Ik ben Everaert Albert, en gebruik soms ook wel de schuilnaam Awbeir (Eeklo's voor Albert).
Ik ben een man en woon in Eeklo (Belgiƫ) en mijn beroep is ...bloggen.
Ik ben geboren op 11/02/1948 en ben nu dus 77 jaar jong.
Mijn hobby's zijn: mijn blog, foto's, computer, fietsen...
Op de Zuidkaai bij het gebouw waar voordien de kinderopvang en veel vroeger de naaischool was staat er niet veel meer recht. Het is afwachten hoe het er zal uitzien na de werken.
Zaterdag hebben we een dagtrip met een bus gemaakt naar Doornik en Kortrijk.
Doornik lijkt me een ondergewaardeerde stad te zijn. Er zijn daar veel mooie gebouwen en andere oudheden te zien. Jammer genoeg is er van de oude Doornikse geschiedenis veel verloren gegaan. We waren met een leuke groep mensen die altijd aandachtig luisterden naar de uitleg van de gids. Tot rond de middag was het weer mooi maar we kregen daarna wat regen.
Kortrijk hadden we al eens gedaan maar met een gids komt men toch meer te weten.
Hier een foto van het mooie gerestaureerde Begijnhof.
Zowat elk archief wordt tegenwoordig geconfronteerd met het probleem dat de massale papierstroom niet in verhouding staat tot de beschikbare ruimte. Weggooien kan je maar eenmaal, de collecties groeien dus alleen maar aan, elk depot wordt op de duur onvermijdelijk te klein. In het licht hiervan is het wellicht verrassend dat ons stadsarchief nogal wat dubbels bijhoudt. Vrij veel ruimte is besteed aan een tweede collectie van De Eecloonaar, ditmaal niet ingebonden. De reden is tweevoudig. Enerzijds lijden de vuistdikke banden van de laatste halve eeuw aanzienlijk onder het gebruik, anderzijds stellen zij de bezoeker die een artikel vlakbij de vouw wil kopiëren voor problemen. Een opbergdoos met losse exemplaren van één jaargang lost hier veel op.
Voor de stadsrekeningen uit het Ancien Regime is al een flink gedeelte (zo'n 120 jaar) overgetikt en zowel digitaal als op papier beschikbaar. De 19de-eeuwse kopieën van Eduard Van Damme – Bernier blijven echter op hun plank, ook al wegens de vele notities van de bezitter in de marge.
De parochieregisters uit dezelfde periode vormen een verhaal apart. In woelige tijden werd dikwijls een afzonderlijk noodregister aangelegd, dat dan in vredestijd werd aangevuld of overgeschreven in oudere banden. In de reeks zitten dus grootschalige overlappingen, maar dat is allerminst een luxe: bij het overschrijven werden onvermijdelijk fouten gemaakt, en het ene handschrift is al iets leesbaarder dan het andere.
Het is daarom jammer dat onze eerste stadsarchivaris, Achiel De Vos, in de jaren zestig een vijftal van deze "dubbels" heeft overgemaakt aan het Rijksarchief: zij bevatten ongetwijfeld interessante varianten, en in het Gentse depot staan die vijf banden uit de veertigdelige reeks natuurlijk ongebruikt. Teruggave lijkt vooralsnog uitgesloten.
Ook van de tientallen werkinstrumenten die het archiefteam produceert zitten meestal twee exemplaren in de grote leeszaal: de indexen op de burgerlijke stand bijvoorbeeld worden zo frequent geconsulteerd, dat dikwijls twee of meer genealogen op hetzelfde ogenblik dezelfde band willen gebruiken.
Een bruikbaar archief is dus geen rechtlijnige verzameling van unieke documenten. De principes van efficiëntie en ruimtebesparing moeten met heel wat soepelheid worden toegepast.
Zaterdag werden op het stadhuis twee Stadsmedailles aan het Mega Zwemteam uitgereikt.
Een medaille ging naar Rita Martens die bestuurslid is sedert 1992. Zij fungeerde als official en trad ook op als afgevaardigde. Zij is nu nog steeds actief als jurysecretaris.
De andere medaille ging naar mevrouw Martine Engels die als bestuurslid startte in 1993. Zij hielp al vlug bij het schrijven van startkaarten en nadien werd zij penningmeester van de club.
Martine is sinds 12 jaar ook bestuurslid bij de Eeklose Sportraad.
GAS-boetes die de pers halen, oogsten soms nog een storm van verontwaardiging. Zwerfvuilboetes staan niet in verhouding tot de overtreding, vinden veel mensen. Nochtans ergeren drie op de vier Vlamingen zich aan zwerfvuil en sluikstorten en staat het thema bij burgerbevragingen steeds in de top drie van ergernissen.
Sinds 3 september 2018 startte bij stad Eeklo een gemeenschapswacht. Hij zal bijdragen om het publieke draagvlak te vergroten, het is cruciaal om te blijven sensibiliseren en aandacht te hebben voor de gevolgen van zwerfvuil en sluikstorten. Peter De Rycke is de gemeenschapswacht.
Deze klasfoto van 1962 of 1961 – 4de moderne humaniora kreeg ik van
Jaak De Lange die er deze tekst bij schreef.
Op onderste rij van links te beginnen : Winston Gallet (zoon van juwelier) – Marc Bonamie (zoon van fotograaf van Waarschoot) Antoine Braembussche Balgerhoeke – Superior De Schepper– Leraar Verbist van Adegem – Dhollander – Jan Lippens - Patrick Ysenbaert
Verder zien we nog Bakker Van Massenhove (2de rij) Blondeel, Julien Verhelst (herbakken) bovenste rij 2de van rechts; Walter Van Torre – Johan Roels
Bovenste rij in het midden : ikzelf dus daarnaast rechts Walter Dobbelaere (Maldegem zoals ik dus )Raf Van Canneyt (bediende bij GBM)
Toen +/- 15 jaar oud en nu +70 waarvan jammer genoeg er al enkele gestorven zijn.
Nu kreeg ik deze mail van Antoine Lammertyn:
De gepubliceerde foto betreft de Vierde Moderne A van het Sint-Vincentiuscollege van het Schooljaar 1961-1962.
Klastitularis : de heer Rene Verbiest.
Enkel de personen waarvan ik zeker weet dat ze overleden zijn heb ik aangeduid met een kruisje.
Eerste rij (vooraan) van links naar rechts:
GALLET Winston+(Eeklo), BONAMIE Marc (Waarschoot), VAN DEN BRAEMBUSSCHE Antoon (Balgerhoeke, Eeklo), Z.E.H. DE SCHEPPER Albert+ (Superior), VERBIEST Rene+ (klastitularis), DHOLLANDER Willy (Boekhoute), LIPPENS Jan (Lembeke) en YSEBAERT Patrick+ (Eeklo).
Tweede rij (midden), van links naar rechts:
DE WILDE Herman (Zwijnaarde), VANHERZEELE Walter (Deurle), DE GUYTENAERE Luc (Watervliet), DE LILLE Willy (Maldegem), LAMMERTYN Antoine (Eeklo), LANNOY Noël (Adegem), DHAESE Georges (Adegem), DE BRUYCKER Eric (Eeklo), VANMASSENHOVE Marc (Eeklo), CALSYN Johan (Balgerhoeke, Eeklo), HAERTJENS Elien (Bassevelde), WAUTERS Marc (Kaprijke) en BLONDEEL Willy (Adegem).
Derde rij (achteraan) van links naar rechts:
MOERMAN Erik (Eeklo), WILLE Marc (Waarschoot), VAN HECKE Paul (Waarschoot), VERHEECKE Freddy (Eeklo), ROELS Johan (Eeklo), DE LANGE Jaak (Maldegem), DOBBELAERE Walter (Maldegem), VAN CANNEYT Raf (Maldegem), GIJSEL Robert+ (Sint-Laureins), VERHELST Julien (Eeklo) en VAN TORRE Walter (Eeklo)
Stad Eeklo en Natuurpunt zorgen samen voor fietspad en openbaar bos
De inwoners van Eeklo kunnen binnenkort genieten van een ‘nieuw’ bosje. “Het Sint-Jansbos ligt achter de spoorlijn Eeklo-Maldegem, naast de Sint-Jansdreef. Het bos van vier hectare is sinds juni eigendom van Natuurpunt”, zegt Christine De Bie, voorzitter van Natuurpunt Eeklo-Kaprijke-Evergem.
Centen samen leggen
Natuurpunt kreeg voor de aankoop van dit natuurgebied subsidies van minister Schauvliege, want de Vlaamse overheid nam het grootste deel van de aankoopkost op zich. “Het overige deel, dat Natuurpunt meestal zelf bijeen moet zoeken via giften, fondsenwerving en sponsoring, werd in dit geval door stad Eeklo betaald”, zegt burgemeester Koen Loete trots.
Samen fietspad aanleggen
Dankzij dit gezamenlijke project tussen Natuurpunt en stad Eeklo komt de aanleg van het fietspad langs de oude spoorweg naar Maldegem in een stroomversnelling. “Het fietspad zal voor een stuk over de eigendom van Natuurpunt lopen, dus door het Sint-Jansbos”, aldus Natuurpunt. “Het fietspad komt achter één van de bunkers uit de Eerste Wereldoorlog die langs de spoorlijn liggen.” De aanleg van het fietspad wordt verzorgd door de provincie Oost-Vlaanderen, via gedeputeerde Peter Hertog. En zo geraakt de fietsende Eeklonaar binnenkort op een veilige en aangename manier naar Maldegem. Of omgekeerd natuurlijk.
Samen natuur en erfgoed beschermen
De twee bunkers zijn met elkaar verbonden via een loopgracht, die nog deels te zien is. De bunkers zelf werden in het verleden ingericht als overwinteringsplaats voor vleermuizen. De laatste jaren lagen ze er wat verwaarloosd bij, maar ze worden door Natuurpunt terug opgewaardeerd als vleermuizenreservaat. Ook een spontaan ontwikkeld stukje jong bos aan de rand van het Sint-Jansbos heeft een groot potentieel.
“Het bos zelf zal worden opengesteld voor wandelaars, maar eerst moeten nog heel wat beheerwerken worden uitgevoerd. Mensen die willen helpen, onder meer bij het verwijderen van invasieve exoten zoals Amerikaanse vogelkers, zijn van harte welkom.” Contacteer Filip Van den Bossche, 09 378 62 12, eeklo-kaprijke-evergem@npmeetjesland.be. Je kan de plaatselijke afdeling ook volgen op facebook en op www.natuurpunt.be/eeklo-kaprijke-evergem
Hoe jammer ik het ook vind dat een klein kind moet ziek worden,
het gebeurd nu eenmaal en er is niets aan te veranderen. Maar ook in de oude H.Hartkliniek in Eeklo werd er alles aan gedaan om het verblijf van de kleine kinderen zo aangenaam mogelijk te maken.