Dit recept kreeg ik van mijn vriendin en forummaatje "nitteké"
Benodigdheden:
500 g gedroogde witte bonen 1 laurierblaadje 2 eetlepels olijfolie 50 g kleingesneden varkensvlees 1 grote ui, fijngehakt 1 wortel, kleingesneden 2 stengels bleekselderij, fijngehakt 3 grote tomaten, ontveld, ontpit en klein gesneden 1klein doosje tomatenpuree, maar dat hoeft niet, ik heb het wel erin gedaan. 1/4 theelepel salie, vekruimeld zout en peper mespuntje cayennepoeder 2 eetlepels gehakte peterselie.
Bereiding: 1. Zet de bonen een nacht in de week. 2. Schep ze in een grote pan en overgiet ze met vers water. 3. Voeg het laurierblaadje toe, doe de deksel op de pan en breng het aan de kook. 4. Laat de bonen 45 minuten op zacht vuur koken. 5. Verhit de helft van de olie in een koekenpan. Voeg het gezouten vlees erbij, de ui, de wortel en de selderie en laat alles zachtjes gaar stoven. Het mag niet bruin worden. 6. Voeg dan de tomaten en de salie toe en naar smaak zout, peper en cayennepeper. 7. Laat het gheel afgedekt nog 10 minuten zachtjes koken. 8. Roer het groentemengsel door de bonen en laat de soep nog ongeveer 1 1/2 uur zachtjes koken tot de bonen gaar zijn. 9. Voeg de laatste 10 minuten de pepterselie toe. 10. Voeg, wanneer de soep te dik wordt, nog wat heet water toe. 11. Schep bij het opdienen een theelepel olijfolie over de soep. Geef er vers stokbrood bij.
|