De komkommer wassen en in schijfjes van 1 centimeter snijden. Met een aardappelboor een gedeelte van het komkommervlees weghalen. De komkommerschijfjes even laten blancheren. Een dikke kaassaus bereiden. Hiervoor de boter smelten en met de bloem tot een stevige roux kloppen. De melk toevoegen samen met enkele eetlepels van het blancheervocht van de komkommer. Onder voortdurend roeren de gemalen kaas toevoegen. Kruiden met peper, zout en nootmuskaat. De komkommerschijfjes vullen met de kaassaus en in een voorverwarmde ovenvan 200 graden plaatsen tot de kaas gekleurd is. Opdienen in een papieren vormpje
.De gebruikte kaas is Bellie een jonge of licht belegen goudse boerenkaas uit rauwe, biologische koemelk. Een zeer smedige, volle kaas.
Streekbeschrijving : Melk uit de Westhoek, verwerkt in Gent
4 kippenbouten, 1 sjalot,10 cl ontvette gevogeltebouillon, 2 sinaasappelen, 2 eetlepels ahornsiroop, aromatische mix : rucola, koriander, kervel, bieslook, , balsamicoazijn, fleur de sel, peper van de molen.
Bereiding;
Pel de sjalot en hak ze fijn. Doe in een kookpan met de gevogeltebouillon en laat 2 min. sudderen. Doe er dan de kippenbouten en het sap van de sinaasappelen bij. Doe er zout en peper op. Laat 10 min. sudderen, terwijl je regelmatig omroert. Doe er dan de ahornsiroop bij die je aanlengde in 2 eetlepels water, en laat voortkoken totdat de bouten gekarameliseerd zijn. Kruid bij indien nodig. Maak de verse kruiden schoon en meng ze voorzichtig in een kom. Doe er zout en peper op. Doe er dan 1 eetlepel balsamicoazijn bij. Schik op elk bord een kippenbout en dien op met salade. Geniet ervan met een snede gedesemd brood.
Tip:
Door de karamelisering kunnen zich aromas en kleuren ontwikkelen die toevoeging van vetstoffen overbodig maken, zodat het gevogelte heel licht blijft.
Benodigdheden: 4 plakken gerookte zalm, 125 gr kruidenkaas, 1 eetl room, 1 eetl rode bessen, halve komkommer, 1 eetl olijfolie, enkele bessen ter garnering, peper & zout.
Bereidingswijze: Snijd eerst de komkommer (ongeschild) in dunne reepjes. Meng vervolgens de kruidenkaas met de room, de rode bessen en de olijfolie. Voeg eventueel wat peper en zout toe om het mengsel op smaak te brengen. Neem vier borden en leg op elk bord een plak gerookte zalm. Leg op ongeveer 1/3 van de zalm wat van het kruidenkaasmengsel en leg hierop enkele reepjes komkommer. Vouw de rest van de zalm er dan overheen. Herhaal dit ongeveer 3 keer (of tot de zalm "op" is). Garneer dit voorgerecht met wat rode bessen en komkommer.
Het klinkt misschien vreemd om de eend in te wrijven met speculaaskruiden maar het geeft het krokant gebakken gevogelte in combinatie met de port een exotische smaak. Wildfond dat in potten te koop is, geeft de saus net dat beetje extra krachtige en volle karakter. Voor 4 personen; 4 eendenborstfilets, 1 eetlepel speculaaskruiden, 1/2 theelepel chilipoeder, 2 eetlepels vloeibare honing, 1 pot wildfond,2 dl rode port.
Bereiding; Leg de eendenborstfilets in een grote schaal. Meng speculaaskruiden en chilipoeder en roer hier de vloeibare honing door. Bestrijk hiermee de vetkant van de filets vetkant met een dikke laag. Laat minstens een uur intrekken.
Neem de borstfilets uit de schaal en bestrooi met zout en peper. Verwarm de oven voor op ca. 140-150 °C Verhit een grote koekenpan met antiaanbaklaag zonder boter en leg hierin de eendenborstfilets met de vetkant naar beneden. Bak ca. 3-4 minuten. Keer dan om en bak de andere kant ca. 1 minuut.
Leg de filets in een ovenschaal en plaats voor 8-10 minuten in de warme oven. Schenk het vet uit de koekenpan en blus de bodem met de fond en rode port. Roer alle aanbaksels los. Laat op hoog vuur inkoken tot ca. 1/3 van de oorspronkelijke hoeveelheid. Geef de saus bij de eendenborstfilets.
Zuid-Afrikanen willen water bij de wijn, letterlijk
Zuid-Afrikanen willen water bij de wijn, letterlijk
In Zuid-Afrika zou het toevoegen van water aan wijn vanaf volgend jaar best wel eens legaal kunnen zijn. De Commissie Wijn en Sterkedrank van Zuid-Afrika zette het licht al op groen. Nu moet de regering enkel nog haar fiat geven.
Het scheutje water dient niet om de productie op te drijven, wel zou het het alcoholgehalte naar beneden halen. Nu zou in bepaalde regio's het procédé al stiekem worden toegepast. In Europa is de toevoeging echter ten strengste verboden.
"Het is allemaal een gevolg van de opwarming van het klimaat. De hogere temperaturen zorgen voor meer suiker in de druiven, en meer suiker betekent meer alcohol. De doorsneeconsument heeft het niet zo voor zware wijnen met alcoholpercentages van 14 procent of meer. Wat water aan de druivenmost toevoegen, kan het alcoholpercentage doen dalen", aldus wijnkenner Alain Bloeykens aan Het Nieuwsblad.
Belgen zijn verzot op wijnen uit Zuid-Afrika. In het segment van de wereldwijnen, is het Zuid-Afrika het nummer één bij de witte en het nummer 3 bij de rode wijnen.
Voor 4 personen: 4 hamburgers, 4 hamburgerbroodjes, 1/4 krop sla, 2 tomaten, in plakken, 4 plakjes ontbijtspek, 2 augurken, in plakjes, 1 rode ui, in ringen.
Voor erbij: 1 zakje zoute chips, ketchup.
Bereidingswijze;
1. Snij de broodjes doormidden en rooster ze 1 minuutje. 2. Bak de burgers 3 à 4 minuten aan elke kant. Bak ondertussen ook het spek. 3. Beleg de broodjes met sla, een burger, plakjes tomaat, een plakje spek, augurk en rode ui. Serveer ze met ketchup en zoute chips.
Duvel, het bekende goudblonde speciaalbier van hoge gisting, lanceert de Duvel Collection. De succesvolle brouwerij uit Breendonk (Puurs) vroeg internationale artiesten om het iconische Duvelglas onder handen te nemen. De eerste drie kunstglazen zijn nu te koop.
Ze werden van een originele print voorzien door de Belgische graficus Denis Meyers, de Nederlandse dj-designer Parra en het Brits-Japanse ontwerpersduo Elley Kishimoto.
Elk designglas kost 8 euro en is in eerste instantie te koop via de website of ter plekke in de Duvel Shop van de brouwerij in Breendonk. Vanaf september zullen ze ook te koop zijn in een selectie supermarkten en drankencentrales. Van elk glas zijn er 25.000 exemplaren beschikbaar.
Het is niet de eerste keer dat Duvel Moortgat de kunstige toer opgaat. In 2007 voorzag Arne Quinze zowel het Duvelflesje als het glas al eens van een nieuw design.
Arne Quinze zal trouwens ook een glas voor de nieuwe Duvel Collection ontwerpen. De brouwerij is overigens al jaren actief als sponsor-mecenas van hedendaagse kunst, design en architectuur, onder meer als partner van het SMAK, het Wiels en de biënnales van Venetië en Lyon.
Oesters en champagne, dé feestproducten bij uitstek, zitten in de problemen. Het herpesvirus, dat eerder al heelder oesterbanken verwoestte in Frankrijk, Ierland en Groot-Brittannië, bedreigt nu ook de Zeeuwse oesters. En de zondvloed die de voorbije dagen de Champagnestreek teisterde, doet de druiven geen goed, aangezien die zeer gevoelig zijn voor rotting.
Kopzorgen om oesters en champagne
20 tot 30 procent kleinere oogst
Wat dit najaar flink duurder dreigt te worden, zijn de oesters. In Frankrijk, zal dit jaar naar schatting 20 tot 30 procent minder worden bovengehaald. Het land is de vierde grootste producent van oesters na China, Japan en Korea met een jaarproductie van om en bij de 130.000 ton.
De lagere oogst is het gevolg van het gevaarlijke oestervirus OsHV-1, dat drie jaar geleden al zwaar toesloeg in Frankrijk. De destijds besmette babyoesters die het overleefd hebben, zijn nu volgroeid. Tot overmaat van ramp is het virus, dat tot de herpesfamilie behoort, deze zomer ook opgedoken in de Britse wateren, wellicht via schelpdierimport vanuit Frankrijk.
Voor ZMf, de Zeeuwse Milieufederatie, is dat reden genoeg om alarm te slaan, want onze noorderburen halen flink wat schelpdieren vanuit Engeland naar de Oosterschelde om ze daar verder te laten groeien. Het Zeeuwse oesterseizoen begint pas in het najaar.
Edwin Foudraine van Prins en Dingemanse maakt zich sterk dat het quarantainesysteem kan voorkomen dat het Zeeuwse water of de Zeeuwse schelpdieren besmet raken. Maar ZMf is daar minder gerust op en pleit voor een radicaal importverbod om de eigen wateren te vrijwaren. Het oestervirus is overigens ongevaarlijk voor de mens. De sector vreest wel dat een deel van de consumenten de luxelekkernij dit najaar links zouden laten liggen.
36 uur regen aan één stuk
Godendrank of niet, de weergoden hebben de champagne in het vizier. 'Het regent nu al een hele week in de Champagnestreek', zegt Damien Goulard van Champagnehuis J.-M. Goulard in Trigny, op een boogscheut van Reims. 'In één week tijd is er al bijna 130 mm regen gevallen, met een record van 78 mm van zondag tot maandagochtend.'
'Nooit eerder viel er in augustus zoveel regen in 24 uur tijd. Het gevaar bij zoveel regen is dat er grijze rotting op de druiven kan opduiken. Geluk bij een ongeluk: de nogal frisse temperaturen, die ervoor zorgen dat de schimmel die de rotting veroorzaakt, niet al te snel ontwikkelt. Omdat wij geen antirottingsmiddelen op de druiven sproeien, zullen we de evolutie aandachtig in het oog moeten houden. En zeggen dat we begin juli nog smeekten om regen...' Alle champagneboeren zijn in verhoogde staat van paraatheid.
Omdat champagne minstens vijftien maanden in de kelders moet liggen - champagnes met jaartal zelfs drie jaar - hoeven we niet meteen te vrezen voor stijgende prijzen dit najaar. Maar als de druiven het de komende dagen en weken nog zwaar te verduren krijgen, zit een verschraling van het aanbod en dus een verhoging van de prijs er dik in.
Wetenschappers ontdekten een manier om vette voeding als roomijs en mayonaise minder ongezond te maken en je langer een voldaan gevoel te geven.
Langere vertering Experts ontdekten dat het aanbrengen van een proteïnelaag op vet ervoor zorgt dat je lichaam meer tijd nodig heeft om dit te verteren, waardoor je langer een voldaan gevoel hebt. Want wanneer de vertering van vet vertraagd wordt en wanneer de vetzuren uit eten het laatste stuk van de dunne darm bereiken, stimuleren ze de productie van hormonen die voor een verzadigd gevoel zorgen. Zo zullen mensen zich minder hongerig voelen tussen de maaltijden. Obesitasexperts zeggen dat deze ontdekking mensen kan helpen te eten wat ze willen zonder bij te komen.
Professor David Haslam: "De voedingsindustrie zoekt al lang naar manieren om vettig eten minder ongezond te maken, zonder de smaak te verstoren. Als mensen frieten en hamburgers kunnen eten zonder de ongezonde gevolgen, zou dat een geweldige stap voorwaarts zijn."
(ep)bron; hln.be
Categorie:WEETJES OVER VOEDING & GEZONDHEID Tags:wetenschap,ontdekking,
19-08-2010
Schelvis met ricotta, tomaat en selder
Schelvis met ricotta, tomaat en selder
Voor 4 personen ;
600 g schelvis, 24 pastaschelpjes conchiglioni, 1 selder, 1 bosje basilicum, 200 g ricotta, 1 sjalot, 400 g gekonfijte tomaat, 1 citroen.
Bereidingswijze :
Portioneer de schelvis, strijk in met olijfolie en kruid. Grill kort.
Kook de pasta 16 minuten in gezouten water. Giet af, spoel af, kruid en meng met olijfolie.
Snijd de selder in fijne brunoise en meng met de basilicum. Vermeng met olijfolie, peper en zout.
Snipper een sjalot en stoof gaar. Voeg er de tomaat aan toe. Laat sudderen tot een compote.
Laat de compote uitlekken en hou de jus apart.
Rasp de schil van de citroen, enkel het geel. Pers de citroen. Meng de ricotta met het citroensap, de zeste, peper en zout.
Vul de pastaschelpjes met ricotta, peper en zout en citroen. Voeg er daarna de tomatencompote en dan het selder-basilicum-mengsel aan toe.
Schik de gegrilde schelvis op wat tomatenjus met de pastaschelpjes ernaast.
Tip : Stukjes gegrilde vis smaken heel lekker met pasta en een lekkere tomatensaus. Het moet niet altijd gehakt zijn in pasta.
Test: Geen diabetes als je drie appels per dag eet?
Test: Geen diabetes als je drie appels per dag eet?
Een Deens experiment test momenteel of drie appels per dag eten de kans op diabetes vermindert. Ook andere gezondheidsproblemen gerelateerd aan overgewicht worden getest.
In de studie worden mannen en vrouwen met overgewicht opgesplitst in drie groepen. Eén groep krijgt 550 gram appels, een andere 22 gram appelpulp en de derde groep niets.
Bij alle proefpersonen zullen cholesterolniveau, bloeddruk en bloedsuikerspiegel getest worden. Deze drie signaliseren metabolisch syndroom, wat diabetes en hartziekten voorafgaat. Ook de gezondheid van hun darmen zal getest worden.
Pectine De pectine, een oplosbare vezel in appels, zou zowel de cholesterol als de bloedsuikerspiegel naar omlaaghalen. Polyfenolen, een soort antioxidant in appels, zouden ook beschermen tegen diabetes.
Geen dokter Appels gelden als waar gezondheidsfruit. Volgens een Engelse spreuk moet je nooit naar de dokter als je één appel per dag eet (An apple a day keeps the doctor away).
(edp)bron; hln.be
Categorie:WEETJES OVER VOEDING & GEZONDHEID Tags:appels,
Een beetje chocolade beschermt het hart van vrouwen
Een beetje chocolade beschermt het hart van vrouwen
Een klein stukje chocolade verlaagt de kans op hartfalen bij vrouwen. Dat is geen reden om er dagelijks van te snoepen. Wie maximum twee keer per week chocolade at, was het meest beschermd. Hoe hoger het cacao-gehalte in de chocolade, met andere woorden hoe donkerder de chocolade, hoe beter.
Dat bleek uit een studie bij 31.823 Zweedse vrouwen tussen 48 en 83 jaar, die 9 jaar duurde.
De vrouwen vulden zelf in hoe vaak ze hoeveel chocolade aten. Die data werden gekoppeld aan de Zweedse hospitalisatie- en sterftecijfers. Niet dagelijks Eén of twee keer per week een stukje donkere chocolade verminderde het risico op hartfalen met 32 procent. Wie één tot drie keer een stukje per maand at, zag het risico met 26 procent dalen. Wie één of meer stukjes per dag at, profiteerde niet van het gezondheidseffect van de chocolade. Volgens de onderzoekers is dat de wijten aan de calorieën die chocolade bevat.
"Je kan nu eenmaal niet negeren dat chocolade calorierijk voedsel is, en dat grote hoeveelheden regelmatige consumptie gewichtstoename in de hand werkt. Maar als je jezelf wil verwennen, kies dan voor een klein stukje donkere chocolade", aldus hoofdonderzoeker Murray Mittleman.
Flavonoïden Eerder was al bekend dat de flavonoïden in chocolade de bloeddruk kunnen verlagen, maar dit is de eerste studie die aantoont dat ook het risico op hartfalen vermindert. Hartfalen kan ontstaan bij een langdurige hoge bloeddruk die onbehandeld blijft.
Zwakke plekken De studie bevat wel enkele zwakke plekken. Zo wordt niet precies bepaald wat 'een beetje' chocolade precies is, of welk cacaogehalte het meest voordeel biedt. Ook het feit dat de vrouwen zelf invulden hoeveel ze aten, is voor discussie vatbaar. Het geheugen van mensen is niet onfeilbaar, en sommige over- of onderschatten systematisch hun eigen voedingsconsumptie.
Of chocolade hetzelfde effect heeft bij mannen is nog niet bekend.
(edp)bron;hln.be
Categorie:WEETJES OVER VOEDING & GEZONDHEID Tags:chocolade,
18-08-2010
Gegrilde rozemarijnkip met romige groentepasta
Gegrilde rozemarijnkip met romige groentepasta
Voor 4 personen;
300 g schelpjespasta,500 g kipfilet in reepjes snijden,
1 teen knoflook, geperst,2 tl rozemarijn,5 el olijfolie,
1 zak Italiaanse wokgroente (diepvries),
1 bekertje crème fraîche (200 ml),
Bereiden;
1. Kook de pasta volgens de aanwijzingen op de verpakking beetgaar. Snijd de kipfilet in de lengte in repen. Meng de knoflook met de rozemarijn door 3 el olie in een schaal. Voeg peper en zout naar smaak toe en schep de kiprepen erdoor.
2. Haal de kipreepjes uit de marinade en rijg ze zigzag aan de satéstokjes. Verhit de grillpan en grill de kipspiesjes in 6-8 min. goudbruin en gaar.
3. Verhit de resterende 2 el olie en bak de wokgroente al om-scheppend in 4-5 min. beetgaar. Schep er de crème fraîche met de pasta door. Voeg peper en zout naar smaak toe. Schep de pasta in 4 (diepe) borden en leg er de gegrilde kipspiesjes naast.
Tip; Voeg met de crème fraîche 2 el tapenade van zongedroogde tomaten (140 g) toe voor een extra Italiaans accent.
6 eieren,1 el olijfolie,1 ui gesnipperd,600 g, verse spinazie of diepvries, 600 g, aardappelschijfjes ,1 pot bechamelsaus (400 g), 3 tomaten, in plakjes,1 tl oregano (potje 10 g).
Bereiden;
1. Verwarm de oven voor op 200 °C. Kook de eieren in 7 min. hard, pel en snijd in plakjes. Verhit ondertussen de olie in een ruime koekenpan en fruit de ui 2 min. Voeg steeds een portie spinazie toe en laat al omscheppend slinken voordat je een nieuwe portie toevoegt. Herhaal tot alle spinazie geslonken en het vocht volledig verdampt is. Breng de spinazie op smaak met peper en zout.
2. Leg 200 g van de aardappelschijfjes in de ovenschaal. Bedek met de helft van de spinazie en de helft van de plakjes ei. Bestrooi met peper en zout naar smaak. Herhaal dit met weer 200 g van de aardappelschijfjes, de rest van de spinazie en de rest van de plakjes ei. Bestrooi met peper en zout naar smaak. Eindig met de rest van de aardappelschijfjes. Verdeel de bechamelsaus en de tomaten erover. Bestrooi met de oregano.
3. Bak de spinazieschotel in de oven in 25-30 min. gaar. Tip; De aangegeven oventijd is een indicatie en bedoeld voor een elektrische oven. De temperatuur kan per oven verschillen; met een oventhermometer kunt u de exacte temperatuur bepalen.
Een roman die je doet snakken naar meer, je watertandend achterlaat en je in een nieuwe smaakvervoering brengt bij iedere omgeslagen pagina. Truffels&Tandoori, een culinaire roman van Richard C. Morais, doet het allemaal.
Een Indiaas restaurant, een onhebbelijk luidruchtige familie, racisme zoals enkel slachtoffers kunnen navertellen en dat alles opgepeperd met een heerlijke aromatische saus van de beste gerechten, zowel Indiaas als Frans. Truffels&Tandoori speelt zich af tegen een Indiase/Franse achtergrond en vertelt het verhaal van een Indiase familie die na de dood van 'mammie' een nieuw leven in Europa tracht op te bouwen. Wat hun speciaal maakt? Hun voorliefde voor koken, ondernemen en het restaurantwezen.
"Een goede kok heeft iets, iets wat je niet kan aanleren"
Voor lezers die wel houden van de nodige dramatiek en spanning is Truffels&Tandoori een kostbaar goed. Tussen de beschrijvingen van heerlijke gerechten door, leer je de familie Haji kennen. Een gezin getormenteerd door verdriet, racisme en gezondheidsproblemen. En Madame Mallory, een typische Franse kranige oude dame, die koste wat kost haar restaurantklasse wil bewaren en stilaan ten onder gaat aan de strijd om een derde Michelinster binnen te rijven. Een tip: lees het boek niet wanneer je op dieet bent. De vele aromatische gerechtenbeschrijvingen gaan je zelfbeheersing namelijk ernstig beschadigen.
Truffels&Tandoori, Richard C. Morais, Mouria, 18,95 euro.
bron;gva.be
Categorie:KOOKBOEKEN, KEUKENHULPJES, KEUKENNIEUWTJES, Tags:Truffels&Tandoori, Richard C. Morais, Mouria,
Chinezen openen steeds vaker Japans restaurant
Chinezen openen steeds vaker Japans restaurant
Jongeren eten tegenwoordig graag Japans. Daarom dat menig Chinese restauranthouder de laatste tijd de voorkeur heeft een restaurant met Japanse keuken te openen.
In Nederland blijkt dat 90% van de Japanse restaurants Chinese eigenaars heeft. Bekende Japanse gerechten zijn sushi en Teppanyaki. Sushi bestaat uit een hapje rijst met daarin groenten of rauwe vis. Bij Teppanyaki wordt alles gebakken op een ijzeren plaat. Vaak wordt het eten voor je ogen bereid. Het valt vooral bij jongeren in de smaak.
Mogelijk is de daling in populariteit van Chinees eten te wijten aan het feit dat er heel veel zijn. Zo stelde Horeca Nederland vast dat je in Amsterdam 115 mogelijkheden om de Chinese keuken uit te proberen en 35 Japanse.
bron; gva.be
Categorie:WEETJES OVER VOEDING, Tags:restaurant,japans,
16-08-2010
Open lasagne met paddestoelen, linzenvinaigrette en chorizochips
Zomerse lasagne
Open lasagne met paddestoelen, linzenvinaigret en chorizochips
Voor veel mensen staat lasagne gelijk aan een ovengerecht van laagjes pasta met tomatensaus en bechamel. Maar het kan ook anders : lekker open voor de zomer.
Bij een open lasagne is de vulling het belangrijkste onderdeel van het gerecht. Er wordt gewoonlijk minder deeg in verwerkt dan in een ovenlasagne. De vulling mag daarom uit grofgesneden groenten, hele paddestoelen of grote stukken vis bestaan. Tijdens de opbouw van het gerecht komt de vulling vanonder het deeg piepen.
Op die manier krijgt het gerecht wat meer volume en wordt de presentatie aantrekkelijker. Ook salades en groene kruiden helpen bij de opbouw van open lasagnes. Enkele plukjes raketsla of bladpeterselie duwen het deeg als het ware omhoog, zodat er meer lucht in het gerecht komt.
Open lasagne met paddestoelen, linzenvinaigrette en chorizochips
Voor 4 personen: 200 g Italiaanse pastabloem (00) zeezout, 2 grote eieren, 1 el olijfolie, 12 peterselieblaadjes, Voor de vinaigrette: 3 el groene linzen, 1 sjalot, 1 teen knoflook, 4 el olijfolie, 2 el notenolie, 2 tl balsamico, 2 el rodewijnazijn, 2 tl malaga of rode port. Voor de paddestoelen: 250 g oesterzwammen, 150 g paddestoelen, 2 portabellapaddestoelen, olijfolie, 1 zakje raketsla, 12 plakjes chorizo, sumac, peper en zout.
Bereidingswijze;
Zeef de bloem op een werkvlak. Maak een kuiltje in het midden en voeg zout, eieren en olijfolie toe. Klop de eieren los en roer geleidelijk aan de bloem door de eieren. Voeg een scheutje water toe als het deeg te droog is. Kneed een tiental minuten tot een elastisch deeg. Wikkel in plasticfolie en laat 1 uur rusten in de koelkast. Verdeel het deeg in vieren en rol uit met een pastamachine. Snij het deeg in vierkanten (6 per portie). Neem een deegvel en leg in het midden een blaadje peterselie. Bedek met een tweede deegvel en rol nogmaals uit. Herhaal met de rest van het deeg en de peterselie. Bedek met een vochtige doek tot gebruik.
Kook de linzen in ongezouten water. Spoel onder stromend water en laat uitlekken. Snipper de sjalot en knoflook. Meng 4 eetlepels linzen met de sjalot, knoflook en resterende ingrediënten. Kruid met peper en zout. Blancheer de lasagneblaadjes, laat uitlekken en bestrijk met olijfolie. Maak de paddestoelen schoon en snij in stukken. Kruid met peper en zout en bak goudbruin in olijfolie. Bak de chorizo in een droge pan krokant.
Bouw de lasagne als volgt op: leg een lasagnevel op de borden en verdeel de helft van de paddestoelen over het deeg. Voeg een plukje raketsla toe. Herhaal en eindig met de laatste deegvellen. Lepel de vinaigrette rond de lasagne en werk af met de chorizo en sumac. Kooktijd: 1,5 u. + 1 u. rusten
Het grote voordeel is dat je de pasta kan aromatiseren zoals je zelf wil.
Met tomatenpuree, inktvisinkt, saffraan, chilipeper, oregano en zovele andere smaken. En wie een beetje meer moeite doet, kan de pasta zelfs decoreren met verse kruiden (bladpeterselie, koriander) of door middel van pasta in verschillende kleuren een strepenpatroon creëren. De mogelijkheden zijn eindeloos.
Dom Pérignon brengt met een exclusief trio flessen een ode aan Andy Warhol. Voor het ontwerp is het Designlaboratorium van Central Saint Martin's School of Art & Design verantwoordelijk. Andy Warhol zelf gaf het labo de opdracht de klassieke Dom Pérignon fles van een nieuwe look in zijn typische stijl te voorzien. Dat resulteerde in een collectie van drie unieke flessen, elk voorzien van een eigen etiket in rood, blauw of geel. Een waardig eerbetoon aan het kleurenspel van één van de bekendste artiesten uit de 20ste eeuw. www.domperignon.com
Voor 4 personen; 1 rode peper, zaadlijsten verwijderd,1 el zonnebloemolie, 2 tenen knoflook, fijngesneden, 2 tl gember op zonnebloemoliebasis (potje 135 g), 2 tl citroengras op zonnebloemoliebasis (potje 135 g), 1 bakje surimisticks (vis, 150 g),1 blikje krab (170 g), uitgelekt, 1 ei,4 kipfilets, 4 el olijfolie,4 takjes basilicum, 2 takjes munt,1 citroen.keukentouw
Bereiden;
1. Snijd de peper in kleine stukjes. Verhit de zonnebloemolie in een koekenpan en bak de knoflook en de peper 30 sec. Draai het vuur laag en voeg de gember en het citroengras toe. Bak 3 min. op laag vuur. Snijd ondertussen de surimi in kleine stukjes en voeg toe. Voeg de krab toe, draai het vuur uit en meng goed. Laat afkoelen en breng op smaak met peper en zout. Meng het ei erdoor.
2. Leg de kipfilets tussen 2 stukken vershoudfolie en sla ze met een steelpan of deegroller plat. Verdeel het krabmengsel over de kip en rol de filets voorzichtig op. Bind vast met het keukentouw.
3. Verhit 2 el olijfolie in een koekenpan en bak de gevulde kipfilet op niet te hoog vuur, met de deksel schuin op de pan, in ca. 20 min. rondom bruin en gaar. Keer regelmatig. Snijd ondertussen het blad van het basilicum en de munt in zeer fijne reepjes. Meng met de rest van de olijfolie. Pers een halve citroen uit en meng het sap met de kruidenolie. Snijd de andere helft van de citroen in partjes. Snijd de gevulde kipfilet doormidden en schep de kruidenolie eromheen. Geef de citroenpartjes erbij. Lekker met geroosterde krieltjes en avocadosalade.
Tip; In plaats van citroengras op zonnebloemoliebasis kunt u ook het rasp van 1 limoen gebruiken.