Ik ben Everaert Albert, en gebruik soms ook wel de schuilnaam Awbeir (Eeklo's voor Albert).
Ik ben een man en woon in Eeklo (Belgiƫ) en mijn beroep is ...bloggen.
Ik ben geboren op 11/02/1948 en ben nu dus 76 jaar jong.
Mijn hobby's zijn: mijn blog, foto's, computer, fietsen...
Het Eeklose Stadsarchief beschikt al ruim een decennium over een benijdenswaardige reeks heruitgaven van de oude landboeken, die in de digitale versie ook op zoektermen kunnen werken. In 2006 zette wijlen Erik De Smet een belangrijke stap naar de voltooiing door de uitgave van het Franse landboek (1796-98). Sindsdien is het Hollandse landboek nog het enige hiaat in de reeks, die afgerond wordt met de Popp-legger en het moderne kadaster.
Maar in feite klopt het plaatje niet. Zowel van de Franse als van de Hollandse periode zit in het archief alleen een quoteboek. Een quoteboek is eigenlijk niet meer dan een (min of meer alfabetische) lijst van de grondeigenaars, met achter hun naam telkens de betrokken percelen met hun oppervlakte en ligging. In tegenstelling tot in het Ancien Regime worden dus geen pachters/gebruikers vermeld.
Dank zij de computertechniek kan zo’n quoteboek wel verbouwd worden tot een landboek: het volstaat de genummerde percelen in de juiste numerieke volgorde te plaatsen. Maar het lijkt te eenvoudig om waar te zijn. Grote complicatie is dat zowel de Fransen als de Nederlanders een nieuwe percelenindeling hebben uitgewerkt. De stukken grond staan worden dus niet meer behandeld in de bekende volgorde van vóór 1796.
Voor de Hollandse versie komen daar nog twee handicaps bij: enerzijds zijn de roeden en gemeten vervangen door are en centiare, en anderzijds is de meettechniek ingrijpend gewijzigd. In de oude landboekversies werden de openbare wegen gedeeltelijk meegeteld bij de aangrenzende percelen, volgens een ingewikkelde regeling (tot in het midden van de weg, tot aan de schootkant, tot vijf voet buiten de gevel, enz …). In het Hollandse quoteboek staan de “netto” oppervlakten zoals wij die nu nog kennen.
Dit verklaart waarom een “Hollands landboek” nog niet voor morgen is. De eerste stap, het digitaliseren en ordenen van de gegevens, was de eenvoudigste.
De tweede, het doorgronden van het Hollandse sectiesysteem, is meteen de moeilijkste. Als we er nog aan toevoegen dat tegenover het Franse landboek van 25 jaar voordien negen van de tien percelen van eigenaar veranderd zijn, is het beeld van de chaos ongeveer compleet.
Toch wordt de bewerking van de Nederlandse gegevens een prioriteit voor de komende jaren. Het gesukkel met de overgang 1796-1830 duurt nu al een decennium, en is telkens weer een struikelblok in elke kavelgeschiedenis.
Op deze foto, die ik kreeg van Christophe Bauwens, zien we leden van een boldersclub waarvan het lokaal in de Zandvleuge zou geweest zijn. Dus hier zijn we weer: HELP!!!!
Wie weet meer over deze foto? Laat iets weten aub. Dit is een mooie document uit goede tijden.
Deze foto werd mij doorgestuurd door Carlos Dellaert.
1e rij: Albert Pieters - Alfred De Zutter - Carlos Gallet - Marcel Temmerman - Jozef Van Bastelaere - Maurits Van Den Bossche - André Claeys - Albert Vernaet - Albert Van Kerckvoorde.
2e rij: Albert Goethals - Albert Van Hecke - Albert De Buyser - Albert Jacobs - August D'Aubioul - Aimé Buyck - Albert Callewaert - Edmond Verhé - Noël Delcourt - Omer Van Hijfte - Albert Van de Velde - Gaston Hermie - Albert De Steur.
3e rij: Albert Eggermont - Marcau Dobbelaere - Carlos Dauwe - Albert Van Overberghe - Omer De Jonghe - Albert De Keyser - Albert Lion - Jozef Walry - onbekend - Gaston Delporte - Jozef Doom.
4e rij: Maurits De Keyser - André Matthys - Gilbert Evremond - Albert Kindts - Albert De Muynck - Bertrand Van De Voorde - Maurice Bontinck - Albert Pieters (beenhouwer) - Marcel Haubourdin - onbekend - Albert Reychler - Georges Maeyens.
5e rij: Maurits De Kien - Georges Gevaert - Jan Ramon - Octaaf Beirnaert - Remy De Vos - onbekend - Albert De Jaegher – Marcel Gillebeert - André Goethals - Ivo Dellaert - Jozef Slock - Herman De Vendt - Alfons Lammens.
Deze foto werd genomen op de koer van de oude Broederschool en stelde een enkele klas voor ! De eerste klas 1921-22.
De wijk tussen de Kriekmoerstraat en de Veldstraat, waar lang 1 huis stond, begint langzaam op een echte wijk te lijken. Er zijn al verschillende huizen bijgekomen en men is naarstig bezig met bouwen.
Vandaag wordt onze Eeklose wielerlegende Roger De Vlaeminck 67 jaar en wensen we Roger langs deze weg proficiat met zijn verjaardag.
Op de foto's zien we de familie De Vlaeminck lange jaren geleden. Vader Philemon, in Eeklo 'Fiele', was ook een verdienstelijk renner. We zien ook Eric en Roger bij hun mama.
In vroegere jaren, '45 - '50, was er in Eeklo een bloeiende boksclub. Tegenwoordig is boksen een sport waarvan er in Eeklo geen club meer is.
Vroeger werden er ook boksmeetings gegeven in Eeklo. Dit stond toe in een krant:
Na de meeting te Eeklo. Was de bijeenkomst van verleden zondag voor de inrichters niet dezelfde meevaller inzake publieke belangstelling als vorige meeting, dan boekten zij daarentegen schitterende successen met de plaatselijke boksers. Vooral de overwinningen van Tersie en Oosterbaan waren betekenisvol. Inderdaad mochten wij met genoegen vaststellen dat Tersie die ons verleden maand bij zijn heroptreden weinig kon overtuigen, flinke vorderingen heeft gemaakt. Moest hij op deze weg voortgaan en nog beweeglijker en leniger worden, dan is hij bekwaam de hoge verwachtingen, die de oefenmeester De Volder in hem gesteld heeft, te beantwoorden. Wat ons nog meer genoegen deed, was de prachtige overwinning door Oosterbaan behaald op Van Gompel, die slechts van de K.O.-nederlaag gered werd door het werpen van de handdoek door zijn verzorger. Vooral de wijze waarop deze overwinning behaald werd in een zuiver en open gevecht, heeft ons het meest bevallen.
Zie hier de sterke ploeg van Eekloo Boxing Club.
(foto Rudy Oosterbaan)
Staand v.l.n.r. bestuurslid De Peser, Alfonson (uit Waarschoot), reporter van de krant, Van Branteghem Robert, Piet Oosterbaan, Albert De Volder.
Zittend midden: Pieters, Blondeel, Edgard De Bevere.
Zowat negentig project van alle archiefbezoekers komt over de drempel met een stamboom in de hand, een schema van alle opgespoorde voorouders, liefst met data van geboorte, huwelijk en overlijden. Een lovenswaardige vrijetijdsbesteding uiteraard, maar jammer genoeg slechts een flauwe afglans van wat die "stamboom" kan worden.
Wijlen Willy Hamerlynck wees samen met zijn 'De Eik'-kompanen nochtans al jaren geleden de weg. Wie door de dertig jaargangen van dat tijdschrift bladert, ziet de telefoonboektabellen al snel veranderen in brede levensbeschrijvingen, ettelijke pagina's per persoon. Deze evolutie weerspiegelt getrouw de vooruitgang van ons stadsarchief in het toegankelijk maken van de bronnen.
Tot halfweg de jaren negentig moesten de genealogen zich in Eeklo tevredenstellen met twee bronnenreeksen: de registers van geboorten, huwelijken en overlijdens, en de bekende staten van goed, in de jaren zeventig al geklapperd door Wilfried Steeghers. Na bijna twintig jaar doorgedreven inventariseringswerk kan het archiefteam een waaier van andere bronnen voorleggen, telkens met personenregister:
1. stadsrekeningen uit het Ancien Regime (1566-1651);
2. bewijsstukken bij deze rekeningen (1618-1650 & 1746-1796)
3. resoluties van de Eeklose schepenbank
4. de landboeken van 1638, 1708 en 1796;
5. belastinglijsten en bewoningstabellen 1622-1796;
6. de openbare verkopingen 1560-1700;
7. de in- en uittredingen 1818-1900;
8. 19de-eeuwse parochieregisters.
En er komt nog meer. Niet alleen werden deze reeksen aangevuld, er wordt ook intensief gewerkt aan de juridische adviezen, een atlas van het kerkhof, namenlijsten uit de 15de- en 16de-eeuwse bronnen, enz. Even belangrijk: alle klappers en registers zijn vanzelfsprekend ook digitaal ter beschikking. Op deze manier kan de genealoog snel en doelgericht een gedetailleerd en levendig biografietje van elke voorouder bijeenharken.
Natuurlijk is het verwerken van de bronnen zelf een ander paar mouwen. Ze zitten vol valstrikken en dwaalwegen, onder meer door het grote aantal naamgenoten. Voor de oudere periode komen daar nog eens de soms verschrikkelijke handschriften bovenop. Maar de bezoekers weten dat daarvoor in het Eeklose stadsarchief altijd wel een helpende hand te vinden is …
Hier zijn we op de Melkindustrie Stassano, zo noemde het officieel, in Eeklo toen het jammer genoeg op zijn einde liep. In de tijd zegden we 'de melkerije' of 'den Stassano'. We zijn in 1994 en men kan zien dat er al serieus verval is. Weet er iemand nog wanneer de Stassano juist gesloten is?
Na jarenlange leegstand heeft men dan, hier op de rechtse kant,
een hele rij nieuwe huizen gezet.
Aan de linkse kant heeft het CM zijn intrek genomen en is het hier
nu een mooie aangename plek geworden.
Als we ons hier omdraaien kijken we op de nieuwe gebouwen
Twee weken voor zijn honderdste verjaardag (27/8/2014) overleed de bekende kunstfotograaf Lieven Nollet. Hij was afkomstig van Maldegem, waar hij in de Edestraat in 1939 een fotozaak opende. Daar portretteerde hij duizenden mensen, waaronder ook Adriana Criel, waarmee hij in 1942 trouwde.
In 1950 verhuisden ze naar een nieuwe woning met fotostudio op de Markt in Eeklo. Daar maakte hij decennialang portretten in een wonderlijke studio, maar ook veel trouwreportages, pasfoto’s, communiefoto’s en familiefoto’s.
Zijn uitvaart is op woensdag 20 augustus om 11 uur in de decanale Sint-Vincentiuskerk van Eeklo.
Van Jean Van Hoegaerden kreeg ik deze oude reclame. In Eeklo waren er vroeger nogal wat fietswinkels en vooral de familie Verbiest waren heel bekend in de omstreken.
Iets later begon Julien Van den Driessche een fietsenzaak in de Raverschootstraat.
Dit was ook een bekende zaak tot Julien op pensioen ging.
De winkel is er nog maar staat al een hele tijd gesloten.
De laatste tijd zou de fietsherstelling als beroep populair zijn.
Als iemand zich geroepen voelt kan hier misschien...
Het 2e Battalion US Army Rangers op 5 juni 1944 bij hun landing in Weymouth Engeland. Zij zouden het de Duitse versterking moeilijk maken om Omaha Beach te bereiken.
70 Jaar later wandelen toeristen door de Dorset holiday town of Weymouth.
Ook een rijk archief als het Eeklose heeft af te rekenen met hiaten. Eén van de vervelendste is de periode van de Franse bezetting (1796-1814), waarin de hele administratie ondersteboven werd gehaald en zowat iedereen de draad kwijt was.
In de jaren 1796-1798 liet de Franse overheid een index van alle Eeklose percelen en hun eigenaars opstellen. Daarvoor werd een nieuw kadastersysteem ontworpen, dat Eeklo nu indeelde in zes wijken (secties) in plaats van de vroegere 64 belopen. Met heel veel tijd en inzet slaagde wijlen Erik De Smet erin, de vele duizenden stukken grond op de kaart te situeren en de aansluiting met de oude landboeken te realiseren. Op die manier kon de index zelfs omgebouwd worden tot een echt landboek, maar met één zeer hinderlijk gebrek: van de huizen worden alleen de eigenaars – en niet meer de bewoners – vermeld.
In zulke gevallen schieten de volkstellingen ter hulp: daarin staat de samenstelling van alle gezinnen genoteerd. Maar huisnummers bestonden toen nog niet, en dikwijls woonden twee of drie gezinnen onder één dak… Als de straten dan ook nog onduidelijk aangegeven worden, ligt een grootschalige puzzel op tafel.
Voor die Franse periode wordt het probleem helemaal onoverzichtelijk door het ontbreken van dit soort tellingen tussen 1795 en 1816, en ook daarna is er geen luxe: alleen voor 1818, 1825, 1830 en 1834 zijn er (onhandig en gebrekkig opgestelde) lijsten. Dit betekent dat we voor een periode van zowat veertig jaar geen goed zicht hebben op wie waar woonde. En in veertig jaar verandert een stad ingrijpend.
Het project 1795-1825 moet in vier stappen de schade proberen te beperken. Twee ervan kwamen in het vorige archiefhoekje al ter sprake: de index op de vreemde akten en de aangevulde registers op de in- en uittredingen. Een derde stap is het heruitgeven en bewerken van de telling 1795, die gelinkt moet kunnen worden aan de oude landboeken. Het meest verwacht het archiefteam echter van de registers van de conscriptie.
Deze registers zijn het gevolg van de invoering van de verplichte legerdienst. De Franse overheid deed daarin alle 18-jarige jongens noteren, met uitgebreide inlichtingen over de rekruten zelf en hun ouders: beroep, woonplaats, eventuele broederdiensten e.d. Het opstellen van een register is volop aan de gang, maar pas op het einde kan nagegaan worden welk percentage van de bevolking hier is vastgelegd. Dat er ook hier hiaten zijn, staat nu al vast: enkele banden gingen verloren in de bestorming van het stadhuis op 22 oktober 1798, toen een bende jongelui op die manier de gehate conscriptie probeerde te saboteren.
Dit is de kant van de Julia Dellaertstraat in de K.Albertstraat. Eens de werken zullen hervat worden na het verlof zal er hier vlug een 'statie' bijkomen.
Aan de achterkant, Tieltsesteenweg, is alles ver dichtgebouwd.
Men zal hier niet veel hoger gaan want bij de gebouwen aan
Uit de gouden jaren van de Eeklose voetbalclub, KFC Eeklo. Men speelde toen nog aan de Gentsesteenweg (naast de parking van de Aldi) waar men heel mooie jaren beleefde. Toen bestond er nog clubliefde....
Eeklo rouwt om de dood van Christ De Crop (71). De man was politieman, maar vooral bekend omdat hij 37 jaar ceremoniemeester was bij de stad Eeklo.
Christ startte bij de politie op 1 juli 1969 en werd inspecteur in 1982, om te promoveren tot hoofdinspecteur in 1989. Een functie die hij tot op zijn pensioen op 1 november 2001 uitoefende. "Als ceremoniemeester van ons stadsbestuur volgde hij in 1977 Freddy De Smet op", zegt burgemeester Koen Loete (CD&V+). "Een halve eeuw van dienstbaarheid en engagement worden verpakt in de herinneringen en maken plaats voor grote waardering voor zijn vele werk. De laatste maanden leidde hij Anja Matthijs op tot zijn waardige opvolgster", aldus burgemeester Loete.
Christ De Crop stichtte in 1976 het Genealogisch Tijdschrift De Eik, en was er tot 2009 de secretaris en penningmeester van. Christ was ook medewerker op het Stadsarchief, lid van het Koninklijk Mannenkoor De Welgezinden en het Gregoriuskoor van de Sint-Vincentiuskerk en bestuurslid van de VVV van Eeklo. "Het zingen van het Herbakkerslied en het lied van Lotjen waren zijn hitnummers", zegt de burgemeester.
Christ was 48 jaar getrouwd met Anny Stul, vader van twee zonen Gert en Pieter en grootvader van Wout, Lina en Lyes. De uitvaart is op zaterdag 9 augustus om 11 uur in de dekanale Sint-Vincentiuskerk.
Op de voorgrond ceremoniemeester Christ De Crop bij het bezoek aan Eeklo
van de Amerikaanse ambassadeur Howard W.Gutman in 2011.