Op zondag 9 september organiseert het Autocross Team The Turtles voor de tweede maal een autocross in Beveren-Leie. Vorig jaar stonden buren en ook het stadsbestuur er ietjes twijfelend tegenover, vertelde organisator Dick Lambrecht. Niemand wist echt goed hoe alles zou verlopen, begrijpelijk, zegt Dick maar achteraf kregen we felicitaties van zowel buren, als van het stadsbestuur, dat vorig jaar voltallig aanwezig was. Dat de cross ook dit jaar in Beveren doorgaat vindt het stadsbestuur een goed initiatief. Het grootste probleem waarmee inrichters het vaakst te kampen krijgen is het vinden van een geschikt terrein op de vastgestelde datum. Die datums worden vastgelegd bij de West-Vlaamse Autocrossclub in Zeebrugge waarbij we aangesloten zijn. Bij Pol Demeulemeester hebben we een geschikt en vrij terrein gevonden.
Het terrein is te bereiken via de Wagenaarstraat te Beveren-Leie of via de Achterstraat te Deerlijk, maar zal op de dag zelf ook met pijlen aangeduid worden zegt Dick.
Vorig jaar reden 80 wagens mee in de verschillende reeksen waaronder 18 Bevernaars. Er is bijvoorbeeld een reeks voor de jeugd (zonder rijbewijs) van 16 tot 19 jaar. Een reeks enkel voor mensen van Beveren-Leie, piloten zonder ervaring die maar eenmalig meerijden in hun gemeente. Dan zijn er nog de reeksen tot 1600 cc, verlaagde kevertjes, de buggys en er is ook een reeks enkel voor vrouwen legt Dick uit. Op de dag zelf is er in de voormiddag technische controle van de wagens en om 13u gaat de cross van start sluit Dick af.
Voor meer inlichtingen kunt u steeds terecht bij Dick Lambrecht 0473 / 54 61 99 of via de website klik hier
In Waregem zijn zo'n 40.000 toeschouwers samengekomen voor Waregem Koerse. Dat zijn er meer dan vorig jaar. De editie van vanmiddag was feestelijk want de Koerse viert zijn 160ste verjaardag. En ook nu was het dus weer heel druk rond de Gaverbeek. Waregem Koerse is meer dan alleen maar paardenrennen op de Hippodroom. Het is een evenement met heel wat bekend en mooi volk. Zien en gezien worden, daar draait het om, vooral dan voor de dames die pronken met de meest opvallende hoeden. Bekijk hier de videoreportage klik hier bron Focus-WTV
De ouderraad van de Vrije Basisschool Beveren-Leie zal dit jaar terug aanwezig zijn op de Beverse kermis. Hun programma ziet er als volgt uit:
Het Land van Oz Het Land van Oz is een plek waar magische dingen kunnen gebeuren. Door het volgen van de gele pijlen komen de bezoekers bij het Land van Oz terecht. De toegangsweg tot het land is een geel pad. Dit pad zal ook de verschillende plaatsen in het land met elkaar verbinden. De plaatsen die bezocht kunnen worden zijn de magische stad, de strijd arena en de bacchustent.
De Magische Stad De stad waar kinderen een ander gezicht krijgen. (kindergrime en ballonplooien) Wanneer Zaterdag 1 september van 15u00 tot 17u00 (gratis) De Strijd Arena De arena waar de opgelopen verwondingen bij kinderen pijnloos zijn. (wondgrime) Wanneer Zaterdag 1 september van 14u00 tot 18u00 (gratis) Zondag 2 september van 14u00 tot 18u00 (gratis) De Bacchustent De tent waar men kan genieten van een goddelijk drankje. (wijn en bierbar) Wanneer Zaterdag 1 september van 14u00 tot Zondag 2 september van 14u00 tot
Beveren Kermis: DEEL TWEE De Bevernaars houden hun dorpskermis op de eerste zondag van september. We hebben het altijd zo geweten en zo zal het vermoedelijk blijven, zolang er Bevernaars bestaan. We hebben het altijd zo geweten. Jawel! Het ongeluk is echter dat ons "weetje" niet zo heel ver reikt. Tot tachtig jaar, als het heel goed gaat. Veel verder raakt niemand. Zo komt het dat schier niemand meer weet hoe het hier was in de vorige eeuw. Wanneer viel Beveren-Kermis. Wat was er zoal te doen? Algemene stilte! Om daarover iets te weten te komen, moeten we in oude boeken en papieren gaan snuffelen. En dit precies hebben we nu gedaan.
Om te beginnen viel Beveren-Kermis toen niet op de eerste zondag van september. In 1858 was het op zondag 12 september, in 1859 op 11 september en in 1861 op 8 september. Dit houdt meteen in dat het toen niet om de eerste zondag van september ging, maar wel om de tweede. Wanneer is dat veranderd? Voorlopig hebben we er het raden naar, op een goede dag zullen we daarover wel iets vinden.
Ook de manier van kermis vieren was toen natuurlijk helemaal anders dan nu. We zijn mensen geworden die het allemaal tamelijk goed stellen en we hebben heel wat meer gezien dan alleen maar ons dorp en zijn naaste omgeving. Toendertijd echter was armoe nog troef bij veruit het grootste deel der Bevernaars. Heel velen hadden bovendien nog geen voet gezet buiten Beveren en de dorpen er omheen. De mensen leefden werkelijk nog met elkaar, onder de veilige beschutting van de kerktoren.
We zaten nog volop in de tijd van de waarschijnlijk al eeuwenoude volksspelen toen. Spelen die we nu nog eens bovenhalen als we een beetje folkloristisch willen doen. In de jaren halverwege de vorige eeuw, ging de kermis door op de Plaatse. Natuurlijk, hoe onaanzienlijk die ook was, ze was toch het hart van het dorp. En het was het gemeentebestuur dat alles arrangeerde.
Het kermisprogramma van het jaar 1858 zag er zo uit: BEVEREN - KERMIS 12 SEPTEMBER 1858 Volgende volksspelen gaan door op de Plaatse, met prijzen geschonken door het gemeentebestuur § Mastklimminge. § Ringstekinge met de kortewagen. § Zakloopinge. § Bollinge voor het vrouwvolk. § Loopkoerse voor ouderlingen van beider kunne van 60 jaar en daarboven. De mededingers moeten zich ten Gemeentehuize laten inschrijven.
Zo noteerde gemeentesecretaris Ivo Vantomme het in zijn verslagboek. leder jaar werd schier hetzelfde programma afgewerkt, maar in 1861 kwam er wat nieuws bij. Er was toen ook "Tabaksmooringe voor het rnannevolk". De "tabaksmoorders" moesten zich ter plaatse laten inschrijven en daar zouden ze dan tabak en een pijp ter beschikking krijgen. Wijst dit al niet een beetje in de richting van onze heden nog zo bekende Pijpensocieteit? Het gemeentebestuur heeft de volksspelen georganiseerd tot in het jaar 1863. Daarna was het almeteens uit. Hoe kwam dat? We menen het te weten. De zomer van jaar 1864 immers had een zeer dramatisch verloop in Beveren. Er moet een besmettelijke ziekte geheerst hebben.
Cholera waarschijnlijk. In augustus en september stierven 17 mensen. Bijna viermaal meer dan normaal. Begrijpelijk dus dat niemand veel lust gehad zal hebben om te kermissen.
De gewoonte was doorbroken en het moest tot in het jaar 1869 duren vooraleer het kermisprogramma opnieuw besproken werd in de gemeenteraad. Er was echter geen sprake meer van dat de gemeente zelf de spelen organiseren zou. Voortaan zou dat aan de herbergiers overgelaten worden. leder jaar zouden er drie aangeduid worden die in en bij hun herberg spelen zouden moeten inrichten. Dat zal wel zoiets geweest zijn als bollen, kaarten, vogelpik, zaklopen enz. Winkelier Leo Lemayeur moest, namens de gemeente, aan ieder van die herbergiers voor 10 fr kleren leveren, die dan als prijs uitgereikt moesten worden.
In 1869 werden die kermisspelen gehouden bij Jan Nolf in "De Drie Linden" op de Plaats, bij Edward Devroe in Au Macon" ergens aan het station en bij Louis Delbeke in "De Rooze" op het Ganzepaneel. Er was dus blijkbaar voor gezorgd dat de kermis een beetje breder over het dorp uitgesmeerd werd. De Plaatse had haar monopolie verloren! Beveren-Kermis moet dus in het jaar 1869 een nieuwe opbloei gekend hebben. De ontnuchtering kwam echter algauw. Tijdens de laatste drie maanden van dat jaar stierven 20 Bevernaars. Bijna zoveel als anders in een heel jaar. Blijkbaar had de besmettelijke ziekte dus opnieuw toegeslagen.
Zo zou het de eerstvolgende jaren verder gaan. Telkens drie herbergiers kregen voor 10 fr prijzen in natura, om in hun herberg te verspelen op kermiszondag. Het bedrag dat de gemeente voor die spelen uittrok kan weinig lijken. Opgepast! De "frank was toen nog frank" en de armoe was zo groot, dat de mensen ook met een kleinigheid de koning te rijk waren.
Omstreeks de eeuwwisseling werd ieder jaar "hanekapping" gehouden bij Petrus Defoort, ter herberg "De Drij Koningen" in de huidige Leopold III-laan. Een spel van een bijzonder soort, dat nu bepaald tegen politieverbod aanlopen zou. Het kwam erop neer dat een haan, met de kop naar beneden, aan een boomtak gehangen werd. Hij hing in een mande zonder gat" en zijn kop stak juist buiten de onderste rand. De spelers werden geblinddoekt en moesten zo om beurten naar die kop kappen. Wie hem eraf kreeg, mocht het beest mee naar huis nemen. Barbaars? Spel voor ongecultiveerde dorpelingen? Allicht! Maar enkele jaren later brak de Eerste Wereldoorlog uit. Gecultiveerden en ongecultiveerden moesten elkaar te lijf. Het werd een slachting waarbij Pe Foories hanekappingen helemaal in het niet verzonken.
(Beverse Weetjes dankt Etienne Ducatteuw en Michel Debrouwere voor de toelating om artikels verschennen in Onder de Clocke te mogen publiceren. Bovenstaande artikel verscheen in augustus 1978)
Beveren Kermis: DEEL EEN Voor de eerste wereldoorlog werd de geit wel eens de "koe van de werkman" genoemd. Om de geitenkweek te bevorderen en aan te moedigen werden prijskampen gehouden. Ook Beveren had zijn geitententoonstelIing. Telkenjare op de dinsdag tijdens de Beverse kermis (eerste zondag van september) trokken de geitenhouders met hun mooiste dieren naar de omgeving van de cafe's "De Engel", "De Knok" en "De Paander" waar door een bevoegde jury een onpartijdig oordeel werd geveld.
Op deze oude foto van omstreeks 1910, zien we van links naar rechts vol trots met de prijsbeesten van dat jaar: Medard Desplenter (met strikje), Remi Bazijn (met snor en pet) en Gustaaf Goussaert (senior, met das en pet); de andere personen zijn onbekend. (Bron Onder de Clocke)
Goud voor Marie Therese Vandervennet en Gentiel Decavel
Op zondag 19 augustus werden Gentiel Decavel en Marie Therese Vandervennet ontvangen op het gemeentehuis te Beveren-Leie door schepen Rik Soens en schepen Jo Neirynck
Een levensschets van het gouden paar. Gentiel Decavel werd geboren op 15 oktober 1933 in de Pontstraat te Beveren-Leie, het ouderlijke huisje staat er nog steeds. In het gezin werden 7 kinderen geboren waarvan er twee stierven in het kinderbed. Toen Gentiel 3 maand oud was stierf zijn vader en zijn moeder kwam er alleen voor te staan. In zijn kleuterjaren liep hij naar school in het klooster in de Grote Heerweg, waar hij les kreeg van zuster Julie. Na de kleuterschool trok Gentiel naar de gemeentelijke jongensschool in de Schoolstraat. Toen hij zeven was brak de oorlog uit. Een nog moeilijker periode in zijn jeugdjaren. Op zijn 13 jaar trok Gentiel naar het VTI te Waregem om er het vak van wever te leren en op zijn 15de mocht Gentiel gaan werken.
Gentiel werd als schoolverlater lid van de toen zeer sterk bloeiende KAJ. Het lokaal bevond zich toen naast café t Saske. Via cursussen en opleidingen werd Gentiel leider en zelfs gewestleider bij KAJ. Gedreven zoals hij was trok hij naar een nationaal congres in Dworp en had er een persoonlijke ontmoeting met Kardinaal Cardijn. De woorden van Cardijn is Gentiel nooit vergeten Zien oordelen en handelen. Ook op sportief vlak kon hij zijn mannetje staan, hij was niet groot maar rap. Toenmalig voorzitter André Vandevoorde schreef Gentiel in bij KSK. Hij heeft er zelfs 2 jaar bij het eerste elftal gespeeld. Maar de KAJ en de voetbal gingen beiden door op de zondagnamiddag en Gentiel koos resoluut voor de KAJ.
Gentiel startte zijn loopbaan op 1 september 1948 bij Cyriel Byttebier bij wie hij 2 jaar werkzaam was. Toen verhuisde hij naar de firma Frans Christiaens en na ongeveer een jaar kwam er een herstructurering in het bedrijf. De wevers moesten meerdere machines bedienen en de laatst aangeworvenen kwamen zonder werk te zitten. Zo ook Gentiel, maar geen nood hij kon onmiddellijk aan de slag bij de gebroeders Nolf hier in Beveren. In 1957 ging Gentiel terug aan de slag bij de firma Christiaens. De eerste jaren als wever, de laatste 7 jaar was hij er zorgcoördinator. Hij hiep de arbeiders op menselijk vlak. De problematiek betreffende het invoeren van de nachtarbeid, zeg maar het drie ploegen systeem bezorgde Gentiel heel wat kopzorgen. In 1985 werd Gentiel wegens ziekte genoodzaakt te stoppen met werken en in 1998 kon hij met met welverdiend pensioen gaan.
Zijn hobby's waren vroeger nog wat toneel spelen ten voordele van de Milac, in het orkestje alles aan elkaar praten met een kluchtje en natuurlijk kunnen we niet rond de inzet die Gentiel had en nog altijd heeft voor de toenmalige fanfare de huidige harmonie. Voeg daar nog de inzet in het ACW, het ACV, ziekenzorg, OKRA bij. Om deze sociale bewogenheid werd Gentiel 2 jaar geleden tot ridder geslagen in de orde 'Beverna Cum Laude'.
Marie Therese Vandervennet is geboren op 10 februari 1934 te Pittem. Het gezin telde tien kinderen. Toen ze 2 was verhuisde het gezin naar Deinze, niet ver van het klooster en het ziekenhuis. In Deinze bracht ze haar kleuter- en lagere schooljaren door om daarna nog een tijdje naaischool te volgen. Therese begon haar beroepsloopbaan in het ziekenhuis Sint-Vincentius te Deinze.
t Was in het ziekenhuis dat het koppel elkaar leerde kennen, Gentiel moest er met zijn moeder heen. Ik zag de onderhoudsdame Marie Therese aan het werk en t was meteen geklonken zegt Gentiel. Allé geklonken, gaat Gentiel verder toen we begonnen vrijen was dat elkaar om de twee maanden ne keer zien. Deinze lag nu niet vlak naast de deur hé Maar goed die lange tussenperioden zullen elkaar op den duur wel vlotter opgevolgd hebben.
Op 16 augustus 1957 stapten Therese en Gentiel naar de ambtenaar van de burgerlijke stand in Deinze en gaven er elkaar hun jawoord. Hun eerste woonst was gelegen in de Molenstraat in Harelbeke. Een tijd later kwamen ze in de Pontstraat te Beveren-Leie wonen. Maar daar zag Therese het echter niet zo goed zitten. Tussen Deinze en de Leiekant is er ook een groot verschil en in 1961 konden ze verhuizen naar de Nijverheidsstraat en er hun vaste stekje opbouwden. Het gezin werd gezegend met 5 kinderen: Martine, Geert, Carine, Bert en Dorine.
Als huwelijkscadeau had Therese haar ontslag gekregen. In 1974 ging Therese terug aan de slag in het ziekenhuis te Deinze en daar bleef ze werken tot ze in 1994 met pensioen kon gaan. Nu maakt Therese nog graag een uitstapje, doet graag een terrasje en eenmaal per jaar een weekje aan de kust vertoeven.
Ondertussen hebben de kinderen hun eigen gezin gesticht en zijn er voor Therese en Gentiel acht oogappels van kleinkinderen bijgekomen: Saskia, Sara, Vanessa, Steven, Jelle, Deborah, Olivier en Thor. We wensen hen allen samen nog heel veel gelukkige jaren toe. (RS)
Avondfietstocht op donderdagavond 23 augustus 2007. Start om 19h30 aan De Kernelle voor een tocht van ongeveer 15km. Geen inschrijving vooraf, prijs 1Euro per persoon, 2Euro per gezin voor de verzekering.
Kindermarkt op zaterdag 01 september 2007 van 13h00 tot 16h00. Deze activiteit gaat in openlucht door aan het Kerkplein ter gelegenheid van Beveren Kermis in samenwerking met het feestcomité. Kinderen kunnen er hun gebruikt speelgoed of hun gelezen kinderlectuur verkopen. Geen inschrijving vooraf, deelname is gratis.
Verrassingswandeling op vrijdagavond 07/09/2007. Start om 19h00 aan De Kernelle te Beveren-Leie. Na de wandeling wacht nog een verrassing in De Kernelle. Geen inschrijving vooraf, prijs 1Euro per persoon, 2Euro per gezin voor de verzekering. Deelnemers aan de voorbije fietstochten, ook al wandelen ze niet mee, zijn ook welkom.
Tieners die zin hebben om uitdagende en leuke dingen te doen zijn in augustus aan het juiste adres op De Speelberg. Iedere dinsdag en donderdag staan er voor alle 12+'ers speciale activiteiten op het programma. Dinsdag 14/8: Kajaktocht De Gavers onvelig maken in een bootje Donderdag 16/8: Shoppeshoppeshoppe Koop het RingShopping leeg Dinsdag 21/8: Watercantus Beleef het echte studentenleven op het speelplein Donderdag 23/8: The challenge Een ganse dag avontuur op een onbekende locatie Dinsdag 28/9: Verwendag Laat je vandaag eens lekker in de watten leggen door je favoriete leiding Donderdag 30/8: Bowlen Een schitterende afsluiter voor een fantastische tienermaand
Maar natuurlijk zijn de 12+'ers ook op alle andere dagen van harte welkom op De Speelberg. Heb je nog vragen, mail dan gerust naar Davy Baetens: Klik hier.
Normaal zou zondag 12 augustus de schapenkeuring Memorial Georges Meerschman plaatsvinden op de terreinen rond de Kernelle te Beveren-Leie. Door de snel oprukkende ziektes blauwtong en mond- en klauwzeer, werd het evenement voor de eerste keer in 44 jaar echter afgeblazen. De fokkers zijn opgelucht, maar de organisatie houdt een flinke financiële kater over aan de annulering.
De West-Vlaamse Fokkersvereniging voor Stamboekschapen organiseert de wedstrijd al 44 jaar. «De Memorial is een authentieke schoonheidswedstrijd voor schapen, met internationale allure», weet Aurel Decock, woordvoerder van de Fokkersvereniging. «Door mond- en klauwzeer werd in Nederland, Frankrijk en Engeland al een verbod uitgevaardigd op het vervoer van vee. Bij ons nog niet, onbegrijpelijk», zegt Decock. «En dan is er ook nog blauwtong. Met zulke ziektes is het niet verstandig een grote schapenkeuring te organiseren. De gezondheid van de dieren en het belang van de fokkers primeren.» Een aderlating voor de vereniging. «Hoeveel we verliezen, weten we nog niet. We kregen nog geen eindrekening van de bank. Een financiële kater zullen we er wel aan overhouden.» (PVCI)
tentoonstelling Wonen in welvaart Na Antwerpen en Leuven is deze tentoonstelling te zien in Waregem. Films, foto's, tijdschriften en plannen illustreren hoe het wooncomfort na de Tweede Wereldoorlog spectaculair verbeterde. Dit was onder meer mogelijk door de Wet De Taeye, waarvan de 100.000ste premie in Waregem werd uitgereikt. Raadzaal stadhuis Waregem 8 tot 30 september ma-do: 9-12u & 13-170"1u vrij: 9-12u, za-zo:14-18u zo 9 sept: 10-18u toegang gratis do 13 sept, 20u: lezing door Sofie De Caigny, gekend van Monumentenstrijd op Canvas
publicatie Van tuinwijk tot hoogbouw Een uitgave van het stadsbestuur over de initiatieven die van 1922 tot aan de fusie genomen werden om een oplossing te bieden voor het woningtekort in Groot-Waregem. De talrijke realisaties van verschillende huisvestingsmaatschappijen, met andere woorden de woonomgeving van vele Waregemnaars, worden in het boek stuk, voor stuk belicht. Uitgave stadsdsbestuur Waregem te verkrijgen aan de infobalie van het stadhuis vanaf 8 september prijs 10, op Open Monumentendag 7
open monumentendag De Taeye / Taaie Tour Op Open Monumentendag staat het thema 'wonen' centraal. De fietszoektocht met routefolder en wedstrijdformulier brengt je langs tien woonwijken die gerealiseerd werden door huisvestingsmaatschappijen als Helpt Elkander, Mijn Huis en NMKL. Deelname gratis, 32 km. De routefolder komt in elke Waregemse brievenbus terecht info: arfchief@waregem.be ofcultuur@waregem.be tel: 056 62 12 18 Op zondag 9 september is er van 10 tot 18u randanimatie aan het stadhuis
De Fietszoektocht Deze fietszoektocht (met routefolder en deelnemingsformulier) brengt je langs tien Waregemse woonwijken die in de periode 1922-1977 gerealiseerd werden door diverse huisvestingsmaatschappijen. Randanimatie (14u-18u) aan het infopunt Stadhuis.
Veertig Huizen en Nieuwhuizen, Jozef Duthoystraat 121. Deze wijk, in de volksmond ´de Veertig Huizen´, was het eerste collectieve woningbouwproject van ´Helpt Elkander´. Deze bouwmaatschappij werd reeds in 1922 opgericht om een oplossing te bieden voor het woningtekort. De woningen kregen een traditionele vormgeving met een expliciet gebruik van rondbogen. Een centrale rondboog geeft toegang tot een achterliggend deel van de wijk. Wijk Te Nieuwenhove, Sint-Margrietstraat. De wijk Te Nieuwenhove werd gerealiseerd door de huisvestingsmaatschappij ´Helpt Elkander´ (jaren 1950/1960). De vier bouwfasen zijn van elkaar te onderscheiden door hun verschillende stijlen en typologie, gaande van rijwoningen en kleine huisjes voor ´ouden van dagen´ in een traditionele vormgeving tot moderne, tijdsgebonden bel-etagewoningen met platte daken.
Tomberg, Beveren-Leie Na een aantal kleinere bouwprojecten in Beveren-Leie startte de huisvestingsmaatschappij ´Mijn Huis´ in 1961 met de bouw van 25 woonhuizen aan het begin van de Tomberg. In de jaren 1970 volgde een uitbreiding in twee fasen, waardoor de Tomberg de grootste woonwijk van deze deelgemeente werd.
Rodenbachwijk, Desselgem De 34 woningen van deze wijk werden gerealiseerd door ´Mijn Huis´, een Samenwerkende Maatschappij voor Goedkope Woningen waarbij Desselgem zich in 1949 aansloot. De negen huizengroepen staan ingeplant rond twee groene pleintjes, waardoor eind jaren 1950 een rustige woonwijk ontstond. Eerder had ´Mijn Huis´ de huizenrijen aan de Leopold III- en Boudewijn I-laan gebouwd. Nieuwe wijk,Alfred De Taeyelaan, Desselgem Begin jaren 1960 werden de werken aangevat voor de grootste realisatie van huisvestingsmaatschappij ´Mijn Huis´ in Desselgem. Behalve gezinswoningen werden drie appartementsblokken en enkele bejaardenhuisjes opgericht. In de wijk ligt ook de De Taeyelaan, genoemd naar de minister die zorgde voor de succesrijke staatsbouwpremie.
Vrije start tussen 12.30 u. en 15.30 u. Groepsfietstocht (25 km) naar aanleiding van de 10de editie van de V-route met BVs om 14.00 u. Org.: V-route comité ism stad Waregem en Happy Center Locatie start: Happy Tennis, Sportcentrum, Bergstraat 41 te 8790 Waregem Prijs: 5 euro Info: Steffen Ron 056 61 05 68
Van donderdag 23 tot en met woensdag 29 augustus Een niet te missen onderdeel van de Waregem Koersefeesten is ongetwijfeld de Waregem Koersefoor. Rond de Dekenale kerk komen om en bij de 30 attracties netjes naast elkaar te staan. Reeds vanaf dinsdagavond komen ze de Markt opgereden om zich klaar te maken tegen donderdagavond 23 augustus 18.00 uur. Dan wordt het traditionele startschot gegeven en worden gratis oliebollen uitgedeeld.
Van 18.15 tot 18.30 uur is er ook een gratis kwartier kermis voor iedereen. Kom mee genieten van de flikkerende lichtjes, de kakafonie van muziek, de heerlijke geur van frieten en oliebollen, het geroep van kermisuitbaters die hun attractie aanbieden, Er is voor elk wat wils, voor klein en groot, voor genieters en durvers, er is zelfs plaats voor nostalgie.
Probeer ze allemaal maar eens uit: Deca Dance, G-Force, Octopus, autoscooter, caroussel, schietkraam, pottenspel, koordjetrek, prikballon, kindermolen, vliegtuigmolen, . De foor is elke dag open van 15.00 uur.
Op donderdag 23 augustus opent de foor officieel omstreeks 18.00 uur en de woensdag 29 augustus de dag waarop de mensen met een handicap ontvangen worden op de foor wordt de kermis afgesloten om 22.00 uur, meteen het einde van de Waregem Koersefeesten. De moeite waard dus om er bij te zijn!
Zondag 19 augustus: Internationale Parade van het Paard Ongetwijfeld is de historische Steeple Chase van Vlaanderen de kapstok waarmee stad Waregem zich internationaal op de kaart kan zetten. De rijke paardensportinfrastructuur binnen de stad Waregem was aanleiding voor de organisatie van talrijke hippische topevenementen zoals de Military, Mennen, Dressuur e.a. Waregem is stichtend lid van het Europees netwerk van het paard, het zogenaamde Euro Equus. Samen met Pardubice (Tjechië), Golegã (Portugal) en Jerez de la Frontera (Spanje) proberen we er de cultuur en het patrimonium van het paard te bevorderen. Naar aanleiding van 160 jaar Waregem Koerse organiseert de Stad Waregem op zondag 19 augustus 2007 een feestelijke parade van het paard. Tien jaar geleden organiseerde de stad, naar aanleiding van de lustrumviering 150 jaar Waregem Koerse, reeds een stoet met als thema Ode aan het paard. Velen zullen zich de stoet nog herinneren. Het was een kleurrijke folkloristische stoet waar alles wat enigszins paard was aan zijn trekken kwam. Voor de 160ste editie koos het stadsbestuur voor een totaal ander concept. Het wordt een eigentijdse, maar internationale parade onder het thema Waregem, stad van het paard. De stad doet hiervoor beroep op de externe knowhow van Promotheus, Inc. nv uit Roeselare als productiehuis, dat voor deze gelegenheid samenwerkt met Luk Nuytten ervaren organisator van diverse paardenevenementen - als regisseur.
De Internationale Parade van het Paard bestaat uit 3 grote themas: 1. Van dorp naar stad Uit een fusie van agrarische gemeenschappen Waregem, Beveren-Leie, Desselgem en Sint-Eloois-Vijve is de gemeente Waregem in het jaar 2000 stad geworden en dankt haar groei en bloei aan de vlasnijverheid (the golden river) en aan de textielnijverheid (the carpet route). Uit de volkscultuur van de oogstfeestende boeren is in 1847 Waregem Koerse ontstaan. In dit gedeelte van de stoet zal het roemrijke Belgische trekpaard en het Vlaamse Paard ruimschoots aan bod komen met herinneringen aan de hengstenhouderij van wijlen Hilaire Vandenhende en de grote paardenfokkerijen in de omgeving van Waregem.
2. 160 jaar Waregem Koerse Dankzij het typisch Zuid-West-Vlaamse doorzettingsvermogen werd de Steeple Chase van Vlaanderen door boeren, notabelen en industriëlen van Waregem in samenwerking met het gemeentebestuur uitgebouwd tot s land topevenement op het vlak van paardenrennen. Zowel de draverij als de steeple hebben zich ondanks moeilijke oorlogsjaren bijzonder sterk kunnen handhaven en ontplooien gedurende 160 jaren. Bijzondere aandacht gaat naar de eigen en unieke sfeer op de Waregemse hippodroom met een aantal hoogtepunten zoals het bezoek van de graaf van Vlaanderen, de Vlaamse overwinning van Piggly Wiggly, . ook champagne en dames met feestelijke hoeden zullen zeker niet ontbreken!
3.Euro Equus Waregem heeft verschillende pijlen op haar boog als het om paarden gaat, met name diverse internationale topevenementen, aandacht voor personen met een handicap, het peterschap van het Vlaamse paard en de internationale samenwerking binnen Euro Equus. Euro Equus is een samenwerkingsverband tussen Waregem en de steden Jerez de la Frontera (Spanje), Pardubice (Tsjechië) en Golegã (Portugal), ter bevordering van de cultuur en het patrimonium van het paard. De eigen barokke paardenrassen van deze steden, respectievelijk de Andalusiër, de Kladrubber en de Lusitaniër komen hier uitgebreid aan bod. Het productiehuis Promotheus Inc. bouwt hiervoor een aantal indrukwekkende praal-wagens. De stoet wordt feestelijk afgesloten met het internationaal bekende Reiterfanfarencorps uit het Duitse Visbek. Aansluitend op deze praalstoet organiseert de Waregemse Ren- en Rijvereniging een bijzondere avondren op de Gaverbeek-hippodroom.
Plaats: een omloop van 3 km binnen de Waregemse centrumstraten. Start: 15.00u. Parcours: Holstraat Markt achter de kerk Stationsstraat Noorderlaan Olmstraat Processiestraat Vennestraat Stormestraat Markt voor de kerk Keukeldam Damweg Meer info: Organisatiebureau Nuytten Tel.: 051 20 87 81 Twice Promotheus, Inc Tel.: 051 24 88 48 Dienst Toerisme Tel.: 056 62 12 11 Fax: 056 62 12 23
Feesteditie koetsentocht Dit wordt een datum die voor vele Waregemnaren duidelijk aangekruist staat in hun agenda. En dit niet alleen omwille van de Internationale Parade van het Paard die georganiseerd wordt naar aanleiding van 160 jaar Waregem Koerse. De voorbije negen jaar organiseerde de adviesraad voor personen met een handicap, in samenwerking met de serviceclub 51 en de KVLV, de zondag voor de start van de Waregem Koersefeesten een koetsentocht voor personen met een handicap. In 2007 maken we er geen gewone tiende koetsentocht van, maar wel een heuse feesteditie. De werkgroep koetsentocht sloeg de handen in elkaar en werkte een schitterend programma uit voor de Waregemse personen met een handicap. Alle personen met een handicap uit Waregem worden vanaf 12.00u. uitgenodigd pal aan het parcours van de parade. In de Stedelijke Academie voor Muziek, Woord en Dans (Olmstraat) worden ze verwacht voor een aperitief, een middagmaal, een koffietafel, een uitgebreid en gevarieerd animatieprogramma en een voorbehouden plaats om op een unieke manier de Internationale Parade van het Paard te kunnen bewonderen. Ook alle koetsiers die zich de voorbije jaren belangeloos ingezet hebben voor de koetsentocht worden uitgenodigd. Een unieke gelegenheid om te verbroederen en te verzusteren na negen kleurrijke edities van de koetsentocht. Samen willen we er ook al plannen smeden voor de uitwerking van de 10de koetsentocht op zondag 24 augustus 2008. Meer info: Dienst feestelijkheden Tel.: 056 62 12 37 E-mail: toerisme@waregem.be Dienst welzijn en sociale zaken Tel.: 056 62 12 35 E-mail: socialedienst@waregem.be
Belgisch kampioen 'Barista' Peter Deprez uit Beveren-Leie vertegenwoordigd op het ogenblik onze nationale driekleur in Tokyo-Japan. Wie deze wedstrijd wil volgen klik hier. (zie competitor # 38) Meer weten over Peter Deprez klik hier
Peter behaalde de vijftiende plaats tijdens het Wereldkampioenschap 'Barista' in Tokyo-Japan PROFICIAT PETER!!! Om onmiddelijk op het het wedstrijdfilmpje van Peter te Tokyo-Japan terecht komen klik hier (RS)
Terug van weg geweest Een half uurtje later dan voorzien reed de trein met de Beverse leden van Chiro Leieland op dinsdag 31 juli het station van Waregem binnen. Het perron was overladen met ouders, grootouders en sympathisanten die hun zoon en/of dochter, kleinkinderen, vriend/vriendin na 10 dagen Zonhoven kwamen afhalen. In het heem te Beveren-Leie waren oud-leiding en kookouders ondertussen druk in de weer met het lossen en opbergen van alle materiaal. De bagage werd klaargezet om opgehaald te worden en de wasmachine haar toertjes te laten draaien. Ondanks het iets minder goede weer werd het een prachtig kamp in Zonhoven. (RS)
Deel tien: maandag 30 juli
Laatste bericht uit Zonhoven Vandaag kon Chiro Leieland op één bui na genieten van een droge dag en de wateroverlast van gisteren was verdwenen. Er werden al heel wat voorbereidingen getroffen voor de terugkeer. Containers werden geladen en de keukenspullen die niet meer van dienst waren werden reeds opgeborgen. Maar wees gerust honger zullen de Chiro-leden niet gehad hebben.
s Middags was er tagliatelli met spaghettisaus. Deze avond werden niet minder dan 42 kg frietjes gebakken. Daarbij werden 8 à 10 partysnacks pp met smaak verorberd. In de ziekenboeg was er niets nieuws onder de zon. Welke verrassingen kampvuuravond in petto had weet ook Beverse Weetjes niet. Daarvoor is het wachten tot dinsdag 16.36u wanneer de trein in Waregem aankomt en we de groep welkom thuis heten. Beverse Weetjes wenst allen een behouden thuiskomt!!! (RS)
Om het filmpje te bekijken en te beluisteren schakel eerst de achtergrondmuziek uit.
Deel negen: zondag 29 juli
Onvermoeibare kookploeg Voor het verslag van vandaag nemen we de draad terug op met uitslag van de uitdaging die eervol verloren werd door de kookploeg. De Zweedse tocht was tof en heel sfeervol. De leidraad voor het te volgen parcours door het bos bestond uit theelichtjes, kommels en natuurlijk stak er hier en daar een duistere figuur de kop op. De tocht werd iets na middernacht afgesloten met een gezellige babbel en een croque.
In de nacht van zaterdag op zondag is het naar de ochtend toe intens beginnen regenen. Een slaaptent en de eettent kregen met wateroverlast te maken. Gelukkig is de fysiek van de kookploeg nog heel goed, op zondagochtend kwam deze goed van pas om de wateroverlast weg te werken.
De rest van de voormiddag is het blijven regenen. Om een beetje te bekomen van het natte weer werd de warme wortelsoep omstreeks 11.00u opgeschept. Voor het middagmaal dat op het gewone tijdstip doorging werden kalkoenroulade, perziken en aardappelen opgediend. In de namiddag beterde het weer en konden de geplande activiteiten gewoon doorgaan. Daar sommige Chiro-leden bijna door hun droge kledij heen zaten zamelde de kookploeg natte kledij in en enkele vrouwen trokken ermee naar de wassalon. Iedereen beschikt dus terug over de nodige propere en droge kledij. Voor het avondmaal kwamen er brochetten, worstjes.. op de barbecue terecht en werden opgediend met koude aardappeltjes. Uit de ziekenboeg is er geen speciaal nieuws te melden, enkel wat dagdagelijkse dingetjes maar allemaal zonder erg. Op het ogenblik van dit onderhoud met Els, was de leiding druk aan het vergaderen in voorbereiding van het kampvuur van deze avond. Laten we duimen voor een zonnige laatste dag en een sfeervol droog kampvuur!!! (RS)
Deel zeven en acht: vrijdag 27- en zaterdag 28 juli
Kookouders op de rooster gelegd Hier zijn we dan terug met ons bijna dagelijks verslagje uit Zonhoven. De tweedaagse- en de dagtocht zijn goed verlopen. Bijna iedereen was tijdig terug thuis. Enkel de kerels hadden een uurtje vertraging, maar waren tijdig terug voor het avondmaal. Aan het Te laat thuiszijn is er normaal een taakstraf verbonden. Deze was echter nog niet gegeven en misschien zullen de kerels wel op de goedwil van de kookouders kunnen rekenen en zal er van uitstel, afstel komen. Het avondmaal heeft ook nu weer gesmaakt; aardappelen, worst, appelmoes en dessert.
In de nacht van vrijdag op zaterdag is er terug heel wat regen gevallen en s morgens was er dan ook wat wateroverlast. Maar het probleem werd algauw uit de weg geruimd. De rest van de dag was het vrij goed. De zon eiste regelmatig haar plaatsje op tussen de wolken.
De kookploeg werd echter de ganse dag met een ander probleem geconfronteerd. Ze werden de ganse dag uitgedaagd door de leiding wie er over de beste fysiek beschikte. Ondertussen werd het tijd voor het middagmaal en net zoals de vorige dagen gingen de soep, puree, balletjes in tomatensaus en het dessert gretig naar binnen. De plagerijen over de fysiek bleven maar doorgaan en de kookploeg ging een uitdaging aan. Deze zou plaatsvinden op de grote grasweide na het avondmaal. Het avondmaal bestond uit "klakkaarts". Niet minder dan 22 grote broden zijn in dit gerecht verwerkt en met smaak naar binnen gewerkt.
En toen..., toen was het zover, de uitdaging werd omgezet in een match baseball tussen de leiding en de kookouders. Wie er uiteindelijk won is nog de vraag. De match was nog volop aan de gang tijdens het gsm gesprek met Els. En blijkbaar was het boeiend, we werden regelmatig overstemd door uitbundige supporters. Na deze fysieke test moesten de kleinsten hun bedstee opzoeken. Voor de oudsten, vanaf de tippers, stond er nog een Zweedse tocht (spooktocht in het bos) op het programma en daarna kon iedereen hopelijk rustig slapen.
Verder wist Els nog te melden dat er in de ziekenboeg enkel wat dagdagelijkse zaakjes aan de orde waren, niets noemenswaardig dus. Tot slot vroeg Els om heel veel groetjes over te brengen van de ganse groep. Bij deze..... Tot de volgende (RS)
Deel zes: donderdag 26 juli
Kookouders serveren in quick-burger sfeer Deze avond had Beverse Weetjes terug een gesprekje met Els die de laatste weetjes wist te vertellen. Zo kregen we te horen dat het de ganse dag goed weer was. Als ontbijt waren er verse boterhammen en speculoos De oudsten zijn daarna op tweedaagse vertrokken. De kleinsten hadden het rijk voor zich alleen. Het middagmaal bestond uit soep, kalkoensnitsel, wortelpuree en een dessert. s Avonds stond alles in het teken van een soort festival. Er was een playbackshow, dansjes, optredens, enz Ja, zelfs het avondmaal kreeg een festival tintje met een quick-burgerkraam en daarna een stuk fruit. Wat de ziekenboeg betreft zijn er geen noemenswaardige zaken te melden. Morgen vertrekken de kleinsten op dagtocht. t Zal stil worden op de kampplaats, de kookouders zullen eventjes op adem kunnen komen en dat gunnen we ze. Maar tegen vrijdagavond zal het terug volle bak worden. (RS)
Deel vijf: woensdag 25 juli
Proeven van het zonovergoten Chirokamp in Zonhoven Vandaag was Beverse Weetjes te gast in Zonhoven. De gastvrijheid van de kookploeg maakte het Beverse Weetjes mogelijk om deze fotoreportage te publiceren.
Jammer genoeg waren Yves en Nancy in de loop van de ochtend halsoverkop vertrokken. Zij kregen de droeve mare dat de vader van Yves overleden was. Bij deze ook onze oprechte deelneming.
De kampplaats is gelegen in een oase van rust en groen, weg van de rijweg en de bewoonde wereld. Het enige wat men er in de naaste omgeving ziet zijn bomen en brede wegels die het bos doorkruisen. Vlak naast de kampplaats bevindt zich een woonhuis, bewoond door familie van de kampeigenaar. Verscholen tussen het groen is er wat verderop nog een camping te vinden.
De kampplaats zelf is ingedeeld in twee delen. Het voorste gedeelte huisvest de grote eettent, de keuken, het leidingskot en camping Kosmos. Nee, dit is niet de camping waar we het net over hadden, maar wel een stukje waar de caravan en de bungalowtenten van de kookouders zich bevinden en het zijn zij die deze naam verzonnen. Dit gedeelte en de weide waar de slaaptenten zijn opgeslagen is gescheiden met een berm, de slaapzaal van de kleinsten, de binnen- en buitenwasplaats en de zelf geïnstalleerde douches.
Vandaag waren de weergoden goedschiks en lieten Chiro Leieland genieten van een zonovergoten kampdag. Alle activiteiten konden buiten doorgaan. De zijwanden van de grote tent waren opgerold en het was er gezellig eten. Op het menu: soep, aardappelen, snitsels, fijne boontjes en als dessert Melo-cake waar een spelletje aan verbonden was. En ook nu werd de portie van de kookouders voor een deel aangesneden. Voor s avonds was er koude schotel voorzien.
Wat de ziekenboeg betreft blijft het kalm, een paar beten van insecten en hier of daar een wondeke maar allemaal zonder erg. Verder maakte Beverse Weetjes een optreden mee van de smurfen en geloof het of niet maar ook Debby en Nancy waren van de partij. Een lieve lust om allen aan het werk te zien en te kunnen meegenieten van de vreugde van allen. Iedereen laat dan ook de groetjes overbrengen aan het thuisfront!!! Hierbij de eerste sfeerbeelden, van zodra de overige klaar zijn volgen ze. (RS)
En hier zijn de overige sfeerbeelden dan, schakel wel eerst de achtergrondmuziek uit.
Deel vier: dinsdag 24 juli
Frikandellen met frieten voor de kookploeg Net zoals de vorige avonden had Beverse Weetjes op dinsdagavond iemand van de kookploeg aan de lijn. De nieuwtjes van de afgelopen nacht en dag werden uit de doeken gedaan door Piet Decavel. Let wel, de andere kookouders deden in de achtergrond ook hun zegje.
Zo kregen we te horen dat bijna de ganse nacht en dag regende. Op het tijdstip van ons gesprek, deze keer om 21.30u, was er zopas een regenvlaag over de kampplaats te Zonhoven getrokken. De hoeveelheid water die er de afgelopen nacht viel maakte het noodzakelijk om een stukje weide rond een kamptent te voorzien van de nodige drainages om erger te voorkomen. "Maar de moed blijft erin hoor", zegt Piet. Van een nood maakte Chiro Leieland een deugd en de modderspelen bleven dan ook niet uit. Op de vraag wat er vandaag op het menu stond kregen we het volgende te horen: de appetijt van de Chiro-leden is uitstekend. Dat kan ook niet anders want ze ravotten de ganse dag door, niet te verwonderen dat ze dan honger hebben. Maar het is net zoals thuis, de ene lust het ene al liever dan het andere. Feit is dat de kookploeg al tweemaal de diepvries moest aanspreken om hun eigen portie aan te vullen met frieten en frikandellen. Deze middag verschafte de pot aardappelen, kipfilet, worteltjes met erwten en een pudding als dessert. Om 16.00u kon iedereen genieten van een lekker ijsje. Deze avond stonden er gebakken aardappeljes met Zweedse eierpuf op het menu. Zweedse eierpuf is een dikke kaassaus met daarin stukjes ei, spek, ham.. in verwerkt. De kookploeg had net gedaan met opruimen en ze zaten net op hun gat, zo zegde Piet het op zijn Bevers. Zo, dat was het dan voor dinsdag 24 juli. Tot de volgende! (RS)
Deel drie: maandag 23 juli
Minder goede weer strooit geen roet in het eten. Gisterenavond had Beverse Weetjes Piet Decavel aan de lijn. Piet vertelde dat alles goed gaat ondanks het minder goede weer. Op het ogenblik van ons gesprek was de lucht in Zonhoven iets aan het opentrekken. De groep kwam op het ogenblik van ons gesprek net thuis van een wandeling in het bos. 't Was toen iets over 21.00u en tijd om de kleintjes klaar te maken en onder te stoppen. Blijkbaar was het weer daar toch nog iets beter dan wij hier in Beveren te verwerken kregen. Er waren perioden dat de buitenactiviteiten gewoon konden doorgaan. De perioden dat het niet kon werden opgevangen met knutselen in het tentenkamp. Hilde en Tommy die voor een stuk verantwoordelijk zijn voor de ziekenboeg zijn zo goed als werkeloos. Totnogtoe is er ook nog geen enkele tussenkomst nodig geweest voor insectenbeten, wespen, teken Piet wist verder nog te vertellen dat de eerste brieven / kaarten aangekomen zijn in Zonhoven en de eerste brieven / kaarten vanuit Zonhoven op weg zijn naar het thuisfront. Het menu van deze middag, frietjes met stoofvlees, viel zodanig in de smaak dat de portie voorzien voor de kookploeg moest aangesproken worden. Ook deze avond werd er flink wat naar binnen gespeeld: tomatencremesoep, verse boterhammen, charcuterie en kaas. Het enige waarmee de kookploeg te kampen heeft is het tijdig droog krijgen van de keukenhanddoeken. Dat was het dan weer voor deze keer. Wordt vervolgt! (RS)
Deel twee: zondag 22 juli
Zondagochtend om 10.36u stapte de Beverse Chiro op de trein te Waregem, bestemming en doel: kamp in Zonhoven. De jaarlijkse kampdagen worden steeds vooraf gegaan door heel wat voorbereidingen die niet te onderschatten zijn. Maar we gaan het niet te ver terug zoeken. Zo vertrokken de aspi's op donderdag 19 juli met de fiets en overbrugden meer dan 200 km om op de kampplaats de tenten op te slaan. Op vrijdagmorgen werden de bananendozen met de persoonlijke spullen van de meer dan 100 deelnemers aan het kamp in een container geladen. Vrijdagavond waren de kookouders druk in de weer om alles in te laden. Voor het vervoer van de keukenspullen en een voorraad aan etenswaren kan Chiro Leieland reeds meerdere jaren rekenen op een vrachtwagen van de firma Boss, bestuurd door Bart Tijtgat. Zaterdagmorgen vertrokken de 12 kookouders en 4 kinderen in konvooi richting kampplaats.
Zondagmorgen vertrokken uiteindelijk de 100 kampgasten van Chiro Leieland. In totaal gaat de Beverse Chiro op kamp met 100 leden, 21 leidingmensen, 12 kookouders en nog 4 kinderen. In totaal zullen 137 personen de streek van Zonhoven inpalmen!
Alles loopt gesmeerd!!! Zondagavond omstreeks 21.00u had Beverse Weetjes Els Demeyer aan de lijn. Els wist te vertellen dat de groep goed en wel aangekomen is en iedereen even enthousiast is. De accommodatie op de kampplaats is zeer goed. Er zijn ruime slaapzalen voor de kleinsten en de jongeren slapen in tenten op een grote grasweide. Het weer was niet slecht, in de namiddag was er even een regenbui de kop komen opsteken. Maar zonder veel erg, het zonnetje was algauw weer van de partij en het spel kon gewoon doorgaan. Op het menu dat reeds met smaak naar binnen gewerkt was op het ogenblik van ons babbeltje stond er groentesoep, vol-au-vent met puree en als dessert een yoghurt.
De kookploeg laat Beverse Weetjes aan allen hier vele groeten overbrengen. Van zodra de beelden van de start klaar zijn krijgt u deze op Beverse Weetjes te zien. Tot dan!!!! Wie meer wil weten over Zonhoven klik hier (RS) Deel één: vrijdag en zaterdag
'k Heb de wagen volgeladen Op vrijdagavond 20 juli was de kookploeg van Chiro Leieland druk in de weer in en rond het heem. Alles werd in gereedheid gebracht om deze ochtend te kunnen vertrekken.
Omstreeks 09.30u vertrok de kookploeg richting Zonhoven. Ze zijn er in de vroege namiddag aangekomen.. En ze zijn op alles goed voorbereid: er is zelfs een koelwagen mee. Deze namiddag zal het werken geblazen worden om alle kookmateriaal uit te laden en alles zijn vaste stekje te geven. Morgen verwachten ze immers een 100-tal gasten. Via Beverse Weetjes zult u in de mate van het mogelijke dagelijks een verslag krijgen over het reilen en zeilen van de kookploeg en wie weet komen er ook nog enkele beelden bij. 21 juli is trouwens de verjaardag van een van de kookouders. Dat wordt feesten...(RS)
Deze morgen omstreek 08.30 u pakten zwarte wolken samen boven Beveren. Donder en bliksem werden vergezeld door hevige regen: een echte wolkbreuk. In een tijdspanne van een tiental minuten stonden naast enkele kelders ook een paar straten blank. De Sint-Annaweg, de Sioendreef, de Schoolstraat, de Koning Albertstraat stonden er in een mum van tijd onder water. Het water drong binnen in enkele huizen, zandzakjes ten spijt. De brandweer en de technische dienst werden direct gealarmeerd. Brandweercommandant Maurice Wulfaert en Schepen Rik Soens kwamen dadelijk de opruimingswerken inspecteren en de schade opmeten. Ook uit andere deelgemeenten werd de brandweer en de technische dienst opgeroepen. (RS)
ZONDAG 2 SEPTEMBER 2007 MEEGORDELEN MET DE WAREGEMSE SPORTDIENST
Ook nu weer wil Sportdienst Waregem op zondag 2 september a.s. met vele tientallen deelnemen aan deze Bloso-klassieker. Belangstellenden die de busreis wensen mee te maken, worden verzocht dit te melden op de Sportdienst (Meersstraat 5, 8790 Waregem) tel. 056/60 07 44 e-mail : info@waregemsport.be. Uiterste inschrijvingsdatum: vrijdag 24 augustus.
De deelnameprijs bedraagt 13 euro (kinderen tot 12 jaar : 11 euro). Hierin zijn begrepen : busreis, inschrijvingsgeld (+ medaille bij aankomst), verzekering en het transport van de fietsen. Dit jaar staat opnieuw een ruime vrachtwagen van stad Waregem ter beschikking.
Vertrek om 8 uur stipt op de parking aan het zwembad. Terug in Waregem uiterlijk om 19 uur. Het centrum waar we dit jaar naar toe trekken is Dilbeek.
Er kan gekozen worden tussen wandelen (7km 14km) en fietsen (25km 50 km 100 km en 140 km). De Gordel is sport en ontspanning. Meer weten over De Gordel 2007 klik hier
Eerste 'Start to Run' georganiseerd door atletiekclub VACBL was groot succes!
Voor de eerste maal organiseerde VACBL Start to Run. De sessie ging van start op 7 mei. Stap voor stap bouwden de deelnemers 10 weken lang aan hun conditie om uiteindelijk 5 km te kunnen vollopen. Velen onder hen deden nooit aan sport en/of lopen.
Op maandagavond 16 juli daagden 27 deelnemers op en trotseerden de regen om de ultieme test af te leggen. Achteraf wist Sandra Cauwels, die zich samen met Katrien, Els, Fabienne en Wendy inzetten om alles in goede banen te leiden, dat alle deelnemers slaagden in hun opzet. Daarbij wisten de vijf dames te vertellen dat wegens het grote succes een tweede Start to Run voorzien is in het najaar van 2007. Dus liefhebbers hou u klaar, de eerste sessie bewees immers dat 'Start to Run' resultaten opleverde. (RS)