The Shangri-Las hadden in 1964 ook een probleem om hun single 'Leader Of The Pack' op de radio te krijgen. Het lied werd door sommige radiozenders verbannen omdat het de jeugd zou aanzetten tot suïcidale gedachten. Ondanks de ban werd het een grote hit dankzij de kermissen en vooral de jukeboxen.
Bij mijn weten is de single 'Let's Spend The Night Together' van The Rolling Stones nooit uit de ether verbannen. Behalve die ene keer tijdens hun optreden op televisie in 1967 toen Ed Sullivan Mick Jagger verplichtte "some time" te zingen in plaats van "the night". Jagger kon er niet mee lachen maar zwichtte uiteindelijk maar toonde zijn ongenoegen door met zijn ogen recht in de camera te rollen. Ik herinner mij nog dat er veel heisa rond dit optreden was en dat wij als jongeren van 16 jaar het niet eens waren met deze vorm van censuur!
Volgens mij is 'Light My Fire' van The Doors (1967) nooit in de ban geslagen. En toch werd de versie van José Feliciano tijdens de Golfoorlog (1990-1991) niet meer gespeeld op de Amerikaanse en Britse radiozenders. Begrijpe wie begrijpen kan! Het zal voor Saddam Hoessein toch niets uitgemaakt hebben. De uitstekende versie van de blinde zanger kwam er al in 1968.
In 1970 brachten The Kinks een dijk van een single uit onder de titel 'Lola'. De BBC weigerde het nummer te draaien, niet omwille van het onderwerp maar wel door het vernoemen van de merknaam Coca-Cola. Ray Davies werd verplicht de Amerikaanse tour van The Kinks te onderbreken en terug naar Londen te vliegen om het gewraakte merk te vervangen door "cherry-cola". Het liedje gaat over een jongeman die in een nachtclub een vrouw ontmoet die een man blijkt te zijn. Travestie was nog nooit zo expliciet een onderwerp in een poplied; veel radiostations hadden daarom moeite met het draaien van de plaat. Bij de NCRV kwam de plaat daarom op een zwarte lijst te staan en werd door deze omroep destijds niet gedraaid op Hilversum 3. Exact tien jaar later brachten Ray en Dave Davies met hun maten een live versie uit die zo mogelijk nog hoger scoorde dan het origineel!
Scott Walker had een fijne neus voor muzikale kwaliteit. Zo coverde de Amerikaanse singer-songwriter, in het begin bekend onder de artiestennaam Scotty Engel, echte naam Noel Scott Engel, verscheidene composities van Jacques Brel. Omdat hij bekend was geworden met het trio The Walker Brothers noemde hij zich voortaan Scott Walker. In het nummer 'Jackie' (een cover van 'La chanson de Jacky' van Brel) zingt hij over homo's, prostituees, queers en vooral opium! De critici waren vol lof over het werk van Walker maar het publiek negeerde hem grotendeels, misschien ook wel omdat zijn werk vaak geboycot werd door de BBC en dus nauwelijks te horen was op de radio.
1969 was beslist een erotisch jaar. Serge Gainsbourg bracht samen met Jane Birkin een historische single uit die hij twee jaar voordien niet had mogen uitbrengen. Zijn muze was toen Brigitte Bardot en zij sprak haar veto uit want haar toenmalige echtgenoot was de playboy Gunter Sachs. In 1986 kwam zij op haar beslissing terug en werd het lied alsnog uitgebracht. 'Je t'aime... moi non plus' was de plakker bij uitstek in de toenmalige discotheken maar op de radio werd de single in 1969 amper gedraaid. Zeker niet op de BBC waar een instrumentale versie van de studiogroep Sounds Nice de eerste plaats bereikte onder de titel 'Love At First Sight'. Ook het Vaticaan mengde zich in de wereldwijde discussie en sprak een ban uit over de single!
De Britse zanger John Leyton was eind 1960/begin 1961 één van de allereerste slachtoffers van een ban op de radio, vooral de BBC. De toenmalige jeugd smulde van 'Johnny Remember Me' maar de bazen van sommige radiozenders vonden het lied te morbide. Nochtans kreeg Leyton enkele jaren later navolging met o.m. 'The Leader Of The Pack'; 'Deadman's Curve' en bij ons 'Arme Joe'. De Britse single maakte op mij als 9-jarige een diepe indruk want ik hoorde het meermaals op de kermis toen ik tijdens de zomermaanden bij mijn grootouders vertoefde.
Ondertussen zijn we aanbeland bij de letter K in deze alfabetische reeks over liedjes die ooit werden verbannen uit de ether. Er is slechts één liedje dat hier met die letter begint en dat is 'Kodachrome' van Paul Simon. Het werd door sommige radiozenders meteen verbannen want er mocht beslist geen reclame gemaakt worden voor een merk. Heel vreemd want onze grootouders en ouders spraken altijd over een "kodak" als ze het over een fototoestel hadden! Ban of geen ban, het zal Paul Simon beslist geen windeieren gelegd hebben.
In 1966 was het blijkbaar een sport om popliedjes onder de loep te houden want de jeugd moest beschermd worden, zo dachten enkele verantwoordelijken bij de BBC! The Troggs werden het volgende slachtoffer van een ban want 'I Can't Control Myself' werd te seksueel geladen geacht. ♫♫♫ "Oh, no! ♫♫♫ ...
Terwijl sommige artiesten het omfloerst over seks hebben wond George Michael er in 1987 geen doekjes om. Het duurde dan ook niet lang of de song werd hier en daar uit de ether verbannen. Bij de BBC mocht de single enkel in de late uurtjes gedraaid worden omdat er toen vele campagnes liepen om het brede publiek in te lichten over de AIDS-problematiek. Hoe dan ook werd 'I Want Your Sex' dankzij de soundtrack van 'Beverly Hills Cop II' bekroond met platinum! Onderstaande videoclip met stomende scènes werd wèl op MTV getoond. Opvallend is dat George Michael hier enkel met vrouwen ligt te dollen want hij was toen nog niet uit de kast gekomen!
Tweede wereldoorlog: In 1943 bracht Bing Crosby alweer een kerstsingle uit, ditmaal onder de naam 'I'll Be Home For Christmas'. Om het moreel van de Amerikaanse troepen, die zich pas bij de geallieerden hadden gevoegd, niet te ondermijnen mochten sommige radiozenders dit plaatje niet meer draaien. En gelijk hadden ze want het zou nog enkele jaren duren alvorens de Amerikaanse troepen thuis zouden zijn!
David Edward Sutch maakte in de jaren 1960 zogenaamde shockrock. Geïnspireerd door Screamin' Jay Hawkins noemde hij zichzelf Screaming Lord Sutch, 3rd Earl of Harrow, en trad hij op met de band The Savages, met daarin onder andere Ritchie Blackmore (later bij Deep Purple en Rainbow). De broers Lameirinhas (alias Jess & James) speelden ooit nog bij The Savages. In 1967 verhuisden ze naar België om de J.J. Band op te richten. Op het podium gebruikte Sutch doodskisten en doodshoofden. Hij inspireerde later Vincent Furnier (Alice Cooper) en Ozzy Osbourne (Black Sabbath). Het bekendste nummer van Screaming Lord Sutch & The Savages was in 1963 'Jack the Ripper', met Joe Meek als producer. De BBC sloeg het nummer 'Jack The Ripper' onmiddellijk in de ban omdat het "smakeloos" was. Jack the Ripper is de naam die gegeven is aan een seriemoordenaar die in de tweede helft van 1888 in Londen vrouwen verminkte en vermoordde. Het mysterie werd nooit opgelost.
Voetbal Vlaanderen lanceert samen met Metejoor de grootschalige sensibiliseringscampagne 'De Zijlijn' voor meer respect en minder prestatiedruk in het jeugdvoetbal. De jongste single van Metejoor kreeg dan ook dezelfde titel mee. Op zaterdag 20 januari 2024 kwam die binnen in de VRT Top 30 op nummer 29. Op nummer 2 stond de zanger uit Duffel nog altijd genoteerd met 'Eigen schuld'. Die single vertoefde al 17 weken in onze hitlijsten!
Felix De Laet, beter bekend als Lost Frequencies, en Bastille, de Britse alternatieve-rockband uit Londen, sloegen de handen in elkaar en het resultaat was de song 'Head Down' die op zaterdag 20 januari 2024 als hoogste nieuwkomer binnenkwam in de VRT Top 30. Meteen vanuit het niets op nummer 22.
Tourist LeMC, artiestennaam van Johannes Faes, is een Belgische hiphop- en kleinkunstartiest. Zijn rap- en zangtaal is gebaseerd op het Antwerps, doorspekt met klanken en nadrukken van vreemde oorsprong. Hij is de stadstroubadour van Antwerpen. Het nummer draait rond polarisatie en wordt gebracht als een parlando. Tourist LeMC haalde inspiratie uit een uitspraak van de Franse filosoof Jean-Paul Sartre: "l’enfer, c’est les autres" (de hel, dat zijn de anderen). Volgens de artiest zijn wijzelf evengoed de anderen. 'De ander' kwam op zaterdag 27 januari 2024 als eerste nieuwkomer terecht op 29 in de VRT Top 30. Het loont beslist de moeite om eens goed naar de tekst te luisteren!
Dana Winner heeft haar doorbraak in 1989 te danken aan Jean Kluger. Ondertussen is ze uitgegroeid tot een straffe zangeres die fans heeft in binnen- en buitenland. Haar nieuwste single 'Ik neem je mee' kwam op 27 januari 2024 als tweede nieuwkomer terecht in de VRT Top 30 op nummer 27.
Maar zowel Tourist LeMC als Dana Winner moesten op zaterdag 27 januari 2024 de duimen leggen tegen Ariana Grande. De Amerikaanse zangeres bijgenaamd 'Princess of pop' kwam die dag als een wervelwind onze VRT Top 30 binnen gewaaid op nummer 11 met haar single 'Yes, and?'. Ariana Grande ziet Whitney Houston en Mariah Carey als haar idolen en dat is zeker te horen in dit nummer. De titel doet mij denken aan die uitspraak van president Mitterand: "et alors?".
Op zaterdag 27 januari 2024 was het weer eens tijd voor een andere nummer één. Geen nieuwe want dat schijfje stond al 11 weken genoteerd in de VRT Top 30. Hier is de volledige Top-3:
1. Dua Lipa steeg van 3 naar 1 met 'Houdini' en had daar 11 weken voor nodig! 2. Teddy Swims zakte één plaats met 'Lose Control'. Deze steengoede song stond al 18 weken genoteerd! 3. Noah Kahan steeg na 9 weken met 'Stick Season' van 4 naar 3!
Tot zover de nieuwkomers uit de VRT Top 30 van 20 en 27 januari 2024. Respectievelijk twee en drie. En daarmee is de lange wintermaand januari 2024 muzikaal gezien voor mij helemaal afgesloten.
Sia Kate Isobelle Furler is een Australische popzangeres en liedjesschrijfster. Gelukkig brengt ze haar muziek uit onder de naam Sia want anders zou het wel eens moeilijk kunnen worden op een of andere muziekquiz. Op zaterdag 6 januari 2024 kwam Sia op nummer 29 terecht in de VRT Top 30 met haar single 'Gimme Love'. Ze staat bekend omwille van haar eigenaardige klederdracht, wat in onderstaande videoclip goed te merken is!
In 2003 eindigde Wim Soutaer als derde in de eerste uitgave van Idool, na Peter Evrard en Natalia Druyts. Ondertussen heeft hij al een achttiental singles uitgebracht. De nieuwste is 'Ik drink op jou' die op zaterdag 6 januari 2024 op nummer 28 binnenkwam in de VRT Top 30. Ik heb enkel een live versie gevonden op het wereldwijde internet.
Dean Lewis is een Australisch singer-songwriter. Hij is vooral bekend door zijn hits 'Be Alright' (2018) en 'How Do I Say Goodbye' (2022). Zijn nieuwste worp is 'Trust Me Mate' die op zaterdag 6 januari 2024 op nummer 25 terechtkwam in de VRT Top 30. Gelukkig heeft hij de blikseminslag hieronder overleefd!
OneRepublic is een Amerikaanse poprockband uit Colorado. De band is opgericht in 2002 door Ryan Tedder en Zach Filkins. Op zaterdag 6 januari 2024 was de single 'Runaway' de vierde nieuwkomer in de VRT Top 30. OneRepublic nestelde zich meteen op nummer 20.
Maar de allerhoogste nieuwkomer in de VRT Top 30 van zaterdag 6 januari 2024 kwam van eigen bodem. Bazart en Pommelien Thijs zongen samen 'Hou mij vast' en kwamen meteen terecht op nummer 15. De alomtegenwoordige Pommelien stond zelfs met nog twee andere nummers genoteerd in onze hitparade: op 12 stond 'Medeplichtig' (gezakt van 4 na 6 weken) en op 19 stond 'Erop of eronder' (gestegen van 23 na 30 weken)! Alomtegenwoordig inderdaad, denk maar aan de Gouden K's, de Kastaars! en de MIA's.
Op zaterdag 6 januari 2024 kregen de luisteraars een nieuwe nummer één voorgeschoteld in de VRT Top 30. Nieuw is relatief want het schijfje vertoefde al 15 weken in onze hitlijsten! Hier is de volledige Top-3:
1. Teddy Swims steeg van 3 naar 1 met 'Lose Control' en had daar 15 weken voor nodig! 2. Metejoor zakte na 15 weken eindelijk naar 2 met 'Eigen schuld'. 3. Dua Lipa verbaasde iedereen want na 8 weken steeg 'Houdini' van 6 naar 3.
Dit waren de 5 nieuwkomers in de VRT Top 30 van zaterdag 6 januari 2024.
De week daarna, op zaterdag 13 januari, werd er geen hitparade uitgezonden want de beste singles van het jaar 2023 werden toen ten gehore gebracht. Iedereen bleef dus onveranderd op dezelfde plaats staan, een status quo met andere woorden!
Morgen komen de nieuwkomers uit de hitlijsten van 20 en 27 januari 2024 aan de beurt. Nog een fijne dag en tot later!
1 januari: - Egypte, Ethiopië, Iran, Saoedi-Arabië en de Verenigde Arabische Emiraten (VAE / UAE) sluiten zich aan bij BRICS. Dit is een groep van 10 landen, genoemd naar de beginletters van de Engelstalige namen van de oorspronkelijke leden Brazilië, Rusland, India, China en Zuid-Afrika (South Africa). Deze landen bevinden zich in een vergelijkbaar stadium van economische ontwikkeling en vertegenwoordigen in de huidige wereld een alsmaar belangrijker wordende politieke en economische organisatie. Er wordt naar verwezen als "de BRICS", "de BRICS-landen" of de "Grote Vijf". - Een zware aardbeving teistert de westkust van Japan. De beving heeft een sterkte van 7,6 op de schaal van Richter. - De auteursrechten van de eerste tekenfilms van Mickey Mouse vervallen. Hieronder valt ook ‘Steamboat Willie’, de eerste tekenfilm met geluid (1928).
2 januari: Op de startbaan van de Luchthaven Haneda in Tokio vindt een botsing plaats tussen een Bombardier Dash 8 van de Japanse kustwacht en vlucht 516 van Japan Airlines, een Airbus A350-900. Vijf van de zes bemanningsleden van het kustwachtvliegtuig komen om. De passagiers en bemanning van de Airbus konden tijdig worden geëvacueerd.
3 januari: In de Iraanse stad Kerman wordt een aanslag gepleegd bij een herdenkingsceremonie voor de vier jaar eerder gedode generaal Qassem Soleimani. Er vallen 95 doden en ruim 200 gewonden. IS eist de aanslag op.
5 januari: Alaska Airlines-vlucht 1282 moet terugkeren naar Portland voor een noodlanding nadat een plugdeur uit het vliegtuig geblazen is. De passagiers komen er met de schrik van af.
9 januari: De Franse president Emmanuel Macron benoemt de 34-jarige Gabriel Attal tot premier van Frankrijk, die daarmee de jongste en eerste openlijke homoseksuele man is die dit ambt bekleedt.
11 januari: Het Internationaal Gerechtshof behandelt een klacht van Zuid-Afrika tegen Israël wegens vermeende schendingen van het Genocideverdrag ten aanzien van de Palestijnse bevolking in Gaza. De klacht werd op 29 december 2023 ingediend.
12 januari: De Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk vallen doelen van Houthi-rebellen aan in Jemen. Aanleiding zijn recente aanvallen van de Houthi’s op schepen in de Rode Zee waardoor de scheepvaart in het gedrang komt en sommige containerschepen rond Kaap de Goede Hoop moeten varen met veel onkosten als gevolg.
13 januari: In Taiwan wint de regerende partij DPP – die bekendstaat als kritisch ten aanzien van China – de verkiezingen. Lai Ching-te wordt de nieuwe president.
14 januari: - In het Koninkrijk Denemarken doet koningin Margrethe II na exact 52 jaar afstand van de troon. Ze wordt opgevolgd door haar oudste zoon koning Frederik X.
- Op het schiereiland Reykjanes (IJsland) is het vulkaansysteem Eldvörp-Svartsengi weer actief. Het dorp Grindavík – waarvan alle bewoners inmiddels zijn geëvacueerd – wordt rechtstreeks bedreigd door de lava.
De derde week van januari werd gekenmerkt door sneeuwval in sommige delen van België (ook in Vlaams-Brabant) en dat was al geleden van 2010, 2012, 2013, 2015 en 2019. Het werd echter geen sneeuwbom zoals voorspeld. Al bij al viel het wel mee. Na een week was de sneeuw gesmolten.
20 januari: Pommelien Thijs wint 3 Gouden K’s. Tijdens die prijzenuitreiking neemt de groep LikeMe! afscheid van het publiek.
24 januari: Uitreiking van de MIA’s: Pommelien is genomineerd voor 9 exemplaren! Ze verzilvert er vijf! Bart Peeters krijgt een prijs voor zijn indrukwekkende muzikale loopbaan!
26 januari: In een voorlopige uitspraak draagt het Internationaal Gerechtshof Israël op om alle mogelijke maatregelen te nemen om genocide in Gaza te vermijden. Tegelijk moet het land maatregelen nemen om de humanitaire situatie in Gaza te verbeteren. De uitspraak komt in antwoord op een klacht van Zuid-Afrika.
27 januari: Uitreiking van de Kastaars! op VRT, VTM en Play4. Na de Gouden K’s en de MIA’s is dit volgens mij teveel van het goede. Ik heb niet gekeken. Ook niet naar de Gouden K’s of de MIA’s trouwens.
29-30-31 januari: Hevig boerenprotest in België: rondom Brussel en Antwerpen worden de Ring en snelwegen geblokkeerd door tractoren. De landbouwers zijn kwaad op de Europese Unie omdat er teveel regels worden opgelegd. Zelfs de haven van Zeebrugge wordt geblokkeerd!
En of af te sluiten: we leven in een rare wereld. Ik lees op Facebook enkele nieuwsberichten waarop sommigen reageren met een grappige emoji. - Historische muur aan abdijhoeve in Oudenburg valt om, stadsbestuur staat voor raadsel! - Vrouw op amfetamines achter het stuur betrapt. - Huiseigenaren in België hebben dit slimme alarm gekozen om hun huis te beschermen. - Wie langs de Van Praetbrug komt, kan er niet naast kijken: de verkeerschaos en grote vertragingen. - Mobiele brievenbus tijdens werken in Merchtem. - Voormalig professor KU Leuven twee keer betrapt tijdens rijverbod. - Bestelwagens in brand gestoken op Koning Boudewijnlaan. - Hardleerse vrouw werd zonder rijbewijs achter het stuur betrapt. - Inbreker op de vlucht: de politie zocht nog met man en macht naar de verdachte. - Stad Leuven en Agentschap Wegen en Verkeer gaan Leuvense ring grondig herteken en dat gaat heel veel geld kosten. - Bij het overlijden van Melanie Safka bespeur ik zelfs na de grappige emoji iemand die haar bestempelt als “berggeit”!
Kan iemand mij uitleggen wat er aan die berichten in hemelsnaam grappig is? Het fenomeen “uitlach-televisie” heeft zich nu verplaatst naar de sociale media!
'Great Balls Of Fire' van Jerry Lee Lewis kwam uit in 1957. Toen de Amerikaanse rocker in 1958 landde in Engeland werd hij plots omsingeld door journalisten want één van hen had wereldkundig gemaakt dat Jerry Lee met de 13-jarige dochter van zijn neef in het huwelijk was getreden. Hierop volgde een ban op de BBC van al zijn "duivelse" muziek en meer bepaald van zijn laatste hit! Het toppunt was dat de 22-jarige Lewis op dat ogenblik nog altijd getrouwd was met zijn tweede echtgenote.
Na zijn politiek statement over Ierland had Paul McCartney weer prijs bij de BBC. Eind 1972 bracht Wings de single 'Hi, Hi, Hi' uit (geschreven door Paul & Linda McCartney) die onmiddellijk in de ban werd geslagen omdat de voormalige Beatle de jeugd zou aanzetten tot het gebruiken van drugs ("High, High, High") en tot seks ("Sweet banana" en "Doing it")! Ik werd aangezet tot geen van beide want ik was toen gelegerd in de Baron Michelkazerne in Mechelen!
'I Am The Walrus' is een song van The Beatles uit hun televisiefilm 'Magical Mystery Tour' (1967). Geschreven door John Lennon en volgens de onderlinge afspraak tussen John en Paul gecrediteerd als Lennon–McCartney. Het lied werd uitgebracht als B-kant van de single 'Hello, Goodbye' en op de 'Magical Mystery Tour' EP en elpee. De achtergrondzangers waren de Mike Sammes Singers, bekend van 'Somewhere My Love' ('Lara's Theme') uit de film 'Dr. Zhivago' (1966). Lennon vond dat sommige critici zijn teksten te veel onderzochten en schreef daarom een doldwaze tekst die hij had gedroomd of die hij na een LSD-trip had opgeschreven. Maar de BBC viel niet over de zogenaamde drugsconnectie maar wel over deze tekst: "Boy, you've been a naughty girl, you let your knickers down.". De vertaling van "knickers" is onderbroek of slipje. Hoe dan ook is deze song mijn absolute nummer één aller tijden!
Jonge kerels die in 1967 het gras horen groeien? Dat moet het resultaat zijn van drugs, toch? En zo gebeurde het dat deze steengoede popsingle van The Move door de BBC uit de ether werd verbannen. Maar niet door de toenmalige BRT want wij lustten er wel pap van: 'I Can Hear The Grass Grow'. Wij zongen het liedje dan ook uit volle borst mee, inclusief met fluitgeluidjes!
In 1985 werd de geweldige single 'Everybody Wants To Rule The World' van Tears For Fears uitgebracht en een vijftal jaren later mocht het plaatje niet meer op de BBC gedraaid worden omwille van de Golfoorlog (1990-1991). Misschien vreesden de Britten voor een hevige reactie van Saddam Hoessein?
Lil Louis (echte naam Louis Burns) is een Amerikaanse house-muzikant die wereldwijde bekendheid kreeg met het nummer 'French Kiss', dat vooral opvalt door het geluid van een vrouwelijk orgasme in de break. Ondanks (of misschien wel dankzij) een boycot door onder meer de BBC -het gekreun door een vrouw aan het einde van het nummer werd te obsceen bevonden- bereikte het nummer in Groot-Brittannië de 2de plaats en in Nederland zelfs nummer 1. Onderstaande videoclip met suggestief fruit zal ook wel aan de basis van de ban gelegen hebben. En oh ja, voor zover je het niet wist: "French kiss" is een tongzoen in de preutse Angelsaksische wereld.
Als antwoord op de schokkende gebeurtenis van 30 januari 1972, die later zou worden omschreven als 'Bloody Sunday', schreven Paul en Linda McCartney een protestlied. Britse troepen hadden in Noord-Ierland namelijk 13 betogers voor meer burgerrechten doodgeschoten. Twee dagen later lag de single 'Give Ireland Back To The Irish' van de groep Wings al in de rekken maar op de BBC werd het protestlied niet gespeeld vanwege de politieke inhoud. Door die ban werd het geen hit zodat ik enkele weken later de single al op de kop kon tikken in de afprijsbakken voor enkele luttele Belgische franken. John Lennon schreef ook een protestlied over dezelfde tragische gebeurtenis, maar dat komt later aan de beurt, want de liedjes in deze reeks zijn alfabetisch geklasseerd.
De Britse zanger Tom Robinson heeft het nooit onder stoelen of banken gestoken dat hij homo is. Hij is in onze contreien het meest bekend door zijn hits '2-4-6-8 Motorway' (1977) en 'Listen to the Radio (Atmospherics)' (1984). Robinson dankt zijn internationale bekendheid onder meer aan het nummer 'Glad To Be Gay', dat hij oorspronkelijk schreef voor de Londense Gay Pride Parade in 1976. Het plaatje werd prompt verboden op de BBC omdat het volgens de bazen ging om "homoverheerlijking". De single kwam dan ook niet in de hitlijsten terecht. Homofilie werd toen nog beschouwd als een ziekte (sic)!
Sting en zijn agenten waren ook niet welkom op sommige zenders want 'Can't Stand Losing You' van The Police zou de jeugd wel eens op rare gedachten kunnen brengen, zoals zelfdoding. Ondanks die ban werd het schijfje wel een grote hit!
Eind 1972 werd ik opgeschrikt toen er uit de radio wild gehinnik weerklonk, niet van zeven paarden in de hemel maar van 'Crazy Horses' van enkele Amerikaanse broertjes. The Osmonds was het blanke antwoord op The Jackson Five. Het enige land waar het plaatje werd verboden was Zuid-Afrika want daar betekent "horses" ongeveer hetzelfde als heroïne! Je zou voor minder gek worden!
In 1993 sloeg 'Creep' van Radiohead in als een bom. Sommige radiozenders besloten echter het lied uit de ether te verbannen omdat het "te depressief" zou zijn voor de toenmalige jeugd. Of was het misschien omwille van de zinsnede "You're so fuckin' special"? Luister en kijk hoe dan ook naar onderstaande videoclip en oordeel zelf maar!
In 1965 zaten we midden in de Koude Oorlog en toch waren het de gouden jaren zestig! In 1962 sloot Barry McGuire zich aan bij de New Christy Minstrels, een folkband, waarin ook Kenny Rogers en Kim Carnes hun eerste passen naar nationale roem zetten. In 1965 ging hij solo en scoorde hij een wereldhit met 'Eve Of Destruction', niettegenstaande het nummer door veel radiostations geboycot werd. Er werd gevreesd dat de voorspelling over het einde van de wereld zou uitkomen. Het protestlied werd geschreven door P.F. Sloan. McGuire is ondertussen 88 jaar!
John Lennon baseerde zich op een poster van een circus om 'Being For The Benefit Of Mr. Kite!' te schrijven. Deze ongewone compositie (zowel muzikaal als tekstueel) verscheen op het legendarisch album 'Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band' van The Beatles dat werd uitgebracht in 1967. Prompt waren er enkele BBC-bonzen als de kippen bij om het lied in de ban te slaan want er werd namelijk gezongen over 'Henry the horse' en dat was natuurlijk dieventaal voor heroïne! Als je de wals danst heb je geen drugs nodig want dan ben je al zat genoeg.
Tijdens de Golfoorlog vonden enkele BBC-bonzen het nodig sommige liedjes te verbannen uit de ether. Het motto was namelijk de mensen niet voor het hoofd te stoten. Nummer drie in deze reeks is een niemendalletje uit 1969 dat samen met drie andere liedjes het Eurovisiesongfestival won! De Schotse zangeres Lulu mocht in 1990 niet meer gedraaid worden met 'Boom Bang-A-Bang'. Zij was toen getrouwd met Maurice Gibb van de Bee Gees. Veel "boom boom" en weinig "blabla"!
De Falklandoorlog vond in 1982 plaats tussen het Verenigd Koninkrijk en Argentinië. Inzet waren de Falklandeilanden, door Argentinië Islas Malvinas genoemd, en Zuid-Georgia. Zuid-Georgia is een inmiddels weer nagenoeg onbewoond eiland in de eilandengroep Zuid-Georgia en de Zuidelijke Sandwicheilanden. Enkele BBC-bonzen vreesden in 1985 reacties van de luisteraars als 'Brothers In Arms' van Dire Straits zou worden gedraaid en daarom werd het liedje prompt in de ban geslagen! Mark Knopfler schreef dit lied in 1982 over de zinloosheid van elke oorlog. Ondanks de ban verkochten het album (één van de eerste op CD) én de single wereldwijd als zoete broodjes!
De toen 19-jarige Shirley Bassey kreeg ook af te rekenen met een ban op de BBC met haar single 'Burn My Candle' die volgens sommigen seksueel veel te expliciet was en met als klap op de vuurpijl een van de eerste liedjes in de muziekgeschiedenis waarin het woord "sex" voorkomt. We zeggen en schrijven 1956. James Brown zou er in 1970 veel minder last van krijgen!
De BBC was er in 1967 als de kippen bij om 'A Day In The Life' van The Beatles meteen in de ban te slaan. En wel om verschillende redenen: eerst en vooral waren er verwijzingen naar drugsgebruik: "I'd love to turn you on" en "Found my way upstairs and had a smoke and somebody spoke and I went into a dream". Vervolgens het dramatisch einde gespeeld door het klassiek orkest wat volgens sommigen een ware kakofonie was die het einde van de wereld voorspelde gevolgd door de aanslag op de piano die bijna een minuut bleef nazinderen alsof de atoombom tot ontploffing was gebracht! Mede door die ban werd het nummer legendarisch! Kijk en luister vooral naar onderstaande videoclip.
De Golfoorlog van 1990-1991 was een conflict van augustus 1990 tot en met februari 1991, waarbij Irak aanvankelijk zijn buurland Koeweit binnenviel en bezette. Later werden de Iraakse troepen door een internationale coalitie, geleid door de Verenigde Staten én met een mandaat van de Verenigde Naties, door middel van een korte oorlog weer uit Koeweit verdreven. De oorlog werd gekenmerkt door het eerste gebruik van livebeelden van de frontlinie, uitgezonden door vooral CNN. De oorlog kreeg de bijnaam 'Video Game War' wegens de dagelijkse uitzending van beelden vanuit Amerikaanse bommenwerpers tijdens 'Operation Desert Storm'. Bijgevolg vonden enkele bonzen bij de BBC dat een aantal liedjes niet meer op de radio mochten gedraaid worden. Als je consequent bent dan moet het woord "kerngezond" ook verboden worden ... De eerste verbannen song is hierboven te horen, later volgen er nog meer!
De tweede verbannen single uit 1966 kreeg een rockversie in 1990. Bijgevolg vonden enkele bonzen bij de BBC dat die twee versies niet meer mochten gedraaid worden om sommige mensen niet voor het hoofd te stoten. Het betreft een liedje van Cher (1966 èn 1990 versie). Over de versie van Nancy Sinatra werd met geen woord gerept. Die betweters op sommige radiozenders kunnen ook niet alles weten! Hoe dan ook: 'Bang Bang (My Baby Shot Me Down)'!
In 1958 brachten The Playmates de novelty single 'Beep Beep' uit die op sommige radiozenders in de Verenigde Staten niet mocht worden gedraaid vanwege de merknamen Cadillac en Rambler die vaak in het nummer te horen waren. Was dat plaatje misschien ook te horen tijdens Expo '58, want het hondje van mijn toekomstige schoonouders kreeg dezelfde naam! Of was Bipbip (want zo heette die dwergpinscher) misschien geïnspireerd door de cartoon Roadrunner (Meep meep)?