15/1/1968 - Leuven Vlaams kent zijn hoogtepunt als de Franstaligen bekendmaken te verhuizen. Er breken rellen uit onder de Franstalige studenten.
22/1/1968 - Première van de musical ‘Jacques Brel is alive and well and living in Paris’ in New York. 30/1/1968 - Tet-offensief, het Vietcong-offensief, dat tot juni zal aanhouden, gaat van start.
16/2/1968 - In Vietnam richt een Amerikaanse eenheid een bloedbad aan in My Lai.
April: In Rome komt een groep wetenschappers en ondernemers bijeen voor een bezinning op de vraagstukken van vervuiling, uitputting van hulpbronnen, armoede en bevolkingsgroei. Ze richten de Club van Rome op. 1/4/1968 - Het Hellend vlak van Ronquières wordt in gebruik genomen. Het is een scheepslift op het Kanaal Charleroi-Brussel. Het overbrugt het hoogteverschil met het Henegouws Plateau. 2/4/1968 - De jonge Duitsers Andreas Baader, Gudrun Ensslin en enkele anderen stichten uit protest tegen de Vietnamoorlog brand in twee warenhuizen in Frankfurt am Main.
4/4/1968 - Martin Luther King, de Amerikaanse strijder voor gelijke rechten voor blank en zwart, wordt te Memphis vermoord.
Martin Luther King staat hier naast Robert Kennedy die twee maand later ook zou vermoord worden!
6/4/1968 - Syd Barrett, oprichter van Pink Floyd, wordt vanwege zijn drugsgebruik en labiele gedrag uit de band gezet. De groep gaat verder met David Gilmour, die vanaf december 1967 reeds deel uitmaakte van de groep.
Mei: Grootschalige stakingen en studentenbetogingen in Frankrijk.
3/5/1968 - Amerikaanse en Noord-Vietnamese delegaties komen overeen vredesonderhandelingen te beginnen inzake de Vietnamoorlog. 4/5/1968 - De nieuwe Tsjecho-Slowaakse leiders moeten zich in Moskou verantwoorden voor hun beleid en krijgen de dringende raad, dit in overeenstemming te brengen met de lijn van de "broedervolken".
6/5/1968 - In het Parijse Quartier Latin vindt Bloedige Maandag plaats, een van de gewelddadigste dagen tijdens de studentenrevolutie.
10/5/1968 - De vredesonderhandelingen voor de Vietnamoorlog gaan formeel van start in Parijs.
3/6/1968 - Andy Warhol wordt neergeschoten in zijn woning in New York door Valerie Solanas, een actrice en schrijfster. Hij overleeft de aanslag ternauwernood.
5/6/1968 - De Amerikaanse presidentskandidaat Robert F. Kennedy wordt neergeschoten. Hij overlijdt de dag erna.
Muzikaal gezien bereiken drie platen uit eind 1967 de hitlijsten pas in januari 1968:
(Sittin’ On) The Dock Of The Bay, een postume hit voor Otis Redding die samen met de meeste leden van de Bar-Kays het leven liet in een vliegtuigcrash op 10 december 1967. Het lied, geschreven door Steve Cropper en Otis Redding was slechts een demo, vandaar het gefluit op het einde van het lied want er ontbrak nog een gedeelte.
Nights In White Satin van de Moody Blues uit 1967 begon nu pas aan zijn verovering van menige hitlijst en was een veelgevraagde slow in de toenmalige discotheken en danstenten.
De Small Faces en het fantastische ‘Tin Soldier’ met P.P. Arnold als achtergrondzangeres werden vanaf eind 1967/begin 1968 vaak op de radio gedraaid en op een prachtige manier vastgelegd in een videoclip van de Franse televisie tijdens het programma ‘Bouton Rouge’.
Kort samengevat was het jaar 1967 een succesjaar voor The Beatles. Opvallend waren ook de hippiebeweging (Monterey Pop Festival, flower power en de Summer of Love); de geweldige doorbraak van nieuwe bands zoals de Jimi Hendrix Experience, Procol Harum, en The Bee Gees; de definitieve doorbraak van de soulmuziek in West-Europa; en veel psychedelische muziek (met sitar en synthesizer als nieuwe instrumenten in de popmuziek). Artiesten allerhande begonnen composities van Randy Newman te coveren zoals Alan Price, Eric Burdon, Judy Collins, en Manfred Mann.
Hieronder nog een laatste reeks van 30 liedjes uit het jaar 1967:
Let’s Go To San Francisco – The Flower Pot Men (de lange versie werd in twee stukken geknipt en uitgesmeerd op kant A en kant B) en San Francisco (Be Sure To Wear Flowers In Your Hair) – Scott McKenzie (compositie van John Phillips)
The Flower Pot Men
The Rain, The Park And Other Things – The Cowsills White Rabbit – Jefferson Airplane (terug een hit in 1970 dankzij hun optreden op Woodstock 1969)
Baby I Need Your Loving – Johnny Rivers Zabadak! – Dave Dee, Dozy, Beaky, Mick & Tich (Het toppunt van nonsens maar wel een leuke melodie!)
It Must Be Him (cover van Seul sur son étoile van Bécaud) – Vikki Carr Let’s Live For Today – The Grass Roots
Het Monterey International Pop Festival was in feite de voorloper van Woodstock 1969.
(I’m Not Your) Steppin’ Stone – The Monkees Different Drum {Michael Nesmith} – The Stone Poneys (ft. Linda Ronstadt) (Geen hit in de Benelux maar wel een leuk weetje!)
I’ve Been A Bad, Bad Boy - Paul Jones (ex-frontzanger van Manfred Mann) Something’s Gotten Hold Of My Heart – Gene Pitney
For What It’s Worth – Buffalo Springfield (Amerikaans/Canadese supergroep met o.m. Neil Young, Stephen Stills, en Richie Furay) en Ode To Billie Joe – Bobbie Gentry
Days Of Pearly Spencer – David McWilliams I’m A Man - The Yardbirds (ft. Jimmy Page) (De studiomuzikant had zich in een band geïntegreerd en zou hem langzaam maar zeker naar zijn hand zetten en omdopen. Maar dat is voor later!)
Foxy Lady + Stone Free + Burning Of The Midnight Lamp – The Jimi Hendrix Experience
Western Union – Five Americans en Hush – Billy Joe Royal (een compositie van Joe South)
Le téléfon – Nino Ferrer en I Think We’re Alone Now – Tommy James & The Shondells
Purple Haze + Fire – The Jimi Hendrix Experience
Matthew & Son – Cat Stevens
Simon Smith And The Amazing Dancing Bear + The House That Jack Built – The Alan Price Set
Itchycoo Park – The Small Faces (met een nieuw geluid: “phasing”!) (Tin Soldier werd eind december 1967 uitgebracht maar scoorde pas begin 1968)
Nights In White Satin – The Moody Blues (ook nog een hit in 1968)
The Beatles waren in 1966 opgehouden met live optredens want uiteindelijk hoorden ze zichzelf niet meer zingen of musiceren op het podium, omringd door tienduizenden uitzinnige fans. Beatlemania bloedde langzaam maar zeker dood. Eind 1966 waren John, Paul, George, en Ringo de studio’s ingedoken om aan hun nieuwe elpee te werken. Zoals ik eerder al schreef kon George Martin niet wachten en begin 1967 werd de dubbelzijdige single ‘Penny Lane/Strawberry Fields Forever’ uitgebracht. In de maand mei volgde ‘All You Need Is Love’ met op de achterkant ‘Baby, You're A Rich Man’, oorspronkelijk een onafgewerkte song van John Lennon (“One of the Beautiful People”) waar Paul McCartney een refrein aan toevoegde. Met "beautiful people" bedoelde John de hippie beweging van de jaren ’60. George Harrison speelde het lied gedurende zijn bezoek aan de wijk Haight-Ashbury van San Francisco in augustus 1967, op het hoogtepunt van de zogenaamde “Summer of Love”. ‘All You Need Is Love’ werd speciaal geschreven voor het rechtstreekse, internationaal uitgezonden televisieprogramma Our World op 25 juni 1967, bij ons bekend onder de naam ‘Mundovisie’. Ik had het geluk dit programma rechtstreeks mee te maken in zwart/wit op de BRT. Dit was het eerste rechtstreekse programma dat via de satelliet werd uitgezonden, en wel in 26 landen. Het toonde beelden uit verschillende landen en er werd ook een bezoek gebracht aan de studio waarin The Beatles op dat moment bezig waren een nieuwe opname te maken. Het programma trok 350 miljoen kijkers. ‘All You Need Is Love’ begint met de eerste maten van La Marseillaise, ongetwijfeld om de televisiekijkers (en vooral de Fransen) te verrassen. Aan het slot tijdens de fade-out zingt Lennon een paar regels uit ‘She Loves You’. Een onvergetelijk moment voor een toen 15 ½- jarige fan!
De “Summer of Love” begon zowat in mei met het Monterey Pop Festival en vele artiesten nodigden de jeugd uit om af te zakken naar Californië en San Francisco in het bijzonder of zongen over het fenomeen. Denk maar aan Eric Burdon & The Animals, The Beatles, The Rolling Stones, The Bee Gees (‘Massachusetts’), The Young Rascals, The Jefferson Airplane, Buffalo Springfield, The Flower Pot Men, The Mamas & The Papas of Scott McKenzie. Nog een leuke anekdote over ‘Massachusetts’, een single die ik gisteren besprak. In die periode luisterde ik ook vaak naar de RTB (de Franstalige zender, omdat daar meer popmuziek te horen was dan op de BRT). De presentator van het jongerenprogramma Formule J was Claude Delacroix die een verschrikkelijk Frans accent had als hij Angelsaksische muziek moest presenteren! Het woord ‘Massachusetts’ kon hij niet uitspreken zodat hij uiteindelijk “mets tes chaussettes” zei (“doe je sokken aan!)…
All You Need Is Love + Baby, You’re A Rich Man + With A Little Help From My Friends + When I’m 64
She’s Leaving Home - Within You Without You
Een meesterwerk van Lennon/McCartney: A Day In The Life – The Beatles
Hippies op wandel...
Land van Maas en Waal – Boudewijn de Groot (een onverwachte carnavalskraker!) I Can See For Miles – The Who
The Beat Goes On – Sonny & Cher en I’ll Never Fall In Love Again – Tom Jones
Woman, Woman – The Union Gap en Up, Up And Away (In My Beautiful Balloon) – The Fifth Dimension
Op deze plek speelde George Harrison in 1967 zijn versie van 'Baby, You're A Rich Man'!
Don’t Sleep In The Subway – Petula Clark en Dedicated To The One I Love – The Mamas & The Papas
A Whiter Shade Of Pale (het toppunt van de “Summer of Love”) – Procol Harum Reflections Of Charles Brown – Rupert’s People (= Les Fleur de Lys + Adrian Gurvitz) {Air on a G String – Bach} De componist Rod Lynton herschreef “Charles Brown” gebaseerd op Bach maar zou dat hebben gedaan zonder ‘A Whiter Shade Of Pale’ te hebben gehoord. Pittig detail: Toetsenist Peter Solley, die bijdragen heeft geleverd aan Rupert’s People (die echter niet de eindmix haalden) trad later toe tot Procol Harum. Geen echte hit maar wel vaak gedraaid op sommige piratenzenders.
Homburg – Procol Harum en My White Bycicle – Tomorrow (Provo’s in Amsterdam – witte fietsen: let op het fietsbelletje omstreeks 54 seconden)
Groovin’ – The Young Rascals en Incense And Peppermints – Strawberry Alarm Clock
Ha! Ha! Said The Clown - Manfred Mann en Death Of A Clown – Ray Davies
People Are Strange + You’re Lost Little Girl – The Doors
Sweet Soul Music – Arthur Conley en Soul Finger – The Bar-Kays
Reflections – The Supremes (Motown goes psychedelic!)
Daydream Believer + A Little Bit Me, A Little Bit You – The Monkees
We Love You/Dandelion - The Rolling Stones
Let’s Spend The Night Together – The Rolling Stones (op de Amerikaanse tv moest Mick Jagger “some time” zingen!)
Hello, Goodbye/I Am The Walrus – The Beatles (uitgebracht eind november 1967, rond mijn 16de verjaardag!) Sinds jaar en dag is ‘I Am The Walrus’ mijn favoriete nummer één aller tijden in mijn persoonlijke Top-3900.
The Tremeloes braken zonder Brian Poole definitief door in 1967 met covers van geweldige nummers van The Four Seasons en Cat Stevens. The Move waren boegbeelden van de psychedelische rock en hun eerste hits ademden flower power uit.
De Nederlandse protestzanger Armand maakte deel uit van de hippiegeneratie en stond bekend als fervent gebruiker van cannabis. Oorspronkelijk was ‘Ben ik te min?’ een b-kantje in 1966 maar een jaar later stond hij daarmee wekenlang in de hitlijsten! Jeff Beck had The Yardbirds verlaten en onder invloed van platenproducer Mickie Most namen ze het popnummer ‘Hi Ho Silver Lining’ op. Een jaar later voegde Rod Stewart zich bij de groep en werd het geluid ruiger en bluesier. In 1967 waren er veel personeelswisselingen in diverse groepen: Stevie Winwood had The Spencer Davis Group verlaten en maakte nu deel uit van Traffic; Van Morrison maakte geen deel meer uit van Them en toch scoorden beiden in 1967 nog een grote hit!
The Kinks bleven hits aan de lopende band produceren en uit de Verenigde Staten kwamen er meer en meer soulplaten in onze hitparades terecht. Bécaud, Polnareff en Nougaro boden het hoofd aan de Angelsaksische invasie. Vader en dochter Sinatra bleven maar scoren. Tom Jones bleek geen eendagsvlieg te zijn in tegenstelling tot ene Keith die zong over menselijke temperatuur uitgedrukt in Fahrenheit of John Fred, een voormalige basketter die zich liet inspireren op een lied uit ‘Sgt. Pepper’…
Hieronder nog een serie geweldige liedjes uit het boeiend muzikaal jaar 1967:
Silence Is Golden + Here Comes My Baby – The Tremeloes
Flowers In The Rain + I Can Hear The Grass Grow – The Move
Time Seller – Spencer Davis Group en Ruby Tuesday – The Rolling Stones
From The Underworld – The Herd (Peter Frampton luidt de klokken!) Pictures Of Lily – The Who (het begrip “pin-up” uitgelegd door Pete Townshend)
Hi Ho Silver Lining – The Jeff Beck Group
Jackie – Scott Walker (machtige cover van ‘La chanson de Jacky’ van Jacques Brel) en Ben ik te min? – Armand
Autumn Almanac + Waterloo Sunset – The Kinks
John Lee Hooker – Johnny Rivers (de ideale plaspauze voor de toenmalige disc-jockey!) Gloria – Them (origineel een b-kantje uit 1964; toch nog een hit in 1967 dankzij de piratenzenders!)
Soul Man – Sam & Dave en Alabama Song (Whiskey Bar/Moon Of Alabama) – The Doors
Piece Of My Heart – Erma Franklin (het jongere zusje van Aretha!) Jimmy Mack – Martha Reeves & The Vandellas
Some Velvet Morning – Lady Bird – Nancy Sinatra & Lee Hazlewood
The World We Knew (Over And Over) – Frank Sinatra en L’important c’est la rose – Gilbert Bécaud
Ame caline – Michel Polnareff en Armstrong – Claude Nougaro (een ode aan Louis!)
I’m Coming Home + Detroit City – Tom Jones
Judy In Disguise (With Glasses) – John Fred & His Playboy Band [inspiratiebron: ‘Lucy In The Sky (With Diamonds)’]
98.6 – Keith (de menselijke temperatuur uitgedrukt in Fahrenheit!)
Sommige singles of elpees uit 1967 bleven nog maanden of jaren nadien in de belangstelling staan zoals ‘Sgt. Pepper’, ‘Judy In Disguise’, ‘John Lee Hooker’ van Johnny Rivers, en ‘Gloria’, een single die door vele generaties is gekend. Net zoals muziek uit het najaar van 1966 ook nog in 1967 best te pruimen was!
1967 was niet alleen een topjaar voor The Beatles maar het betekende ook de doorbraak voor vele groepen zoals o.m. The Bee Gees, The Doors, The Jimi Hendrix Experience, Pink Floyd, Traffic, The Box Tops, Cream en Eric Burdon & The Animals maar ook voor solo artiesten zoals Van Morrison, Cat Stevens, e.v.a. Er was ook plaats voor notoire eendagsvliegen zoals Keith West, Whistling Jack Smith, en Brenton Wood. Mijn bandopnemer draaide dan ook overuren!
New York Mining Disaster 1941 + To Love Somebody – The Bee Gees
The Letter – The Box Tops (de eerste Engelstalige single waarvan ik de tekst uit mijn hoofd kende!) Brown Eyed Girl – Van Morrison
Paper Sun + Hole In My Shoe - Traffic
Arme Joe + Heimwee naar huis – Will Tura
Alternate Title (Randy Scouse Git) – The Monkees
San Franciscan Nights + When I Was Young – Eric Burdon & The Animals
Ball And Chain – Big Brother And The Holding Company (featuring Janis Joplin) Everybody Knows – Dave Clark Five
Inch’ Allah – Adamo en Morning Dew – Tim Rose
I Was Made To Love Her – Stevie Wonder en Jimmy Mack – Martha Reeves & The Vandellas
Excerpt From A Teenage Opera – Keith West (Ik dacht oorspronkelijk dat deze single ‘Grocer Jack’ heette!) I Was Kaiser’s Bill Batman – Whistling Jack Smith
Gimme Little Sign – Brenton Wood en A Banda – Herb Alpert & The Tijuana Brass
I Fee Free – Cream (een van de eerste supergroepen: Jack Bruce - Eric Clapton - Ginger Baker, een power trio!)
Hey Joe + And The Wind Cries Mary – The Jimi Hendrix Experience
Pata Pata – Miriam Makeba en Light My Fire – The Doors
12:30 (Young Girls Are Coming To The Canyon) – The Mamas & The Papas How Can We Hang On To A Dream – Tim Hardin
Op het Europees front begon de lente nogal braafjes terwijl de muziekscene op het Noord-Amerikaans front openbarstte!
a) Eurovisiesongfestival (8 april 1967) Het Eurovisiesongfestival 1967 was het twaalfde Eurovisiesongfestival en vond plaats op 8 april 1967 in Wenen, Oostenrijk. Van de 17 deelnemende landen won het Verenigd Koninkrijk met het nummer ‘Puppet On A String’, uitgevoerd door Sandie Shaw op blote voeten! Het Groothertogdom Luxemburg werd vertegenwoordigd door ene Vicky en ‘L’amour est bleu’. Later bleek dit Vicky Leandros te zijn, een Duitse zangeres van Griekse komaf. Het prachtig liedje werd vierde. Haar nummer zou een jaar later een wereldhit worden in een instrumentale versie van het orkest van Paul Mauriat. Louis Neefs werd verdienstelijk zevende met ‘Ik heb zorgen’.
b) Knokke ’67 (11 mei 1967) Het Songfestival van Knokke (Frans: Coupe d'Europe de tour de chant; Engels: European Cup for Vocal Recitation), officieel de Europabeker voor zangvoordracht, kortweg Knokkefestival genoemd, was een zangcompetitie voor Europese landen die van 1959 tot 1973 jaarlijks werd gehouden in het casino van de kustplaats Knokke. In de jaren ‘80 werden nog vijf edities van de wedstrijd georganiseerd, ditmaal in een bescheidener versie onder de naam Knokke Cup.
De Belgische ploeg bestond uit Jimmy Frey, Lucky Jones, Marva, Claudia Sylva, en Ann Soetaert.
De ploeg uit het Verenigd Koninkrijk won in 1967: Lois Lane, Gerry Marsden (zonder zijn Pacemakers), Oscar, Dodie West, en Roger Whittaker (dé revelatie!). - Hits voor de Britse ploeg: ‘If I Were A Rich Man’; ‘Mexican Whistler’ van Roger Whittaker.
‘Gilbert Green’ (geschreven door Barry & Robin Gibb); ‘Please Let Them Be’ (geschreven door Tony Sheridan) van Gerry Marsden.
- Hits voor de Belgische ploeg:
Jimmy Frey: ‘Aan de overkant’; ‘Ik geloof’; ‘Als ’t ware rozen zijn’.
Marva: ‘Een eiland in groen en blauw’ (geschreven Rocco Granata & Phil Van Cauwenbergh); ‘Laat ons goede vrienden zijn’; ‘Het liedje van de zee’.
Anneke Soetaert: ‘Denk er nog eens over na’; ‘Ciao, adieu, bye bye…’.
Claudia Sylva: ‘Mon coeur qui bat’; ‘Tu’. Lucky Jones: ‘Tu ne dois pas t’en faire’; ‘Little darling’.
c) Monterey Pop Festival (16-17-18 juni 1967)
Het Monterey International Pop Music Festival vond plaats in 1967 op 16, 17 en 18 juni op de Monterey County Fairgrounds in Monterey, Californië. Er wordt geschat dat tussen de 55.000 en 90.000 bezoekers aanwezig waren op dit openluchtfestival waar toekomstige grote namen van de popmuziek hun (Amerikaanse) doorbraak hadden, zoals The Who, Jimi Hendrix, Janis Joplin en Ravi Shankar. Een en ander werd georganiseerd door Hollywood-producent Lou Adler, en door John Phillips van The Mamas and the Papas. Het was vanaf het begin de bedoeling van Hollywood dat er een documentaire over het evenement zou worden uitgebracht, en in 1968 kwam de film van D.A. Pennebaker dan ook in de bioscoopzalen.
Dat de synthesizer meer onder de aandacht van popmuzikanten kwam is ook een verdienste van het Festival. Robert Moog had er een demonstratiestand met zijn apparatuur laten plaatsen, die nogal wat bekijks trok. Het Monterey International Pop Music Festival wordt wel als het hoogtepunt van de “Summer of Love” beschouwd. Ik vernam pas later dat dit festival had plaatsgevonden, waarschijnlijk via de HUMO en ook dankzij Eric Burdon & The Animals die er een single over uitbrachten. Maar de muziek die op dat festival werd gebracht kende ik grotendeels wel!
Lijst van de optredens:
Vrijdag 16 juni 1967
• The Association • The Paupers • Lou Rawls • Beverly • Johnny Rivers • Eric Burdon & The Animals • Simon & Garfunkel
Zaterdag 17 juni 1967
• Canned Heat • Big Brother and the Holding Company (met Janis Joplin) • Country Joe and the Fish • Al Kooper • The Butterfield Blues Band • Quicksilver Messenger Service • Steve Miller Band • The Electric Flag • Moby Grape • Hugh Masekela • The Byrds • Laura Nyro • Jefferson Airplane • Booker T. & the M.G.'s • The Mar-Keys • Otis Redding
Zondag 18 juni 1967
• Ravi Shankar • The Blues Project • Big Brother and the Holding Company • The Group With No Name • Buffalo Springfield • The Who • Grateful Dead • The Jimi Hendrix Experience • Scott McKenzie • The Mamas and the Papas
Legendarische momenten op dat festival:
- wanneer Mama Cass het optreden bijwoont van Janis Joplin en haar begeleidingsband Big Brother and The Holding Company. Haar mond valt letterlijk open van verbazing… - bij de uitvoering van 'Wild Thing' van Chip Taylor (een hit voor The Troggs) door de Jimi Hendrix Experience. Bij het einde van zijn optreden steekt Hendrix zijn gitaar in brand en gooit ze aan diggelen… Jimi Hendrix bespeelt zijn gitaar met zijn tanden bij zijn versie van ‘Hey Joe’! - Pete Townshend van The Who vernietigt ook zijn gitaar door er hard mee op het podium te slaan!
Een knappe muzikale samenvatting van het hele festival:
De voorloper van het Woodstock Festival (1969)!
(wordt vervolgd) – Nog een fijne zondag en tot later!
Als 15/16-jarige hield ik van vele soorten muziek. Zowel Angelsaksische als West-Europese muziek konden mij mateloos boeien. Ik kocht in die periode geen vinylplaten omdat ik nog geen platenspeler had. Wel hield ik lijstjes bij van platen die mij interesseerden en vanaf mijn verjaardag nam ik mijn geliefkoosde muziek op band op, dankzij de Gründig taperecorder die ik toen van mijn ouders kreeg. Vaak knipte ik de hitlijsten uit de HUMO uit en die waren geweldige geheugensteuntjes.
Naast de vaste waarden van de Amerikaanse muziek zoals The Beach Boys en The Mamas & The Papas, kwamen nieuwe artiesten aan de oppervlakte zoals The Turtles, The Lovin’ Spoonful en vooral Vanilla Fudge want zoals die groep bekende hits bewerkte was tot hiertoe ongehoord. Verder was Nancy Sinatra zeer actief in 1967, net zoals Aretha Franklin trouwens.
In het Verenigd Koninkrijk hielden Herman’s Hermits en Cliff Richard stand, niettegenstaande het jaar 1967 een geweldig goed jaar was voor The Beatles. Paul Jones had Manfred Mann verlaten en mikte op een succesrijke solocarrière. Een psychedelische groep was in Cambridge in 1964 opgericht en die heette achtereenvolgens Sigma 6, de Megga Deaths, The Screaming Abdabs, The Abdabs en Tea Set. Toen gitarist en zanger Syd Barrett zich bij de band voegde en bleek dat er in Nederland een groep bestond met de naam Tee Set kwam hij op de proppen met de naam The Pink Floyd Sound: Pink en Floyd verwijzen naar twee bluesmuzikanten, Pink Anderson en Floyd Council. De groep werd al snel gewoon Pink Floyd genoemd. Julie Driscoll scoorde in 1967 enkele hits samen met Brian Auger & The Trinity. Die twee entiteiten zouden spoedig elk hun weg gaan.
The Cats uit Volendam scoorden met een cover van een nummer geschreven door het duo Roger Greenaway en Roger Cook uit Engeland. Het begrip “Palingpop” was meteen geboren! Boudewijn de Groot werkte aan een psychedelisch album naar het voorbeeld van ‘Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band’ dat hij ‘Picknick’ doopte. De elpee werd in januari 1968 uitgebracht maar de gelijknamige single werd al in september 1967 op de jeugd losgelaten.
In België kwam er een aangenaam popgeluid uit Gent met The New Inspiration en in Brussel brachten twee Portugese broers vanuit Londen met hun band de hele jeugd aan het dansen! Ik zag Jess & James met de J.J. Band eind 1967 live in het Rogiercentrum. Een fantastisch optreden om nooit te vergeten…
Muziek uit het jaar 1967
Heroes And Villains – The Beach Boys
She’d Rather Be With Me + Happy Together – The Turtles
Astronomy Domine + Arnold Layne + See Emily Play + Interstellar Overdrive – Pink Floyd
Thinking Ain’t For Me – Paul Jones
All My Love + The Day I Met Marie – Cliff Richard
There’s A Kind Of Hush – Herman’s Hermits
Tramp + Save Me – Julie Driscoll & The Brian Auger Trinity
Sure He’s A Cat – The Cats en Picknick (single) - Boudewijn de Groot
Darling Be Home Soon – The Lovin’ Spoonful en I Dig Rock And Roll Music – Peter, Paul & Mary
You Keep Me Hangin’ On – Vanilla Fudge
Jackson – Nancy Sinatra & Lee Hazlewood
Respect + (You Make me Feel Like) A Natural Woman + Chain Of Fools – Aretha Franklin
You Made A Fool Of Me + Nobody – The New Inspiration
In 1967 werden enkele merkwaardige films uitgebracht waarvan sommige soundtracks nog jaren lang bleven nazinderen.
Een beknopt overzicht:
Bonnie and Clyde – Arthur Penn (met Faye Dunaway, Warren Beatty en Gene Hackman) A Countess From Hong Kong – Charles Chaplin (met Marlon Brando en Sophia Loren)
Casino Royale – Richard Talmadge, John Huston, e.a. (Parodie op James Bond 007) (met o.a. David Niven, Peter Sellers, Ursula Andress, Orson Welles, Woody Allen, Barbara Bouchet, Deborah Kerr, William Holden, Charles Boyer en John Huston)
You Only Live Twice – Lewis Gilbert (James Bondfilm met Sean Connery en Donald Pleasence)
Doctor Dolittle – Richard Fleischer (met Rex Harrison)
Fantômas contre Scotland Yard – André Hunebelle (met Louis de Funès en Jean Marais) Guess Who’s Coming To Dinner – Stanley Kramer (met Sidney Poitier, Katharine Hepburn, Spencer Tracy) Les grandes vacances – Jean Girault (met Louis de Funès en zijn zoon Olivier)
In The Heat Of The Night – Norman Jewison (met Sidney Poitier en Rod Steiger) The Jungle Book – Wolfgang Reitherman (Animatiefilm Disney)
Playtime – Jacques Tati
Reflections in a Golden Eye – John Huston (met Marlon Brando en Elizabeth Taylor) Le Samouraï – Jean-Pierre Melville (met Alain Delon) Tony Rome – Gordon Douglas (met Frank Sinatra als detective!) Valley Of The Dolls – Mark Robson (met o.a. Sharon Tate, uitgebracht op 15 december 1967) The Graduate – Mike Nichols (film uitgebracht op 21 december 1967) (met Dustin Hoffman) Magical Mystery Tour (TV-Film) – Bernard Knowles (met The Beatles uitgezonden op 26 december 1967)
Die heerlijke muziek uit het jaar 1967 (film èn tv):
Big Spender – Shirley Bassey (oorspronkelijk uit de musical Sweet Charity – 1966) Cabaret – Louis Armstrong (uit de gelijknamige film uit 1966)
Georgy Girl – The Seekers (uit de gelijknamige film uit 1966) If I Were A Rich Man – Roger Whittaker (Hij won samen met het Britse team de Knokke Cup met dit lied uit de musical ‘Fiddler On The Roof’ uit 1964)
This Is My Song – Petula Clark (Soundtrack A Countess From Hong Kong)
Talk To The Animals – Sammy Davis jr. (In de film ‘Dr. Dolittle’ wordt het lied gezongen door Rex Harrison!)
The Happening – The Supremes (uit de gelijknamige film) In The Heat Of The Night – Ray Charles (uit de gelijknamige film)
Casino Royale Theme – Herb Alpert & The Tijuana Brass (Soundtrack Casino Royale)
The Look Of Love – Dusty Springfield (Soundtrack Casino Royale) The Look Of Love (instrumental) – Burt Bacharach (Soundtrack Casino Royale)
You Only Live Twice – Nancy Sinatra (uit de gelijknamige James Bondfilm)
The Bare Necessities – Phil Harris (Baloo The Bear uit The Jungle Book) (Bruce Reitherman, Mowgli). I Wan’na Be Like You (The Monkey Song) – Louis Prima (Soundtrack The Jungle Book)
The Fool On The Hill – The Beatles (uit Magical Mystery Tour) Your Mother Should Know – The Beatles (uit Magical Mystery Tour) Magical Mystery Tour – The Beatles (uit de gelijknamige EP) Flying + Blue Jay Way – The Beatles (uit Magical Mystery Tour)
Mannix – Lalo Schifrin (Thema uit de geweldige tv-reeks) Simon & Garfunkel – Mrs. Robinson (filmversie – de eigenlijke single scoorde pas in 1968)
Enkele belangrijke gebeurtenissen uit het jaar 1967 (juli tot december):
- 13 juli 1967: Ronde van Frankrijk: de Britse wielrenner Tom Simpson sterft bij de beklimming van de Mont Ventoux. Ik was hierdoor bijzonder aangeslagen want wielrennen was toen mijn favoriete sport!
- 24 juli 1967: President De Gaulle van Frankrijk woont het eeuwfeest van Canada bij. In Montreal roept hij tot een uitzinnige menigte: "Vive le Québec libre".
- 28 juli 1967: Het eerste bloot op de Nederlandse televisie: de actrice Phil Bloom (°27 november 1945) loopt naakt door het beeld en vertoont haar slechts door een bloemenslinger bedekte lichaam in het VPRO-programma Hoepla. Dit feit werd begin september druk besproken op de speelplaats maar de beelden heb ik nooit gezien omdat wij die Nederlandse zender niet konden ontvangen. Wel de Franse ORTF, maar enkel als het heel mistig was… Daarvoor moesten wij wel onze antenne op zolder draaien!
- 3 september 1967: Eddy Merckx wordt in Heerlen wereldkampioen wielrennen. Maar toen wisten wij nog niet of hij Rik Van Steenbergen of Rik Van Looy naar de kroon zou steken…
- 3 september 1967: Zweden schakelt over van links- naar rechtsrijden.
- 9 oktober 1967: Che Guevara wordt in opdracht van de CIA door het Boliviaanse leger geëxecuteerd.
- 26 oktober 1967: Mohammad Reza Pahlavi, Sjah van Perzië sinds 1941, kroont zichzelf tot keizer.
- 5 november 1967: Dertigduizend Vlaamse betogers in Antwerpen eisen het vertrek van de Franstalige studenten uit Leuven.
- 27 november 1967: Voor mijn 16de verjaardag krijg ik een magnetofoon van Gründig waardoor ik mijn favoriete popmuziek op tape kan opnemen. Het duurde dan ook niet lang of de volledige elpee ‘Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band’ van The Beatles stond op tape.
- 3 december 1967: Een team van chirurgen onder leiding van Christiaan Barnard voert in Kaapstad de eerste harttransplantatie uit: de 57-jarige Louis Washkansky krijgt het hart van een verongelukte jonge vrouw; hij zal overigens 3 weken later aan longontsteking overlijden. Een tweede harttransplantatie, een maand later door hetzelfde team, bij tandarts Blaiberg, blijkt meer succes te hebben.
Geweldige muziek uit 1967 die mij is bijgebleven:
- Penny Lane/Strawberry Fields Forever: een dubbelzijde single met parels die volgens mij niet hadden misstaan op de LP ‘Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band’. Producer George Martin kon echter niet wachten en de twee formidabele liedjes over de jeugd van Paul McCartney en John Lennon verschenen enkel op 45 toeren in februari 1967! Achteraf was dit volgens George Martin "de grootste vergissing uit zijn leven"…
- Mais quand le matin + Comme d’habitude – Claude François
- J’aime les filles – Jacques Dutronc + Voilà – Françoise Hardy
- Dear Mr. Fantasy – Traffic
- The Laughing Gnome – David Bowie (Dit doet mij altijd aan De Smurfen denken!)
- Klein klein kleutertje – Kris & Luk (Kris De Bruyne en Luk Marijnissen, ontdekt door Wannes Van de Velde op het folkfestival in Hove) en Beestjes – Ronnie & De Ronnies (Productie van Peter Koelewijn)
- Little Bit O’Soul – The Music Explosion en Can’t Take My Eyes Off You – Frankie Valli
- Come Back When You Grow Up – Bobby Vee & The Strangers en To Sir With Love – Lulu
- Je n’aurai pas le temps – Michel Fugain
- Bend Me Shape Me – American Breed + I Got Rhythm – The Happenings
- Release Me – Engelbert Humperdinck (Hij wist ‘Penny Lane/Strawberry Fields Forever’ van The Beatles van de eerste plaats te houden in de Britse hitlijsten!).
Enkele belangrijke gebeurtenissen uit het jaar 1967 (januari tot juni):
- 31 januari 1967: De laatste stoomlocomotief verdwijnt van het Belgische spoornet.
- 17 februari 1967: het Manhattanplan voor Brussel wordt goedgekeurd door toedoen van eerste minister Paul Vanden Boeynants. De Noordwijk zal stuk voor stuk omgevormd worden van volkswijk tot kantorenwijk. - 18 maart 1967: De Liberiaanse tanker Torrey Canyon loopt ten zuiden van Engeland op de rotsen, wat leidt tot de eerste grote milieuramp op zee. - 21 april 1967: In Griekenland grijpt kort voor de parlementsverkiezingen een groep uiterst rechtse kolonels de macht. De leiders Papadopoelos en Pattakos worden ministers in een kabinet geleid door opperrechter Kollias. - 30 april 1967: De zeezender Radio Veronica introduceert het fenomeen drive-inshow. De eerste drive-inshow wordt gepresenteerd door Joost den Draaijer en Jan van Veen.
- 16 mei 1967: Jacques Brel geeft zijn laatste concert. Als reden voor zijn afscheid noemt hij dat hij bang is om zijn artistieke scherpte te verliezen. - 22 mei 1967: Het warenhuis Innovation in het centrum van Brussel brandt volledig uit. Het is de rampzaligste brand in de Belgische geschiedenis met 323 doden en vermisten en 150 gewonden. Rond de middag zag ik de enorme zwarte rookpluim boven de gebouwen uitstijgen. Ik liep toen school in het Sint-Jan-Berchmanscollege, op enkele kilometers afstand van de Nieuwstraat. Eenmaal ’s avonds thuisgekomen vernam ik tot mijn afgrijzen dat mijn moeder daar haar boodschappen had gedaan maar -overvallen door migraine- vroeger naar huis was gekeerd. Amper een half uur later brak de hel los…
- 5 tot 10 juni 1967: Zesdaagse Oorlog tussen verschillende Arabische landen en Israël. Israël bezet de Sinaï; Egypte wordt verslagen. - 16 t/m 18 juni 1967: Het Monterey International Pop Music Festival vindt plaats op de Monterey County Fairgrounds in Monterey, Californië. Het wordt beschouwd als hoogtepunt van de Summer of Love. Maar dat vernam ik pas veel later… - 25 juni 1967: Een windhoos van ongekende kracht jaagt over delen van Zuid-Nederland. In Tricht vallen 5 doden en 20 gewonden. In België wordt vooral Oostmalle - nu deelgemeente van de gemeente Malle - getroffen, met 135 verwoeste huizen. Enkele weken later zou ik per fiets de ravage van de tornado met eigen ogen aanschouwen want onze scoutsgroep trok toen door Oostmalle. Wij reden toen een “Ronde van België” gedurende een week en mijn totem was “Olijke Okapi”.
Geweldige muziek uit 1967 die mij is bijgebleven:
- Het magnum opus van The Beatles -Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band- werd uitgebracht op 26 mei 1967 (VK) en op 2 juni 1967 (VS). Ik leerde het kennen in die warme zomer en sindsdien is het altijd een favoriet gebleven.
- Music To Watch Girls By – Bob Crewe Generation (instrumentaal) + Andy Williams
- Wear Your Love Like Heaven – Donovan en Handbags & Gladrags – Chris Farlowe
- If I Were A Carpenter – Tim Hardin en Call My Name – James Royal
- Psyche Rock + Jericho Jerk + Teen Tonic + Too Fortiche – Michel Colombier & Pierre Henry/Les Yper-Sound (LP Messe pour le temps présent – Maurice Béjart: ik kocht die elpee in 1969, toen ik zelfs nog geen platenspeler had!)
- Bernadette – The Four Tops en Higher And Higher – Jackie Wilson
- Get Together – The Youngbloods en Tramp – Otis Redding & Carla Thomas
- Gentle On My Mind + By The Time I Get To Phoenix – Glen Campbell
- J’ai tant de rêves dans mes bagages + Une larme aux nuages – Adamo
- Mother No-Head (Broeder Jacob) – Groep 1850
- Like An Old Time Movie – Scott McKenzie en She’s A Rainbow – The Rolling Stones
In 1966 was er veel opschudding in Frankrijk en België omwille van twee plaatjes. Antoine nam op zijn single alles en iedereen op de korrel: de langharige jongens; de accordeonmuziek van Yvette Horner; de saaie tv-uitzendingen en de rechtspraak. Hij wou Johnny Hallyday in een circuskooi zien en doorspekte dat allemaal met de kreet “oh yeah!”, had zelfs een beetje zelfspot over zijn bloemetjeshemd en op het einde pleitte hij voor de vrije verkoop van de anticonceptiepil in de warenhuizen. De jeugd vond het geweldig maar de goegemeente stond op zijn achterste poten! Hallyday reageerde zogezegd furieus met zijn single waarin hij de langharigen uitmaakte, de vredesbeweging van de jongeren (“make love not war” en de anti-oorlogsmarsen) ridiculiseerde met de kreet “Da-da-da-da-dam!”. Enkele tijd later kwamen wij te weten dat Hallyday zijn lied gebaseerd had op ‘My Crucified Jesus’ van Ferre Grignard zonder zijn toestemming te vragen. Grignard had namelijk in het voorprogramma van Hallyday gespeeld in de Parijse Olympia. Beide artiesten zaten bij hetzelfde platenlabel Barclay en van een rechtszaak voor plagiaat is het nooit gekomen. Maar of Antoine en Hallyday aartsvijanden waren durf ik sterk te betwijfelen (zie foto). In 1966 bestond er dus ook al nep nieuws want net zo min er een "vete" bestond tussen The Beatles en The Rolling Stones (een hersenspinsel van sommige journalisten) waren Johnny Hallyday en Antoine geen aartsvijanden maar de beste maatjes, echter niet op single!
Een kassucces toen in de bioscoop:
Hieronder nog een laatste reeks hits die indruk maakten op een bijna vijftienjarige knaap:
Les élucubrations d’Antoine – Antoine en Cheveux longs, idées courtes – Johnny Hallyday
My Crucified Jesus – Ferre Grignard
(Theme From) The Monkees + Last Train To Clarksville – The Monkees
Wouldn’t It Be Nice + Sloop John B – The Beach Boys
Just Like A Woman – Bob Dylan
Testament + Beneden alle peil – Boudewijn de Groot
Winchester Cathedral – New Vaudeville Band
Summer In The City – The Lovin’ Spoonful
Thunderball + Green, Green Grass Of Home – Tom Jones
You Don’t Have To Say You Love Me – Dusty Springfield en When A Man Loves A Woman – Percy Sledge
Hold On, I’m Comin’ – Sam & Dave en Reach Out I’ll Be There – The Four Tops
It’s A Man’s Man’s Man’s World – James Brown
Michelle – The Beatles (enkel een hit in de Benelux) / The Overlanders (in de rest van de wereld)
River Deep – Mountain High – Ike & Tina Turner (“Wall Of Sound” opname zonder Ike op bevel van Phil Spector!) (enkel een hit in het Verenigd Koninkrijk!) The Sound Of Silence (elektrische versie) – Simon & Garfunkel (pas een hit in de Benelux in 1967)
God Only Knows + Good Vibrations – The Beach Boys
Wild Thing – The Troggs en Eleanor Rigby – The Beatles
Op naar het fantastisch jaar 1967 met zijn “Summer of Love”!
In 1966 waren er niet alleen protestzangers te horen. Het was een boerenjaar voor The Rolling Stones waarin de band hits had met enkel composities van Jagger/Richards; uit de Verenigde Staten kwam er meer en meer soulmuziek en The Troggs braken door in West-Europa. Jimmy Page speelde nog altijd gitaar op ontelbare hitsingles maar voorlopig was het nog zijn collega Jeff Beck die deel uitmaakte van The Yardbirds want hij had Eric Clapton vervangen toen de Britse band “te commercieel” werd. Vanuit “down under” kwamen The Easybeats opzetten en Franse liedjes deden het nog altijd goed. In de Lage Landen had Ramses Shaffy voor het eerst succes. Cher zette een zijstapje maar het duo met haar echtgenoot Sonny Bono was nog niet ontbonden. The Mamas & The Papas scoorden een wereldhit die jaren later -tot treurens toe- nog enkel op een maandag werd gedraaid…
De hitlijsten van dat jaar stonden toen bol van onderstaande artiesten:
Sammy – Ramses Shaffy en Bang Bang (My Baby Shot Me Down) – Cher
Monday Monday – The Mamas & The Papas en I’m A Believer – The Monkees
Lady Jane + Under My Thumb – The Rolling Stones
That’s Nice – Neil Christian en No Milk Today – Herman’s Hermits (ondanks de Melkbrigade!)
Mellow Yellow (ft. Paul McCartney, backing vocals) – Donovan en Sunshine Superman (ft. Jimmy Page, gitaar)
The Pied Piper – Crispian St. Peters en Lana – Roy Orbison
Un homme et une femme {Francis Lai} – Nicole Croisille & Pierre Barouh en Le petit oiseau de toutes les couleurs – Gilbert Bécaud
Paint It, Black + As Tears Go By + 19th Nervous Breakdown – The Rolling Stones
Friday On My Mind – The Easybeats en Shapes Of Things – The Yardbirds (ft. Jeff Beck)
I Can’t Control Myself + With A Girl Like You – The Troggs
C.C. Rider/Jenny Take A Ride – Mitch Ryder & The Detroit Wheels en Land Of A Thousand Dances – Wilson Pickett
Have You Seen Your Mother, Baby, Standing In The Shadow? + Mother’s Little Helper – The Rolling Stones
In 1966 werd de Amerikaanse inmenging in Vietnam opgevoerd na het Tonkin-incident (1964). Daar zorgde president Lyndon B. Johnson voor. De VS kozen de kant van Zuid-Vietnam en de USSR en China die van Noord-Vietnam. Het land was namelijk na de Franse oorlog in tweeën gedeeld. Opmerkelijk is dat het internationaal protest slechts traag op gang kwam met een hoogtepunt in 1969. In 1966 protesteerden al Ferre Grignard en Boudewijn de Groot tegen de oorlog in Vietnam.
Gelukkig was er ook steengoede muziek te horen in dat jaar waarin ik 15 werd. De soulmuziek die uit de Verenigde Staten kwam kon mij uitermate boeien.
Lara’s Theme from Doctor Zhivago (Somewhere My Love) – The Mike Sammes Singers (de film zou in België pas uitgebracht worden in 1967).
Les marionnettes – Christophe en Les neiges du Kilimandjaro – Pascal Danel
Les petites mad’maselles – Gilbert Bécaud en Qui est in, qui est out – Serge Gainsbourg
Wade In The Water – Ramsey Lewis Trio en Up-Tight (Everything’s Alright) – Stevie Wonder
I’ve Been Loving You Too Long (To Stop Now) + Try A Little Tenderness – Otis Redding
You Can’t Hurry Love – The Supremes en Knock On Wood – Eddie Floyd (ft. Booker T & The MG’s + Isaac Hayes (piano/orgel)
They’re Coming To Take Me Away A-Haaa! – Napoleon XIV en I Am A Rock – Simon & Garfunkel
Dedicated Follower of Fashion + Sunny Afternoon + Dead End Street – The Kinks
I Put A Spell On You + Hi-Lili, Hi-Lo – Alan Price Set
Blue Turns To Grey – Cliff Richard & The Shadows
Paperback Writer/Rain + Here, There And Everywhere – The Beatles
Rainy Day Women # 12 & 35 – Bob Dylan Welterusten mijnheer de president – Boudewijn de Groot (één van de eerste protestliedjes in het Nederlands tegen de oorlog in Vietnam)
Uit België: El Bandido – Will Tura en Dies Irae – The Mec-Op Singers
De wereld in 1966 was nog hoofdzakelijk een mannenwereld alhoewel Indira Gandhi tot premier van India werd gekozen. De VS en de USSR streden nog altijd tegen elkaar om als eerste op de maan te landen. Door de uitspraak van John Lennon -die tijdens een interview beweerde dat The Beatles populairder waren dan Jezus Christus- moesten de jongens aan populariteit inboeten vooral in de VS waar de Ku Klux Klan verbrandingen van hun platen organiseerde in open lucht. Beatlemania was stilaan een herinnering want op 29 augustus 1966 gaven The Beatles hun laatste concert in Candlestick Park, San Francisco. Het huwelijk tussen Prinses Beatrix en Claus van Amsberg verliep in Nederland niet rimpelloos. Er waren straatprotesten… Frankrijk, met president De Gaulle als hevige tegenstander van het bondgenootschap, trok zich terug uit de militaire samenwerking in de NAVO waardoor het hoofdkwartier van Parijs naar Brussel verhuisde. In China gaf Mao Zedong het startsein van de Culturele Revolutie. De Black Panther Party werd opgericht in de VS want de zwarte bevolking was de discriminatie beu.
Enkele populaire films of TV-reeksen uit 1966:
Gelukkig was er ook geweldige muziek waar ik mijn hartje kon aan ophalen!
The Rolling Stones - Out of Time – Chris Farlowe (cover van een Jagger/Richards-compositie)
I Want You – Bob Dylan
Monsieur Cannibale – Sacha Distel en These Boots Are Made For Walking – Nancy Sinatra
The Life I Live – Q’65 en The Sun Ain’t Gonna Shine Anymore – The Walker Brothers
Spicks And Specks – The Bee Gees en Sunny – Bobby Hebb
Ring, Ring, I’ve Got To Sing + Drunken Sailor – Ferre Grignard
My Girl – The Temptations (december 1964 - hit in de VS in 1965 en in West-Europa pas in het begin van 1966)
Love Me, Please Love Me + La poupée qui fait non (Ft. Jimmy Page & John Paul Jones) – Michel Polnareff
Verdronken Vlinder – Boudewijn de Groot
Strangers In The Night – Frank Sinatra/Bert Kaempfert
Season Of The Witch – Donovan en If I Were A Carpenter – Bobby Darin
Batman Theme (Thema TV-reeks) – The Marketts en Dead End Street – The Kinks
Somebody Help Me + Gimme Some Lovin’ – The Spencer Davis Group
Les sucettes {Serge Gainsbourg} – France Gall en Boulevard de la Madelaine – The Moody Blues Dandy – The Kinks/Herman’s Hermits/Clinton Ford
- Indira Gandhi wordt gekozen tot premier van India. - Eerste geslaagde "zachte" landing op de maan, door het onbemande Russische ruimtevaartuig Loena 9. Landingsplaats is de Oceaan der Stormen. - John Lennon beweert tijdens een interview dat The Beatles populairder zijn dan Jezus Christus. Later dit jaar veroorzaakt dat internationaal veel tumult. - Prinses Beatrix treedt in het huwelijk met de Duitser Claus van Amsberg. De bijbehorende rijtoer wordt verstoord met een rookbom. - Frankrijk, met president De Gaulle als hevige tegenstander van het bondgenootschap, trekt zich terug uit de militaire samenwerking in de NAVO. - Mao Zedong roept de jongeren van de Rode Garde op om de Communistische Partij te zuiveren van 'bourgeois-elementen'. Dit is het startsein van de Culturele Revolutie. - Engeland wint voor eigen publiek de wereldtitel door West-Duitsland na verlenging met 4-2 te verslaan in de finale van het WK voetbal. - 13 augustus 1966: Voor het eerst komt een Nederlandstalige plaat op nummer 1 in de Veronica Top 40. Het is zangeres Karin Kent met 'Dans je de hele nacht met mij'. Het is wel een cover van een compositie van Hal David en Burt Bacharach: ‘Dance Mama, Dance Papa, Dance'.
- 29 augustus 1966: The Beatles geven hun laatste concert in Candlestick Park, San Francisco. Het gegil van de meisjes (Beatlemania) werd de vier jongens uit Liverpool te veel. Ze hoorden zichzelf niet eens meer zingen of spelen! - 26 oktober 1966: Het NAVO-hoofdkwartier te Brussel wordt betrokken. - In Oakland (Californië) richten Huwey P. Newton en Bobby Seale de Black Panther Party op. Zij richten zich niet alleen tegen de discriminatie van de zwarte bevolking, maar ook tegen de politiek van geweldloosheid van dr. Martin Luther King.
Met mijn vier jaar oudere zus ging ik vaak naar de bioscoop. Zo glipte ik af en toe binnen wanneer het KNT (Kinderen niet toegelaten) logo op de affiche prijkte!
Volgende films werden in 1966 of eind 1965 uitgebracht. Ik zag ze toen niet allemaal. Zo is de film ‘Dr. Zhivago’ uit december 1965 in België pas uitgebracht in februari 1967!
- Paris brûle-t-il (René Clément) - Born Free (James Hill) - Who’s Afraid Of Virginia Woolf (Mike Nichols) - Thunderball (Terence Young) - Our Man Flint (Daniel Mann): parodie op James Bond. De muziek werd gebruikt voor de BRT jeugdserie Axel Nort uit 1966! - Un homme et une femme (Claude Lelouch) - Le grand restaurant (Jacques Besnard) met Louis de Funès - A Funny Thing Happened On The Way To The Forum (Richard Lester) - The Blue Max (John Guillermin) - The Bible: In The Beginning (John Huston) - La Grande Vadrouille (Gérard Oury) met Louis de Funès, Bourvil en Terry-Thomas - Grand Prix (John Frankenheimer) - A Man For All Seasons (Fred Zinneman)
Op televisie waren mijn favoriete programma’s Batman, The Monkees, The Man From U.N.C.L.E., Mission: Impossible, en The Untouchables (De Onkreukbaren).
Ook tijdens dit jaar was ik meer en meer in de ban van popmuziek. Populaire muziek (Elpees die ik toen ging beluisteren bij kameraden want wij hadden toen nog geen platenspeler thuis!):
• The Beatles - Revolver • The Beach Boys - Pet Sounds • Bob Dylan - Blonde On Blonde • The Rolling Stones – Aftermath
Bij de singles (45 rpm) was er een echte explosie want ik hield van volgende hits. Hier is deel 1:
All Or Nothing – Small Faces en Born Free – Matt Monro
Yesterday (enkel Paul McCartney + strijkers) – The Beatles
Walk Away Renée – The Left Banke en Dear Mrs. Applebee – David Garrick
Bald Headed Woman (No Sugar In My Coffee) – Jay-Jays
Taxman + Yellow Submarine – The Beatles
Je bois trop – José Salcy en Les cactus – Jacques Dutronc
La maison où j’ai grandi – Françoise Hardy Secret Agent Man – Johnny Rivers Ann – Q’65 Little Man – Sonny & Cher
A Touch Of Velvet – A Sting Of Brass (= Mark Wirtz & The Ladybirds) – The Mood-Mosaic (Radio Caroline tune)
Summertime (Brian + Gene Latter Rhodesië) – The Shake Spears Dans je de hele nacht met mij? (Dance Mama, Dance Papa, Dance) – Karin Kent
It’s All Over Now Baby Blue {Bob Dylan} - Them
Mas que nada – Sergio Mendes & Brazil ‘66 en Rio de Janeiro – Anneke Soetaert
Mission: Impossible (Thema uit de TV-reeks) – Lalo Schifrin (Theme From) The Man From U.N.C.L.E. (TV-reeks) – Hugo Montenegro
Sous le soleil exactement {Gainsbourg} – Anna Karina & Michel Colombier (uit de muzikale komedie ANNA)
Bus Stop {Graham Gouldman} – The Hollies
96 Tears – Question Mark & The Mysterians en Black is Black – Los Bravos
Eight Miles High – The Byrds en Good Day Sunshine – The Beatles
‘Wat nog komen zou’ is een emotioneel nummer over de kwetsbaarheid van mensen. We horen niet alleen Bart Peeters zelf, maar ook Ronny Mosuse én een vijfhonderdkoppig koor. Bart schreef het liedje in 2000, het jaar dat Robert Mosuse (de broer van Ronny) overleed. De eerste keer dat hij het speelde was tijdens de herdenkingsdienst naar aanleiding van de busramp in Sierre, waarbij vele schoolkinderen om het leven kwamen. In 2015 kreeg het liedje een nieuwe videoclip aangemeten, naar aanleiding van het overlijden van zijn eigen vader. En eind 2019 kreeg het nummer opnieuw een ander jasje. Die versie kwam op zaterdag 7 december 2019 terecht in de Radio 2 Top 30. Een heel ontroerend moment...
De tweede nieuwkomer in de Radio 2 Top 30 van zaterdag 7 december 2019 was de single 'Nobody Needs You Like I Do' van Milow. Jonathan Vandenbroeck, zoals hij echt heet, had hiermee alweer een hit te pakken!
De hoogste nieuwkomer in de Radio 2 Top 30 van zaterdag 7 december 2019 was de nieuwste single van Bazart. 'Maanlicht' is de zoveelste hit op rij van die indie-popgroep uit België waarvan Mathieu Terryn de frontzanger is. Zou zijn succesrijke passage in De Slimste Mens Ter Wereld daar voor iets tussen gezeten hebben?
De luisteraars van Radio 2 kregen op zaterdag 7 december 2019 een gloednieuwe nummer één te horen. De Top-3 van de Radio 2 Top 30 zag er toen zó uit:
1. Dua Lipa steeg na 5 weken van 2 naar 1 met 'Don't Start Now'. 2. Tones And I zakte na 13 weken met 'Dance Monkey' van 1 naar 2. 3. Maroon 5 steeg na 7 weken met 'Memories' van 4 naar 3.
En daar was dan de eerste kerstsingle van het jaar 2019 die de Radio 2 Top 30 bereikte. Robbie Williams zorgde daarvoor met 'Time For Change' en voor de verandering was hij de enige nieuwkomer in onze hitlijst van zaterdag 14 december 2019. Perfecte timing, Robbie!
En alsof dat niet genoeg was kregen de luisteraars van de Radio 2 Top 30 op zaterdag 14 december 2019 opnieuw een andere nummer één te horen. Een andere, geen nieuwe! Dit is de volledige Top-3:
1. Tones And I steeg na 14 weken opnieuw naar de top met 'Dance Monkey'! 2. Dua Lipa was haar eerste plaats na één week al kwijt want 'Don't Start Now' zakte na 6 weken naar 2! 3. Angèle steeg na 5 weken met 'Oui ou non' van 8 naar 3!
Slongs zong op zaterdag 21 december 2019 over een 'Doelloze ziel'. Haar familienaam Dievanongs heeft de Antwerpse van Griekse komaf ondertussen al een tijdje laten vallen. Haar vorige single, een duet met Raymond van het Groenewoud, 'Wat je doet met mij' vond ik toch krachtiger...
De Cubaans-Amerikaanse zangeres Camila Cabello zong op zaterdag 21 december 2019 over een 'Liar', een leugenaar dus. Het liedje werd geschreven door Cabello, Alexandra Tamposi, Andrew Wotman, Jonathan Bellion, Jordan Johnson, en Stefan Johnson. Daar werden nog bijgevoegd: Lionel Richie en Ace of Base leden Jenny Berggren, Jonas Berggren, Malin Berggren, en Ulf Ekberg omdat er interpolaties in 'Liar' te horen zijn van 'All Night Long (All Night)' en 'All That She Wants'. Hoogste nieuwkomer in de Radio 2 Top 30 van die dag!
Google zegt hierover: "interpolatie. [tekstkritiek] het vervangen van woorden of zinnen door andere bij het kopiëren van een tekst, met als doel zich bepaalde rechten toe te eigenen of een ideologie te verdedigen."
Geloof het of niet maar voor de derde maal in de Radio 2 Top 30 van de maand december 2019 was er een andere nummer één te horen! Dit is de volledige Top-3 van die dag:
1. Billie Eilish steeg na 5 weken met 'Everything I Wanted' van 7 naar 1! 2. Dua Lipa bleef na 7 weken onveranderd met 'Don't Start Now' op twee staan! 3. Tones And I zakte van 1 naar 3. Haar 'Dance Monkey' stond tenslotte al 15 weken genoteerd in onze hitparade!
Tot zover de nieuwkomers uit de Radio 2 Top 30 van 7, 14, en 21 december 2019.
Op zaterdag 28 december 2019 was er geen uitzending van die hitparade vanwege de 1000 Klassiekers!
Vanaf morgen ben ik er weer, ditmaal met muziek uit 1966. De prehistorie dus!
- De laatste maand van het jaar 2019 blijkt achteraf gezien een sombere maand geweest te zijn want o.a. volgende belangrijke muzikale artiesten verlieten ons voorgoed: Bodo Staiger, zanger/gitarist van de Duitse groep Rheingold; de Zweedse zangeres Marie Fredriksson (Roxette); Gershon Kingsley, Duits/Amerikaans componist van elektronische muziek (‘Pop Corn’ – 1969); Roy Loney, ex-leadzanger van de Flamin’ Groovies; Anna Karina, Franse actrice en zangeres; Kenny Lynch, Engels zanger/acteur; Alain Barrière, Franse zanger; Allee Willis, Amerikaanse componiste; Jerry Herman, Amerikaanse componist van Broadway musicals; Patrick Nicasy (de helft van het Belgisch duo The Pop Gun); Art Sullivan, Belgisch zanger; Norma Tanega, Amerikaanse singer/songwriter; Neil Innes, Engels zanger/komiek (Bonzo Dog Doo-Dah Band). Rust in vrede!
- 12/12/2019: De Britse Lagerhuisverkiezingen leveren winst op voor de Conservatieven. Ook de Scottish National Party behaalt winst; Labour verliest 60 zetels.
- 15/12/2019: In Madrid wordt de 25ste klimaatconferentie van de Verenigde Naties na twee weken afgesloten.
- 17/12/2019: Ons eerste kleinkind, Felix, wordt die dag tot onze grote vreugde geboren.
- 20/12/2019: Het Britse Lagerhuis spreekt zich uit over het brexit voorstel dat premier Boris Johnson onderhandelde met de Europese Unie. De parlementsleden keuren de Withdrawal Agreement Bill (WAB) met een grote meerderheid van 358 tegen 234 stemmen goed. Daarmee wordt het voor de Britten mogelijk om op 31 januari 2020 uit de Europese Unie te stappen.
- 23/12/2019: Een rechtbank in Saoedi-Arabië veroordeelt vijf mensen tot de doodstraf vanwege hun betrokkenheid bij de dood van Jamal Khashoggi in 2018.
- 26/12/2019: In het noorden van Nigeria worden elf christelijke mannen onthoofd die waren gegijzeld door terreurgroep IS.
Vanaf 1965 begon ik wekelijks dankzij het weekblad HUMO de hitlijsten van Engeland, Amerika en Nederland uit te pluizen.
Mijn grote sportheld was toen Gaston Roelants. In de Verenigde Staten werd Malcolm X, een van de Amerikaanse leiders en woordvoerders van de Nation of Islam, neergeschoten. In Afrika, meer bepaald in Algerije, werd president Ben Bella afgezet door een staatsgreep en pleegde de Congolese stafchef Mobutu zijn tweede staatsgreep.
Naast de vier jongens uit Liverpool was er gelukkig ook nog iets anders te horen al duurde Beatlemania nog altijd voort!
Gelukkig was er geweldige muziek waaraan ik mij als dertien- tot veertienjarige kon optrekken zoals o.m.:
Les Troubadours du Roi Baudouin – Kyrie (Missa Luba Song) (favoriet van studiomuzikant Jimmy Page!)
Them – Here Comes The Night (Ft. Jimmy Page) en Tom Jones – It’s Not Unusual (Ft. Jimmy Page)
Burt Bacharach – Trains And Boats And Planes (Ft. Jimmy Page) The Who – My Generation - I Can’t Explain (Ft. Jimmy Page + The Ivy League backing vocals)
Bobby Freeman – Do You Want To Dance? en Wilson Pickett – In The Midnight Hour The Spencer Davis Group – Keep On Running The Four Tops – I Can’t Help Myself (Sugar Pie, Honey Bunch) en James Brown – I Got You (I Feel Good) P.J. Proby – Maria (West Side Story) en Christopher Plummer - Edelweiss (The Sound of Music)
Len Barry – 1, 2, 3 en Het – Ik heb geen zin om op te staan
Barbra Streisand – Second Hand Rose André Brasseur – Early Bird en Will Tura – Je liegt France Gall – Poupée de cire, poupée de son {Serge Gainsbourg} – Winnares Eurovisiesongfestival
Gilbert Bécaud – Quand il lest mort le poète en Christophe – Aline Chris Andrews – Yesterday Man en Unit 4 + 2 – Concrete And Clay
The Renegades – Cadillac en The Scorpions – Hello Josephine Shawn Elliott – Shame And Scandal In The Family en Nini Rosso – Il Silenzio The Fortunes – You’ve Got Your Troubles Boudewijn de Groot – Een meisje van 16 {Charles Aznavour}
Mikis Theodorakis – Zorba de Griek (Thema uit de film) Lucille Starr – The French Song (Quand le soleil dit bonjour aux montagnes) Henry Mancini – The Pink Panther Theme (met die geweldige saxofoon als intro van de films geregisseerd door Blake Edwards waarin Peter Sellers de klunzige Inspector Clouseau uitbeeldt.)
Vanaf 1965 begon ik wekelijks de HUMO te kopen en mijn favoriete bladzijden stonden achteraan in de TTT-rubriek met vooral de drie hitlijsten (het Verenigd Koninkrijk – de Verenigde Staten – Nederland) die ik met elkaar vergeleek. In België bestond er nog geen officiële hitparade.
Gaston Roelants was toen mijn sportheld en Manneken Pis werd gestolen.
Na de moord op president John Kennedy en de protestmarsen geleid door dr. Martin Luther King was het nog altijd onrustig in de VS want Malcolm X, een van de Amerikaanse leiders en woordvoerders van de Nation of Islam, werd neergeschoten. In Afrika was het niet veel beter want in Algerije werd president Ben Bella afgezet en pleegde de Congolese stafchef Mobutu zijn tweede staatsgreep.
Gelukkig was er de geweldige muziek: The Beatles beleefden in 1965 ook een fantastisch jaar maar daarnaast hield ik ook van Vlaamse muziek, Franse chansons en instrumentale deuntjes of filmmuziek. Hierna volgen enkele grote hits die mijn voorkeur genieten:
Billy Stewart – Summertime (een populaire bewerking van dat prachtig lied uit ‘Porgy & Bess’ – ook opnieuw uitgebracht als single in 1966); The Mamas & The Papas – California Dreamin’ (bij een eerste beluistering sprongen de tranen in mijn ogen!);
Georgie Fame & The Blue Flames – Yeh Yeh en Cliff Richard – Just Another Guy; Shirley Bassey – Goldfinger (uit de gelijknamige James Bond-film die ik pas jaren later zag);
Adamo – La nuit en Hervé Vilard – Capri, c’est fini; Jean Ferrat – Potemkine (ook bij dit lied werd ik hevig ontroerd omwille van zoveel onrecht); Medhi El Glaoui (8-jarig zoontje van Cécile Aubry) met het orkest van Daniel White– L’oiseau (uit Belle et Sébastien);
Freddy Cannon – Action en Fontella Bass – Rescue Me; Dave Berry – The Crying Game en This Strange Effect;
Jay & The Americans – Cara Mia en Jewel Akens – The Brids And The Bees; Jr. Walker & The All-Stars – Shotgun en The San Remo Golden Strings – Hungry For Love;
Louis Neefs – Wat een leven en Miklós Rózsa – Thema uit Johan & de Alverman (Na enig opzoekingswerk kwam ik te weten dat dit het thema was van The Duchess of Brighton voor de film The V.I.P.s.);
Een prachtige foto uit de jeugdreeks van de BRT 'Johan en de Alverman' met Frank Aendenboom en Jef Cassiers.
Gudrun Jankis of Stig Rauno – Let Kiss (soms ook gespeld als Letkiss of Letkis, een dansrage uit Finland);
Cowboy Gerard (alias van Gerard de Vries) – The spel kaarten en Johnny Lion – Sophietje;
The Moody Blues – Go Now!; Vic Dana – Red Roses For A Blue Lady; The Everly Brothers – The Price Of Love; The Kinks – A Well Respected Man – A Well Respected Man - Tired Of Waiting For You; Sonny & Cher – Sing C’est La Vie – I Got You Babe.
In 1965 begon ik wekelijks de HUMO te kopen met mijn spaarcentjes. Daarin kon ik het volgende lezen: “Eerste uitzending van de Veronica Top 40. De eerste nummer 1 is 'I Feel Fine' van The Beatles.”. Het stemde mij heel gelukkig dat mijn favoriete groep op nummer één stond!
In België gebeurde ook het een en het ander: Gaston Roelants, mijn favoriete sportheld uit die tijd, scherpt zijn wereldrecord 3000 meter steeple verder aan tot 8.26,4. In Brussel wordt het beeldje van Manneken Pis gestolen.
Studenten beginnen te eisen dat de universiteit van Leuven Vlaams wordt.
Het internationaal nieuws stemde mij bijzonder droef of verwonderde mij uitermate.
In de New Yorkse wijk Harlem wordt Malcolm X doodgeschoten. Malcolm X, geboren als Malcolm Little was een van de Amerikaanse leiders en woordvoerders van de Nation of Islam, een Afro-Amerikaanse moslimorganisatie die onder meer streed voor gelijke rechten van de zwarte bevolking. In Algerije wordt president Ben Bella bij een staatsgreep afgezet. De Congolese stafchef Mobutu pleegt zijn 2de staatsgreep en blijft definitief aan de macht.
In november werd mijn veertiende verjaardag gevierd.
Op muzikaal vlak bevestigden The Beatles hun heerschappij, op de voet gevolgd door The Rolling Stones en andere Britse bands, zoals The Animals, The Kinks, The Yardbirds, en The Who. In de Verenigde Staten was Bob Dylan heer en meester maar hij kreeg toch te maken met concurrentie van de Schotse singer/songwriter Donovan, die door sommige journalisten werd afgeschilderd als de Europese tegenhanger van His Bawbness. Onterecht volgens mij, net zoals de vergelijking tussen Elvis Presley en Cliff Richard (als de tegenhanger van The King of Rock & Roll) ook niet opgaat. The Byrds braken door met covers van composities van Dylan, The Mamas & The Papas scoorden hun eerste wereldhit met in hun kielzog Barry McGuire en The Beach Boys. In Nederland zette Boudewijn de Groot zijn eerste muzikale stapjes met een uitstekende cover van een compositie van Charles Aznavour.
De film en de soundtrack van het jaar was zonder twijfel ‘The Sound of Music’ met o.a. Julie Andrews en Christopher Plummer. Mijn zus en ik zijn in die zomer gaan kijken naar de film ‘Help!’ met The Beatles als hoofdfiguren en geregisseerd door Richard Lester. Wij moesten toen lang aanschuiven en maakten taferelen mee in de Nieuwstraat in Brussel die vergelijkbaar waren met Beatlemania!
Hierna volgt een eerste verzameling hits uit 1965. Enkele successen uit het najaar van 1964 scoorden ook nog heel goed in het nieuwe jaar zoals: Mary Wells – My Guy (september 1964); Petula Clark – Down Town (november 1964); en Righteous Brothers – You’ve Lost That Loving Feeling (december 1964).
Righteous Brothers – Unchained Melody
Drafi Deutscher – Marmor, Stein und Eisen bricht en Nat King Cole – L.O.V.E.
Lulu & The Luvvers – Shout The Animals – It’s My Life –Don’t Let Me Be Misunderstood – Bring It On Home To Me - I’m Crying - We’ve Gotta Get Out Of This Place
Bob Dylan – The Times They Are A-Changing – Like A Rolling Stone – Positively 4th Street en The Byrds – Turn! Turn! Turn! – Mr. Tambourine Man
The Beatles – Day Tripper – Ticket To Ride – Norwegian Wood – I’m Down – Eight Days A Week – Girl – Help! – You’ve Got To Hide Your Love Away – Dizzy Miss Lizzy – Yesterday - We Can Work It Out – In My Life – No Reply – Rock And Roll Music
The Impressions – People Get Ready Sounds Orchestral (aka Johnny Pearson) – Cast Your Fate To The Wind The Supremes – Stop! In The Name Of Love en Ramsey Lewis Trio – The ‘In’ Crowd Roger Miller – King Of The Road en Booker T. & The MG’s – Green Onions en Sam The Sham & The Pharaohs – Wooly Bully
The Rolling Stones – The Last Time – (I Can’t Get No) Satisfaction – Get Off Of My Cloud
Barry McGuire – Eve Of Destruction Yardbirds (ft. Jeff Beck) – Evil Hearted You – Still I’m Sad – Heart Full Of Soul Yardbirds (ft. Eric Clapton) – For Your Love
Donovan – Hey Gip (Dig The Slowness) - Colours
Julie Andrews – Do-re-mi (Soundtrack The Sound Of Music) en The Fortunes – Here It Comes Again
Sir Douglas Quintet – She’s About A Mover en The Beach Boys – California Girls – Barbara Ann