Eten&Genieten - gezond genieten van eten & drinken
21-03-2010
Varkenshaasje met port
Varkenshaasje met port
benodigdheden voor 4 personen;
4 varkenshaasjes van elk 150g
16 kleine, gebakken aardappelen
1 wortel
1 courgette
1 prei
1 busseltje tijm
1 glas porto
1 sjalot
1 dl bruine kalfsjus
30 g boter
peper en zout
2 eetlepels bloem
1 bakje schoongemaakte tuinkers
Bereiding;
Wentel de stukjes varkenshaas in een weinig bloem. Klop er zoveel mogelijk weer af. Het dunnen laagje bloem zorgt tijdens het tijdens het bakken voor een krokant korstje zodat de sappen in het vlees blijven.
Maak de wortel, courgette en prei schoon, snijd ze in kleine blokjes en stoof deze groenten samen beetgaar in een nootje boter. Kruid met pepter en zout.
Haak nu de varkenshaasjes à point in boter. Kruid met peper en zout en gooi tijdens het braden veel tijm bij het vlees. Reken voor het vlees op een baktijd van circa 15 minuten op het vuur of 10 minuten in een warme oven van 230°C.
Oversaus regelmatig met braadjus.
Haal het vlees uit de pan als het gaar is. Prik er niet in en laat het zoals een gebraad even rusten.
Maak ondertussen de jus. Giet het grootste gedeelte van het bakvet weg.
Snipper de sjalot fijn en stoof ze in het braadpannetje waarin de tijm zit.
Giet er de port bij en laat tot 1/3 inkoken. Doe de jus erbij én de sappen die uit het rustende vlees gelopen zijn.
Kruid de saus en giet ze door een zeef over de fijngesneden groenten. Laat nog eventjes doorkoken.
Snijd de filet in nootjes, oversaus en serveer met gebakken aardappeltjes en tuinkers.
Wijntip
Probeer eens wijnen gemaakt van de Cabarnet francdruif, zoals een Saumur Champigny.
bron; siranthonyvandijck.be
Categorie:VLEESGERECHTEN,
Salade van witloof met reepjes gebakken goudbrasem
Salade van witloof met reepjes gebakken goudbrasem
benodigdheden per persoon;
1 filet van goudbrasem
2 mooie stronken witloof
1 eetlepen zonnebloemolie
1 koffielepel sojasaus
1koffielepel gehakte bieslook
1 koffielepel gehakte dille
1 eetlepel olijfolie
1 eetlepel azijn
peper van de molen
4 korreltjes roze peper
8 korreltjes grof zout
1 eetlepel pijnboompitten
1 eetlepel gebakken broodkorstjes
Bereiding;
Snijd het witloof in mooie stukken, niet te klein. Witloof is op zijn best als het structuur heeft. Als we de groente te klein snijden, krijgen we geen vaste vorm meer.
Kruid de groente met een weinig peper en zout en werk er de zonnebloemolie, sojasaus en azijn door.
Snijd de visfilet in reepjes. Verhit de olijfolie in een pan en bak de visreepjes aan.
Schik eerst het witloof op een groot bord, leg er voorzichtig de vis op en werk af met de kruiden, peper, grof zout, korstjes en pijnboompitten. Serveer onmiddellijk.
bron;siranthonyvandijck.be
Categorie:SALADE'S, GEMENGDE SLA, GERECHTEN
Erwtensoep met korstjes
Erwtensoep met korstjes
benodigdheden voor 6 personen;
1 varkenshammetje van 1 kg
1 varkenspoot
250 g gerookt spek in blokvorm
2 Frankfurter worsten
250 g spliterwten
het groene gedeelte van een preistaaf
20 g boter
1/2 ui
1 takje selderij
1/2 aardappel
een takje tijm
2 laurierblaadjes
3 l water
2 sneden wit brood
peper en zout
Bereiding:
Week het hammetje eerst enkele uren in koud, flink gezouten water samen met de varkenspoot. De poot moet zorgen voor de gelatine.
Kook het hammetjes vervolgens samen met de tijm, de laurierblaadjes en de varkendpoot. Na een half uur zacht koken, kunnen het spek en de spliterwten erbij en kan alles samen gaar worden. Reken op ongeveer 2 uur kooktijd in totaal.
Snijd de groenten fijn en stoof ze aan in een klontje boter. Als het hammetje en de poot anderhalf uur hebben gekookt, moegen de groeten erbij. Kruid met peper en zout. Laat dan nog een half uurtje koken.
Haal vlees, tijm en laurier uit de pot. Zet de staafmixer in de soep en pureer fijn.
Als er nog vliesjes van de erwten in de soep drijven, met deze nog even gezeefd worden.
Snijd het brood in kleine stikjes en kleur ze bruin in een warme oven (200°C).
Snijd het vlees in presenteerbare stukjes. Vergeet ook de worstjes niet in dikke schijfjes te snijden en giet er de kokende soep over.
Op het allerlaatste moment komen de warme kortsjes op de soep.
Serveer met flinke sneden beboterd brood.
Wijntip
Schenk er een eenvoudige witte landwijn bij. Een Vin du Pays dOc past hier uitstekend bij.
Schil de aardappel en snijd hem in dikke plakken. Laat ze 8 minuten blancheren in kokend water, uitlekken en afkoelen (dit kan de avond voordien gebeuren).
Snijd het stuk komkommer in flinterdunne rondjes (dat gaat het gemakkelijkst met een keukenschaaf). Kruid de rondjes met peper en zout. Meng ze met de aardappelplakken.
Meng de tomatenpuree met het geperst knoflookteentje. Schaaf de Parmezaanse kaas in schilfers.
Schep de salade op een bord en giet de tomatenpuree eromheen. Bestrooi met de kaasschilfers.
Tip: als u meer tijd hebt, kunt u hiervan een lauwwarme salade maken. Strijk de aardappelplakken dan aan weerszijden in met olijfolie en kruid ze peper en zout. Laat ze aan elke kant 3 minuten roosteren onder de warme ovengrill. Draai ze na anderhalve minuut een halve slag om zodat u een ruitjespatroon krijgt.
Maak op het bord een torentje met afwisselend een laagje komkommerrondjes en plakjes ham. Leg de aardappelplakken omheen en giet hier en daar een lepeltje tomatenpuree. Garneer met de schilfers kaas.
Ingrediënten;
2 aardappelen
1 koffielepel olijfolie
1/3 komkommer
1 blikje tomatenpuree
1 knoflookteentje
100 g rauwe ham (in flinterdunne plakjes)
1 stukje Parmezaanse kaas
peper en zout.
bron; flandria.vlam.be
Categorie:SALADE'S, GEMENGDE SLA, GERECHTEN
Steenbolk met prei en witbier
Steenbolk met prei en witbier
Serveer gekookte aardappeltjes bij deze klassieke ovenschotel van vis met prei.
Benodigdheden : voor 4 personen
4 steenbolkfilets van elk 200 g 8 wit van prei 2 klontjes boter 5 cl witbier 1 eetlepel fijn gehakte platte peterselie peper en zeezout
Bereidingswijze ;
Snijd het wit van prei in stukjes. Doe in een pot en voeg een klontje boter en het witbier toe. Zout.
Zet het deksel op de pot en laat de prei 20 minuten stoven op laag vuur. Roer regelmatig.
Leg de prei in een ovenschotel en spreid uit op de bodem. Leg er de gepeperde en gezouten filets van steenbolk op. Laat 8 minuten garen in de voorverwarmde oven die staat afgesteld op 220°C.
Haal de vis uit de oven. Leg de visfilets voorzichtig op een warm bord. Laat al roerend met een spatel een klontje boter uitsmelten in de prei.
Schep de prei op de borden en leg er de vis op.Bestrooi met de peterselieen serveer.
Tip;kan ook vervangen worden door vaste vis, zoals kabeljauw of zonnevis. Steenbolk of ook wel Scheveniningse wijting genoemd. Kijk eens op een vismarkt daar is deze vis wel tekopen.
Andere talen :
Trisopterus spp., Tacaud, Pout
Voedingswaarde per 100 g :
Energie 355 kJ / 85 kcal Eiwitten 17,0 g Vetten: 0,8 g
Beschrijving :
-Voorkomen en aanvoer De steenbolk is ver verspreid in het oostelijk Atlantisch gebied van Noorwegen tot Senegal, maar minder in de Noordzee. Het betreft meestal een bijvangst van andere demersale visserijen.
-Biologische kenmerken Hij kan maximaal tot 45cm lang worden met een leeftijd van ongeveer 5 jaar. De commerciële aanvoer bestaat meestal uit de lengteklassen 20 tot 25 cm. De lente is de paaiperiode.
-Andere karakteristieken Steenbolk kan u vergelijken met wijting. Hij is wel iets robuuster van vorm. Het visvlees is eveneens te vergelijken met wijting en is, zoals wijting, sterk gewaardeerd bij de kenners in onze vissersgemeenschap.
Was de prei. Snipper de prei en de ui fijn. Klop de eieren los met de kokos, maïs, bloem en het geperste teentje knoflook. Breng op smaak met zout en sambal.
Meng de prei en de ui onder het beslag. Verhit de olie en schep bergjes beslag in de pan. Druk plat en bak aan beide kanten lichtbruin en knapperig. Deze maïskoekjes zijn zowel warm als koud zeer lekker.
Categorie:VOORGERECHTEN, WARME & KOUDE,
Uitstekende B&B in Venetië
Uitstekende B&B in Venetië
B&B Ca'San Rocco ligt op vijf minuutjes wandelen van de Piazzale Roma, de plek waar alle bussen van en naar de luchthaven en het station halthouden. De B&B ligt net buiten het toeristische centrum van Venetië en het is er zeer rustig. Toch ben je erg vlug bij de grote bezienswaardigheden, op tien minuten wandelen ben je bij de Rialtobrug. De familie Cuogo onthaalt haar gasten op een zeer vriendelijke en hartelijke manier.
De kamers zijn prachtig, onze kamer had zelfs een mooi balkonnetje en dat midden in het centrum van Venetië! Op elke kamer is er airco, een koelkastje, televisie, kluisje en een aparte badkamer met wc, douche, bidet en wastafel. De kamer op zich was al indrukwekkend, maar toen kwam het ontbijt... Bij mooi weer kun je op hun dakterras genieten van een lekker vers ontbijt: verse pistolets, ham, kaas, choco en een keuze tussen alle mogelijke soorten koffie, chocolademelk en fruitsappen. Er lag ook vers fruit. We hadden vooraf enkele foto's gezien op het internet, maar de werkelijkheid was nog beter. Het was heerlijk om 's morgens rustig een perfect ontbijt te kunnen nemen tussen de fluitende vogeltjes om daarna volledig uitgerust de drukte in het centrum van de stad te trotseren.
2 courgettes 2 ½ el olijfolie 1 rode ui 1 teen knoflook ½ tl gedroogde oregano 2 pruimtomaten 100 g feta 3 zongedroogde tomaten 6 zwarte olijven 1 el wit broodkruim 2 el tapenade zout en zwarte peper
Bereidingswijze;
Was de courgettes en verwijder het uiteinde met de steel. Snij elke courgette in de lengte in zes dunne plakken. Snij de rest van de courgettes in blokjes. Bestrijk de courgetterepen met olijfolie en rooster ze aan beide kanten onder een hete grill: 5 à 10 minuten.
Snipper de ui en knoflook. Verhit een eetlepel olijfolie in een pan en fruit de ui, knoflook, oregano en courgetteblokjes. Dompel de tomaten onder in kokend water en verwijder de schil en pitjes. Snij het vruchtvlees in blokjes. Snij de feta eveneens in blokjes en hak de tomaten en olijven fijn.
Voeg deze ingrediënten toe aan de ui en courgette. Kruid met zout en peper. Leg een theelepel vulling op een smal uiteinde van elke courgettereep en rol de repen op. Verhit de rest van de olijfolie in een pan en bak het broodkruim goudbruin. Werk de courgetterolletjes af met het broodkruim.
Serveer drie rolletjes per persoon en geef er tapenade bij.
De kippenfilets opensnijden en plat kloppen met een houten plankje.De filets kleuren in boter en bestrooien met peper en zout. Uit de pan halen en de kippenbouillon erin gieten.De scampi pellen en aanbakken in een weinig boter. De gesnipperde knoflook toevoegen en bestrooien met peper en zout. De room toevoegen en even laten inkoken.
De scampisaus door een zeef bij de gevogeltejus gieten.De saus binden met maïszetmeel dat losgeklopt werd in een beetje water.Een kippenlapje op een bord schikken. Er enkele scampi bij leggen en bedekken met de saus.
Bestrooien met fijngehakte peterselie.Enkele groene boontjes er rond schikken die in water werden gaargekookt.
Serveren met hertoginnenaardappelen die in de oven gekleurd werden.
De piepkuikens (laten) ontbenen en daarbij beginnen langs de rugzijde. Ervoor zorgen dat het vel niet wordt beschadigd en dat alle beentjes verwijderd zijn.De karkassen en de beentjes kleuren in wat olie en ze dan bevochtigen met witte wijn en kalfsfond. Het kruidentuiltje toevoegen en het geheel een uurtje zachtjes laten sudderen. De bouillon zeven en laten inkoken tot de gewenste dikte. Afwerken met enkele klontjes koude boter.
De kippenborsten fileren, kruiden met peper en zout en ze zeer fijn vermalen. De eiwitten en de room toevoegen en verder mixen tot het geheel een homogene massa vormt. Deze massa door een fijne zeef wrijven.De boontjes reinigen en de helft van de wortelen in balkjes snijden. Beide groenten beetgaar koken.De piepkuikens op een keukenplank spreiden en ze besmeren met het gemalen kipmengsel. Hierop het gewenste motief maken met de boontjes en de wortelbalkjes.
Het geheel dichtvouwen, in varkensnetjes wikkelen en aan alle zijden bruin bakken in boter. Gedurende 15 minuten in de oven zetten.De broccoli beetgaar koken, de rest van de wortelen in reepjes snijden en glaceren, het witloof stoven en de oesterzwammen mooi bruin bakken.
De groenten bovenaan het bord schikken, het piepkuiken in plakjes snijden en deze onderaan de borden in waaiervorm leggen. Met de saus een mooie boord maken rond de waaier.
bron; skynet.be
Categorie:WILD & GEVOGELTE
Beste olijfolie;Olijfolie van La Boella.
Beste olijfolie; Olijfolie van La Boella.
Olijfolie van La Boella.
De herhaaldelijk bekroonde olijfolie La Boella wordt omschreven als: Intens en evenwichtig met toetsen van amandel.
In het Spaanse La Boella, nabij Tarragona aan de Middellandse Zee, worden drie olijvenvariëteiten gekweekt: arbequina, arbosana en korineiki. Voor een optimale kwaliteit en om het land voor toekomstige generaties te bewaren, worden daarbij duurzame ecologische technieken gebruikt.
Bij het oogsten komen de olijven niet in contact met de bodem en de tijd tussen plukken en persen wordt beperkt tot minder dan één uur! Om olie van de beste kwaliteit en met een lage zuurtegraad te verkrijgen, verloopt het persproces bij een temperatuur van ca. 27°C. Zo werd de olijfolie van La Boella in 2003, 2005, 2006, 2007, 2008, 2009 uitgeroepen tot de beste olijfolie van Spanje in de categorie rijp en fruitig (variëteit arbequina). Ze wordt omschreven als: Intens en evenwichtig met toetsen van amandel. Beschikbaar in 250 ml, 500 ml, 750 ml en in een magnumuitvoering van 1500 ml.
Info: verdeling via Puerta del Sol, 03 325 44 84. bron; knackweekend.rnews.be
Eerst een marinade maken. Hiervoor de geschraapte wortel in schijfjes verdelen en de gepelde ui fijnsnipperen. Witte wijn, wijnazijn, tijm, laurier, peper en zout toevoegen en het geheel 5 minuten laten koken.De verse en gefileerde makreeltjes in een schaal schikken en er de marinade overgieten. Gedurende 24 uur laten trekken in de koelkast.
De tomaten in plakjes snijden.De vis uit de marinade halen, de vloeistof zeven en binden met de mosterd. De gehakte olijven erdoor roeren en eventueel verder op smaak brengen met peper en zout.
Op ieder bord plakjes tomaat schikken, de makreelfilets erbovenop leggen en overgieten met de saus.Zeer fris opdienen met brood.
bron; skynet.be
Categorie:VISGERECHTEN, SCHAAL, SCHELPDIEREN,
15-03-2010
Rozemarijn-spiedini met zeeduivel, pancetta en ansjovis-citroenaioli
Rozemarijn-spiedini met zeeduivel, pancetta en ansjovis-citroenaioli
Ingrediënten;
Voor 4 personen: 12 stevige takjes rozemarijn 1 teen knoflook geraspte schil van ½ citroen ½ tl espelettepeper 2 el extra vergine olijfolie 300 g zeeduivelfilet 12 sneetjes pancetta 1 miniciabatta 6 kerstomaatjes zwarte peper en zout
Voor de ansjovis-citroenaioli: 1 eierdooier ½ tl dijonmosterd ½ el rode wijnazijn ½ tl suiker 1 teen knoflook ½ blikje ansjovisfilets in olijfolie, uitgelekt 1,5 dl zonnebloemolie sap van 1 citroen espelettepeper, naar smaak
Bereidingswijze;
Verwijder de blaadjes van de takjes rozemarijn, behalve het toefje bovenaan. Hou blaadjes en takjes gescheiden. Snij de knoflook en 1 eetlepel rozemarijn fijn, meng met de citroenschil en olijfolie. Kruid met peper en zout.
Snij de zeeduivel in blokjes van 3 x 3 cm. Leg deze in de marinade en laat 30 minuten rusten.
Maak intussen de aioli: meng de eerste 6 ingrediënten tot een fijne puree. Voeg in een dun straaltje de olijfolie toe tot de mayonaise indikt. Breng op smaak met citroensap en espelettepeper.
Haal de vis uit de marinade. Halveer de pancetta en rol op. Verwijder de korst van de ciabatta en snij het brood in blokjes van 2 x 2 cm. Halveer de kerstomaatjes. Rijg kerstomaatjes, brood, pancetta en zeeduivel aan de rozemarijntakjes. Bak de spiesjes op of onder een hete grill en serveer meteen met de ansjovisaioli.
bron; knackweekend.rnews.be
Categorie:VISGERECHTEN, SCHAAL, SCHELPDIEREN,
13-03-2010
Oudste whisky kost 11.000 euro per fles
Oudste whisky kost 11.000 euro per fles
De oudste single malt whisky is 70 jaar oud, en werd gisteravond gepresenteerd in het Schotse Edinburgh. De 54 flessen van 0,7 liter kosten 11.000 euro per stuk, wat neerkomt op meer dan 400 euro per slokje. De 162 flesjes van 0,2 liter moeten ieder 2.750 euro opleveren.
Geschiedenis Op 15 oktober 1938 stond John Urquhart aan de wieg van de Mortlach 70 Years Old Speyside Single Malt Whisky, die hij liet rijpen in een Spaans eikenhouten sherryvat. Zijn achterkleinkinderen maken nog steeds whisky, en besloten de drank nu te bottelen in speciale flessen in de vorm van een druppel met zilveren dop.
Lof Een Britse expert bejubelde de smaak, en noemde de drank een "verfijnde, frisse, dynamische, fruitige whisky, met ongewone eigenschappen als wasachtig en rokerig". Eerder gold een 64 jaar oude Glenfiddich als oudste whisky ter wereld.
(anp/sam) bron; hln.be
Categorie:ALCOHOLISCHE DRANKEN & WEETJES
12-03-2010
Frikadellenbolletjes met warmoes en spek
Frikadellenbolletjes met warmoes en spek
Ingrediënten; (voor 4 personen)
- 1/2 kilo gehakt - 2 eieren - broodkruim - 10 stengels warmoes (snijbiet) - 1/2 l kippenbouillon - 1/4 l room - 300 g gerookt spek in grote stukken gesneden en kort gepocheerd
Bereiding 1 Meng het gehakt met de eieren en het broodkruim. 2 Draai ze in bolletjes en pocheer ze in water tot ze gaar zijn. 3 Stoof de gesneden warmoes in de kippenbouillon met de room. 4 Voeg de in stukken gesneden spek en de balletjes toe. Laat dit gedurende 20 minuten sudderen. 5 Serveer met knolselderpuree.
bron; skynet.be
Categorie:VLEESGERECHTEN,
Belgisch bierrestaurant op één na 's werelds beste
Belgisch bierrestaurant op één na 's werelds beste
De resultaten van de RateBeer Awards 2010 zijn bekend. Op de eerste plaats geen Belgisch, maar Amerikaans bierrestaurant: Ebenezer Kezars Pub & Restaurant uit Lovell mag zich voor de derde keer op rij het beste bierrestaurant ter wereld noemen. Ons land sleepte wel zilver in de wacht met De Heeren van Liedekercke uit Denderleeuw. Brons ten slotte was voor Bir&Fud uit Rome.
Chris Lively, de chefkok van Ebenezer Kezars, was eind februarite gast in ons land. Hij bezocht onder meer het internationaal Geuze en Kriek festival 'Nacht van de Grote dorst' en het Zythos bierfestival - het grootste bierfestival van Belgie - , op zoek naar nieuwe topbieren of vintage bieren. Ook maakte hij van de gelegenheid gebruik omsamen met Tom De Four, chefkok van De Heeren van Liedekercke, de keuken in te duiken enenkele creaties voor te stellen.
Tussen de nummer één en twee van de wereld is er geen enkele vorm van minachting te bespeuren: Dat ik samen met Tom achter de kookpotten mag staan is voor mij een grote eer, een droom die uitkomt. Ik heb al met hem afgesproken dat hij later dit jaar in mijn eigen restaurant komt koken naar aanleiding van het Belgian Beer Fest dat wij jaarlijks organiseren in Maine. Wij delen namelijk dezelfde passie voor geuze, lambik en fijne gerechten, aldus Chis Lively.
Meesterbrouwer Armand De Belder noteerdede liefde van beide chef-koks voor oude geuze: Het is opvallenddat de nummers 1 en 2 van de wereld streekbieren uit het Pajottenland en de Zennevallei zoals oude geuze en oude kriek een bijzonder warm hart toedragen. In beide restaurants worden deze bieren ook vaak bij de gerechten geserveerd of erin verwerkt. Oude geuze leent zich uitstekend bij haute cuisine. Dat wordt onder andere op mooie wijze geïllustreerd door de driesterrenchefs in ons land, want zelfs in de Karmeliet en het Hof van Cleve staat oude geuze opnieuw op het menu.
Aïsa Knockaert bron; knackweekend.rnews.be
Categorie:CULINAIRE NIEUWTJES,
Witloof: pittig en rebels...
Witloof: pittig en rebels...
Volgens de legende werd het witloof per ongeluk ontdekt tijdens de Belgische revolutie van 1830. Een zekere Jan Lammers, een Schaarbeekse landbouwer die tijdens de schermutselingen zijn cichoreiplanten voor vernieling wou behoeden, verborg ze in een donkere kelder, onder een laag grond. Daarna trok hij naar Brussel om een stevig handje te gaan helpen bij de bevrijding. Bij zijn terugkeer enkele weken later, zag hij tot zijn verwondering dat er in zijn kelder mooie witte kropjes lof met een geel randje groeiden. De brave man besefte het niet, maar een van de parels aan de Belgische culinaire kroon was geboren.
Een jaar werk
Gezaaid in de lente, groeit in de herfst uit een witloofgraantje een dikke wortel waarop groene bladeren groeien. Deze blaadjes worden verwijderd en dan wordt de wortel - tenminste bij de originele teeltwijze - op een droge en warme plaats gestockeerd, in een serre of in een donkere, verwarmde kelder onder een dikke laag aarde.
Vijf tot zes weken later verschijnt er een knop van acht tot tien centimeter lang, het witloof. Elke wortel geeft slechts één krop loof en dat is de reden waarom deze kleine lekkernij zoveel werk vraagt. Het is ook daarom dat het witloof uit de volle grond 50 tot 70 % duurder is dan het witloof uit aquacultuur. Gelukkig leven we niet in Japan, waar voor één witloof-stronkje tot vijf euro moet worden betaald. De smaak en de kwaliteit van het ambachtelijke witloof is onvergelijkbaar. Het seizoen loopt van november tot april maar het is in deze periode van de het jaar, januari-februari, datde groentehet best smaakt.
In het witloofmuseum kunt u ontdekken hoe witloof werd en wordt gekweekt. En hoe het in de loop van de negentiende eeuw bijdroeg tot de rijkdom van de Brusselse en Brabantse regio.
4 sjalotten, 800g witloof, 40g boter, 1 koffielepel poedersuiker, 1 aardappel, 1/2 koffielepel paprika, zout en peper van de molen, 25cl blond of witbier, 1/2 blokje gevogeltebouillon, 20cl vloeibare slagroom, 1 koffielepel olijfolie.
Bereiding
1. Pel de sjalotten, hou er twee heel en hak de andere heel fijn. Maak het witloof schoon, dep droog met een vochtige doek. Houd 12 mooie blaadjes opzij. Haal het harde gedeelte van de basis weg en hak de stronken fijn.
2. Laat 20 gram boter in een kookpot smelten en laat er de gehakte sjalot in zweten. Voeg daarna het witloof toe, suiker en laat gedurende vijf minuten, al roerend, zachtjes garen. Voeg dan ook de in blokjes gesneden aardappel toe, bestrooi met paprika, zout en peper, en giet er bier over. Kruimel daarna het halve bouillonblokje erbij en voeg 80cl water toe. Laat even borrelen en dan gedurende 35 minuten sudderen.
3. Haal van het vuur op het einde van de kooktijd en mix fijn. Net voor het opdienen, warmt u de velouté op een zacht vuurtje op, u voegt er de slagroom aan toe en laat gedurende vijf, zes minuten warmen, zonder te koken.
4. Ondertussen laat u de olie schuimen en de rest van de boter laat u warmen in een kleine pan waarin u ook de in rondjes gesneden sjalotten laat bruinen.
5. Giet de door en door warme velouté in diepe borden, voeg de goudgekleurde sjalotjes toe, draai een paar keer aan de pepermolen, voeg de blaadjes rauwe witloof toe en dien meteen op.
Zalm met witloof en koffie
Bereiding;
1. Was het witloof en snijd het in tweeën. Laat de boter smelten in een braadpan. Leg er het witloof in en laat gedurende 3 minuten op hoog vuur bruinen, aan beide kanten. Bestrooi met bruine suiker, temper het vuur en laat zachtjes stoven terwijl u het witloof regelmatig keert, tot het gekaramelliseerd is. Giet daarna de koffie eroverheen, dek toe en laat nog 15 minuten bakken op een zacht vuur.
2. Warm de olie in een pan. Wanneer de olie heet is, legt u er de moten zalm in en die laat u gedurende 5 minuten bakken, aan beide kanten. Voeg zout en peper toe.
3. Leg de zalmmoten en het witloof in de borden, besprenkel met een soeplepel kookvocht, bestooi met roze peper en peterselie en dien op.
1 onbespoten sinaasappel, 1 grote sjalot, 2 koffielepels sinaas-appelsap, zout en peper van de molen, 1 bomvolle koffielepel sterke mosterd, 1 soeplepel balsamicoazijn, 4 koffielepels olijf-olie, 1 grote gekookte rode biet, 1 snee ham van 1cm dik, 3 stronkjes witloof.
Bereiding;
1. Was een sinaasappel met warm water en een borstel, dep droog en haal met een dunschiller 2/3de van de schil af. Blancheer twee minuten in kokend water, spoel dan af in koud water, herhaal dit en laat uitlekken. Pel de sjalot en hak hem heel fijn.
2. Maak in een bol de vinaigrette klaar: klop het sinaasappelsap met een snuifje zout, peper van de molen, mosterd, balsamicoazijn en olijfolie. Voeg de sinaasappelschil en de sjalot toe en houd apart.
3. Pel de sinaasappel, haal de partjes uit elkaar en pel er met een fijn mesje de membraantjes af. Snijd de partjes in kleine stukjes en leg ze in een slakom.
4. Schil de rode biet en snijd hem in blokjes, ook de ham snijdt u in blokjes. Haal de beschadigde blaadjes van het witloof, dep ze droog met een vochtige doek. Leg 8 mooie blaadjes opzij. Hak de rest van het witloof in julienne nadat u de harde basis hebt weggesneden.
5. Op het laatste ogenblik voegt u de blokjes rode biet, de hesp en het fijngesneden witloof in de slakom bij de stukjes sinaas-appel. Overgiet de saus over de salade, meng en dien op.
Flan van witloof met esdoornsiroop
Bereiding;
1. Haal de beschadigde blaadjes van het witloof, reinig met een vochtige doek en verwijder het harde kegeltje aan de basis. Hou 6 blaadjes apart.
2. Snijd het witlof in schijfjes en leg samen met de boter en het citroensap in een braadpan met dikke bodem. Voeg zout en muskaatnoot toe, 6 soeplepels water en de esdoornsiroop. Laat al roerend zachtjes koken tot het kookvocht bijna volledig verdampt is. Het witloof moet zacht zijn en gekarameliseerd. Voeg op het einde van de baktijd ook peper toe.
3. Warm de oven voor tot op 180°C. Klop in een slakom de hele eieren tot schuim, voeg er dan de dooiers bij, de slagroom, peper, zout en de quatre-épicesmengeling.
4. Meng het witloof met de eieren, en verdeel over de ingeboterde ovenschaaltjes.
5. Plaats de ovenschaaltjes in een grote gratinschaal, giet kokend water tot een derde van hun hoogte, zet de schaal in de oven en laat gedurende 30 minuten bakken. Dien warm op.
Voor 4 personen;
8 kleine stronkjes witloof, 40g boter + 15g voor de ovenschaaltjes, 1 koffielepel citroensap, zout, 1 snuifje geraspte nootmuskaat, 2 soeplepels ersdoornsiroop, peper van de molen, 4 eieren (2 hele en 2 dooiers), 25cl vloeibare slagroom, 2 snuifjes quatre-épices (zwarte peper, kruidnagel, gember, nootmuskaat).
Tips ;
Bewaar het witloof in de groentebak onderaan de koelkast, zo worden ze niet blootgesteld aan het licht want dan worden ze groen en bitter.
Om ze schoon te maken, houdt u ze heel even onder stromend water en haalt u er het kleine kegeltje uit aan de basis, want dit smaakt bitter.
Wilt u dat het witloof wit blijft, sprenkel er dan wat citroensap over.
Laat het witloof niet koken in water. Stoven of stomen is beter. Laat de stronkjes goed uitlekken en/of duw er het water uit voor u ze gratineert of gebruikt in een quiche.
Om het witloof perfect te stoven, gebruikt u gezouten boter.
Aarzel niet om witloof te karamelliseren met een klein beetje bruine suiker.
Françoise Plume bron; plusmagazine.be
Categorie:GROENTEN, GROENTENGERECHTEN,
Macaroni met bloemkool, krenten en parmezaan
Macaroni met bloemkool, krenten en parmezaan
Ingrediënten; Voor 4 personen: 1 kleine bloemkool 400 g macaroni 50 g krenten 80 g parmezaan 2 à 3 el olie 1 kl kerrie 4 el pijnboompitten
Bereidingswijze;
Was de bloemkool. Kook gaar in gezouten water. Kook de pasta al dente. Meng de parmezaan met de kerrie. Roer de mengeling door de in roosjes gesneden bloemkool. Meng de pasta met de krenten en de bloemkool.
Verdeel over warme borden en besprenkel met olie. Bestrooi met de vooraf zonder vetstof geroosterde pijnboompitten.
bron;knackweekend.rnews.be
Categorie:PASTA'S, ITALIAANSE GERECHTEN,
11-03-2010
Nieuwe wet verbiedt koks zout te gebruiken in restaurants
Nieuwe wet verbiedt koks zout te gebruiken in restaurants
New York wil ook loodzware taksen op alcohol, frisdranken en fruitsap dat te zoet is
De staat New York heeft een straf wetsontwerp klaar: daarin staat dat koks en restaurants geen eten meer mogen aanbieden waarin zout is gebruikt. Doen ze dat wel dan krijgen ze een boete van 1.000 dollar per overtreding. En dat is niet alles: er moet ook een erg zware taks komen om alchol én op suikerhoudende frisdranken.
"No owner or operator of a restaurant in this state shall use salt in any form in the preparation of any food for consumption by customers of such restaurant, including food prepared to be consumed on the premises of such restaurant or off of such premises" staat er letterlijk in wetsontwerp, A. 10129.
De wet is het geesteskind van politicus Felix Ortiz, een Democraat uit Brooklyn. Het New Yorkse restaurantwezen heeft zich al zwaar gekant tegen de wet, maar Ortiz heeft de steun van burgemeester Michael Bloomberg, die zich op het gezondheidspad heeft gegooid. Hij vergeleek keukenzout onlangs met asbest. 6 gram Dagelijks heeft het menselijk lichaam minimaal 2 gram zout nodig. 6 gram zout (2,4 gram natrium) wordt gezien als een gezond compromis. Maar we eten makkelijk 10 tot 12 gram zout per dag gemiddeld. Vooral kant en klaar maaltijden bevatten veel zout. Te veel zout eten veroorzaakt in hoge bloeddruk, wat kan leiden tot hart- en vaatziekten. Driekwart van het zout dat we binnenkrijgen, zit al in bereide voedingsmiddelen (kant-en-klare toestanden, maar bijvoorbeeld ook charcuterie).
Zoals in Alaska Bloomberg wil ook dringend een zware taks op alcohol. 1.700 New Yorkers drinken zichzelf elk jaar dood en dan spreken we nog niet over ongevallen die veroorzaakt worden door alcohol. Bloomberg geeft als voorbeeld Alaska, waar in 1983 de taksen enorm werden opgetrokken en dat leidde tot 29 procent minder doden door alcholgerelateerde ziektes of ongevallen. In 2002 werd de taks nog eens verhoogd en daalde dat cijfer nog eens met 11 procent.
Het voorstel is nu om ondermeer een extra 10 cent te heffen per flesje bier en 50 cent op een fles wijn in de staat New York (een wet van Felix Ortiz). Bloomberg wil 17 cent op een flesje bier en een dollar op een fles wijn. Het geld zou deels naar de kas van de stad gaan en deels geïnvesteerd worden in anti-alcoholcampagnes.
Dure cola Maar ook liefhebbers van frisdrank gaan moeten betalen. Een suikertaks van 18 procent op limonades, cola's en fruitsap dat minder dan 70 procent natuurlijk sap is, moet een half miljard opbrengen. De "obesity tax" zou niet gelden voor light-frisdrank. Een blik cola zou in de winkel 12 cent meer gaan kosten.
25 procent van de inwoners van de staat New York lijden aan overgewicht. In 1995 was dat nog maar 14 procent. Vooral bij kinderen is de toename spectaculair. Ook met diabetis en hartaandoeningen zijn er enorme problemen. New York heeft sinds 2003 ook ongeveer de strengste anti-rookwet in de VS en de taksen op sigaretten verdrievoudigd.
(mvl) bron: hln.be
Categorie:WEETJES OVER VOEDING & GEZONDHEID
Gebakken sint-jakobsvruchten, beignet van varkensoor en crème van aardpeer
Gebakken sint-jakobsvruchten, beignet van varkensoor en crème van aardpeer
Tip : Het gekookte varkensoor kunt u vervangen door gekookte varkenstong.
Voor de aardpeerbereiding 300 g aardpeer 15 g boter 1 dl room
Voor het kruim van sechouan 2 sneetjes brood 1 koffielepel sechouanpeper 1 theelepel fleur du sel 50 g ontpitte olijven
Voor de vinaigrette 1 dl arachideolie (eventueel ook gekleurd met zwarte kleurstof) 1 kleine theelepel sechouanpeper 1 eetlepel azijn zout
Voor de selderpuree 100 g groene selder 15 g lavas een klontje boter 1 eetlepel aardappelpuree
Voor de beignet 125 g zelfrijzende bloem 1 dl bier (pils) 1 varkensoor, gedurende 1 uur gaargekookt in een groentebouillon
Bereidingswijze :
Bak de sint-jakobsvruchten met een klein beetje vetstof in een antikleefpan, kruid met peper en zout. Snijd ze doormidden.
Maak de aardpeerbereidingen. Snijd van de mooie delen van de aardpeer blokjes van ½ cm. Kook ze beetgaar in licht gezouten water. Houd apart. Kook de overige delen gaar in licht gezouten water en cutter samen met de boter tot een smeuïge massa. Laat afkoelen. Klop de room op en spatel onder de smeuïge aardpeermassa. Houd daarna een deel van deze aardpeercrème apart en meng de rest onder de aardpeerblokjes. Controleer beide bereidingen op kruiding.
Maal het brood fijn met de sechouanpeper, fleur du sel en de olijven. Besprenkel het met geklaarde boter en laat het drogen in de oven gedurende 1 uur op 130°C (met de ovendeur op een kier). Maal het daarna fijn tot kruim.
Maak de vinaigrette. Maal de sechouanpeper fijn, meng met de arachideolie. Voeg azijn toe en zet koud weg.
Kook de selder en lavas gaar. Cutter de groenten fijn en werk af met boter en aardappelpuree.
Maak een lopend beslag van de bloem en het bier. Snijd reepjes van het varkensoor en haal ze door het beslag. Frituur gedurende 1 minuut op 160°C tot de beignet goudbruin ziet.
Bordschikking: trek met de aardpeercrème een dikke lijn in het midden van het bord. Trek er een lijn selderpuree en een lijn vinaigrette naast. Schik met behulp van een vorm blokjes aardpeer op het bord. Leg daarop de crostini. Schik bovenop de plakjes sint-jakobsvrucht dakpansgewijs. Leg de beignet ernaast. Werk af met toefjes frisee, roze peper en het kruim van sechouan.