1. Drie verfijnde hapjes

Thaise kokossoep met garnalen
4 personen>46 kcal/portie

- 8 gekookte jumbogarnalen,2 cm verse gemberwortel,
- 2 rode pepers,150 ml gevogeltebouillon,150 ml kokosmelk,
- 15 korianderblaadjes,2 stengels citroengras,paprikapoeder,
- 1 eetlepel olijfolie,zout en peper.

Schil de gember en snijd hem in dunne plakjes. Hak het citroengras fijn. Halveer de rode peper en verwijder de zaadjes. Snijd de peper in stukken. Leg de gember, de rode pepers en het citroengras in een pan en giet er de bouillon bij. Breng het geheel aan de kook en laat de bouillon vijftien minuten trekken.

Zeef de bouillon boven een andere pan. Roer de kokosmelk erdoor en voeg één theelepel zout toe. Verwarm de bouillon opnieuw en breng op smaak met peper.

Bak de garnalen in een pan met een beetje olijfolie en paprikapoeder. Schenk de kokossoep in aperitiefglaasjes met twee garnalen erin. Garneer met een paar korianderblaadjes.

Verse vijg met eendenborstfilet
4 personen>65 kcal/portie

- 20 g fijne rucola,2 verse vijgen,4 plakjes gerookte eendenborstfilet,
- 1 eetlepel appelstroop,1 eetlepel balsamicoazijn,
- 2 eetlepels olijfolie extra vierge,2 theelepels verse tijmblaadjes.

Meng de appelstroop met de balsamicoazijn en de olijfolie tot een vinaigrette. Roer de tijmblaadjes erdoor en kruid met peper en zout.

Haal de harde topjes van de vijgen en snijd elke vijg in vier plakjes. Verwijder het vet van de gerookte eendenborstfilet.

Leg in elk glaasje een plukje rucola met daarop de vijgen en de eendenborstfilet. Sprenkel er de dressing over. Dresseer als een salade.

Verse platte oesters met citroen en peper
4 personen>30kcal/portie

- 8-12 oesters,2 citroenen,pepermolen.

Snij de oesters doormidden. Serveer met een halve citroen en verse peper.


2. Voorgerecht

Carpaccio van Coeur de Boeuf met garnalen
4 personen>105 kcal/portie

- 2 tomaten coeur de boeuf, 200 g grijze garnalen,3 verse pijpajuintjes,
- limoen,honing,peper en zout, paprikapoeder,rucola,
- 2 eetlepels olijfolie,2 eetlepels balsamicoazijn.

Snij de tomaten in dunne plakjes. Verhit de olijfolie in een pan en voeg de fijngesneden pijpajuintjes toe. Kruid met peper, zout en paprikapoeder.

Maak een vinaigrette met één tweede olijfolie en één tweede balsamicoazijn. Breng de vinaigrette op smaak met een lepel honing.

Verdeel de plakjes tomaat over de borden. Verdeel de garnalen op het bord en voeg de pijpajuintjes toe. Besprenkel het bord met de vinaigrette. Garneer met een partje limoen en een handje rucola.




3. Hoofdgerecht

Kalkoen gevuld met abrikozen en cashewnoten
4 personen>325 kcal/portie

- 1 ontbeende kalkoen van ongeveer 1,5kg.

Voor de vulling:
- 2 sneetjes brood,1 stengel bleekselderij,50g gedroogde abrikozen,
- ½ geschilde appel,50 g cashewnoten,250 g Rundsgehakt,
- 1 eidooier,75 ml slagroom 15%, ½ theelepel dragon,peper en zout.

Voor de garnering:
- 200 g quinoa, 250 g pompoen, verse muntblaadjes,
- 2 stengels pijpajuin, olijfolie, zout en peper, limoen, rucola.

Verkruimel het brood. Snijd de bleekselderij, de abrikozen en de appel in stukjes en hak de cashewnoten in stukken. Meng deze ingredienten in een kom en voeg het gehakt, de eidooier, de dragon en de lightroom toe. Breng op smaak met peper en zout. Kneed de vulling en voeg indien nodig een beetje water toe.

Verwarm de oven op 200°C. Breng de kalkoen op smaak met peper en zout. Verdeel de vulling over het midden van de kalkoen en vouw de zijkanten van de kalkoen over de vulling. Naai de kalkoen losjes dicht met keukengaren. Houd er rekening mee dat de vulling in de oven kan uitzetten.

Breng de kalkoen in model en bind de poten aan elkaar. Leg de kalkoen met de dichtgenaaide kant naar beneden in een ovenschaal en dek hem af met aluminiumfolie. Schuif de kalkoen in de voorverwarmde oven en draai de temperatuur na 30 minuten terug naar 180°C. Verwijder dertig minuten later de folie en laat de kalkoen daarna nog veertig minuten doorgaren.

Controleer met een prikker of de kalkoen gaar is. Neem de kalkoen uit de oven en laat hem afgedekt met aluminiumfolie vijftien minuten rusten.

Bereiding assortiment:
Snij de geschilde pompoen in blokjes. Snipper de pijpajuin fijn. Fruit beide in olijfolie. Voeg één eetlepel gehakte munt en de sojasaus toe. Doe de quinoa erbij met 4dl water. Kook de quinoa beetgaar. Schep geregeld om.

Seveer de kalkoensneetjes, de quinoa en de pompoen op een warm bord. Garneer met een stukje limoen en rucola.

4. Dessert; Ananas met limoensorbet en speculoos
4 personen >110 kcal/portie

- 1 verse ananas,kaneel, limoensorbet,speculoos,lightmargarine.

Snij de ananas in plakjes van 1cm. Bak de plakjes ananas kort aan in een beboterde pan. Bestrooi met kaneel en laat  dertig seconden bakken aan beide kanten. Serveer de plakjes warme ananas met één à twee bolletjes limoensorbet en rasp er een beetje speculoos over.

TOTAAL AANTAL CALORIEËN MENU = 681 kcal

bron; nieuwsblad.be
A.De Paepe, voedingsdeskundige