Tip Vitamine B zorgt ervoor dat we energie krijgen en draagt bij aan een goede spijsvertering. Net als vezels. Volkorenproducten, kalkoen en peulvruchten zitten er vol mee! bron; telegraaf
Broodje zalm tegen rimpels
Broodje zalm tegen rimpels
100 g zalm ~ visbouillon ~ 1tl lijnzaadolie ~ 50 ml yoghurt ~ ca. 10 kappertjes ~ 1 sjalotje, gesnipperd ~ fijngesneden bieslook ~ 1 tomaat ~ volkorenbolletje
Pocheer de zalm in de visbouillon en laat dit uitlekken. Prak de zalm met de lijnzaadolie, yoghurt, kappertjes, het sjalotje en de bieslook. Besmeer een volkorenbolletje met het zalmmengsel, leg er plakjes tomaat op en dek af met het kapje.
BEREIDING 15 minuten
Tip Zalm, haring en andere vette vissoorten zijn rijk aan omega-3 vetzuren. Goed tegen rimpels en voor een goede vetbalans van de huid, net als lijnzaadolie. bron;telegraaf.nl
Kook de broccoli beetgaar, snij de abrikozen en de appel in stukjes. Maak de waterkers schoon. Roer een dressing van de mosterd, honing, balsamicoazijn, olijfolie, groene thee, peper en zout en schep de waterkers erdoor.
Verdeel de plakjes rookvlees en de broccoliroosjes over 2 borden. Leg de salade erop en verdeel de partjes rode appel, fijngesneden gedroogde abrikozen en fijngesneden bieslook er over.
BEREIDING 20 minuten
Tip Tijdens het kauwen van onder andere abrikozen en broccoli komen er enzymen vrij die bijdragen aan een gezond en sterk immuunsysteem. Goed kauwen dus! bron; telegraaf.nl
Frisse smoothies & Shakes Heerlijk en makkelijk
Heerlijk en makkelijk
Frisse smoothies & Shakes
Verfrissend, gezond en lekker. Laat de smoothies en shakes deze zomer vooral niet lopen.
Met een zomerse smoothie of shake zet je binnen enkele minuten een combinatie van lekker en gezond op de terrastafel.
Een stevig ontbijt of juist een zoete versnapering in de namiddag, je kunt het zo gek maken als je zelf wilt.
Blender en boodschappen
Soms is het zo simpel: Je kiest een handige blender, een aantal smakelijke producten en de wereld van verrassende smoothies en shakes opent zich voor je.
Houd de volgende tips in je achterhoofd tijdens het mixen en mengen van de lekkerste recepten.
1 Kies een blender met verschillende standen
Het liefst met een glazen kan zodat je precies kunt zien wat er zich binnenin afspeelt. De beste blenders bieden je de mogelijkheid om te mixen en ingrediënten toe te voegen op hetzelfde moment.
2 Ruik je fruit dan komt het goed
Ruik even aan het fruit voordat je tot een aankoop overgaat. Ruik je niets, dan is de kans groot dat er ook weinig smaak aan de vrucht zit.
3 Vries het fruit eerst even in
Zo krijg je een stevige, verfrissende en romige smoothie of shake. Snijd aardbeien, perziken en bananen in schijven, verdeel ze over een bakblik en vries ze gedurende 1,5 uur in.
4 Gebruik light roomijs
Het zorgt voor een heerlijke smaak. Laat het ijs eerst ongeveer 10 minuten op kamertemperatuur staan, zodat de smoothie of shake wel vloeibaar en dus drinkbaar wordt.
5 Decoreer je shake of smoothie
Gebruik papieren parapluutjes, plastic cocktailversiersels en gekleurde rietjes om je drankje op een calorieloze manier op te leuken.
Gewoon uitproberen
We kunnen nu nog eindeloos uit de doeken doen waar smoothies en shakes vandaan komen (Amerika) en waarom ze zo gezond zijn (door de toevoeging van vitaminerijke vruchten en eventueel calciumrijke melk, yoghurt of ijs), maar waarom tijd verdoen terwijl er iets lekkers op tafel kan worden gezet? Probeer en experimenteer! Met de onderstaande recepten geven we alvast een voorzetje.
Chocolade shake
2 glazen
Ingrediënten:
250 ml magere chocolademelk
1 koffielepel vanille extract
2 el cacaopoeder ongezoet
2 el suiker
1 beker ijsklontjes
Instructies
Doe alle ingrediënten in de blender, mix tot een glad mengsel en verdeel over 2 glazen.
Milkshake aardbei
2 glazen
Ingrediënten:
150 gram aardbeien, in schijfjes gesneden
125 ml magere melk
2 el yoghurt naturel, 0% v.g., kort opgevroren in de vriezer
Muntblaadjes
Instructies
Doe het fruit, de melk en yoghurt in de blender, mix tot een glad mengsel en verdeel over 2 glazen. Garneer met de muntblaadjes.
Ananas-kokos smoothie
4 glazen
Ingrediënten:
480 gram ananas, uit blik, op eigen sap (maar uitgelekt) en in blokjes
200 ml sinaasappelsap (geconcentreerd)
125 ml kokosmelk ofkokosmelk light
1 glas ijsklontjes
Instructies
Doe alle ingrediënten in de blender en mix tot een gladde massa ontstaat. Voeg extra ijsblokjes toe om de massa iets dikker te maken. Verdeel de mix over 4 hoge glazen en serveer. bron; telegraaf.nl
Tapasroute aan de Costa del Sol
Tapasroute aan de Costa del Sol
Patatas bravas (aardappeltjes met pittige tomatensaus), gambas con ajo (gamba's in knoflookolie gebakken), tortilla de piemento (tortilla met paprika) en champiñónes marinar (gemarineerde champignonnetjes). Allemaal Spaanse tapas om je vingers bij af te likken. En waar kun je die nu beter eten dan in Spanje. De Fuengirola de Tapas is een gastronomische route die je langs de beste 49 tapasrestaurants van de gelijknamige plaats aan de Costa del Sol leidt. Bij de lokale VVV kun je een folder halen waarin de route staat.
'Cocaine', een energiedrankje dat twee keer zoveel cafeïne als Red Bull bevat, veroorzaakt heel wat ophef in Groot-Brittannië. Gezondheidsexperts waarschuwen dat het gebruik ervan gevaarlijk is en zeker voor jongeren.
Verboden Het energiedrankje 'Cocaine' heeft hetzelfde effect op je lichaam als het drinken van twee Red Bulls, het drankje bevat geen alcohol en heeft een frisse citroensmaak. In Groot-Brittannië komt het binnenkort op de markt, in België is het (nog) niet verkrijgbaar. Het is vreemd dat de verkoop ervan toegelaten wordt, want een gelijkaardig drankje met de naam 'Cocaine Energy Drink' werd vorig jaar nog verboden in Groot-Brittannië en de Verenigde Staten.
Meerdere drankjes Energiedrankjes zijn populair bij jongeren tijdens het uitgaan. Op zich is het niet zo gevaarlijk want Red Bull bijvoorbeeld, bevat niet zoveel meer cafeïne dan een normale kop koffie. Maar veel jongeren drinken tal van blikjes op een korte tijd. Mensen kunnen verschillend reageren op cafeïne. Sommigen zijn hier heel gevoelig aan, wat betekent dat kleine hoeveelheden al hun bloeddruk verhoogt en hartkloppingen veroorzaakt. Om dezelfde reden werd het 'lichtere' drankje Red Bull al in Noorwegen, Uruguay en Denemarken verboden.
Risico's Ook toonden enkele onderzoeken aan dat de combinatie van teveel energiedrankjes en sport gevaarlijk is. Eerder dit jaar stierf namelijk een 28 jarige motorrijder in Australië aan een hartaanval nadat hij zeven blikjes Red Bull dronk voor een race. Ook waarschuwen experts sinds vorig dat hartpatiënten energiedrankjes moeten vermijden omdat het hun hartslag en bloeddruk gevaarlijk verhoogt. Een Australische studie bewees dat één blik suikervrije Red Bull binnen de zestig minuten schadelijke effecten kan hebben. De wetenschappers gaven 30 jongeren dit drankje en ontdekten dat hun bloed na een uur verdikte, net als dat bij hartpatiënten gebeurd. Ook zouden energiedrankjes voor slecht gedrag bij studenten zorgen. Verschillende Engelse scholen banden daarom Red Bull en een ander drankje dat evenveel cafeïne bevat als zes kopjes koffie.
Koffie is niet risicovol De Britse hartexpert June Davison zegt dat het drinken van gematigde hoeveelheden koffie geen risico inhouden, maar voegde er wel aan toe dat sommige mensen gevoelig zijn aan deze stof en dat het hartkloppingen kan veroorzaken. (ep) bron; hln.be
Gegrilde zeewolf met basilicum, tomaat en mergpompoen
Gegrilde zeewolf met basilicum, tomaat en mergpompoen
Tip :
Mergpompoen is een courgette, ook wel zucchini genoemd, een groente die je kunt oogsten vanaf juli en dit tot in de late herfst!
Benodigdheden :
- voor 4 personen -
600 g zeewolf 4 vleestomaten 100 g tomatenpuree 200 g soepgroenten 8 tomaten (voor soep) 1 steranijs 1 basilicum 1 mergpompoen 1 rucola sjalotten 5 dl witte wijn 50 g ontpitte groene olijven 4 nieuwe aardappelen tijm, laurier, look, olijfolie
Bereidingswijze :
Als voorbereiding: blancheer de vleestomaten en verwijder de schil. Snijd in dikke plakken en schik op een ovenplaat, kruid met peper, zout, olijfolie, look, tijm en laurier. Plaats in de oven gedurende 5 uur aan 100 graden.
Snijd de tomaten fijn, voeg de gesnipperde sjalotten toe en laat opkoken.
Snijd een brunoise van de buitenkant van de mergpompoen. Cutter de groene olijven, de basilicum en wat look. Meng samen met de mergpompoen. Stoof kort in olijfolie met peper en zout.
Voor de jus: stoof de graten en kop van de zeewolf in olijfolie. Voeg soepgroenten, tomaten, witte wijn, steranijs en kruiden toe. Laat goed sudderen, mix en passeer door een fijne zeef.
Bestrijk de zeewolf lichtjes met wat olijfolie. Gril op een zeer warme barbecue.
Draai de aardappelen met aromaten in aluminiumfolie. Gaar op de barbecue.
Leg de tomaten in het midden van een diep bord. Schik daarop de zeewolf met de mergpompoen, wat rucola en de jus. bron; visinfo.be
Paëlla van couscous met pijlinktvis, garnalen, chorizo, erwten en paprika
Paëlla van couscous met pijlinktvis, garnalen, chorizo, erwten en paprika
Tip :
Paëlla, oorspronkelijk een Valenciaans en tegenwoordig typisch Spaans gerecht, bevat als bijzonderste hoofdingrediënten rijst, vis en schaaldieren en groenten. In deze variant gebruiken we couscous in plaats van rijst.
Benodigdheden : - voor 4 personen -
4 kleine inktvisjes 100 g handgepelde garnalen 300 g mosselen 200 g verse erwten 1 sjalot 2 rode paprika 6 sneetjes chorizo 200 g grove couscous of pasta 5 dl bouillon wat saffraan boter olijfolie peper en zout
Bereidingswijze :
Maak de inktvis schoon en was zorgvuldig. Geef kleine sneetjes in het vlees en snijd in reepjes. Kruid. Stoof zeer kort in wat boter
Kook of stoom de mosselen kort en haal uit de schelp. Bewaar de jus apart.
Kook de erwten beetgaar, plons nadien in ijswater. Doe samen met wat bouillon in de blender.
Schil de paprika, stoof met sjalot aan in wat olijfolie. Mix in blender.
Snijd 4 sneetjes chorizo in brunoise. Zet de andere in wat olijfolie op lage temperatuur op.
Kook de couscous gaar in gezouten water. Meng met wat olijfolie en weinig saffraan.
Plaats een cirkel op het bord, schik hierin alle ingrediënten met de garnalen wild door elkaar. bron; visinfo.be
Roze garnalen met groene kerrie (gaeng kheow wan goong)
R
oze garnalen met groene kerrie (gaeng kheow wan goong)
Ingrediënten
Voor 4 : 450 g rauwe roze garnalen 1 takje citroengras 4 limoenblaadjes* of 1 el limoenraspsel 1,5 el plantaardige olie 2 el Thaise groenekerriepasta 2 el lichte vis- of sojasaus 2 tl suiker 400 ml kokosmelk uit blik 1 handjevol gesneden basilicumblaadjes
Pel de garnalen en gooi de schalen weg. Neem een puntig mesje en verwijder het donkere darmkanaaltje aan de rugzijde van de garnalen. Was de garnalen met koud water. Spoel ze goed af en leg ze op keukenpapier te drogen.
Schil het takje citroengras tot aan de zachte, wittige kern. Snij deze fijn. Snipper de limoenblaadjes.
Laat een wok of een grote sauteerpan flink heet worden op hoog vuur. Giet er de olie in en voeg de kerriepasta toe. Sauteer gedurende 2 minuten. Voeg het citroengras, de limoenblaadjes of citroenraspsel, de vissaus, de suiker en de kokosmelk toe. Zet op een laag pitje en laat 5 minuten doorpruttelen.
Doe er vervolgens de garnalen bij en laat nog een 5-tal minuten op het vuur staan. Roer af en toe. Voeg, zodra de garnalen gaar zijn, de basilicumblaadjes toe en meng alles goed door elkaar. Schep op een bord en dien meteen op.
* De limoenblaadjes die in de keuken gebruikt worden zijn die van de Kaffir lime (Citrus hystrix). In combinatie met citroengras vormen ze een van de grote klassiekers uit de Thaise en Zuidoost-Aziatische keuken en brengen ze bijvoorbeeld soepen, salades en kerriegerechten op smaak. Neem wel altijd verse en zo jong mogelijke blaadjes, want die zijn het makkelijkst te verteren. U kunt ze eventueel vervangen door limoenraspsel.
Afgelopen vrijdag werd in Keulen de vijfde editie van het World Latte Art Championship georganiseerd door de SCAE (Speciality Coffee Association of Europe). Een landgenoot, Peter Hernou, ging er met de wereldtitel lopen, zo melden SCAE-België en de vzw Belgian Coffee Education trots.
Kunst met melk Bij "latte art", letterlijk kunst met melk, worden met melkschuim tekeningen aangebracht op een perfect gezette espresso. Peter Hernou mag zich minstens een jaar lang wereldkampioen in deze discipline noemen. Ook in andere disciplines waren ereplaatsen weggelegd voor landgenoten. Zo won Bart Van Sanden zilver in het "cuptasting". Daarbij moet uit drie kopjes koffie, waarvan er twee identiek zijn, het vreemde kopje gehaald worden.
Brons Violeta Leci werd vierde bij het zetten van Turkse koffie (cezve of ibrik). Voor Ronny Billemon was er een achtste plaats in de discipline "coffee in good spirits", waarbij onder meer twee identieke Irish coffees moeten worden geserveerd. En Rob Berghmans van espressobar Caffé Nation in Antwerpen kreeg voor uitzonderlijke verdiensten in de koffie een "Award for Hidden Treasures". Een optelsom van die knappe resultaten leverde België tot slot ook brons op in het landenklassement. (belga/gb) bron; hln.be
Genieten van chocolade zonder calorieën
Genieten van chocolade zonder calorieën
Le Whif beweert de oplossing te zijn voor vrouwen op dieet die snakken naar zoete lekkernijen. Het is een staafje waaraan je net zoals bij een sigaret moet trekken. Zo krijg je een chocoladesmaak in de mond zonder dat je calorieën opneemt.
Hongergevoel stillen De fabrikant ontwikkelde vier verschillende smaken, je hebt gewone chocoladesmaak en chocolade met een vleugje munt, framboos of mango. De uitvinder van het product is David Edwards, een professor aan de universiteit Harvard. Volgens hem is het de perfecte manier om je hongergevoel te stillen of om toch van chocolade te genieten bij je koffie als je op dieet bent."Whiffing, het inhaleren van de chocolade, past perfect in deze moderne maatschappij. De laatste jaren eten we vaker kleinere porties, waardoor het steeds meer op ademen begint te lijken. Dat was het uitgangspunt voor deze uitvinding die gastronomie en wetenschap combineert", aldus de professor.
Voor- en tegenstanders De reacties op Le Whif zijn uiteenlopend. Sommigen vinden het de ideale manier om toch van zoete snacks tijdens het diëten te kunnen genieten, anderen zeggen dat het nooit de sensatie van echte chocolade kan evenaren. Wil je het zelf proberen dan kun je Le Whif hier bestellen, je betaalt 9,95 euro voor 6 exemplaren. (ep) bron; hln.be
Originele pizzabereidingen
Originele pizzabereidingen
Niets zo heerlijk als een pizza. De mediterraanse geur doet je wegdromen naar warmere oorden, en het smakenpallet is ronduit indrukwekkend. Wij helpen je graag een handje op weg en zetten enkele heerlijke, originele pizzabereidingen op een rijtje!
Pittige pizza met ansjovis en ricotta
Ingrediënten :
300 g bloem voor wit brood 1 zakje gedroogde gist of 15 g verse gist 1 ei 1 mespunt zeezout 120 ml lauw water 2 eetlepels olijfolie 100 g ricottakaas 120 g ansjovisfilets 1 mespunt cayennepeper 2 eetlepels olijfolie 1 koffielepel verse geritste tijm
Bereiding :
1 Maak een kuiltje in de bloem en strooi het zout errond. Meng de gist met het lauwe water en breek het eitje in het kuiltje in de bloem. Voeg het water en de olijfolie bij het ei en werk de bloem door het vocht. Als het deeg te korrelig is, voeg dan wat water toe. Is het te nat en kleverig, voeg dan wat bloem toe... Kneed minimum 10 minuten tot een stevig deeg.
2 Bestuif het werkblad met de bloem en kneed het deeg vervolgens nogmaals 10 minuten.
3 Maak een keukendoek vochtig en leg dit over het deeg. Laat ongeveer 30 minuten rijzen.
4 Verwijder de keukendoek, bestuif het deeg met wat bloem en sla het plat. Bestuif het werkblad en de deegrol met wat bloem en rol het deeg uit van het midden naar buiten toe. Draai het regelmatig rond zodat je een mooie, ronde platte schijf bekomt. Leg het deeg op een bakplaat.
5 Meng de ricotta met de cayennepeper en de olijfolie en verspreid dit over de pizzabodem, schik de ansjovis erop en bestrooi met wat verse geritste tijm.
6 Verwarm de oven voor op 200°C en bak de pizza af in 15 à 17 minuten.
Kabeljauwpizza met tomaat, spinazie en drie kazen
Ingrediënten :
800 g witte bloem 35 g verse gist 10 g zout 1/2 l water 35 ml olijfolie 400 g kabeljauwfilet ontgraat 2 eetlepels olijfolie 1 afgestreken eetlepel provençaalse kruiden 1 eetlepel tomatenpuree 10 tomaten 1 teentje knoflook 400 g spinazie 125 g blauwe kaas 50 g mozzarella 50 g parmezaan
Bereiding :
1 Voor bereiding van pizzadeeg: meng het lauwe water met de gist en meng dit alles onder de bloem. Voeg het zout en de olijfolie toe en meng alles tot een stevig deeg, voeg indien nodig nog een weinig bloem toe als het deeg te vochtig blijkt. Laat het deeg 30 minuten rijzen en klop het plat. Rol 4 bolletjes van het deeg en laat het een tweede keer rijzen. Rol ze uit tot een ronde vorm en maak een pizza.
2 Mix de tomaten en doe ze door een fijne zeef. Laat het tomatensap inkoken met de tomatenpuree tot een saus en breng op smaak met peper, zout, Provençaalse kruiden en de olijfolie.
3 Was de spinazie en zwier droog. Stoof de spinazie kort aan in een weinig olijfolie en roer erdoor met een teentje knoflook dat je op een vork prikt. Kruid met peper en zout en koel de spinazie snel af.
4 Snijd de kabeljauwfilet in plakjes en meng met een beetje olijfolie.
5 Bestrijk de pizzabodems met de tomatensaus en verdeel er de kabeljauw, spinazie en de 3 kaassoorten over. Bak de pizzas in een voorverwarmde oven op 180°C à 200°C en dien op.
Pizza met kip, chorizo, venkel, aubergine, courgette en tomaat
Ingrediënten :
2 kippenbillen 1 bol buffelmozzarella (125 g) 10 dunne sneetjes chorizo 1 aubergine peper van de molen en zout 1 koffielepel balsamico 1 teentje look geperst 1 koffielepel tijm 1 koffielepel rozemarijn 1 courgette 1 sjalot fijngesnipperd 1 koffielepel gedroogde basilicum 1 venkelknol 1 gezouten ansjovis sap van 1/2 citroen 1 courgette 20 kerstomaten voor het pizzadeeg 1 kg bloem 450 g water 1 dl olijfolie 40 g gist 20 g zout
Bereiding :
1 Meng de bloem met gist en het lauwe water. Voeg daarna het zout en de olijfolie toe. Kneed het deeg met bebloemde handen tot het goed elastisch is. Rol het deeg tot een bal en laat het ongeveer 2 uur rijzen onder een doek of tot het in omvang verdubbeld is. Verdeel het deeg in vier gelijke delen en rol elk deel rond uit.
2 Snijd het rauwe vlees van de kippenbillen en snijd het in dunne plakjes.
3 Schil de aubergine en stoof deze in olie met peper, zout en een geutje balsamico. Voeg er de helft van de look, en de tijm en rozemarijn aan toe. Pureer alle ingrediënten in de keukenrobot.
4 Schil de courgette. Snijd ze in stukjes. Stoof ze in olie met de fi jngesnipperde sjalot en de basilicum. Pureer alle ingrediënten in de keukenrobot.
5 Snijd de venkel in stukjes. Stoof deze in olijfolie met de rest van de look, het citroensap en de ansjovis. Pureer alle ingrediënten in de keukenrobot.
6 Leg de kerstomaten 10 seconden in kokend water en dompel ze dan meteen onder in ijskoud water. Verwijder met een mesje de schilletjes van de tomaten. Leg ze in een diep bord en giet er olijfolie over, kruid met peper en zout. Laat ze 15 minuten marineren en laat ze vervolgens uitlekken op keukenpapier.
7 Verwarm de oven voor op 220°C. Leg de deegbodems op een bakplaat en bak ze 10 minuten. Bestrijk de bodems met de drie purees. Schik er de stukjes kip op, stukjes chorizo, kerstomaten, stukjes mozzarella. Laat de pizza nog 10 minuten bakken.
Pizza met witloof spek en verse kaas
Ingrediënten :
1 pizzabodem 100 g verse kaas 50 g zure room 100 g gerookte spekblokjes 4 stronken grondwitloof peper van de molen zeezout olijfolie
Bereiding :
1 Plooi de randen van de pizzabodem dubbel.
2 Roer de verse kaas los met de zure room, kruid met peper en zout en bestrijk hiermee de pizzabodem.
3 Verwijder de kern van het witloof en snijd het witloof in reepjes, kruid met peper en zout en besprenkel met olijfolie.
4 Bak de spekblokjes kort aan in een pan met een weinig olie, voeg het witloof toe en laat het even meekleuren. Verdeel alles over de pizzabodem.
5 Zet de pizza in een voorverwarmde oven van 200 °C en laat ongeveer 14 minuten bakken. bron; gva.be
Belgen verzot op exotische fruitsoorten
Belgen verzot op exotische fruitsoorten
Ananas, mango, passievruchten, ... Belgen zijn verzot op exotische fruitsoorten. Vooral in allerlei sapjes vinden ze ze heerlijk smaken. Dat blijkt uit een rondvraag van Sara Sabbe aan de Universiteit van Gent.
De smaak van exotische vruchten is de belangrijkste drijfveer om dergelijke sapjes te kopen en te consumeren. Als grootste barrière geven Belgen de hoge prijs en onbekende ingrediënten aan. Wat echter opvalt, is dat tropische vruchten meteen als 'gezond' beschouwd worden. Informatie over de voedingswaarden betekenen bijna niets voor de Belgische consumenten. bron; gva.be
Vis bereiden was nog nooit zo simpel
Vis bereiden was nog nooit zo simpel
Geef toe: een grote vis in mootjes hakken, dat is zonde. Daarom heeft Demeyere een ovale vispan ontwikkeld met royale afmetingen, 45 cm lang, 24 cm breed. Zo kan je gemakkelijk een grote vis in zijn geheel bereiden. De antikleeflaag en de zijdelings geplaatste handvatten zorgen voor extra gebruiksgemak. Resultaat is een indrukwekkende vis, gebakken, gepaneerd, met groenten gegarneerd Onnodig om bij je tafelgasten naar complimentjes te hengelen!
De ovale vispan van Demeyere is vervaardigd van een 7 lagenmateriaal, 3 mm dik, tot aan de rand voor een optimale warmtegeleding ovr de ganse oppervlakte van de pan. Met de ingenieuze Excalibur®-antikleeflaag is het heel gemakkelijk om zeer zachte of gepaneerde vissen in hun geheel te bakken. Bovendien heb je weinig of geen margarine of olie nodig voor een prachtig én gezond resultaat.
De vispan van Demeyere is geschikt voor alle vuren, inclusief inductie. Bij het bakken op een fornuis, kan je de pan op twee bekken zetten. Je kan de vispan ook probleemloos in de oven gebruiken tot 250°. Alleen moet je erop letten dat je de pan niet onder de grill plaatst, omdat je dan de antikleeflaag kan beschadigen. De zijdelings geplaatste handvatten zijn een even slimme als handige innovatie: je kan de grote vispan nu gemakkelijk in en uit de oven nemen.
Adviesverkoopprijs: 169 euro Afmeting: Ø 45 x 24 x 4,5 cm bron; gva.be
Bananen helpen tegen wratten en katers
Bananen helpen tegen wratten en katers
Wie last heeft van een vervelende wrattenplaag of zichzelf vaak vervloekt vanwege zijn bonkende kater na een avondje stappen kan nu zijn heil zoeken bij bananen. Deze fruitsoort zou namelijk vol antivirale stoffen en magnesium waardoor deze kwaaltjes voorkomen worden. Dat blijkt uit een Brits onderzoek.
De binnenkant van bananen zitten vol antivirale stoffen die ervoor zorgen dat het fruit niet begint te rotten. Deze stoffen zouden echter ook een heilzame werking hebben bij het verwijderen van kleine wratjes. Hierbij geldt: hoe rijper de banaan, hoe sterker de antivirale werking.
Ook katers kunnen met enkele bananen bestreden worden. Het hoge magnesiumgehalte zou er namelijk voor zorgen dat kloppende hoofdpijn weggenomen wordt, de bloedvaten ontspannen worden en je lichaam een energieboost krijgt.
bron;gva.be
Belg eet weer meer aardappelen en rijst
Belg eet weer meer aardappelen en rijst
Belgen eten steeds meer aardappelen en rijst door de economische crisis. Volgens het Vlaams Centrum voor Agro- en Visserijmarketing (VLAM) kiest de consument weer voor de zogenaamde 'maaltijddragers'.
Sinds juni 2008 is er een duidelijke overgang van kant-en-klaarmaaltijden naar maaltijddragers. "In de eerste jaarhelft tekende de aankoop van de traditionele verse kant-en-klaarmaaltijden nog een maandelijkse groei op. In juli viel die groei terug op nul. Daarna werden negatieve cijfers voor die categorie opgetekend. In oktober 2008 werd met -14.2 procent een dieptepunt bereikt", aldus het VLAM.
Vers
Vanaf april kenden de maaltijddragers groeicijfers tot +20 procent in oktober. Belgen kochten in 2008 ook meer verse ingrediënten: "De aankopen van verse groenten groeiden vorig jaar met 7 procent. Vers vlees steeg met bijna 2 procent en vers gevogelte zelfs met ruim 4 procent."
Ontbijtgranen (-2.2 procent), yoghurt (-2.4 procent) en verse vis en schaaldieren (-3.8 procent) werden in 2008 ook minder gekocht dan het jaar daarvoor. bron; gva.be
Paradijs voor een prikje
Paradijs voor een prikje
De zeilboten van de mensen op Lamu, de dhows, zijn typerend voor deze strook aan de Indische Oceaan.
Rust en paradijselijke stranden, het zijn twee troeven van Lamu.
Een van de vele smalle straatjes in de oudste Swahili-nederzetting.
Veruit het mooiste hotel in Lamu Town is Lamu House.
Voor wie rust zoekt, is Lamu, een klein eilandje aan de noordkust van Kenia, ideaal. En je bent in goed gezelschap, want ook Mick Jagger komt er uitpuffen en Caroline van Monaco heeft er een huis. Zeker na een inspannende safari is het goed toeven in dit paradijsje van rust en kalmte. En dat kan tegen verrassend democratische prijzen.
Lamu is een ideaal eilandje om enkele dagen te verblijven in combinatie met een safari in het binnenland van Kenia. Sinds 2001 is Lamu Town Unesco-werelderfgoed. Het stadje is dan ook de oudste en best bewaarde Swahilinederzetting van Oost-Afrika. Je krijgt een prachtig uitzicht op de huizen aan de kustlijn vlak nadat je geland bent op Manda, een eilandje dat door enkele mangroves en een smal kanaal van Lamu gescheiden is.
Eenmaal aangemeerd moet je te voet naar je hotel, want op Lamu zijn geen verharde wegen en rijden geen wagens - op enkele driewielerambulances na. Ezels maken hier de dienst uit. Het eiland herbergt in totaal 5.000 lastdieren. Er is zelfs een ezelhospitaal.
In de smalle straatjes word je voortdurend gegroet door mannen in lange witte gewaden en vrouwen die van kop tot teen gehuld gaan in zwart. Lamu is islamitisch, bijna elke 50 meter kom je een moskee tegen en tijdens het gebed lopen ze allemaal vol.
Zeker zo mooi zijn de oude huizen die verrassend goed bewaard zijn gebleven. Vooral de deuren zijn vaak pareltjes van houtsnijwerk en typisch voor de oude Swahilicultuur. Om daar iets meer over te weten te komen is het Lamu Museum de perfecte stopplaats.
Wie iets van de huidige cultuur wil opsnuiven, moet zijn vakantie op Lamu boeken tijdens een van de grote festivals. Wij waren er tijdens het Maulid Festival, een vierdaagse die de geboorte van de profeet Mohammed herdenkt. Dat gebeurt uiteraard met religieuze diensten, maar ook met schitterende Arabische gezangen, hilarische ezelraces en superspannende zeilwedstrijden.
De zeilboten van de mensen op Lamu, de dhows, zijn dan ook typerend voor deze strook aan de Indische Oceaan. De meeste hotels en pensions hebben hun eigen boten, maar wie wil onderhandelen met jonge 'kapiteins' die op straat hun tochtjes aanbieden, kan een slagje slaan. Zo boekten we een privésnorkeltrip naar een prachtig koraalrif, inclusief visbarbecue op een verlaten, met palmbomen omzoomd strandje voor slechts 50 dollar (37,5 euro). We dobberden 8 uur door de mangroves en op de golven van de Oceaan. Nooit was het paradijs zo goedkoop.
Goedkoop eten Ook de restaurants in Lamu Town zijn erg laaggeprijsd. De viscurry's zijn onovertroffen in al hun eenvoud. Omdat de inwoners moslim zijn, staat er geen alcohol op de meeste kaarten. Wie graag een wijntje lust bij zijn verse kreeft, raden we Lamu House aan of het Peponi Hotel in Shela, slechts enkele minuutjes met een motorbootje van Lamu Town. Al nemen romantische zielen uiteraard een dhow, met die prachtige, witte zeilen de zonsondergang tegemoet.
Mooiste hotel is van Vlamingen Veruit het mooiste hotel in Lamu Town is in handen van Vlamingen. Frank Feremans (48) en zijn vrouw Marianne (46) namen enkele maanden geleden Lamu House over, een charmant, 10 luxueuze kamers tellend hotel aan de kustlijn. «Ik heb meteen een nieuw, groter zwembad laten aanleggen», zegt Frank. «Het restaurant hebben we verplaatst naar een sfeervol terras aan de voorkant en de keuken hebben we naar een hoger niveau getild. Voor gasten die willen duiken, snorkelen of vissen, hebben we drie boten.»
Het Vlaamse echtpaar woont al jaren in Afrika. «Ik ben afkomstig van Schoten», zegt Frank. «Maar ik heb altijd zaken gedaan op het zwarte continent. Om uit te rusten kwam ik wel eens naar Lamu. We werden verliefd op dit hotel en toen het te koop stond, hebben we niet lang getwijfeld.»
Lamu House: http://www.lamuhouse.com, tel. 00254/42 63 34 91, kamers vanaf 125 euro per nacht met ontbijt. Goedkoper overnachten kan in Jannat House (http://www.jannathouse.com, tel. 00254/42 63 34 14). Daar betaal je 60 euro voor een dubbele kamer.
Praktisch Erheen: met KLM vanuit Brussel via Amsterdam naar Nairobi (Jomo Kenyatta International Airport) voor 635 euro p.p. Van Nairobi (Wilson Airport) naar Lamu (Manda Island) met Air Kenya voor 200 euro p.p. Beste periode: onze zomer. Documenten: internationaal paspoort en visum dat kan gekocht worden bij aankomst op de luchthaven (50 US dollar). Gezondheid: malariatabletten, inspuiting tegen gele koorts aan te raden, goede muggenmelk, immodium en zonnecrème (http://www.itg.be). Info:http://www.magicalkenya.com
De ezelrace maakt deel uit van het Maulid Festival. bron; hln.be
Saoedi's verlekkerd op hamburgers van kamelenvlees
Saoedi's verlekkerd op hamburgers van kamelenvlees
Het is aanschuiven geblazen in een fastfoodrestaurant in Saoedi-Arabië. De Saoedi's zijn helemaal weg van een nieuwe lekkernij, hamburgers gemaakt van kamelenvlees. Een specialiteit als kamelenlever staat er al langer op het menu maar de hamburgers worden er nog feller gesmaakt. "De Saoedi's zijn gewoon gek van kamelenvlees, het was gewoon zaak om met iets nieuws op de proppen te komen", zegt Saleh Quwaisi van het restaurant Local Hashi Meals in de hoofdstad Riad.
Lekker en gezond Ook Walid Sanchez ziet dat de kamelenburgers een groot succes zijn. Hij is de drijvende kracht achter een online voedingketen. Volgens experten is kamelenvlees lekker en gezond omdat het weinig vet bevat. "De mensen hier houden van kamelenvlees maar niemand eerder pakte uit met de kamelenburgers. Ze verkopen als zoete broodjes." De klanten van het restaurant in Riyad zijn al helemaal weg van de nieuwe lekkernij. "Ik heb het geprobeerd en was meteen verkocht", zegt Mohammed Naghi. "Het smaakt lekker en bovendien zijn de burgers gezond. Het kamelenvlees bevat weinig vet", weet hij. Ahmad al-Okaili bestelt maar wat graag kamelenburgers voor zijn kinderen. "Het is een schitterend initiatief van dit restaurant. Ze waren de eerste en het is een succesnummer geworden."
Kamelen populair Hoewel de oliedollars van Saoedi-Arabië een van de meest welvarende landen gemaakt heeft, blijft de traditionele kameel er een centrale rol spelen. Het dier met bulten maakte een belangrijk deel uit van de geschiedenis en dat blijkt ook uit de taal. De Saoedi's hebben veertig termen voor alles wat kamelen te maken heeft. Vandaag blijven ook de kamelenraces nog razendpopulair en het levert winnaars miljoenen oliedollars op. (vsv) bron; hln.be
27-06-2009
Op vel gebakken makreel met asperges en parmentier van witte kool
Op vel gebakken makreel met asperges en parmentier van witte kool
U kunt dit gerecht natuurlijk met elke vissoort klaarmaken: wijting, pieterman, poon, roodbaars, tongschar...
Benodigdheden : - voor 4 personen -
4 gefileerde makrelen 1 witte kool 3 aardappelen (franceline) 2 bundels asperges 100 g boter 1/2 dl olijfolie sap van 1/2 citroen nootmuskaat peper en zout (Sel de Guérande) kervel
voor de saus: 1 wortel 1 rode paprika 1 courgette 2 eetlepels balsamico-azijn 2 eetlepels frambozen-azijn 2 eetlepels Xérès-azijn
Bereidingswijze : (15 + 30 minuten)
De nerven uit de witte koolbladeren verwijderen. De kool zeer fijn snijden, aanstoven in olijfolie en kruiden met peper, zout en nootmuskaat.
De aardappelen in de pel gaarkoken, pellen en met een vork pletten. De boter er onder mengen, kruiden met peper, zout en nootmuskaat en de witte kool er onder spatelen.
De asperges schillen met een dunschiller en opbinden. Een liter water lichtjes zouten, het sap van een 1/2 citroen toevoegen en aan de kook brengen. Op zacht vuur de asperges erin gaarkoken gedurende 10 minuten.
Voor de saus: de wortel, paprika en courgette in kleine dobbelsteentjes snijden. Alles in olijfolie krokant bakken en koud laten worden. De balsamico, frambozenazijn en Xérès azijn mengen en de beetgare groenteblokjes eraan toevoegen. Op smaak brengen met zout en peper en 15 minuten laten marineren.
De makreelfilets langs beide zijden goudbruin bakken
Voor een feestelijk bord: plaats een ring van 8 cm diameter op het bord, snijd de asperges overlangs middendoor en plaats ze met de platte kant tegen de binnenkant van de ring. De ring opvullen met de parmentier van witte kool, goed aandrukken en de ring wegnemen, de asperges blijven mooi rechtop staan. De makreelfilets met het vel bovenaan kruisgewijs onder de aspergekrans schikken. De saus er rond lepelen en de krans versieren met een bosje kervel. bron; visinfo.be
26-06-2009
Eten & drinken; De Limburgse keuken
Eten en drinken
De Limburgse keuken is niet te versmaden. Zowel de Limburgse streekgerechten en producten als de gerechten die je op je bord krijgt in de vele restaurants, taveernes en cafeetjes zijn werkelijk om duimen en vingers bij af te likken. Hasselt, niet voor niets de hoofdstad van de Smaak, is rijk aan restaurants, brasseriën en grand-cafés. Ook buiten de hoofdstad zijn tal van uitstekende restaurants te vinden. De Mijnstreek is dan weer befaamd voor zijn multiculturele keuken. De gastarbeiders brachten hun plaatselijke keuken mee naar Limburg. Shoarma, pizza, Grieks, De mediterrane en andere gerechten zijn er even lekker als in de landen van herkomst.
Met eenvoudige ingrediënten worden in Limburg de heerlijkste streekgerechten en producten klaargemaakt. De variatie loopt gelijk met de geografische indeling van Limburg: fruit in Haspengouw, boekweit in de Limburgse Kempen, zuurkool in het Maasland en Forelspecialiteiten in de Voerstreek. Proef zeker ook eens de Limburgse vlaaien, lekkere appel- of perenstroop, een typisch Maaseikse knapkoek, Haspengouwse fruitstamppot of Voerense trip.
En natuurlijk worden in Limburg ook de dorstigen gelaafd. Van verfrissend fruitsap over lekkere wijnen tot bieren in alle mogelijke gradaties en soorten. In Limburg kan je je dorst lessen op verschillende manieren. Limburg heeft dankzij de Achelse Kluis zelfs een echte Trappist in huis. En laten we zeker ook de Hasseltse jenever niet vergeten. Ga in het Nationaal Jenevermuseum gerust eens proeven en ontdek zelf waarom we de jenever zo lekker vinden.
TIP: aan cafés en horecazaken met speciale faciliteiten voor fietsers werd een speciaal fietslabel toegekend. In die fietscafés kan je tijdens je fietstocht terecht voor een lekkere hap of een verfrissend drankje. Een overzicht van de Limburgse fietscafés vind je door HIER te klikken.
SURFTIP: op de site van Vlaanderen Lekkerland vind je nog veel meer informatie over de Limburgse en andere streekproducten en -gerechten. Surf naar www.vlaanderenlekkerland.be.