Ik ben Everaert Albert, en gebruik soms ook wel de schuilnaam Awbeir (Eeklo's voor Albert).
Ik ben een man en woon in Eeklo (Belgiƫ) en mijn beroep is ...bloggen.
Ik ben geboren op 11/02/1948 en ben nu dus 76 jaar jong.
Mijn hobby's zijn: mijn blog, foto's, computer, fietsen...
Mooie actie foto van in de wedstrijd FC Boom - FC Eeklo van (waarschijnlijk) 1970. Deze wedstrijd werd door Eeklo verloren met 3-1 en mocht men de kampioenstitel vergeten. We herkennen Maurits De Windt, Georges De Keyser, speler-trainer Roland Storme, Pintelon en de gevallen Roger Van De Gejuchte.
Ook frituren kunnen falen. De frituur aan het Eeklose station staat al enkele weken over te nemen. Misschien niet zo denderend nieuws ware het niet dat hier (ongeveer) op deze plek al heel vele jaren een frietkotten traditie bestaat. Het vroegere frietkot van 'Neilken' stond iets verder op maar na de afbraak van het oude station was daar geen plaats meer.
Lionel Hauwe, in Eeklo beter gekend als 'Neilken' stond na de 2de wereldoorlog met zijn frituur ter hoogte van de voetgangersbrug over d'IJzers. Later verhuisde hij dan met zijn frietkot ter hoogte van het station recht over dancing 'de Cercle' (dus ongeveer op de plaats van bovenste foto) waar hij bleef staan tot 1974. Hij woonde ook lange jaren in café Rubens op het K.Astridplein. Deze foto moet gemaakt zijn op een of andere wijkkermis hier in Eeklo.
Op de foto v.l.n.r. Florent De Vlieger en Elza Clauws (geburen van Neilken) Clara Lippens met echtgenoot Lionel Hauwe.
Toen Gaston De Smet op 4 februari 1950 een aanvraag indiende om het bouwen van een woonhuis in de Eurardstraat (zo geschreven op de aanvraag) zag deze straat er zo uit.
Een paar maanden later, op 8 april 1950, had ook Emiel Dysserinck plannen om een huis te zetten in dezelfde straat. Daar staat op de aanvraag George Euraerdstraat geschreven. Waarschijnlijk is ook deze straat enkele keren van naam veranderd.
Nu is het al vele jaren de Euerardstraat en die zag er een maand geleden zo uit.
Heel oude foto van het brugje over het Schipdonkkanaal ongeveer aan de kop van de vaart. De straat die men achteraan ziet is Nieuwendorpe. Hier is nu het Industrieterrein en zijn er niet veel bomen meer. Ook op de achtergrond zien we redelijk wat bomen maar wat er toen was weet ik niet. Waarschijnlijk was dat hier allemaal landbouw.
Dit is de oude Stadsschool in de Raamstraat. Vroeger waren hier in Eeklo verschillende scholen. Men had het Atheneum, de Broedersschool, het College, Ten Doorn en deze Stadsschool. Het moet ongeveer eind de jaren '70 geweest zijn dat dit gebouw is afgebroken. De Belastingen kwamen in de plaats. Als ik mij nog goed herinner zijn de Belastingen eerst nog in het oude gebouw gekomen en werd pas later een nieuw gezet.
Dit is dan het gebouw van de Belastingen zoals het er nu bij staat. Bij nader toezien toont dit gebouw ook al tekenen van vermoeidheid.
Hier zijn we aan de zijkant van de school. Aan de linkse kant staan er nog steeds een paar huisjes van uit die tijd.
Het straatje op zijn eigen is niet veel breder geworden maar zoals u ziet is er hier toch een serieuze verandering doorgevoerd. Ook de huizen recht over dit straatje, in de Raamstraat, zijn bijna allemaal verbouwd.
Het standbeeld van Ledeganck is een paar keer opgeschoven geweest. Op de foto zijn nog geen auto's te zien. De opkomst van de auto's en het steeds drukker wordende verkeer drong Ledeganck achteruit en moest hij iets verscholen plaats nemen op 'zijn' pleintje, het Ledeganckplein. In de volkmonds 'de Botermarkt' genoemd.
Nu staat het standbeeld nog steeds op dit heel drukke kruispunt. Misschien zou hij wel eens een poetsbeurt mogen krijgen want de jaren beginnen door te wegen, ook voor een standbeeld.
Aansluitend op het artikel van zondag gaan we verder in de Boelare waar we aan de achterkant een kijkje nemen. Dit waren de gebouwen aan de rechtse kant. Helemaal links ziet men nog een klein tipje van mijn vader zijn garage. Heel vroeger moeten die gebouwen voor iets anders gediend hebben maar dat heb ik nooit niet kunnen achterhalen.
Zo is het tegenwoordig. Er is hier een soort winkelstraat uitgebouwd. Dit bestaat al enkele jaren en is onlangs met nog een winkel uitgebreid. Het heeft nu ook een naam gekregen en noemt Handelshof Boelare.
Dit is dan de andere kant. Achter deze poorten stonden er mooie auto's die nu waarschijnlijk unieke exemplaren zouden geweest zijn. Helemaal op het einde is er een kleinere deur en daar was het 'kollekot'.
Hier zijn dus ook magazijnen en winkels aan deze kant. Er zouden plannen zijn om nog stukken bij te zetten. Waar hier nu de parking is heb ik vroeger op een door mijn vader samen geknutselde fiets duizenden rondjes gereden.....
Na lang twijfelen zal ik het toch maar doen. We verplaatsen ons naar de Boelare, de straat waarin ik geboren werd. Dit is het huis tussen de twee auto's in. Op de bovenste kamer links was mijn geboorteplaats. Men ziet ook de inrit van mijn vaders garage. Dit was dezelfde inrit van likeurstokerij Brandi, de zaak van Albert Van Branteghem. Daarnaast de winkel van Van Doorselaer waar men stoffen, hoeden, 'klakken' en nog veel meer kon kopen.
Aan de andere kant van de inrit was café St.Elooi van de familie Matthijs. Er waren daar twee zonen waarvan de jongste, Guido, mijn leeftijd had. We hebben veel uren samen gespeeld. Het was Alfons Van Cauwenberghe, die juist naast het café woonde, die op 13 mei 1963 een bouwaanvraag indiende om hier bureau's en appartementen te bouwen. Trouwens de 'vleugelauto' die men op de foto ziet was van zoon Van Cauwenberghe.
Zo ziet het er de dag van vandaag uit. Na de eerste verbouwing was de rechtse inrit van de Brandi en de linkse van Van Cauwenberghe. Want ongeveer tegelijkertijd bouwde ook Van Branteghem een nieuw huis. Hoe het 'van achter' was en nu is vertel ik een volgende keer wel.
In de Eecloonaar van 09/10/1986 verscheen het bericht, zoals u op de foto kan zien, dat Strobbes stopten. Deze in de Molenstraat gelegen kruidenierszaak was in Eeklo (en daar buiten) een bekend huis want men kon daar ook een beetje van alles kopen. Marie-Louise Lebrun heeft het er altijd moeilijk mee gehad dat ze de zaak stop moest zetten en kwam niet veel meer buiten. De laatste jaren ziet men haar terug tussen de mensen en doet ze regelmatig een terrasje op de Eeklose Markt.
De in 1923 nieuw gebouwde winkel van Strobbes ziet er de dag van vandaag niet zo goed meer uit. Het verval lijkt niet meer te stoppen en men zal binnenkort toch eens moeten nakijken welke oplossing men hier kan aan geven.
De heer Alfons Van Mosselvelde was in vroegere jaren een opgemerkte figuur in de Eeklose gemeenteraad. In 1963 gaf hij les aan de economische afdeling van het Koninklijk Atheneum. Dit is een foto van zijn toenmalige klas.
Staande : Roger Batsleer, Van De Walle, Georges Blomme, Gerard De Baets, Christ Bouchier, Claeys, Oosterlinck en De Sutter. Zittend : Viviane De Vos, William Ryckaert, Betty Hooft, Alfons Van Mosselvelde, Y.Fiems, L.Collet en Rolanda Stofferis.
Het is nu al een tijdje geleden dat hier een artikel verscheen over Idee het jongeren café van vroeger aan de watertoren hier in Eeklo. Nu kwam ik in het Eeklose archief vorige week deze foto's tegen.
Zo ging het er aan toe in het café. Deze foto is waarschijnlijk genomen bij een muziekoptreden welke daar dan doorging.
Ook schreef ik in het vorige artikel dat zij eens op een boerenkar mee gedaan hebben aan een stoet hier in Eeklo. Ter gelegenheid van wat het was weet ik niet. Dit lijkt me hier in de Zuidmoerstraat aan de hoek met de Euerardstraat waar de stoet voorbij komt. Staan hier bekende mensen op voor iemand?
Deze foto is hun kunstwerk met de oude autobanden. Deze foto is echter meer om te tonen hoe het er vroeger uitzag aan de watertoren, waarvan men nog een klein stukje ziet links op de foto. Aan de rechtse kant ziet men nog het oude huis waar nu slager Frankel is. Hier vlak voor onze neus waar de autobanden liggen is nu het rond punt.
Deze foto van een vaderlandse stoet in de Stationsstraat is van ongeveer 1953 en was ter gelegenheid van de overbrenging van soldaten die tijdens de oorlog gesneuveld waren en naar hun geboorteplaats werden overgebracht. Vooraan links met zwarte rok is Anita Haeck. Weet iemand hier soms nog van?
Deze foto zou van een Kruiskenskermis zijn waar een stoet uitging met de reuzen en zou van eind de jaren '50 zijn. Zittend tweede van rechts is Anita Haeck en helemaal rechts Rita De Smet. Staande is helemaal rechts Noël De Smet met naast zich Freddy De Craene, tweede van links Van De Walle, middenste Theophiel Meiresonne. Van de anderen ontbreken de namen.
We nemen nog een kijkje in de Rabautstraat die mijn inziens toch wel een straat is die een hele grote evolutie heeft meegemaakt.
Toen Urbaan Bassier in 1953, toen wonende op Blommekens, een woning ging bouwen in de Rabautstraat noemde de straat toen nog de Rabautswegel. En zoals men op de foto kan zien was het inderdaad maar een wegel.
Een jaar later, 29 mei 1954, bracht ook Herman Roesbeke zijn aanvraag binnen om een woonhuis te bouwen in de Rabautswegel. Nog steeds ziet het er geen echte straat uit. Het huis links, waarvan we de voordeur nog zien, is van de familie Norbert Opsomer
Op het einde van 1954 bouwde ook Marcel Descamps een woning in de Rabautswegel. Deze foto is genomen op de hoek aan het rond punt nu. Rechts ziet men nog de smidse, waar nu de bakker is. Hier begint de straat stilaan haar huidige vorm te krijgen. Achteraan op de foto de hagen die men beter op de bovenste foto ziet.
Tegenwoordig ziet de Rabautsraat er zo uit. Deze foto heb ik genomen ongeveer aan het midden van de straat. Het eerste huis die men rechts ziet is dit van Roesbeke zoals het in 1954 werd gebouwd. Later kom ik nog wel eens terug op deze straat want er kwamen na 1954 nog veel veranderingen.
Deze klasfoto's zijn nog niet zo heel oud. De bovenste uit 1973, de onderste uit 1974 en zijn genomen in het Koninklijk Atheneum hier in Eeklo.
Mr.De Vlaeminck, Christel Van De Genachte, Anja Blomme, Cathy De Vliegher, Nico Dysserinck, Marie-Rose Beauprez, Eddy De Ketelaere, Peter Barrat, Philip Van Zele, Myriam Oosterlinck, Sabine Corné, Ronny Wieme, Franco Claeys.
Vele jaren geleden, dat moet begin de jaren '70 geweest zijn, had Eeklo een dancing op een...boot. Die lag aan de 'kop van de vaart' en had, zeker in het begin, grote bijval. Weet nog iemand wie dat indertijd openhield? De dancing kreeg de toepasselijk naam : dancing Ledeganck...
- Reacties: van Johan en Robert. Het was Cassier Wilfried en zijn vrouw Astrid die 'den boot' openhielden. Hij was op dat moment chef aan het station hier in Eeklo.
- van Julien : de naam zou 't Gouden Anker geweest zijn. Hieronder het bewijs.
Wie hier vroeger in de streek een 'kindje moest kopen' kwam meestal in het Eeklose moederhuis, Maria Moeder Gods terecht. Dit gebouw bestaat nog steeds maar is nu het bejaardenhome, Avondzegen, hier in de Moeie.
Dat alles wel iets anders was dan in tegenwoordige tijden maken deze foto's wel duidelijk. Links zien we het 'cabinet' van de gynaecoloog en rechts een kamer waar men na de bevalling naar toe werd gebracht. Let er op dat er geen plaats voorzien is om de baby te leggen.
De baby's kwamen allemaal in een 'zaal' te liggen en mochten overdag enkele uren bij de mama zijn. Rechts ziet men een verloskamer zoals men ze nu niet meer kan voorstellen.
Toendertijd een heel moderne verloskamer.
Het gebouw is volgens mijn mening niet afgebroken geweest. Wel zijn er grote veranderingen aangebracht om het aan te passen aan zijn nieuwe bestemming.
Zoals beloofd het tweede luik van de hoek Blommekens-Rabautstraat.
Het was smid Van De Gejuchte Florimond die op 14 maart 1962 een aanvraag indiende om het bouwen van twee woningen. Op bovenstaande foto zijn de huizen op de hoek reeds afgebroken. Dit is nog de vroegere bakkerswinkel van Julien Van Massenhove die kort daarop eveneens afgebroken werd.
Zo zag de hoek van de Rabautstraat er uit in 1962. Het huis die aan de rechtse kant van de foto iets 'inspringt' is de bakkerswinkel. Op de eerste foto zijn deze huizen reeds afgebroken.
Zo zag de hoek er deze morgen uit. Vorige week hebben de huizen nog een opfrisbeurt gekregen en staan er nu in het zwart bij.
Dit is dan de smidse van Florimond Van De Gejuchte in de Rabautsraat waartegen de nieuwe huizen gebouwd werden.
De smidse is al lang verdwenen en nu is daar de bakkerij van Lanckriet gebouwd.
Foto van het 'Rootjen' op de Eeklose Markt. Dit is waarschijnlijk ongeveer eind de jaren '60. Het straatje lag er nog aan de winkels en café's. Maar zoals men kan zien waren het toen niet allemaal eet-of drankhuizen. De terrasjes met enkele zeteltjes, nu zijn de terrassen verdriedubbeld. Als men hier nu voorbij komt zit er altijd volk op de terrassen, op de foto is niemand te zien....
Op de hoek van Blommekens en de Rabautstraat, aan de watertoren waar nu een rotonde is, werden in 1962 op korte tijd twee bouwaanvragen ingediend. Van De Gejuchte Florimond deed op 14 maart 1962 een aanvraag in om juist op de hoek twee huizen te bouwen. Op 5 mei deed Van Massenhove Julien een aanvraag om juist daarnaast een nieuwe bakkerswinkel te bouwen. Daar dit mijn artikel te lang zou maken gaan we beide aanvragen scheiden en beginnen we bij de bakker. Volgende week toon ik de andere.
Het huis met de rolluiken naar beneden is de oude bakkerswinkel maar behoort feitelijk bij de aanvraag van Van De Gejuchte. Het is waar men de planken ziet dat de nieuwe winkel van Van Massenhove zou komen.
Deze foto is van de andere kant genomen. Achter het oude huis met de rolluiken komt men in de Rabautstraat en ziet men nog een tipje van de vroegere slagerij waar nu Frankel gevestigd is.
Tegenwoordig ziet het er zo uit. Toen Marc Van Massenhove stopte werd de bakkerswinkel overgenomen door Lanckriet, welke daar nu ook al vele jaren is. De winkel en het huis ernaast kregen de voorbije week nog een opknapbeurt.