Ik ben Everaert Albert, en gebruik soms ook wel de schuilnaam Awbeir (Eeklo's voor Albert).
Ik ben een man en woon in Eeklo (Belgiƫ) en mijn beroep is ...bloggen.
Ik ben geboren op 11/02/1948 en ben nu dus 76 jaar jong.
Mijn hobby's zijn: mijn blog, foto's, computer, fietsen...
Op deze foto van heel lang geleden zien we rechts de Botermarkt met de waterpomp. Op de achtergrond de Markt en links de hoek van de Boelare. De witte gevel is waar nu kleding De Coninck is.
Als men voorbij de Eeklose Markt passeert en de fontein is in werking
kijkt men niet eens op.
Als men daar een foto van neemt kan men zien wat het water allemaal doet van als het uit de buis wordt gespoten tot het terug beneden is. En dit is nooit hetzelfde, ik had een 30 tal foto's genomen en op
In 1958, het jaar van de Wereldtentoonstelling in Brussel, was er in de reservenploeg van voetbalclub KFC Eeklo heel wat talent aanwezig. Verschillende jongens zouden doorstoten naar het fanionelftal en
Donald De Vlegelaere speelde later bij Daring Brussel in 1ste nationale.
Deze foto kreeg ik van Johan Slock. Het is een foto van het kleuterklasje uit de periode 1952 - 53 en is genomen op de speelplaats van de Arme Klaren. Johan vraagt als er Eeklonaars zijn die iemand herkennen of er eventueel zelf op staan. Men kan altijd reageren via de gekende mogelijkheden.
Het gaat hier om het muziekkorps van de brandweer, het muziekkorps van de brandweer werd in vroegere jaren veel gevraagd voor het opluisteren van buurtfeesten. Waarschijnlijk komen ze terug van kruiskeskermis, die foto is genomen in de Kerkstraat ter hoogte van drukkerij Pauwels. Op de foto is te herkennen op de voorste rij van links naar rechts , Arthur Strijdonck, Alfons Goethals, Alois Himschoot.
1ste rij van links naar rechts, Arthur Strijdonck, Alfons Goethals, Alois Himschoot.
2de rij, Gaston Pieters, ?, Jozef Van Poecke.
3de rij, De Roo Edmond, Gillis Ghislain, Steenbeke Lionel.
4de rij, De Meyer Medard, De Wispelaere Marcel, ? .
Iemand een idee waar men hier aan het wandelen is?
Aimé Geirland kon met Street View uitpluizen dat de bovenste foto's zijn genomen op het kruispunt, Hulseloostraat, Blakkeveld, Murkel, op de wijk Zwepe te Adegem. Waarvoor dank.
Een foto uit 1933 of 1934 van de meubelfabriek Alfred Van De putte in de Prinsenhofstraat in Eeklo, links op de foto in witte stofjas is Alfred.
Alfred had de meubelfabriek overgenomen van zijn vader Adolf Van De Putte. Na het overlijden van Alfred heeft zijn oudste dochter Jeaninne de zaak verder gezet.
Later hebben ze de meubelfabriek uitgebreid in de Zeelaan in Eeklo. Ondertussen is het bedrijf reeds geruime tijd gestopt.
Op de foto herkennen we ook nog,
Bovenste rij van links naar rechts ,
1e ste in de rij Alfred V D Putte, 5e de in de rij Clement Engels
6e de in de rij Marcel Lampaert, 7e Gaston Delporte.
Het gaat hier over het ten grave dragen van Eeklose politieke gevangenen die zijn omgekomen in verschillende concentratiekampen in Duitsland en Polen tijdens de tweede wereldoorlog.
Het moet in het begin van de jaren 50 zijn dat de lijkkisten zijn aangekomen in het station van Eeklo met de trein, en zijn dan door de Brandweer met de nodige eer naar de begraafplaats in de Molenstraat gedragen.
Waar ze allen samen vooraan het kerkhof zijn begraven, en waar ook een monument is geplaatst te ere van hen. Jaarlijks op 11 november wordt er nog steeds een gedenkstonde gehouden.
Op de foto herkennen we enkele pompiers, zoals Alfons Goethals, Roger Mercie, Albert Hamerlinck, Willy De Vilder, Marcel Lampaert.
"Zou zijn/haar graf nog bestaan?" Een van de klassieke bezoekersvragen in het Stadsarchief, waarop tot nog toe in veel gevallen een stilte volgde. Het enige bestand met de antwoorden zit in de zoekmachine op het kerkhof zelf, en ook dat geeft soms verstek. Oorzaak: in de vroege 20ste eeuw zijn veel ingrepen niet of onvoldoende genoteerd. Nummers werden gewijzigd, graven verlegd, een enkele maal zelfs het tracé van een wegel veranderd. Voeg daarbij de onvermijdelijke vergissingen, en de puzzle is compleet.
Toen het archiefteam daarover door het stadsbestuur werd aangesproken, was het de bedoeling de bestaande configuratie in kaart te brengen. Een soort atlas, dus. Beperkt in omvang ook, want het moderne gedeelte wordt gedetailleerd en precies bijgehouden. Maar al snel stuitten de betrokken teamleden op moelijkheden. Tijdelijklijke concessies in volle grond werden bij het nummeren aanvankelijk overgeslagen. Wanneer die dan later plaats moesten ruimen voor kelders, doken onderverdelingen met letters op, waarbij de logica vaak helemaal zoek was. Daardoor geven heel wat letter- en cijfercombinaties geen aanduiding van de precieze ligging.
Voor de atlas werd daarom gebruik gemaakt van het huisnummeringsssysteem, dat via even/oneven nummers de juiste kant van de wegel aanwijst, en via de opeenvolging naar de precieze plaats leidt. Bij open ruimten werd gerekend met het grootst mogelijke aantal graven: zo worden in de toekomst letter-toevoegingen vermeden – dat een nummer in de rij wegvalt is geen bezwaar.
Het veldwerk ter plaatse kostte enkele tientallen namiddagen, en zorgde voor een nieuwe reeks obstakels. Zerken waren omgevallen, namen onleesbaar geworden, opschriften beperkt tot vaagheden als "familie x". Een aparte categorie vormden de graven waarop meer foto's zitten dan namen. Nog moeilijker wordt het wanneer nog levende personen al in het marmer staan gebeiteld, of wanneer de personen op de zerk helemaal niet in Eeklo begraven blijken te zijn.
Speurwerk in oude registers bracht in de meeste gevallen klaarheid, en voor wat overbleef kon het team gelukkig rekenen op oud-personeelsleden en steenhouwers, die royaal hun medewerking toezegden. De atlas van het oude kerkhof is na meer dan twee jaar zoekwerk ongeveer voltooid. Volledig foutloos zal hij wel niet zijn, maar de meeste vragen kunnen nu wel beantwoord worden.