Beoordeel dit blog
  Zeer goed
  Goed
  Voldoende
  Nog wat bijwerken
  Nog veel werk aan
 

Categorieën
  • AARDAPPELGERECHTEN (81)
  • ALCOHOLISCHE DRANKEN & WEETJES (39)
  • APERITIEF-HAPJES, AMUZE, BORRELHAPJES, TAPAS, PINTXO, (98)
  • BARBECUE, GRILPAN, GRIL, (51)
  • BIEREN & BIERWEETJES, (13)
  • BIJGERECHTEN, (50)
  • BROODJES, BROODGERECHTEN, SOORTEN, RECEPTEN, (65)
  • CALORIEARM, VETARM, INFO, RECEPTEN, (100)
  • CHINEES, OOSTERS, (4)
  • CHINESE, JAPANSE, THAISE GERECHTEN, (8)
  • CULINAIRE NIEUWTJES, (115)
  • CULINAIRE TRIPS, REIZEN. (60)
  • DESSERTEN, IJS, SORBET, NAGERECHTEN, (141)
  • DIEPVRIES, VERSCH. GERECHTEN, (1)
  • EIEREN, EIERGERECHTEN, (34)
  • FEESTELIJKE MENU'S, GERECHTEN, (41)
  • FONDUE, (3)
  • FOTO'S (4)
  • GROENTEN, GROENTENGERECHTEN, (73)
  • KAASGERECHTEN, KAASSALADE, KAASPLANK, (45)
  • KOOKBOEKEN, KEUKENHULPJES, KEUKENNIEUWTJES, (74)
  • KRUIDEN,MARINADES, (6)
  • OVEN/STOOFSCHOTELS, EENPANSGERECHTEN, (79)
  • PANNEKOEKEN, FLENSJES, WAFELS, ZOETE, HARTIGE, GEVULDE, (20)
  • PASTA'S, ITALIAANSE GERECHTEN, (129)
  • PIZZA'S, (11)
  • RESTAURANTS MET RECEPTEN (2)
  • RESTAURANTS, e.a. HORECAZAKEN (69)
  • RIJSTGERECHTEN (32)
  • SALADE'S, GEMENGDE SLA, GERECHTEN (91)
  • SAUSEN, VINAIGRETTES, OLIE, PESTO'S (17)
  • SMOOTHIE, FRUITDRINK, (10)
  • SOEPEN, KOUDE, WARME, BOUILLON, MAALTIJD, (111)
  • STREEKGERECHTEN (6)
  • TAART, GEBAK, KOEKJES, CAKE, e.a. (85)
  • TORTILLA'S, QUICHES, WRAP, e.a. (33)
  • VEGETARISCH, (39)
  • VISGERECHTEN, SCHAAL, SCHELPDIEREN, (311)
  • VLEESGERECHTEN, (198)
  • VOORGERECHTEN, WARME & KOUDE, (167)
  • WEETJES OVER VOEDING & GEZONDHEID (222)
  • WEETJES OVER VOEDING, (173)
  • WIJN & WIJNWEETJES (58)
  • WILD & GEVOGELTE (125)
  • WOKGERECHTEN (22)
  • ZWEEDSE, HAPJES, GERECHTEN, (2)
  •          Lieve bezoeker
    Zoeken met tags is nog niet
    kompleet het invullen van
    tags is een langzaamaan
    werkje, maar ik werk er aan.
    Zoeken in blog

    Aanraders !!!
  • ATELIER VAN JOSEPHINE
  • FOTO VAN JOKE
  • PHOTOGALERY
  • POWERPOINT VAN JOKE
  • NO LIMIT
  • Blog als favoriet !



           ideetjes van Josephine



     Gaspacho ( koude spaanse soep)



                    Tomaat crevette



         Versgebakken paprika chips



            Witlofrolletjes uit de oven



    St-jacobsvruchten, tuinboonen, puree



               Kerstbrood (Stoll)



                         Avocado



      Varkenshaas in sinaasappelsaus



      Avocadosoep met gerookte zalm



                    Kerstbrood ( Stoll)



            Bokkepootjes (Koekjes)



     Koekjes met vulling en hagelslag



       Herfstsalade met Parmaham



    Avocadosoepje met gerookte zalm



                    Cherrytomaatjes



                      Kwarteleitjes



                       Verse vijgen



       Avocadosalade met garnalen



              Cherrytomaatjes



         Witlof met appel en radijs



       Spaghetti met zalm en zeekraal



                Trostomaten


     
      Mozzarella, tomaten, basilicum



         Groentensoep met peterselie


     
                      Verse zalm
        


             Uitsmijter met ham



             Roerei met Garnalen



              Gestoofde Paprika's



                        Peulertjes



                 Groene salade



             Coeur de boeuf Tomaten



                        Zeekraal



                       Pruimen



                       Citroenen



                 Sinaasappelen



                         Frietjes



                     Tomatensoep



                        Basilicum



                       Angusbeef



                            Eieren



                            Eieren



              Gevulde gerookte zalm



                        Knoflook



                        Courgette

                      

                               Paprika



    Gegraniteerde aardappelschijfjes



            Aardappelkroketjes



        Asperges op vlaamse wijze



         Gebakken champignons



               Crema catalana



                    Aardbeien


     
                   Sinaasappel



                            Peer



             Omelet met Garnalen



    Asperges,garnalen,puree en eitje



           Roodfruit met vanilleijs



         Garnaalsalade met frietjes



     Sint Jacobsvruchten met wilof



           Parelhoen met spruitjes



                        Witlof



                       Aardbeien



              Asperges met garnalen


    E-mail mij

    Druk oponderstaande knop om mij te e-mailen.

    Inhoud blog
  • Biefstuksalade om van af te vallen
  • Love fish van de zuiderse zeeën
  • Stoofpotje van witloof, kool en pastinaak
  • Tartine met aubergine, mozzarella & tomaat
  • Zalm met krokante tikka masala
  • Appeltaart
  • Chili sin carne met 3 soorten bonen
  • Witlooftaart met peren en gedroogde veenbessen
  • Stoofpot van wintergroenten
  • Kwartels met savooikool
  • Gravad lax
  • Gourmet met vis
  • Ragout van hoevekip en Noordzeegarnaal, tuinboontjes en cantharellen
  • Champignonroomsoep
  • Gepocheerde oesters met tomaat en rodewijnsaus
  • Polderaardappel gevuld met garnaaltjes en Hollandse saus
  • Rollade van parelhoen en ganda ham
  • Koninginnenhapjes met vis
  • Gebakken zeebaarsfilet met tomaat
  • Reemedaillon met kastanjes
  • Tagliatelle met pikant rundvlees, sluimerwtjes, kappertjes en Parmezaanse kaas
  • Kippenbouillon met platte peterselie & Parijse champignons
  • Provençaalse pastasalade
  • Kalfstong in madeirasaus
  • Kalfsblanket
  • Brussels spruitenpotje met gehaktballetjes
  • gebakken schartong met witlof en gestoomde aardappeltjes.
  • Gratin met bloemkool en gehakt
  • Driedubbele kwarktaart met verse vijgen
  • Gegratineerd witloof met ham
  • Biefstuk met champignons de Paris en pasta
  • Gebakken pladijs met gestoofde erwten, wortelen en peterseliepuree
  • Minder zout in onze voeding
  • Tagliatelle en konijnenbout met leffe en rozemarijn
  • Bouillie met erwtjes en worteltjes
  • Varkenshaasje met tagliatelle en pepersaus
  • Rijstpap met appeltjes
  • Gevulde tomaten met bloemkool
  • Cappuccino van broccoli met geroosterde amandelen
  • Avocadosoep met gerookte zalm
  • Nieuw wapen in de strijd tegen obesitas: groene thee
  • Ragu alla Napolitana
  • Boterham met salade van zalm, selder en appel.
  • Salade met gegrilde zalm
  • Vissoep met mosselen
  • Friet met stoverij van varkenswangetjes
  • Gepocheerde peren met cranberry & gember
  • Mosselgratin met spinazie
  • Filet pur en witloof in de wok
  • Ovenschotel met rundergehakt en witloof
  • Carpaccio van tomaat met salade groene boontjes, mozzarella
  • 'Echte' bruschetta met knoflook en tomatenblokjes
  • Salade met sashimi van zeebaars en radijs
  • Maatjessalade
  • Gegrilde Caramba steaks
  • De meest ziekmakende voeding: fruit en groenten
  • Asperges met warme champignonsalade
  • Spirelli met kip en tomaatjes
  • Waterzooi van kipfilet met Mechelse asperges en kervel
  • Italiaanse mosselpan
  • Courgettesoep
  • Krokante sigaren met spinazie en feta
  • Spaghetti met curry en gerookte zalm
  • Gevulde zalmforel op de barbecue
  • Scampi's met knoflook
  • Gefrituurde pladijs, kropsla en yoghurtmayonaise
  • Slaatje van primeuraardappelen en geroosterde makreel.
  • Gevulde paprika met tzatziki
  • Groenten uit de oven
  • Salade Niçoise
  • Bruschetta met tomaat en aubergine
  • Salade van rundvlees met frambozen
  • Gelei van roze pompelmoes en Campari met vanilleyoghurt en cake
  • Witte asperges met oosterse dressing
  • Pastasalade met artisjokken en radicchio
  • Parijse worteltjes en hun loof
  • Kalfsgebraad met jonge worteltjes
  • Bruschetta met ham en mozzarella
  • Asperges met mousseline van peterselie en een gepocheerd ei.
  • Aardappelpuree met erwtjes en kippenhamburger met verse maïskorrels
  • Gehaktballetjes met tomaat en mozzarella
  • Gestoofde forel met bieslooksaus
  • Tagliolini met pesto, boontjes en aardappelen
  • Aardbeien op spies
  • Rogvleugel met blanke botersaus
  • Videetje van kip met zachte curry
  • Gebakken scholfilet met tomaat en kappertjes
  • Aardappelbrochettes met spek en rozemarijn
  • Salade van vergeten groenten
  • Spinaziesoep
  • Culinaire fietstochten in Noordertuinen van Antwerpen
  • Kip met perzik, paprika en rijst
  • Groentewraps
  • Peultjes met chilipeper, gember en Meritus-filet mignon
  • Gebakken aardappelen met gehaktballetjes
  • Kalfslapjes met geroosterde aardappeltjes
  • Lentesalade met witte asperges en garnalen
  • Roer­bak van as­per­ges en gar­na­len
  • Groentecurry
  • Lamskotelet in kruidenkorst



    Startpagina !
    Eten&Genieten - gezond genieten van eten & drinken

    "Er is geen oprechter liefde dan de liefde voor lekker eten ".... De gast moet op de saus wachten, niet de saus op de gast".... "Een volle buik heeft een gelukkig hoofd" ....

    14-04-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Oveneitjes met chorizo


    Oveneitjes met chorizo

     voor 6 personen:

    2 rode uien, fijngesnipperd,1 chorizoworst in kleine blokjes gesneden
    1 bosje peterselie, fijngehakt,3 sneden toastbrood, in croutons gesneden
    3 kleine tomaten, zonder vel en pitjes, in stukjes gesneden
    boter,6 eieren,olijfolie,peper, zout en paprikapoeder,fleur de sel

                  

    Bereidingswijze:
    Bak de croutons krokant in wat boter. Haal uit en dep het vet af.

    Vet vier ovenvaste schaaltjes lichtjes in met olie.

    Verdeel de ui, worst, tomaat, peterselie - houd wat apart voor de afwerking - en croutons over de schaaltjes.

    Breek boven elk schaaltje een ei en bestrooi naar smaak met zout, peper en paprikapoeder.

    Bak de oveneitjes ca. 5 min. - tot het wit gestold is - in een voorverwarmde oven op 180 °C.

    Werk af met peterselie en fleur de sel.

    Bron;nina.be

    Categorie:EIEREN, EIERGERECHTEN,
    Tags:chorizoworst,peterselie,toastbrood,tomaat,eieren,olijfolie,
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Noedelsalade met garnalen en (rode) mul



    Noedelsalade met garnalen en (rode) mul

    Voor 4 personen:

    • 400 g (rode) mulfilet , 200 g gepelde en gekookte grote
    • garnalen of rivierkreeftjes ,250 g noedels (eiermie)
      1 l visbouillon (van tablet of visfond) ,250 g groene asperges
      150 g diepvries doperwten ,2 eetlepels arachideolie of olijfolie
      125 ml zure room ,150 ml yoghurt ,1 eetlepel verse dille, gehakt
      peper, versgemalen ,2 vleestomaten, in blokjes
     Noedelsalade met garnalen en (rode) mul
    uit: kookboek "Over Vis & Vis"

     

    Bereidings; 20 - 30 min.

    Kook de noedels volgens de aanwijzing op de verpakking in visbouillon. Giet de noedels daarna af en laat goed uitlekken. Verwijder de onderkanten van de asperges en snijd de stengels in schuine stukken van 5 cm. Kook ze samen met de doperwten 5 minuten. Spoel de groente in een zeef af onder koud stromend water en laat ze goed uitlekken. Verhit de olie in een ruime koekenpan en bak hierin de mulfilets ca. 2 minuten per kant. Schep de laatste minuut aan een kant in de pan de garnalen erbij. Voeg peper en zout naar smaak toe.

    Meng intussen de zure room, yoghurt, dille en peper en zout. Schep deze dressing met de doperwten, asperges en tomatenblokjes door de noedels. Verdeel de vis erover. Lekker met cassavekroepoek.

    Tip;  Vervang 1 tomaat door 1 appel en neem in plaats van noedels,
             mihoen of een fijne pastasoort.
    Wijn;Lekker makkelijk met een ronde maar tegelijkertijd
             frisse Chardonnay Vin de Pays d'Oc.

     Per 100 gram onbereid product: 491 kJ , 117 kCal, 4 g vet, 19 g eiwit.

      Bron; visrecepten.nl


    Categorie:CALORIEARM, VETARM, INFO, RECEPTEN,
    Tags:rode mul,garnalen,noedels,asperges,erwten,zure room,yogu
    13-04-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Palingsalade


           Palingsalade

             voor 4 personen;

    • 200 gram gerookte paling,250 gram pasta,
      1 liter visbouillon (van tablet),1 eetlepel olijfolie,
      2 vleestomaten,3 lente-uitjes,200 gram diepvries doperwtjes
      200 gram witte asperges verse of uit pot,1 kleine appel
      1 bekertje (125 ml) zure room ,1½ dl yoghurt,1 eetlepel citroensap
      1 eetlepel gehakte dille + enkele takjes voor de garnering,
      zout en peper


     Palingsalade

            Bereidingstijd: 20 - 30 min.

    Kook de pasta volgens de aanwijzingen op de verpakking in de visbouillon waaraan olijfolie is toegevoegd. Giet de pasta af en spoel deze na met koud water. Leg de vleestomaten enkele tellen in kokend water, ontvel ze en snijd het vruchtvlees in blokjes. Hak de lente-uitjes fijn en snijd het loof in smalle ringetjes. Kook de doperwtjes gaar in 5-7 minuten en giet ze af. Snijd de uitgelekte asperges in stukjes. Rasp de appel grof. Verdeel de paling in reepjes.

    Meng voor de dressing de zure room met de yoghurt, citroensap,
    peper, zout en dille. Schep alle ingrediënten luchtig door de pasta en
    garneer het gerecht met takjes dille.

    Tip;

    Paling is een vette vissoort. Het bevat gunstige, sterk onverzadigde vetten. Dit onverzadigde vet werkt zelfs cholesterolverlagend. Paling kan goed worden gerookt, gestoofd, gemarineerd en gebakken.

     Bron; visrecepten.nl

    Categorie:SALADE'S, GEMENGDE SLA, GERECHTEN
    Tags:paling,pasta,olijfolie,tomaat,uitjes,erwtjes,asperges,appel,zure room,yogurt,citroen,
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Veldsla met gerookte kip & grenadinedressing

    Veldsla met gerookte kip & grenadinedressing

           Voor 4 personen

    • 250 g gerookte kip ,150 g taugé ,3 lente-uitjes ,75 g bacon ,150 g veldsla

    • Voor de dressing:

    • 1 sjalotje ,1 tl grove mosterd ,0.5 dl rode wijnazijn

    • scheutje grenadine (siroop) ,1.5 dl Bertolli extra vierge olijfolie

    • 1 granaatappel

      Veldsla met gerookte kip & grenadinedressing

    Bereiding; 15 minuten

    Snijd de kip in sneetjes. Was de taugé en lente-uitjes en snijd de lente-uitjes in ringetjes. Bak de bacon in een pan uit en breek de sneetjes in stukjes. Pel en snipper de sjalot.

    Mix de sjalot met de mosterd, azijn en grenadinesiroop in de keukenrobot. Schenk er, terwijl de machine draait, langzaam de olie bij. Breng de dressing op smaak met zout en peper.

    Halveer de granaatappel en haal met een lepel het vruchtvlees eruit. Meng het door de dressing.

    Verdeel de sla, taugé, lente-ui, kip en bacon over een schaal en sprenkel er royaal dressing overheen. Lekker met stokbrood.

    Bron; yunomi.be

    Categorie:SALADE'S, GEMENGDE SLA, GERECHTEN
    Tags:kip,taugé,lente-ui,bacon,veldsla,
    12-04-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Thaise roerbak met grote garnalen



    Thaise roerbak met grote garnalen

    voor 4 personen:
    • 500 g (diepvries) ongepelde reuzengarnalen
    • 200 g sugarsnaps,3 eetlepels olie, 2 teentjes knoflook, gehakt
    • 3 cm verse gember, geraspt,1-2 eetlepels Thaise rode currypasta
    • 200 g wortel, schuin in dunne plakken
    • 2 rode uien, in dunne partjes
    • 3 bosuitjes, in stukken van 4 cm, 100 ml visbouillon

     Thaise roerbak met grote garnalen
    uit: kookboek "Over Vis & Vis"

    Bereidingstijd: 20 - 30 min.

    Ontdooi de garnalen eventueel volgens de aanwijzigen op de verpakking. Pel de garnalen, maar laat de staartjes zitten. Kook de sugarsnaps in ruim kokend water in 3-4 minuten beetgaar. Spoel ze in een zeef af onder koud water en laat ze goed uitlekken. Verhit de olie in een wok en fruit de knoflook en gember zachtjes tot ze gaan geuren. Schep de currypasta erdoor en voeg de garnalen toe. Roerbak de garnalen tot ze net roze en ondoorzichtig worden. Schep ze met een schuimspaan op een bord. Schep de wortel en rode uien door het bakvet en roerbak 2-3 minuten. Voeg dan de sugarsnaps en bosui toe en roerbak nog 2 minuten. Schenk de bouillon erbij en laat het vocht verdampen. Voeg de garnalen weer toe en warm het gerecht nog even door. Serveer met pandanrijst.

    Tip; vervang de reuzengarnalen eventueel door gepelde en gare tijgergarnalen. Bak deze niet voor, maar voeg ze pas na het bakken van de groente toe..

    Energie:215 kCal | 905 kJ


    Bron; visrecepten.nl


    Categorie:WOKGERECHTEN
    Tags:reuzengarnalen,sugarsnaps,ui,bosuitjes,currypasta,wortel,look,gember,
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Oorlog tussen aspergedorpen


    Oorlog tussen aspergedorpen

     Kinrooi mag vanaf morgen officieel de titel van aspergegemeente dragen,
    maar Puurs voelt zich in zijn eer geraakt

                       Oorlog tussen aspergedorpen 

    Puurs is van oudsher de bakermat van de Vlaamse asperge. Bijna elke inwoners met een tuin heeft wel een bedje of twee staan, tot en met de burgemeester toe. Kalfort, een deelgemeente van Puurs, heeft een aspergefestival en er is zelfs een Grafelijk Genootschap van de Klein-Brabantse asperge. En toch mag Hubert Brouns, burgemeester van Kinrooi, morgen het officiële gemeentebord van 'Kinrooi, aspergegemeente' inhuldigen.

    De titel wordt verleend door de Boerenbond. Geen enkele gemeente in Vlaanderen levert namelijk meer asperges voor de markt dan de Limburgse. In Puurs wijten ze deze smet op hun aspergeblazoen aan het gemeentebestuur, dat zijn streekproduct verwaarloosd heeft, zegt Ludo Daelemans van het Grafelijk Genootschap in Het Laatste Nieuws. De jaarlijkse eerste aspergesteek, in het bijzijn van de gouverneur, vindt nu nog maar om de twee jaar plaats en niet langer jaarlijks.

    Bovendien is er een aspergetaks, die boeren heeft doen overschakelen op prei en bloemkool, gewassen die het hele jaar door groeien. Volgens de Boerenbond is het vooral de bedoeling om de Belgische asperge in de kijker te zetten, ongeacht de gemeente waar ze wordt geteeld. (ivdb/Picture : photo news

    Bron; skynet.be

    Categorie:WEETJES OVER VOEDING,
    Tags:Asperges,
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Meli-melo met Beenham



    Meli-melo met Beenham

     voor 4 personen:

    • 4 dikke sneden gekookte beenham,12 stuks paprika
    • 4 sjalotten (versnipperd),2 knoflookteentjes (versnipperd)
    • 4 sneetjes Chimay à al bière kaas,2 tomaten
    • 4 takjes tijm,12 ontpitte zwarte olijven
    • 10 cl olijfolie,5 cl Blauwe Chimay
    • 5 cl culinaire room en zeste (schil) van een halve citroen
    • 12 blaadjes bloedzurkel  


      afbeelding recept


      Bereiding;

    Pel de tomaten, verwijder de zaadlijsten en snij in blokjes.

    Stoof de sjalotten in de olijfolie, samen met de look, de tijm en de olijven. Laat

    een 3-tal minuten stoven en doe er de tomaatblokjes bij. Hou deze relish lauw.

    Meng het Chimay bier met de room, het citroensap en de citroenschil. Klop licht op.

    Steek cirkels uit in de beenham, de kaas Chimay à la bière en de paprika, telkens

    3 ringen per persoon. Schik ze afwisselend op elkaar en plaats een 5-tal minuten

    in een voorverwarmde oven van 180°C.


    Tip; Presenteer met de relish en wat blaadjes bloedzurkel.


    Bron; kazenvanbijons


    Categorie:KAASGERECHTEN, KAASSALADE, KAASPLANK,
    Tags:Ham,beenham,paprika,sjalot,look,kaas,tomaat,olijven,bier,room,zurkel,
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Elk seizoen zijn groenten


    Elk seizoen zijn groenten


    Elk seizoen zijn groenten
     
    © Fotolia

    Seizoensgroenten en lokaal eten worden massaal gepromoot in allerlei campagnes om onze CO2-uitstoot te verminderen, maar weet iedereen wel welke groenten in welk seizoen gegeten worden? Veel van onze kinderen weten dat niet om de simpele reden dat je tegenwoordig alle soorten groenten en fruit het hele jaar door in de supermarkt kan kopen. 

    Boontjes springen namelijk niet vanzelf op je bord: de boer kweekt ze, plukt ze, ze worden vervoerd, ingepakt en ten slotte in de supermarkt verkocht. Er wordt dus heel wat energie verbruikt voor je boontjes de kookpan ingaan. Wanneer die producten dan nog eens van de andere kant van de wereld moeten komen en in speciale serres gekweekt worden, vereisen ze nog meer energie én meststoffen. Dat is een punt. Wie lokaal koopt, steunt echter ook de lokale economie en kiest bovendien op die manier voor groenten en fruit die niet met chemische middelen bewerkt zijn. Dat is een tweede voordeel. Ten slotte zijn seizoensgroenten ook verser, hebben meer smaak en meer voedingswaarde. 

    Hoe weet je of je lokale of biologische seizoensgroenten koopt? 
    © Fotolia

    De herkomst van fruit en groenten staat vaak vermeld, ofwel op het informatiebordje in het rek van de winkel ofwel op het etiket van de voorverpakte producten. Dit is echter niet verplicht.
    Fruit en groenten van biologische teelt dragen wel een label of ze liggen in een apart rek (de bio-afdeling). Dit biedt wel een garantie dat het gaat om een milieuvriendelijke manier van telen, maar betekent niet noodzakelijk dat de producten uit eigen streek komen.

    Lente 
                                                                                                                                                                                     © Fotolia

    Lente

    In de lente krijgen we de eerste zonnestralen die het fruit kleur geven en ervoor zorgen dat de groenten uitkomen. Deze eerste groenten en fruit van de lente bevatten de meeste vitamines en voedingsstoffen. Ze zijn ook malser en hebben meer smaak. Dit is het moment om de neerslachtige gevoelens van de winter weg te eten.

    Fruit: Peer, appel (maart), walnoot, hazelnoot*

    Groenten: Asperge, rode biet* (maart), wortel* (maart), knolselder* (maart), kervel, paddenstoel, witloof (maart), savooikool, boerenkool (maart), spruitjes (maart), waterkers (maart), spinazie, sojascheutjes, veldsla (maart), raap* (maart), ui* (maart), pastinaak, oesterzwam, prei, aardappel*, zwarte radijs* (maart), rode radijs, rabarber, koolraap* (maart), salade, witte en zwarte schorseneren (maart), aardpeer (maart).
    *dit zijn groenten en fruit die ook buiten het seizoen kunnen worden gegeten, omdat ze kunnen worden bewaard

    Zomer
    © Fotolia


    Zomer

    De zomer staat bol van de heerlijke verse groenten en fruit, boordevol vitaminen en vooral minder duur, omdat dit hét seizoen is om ze te oogsten! Hoe verser de producten en hoe meer seizoensgebonden, hoe groter ook de kans dat ze veel vitamines, mineralen, vezels en dergelijke bevatten. Daarenboven zijn ze ook rijk aan water, perfect dus als verfrissing tijdens een warme zomer.

    Fruit: zwarte bes, kers, aardbei, framboos, kriek, kruisbes, rode aalbes, meloen, braambes, blauwe bosbes, pruim.

    Groenten: asperges, aubergine, snijbiet, rode biet, broccoli, bewaarwortelen, wortelen, groene, bleek- en knolselderie, paddenstoelen, groenlof, andijvie, witte kool, rodekool, Chinese kool, savooikool, bloemkool en koolrabi, komkommer, courgette, kruidkers, spinazie, venkel, sojascheuten, snijbonen, sperziebonen, sla, maïs, raap, ui, erwtjes, oesterzwam, prei, paprika, aardappelen, pompoen, postelein, raapscheuten, roze radijs, rabarber, tomaat.

    Herfst 
                                                                                                                                                                        © Fotolia
    Herfst 

    Het aanbod aan groenten is vooral in september en oktober bijzonder groot, omdat er nog heel wat groenten en fruit van het naseizoen te vinden zijn. Daarna is het de beurt aan de gedroogde vruchten en de ‘vergeten’ groenten, zoals de pastinaak of de aardpeer en de groenten die later in bloei staan.

    Fruit : Kweepeer, framboos, peer, appel, kwets, druiven.
    Droge vruchten: kastanje, okkernoot, hazelnoot.

    Groenten : Aubergine, snijbiet, rode biet, broccoli, bewaarwortel, wortel in bundel, groene en witte selder, knolselder, paddenstoel, witloof, witloof met groene bladeren, andijvie, witte en rode kool, boeren- en savooikool, spruitjes, bloemkool, koolraap, komkommer, courgette, tuinkers, spinazie, venkel, sojascheuten, snijbonen, sperziebonen, kropsla, veldsla, maïs, raap, ui, pastinaak, oesterzwam, prei, paprika, aardappel, pompoen, postelein, roze en zwarte radijs, koolraap, schorseneer, tomaat, aardpeer.

    Winter 
                                                                                                                                                      © Fotolia

                                               Winter

    De winter is het seizoen bij uitstek waarin het lichaam nood aan weerstand heeft, want de ziektekiemen steken overal de kop op. Fruit en groenten zijn een bron van vitaminen en voedingsstoffen en dus ideaal om bepaalde ziektes te voorkomen. Vooral in kool vind je heel wat vitamine C, vitamine E en provitamine A, belangrijke antioxidanten die ons immuunsysteem beschermen. Kool is ook rijk aan kalium en vezels, met andere woorden de ideale partner voor een gezonde en evenwichtige voeding.

    Fruit : Kweepeer, peer, appel, tamme kastanje, walnoot, hazelnoot.

    Groenten : Rode biet, wortelen, witte, groene en knolselder, kervel, paddenstoelen, witloof, andijvie, witte, rode, groene, boerenkool, koolrabi, spruitjes, savooiekool, winterpostelein, waterkers, veldsla, raap, ui, pastinaak, oesterzwam, prei, aardappel, (oranje) pompoen, ran,fruit,mmenas, koolraap, (zwarte) schorseneren, aardpeer.

    Bron; skynet.be

    Categorie:WEETJES OVER VOEDING,
    Tags:Groenten,fruit,
    10-04-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Champignonsoep onder deegkapje



    Champignonsoep onder deegkapje
     

             Voor 4 personen;

    • 4 vierkantjes bladerdeeg, 8 dl kippenbouillon, 400 g vers
      of 50 g gedroogd eekhoorntjesbrood + 100 g champignons,

      2 tomaten,1 ui,1 teentje look, 20 g bloem,
      1/2 glas droge witte wijn,2 eetlepels olijfolie,
      3 eetlepels gehakte peterselie,1 eierdooier om te doreren,
      peper en zout.

      How to make chunky soup with puff pastry
                                                                   translate.google.be
                           
      Bereidingswijze;

    1. Pel en ontpit de tomaten, snij ze in blokjes. Pel en snipper de ui en de knoflook. Snij het eekhoorntjesbrood en de champignons in fijne julienne. Stoof de ui en de knoflook in een beetje olijfolie. Voeg er de paddenstoelen aan toe en laat 5 minuten bakken op een vrij hoog vuur.
    2. Schenk de wijn erbij en laat de vloeistof tot de helft verdampen. Strooi er de bloem bij. Schep goed om. Leng aan met de koude bouillon en roer voortdurend tot de soep kookt. Laat nog 2 minuten zacht doorkoken. Voeg de tomaatblokjes en gehakte peterselie toe en laat de soep afkoelen.
    3. Verdeel de koude soep over vuurvaste kommetjes. Dek elk kommetje af met een vierkantje bladerdeeg. Las het deeg op het kommetje met losgeklopt ei en bestrijk ook het deegkapje met eierdooier. Zet 10 minuten in de oven op 200° C.

     bron; libelle.be


    Categorie:SOEPEN, KOUDE, WARME, BOUILLON, MAALTIJD,
    Tags:champignons,bladerdeeg,kippenboillon,feestmaaltijd,
    06-04-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Belg eet hele dag Hollandse kaas


    Belg eet hele dag Hollandse kaas


    Belg eet hele dag Hollandse kaas 

    Kaas in plakjes of blokjes, ’s morgens of ’s avonds, het maakt niet uit. Vier op de tien Belgen lusten op elk moment van de dag Hollandse kaas. Maar liefst driekwart heeft altijd kaas in de koelkast... Een en ander blijkt uit het ‘Hollandse kaas’-onderzoek (uitgevoerd door iVox in maart 2011, bij een representatief staal van de Belgische bevolking) van Oudendijk. Naar aanleiding van de Dag van de Kaas, op 6 april, polste het merk bij 500 Belgen naar hun vaste kaasgewoontes.


    Jonge Hollandse kaas = favoriet
    Nederlanders kaasboeren? De Belgen ook! Ruim zes op de tien Belgen eten dagelijks of wekelijks Hollandse kaas. Vooral jonge kaas scoort goed: de favoriet van de helft van de Belgen (49%). Hoe ouder het publiek, hoe groter de liefde voor langer gerijpte kazen met een krachtigere smaak, zoals belegen of oude kaas. Een ander leeftijdsgebonden verschil: 50-plussers eten Hollandse kaas het liefst ’s avonds, terwijl twintigers voor ’s middags kiezen. Maar voor 40% van de Belgen is echt elk moment van de dag goed voor een stukje Hollandse kaas.

    Klassieke plakjes vs. trendy blokjes

    In plakjes of in blokjes, zo eten we negen van de tien keren onze kaas. Een enkele keer verwerken we Hollandse kaas in gerechten (4%) of consumeren we ‘m gesmolten of geraspt. Leuk detail: de oudere generatie (+50) zweert bij plakjes op de boterham (82%), terwijl de jongere garde (-29) Hollandse kaas ook opvallend graag in blokjes eet (32%).

    Belg valt voor volle smaak Hollandse kaas

    Kaas en bier? Dat zijn vooral twee handen op een mannenbuik. De helft van de mannen (48%) vindt dat een blokje Hollandse kaas het best past bij een bier van hoge gisting. Eén op de drie vrouwen (36%) daarentegen eet kaas het liefst puur, zonder drank erbij. Ook qua smaakmaker, nemen we genoegen met de volle smaak van kaas. 53% van de Belgen vindt dat Hollandse kaas op zich voldoende smaak heeft. Wie toch een extraatje wilt, kiest voor het klassieke selderijzout (26%) of een beetje mosterd (17%).

    Hollandse kaas klopt ham in de koelkast

    Driekwart van de Belgen heeft altijd Hollandse kaas in de koelkast, op de voet gevolgd door ham. Enig voorkeurverschil wel tussen Vlamingen en Walen: acht op de tien Vlamingen hebben altijd kaas in huis, acht op de tien Walen altijd ham. De favoriete top 3 van de Belgen voor een plakje Hollandse kaas: een baguette (26%), grijs brood (19%) en volkoren brood (16%). 

    Bron; skynet.be


    Categorie:WEETJES OVER VOEDING,
    Tags:Kaas,
    03-04-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Couscous met makreel



    Couscous met makreel

     Voor 8 personen;

     
    • 300 gram couscous ,1 komkommer ,7 eetlepels blad-peterselie
    • 5 eetlepels basilicum ,5 eetlepels munt
    • 250 gram cherrytrostomaten, in vieren
    • 2 blikken makreelfilets in gekruide tomatensaus 125 gram
    • 2 eetlepels citroensap 150 ml extra vierge olijfolie
    • peper en zout ,Romaanse sla of ijsbergsla

                           Couscous met makreel

    Bereiding;20-30 min.

    Bereid de couscous volgens de aanwijzingen op het pak, roer het los met een vork en laat iets afkoelen. Schil de komkommer en snijd in kleine blokjes. Snijd ook de kruiden fijn. Meng de couscous met de komkommer, kruiden, tomaatjes, het citroensap en de olie en breng op smaak met zout en peper. Schep de makreelfilets met tomatensaus losjes door de couscous. Verdeel de slabladeren over een mooie schaal en schep daar de couscous op. Serveer direct.

    Per 100 gram onbereid product: 818 kJ ,195 kCal, ,12 g vet, ,18 g eiwit

    Weetje;
    Het vlees is stevig en vet maar wel vrij sappig en zacht. Het heeft een vettige, rookachtige geur. De makreel kan goed gegrild of gebakken worden en wordt vaak gerookt verkocht. Door het hoge vetgehalte combineert makreel goed
    met iets zuurs: wijn, azijn, mierikswortel of mosterd.

    Bron; visrecepten.nl

    Categorie:VISGERECHTEN, SCHAAL, SCHELPDIEREN,
    Tags:couscous,komkommer,tomaat,makreel,olijfolie,sla,
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Foeyonghai met garnalen


    Foeyonghai met garnalen


    Voor 4 personen;

    • 1 prei,1 rode paprika,1 bakje champignons (250 g),
      7 el zonnebloemolie,3 tenen knoflook, fijngesneden,
      1 blikje tomatenpuree (140 g),100 ml gembersiroop (flesje 250 ml)
      250 ml kippenbouillon (van 1/2 tablet),2 el sojasaus (flesje 250 ml)
      8 eieren,3 tl sesamolie (flesje 250 ml),2 bakjes jumbogarnalen (a 100 g)

      Foeyonghai met garnalen
    1. Bereiden;< 25 min.

      Stap 1. Halveer de prei in de lengte. Was de helften onder koud stromend water en snijd ze in stukjes. Snijd de paprika in reepjes en de champignons in kwarten.

      Stap 2. Verhit 1 el zonnebloemolie in een pan en fruit 1 teen knoflook 1/2 min. Roer de tomatenpuree, de gembersiroop, de bouillon en 1 el sojasaus erdoor tot een gladde saus. Laat 5 min. zacht koken.

      Stap 3. Roer ondertussen de eieren los met de sesamolie en peper en zout naar smaak. Verhit 1 el zonnebloemolie in een koekenpan en schep 1/4 van het eimengsel in de pan. Bak op middelhoog vuur tot het ei bijna gestold is. Keer om en bak nog 1/2 min. Bak zo 4 omeletten. Houd warm op een bord onder aluminiumfolie.

      Stap 4. Verhit de rest van de zonnebloemolie in een wok en roerbak de rest van de knoflook en de prei, de paprika en de champignons 4 min. Voeg de rest van de sojasaus en de garnalen toe en warm 2 min. door.

      Stap 5. Leg de omeletten op 4 borden. Schep het groenten-garnalenmengsel erop en klap ze dubbel. Schenk de saus eroverheen en serveer direct. Lekker met witte rijst of mie.

             Bron; ah.nl

    Categorie:EIEREN, EIERGERECHTEN,
    Tags:ei,champignons,paprika,look,tomatenpuree,garnalen,
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De grote garnalenshow



    De grote garnalenshow

    Een superlekker schaaldier zoals de garnaal is in de hele wereld én het hele jaar door welkom op ons bord. Puur natuur, met een wijnsaus of een cocktailsaus, er zijn 1001 manieren om ze te bereiden. 


                                                  garnalen 

    TIPS; 
            Garnalen zijn vetarm en vormen een uitstekende bron van proteïnen
            plus van calcium, magnesium, natrium, zink, vitamine B en PP (niacine).

    • Denk er bij aankoop aan dat van 1 kilo ongepelde garnalen, de helft in de vuilnisbak terechtkomt, tenzij u de schalen gebruikt in een bouillon (voor risotto bijvoorbeeld).
    • Garnalen worden in gezouten water klaargemaakt. Haal ze uit het water zodra ze verkleuren, anders worden ze taai.
    • In het vriesvak kiest u beter voor gamba's. Hun vlees is beter bestand tegen de koude. Kleine formaten geven veel vocht af en worden sneller taai.

    Nems van garnaal en zwarte paddenstoel

    voor 4 personen:
    80 g gedroogde zwarte paddenstoelen, 75 g rijstvermicelli, 16 garnalen, 2 wortels, 1 ei, 1 koffielepel suiker, 1 eetlepel sojasaus, peper, 16 rijstblaadjes, frituurolie.

     

    Bereiding:

    1. Week de zwarte paddenstoelen 10 minuten in warm water, laat ze uitlekken en hak ze in grove stukken.

    2. Week de rijstvermicelli 5 minuten in lauw water, laat ze uitlekken en snijd ze in stukken.

    3. Pel de garnalen. Schil de wortels en snijd ze in fijne staafjes.

    4. Meng de garnalen, de paddenstoelen, de vermicelli, het ei, de suiker en de sojasaus in een slakom. Kruid met peper en zout.

    5. Giet water in een schaal. Leg er even een rijstblaadje in, om te weken. Spreid het daarna uit op het werkblad en schep er een soeplepel van de vulling op, samen met de wortelstaafjes, maar laat aan elke zijde 2,5 cm over.

    6. Vouw de zijkanten naar binnen dicht op de vulling, rol de nems op en druk goed aan. Laat ze een uur rusten in de koelkast.

    7. Verhit de frituurolie en bak de nems in kleine hoeveelheden gedurende 4 tot 5 minuten aan elke zijde aan tot ze goudbruin zijn. Laat uitlekken op keukenpapier en serveer warm.

    Garnalensalade met pompelmoes, room en dille

    voor 4 personen:
    3 roze pompelmoezen, 1 takje dille, 16 roze garnalen,
    2 soeplepels room, zout en peper.

    Bereiding:

    1. Pel twee pompelmoezen tot op het vruchtvlees. Doe ze in stukken door met een mes tussen de fijne vliezen te snijden. Werk op een snijplank met gootje om het pompelmoessap op te vangen. Pers het sap van de derde pompelmoes uit en houd het apart.

    2. Was het takje dille, verwijder de blaadjes en leg ze opzij. Pel de garnalen.

    3. Verdeel de stukken pompelmoes harmonieus over 4 kommen, samen met 4 garnalen per kommetje.

    4. Klop het pompelmoessap op met de room, de dille, zout en peper. Sprenkel de dilleroom over de garnaalsalade.

    5. Plaats in de koelkast tot vlak voor het opdienen.

    Moqueca de Camarao

    voor 4 personen:
    2 wortels, 200 g aardappelen, 200 g spinazie, 1 eetlepel olie, 1 blik gepelde tomaten, 1 blik kokosmelk, zout, peper, 2 eetlepels nuoc nam (vissaus),1 mespuntje suiker, rode kerrie, 1 lente-ui, 1 eetlepel boter, 400 g garnalen.

    Bereiding: 

    1. Schil de wortelen en aardappelen, rasp ze en hak de spinazie fijn.

    2. Bak de wortelen en aardappelen in een eetlepel olie, voeg de gepelde tomaten toe en laat gedurende 10 minuten zachtjes koken.

    3. Giet er de kokosmelk bij en kruid met peper en zout. Voeg ook de vissaus, het mespuntje suiker en de kerrie toe.

    4. Was de ui, snijd het groene gedeelte in ringen en leg opzij. Hak de rest fijn en bak in een pan met de boter en de garnalen.

    5. Voeg de spinazie toe en meng het geheel, samen met de groenten en de kokosmelk.

    6. Versier met de groene uiringetjes en dien op.

    Tips;

  • Heerlijk bij het aperitief: een spiesje van garnaal en mango.
  • Nog een aanrader: enkele grijze garnalen in witloofsoep.
  • Als saus bij witte vis kunt u op het einde van de kooktijd grijze garnalen toevoegen aan een bechamelsaus op basis van witte wijn en champignons.
  • Laat grote garnalen marineren in een gekruide saus en rijg ze daarna aan spiesjes om ze te bereiden op de barbecue. Ze zullen minder droog zijn.
  • Interessante website: www.grijzegarnaal.be 

     Françoise Plume
    Bron; plusmagazine.rnews.be

  • Categorie:VISGERECHTEN, SCHAAL, SCHELPDIEREN,
    Tags:spinazie,wortel,aardappel,kokosmelk,tomaat,garnalen,pompelmoes,paddestoelen,
    02-04-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Gekheid met een stokje

     
    Gekheid met een stokje en handige ideetjes met Satéstokjes 


    Gekheid met een stokje


    Superproper

    Gebruik satéprikkers om de kleine randjes en hoekjes proper te maken waar je met een vod, een spons of een zeem niet bij kan. Zeker voor aangekoekt vuil bieden ze een goede oplossing. Draai wat keukenpapier rond de punt en je kan aan de slag.

    Handig gehakt

    Gehakt is dikwijls in de aanbieding. Maar wat doe je met 1,5 kg? Invriezen wat je niet nodig hebt, inderdaad. Om ervoor te zorgen dat je niet het hele pak moet ontdooien de volgende keer, kan je met een satéstokje horizontale en verticale lijnen in het gehakt duwen en blokjes maken. Heb je gehakt nodig? Dan breek je gewoon net zo veel blokjes af als je nodig hebt. Makkelijk, toch?

    Figuurtjes

    We vinden die toffe figuurtjes in het schuim op onze koffie allemaal geweldig als we ergens op een terrasje zitten. Maar je kan het thuis ook als je jezelf wil verwennen! Stoom wat melk, schep die op je koffie en marmer het schuim door er met een satéstokje figuurtjes in te trekken.

    Bron; yunomi.be

    Categorie:WEETJES OVER VOEDING,
    Tags:satestokjes,gehakt,koffie,
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Mini-tortilla’s uit de oven met chorizo en groene asperges


    Mini-tortilla’s uit de oven met chorizo en groene asperges

             voor 4 personen ca. 12 stuks;
    • 1 bosje groene asperges (ca. 250 g),6 bosuitjes

    • 100 g chorizo (stuk), 1 blikje kidneybonen (200 g)

    • 1 pot Pastasaus Basilicum (500 g)

    • 4 kleine tortilla’s,80 g geraspte komijnekaas

    • Extra:

    • 1 grote of 4 kleine lange, ingevette ovenvaste schaaltjes

      Mini-tortilla’s uit de oven met chorizo en groene asperges

    Voorbereiding

    Verwarm de oven voor op 180 °C. Breek de harde onderkant van de asperges af. Snijd de bosuitjes in smalle ringen, de chorizo in kleine stukjes en de asperges schuin in stukjes van ca. 1 cm breedte (laat de kopjes heel). Laat de bonen uitlekken.

    Bak de chorizo in een droge koekenpan op een laag vuur gedurende 3 minuten. Voeg de asperges toe en bak ze 3 minuten mee. Roer 2/3 van de saus, de bonen en de uiringetjes erdoor en laat 10 minuten pruttelen. Leg de tortilla’s een voor een in de ovenvaste schaal (of in de kleine schaaltjes), vul ze met het aspergemengsel en vouw ze dicht. Strooi de kaas erover.

    Bereiding;< 20 min.

    Laat de kaas op de tortilla’s in de hete oven in 15-20 minuten smelten en een beetje bruin worden. Verwarm de rest van de saus en geef die er apart bij. Serveer in de individuele ovenschaaltjes of schep de minitortilla’s op bordjes.

    Bron; ynomi.be

    Categorie:TORTILLA'S, QUICHES, WRAP, e.a.
    Tags:asperges,chorizo,kidneybonen,basilicum saus,tortilla's,kaas,
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Quiche met asperges en verse zalm


    Quiche met asperges en verse zalm

    voor 3 à 6 personen:

    • 1 bussel groene of witte asperges
    • 1 rol kruimeldeeg
    • 3 eieren
    • 25 cl lichte verse room
    • ½ bosje lente-uitjes
    • 300 g verse zalmfilet
    • peper en zout

      Quiche met asperges en verse zalm

    Bereidingstijd:<20 à 30 min.

    Breek het harde uiteinde van de asperges en schil ze, indien je koos voor witte. Kook ze gaar in lichtgezouten kokend water, 5 à 12 min afhankelijk van de soort en de dikte (controleer door erin te prikken met de punt van een mes).
    Verwarm de oven voor op th. 6 – 180°C.
    Vet een grote taartvorm in of leg er het bakpapier van de verpakking van het deeg in. Leg het deeg in de vorm. Druk de rand aan en snij rondom het teveel aan deeg af.
    Klop de eieren met de room los. Voeg de fijngesneden uitjes (wit + 2/3 groen) toe, breng op smaak met peper en zout. Snij de zalm in blokjes.
    Giet de gare asperges af, schrik in koud water en laat uitlekken op keukenpapier. Schik de helft van de asperges op de deegbodem, verdeel er de zalmblokjes over, voeg de rest van de asperges toe en overgiet met het mengsel van room en ei. Bak 30 min in de oven.
    Dien warm op met een slaatje, als voor- of lunchgerecht.

    Tip : Je kan de deegbodem 8 min voorbakken in de oven : zonder te bedekken met bakpapier en droge bonen, want kruimeldeeg zwelt praktisch niet tijdens het bakken. Prik het wel enkele keren in met een vork.

    Bron; delhaize.be


    Categorie:TORTILLA'S, QUICHES, WRAP, e.a.
    Tags:asperges,kruimeldeeg,eieren,room,lente-uitjes,zalm,
    01-04-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Lamsnootjes met rode bessengelei


    Lamsnootjes met rode bessengelei

             voor 4 personen:

    • 700 g lamsnoten ,4 eetlepels olijfolie
    • 4 eetlepels gehakte verse rozemarijn + 1 takje
    • 300 g rode bessengelei ,4 eetlepels wijnazijn, peper en zout

      Lamsnootjes met rode bessengelei

    Bereidingstijd:<5 min., 2 u op voorhand

    Meng de olie en de rozemarijn in een schotel en wikkel er de lamsnoten in. Dek af en zet minstens 2 u in de koelkast.
    Neem het vlees 20 min op voorhand uit de koelkast.
    Doe de rode bessengelei, de azijn, 2 eetlepels water en het takje rozemarijn in een steelpan. Verwarm zachtjes, roer met de garde en laat op zacht vuur sudderen.
    Verwarm ondertussen een pan met antikleeflaag op vrij hoog vuur. Leg de lamsnoten in de hete pan en schroei ze dicht, 2 min aan elke kant. Temper het vuur en laat nog verder bakken volgens eigen smaak en de dikte van het vlees (in principe wordt lamsvlees rosé gegeten). Kruid met peper en zout.
    Neem het takje rozemarijn uit de saus en breng op smaak.
    Serveer de in schijfjes versneden lamsnoten met de saus. Geef er tuinkers bij en gegratineerde aardappelen.

     Tip : Voor de « final touch » werk je de borden af met enkele verse rode bessen.

    Bron; delhaize.be

    Categorie:VLEESGERECHTEN,
    Tags:lamsvlees,olijfolie,rozemarijn,bessengelei,wijnazijn,
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Omelet met asperges op z’n Italiaans

     

    Omelet met asperges op z’n Italiaans

    voor 2 personen:

    • ½ bussel groene asperges ,5 eieren ,2 eetlepels melk
    • 4 eetlepels vers geraspte Parmezaanse kaas
    • 25 g halfgedroogde tomaten in olie, uitgelekt
    • 1 eetlepel olijfolie ,2 sneetjes rauwe Italiaanse ham (« Prosciutto »)
    • peper en zout.

      Omelet met asperges op z’n Italiaans

    Bereiding:< 15 minuten

    Breek het harde onderste gedeelte van de asperges af, maar schil ze niet. Kook ze gaar in lichtgezouten kokend water in 5 à 8 min, afhankelijk van de dikte. Laat uitlekken op keukenpapier.
    Klop de eieren los met de melk. Voeg de kaas toe en de fijngehakte tomaten, breng op smaak met peper en zout.
    Verhit de olijfolie in een antikleefpan. Giet er, wanneer de pan goed warm is, de eieren in en laat stollen op matig vuur. Leg asperges en stukjes ham op een helft. Vouw de gebakken omelet in twee.
    Dien onmiddellijk op met een slaatje en ciabattabrood.

    Tip: Ook lekker met gerookte zalm in plaats van ham.

    Bron; delhaize.be


    Categorie:EIEREN, EIERGERECHTEN,
    Tags:asperges,eieren,melk,kaas,tomaat,ham,
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Immuun voor antibiotica door kip eten


    Immuun voor antibiotica door kip eten



    Uit onderzoek van het Universitair Centrum Utrecht blijkt dat het
    eten van kip kan leiden dat mensen resistent worden voor antibiotica.

    Bij een op de vijf patiënten met resistente ESBL-bacteriën (een enzym dat door sommige darmbacteriën, zoals E.coli, wordt gemaakt) blijken deze genetisch identiek te zijn aan de antibioticaresistente bacteriën die op kippenvlees zijn gevonden. Het wijst erop dat die patiënten de bacterie van kip hebben gekregen.

    De meeste kip, die in Nederlandse supermarkten wordt verkocht, besmet is met ESBL-bacterie. De ESBL-bacterie maakt enzymen aan die resistent zijn tegen veel soorten antibiotica. Volgens de directeur van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid (RIVM), Roel Coutinho, kunnen consumenten gewoon kip eten als die goed doorbakken is. Maar uit de onderzoeksresultaten blijkt dat er nu echt iets gedaan moet worden tegen het overmatige gebruik van antibiotica in de intensieve veehouderij, zo zegt Roel Coutinho in de Consumentengids.

    Bron: Gezondheidsnet.nl
    Bron;dieet.blog.nl


    Categorie:WEETJES OVER VOEDING & GEZONDHEID
    Tags:kip,
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Witte vis met wilde saus


    Witte vis met wilde saus

    voor 4 personen

    ca. 250 g witte visfilet ,1/4 emmer brandneteltoppen,
    paardenbloemblad (ca. 100 g) óf: verse spinazie en rucola,
    ca. 3 eetl. citroensap ,zout, versgemalen peper,nootmuskaat
    1 ei,125 ml groentebouillon (blokje),40 g harde boter in blokjes

        
     
    Snijd de vis in vier gelijke, even dikke stukken en wrijf ze rondom in met citroensap, gul zout en peper. Was de (wilde) groenten meermalen heel grondig, verwijder harde stukjes, takjes, etc. Zet een kom koud water met flink ijsblokjes klaar. Breng een grote pan water aan de kook. Kook het ei 3 minuten en laat het schrikken. Blancheer daarna de groenten 2 minuten. Laat eventjes uitlekken en schep ze direct in het ijswater.

    Druk in een vergiet overtollig vocht uit de groenten en mix ze met het gepelde, zachtgekookte ei en wat bouillon tot een gladde saus: in een blender/keukenmachine of met een staafmixer. Voeg bouillon toe tot de gewenste dikte.

    Laat 10 g boter smelten in een koekenpan met deksel en anti-aanbaklaag. Bak de visfilets 1 minuut op laag vuur, draai voorzichtig om en bak de andere kant nog een minuutje. Draai het vuur uit en laat de filets nog 5-8 minuten (afhankelijk van de dikte) afgedekt staan tot ze net gaar zijn.

    Schenk intussen de saus in een pannetje en verwarm op laag vuur tegen de kook aan: klop er ten slotte in delen de rest van de boter door. Breng op smaak met zout, ca. 1 eetl. citroensap en nootmuskaat. Verdeel de vis over 4 warme borden en schep de saus erover. Garneer met zevenblad en citroenpartjes.

    Tip; lekker over pasta.

    Loethe Olthuis
    Bron; volkskrant.nl

    Categorie:VOORGERECHTEN, WARME & KOUDE,
    Tags:visfilet,brandnetteltoppen,spinazie,citroen,ei,bouillon,boter,


    >

    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!