Eten&Genieten - gezond genieten van eten & drinken
15-06-2009
Graantekort voor Amsterdams oudste bakker
Graantekort voor Amsterdams oudste bakker
Foto: Hans Peters
Hartogs Volkoren in de Ruyschstraat, dat sinds 1896 bestaat, laat al 113 jaar haar graan bij de winkel afleveren, schrijft Het Parool. Dat betekent dat zon 25 keer per jaar een vrachtwagen voor de deur stopt met 160 jutezakken met daarin 50 kilo graan.
Maar sinds 2008 is de Ruyschstraat gebombardeerd tot milieuzone, deze geldt voor oude vrachtwagens. En laat de graanleverancier nu net zon oude vrachtwagen rijden. Hij mag nog maar 12 keer per jaar Hartogs aandoen. Dat is te weinig voor de bakker die beperkte opslagruimte heeft en dus met een graantekort kampt als de leverancier niet vaker kan langskomen.
Volgens eigenaar Fred Tiggelman suggereerde de gemeente een nieuwe vrachtwagen, het liefst een elektrische. Mijn leverancier gaat die niet betalen want ik ben zijn enige klant in Amsterdam en de enige in een milieuzone. Ik kan zelf zon wagen kopen, voor 75000 euro. Dat kan ik best betalen, maar dan moet ik wel mijn prijzen in de winkel verhogen om het rendabel te houden.
Andere opties zoals met busjes op en neer rijden om de milieuzone te ontlopen, zelf het graan ophalen bij de grens van de milieuzone (de A10) of voor een prikkie een tweedehands vrachtwagen kopen om zo nog een keer (met een tweede kenteken) recht te krijgen op 12 ritten door de zone, zijn ook niet milieuvriendelijk.
Een andere leverancier vindt Tiggelman ook geen oplossing. Ook dit zal niet milieuvriendelijker zijn. Nederland telt nog maar weinig graanleveranciers die veel verder bij Amsterdam vandaan liggen dan Hartogs huidige leverancier. Die is gevestigd in Oude Meer, een kwartiertje rijden van de stad. Bovendien doe ik al 25 jaar zaken met deze man. Dan ga ik toch niet zomaar afscheid van hem nemen.
Deze week gaat Tiggelman in de slag met juridische dienst van Amsterdam. Als hij er niet uitkomt zal hij 13 keer per jaar een boete van 150 euro moeten slikken. Veertig jaar bekeuringen betalen is nog altijd voordeliger dan een nieuwe vrachtwagen.
De woordvoerster van wethouder Marijke Vos laat weten dat Vos wil blijven zoeken naar een oplossing en bereid is de helft van de kosten van een nieuwe vrachtwagen te subsidiëren. bron; telegraaf.nl
Paul McCartney pleit voor dag zonder vlees
Paul McCartney pleit voor dag zonder vlees
Paul McCartney is één van de beroemdheden die een dag zonder vlees willen invoeren. Samen met onder meer Chris Martin en Sheryl Crow hoopt hij van maandag een vleesvrije dag te maken. Op die manier moeten we de opwarming van de aarde bestrijden. Dat meldt The Guardian.
Vaste dag Onlangs zorgde Gent voor inspiratie door te pleiten voor een dag zonder vlees of vis. Ook Paul McCartney vindt dat we met een vegetarische dag een boodschap kunnen uitsturen. "We weten vaak niet wat we kunnen doen tegen global warming. Een vaste dag zonder vlees is een inspanning die we allemaal kunnen leveren."
Koks Veel belangrijke koks beloven de oproep van Paul McCartney te steunen door vlees één keer per week volledig van het menu te halen of door vleesvrije gerechten te promoten. (gb) bron; hln.be
Gevulde kippenfilet
Gevulde kippenfilet
De kippenfilets middendoor snijden, bedekken met huishoudfolie en goed plat kloppen met een houten plankje. De kippenfilets kruiden met peper en zout. De spinazie koken in gezouten water en goed laten uitlekken. De wortelen schillen en blancheren. De gekruide kippenfilets bedekken met spinazieblaadjes, een sneetje rookspek en een wortel. Dichtvouwen, opbinden met keukengaren en even laten rusten. Vervolgens gaar en goudbruin bakken in de hete boter. Intussen de saus bereiden. De paprika en de sjalot schoonmaken en laten gaarkoken in de kippenbouillon. Pureren met de staafmixer en door een fijne puntzeef gieten. Kruiden met peper en zout, de room erdoor roeren en laten doorwarmen. De kippenfilets uit de braadpan nemen, in schuine plakken snijden en serveren met de paprikasaus.
Ingrediënten Voor 4 personen: 600 g kippenfilet 125 g spinazie 4 sneetjes spek (gerookt) 4 Flandria wortelen 75 g boter (bakboter) 1 Flandria paprika (rood) 1 sjalot 1 eetlepel kippenbouillon 0.5 dl room peper zout bron; flandria.vlam.be
14-06-2009
Vier Australische wijnen geproefd
Vier Australische wijnen geproefd
Landgenoten die een wijndomein in Frankrijk runnen zijn geen rariteit meer. Maar ook aan het andere eind van de wereld maken Belgen hun droom waar. 'Noem Kreglinger Wine Estates gerust de grootste Vlaamse wijnboer in Australië', zegt manager Charles van Havre.
De firma G&C Kreglinger werd opgericht in 1797. Het huis met hoofdzetel op de Grote Markt in Antwerpen doet in wol en schapenvellen, exotische producten en chemische ingrediënten. Sinds een tiental jaar maakt Kreglinger ook Australische wijnen. 'Eigenlijk per toeval', vertelt Charles van Havre. 'Tijdens een zakenreis in Australië vonden we de wijn niet zo lekker. We waren ervan overtuigd dat we het beter konden en we voegden de daad bij het woord.'
Kreglinger maakt wijn in Zuid-Australië en Tasmanië. Ze komt op de markt onder vier labels. Het bekendste is 'Kreglinger' zelf, dat in binnen- en buitenland furore maakt met uitstekende schuimwijnen. Minder bekend bij ons is het gamma 'Pipers Brook Vineyard' in Tasmanië met enkele prima referenties in wit (chardonnay, pinot gris, riesling, gewürztraminer) en rood (pinot noir en tamar). 'Ninth Island', ook in Tasmanië, heeft chardonnay in wit en pinot noir in rood als blikvangers.
'Norfolk Rise' tenslotte is het label dat je bij ons in de grootdistributie vindt. De wijngaard ligt op het meest zuidelijke puntje van South Australia, tussen de kuststadjes Robe en Kingston, op nauwelijks vijf kilometer van de oceaan. Hier wordt uitstekende sauvignon blanc gemaakt, wat nauwelijks hoeft te verwonderen: de nabijheid van de oceaan zorgt voor afkoeling, zodat de druiven optimaal kunnen rijpen en de wijn de nodige frisheid krijgt.
Kreglinger Wine Estates is in nauwelijks tien jaar tijd uitgegroeid tot een serieus uit de kluiten gewassen bedrijf. De wijngaard van Norfolk Rise alleen al telt 600 hectare druivenstokken. Dat staat in schril contrast met de modale Europese wijngaard, die gemiddeld een vijftiental hectare groot is. 'Tachtig procent van de Australische wijnproductie is in handen van vier giganten,' weet van Havre, 'maar met de productie die we vandaag vertegenwoordigen, mag je ons gerust de grootste onder de kleintjes noemen.'
Opvallend is dat het merendeel van die wijnen verkocht worden in Australië zelf. Nadien volgen de Amerikaanse en Engelse markten. En België? 'Een werk van lange adem,' vertelt van Havre, 'maar we weten ons almaar beter te positioneren. Zo hebben we vandaag een gamma in de grootdistributie en eentje in de gespecialiseerde wijnhandel. Bovendien worden onze wijngaarden almaar meer volwassen. De stokken worden ouder, wat zorgt voor meer materie en complexiteit in de wijn. Reken daarbij de ultramoderne kelderinfrastructuur en een ploeg ervaren wijnmakers. Potentieel genoeg om een mooie toekomst tegemoet te gaan.'
Alain Bloeykens bron; nieuwsblad.be
Ninth Island, Tasmanië
Ninth Island, Tasmanië
Goede chardonnay van het wat rijpere type, maar met behoud van de nodige frisheid. Mediumgele kleur, tropisch fruit in de neus, rijpe appel, perzik, mango en witte bloemen. Volumineus in de mond, ananas en peer, goed vettig, lange finale, goede frisheid van begin tot einde, alcohol netjes in toom gehouden. Bij gegrilde vis en wit vlees.
Alcohol: 13,5 % vol.
Prijs: ca. 11 euro.
Te koop: Australian
Fine Wines in Lier,
J&G Wines
in Berlaar, Hof te
Cattebeke
in Etikhove. bron;nieuwsblad.be
Norfolk Rise, Mount Benson, Australië
Norfolk Rise, Mount Benson, Australië
Een prachtige sauvignon blanc die gewoonweg alles heeft. Mooie briljante kleur, groene toets, explosieve neus, zuiver citrusfruit, roze pompelmoes, gras, buxus. Al even explosief in de mond met massa's fruit, levendig en nerveus, pittige finale, minerale frisheid. Een sauvignon uit het boekje, schitterend als zomers aperitief. Op de 2008 is het nog een paar weken wachten maar de 2007 is van eenzelfde niveau.
Alcohol: 13 % vol.
Prijs: 6,69 euro.
Te koop: Delhaize. bron; nieuwsblad.be
Vlees eten is slecht voor kwaliteit van sperma
Vlees eten is slecht voor kwaliteit van sperma
Mannen met een kinderwens kunnen maar beter vegetariër worden. Uit een recente studie blijkt dat mannen hun sperma sneller kunnen laten bewegen door meer vers fruit en groenten te eten en vette voeding als room en vlees te schrappen.
Antioxidanten De onderzoekers bestudeerden het verband tussen gezond sperma en eetgewoonten bij 61 mannen. Daaruit bleek dat degenen die veel fruit en groenten eten, meer en sneller bewegende zaadcellen hebben. De wetenschappers willen nu onderzoeken of vitamines de kwaliteit van sperma kunnen verbeteren. Antioxidanten in de vitamines geleverd door verse groenten en fruit geven een boost aan je zaadcellen omdat ze de schadelijke effecten van vrije radicalen beperken, dit zijn zuurstofmoleculen die de lichaamscellen beschadigen. Je vindt deze stoffen in onder meer sinaasappels, paprika's en spinazie.
Vitamines Het is de wetenschappers nog een raadsel waarom natuurlijke vitamines meer effect hebben dan supplementen. Verder onderzoek zal moeten uitwijzen of mannen meer heilzame stoffen halen uit voeding dan uit pillen.
Lage kwaliteit Uit recente cijfers blijkt dat de kwaliteit van sperma de laatste decennia enorm gedaald is. Zeker bij Spaanse mannen, zij zijn het minst vruchtbaar van Europa. In Noord-Europa heeft 40 procent van de mannen een lagere kwaliteit van sperma dan aanbevolen. (ep) bron; hln.be
Britse Queen legt moestuin aan in Buckingham Palace
Britse Queen legt moestuin aan in Buckingham Palace
Nadat de Amerikaanse First Lady Michelle Obama in maart een moestuintje liet aanleggen in de tuin van het Witte Huis, is het nu aan de Britse koningin Elizabeth om de handen uit de mouwen te steken. Helemaal naar het voorbeeld van de Obama's, maakte ze in de tuinen van Buckingham Palace een plaatsje vrij voor het kweken van groenten en fruit.
Zelf zal de Queen niet snel te zien zijn in haar moestuintje. Het idee komt van haar tuinmannen en -vrouwen, Elizabeth bracht gisteren voor het eerst een bezoek aan de groentetuin.
Trend Naast een meer, een landingsplaats voor helikopters en een tennisveld, zijn in de grootste privétuin van Londen voortaan ook zelfgekweekte aardbeien, tomaten, boontjes, ajuinen, peren en wortelen terug te vinden. Volgens de verantwoordelijke van de tuinmannen van de koningin, volgt Buckingham Palace daarmee een "groeiende trend in heel het land". "We proberen het kweken van je eigen groenten te promoten en gezinnen en kinderen daarbij te betrekken", aldus Claire Midgeley.
Net als in WO II Het is overigens de eerste keer sinds de Tweede Wereldoorlog dat in de tuin van de koningin groenten en fruit gekweekt worden. Ook tijdens de oorlog volgde de koninklijke familie het voorbeeld van veel Britten, maar dan wel om de buitenlandse import te beperken. De schepen die groente naar Engeland brachten werden namelijk steeds vaker aangevallen door Duitse onderzeeërs.
Blue Queen-bonen Nog een aardigheidje: de tuinmannen van de Queen willen met hun groentetuin ook een zeldzaam geworden bonensoort beschermen. De naam van die soort? Blue Queen... (belga/afp/dpa/eb) bron; hln.be
Saffraan herstelt beschadigde oogcellen
Saffraan herstelt beschadigde oogcellen
Saffraan is goed voor de ogen. Dat blijkt uit een Italiaanse studie.
Voor het onderzoek werd het effect van de specerij uitgetest. Daaruit bleek dat saffraan schade aan het oog kan herstellen en het zicht verbetert. Regelmatig saffraan eten, beschermt het oog tegen fel zonlicht en maakt de cellen van het zicht veerkrachtiger tegen ziektes.
Saffraan herstelt ook beschadigde cellen. Mensen met een netvliesontsteking zullen hier minder last van hebben na het eten van de specerij. bron; gva.be
Liefde is! koken
Liefde is koken
Natuurlijk wist ik het al, maar opeens is het me nog veel duidelijker geworden. Koken is een daad van liefde. Iets bedenken, boodschappen doen, snijden, klaarzetten, koken, je bent er al gauw een uur of twee mee bezig. Wanneer je je van te voren bedenkt dat je zorgvuldig gemaakte maaltijd in een paar minuten wordt weggewolfd, dan begin je er niet eens aan.
Foto: Getty Images
Dat ene moment waarop alles op tafel wordt gezet, de schalen opengaan, die paar seconden dat je tafelgenoten even kijken naar wat je hebt gemaakt en ze als het ware het eten met hun ogen proeven, daar gaat het om. Eén tel later is je compositie verstoord, lepels, vorken en messen trekken het allemaal uit elkaar. Grappig toch. Wat doen we daar dan?
Stel je voor, je gaat aan tafel. Legt je servet op schoot. Neemt een slokje wijn en daar komen de schalen. Dat ene moment, daar gaat het om, waarop je de deksels optilt en kijkt naar wat je gaat eten. Het wordt zo vaak in reclames gebruikt. Tegenwoordig met vaders, die, omdat ze zo stom zijn, met behulp van een pakje toch een lekkere maaltijd hebben gemaakt. Moeder straalt, want ze ruikt dat het lekker wordt.
Wat ze nooit laten zien, is dat het opeten meestal in tien minuten is gedaan. Noch de vaat. Op magische wijze zijn de ingrediënten binnen gevlogen. De klunzige vader met het kant-en-klaarpakje is ook altijd een erg mooie man en de moeder in kwestie is ook al om op te eten, om maar een beeldspraak te gebruiken. O ja, ze hebben ook altijd een kind rondlopen dat guitig is.
De werkelijkheid is dat de meesten van ons zich naar de keuken slepen, want er moet ook nog worden gegeten, moeder zeurt al vier jaar dat ze te dik is, dat kind heeft adhd en je moet de gebroken ruit van de buurman nog met de verzekering regelen. En wanneer je dan de pannen op tafel kwakt, staat de tv te blèren, is je vrouw of man chagrijnig en roept dat rotkind heel hard dat het vies is en het zeker niet gaat eten.
Houd dat eens vol, dag in, dag uit. Geen wonder dat we kant-en-klaarmaaltijden halen. Dan kun je de supermarkt de schuld geven dat het niet te vreten is. Of zullen we daar eens iets aan doen? En bedenken dat het liefde is die eten maakt?
Felix Wilbrink bron; telegraaf.nl
De babyborrel van Kai-Mook
BELGA
De babyborrel van Kai-Mook
ANTWERPEN - De Zoo van Antwerpen organiseerde op zondag de officiële babyborrel voor Kai-Mook. Het werd een mooie afsluiter voor de marketingstunt van het jaar, met veel bezoekers en genodigden zoals Kris Peeters.
Ter gelegenheid van de geboorte van Kai-Mook heeft de Antwerpse brouwerij De Koninck ook een speciaal bier bedacht. K Rosé is een fruitig biertje, die geserveerd wordt met een aardbei op de rand van het glas.
bron; nieuwsblad.be
13-06-2009
Dierenhamburgers
Dierenhamburgers
Ingrdiënten
- 250 g gehakt (rundergehakt) - 0 peper - 0 zout - 0 hamburgerkruiden - 1 ei - 0 paneermeel
Bereiding
Doe alles in een ruime beslagkom of schaal en kneed het mengsel goed door elkaar. Maak vier of meer balletjes en druk ze plat, eventueel met een deegroller. Uit elke hamburger kun je een dier naar keuze maken. Van eventueel overgebleven gehakt zijn nieuwe vormpjes te creëren. Rooster de hamburgers op de barbecue. Serveer ze met tomatenketchup en eventueel met een gesnipperd uitje. Een rode ui is wat zoeter en minder scherp van smaak. Als je de dierenhamburgers versiert met wortel, paprika, tomaat en bieslook, dan zien ze er nóg leuker uit. bron;skynet.be
Tagliatelle met Carbonarasaus
Tagliatelle met Carbonarasaus
Kooktijd: 20 minuten
Aantal personen: 4
Soort gerecht: Vlees
Ingrediënten
400 g Grand'Italia Paglia e fieno all'uovo 2 potjes Carbonara saus 250 g spekreepjes 75 g geraspte parmezaanse kaas Versgemalen peper
Bereidingswijze
Kook de tagliatelle volgens de aanwijzingen op de verpakking al dente (beetgaar).
Bak de spekreepjes knapperig in een koekenpan.
Verwarm intussen de carbonarasaus en breng extra op smaak met versgemalen peper.
Giet de tagliatelle af, laat goed uitlekken in een zeef of vergiet en meng met de saus en de spekjes.
Bestrooi met de geraspte parmezaanse kaas. bron; granditalia.nl
Gebakken mozzarella met spek
Gebakken mozzarella met spek
Een goeie salade is vrijwel nooit zomaar een salade. Deze kun je eten als voorafje of als lunch maar net zo goed met pasta die omgeschut is met wat kruiden, gehalveerde kerstomaatjes en olie. In het eerste geval doet een klein schaaltje zoete chutney het heel goed erbij. In het tweede geval kan er altijd wat vers geraspte parmezaan over de pasta. Reken op 1 bolletje mozzarella per persoon en snij dat in drie stukken. Wikkel ieder stukje in een plak pancetta of magere bacon en bak ze snel aan alle kanten in wat olijfolie. Ondertussen ligt er op de borden al wat gemengde sla en wat reepjes avocado. Schik daar de gebakken mozzarella op en giet vervolgens nog wat balsamico-azijn in de pan en roer dit goed even door. Lepel dat als dressing over de borden. Hoe simpel kan het leven zijn.
bron; Culinette.nl
Mozzarella op smaak
Mozzarella op smaak
Hier had je gisteren al aan moeten beginnen. Dus is het een prachtig gerecht om morgen te eten. Moet je zelf maar even iets voor vanavond verzinnen. Gewoon een salade. Kom nou, er bestaat niet zoiets als een gewone salade, en van iedere salade kan je een koningsmaal maken.
Foto: Getty Images/Johner RF
Nodig voor twee personen: een bakje kleine mozzarellabolletjes, 1 limoen, 2 eetl. olijfolie, 200 gr. waterkers,plukje rucola, 1 gedroogde tomaat, 1 rijpe avocado, toast, 4 ansjovisfilets
Kleine bolletjes mozzarella. Daar draait het om. Die smaken toch, als je heel eerlijk bent, helemaal naar niets? Mooi, die gaan we smaak geven. Met limoen. En wie citroen- of limoenrasp gebruikt, koop biologisch! Rasp voor een heel bakje mozzarellabolletjes de helft van de schil van een limoen en pers een halve limoen uit voor het sap. Giet de bolletjes af, doe er het limoensap en de rasp bij. Nu aanvullen met olijfolie, zodat ze net onder staan. Laat een dag in de koelkast staan. Vul dan een grote bak met waterkers. Beetje de stelen eruit halen, dat zijn er soms wel veel, klein beetje rucola er door, gedroogde tomaat (dan hoef je geen spek te gebruiken), flinterdun snijden, en mooi bolletjes scheppen uit een rijpe avocado. Meng alle ingrediënten luchtig samen met de mozzarellabolletjes door de salade. Geef er mooi geroosterde toast bij, besmeer die heel, heel licht met een heel klein beetje ansjovis en een beetje tomaat en drink er een heerlijke Spaanse Navara-rosé bij. Felix Wilbrink bron;telegraaf.nl
12-06-2009
Vleesbrood met krieken
Vleesbrood met krieken
Ingrediënten (voor 4 personen):
800 g gemengd gehakt handvol vers gesnipperde peterselie 1 eierdooier snuifje nootmuskaat 1sjalot, fijngehakt paneermeel 1 bokaal noordkrieken ca. 650 g 1 kaneelstok 1 glaasje (sinaasappel)jenever verse peper & zout
- Doe het gehakt samen met de sjalot, nootmuskaat, eierdooier, peterselie en wat paneermeel in de keukenmachine en kneed alles goed onder elkaar. Maak hiervan een mooi stuk vleesbrood en rol het nog een keer in wat paneermeel. Laat een uurtje rusten. - Smelt een flinke klont boter in een kom en bak voorzichtig het vleesbrood aan alle kanten krokant, draai vervolgens het vuur lager en laat zeer zachtjes onder deksel gaarkomen, let er op dat het volledig moet zijn uitgebakken. - Doe ondertussen de krieken mét sap in een pan, voeg het kaneelstokje toe, samen met een scheutje jenever, liefst sinaas maar moet niet.Verwarm voorzichtig en laat half uurtje warm staan. Neem tenslotte de krieken even uit het sap en laat dit wat inkoken. - Snij het vlees in dikke schijven en verdeel over de borden, schep de noordkrieken erover. - Ik maakte hierbij een aardappelpuree, op smaak gebracht met 200 gr geraspte pompoen, even geblancheerd met wat saffraandraadjes, en afgewerkt met een plukje waterkers bron; vlaamse-kring.gr
Vlaams Stoofvlees
Vlaams Stoofvlees
Ingrediënten (voor 4 personen): 1 kg rundsstoofvlees 1 ui, 2 sjalotten 2 teentjes knoflook 1 el paprikapoeder 1 laurierblaadje 1 takje verse tijm 1 snede bruin brood met mosterd 75 cl bruin tafelbier boter peper en zout
- Smelt wat boter in een ruime pan en bak hierin het vlees aan tot het mooi kleurt, kruid met peper en zout. Voeg hieraan de in ringen gesneden ui, de fijngesnipperde sjalotten, knoflook en paprikapoeder toe. Roer alles goed door elkaar tot de groenten glazig worden. Giet het bier erover tot het vlees net onder staat en voeg het takje tijm en het laurierblad toe, roer nog even en leg vervolgens de snede brood besmeerd met mosterd op het vlees. Doe het deksel op de pan en draai het vuur laag. Laat dit zachtjes ongeveer anderhalf tot twee uur sudderen tot het vlees boterzacht is. Serveer met frietjes en drink er een frisse pils bron; vlaamse-kring.gr
Draak in zilveren rivier
Draak in zilveren rivier
Foto: Frank de Ruiter
Voor vier tot zes porties: 200 gram eiwit, halve liter visbouillon, bosje bieslook, paar theelepels gefrituurde uitjes en ongeveer 20 gram krabvlees per persoon. Scheutje sojasaus.
Meng eiwit met de visbouillon even door een zeef en laten staan om luchtbelletjes weg te laten trekken. Ongeveer half uurtje. Vul kopjes of kommetjes met dit mengsel voor iets meer dan de helft en zet op 100°C in de stoomoven, twee minuten, en dan de oven terugzetten naar 90°C., 12 minuten. Het eiwit is dan mooi glad en stevig geworden. Leg hier het krabvlees op en schenk daar nog een laagje eiwitbouillon overheen. Vijf minuten in de stoomoven op 100°C. Serveer met fijngesneden bieslook, een beetje gefrituurde uitjes en een paar druppels sojasaus bron; telegraaf.nl/
Watermeloen heeft zelfde effect als Viagra
Watermeloen heeft zelfde effect als Viagra
Hoewel een watermeloen voor bijna 90 procent uit water bestaat, is de vrucht heel gezond. Zelfs meer dan dat: volgens onderzoekers zou een portie watermeloen dezelfde effecten hebben als de vermaarde erectiepil Viagra.
Hoewel een watermeloen voor bijna 90 procent uit water bestaat, is de vrucht heel gezond. Zelfs meer dan dat: volgens onderzoekers zou een portie watermeloen dezelfde effecten hebben als de vermaarde erectiepil Viagra.
"Hoe meer we watermeloenen bestuderen, hoe meer we ontdekken dat ze geweldig goed zijn voor het menselijk lichaam", zegtdokter Bhimu Patil, directeur van het onderzoeksinstituut voor groenten- en fruitveredeling van Texas A&M University.
Volgens Patil bevat watermeloen lycopeen, bètacaroteen encitrulline. Dit laatste stofje wordt omgezet in arginine, wat onder meer het immuunsysteem ondersteunt. Ook helpt het de lever bij het uitscheiden van schadelijke stoffen.
Maar, nog belangrijker, arginine helpt de bloedvaten ontspannen. "Hetzelfde effect dus als Viagra", zegt Patil. "Watermeloen is weliswaar niet zo specifiek op een orgaan gericht als Viagra, maar het eten van de vrucht is een goede manier om bloedvaten te ontspannen zonder de bijwerkingen van een medicijn."
Een probleempje, citrulline zit vooral in de schil van de watermeloen en dat is nu niet echt het lekkerste gedeelte van de vrucht. Patil probeert daarom een nieuwe soort meloenen te kweken waarbij meer citrulline in het vruchtvlees zit.
Uit ander onderzoek blijkt ook dat watermeloen rijk aan lycopeen is. Dat is een antioxidant die beschermt tegen kanker en hart- en vaatziekten en voorkomt in rode vruchten. Watermeloenen bevatten zelfs meer lycopeen dan tomaten, diealtijd werden gezien als 'lycopeen-bom'.
Lycopeen wordt het beste door lichaam opgenomen als het wordt gegeten in combinatie met vet eten.
"Hoe meer we watermeloenen bestuderen, hoe meer we ontdekken dat ze geweldig goed zijn voor het menselijk lichaam", zegtdokter Bhimu Patil, directeur van het onderzoeksinstituut voor groenten- en fruitveredeling van Texas A&M University.
Volgens Patil bevat watermeloen lycopeen, bètacaroteen encitrulline. Dit laatste stofje wordt omgezet in arginine, wat onder meer het immuunsysteem ondersteunt. Ook helpt het de lever bij het uitscheiden van schadelijke stoffen.
Maar, nog belangrijker, arginine helpt de bloedvaten ontspannen. "Hetzelfde effect dus als Viagra", zegt Patil. "Watermeloen is weliswaar niet zo specifiek op een orgaan gericht als Viagra, maar het eten van de vrucht is een goede manier om bloedvaten te ontspannen zonder de bijwerkingen van een medicijn."
Een probleempje, citrulline zit vooral in de schil van de watermeloen en dat is nu niet echt het lekkerste gedeelte van de vrucht. Patil probeert daarom een nieuwe soort meloenen te kweken waarbij meer citrulline in het vruchtvlees zit.
Uit ander onderzoek blijkt ook dat watermeloen rijk aan lycopeen is. Dat is een antioxidant die beschermt tegen kanker en hart- en vaatziekten en voorkomt in rode vruchten. Watermeloenen bevatten zelfs meer lycopeen dan tomaten, diealtijd werden gezien als 'lycopeen-bom'.
Lycopeen wordt het beste door lichaam opgenomen als het wordt gegeten in combinatie met vet eten.
Iedereen is tegenwoordig bezig zijn leven zo gezond mogelijk in te richten. Voor ieder kwaaltje wordt met een pilletje of doktersbezoek een oplossing gezocht. Waarom kijken we niet naar wat de natuur ons biedt?
Vroeger in 'oma's tijd' werden er allerlei huis-, tuin- en keukenmiddeltjes gebruikt om gezondheidsproblemen op te lossen. Tegenwoordig bewijzen onderzoekers wat oma al lang wist. Watermeloen zorgt bijvoorbeeld voor een betere bloeddruk, kiwi's helpen tegen stress, en het eten van groenten en fruit maakt ook je seksleven gezonder. Hieronder nog wat tips.
Spinazie Popeye the Sailorman, wie kent hem niet? De kleine zeeman die na het eten van een blik spinazie in een klap zijn grote vijand buiten westen slaat. Dit berust helaas op een mythe: een onderzoeker had namelijk een schrijffoutje gemaakt.
Later bleek dat er in spinazie tien keer minder ijzer zit dan altijd gedacht. Wel bevat spinazie verschillende soorten vitamines en antioxidanten. Als je spinazie even stoomt en niet doorkookt, blijven de vitamines goed behouden.
Aardappel Aardappels zijn een bron van vitamine B en C en mineralen. Onderzoek bij varkens laat zien dat rauwe aardappels goed zijn voor het immuunsysteem. Mensen kunnen aardappels niet ongekookt eten. Maar wetenschappers denken dat voedsel met veel resistent zetmeel, zoals koude, gekookte aardappelen, peulvruchten en pasta, hetzelfde effect heeft op de weerstand.
Thee Thee gemaakt van yaconbladeren, een gewas afkomstig uit de Andes, bevat stoffen die het glucosegehalte in het bloed verlagen. Mensen met suikerziekte kunnen hiervan veel baat hebben. De wortel smaakt zoet en daarom wordt de siroop als een natuurlijke suikervervanger gebruikt. Maar omdat yacon erg weinig calorieën bevat, word je er niet dik van.Uien Bij het snijden van uien moeten veel mensen huilen. Dat komt omdat er zwavelsulfide vrijkomt dat het oog irriteert. Als reactie gaat het oog tranen, zodat de stof wegspoelt.
Waarschijnlijk raadde oma daarom al aan om bij verkoudheid een doorgesneden ui naast het bed te leggen. Omdat de luchtwegen open blijven, wordt de nachtrust bevorderd. Ook bevat deze smaakmaker veel flavonoïden, die kanker zouden kunnen voorkomen.
Tryptofaan Eet gerust een broodje falafel. Deze vegetarische snack is een stuk gezonder dan een broodje hamburger en je wordt er ook nog eens blij van.
De grondstof voor falafel, de kikkererwt, bevat namelijk het aminozuur tryptofaan. Deze stof speelt een rol bij het aanmaken van serotonine in het menselijk lichaam. Serotine geeft je een kalm, rustig en voldaan gevoel.
Tryptofaan zit ook in kiwi en andere fruitsoorten. In drukke tijden is fruit eten altijd goed. Het lichaam kan wel wat extra vitamine C gebruiken, want stress verlaagt de weerstand. Andere fruitsoorten die naast vitamines ook veel tryptofaan bevatten, zijn (bak)bananen, ananas en pruimen.
Watermeloen Watermeloen is een heerlijk tussendoortje en een dorstlesser, maar ook erg gezond. In watermeloen zit arginine, een stof noodzakelijk bij de opbouw van stikstofmonoxide. Deze stof is goed voor hart en bloedvaten. Het verlaagt de bloeddruk en voorkomt bloedklontering.
Onderzoek wijst uit dat mensen die dagelijks een glas watermeloensap drinken, de hoeveelheid arginine in het bloed met 22 procent kunnen verhogen.
Bovenstaande producten kunnen nuttig zijn als je klachten hebt. Maar pas wel op, niet elke groente of fruitsoort is altijd gezond voor iedereen. Voedselallergie voor onder andere kiwi komt vrij vaak voor. Zorg ook voor variatie in je voeding en ga bij serieuze klachten naar je huisarts.
Vroeger in 'oma's tijd' werden er allerlei huis-, tuin- en keukenmiddeltjes gebruikt om gezondheidsproblemen op te lossen. Tegenwoordig bewijzen onderzoekers wat oma al lang wist. Watermeloen zorgt bijvoorbeeld voor een betere bloeddruk, kiwi's helpen tegen stress, en het eten van groenten en fruit maakt ook je seksleven gezonder. Hieronder nog wat tips.
Spinazie Popeye the Sailorman, wie kent hem niet? De kleine zeeman die na het eten van een blik spinazie in een klap zijn grote vijand buiten westen slaat. Dit berust helaas op een mythe: een onderzoeker had namelijk een schrijffoutje gemaakt.
Later bleek dat er in spinazie tien keer minder ijzer zit dan altijd gedacht. Wel bevat spinazie verschillende soorten vitamines en antioxidanten. Als je spinazie even stoomt en niet doorkookt, blijven de vitamines goed behouden.
Aardappel Aardappels zijn een bron van vitamine B en C en mineralen. Onderzoek bij varkens laat zien dat rauwe aardappels goed zijn voor het immuunsysteem. Mensen kunnen aardappels niet ongekookt eten. Maar wetenschappers denken dat voedsel met veel resistent zetmeel, zoals koude, gekookte aardappelen, peulvruchten en pasta, hetzelfde effect heeft op de weerstand.
Thee Thee gemaakt van yaconbladeren, een gewas afkomstig uit de Andes, bevat stoffen die het glucosegehalte in het bloed verlagen. Mensen met suikerziekte kunnen hiervan veel baat hebben. De wortel smaakt zoet en daarom wordt de siroop als een natuurlijke suikervervanger gebruikt. Maar omdat yacon erg weinig calorieën bevat, word je er niet dik van. bron; gezondheidsnet.rnews.be