Een zalig winters gerecht, de lekkerste at ik enkele maanden geleden in toulouse, in gezelschap van zalige vrienden, maar deze is ook nie te versmaden.

wat heb ik nodig en hoe doe ik het:
-een stuk spek (gezouten of gerookt) in grote stukken (5OOgr) -verwarm je oven voor op 180gr -verwarm 50gr eendevet in een ovenbestendige pot -schil 2 grote uien en een stukje prei en een 5tal teentjes knoflook en hak ze niet te fijn -voeg ze toe aan het arme eendevet en laat zachtjes stoven, zonder te kleuren tot ze zacht zijn
 -Doe er de witte bonen; die je een nacht geweekt hebt in water bij (7Ogr p.p.) en het spek -giet er 1,75liter water bij en een bouket garni (bestaande uit laurier, peterseliestelen, selderij als je dat hebt, eventueel wat rozemarijn of tym)

duw de kruidentuiltje wel onder de boontjes -breng aan de kook en schuim eventueel schuim dat komt bovendrijven af -zet in de oven en bak voor ongeveer een uur, tot de bonen juist gaar zijn -haal uit de oven, verhoog deze tot 220graden, voeg aan de bonen gekonfijte eendebouten toe en zet de pot terug in de oven voor een 45minuten tot de sappen zijn geabsorbeerd en er zich een goudkleurige korst heeft gevormd aan de bovenkant -dien op in je mooie pot -geef er een lekker glas wijn of een verfrissende pint bier bij.

|