug begonnen met het bewaren van ledenlijsten en het driemaandelijks tijdschrift dat ze uitgeven. De verantwoordelijke uitgever van het ledenboekje is Gilbert Deketele uit Beveren-Leie die sinds 1983 deze hobby beoefend. Liefde voor de bietjes en de natuur Op de vraag wat iemand nu drijft om imker te worden antwoordt het bestuur prompt in koor: "Een imker is iemand met passie voor de bij en de natuur. Bijen vervullen immers een belangrijke taak in de natuur. Door de bevruchting van alles wat groeit en bloeit dragen ze rechtstreeks of onrechtstreeks bij aan wat door de mens geconsumeerd wordt. Daarbij is de honing uit de eigen bijenkast een voor honderd procent natuurlijk product.
De afgelopen jaren was er een sterke terugval in de imkerij. Ook bij De Vlasbie was dat het geval. De laatste jaren is er echter terug een heropleving. "Vroeger ging het imkeren vaak over van vader op zoon, maar ook daar is een kentering te merken en komen er meer en meer nieuwe en vooral jongere imkers bij, wist de voorzitter. "Slechts twee van de aanwezige bestuursleden, namelijk Paul Flamée en Johan Reyntjens, traden in het voetspoor van hun vader, de overige zijn uit eigen beweging als imker begonnen.
"Om uit eigen beweging als imker te beginnen moet je eerst een imkerpeter zoeken, legt het jongste lid Wouter uit. Bij die peter leerde ik dan de praktische kant van het imkeren. Daarbij volgde ik een cursus, wat een must is, om het theoretische onder de knie te krijgen. Na de aanschaf van het nodige materiaal ging ik aan de slag en dat is nu 14 jaar geleden aldus Wouter.Meestal kan een beginnend imker ook voor de eerste zwerm bijen bij de peter terecht om zo deze hobby stilaan verder op te bouwen, vult de Beverse secretaris Gilbert Deketele aan.
Het bestuur wist nog heel wat meer te vertellen. Zo werd het onderwerp verdwijnziekte veroorzaakt door de Varroamijt nog aangesneden. Wisten ze te vertellen dat 10.000 bijen ongeveer 1 kg. weegt, dat de gemiddelde imker in België zes kassen heeft. Dat de bijen in de winter worden gevoed met suikerwater enz.
Een toch wel boeiende hobby van mensen die houden van bijen en de natuur. Is de imkerij iets voor u? Neem dan gerust contact op met 'De Vlasbie', het bestuur zal u graag op weg helpen.
Bij ons thuis was het de gewoonte ieder jaar een zwijntje in de kuip te steken. Zo een kortwoonderszwijntje van een goede honderd kilo. Het was de gewichtigste aankoop die mijn vader moest doen in het jaar en hij besteedde er dan ook enorm veel zorg aan. Hij wilde kenner zijn op dat gebied. Hij wist precies bij welke boer de beste varkens gekweekt werden en welk voer ze kregen. Als ik het goed voorheb, moest Tjoeties menu hoofdzakelijk bestaan uit gekookte aardappelen en roggemeel, gestampt met karnemelk. Haal de dag van vandaag nog maar eens zulke varkens uit! Hormonen en andere viezigheid. Bah!
De dag dat het varken zou geleverd en geslacht worden, zagen we al van verre aankomen. Het betekende feest voor ons en evengoed voor de andere bengels uit de buurt. Er zou bloed te zien zijn en vuur en Tjoetie zou in doodsangst zijn vervaarlijkste keel opzetten. Allemaal dingen waar we gek op waren. De twee beroemdste zwijnenslachters uit die dagen waren Mannie uit Vijve en Juulke Luikies van bij. Die had zijn slagerij in de oude steenbakkerij bij Brabanders hof. Eigenlijk heette hij Descheemaekere, maar geen mens die zich daaraan stoorde. Ik heb beide slachters ettelijke keren aan het werk gezien. Ruige kerels, die met een varken aan de slag gingen alsof het een ietwat groot uitgevallen konijn was. Mannie arriveerde gewoonlijk in de vroege ochtend. Het mandje met het vreselijk slagersgerei bungelde aan de stuurstang van zijn kriepende roestige fiets.
Hij was een pezige vent, met rosse snor en roodomrande ogen die altijd een beetje verdwaasd de wereld in keken. Van zodra hij binnen was moest je hem een paar druppels klare geven. Daar kikkerde hij van op en zijn nors gezicht verhelderde wat. De varkensleverancier was gewoonlijk niet veel later dan Mannie. We hoorden de driewielkar al over de koppen van de ruige grintweg dokkeren, als de slager nog met zijn laatste borrel bezig was. Zonder veel tijdverlies werd de zwijnsbenne uit de gekipte kar gesleurd en Tjoetie werd uit zijn kooi verlost. Hij kreeg echter onmiddellijk een stevig touw om een van zijn achterpoten gestropt en een paardemand over de kop geschoven. Nu moest hij wel onraad ruiken. Terwijl hij naar de slachtplaats gesleept werd en daar zonder veel omhaal op zijn laatste strobed omgetrokken, zette hij een keel op zoals alleen varkens in doodsnood dat kunnen.
Later werd het de gewoonte Tjoetie met een ijzeren staaf een dragende slag op de kop te geven, zodat hij verdoofd omtuimelde. Van zijn standpunt uit gezien was het vervolg van de historie gewis minder pijnlijk. Wij schoten er echter zijn geschreeuw bij in en voor ons was dat de helft van de kermis. Ondertussen had Mannie zijn scherp steekmes uit het mandje gehaald. Hij knielde op het omgetrokken beest neer, drukte de wild bewegende kop wat naar omhoog en stak het mes dan snel en krachtig in de gespannen strot. Dampend bloed spoot op en gutste neer in de teil die vader klaar hield. Nu en dan moest hij ze leeggieten in de wachtende emmer, waarin hij met zijn ene hand gestaag aan het roeren was. Tjoeties bloed was kostbaar. Daarmee zou 's anderendaags lekkere bloedworst gemaakt worden. Van dat bloed moest ook Mannie zijn deel hebben echter. Hij dronk het uit de emmer. Doodgewoon. Jenever en bloed hielden hem blijkbaar op de been.
Als het schorre geschreeuw overgegaan was in snel uitstervend gereutel, werd Tjoetie zaliger op zijn buik gedraaid. Stro werd om hem heen gestapeld en in brand gestoken. Het werd een wild oplaaiend vuur dat snel weer in elkaar zakte en het geslachte varken als een zwartgeblakerd monster achterliet. Mannie diepte nu zijn schreepmes op en begon met grote halen en een overvloed van water de ruige huid schoon te maken. Onderwijl sneed hij ook de hoornen schoenen uit en smeet ze over zijn schouder te grabbel. Wij stoven erop af als mussen op een hoopje paardevijgen. We waren verzot op die schoeties. Niet dat ze bijzonder lekker smaakten. Nee. Maar we konden er urenlang op kauwen en dat was ook al iets.
Als Tjoetie eindelijk schoongeschreept was, rechtte Mannie zijn rug met een pijnlijke grijns. Tja, hij was van de jongsten niet meer. Moeder was evenwel komen aandragen met de fles intussen en schonk een druppel in. Hij gooide hem in een ruk in zijn keelgat, hikte van de deugd en wreef zijn snor droog. Met de tweede borrel was hij wat zuiniger. Hij dronk hem uit met kleine teugjes en schopte onderwijl een paar keer keurend tegen het zielige varkenslijf. Beste beestje, mompelde hij. Beste zwijntje! Ge zult er een jaar lang weeldig mee zijn, Brouwer! Als Mannie zijn tweede borrel op had en zag dat er verder niets meer te halen viel, begon hij de varkensbuik open te snijden om de ingewanden te verwijderen. Een tamelijk vuil gedoe. Vooral als de darmen uitgeknepen en doorgespoeld moesten worden. Een kermis is een geseling waard. Tenslotte werd Tjoetie op een ladder of op een afgehaakte kotdeur gelegd en de kelder ingedragen. Daar moest hij liggen stijven tot 's anderendaags.
De volgende dag kwam Mannie terug en dan begon het grote werk. In stukken kappen en snijden, uitbenen, inzouten, saucissen en bloelingen en hoofdvlees maken. Verder was er het smelten van de smeerkoek. Het vet werd in kommetjes gegoten, waar het stolde tot smout. Tijdens het smelten had moeder de kaantjes weggeschept. Naderhand zouden die opgegeten worden met een boterham, of verwerkt in kaantjessaus. Weldra meer
Reeds voor het elfde jaar verkozen de organisatoren van de Ronde van Vlaanderen een Dorp van de Ronde'. Voor 2010 is deze keuze gevallen op Desselgem.
Activiteiten Er zijn reeds heel wat aanvragen binnengekomen voor het organiseren van activiteiten in Desselgem zelf. Maar uiteraard wenst het stadsbestuur dat ook ter gelegenheid van de doortocht in het centrum van Waregem enkele activtieten zouden plaatsvinden.
Organisaties of initiatieven die om het even welke activiteit (commercieel of andere) wensen te organiseren langs het parcours moeten hun aanvraag zo vlug mogelijk en dit vóór donderdag 21 januari a.s. doorsturen via dorpvanderonde@waregem.be.
Alle aanvragen moeten ook door stad Waregem aan de organisatoren van de Ronde van Vlaanderen voorgelegd worden.
Beveren-Leie De Ronde doet ook een stukje Beveren-Leie aan. Indien er Beverse verenigingen zijn die rond de doortocht van de Ronde iets organiseren geef dan gerust een seintje. Beverse Weetjes zal er graag de nodige aandacht aan schenken. (nvdr) Parcours De volgerscaravaan zal over 10 km Waregem aandoen. Na het rondpunt in Ooigem zullen de renners om 12.35u. Desselgem na 100,80 km binnenkomen om volgend traject te volgen: Ooigemstraat - Kerkplein - Liebaardstraat - Briek Schottepleintje - aan de verkeerslichten links - Gentseweg - rechts - Waregemstraat - Desselgemseweg - Jozef Duthoystraat - rondpunt - Stormestraat - Markt(om 12.43u.) - Keukeldam - rechts - Damweg - links - Zuiderlaan - rechts - Nokerseweg. Bron website Waregem
Op de foto herkennen we v.l.n.r.: vooraan Ann Vandenberghe, Ann Vandeginste, Annemie Coussement; Hilde Van D huynslager. Middelste rij: Mariette Verschuere, Hilde Sabbe, Greet Debrabandere, en Marie-Christine Vandevelde. Achter: Vera Debosschere, Carlos Verkaemer, Lut Valcke, Rudy Eggermont en Anja Nuyttens. Ontbreken: E.H. Luc Suys, Carine Viane, Marcel Himpe, Rita Sabbe, Chris Baert, Ancy Benooit en enkele losse medewerkers waarop steeds een beroep kan gedaan worden: Theo Coussement, Linda Sabbe en Johan Vercruysse.
Samen onderweg Ter voorbereiding van de vormselcatechese kwam de werkgroep bestaande uit Ann Vandenberghe, Carine Viane, Mariette Verschuere, Carlos Verkaemer en Rita Sabbe voor t eerst samen op woensdag 6 januari. Op woensdagavond 13 januari kwamen ze dan samen met een groep enthousiaste catechisten in het Sint-Janszaaltje. Onder hen enkele nieuwelingen maar ook enkelen die er vorig jaar reeds bij waren. Nadat ieder zich even had voorgesteld werd het programma voor de vormselcatechese doorgenomen. Vanaf 30 januari zullen de catechisten samen met de 58 vormelingen van Sint-Jan De Doper op weg gaan naar het H. Vormsel. Zo staan er o.a. enkele gezamenlijke beurten, de weekendvieringen, Let it Shine, aswoensdag samen met de vormelingen van Desselgem, een daguitstap, biechtviering, de vormselwake en een dankviering op het progamma. Het H. Vormsel zal toegediend worden op 30 mei om 10.30 uur in de Sint-Jan de Doperkerk.
Vormselhoekje Achteraan in de kerk zal er terug een vormselhoekje uitgewerkt worden. Daar kan kennis gemaakt worden met de vormelingen. Er zal tevens een blogboek liggen waarin iedereen een bemoedigend woordje kan neerpennen en waarin ook regelmatig fotos zullen bijgevoegd worden van de verschillende samenkomsten. Beverse Weetjes Ook op Beverse Weetjes zal het Samen onderweg te volgen zijn met fotos, videofragmenten...
Op woensdag 13 januari, na de eerste wedstrijd van het nieuwe seizoen, werden de verschillende kampioenen van Petanqueclub OKRA Beveren-Leie gehuldigd.
Kampioen 2009 werd Philip Saelens die het haalde voor Eric Vuylsteke en Jan Tijtgat. Bij de vrouwen werd Christiane Goesaert voor de derde maal op een rij kampioen en werd alzo tot keizerin gekroond.
Eric Vuylsteke won de felbegeerde beker. Jan Tijtgat, Vic De Jonghe en Frans De Praetere kregen een prijs als trouwe leden. Zij waren het voorbije jaar op alle wedstrijden aanwezig. Pechvogel Vic De Jonghe ontving pralines, een kleinood die verleden jaar ergens verloren ging.
Ook Agnes Dutoit kreeg een bloemetje voor de heerlijke koffie ze gedurende het ganse seizoen zet en Herna Vanhoutte werd in de bloemetjes gezet voor het lekker koud buffet dat ze klaarmaakte voor de leden van de club. Het seizoen 2009 werd afgesloten met een gezellig samenzijn.
Leden van OKRA zijn steeds welkom, meer info bij Eric Vuylsteke of Carlos Verkaemer.
Marnixring Leeuwercke Waregem organiseert laureatenconcert te Beveren-Leie
CON CUORE EN LAIDOS IN SINT-JAN DE DOPERKERK TE BEVEREN-LEIE
Marnixring Leeuwercke Waregem organiseert op zaterdag 23 januari 2010 om 20.00 uur in samenwerking met Stad Waregem een laureatenconcert met de Waregemse koren Con Cuore klik hier en Laidos klik hier onder begeleiding van het bekende kamerorkest Amici della Musica.
Deze twee gerenommeerde Waregemse koren brengen de Coronation Anthems van Händel en de Mis in D van Dvorak. Dit waardevolle artistieke optreden vindt plaats in de kerk van Beveren-Leie die qua akoestiek en aantal zitplaatsen een gedroomde locatie is.
Toegangskaarten voor deze hoogstaande muzikale avond (17 euro ADD, 15 euro VVK) zijn te verkrijgen bij de leden van Marnixring Waregem of tel. 056/ 60 28 24.
Een positief saldo wordt integraal geschonken aan het Waregems project t Kelderke. Dit sociaal OCMW-initiatief, gesteund door alle Waregemse serviceclubs, voorziet in de wekelijkse bedeling van voedselpakketten aan kansarme Waregemse gezinnen.
WAT IS MARNIXRING ? - WAT WIL MARNIXRING ? - HOE WERKT MARNIXRING ? Marnixring is van oorsprong een Vlaamse serviceclub, gesticht op 3 december 1968. Omwille van zijn internationale uitstraling einde 2003 werd deze omgevormd tot Marnixring Internationale Serviceclub vzw. Marnixring bestaat uit 57 ringen en telt meer dan 1200 leden in Vlaanderen, Nederland, Frans-Vlaanderen en Zuid-Afrika.
De naam Marnixring verwijst naar de 16de-eeuwse figuur van Filips van Marnix, Heer van Sint-Aldegonde die in zijn persoonlijkheid de doelstellingen van onze vereniging belichaamt.
Marnixring Internationale Serviceclub heeft tot doel de Nederlandse taal- en cultuurgemeenschap te dienen: - door het verspreiden en bevorderen van de Nederlandse taal en de Nederlandstalige cultuurcultuur - door vriendschap en dienstbetoon onder zijn leden aan te moedigen ongeacht hun levensbeschouwelijke en politieke overtuiging - en door het bevorderen van solidariteit, verstandhouding en vrede door het ideaal van dienstvaardigheid.
Alle serviceclubs hebben dienstvaardigheid in hun doelstellingen. Marnixring is de enige serviceclub die als extra dimensie het koesteren van onze taal en cultuur in zijn doelstellingen heeft opgenomen. Hierdoor onderscheidt Marnixring zich van alle andere serviceclubs. Marnixring situeert zijn activiteiten en projecten in een sociaal-culturele context.
Marnixring Leeuwercke bestaat dit jaar vijfendertig jaar. Gedurende al deze jaren heeft de ring enorme inspanningen gedaan om de doelstellingen op plaatselijk vlak te realiseren.
De tweejaarlijkse poëzieprijs G. Leroy en de samenwerking met de Stedelijke Academie voor muziek, woord en dans zijn de rode draad die door onze realisaties loopt. Ze werken mee aan de ontplooiing van jong Vlaams talent.
Door cultuurgerichte projecten te organiseren die ook financieel een meeropbrengst zijn, is het onze bedoeling om sociale projecten zoals o.a. t Kelderke, verder te kunnen blijven ondersteunen.
Voedselafhaalpunt t Kelderke Waregem t Kelderke is een vereniging van vrijwilligers die zich inzetten voor het verzamelen en verdelen vaan voedselpakketten aan de minderbedeelden van Groot-Waregem. Dit vrijwillig initiatief werd opgericht door Jeanette Destoop wordt breed gedragen en gesteund door de Waregemse serviceclubs. Jean Faveere leidt de stuurgroep.
Mensen die onder de armoedegrens leven of die tijdelijk hulp nodig hebben kunnen aanspraak maken op een gratis voedselpakket. Hiertoe moeten zij zich aanbieden aan het afhaalpunt met een voedselkaart. De voedselkaarten worden afgeleverd door tal van zorgverleners uit Groot-Waregem zoals O.L.Vrouwziekenhuis, de dokters, de thuisverplegers, het Wit-Gele Kruis, apotheken, Kind en Gezin, het OCMW, enz.
In het afhaalpunt zelf kan geen voedselkaart bekomen worden. Elk voedselpakket wordt aangepast aan de gezinssituatie. Om de drie maanden wordt de toestand van de behoeftige opnieuw geëvalueerd.
Elke donderdag van 9 uur tot 11 uur is het afhaalpunt aan de Noorderlaan 96 geopend. Een tiental vrijwilligers is al vroeg in de weer om de verschillende pakketten samen te stellen met elementaire basisvoeding zoals brood, melk en boter. De pakketten zijn niet elke week dezelfde. Dit is afhankelijk van de aanvoer en de beschikbaarheid van voedseloverschotten. Ook Beveren-Leie en Desselgem worden beleverd.
Stedelijke Basisschool Beveren-Leie ging Langlaufen te Hünningen
Op maandag 11 januari kregen de leerlingen van het 5de en 6de leerjaar van de Stedelijke Basisschool Beveren-Leie de kans om voor 12 te gaan langlaufen in de provincie Luik.
Verslag van de leerlingen "Vrijdag 9 januari kregen we het blije nieuws dat we maandag 11-01 mochten gaan langlaufen.
Om 6 uur 's morgens was het eindelijk zover: het vertrek naar Hünningen. Tijdens de (lange) busreis keken we naar een film, lazen een strip of speelden we gezelschapsspelletjes.
Toen we aankwamen moesten we in een rij gaan staan volgens schoenmaat en mochten we om onze skischoenen en -latten. De rest van de voormiddag leerden we langlaufen. Zo moesten we op één lat heen en weer skiën, precies alsof we stepten; maar ook vallen en weer opstaan. Ten slotte hebben we een kleine ronde gemaakt en een afdaling gedaan.
Na het middageten gingen we terug naar de oefenplaats. Daar hadden we onze langlauflatten achtergelaten. Toen we weer latten aan onze voeten hadden begonnen we aan de tocht. Na een tijdje moesten we kiezen of we verder gingen voor de tocht van 7 of van 10 kilometer. De 7 km ging met vallen en opstaan. Er waren veel (moeilijke) afdalingen waar we veel vielen. De 10 km was heel lastig met veel hellingen en een paar afdalingen. Veel kinderen vielen omdat het zo'n lastige tocht was.
Na deze superleuke dag stapten we opnieuw op de bus en reden we vlot naar huis" Meer foto's zijn te bekijken op de vernieuwde website.
Vernieuwde website op 1 januari nam de Stedelijke Basisschool ook afscheid van de oude website en werd een volledig vernieuwe website online geplaatst. Er is veel meer rekening gehouden met duidelijkheid, overzichtelijkheid en mogelijkheden om beter aan de eindtermen ICT te kunnen voldoen. De komende maanden zal er trouwens nog veel informatie bijkomen (o.a. informatie van de oude website die wordt overgezet). Om de nieuwe website te bekijken zie link in de linker marge. Met dank aan Gert Troch voor de inzending
Pasar Waregem-Leiekant stelde activiteiten 2010 voor
Vlaanderen verleidt het nieuwe thema van Pasar Pasar kijkt opnieuw uit naar een boeiend jaar en zet in 2010 Vlaanderen Verleidt de vijf provincies en Brussel in de kijker. In het maandelijks leden magazine zal extra aandacht geschonken worden op wat Vlaanderen te bieden heeft. In januari komt de hoofdstad Brussel aan bod. In februari en juli/augustus West-Vlaanderen, Limburg is aan de beurt in maart en september, in de editie van april en november gaat het over Oost-Vlaanderen, in mei en oktober Antwerpen en Vlaams-Brabant zal onder de loep genomen worden in juni en december. Meer weten over Pasar klik hier.
Vijf jaar Pasar Waregem-Leiekant Beveren-Leie, Desselgem, Sint-Eloois-Vijve Ook het jarige Pasar Waregem-Leiekant heeft voor 2010 heel wat in de mars. Op zondag 10 januari stelde het bestuur de activiteitenkalender voor.
Vooraleer ze daaraan begonnen kondigden ze eerst een bestuurswissel aan. In opvolging van Jo Neirynck, die er na de verkiezingen geen tijd meer voor had, begeesterde Myriam Sabbe 3 jaar het wel en wee als voorzitter van de plaatselijke afdeling. Eigenlijk, zegt Myriam ben ik toen in het ongewisse gestapt, maar er was dringend nood aan een nieuwe voorzitter. Tot op heden heb ik deze taak met plezier vervuld, maar het is tijd voor iets anders. Het neemt echter niet weg dat ik zal blijven deelnemen aan de activiteiten, sluit Myriam. Nieuwe voorzitter De nieuwe voorzitter is Koen Deruddere uit Beveren-Leie. Hij is een oud gediende die vanaf het prille begin van Waregem-Leiekant als bestuurslid fungeerde en zal voortaan de taak van Myriam op zich nemen. Nadat het bestuur een welgemeend dankwoordje had uitgesproken en een geschenk had overhandigd aan Myriam werd het nieuwe programma uit de doeken gedaan.
Voor: Voorzitter Koen Deruddere overhandigd geschenk aan Myriam Sabbe, achter bestuursleden en medewerkers: Jo Neirynck, Valerie Maebe, Rik Debels, Lut Verkinderen, regio voorzitter Leie-Mandel: Patrick Merlier, Kathleen Callens en Krist Vandorpe.
Activiteiten * De eerstvolgende activiteit gaat door op zondag 7 februari met in de voormiddag de inhuldiging van het Mooiste Plekje de Zavelputten, en in de namiddag de Zavelputwandeling. Zondag 21 maart loopt de lentewandeling over het Vlasserspad in Ooigem Op dinsdag 27 juli wordt het stalen ros van stal gehaald voor een avondfietstocht van +/- 25 kilometer. *Zondag 22 augustus gaat de fietslus langs Buur Natuur door. Het brengt de deelnemers langs de Mooiste Plekjes in groot-Waregem. Er is keuze tussen een tocht van 25 of 50 km. De startplaats van deze fietslus is de Stedelijke Basisschool te Beveren-Leie, (tijdens de tocht zal er kans zijn omverschillende plaatsen met gids te bezoeken) Op zaterdag 4 september, Kermis Beveren-Leie, is er terug wandelen op wielen. * Op dinsdag 14 september zal Pasar Waregem-Leiekant terug te vinden zijn op den dam (Nieuwstraat) tijdens Desselgem Koerse Zondag 26 september gaat de slothappening Buur Natuur door. * De herfstwandeling zal dit jaar doorgaan op zondag 17 oktober met een wandeling langs het Sint Jan Lodewijckpad te Deerlijk * En ten slotte werkt Pasar Waregem-Leiekant terug samen met het ACW en de Gezinsbond van Beveren-Leie om op zaterdag13 november een sfeervolle bietentocht te organiseren.
Spaarkaart
Nieuw dit jaar is de spaarkaart. Wie deelneemt aan een steractiviteit (zie * bij activiteiten) krijgt daarvoor één punt op de daartoe bestemde spaarkaart.
De winnaars zullen bekend gemaakt worden op de voorstelling van het jaarprogramma in januari 2011. De eerste prijs is een etentje voor 2 personen ter waarde van 85 euro in de Koetsier. Om de website van Pasar Waregem-Leiekant te bezoeken zie link in de linker marge.