Ik ben Everaert Albert, en gebruik soms ook wel de schuilnaam Awbeir (Eeklo's voor Albert).
Ik ben een man en woon in Eeklo (Belgiƫ) en mijn beroep is ...bloggen.
Ik ben geboren op 11/02/1948 en ben nu dus 77 jaar jong.
Mijn hobby's zijn: mijn blog, foto's, computer, fietsen...
Den Dullaert in april 1969 toen EBES Gent een aanvraag indiende voor het bouwen van een electrische omvormpost. Alles is hier later afgebroken en zal hier aan de linkse kant ooit een nieuwe wijk komen.
Het is niet 100% op dezelfde plaats als bovenste foto maar zo ziet het ver vooraan in de Dullaert er tegenwoordig uit.
Hier dan een zicht naar achteren toe van de Dullaert. Toen EBES hier dan later vertrok werden deze oude fabrieksgebouwen vervangen door allemaal huizen.
Waarvan u hier een stuk kan van zien. Het is hier rechtover dat men grote plannen heeft (had?) om een nieuw project op te zetten. Maar zoals we hier in Eeklo zeggen zit er waarschijnlijk'een serieuze vlieg' op.
Deze foto komt uit het jaar 1936 en is genomen aan de meubelwinkel De Latter in de Stationsstraat hier in Eeklo. Dit was waar nu het nieuwe gebouw wordt gezet van Taptoe. Het voetpad lijkt nog niet zo breed zoals het nu is en er is nog geen fietspad te zien. Let op de struisvogel...
Zo zag de woning van Omer Pauwels op de Markt er uit toen hij op 12 april 1956 een bouwaanvraag indiende voor het verbouwen van dit pand. Hier zou, naast de Paterskerk, nog veel lange jaren een 'boekenwinkel' zijn. Hier kon men alles krijgen wat met papier, schoolgerief enz. te maken had.
Hier is nu een apotheker. Het gebouw zag er in 1956 na de verandering zo niet uit want het werd tussentijd nog eens aangepakt om er uit te zien zoals het nu is.
Deze foto kreeg ik doorgestuurd van Julien Van de Genachte. De Eeklose 'stoase' op een regenachtige dag in 1970. Er komt juist een transport voorbij met een tram. Van waar zou die komen? Zouden er in die tijd al trein of tram stellen gemaakt zijn in Brugge (nu Bombardier)?
In de loop van de week bereikten ons minder fraaie berichten over onze Eeklose voetbalclub, KFC Eeklo. Sommigen beweren zelfs dat het zo goed als gedaan is met de club. Laat ons hopen dat het zo een vaart niet neemt en dat de oudste Eeklose voetbalclub nog lang mag blijven bestaan.
(foto Georges De Keyser)
Wat kunnen we anders doen bij deze sombere geruchten dan eens terugdenken aan de tijd dat het nog goed ging met de club. En dat ook de bijna volledige eerste ploeg uit Eeklose jongens bestond. Zoals hier op Boom in augustus 1969 bij een wedstrijd voor de Beker van België die zij verloren met 3-1.
Staand : Roger Van De Gejuchte, Jean-Pierre Dumarey, Pintelon, Maurits De Windt, Alain Deschamps, Roland Storme.
Zittend : Georges De Keyser, Daniël Van Autreve, Marcel De Wagenaere, Daniël Dumortier en De Wispelaere.
Deze foto uit 1964 is de voetbalploeg van het K.Atheneum hier uit Eeklo. Bij het bekijken van deze foto ziet men jongens staan die later bij Eeklose sportclubs hebben gespeeld.
(foto Georges De Keyser)
Staand : De Schepper, De Baets Gerard, ? , Colpaert, Jongbloed, Daelemans Marcel.
Zittend : Pauwels, Van Kerkhove Johan, De Baets, De Keyser Georges, Cooman Patrick.
We verplaatsen ons naar Balgerhoeke en meer bepaald naar de Steenweg op St. Laureins. Als men op deze foto niet goed weet waar dit is dan staat de verbrandingsoven nu ongeveer waar men die bomen ziet hier op het einde van de straat. Op de gevel van het huis waar de vrouw en kind staan staat : In Prins Baudewijn P.Clauws estaminet. Misschien weet hier iemand nog iets meer over.
Deze foto, gisteren genomen, zal men wel beter herkennen. Men ziet de schouw van de verbrandingsoven boven de huizen uitkomen. Nu ligt hier op het einde van de straat de Expresweg. Maar als men echter de twee foto's vergelijkt ziet men het huis waar de vrouw en het kind aan staan, en het huis daarnaast met de tipgevel, er nog steeds staan.
Als dit Chinees restaurant op het K.Astridplein nu het eerste was in Eeklo of dat in de Stationsstraat ben ik niet zeker meer. Wat we wel zeker weten is dat het er niet meer is.
Het werd onlangs afgebroken en men is nu met de nieuwbouw begonnen. Waarschijnlijk komt hier ook een appartementsgebouw.
Het was op 19 maart 1965 dat Huyghe Antoine een aanvraag indiende om het verbouwen van een woning. Het gaat om het café, waar de 2 pk voor staat, in de Molenstraat. Links ziet men nog een tipje van de Eikelstraat. Zou er nog iemand weten hoe dit café noemde of wie daar nog ingewoond heeft? En weet iemand nog waar SAM voor staat? Ik denk dat dit een elektrieker was maar ben dat hoegenaamd niet zeker.
Zo ziet dit stukje Molenstraat er nu uit. Als men beide foto's bekijkt ziet men dat nu de frituur in dit huis is waarvoor in 1965 een aanvraag werd gedaan.
Deze foto moet van rond 1960 zijn. Dit is het onderwijzend personeel van het Kon. Atheneum van Eeklo. De namen zijn niet compleet en misschien kan hier iemand helpen.
Staand vlnr. Juf. Mia, De Vogelaer, Denise Moens, Etienne Martens, ?, Fiers, ?, Van Achter, ?, ,?,
Het Eeklose Postgebouw was vroeger niet zo opvallend zoals het nu is. De Post begon aan die poort die men ziet en loopt tot aan de winkel met de zonneluifel. Het 'bakske' dat men op de stoep ziet staan was een openbare telefooncel.
Het bouwen van de nieuwe post gebeurde in twee fasen. Op de foto kan men zien dat het eerste gedeelte al gedaan is en is men hier bezig aan wat nu 'het zwarte' gedeelte is.
Zo ziet onze Post er nu uit. Weet nog iemand wanneer de Post veranderd is? Ik dacht eind de jaren '80 maar juist weet ik het niet meer.
Het was in 1973 dat men besloot het Zonnepark te bouwen (gelegen naast de sporthal). Op de foto kan men de villa van dr Bafort zien staan.
Het Zonnepark zoals het er nu bijstaat. Als men eens goed kijkt komen er stilaan kosten aan deze huizen. De villa van dr Bafort staat nu verscholen achter de bomen en staat op het einde van de straat aan de linkse kant.
Het was de heer Blanckaert Maurits die op 13 maart 1952 zijn aanvraag indiende om een huis te bouwen in Eeklo langs de Gentsesteenweg. Rechts ziet men nog een tip van het café dat heel vele jaren als " 't Schuimpintje" heeft bestaan. Het café heeft door de jaren heen verschillende uitbaters gehad en de reputatie van dit café was met perioden niet altijd even vleiend.
Zoals u kunt zien is alles hier nu volgebouwd. Het café, nu een restaurant, is aan de buitenkant bijna niets veranderd maar het uitzicht van de straat zelf heeft een ware metamorfose ondergaan.
Deze in 1966 genomen foto is in de Vrombautsraat. Juist voorbij de bocht is 'den bek' zoals dat gezegd wordt. Dit is de samenkomst van de Vrombautstraat, Roze en Kerkestee.
Dit is de rij huizen zoals ze er nu bij staan. Bijna gans de rij is indertijd afgebroken of vernieuwd. De mensen op de bovenste foto zouden nu ongeveer zitten waar men het witte poortje ziet.
Het kruispunt van de Molenstraat, Leopoldlaan, Brugsesteenweg en de H.Grafstraat zag er lang geleden zo uit. Wat een rust, alleen een paar fietsers, voetgangers en in de verte een paar auto's. De fietsers reden op één fietspad heen en terug en dat is zo gebleven tot in de jaren '60.
Eind vorig jaar zag het er zo uit. Hier heb ik speciaal gewacht tot dat bijna alle auto's weg waren om het verschil met bovenste foto goed te zien. En eigenlijk is er aan de wegindeling weinig veranderd. Nu is men hier bezig met het aanleggen van een ovonde, werken die u hier op mijn blog kan volgen.
Deze foto dateert van 1916 waar men Duitse soldaten ziet aan de hoek van de Markt en de Stationsstraat. Opvallend toch de kinderen die gewoon meewandelen in een soort militair defilé. (Met dank aan Madddy Kindts om het sturen van deze foto.)
In 1973 werden bij Biscuiterie Blancke in de K.Albertstraat nieuwe silo's geplaatst. Dit was nogal spectaculair want deze grote tanks konden niet langs de poort naar binnen. Er moest een gat in het dak van de fabriek worden gemaakt en de silo's werden met een grote kraan boven de huizen getild en zo in de fabriek gezet. Jammer genoeg was dit niet voldoende om de speculoosnijverheid in Eeklo te redden.
Dit is een reclame uit de jaren '60 van fotozaak Van Hulle uit de Stationsstraat, toen nog Statiestraat. Deze winkel was aan de Post waar nu kransen en armbanden verkocht worden. Vroeger was deze winkel in twee gescheiden en was iedere 'vitrine' een andere winkel. Als ik me niet vergis heeft daar ook nog nieuwkuis Rapid Shop geweest.
Het was Omer De Clercq die op 3 april 1960 een aanvraag indiende om zijn winkel te verbouwen. Op de hoek van de Oostveldstraat met de Hospitaalstraat was dit een bloeiende slagerswinkel (in Eeklo, nen slachtere ) en zou dat nog vele jaren blijven.
Na de verbouwing zag de winkel er ongeveer uit zoals hij nu nog steeds is. Alleen is het nu een nachtwinkel. Let ook op de baan want de Hospitaalstraat was vroeger in een soort rood/bruine klinkers gelegd. Er waren hier in Eeklo nog andere straten met 'rode steentjes' zoals hier gezegd werd.
Deze toch wel prachtige foto ontving ik van André De Bleecker (hier rechts op de foto). Dit zijn de Eeklose Jaguars, een 'orkestje' (vroeger zei men dat zo) uit de jaren '60. Deze jongens maakten goeie muziek en hebben ons in die tijd heel wat plezierige avonden gebracht. In 1966 veranderde men van naam en werden zij tot Group J66 omgedoopt. Voor mensen die een beetje in ons jaren zitten zullen de namen niet onbekend zijn: v.l.n.r. Tony, Ronny, Pierre, Betty en André. Hierbij bekruipt mij toch een beetje een nostalgisch gevoel en betrap ik mij er op dat ik mijmer over deze lang vervlogen tijden.....