Bewust_zijn
mijn levensvisie
27-12-2011
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kat en hond.

Laat ik eerlijk zijn: ik hou enorm veel van dieren en vogels, maar in de eerste helft van mijn leven waren katten mijn favoriet. Had er ooit vijf tegelijk, waaronder twee Siamezen. Zaten soms allemaal samen op mijn schoot. Voelde lekker warm aan.

Waarom katten? Wel, ik probeerde het wel met honden, maar dat lukte zelden. Was in die tijd teveel uithuizig en zo, en voor een relatie met een hond is dat niet ideaal. Katten trekken hun plan, of je nu thuis bent of niet. Je hebt er vriendschap van, maar echt intens deel uitmaken van jou en je gezin doen ze niet. Zijn zelfstandige wezens, en dat wist ik ook wel te appreciëren in hun karakter. Aanhalig, hoge aaibaarheidsfactor, maar voor de rest: einzelgängers. En dat vond ik er juist zo goed aan. Ze verkiezen ondanks alles hun vrijheid, maar gunnen jou ook je vrijheid. Kunnen emotioneel en materieel gerust zonder jou.

En nu… zit ik met een hond opgescheept! Hemelsbreed verschil! Een hond leeft niet zijn eigen leven zoals een kat, maar neemt een voorbeeld aan het jouwe. Past zich aan aan jouw karakter. Is als het ware een reflectie van jezelf. Wordt een volwaardig gezinslid dat door jou en voor jou leeft. Kan op de duur niet meer zonder jou. Is, véél meer dan een kat, een kind van jou en afhankelijk van je.

En dat vind ik, in mijn huidige levensfase, reuze!

Bén niet veel meer uithuizig, en als ik dat wél ben, dan loopt hij tevreden mee. Past zijn levenswijze aan die van mij aan. Probeert me zoveel als mogelijk te imiteren en me terwille te zijn. Past zijn loop-, leven- en speelgedrag aan jou aan. Doet er alles aan om in de gunst te blijven bij je. Ach, waren kinderen ook maar zo! Waren vrouwen ook maar zo! We zouden in de hemel leven!

Een kat leeft naast je.
Een hond leeft mét je.

Men zegt dan wel dat hondenbaasjes autoritaire mensen zijn die graag domineren, en dat k
attenbaasjes daarentegen zelfstandigheid appreciëren en totaal geen behoefte hebben aan domineren...

Daar zit wel iets in, maar met een hond gaat het veel verder! En dat ondervond ik nu met Chico!

Iemand die gefrustreerd is omdat hij mensen niet naar zijn hand weet te zetten, heeft veel baat aan een hond, want dié kan hij wél heel goed domineren en aan zich binden. Maar als je dààrvoor een hond koopt, mijn innige deelneming voor beiden, maar je doel heb je wel bereikt.

Persoonlijk heb ik er helemaal geen behoefte aan wie of wat ook te domineren. Ver vandaar! Maar een hond moét je nu eenmaal bepaalde regels opleggen, en dat lukt voortreffelijk. Verder hoef ik met Chico helemaal niet te gaan. Hij hoeft niét mijn slaafje te zijn, maar ik wil ook die van hém niet worden. Als we elkaar gewoon respecteren is het voor mij al lang goed.

En ja, hij ontneemt me wel een stukje vrijheid. Moet, weer of geen weer, regelmatig worden uitgelaten en zo, maar dat krijg je dubbel en dik terug. En trouwens, wat heb ik aan onbeperkte vrijheid? Zou toch maar zitten vast te roesten. Nu kom ik tenminste nog eens buiten.

En wat me ook is opgevallen is dat een hond, in tegenstelling tot een kat, naar je luistert. Zelfs zonder dat je iets zegt. Hij voelt je aan en past zich aan aan wat je uitstraalt. Wil kost wat kost deel uitmaken van het gezin, en dat lukt hem ook. Alleen maar door de gezinsleden te observeren en zich daaraan aan te passen.

Zo geeft mijn hondje me eigenlijk alles wat ik altijd al vergeefs zocht in mensen: een gelijkgestemd wezen dat je leven deelt. Kun je van een kat niet echt zeggen, en van mensen al helemaal niet.

Wie een slecht karakter heeft zou ik trouwens helemaal geen hond aanraden. Want die hond zal gegarandeerd hetzelfde slechte karakter krijgen! Maar misschien willen slechte karakters juist wel een hond met slecht karakter!

Willy.

27-12-2011 om 10:54 geschreven door Willy


Categorie:Chicofotos
» Reageer (0)
26-12-2011
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Tweeduizend!

Ik zou vandaag eens niet bloggen. Lekker een snipperdag nemen. Maar toen kwam het nieuws eraan en werd ik nog maar eens woedend! Ondertussen al tweeduizend cafés over de kop vanwege het rookverbod.

Het zat er aan te komen. Ik wist het, en elke mens met gezond verstand wist het. Maar de relatief warme herfst stelde de executie nog wat uit. De terrasjes konden langer blijven staan en trokken ook een massa volk: half verkleumde rokers die niet meer binnen konden genieten van hun sigaretje en dan maar buiten een verkoudheid riskeerden tot groter welzijn van de volksgezondheid!

Maar nu ook de terrasjes er niet meer zijn, vallen de koppen! Tweeduizend cafés al die over de kop zijn gegaan. En ik vermoed dat dit nog maar het topje van de ijsberg is!

Al komt daar een lief Turtelboompje op TV verklaren dat maatregelen zullen worden genomen. Wel geen asbakken meer op tafel, maar tegemoetkomingen voor de cafébazen die nog niet failliet zijn, om de kop boven water te kunnen houden. Omdat – nu pas!- wordt ingezien dat de stamkroeg een stuk van ons cultuurpatrimonium is en niet mag verdwijnen.

Ach meisje, loop snel terug naar je mama! Zo lang er geen asbakken meer op tafel mogen is dat stuk cultuurpatrimonium ten dode opgeschreven. Op sterven na dood. Subsidies? Tegemoetkomingen? Weeral uit ónze zak? Om alleen een cafébaas te helpen die, tegemoetkomingen of niet, daar toch maar achter een lege toog staat te staren?

En bovendien, wàt men ook nog doet, die tweeduizend komen er zéker niet mee terug. Dat is alvast onomkeerbaar. Cultuur? Daar liggen ze in de Wetstraat niet van wakker. Tenminste... als het ónze cultuur betreft. Moest het een vreemde cultuur zijn, dan zouden er niet genoeg asbakken kunnen komen!

Nu, de jankers hebben hun zin. De rook om hun hoofd is dan wel verdwenen, maar nu lijken ook zij plots geen goesting meer te hebben om op café te gaan! Anders zouden die tweeduizend zaken toch niet hebben moeten sluiten?

Ik zou moeten besluiten dat ze vroeger alleen maar op café kwamen om te kunnen klagen hoe die ellendige rokers hun gezondheid kwamen verpesten. Nu er geen rook meer is, geven ook zij verstek! Chapeau nog maar eens Wetstraat. Chapeau voor de zoveelste blunder die de jankerds jullie hebben aangepraat. En chapeau om nog altijd niet te hebben begrepen dat het zinloos is een cafébaas zonder klanten te sponsoren.

Als jullie dat stukje cultuurpatrimonium in ere willen houden zit er maar één zaak op: asbakken terug!

Willy.

26-12-2011 om 22:28 geschreven door Willy


Categorie:rokershoekje
» Reageer (0)
25-12-2011
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Utopisch Kerstverhaal.

Er was eens, heel lang geleden op een verre planeet, een volkje dat zichzelf heel slim vond. De mensen vonden dat ze het allemaal mooi op een rijtje hadden, en de rijkdommen van hun planeet eerlijk werden verdeeld onder de bevolking.

Want er was maar één wet: die van de sterkste. En de allersterkste die was koning. En liet gewoon de anderen voor hem werken, en bedelen naar wat hij teveel had. En dat was meestal niet om over naar huis te schrijven, want hij vond dat hij nooit teveel had. Nooit genoeg zelfs. Het volk had hem dan ook een passende naam gegeven: ‘Megahamster’.

Maar zoals op alle planeten, woonden ook op dié planeet mensen van allerlei slag: er waren hele sterken, en er waren zwakkeren die dan weer andere gaven hadden, zoals een gezond verstand, maar daar werd geen rekening mee gehouden. Want dat diende tot niets! Daar kon je niet van eten.

En het laat zich raden: de rijkdommen werden, door die éne wet, verdeeld van sterk naar zwak. Dom of slim zijn speelde geen enkele rol, en men wist ook van niet meer. De zwaksten werden gewoon minst bedeeld. Zondermeer en zonder tegenspraak. De harde natuurwet. Net als in een wolvenroedel.

Trouwens, als een zwakkere toch wat teveel zou hebben, zou het hem toch alleen maar ontnomen worden door een sterkere. De wet van de sterkste gaf hem trouwens dat recht.

Toen werd, op een koude winternacht, een kindje geboren in schrijnende armoede. Vader Josephus en moeder Madona hadden nauwelijks zelf te eten en woonden in een goor zelfgemaakt hutje. Josephus was timmerman en werkte de hele dag voor Megahamster. Samen met een hele ploeg bouwvakkers moest hij de zoveelste loods aanbouwen aan het koninklijk paleis, want Megahamster wist helemaal niet meer waar hij al zijn spullen moest opbergen.

En toch vond hij zichzelf heel vrijgevig, want elk van zijn arbeiders kreeg wat voedsel mee naar huis. Te weinig om van te leven, maar toch genoeg om niet te sterven. En dus vond hij dat zijn volk het leven aan hem te danken had. En het goedgelovige volk geloofde dat nog ook. Zo ook Josephus, de vader van Wijsneusje, want zo hadden ze hun pasgeboren kindje genoemd. Het zag er namelijk echt een heel pienter kereltje uit. Maar helaas, een beetje tenger. Met handjes en fijne vingertjes die, naar de ouders dachten, nooit zouden geschikt zijn voor zware handenarbeid.

Ze maakten zich dan ook grote zorgen over hoe Wijsneusje later aan de kost zou moeten komen. Dergelijke mensjes kwamen meestal van honger om, want niemand gaf ze iets. Ze konden er immers weinig voor terugdoen! En àls ze al eens iets hadden, namen de sterkeren hen dat natuurlijk af, want ze waren te zwak om zich te verdedigen!

De jaren volgden elkaar op en wijsneusje werd steeds groter, maar niet sterker! De zorgen van de ouders namen toe. Vooral omdat ook Megahamster van oordeel was dat het ventje nooit voor hem zou kunnen werken, en aan vader dus ook geen extra rantsoen voor het kind meer meegaf. Nu moest Wijsneusje gevoed worden door wat vader en moeder zichzelf uit de mond spaarden!

Maar gelukkig eiste Wijsneusje niet veel. Had weinig voedsel nodig en was al gauw tevreden. Het leek ook een tamelijk passief kind, maar in het hoofdje ging heel veel om. Het kereltje dacht de hele dag na. Bekeek vanuit zijn weinig benijdenswaardige positie hoe de wereld er uit zag en hoe het allemaal werkte. En het werkte helemaal niet naar zijn zin. Die ene enge wet was er teveel aan, vond hij, maar durfde dat niet luidop te zeggen. Er moesten toch méér mogelijkheden zijn om je brood te verdienen dan met brute spierkracht? Of had hij het mis? Eigenlijk wist hij het op de duur zelf niet meer.

Het enige dat hij wist was dat zijn brein nooit ophield te denken, maar of je met denken je brood kon verdienen, daar had hij geen benul van. Het leek trouwens ook niet zo. Welke prestatie zou je nu kunnen leveren met je hersenen? Er een boom mee omhakken? Een wild zwijn doden? Aardappelen rooien? Ach nee, dat kon allemaal niet, en hij werd moe van het denken.

Tot hij op een dag een afgevallen tak van een boom vond, daar wat mee speelde, en zijn vlugge hersentjes hem al snel op de veerkracht van dat hout wezen.

- Hé, daar moest iets mee aan te vangen zijn! Hij nam de tak mee en verborg hem achter hun schamele hutje.

Twee dagen en nachten lang dacht hij na. Toen zocht hij een stuk touw, bond het aan de tak en spande het op. De boog was uitgevonden. Van een kaarsrechte tak sneed hij een pijl en stelde al spoedig vast dat je daarmee een konijn van op een zekere afstand kon doden. En dat de trefkans veel groter was dan als je er met een steen moest naar gooien. Met hersenwerk kon je dus toch wel aan de kost komen!

Blij ging hij zijn uitvinding uitleggen aan vader Josephus, maar die begreep hem niet, geloofde hem niet, en wou van de boog niet weten. Wou hem niet eens zien. “Bedriegerij om de sterken te beduvelen” zei hij. Trouwens, konijnen waren toch eigendom van Megahamster, en het enige wat je met dat duivelstuig riskeerde was gesnapt te worden en in de gevangenis te vliegen.

- En trouwens, vervolgde zijn vader, je bent nu volgroeid, en het wordt tijd dat je met mij meekomt naar de bouwwerf. Morgen al kun je aan de slag. Ik heb het geregeld met Megahamster.

De volgende morgen, onder het waakzaam oog van de opzichters van Megahamster, begon voor Wijsneusje het harde labeur. Maar hoé hij zich ook uitputte, tegen de avond had hij niet half zoveel werk verzet als de anderen, maar was wél totaal bekaf. Kon amper nog op de benen staan.

- Hé Josephus, deed de opzichter, dat kreng hoeft morgen niet terug te komen hoor! Daar verspilt Megahamster geen voedsel aan.

- Alstublieft meneer de opzichter, hij zal wel wennen aan het werk. Laat hem toch verder werken! Hoe moeten wij hem anders blijven voeden?

- Dat is jullie probleem! Hij moet dan maar gras eten zoals de koeien. Hoonde de opzichter.

’s Nachts sloop Wijsneusje, die het gesprek had gehoord, stilletjes naar buiten, en met tranen in de ogen bekeek hij nog een laatste keer zijn ouderlijk huisje. Hij zou het allemaal heel erg missen. Mama, papa, het gezellige haardvuur… maar hij kon het hen niet aandoen nog verder ten laste te zijn. Hij moest hoe dan ook op eigen benen zien te staan. En hij verdween in de donkere nacht.

Jarenlang zwierf hij door het land. Hij had ondertussen opnieuw een boog en pijlen gemaakt, en leefde van het wild dat hij schoot en de vruchten die hij in het bos vond. Het mocht dan wel allemaal eigendom van Megahamster zijn, hij had daar ondertussen zijn eigen mening over, en had ook een betere vorm van samenleving bedacht, die hij hier en daar aan de mensen probeerde uit te leggen.

Maar de mensen luisterden niet. Wie zou nu naar zo’n minderwaardig, tenger kereltje gaan luisteren in een wereld waarin de sterken het voor het zeggen hebben? Een kereltje van niks dat niet eens sterk genoeg was om te werken.

Maar de hersenen van Wijsneusje stopten nooit met nadenken. En nu had hij een ultiem idee: als ze dan niet wilden luisteren naar hém, dan zou hij ze misschien kunnen doen luisteren naar iemand veel groter? Maar wié? Hij moest zéker groter en sterker zijn dan Megahamster, maar zo iemand was in het gehele land niet te vinden. En zélfs als hij zo iemand vond, hoe moest hij hem zo ver krijgen dat hij zijn ideeën ging verkondigen?

En op een van die koude winternachten lag hij half slapend onder een deken van konijnenvellen op een open plek in het bos. Plots hoorde hij een hoog gefluit. Schoot wakker, keek omhoog, en daar verscheen eerst een klein lichtje dat steeds groter werd en veranderde in een enorme vuurbol met lange staart, die zich tussen de sterren door een weg baande, steeds groter en helderder werd, tenslotte voorbijschoot om even verder in een fontein van licht en een oorverdovende donderslag uiteen te spatten boven de planeet. Het hele land leek enkele ogenblikken in een zee van licht te baden. Net alsof het middag was. Toen werd het weer donker en stil, alsof er niets was gebeurd. Het hele fenomeen had minutenlang geduurd en moest, ondanks het nachtelijke uur, door veel mensen gezien en gehoord zijn.

Wijsneusje had er geen idee van welk zeldzaam natuurverschijnsel hij had aanschouwd, maar die ‘ster’ had een sterretje doen fonkelen in zijn brein. Dàt was het wat hij nodig had.

- Veel mensen zullen dit ook hebben gezien, en zéker gehoord! Als ik hen nu zeg dat dit ding in mijn hoofd is binnengedrongen en daar mijn ideeën over een heel nieuwe samenleving heeft doen ontstaan. Hen zeg dat die ster een superwezen was, veel groter dan Megahamster, dat zich in mij heeft genesteld? Dan kan ik mijn ideeën toeschrijven aan dit superwezen. Verzwijgen dat ze van mijzelf komen! Want van mij, tenger kereltje, geloven ze het toch niet!

En zo geschiedde. De volgende morgen had het hele land het over die wonderbaarlijke verschijning en daar speelde Wijsneusje handig op in. Binnen korte tijd had hij al een hele schare volgelingen, en het duurde niet lang of Megahamster werd van zijn troon gestoten en vervangen door verstandige mensen. Sterk zijn speelde niet langer een rol op de planeet. Het volk ondervond trouwens ook dat de levensomstandigheden sterk verbeterden nu het door verstand, en niet langer door kracht werd geleid. De wet van de sterkste werd vervangen door de wet van het gezond verstand.

Maar wat Wijsneusje niét wist, was dat hij zonder het te weten de allereerste religie had geschapen op de planeet. En wat hij nog minder wist was tot welke gevaarlijke toestanden dit in de loop der volgende eeuwen wel zou kunnen leiden als het ook maar éventjes mis liep.

En als keerzijde van de medaille had hij zonder het te beseffen ook een nieuw principe geïntroduceerd in zijn wereld: als je overtuigingskracht tekort hebt om je ideeën te verkopen, vind dan een superwezen uit en leg ze hém in de mond! En reken maar dat die vondst in de komende eeuwen druk zou worden nageaapt en vooral misbruikt!

Maar daar dacht hij niet aan. Het leek allemaal zo mooi en sprookjesachtig in den beginne! Maar nu lichamelijke kracht in het bestuur was vervangen door verstand, kon het alle kanten op! Wist hij veel dat verstandige lui niet altijd eerlijke lui zijn? Maar gelukkig voor hem, hij zou nooit zolang kunnen leven om de gevolgen van zijn ingreep en de vele verdraaiingen die er in de toekomst zouden worden aan toegevoegd tenvolle te kunnen overzien. Dat zouden zijn nakomelingen wel ondervinden.

Hoe kon hij nu ook weten dat twintig eeuwen later de mensen nog altijd liever in het sprookje dan in de verbeterde cultuur zouden geloven? Dat ‘godsgeleerden’, die alle evolutiekansen hadden gekregen, nog hun gehele leven zouden spenderen aan zinloze onderzoeken naar het sprookje van de almachtige ster? Dat volwassenen met de geestelijke vermogens die ze van de natuur hadden gekregen maar bléven geloven in dat sprookje?

Want wijsneusje zélf? Wel, die liet een klein paleisje bouwen voor zijn ouders, en trouwde met het mooiste meisje van de planeet. Ze kregen heel verstandige kinderen en leefden nog lang en gelukkig.

-o-o-o-o-o-

Willy.

25-12-2011 om 09:45 geschreven door Willy


» Reageer (0)
24-12-2011
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Zalige Kerst.

Morgen is het Kerstdag weer!
Vanavond wordt gefeest.
Chico kreeg alvast een beer,
Meer vraagt hij niet, dat beest.

Aan alle blogvrienden en -vriendinnen,
Wens ik naast een vrolijk kerstfeest,
Heel veel intens geluk vanbinnen,
En vooral een heel gezonde geest!

Willy.





24-12-2011 om 10:11 geschreven door Willy


Categorie:Chicofotos
» Reageer (0)
23-12-2011
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Paaslelies!!!

Piepkleine Paaslelietjes op 22 december: 3 dagen vóór kerstmis! De natuur lijkt wel op zijn kop te staan!

Maar Chico trekt het zich lekker niet aan. Tien graden en een lekker zonnetje op 22 december is toch mooi meegenomen voor een hondje van zeven maand die nog nooit een echte winter meemaakte?

Als hij zijn verlichtings- en pispaaltjes maar terugvindt tussen al die bloempjes!

Maar baasje heeft wél een prangender probleem:

Moet hij zijn vrienden nu vrolijk Kerstfeest of Zalig Pasen wensen?



Willy.

23-12-2011 om 09:57 geschreven door Willy


Categorie:Chicofotos
» Reageer (2)
22-12-2011
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Opluchting!

Groot was toch mijn opluchting toen ik gisteravond op het nieuws zag dat twee derde van de Vlamingen tegen de stakingen zijn. Zélfs onder diegenen die ook getroffen worden door de pensioenmaatregelen. Leven er dan toch nog stoere Vlamingen in dit land?

Wie nu nog niet heeft begrepen dat het cadeautjestijdperk voorbij is en de schatkist heeft leeggemaakt, en dat het land nu dringend geld nodig heeft, zal het nooit begrijpen. Boven je stand kun je nu eenmaal niet blijven doorgaan.

Ook opmerkelijk in het nieuws was het feit dat gisteren al 90% van het openbaar vervoer in Wallonië aan het wildstaken was, terwijl dat in Vlaanderen maar 10% was. Nog maar eens een bewijs dat Vlaanderen veel meer dan Wallonië vooruit wil en ook bereid is daar iets voor in te leveren!

En last but not least gaat mijn opluchting naar de verrassende houding van de regering. Geeft geen duimbreed toe. Blijft trouw aan het gestelde doel. Zou er dan toch een kentering in het systeem zijn gekomen? Kunnen we weer op hoop leven? Maar… hoelang zal het duren voor de vakbonden doorkrijgen dat ze door het gehele land te gijzelen niets meer bereiken? Zich alleen maar heel onsympathiek opstellen tegenover de burger, die zo langzamerhand genoeg krijgt van die geldverslindende opruierijen?

Stakingen zouden moeten bekeken worden zoals het terrorisme: er aan toegeven doet de gevallen van terrorisme alleen maar toenemen. Toegeven aan stakingen heeft precies hetzelfde effect. Pas als beide groeperingen inzien dat ze er nergens mee komen kan het stoppen.

En toch vind ik dat er een lichte nuance moet worden aangebracht in die pensioenleeftijd. Ondervinding heeft me wel geleerd dat geestelijke arbeid je al even moe maakt als lichamelijk werk.

Maar na 40 jaar geestelijke arbeid ben je lichamelijk niet kapot. Na 40 jaar zware lichamelijke arbeid wél. En dus zou ik het eerlijker vinden als de pensioenleeftijd af zou hangen van het soort werk dat je doet.

Dat zou dan ook de enige tegemoetkoming zijn die ik zou toejuichen en correct vinden.

En tot slot nog een toemaatje dat lekker meegenomen werd: ondanks de aangekondigde staking kwam vanmorgen de vuilnisdienst langs, en had ik dat ook tijdig in de gaten. Nog snel de vuilzak buitengezet, nét op tijd! Chapeau mannen van de reinigingsdienst! Daar mogen er veel een voorbeeld aan nemen.

Willy.

22-12-2011 om 09:27 geschreven door Willy


» Reageer (0)
21-12-2011
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Politieke partijen?

Vijftig jaar geleden had je de katholieken, de socialisten, en de liberalen. Geel, rood en blauw. Punt uit. Drie partijen die elk een deel van de bevolking vertegenwoordigden. Drie partijen ook die daarvoor betaald werden uit de schatkist. Viel eigenlijk nog best mee. Maar alle dingen die lucratief blijken te zijn worden al snel nageaapt! En dus kwamen er meer partijen, en nog meer, en steeds meer. Er werd immers geld geroken! Allemaal konden ze rekenen op een flink stukje belastingsgeld als subsidie, en daar was het eigenlijk in hoofdzaak om te doen!

Dat de belastingbetaler zich op die manier steeds meer blauw betaalde maakte hen niet uit. Ik weet niet precies hoeveel partijen we voor het ogenblik moeten sponsoren, maar weet wél dat dit aantal in de toekomst steeds meer zal toenemen. De reden is dat elk soort mens door een eigen partij wil worden vertegenwoordigd.

Maar als je even nadenkt, hoeveel soorten mens bestaan er? Wel, dat zijn er zoveel als er mensen bestaan, want elke mens is uniek, heeft een eigen opinie, en laat zich niet echt in categorieën onderverdelen.

Bewijs: hoeveel onderlinge ruzies en meningsverschillen zijn er niet in elke afzonderlijke partij? Als een dergelijke ruzie zich voordoet in het Vlaams Belang, dan wordt het kamerbreed in de verf gezet. Maar reken maar dat dit in alle partijen gebeurt, maar dan doodgezwegen wordt.

Kan ook niet anders, want een individu kiest een partij waarin hij zich kan vinden. Maar stelt daar dan toch weer dingen vast die niét met zijn opinie stroken. Er bestaan immers geen twee mensen met identiek dezelfde opinie! Het gevolg is dat de partijen innerlijk al evenveel tegenstellingen kennen als de partijen onder elkaar.

En dat kan alleen maar stoppen van zodra elk individu zijn eigen partij heeft. Voor België zouden dat zo’n tien miljoen individuele partijen zijn. Voel je me al komen? Dan zijn we namelijk terug bij af en hebben partijen totaal geen zin meer.

So what? Zou dat een probleem zijn? Moéten we dan ondergebracht worden in vakjes? Moét de belastingsbetaler dan maar opdraaien voor al die vakjes? Moét elk vakje gesubsidieerd worden door de staat? Tja… dan moet elk individu maar gesubsidieerd worden, want zoveel individuen er zijn, zoveel partijen zouden er moeten zijn!

Ergo: politieke partijen hebben totaal geen zin meer! Voorbijgestreefd. Waren alleen maar goed toen de brave burger hard werkte, geen tijd had na te denken of zich vragen te stellen, en al blij was dat iemand voor zijn heel primaire rechten en wensen opkwam.

De toekomst zal trouwens de nutteloosheid van partijen uitwijzen naarmate er steeds meer partijen opkomen en ze steeds meer door innerlijke onenigheden worden verdeeld in steeds meer partijen die steeds meer subsidies opslokken!

Maar is er een alternatief? Ligt niet erg voor de hand, maar ik denk in volgende richting:

Eén staatshoofd, dat de volle verantwoordelijkheid draagt.

Dat staatshoofd kan natuurlijk niet alles zelf doen, en moét wel delegeren. Zélf de personen kiezen die hem in de verschillende taken moeten bijstaan als ‘ministers’. En reken maar, als hij zelf moet kiezen zal hij heus niet zijn toevlucht nemen tot lieve, maar domme vriendjes, entertainers, clowns of broodzangers. Zal héél bewust mensen kiezen die opgewassen zijn tegen de taak die ze toebedeeld wordt.

Elk van die ministers zal dan ook zélf moeten instaan voor de medewerkers, en die zullen ze heus ook wel uitkiezen naar talent. Het gehele zaakje zou berusten op verantwoordelijkheid van boven naar beneden. Wie vanuit zijn positie clowns kiest als medewerkers, zal daar uiteindelijk het gelag moeten voor betalen. Net zoals een zelfstandige ondernemer zijn zaakjes nooit zal kunnen runnen als hij niet naar geschikt personeel uitkijkt.

Nu rest er nog één probleem: waar blijft de wil van het volk in dit alles?

Wel, dat volk hoeft heus niet alles voor zoete koek te slikken, en moet blijven kiezen. Niét op honderd lijsten van honderd verschillende partijen, maar uit één nationale lijst één naam kiezen: die van het staatshoofd. Er wordt enkel maar een staatshoofd gekozen en die trekt zijn plan met de rest. Ontslaat wie er niks van bakt en werft aan wie talent heeft voor de taak.

Verkiezingen om de vier jaar? Vind ik te kort om in dit geval je doelstellingen te kunnen verwezenlijken. Een termijn tussen de zes en tien jaar lijkt me beter haalbaar. Want veel goede doelstellingen zullen in de eerste jaren een verlies aan levensstandaard betekenen en pas op termijn de niet te versmaden vruchten afwerpen. Bij kortere termijnen zal de kiezer het staatshoofd veel te snel afrekenen op die nog onvervulde doelstellingen.

Hoe zal de bevolking op een dergelijk systeem reageren? Ongetwijfeld slecht! Gewoon aan janken voor alles en nog wat, zullen ze toch eventjes wat gedisciplineerder geduld moeten oefenen en zich niet blind staren op voorlopig negatieve resultaten. Maar als ze dat geduld kunnen opbrengen zullen ze ook al heel spoedig vaststellen dat de levensstandaard er sterk op vooruitgaat sedert er niet meer naar jankerds wordt geluisterd. En dan zullen ze vanzelf het janken wel laten!

De voordelen van een dergelijke samenleving liggen voor de hand: géén kostelijke subsidiëring meer van tientallen versnipperde en versnipperende partijen. Géén vriendjespolitiek meer, want ook het staatshoofd weet drommels goed dat, als hij zijn medewerkers niet naar kennis maar onder zijn vriendjes kiest, ze er niets zullen van bakken. En in dit geval mag hij een volgende overwinning in de stembureaus ook wel op zijn buik schrijven.

Deze gedachtegang is maar een suggestie. Een suggestie die zeker voor verbetering vatbaar is. Maar uitgewerkt door knappe bollen moéten daar wel de mogelijkheden in zitten om tot een betere samenleving te komen. Alle details zouden moeten bekeken worden. Ik denk bijvoorbeeld aan de vele mutualiteitenkantoren. Kunnen er blijven, maar niet langer een partij vertegenwoordigen maar genationaliseerd worden.

Maar verondersteld dat zoiets zou waar worden in België, wie zou dan plots staatshoofd moeten worden? Helemaal niet moeilijk: wie is het nu? De koning! Oké, laat hem dan maar de eerste termijn als staatshoofd op zich nemen! Kan hij bewijzen of hij al dan niet iets waard is, en voor de volgende verkiezingen moeten intelligente geesten dan maar een lijst opstellen van mensen die echt bewezen hebben iets te kunnen.
 
Die moeten dan maar wedijveren met het zetelend staatshoofd en dan zien we wel wat uit de (stem)bus komt. Die werkwijze zou meteen ook de ‘shock’ van een totaal nieuw bestuur verzachten, vermits we al vertrouwd zijn met dit staatshoofd. Wat mij betreft zou het ook Filip mogen zijn als Albert zich te oud voelt. Maakt niet uit.

Zou Albert II die taak waard zijn? We weten het niet, want hij heeft nog nooit iets anders mogen doen dan zijn bevoegdheden steeds meer afgeven. Heeft bijgevolg ook nooit mogen of kunnen bewijzen wat hij waard is. In een dergelijke positie zou hij dat wél kunnen, en ofwel roemloos afgaan, ofwel zegevierend de verkiezingen winnen.

De familie van het staatshoofd? Tja… die zal hij van ZIJN wedde moeten onderhouden als hij dat persé nodig acht. Zoniet bestaan er ook goede bejaardentehuizen, en… moeten de straten toch ook geveegd worden hé voor wie niets anders kan? Datzelfde geldt trouwens ook voor alle andere burgers! Waarom zou hier een uitzondering moeten worden gemaakt?

Deze gedachtegang van me is zomaar een soort van 'luidop denken'. Ik weet ook dat het een onbereikbare utopie is. Daarvoor hebben de partijen, en vooral de vakbonden, al veel te veel macht gekregen en beseft de bevolking niet hoeveel dit alles hen kost. Denk daarbij ook maar aan de kostenverslindende stakingen die het land soms letterlijk lamleggen!

Een totale koerswijziging zoals hierboven omschreven zou dan ook enkel manu military kunnen. Want ja, de 'cadeaugegeven' pensioenleeftijd zou inderdaad teruggeschroefd worden. Tijdelijk! Want de winst die met dergelijke maatregelen wordt bekomen zou op termijn de staatsschuld wegwerken en de pensioenleeftijd weer drastisch kunnen verlagen... op voorwaarde natuurlijk dat die winst aan eigen volk wordt besteed. En dat zal, als we het huidig politiek systeem behouden dat blijft luisteren naar jankerds en luiaards, nooit het geval kunnen zijn! Het zou aan 'kansonwilligen' worden besteed.

Neen verdorie! Het centrum voor gelijkheid van kansen moet een centrum tegen kansonwilligen worden! De luie jonge Belgen uit bed halen! Dan hebben we helemààl geen vreemden nodig! Dan hoeven de 'oudjes' helemààl niet te blijven werken tot ze er bij neervallen!

Maar utopie of niet, geef toe dat een dergelijk systeem een stuk beter zou werken dan de ondoorzichtige poespas die de partijen er nu van maken.

Willy.

21-12-2011 om 10:16 geschreven door Willy


» Reageer (0)
20-12-2011
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Erratum.
In mijn column 'vergeten te leven' sloop door omstandigheden een fout, en werd slechts een gedeelte van de song van Iglesias weergegeven! Ik heb dit nu rechtgezet voor wie in de gehele tekst geïnteresseerd is.
Willy.

20-12-2011 om 12:34 geschreven door Willy


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Tien jaar te laat!

*** De oorlog die tien jaar te laat kwam! ***

Verleden week zijn de laatste Amerikaanse troepen uit Irak teruggetrokken, en is dus ook de Irakoorlog voorbij. Ondertussen werd Saddam Houssein wél berecht en opgehangen.

Een stukje geschiedenis:

1. De Golfoorlog:
In 1990 bezette Saddam Houssein buurland Koeweit. De golfoorlog (1990 – 1991) begon. Saddam vuurde scud-raketten af op Israël en Saoudi-Arabië. Amerika, onder de ‘oude Bush’, maakte daar een eind aan met operatie Desert Storm en verdreef de Irakezen uit Koeweit.

Helaas! De oorlog werd als beëindigd beschouwd aan de grenzen van Irak! De schuldigen bleven dus ongestraft. Nooit gezien in de geschiedenis!

Ik begreep het niet. De hele Westerse wereld stond achter de operatie Desert Storm. Iedereen volgde het elke dag, geboeid en vol walging voor die moordenaar, op het nieuws. Het was dé moment om door te gaan tot in het hol van de leeuw, net als in de tweede wereldoorlog. Amerika had de volledige publieke opinie achter zich. Maar ze stopten ermee! Stopten aan de Irakese grens en lieten iedereen lopen. Eerste teken van decadente verlaksing?

2. De Irakoorlog:
In 2003 vond zoon Bush, ondertussen op zijn beurt president, de dreiging die van Irak uitging welletjes. Men vermoedde dat Saddam ergens kernwapens verborg. Bleek naderhand onjuiste informatie, maar kon niet verhinderen dat in 2003 een nieuwe oorlog begon tegen Irak. Tien jaar te laat!

Waarom deze laatste oorlog tien jaar te laat kwam? Wel, omdat ook de ‘laksheid des volks’ in die tien jaar sterk was geëvolueerd. De publieke opinie, vergeten wat Saddam in Koeweit had uitgericht, veroordeelde deze oorlog sterk. Jankerds gingen er overal ter wereld tegen betogen. En meer nog toen vastgesteld werd dat Irak helemaal geen kernwapens bezat.

Ook ons land weigerde elke steun! Vergetend dat juist Amerika ons uit de tweede wereldoorlog had geholpen. Vergetend dat we onze huidige vrijheid aan Amerika te danken hadden. Ik vond het een schande van onze overheid, en denk niet dat de V.S. dat spoedig zullen vergeten! Als wij ooit eens in de problemen komen met vreemde rassen, en dat zit er dik in, hoeven we van dié kant wel geen hulp meer te verwachten!

Volgens die betogers was het dus eigenlijk een oorlog om niks. Ik kan het ze niet kwalijk nemen, want ze hadden een punt: helaas… geen kernwapens aanwezig! En dus ook geen dwingende reden tot oorlogsvoering.

Maar wat het dan wél was, werd toch een beetje over het hoofd gezien: een appeltje dat de oude Bush helaas niet had willen pellen (laksheid?), werd nu door zoon Bush gepeld.

Tien jaar te laat!

Ook vergelding blijkt dus een vervaldatum te hebben, en die was hier, naar de humane normen van onze huidige maatschappij, toch wel duidelijk overschreden! Er was een nieuwe generatie aan het bewind gekomen!

De gemiste kans van de oude Bush werd aldus een verkeerde inschatting van de wereldopinie door de jonge Bush. Maar bracht toch mee dat een massamoordenaar zijn verdiende straf niet heeft kunnen ontlopen.

Ach ja, ik weet het wel. Geen enkele oorlog is goed te praten, en ergens spelen economische belangen ook wel altijd een grote rol. Ik bedoel alleen maar: als die ‘Irakoorlog’ onmiddellijk op de Golfoorlog was gevolgd, had niemand daar aanstoot aan genomen. Integendeel, we hadden reikhalzend uitgezien naar de straf voor deze tiran.

Die tien jaar vrede er tussenin waren er gewoon teveel aan.

Willy.

20-12-2011 om 09:45 geschreven door Willy


» Reageer (0)
19-12-2011
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vergeten te leven!

1. Inleiding:

Weeral eens in een relatief inspiratieloos moment hoorde ik plots ‘Me olvidé de vivir’ (ik vergat te leven) van Julio Iglesias op de radio. Een pakkend, droevig lied, dat heel zeker wel op zijn eigen persoontje slaat. En hup, daar kwam de inspiratie terug als bij toverslag.

Maar laat ik eerst, voor diegenen die de song niet kennen, de plaats op Youtube ervan wijzen:
http://www.youtube.com/watch?v=3adryBK_Sl0

Hieronder volgt de tekst, en lees vooral mijn eigen correcte vertaling. Ga dan eens, voor de grap, kijken op een site die pretendeert songteksten te vertalen, en lees daar eens de onbegrijpelijke poespas die ze ervan hebben gemaakt. Die site zit hier:
http://www.vertaalsongtekst.nl/vertaling/Julio-Iglesias/Me-Olvide-De-Vivir-8051.html

Echt, het loont de moeite even te lachen met wat die vertaalmachines ervan bakken!

Me olvidé de vivir.

de tanto correr por la vida sin freno,
me olvide que la vida se vive un momento,
de tanto querer ser en todo el primero,
me olvide de vivir los detalles pequeños,

de tanto jugar con los sentimientos,
viviendo de aplausos envueltos en sueños,
de tanto gritar mis canciones al viento,
ya no soy como ayer
ya no se lo que siento,

me olvide de vivir (4X)

De tanto cantarle al amor y la vida
Me quede sin amor una noche de un día
De tanto jugar con quien yo más quería
Perdí sin querer lo mejor que tenía.

De tanto ocultar la verdad con mentiras
Me engañé sin saber que era yo quien perdía

De tanto esperar, yo que nunca ofrecía
Hoy me toca llorar, yo que siempre reía.

De tanto correr por ganar tiempo al tiempo
Queriendo robarle a mis noches el sueño
De tanto fracasos, de tantos intentos
Por querer descubrir cada día algo nuevo.

Me olvidé de vivir(4X)

De tanto jugar con los sentimientos
Viviendo de aplausos envueltos en sueños
De tanto gritar mis canciones al viento
Ya no soy como ayer,
ya no se lo que siento.

Ik vergat te leven.

Door snel door het leven te vliegen zonder rem,
vergat ik dat het leven zich in het moment beleeft.
Door zoveel keren in alles de eerste te willen zijn,
vergat ik de kleine details te beleven.

Door zoveel te spelen met de gevoelens,
levend van aplausen,verpakt in dromen.
Door mijn liederen zo vaak in de wind te schreeuwen,
Ben ik niet meer zoals gisteren.
Weet ik niet meer wat ik voel.

Ik vergat te leven!

Door zoveel over het leven en de liefde te zingen
Blijf ik zonder liefde op een nacht van een dag.
Door zoveel te spelen met wie ik meest beminde
Verloor ik zonder te willen het beste dat ik had.

Door zoveel de waarheid te verbergen met leugens
Bedroog ik mezelf zonder te beseffen dat ik de verliezer was.

Door zoveel te verwachten, ik die nooit gaf,
Begin ik nu te wenen, ik die altijd lachtte.

Door zo hard te snellen om tijd te winnen
Aan mijn nachten de dromen stelend
Door zoveel storingen en zoveel willetjes
Om elke dag het nieuwe te ontdekken

Vergat ik te leven

Idem aan 2° couplet

2. Column.

Hoe triest moet het zijn om als het einde nadert te moeten stellen dat je vergat te leven! Vergat gelukkig te zijn! En hoe blij ben ik om dat niét te moeten stellen! Integendeel: ik kan stellen dat ik uit elke levensfase het maximum aan geluk heb weten te putten! Zelfs in de moeilijkste omstandigheden die ik ooit meemaakte.

Wat is dan toch die geheimzinnige uitdrukking ‘gelukkig leven’? Want daar komt het eigenlijk op aan. Wie niet gelukkig leeft, leeft niét.

Wel, het is eigenlijk een illusie! Een illusie die je zelf maakt. Een fata morgana die werkelijkheid wordt zodra je er je geest voor openstelt. En zodra je dit ‘geheim’ aan je geest hebt weten te ontfutselen kan niets of niemand het je nog ontnemen! Veeg je je laars aan de buitenwereld. Kan het je allemaal gestolen worden! Ga je echt leven. En put je geluk uit dit leven. Wat niet van buiten wil komen put je dan maar uit je binnenste.

‘Leven’, op zich, dat doen we allemaal. Vergeten te leven kun je dus eigenlijk niet. Maar je kunt wél vergeten gelukkig te leven. En dat doe je door materiële dingen na te jagen. Door carrière te maken. Door nooit te rusten alvorens je dat ultieme ‘geluksgevoel’ via materiële wegen hebt weten te pakken. Helaas, het laat zich niet op die manier pakken, en voor al de mensen die het op die manier najagen is er weinig hoop! Hun persoonlijk leven is eigenlijk vegeteren geworden, en hun loopbaan een zoektocht naar materieel welzijn.

En wees gerust! Zo zijn er maar al te veel!

Ach jawel… ze gaan op reis en vermaken zich prima. Dat moéten ze wel om zichzelf wijs te maken dat ze gelukkig zijn. Ze doen ook nog massa’s andere leuke dingen in een zoektocht die eigenlijk een vlucht voor zichzelf is. Die momenten zijn eigenlijk weeral een ‘stukje geluk dat je koopt’ en duren maar een fractie van het leven. De rest van dat leven wordt dan als saai ervaren. Voor die mensen zijn de herinneringen aan mooie reizen en leuke activiteiten dan ook snel vervaagd.

Voor wie geen geluk kan putten uit de dagdagelijkse dingen, ja, zelfs uit de dagdagelijkse sleur op de werkvloer, is dure ontspanning gewoon geldverspilling. Want amper terug van weggeweest, word je al opnieuw, en dan dubbel en dik, in de ‘eentonigheid’ van je bestaan gedompeld. Het contrast kan niet groter zijn.

Wie echter, NA in zijn directe omgeving het geluk te hebben gevonden, op reis gaat, keert even tevreden terug als hij vertrokken is. Want vergeet nooit dat het dagelijkse leven jouw hoofdfilm is. Een reisje of uitstapje is maar een reclamefilmpje. Voorbij in een wip. Een korte DEMO! Eventjes een korte blik in de hemel, en dan pardoes terug in de hel!

Hoor ik tegenpruttelen? Hoor ik iemand zeggen “Ja, jij hebt mooi praten, maar ik ben maar een arme straatveger die in weer en wind zijn job moet doen! Waar moet ik dan mijn vreugde uit putten?”

Echt niet moeilijk: kijk vóór je, en je ziet een smerige straat. Kijk achter je en je ziet een netjes geveegde straat die er stukken beter uitziet. JOUW prestatie. Kun je daar echt niet fier op zijn? Kun je daar geen vreugde uit putten? Kan die arbeidsvreugde je niet gelukkig maken? Kom nou…

Willy.

19-12-2011 om 00:00 geschreven door Willy


» Reageer (0)
18-12-2011
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De Clochard.

Elke avond rond 21.30 uur ga ik een laatste ronde door het parkje doen met mijn hondje. We wonen op amper honderd meter van een drukke winkelstraat/doorgangsweg, maar toch, op winteravonden is het muisstil in het parkje! Geen verkeer, geen geroep, geen gebabbel. Ongehoorde stilte! Alsof het leven heeft opgehouden te bestaan. Vooral ook als er geen zuchtje wind is.

En dan geniet ik. Van die hemelse muziek die we ‘stilte’ noemen. De wereld lijkt te slapen. Mijn hond loopt vóór me en wijst me de weg naar zijn favoriete pispaaltjes. Trippel trappel doen de pootjes op het betegelde pad en zijn kont schudt vrolijk heen en weer. De verlichtingspaaltjes met spotlampjes zijn hooguit twintig centimeter hoog en verlichten enkel de tegels van het pad. Telkens Chico er eentje passeert valt zijn hevig uitvergrootte schaduw, zo mogelijk nog zwarter dan hijzelf, over het pad, en lijkt het alsof er een reuzenhond voorbijloopt.

Magische momenten. Momenten die je in jezelf keren. Alleen met jezelf en je hond. Geboeid luisteren naar de stilte! Een vaalwit omfloerst maantje houdt hemelhoog de wacht en je gaat je klein voelen. De thermometer geeft vijf graden aan. Te koud voor kwetterende en GSM’ende allochtonen op de bankjes. Zelfs te koud voor transitillegalen.

En toch, plots gaat Chico stokstijf staan, één voorpootje in afwachtende houding omhoog, en aan zijn kop en blik zie ik dat hij onraad ruikt! Ik volg zijn blik en zie in de duisternis een vormeloze massa op een bank liggen. Bedekt met groen plastic waaronder nog net een groezelig rood deken te zien is, en een massa bagage naast de bank.

We naderen het hoopje mens en ik bemerk onder de bank een gitaarkoffer. Hé, zou dat die landloper zijn die hier deze zomer een paar dagen bivakkeerde? Dichterbijgekomen horen we een zacht gesnurk onder de hoop plastic en textiel. Toch zo’n transitillegaal geval?

Maar neen. Die gitaarkoffer herken ik. Het is diezelfde zonderling.

Zondermeer zonderling? Weetnie!

We lopen hem voorzichtig voorbij om hem niet te storen en ik kan nog nét verhinderen dat Chico luid gaat blaffen. Gelukkig geeft hij direct gehoor aan mijn ‘ssst’.

De volgende morgen lag de man nog steeds in diepe slaap toen ik de eerste ronde deed met Chico. Geen beweging onder de ‘dekens’.

Tegen een uur of negen dacht ik weer aan die man en keek door het raam. De hele ‘inboedel’ lag nog op de bank, en bovendien stond op de grond op een campinggasvuurtje een potje water te koken. De damp uit het keteltje steeg als een sissende wolk op in de ochtendkoude alsof het van een stoomtrein kwam. Hé, waar was die man zélf gebleven?

Maar daar kwam hij al af met een zakje, van de bakker waarschijnlijk, en ging thee zetten.

Toen ik in de voormiddag nog eens buiten ging met de hond, groette hij me beleefd met een blik van herkenning. (Mijn vrouw had hem in de zomer uit medelijden eens wat salami gebracht).

Lijkt op het eerste gezicht een echte zonderling. Veelal in zichzelf gekeerd. Soms zit hij luidop te lezen uit Joost mag weten welk boek en kijkt dan naar niemand op. Met zijn grijze baard lijkt hij wel het kerstmannetje. Toen hij deze zomer die salami aannam van mijn vrouw bedankte hij haar in wat ze dacht Frans te zijn, maar ze was er niet zeker van.

Graag had ik dan ook eens een praatje gemaakt met die man, naar achtergronden gepeild en zo, maar als hij zit te ‘mediteren’ lijkt hij in hogere sferen en lukt dat natuurlijk niet. Je denkt dan: “de volgende keer misschien”… maar dan plots is hij weg! Niets herinnert dan nog aan zijn aanwezigheid, want ondanks alles lijkt de man verzorgd en georganiseerd. Ruimt bij zijn vertrek alles weer netjes op. Om soms enkele dagen later opnieuw te verschijnen… of helemaal niét meer.

En als ik dan op wéér zo’n eenzaam avondwandelingetje weer de stilte hoor en voel, denk ik aan die man terug. Wie zou hij zijn? Wàt dreef hem naar een dergelijk bestaan? Vrije wil of noodzaak? Om welke reden zegde hij de samenleving vaarwel? Waar leeft hij van? Maar vooral: hoeveel moed moet je niet hebben om een dergelijk leven vol te houden? Zijn hele hebben en houden moet hij open en bloot achterlaten om naar de bakker te gaan. Ergens ook moet hij zijn behoeftes doen. Waar? Nooit is na zijn vertrek ook maar iéts te bespeuren van zijn aanwezigheid.

Wàt er ook van zij, ik zou het niet aankunnen om in zijn schoenen te staan, maar toch moet ik toegeven dat ik hem ergens bewonder en benijd. Je moet het maar kunnen!

Ik kan dan wel tijdelijk helemaal ‘mezelf’ zijn in de stilte van de avond, maar die kerel is dat altijd! Het uitspansel is zijn dak en de maan zijn luchter. Misschien heeft hij ze niet allemaal op een rijtje, de manier waarop hij soms luidop uit een boek staat te lezen in acht genomen.

Maar misschien ook geeft hij ons allemaal het nakijken als het er op aankomt wat er in die hersenen omgaat en wat zijn motivatie is. Vrijwillig dakloos of geen andere uitweg? En juist daarom zou ik dolgraag eens een praatje met hem maken.

Onwillekeurig besluipt me dan ook een oud liedje van Will Tura: ‘Zou hij daar El bandido kunnen zijn?’

Maar neen. Hij ziet er doodeerlijk uit. Voornaam en intelligent zelfs. Warm, sjofel maar netjes gekleed. Als je hem zonder zijn rommelige bagage ziet lijkt hij gewoon een verzorgde, wat sportief geklede zestiger. Wie doet zijn was? Waar wast hij zichzelf? Hoe komt het dat na een nacht op de bank zijn kledij geen kreukje vertoont? Mysterie. Hoé sleept hij al die bagage met zich mee als hij ‘verhuist’? Hopelijk komt hij binnenkort nog eens terug, en dan probeer ik er zéker meer van te weten te komen!

Zou ook dolgraag een foto nemen van hem midden tussen zijn hele inboedel, maar dat kan ik niet maken vrees ik. Als ik in zijn schoenen zou staan zou ik het ook heel eng vinden aldus gefotografeerd te worden. Je moet de menselijke waardigheid toch nog altijd zoveel als mogelijk zien te respecteren.

Willy.

18-12-2011 om 09:33 geschreven door Willy


» Reageer (1)
17-12-2011
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Het mensdom.

Jammer, en ik zeg het niet graag! Maar als ik om me heen kijk, dan zie ik een domme wereld vol met domme mensen die domme dingen aan het doen zijn. En vind ik veel meer intelligentie in het dierenrijk!

Toen ik klein was, vond ik mezelf heel dom, maar heel bereid om zoveel mogelijk te leren van die slimme grote mensen!

Vind ik mezelf dan nu zo slim en boven alle anderen verheven? Zéker niet. Wel integendeel. Ik vind me gewoon ‘gemiddeld begaafd’, en dacht heel vroeger dat dit een klasse was die ergens onderaan de ladder thuishoorde. Dat alle anderen veel slimmer waren dan ik. Had echt niet door hoe ongelooflijk dom sommige anderen wel kunnen zijn.

Maar hoe ouder ik word, hoe minder ‘gemiddeld begaafden’ ik bezig zie. En moet ik bijna beginnen denken dat gemiddeld begaafd zijn eigenlijk een eigenschap is die helemaal boven op de ladder hoort! En dat zint me niet. Want ik heb hoogtevrees! Ik hou niet van hoge ladders. Blijf veel liever aan de voet om voor een beetje stabiliteit te zorgen voor wie er bovenop staat. Op voorwaarde dan dat de man op de ladder echt wel hoogbegaafd is. Ligt me veel beter dan zelf hoog van de toren te blazen.

En trouwens, torenblazers zijn er genoeg onder ons! De een weet het al veel beter dan de ander. Ze moeten alleen opletten niet àl te hard te blazen, want dan vallen ze uiteen als een zeepbel. Hoe dat komt? Gewoon: omdat ze nooit meer dan een zeepbel zijn geweest.

Maar echt een probleem hebben met die torenblazers doe ik niet. Ze zijn er ook nodig. Ze kunnen zelfs heel nuttig werk verrichten in de maatschappij. Op voorwaarde dat ze zichzelf onderkennen en daarnaar handelen.

Onderkennen dat ze weinig weten. Onderkennen dat ze relatief dom zijn. Maar ook onderkennen dat ze heel hard kunnen blazen, en daarmee een fantastische taak kunnen vervullen in de maatschappij: de kennis of ervaring van anderen de wereld inblazen.

Maar daarvoor moeten ze eerst willen luisteren naar die anderen. Onderkennen dat sommige van die anderen veel slimmer zijn. Niét hun eigen domme willetjes van de daken schreeuwen.

Maar ik vrees dat er van dit soort niet zoveel rondlopen op deze wereld. Ik noem ze ‘verkopers’. Politici die zélf geen zaligmakende ideeën hebben, maar wél intelligent genoeg zijn om dat te compenseren door de ideeën van anderen te ‘verkopen’. Daarbij heel hard gebruikmakend van hun verkoopstalenten en -technieken.

Daar doen ze tenminste niemand kwaad mee. De bedenkers van die ideeën allerminst, want als die verstandig zijn weten ze dat ze een ‘verkoper’ nodig hebben om hun ideeën openbaar te maken.

Het enige gevaar dat aan een dergelijke verkoper hangt is dat hij niet altijd naar de juiste klok luistert, maar eerder naar deze die het hardste klinkt! En dat is dan meestal niét de klok die de juiste tijd weergeeft! Want die luide lawaaimakers weten eigenlijk niks. Kunnen ook niks weten, want ze hadden het altijd al zo druk met het uitschreeuwen van hun stommiteiten, dat ze nooit tijd hadden om naar verstandige praat te luisteren.

Ach ja, dat ik slim of geleerd ben zul je me zeker nooit horen zeggen. Wel integendeel. Maar ik kan het ook niet helpen dat veel anderen blijkbaar nog dommer zijn!

Want eerlijk gezegd, ik blijf mezelf dom vinden. Dom, en droevig dat blijkbaar zoveel mensen nog dommer zijn dan ik! En dus vind ik het woordje mensdom toch wel een heel gepaste term om ons te omschrijven. Helaas! Welke gemiste kansen hebben zich in de loop der tijden niet voorgedaan? Een ras dat met zoveel verstand begaafd is, maar het grotendeels vertikt het ook te ontwikkelen en te gebruiken!

Als ik God was nam ik dat verstand gewoon terug af! Wat je niet gebruikt verdien je niet!

Willy.

17-12-2011 om 09:51 geschreven door Willy


» Reageer (3)
16-12-2011
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Brugge die Scone.

Toen ik klein was leerde ik op school over ‘Brugge die scone’. Een omschrijving die uit de middeleeuwen stamde. Ik vond er weinig schoons aan. Grauwe, oude gebouwen, bouwvallen bijna, trieste achterbuurten, smalle, slecht onderhouden straatjes en steegjes. Bijna een regelrechte nachtmerrie. De armoede straalde er af. We kwamen er vaak, want het was de dichtste stad waar je toch voor veel dingen terecht kon in de enige winkelstraat die de stad rijk was. Maar ook die winkelstraat oogde maar somber.

Eerlijk gezegd, ik bleef er liever weg. En toch ben ik er geboren! Ook al omdat daar de dichtste kliniek was gelegen die over enige faciliteiten beschikte. Die kliniek paalde aan het Minnewater, en droeg trouwens ook die naam.

Aan de hand van mijn vader of moeder liep ik als kind regelmatig door Brugge en voelde me dan al snel depressief worden. Alsof de stad zelf iets deprimerends uitstraalde. Bij mij kwam het over als een dode stad. Later kon ik Georges Rodenbach goed begrijpen toen ik zijn ‘Bruges la morte’ las! En dan had je de Bruggelingen zélf. Een apart volkje met een sappig dialect. Mijn vader moest ze niet, maar ik had er geen ervaringen mee. En dus kwamen ze me gewoon over als een somber volkje in een sombere stad.

En toen, in de jaren zestig en zeventig van vorige eeuw, begon Brugge te veranderen. Er kwam welvaart, veel bouwvallige huizen werden netjes opgeknapt, zwartgerookte sombere krochten werden gezandstraald tot prachtige paleizen. En ik ging beseffen dat het er allemaal altijd wel was geweest, maar diep verscholen onder vele lagen vuil. En langzaam maar zeker werd Brugge weer écht ‘Brugge die scone’.

De stad verrees bijna letterlijk uit zijn as. Het groeiende toerisme was daar zéker niet vreemd aan.

Een unieke stad die zowel qua aanleg als qua huizenbouw helemaal middeleeuws is gebleven. Met nog veelal de authentieke middeleeuwse huizen. Weinig steden hebben hun verleden zo goed kunnen bewaren, al was het dan ook heel lang verborgen onder een depressief aandoend grauwgrijs soort rouwkleed.

Een verklaring voor dit fenomeen heb ik ook eens ergens gelezen: in de middeleeuwen was Brugge een rijke havenstad die handel dreef met de hele wereld. De haven lag aan het Zwin, een zeearm die uitmondde in de Noordzee tussen Knokke en Sluis.

Maar die zeearm verzandde! Baggerschepen zoals tegenwoordig bestonden nog niet, en de schepen geraakten niet meer tot Brugge. De Bruggelingen zagen met lede ogen de grote internationale handelszaken een voor een vertrekken. Alleen hun paleisachtige eigendommen bleven staan, werden ingenomen door de verarmde bevolking, en verloederden totaal.

Voorbeeld:

De ‘Genuese Loge’ of Saaihalle bijvoorbeeld, in de Vlamingstraat, was het eerste stenen huis dat te Brugge werd gebouwd. Was eigendom van Genuese zakenlui (wevers) en dateert van 1399.

Na het vertrek van de Genuezen werd het gebouw verpand, verloederde, en in de jaren zestig van vorige eeuw was daar op het gelijkvloers nog een bruin café gevestigd. Geen mens lette nog op de prachtige, maar verloederde architectuur.Toen kocht een bank het op en werd het eindelijk volledig gerestaureerd en in zijn oude pracht hersteld. Niet als bankkantoor, maar als ruimte om seminaries te houden en public relations te ontvangen.



En omdat er geen geld was om iets nieuws te bouwen, werd ook niets afgebroken! Daarin schuilt het geheim van de tegenwoordige internationale aantrekkingskracht van Brugge. Maar die aantrekkingskracht bracht ook een nieuw fenomeen met zich mee: de vroegere krotten werden gerestaureerd en aangepast aan de moderne behoeften. De prijzen schoten de hoogte in. Enkel de rijken kunnen zich nog een eigendom permitteren in het centrum van Brugge. En die rijken… die komen van overal toegestroomd. Zowel van Engeland, van China en Japan, als uit de Verenigde Staten!

En de Bruggelingen? Ver te zoeken tegenwoordig in Brugge. En Brugge mag dan al opnieuw ‘scoon’ zijn geworden, de gebouwen mogen dan nog de middeleeuwse pracht en praal uitstralen… maar als Vlaming voel je je er niet meer thuis in het centrum. Op dit gebied is het wel vergelijkbaar met Knokke!

Nog maar eens een voorbeeld van hoe een stad volledig zijn identiteit kan verliezen zo gauw ze in trek is bij bezoekers.

Betreft het rijke binnen- of buitenlanders, dan gebeurt datgene wat nu in Brugge gebeurt.

Betreft het arme buitenlanders, gastarbeiders, immigranten of allochtonen… dan slaat integendeel de verloedering toe en gebeurt datgene wat nu in onder andere Brussel gebeurt.

De moraal: mens, blijf wonen waar je geboren bent. Respecteer je eigen cultuur en die van anderen. Als iets slecht, lelijk of vuil is aan je streek, werk dan dááraan in plaats van naar andere oorden uit te wijken! Dat zou ons allemaal veel narigheid kunnen besparen en we zouden weer normaal op reis kunnen gaan: in Spanje Spanjaarden vinden, in Brussel Brusselaars, in Duitsland Duitsers en in Nederland Nederlanders. En al die gebieden zouden voor de echte toerist een grote extra dimensie krijgen:

Mens én streek bezoeken. Want die twee zijn één! Neem één van beide weg en het ander verliest zijn karakter, en daarmee de helft van zijn authenticiteit! Het wordt een decor zonder acteurs, of een acteur zonder decor!

Welk oordeel zouden we ons trouwens vormen van een Wild Westfilm waarin Eskimo’s rondsleeën in plaats van cowboys te paard? Of een documentaire over Antarctica waarin cowboys met zwaaiende lasso’s op stieren jaagden? Belachelijk? Zal wel! Maar net hetzelfde zien toeristen die ‘vermulticultureelde’ landen of steden bezoeken: een van wansmaak getuigende, kitcherige kakofonie van muziek, geuren en kleuren, maar gespeend van elke vorm van authenticiteit!

Over heel Europa veroorzaken allochtonen dit fenomeen, van welke origine ze ook zijn. Sommigen acteren alsof ze in de woestijn wonen, maar er is geen woestijndecor! Anderen lopen met tulband en je zou de Taj Mahal als decor verwachten! Maar er is alleen maar het justitiepaleis! Gevolg: een onwaarschijnlijke mengelmoes van decors zonder acteurs en acteurs zonder decor. Het ‘allochtonige’ Brussel, nochtans onze hoofdstad, is daar ook een voorbeeld van geworden.

Normaal voor een metropool? Kom nou! Van een metropool maak ik me toch een andere voorstelling dan een steeds meer verloederende hopeloze sloppenstad! Glazen torens en indrukwekkende monumenten kunnen daar niks aan veranderen. Alleen maar de Wetstraat, maar die doet er liever niks aan!

Willy.

16-12-2011 om 09:42 geschreven door Willy


» Reageer (0)
15-12-2011
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kookles.

Steeds weer sta ik verwonderd als ik in de rij sta bij de beenhouwer. Ja, die beenhouwerij is echt wel als een ‘rij’ gebouwd. Een beenhouwer ‘rij’ dus. Bij de ingang neem je een nummertje, je schuift door en betaalt aan de uitgang. Aan je linkerhand vind je wel honderd soorten in huis klaargemaakte schotels. Daarvan kun je zelf nemen wat je nodig hebt. Aan je rechterhand is dan de eigenlijke beenhouwerij met vers vlees en charcuterie. Daaruit bestel je als je aan de beurt bent.

Heel praktisch opgevat. Chapeau voor de beenhouwer. De winkel trekt dan ook massa’s volk, maar het schuift allemaal lekker door.

Maar ik blijf me verwonderen, en wel om de vele dames die met kennersoog de klaargemaakte schotels bekijken, er wat in graaien, en je ziét ze letterlijk denken: “Dat is voor mij, dat andere zal mijn man graag lusten… de kindjes zullen dan weer tevreden zijn met dàt…” en aan de kassa komen ze dan met een hele stapel ‘schoteltjes’. Voor het vers vlees hebben velen geen oog.

Modern times? Misschien. Maar wat komen die vele TV-koks dan doen op de beeldbuis? Waarom zijn die kookprogramma’s plots zo in trek? Waarom wordt dat alles zo gretig bekeken? Door wie? Door Vlaamse keukenprinsessen in spé? Kookt Vlaanderen nog wel? Je zou zo zeggen van niét, want die beenhouwerij is maar één zaak van de tientallen ‘kant-en-klaar’ zaken in mijn buurt. En die beenhouwer hééft tenminste nog verse producten. De andere hebben dat niét. Daar zijn: een zaak met Italiaanse specialiteiten. Een drietal ‘broodjeszaken’. Een Kebab zaak. Een meeneemchinees. Een frietjeszaak met allerlei ‘meeneemspecialiteiten’. En nog veel van dit fraais.

Nog nooit was er zoveel gratis informatie over koken te vinden, maar nog nooit ook werd in Vlaanderen zo weinig gekookt!!!

Als ik alleenstaande was zou ik me ook wel eens kunnen laten verleiden tot af en toe zo’n schoteltje. Maar voor de hele familie? Moet je gek zijn toch? Geen besef hebben van de waarde van je geld? En bovendien vind ik zelf het koken een plezierige bezigheid die ik, als ik alleen was, niet graag aan een ander zou overlaten!

En in diezelfde buurt volgen de faillissementen elkaar op: porseleinwinkeltjes, kledingzaken, elektrozaken, brei- en naaiwinkels (wie doet dat nou nog?), doe het zelf zaken (zélf doen geloof ik?)… ooit allemaal bloeiende onderneminkjes. Nu failliet. Maar alles wat met meeneemeten te maken heeft bloeit als nooit tevoren! Kan niet stuk! Hoéveel er ook bijkomen.

De broodjeszaken lopen dan weer vol tegen het middaguur als de school uitgaat. Dan staat daar de jeugd in de file voor een belegd broodje. Dus, de ouders kunnen ook al geen broodjes meer smeren en betalen dan maar liever drie euro voor een broodje met beleg van twijfelachtige afkomst en nog een paar euro extra voor een drankje. Dure jeugd! Als je er zo een aantal van hebt moet het maandgeld er al snel door zijn!

Niet dat ik iets tegen kant en klare maaltijden of broodjes heb, maar dan vraag ik me toch af of die mensen zich nooit vragen stellen. Er nooit eens bij stilstaan dat ze stukken goedkoper zouden kunnen leven door anders te gaan leven.

Als het nu nog mensen betrof die heus wel tegen een stootje kunnen, tweeverdieners en zo, zou ik het nog normaal vinden. Maar dat zijn ze niet. Dat zie je zó aan voorkomen en kledij. En bovendien, een mama die elke voormiddag tijd heeft om weer verse schoteltjes te gaan halen kan toch moeilijk een vaste betrekking hebben vind ik.

En nu wacht ik af. Wacht af of de crisis echt is of gefingeerd. Want ik besef dat die zaken heuse crisisbarometers zijn. En ik zal op de eerste rij zitten om de eerste tekenen daarvan te ondervinden: tien broodjeszaken over een afstand van honderd meter zullen onmogelijk nog hun ‘brood’ kunnen verdienen. Bij de slager zal vooral naar de rechterkant en de verse, zelf te bereiden producten worden uitgekeken. De meeneemchinees zal niet meer meegenomen worden. En wie weet of die zaken niet op hun beurt zullen worden overgenomen door brei- en doe het zelfzaken!

Maar zolang ik die tekenen niet waarneem, is er geen crisis! Kun je mij niet wijsmaken! Crisis? Armoede? Gebrek aan luxe? Dat zie ik enkel op TV, als weer eens een reportage wordt getoond over het leven in sommige derdewereldlanden! Géén stromend water, maar kilometers ver naar een pompje lopen, of uit sterk vervuilde rivieren scheppen.. Geen wasmachines, geen TV, geen PC, geen telefoon. Eten als er voedsel voorradig is. De andere dagen maar op een lege maag lopen…

Dàt is crisis! Maar wij? We zouden beschaamd moeten zijn als we over crisis durven spreken. Als we ons weeral eens een ‘cadeautje van de domme staat’ zien ontnemen.

Maar laat ons ook indachtig zijn dat we al die luxe aan onze voorvaderen en aan onszelf te danken hebben. Laten we die voorvaderen dan ook dankbaar zijn en het niet allemaal te grabbel gooien aan wie er ook maar wil komen van profiteren!

Willy.





15-12-2011 om 08:56 geschreven door Willy


» Reageer (0)
14-12-2011
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Amor Amor.

Toevallig zag ik gisteren op TV een reclame voor parfum ‘Amor amor’… Mooi gekozen die naam. Succes verzekerd, alleen al door de naam. Waar het naar ruikt heeft niet eens meer belang! Iedereen heeft tegenwoordig de mond vol van amor, amour, love, liefde, liebe… je kunt de radio niet aanzetten of een of ander songsingertje is nog maar eens over de liefde aan het kwelen.

- Er over zingen?

- Het als publiciteit gebruiken?

- Er succes mee behalen?

- Een hit scoren?

Dàt willen ze allemaal wel. Geen enkel probleem. Maar die liefde waar ze het over hebben en blijkbaar zoveel succes kent, waaruit bestaat dat? Is dat iets dat je krijgt? Dat denken de meesten wel!

Maar neen! Het is iets dat je geeft. Oei! Dat lijkt niet meer zo leuk! Zodra dat beseft wordt gaan er al een heleboel afhaken!

- Wat krijg ik er voor in de plaats? Krijg ik er wel iets voor in de plaats? Hoe hoog moet ik de interest berekenen van wat ik geef? En als ik niet terugbetaald word, kan ik de deurwaarder sturen? Heb ik garantie? Kan ik een reçu krijgen? En hoe doseer ik mijn liefde zodanig dat ik dubbel en dik word terugbetaald voor mijn investering? En hoe voorkom ik dat ik er niet méér geef dan nodig? Bestaan daar betrouwbare rekenmachines voor?

Krasse taal, maar zo werkt onze berekenende maatschappij nu eenmaal. En dan heb ik het niet enkel over de liefde tussen man en vrouw, maar ook over naastenliefde en liefde voor alles wat leeft!

Waar blijft de naastenliefde als er kapitaal mee gemoeid is?

Waar blijft de liefde voor alles wat leeft als we alles wat leeft zoveel mogelijk kapotmaken als we daar maar rijker kunnen van worden?

Waar blijft de partnerliefde, moesten er geen seksuele gevoelens bestaan? Zou één man het in zijn hoofd halen met zo’n ‘alwetend zageding’ te gaan samenwonen?

O ja, ik weet het wel: je mag niet trouwen uit seksuele verlangens. Kom je altijd bedrogen uit. Maar waarvoor dan wél? Voor het ‘anders zijn’ van het andere geslacht? Zou ik volmondig ja kunnen op antwoorden… als vrouwen meisjes bleven! Maar dat doen ze niet! Het meisjesachtig denken en praten dat de man zelfs zonder enige vorm van seks weet te charmeren gaat er toch zo gauw af zodra ze een veilig nestje hebben weten te bouwen!

Maar toch: zodra er in een lied of merknaam de naam amor voorkomt, smelt iedereen weg! Gek toch?

Als we daar dan zo verlekkerd op zijn, waarom GEVEN we dan geen liefde, in welke vorm ook?

Waarom wachten we liever gewoon tot we liefde KRIJGEN? Nou, dan kun je wel héél lang wachten! Want als iedereen enkel maar wil krijgen, wie zal dan geven wat die ‘krijglustigen’ verlangen?

Naar mijn bescheiden mening is er maar één juist recept voor liefde: geven! Zomaar. Niets terugverwachten.

Maar de beste remedie om de liefde die je van een ander krijgt te verspelen is ook juist: niets teruggeven. Of enkel maar teruggeven wat je kwijt wilt, maar niét datgene is wat de partner nodig heeft.

En zo zie je maar dat het gecompliceerder is dan alleen maar geven. Want niemand zal blijven geven als er hoegenaamd niets voor terugkomt. Al denken velen dat dit wél zal lukken!

Wie liefde geeft hoéft zich niet eens af te vragen of hij er wel genoeg zal voor terugkrijgen, om dan eventueel welbewust ook zélf de kraan dicht te kunnen draaien. Is helemaal niet nodig. De natuur zélf zal er wel voor zorgen dat die liefde afzwakt en helemaal verdwijnt als ze niet op de juiste manier wordt gevoed. Zelfs als dat niet is wat de ‘gever’ wilde, de natuur wil het wél en tegen de natuur is niemand bestand. Het is geen bewuste keuze, maar als, in het geval van een liefdesrelatie, de vlinders sterven in je buik, dan kun je ze zélf met geen mogelijkheid opnieuw tot leven wekken.

Wie tot hier heeft kunnen volgen heeft al enige ervaring meegemaakt met het klappen van de zweep en weet waar ik het over heb

Wie niét kon volgen wacht nog een massa teleurstellingen alvorens echt te weten wat liefde is en hoe het werkt. En een flesje Amor Amor kopen zal die teleurstellingen heus niet kunnen vermijden! Het herlezen van dit column evenmin. Het zal op de harde manier moeten ervaren worden.

Willy.





14-12-2011 om 10:32 geschreven door Willy


» Reageer (0)
13-12-2011
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Black Beauty.

Mijn kind schoon kind?

Ik zou bijna denken dat ik me aan deze domme zegswijze schuldig maak, ware het niet dat ik die mening deel met tientallen anderen.

Soms ontmoet ik mensen die hem een maand lang niet meer hebben gezien, en die staan dan perplex. “Hij wordt steeds mooier” zeggen ze dan.

En inderdaad, kleine puppytjes zijn allemaal snoezig. Maar met ouder worden gaat dat snoezige er wel wat af. Het tegendeel lijkt waar met Chico. Gaat steeds meer op een klein leeuwtje lijken met nog steeds groeiende manen, halshaar dat soms wel een baard lijkt en fel contrasteert met het witte borsthaar eronder, en steeds langer groeiend staarthaar dat naar omhoog wijst als de snede van een mes.

Zelfs de dierenarts, die toch wel wat gewoon is, staat er vol bewondering voor. Heeft even wat gesukkeld met de achterpootjes wegens soms te wild uit jeugdig enthousiasme, maar dat lijkt van voorbijgaande aard te zijn geweest. Veiligheidshalve laat ik hem toch maar geen trappen meer doen.

Bijna drie kilo weegt hij nu. Iedereen herkent er meteen een Chihuahua in, maar als ik hem met andere Chihuahuas vergelijk heeft hij toch een heel andere uitstraling. Veel ‘hondiger’ dan de gemiddelde Chihuahua!

Maar zelfs als het nu een oerlelijke hond was geweest zou ik hem nog niet willen ruilen, want hij heeft een fantastisch karakter! Geeft onvoorwaardelijke liefde en is dankbaar voor alles wat hij krijgt. Voor elke aai, voor elk snoepje, voor elk brokje. Laat zich zonder morren opsluiten in zijn bench als het bedtijd is; zélfs ook als we hem even niet kunnen meenemen om boodschappen te doen is hij tevreden in zijn eigen kleine wolfsholletje. Speel je met hem, dan doet hij enthousiast mee. Ben je het even beu en kijk je de andere kant op, dan speelt hij alleen verder of vleit zich aan je voeten. Kortom, een prachthond en een volwaardig gezinslid.

Is blij met een fikse wandeling; is ook blij weer thuis te zijn. Veel mensen zouden er echt een voorbeeld kunnen aan nemen over hoe weinig er eigenlijk maar nodig is om een gelukkig wezen te zijn.

Ja, ik weet het. Er ontbreekt aan die beschrijving enkel nog een heiligverklaring…

Sorry hoor, maar waar het hart van vol is…

Willy.

13-12-2011 om 10:18 geschreven door Willy


Categorie:Chicofotos
» Reageer (0)
11-12-2011
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Gelukkig zijn.

In zalige overpeinzingen gedompeld overdenk ik mijn leven, in een poging er de gelukkigste tijd uit te halen. Alle levensfases overwegend en analyserend.

Zeventig jaar op de wereld! Mag al tellen! Mijn gelukkigste tijd? NU! Of… is het altijd al NU geweest? Ik zou het niet weten. Er waren prettige periodes en zware periodes, maar altijd poogde ik wel er het beste van te maken en te roeien met de riemen die ik had. Niét te zoeken naar wat ik niet kon hebben. Niét eisend wat ik zelf niet kon verdienen! Ja, zelfs tegenslagen op een zodanige manier verwerkend dat ze ik ze als een voordeel zag. En daar word ik alleen maar handiger in met ouder te worden. Ik mag dan ook met zekerheid zeggen: geluk maak je zelf!

En vraag me vandaag, na zeventig jaar, niét wanneer ik het gelukkigst was, want het is ‘nu’, zoals het altijd al ‘nu’ is geweest.

Oké, maar welke nu was dan de gelukkigste nu?

Wel, heel simpel: NU! Zoals het altijd al was.

Voilà, raadsel opgelost!

Met die wonderbare menselijke hersenen kun je alle kanten uit. Je moet ze enkel maar juist weten te gebruiken en te sturen! En zoals je ze aanstuurt, zo laten ze je voelen. Stuur ze aan naar geluk, en je zult je gelukkig voelen. Stuur ze aan op jaloezie, kankeren en vitten, en je zult je binnen korte tijd ellendig voelen. Stuur ze aan op rijkdom… wel, ik zou niet weten of je dan al dan niet rijk zou worden. Maar ik weet wél heel zeker dat je het gelukkig zijn dan zult mogen vergeten!

Of dat alles iets te maken heeft met materieel welzijn? Financiële onafhankelijkheid? Zou kunnen. Dat dénken we tenminste. Maar het is niet echt zo. Je kunt gelukkig zijn in een luxueuze villa, maar je kunt ook gelukkig zijn in de goot! Het hangt er enkel maar van af hoe je het zélf ziet en met hoeveel of hoe weinig je jezelf weet tevreden te stellen.

Het komt er vooral ook op aan je niet blind te staren op mensen die blijkbaar veel meer hebben of veel gelukkiger zijn dan jij. Want dat weet je nooit! Pas als je in de schoenen van die mensen staat kun je oordelen. En heus, dat zou heel sterk kunnen tegenvallen.

Maar door je integendeel te fixeren op alle mensen die het véél moeilijker hebben dan jij, en dat zijn er heus een heel pak, kun je je eigen geluk niet op.

Wel, het mijne kan ik ook niet op. Zou het graag met iedereen delen. Want het heeft nooit iets materieels gehad. Ach jawel… elk mens strijdt immers steeds om minstens zichzelf op een of andere manier in leven te houden en zich op latere leeftijd enige luxe te kunnen veroorloven. Maar dat is het dan ook. En ik acht mezelf heel gelukkig met de wetenschap dat ik hard heb gewerkt voor die heel relatieve luxe.

Dàt kunnen zeggen, vind ik, maakt een gelukkiger mens van je dan een kasteelheer die alles heeft geërfd maar in de verste verte niet kan bedenken waarmee hij dat heeft verdiend of welk nut zijn leven heeft gehad.

En dàt vind ik pas indroevig! Dié man beklaag ik. Hoé anderen daar ook mogen over denken, in diens schoenen zou ik niet willen staan!

Mijn levenslust delen met anderen? Ik zou niets liever willen, maar helaas, zo werkt het niet! Want het zit vanbinnen en wat vanbinnen zit kun je niet delen. Je kunt enkel proberen richtlijnen te geven over hoé je dat ingebouwd geluk tenvolle kunt gebruiken. Maar dan moeten mensen ook nog willen luisteren en ophouden met in materiële termen te denken. Liever zoeken hoe ze die ingebouwde geluksknopjes kunnen activeren, want ik denk dat die knopjes bij elke mens op een andere plaats zitten. Een plek die je, ergens in dat grote labyrint dat ‘hersenen’ heet, moet gaan zoeken.

Maar één ding staat als een paal boven water: wie het geluk zoekt in of eist van de buitenwereld, zal nooit gelukkig worden! Je kunt immers niets of niemand verantwoordelijk stellen voor JOUW geluk! Een ander echt gelukkig maken kun je evenmin. Tenminste, zo lang die ander dat niet WILT!!! Pas als hij zich openstelt voor geluk, kan hij door anderen misschien worden geholpen de weg te vinden. En uiteindelijk schoorvoetend moet toegeven dat geluk inderdaad in de kleine dingen ligt, en helemaal niét in materiële welstand.

En als ik dan toch moet uitzoeken wanneer ik écht het gelukkigste was… dan moet ik ook antwoorden: “Toen ik het minste had”! En dat was in mijn prille jeugd. Wonend in een klein, gammel huisje zonder enig comfort. Mezélf moeten vermaken met spulletjes die ik zomaar ergens vond of zelf maakte met de weinige middelen en vaardigheden die ik had. Dààr, en daar alleen, vond ik de sleutel naar geluk. Daar leerde ik dat je het geluk uit jezelf moet putten. Niét uit dure spullen. Niét uit verwennerij. Niét uit de buitenwereld. Gewoon… denken, maken, en gebruik maken van de nog weinige vaardigheden die je als kind hebt.

Een speelgoedtank bijvoorbeeld, behoorlijk gesofistikeerd, kost tegenwoordig een fortuin. Ik had een heel leger speelgoedtanks! Zelfgemaakt uit blaadjes papier! Hadden voor mij duizend keer meer waarde, want ik had ze zelf gemaakt. MIJN prestatie! Niét die van een fabriek.

Ook een hele vloot vliegtuigen had ik natuurlijk… óók van papier! Maar ze vlogen! Die uit de speelgoedwinkel lekker niét!

Oh ja… ik kon ook met de neus tegen de vitrine van een speelgoedwinkel geplakt staan! Ergens kwaad dat ik al dat moois niet kreeg van mijn ouders. Zélfs niet van Sinterklaas. Maar ook begrijpend dat ze zich dat niet konden permitteren. En dan stilletjes, droevig afdruipen. Nog niet echt begrijpend dat een zogenaamd ‘tekort’ aan luxe je veel rijker maakt dan een teveel aan luxe.

Maar gelukkig, dat begreep ik véél later maar al te goed. En vergat ook nooit waar de basis van mijn persoonlijk geluk was gelegd.

En ik kan dan ook maar besluiten met een beetje plagiaat aan vader Abraham:

“Bedankt lieve ouders… bedankt dat jullie me niet bedolven onder gesofistikeerd en ‘perfect gemaakt’ speelgoed. Bedankt dat jullie me de gelegenheid boden mezelf gelukkig te leren maken op mijn manier.”

Willy.

11-12-2011 om 09:33 geschreven door Willy


» Reageer (0)
10-12-2011
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Nog zwerfmeel!

Eerst een mededeling: reacties worden weer direct geplaatst!

En hier volgt nog maar eens wat zwerfmeel:

De moeite om dit eens aandachtig te lezen!!!!


De droevige waarheid over België nu, Uit een onverwachte hoek ... een groene zelfs !!!

MOETEN WE BANG ZIJN OM ONZE WAARDEN OP TE DRINGEN?

LUCKAS VANDER TAELEN (Groen!) is het beu naast een getto te leven waar allochtone jongeren hem behandelen alsof hij op hun privéterrein loopt. 'Waarom durven wij niet opkomen voor wat eigenlijk essentieel is: respect voor de wetten en
de waarden van het land waarin wij leven?'

Ik woon vlakbij een buurt in Vorst, van de Merodestraat tot het Zuidstation, die je zelfs met de meest multiculturele vooringenomenheid niet anders dan als een getto kunt omschrijven. Mijn dochter heeft het al lang opgegeven om in die wijk te gaan. Daarvoor is ze net iets te vaak uitgescholden voor veel onfraais. Ik fiets er elke dag door en beleef steeds een ander avontuur. Dubbel geparkeerde auto's, bestuurders die een kruispunt blokkeren om met elkaar te praten, rondhangende jongeren die je bekijken alsof je op hun privédomein komt.

Probeer vooral niets te zeggen als je weer eens bijna omvergereden wordt: de laatste keer dat ik dit toch deed, werd ik de huid vol gescholden door een omstaander van nog geen zestien jaar, die zijn beledigende tirade afsloot met een boodschap die ik niet vertaal: 'Nique ta mére.' Dat was minder erg dan de vorige keer, toen een andere jonge Maghrebijnse chauffeur zich door mijn gedrag beledigd voelde: ik had het aangedurfd mijn voorrang te nemen. Zijn eer was dusdanig gekrenkt dat hij dit blijkbaar enkel kon rechtzetten door me in het gezicht te spuwen...

Dus vooral: zwijgen. Want als je probeert duidelijk te maken dat 70 km per uur veel te snel is in een zone 30, dan heb je meteen recht op een confrontatie met het eergevoel van een jonge nieuwe Belg die het niet kan hebben dat iemand hem ook maar iets verbiedt en die bereid is je daarom in elkaar te rammen.

Twintig jaar geleden was ik ervan overtuigd dat de jonge nieuwe Belgen snel geassimileerd zouden worden. Maar nu is in Brussel een generatie van 'rebels without a cause' opgegroeid die zich altijd verongelijkt en tekortgedaan voelt. Nooit voor iets verantwoordelijk, het is altijd de fout van iemand anders: van de overheid, van de racistische Belgen. En ook binnen hun eigen families blijven de jonge Maghrebijnse mannen onaantastbaar. Toen de politie in Molenbeek een jongen oppakte, organiseerde de vader meteen een betoging omdat zijn zoon 'nog geen appel zou stelen.'

De inspanningen van de overheid in de probleemwijken hebben ervoor gezorgd dat de jongeren de noodzaak niet voelen die te verlaten, toonde een ULB-studie vorig jaar aan. Zo creëer je de bekrompenheid van een dorp in de grote stad.

Een dochter van Marokkaanse vrienden heeft een Belgisch vriendje. Met hem gaat ze nooit uit in de wijk, omdat ze meteen wordt nageroepen. Want bijna al de jonge allochtonen mogen dan wel de Belgische nationaliteit hebben, enige identificatie met dit land hebben zij niet. Integendeel: 'België' is een scheldwoord...

Jonge vrouwen alleen zie je overigens bijna nooit in de wijk.En zeker niet in het café , daar worden ze zelfs niet gedoogd. Toen een medewerkster van de gemeente er een koffie vroeg, werd haar snel duidelijk gemaakt dat ze er niet op moest rekenen om bediend te worden. Als ik de Merode-wijk binnenfiets,dan weet ik dat ik tot ver voorbij het Zuidstation niet één vrouw op een caféterras zal zien. En dan heb ik het nog niet over de dubbele seksuele moraal die van jonge allochtone vrouwen nog steeds verwacht dat ze tijdens de huwelijksnacht hun maagdelijkheid bewijzen, ook al weet iedereen dat Brusselse ziekenhuizen met een eenvoudige ingreep maagdenvliezen herstellen...
Een gerenommeerd Frans-Marokkaanse kunstenaar stelde tot vorige week een merkwaardige installatie tentoon in Brussel: een reeks bidtapijtjes met schoenen. De kunstgalerij kreeg onmiddellijk dreigtelefoons, het glas voor het kunstwerk werd bespuugd en beschadigd. De commotie kwam er omdat er bij het bidtapijtje rode vrouwenhakken te zien waren. De kunstenaar wou op die
manier 'de plaats van de vrouw in de Islam' aankaarten. Maar dat kan al niet meer in Brussel: na een paar dagen werd het kunstwerk verwijderd.

Misschien moeten we ons eens afvragen hoe het komt dat we aanvaard hebben dat principes als de vrijheid van de kunstenaar en gelijke rechten voor man en vrouw niet voor iedereen gelden in dit land. Waarom durven wij niet opkomen voor wat eigenlijk essentieel is: respect voor de wetten en de waarden van het land waarin wij leven? Een hoofddoekenverbod is geen oplossing. Maar misschien moeten we toch eens nadenken over hoe we op een assertieve manier kunnen duidelijk maken dat wij durven verdedigen wat wij belangrijk vinden.

Het is de verdienste van links geweest om meer aandacht te vragen voor discriminatie en sociale achterstand. Het probleem ligt jammer genoeg dieper: we zijn bang geweest om onze waarden op te dringen aan allochtonen. Die waarden zijn mij echter te dierbaar om ze verloren te laten gaan.

LUCKAS VANDER TAELEN.

vergeet niet dit zoveel mogelijk door te sturen, dank U wel.

-o-o-o-o-o-

Alle commentaar is hier overbodig. En voor wie het nog steeds niet begrijpt: Innige deelneming, en wees dit citaat aandachtig:

Twee dingen zijn oneindig: het universum, en menselijke domheid. Maar van het universum weet ik het nog niet helemaal zeker...
- Einstein, Albert

Willy.

10-12-2011 om 09:46 geschreven door Willy


» Reageer (2)
09-12-2011
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Niemand illegaal?

Niemand kan illegaal zijn!

Humanisten weten toch altijd weer pakkende slagzinnen uit te vinden die op het eerste gezicht helemaal logisch lijken, maar bij nader inzien zeepbellen blijken te zijn. Maar toch nét voldoende sterk om de burger die niet verder nadenkt zand in de ogen te strooien!

Heel bewust maken ze van ‘illegaal’, dat een bijvoeglijk naamwoord is, een zelfstandig naamwoord dat die mens zélf omschrijft. En niét als bijvoeglijk naamwoord gekoppeld is aan de plaats waar hij zich bevindt noch aan de daden die hij stelt. Dat is je reinste bedrog natuurlijk. Dat is de zaak helemaal uit de juiste context trekken. Maar het werkt! De brave burger loopt gretig in dit soort ‘geniale onzin’ en laat er zich graag door ‘verontwaardigen’. Nog even en hij gaat mee janken!

“Niemand kan illegaal zijn”!

Een voltreffer. Zo humanistisch als wat! Slaat in als een bom! Kan niet anders dan de modale burger raken! De logica zelve! Want inderdaad, elke mens die wordt geboren heeft het recht mens te zijn. Dus, inderdaad, hij kan geen illegaal zijn. Maar toch wringt dit schoentje ergens! Er is weldoordacht één element compleet in de doofpot gestoken!

Want als je wat verder nadenkt, kom je tot de conclusie:

Je kunt, als persoon, niet illegaal ZIJN! Daar ben ik het helemaal mee eens! Illegaal geboren worden kun je niet.

Maar je kunt wél ergens illegaal AANWEZIG ZIJN! Maar dàt wordt heel bewust achterwege gelaten door humanisten!

Als ik betrapt word in de woning van mijn buurman zonder dat ik daar binnengevraagd werd, ben ik dan een illegale mens? Neen! Natuurlijk niet! Maar ik BEVIND me wel op een voor mij illegale plaats!!! Maar daar gaan de humanisten maar liever lekker aan voorbij. Zover denken ze niet en daar houden ze liefst geen rekening mee. Voor hen is het woordje ‘illegaal’ er gewoon teveel aan. Mensonwaardig. En ze maken de fout dat woordje aan de persoon, en niet aan de plaats waar hij zich bevindt en wat hij daar doet te koppelen!

Wel, als hen dat plezier kan doen, laten we het woord illegaal dan vervangen door ‘illegaal aanwezig’. Nu goed heren?

Als we die ‘humanistische’ redenering wat doortrekken, dan is ook de inbreker of bankrover ‘legaal’ bezig. Hij is immers ook ergens op aarde geboren toch? En dus is hij legaal. Waar hij zich ook bevindt en wie hij ook berooft of verkracht! Tja, als we zo gaan redeneren moeten we justitie niet hervormen, maar wél helemaal afschaffen! Misdaad bestaat gewoon niet meer als je het in deze kortzichtige context bekijkt!

Moet ik daar nog meer aan toevoegen om brandhout te maken van die slagzin? Neen toch? Goed. Dan kunnen we overstappen naar het allernieuwste beroep in deze vertroebelende maatschappij: ‘asielzoeker’. Misschien niet altijd een heel winstgevend beroep, maar toch een beroep dat je minstens van kost en inwoon verzekert. Tenminste, toch in domme landen!

Die mensen komen naar hier, misschien doet één procent of minder dat terecht omdat ze in hun eigen land politiek niet meer welkom zijn en foltering of doodstraf riskeren. Dié kunnen hier dan ook zondermeer asiel bekomen. Eh… denk ik.

Maar als we zo redeneren, en let wel, dat geldt maar voor een drommels kleine minderheid van de asielzoekers, dan moeten we ons eerder afvragen wat er dan wel in dit land gebeurt en dààr iets aan proberen te doen. Indien nodig moeten alle andere landen dit land maar op de knieën dwingen! Maar zondermeer hun ongewenste onderdanen ‘opvangen’ en in de watten leggen? Neen. Dat lijkt me niet echt de juiste oplossing! Maar goed, we spreken nu wél over een heel klein percentage van de asielzoekers.

De meerderheid echter komt gewoon naar hier om van een rijker leven te kunnen profiteren, maar doen dat dan wél op de kop van onze voorvaderen die voor deze rijkere wereld hebben gevochten! Moeten we dat zomaar laten gebeuren en goedkeuren?

Als ik vind dat ik maar in het bed van mijn buurman moet gaan slapen omdat het zachter aanvoelt dan dat van mij, moet ik dan maar asiel gaan vragen bij mijn buurvrouw en vinden dat dit mijn volste recht is? En om mijn eis kracht bij te zetten maar in de bittere koude voor hun deur gaan bivakkeren? Of een hongerstaking beginnen? Neen toch? Het is dan toch wel mijn buurman, of zijn voorouders die harder hebben gewerkt om zich zo’n comfortabel bed te kunnen veroorloven?

En als mijn overbuur onmetelijk rijk is en het stukken beter heeft dan ik, geeft mij dat dan het recht om zondermeer deel te gaan uitmaken van ZIJN familie? Met ZIJN Rolls Royce te rijden? Mijn vakanties door te brengen op ZIJN jacht?

Allemaal vragen die voor een fatsoenlijke mens niet eens een antwoord waard zijn, zo belachelijk als het aanvoelt! Maar diezelfde fatsoenlijke mens vindt wél dat we die ‘illegaal aanwezigen’ legaal moeten maken, asielzoekers bescherming bieden, onze levensstandaard met hén moeten delen… en naar beneden moeten laten halen! Kom nou… Dààr ontsnapt de logica me toch van!

Wat ik dan in die hele onverkwikkelijke zaak en ondanks alles toch spijtig vind, is dat mensen die hier ‘aangespoeld’ zijn, hard werken voor de kost, en inderdaad wel een meerwaarde voor onze economie betekenen, automatisch over dezelfde kam worden geschoren, en dat is zéker niet mijn bedoeling. Voor wie hier, gemotiveerd, echt wil komen werken, wil komen deel uitmaken van onze cultuur, en niet te beroerd is de handen uit de mouwen te steken, kan ik alleen maar bewondering hebben. Of het nu een Moslim of een Christen is, en zo lang hij zijn cultuur maar niet aan ons wil opdringen, noch de wetten van zijn vaderland aan onze wetgevers wil dicteren.

Helaas vraag ik me af hoe hoog dit percentage is. Ik vrees: zó bedroevend laag dat ik wel niets anders kan dan ze allemaal over dezelfde kam te scheren. Sorry voor die anderen, en die zijn er zéker wel. Maar dan moeten die ook maar mee helpen zorgen dat hun rasgenoten het hier niet zo bont komen maken. Dat kunnen ze in de eerste plaats al door hun kinderen een andere en volwaardige opvoeding te geven. Een opvoeding die aansluit bij onze waarden in plaats van ze onderuit te halen!

En onze regering moet dat onderscheid ook maar leren maken.

Willy.

09-12-2011 om 08:54 geschreven door Willy


» Reageer (2)
08-12-2011
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Transitillegalen.

Asielzoekers… illegalen… allochtonen en migranten… Dit land wordt tegenwoordig overspoeld met alles wat toch maar niet Belgisch is, en prompt wordt daar nog een passende naam voor gevonden ook..

Ik dacht dat we het allemaal al gezien hadden, tot ik in een plaatselijk partijkrantje weer een nieuwe soortnaam tegenkwam: transitillegalen! Wie zei daar ook dat onze taal verarmd is?

Transitillegalen zijn al even illegaal als andere illegalen, maar ze zoeken geen asiel in België. Ze willen naar Engeland varen! Zeventig jaar geleden wilde iemand dat ook, maar zijn hele volkje bleef hiér wel vijf jaar hangen! Ze zijn wel nooit in Engeland geraakt, maar bleven hiér ondertussen toch maar lelijk huishouden!

En die transitillegalen lijken net hetzelfde van plan! Ondanks de vele vernielingen die ze aanbrengen in de haven, raken ze blijkbaar niet op een schip, en zéker niet op zee, laat staan in Engeland. En ja, dan blijven ze hier in Oostende maar een beetje doelloos rondhangen. Aanvankelijk bivakkerend in een bosje dicht bij de haven, maar dat blijkt ondertussen al overbevolkt en dus zoeken ze maar de serene rust van de vele stadsparkjes op. Er onbewust de ‘normale’ mensen weghoudend.

Ik kan na zonsondergang nog moeilijk buiten met de hond zonder op een of meer van die specimen te stuiten. Ondanks de koude. En eerlijk: ze zitten ergens op een bankje met een bierblik en wat charcuterie die ze bij de beenhouwer haalden en doen niemand kwaad. Tenminste niet zo lang ze hopen in Engeland te geraken. Ik vraag me af wat er zal gebeuren als die hoop definitief vervlogen is!

Eigenlijk heb ik wel medelijden met die stumpers, al verdrijven ze zonder iets te misdoen toch de vele hondenbaasjes uit het park. Ze spreken een vreemde taal… willen soms het hondje vriendelijk even aanhalen… maar je begrijpt niet wat ze zeggen en dat geeft inderdaad wel, ik zal niet zeggen een onveiligheidsgevoel, maar toch een gevoel op je hoede te blijven en goed hun handen in de gaten te houden. Blijkbaar betreft het Oost-Europeanen.

En ja, ik kan de zelfbenoemde humanisten die kelen van ‘niemand kan illegaal zijn’ wel begrijpen: hun levensomstandigheden hier zijn beneden elk peil. Maar als die humanisten even verder dachten dan hun neus lang is zouden ze moeten inzien dat ons kleine landje zich niet de armoede van de hele wereld op de hals kan halen zonder zelf in de afgrond te zakken. Ik zou, als het er maar twee zijn, ook wel in de verleiding kunnen komen ze een thermos warme koffie te brengen, maar dat kan ik me niet permitteren, want dan zitten er morgen honderd en het lost totaal niets op!

En dus, wat mij betreft: stuur die mensen zo snel en waardig mogelijk terug van waar ze kwamen, en laat ze dààr de poten uit de mouwen steken en vechten voor betere levensomstandigheden.

En wat dat partijkrantje betreft: tja… ze eisen natuurlijk maatregelen door het stadsbestuur om de bevolking te paaien, en inderdaad, blijkbaar worden er dagelijks een aantal van die kerels opgepakt en behandeld met de wettelijk toegestane middelen: een boterbriefje in de hand gestopt met de strenge tekst dat ze binnen de vierentwintig uur het land moeten verlaten. Een vermanend wijsvingertje van de politie om die belachelijke tekst kracht bij te zetten zou eventueel nog nét wettelijk verantwoord kunnen zijn, maar meer ook niet.

En daar staan ze dan weer op de stoep van het politiekantoor, elk met zijn eigen boterbriefje en elk met zijn eigen problemen! En binnen tikt het politiepersoneel vlijtig het zoveelste nutteloze proces-verbaal dat uiteindelijk enkel maar dient om ‘ergens in het parket’ geklasseerd te worden waar het geen daglicht meer ziet.

Neen Wetstraatmensen! Zo werkt het écht niet! Als we ons dan toch humaan willen opstellen, laten we dan in plaats van al die geldverslindende maatregelen voor asiel- en andere zoekers uit te vinden, één vliegtuig charteren dat dagdagelijks vertrekkensklaar staat om die mensen terug naar hun verschillende thuislanden te brengen met, in plaats van een boterbriefje, een ruiker bloemen met een kaartje ‘Sorry, we zijn volzet’.

Ooit voer een Ferry, de ‘Herald of Free Interprise’, tussen Zeebrugge en Dover. Helaas zonk het schip.

Wel, de naam voor dat vliegtuig zou daarop kunnen geïnspireerd worden: ‘Herald of free return’. Waarbij ‘free’ dan wél voor gratis staat en niet voor ‘vrije terugkeer’. En wat mij betreft kunnen ze aan boord nog een glaasje Champagne krijgen als afscheidsdronk ook. Het zou ons een hoop narigheid, onveiligheid, en geld besparen!

Maar ja, Oostende zelf weet zich geen raad. Kan niet méér doen met de beperkte bevoegdheid van een gemeente. Moet wachten tot er reactie komt van de Wetstraat. Maar daar hebben ze het te druk met het rookverbod en moeten ze bovendien eerst kijken wat Europa ervan denkt. En in het Europees parlement dromen ze dan weer van andere dingen.

En ondertussen eigenen transitillegalen zich de bossen en parken van Oostende toe, en durven veel bewoners na zonsondergang de straat niet meer op, laat staan een wandeling in de parkjes te maken! Wat vinden de humanisten onder ons dààr dan van? Of gelden hun humanistische gevoelens niet voor het eigen volk? Zou het humanisme niet veel beter gediend zijn als elk in zijn eigen land bleef, tenzij hij echt de capaciteiten heeft om het in een ander land ver te schoppen?

Willy.

08-12-2011 om 21:39 geschreven door Willy


» Reageer (0)


Foto

Over mezelf:
Bouwjaar:
1941
Geboren:   Ja.
Geslacht:   Neen. 
                    Nog levend.
Adres:        Hier.
Beroep:      Levensgenieter.
Hobby's:    Veel.
Talen:         Ja. Vooral
                    betalen.
MEDEDELING:
Voor enkel politie-verhaaltjes, klik onderaan deze marge op 'fictie'.
Inhoud blog
  • Verblindingspolitiek.
  • Afgewend!
  • Charly's angels.
  • Nieuwe tijden.
  • Een nieuw jaar...
  • Nieuwjaar!
  • Kerst
  • Be happy!
  • Winterse gevoelens.
  • De bron van het kwaad.
  • Zondagse mijmeringen.
  • De illusionist.
  • Staken?
  • Herinneringen.
  • Nationalisme.
  • Ontdekkingsreis
  • Het septembergevoel
  • Jeugd.
  • Amateurs.
  • Nadenken.
  • Who did it?
  • Moord en brand.
  • Partnerbedrog?
  • Doordenkertje.
  • Kuddegeest!
  • De échte racist!
  • Mosselfestijn.
  • Arrogantie.
  • Ontroerend onschuldig!
  • Maatschappijkritisch.
  • Zomerhit.
  • Serenata.
  • Soelaas.
  • Mijn dag.
  • Greensleeves
  • Defilé.
  • Vrouw en maatschappij.
  • Beschamend!
  • Overdreven snelheid? ...
  • Sapristi!
  • Integratie.
  • Privatisering.
  • Koffiedik kijken!
  • Daar is ie dan!
  • Me-time.
  • Euh...
  • Levering!
  • Voor elkaar.
  • Nooit tevreden dan?
  • Reageren?
  • Bankstrategie.
  • Analfabeet?
  • Zeelucht.
  • La vie de Chateau!
  • Hedendaagse jeugd.
  • Thuisgevoel.
  • Levenskwaliteit.
  • Pasen!
  • Van frigoboxtoeristen...
  • Knokkeblues.
  • Perfectie!
  • Naweeën.
  • Volksmentaliteit.
  • Balconytalk.
  • Mijn nieuw stekje.
  • Welkom in Knokke!
  • Welkom in Knokke.
  • Afscheid van Oostende.
  • Nadere kennismaking.
  • Zondag!
  • Scannen!
  • Te gek!
  • Uitbollen!
  • Nog eens zwerfmail
  • Proef op de som.
  • Emotions.
  • Levenskunst.
  • Verhuismodus.
  • Euforie!
  • Dubbele namen.
  • Jonger dan je denkt.
  • Back to the roots!
  • Leve de vrede!
  • In den beginne...
  • Land van belofte.
  • Ik weet het niet...
  • Zeventien procent!!!
  • Dagdromen.
  • Gewenning.
  • Diversiteit.
  • De huidige generatie...
  • Schrijfseltje.
  • Geluid op hol.
  • De vierde dag.
  • Landverraad!
  • Aardbewoners (2)
  • Aardbewoners.
  • Magic Bullit?
  • Citroentip.
  • Nieuwe technologie.
  • Een nieuw jaar.
  • De facebookgeneratie!
  • Stil!
  • Kerst.
  • De nachtmis.
  • Woordenschat.
  • Tijdloosheid.
  • Interesses.
  • Arm Fientje!
  • Minderjarig gespuis.
  • Hersenen.
  • Wie durft?
  • Vrouwelijke rariteiten.
  • Ach die hippies!
  • Een hondenleven.
  • Gierig of efficiënt?
  • Vluchten voor wat?
  • Waar Welk Weer?
  • Nostalgisch tussendoortje.
  • Jezelf ontmoeten!
  • Muzikaal intermezzo.
  • Oorlogje spelen.
  • Streepje muziek?
  • Strangers in paradise.
  • Net gemist.
  • Scrollen maar!
  • Eerste resultaten.
  • Incognito!
  • Soms...
  • Winteruur.
  • Missen.
  • Eenzaam OF alleen?
  • Oktobergedicht.
  • Terreur.
  • Keyboard geleverd!
  • De oude tijd.
  • Gevonden...
  • Blogberichtje.
  • Jaargetijden.
  • Memoires
  • People.
  • Oktobermarkt.
  • Hygiëne.
  • Kommiezeslunsen.
  • Generatiekloven.
  • Vrolijk België!
  • Koken voor dummies.
  • ALS... (remake)
  • Als. (Herhaling)
  • Treintje spelen.
  • Peutercriminaliteit.
  • Foei!
  • Het Evasyndroom.
  • Hoezo?
  • Bewust zijn!
  • Levenslust!
  • Religieus gedicht.
  • Lonely boy?
  • Gezondheid!
  • Septemberse weeën.
  • Mens sana...
  • Blogberichtje.
  • Hugo Claus
  • Goed gevoel.
  • Reageren.
  • Vier 'heemse' kinderen?
  • De leeflonende leefloners.
  • Slim, niet mo-slim Japan!
  • Net gehoord...
  • Asociaal of wat?
  • Democratie.
  • Chinese pralines.
  • De kracht van humor!
  • Eenmanshuishouden!
  • Westerse bemoeiingen
  • De citroen (2)
  • Gratis opvang.
  • Jager of prooi?
  • Growing older 2013
  • Besnijdenis/verminking.
  • Goden of kosmonauten?(2)
  • Extremisme of boerenbedrog?
  • De zwarte raaf.
  • Goden of kosmonauten?
  • Indringers.
  • Stil verdriet.
  • Hersenen!
  • Feelings.
  • Ode aan de citroen.
  • Gesmolten inspiratie!
  • Amigos para siempre.
  • Verloederend gespuis.
  • Komkommertijd.
  • O zee!
  • Keramisch kookplezier.
  • Illegaal?
  • Religieus extremisme.
  • Verdraagzaamheid?
  • In de nor.
  • De 21° eeuw?

    Archief per maand
  • 01-2015
  • 12-2014
  • 11-2014
  • 10-2014
  • 09-2014
  • 08-2014
  • 07-2014
  • 06-2014
  • 05-2014
  • 04-2014
  • 03-2014
  • 02-2014
  • 01-2014
  • 12-2013
  • 11-2013
  • 10-2013
  • 09-2013
  • 08-2013
  • 07-2013
  • 06-2013
  • 05-2013
  • 04-2013
  • 03-2013
  • 02-2013
  • 01-2013
  • 12-2012
  • 11-2012
  • 10-2012
  • 09-2012
  • 08-2012
  • 07-2012
  • 06-2012
  • 05-2012
  • 04-2012
  • 03-2012
  • 02-2012
  • 01-2012
  • 12-2011
  • 11-2011
  • 10-2011
  • 09-2011
  • 08-2011
  • 07-2011
  • 06-2011
  • 05-2011
  • 04-2011
  • 03-2011
  • 02-2011
  • 01-2011
  • 12-2010
  • 11-2010
  • 10-2010
  • 09-2010



    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek
  • waar schrijf je niet meer
  • hallo Willy
  • gelukkige verjaardag
  • waanzinnig waterige woensdagwensen
  • EOAI

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Laatste commentaren
  • Bedankt Dr Ilekhojie voor (Imelda Diamante)
        op Relativeren.
  • Black Magic Protection Specialist in Melbourne Psychic Voodoo Love Spell Caster Call ☎ +27765274256 Spells To Return Back Ex Lover (Sheikh Hussein)
        op Nieuwjaar 2011
  • Black Magic Protection Specialist in Melbourne Psychic Voodoo Love Spell Caster Call ☎ +27765274256 Spells To Return Back Ex Lover (Sheikh Hussein)
        op Nieuwjaar 2011
  • Call/WhatsApp +27765274256 Black Magic Removal Expert in United Kingdom, Carribean, Middle East, Scandinavia, Oceania, Pacific Islands, Africa, Central America, North America, Greenland, Antarctica and South America (Sheikh Hussein)
        op Nieuwjaar 2011
  • Call/Text ☎ +27765274256 Remote Viewer, Healer and Magic Spell Caster Specialist in London, Lisbon, Denver, Dallas, Melbourne, Adelaide, Miami, Stockholm, Oslo, Brussels, New York, Athens, Beirut and Chicago (Sheikh Hussein)
        op Nieuwjaar 2011
  • Blog als favoriet !


    Categorieën
  • Chico2 (19)
  • Chicofotos (25)
  • Computertips. (11)
  • Culinaire avonturen. (2)
  • Fictie 01. (10)
  • Fictie 02 (10)
  • Fictie 03 (8)
  • INHOUD BLOG. (6)
  • Kroniek van een overlijden. (19)
  • Kroniek van een overlijden2 (11)
  • rokershoekje (17)

  • Mijn favorieten
  • Lieve
  • Fredje
  • Johan1944

  • Interessante blogtips:
  • Febe


  • Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!