Eten&Genieten - gezond genieten van eten & drinken
17-06-2011
Gebakken zeewolf met witloofsla en geblancheerde zeekraal
Gebakken zeewolf met witloofsla engeblancheerde zeekraal Voor 4 personen:
1 kg witloof , 4 flinke el mayonnaise, peper en zout 100 g zeekraal, 4 zeewolffilets van 120 g elk, boter
Bereidingswijze
Snij het witloof fijn, meng met de mayonaise en kruid met peper en zout.
Blancheer de zeekraal 2 min. in kokend water, giet af en laat uitlekken. Bak de zeewolffilets net gaar in boter. Kruid met peper en zout. Serveer met de witloofsla en de geblancheerde zeekraal. Geef er een smeuïge aardappelpuree bij.
Tip: eenvoudige vissoorten met een ongecompliceerde smaak vragen om eenvoudige gerechten.
Pladijs is door de sectorgroep visserij van het Vlaams Centrum voor Agro- en Visserijmarketing (VLAM) verkozen tot Vis van het Jaar 2011. VLAM wil met de verkiezing de consument bewust maken van het rijke visaanbod in België. In 1990, 1998 en 2001 was pladijs of schol ook al Vis van het Jaar, vorig jaar was dat zeeduivel. Rond de vis worden diverse activiteiten georganiseerd.
In aanvoer is pladijs de belangrijkste vissoort voor de Belgische vissers, terwijl slechts 8 procent van de Belgische gezinnen de vis koopt. "Dit jaar is het pladijsbestand op een historisch hoog niveau en krijgen de vissers de toelating om ongeveer 6.000 ton pladijs op te vissen. Dat is vrijwel 20 procent meer dan wat vorig jaar werd opgevist", aldus VLAM. "Hoog tijd dus dat pladijs meer op het menu komt."
Pladijs is een veelzijdige en dankbare vis in bereidingen. Het visvlees is fijn, stevig, mals en heeft een uitstekende smaak. In 100 gram pladijs zit 1 gram aan vetstoffen. De energiewaarde bedraagt 63 kcal. De lengte van de vis schommelt tussen 27 en 50 centimeter.
Hoewel de vis in de handel het hele jaar gekocht kan worden, is hij vanaf juni tot einde oktober culinair op zijn best. Het paaiseizoen (november tot april) is dan voorbij, de vis heeft alle kansen gekregen om zich voort te planten en het visvlees wordt veel steviger van structuur en smakelijker.
VLAM stelde ook een receptenfolder met pladijsgerechten samen, die gratis verdeeld wordt in de visverkooppunten.
(belga/adha) bron; hln.be
Categorie:WEETJES OVER VOEDING, Tags:Pladijs, schol,
Voor de gevulde paprika met krielpatatjes
Opgevuld staat netjes!
Gevulde paprika met krielpatatjes
Voor 4 personen;
- 4 rode paprika's, 600 gram gemengd gehakt (varkens-runds) - 1 courgette, in blokjes gesneden, 1 sjalot, fijngehakt - 4 takjes platte peterselie, fijngehakt, 2 teentjes look, fijngehakt - 200 gram goudakaas, 2 el geraspte parmezaan - 1 blik tomatenpassata of tomatenblokjes - 200 ml kippenbouillon, peper en zout, 1 kilo krielpatatjes - 2 el olijfolie, peper, 1 tl grof zeezout
Bereiding; Kies paprika's met een vlakke onderkant, zodat je ze makkelijk rechtop kan laten staan. Snij het hoedje van de paprika's, verwijder met een eetlepel de zaden en zaadlijsten. Vermeng het gehakt in een kom met de sjalot, look, peterselie en beide kazen. Kruid met peper en zout. Voor een extra pittige smaak, kan je cayennepeper gebruiken. Goed mengen. Vul de paprika's ruim met de vleesmengeling. Zet ze in een ovenschaal, de bodem ervan bedekt met de mengeling van de kippenbouillon, tomatenpassata en courgetteblokjes. Laat dertig tot veertig minuten garen in een op 180 graden voorverwarmde oven.
Kook intussen de krielpatatjes, zorg ervoor dat ze net beetgaar zijn. Laat ze even schrikken onder koud water, laat uitlekken en bak ze vervolgens in de hete olijfolie tot ze goudbruin zijn. Strooi er nog wat gehakte peterselie over, en het grof zeezout. Serveer op verwarmde borden.
Mensen die regelmatig olijfolie gebruiken, zouden 41 procent minder kans hebben op een hartaanval dan mensen die nooit met olijfolie koken.
Dat blijkt uit onderzoek van de Universiteit van Bordeaux onder 7625 Fransen van 65 jaar en ouder. Andere factoren als diëten, sporten en gewicht werden meegerekend.
De positieve werking van olijfolie op het menselijk lichaam is al langer bekend. Olijfolie beschermt tegen hoog cholesterol, hoge bloeddruk en hartziekten.
bron,telegraaf.nl
Categorie:WEETJES OVER VOEDING & GEZONDHEID Tags:olijfolie,
Garnaalbootjes
Garnaalbootjes Lekker hapje, en vlug klaar. Voor 4 personen 2 struikjes witloof, 150 gram verse grijze garnalen, vers gemalen peper, een takje platte peterselie.
Bereiding;
Snij voorzichtig het hart uit de witloofbotten en maak de blaadjes los. Leg die op een schotel en vul ze met de verse garnalen. Sprenkel er de fijngehakte peterselie over en geef er een draai van de pepermolen over.
Tip; enkele druppels olijfolie en een zeer fijn gesneden sjalotje geven dit hapje net iets exstra.
Pasta is wereldwijd het lievelingsgerecht. Dat blijkt uit een enquête van ontwikkelingsorganisatie Oxfam in het kader van de campagne 'GROEI. Voedsel. Leven. Aarde.' die Oxfam op 1 juni lanceerde. Vlees- en rijstgerechten, pizza en kip vervolledigen de top vijf.
Oxfam ondervroeg tussen 6 april en 6 mei 16.421 mensen uit 17 landen. België was daar niet bij. Negen procent daarvan verkoos pasta als lievelingsmaaltijd, 6 procent eet liever vlees en 5 procent geeft de voorkeur aan rijst, pizza of kip.
Populaire nationale gerechten "De resultaten tonen aan dat de westerse eetgewoonten zich verspreid hebben over de hele wereld. Hoewel nationale gerechten populair blijven, zoals paella in Spanje en schnitzels in Duitsland, zijn pizza en pasta de lievelingsgerechten geworden van heel wat mensen", aldus Oxfam.
Fastfood scheert geen hoge toppen, ondanks de populariteit van de westerse eetgewoonten. Kentucky Fried Chicken staat op plaats 107, kort voor McDonald's, dat op plaats 113 staat. Stijgende voedselprijzen De peiling maakt ook duidelijk dat de voedselprijzen de grootste zorg zijn van 66 procent van de ondervraagden. 54 procent zegt niet meer hetzelfde te eten als 2 jaar geleden, een derde daarvan wijt dit aan de stijgende voedselprijzen.
De campagne GROEI promoot daarom een nieuwe aanpak van het gebruik en het beheer van grondstoffen, en een eerlijkere manier om voedsel te telen en te delen. GROEI onderlijnt het fundamentele mensenrecht op voedsel.
(belga/adha) bron; hln.be
Categorie:WEETJES OVER VOEDING, Tags:Pasta, Vlees, rijst, pizza, kip,
15-06-2011
Heek in zuiderse saus
Aqua Pazza; Heek in zuiderse saus
Voor 4 personen; - 4 mooie moten van de heek Voor de basissaus - 1 kg romatomaten, 2 witte uien, 5 cl olijfolie - 1 teentje knoflook, 20 cl witte wijn, peper en zout, olijfolie Voor de sausvulling - 1 eetlepel gehakte zwarte rozijnen, 1 eetlepel kappertjes - 1 eetlepel gehakte zwarte olijven,1 eetlepel fijngesneden basilicumblad - 1 eetlepel geroosterde dennenpitten
Bereiding 1 Bereid eerst de basissaus. Snipper de ui en zet aan in olijfolie. Ontvel de tomaten, snijd ze in grove stukken en doe bij de ui. Voeg fijngesneden knoflook en de wijn toe en laat op een zacht vuurtje lekker pruttelen tot alles supergaar is.
2 Roer de vulling door de saus en leg er vervolgens de stukken vis in. Laat de vis zachtjes garen in de warme saus op een laag pitje.
3 Schep de gare vis voorzichtig uit de saus en leg op 4 borden. Geef er extra saus bij en serveer met spinaziebrood.
Tip; Voor de garnering spinaziebrood (voeg gare; uitgelekte en gehakte spinazie toe aan brooddeeg alvorens het af te bakken)
4 tomaten, 100 g kappertjes, 20 scampis, 2 eetlepels boter
olijfolie, witte-wijnazijn, enkele takjes bieslook
enkele takjes dragon, enkele takjes koriander
Bereiding; <30 min.
Kook de Griekse pasta volgens de aanwijzingen op de verpakking. Giet af en laat koud worden.
Snij de ansjovis in stukjes en de tomaten in blokjes. Voeg ze bij de afgekoelde pasta. Snipper ook de kruiden en voeg ze samen met de kappertjes bij de pasta. Meng alles goed door elkaar. Kruid verder af met peper, zout, olijfolie en een scheutje witte-wijnazijn.
Pel de scampi verwijder het darmkanaal en bak ze in een hete pan met olijfolie en weinig boter. Serveer de scampi bij de Griekse pastasalade. Tip; Griekse pasta of kritharaki vind je probleemloos in de pastarayon van je supermarkt
1 kg inktvisreepjes, 2,5 el olijfolie, 2 teentjes look, 1 rode chilipeper
1 komkommer, 200 gr gele kerstomaatjes, 2 selderstengels
1 handvol basilicumblaadjes, 1 el citroensap
zeezout, zwarte peper, 1 el gezouten kappertjes
bereidingswijze: <15 -30 min.
Doe de inktvis in een niet-metalen kom met 1½ eetlepel olijfolie, de knoflook en de chilipeper en meng goed om de inktvis te bedekken. Dek af en laat 2-3 uur in de koelkast marineren.
Verwarm een grote braadpan op een hoog vuur. Leg de inktvis erin en bak 1-2 minuten aan weerskanten tot hij net gaar is pas op dat je de inktvis niet te gaar laat worden, anders wordt hij taai.
Doe de komkommer, tomaten, selderie, selderieblaadjes en basilicum in een grote kom. Klop de rest van de olijfolie met het citroensap en voeg zeezout en versgemalen zwarte peper toe. Doe de inktvis in de kom en meng goed. Schik de salade op een groot bord, bestrooi met de kappertjes en sprenkel de citroendressing erover. Dien meteen op.
Voor 4 personen: zout, 2 grofgehakte stengels bleekselderij, 1 grofgehakt preiwit 3 grofgehakte wortelen, 1 grofgehakte ui, kruidentuil het sap van 2 citroenen, 2,5 dl azijn, 4 superverse forellen gekookte aardappelen, fijngehakte peterselie, 1 citroen in partjes
Bereidingswijze
Breng lichtgezouten water aan de kook. Hak alle groenten grof en doe met de kruidentuil in het water. Breng aan de kook en laat 20 min. zacht koken. Voeg dan het citroensap toe. Warm de azijn licht op en giet over de forel.
Doe de forel in de court-bouillon en kook op laag vuur in een viertal min. gaar. Haal uit de pan en serveer meteen. Geef er gekookte aardappelen, fijngehakte peterselie en citroen bij. U kunt eventueel ook de (vooraf in een mooie vorm gesneden) groenten uit de court-bouillon mee serveren.
Tip: enkel en alleen wanneer de forel ultravers is en het liefst zelfs nog leeft, kan men forel 'in 't blauw' maken. Door de chemische reactie azijn en citroensap krijgt de slijmlaag die enkel op de superverse vis zit een blauwachtige schijn.
Het warme weer heeft de bloemen sneller doen bloeien en de bijtjes meer kans gegeven om overvloedig honing te produceren. Dat resulteert in een lenteoogst van 2011 die hoger ligt dan de lente- en zomeroogst van 2010 samen.
Fans van honing kunnen hun hart ophalen deze lente, want het zoete goedje is meer dan ooit aanwezig. Dankzij het warme weer bloeiden de planten ruim 4 weken vroeger, en het tekort aan regen zorgde ervoor dat de bijen ongehinderd hun werk konden doen. Daardoor is er in de lente van 2011 al evenveel honing geproduceerd als in de lente en zomer van 2010 samen. Volgens imkers zou de grote bloei echter al in juli afgelopen zijn.
Beeld: Photonews bron; gva.be
Categorie:WEETJES OVER VOEDING, Tags:Honing,
Gemarineerde rabarber met gember en witte chocoladesabayon
Gemarineerde rabarber met gember en witte chocoladesabayon
Voor 4 personen:
300 g jonge rabarber, een snuifje speculaaskruiden 4 el vloeibare honing, 2 el water 1,5 dl gemberbier,1 kaneelstokje, 1 sneetje peperkoek
Voor de witte chocoladesabayon:
50 g witte chocolade, 2,5 cl gemberstroop, 1,25 dl slagroom 2 eierdooiers, 2 el suiker,4 el gemberbier
Bereidingswijze< 25 min.
Snij de rabarber in stukjes. Meng speculaaskruiden, honing en water. Giet over de rabarber. Grill aan beide kanten tot de rabarber licht gekaramelliseerd is. Verhit gemberbier en kaneel. Giet over de rabarber en laat 30 min. trekken. Laat uitlekken en verdeel over 4 glazen.
Kook de siroop in en druppel over de rabarber. Rooster de peperkoek, laat afkoelen en maal fijn. Smelt de witte chocolade met de gemberstroop en 2,5 cl room. Klop de rest van de slagroom op en spatel er de gesmolten chocolade onder.
Maak een sabayon met de eierdooiers, suiker en het gemberbier. Klop de sabayon van het vuur weg koud. Spatel de chocoladeroom onder de sabayon en schep in de glazen. Werk af met de peperkoekkruimels.
Er zijn dit jaar een pak minder nieuwe aardappelen van Belgische bodem, maar ze smaken wel stukken beter.
Door de droogte ligt het aantal primeur-aardappelen zo'n 30% lager dan het vorige jaar. Maar dat zal niet te merken zijn aan de prijs, zo betaal je per kilo ongeveer een euro. Dat de prijs niet stijgt heeft voornamelijk met de internationale markt te maken. Daar zijn wel genoeg aardappelen voorhanden, waardoor de Belgische prijs de hoogte niet kan inschieten.
Voordeel van de droogte is wel dat de smaak van de aardappelen verbeterd is. Zo is er meer calcium en magnesium aanwezig in de knollen, waardoor de smaakintensiteit verhoogd is.
Beeld: Photonews bron; gva.be
Categorie:WEETJES OVER VOEDING, Tags:aardappel,
Geplette aardappeltjes met zeebrugse garnalen
Geplette aardappeltjes met zeebrugse garnalen
Voor 6 personen:
6 middelgrote vastkokende aardappelen (Charlotte of Exquisa) 2 el lichte room (20% vetgehalte), 1 el boter grofgemalen zwarte peper, fleur de sel de Camargue 150 g versgepelde grijze garnalen
Bereidingswijze
Schil de aardappel en kook ze beetgaar. Prak fijn met een vork en meng er de room en boter onder. Kruid met peper en zout. Maak in het midden van 6 kleine bordjes met een metalen ring een torentje van aardappel. Duw er met een ei een kuiltje in en strooi er de garnalen over en rond.
2 Aardappelen(vastkokende), 60 gr tomatenblokjes, ½ ui, geitenkaas,
2 el olijfolie, 10 blaadjes koriander,
Peper en zout, 1 el limoensap,12 olijven.
Bereiding;
- Schil de aardappelen en snijd, samen met de geitenkaas, in blokjes. - Kook de aardappelblokjes in gezouten water 3/4e gaar en spoel ze koud. - Hak de ui, de olijven en de koriander fijn en meng samen met de aardappel-, geitenkaas- en tomatenblokjes. - Breng op smaak met limoensap, olie, peper en zout. - Druk aan in ringen en serveer fris.
Tip; Heerlijke variatie de geitenkaas vervangen door feta en de koriander door basilicum.
Voor 4 personen; 1 kip, 1 wit van prei,1 stengel selder,1 ui,1 wortel, 1 teentje look tijm, laurier, 1 l water, 300 g gehakt,50 g margarine, 50 g bloem, 0,25 l melk, 0,25 l kippenbouillon citroensap, 200 g champignons, 4 eetlepel gehakte peterselie
Bereidingswijze:< 30 - 60 min.
Kook de kip met wit van prei, selder, ui, look wortel, tijm laurier, kruid goed met peper en zout en laat 1 uur koken. Maak balletjes van het gehakt en rol ze in wat bloem, kook ze gaar in de kippenbouillon ongeveer 10 minuten. Pluk het vlees van de kip.
Maak een roux met boter en bloem en maak er een béchamel van met melk en bouillon. Voeg er de versneden champignons en de balletjes aan toe en doe dan wat citroensap erbij. Voeg op het laatste het vlees toe. Versier met peterselie.
1 bakje grote roze garnalen (150 g), 3 lente-uitjes
2 teentjes knoflook, 3 el Bertolli vloeibaar, 200 g risottorijst
1 courgette, 100 ml droge witte wijn
1 Bouillonketeltje Kip, 1 tl gedroogde oregano
Bereiding;
Pel en pers de knoflook. Maak de lente-ui schoon en snijd deze in schuine stukjes. Doe de garnalen samen met de knoflook, lente-uitjes, twee eetlepels Bertolli vloeibaar en 2 koffielepels bouillon van het keteltje in een schaal. Goed doorroeren en de marinade 5 tot 10 minuten laten intrekken.
Verwarm 1 el Bertolli vloeibaar en bak hierin de courgette 1 minuut. Voeg de ongekookte risottorijst toe en bak de rijst kort mee. Blus af met de wijn . Voeg de rest van het bouillonketeltje en 300 ml water toe en de oregano. Breng het geheel roerend aan de kook en laat het zachtjes doorkoken, onder af en toe doorroeren, totdat bijna alle bouillon is opgenomen en de rijst gaar is.
Voeg een minuut voor het einde de gemarineerde garnalen en lente-uitjes toe en warm ze even mee.
Let op: de rijst hoort een beetje smeuïg te zijn bij het serveren!
Tip;
Voor een meer uitgesproken smaak: voeg 1 el witte Balsamico azijn toe aan de marinade. Roze garnalen zijn al gegaard. Neem je rauwe garnalen, bak dan de garnalen 5 minuten in de marinade voor dat je ze toevoegt aan de risotto
Een nieuw voordeel van snoepen ontdekt! Het geeft je een frisse lichaamsgeur. Toch als je welbepaalde snoepjes opknabbelt.
Deo Perfume Candy heet de nieuwste creatie van enkele Japanse geniën. In de snoep zit een chemische stof uit essentiële oliën waardoor het snoepje hetzelfde effect krijgt als look: als je er genoeg van eet, wordt de geur door je poriën afgestaan. Volgens de onderzoekers zouden de snoepjes je naar rozen doen geuren. De snoepjes zijn spijtig genoeg enkel in Bulgarije, Hongarije en Tsjechië verkrijgbaar.
Beeld: Photonews bron; gva.be
Categorie:WEETJES OVER VOEDING, Tags:snoep,
12-06-2011
Boter met een smaakje
Boter met een smaakje
Niets zo handig als boter met een smaakje om vis, vlees, garnalen of kip overheerlijk te laten smaken. Net dat ietsje méér
Basis
Als basis gebruik je telkens zo'n 125 gram zachte roomboter die je voor een extra romig effect goed mixt. Daarna voeg je er gewoon de smaakmakers aan toe! Afkruiden met peper en zout kan altijd, volg gewoon je eigen smaak.
Limoenboter
Bij garnalen, kip of Thaise gerechten in het algemeen kan je limoenboter maken, door er 1 el fijngehakt citroengras, 1tl geraspte limoenschil en 1 el limoensap aan toe te voegen. Wil je het extra spicy? Dan kan je er nog wat rode chilipeper bijdoen.
Zouter, zoutst
Hak 20 g kappertjes en 20 g ansjovis fijn en zet die allebei onder de boter. Voeg daar eventueel nog een tl fijngehakte verse dille aan toe en... Smakelijk!
Geitenkaas en waterkers
Neem 120 g verse geitenkaas op kamertemperatuur en vermeng die met de boter, samen met 240 g fijngehakte waterkersblaadjes. Karaktervol, en vooral heel lekker!
Zoete botervariatie
Omdat het niet altijd hartig moet zijn, en omdat we graag afsluiten met iets zoets, ten slotte dit receptje. Meng eens 1 el kaneel, 1 el honing en 20 g poedersuiker onder de boter. Serveer dat bij een stukje cake, frangipane of croissants... Genieten!
bron; yunomi.be
Categorie:BIJGERECHTEN, Tags:boter,
Thaise kip-komkommercurry
Thaise kip-komkommercurry
Ben je een weekje op vakantie en meteen ligt heel Belgie, Nederland én Frankrijk plat. 'Concombres tueurs arrivés au Côte d'Or!!', kopte het sufferdje bij onze plaatselijke Morvandische bakker. En de eigenaar van het poppensupermarktje, waar we elke dag het complete assortiment wijn, kaas en groenten opkochten, verbood ons de aanschaf van zijn komkommers: 'Die komen niet van hier, trop dangereux!'
Thuisgekomen lees ik dat na de moordkomkommers nog killertomaten, bloeddorstige soja/taugé en nu zelfs letale bietenkiemen zijn langsgekomen. Voor we het weten eten we, alleen nog weeë doperwten uit blik, overigens een culinair hoogtepunt voor kinderen die eigenlijk meer groenten zouden moeten eten. De oplossing: neem een moestuin. Spit eindelijk eens die grijze doodgraverstegels weg en zaai worteltjes en sla. Het kan nog de hele maand, véél lekkerder dan dahlia's. Laat een pompoen tegen uw schuurtje klimmen. Sloop de lobelia's en zet courgettes in de border. Een moesbalkon kan ook, met tomaten, rucola en radijs in plaats van hangpetunia's of geraniums. Komkommers doen het alleraardigst in een moeshuiskamer, bijvoorbeeld als raamomlijsting op het zuiden: wel even bukken als je de gordijnen dicht doet. Paprika's op de vensterbank zijn een stuk vrolijker dan sanseveria's, stoksperziebonen langs je voordeur bloeien en geuren als lathyrus, basilicum naast je bed houdt de muggen weg.
Thaise kip-komkommercurry
Voor twee personen: Olie (zonnebloem), 1 volle eetlepel groene currypasta 100 g santen, ca. 200 g kipfilet, in blokjes, 1 kleine ui, gesnipperd 1 kleine komkommer, geschild, in blokjes, 1 vleestomaat, in blokjes ca. 1/2 eetl. Thaise vissaus, limoensap.
Bereiding; Verhit een scheutje olie in een wok/braadpan en bak de ui 3 minuten op laag vuur. Roer eerst de currypasta en daarna de komkommer erdoor en voeg vervolgens de santen en tomaatblokjes toe. Laat 10-12 minuten met het deksel op de pan zachtjes stoven tot de komkommer bijna zacht is, schep af en toe om.
Voeg de kip toe, schep even om en stoof nog 5-8 minuten (afhankelijk van de grootte van de kipblokjes) tot de kip nèt gaar en dus nog mals is. Maak op smaak af met vissaus en wat limoensap en warm nog even door. Serveer met witte rijst.
Tip;
Santenof creamed coconut is een ingedikte kokosmelk. en heeft een zoete milde noten smaak. Wordt in vele indonesische gerechten verwerkt. bv kerrie gerechten ...