Ik ben Everaert Albert, en gebruik soms ook wel de schuilnaam Awbeir (Eeklo's voor Albert).
Ik ben een man en woon in Eeklo (België) en mijn beroep is ...bloggen.
Ik ben geboren op 11/02/1948 en ben nu dus 77 jaar jong.
Mijn hobby's zijn: mijn blog, foto's, computer, fietsen...
Vrijdag werd het Eeklose Monopolyspel in omloop gebracht.
Burgemeester Luc Van De Velde mocht de eerste doos in ontvangst nemen en deed met Nicole De Munter en schepen Danny Plaetinck de eerste toer door Eeklo op het exclusieve Eeklo Monopolyspel.
Het spel is een initiatief van Yves Deleyn, Thierry Smet, Steven De Dapper en Marc Van Hulle. Yves en Thierry stonden in voor de coördinatie, Steven tekende de Eeklose gebouwen en monumenten en Marc zorgde voor de teksten op de kaarten, dit met een pittig Eeklo's dialect.
Monopoly Eeklo kost 50 euro en is te koop bij de Eeklose warenhuizen maar ook bij zelfstandige winkels zoals Standaard Boekhandel, Happy Hippo en zelfs bij bakker Nicolas en nog anderen.
De KVVV vond bij hun opzoekingen voor de tentoonstelling deze foto. Het moet bijna, aan de stukken in deze kamer te zien, van een familie zijn die ook in de houtbewerking actief was. Niemand weet echter wie dit zou kunnen zijn.
Als iemand hier meer over weet gelieve contact op te nemen aub.
Gebruik de reageerknop hieronder of de 'e-mail mij' knop boven in de rechtse kolom.
'De mannen van de Krüger' staat bij deze foto. Dit zijn werklieden van de vroegere brouwerij in Eeklo, de Krüger. Staande 2e van links is Danny zijn grootvader Pier Ros. Het jaartal van de foto is niet vermeld.
De orde van de Eecloosche Herbackers bezorgde Lotje een nieuwe kledij.
Deze maal was het voor het 100 jarig bestaan van de Eeklose Gezinsbond.
Het was voorzitter Stefaan Turpyn die samen met schepen Danny Plaetinck de nieuwe outfit, gemaakt door Kathleen Van De Woestijne, van Lotjen mochten onthullen.
En hier ziet u dan het nieuwe Lotjen dat op de Markt staat te pronken.
Daarna werd het lievelingslied van de Herbakkers, Lo-lo-lo-Looootjen, uit volle borst gezongen.
Als men deze beelden ziet moet dit de pastoor van Balgerhoeke, E.H. Adolf Poort, toch pijn gedaan hebben om zijn kerk er zo te zien bijliggen. Maar zoals hier al gezegd bleef hij niet treuren en deed hij er alles aan om zijn kerk in haar vroegere staat terug te brengen als de oorlog zou gedaan zijn.
Onze archiefbezoekers sakkeren geregeld over de slordigheid waarmee onze voorouders belangrijke gegevens op papier zetten of krabbelden. Data blijken slecht leesbaar, namen werden onherkenbaar vervormd, documenten werden onvolledig ingevuld - in een enkel geval ontbreekt zelfs de naam van de betrokkene!
Ondenkbaar in onze tijd, zou je zeggen: er wordt zoveel genoteerd en gekopieerd, dat verlies van gegevens nauwelijk denkbaar is. Maar ...
Het is bekend dat de diensten Burgerzaken maar over beperkte informatie beschikken, en voortdurend zijn aangewezen op het Rijksregister . Wat daarin allemaal bewaard wordt, weten maar weinigen, en voor de gewone burger blijft de toegang hermetisch afgesloten. Hoe dan ook blijft het personeel op heel wat vragen het antwoord schuldig. Notarissen die voor erfeniszaken op zoek zijn naar broers of zussen weten intussen al goed dat zij voor gezinssamenstellingen beter het archief contacteren.
In elk geval is onze samenleving zo complex en vluchtig geworden, dat er wel informatie moet verdwijnen. Namen van winkels en cafés bijvoorbeeld, door het "pop up"-verschijnsel ook niet meer bij te houden. De achtereenvolgende bewoners van een huis of een appartement terugvinden is al evenmin gemakkelijk: afgezien van de illegale bewoning ontbreken heel wat namen in de hedendaagse klappers, ook al door de verplichte toestemming.
Een apart geval vormen de kadastrale gegevens. Zij werden recent gecentraliseerd per provincie (in ons geval in Deinze), waarbij men door de besparingen alle gegevens van vroeger in een onontwarbare massa heeft moeten opstapelen in kelders en bergruimten.
En de verlieslijst is nog langer: veel scholen houden hun gegevens slechts een paar decennia bij, bedrijven gaan over de kop of vernietigen delicate stukken, verenigingen die van bestuur wisselen ruimen de "ouwe rommel" op.
Ons Stadsarchief doet wat het kan, maar de toekomstige historici krijgen het zeker niet gemakkelijk, alle informatica ten spijt.
Vorige week was onze Jörgen in schiphol waar hij terug een hele reeks foto's nam. Ik pikte er een paar uit zoals het vliegtuig van de Manchester City voetbalploeg.
Zondag was het de verjaardag van 't vrouwtje. We gaven een ontbijt in het Shamon hotel (aanrader) samen met al de kinderen en kleinkinderen. Het werd een mooie dag en het was lang geleden dat we nog eens allemaal samen konden zijn.
Vorige week hebben ze aan Dr. Coppens de nutsaansluitingen gedaan. Men moest daarvoor een groot stuk van de straat open breken maar ondertussen ligt er al een groot stuk terug dicht.
We gaan verder met de reeks van de verwoesting van de kerk van Balgerhoeke. Het moet toch erg geweest zijn om zo de oorlog te moeten doorstaan. Maar pastoor E.H. Adolf Poort hield er de moed in en zijn doel was de kerk in haar vroegere staat terug te brengen.
Carlos Lippens is een verwoed verzamelaar van communiezantjes en andere nieuwjaarsbrieven. Hij stuurde mij enkele kaartjes door. De bovenste zijn 125 jaar oud.
Vorige week reed ik door het Galgenbos en dan passeert men langs de Galgentuin. Ik stond wat foto's te nemen aan de afsluiting toen er nog iemand stopte.
De man liet mij in de tuin en vertelde mij dat ze hier met 14 man in bezig zijn. Ieder heeft zo zijn plaatsje en men plant of zaait allemaal iets anders. Hij vertelde mij ook dat dit een zeer rustgevende hobby is.
Bij de werf Dans is men volop aan de afwerking bezig. Zowel aan de kant Boelare (boven)
als aan het J.F.Willemsplein (onder) zijn alle zware materialen weg en zijn er ook al veel appartementen 'geplakt'. Het zal nipt zijn als er mensen dit jaar nog kunnen verhuizen.
Zorg met een hart nemen we in AZ Alma graag letterlijk én figuurlijk. Daarom lanceren we vandaag een digitaal informatiebord om onze bezoekers én patiënten nóg vlotter van dienst te zijn. Aan deze topinnovatie gaan enkele jaren voorbereiding vooraf.
Van het kastje naar de muur
Marleen Van De Woestyne, hoofdverpleegkundige zorgeenheid 24: “Wanneer een patiënt opgenomen is, wenst zowel die persoon als familie op de hoogte te zijn van zijn of haar toestand. Bezoekers, de ombudsdienst en patiëntenbevragingen maakten het duidelijk dat het voor de verschillende partijen moeilijk was om de juiste informatie te achterhalen, laat staan wie het aanspreekpunt was. Men voelde zich van het kastje naar de muur gestuurd. Het zorgde voor frustraties en gaf de indruk dat verpleegkundigen ‘van niets wisten’. In 2017 knutselden we een magneetbord ineen.”
Het oude bord magneetbord
Innovatie vanuit de werkvloer
En zo ging zorgeenheid 24 in 2017 voorzichtig en ‘onprofessioneel’ van start met het prikbord en geplastificeerde fotokaarten. “Zo zagen bezoekers in één oogopslag tot wie ze zich met vragen konden richten. Nu, dat kon beter. In 2019 kwam het ondersteunend aanbod van zorg- en innovatieplatform Maker Health, in samenwerking met het Vlaams Agentschap Innoveren en Ondernemen, in samenwerking van In4Care en Hogeschool Howest. Met ons prototype hebben we zelfs de prijs vanZorgvinding van het jaar binnengehaald. Zie hier ons deelnamefilmpje: https://youtu.be/XkPhYVpK9-A” Het resultaat is dan ook fraai: het digitale informatiebord toont dagelijks wie het aanspreekpunt is voor welke patiënten, wie de behandelende arts is en als de ploegen wisselen, wisselt ook het digitale informatiebord. Op die manier kunnen patiënten en bezoekers steeds de juiste persoon aanspreken met vragen. Het digitale informatiebord is nu al aanwezig op drie afdelingen maar wordt met mondjesmaat uitgerold over het volledige ziekenhuis.
Het nieuwe digitale bord.
Zeer groot potentieel
Ondertussen mag het duidelijk zijn dat deze ontwikkeling héél wat potentieel heeft. Zo kan je het programma veel ruimer gaan inzetten dan zorginstellingen. Denken we dan aan scholen, crèches, … en alle plekken waar een gezicht en duidelijke communicatie het verschil kunnen maken.
Op bovenste kaart kan men zien waar de toren staat en stond. Pastoor E.H. Adolf Poort gaf de strijd niet op en deed er alles aan om de toren terug te kunnen opbouwen.
Waar Colora komt langs de Leopoldlaan heeft men aan de achterkant (Brugsesteenweg) een parking aangelegd en zal men ook langs hier naar de winkel kunnen.
In de Boelare heeft lange jaren een klein huis met witte steen tussen twee grotere gebouwen gestaan. Dan heeft men het voor de helft afgebroken en de voordeur en gevel zijn daar voor een lange tijd blijven staan.
Dan heeft men alles dan toch afgebroken. Een tijdje geleden is men begonnen met het plaatsen van een nieuw gebouw.
En nu gaat het plots vlug en zal men straks aan het dak beginnen.
Vorige week was onze Jörgen Lammens op vakantie in Kreta waar hij deze oldtimer zag. Dit is een Volvo Amazon waarvan er in de tijd ook in België redelijk wat verkocht zijn.
VOORTAAN HOUDEN TWEEDE GEMEENSCHAPSWACHTEN EEN OOGJE IN HET ZEIL
Vandaag 1 september 2021 start niet alleen het nieuwe schooljaar maar is het meteen ook de eerste werkdag voor onze tweede gemeenschapswachter. Inderdaad: voortaan bestaat onze dienst uit 2 medewerkers.
De aanwezigheid van Peterin het straatbeeld is al sinds 1 september 2018 een duidelijke meerwaarde voor de stad. Gezien de positieve resultaten werd er beslist om een tweede gemeenschapswacht aan te werven. Na de gebruikelijke aanwervingsprocedure bleek Hannah de juiste persoon op de juiste plaats. Het beleid wil meer en meer inzetten op preventief en sensibiliserend toezicht. We zijn dan ook opgetogen dat het team van nu af aan 1 man en 1 vrouw sterk is!
De gemeenschapswachten staan in voor volgende taken:
Sensibiliseren en informeren van burgers over veiligheid en criminaliteitspreventie waaronder gauw- en fietsdiefstallen, gewijzigde verkeerssituaties. Zij fungeren als eerste aanspreek- en meldpunt voor vragen, klachten en problemen van burgers.
Signaleren van problemen aan de bevoegde diensten:
o signaleren en digitaal rapporteren van defecten, gebreken en onvolmaaktheden aan openbare wegen, gebouwen en straatmeubilair aan de bevoegde dienst (beschadigingen, wegverzakkingen, losliggende tegels, afgewaaide takken, sluikstorten…);
o opvolgen van de gesignaleerde meldingen;
o ontvangen van meldingen van burgers.
Vaststellen van inbreuken op gemeentelijke reglementen en verordeningen die uitsluitend voorwerp uitmaken van een gemeentelijke administratieve sanctie (GAS) en het vaststellen van inbreuken op gemeentelijke retributiereglementen.
Toezicht houden op risicoplaatsen en –tijdstippen en zo het veiligheidsgevoel bij de bevolking verhogen door gerichte en/of algemene preventieve patrouilles te doen, toezicht houden op speelpleinen, aan scholen, op evenementen, op donderdagmarkt…
Nauw samenwerken met interne en externe diensten:
o deelnemen aan (structureel) overleg met relevante interne en externe partners in functie van de uitvoering van de toevertrouwde taken en werkzaamheden, samenwerken met de politiediensten en andere veiligheidsdiensten. Gevaarlijke situaties in het verkeer melden, toezicht houden op de leefbaarheid binnen de stad,…
o uitwisselen van relevante informatie met de gemeenschapswacht en onderling afstemmen van de werkzaamheden;
o dagelijks schriftelijk loggen van de taken en maandelijks rapporteren van de taakinhoud aan de leidinggevende(n).
Omdat we bewust zijn dat al deze taken soms ook een repressiever initiatief vragen, zal deze dienst vanaf volgend jaar ook GAS boetes kunnen uitschrijven wanneer louter bemiddelend optreden onvoldoende blijkt.
Spreek Hannah en Peter gerust aan, zij zijn je eerste aanspreekpunt op straat!