Bewust_zijn
mijn levensvisie
04-11-2011
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Hallo? Ween!

Ik heb efkens gewacht tot die ‘moeilijke’ dagen weer voorbij zijn om dit stukje te publiceren. Om traditioneel denkende mensen niet voor het hoofd te stoten. Doe ik dat toch, sorry dan hoor. Mijn bedoeling is juist om dat zinloos verdriet wat te temperen.

Mensen hebben namelijk de nare eigenschap om hun emoties het hele jaar lang als het ware op te sparen, om het dan in volle geweld te laten uitbarsten op de afgesproken datum! Alsof iemand… inderdaad… Hallo - Ween! Heeft gezegd. Als ik logisch zou denken, en niet beter zou weten, zou ik zeggen: je reinste comedie. Geprogrammeerd verdriet! Maar dat is het niet. Misschien wél een zekere vorm van cultuurgebonden naïviteit. Ons ingelepeld van in de wieg.

En omdat ik zelf te logisch ben aangelegd, heb ik dergelijke lepeltjes altijd aan me laten voorbijgaan. Maar logica mag dan misschien wel goed zijn, ik ondervond al lang dat het een schoentje is dat jammer genoeg lang niet iedereen past! Het zou nochtans veel nutteloos lijden kunnen besparen.

Misschien ben ik dan wel te ongevoelig op dit vlak, hoewel ik die mensen ergens wel kan begrijpen. Maar desondanks vind ik het belachelijk. 1 november is natuurlijk weer net zo’n dag geweest. Met zijn allen naar de begraafplaatsen. Met zijn allen nog maar eens met de neus in het al dan niet verwerkte verdriet gedrukt! Het verwerkte weer oprakelend en het onverwerkte nog versterkend.

Het principe op zich kan ik ook nog wel begrijpen: een willekeurige dag, uitgekozen door onze religie om nog even aan de doden te denken. Heb ik niks tegen. Hoeft wel niet voor mij, maar niet iedereen denkt gelijk. Persoonlijk begraaf ik geliefden in mijn hart, en mijn hart kent geen wereldse noch religieuze kalenders. Mijn hart weent als het droevig is, en lacht als het vrolijk is. Niét omdat iemand toevallig een ‘weendag’ of een ‘lachdag’ heeft ingesteld.

Tot daar mijn strikt persoonlijke filosofie over Allerzielen op zich. Een filosofie die ik niemand wil opdringen, want elk vogeltje zingt toch zoals het gebekt is, en het zou maar eentonig zijn als we allemaal gelijk zongen.

Maar wat ik dan weer wél walgelijk vind, is de recente ‘modernisering’ van die dodendag! We moesten hoognodig Haloween gaan importeren uit Amerika, compleet met alle wansmakelijke gekte rond het hele doodsgebeuren! Haloweenstoeten met afgrijselijke lijkenmaskers, de hele stad ‘vrolijk’ opgesmukt tot dodenstad! En natuurlijk, niet te vergeten: de commercie rond dat hele circus!

De winkels wedijveren met mekaar om de griezeligste etalage! Staan er niet bij stil dat veel mensen juist op dié dag stil en ingetogen hun doden willen herdenken. Geen behoefte hebben aan het belachelijk maken van de dood! Daar geen reden in zien om vrolijk een griezelig feest te gaan vieren.

Hadden ze hun haloween dan nog op een ander tijdstip gepland, maar neen! Nét dié dagen! En wat ik helemààl hypocriet vind zijn mensen die 's morgens staan te wenen aan een graf, en 's avonds de bloemetjes gaan buitenzetten in een spetterend haloweenfeest! Van programmatie gesproken!

Hoé in godsnaam dat gebruik ooit in Amerika is binnengesijpeld mag de duivel weten! Vond het altijd al van onbegrijpelijke wansmaak getuigen. Spotten met de dood doé je nu eenmaal niet in beschaafde landen. En zéker al niet op Allerzielen. Lijkt me echt wel het toppunt van wansmaak. Mensen komen droevig terug van het kerkhof en worden al direct met de neus in een bespottelijke lijkenstoet gedrukt of moeten langs etalages lopen die wel uit een griezelfilm lijken te komen.

Is dàt het enige respect dat onze maatschappij nog voor de doden weet op te brengen?

Neen! Ik begrijp mijn wereld van langsom minder!

En wat ik nog minder begrijp is dat juist ik, die de hele begraafplaatspoespas op Allerzielen aan mijn laars lap… dit stukje moest gaan schrijven!

Ziet dan niemand anders de wansmaak van dit gebeuren in, zodat ik me wel verplicht voel er zelf dan maar over te berichten? Noch in de pers noch waar ook zul je zelden iets negatiefs over haloween horen! En toch...

Willy.

04-11-2011 om 08:54 geschreven door Willy


» Reageer (1)
03-11-2011
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Oostende-Knokke.

Mijn ‘moederstad’ is dus Knokke. Mijn gaststad, waar ik eigenlijk een migrant ben sedert mijn pensionering, is Oostende. Het verschil tussen die twee badsteden is hemelbreed. Hoé in ’s hemelsnaam ben ik hier dan verzeild?

Wel, in de eerste plaats voel ik me overal thuis, vooral als er zeelucht is.

In de tweede plaats ben ik Knokke ontvlucht omdat ik in het huidige Knokke heimwee had naar het echte Knokke! Het vroegere Knokke, met zijn gastvrije en ruimdenkende inwoners! Maar helaas, zó gastvrij dat het overwoekerd werd door rijke ‘vluchtelingen’ uit het binnenland, die echt wel die ruimdenkendheid wisten te appreciëren en er op af kwamen, maar ze helaas niet zelf konden opbrengen! Ze integendeel langzaam maar zeker vernietigden door eender hoeveel te betalen voor een piepklein ‘woonhokje’. Aldus de grondprijzen de hoogte lieten injagen, en nu genieten van… ja, van wàt eigenlijk? Van datgene wat ze vernietigd hebben? Want van de oorspronkelijke joviale inwoners is al lang geen sprake meer. Die kunnen zich een vierkante meter grond te Knokke niet meer permitteren!

Gevolg: het is een toevluchtsoord geworden van de ‘beau monde’ die leeft van schone schijn! In mijn jeugd waren die er ook. Maar ze waren bezoekers. Op weekends. In de vakantie. Nu echter zijn ze inwoners geworden en hebben de originele Knokkenaars verdreven.

In Knokke word je beoordeeld naar het correcte merk van kledij en parfum, en vooral… naar het merk en de kostprijs van je auto!

In Oostende word je beoordeeld… naar je hond!

Misschien een rare vergelijking, maar ze is correct. Heb ik zelf ondervonden, en wel op dié manier:

Mijn auto’s waren meestal tweedehands kleine familiewagens. Waar ik er mee kwam, werd ik gewoon aanzien als… tja… ‘gewoon’ hé? Noch min noch meer. Gewoon ordinair. Niet de moeite waard er verder bij stil te staan.

Tot ik, door een toevallige samenloop van omstandigheden in de jaren tachtig de kans kreeg en benutte, om een amper twee jaar oude Citroën CX Limousine op de kop te tikken voor een appel en een ei! Nét dezelfde wagen waarmee de Franse president zich liet rondrijden! Supercomfortabele luchtvering, servostuur ook met lucht bediend en ongelooflijk precies en baanvast… kortom, echt een wagen om U tegen te zeggen. Ongelooflijk rijcomfort en bovendien Diesel, zodat de brandstofprijs ver onder dat van mijn vorige wagens lag. Bovendien lag het verbuik heel laag door de precies uitgekiende stroomlijn! Met die wagen rééd je niet, die wagen reed jou en bediende je op al je wenken. Puur rijplezier! Alsof je letterlijk zwevend naar je bestemming reed.

En trouwens de enige wagen waarin ik ooit ‘echt graag’ reed. Want ik ben een geboren tweewieler liefhebber, en dit was wel de enige wagen die me aan het besturen van een moto deed denken. Vraag me niet waarom, maar zo was het.

                                
                                                        
Verder een geslaagd futuristisch interieur, en lederen zetels waarin je je na 50 kilometer niet ongemakkelijk begon te voelen en je telkens wat moest gaan verplaatsen! Neen! Die sterk kuipvormige zetels namen je als het ware meteen in de juiste houding op en je kon blijven rijden zonder vermoeid te raken. Volledig ontspannen.

Verder dan dat had ik helemaal niet gedacht. De gelegenheid deed zich voor, ik was aan een nieuwe wagen toe, en ik greep de geboden kans.

Maar… Na korte tijd stelde ik vast dat mijn wereld onbedoeld veranderde. Waar ik kwam met die wagen was ik plots niet langer Jan Modaal! Neen! Deuren gingen wijdopen en ik werd met het nodige ontzag behandeld! Pas toen ging ik echt begrijpen dat de pluimen de vogel maken! Zéker wel in een mondaine badstad als Knokke! En ocharme… wat zegt nu een stomme auto over wie je bent? Maar toch werkt het zo. Zéker daar.

Nu ondervind ik plots hetzelfde in Oostende, maar het gaat niet om kledij of auto. Het gaat om de hond! Wel, ik vind die vergelijking toch wel erg frappant en ik moet toegeven: ik zou ook eerder het Oostendse voorbeeld volgen. Want een hond zegt toch wel degelijk iets over het baasje. Hij heeft toch tenminste een hart voor dieren. Al zegt dat lang niet alles, het is toch een stuk raker dan gewoon iemand achten om het merk van de auto waarin hij rijdt!

Maar zoals elke medaille een keerzijde heeft, ook de Oostendse heeft er een: hoogste werkloosheid van de hele kust. Hoge criminaliteit. Weinig werklust onder de jonge bevolking. Hoog leugenpercentage, want waar je in Knokke aandachtig naar een verhaal mocht luisteren en het ook doorvertellen… hier blijkt net het omgekeerde. Hier wordt er maar gewoon doorgepraat, puttend uit de actualiteit of gewoon uit de grenzeloze fantasie. Liegen tegen de sterren op, maar hier wordt dat blijkbaar niet als liegen aanzien. Hier worden eerder de wenkbrouwen gefronsd als iemand de waarheid spreekt!

En wat die criminaliteit betreft: ik ben bij mezelf Oostende ‘CCC’ gaan noemen: Criminal Coastal City. Waarom ik die ‘coastal’ ertussen zet is omdat Oostende ontegensprekelijk het hoogste criminaliteitscijfer van de KUST heeft. Maar dat is nog altijd een stuk lager dan veel steden in het binnenland die ik ken.

En dat leugengehalte: best verwarrend in het begin. Maar je went er wel aan en leert ermee leven en er rekening mee te houden. Zoals met alles trouwens.

En onder ons gezegd: liegen is inderdaad helemaal niet zo erg. Een leugenverhaaltje om het gesprek gaande te houden heeft ook zo zijn charme. Zo lang de belogene maar niet denkt dat het de waarheid is en het doorvertelt! En dat is nu juist wat je in Oostende nooit mag doen! Voor de rest is het hier zeker wel okee!

Gek hoe steden die geografisch zo dicht bij mekaar liggen zoveel verschil vertonen! De afstand Knokke-Oostende is 33 km. Daar tussenin ligt Blankenberge. En net als de afstand, houdt ook de mentaliteit in Blankenberge zo’n beetje het midden tussen de twee.

Willy.





03-11-2011 om 09:00 geschreven door Willy


» Reageer (0)
02-11-2011
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Culinaire extase!

Het was zaterdag weer zover: Aldi verkocht, naar jaarlijkse gewoonte, tijdelijk hele Serrano hammen. Van Spaanse makelij natuurlijk. Van witte zwijnen uit de Sierra Nevada als ik goed ben ingelicht. Zouden de hoogst levende zwijnen ter wereld zijn. Hoogstaande zwijnerij dus! (Net zoals onze Wetstraat, maar dan smakelijker). Maar ook… een topproduct! De hammen worden gedurende één jaar gedroogd in de gezonde berglucht en dan verkocht of geëxporteerd.

Natuurlijk heb ik me er eentje aangeschaft en de buit likkebaardend naar mijn hol gesleept. Snel mijn allerbeste mes nog allerscherper geslepen en… snijden maar!

Mensen lieve deugd! Wàt een festijn van smaken: een lekker blondje van Grimbergen, een schoteltje Serranohamblokjes, een handvol zwarte olijven… Héérlijk.

En jawel hoor! Jullie lezen goed: hamBLOKJES! Laat die zelfbenoemde keukenbonzen maar orakelen dat een klasseproduct als Serranoham in flinterdunne plakjes moet worden gesneden! Laat ze maar stoven in hun eigen vet, die alwetende TV-koks! Zonde om zo’n smakelijk product te versnipperen als blaadjes papier en ze aldus even smakeloos te verorberen. Moeten er dan een dipsausje of wat dan ook bij serveren om het nog een beetje smakelijk te houden.

Niks van. Ik laat me niet leiden door modes of trends. Ik laat me leiden door mijn eigen smaak. Blokjes van een goede halve centimeter. Zo in de mond. Je tong proeft al heel even iets! Maar wacht! De voorstelling moet nog beginnen. Want daar raakt het blokje tussen je tanden, en die beginnen te kauwen en te malen. Langzaam komen de smaakstoffen uit het blokje vrij en strelen je smaakpapillen. Heerlijke geneugten verspreiden zich in je mond als indrukwekkende vuurwerkfonteinen! En nét als de vlam der geneugten begint af te nemen ga je blussen met goede teug lekker gekoelde trappist. Dan een olijfje om de nasmaak een beetje te temperen en je voor te bereiden op een nieuw stukje, een nieuw slokje, en een nieuw olijfje.

De eerlijke en heerlijke smaken van de Spaanse hoogvlakten maken zich meester van je lijf en leden en dat gaat zo door tot het laatste stukje jamón de Serrano, het laatste olijfje, en het laatste slokje. En ontwaak je uit die heerlijke, bijna erotische droom. Olé!

Ja! Jullie hebben gelijk: ik ben een culinaire barbaar. Heb de foute smaak. Wil niet mee met de trend. Ben een dwarsligger. Een doorn in het oog van de TV koks, die willen dat we eten zoals zij voorschrijven. En bovendien eet ik nog, net als de oeroude homo sapiens, met de mond. Niét met de ogen! Een ware schande nu de chefs hun gebrek aan kookkunst toch oh zo graag verdoezelen door hun overschot aan kleurige fantasie op je bord! Desondanks blijf ik met de mond, en niet met de ogen eten. Tot spijt van wie benijdt. Om je ogen te bevredigen loopt er trouwens genoeg vrouwelijk schoon rond, zodat die niet te klagen hebben. Maar de tong wil ook wat!

Wat die tegenwoordige koks bezielt is misschien allemaal waar en culinair correct in de eenentwintigste eeuw. MAAR IK GENIET TENMINSTE!

En ik weet echt niet of die trendzetters hetzelfde kunnen zeggen van hun culinaire en oogstrelende hoogstandjes. Laat mij dan maar bij mijn standje blijven. Hoogstaand of laagliggend, het zal me worst wezen! Als het maar lekker is.

Willy.

02-11-2011 om 00:00 geschreven door Willy


» Reageer (0)
01-11-2011
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Mulders en Beekmans.

Ik weet niet of ik de namen goed spel, maar die twee waren, in mijn jeugd, regelrechte gangsters. Afkomstig uit Antwerpen geloof ik. Wat ze precies op hun kerfstok hadden weet ik niet meer. Het speelde zich af in de late jaren ’40 van vorige eeuw.

Hoedanook, die twee waren voortvluchtig. Ik moet toen 8 jaar geweest zijn, en stelde tot mijn verwondering vast dat je geen straat meer in kon lopen zonder dat er politie of rijkswacht aanwezig was. Met mitrailletes op de rug nog wel! Overal. In heel België! Ik vond het reuze boeiend. Eindelijk gebeurde er eens wat in dat saaie, vredige België: gangsters dan nog wel verdorie! Daar had niemand nog van gehoord sedert de bende van Baeckelandt!

Ik zat toen nog in mijn Wild West periode en verslond cowboyavonturen bij de vleet, waarbij zowat overal banken werden beroofd. Spannend! Maar helaas ver van huis. En nu doken plots twee echte gangsters op in België. Het hele land stond op de kop en er werd over niets anders gesproken dan over Mulders en Beekmans. Maar dat was pas het begin!

Plots bleken ze gesignaleerd in mijn geboortestad! Mijn geluk kon niet op… al was ik ook wel een beetje bang om die twee revolverhelden tegen het lijf te lopen. De spanning hing in de lucht. Stel je voor! Voor het eerst in mijn leven waren échte gangsters gesignaleerd in mijn buurt!

En naar de gesprekken op straat te oordelen had iedereen ze gezien: taximannen hadden ze in hun taxi vervoerd, winkeliers hadden ze besteld, wandelaars hadden ze zien lopen… De wildste fantasieën deden de ronde.

Maar waar rook is, is er meestal ook vuur, en inderdaad, enkele weken later werden ze gesnapt in een leegstaande villa te Knokke, waar ze zich verscholen. In een vuurgevecht daarbij werd ook nog een politieman in de arm geschoten!

Nog vele jaren bleven ze het onderwerp van veel gesprekken, want veel meer gebeurde er destijds niet in België.

Maar goed, de gangsters achter slot en grendel, de goegemeente kon weer rustig slapen, en de journalisten moesten van lieverlee weer over koetjes en kalfjes gaan schrijven.

En ja, jullie snappen het al! Ik bedoel met dit verhaal eigenlijk heel wat anders.

Wat ik bedoel is: in die tijden was het opduiken van een of meer gangsters maandenlang frontpaginanieuws. Mensen die nooit een krant lazen gingen er nu dagelijks een kopen om op de hoogte te blijven. De oplagen gingen waarschijnlijk verdriedubbelen! En bovendien: alle beschikbare middelen en mankracht werd ingezet! Want zoiets kon niet in een beschaafd land. Zoiets moest zo snel mogelijk de kop worden ingedrukt.

Tja, het was dan ook niet niks! Twee gangsters in ons vaderland! Suspence tot en met.

Nu? Een bankovervalletje? Een moordje? Een verkrachtinkje? Ach jongens, hoogstens één dag frontpaginanieuws en daarna naar de ‘fait divers’. Van diefstal zondermeer spreken we niet eens meer! Véél te banaal. Véél te dagelijks!

Wat is er, in de laatste 50 jaar, dan wel met ons vaderland gebeurd? Hoe kón men dat laten gebeuren? Hoe zouden Vlamingen die, na 50 jaar op een andere planeet te hebben gewoond, terugkomen, denken over de nieuwsberichten? En vooral: wat zouden ze denken van de politici die dit alles zomaar laten gebeuren? Méér zelfs: het een boost geven door criminaliteit uit alle werelddelen aan te trekken? Naar ons land te lokken met likstokken en stroop?

Hoe zouden ze staan tegenover de clowns die ze in het parlement zien zetelen en met veel geleerde woorden alleen maar gebakken lucht produceren? Heel onveilige lucht dan nog wel! Zouden ze uitbarsten in een schaterlach of zouden ze hun tranen ongebreideld laten vloeien?

Ik heb er het raden naar. Maar heb wél een goede raad voor dergelijke mensen:

Kom niet terug! Blijf waar je bent want hier zul je je ogen niet geloven en alleen maar verloedering zien van jullie eens zo mooi en vredig vaderland. Verloedering van steden en gebouwen. Verloedering van onze cultuur. Verloedering van de mooie waarden waar we eens in geloofden en voor wilden vechten. Tot… ons dit verboden werd door de eigen leiders! Tot… vaderlandsliefde veroordeeld werd als racisme!

Deze week ving ik nog maar eens zoiets op in het nieuws: er zou dringend werk gemaakt worden van het hervormen van Justitie! Ach ja, lieve Pipo’s! Droom maar rustig verder! Hervorm maar lustig door tot alles hervormd is. Daarna kunnen jullie dan weer beginnen aan het hervormen van de hervormingen! Wat dachten jullie daarmee op te lossen? Is het toverwoord ‘hervormen’ nu in jullie midden gedrongen als nieuwe zaligmakende stemmentrekker? Om nog even aan de bak te kunnen blijven?

Hoe ‘hervormd’ is de politie? Dezelfde, of minder mensen, met nog meer beknotting van hun bevoegdheid, moeten nog steeds hetzelfde werk doen. In een ander uniform en andere structuur. Heeft onwaarschijnlijk veel geld gekost, en ja! Het is ‘hervormd’. Maar is het verbeterd? Is de burger nu veiliger? Kan hij nu eindelijk weer op beide oren slapen? Worden criminelen nu niet meer gesteund en aangemoedigd door vadertje staat? Worden ze ook niet meer geïmporteerd? Zijn die bankovervallen, moorden en verkrachtingen nu eindelijk voorbij? Want dàt was toch de bedoeling na de zaak Dutroux? Daarvoor toch moest zoveel geld worden gespendeerd aan de ‘hervorming’ van de politie?

Maar de zaak Dutroux was nog niet koud of daar kwam de zaak Ronald Jansens alweer boven! Ondanks de politiehervorming die dergelijke blunders juist moest uitsluiten!

En wees gerust! Blunders worden altijd gemaakt op lager niveau. Maar worden wél veroorzaakt door belachelijke regeltjes en wetjes op veel hoger niveau, door mensen die de consequenties van hun domme verzinsels niet snappen, maar daar mag niemand over spreken! Want op hoger niveau doe je niks dat op praktijk gelijkt! En wie niks doet kan ook niks misdoen. Altijd weer zijn de ‘kleintjes’, de lui die de hete kolen uit het vuur moeten halen, de schuldigen. Want die groten? Tja, die zijn groot en ik is klein en dat is niet eerlijk!

Voor de meeste zaken loopt de politie nu zoveel als met geboeide handen. Bezwijkend onder de wetjes en regeltjes die ernstig politiewerk volledig dwarsbomen! Alsof vadertje staat het zo wil! Alsof vadertje staat tegen elke prijs de criminaliteit en de maffia wil steunen.

Want als het misloopt is nooit de Wetstraat verantwoordelijk. Neen! Er wordt pietluttig gezocht naar pietluttige foutjes die een der kleintjes misschien wel zou kunnen gemaakt hebben. Foutjes die niet kunnen uitblijven in een korps dat gebukt gaat onder de vele onmogelijke regeltjes die elke vorm van ernstig politiewerk in de weg staan!

Soms vraag ik me af of geen enkele advocaat ooit het lef zou hebben om de staat voor het gerecht te slepen als de door haar geïmporteerde misdaad nog maar eens het zoveelste slachtoffer maakt!

De moraal: als een wet tegenwoordig maar in grote mate wordt overtreden, dan wordt het gewoon door de vingers gezien of wordt de wet afgeschaft. Veel makkelijker dan zinnige wetten in stand te houden! Veel veiliger om met 'cleane' misdaadstatistieken te kunnen afkomen.

Rookverbod op café doen respecteren is trouwens véél belangrijker! Dat om de hoek iemand wordt doodgeslagen... nou ja, kijk niet achter de hoek hé? Dan zul je ook niet moeten zeuren!

Willy.

01-11-2011 om 09:15 geschreven door Willy


» Reageer (0)
31-10-2011
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Blogspam.

Sommigen hebben het al gemerkt, anderen niet. Ik ben verplicht geweeest om mijn blog een beetje te beveiligen voor de reclamemaffia, die schaamteloos reclame plaatst via ‘reacties’! Meestal ellenlange saaie reclameboodschappen in het Engels. Ik zou zeggen: antireclame eigenlijk, want wie wil nu iets kopen aan spammers? Beter kunnen ze echt niet doen om hun producten de hel in te wensen!

Hoedanook, voortaan dien ik elke reactie die jullie via ‘reageer’ plaatsen op mijn blog, zelf eerst goed te keuren. Zo ben ik lekker van die reclame af, maar de medaille heeft een keerzijde: na goedkeuring kan het vele uren duren voor de reactie er daadwerkelijk op komt. Ik vraag dus begrip voor deze situatie die niet aan mij ligt, maar aan het feit dat bij Seniorennet blijkbaar nog altijd met postduiven wordt gewerkt.

Tot slot: het gaat er me niet om negetieve kritiek te weren! Integendeel, die zou ik juist appreciëren en zal die zéker altijd goedkeuren.

To the spammers: sorry guys, it’s useless without my permission! Try elsewhere or go to hell where you belong!

Willy.

31-10-2011 om 09:08 geschreven door Willy


» Reageer (0)
30-10-2011
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De Bruine Lijn.

Sinds kort heeft De Lijn beslist dat je enkel maar aan de voorzijde mag instappen op de bus; de achter- en middendeuren dienen voor het uitstappen.

Hoera! Mooi gestructureerd. Gedaan met die eeuwige chaos. Zo ziet de chauffeur tenminste wie instapt en wie betaalt. Ja toch? Neen! Het werkt een beetje anders: de vóóringang dient voor de blanke Vlamingen die betalen. De achterdeuren zijn bedoeld voor de gekleurde ‘tot Vlaming benoemde’ allochtonen die vinden dat ze niét moeten betalen. Die vinden dat we racistisch zijn als ze moeten betalen.

Tenminste, zo ervaarde ik het deze week nog maar eens.

Stap op de bus, in de ene hand een zak koopwaar, in de andere arm mijn hond. Busje leek propvol. Ook het middenpad. Bleef naast de chauffeur staan omdat er geen andere mogelijkheid was, en liet toen de bus vertrok mijn blikken door de binnenkant dwalen. Nét achter de middenste deur stonden twee allochtonen breeduit de hele doorgang van de bus te belemmeren. Vóór hen stond het middenpad propvol. Daarachter, voor zover ik kon zien, waren de meeste plaatsen onbezet. Ze stonden daar netjes te brabbelen en als prop in de gootsteen te fungeren. Niemand leek er voorbij te durven!

Ja hoor! Met alle Chinezen, maar niet met dendeezen! En ik wurmde me met hond en boodschappentas een weg door de opeengeperste massa. Kwam bij de allochtonen. Weken niet. Ik nog minder. Deed of ik struikelde en trapte hard op de een zijn voet, zodat hij wel moést uitwijken. Liep tussen de twee door en had een zee van ruimte. Zélfs een zitplaats nét achter de deur en de twee allochtonen die me nog even boos aankeken en dan verder brabbelden in hun kleutertaaltje.

Even verder stopte de bus aan een halteplaats. Een jonge blanke man, met een kind in een buggy, stond net vóór die twee allochtonen in het middenste deurgat omdat hij ook geen betere plaats vond met die grote buggy en de weledele heren allochtonen niet tot last wilde zijn door om doorgang te vragen. Niemand had gebeld, dus niemand moest afstappen en bijgevolg bleef hij rustig tegen die deur aanleunen.

Verkeerd gegokt! Terwijl de ‘gewone’ mensen vooraan nog instapten, vloog die deur plots open, viel de man eruit en kon de buggy nog nét tegenhouden met de voeten. Waarom voor de duivel was die deur geopend? Dat bleek al gauw: een bruin gekleurde allochtone tiener stapte parmantig langs de gevallen man heen de bus op! Door de middendeur! Waar blanken niet mogen opstappen! Maar allochtonen blijkbaar wél!

Handen in de zakken, zich van geen kwaad bewust, niet uitkijkend naar de automaat voor zijn ticket dat hij hoogstwaarschijnlijk toch niet eens had, en met een schouderklopje aan zijn twee ‘collega’s’ liep het bruintje de bus door naar achter en nestelde zich daar zonder enige vorm van schaamte op een zetel. Vooraan waren de blanken nog aan het opstappen en persen, omdat niemand die bruintjes blijkbaar durfde voorbijlopen, laat staan op de tenen trappen.

De blanken in de bus keken mekaar aan… er werden veelbetekenende blikken gewisseld, en ik kon niet nalaten om luidop op te merken:

- Tja, je moet maar de juiste huidskleur hebben in België hé?

Willy.

30-10-2011 om 08:58 geschreven door Willy


» Reageer (3)
29-10-2011
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Islam versus kapitalisme.

We zijn allemaal, als behoudsgezinde Vlamingen, gehecht aan onze cultuur en waarden. Enfin, hoop ik toch tenminste. We staan wantrouwend tegenover vreemde culturen, en dat bleek telkens weer terecht. Maar… is àlles in onze cultuur dan beter dan in andere culturen? Kunnen we daar echt helemaal niks van leren? Ik twijfel!

Want je kunt een cultuur of religie dan wel kinderachtig, belachelijk of wreedaardig vinden… er valt altijd wel ergens iéts uit te leren want niet alles kan slecht zijn.

Zo vernam ik, weer in het nieuws in verband met Dexia, dat Islamitische banken geen interesttoestanden kennen! Je plaatst er een bedrag om het veilig te stellen of gewoon om je rekeningen te betalen, maar interesten krijg je niet, of het nu een rekening of spaarboekje betreft! Interesten zijn taboe in die cultuur. Wat je niet verdiend hebt hoort je blijkbaar ook niet toe! Goed zo! Vind ik.

Wel, ik vind dat daarover na te denken valt!

En nu zou je kunnen zeggen: “Hé, dan doe je eigenlijk verlies want meestal vermindert de munt in waarde en is de rentevoet gewoon een middel om die devaluatie te neutraliseren!”

Juist! Maar zou het devalueren nog grote vormen aannemen als niemand nog kon speculeren? Noch in geld via de banken en de beurs, noch in vastgoed door telkens weer de prijzen ervan de hoogte in te jagen? Want dààr juist steken de meeste addertjes in het systeem: slimme speculanten verrijken zichzelf schaamteloos door koop en verkoop, en het zal hún worst wezen dat daardoor gezinnen, bedrijven, banken en zelfs hele landen failliet gaan! Me dunkt dat dit systeem misschien lang, maar zéker niet eindeloos kan doorgaan. Want dat zou er op de duur toe leiden dat aan het eind nog één mens al het geld van de wereld in handen heeft en alle anderen verhongeren!

Toch stof om even dieper over na te denken vind ik. Niet dat ik me ooit zou bekeren tot de Islam, maar op dit ene punt hebben ze misschien wel gelijk! Het kan niet dat geld telkens weer meer geld genereert door ons systeem van interesten. Wat heb je zélf gedaan voor de je toegeworpen rente? Dat is noch min noch meer dan ‘gekregen’, en niet ‘verdiend’ geld. Woekergeld eigenlijk! En hoe meer geld je hebt, hoe meer je er bijkrijgt. Zomaar.

Lijkt me niet echt de juiste weg naar een eerlijkere verdeling van het kapitaal! Integendeel, het impliceert dat je alleen maar rijker kunt worden als je al rijk bent! Ten koste van de armen natuurlijk!

Maar, wantrouwend van nature zoals ik nu eenmaal ben, heb ik toch weer naar addertjes onder het gras aan het zoeken geweest! Dat het systeem op zich, mits goed uitgevoerd, een stuk eerlijker is dan het onze, daar moet je me niet van overtuigen.

Maar… hoe komt het dan dat in Islamitische landen de sjeiks en emirs zwemmen in het geld en de luxe terwijl de bevolking arm en onwetend blijft? Zit er in dat systeem soms een achterpoortje dat zegt wie wél en wie niét van dergelijke opbrengsten mag profiteren? Een van de vele slimmigheidjes om zelf steeds rijker te worden en de armen steeds armer?

Dat moét wel als ik het zo bekijk. Bovendien zitten dergelijke geniepigheidjes in zowat alle religies. Want religies hebben nu eenmaal als hoofddoel zichzelf te verrijken ten koste van de ‘gelovigen’. Wie dat anders ziet is gewoon kinderlijk en hopeloos naief.

Maar het gaat me hier niet over het naar eigen hand zetten van ‘Goddelijke’ wetten. Het gaat me om de theorie van het systeem, en die vind ik in elk geval een nader onderzoek door specialisten meer dan waard.

Het probleem is wél dat niemand een dergelijke studie, en eventuele invoering van het systeem zal sponsoren, want om dat te doen moet je vermogend zijn. En het resultaat kan alleen maar ongunstig zijn voor vermogenden!

Tja… we hebben nog een heel lange weg te gaan alvorens het mens’domme’ eindelijk eens mens’slimme’ wordt en verder gaat denken dan het grenzeloos en schandalig verrijken van het eigen persoontje.

Een tweede opmerking die ik heb op dat systeem dat ‘profiteurs’ blokkeert, is dan de handelswijze van de allochtonen hiér! Of profiteren die soms niét van de gebrekkigheden van ons systeem?

Maar ja, dat zullen ze dan wel weer ‘op zijn Moslims’ van tafel vegen: ze profiteren immers niet van Moslims, maar van ketters, en dàt mag dan wél weer. Zéker als het met achterlijke goedkeuring van de ketterse leiders gebeurt.

Willy.

29-10-2011 om 11:41 geschreven door Willy


» Reageer (0)
28-10-2011
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Keffertjes.

Ja, ik liet het me ook ooit wijsmaken: chihuahua’s zijn onuitstaanbare keffertjes! Heb het ook dikwijls zelf ondervonden.

Wel, ik ben gelukkig om met Chico het tegendeel te kunnen bewijzen! Een voorvalletje deze week zette me er toe aan dit stukje te schrijven over mijn beest.

Mijn vrouw heeft namelijk gedurende zes dagen een dagelijks spuitje nodig (acute lumbago). Daarvoor komt een verpleegster aan huis. Wel, de eerste morgen rond 11 uur ging de bel. Chico lag te slapen op mijn schoot, maar was natuurlijk onmiddellijk klaar wakker en allert! De huisbel! Er komt iemand! Hij was niet meer te houden van nieuwsgierigheid. Ik stond op, hield Chico in de armen, en ging de deur openen met de parlofoon.

Nu kon ik drie dingen doen: Chico in zijn bench in zijn kamer zetten voor die paar minuten, hem los laten lopen met als gevolg dat hij zéker van nieuwsgierige vreugde tegen die mevrouw zou aanspringen, of hem gewoon in mijn armen houden.

Ik besloot het laatste. Zo kon zijn nieuwsgierigheid bevredigd worden zonder dat hij tegen haar op moest springen. En zo gebeurde. Ze kwam binnen, Chico keek haar nieuwsgierig blij aan en voelde aan mijn uitstraling dat het ‘veilig’ was.

Gedurende de tijd dat ze in huis was, bleef hij weer rustig op mijn schoot zitten en gaf geen kik. Bleef haar gewoon in het oog houden. De dame begreep het niet! Zegde dat waar ze ook maar kwam waar een Chihuahua in huis was, het één gekef was zo lang ze binnen was. Had daardoor zelfs een grote afkeer van Chihuahua’s gekregen.

Wel, nu moet ik toch even ere geven wie ere toekomt: gelukkig volgen wij al jaar en dag de uitzendingen van Cesar Millan (hiernaast), de Mexicaanse hondenfluisteraar op National Geografics. En daardoor hebben we Chico kunnen opvoeden naar zijn steeds terugkerend voorbeeld. Die man is gewoon een fenomeen en begrijpt honden onmiddellijk! Echt een expert in ‘hondenpsychologie’! Je zou denken dat hij in een vorig leven zelf hond is geweest, zo goed is hij op ze afgestemd. En reken maar dat ze hém ook begrijpen! Zélf heeft hij thuis een roedel met een veertigtal honden van allerlei rassen!!! Die hem allemaal aanzien als de onbetwiste roedelleider en hem stipt gehoorzamen. Niét omdat hij macht uitstraalt. Wél omdat hij kalmte uitstraalt en die kalmte, samen met wat hij van ze wil, op de dieren weet over te brengen!

Een hond kun je, dat leerden we van hém, geen ongewenst gekef afleren door zélf nog luider te gaan ‘keffen’. En helaas is dat nu juist wat veel hondenbaasjes wél doen! De hond voelt dan de stress aan in de stem van het baasje en denkt “Ha, ik doe het goed, want baasje doet ook mee”. (Hé, is dat bij kleine kinderen niet net zo?)

Helemaal verkeerd dus. Cesar leerde ons dat een hond dan misschien wel weinig verstaat van gesproken taal, maar zich wél enorm laat beïnvloeden door wat baasje uitstraalt. Hondje keft gestrest, baasje ook gestrest door het gekef, en die twee jutten mekaar gewoon verder op tot in het oneindige.

Zodra de stembanden van Chico zich gingen ontwikkelen en hij begon te keffen, vooral dan naar honden op TV en honden die hij door het raam in het park zag lopen, hebben we dat heel kalm aangepakt, de lessen van Cesar indachtig. Hem vastgepakt en strelend gerustgesteld. Zachtjes ‘Neen Chico’ gezegd. En na enkele weken wierp dat vruchten af. In zoverre dat we zondag een compliment kregen van die verpleegster. Zo had ze een chihuahua nog nooit beleefd!

En toch… oh ironie… is er één TV programma dat we helaas (voorlopig) niet meer kunnen bekijken met Chico in de buurt!

Juist: “The dogwhisperer”! Tja… daar komen dan ook eindeloos veel blaffende honden in en hem zover krijgen zelfs dààr niet meer op te reageren zal nog wel wat geduld vergen. Maar we krijgen hem wel zover.

Zelfs de hond van de buren blaft telkens als ik op de overloop kom met Chico en de lift neem. Er was een tijd dat Chico daarop reageerde met een gelijkaardig gekef. Nu niet meer! Verspilt er totaal geen aandacht meer aan. Doet of hij niets hoort. Lijkt zich veel hoger te achten dan een belachelijk keffende hond.

En ja hoor, elke dag hou ik weer een beetje meer van mijn hond. Elke dag weer stel ik vast dat hij een eigen persoonlijkheid heeft en heel snel van zijn fouten leert! Of ik hem nog zou willen missen? Voor geen geld ter wereld!

Ach, was het ook maar zo met kinderen! Misschien zou het zo wel kunnen zijn, als beide ouders gelijkgestemd zijn en er niet de voortdurende stress en verantwoordelijkheid van een gezin vol kinderen heerste. Want dan raak je ook gestrest, straalt dat uit naar de kinderen en… ‘there we go again’!

En nu stelt zich nog één grote vraag: waarom zijn juist chihuahua’s zo’n keffertjes? Ik denk niet dat dit eigen is aan het ras. Het is eerder eigen aan alle rassen, maar de chihuahua’s spannen de kroon doordat ze veel meer kans maken verkeerd te worden opgevoed.

Die lieve kleine schatjes zijn toch oh zo hartveroverend, en geen mens denkt eraan ongewenst gedrag af te leren. Geen mens denkt eraan dat in dat piepkleine lichaampje een heuse grote hond schuilt. Een hond met alle gaven, gebreken en streken van alle honden. Een hond die je naar je hand moet zetten. Die je moet opvoeden. Een hond waarvan je nooit mag vergeten dat hij net zoals alle andere honden afstamt van de wolf. En eigenlijk thuishoort in een strenghiërarchische roedel.

Daarom dus.

Denk ik.

Willy.







28-10-2011 om 00:00 geschreven door Willy


Categorie:Chicofotos
» Reageer (0)
27-10-2011
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.I have a dream!

Jefke stond uit te kijken voor zijn raam. Bewonderde de blauwe hemel, het groene gebladerte en de veelkleurige bloemen in zijn tuin. En hij dacht dat het goed was.

Het volgende moment trof een zware aardbeving de regio en ging het licht uit voor Jefke! Floep! Stekker eruit… hersenen dood. Het lichaam verpletterd onder een zware balk. Als een vlieg onder een vliegenmepper.

Jefke voelde er niets van. Het werd alleen maar donker in zijn geest. Begreep er ook steeds minder van, want daar begonnen wazige zwart-wit beelden de duisternis te doorbreken. Hij spande zich in om die omtrekken te herkennen. Aanvankelijk lukte hem dat niet, maar ze werden steeds feller en duidelijker. En toen zag hij héél scherp en tot zijn afgrijzen het verhakkelde lichaam van Jefke liggen onder de balk. Grote paniek!

Maar het zwart-wit beeld verdween en maakte plaats voor allerlei felle kleuren. Kleuren die steeds mooier werden en tenslotte samensmolten in één felwitte nevel. Een nevel die hem meezoog als in een windtunnel. Wàt een ervaring! Vooral toen de nevel optrok en hij vaststelde dat hij het hele universum aan het doorkruisen was.

Sterren en planeten schoten hem voorbij en in een mum van tijd had hij het complete heelal achter zich gelaten en was er… niets meer! Geen zwart, geen wit, geen kleur. Niets. Totaal niets. Totale leegte! Niet eens enig gevoel!

Maar weer veranderde zijn belevingswereld. Vage gestalten kwamen hem tegemoet en lachten hem vriendelijk toe. Gestalten die, scherper wordend, al de vrienden, familie en kennissen bleken te zijn die hij op aarde had gekend.

Ze leken hem iets te willen duidelijk maken. En gaandeweg begreep hij dat ze hem wilden zeggen dat die lichamen niet hun normale verschijningsvorm was. Hem wilden voorbereiden op een enorme shock. Jefke begreep het niet zo goed. Waarom zou je aardse lichaam nu niét je normale verschijningsvorm zijn? Wat was die dan wél?

Maar er werd hem nog meer ingeprent dat hij nog minder begreep. Het duizelde hem allemaal een beetje en hij hoopte dat die nare droom maar gauw voorbij zou zijn. Probeerde in zijn arm te knijpen om wakker te worden, maar er was geen arm. Er was niet eens een lichaam! Nu werd hij pas écht ongerust.

Het schouwspel rondom hem nam steeds weer andere vormen aan. Vormen waarover hij zich verbaasde dat hij ze zag zonder ogen! Heerlijke geuren dreven hem tegemoet, en toch was er geen neus. Nooit gehoorde muziek van nooit gehoorde instrumenten streelden dat wat hij dacht zijn oren te zijn, maar die waren er niet!

Steeds weer nieuwe gezichten doemden op uit het nooit geziene kleurenpalet. Sommige gezichten heel vreemd, maar prachtig gekleurd. Kleuren die met aardse ogen niet konden worden waargenomen. Niet in het kleurenspectrum hoorden!

Andere gezichten dan weer bleken alleen maar uit vale grijstinten te bestaan, waaruit hij begreep dat dit personen waren die ‘helemààl niet meer waren’. Verdwenen waren uit het ‘beleven’. Alsof ze er nooit geweest waren. Alsof ze op aarde enkel maar voor decor hadden gediend. Om hem een en ander in de weg te leggen en hem de nodige levenslessen te leren. Door hem te pesten, te vernederen, te bedriegen…

En tenslotte verdwenen die grijze gezichten helemaal. De revue van het onbelangrijke was gepasseerd. Nu namen de felgekleurde gezichten weer in hevigheid toe en verdreven het grijze. Hij begon te begrijpen dat dit de mensen waren die echt iets voor hem hadden betekend op aarde.

Maar dan plots, net toen àlle ‘vriendelijke’ gezichten zich samen binnen zijn oneindige gezichtsveld bevonden, gingen ze vervagen. Of neen! Ze vervaagden niet! Ze liepen in mekaar over tot ze nog slechts één en moeilijk te herkennen gezicht vormden. En dan begon ook dàt gezicht als het ware op te lossen en over te gaan in iets enorms. Iets dat hij nog nooit had gezien en ook nooit zou kunnen gezien worden met lichamelijke ogen! Iets dat zijn gehele gezichtsveld innam. Iets, zó mooi, dat Jefke er geen woorden voor vond. Alleen al het aanschouwen ervan deed hem een gevoel krijgen dat hij alleen maar kon omschrijven als lijkend op het aardse gevoel van ‘vlinders in de buik’, maar dan duizend keer sterker. Het voelde ook niet zo tijdelijk aan als op aarde! Het voelde integendeel aan alsof het alleen maar kon versterken en tot een eeuwigdurende climax zou leiden.

En een stem fluisterde hem… neen… drong binnen in zijn geest en liet hem weten:

- Ik ben het universele bewustzijn. De plaats waar je vandaan komt en waar alle goede zielen naar terugkeren. Welkom terug in je eigen midden.

En het ‘ding’ werd groter en groter, en Jefke werd er als het ware in opgelost. Het werd hemzelf. Hemzelf, samen met duizenden anderen! Anderen die onherkenbaar geworden waren zoals ze deel uitmaakten van dat ene grote geheel.

Nu pas begreep hij wat ze hem eerst probeerden duidelijk te maken over aardse lichamen! Hier waren geen aardse lichamen; aardse lichamen die toch maar oud en lelijk worden om tenslotte te verrotten. Hier was iets anders. Iets veel mooiers en blijvends. Wàt het precies was kon hij nog niet vatten, maar zijn gevoel zegde hem dat hij ‘thuis’ was van een lange, enge reis. En hij had nog een eeuwigheid om al de geneugten van dit hervonden paradijs te gaan verkennen.

En hij werd niet meer wakker! Wilde niet eens meer wakker worden! Dàt was de droom die hij zijn hele leven had nagejaagd. En uit dié droom zou hij nimmer of nooit nog willen stappen. Niet in alle oneindige eeuwigheid!

En ergens héél ver weg, op een miezerig klein aardkluitje, werd een begrafenis gehouden. Werd vol medelijden geweend en getreurd voor dat ‘arme Jefke’!

Willy.

27-10-2011 om 09:19 geschreven door Willy


» Reageer (1)
26-10-2011
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Bloggen.

Straks word ik eenenzeventig, en zowat mijn hele leven heeft bestaan uit nadenken. Tenminste, ik heb natuurlijk vanalles gedaan en meegemaakt zoals iedereen, maar er minder bij gepraat en er des te meer over nagedacht. En ik kan me geen moment herinneren dat ik niét aan het nadenken was. Zelfs van in de wieg! Ik herinner me zelfs (mijn allervroegste gedachte) dat ik me in de wieg lag af te vragen hoe het kwam dat ik het ene moment kon zien, het andere niét. Tot ik ontdekte dat ik mijn ogen kon openen en sluiten… En het denken over de dingen des levens was gestart. En eigenaardig genoeg, dat ‘moment’ herinner ik me alsof het gisteren was! En ik bleef nadenken!

Nadenken over wat ik worden wou.
Nadenken over de zin van het leven.
Nadenken over hoe ik mijn taak het beste kon vervullen.
Nadenken over hoe ik iets kon betekenen voor de maatschappij die me te eten gaf.
Nadenken over hoe ik anderen niet tot last moest zijn.
Nadenken over hoe iets veel eenvoudiger zou kunnen.
Nadenken over het gedrag van mezelf en van anderen…

Denken en zoeken. En overal de juiste lessen uit proberen te trekken. Dacht zoveel na dat mensen me, en terecht toch wel, heel dikwijls asociaal vonden. Kon het niet helpen, want wat ik aan het bedenken of zoeken was vond ik, voor mezelf althans, veel interessanter dan een zinloos babbeltje over een banaal en zinloos onderwerp.

Maar helaas, gedachten zijn vluchtig. Het effect ervan op je persoonlijkheid blijft meestal wel, maar de grondgedachte vervliegt en lost op in de tijd. Omdat er teveel gedachten overheen werden gegooid.

En toen ging ik uiteindelijk nadenken over de zin van het nadenken!

Straf hé?

Want ja, wat voor zin heeft het voortdurend te denken, die hele hoop gedachten en conclusies zomaar ergens een plaatsje in je hersenpan proberen te geven, om ze vervolgens weer te laten overwoekeren door weer nieuwe gedachten. Mijn hersenen leken soms wel een rozentuin met hopeloos verwilderde rozen en doornen, waarin een kat haar jongen niet meer terugvindt.

Het allemaal te boek stellen? Welke uitgeverij zou zoiets willen uitgeven? En als je het enkel voor jezelf houdt, dan ligt het daar ook maar te liggen hé? En is niet eens meer vatbaar voor toegevoegde waarden.

En toen ontdekte ik het bloggen! Vond ik eindelijk een uitlaatklep voor die hele stapel opgeslagen en ongestructureerde levenservaring. Ergens hopend er anderen de ogen mee te kunnen openen, maar achteraf beschouwd bleek het vooral voor mezelf goed te zijn! En dat vind ik mooi meegenomen.

Want ik leerde er mezelf beter mee kennen. Nu al die losse en half vergeten gedachten enige structuur begonnen te krijgen vond ik eindelijk mezelf helemaal terug en vooral de redenen waarom ik op een bepaalde manier reageer op een bepaalde situatie. Kon ik terugbladeren naar ‘momenten’. Vergeten momenten soms, maar momenten die me langzaam maar zeker voortdreven naar de mens die ik nu ben.

Goed of slecht speelt hierbij totaal geen rol. Het komt er vooral op neer dat je ‘jezelf’ in schrijftaal bent gaan omzetten en daardoor jezelf ook een stuk beter gaat begrijpen. Alsof eindelijk alles in de plooi valt en alle kleine dingen en gebeurtenissen weer hun invloed op je persoonlijkheid kunnen bewijzen. Een grandioze manier om je vluchtige gedachten in een iets vastere en blijvende vorm te gieten.

En toch… ook dat proces dat tot bloggen aanzette heeft jaren geduurd! Jaren waarin ik blogs van anderen bekeek en vaststelde dat dàt niet was wat ik wou! De een schrijft over dagdagelijkse banale gebeurtenissen (de besten nog), de ander plaatst dagelijks een fotootje van zijn tuin… van zijn hond… van zijn vrouw… of brave gedichtjes en gebeden…

NEEN! Ik moest méér kunnen halen uit een blog. Als dàt het maar was hoefde het niet voor mij. Tot ik plots een blog ontdekte met steekhoudende waarheden en een vlotte schrijfstijl. Dàt begon er op te lijken. Daar kon je wat van leren. Dàt gaf me een voorbeeld van hoe het verder moest. En mijn blogtrein vertrok. Aanvankelijk nog wat met horten en stoten, zich soms van wissel vergissend, maar altijd weer zoekend naar een definitief concept om verder mee door te gaan.

En helemáál recent, vandaag pas namelijk, ging ik plots nadenken over de zin, MIJN zin, van het bloggen… en begon aan dit stukje.

Willy.

26-10-2011 om 09:14 geschreven door Willy


» Reageer (1)
25-10-2011
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Eigen schuld 2.

Mijn column over het verdoezelen van ‘eigen schuld’ als moderne manier van opvoeden was nog maar pas gepubliceerd toen zich alweer een voorbeeld voordeed.

Spelend met Chico, miste hij zijn greep naar een speeltje en had de mouw van mijn pull vast! Tot hier geen probleem, en ik riep ‘af Chico’. Wou hij niet! Ging integendeel verder spelen en harder trekken en enkele steken kwamen los. Ik maakte zijn bek los ervan en bekeef hem terwijl ik de losgeraakte steken toonde. Hij begreep het. Droop af met de oortjes in de nek… schuifelde langs de muur naar het verste hoekje en zat daar bedremmeld en schuldbewust te kijken. Durfde niet meer naderen. Ik had intens medelijden met hem, zoals hij daar droevig zat, maar wou dat niet tonen. Integendeel! Zéker een half uur bleef ik ‘boos’ op hem en toonde hem de losse steken, die telkens weer de oortjes naar achter deden gaan.

Schuldbewuster kon de arme stakker echt niet kijken! Toen vond ik het eindelijk welletjes en gaf hem een opbeurende knuffel.

Waarmee ik maar zeggen wil: ‘eigen schuld’ moét ingepeperd worden. Minstens tot de schuldige zijn schuld voldoende beseft om de fout niet meer te herhalen. Zowel bij mensen als bij honden. Pas dàn is het ‘ongeluk’ omgekeerd in een geluk en heeft de ‘schuldige’ iets geleerd.

Het betrof hier inderdaad wél een ‘ongelukje’. Maar het grootste onheil had vermeden kunnen worden had hij onmiddellijk naar me geluisterd en zijn greep gelost. En dàt wou ik hem duidelijk maken.

Bij mensen werkt het nét zo… maar zo mag het niet meer! Je zou te grote wonden kunnen slaan in de onschuldige zieltjes!

En wat Chico betreft heeft dit voorval ons weer een stukje dichter bij mekaar gebracht, want hij heeft er zéker een goede les uit getrokken. Dat zag je zó aan zijn snoet. En ik hou weer een beetje meer van hem.

Ja… elke dag een beetje meer. Over hoeveel mensen kun je hetzelfde zeggen? Mijn persoonlijke ervaring is dat hoe beter je mensen leert kennen, hoe minder je van ze houdt. Bij veel mensen is het dan ook eerder: ‘elke dag een beetje minder’!

Moeten honden ons nu persé leren dat het ook anders zou kunnen als mensen maar niet zo eigenwijs zouden zijn? Eerst hun eigen ruiten ingooien door eigenwijs en stom gedrag, domme ruzies soms, en dan hoogst verwonderd zijn als je na verloop van tijd niet meer van ze houdt!

Moet ik hieruit besluiten dat dieren logischer denken dan mensen? Helaas wél!!!

Willy.

25-10-2011 om 09:14 geschreven door Willy


» Reageer (0)
24-10-2011
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Eigen schuld!

De titel van dit column is eigenlijk taboe binnen onze samenleving!

Mag nooit meer worden uitgesproken!

Het frustreert de ‘schuldigen! En dat mag niet weet je wel? Ze zouden zich wel eens schuldig kunnen voelen en dat is niet goed voor de geestelijke gezondheid.

En nochtans… als je even je grijze hersenmassa laat werken en er eens goed bij stilstaat, waaruit hebben wij dan onze kostbaarste levenslessen getrokken? Juist! Uit soms onbezonnen daden die verkeerd afliepen door… eigen schuld! Door met onze neus in ons zelfveroorzaakt vuil te worden gedrukt! De grootste levenslessen bleken telkens weer uit de grootste fouten voort te spruiten!

Door voor jezelf heel goed te beseffen dat niemand anders dan jijzelf de schuldige waart, was je al goed op weg om deze fout nooit meer te herhalen. En was je weer een beetje wijzer geworden.

En had je niet het lef jezelf schuldig te achten, dan waren daar wel anderen voor die je een spiegel voor de neus hielden! En in beide gevallen zat er niks anders op dan zelf opdraaien voor je fouten en zweren ze nooit meer te herhalen.

Maar helaas, onze huidige samenleving steekt zo ‘goed’ in elkaar dat er voor elke ‘eigen schuld’ een passende soort Sinterklaas bestaat die het met de mantel der liefde bedekt en er snel voor zorgt dat je eigen schuld vooral niet aan je ziel gaat kleven. Dat je het zo snel mogelijk kunt vergeten.

Waar die Sinterklaas vandaan komt? Meestal van onze eigen belastingscenten of andere ‘bijdragen’ die we moeten ophoesten!

Voorbeelden? Legio! Een bloemlezing:

- Peperdure autoverzekering. Wiens ‘schuld’? Die van brokkenpiloten die lustig van het ene ongeval in het andere lopen en nooit leren van hun fouten, want de verzekering betaalt toch! En rekent die kosten door aan… de voorzichtige chauffeurs!

- Collectieve schuldbemiddeling, bereidwillig betaald door vadertje staat met… onze belastingscenten! Wiens schuld? Die van gewoonteleners die eerst willen kopen en daarna sparen. Die steeds meer lenen tot ze nergens nog een lening kunnen krijgen, in hun hele leven de gemaakte schulden niet meer kunnen inlossen, en dan maar wàt graag een beroep doen op de tussenkomst van vadertje staat. Die het dan weliswaar met een absoluut bestaansminimum moeten doen onder begeleiding van een advocaat (ook met onze centjes betaald), en met een vastgestelde periode om alle schulden te vereffenen. Meestal een vijftal jaar. Na die periode zijn ze gegarandeerd schuldenvrij. Zélfs als de schulden dan nog niét zijn afbetaald. Wie betaalt ze dan wél? Eén drieletterwoord: WIJ!!! Maar of ze nu zélf voor alles hebben moeten opdraaien of niét, ze hebben hun pleziertje gehad en hebben er eigenlijk niets van geleerd.

Moet je dan je hele leven boeten voor een paar misstappen? Jawel! Toch als die misstappen zo zwaar waren dat je zelf je hele leven hebt verknoeid. Dat je dan zelf je verdere leven in ellende moet doorbrengen kan alleen maar positief werken als afschrikwekkend voorbeeld voor de anderen. Want met die schuldbemiddeling geeft de staat alleen maar een signaal aan die anderen dat het heus wel kan. En dat er om de hoek altijd een Sinterklaas staat te wachten om bij te springen. Een Sinterklaas, duur betaald door mensen die wél vooruitziend en verantwoordelijk leven. Leren van je fouten? Kom nou… dat is middeleeuwse en lang vervlogen tijd!

En zo heeft onze ‘welvaartstaat’ honderden mogelijkheden gecreëerd om elke ‘eigen schuld’ te verdoezelen voor de rest van de samenleving en voor de schuldige zelf. Het gevolg zou een hond ruiken: geen levenslessen meer; lustig verder doen zoals je bezig waart. Niets meer leren van je fouten. Ja, anderen zelfs het voorbeeld geven van ‘hoe het moet’!

En alsof dit alles niet genoeg is gaan veel ouders lustig meedoen aan die mentaliteit door elk foutje van de kinderen te verdoezelen en te bedekken met de mantel der liefde. Ergo: deze kinderen leren niet meer van hun fouten. Doen geen levenservaring meer op in hun jeugd. En dan worden ze ‘zogenaamd’ volwassen… tja, ik hoef hier niet verder over door te drammen. Elk moet maar voor zichzelf uitmaken wat de desastreuze gevolgen zijn van onze ‘moderne’ mentaliteit.

Een en ander heeft wél voor gevolg dat, tenminste toch in dié mentaliteit, de goeden steeds meer moeten betalen om de fouten van de slechten te herstellen! Is dàt de tegenwoordige logica? Waarom zou je dan nog je best moeten doen om een ‘goede’ te worden? Om nóg meer te moeten boeten voor de fouten van anderen? Neen! Er is gelukkig nog een andere reden: om in vrede met jezelf te kunnen leven. Wat vandaag de dag niet van iedereen kan worden gezegd.

Willy.

24-10-2011 om 09:27 geschreven door Willy


» Reageer (1)
23-10-2011
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Onveiligheid?

Het valt echt wel op! De hele zomer deed ik met de hond een laatste pistoer in het park rond 21.30 uur, en was lang de enige niet. Het park, eigenlijk twee parken omdat ze doormidden zijn gesneden door een rijbaan en een rij fonteintjes, liep dan vol hondenbaasjes en vooral bazinnetjes. Nou ja, die bazinnetjes zijn in veel gevallen alleenstaanden en schaffen zich dan maar een hond aan voor gezelschap… en om zich ‘beschermd’ te voelen. Of toch niet?

Want nu het om 21.30 uur al lang donker is, loop ik daar eenzaam en alleen! Waar zijn al die hondjes gebleven? Slapen ze al? Moeten ze het maar ophouden tot de volgende morgen? Of het thuis doen?

Deze laatste mogelijkheid sluit ik echter uit omdat het bijna allemaal appartementshondjes betreft. Appartementen zonder ‘hondfaciliteiten’.

Waarom ze niet meer buiten komen na zonsondergang ligt wel voor de hand: niét de kou voor de hondjes, want daar bestaan jasjes voor. Wél het onveiligheidsgevoel! Al dan niet subjectief. Want inderdaad, die parkjes vormen af en toe, maar niet altijd, een trekpleister voor allochtonen. Vooral als het niet al te koud is ‘vergaderen’ die dan rond een der bankjes. Liefst in het donker of schemerdonker. Nooit alleen. Altijd in groepjes. Want waar er één zit komen er al gauw een aantal bij. GSM als moderne tamtam, weet je wel?

Moet je je daarom onveilig voelen? Omdat je niet verstaat wat ze brabbelen? Omdat het een ras betreft dat vindt dat het hoognodig de hele wereld moet onderwerpen aan zijn fictieve god? Omdat die mensen ook eens gezellig een babbeltje onder mekaar willen? Misschien niet, misschien wel. Maar ik vertik het in elk geval om me door die lui, al dan niet illegaal, uit het park te laten houden. Mijn hondje moet zijn behoefte doen en daarmee basta!

En trouwens, met twee kilo hond aan mijn zijde kan me toch niks overkomen? Zéker niet als hij zijn laatste avondmaal nog niet binnen heeft, want dan zou hij ze wel rauw lusten!

Of dat onveiligheidsgevoel in de nabijheid van allochtonen al dan niet terecht is laat ik dus maar in het midden. Ik stel enkel vast dat dit hele geïmporteerde zootje het comforts- en veiligheidsgevoel bij de autochtone bevolking toch wel flink moet hebben aangetast! We lijken geen veilig vaderland meer te hebben. En of dat ‘gevaar’ nu subjectief of reëel is, het resultaat is hetzelfde: mensen durven ’s avonds niet meer buitenkomen! Ook niet met een kanjer van een hond. Zou dat in de wereldvreemde Wetstraat ook zo zijn? Is het daarom dat daar altijd politie aan de poort moet staan en de rest van het land de boom in kan?

Tja, je moet toch in de eerste plaats zélf beschermd worden tegen de onveiligheid die je zelf gecreëerd hebt hé? Laat de rest van het land maar zijn plan trekken!

Willy.

23-10-2011 om 00:00 geschreven door Willy


Categorie:Chicofotos
» Reageer (0)
22-10-2011
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Wereldprobleem nr 1.

Neen! Niét de opwarming van de aarde. Niét de globalisatie. Niét de multiculturen vormen rechtsreeks een echte bedreiging voor het in welzijn en vrede voortbestaan van de mensheid.

Wat dan wél? Seks!!! Hoe raar dat ook mag klinken, en hoe aangenaam seks ook wordt ervaren. Juist dààrdoor!

Mannen willen aan hun trekken komen.
Vrouwen willen hun kinderwens vervuld zien.
Mannen verwijten vrouwen dat ze teveel kinderen willen.
Vrouwen verwijten mannen dat ze teveel seks willen. Alsof hun eigen kinderwens ook geen vorm van seks is! Maar hún vorm van hunkeren is van hoogstaand, ja zelfs heiligverklaard niveau en boven elke verdenking verheven in hun ogen. Die van de man vinden ze eerder vies, eenmaal ze hun slag hebben thuisgehaald met het aantal kinderen dat ze wilden.

Gevolg: we kweken als de konijnen! Eigenlijk zouden we al lang van honger moeten zijn omgekomen als de vindingrijkheid van de mens niet telkens weer nieuwe voedselbronnen wist uit de mouw te schudden. En of dat nu legbatterijen zijn of genetisch gemanipuleerd voedsel… als we met zijn allen willen overleven op dat kleine aardkluitje zijn we wel verplicht het onderste uit de kan te halen. Gezond of niet!

Ook een tweede reden stimuleert bij veel volkeren de drang zich in snel tempo voort te planten: meerderheden vormen. De aarde veroveren. En dus in feite kanonnenvlees baren. Dié reden zien we dan ook vooral bij minder geëvolueerde rassen.

Maar hoé je het ook bekijkt: seks, en dan vooral om de vrouwelijke reden, drijft ons naar de verdoemenis!

Toen de wetenschap ontbrak om voedsel op grote schaal te kunnen produceren was het enige redmiddel om niet van honger te sterven: oorlog! Mekaar uitmoorden. De populatie uitdunnen zodat de aarde weer voldoende voedsel kon voortbrengen voor de overlevenden. Zo bleef de wereldbevolking min of meer op peil door natuurlijke selectie.

Maar toen de voedselindustrie goed op gang kwam en steeds beter ging presteren, konden ook steeds meer mensen gevoed worden. Daardoor blijven grote oorlogen tegenwoordig uit. Maar elke curve heeft een absoluut eindpunt. Daar kun je niet onderuit. En vroeg of laat zal de aarde, ondanks alle technieken, de steeds toenemende bevolking niet meer kunnen voeden en is de enige mogelijkheid door menselijke tussenkomst: oorlog!

Maar er zijn ook oplossingen die niét gepaard gaan met menselijke tussenkomst: zware natuurrampen. De aarde, moegemanipuleerd, gaat steigeren en schudt een deel van dat stomme mensenras van zich af. Als een kat die de luizen van zich afschudt. Want als ik mezelf even in de plaats van de aarde zou stellen, dan zou ik die mensenplaag die me tot in mijn ingewanden ondermijnt ook van me afschudden!

Er zijn dus twee doemscenario’s mogelijk: oorlog of natuurramp.

Geen van beide zou nodig zijn als de hele mensheid zou gaan beseffen dat het geboortecijfer omlaag moet!

Maar dan stelt zich onmiddellijk het volgende probleem: aan een intelligent volk zou je zoiets met enige moeite nog kunnen verkopen. Zou je er zélfs nog een wet voor kunnen doorgedrukt krijgen. Maar hoe verkoop je dat aan achtergebleven rassen? Aan mensen die nog in almachtige goden geloven? Die nog volgens middeleeuwse maatstaven leven?

Tja… het zijn juist dié rassen die deze vreedzame oplossing in de weg staan. Het zijn ook juist dié rassen die met geen mogelijkheid hun kroost degelijk kunnen voeden en grootbrengen, die maar blijven kweken als de konijnen!

En dus blijf ik bij mijn standpunt: seks is altijd al de moeder geweest van alle oorlogen!

Ooit was het onvermijdelijk: er waren geen voorbehoedsmiddelen.

Nu die er wél zijn, worden ze niet voldoende gebruikt.

Wie is de schuldige? De man? Neen hoor! Want met die voorbehoedsmiddelen komt hij net zo goed aan zijn trekken.

De vrouw? Jawel! Want haar kinderwens is met geen enkel voorbehoedsmiddel in te dijken. Maar ironisch genoeg is het meestal wél de vrouw die haar man verwijt oversekst te zijn.

Soms verdenk ik er sommige vrouwen van dat een zwangerschap voor hen een orgasme van negen maanden betekent! En toch zien ze nog kans, vooral door de vrouwen (over-) emancipatie, de man zijn orgasme van enkele seconden te misgunnen!

En tot slot nog een stukje filosofie:

‘Voorbehoedsmiddel’. Al even stilgestaan bij de betekenis van dat woord? Want daar kun je verschillende kanten mee uit.

Ons ‘voor iets’ behoeden. Voor wat? Voor teveel nakomelingen zondermeer?

Of… voor het veroorzaken van een bloederige wereldramp?

Stof om even over na te denken en je een mening te vormen!

Mijn mening is al lang gemaakt.

Willy.

22-10-2011 om 09:28 geschreven door Willy


» Reageer (0)
21-10-2011
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De graaiende Griek.

In een nieuwsreportage over de recente zware rellen in Griekenland luisterde ik vooral naar een interview met een der ‘slachtoffers’ van het regime. Een student. Het sloeg me met verstomming. Ziehier wat die kerel ondermeer aanklaagde:

- Door de besparingen moeten wij nu plots betalen om te studeren!
Mijn commentaar: hé, moeten wij dat soms niét?

- Ook voor de maaltijden op school moeten we nu betalen. Voorheen niét!
Mijn commentaar: zat sinterklaas voorheen misschien in de regering?

Zijn woorden openden me de ogen en deden me de tragiek van Griekenland in zijn geheel vatten:

Ooit was het een arm, maar gelukkig land. De Grieken werkten hard en waren tevreden met wat ze hadden.

Toen werd het opgenomen in de Europese Unie en kreeg daar geld van (Ook van onze belastingscenten). Gevolg: de regering, al even hersendood als die van ons, ging sinterklaas spelen. Gratis studeren, gratis eten… het kon niet meer op. En in een paar jaar tijd was de Griek van een tevreden mens geëvolueerd tot een luxeproduct dat steeds meer eiste! Dat letterlijk alles gratis wilde.

Maar Europa kon niet blijven opdraaien voor de luxe van een land dat die luxe op zichzelf niet kon opbrengen! Gevolg: de kraan die de Griekse regering eerst wijdopen had gedraaid, moest plots dicht tot druppeldebiet.

Net als een gezin dat plots boven zijn stand gaat leven, gaat lenen, niet kan terugbetalen en in de schuldbemiddeling terecht komt. Dan moet plots ver onder de stand worden geleefd!

En een typisch menselijk trekje: een stap vooruit is altijd makkelijk, en went (en verwent vooral) op heel korte tijd. Een stap achteruit moeten zetten is echter andere koek. Vooral als je al een aantal jaren goed in de watten bent gelegd.

Nu ze voor alles moeten betalen, net zoals wij, vinden ze noch min noch meer dan dat wij maar nog dieper moeten uitgezogen worden om hun luxeleventje verder te kunnen zetten.

Enfin… zo lijkt het me toch als leek in Griekse toestanden. Maar misschien ook ben ik te dom om de ware toedracht te begrijpen. Wie niet akkoord is met mijn visie op de zaak kan gerust reageren. Wie weet moet ik mijn mening niet veranderen?

Al met al zie ik die hele Europese unie reddeloos afbrokkelen, en het wordt hoog tijd dat ook de politici dat gaan beseffen en hun verantwoordelijkheden nemen. Als je namelijk gaat voor ‘gelijke kansen’, dan doe je noch min noch meer dan de sterkste locomotief steeds meer lege wagons laten trekken, tot die sterke locomotief er ook het loodje moet bij leggen. Gaat dat écht niet in de hersenen van de politici? Of hebben onze Vlaamse voorvaderen water en bloed gezweet om de Grieken een luxeleventje te kunnen aanbieden?

En zo wordt onze schatkist nu van twee kanten uitgezogen: van binnenuit door migranten en asielzoekers, en van buitenuit door landen die nog minder vooruitziend zijn geweest dan wij.

Of ik dan geen medelijden heb met de Grieken? O jawel hoor! Heel veel zelfs. Zoveel medelijden als ik heb met de kinderen van onverantwoordelijke ouders die door boven hun stand te leven in de schuldbemiddeling zijn geraakt. Dan moeten ze met een absoluut minimum gaan leven. Die kinderen hebben daar geen schuld aan, hoé ze ook van de geleende luxe hebben kunnen profiteren. Wel, met Griekenland is het nét zo: staatshoofden die dachten dat de Europese giften niet op konden en hun ‘kinderen’ maar bleven laten profiteren van gratis onderwijs… gratis schoolmaaltijden… en nog zoveel meer. Tot… de rekening werd gepresenteerd!

Elk zijn pijp en tabak zegt de volkswijsheid. Wel, laat elk land, cultuur of volk weer voor zichzelf opkomen en de vruchten van eigen arbeid plukken. Dat hele Europees gedoe is toch één grote flop die ons alleen maar pakken geld kost.

Willy.

21-10-2011 om 11:12 geschreven door Willy


» Reageer (0)
20-10-2011
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Indignados 2.

De indignados kregen dus welwillend onderdak aangeboden in een aantal nette, leegstaande lokalen te Koekelberg. Het resultaat zie je hiernaast.

NEEN! Dàt is niet de manier om je ongenoegen te demonstreren als ‘onwaardige’! Dat doe je juist door je wél waardig te betonen!

Beseffen de hooligans die dit alles hebben gedaan in een lokaal dat ze vriendelijk ter beschikking werd gesteld dat ze daarmee de hele doelstelling van de organisatie vernietigen? Een welopgevoed mens bijt toch niet in de hand die hem te eten geeft of onderdak biedt?

Als leider van een dergelijke groep zou je moeten beseffen welk vlees je in de kuip neemt. Beseffen dat je niet zomaar iedereen tot de groep mag toelaten!

Ik ben ervan overtuigd dat de ‘uitvinders’ van dit protest heel andere doelstellingen hadden en dat hooliganisme zéker niet kunnen waarderen. Helaas, het is nu eenmaal zo in deze wereld en vooral met deze jeugd: bezint alvorens je begint! Leg je doelstellingen uit. Leg de nadruk op een ‘waardige’ betoging. En sluit iedereen uit die zich niet aan deze normen kan onderwerpen. Want dat zijn inderdaad de ‘onwaardigen onder de onwaardigen’.

Vreemd toch dat alles wat mooi begint steeds weer moet worden kapotgemaakt door… ja… héél treffend: door ‘onwaardigen’! Een bijzonder droevige vaststelling en nog maar een bewijs hoe het mensdom er telkens weer in slaagt het eigen nest te bevuilen.

Ik vreesde er al voor dat deze groep een stille dood zou sterven; wel, bij deze lijkt dit te zijn ingezet.

Als je het beu bent om als onwaardige te worden aanzien kun je dit enkel demonstreren door je waardig te gedragen! Kun je dat niet, dan geef je enkel een signaal dat het kapitalisme gelijk heeft en dat je inderdaad een onwaardige bende stommelingen bent.

Mijn innige deelneming aan de bedenkers van deze manifestatie, en één goede raad: als je nog eens zoiets bedenkt, wees dan kieskeurig met je ‘volgelingen’!

Willy.

20-10-2011 om 09:04 geschreven door Willy


» Reageer (0)
19-10-2011
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.IQ versus beleefdheid.

Ik hoef geen langdurige psychologische studie te verrichten om het IQ van mensen te herkennen.

Wandelend langs straten en pleinen kan ik me zelden van de gedachte ontdoen dat je dat IQ zó kunt aflezen aan hun manier van doen. En helaas… het gemiddelde IQ lijkt bedroevend laag te liggen!

Op voetpaden (in België tenminste toch) is het één en al chaos. De een loopt links van het voetpad, de ander rechts, bij het elkaar kruisen weten ze niet waarheen en je kunt er donder op zeggen dat ze de verkeerde kant kiezen. Is rechts lopen dan echt zo pijnlijk?

Ze komen zonder uitkijken uit winkels gewandeld nét voor je voeten; anderen slaan een babbeltje met enkele bekenden en bezetten aldus de volledige breedte van het voetpad. En dat doen ze dan nog het liefste op plaatsen waar het voetpad sterk versmald is door een of andere hindernis. Uitkijken of ze anderen soms hinderen? Bijlange niet. Laat staan uit de weg gaan de als iemand voorbij wil. Dat doen ze pas als je heel nadrukkelijk ‘pardon’ zegt.

Wat me dan weer tot nadenken stemt: ‘pardon’ moeten zeggen om je recht op doorgang op te eisen? Zijn ZIJ het dan niet die pardon moeten zeggen vanwege hun lompheid? Want niet ik, maar zij versperren de doorgang!

Ik vraag me af hoe het op de rijbaan zou verlopen als chauffeurs op precies dezelfde manier zouden rijden en parkeren!!! Complete verkeerschaos?

En toch… waar het rechts blijven rijden nog een beetje gaat (vanwege het persoonlijk gevaar weet je wel?) is het parkeren soms een regelrechte ‘IQ-ramp’!

Vanmorgen was het weer zover! Mijn vrouw ging winkelen bij Carrefour en ik bleef buiten wachten met de hond. Observeerde een beetje mijn omgeving. Recht tegenover de Carrefour is een goed beklante beenhouwerij. Op de hoek van een zijstraat. En die zijstraat is in heraanleg. Er staat een bord ‘doodlopende weg’ aan een half afgewerkt gedeelte, en 20 meter verder is de straat afgesloten.

Ik zie een bestelwagen die straat inslaan en parkeren aan het eind van het berijdbaar gedeelte. Komt vlees leveren aan de beenhouwerij. Geen vuiltje aan de lucht.  Tot… een vrouwtje dat voorbeeld volgt en er pal achter gaat parkeren.

Denk bij mezelf: “Slim! Erg slim! Hoe moet die leverancier nu wegrijden?”. Maar daar houdt het niet mee op. Tegen de tijd dat alles uit de bestelwagen was uitgeladen stonden al 4 wagens achter hem, midden in de half heraangelegde, doodlopende weg van amper 3 meter breed. Allemaal wagens van vrouwtjes die snel binnenliepen in de beenhouwerij. Het regende immers en dan mogen ze niet nat worden.

Als ik dat zo bekeek blokkeerden ze allemaal elkaar, en konden ze enkel in omgekeerde volgorde achteruit: de laatste eerst natuurlijk! Niet te geloven! Geamuseerd wilde ik zien hoe dat zou aflopen, maar toen kwam mijn vrouw uit de winkel en liepen we door. Hoe dat is afgelopen zal me trouwens worst wezen.

Gemakzucht? Egoïsme? Nonchalance? Neen! Gebrek aan intelligentie! Zondermeer.

Ook in mijn politieloopbaan heb ik honderden keren dergelijke toestanden meegemaakt. Honderden auto’s moeten laten opslepen, met natuurlijk boze eigenaars als resultaat! WIJ waren de slechten! Niét zij! Al parkeerden ze lustig vóór garages, op plaatsen waar ze anderen blokkeerden, of… gewoon op voetpaden zodat de voetgangers op de rijbaan moesten! Of zomaar op een zebrapad. Flauw, maar algemeen excuus: ‘er waren geen andere plaatsen vrij’.

Tiens, wat doe je dan als de beste plaatsen in de bioscoop bezet zijn? Achteraan gaan zitten, of… je zomaar op de schoot van de mensen op de eerste rij laten ploffen?

IQ? Kom veertien dagen bij de politie werken en je weet het wel! Heb je geen psychologische studie meer nodig om het vast te stellen!

Willy.

19-10-2011 om 09:21 geschreven door Willy


» Reageer (3)
18-10-2011
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Indignados

Wie regelmatig mijn blog leest weet dat ik een grondige hekel heb aan jonge jankerds die voor alles en nog wat betogen, en liefst voor zaken waar ze absoluut geen verstand van hebben. Inspraak wensen in zaken waar ze totaal geen inzicht in hebben. En zo de angsthazen in de politiek de verkeerde richting laten inslaan!

Maar nu, met die Indignados, weet ik het zo goed niet meer. Waarschijnlijk hebben ze al evenmin verstand van de zaken waarover ze betogen, maar ze geven tenminste een duidelijk en niet te negeren signaal: het moet anders. Anders in de financiële wereld. Anders in de onverantwoordelijke bankwereld. Anders met de beleggers die op grote winst uit zijn, maar ondertussen de kleine eerlijke spaarders fameuze stokken in de wielen steken en het financieel evenwicht in de wereld totaal verstoren…

Hoé het anders moet, dat weten ze waarschijnlijk zelf niet. Maar hun doelstellingen zijn tenminste niet mis te verstaan. Ze hoéven ook niet te weten hoe het anders moet. Daar moeten andere mensen maar voor zorgen. En die zijn er heus wel. Je zult ze alleen niet onder de politici van deze wereld aantreffen. Want daar krijgen ze, door het ellebogenwerk van onbenullige ‘charmeurs’, geen kans.

Ik vind het initiatief en vooral de weerklank op Europees niveau, in elk geval eindelijk eens de moeite waard. En ik behoor zéker niet tot diegenen die zullen zeggen:

-         Als jullie het beter kunnen, doe het dan zelf!

Neen! Je kunt niet van iedereen verwachten een financieel expert te zijn. Of een verkeersdeskundige. Of gewoon een durvende leider. Maar je kunt wél verwachten en eisen dat de regeringen uit experts bestaan en niet langer uit hersendode vissen die meedrijven met de stroom. Want zo wordt uiteindelijk het kapitaal baas, terwijl de regeringen dom en onbegrijpend toekijken.

Maar zal de eerste vereiste daartoe ook vervuld worden? Namelijk ànders gaan kiezen? Voor wat België betreft: het Vlaams Belang bevoorbeeld? Niét omdat je dààr experts in verwacht; wél om een signaal te geven dat het welletjes is geweest. Dat je die Wetstraatcomedie grondig beu bent. Dat je eist dat partijen experts naar voor schuiven. Geen kiezerslijsten meer vol clowns en entertainers please! Ook geen ellebogenwerkers meer als het effe kan! Want alles wat die lui ooit hebben bewezen is het onomstotelijk bewijs dat ze het niet kunnen!

Maar ze konden zich wél met de ellebogen naar de top van de lijsten werken! In een recent verleden nog konden ze ongebreideld met cadeautjes gooien om herverkozen te worden! Schaamteloos de staatskas leegplunderend. Stom genoeg zijn om te denken dat dit eindeloos kon!

Waarom juist Vlaams Belang? Wel, dat ondemocratisch cordon sanitaire, uitgevonden door een stel onnozelen die zich slim vonden, blijkt stilaan een omgekeerde werking te hebben: het blijkt inderdaad een sanitair pispaaltje te zijn. Je kunt het, liever dan blanco en dus voor de meerderheid te stemmen, gebruiken om je afkeer voor de gevestigde waarde te betuigen.

Ik wacht nu maar geamuseerd af wat die Indignados verder nog gaan uitrichten. Hopelijk sterft de groep geen stille dood. Maar zullen ze een verandering teweeg brengen? Ik denk het niet! Het establishment heeft zich jarenlang al te vast kunnen installeren. Net als schelpdieren op de romp van een schip, die de stroomlijn, en daarmee ook de snelheid, sterk reduceren en het brandstofverbruik de hoogte in jagen.

Hoé die parasieten uit de Wetstraat en soortgelijke Europese straten kunnen worden verwijderd weet ik ook niet. Er zal wel wat méér dan een pak spuitbussen tegen parasieten voor nodig zijn. Een bende Indignados dan misschien? Wie weet? Never say never.

Ook de naam ‘indignados’ (onwaardigen) vind ik een prachtige vondst. Want inderdaad, voor de groten der aarde lijken alle minderen inderdaad wel onwaardig. Alsof je enkel maar waardig kunt zijn als je miezerige persoontje goed is voor enkele miljarden!

Ik ben zéker geen voorstander van het principe ‘De macht aan het volk’! Want in feite is dat nú het geval, met alle gevolgen vandien: niet de verstandigste, maar de charmantste heeft het voor het zeggen in de regeringen.

Maar het volk mag en moet zéker gehoord worden bij belangrijke beslissingen. Is er een volksraadpleging gebeurd toen beslist werd de Islam als een nationale godsdienst te aanzien en te sponsoren? Voor de snelbelgwet? Voor de vele mazen in het asielbeleid? Voor zoveel zaken die onze cultuur onderuit halen?

Neen! Wel, dààr juist wringt het schoentje! Geniepige wetjes, gemaakt in schemerdonker, waarin de makers zélf beschaamd zijn en er niet durven voor uitkomen. Die ze dan maar achter de schermen houden tot iemand er toevallig over valt en ze wereldkondig maakt.

Willy.

18-10-2011 om 09:15 geschreven door Willy


» Reageer (0)
17-10-2011
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Behoefte scheppen.

In mijn jeugd was er in mijn badstad Knokke één kliniekje met een viertal zalen voor 8 personen en enkele één- en tweepersoonskamers. Met één enkele chirurg voor het ‘snit- en naaiwerk’. Dit alles voor pakweg twintigduizend inwoners uit de regio. Meer was er ook niet nodig. Naar de kliniek ging je maar als je ernstig ziek waart. Toch?

Maar steeds meer zieken die minder ziek of helemààl niet ziek waren deden een beroep op de faciliteiten van een kliniek. Gevolg: klinieken gingen uitbreiden. Onvermoed gevolg: er werd een behoefte geschapen. De faciliteit was er, dus waarom ze niet gebruiken? En zo ging het maar door tot op heden.

Slecht geslapen? Ga naar de kliniek.
Slecht gezind? Ga naar de kliniek.
Slecht karakter? Ga naar de kliniek.
Geen werklust? Ga naar de kliniek.
Niet tevreden met jezelf? Laat je veranderen in de kliniek.
Anderen dan weer zien in een kliniek een hotel met gratis vol pension. Hun bijdrage aan de rekening? Geen probleem! Van de postbus naar de vuilbak! Wie kan het ze laten betalen? Ze hebben immers geen geld, tenzij voor bier.

Een en ander heeft als gevolg dat échte zieken soms op een wachtlijst moeten geplaatst worden tot er een bed vrijkomt.

Mij zul je daar niet horen over klagen. We kunnen maar geholpen worden. Maar wat kost dit alles aan de gemeenschap? Met name in de psychiatrieën zijn meestal alle bedden bezet. Bezet met wat? Met ‘prettig gestoorden’? Hebben die dan geen gewetensbezwaren als ze bedden bezet houden die echte zieken goed zouden kunnen gebruiken? De psychiatrieën beginnen stilaan de hele klinieken te overwoekeren. Niet moeilijk ook. Jezelf prettig gestoord verklaren is de makkelijkste manier om van gratis vol pension te genieten! De gemakkelijkste manier trouwens, want wie zal durven vaststellen dat je niét gek bent? Waar zit de bewijskracht?

Nuance: ‘gratis’ betekent hier wél: ‘betaald door de gemeenschap’!!! Zowel de bijdrage van het ziekenfonds als het remgeld!

Vroeger hadden de meeste klinieken geen psychiatrie. Of je was normaal, of je was gek. En in dit laatste geval kon je enkel terecht in een gekkenhuis. Punt. Niemand die zich daartoe aangetrokken voelde! En omdat niemand zich moedwillig gek wou laten verklaren bleef men er maar zo ver mogelijk van weg en liepen er helemaal geen gekken rond!

Nu echter die drempel verlaagd is tot glijhoogte lijkt plots iedereen gek en doen psychiatrieën gouden zaken.

Tja… behoefte scheppen kan tot rare toestanden leiden.

Zo ook in de technologie.

Hoe goedkoop kon men niet leven in mijn jeugd? En toch was alles duurder dan nu. Een arbeider verdiende amper genoeg om zijn gezin te voeden. Maar meer was ook niet nodig, meer was er ook amper te koop en dus leefde men desondanks goedkoop. De basisbehoeften om te overleven volstonden ruimschoots.

Maar wie kan vandaag de dag nog leven zonder PC? Zonder TV? Zonder GSM? Zonder zonnevacanties? En… zonder auto?

Dàt zijn juist de dingen die het leven tegenwoordig zo duur maken:luxeartikelen. Ze overstijgen vér de basisbehoeften van een mens, maar er zijn andere behoeftes geschapen en we willen er allemaal mee van profiteren.

Wat mij betreft: ‘Why not?’, tenminste, als je het je kunt permitteren. Als je in je budget nog ruimte laat voor de basisbehoeftes. Als je op het eind van de maand nog maar rond komt. Als je niet op de leentoer moet gaan ervoor.

Ook een ander fenomeen heeft ondertussen al lang de kop opgestoken. Luxeartikelen waren dingen die enkel de rijken zich konden veroorloven. De arbeidersklasse waagde zich daar niet aan, en was er ook allerminst afgunstig over. Ze konden het gewoon niet betalen en legden zich daar bij neer. Zo was het leven nu eenmaal: als je slim was en veel geld verdiende kon je je veel permitteren. De anderen hadden alleen het nakijken en vonden dat heel logisch. En àls ze zich dan al eens enige luxe wilden veroorloven dan was het éérst sparen, dàn kopen!

Nu is het enigszins anders. Nu koopt men veel luxezaken die men zich eigenlijk niet kan permitteren, enkel maar om de rijkeren na te apen. En vooral: omdat de banken al jarenlang héél graag leningen toestaan. Valt ook alweer onder de noemer ‘behoefte scheppen’. Als je dat geld zomaar in de hand gestopt kunt krijgen, waarom zou je het niet doen?

Of we ons verbeterd hebben in vergelijking met vroeger? Ik vind van wél. Onze economie draait immers op koopkracht.

Of dat kan blijven duren? Ik denk van niét! Het zou kunnen als die koopkracht ontstond uit sparen. Nu ontstaat ze grotendeels uit ‘leenkracht’! Waar moet de terugbetalingskracht vandaan komen?

Als je vandaag niet rondkomt met 50 euro per dag en moet lenen, hoe zul je dan morgen rondkomen met 40 euro na de aflossing van je schulden? De allersimpelste vorm van wiskunde! Maar zelfs dàt wordt niet meer begrepen!

En dan de laatste ‘geschapen behoefte’: de auto! Vroeger kon een arbeider zich die niet permitteren, en dus kwam industrie en handel zich, gedecentraliseerd, vestigen in gebieden waar een potentieel aan werkkracht of cliënteel op hoogstens fietsafstand woonde. Nu heeft de industrie handig ingespeeld op de geschapen autobehoefte door zich op strategische plaatsen te centraliseren. Elke arbeider heeft trouwens toch een auto! En zo werd een geschapen behoefte een verplichte behoefte. Want wie géén auto heeft kan een passende tewerkstelling wel op zijn buik schrijven.

En zo kun je gemakkelijk tot volgende absurde toestanden komen: een arbeider moet 100 km rijden naar de plaats waar hij in bevoorbeeld een industriële bakkerij werkt. Het door hem afgewerkte eindproduct wordt de volgende dag dan weer 100 km ver vervoerd, terug naar zijn woonplaats, waar hij het dan in de winkel kan gaan kopen!!! Is het te verwonderen dat onze autowegen oververzadigd zijn?

Bovendien centraliseerde ook de handel zich op zulkdanige wijze dat buurtwinkeltjes moesten verdwijnen vanwege de concurrentie van ‘gecentraliseerde’ warenhuizen waar je enkel maar met de auto kunt komen. Wéér is hier de geschapen autobehoefte de schuldige.

En ik kan me maar moeilijk losmaken van de gedachte dat een en ander toch de logica op zijn kop betekent. Want als je alles eens goed overdenkt:

We dénken winst te hebben gemaakt door die gecentraliseerde handelszaken. Alles is er immers goedkoper door massa-inkoop.

Maar is dat echt zo? Als we even alles doorrekenen: vervoer van werknemers, zowel in de handelszaken als in de industrie… Eigen brandstofkosten door het ‘ver’ te moeten halen… De daardoor nog maar eens geschapen behoefte voor vlottere verbindingen naar waar ook, en de aanleg- en onderhoudskosten daarvan. Allemaal door ons zelf betaald via de belastingen. En dan hebben we het nog niet eens over de vele kleine zelfstandigen die hun brood konden verdienen met een buurtwinkeltje, maar nu ‘aan de dop’ staan! Oók weer door ons betaald!

Zijn we dan écht beter af dan vroeger met de verspreide industrietjes en de buurtwinkeltjes? Ik denk het niet! We zouden het, met de sterk verbeterde productiemethoden, véél beter kunnen hebben dan vroeger. Nu maken we alleen maar de rijken nog rijker!

Willy.

17-10-2011 om 09:23 geschreven door Willy


» Reageer (0)
16-10-2011
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Eenzame stranden.

Dit een beetje bij gebrek aan inspiratie:

De laatste toerist aan de Belgische kust!

Aan het strand stil en verlaten,
              Zat een hondje op een bank.
                              Niemand speelde nog in ’t water,
                                                Eenzaam zat hij aan de kant.

Wat mij er doet aan denken… de laatste tijd krijg ik van veel zijden de opmerking dat ik helemaal ben veranderd met die hond! Er vooral ook gezonder uit zie. Een verjongingskuur lijk te ondergaan.

Weetnie hoor! Persoonlijk voel ik me vooral moe. Gezond moe dan zeker? Maar toch met een heel klein beetje heimwee naar ‘ongezond maar uitgerust’!

Maar dat zal dan wel van voorbijgaande aard zijn.

Willy

16-10-2011 om 00:00 geschreven door Willy


Categorie:Chicofotos
» Reageer (0)


Foto

Over mezelf:
Bouwjaar:
1941
Geboren:   Ja.
Geslacht:   Neen. 
                    Nog levend.
Adres:        Hier.
Beroep:      Levensgenieter.
Hobby's:    Veel.
Talen:         Ja. Vooral
                    betalen.
MEDEDELING:
Voor enkel politie-verhaaltjes, klik onderaan deze marge op 'fictie'.
Inhoud blog
  • Verblindingspolitiek.
  • Afgewend!
  • Charly's angels.
  • Nieuwe tijden.
  • Een nieuw jaar...
  • Nieuwjaar!
  • Kerst
  • Be happy!
  • Winterse gevoelens.
  • De bron van het kwaad.
  • Zondagse mijmeringen.
  • De illusionist.
  • Staken?
  • Herinneringen.
  • Nationalisme.
  • Ontdekkingsreis
  • Het septembergevoel
  • Jeugd.
  • Amateurs.
  • Nadenken.
  • Who did it?
  • Moord en brand.
  • Partnerbedrog?
  • Doordenkertje.
  • Kuddegeest!
  • De échte racist!
  • Mosselfestijn.
  • Arrogantie.
  • Ontroerend onschuldig!
  • Maatschappijkritisch.
  • Zomerhit.
  • Serenata.
  • Soelaas.
  • Mijn dag.
  • Greensleeves
  • Defilé.
  • Vrouw en maatschappij.
  • Beschamend!
  • Overdreven snelheid? ...
  • Sapristi!
  • Integratie.
  • Privatisering.
  • Koffiedik kijken!
  • Daar is ie dan!
  • Me-time.
  • Euh...
  • Levering!
  • Voor elkaar.
  • Nooit tevreden dan?
  • Reageren?
  • Bankstrategie.
  • Analfabeet?
  • Zeelucht.
  • La vie de Chateau!
  • Hedendaagse jeugd.
  • Thuisgevoel.
  • Levenskwaliteit.
  • Pasen!
  • Van frigoboxtoeristen...
  • Knokkeblues.
  • Perfectie!
  • Naweeën.
  • Volksmentaliteit.
  • Balconytalk.
  • Mijn nieuw stekje.
  • Welkom in Knokke!
  • Welkom in Knokke.
  • Afscheid van Oostende.
  • Nadere kennismaking.
  • Zondag!
  • Scannen!
  • Te gek!
  • Uitbollen!
  • Nog eens zwerfmail
  • Proef op de som.
  • Emotions.
  • Levenskunst.
  • Verhuismodus.
  • Euforie!
  • Dubbele namen.
  • Jonger dan je denkt.
  • Back to the roots!
  • Leve de vrede!
  • In den beginne...
  • Land van belofte.
  • Ik weet het niet...
  • Zeventien procent!!!
  • Dagdromen.
  • Gewenning.
  • Diversiteit.
  • De huidige generatie...
  • Schrijfseltje.
  • Geluid op hol.
  • De vierde dag.
  • Landverraad!
  • Aardbewoners (2)
  • Aardbewoners.
  • Magic Bullit?
  • Citroentip.
  • Nieuwe technologie.
  • Een nieuw jaar.
  • De facebookgeneratie!
  • Stil!
  • Kerst.
  • De nachtmis.
  • Woordenschat.
  • Tijdloosheid.
  • Interesses.
  • Arm Fientje!
  • Minderjarig gespuis.
  • Hersenen.
  • Wie durft?
  • Vrouwelijke rariteiten.
  • Ach die hippies!
  • Een hondenleven.
  • Gierig of efficiënt?
  • Vluchten voor wat?
  • Waar Welk Weer?
  • Nostalgisch tussendoortje.
  • Jezelf ontmoeten!
  • Muzikaal intermezzo.
  • Oorlogje spelen.
  • Streepje muziek?
  • Strangers in paradise.
  • Net gemist.
  • Scrollen maar!
  • Eerste resultaten.
  • Incognito!
  • Soms...
  • Winteruur.
  • Missen.
  • Eenzaam OF alleen?
  • Oktobergedicht.
  • Terreur.
  • Keyboard geleverd!
  • De oude tijd.
  • Gevonden...
  • Blogberichtje.
  • Jaargetijden.
  • Memoires
  • People.
  • Oktobermarkt.
  • Hygiëne.
  • Kommiezeslunsen.
  • Generatiekloven.
  • Vrolijk België!
  • Koken voor dummies.
  • ALS... (remake)
  • Als. (Herhaling)
  • Treintje spelen.
  • Peutercriminaliteit.
  • Foei!
  • Het Evasyndroom.
  • Hoezo?
  • Bewust zijn!
  • Levenslust!
  • Religieus gedicht.
  • Lonely boy?
  • Gezondheid!
  • Septemberse weeën.
  • Mens sana...
  • Blogberichtje.
  • Hugo Claus
  • Goed gevoel.
  • Reageren.
  • Vier 'heemse' kinderen?
  • De leeflonende leefloners.
  • Slim, niet mo-slim Japan!
  • Net gehoord...
  • Asociaal of wat?
  • Democratie.
  • Chinese pralines.
  • De kracht van humor!
  • Eenmanshuishouden!
  • Westerse bemoeiingen
  • De citroen (2)
  • Gratis opvang.
  • Jager of prooi?
  • Growing older 2013
  • Besnijdenis/verminking.
  • Goden of kosmonauten?(2)
  • Extremisme of boerenbedrog?
  • De zwarte raaf.
  • Goden of kosmonauten?
  • Indringers.
  • Stil verdriet.
  • Hersenen!
  • Feelings.
  • Ode aan de citroen.
  • Gesmolten inspiratie!
  • Amigos para siempre.
  • Verloederend gespuis.
  • Komkommertijd.
  • O zee!
  • Keramisch kookplezier.
  • Illegaal?
  • Religieus extremisme.
  • Verdraagzaamheid?
  • In de nor.
  • De 21° eeuw?

    Archief per maand
  • 01-2015
  • 12-2014
  • 11-2014
  • 10-2014
  • 09-2014
  • 08-2014
  • 07-2014
  • 06-2014
  • 05-2014
  • 04-2014
  • 03-2014
  • 02-2014
  • 01-2014
  • 12-2013
  • 11-2013
  • 10-2013
  • 09-2013
  • 08-2013
  • 07-2013
  • 06-2013
  • 05-2013
  • 04-2013
  • 03-2013
  • 02-2013
  • 01-2013
  • 12-2012
  • 11-2012
  • 10-2012
  • 09-2012
  • 08-2012
  • 07-2012
  • 06-2012
  • 05-2012
  • 04-2012
  • 03-2012
  • 02-2012
  • 01-2012
  • 12-2011
  • 11-2011
  • 10-2011
  • 09-2011
  • 08-2011
  • 07-2011
  • 06-2011
  • 05-2011
  • 04-2011
  • 03-2011
  • 02-2011
  • 01-2011
  • 12-2010
  • 11-2010
  • 10-2010
  • 09-2010



    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek
  • waar schrijf je niet meer
  • hallo Willy
  • gelukkige verjaardag
  • waanzinnig waterige woensdagwensen
  • EOAI

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Laatste commentaren
  • Bedankt Dr Ilekhojie voor (Imelda Diamante)
        op Relativeren.
  • Black Magic Protection Specialist in Melbourne Psychic Voodoo Love Spell Caster Call ☎ +27765274256 Spells To Return Back Ex Lover (Sheikh Hussein)
        op Nieuwjaar 2011
  • Black Magic Protection Specialist in Melbourne Psychic Voodoo Love Spell Caster Call ☎ +27765274256 Spells To Return Back Ex Lover (Sheikh Hussein)
        op Nieuwjaar 2011
  • Call/WhatsApp +27765274256 Black Magic Removal Expert in United Kingdom, Carribean, Middle East, Scandinavia, Oceania, Pacific Islands, Africa, Central America, North America, Greenland, Antarctica and South America (Sheikh Hussein)
        op Nieuwjaar 2011
  • Call/Text ☎ +27765274256 Remote Viewer, Healer and Magic Spell Caster Specialist in London, Lisbon, Denver, Dallas, Melbourne, Adelaide, Miami, Stockholm, Oslo, Brussels, New York, Athens, Beirut and Chicago (Sheikh Hussein)
        op Nieuwjaar 2011
  • Blog als favoriet !


    Categorieën
  • Chico2 (19)
  • Chicofotos (25)
  • Computertips. (11)
  • Culinaire avonturen. (2)
  • Fictie 01. (10)
  • Fictie 02 (10)
  • Fictie 03 (8)
  • INHOUD BLOG. (6)
  • Kroniek van een overlijden. (19)
  • Kroniek van een overlijden2 (11)
  • rokershoekje (17)

  • Mijn favorieten
  • Lieve
  • Fredje
  • Johan1944

  • Interessante blogtips:
  • Febe


  • Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!