Eten&Genieten - gezond genieten van eten & drinken
14-04-2011
Oveneitjes met chorizo
Oveneitjes met chorizo
voor 6 personen:
2 rode uien, fijngesnipperd,1 chorizoworst in kleine blokjes gesneden 1 bosje peterselie, fijngehakt,3 sneden toastbrood, in croutons gesneden 3 kleine tomaten, zonder vel en pitjes, in stukjes gesneden boter,6 eieren,olijfolie,peper, zout en paprikapoeder,fleur de sel
Bereidingswijze: Bak de croutons krokant in wat boter. Haal uit en dep het vet af.
Vet vier ovenvaste schaaltjes lichtjes in met olie.
Verdeel de ui, worst, tomaat, peterselie - houd wat apart voor de afwerking - en croutons over de schaaltjes.
Breek boven elk schaaltje een ei en bestrooi naar smaak met zout, peper en paprikapoeder.
Bak de oveneitjes ca. 5 min. - tot het wit gestold is - in een voorverwarmde oven op 180 °C.
400 g (rode) mulfilet , 200 g gepelde en gekookte grote
garnalen of rivierkreeftjes ,250 g noedels (eiermie) 1 l visbouillon (van tablet of visfond) ,250 g groene asperges 150 g diepvries doperwten ,2 eetlepels arachideolie of olijfolie 125 ml zure room ,150 ml yoghurt ,1 eetlepel verse dille, gehakt peper, versgemalen ,2 vleestomaten, in blokjes
uit: kookboek "Over Vis & Vis"
Bereidings; 20 - 30 min.
Kook de noedels volgens de aanwijzing op de verpakking in visbouillon. Giet de noedels daarna af en laat goed uitlekken. Verwijder de onderkanten van de asperges en snijd de stengels in schuine stukken van 5 cm. Kook ze samen met de doperwten 5 minuten. Spoel de groente in een zeef af onder koud stromend water en laat ze goed uitlekken. Verhit de olie in een ruime koekenpan en bak hierin de mulfilets ca. 2 minuten per kant. Schep de laatste minuut aan een kant in de pan de garnalen erbij. Voeg peper en zout naar smaak toe.
Meng intussen de zure room, yoghurt, dille en peper en zout. Schep deze dressing met de doperwten, asperges en tomatenblokjes door de noedels. Verdeel de vis erover. Lekker met cassavekroepoek.
Tip; Vervang 1 tomaat door 1 appel en neem in plaats van noedels, mihoen of een fijne pastasoort. Wijn;Lekker makkelijk met een ronde maar tegelijkertijd frisse Chardonnay Vin de Pays d'Oc.
Per 100 gram onbereid product: 491 kJ , 117 kCal, 4 g vet, 19 g eiwit.
200 gram gerookte paling,250 gram pasta, 1 liter visbouillon (van tablet),1 eetlepel olijfolie, 2 vleestomaten,3 lente-uitjes,200 gram diepvries doperwtjes 200 gram witte asperges verse of uit pot,1 kleine appel 1 bekertje (125 ml) zure room ,1½ dl yoghurt,1 eetlepel citroensap 1 eetlepel gehakte dille + enkele takjes voor de garnering, zout en peper
Bereidingstijd: 20 - 30 min.
Kook de pasta volgens de aanwijzingen op de verpakking in de visbouillon waaraan olijfolie is toegevoegd. Giet de pasta af en spoel deze na met koud water. Leg de vleestomaten enkele tellen in kokend water, ontvel ze en snijd het vruchtvlees in blokjes. Hak de lente-uitjes fijn en snijd het loof in smalle ringetjes. Kook de doperwtjes gaar in 5-7 minuten en giet ze af. Snijd de uitgelekte asperges in stukjes. Rasp de appel grof. Verdeel de paling in reepjes.
Meng voor de dressing de zure room met de yoghurt, citroensap, peper, zout en dille. Schep alle ingrediënten luchtig door de pasta en garneer het gerecht met takjes dille.
Tip;
Paling is een vette vissoort. Het bevat gunstige, sterk onverzadigde vetten. Dit onverzadigde vet werkt zelfs cholesterolverlagend. Paling kan goed worden gerookt, gestoofd, gemarineerd en gebakken.
250 g gerookte kip ,150 g taugé ,3 lente-uitjes ,75 g bacon ,150 g veldsla
Voor de dressing:
1 sjalotje ,1 tl grove mosterd ,0.5 dl rode wijnazijn
scheutje grenadine (siroop) ,1.5 dl Bertolli extra vierge olijfolie
1 granaatappel
Bereiding; 15 minuten
Snijd de kip in sneetjes. Was de taugé en lente-uitjes en snijd de lente-uitjes in ringetjes. Bak de bacon in een pan uit en breek de sneetjes in stukjes. Pel en snipper de sjalot.
Mix de sjalot met de mosterd, azijn en grenadinesiroop in de keukenrobot. Schenk er, terwijl de machine draait, langzaam de olie bij. Breng de dressing op smaak met zout en peper.
Halveer de granaatappel en haal met een lepel het vruchtvlees eruit. Meng het door de dressing.
Verdeel de sla, taugé, lente-ui, kip en bacon over een schaal en sprenkel er royaal dressing overheen. Lekker met stokbrood.
200 g sugarsnaps,3 eetlepels olie, 2 teentjes knoflook, gehakt
3 cm verse gember, geraspt,1-2 eetlepels Thaise rode currypasta
200 g wortel, schuin in dunne plakken
2 rode uien, in dunne partjes
3 bosuitjes, in stukken van 4 cm, 100 ml visbouillon
uit: kookboek "Over Vis & Vis"
Bereidingstijd: 20 - 30 min.
Ontdooi de garnalen eventueel volgens de aanwijzigen op de verpakking. Pel de garnalen, maar laat de staartjes zitten. Kook de sugarsnaps in ruim kokend water in 3-4 minuten beetgaar. Spoel ze in een zeef af onder koud water en laat ze goed uitlekken. Verhit de olie in een wok en fruit de knoflook en gember zachtjes tot ze gaan geuren. Schep de currypasta erdoor en voeg de garnalen toe. Roerbak de garnalen tot ze net roze en ondoorzichtig worden. Schep ze met een schuimspaan op een bord. Schep de wortel en rode uien door het bakvet en roerbak 2-3 minuten. Voeg dan de sugarsnaps en bosui toe en roerbak nog 2 minuten. Schenk de bouillon erbij en laat het vocht verdampen. Voeg de garnalen weer toe en warm het gerecht nog even door. Serveer met pandanrijst.
Tip; vervang de reuzengarnalen eventueel door gepelde en gare tijgergarnalen. Bak deze niet voor, maar voeg ze pas na het bakken van de groente toe..
Kinrooi mag vanaf morgen officieel de titel van aspergegemeente dragen, maar Puurs voelt zich in zijn eer geraakt
Puurs is van oudsher de bakermat van de Vlaamse asperge. Bijna elke inwoners met een tuin heeft wel een bedje of twee staan, tot en met de burgemeester toe. Kalfort, een deelgemeente van Puurs, heeft een aspergefestival en er is zelfs een Grafelijk Genootschap van de Klein-Brabantse asperge. En toch mag Hubert Brouns, burgemeester van Kinrooi, morgen het officiële gemeentebord van 'Kinrooi, aspergegemeente' inhuldigen.
De titel wordt verleend door de Boerenbond. Geen enkele gemeente in Vlaanderen levert namelijk meer asperges voor de markt dan de Limburgse. In Puurs wijten ze deze smet op hun aspergeblazoen aan het gemeentebestuur, dat zijn streekproduct verwaarloosd heeft, zegt Ludo Daelemans van het Grafelijk Genootschap in Het Laatste Nieuws. De jaarlijkse eerste aspergesteek, in het bijzijn van de gouverneur, vindt nu nog maar om de twee jaar plaats en niet langer jaarlijks.
Bovendien is er een aspergetaks, die boeren heeft doen overschakelen op prei en bloemkool, gewassen die het hele jaar door groeien. Volgens de Boerenbond is het vooral de bedoeling om de Belgische asperge in de kijker te zetten, ongeacht de gemeente waar ze wordt geteeld. (ivdb/Picture : photo news
Seizoensgroenten en lokaal eten worden massaal gepromoot in allerlei campagnes om onze CO2-uitstoot te verminderen, maar weet iedereen wel welke groenten in welk seizoen gegeten worden? Veel van onze kinderen weten dat niet om de simpele reden dat je tegenwoordig alle soorten groenten en fruit het hele jaar door in de supermarkt kan kopen.
Boontjes springen namelijk niet vanzelf op je bord: de boer kweekt ze, plukt ze, ze worden vervoerd, ingepakt en ten slotte in de supermarkt verkocht. Er wordt dus heel wat energie verbruikt voor je boontjes de kookpan ingaan. Wanneer die producten dan nog eens van de andere kant van de wereld moeten komen en in speciale serres gekweekt worden, vereisen ze nog meer energie én meststoffen. Dat is een punt. Wie lokaal koopt, steunt echter ook de lokale economie en kiest bovendien op die manier voor groenten en fruit die niet met chemische middelen bewerkt zijn. Dat is een tweede voordeel. Ten slotte zijn seizoensgroenten ook verser, hebben meer smaak en meer voedingswaarde.
De herkomst van fruit en groenten staat vaak vermeld, ofwel op het informatiebordje in het rek van de winkel ofwel op het etiket van de voorverpakte producten. Dit is echter niet verplicht. Fruit en groenten van biologische teelt dragen wel een label of ze liggen in een apart rek (de bio-afdeling). Dit biedt wel een garantie dat het gaat om een milieuvriendelijke manier van telen, maar betekent niet noodzakelijk dat de producten uit eigen streek komen.
In de lente krijgen we de eerste zonnestralen die het fruit kleur geven en ervoor zorgen dat de groenten uitkomen. Deze eerste groenten en fruit van de lente bevatten de meeste vitamines en voedingsstoffen. Ze zijn ook malser en hebben meer smaak. Dit is het moment om de neerslachtige gevoelens van de winter weg te eten.
Fruit: Peer, appel (maart), walnoot, hazelnoot*
Groenten: Asperge, rode biet* (maart), wortel* (maart), knolselder* (maart), kervel, paddenstoel, witloof (maart), savooikool, boerenkool (maart), spruitjes (maart), waterkers (maart), spinazie, sojascheutjes, veldsla (maart), raap* (maart), ui* (maart), pastinaak, oesterzwam, prei, aardappel*, zwarte radijs* (maart), rode radijs, rabarber, koolraap* (maart), salade, witte en zwarte schorseneren (maart), aardpeer (maart). *dit zijn groenten en fruit die ook buiten het seizoen kunnen worden gegeten, omdat ze kunnen worden bewaard
De zomer staat bol van de heerlijke verse groenten en fruit, boordevol vitaminen en vooral minder duur, omdat dit hét seizoen is om ze te oogsten! Hoe verser de producten en hoe meer seizoensgebonden, hoe groter ook de kans dat ze veel vitamines, mineralen, vezels en dergelijke bevatten. Daarenboven zijn ze ook rijk aan water, perfect dus als verfrissing tijdens een warme zomer.
Het aanbod aan groenten is vooral in september en oktober bijzonder groot, omdat er nog heel wat groenten en fruit van het naseizoen te vinden zijn. Daarna is het de beurt aan de gedroogde vruchten en de vergeten groenten, zoals de pastinaak of de aardpeer en de groenten die later in bloei staan.
De winter is het seizoen bij uitstek waarin het lichaam nood aan weerstand heeft, want de ziektekiemen steken overal de kop op. Fruit en groenten zijn een bron van vitaminen en voedingsstoffen en dus ideaal om bepaalde ziektes te voorkomen. Vooral in kool vind je heel wat vitamine C, vitamine E en provitamine A, belangrijke antioxidanten die ons immuunsysteem beschermen. Kool is ook rijk aan kalium en vezels, met andere woorden de ideale partner voor een gezonde en evenwichtige voeding.
Fruit : Kweepeer, peer, appel, tamme kastanje, walnoot, hazelnoot.
Categorie:WEETJES OVER VOEDING, Tags:Groenten,fruit,
10-04-2011
Champignonsoep onder deegkapje
Champignonsoep onder deegkapje
Voor 4 personen;
4 vierkantjes bladerdeeg, 8 dl kippenbouillon, 400 g vers of 50 g gedroogd eekhoorntjesbrood + 100 g champignons, 2 tomaten,1 ui,1 teentje look, 20 g bloem, 1/2 glas droge witte wijn,2 eetlepels olijfolie, 3 eetlepels gehakte peterselie,1 eierdooier om te doreren, peper en zout.
translate.google.be
Bereidingswijze;
1. Pel en ontpit de tomaten, snij ze in blokjes. Pel en snipper de ui en de knoflook. Snij het eekhoorntjesbrood en de champignons in fijne julienne. Stoof de ui en de knoflook in een beetje olijfolie. Voeg er de paddenstoelen aan toe en laat 5 minuten bakken op een vrij hoog vuur. 2. Schenk de wijn erbij en laat de vloeistof tot de helft verdampen. Strooi er de bloem bij. Schep goed om. Leng aan met de koude bouillon en roer voortdurend tot de soep kookt. Laat nog 2 minuten zacht doorkoken. Voeg de tomaatblokjes en gehakte peterselie toe en laat de soep afkoelen. 3. Verdeel de koude soep over vuurvaste kommetjes. Dek elk kommetje af met een vierkantje bladerdeeg. Las het deeg op het kommetje met losgeklopt ei en bestrijk ook het deegkapje met eierdooier. Zet 10 minuten in de oven op 200° C.
Kaas in plakjes of blokjes, s morgens of s avonds, het maakt niet uit. Vier op de tien Belgen lusten op elk moment van de dag Hollandse kaas. Maar liefst driekwart heeft altijd kaas in de koelkast... Een en ander blijkt uit het Hollandse kaas-onderzoek (uitgevoerd door iVox in maart 2011, bij een representatief staal van de Belgische bevolking) van Oudendijk. Naar aanleiding van de Dag van de Kaas, op 6 april, polste het merk bij 500 Belgen naar hun vaste kaasgewoontes.
Jonge Hollandse kaas = favoriet Nederlanders kaasboeren? De Belgen ook! Ruim zes op de tien Belgen eten dagelijks of wekelijks Hollandse kaas. Vooral jonge kaas scoort goed: de favoriet van de helft van de Belgen (49%). Hoe ouder het publiek, hoe groter de liefde voor langer gerijpte kazen met een krachtigere smaak, zoals belegen of oude kaas. Een ander leeftijdsgebonden verschil: 50-plussers eten Hollandse kaas het liefst s avonds, terwijl twintigers voor s middags kiezen. Maar voor 40% van de Belgen is echt elk moment van de dag goed voor een stukje Hollandse kaas. Klassieke plakjes vs. trendy blokjes In plakjes of in blokjes, zo eten we negen van de tien keren onze kaas. Een enkele keer verwerken we Hollandse kaas in gerechten (4%) of consumeren we m gesmolten of geraspt. Leuk detail: de oudere generatie (+50) zweert bij plakjes op de boterham (82%), terwijl de jongere garde (-29) Hollandse kaas ook opvallend graag in blokjes eet (32%). Belg valt voor volle smaak Hollandse kaas Kaas en bier? Dat zijn vooral twee handen op een mannenbuik. De helft van de mannen (48%) vindt dat een blokje Hollandse kaas het best past bij een bier van hoge gisting. Eén op de drie vrouwen (36%) daarentegen eet kaas het liefst puur, zonder drank erbij. Ook qua smaakmaker, nemen we genoegen met de volle smaak van kaas. 53% van de Belgen vindt dat Hollandse kaas op zich voldoende smaak heeft. Wie toch een extraatje wilt, kiest voor het klassieke selderijzout (26%) of een beetje mosterd (17%). Hollandse kaas klopt ham in de koelkast Driekwart van de Belgen heeft altijd Hollandse kaas in de koelkast, op de voet gevolgd door ham. Enig voorkeurverschil wel tussen Vlamingen en Walen: acht op de tien Vlamingen hebben altijd kaas in huis, acht op de tien Walen altijd ham. De favoriete top 3 van de Belgen voor een plakje Hollandse kaas: een baguette (26%), grijs brood (19%) en volkoren brood (16%).
2 blikken makreelfilets in gekruide tomatensaus 125 gram
2 eetlepels citroensap 150 ml extra vierge olijfolie
peper en zout ,Romaanse sla of ijsbergsla
Bereiding;20-30 min.
Bereid de couscous volgens de aanwijzingen op het pak, roer het los met een vork en laat iets afkoelen. Schil de komkommer en snijd in kleine blokjes. Snijd ook de kruiden fijn. Meng de couscous met de komkommer, kruiden, tomaatjes, het citroensap en de olie en breng op smaak met zout en peper. Schep de makreelfilets met tomatensaus losjes door de couscous. Verdeel de slabladeren over een mooie schaal en schep daar de couscous op. Serveer direct.
Per 100 gram onbereid product: 818 kJ ,195 kCal, ,12 g vet, ,18 g eiwit
Weetje; Het vlees is stevig en vet maar wel vrij sappig en zacht. Het heeft een vettige, rookachtige geur. De makreel kan goed gegrild of gebakken worden en wordt vaak gerookt verkocht. Door het hoge vetgehalte combineert makreel goed met iets zuurs: wijn, azijn, mierikswortel of mosterd.
1 prei,1 rode paprika,1 bakje champignons (250 g), 7 el zonnebloemolie,3 tenen knoflook, fijngesneden, 1 blikje tomatenpuree (140 g),100 ml gembersiroop (flesje 250 ml) 250 ml kippenbouillon (van 1/2 tablet),2 el sojasaus (flesje 250 ml) 8 eieren,3 tl sesamolie (flesje 250 ml),2 bakjes jumbogarnalen (a 100 g)
Bereiden;< 25 min.
Stap 1. Halveer de prei in de lengte. Was de helften onder koud stromend water en snijd ze in stukjes. Snijd de paprika in reepjes en de champignons in kwarten.
Stap 2. Verhit 1 el zonnebloemolie in een pan en fruit 1 teen knoflook 1/2 min. Roer de tomatenpuree, de gembersiroop, de bouillon en 1 el sojasaus erdoor tot een gladde saus. Laat 5 min. zacht koken.
Stap 3. Roer ondertussen de eieren los met de sesamolie en peper en zout naar smaak. Verhit 1 el zonnebloemolie in een koekenpan en schep 1/4 van het eimengsel in de pan. Bak op middelhoog vuur tot het ei bijna gestold is. Keer om en bak nog 1/2 min. Bak zo 4 omeletten. Houd warm op een bord onder aluminiumfolie.
Stap 4. Verhit de rest van de zonnebloemolie in een wok en roerbak de rest van de knoflook en de prei, de paprika en de champignons 4 min. Voeg de rest van de sojasaus en de garnalen toe en warm 2 min. door.
Stap 5. Leg de omeletten op 4 borden. Schep het groenten-garnalenmengsel erop en klap ze dubbel. Schenk de saus eroverheen en serveer direct. Lekker met witte rijst of mie.
Een superlekker schaaldier zoals de garnaal is in de hele wereld én het hele jaar door welkom op ons bord. Puur natuur, met een wijnsaus of een cocktailsaus, er zijn 1001 manieren om ze te bereiden.
TIPS; Garnalen zijn vetarm en vormen een uitstekende bron van proteïnen plus van calcium, magnesium, natrium, zink, vitamine B en PP (niacine).
Denk er bij aankoop aan dat van 1 kilo ongepelde garnalen, de helft in de vuilnisbak terechtkomt, tenzij u de schalen gebruikt in een bouillon (voor risotto bijvoorbeeld).
Garnalen worden in gezouten water klaargemaakt. Haal ze uit het water zodra ze verkleuren, anders worden ze taai.
In het vriesvak kiest u beter voor gamba's. Hun vlees is beter bestand tegen de koude. Kleine formaten geven veel vocht af en worden sneller taai.
Nems van garnaal en zwarte paddenstoel
voor 4 personen: 80 g gedroogde zwarte paddenstoelen, 75 g rijstvermicelli, 16 garnalen, 2 wortels, 1 ei, 1 koffielepel suiker, 1 eetlepel sojasaus, peper, 16 rijstblaadjes, frituurolie.
Bereiding:
1. Week de zwarte paddenstoelen 10 minuten in warm water, laat ze uitlekken en hak ze in grove stukken.
2. Week de rijstvermicelli 5 minuten in lauw water, laat ze uitlekken en snijd ze in stukken.
3. Pel de garnalen. Schil de wortels en snijd ze in fijne staafjes.
4. Meng de garnalen, de paddenstoelen, de vermicelli, het ei, de suiker en de sojasaus in een slakom. Kruid met peper en zout.
5. Giet water in een schaal. Leg er even een rijstblaadje in, om te weken. Spreid het daarna uit op het werkblad en schep er een soeplepel van de vulling op, samen met de wortelstaafjes, maar laat aan elke zijde 2,5 cm over.
6. Vouw de zijkanten naar binnen dicht op de vulling, rol de nems op en druk goed aan. Laat ze een uur rusten in de koelkast.
7. Verhit de frituurolie en bak de nems in kleine hoeveelheden gedurende 4 tot 5 minuten aan elke zijde aan tot ze goudbruin zijn. Laat uitlekken op keukenpapier en serveer warm.
Garnalensalade met pompelmoes, room en dille
voor 4 personen: 3 roze pompelmoezen, 1 takje dille, 16 roze garnalen, 2 soeplepels room, zout en peper.
Bereiding:
1. Pel twee pompelmoezen tot op het vruchtvlees. Doe ze in stukken door met een mes tussen de fijne vliezen te snijden. Werk op een snijplank met gootje om het pompelmoessap op te vangen. Pers het sap van de derde pompelmoes uit en houd het apart.
2. Was het takje dille, verwijder de blaadjes en leg ze opzij. Pel de garnalen.
3. Verdeel de stukken pompelmoes harmonieus over 4 kommen, samen met 4 garnalen per kommetje.
4. Klop het pompelmoessap op met de room, de dille, zout en peper. Sprenkel de dilleroom over de garnaalsalade.
5. Plaats in de koelkast tot vlak voor het opdienen.
Moqueca de Camarao
voor 4 personen: 2 wortels, 200 g aardappelen, 200 g spinazie, 1 eetlepel olie, 1 blik gepelde tomaten, 1 blik kokosmelk, zout, peper, 2 eetlepels nuoc nam (vissaus),1 mespuntje suiker, rode kerrie, 1 lente-ui, 1 eetlepel boter, 400 g garnalen.
Bereiding:
1. Schil de wortelen en aardappelen, rasp ze en hak de spinazie fijn.
2. Bak de wortelen en aardappelen in een eetlepel olie, voeg de gepelde tomaten toe en laat gedurende 10 minuten zachtjes koken.
3. Giet er de kokosmelk bij en kruid met peper en zout. Voeg ook de vissaus, het mespuntje suiker en de kerrie toe.
4. Was de ui, snijd het groene gedeelte in ringen en leg opzij. Hak de rest fijn en bak in een pan met de boter en de garnalen.
5. Voeg de spinazie toe en meng het geheel, samen met de groenten en de kokosmelk.
6. Versier met de groene uiringetjes en dien op.
Tips;
Heerlijk bij het aperitief: een spiesje van garnaal en mango.
Nog een aanrader: enkele grijze garnalen in witloofsoep.
Als saus bij witte vis kunt u op het einde van de kooktijd grijze garnalen toevoegen aan een bechamelsaus op basis van witte wijn en champignons.
Laat grote garnalen marineren in een gekruide saus en rijg ze daarna aan spiesjes om ze te bereiden op de barbecue. Ze zullen minder droog zijn.
Gekheid met een stokje en handige ideetjes met Satéstokjes
Superproper
Gebruik satéprikkers om de kleine randjes en hoekjes proper te maken waar je met een vod, een spons of een zeem niet bij kan. Zeker voor aangekoekt vuil bieden ze een goede oplossing. Draai wat keukenpapier rond de punt en je kan aan de slag.
Handig gehakt
Gehakt is dikwijls in de aanbieding. Maar wat doe je met 1,5 kg? Invriezen wat je niet nodig hebt, inderdaad. Om ervoor te zorgen dat je niet het hele pak moet ontdooien de volgende keer, kan je met een satéstokje horizontale en verticale lijnen in het gehakt duwen en blokjes maken. Heb je gehakt nodig? Dan breek je gewoon net zo veel blokjes af als je nodig hebt. Makkelijk, toch?
Figuurtjes
We vinden die toffe figuurtjes in het schuim op onze koffie allemaal geweldig als we ergens op een terrasje zitten. Maar je kan het thuis ook als je jezelf wil verwennen! Stoom wat melk, schep die op je koffie en marmer het schuim door er met een satéstokje figuurtjes in te trekken.
Bron; yunomi.be
Categorie:WEETJES OVER VOEDING, Tags:satestokjes,gehakt,koffie,
Mini-tortillas uit de oven met chorizo en groene asperges
Mini-tortillas uit de oven met chorizo en groene asperges
voor 4 personen ca. 12 stuks;
1 bosje groene asperges (ca. 250 g),6 bosuitjes
100 g chorizo (stuk), 1 blikje kidneybonen (200 g)
1 pot Pastasaus Basilicum (500 g)
4 kleine tortillas,80 g geraspte komijnekaas
Extra:
1 grote of 4 kleine lange, ingevette ovenvaste schaaltjes
Voorbereiding
Verwarm de oven voor op 180 °C. Breek de harde onderkant van de asperges af. Snijd de bosuitjes in smalle ringen, de chorizo in kleine stukjes en de asperges schuin in stukjes van ca. 1 cm breedte (laat de kopjes heel). Laat de bonen uitlekken.
Bak de chorizo in een droge koekenpan op een laag vuur gedurende 3 minuten. Voeg de asperges toe en bak ze 3 minuten mee. Roer 2/3 van de saus, de bonen en de uiringetjes erdoor en laat 10 minuten pruttelen. Leg de tortillas een voor een in de ovenvaste schaal (of in de kleine schaaltjes), vul ze met het aspergemengsel en vouw ze dicht. Strooi de kaas erover.
Bereiding;< 20 min.
Laat de kaas op de tortillas in de hete oven in 15-20 minuten smelten en een beetje bruin worden. Verwarm de rest van de saus en geef die er apart bij. Serveer in de individuele ovenschaaltjes of schep de minitortillas op bordjes.
Breek het harde uiteinde van de asperges en schil ze, indien je koos voor witte. Kook ze gaar in lichtgezouten kokend water, 5 à 12 min afhankelijk van de soort en de dikte (controleer door erin te prikken met de punt van een mes). Verwarm de oven voor op th. 6 180°C. Vet een grote taartvorm in of leg er het bakpapier van de verpakking van het deeg in. Leg het deeg in de vorm. Druk de rand aan en snij rondom het teveel aan deeg af. Klop de eieren met de room los. Voeg de fijngesneden uitjes (wit + 2/3 groen) toe, breng op smaak met peper en zout. Snij de zalm in blokjes. Giet de gare asperges af, schrik in koud water en laat uitlekken op keukenpapier. Schik de helft van de asperges op de deegbodem, verdeel er de zalmblokjes over, voeg de rest van de asperges toe en overgiet met het mengsel van room en ei. Bak 30 min in de oven. Dien warm op met een slaatje, als voor- of lunchgerecht.
Tip : Je kan de deegbodem 8 min voorbakken in de oven : zonder te bedekken met bakpapier en droge bonen, want kruimeldeeg zwelt praktisch niet tijdens het bakken. Prik het wel enkele keren in met een vork.
300 g rode bessengelei ,4 eetlepels wijnazijn, peper en zout
Bereidingstijd:<5 min., 2 u op voorhand
Meng de olie en de rozemarijn in een schotel en wikkel er de lamsnoten in. Dek af en zet minstens 2 u in de koelkast. Neem het vlees 20 min op voorhand uit de koelkast. Doe de rode bessengelei, de azijn, 2 eetlepels water en het takje rozemarijn in een steelpan. Verwarm zachtjes, roer met de garde en laat op zacht vuur sudderen. Verwarm ondertussen een pan met antikleeflaag op vrij hoog vuur. Leg de lamsnoten in de hete pan en schroei ze dicht, 2 min aan elke kant. Temper het vuur en laat nog verder bakken volgens eigen smaak en de dikte van het vlees (in principe wordt lamsvlees rosé gegeten). Kruid met peper en zout. Neem het takje rozemarijn uit de saus en breng op smaak. Serveer de in schijfjes versneden lamsnoten met de saus. Geef er tuinkers bij en gegratineerde aardappelen.
Tip : Voor de « final touch » werk je de borden af met enkele verse rode bessen.
Bereiding:< 15 minuten Breek het harde onderste gedeelte van de asperges af, maar schil ze niet. Kook ze gaar in lichtgezouten kokend water in 5 à 8 min, afhankelijk van de dikte. Laat uitlekken op keukenpapier. Klop de eieren los met de melk. Voeg de kaas toe en de fijngehakte tomaten, breng op smaak met peper en zout. Verhit de olijfolie in een antikleefpan. Giet er, wanneer de pan goed warm is, de eieren in en laat stollen op matig vuur. Leg asperges en stukjes ham op een helft. Vouw de gebakken omelet in twee. Dien onmiddellijk op met een slaatje en ciabattabrood.
Tip: Ook lekker met gerookte zalm in plaats van ham.
Uit onderzoek van het Universitair Centrum Utrecht blijkt dat het eten van kip kan leiden dat mensen resistent worden voor antibiotica.
Bij een op de vijf patiënten met resistente ESBL-bacteriën (een enzym dat door sommige darmbacteriën, zoals E.coli, wordt gemaakt) blijken deze genetisch identiek te zijn aan de antibioticaresistente bacteriën die op kippenvlees zijn gevonden. Het wijst erop dat die patiënten de bacterie van kip hebben gekregen.
De meeste kip, die in Nederlandse supermarkten wordt verkocht, besmet is met ESBL-bacterie. De ESBL-bacterie maakt enzymen aan die resistent zijn tegen veel soorten antibiotica. Volgens de directeur van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid (RIVM), Roel Coutinho, kunnen consumenten gewoon kip eten als die goed doorbakken is. Maar uit de onderzoeksresultaten blijkt dat er nu echt iets gedaan moet worden tegen het overmatige gebruik van antibiotica in de intensieve veehouderij, zo zegt Roel Coutinho in de Consumentengids.
Bron:
Gezondheidsnet.nl Bron;dieet.blog.nl
Categorie:WEETJES OVER VOEDING & GEZONDHEID Tags:kip,
Witte vis met wilde saus
Witte vis met wilde saus
voor 4 personen
ca. 250 g witte visfilet ,1/4 emmer brandneteltoppen, paardenbloemblad (ca. 100 g) óf: verse spinazie en rucola, ca. 3 eetl. citroensap ,zout, versgemalen peper,nootmuskaat 1 ei,125 ml groentebouillon (blokje),40 g harde boter in blokjes
Snijd de vis in vier gelijke, even dikke stukken en wrijf ze rondom in met citroensap, gul zout en peper. Was de (wilde) groenten meermalen heel grondig, verwijder harde stukjes, takjes, etc. Zet een kom koud water met flink ijsblokjes klaar. Breng een grote pan water aan de kook. Kook het ei 3 minuten en laat het schrikken. Blancheer daarna de groenten 2 minuten. Laat eventjes uitlekken en schep ze direct in het ijswater.
Druk in een vergiet overtollig vocht uit de groenten en mix ze met het gepelde, zachtgekookte ei en wat bouillon tot een gladde saus: in een blender/keukenmachine of met een staafmixer. Voeg bouillon toe tot de gewenste dikte.
Laat 10 g boter smelten in een koekenpan met deksel en anti-aanbaklaag. Bak de visfilets 1 minuut op laag vuur, draai voorzichtig om en bak de andere kant nog een minuutje. Draai het vuur uit en laat de filets nog 5-8 minuten (afhankelijk van de dikte) afgedekt staan tot ze net gaar zijn.
Schenk intussen de saus in een pannetje en verwarm op laag vuur tegen de kook aan: klop er ten slotte in delen de rest van de boter door. Breng op smaak met zout, ca. 1 eetl. citroensap en nootmuskaat. Verdeel de vis over 4 warme borden en schep de saus erover. Garneer met zevenblad en citroenpartjes.