Beoordeel dit blog
  Zeer goed
  Goed
  Voldoende
  Nog wat bijwerken
  Nog veel werk aan
 

Categorieën
  • AARDAPPELGERECHTEN (81)
  • ALCOHOLISCHE DRANKEN & WEETJES (39)
  • APERITIEF-HAPJES, AMUZE, BORRELHAPJES, TAPAS, PINTXO, (98)
  • BARBECUE, GRILPAN, GRIL, (51)
  • BIEREN & BIERWEETJES, (13)
  • BIJGERECHTEN, (50)
  • BROODJES, BROODGERECHTEN, SOORTEN, RECEPTEN, (65)
  • CALORIEARM, VETARM, INFO, RECEPTEN, (100)
  • CHINEES, OOSTERS, (4)
  • CHINESE, JAPANSE, THAISE GERECHTEN, (8)
  • CULINAIRE NIEUWTJES, (115)
  • CULINAIRE TRIPS, REIZEN. (60)
  • DESSERTEN, IJS, SORBET, NAGERECHTEN, (141)
  • DIEPVRIES, VERSCH. GERECHTEN, (1)
  • EIEREN, EIERGERECHTEN, (34)
  • FEESTELIJKE MENU'S, GERECHTEN, (41)
  • FONDUE, (3)
  • FOTO'S (4)
  • GROENTEN, GROENTENGERECHTEN, (73)
  • KAASGERECHTEN, KAASSALADE, KAASPLANK, (45)
  • KOOKBOEKEN, KEUKENHULPJES, KEUKENNIEUWTJES, (74)
  • KRUIDEN,MARINADES, (6)
  • OVEN/STOOFSCHOTELS, EENPANSGERECHTEN, (79)
  • PANNEKOEKEN, FLENSJES, WAFELS, ZOETE, HARTIGE, GEVULDE, (20)
  • PASTA'S, ITALIAANSE GERECHTEN, (129)
  • PIZZA'S, (11)
  • RESTAURANTS MET RECEPTEN (2)
  • RESTAURANTS, e.a. HORECAZAKEN (69)
  • RIJSTGERECHTEN (32)
  • SALADE'S, GEMENGDE SLA, GERECHTEN (91)
  • SAUSEN, VINAIGRETTES, OLIE, PESTO'S (17)
  • SMOOTHIE, FRUITDRINK, (10)
  • SOEPEN, KOUDE, WARME, BOUILLON, MAALTIJD, (111)
  • STREEKGERECHTEN (6)
  • TAART, GEBAK, KOEKJES, CAKE, e.a. (85)
  • TORTILLA'S, QUICHES, WRAP, e.a. (33)
  • VEGETARISCH, (39)
  • VISGERECHTEN, SCHAAL, SCHELPDIEREN, (311)
  • VLEESGERECHTEN, (198)
  • VOORGERECHTEN, WARME & KOUDE, (167)
  • WEETJES OVER VOEDING & GEZONDHEID (222)
  • WEETJES OVER VOEDING, (173)
  • WIJN & WIJNWEETJES (58)
  • WILD & GEVOGELTE (125)
  • WOKGERECHTEN (22)
  • ZWEEDSE, HAPJES, GERECHTEN, (2)
  •          Lieve bezoeker
    Zoeken met tags is nog niet
    kompleet het invullen van
    tags is een langzaamaan
    werkje, maar ik werk er aan.
    Zoeken in blog

    Aanraders !!!
  • ATELIER VAN JOSEPHINE
  • FOTO VAN JOKE
  • PHOTOGALERY
  • POWERPOINT VAN JOKE
  • NO LIMIT
  • Blog als favoriet !



           ideetjes van Josephine



     Gaspacho ( koude spaanse soep)



                    Tomaat crevette



         Versgebakken paprika chips



            Witlofrolletjes uit de oven



    St-jacobsvruchten, tuinboonen, puree



               Kerstbrood (Stoll)



                         Avocado



      Varkenshaas in sinaasappelsaus



      Avocadosoep met gerookte zalm



                    Kerstbrood ( Stoll)



            Bokkepootjes (Koekjes)



     Koekjes met vulling en hagelslag



       Herfstsalade met Parmaham



    Avocadosoepje met gerookte zalm



                    Cherrytomaatjes



                      Kwarteleitjes



                       Verse vijgen



       Avocadosalade met garnalen



              Cherrytomaatjes



         Witlof met appel en radijs



       Spaghetti met zalm en zeekraal



                Trostomaten


     
      Mozzarella, tomaten, basilicum



         Groentensoep met peterselie


     
                      Verse zalm
        


             Uitsmijter met ham



             Roerei met Garnalen



              Gestoofde Paprika's



                        Peulertjes



                 Groene salade



             Coeur de boeuf Tomaten



                        Zeekraal



                       Pruimen



                       Citroenen



                 Sinaasappelen



                         Frietjes



                     Tomatensoep



                        Basilicum



                       Angusbeef



                            Eieren



                            Eieren



              Gevulde gerookte zalm



                        Knoflook



                        Courgette

                      

                               Paprika



    Gegraniteerde aardappelschijfjes



            Aardappelkroketjes



        Asperges op vlaamse wijze



         Gebakken champignons



               Crema catalana



                    Aardbeien


     
                   Sinaasappel



                            Peer



             Omelet met Garnalen



    Asperges,garnalen,puree en eitje



           Roodfruit met vanilleijs



         Garnaalsalade met frietjes



     Sint Jacobsvruchten met wilof



           Parelhoen met spruitjes



                        Witlof



                       Aardbeien



              Asperges met garnalen


    E-mail mij

    Druk oponderstaande knop om mij te e-mailen.

    Inhoud blog
  • Biefstuksalade om van af te vallen
  • Love fish van de zuiderse zeeën
  • Stoofpotje van witloof, kool en pastinaak
  • Tartine met aubergine, mozzarella & tomaat
  • Zalm met krokante tikka masala
  • Appeltaart
  • Chili sin carne met 3 soorten bonen
  • Witlooftaart met peren en gedroogde veenbessen
  • Stoofpot van wintergroenten
  • Kwartels met savooikool
  • Gravad lax
  • Gourmet met vis
  • Ragout van hoevekip en Noordzeegarnaal, tuinboontjes en cantharellen
  • Champignonroomsoep
  • Gepocheerde oesters met tomaat en rodewijnsaus
  • Polderaardappel gevuld met garnaaltjes en Hollandse saus
  • Rollade van parelhoen en ganda ham
  • Koninginnenhapjes met vis
  • Gebakken zeebaarsfilet met tomaat
  • Reemedaillon met kastanjes
  • Tagliatelle met pikant rundvlees, sluimerwtjes, kappertjes en Parmezaanse kaas
  • Kippenbouillon met platte peterselie & Parijse champignons
  • Provençaalse pastasalade
  • Kalfstong in madeirasaus
  • Kalfsblanket
  • Brussels spruitenpotje met gehaktballetjes
  • gebakken schartong met witlof en gestoomde aardappeltjes.
  • Gratin met bloemkool en gehakt
  • Driedubbele kwarktaart met verse vijgen
  • Gegratineerd witloof met ham
  • Biefstuk met champignons de Paris en pasta
  • Gebakken pladijs met gestoofde erwten, wortelen en peterseliepuree
  • Minder zout in onze voeding
  • Tagliatelle en konijnenbout met leffe en rozemarijn
  • Bouillie met erwtjes en worteltjes
  • Varkenshaasje met tagliatelle en pepersaus
  • Rijstpap met appeltjes
  • Gevulde tomaten met bloemkool
  • Cappuccino van broccoli met geroosterde amandelen
  • Avocadosoep met gerookte zalm
  • Nieuw wapen in de strijd tegen obesitas: groene thee
  • Ragu alla Napolitana
  • Boterham met salade van zalm, selder en appel.
  • Salade met gegrilde zalm
  • Vissoep met mosselen
  • Friet met stoverij van varkenswangetjes
  • Gepocheerde peren met cranberry & gember
  • Mosselgratin met spinazie
  • Filet pur en witloof in de wok
  • Ovenschotel met rundergehakt en witloof
  • Carpaccio van tomaat met salade groene boontjes, mozzarella
  • 'Echte' bruschetta met knoflook en tomatenblokjes
  • Salade met sashimi van zeebaars en radijs
  • Maatjessalade
  • Gegrilde Caramba steaks
  • De meest ziekmakende voeding: fruit en groenten
  • Asperges met warme champignonsalade
  • Spirelli met kip en tomaatjes
  • Waterzooi van kipfilet met Mechelse asperges en kervel
  • Italiaanse mosselpan
  • Courgettesoep
  • Krokante sigaren met spinazie en feta
  • Spaghetti met curry en gerookte zalm
  • Gevulde zalmforel op de barbecue
  • Scampi's met knoflook
  • Gefrituurde pladijs, kropsla en yoghurtmayonaise
  • Slaatje van primeuraardappelen en geroosterde makreel.
  • Gevulde paprika met tzatziki
  • Groenten uit de oven
  • Salade Niçoise
  • Bruschetta met tomaat en aubergine
  • Salade van rundvlees met frambozen
  • Gelei van roze pompelmoes en Campari met vanilleyoghurt en cake
  • Witte asperges met oosterse dressing
  • Pastasalade met artisjokken en radicchio
  • Parijse worteltjes en hun loof
  • Kalfsgebraad met jonge worteltjes
  • Bruschetta met ham en mozzarella
  • Asperges met mousseline van peterselie en een gepocheerd ei.
  • Aardappelpuree met erwtjes en kippenhamburger met verse maïskorrels
  • Gehaktballetjes met tomaat en mozzarella
  • Gestoofde forel met bieslooksaus
  • Tagliolini met pesto, boontjes en aardappelen
  • Aardbeien op spies
  • Rogvleugel met blanke botersaus
  • Videetje van kip met zachte curry
  • Gebakken scholfilet met tomaat en kappertjes
  • Aardappelbrochettes met spek en rozemarijn
  • Salade van vergeten groenten
  • Spinaziesoep
  • Culinaire fietstochten in Noordertuinen van Antwerpen
  • Kip met perzik, paprika en rijst
  • Groentewraps
  • Peultjes met chilipeper, gember en Meritus-filet mignon
  • Gebakken aardappelen met gehaktballetjes
  • Kalfslapjes met geroosterde aardappeltjes
  • Lentesalade met witte asperges en garnalen
  • Roer­bak van as­per­ges en gar­na­len
  • Groentecurry
  • Lamskotelet in kruidenkorst



    Startpagina !
    Eten&Genieten - gezond genieten van eten & drinken

    "Er is geen oprechter liefde dan de liefde voor lekker eten ".... De gast moet op de saus wachten, niet de saus op de gast".... "Een volle buik heeft een gelukkig hoofd" ....

    29-04-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vertrouwde groenten en fruit niet altijd even gezond


    "Vertrouwde groenten en fruit niet altijd even gezond"



    vertrouwde groenten en fruit niet altijd even gezond


    We moeten dagelijks vijf porties groenten en fruit eten, maar daar komen we stiekem vaak niet aan toe. Bovendien blijkt nu nog dat onze vertrouwde groenten en fruit minder goede voedingsstoffen bevatten dan exotischere varianten.

    Tijdens het onderzoek keken de onderzoekers naar het fytonutriëntengehalte. Dit is belangrijk voor de gezondheid van ogen, beenderen, hart, brein en het immuunsysteem. Deze stoffen helpen de kans op een hartaanval of een beroerte aanzienlijk verminderen. Uit de testresultaten blijkt bijvoorbeeld dat wortelen de helft betacaroteen bevatten van zoete aardappelen, en dat papaja 15 keer meer beta-croptoxanthine bevat dan een sinaasappel waardoor deze twee exotische groenten en fruit veel beter beschermen tegen de griep

    bron; gva.be


    Categorie:WEETJES OVER VOEDING & GEZONDHEID
    24-04-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Belgische chocolatier ontwikkelt gezonde chocolade



    Belgische chocolatier ontwikkelt gezonde chocolade


    belgische chocolatier ontwikkelt gezonde chocolade 2


    De Oost-Vlaamse chocolatier Cavalier is er als eerste in geslaagd om gezonde Belgische chocolade te maken. Daarvoor wordt Stevia gebruikt, een caloriearme zoetstof die bijdraagt tot een betere tandhygiëne en verhoogde insuline-efficiëntie. Dat wil zeggen dat de zoetstof bijzonder geschikt is voor iedereen die zijn dagelijkse suikerinname wil beperken en toch van chocolade wil genieten.

    Stevia is een natuurlijk product dat oorspronkelijk afkomstig is uit Paraguay. De plant wordt al eeuwenlang als zoetmiddel gebruikt door lokale bewoners. Maar ook andere landen, zoals Japan, kennen al langer de gezonde werking van Stevia.

    Toekomst

    De suikervervanger die Cavalier tot op heden gebruikt is maltitol. Maltitol had bij overmatige consumptie echter mogelijk een laxatieve bijwerking. Onderzoek met Stevia toont aan dat dit euvel nu volledig van de baan is.

    “Stevia is de zoetstof van de toekomst,” aldus Felix Verdegem, bestuurder van Cavalier. “Bovendien is deze nieuwe chocolade even lekker, of misschien zelfs lekkerder dan de traditionele chocoladerecepten mét suiker.”

    De nieuwe chocolade met Stevia zal heel binnenkort in productie worden genomen, en de chocoladetabletten zullen kort daarna overal in de winkelrekken verschijnen

    bron; gva.be


    Categorie:WEETJES OVER VOEDING & GEZONDHEID
    23-04-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Ontbijtgranen bevatten meer suiker dan donut

     

    Ontbijtgranen bevatten meer suiker dan donut


    ontbijtgranen bevatten meer suiker dan donut


    Heel wat ontbijtgranen zijn een ongekende suikerbom. Volgens Britse onderzoekers bevat een klein kommetje ontbijtgranen vaak zelfs meer suiker dan een koffiekoek, donut of chocoladereep.

    Een kommetje ontbijtgranen, vooral deze voorzien van een chocolade of honing omhulsel, bevat gemiddeld 13,6 gram suiker per 40 gram. Dat zijn 3 theelepels per klein kommetje. Een donut bevat slechts 8,6 gram suiker, chocoladecake slechts 5,4 gram. Daarmee zijn ontbijtgranen ongezonder dan al deze zoete snacks.

    Volgens de Britse onderzoekers liggen ontbijtgranen dan ook aan de basis van obesitas bij kinderen. "We denken wel dat het gezonder is, maar eigenlijk schotelen we onze kinderen een ongekende suikerbom voor."

    bron; gva.be


    Categorie:WEETJES OVER VOEDING & GEZONDHEID
    17-04-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Steviaplant goedgekeurd als zoetstof

     
    "Steviaplant goedgekeurd als zoetstof"

    De Europese voedselautoriteit EFSA heeft een positief wetenschappelijk advies gegeven over het gebruik van stevioglycosiden, het zoete deel van de steviaplant. Dat betekent dat EFSA stevia-onderdelen veilig acht voor het gebruik in voeding en dranken.

    De maximale dagelijkse inname, nodig voor een veilige consumptie, werd bepaald op 4 mg per kilo per dag. Eerder werd stevia en de afgeleide zoetstof Truvia al goedgekeurd in de Verenigde Staten en in Frankrijk, waar het al in tal van voedingsmiddelen en lightdranken wordt gebruikt, zo meldt producent Cargill in een persbericht.

    200 keer zoeter
    Het wetenschappelijk advies geldt voor steviolglycosiden, waaronder stevioside, rebaudioside A, rebaudioside C, dulcoside A, rubusoside, steviolbioside, rebaudioside B.  Truvia is gemaakt van rebiana, bestaat voor 97 procent uit rebaudioside A  en smaakt 200 keer zoeter dan suiker.

    "Het biedt voedings- en drankenproducenten een nieuwe waaier aan keuzes voor de ontwikkeling van producten met een zoetstof van natuurlijke oorsprong zonder calorieën", aldus nog het persbericht.

    Mijlpaal
    "Dit is een erg belangrijke mijlpaal op weg naar de Europese goedkeuring van steviolglycosiden. We kijken er naar uit om onze klanten in de voedings- en drankensector Truvia rebiana te kunnen aanbieden. Deze zoetstof is geschikt voor gebruik in voedingsmiddelen, dranken en confiserie en is aldus een innovatie voor hun merken.

    De Europese consumenten zullen een ruimere keuze hebben bij het beperken van het suiker- en caloriegehalte in hun dieet", zegt Zanna McFerson, Assistant Vice President bij Cargill Health and Nutrition.

    Test
    Twee jaar geleden werd een uitgebreid veiligheidsprogramma uitgebreid getoetst in het wetenschappelijke tijdschrift 'Food and chemical Toxicology journal'. Professor Andrew Renwick, professor geneeskunde aan de Universiteit van Southampton werkte mee aan het onderzoek.

    "Het positieve wetenschappelijke advies van de EFSA bevestigt dat het uitgebreide onderzoek naar rebiana het veilige gebruik ervan in voeding en dranken heeft aangetoond."

    Andere landen
    Behalve in de VS en Frankrijk, worden zoetstoffen op basis van stevia ook toegelaten in Argentinië, Australië, Brazilië, China, Colombia Japan, Korea, Maleisië, Mexico, Nieuw-Zeeland, Paraguay, Peru, Rusland, Zwitserland, Taiwan, Turkije, Oekraïne en Uruguay.

    (edp)bron; hln.be

    Categorie:WEETJES OVER VOEDING & GEZONDHEID
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Danone ziet af van gezondheidsclaims Activia en Actimel

     

    Danone ziet af van gezondheidsclaims
    Activia en Actimel



    De Franse voedingsgroep Danone ziet af van het gebruik van gezondheidsclaims van twee yoghurtproducten wegens twijfel over het bekomen van een erkenning van die kwaliteiten door de Europese toezichthouder. Dat maakte het bedrijf vandaag bekend.

    Reclame
    Danone heeft de erkenningsaanvraag van de gezondheidsclaims voor Activia en Actimel bij het Europese voedselveiligheidsagentschap (EFSA) ingetrokken. Het concern zal zijn publiciteit in Europa aanpassen om de gezondheidsclaims voor deze twee yoghurtproducten niet langer naar voor te brengen. Danone positioneerde Actimel als een probioticum met een "uniek concentraat van meer dan 10 miljard goede bacteriën" dat de natuurlijke weerstand helpt te versterken.

    De aankondiging stuurde het aandeel Danone op de beurs van Parijs ruim 1 procent lager, ondanks de omzetgroei met 8,3 procent tot 3,9 miljard euro in het eerste kwartaal van 2010 die Danone eerder op de dag wereldkundig maakte.

    (belga/ep)bron; hln.be 
     

    Categorie:WEETJES OVER VOEDING & GEZONDHEID
    23-03-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Eén ei per dag maakt je een pak gezonder



    Eén ei per dag maakt je een pak gezonder



    een ei per dag maakt je een pak gezonder


    Iedere dag een ei eten geeft je gezondheid een ongekende boost en helpt je in de strijd tegen de kilo's. Onderzoekers bombardeerden het ei zelfs tot het nieuwe 'superfood'.

    Eieren zijn een bom aan aminozuren, een stof die zorgt voor een goede groei en herstelling van botten. Daarnaast bevat het nieuwe superfood ook een hoog niveau aan antioxidanten, waardoor het risico op onder andere blindheid en andere oogaandoeningen verminderd wordt. Onderzoekers roepen dan ook op om minstens één ei per dag te eten.

    Vrouwen die vrezen voor hun lijn, kunnen bij deze ook gerust gesteld worden. Zo is er een optimale verhouding tussen de aanwezige voedingsstoffen en het aantal calorieën. Een eitje per dag betekent dus geen aanslag op je slanke lijn.

    Foto: Brunopress
    bron; gva.be


    Categorie:WEETJES OVER VOEDING & GEZONDHEID
    22-03-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Wordt zeewier de nieuwe dieetrage?

     

    Wordt zeewier de nieuwe dieetrage?


    wordt zeewier de nieuwe dieetrage


    Zeewier kan je dieet een extra duwtje in de rug geven. Uit onderzoek blijkt namelijk dat zeewier en dan vooral de natuurlijke vezel alginaat, de vetopname met 75% vermindert.

    De beste dieetmiddeltjes beloven 50% verminderde vetopname, maar dat resultaat wordt niet altijd behaald. Zeewier kan volgens wetenschappers echter tot 75% van het vet in je maaltijden tegenhouden. Dat komt door het ingrediënt alginaat dat je in zeewier vindt. Omdat het middeltje op zich erg smaakloos is, kan het volgens wetenschappers in hoge concentraties in andere voedingsmiddelen worden ingebracht.

    Volgens onderzoekers is zeewier alvast de gedroomde oplossing om obesitas tegen te gaan.

    bron; gva.be


    Categorie:WEETJES OVER VOEDING & GEZONDHEID
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Eieren en vette vis helpen winterdipje te voorkomen

     

    Eieren en vette vis helpen winterdipje te voorkomen


    eieren en vette vis helpen winterdipje te voorkomen


    Wie last heeft van de winterblues kan maar beter eieren en vette vis op zijn menu zetten. Deze twee voedingsmiddelen zitten namelijk vol vitamine D, een stof die je helpt bij het verslaan van een depressie.

    Tijdens het onderzoek moesten 80 vrouwelijke diabetespatiënten supplementen met vitamine D slikken. Volgens de onderzoekers zijn diabetespatiënten en vrouwen namelijk vatbaarder voor depressies en andere geestelijke stoornissen, een combinatie van de twee zorgde dus voor een ideale testgroep. Na het onderzoek bleek het merendeel van de vrouwen zich minder depressief te voelen en hun lichaam beter aan te voelen.

    De natuurlijke aanmaak van vitamine D in je lichaam wordt gestimuleerd door zonlicht. In de koude, donkere wintermaanden heeft je lichaam dan ook al snel een tekort aan deze vitamine. Voedingsmiddelen als eieren en vette vis kunnen je op die momenten helpen om meer vitamine D binnen te krijgen.

    bron; gva.be


    Categorie:WEETJES OVER VOEDING & GEZONDHEID
    11-03-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Nieuwe wet verbiedt koks zout te gebruiken in restaurants

     

    Nieuwe wet verbiedt koks zout te
    gebruiken in restaurants




    New York wil ook loodzware taksen op alcohol, frisdranken en fruitsap dat te zoet is

    De staat New York heeft een straf wetsontwerp klaar: daarin staat dat koks en restaurants geen eten meer mogen aanbieden waarin zout is gebruikt. Doen ze dat wel dan krijgen ze een boete van 1.000 dollar per overtreding. En dat is niet alles: er moet ook een erg zware taks komen om alchol én op suikerhoudende frisdranken.

    "No owner or operator of a restaurant in this state shall use salt in any form in the preparation of any food for consumption by customers of such restaurant, including food prepared to be consumed on the premises of such restaurant or off of such premises" staat er letterlijk in wetsontwerp, A. 10129.

    De wet is het geesteskind van politicus Felix Ortiz, een Democraat uit Brooklyn. Het New Yorkse restaurantwezen heeft zich al zwaar gekant tegen de wet, maar Ortiz heeft de steun van burgemeester Michael Bloomberg, die zich op het gezondheidspad heeft gegooid. Hij vergeleek keukenzout onlangs met asbest.

    6 gram

    Dagelijks heeft het menselijk lichaam minimaal 2 gram zout nodig. 6 gram zout (2,4 gram natrium) wordt gezien als een gezond compromis. Maar we eten makkelijk 10 tot 12 gram zout per dag gemiddeld. Vooral kant en klaar maaltijden bevatten veel zout. Te veel zout eten veroorzaakt in hoge bloeddruk, wat kan leiden tot hart- en vaatziekten. Driekwart van het zout dat we binnenkrijgen, zit al in bereide voedingsmiddelen (kant-en-klare toestanden, maar bijvoorbeeld ook charcuterie).

    Zoals in Alaska
    Bloomberg wil ook dringend een zware taks op alcohol. 1.700 New Yorkers drinken zichzelf elk jaar dood en dan spreken we nog niet over ongevallen die veroorzaakt worden door alcohol. Bloomberg geeft als voorbeeld Alaska, waar in 1983 de taksen enorm werden opgetrokken en dat leidde tot 29 procent minder doden door alcholgerelateerde ziektes of ongevallen. In 2002 werd de taks nog eens verhoogd en daalde dat cijfer nog eens met 11 procent.

    Het voorstel is nu om ondermeer een extra 10 cent te heffen per flesje bier en 50 cent op een fles wijn in de staat New York (een wet van Felix Ortiz). Bloomberg wil 17 cent op een flesje bier en een dollar op een fles wijn. Het geld zou deels naar de kas van de stad gaan en deels geïnvesteerd worden in anti-alcoholcampagnes.

    Dure cola
    Maar ook liefhebbers van frisdrank gaan moeten betalen. Een suikertaks van 18 procent op limonades, cola's en fruitsap dat minder dan 70 procent natuurlijk sap is, moet een half miljard opbrengen. De "obesity tax" zou niet gelden voor light-frisdrank. Een blik cola zou in de winkel 12 cent meer gaan kosten.

    25 procent van de inwoners van de staat New York lijden aan overgewicht. In 1995 was dat nog maar 14 procent. Vooral bij kinderen is de toename spectaculair. Ook met diabetis en hartaandoeningen zijn er enorme problemen. New York heeft sinds 2003 ook ongeveer de strengste anti-rookwet in de VS en de taksen op sigaretten verdrievoudigd.

    (mvl) bron: hln.be

    Categorie:WEETJES OVER VOEDING & GEZONDHEID
    08-03-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Misvattingen over voeding



    Misvattingen over voeding

     

                                                                                                                    © Fotolia

    Ananas is een vetverbrander

    Ananas zit boordevol goede eigenschappen (rijk aan vezels,  mangaan, vitamine C en anti-oxydanten) maar zijn reputatie als vetverbrander is een beetje bij de haren getrokken. Geen enkele serieuze studie bewijst dat bromeline, wat trouwens enkel in verse ananas zit, een positief effect heeft in de strijd tegen overtollige kilo’s. Verse ananas helpt wel met de vertering en verbetert de cardio-vasculaire gezondheid.


    © Fotolia

    Spinazie zit boordevol ijzer

    In spinazie zit er inderdaad ijzer, maar niet zoveel als iedereen denkt. In spinazie zit ongeveer 2.7 mg ijzer per 100 gram. Ter vergelijking: in zwarte pensen zit er per 100 gram 20 mg ijzer, 14 in 100 gram gember en 10 in 100 gram sesamzaad. Ook peulvruchten (linzen, kikkererwten) zijn rijk aan ijzer. Dat belet niet dat spinazie toch een interessante bron is van ijzer. Spinazie bevat namelijk ook belangrijke hoeveelheden magnesium en vitamines A, K en B9.

    © Fotolia

    Margarine bevat minder calorieën dan boter

    Boter heeft een caloriewaarde van ongeveer 760. Margarine bevat per 100 gram ongeveer 750 Kcal. Een bijna verwaarloosbaar verschil. Maar boter en margarine hebben wel een totaal verschillende voedingswaarde. Boter bevat veel verzadigde vetzuren, terwijl margarine vooral rijk is aan onverzadigde vetzuren (vaak transvetzuren), wat gezonder is. Boter is wel een goede bron van vitamine A en D maar bevat ook veel cholesterol.


    © Fotolia -

    Producten zonder toegevoegde suikers bevatten geen suiker

    Inderdaad, producten zonder toegevoegde suikers bevatten geen andere suikers dan het product uit zichzelf bevat. Maar bepaalde producten bevatten gewoon uit zichzelf al veel suiker. Vooral bepaalde fruitsappen zijn in dat geval. Natuurlijk is het wel een garantie om geraffineerde suikers te vermijden.


    © Fotolia

    Lightproducten bevatten onvermijdbaar weinig vet

    Een lightproduct bevat minder calorieën (25 %) dan zijn referentieproduct. Maar dat wil niet zeggen dat een lightproduct niet veel calorieën, vet en suikers kan bevatten. De enige manier om minder suiker en vet op te nemen is de percentages op de etiketten te lezen.

     
    © Fotolia

    Chocolade constipeert

    Deze misvatting berust op geen enkel wetenschappelijk bewijs. Chocolade bevat behoorlijk wat vezels (vooral zwarte chocolade) en polyfenolen die een positieve invloed hebben op de transit.


    © Fotolia

    Melkproducten zijn noodzakelijk voor
    een sterk beenderstelsel

    Wie denkt aan een sterk beenderstelsel, denkt aan calcium en wie aan calcium denkt, denkt over het algemeen aan melkproducten. Daar moeten we twee opmerkingen bij plaatsen. Voor sterke beenderen is er meer nodig dan calcium. En calcium vind je in meer dan melkproducten alleen. Veel voedingsstoffen zijn belangrijk voor je beenderen: vitamine C en D, magnesium, fluor, ... Naast melkproducten zijn bijvoorbeeld ook kervel, peterselie, sesam, kolen, amandelen en sardines goed voor je botten.

    En al die reclame dan ?

    Als we de reclame mogen geloven, zijn verschillende producten als het ware wapens in de strijd voor je immuunsysteem. Weet dat je immuunsysteem werkt dankzij verschillende complexe mechanismen. Probiotica maken deel uit van een goede voeding maar om je immuniteit echt te versterken moet je ook voldoende slapen, regelmatig bewegen, je stress aanpakken, niet roken en een goed evenwicht zoeken in je voedingspatroon ( vitaminen, mineralen en oligo-elementen).

    bron; skynet.be




    Categorie:WEETJES OVER VOEDING & GEZONDHEID
    05-03-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Diepvriesgroenten zijn soms voedzamer dan vers



    Diepvriesgroenten zijn soms voedzamer dan vers






    Ingevroren groenten kunnen voedzamer zijn dan zogezegde 'verse' supermarktgroenten, zo blijkt uit een recente studie. Verse groenten verliezen tot 45 procent van hun voedingsstoffen als ze niet tijdig de tafel bereiken.

    Verloren tijd

    De tijd dat verse groenten in de opslagruimte, het transport en in de winkel liggen, kan tot meer dan twee weken oplopen. Zo verliezen groene bonen bijvoorbeeld bijna de helft van alle voedingsstoffen in de 11 tot 15 dagen dat ze elders dan op het bord liggen. Brocolli en bloemkool zouden 25 procent verlies maken, tuinerwten tot 15 procent en wortelen tot 10 procent. De diepgevroren varianten daarentegen behouden een veel hoger niveau van vitamines en voedingsstoffen.

    Opvatting
    Tachtig procent van de shoppers is nochtans van mening dat de verse groenten verkocht in de supermarkt minder dan vier dagen oud is. In werkelijkheid liggen ze al vaak negen dagen elders voor ze in de winkel aankomen.

    Superieur

    Volgens de studie, uitgevoerd door het Britse Institute of Food Research, begint de voedingswaarde van groenten te verslechteren zodra ze worden geplukt. "Het wordt tijd dat we de opvatting dat diepgevroren slechter is dan vers, volledig negeren", aldus de onderzoekers. "Bevroren voedsel is qua voedingswaarde vergelijkbaar en in sommige gevallen zelfs superieur. Snelle en georganiseerde oogstmethoden maken dat diepgevroren groenten zo weinig mogelijk voedingsstoffen verliezen".

    (lvl)BRON. HLN.BE


    Categorie:WEETJES OVER VOEDING & GEZONDHEID
    04-03-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Zijn dikke frieten beter?

     

    Zijn dikke frieten beter?


    zijn dikke frieten beter


    Britse wetenschappers denken het antwoord op obesitas te hebben gevonden. Volgens hen bevatten dikke frieten minder vet en dus ook minder calorieën.

    Iedereen dikke frieten laten eten, dat is de nieuwe missie van de Britse overheid. Zij beroepen zich op een onderzoek dat aantoont dat dikke frieten minder vet opnemen en daardoor minder calorieën bevatten. Op termijn zijn ze dan ook beter voor de gezondheid en de lijn van de Britten.

    Frituuruitbaters zijn er alvast niet over te spreken. Volgens hen moet de overheid niet hen viseren maar de echte fastfood van bepaalde ketens tegengaan.

    bron; gva.be


    Categorie:WEETJES OVER VOEDING & GEZONDHEID
    26-02-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Soja vermindert kans op longkanker en longproblemen

     

    Soja vermindert kans op longkanker en longproblemen


    soja vermindert kans op longkanker en longproblemen


    Soja vermindert de kans op longkanker en longproblemen. Dat beweren twee nieuwe studies uitgevoerd bij Japanners.

    Tijdens het eerste onderzoek werd het eetpatroon van de proefpersonen onderzocht. Daaruit blijkt dat een verlaagde soja-inname gekoppeld kan worden aan een verhoogd risico op longproblemen. Volgens de onderzoekers heb je tot 64% meer kans op het ontwikkelen van longproblemen wanneer je weinig isoflavonen, een natuurlijke bestanddeel van soja, opneemt.

    Bij het tweede onderzoek werden de voedingsgewoontes van circa 77.000 Japanse mannen en vrouwen vergeleken met het ziektebeeld van de proefpersonen. De studie, die ruim 11 jaar in beslag nam, berekende de kans op het ontwikkelen van longkanker. Uit de resultaten blijkt dat je als man maar liefst 57% minder kans op longkanker hebt wanneer je veel sojaproducten eet. Bij vrouwen lag dat percentage op 33%.

    bron; gva.be


    Categorie:WEETJES OVER VOEDING & GEZONDHEID
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Nieuwe culinaire trend: gezonde junkfood

     

    Nieuwe culinaire trend: gezonde junkfood


    nieuwe culinaire trend gezonde junkfood


     Wie zich graag te goed doet aan een hamburger met frietjes, moet dat niet langer in volle schaamte doen. Steeds meer restaurants kiezen namelijk voor een gastronomisch alternatief voor junkfood.

    Hamburgers à la minute bereid, verse ingrediënten, geen bewaarmiddelen of smaakversterkers. Verse groenten en een dressing op basis van olijfolie. Zelfgemaakte frietjes gebakken in magere olie en geparfumeerd met look of andere kruiden. Het zijn maar enkele voorbeelden van de nieuwste trend in de restaurantkeuken: junkfood op een gezonde wijze gebracht. Steeds meer koks kiezen voor een hamburger op hun menu, maar dan wel eentje waarvan fastfoodketens enkel maar kunnen dromen.

    Maar niet alleen hamburgers worden populairder, ook noodlebars worden razend populair. Volgens sommigen betekent dit zelfs een vernieuwing in de Japanse keuken. Binnenkort moet je dus niet langer aanschuiven bij de drive-through tijdens je lunchpauze, maar kan je een snelle, gezonde en overheerlijke hap eten in je favoriete restaurantje zonder je te moeten beperken tot de obligate croque monsieur.

    bron; gva.be


    Categorie:WEETJES OVER VOEDING & GEZONDHEID
    25-02-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Verse vis, bestaat dat nog?



    Verse vis, bestaat dat nog?

    De overgrote meerderheid van restaurants, tavernes en fastfoodketens werkt met ingevroren vis en schaaldieren.



    De overgrote meerderheid van restaurants, tavernes en fastfoodketens werkt met ingevroren vis en schaaldieren. En dat is een goede zaak. De vraag die u zich moet stellen is niet zozeer "hoe vers is mijn vis?" maar "hoe lang geleden werd mijn vis ontdooid?" De vraag leidt ons ook naar een andere: hoe gezond is vis nu eigenlijk?





     


    Er zijn drie scenario's voor verse vis. Het eerste is voorbehouden aan erg weinig consumenten: uw vis komt van een dagboot, die niet langer dan 24 op zee is geweest. Twee problemen. Behalve grijze garnalen is uw keus bijzonder klein wat betreft dagvangst in onze contreien. En u moet al bijna de boot opwachten in de haven. Dus, tenzij u een topchef bent met de juiste connecties (en daar wil voor betalen) of tenzij u aan de kust woont en veel tijd heeft: schrappen maar.

    Hoe vetter, hoe sneller bedorven

    Het tweede scenario omhelst vis die niet door dagboten is gevangen, maar door vissers die meerdere dagen op zee blijven. Hoe lang vis vers blijft, hangt onder meer af van waar die komt. Vissen uit warmere zeeën en subtropische wateren blijven, wanneer behoorlijk bewaard op ijs, tot drie weken eetbaar. Rode snapper is een goed voorbeeld. Voor vissen uit kouder water is een week al heel wat op ijs. Trouwens daar geldt: hoe vetter de vis, hoe sneller hij bederft. Zalm en makreel bijvoorbeeld.

    Tot tien dagen op ijs

    Tegen de tijd dat zogezegde verse kabeljauw op uw bord belandt, heeft die al een lange reis achter de rug. Die begint in het net. De vis wordt vaak urenlang in het net over de bodem gesleept voor de trawler het net ophaalt. Lees: gekneusd in een onderwaterwasmachine. Eenmaal opgehaald, wordt hij op ijs gelegd. Als de kabeljauw in het begin van de vistrip is gevangen, dan kan dat oplopen tot tien dagen. Op het randje dus.

    Filets sneller slecht

    Eenmaal 'geland', passeert uw 'verse' vis nog verschillende stations voor hij op uw bord ligt. Van de boot gaat het naar naar de veiling, vandaar naar de groothandel, de fileerderij en de detailhandel. Bij elke stap is er het risico dat de koelketen wordt onderbroken. We zijn ondertussen alweer een tijdje verder. En de vraag die u zich hier moet stellen is eigenlijk: "Stel dat u zelf een vis aan de haak slaat. Met hoeveel enthousiasme gooit u die nog in de pan als die 9 tot 12 dagen in de koelkast heeft gelegen?" De situatie is vergelijkbaar. Daar komt bij dat gefileerde vis sneller bederft dan hele vis, en de meeste consumenten willen filets.

    Diegevroren is best

    Scenario drie: een op zee diepgevroren vis. Rond diepvries hangt nog steeds een stigma, maar wat de meeste vis betreft, kunnen we formeel stellen dat dit uw beste optie is. De vis wordt doorgaans binnen de twee uur na vangst ingevroren tot -50 graden. Dat zorgt er ook nog eens voor dat de meeste parasieten in de vis sterven. Op zee ingevroren vis kan tot twee jaar een uitstekende kwaliteit behouden.

    Rigor mortis

    In tegenstelling tot wat we denken, mag je vis ook niet té vers eten. Net zoals bij mensen treedt bij vis rigor mortis (lijkstijfheid) op van het moment dat hij sterft. De actine en myosine filamenten van de spieren schuiven in elkaar, en dat maakt de vis taai. Het duurt tussen acht en 24 uur bij de meeste vissoorten voor dat effect weg is. Pas dan beginnen de enzymen in de vis de proteïnen af te breken waardoor de aminozuren vrijkomen die de smaak geven waar we dol op zijn.

    Aminozuren zijn de bouwblokjes van proteïne. Ongeveer de helft van de voor de mens essentiële aminozuren kan ons lichaam niet zelf aanmaken. Die moeten we uit voedsel halen. Zeevis is erg rijk aan aminozuren om te kunnen overleven in zout water.

    Het aminozuur glycine bijvoorbeeld is wat kreeft en andere schaaldieren hun bijzonder smaak geeft. Glutaminezuur is een ander aminozuur dat zeedieren bijzonder lekker maakt. Het is ook excitatoir, wat wil zeggen dat het als neurotransmitter stimulerend werkt op onze zenuwcellen, in het bijzonder die in de hersenschors. Of: het is één van die dingen in vis die je hersenen beter doen werken. (mvl)

    bron; demorgen.be

    Categorie:WEETJES OVER VOEDING & GEZONDHEID
    24-02-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Frietjes binnenkort minder kankerverwekkend



    Frietjes binnenkort minder kankerverwekkend



    Gebakken frietjes bevatten acrylamide, een stof die vermoedelijk kankerverwekkend is. Belgische wetenschappers slaagden erin te met nieuwe technieken het gehalte van deze stof te verlagen in het lievelingseten van veel Vlamingen.

    Twee technieken

    Tijdens het frituren van aardappelen ontstaat acrylamide, een stof die vermoedelijk kanker veroorzaakt. Wetenschappers aan de Gentse universiteit ontwikkelen momenteel technieken die de productie van deze stof drastisch moeten verminderen. Dit begint bij een betere kwaliteitscontrole tijdens het selecteren van de aardappelen. Uit onderzoek bleek namelijk dat het mogelijk is exemplaren te identificeren die gevoeliger zijn voor de vorming van acrylamide. Daarnaast pasten de wetenschappers het productieproces van diepvriesfrietjes aan. Ze behandelen namelijk de niet-gebakken frieten met een bepaald enzym, wat volledig de vorming van de kankerverwekkende stof voorkomt. De onderzoekers verzekeren dat dit geen impact of smaak of houdbaarheid heeft.

    Niet te lang bakken
    Daarnaast waarschuwen de onderzoekers dat je ook zelf frietjes minder kankerverwekkend kan maken. Onderzoek toonde namelijk aan dat goudgele exemplaren gezonder zijn dan donker gekleurde of aangebakken frieten. Frituur daarom nooit te lang of op een te hoge temperatuur je aardappelen.

    (ep)bron; hln.be 

    Categorie:WEETJES OVER VOEDING & GEZONDHEID
    23-02-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Te veel fruit veroorzaakt obesitas en hartziekten



    Te veel fruit veroorzaakt obesitas en hartziekten



    Te veel fruit, of meer bepaald de suiker fructose dat in fruit zit, is eigenlijk slecht voor je. Het zorgt ervoor dat je meer honger krijgt en kan hartziekten en diabetes veroorzaken.

    Honger
    Fructose is een stof die in natuurlijke vorm in fruit zit, glucose-fructose, ook bekend als suikerstroop, wordt tegenwoordig in veel snoepgoed verwerkt. Het probleem is echter dat deze stof je hersenen je doet geloven dat je nog meer voeding nodig hebt, daarnaast kan het heel wat gezondheidsproblemen veroorzaken.
    Professor Carel Le Roux: "Wanneer we suiker eten, maakt ons lichaam insuline vrij, wat de hersenen vertelt dat we genoeg eten hebben gehad. Een hoog niveau van insuline is één van de factoren die het hongergevoel onderdrukken. Omdat fructose zorgt voor een lagere productie van insuline, krijgen je hersenen niet het bericht dat je vol bent."

    Hartziekten
    Fructose kan de groei van vetcellen rond het hart, lever en andere vitale organen uitlokken en zelfs diabetes, obesitas en hartziekten veroorzaken. Dat blijkt uit een recente studie. Daarnaast kan het bloedvetten veroorzaken, wat het risico op hartziekten verhoogt. Het zou ook slecht voor je nieren en negatief voor je bloeddruk zijn. Het zorgt er ook voor dat de lever meer fructose in vet omzet, waardoor je kans loopt op een vette lever, wat kan leiden tot leverziekte en diabetes.

    Verwerkte voeding
    Zelfs al beperk je fruitinname, het probleem is dat fructose in heel wat verwerkte voedingsmiddelen zit zonder dat we het beseffen. Vanwege deze gezondheidsrisico's noemen de Amerikanen dit het 'snoepgoed van de duivel', sommige fabrikanten werden gedwongen dit ingrediënt te schrappen en weer 'normale' suiker te gebruiken. Je vindt deze zoetstof vaak in koekjes, ontbijtgranen en roomijs. Dit kan volgens de onderzoekers verklaren waarom velen het moeilijk hebben slechts één koekje en niet het hele pak of slechts een klein beetje roomijs te eten. 

    Geen bos druiven
    Omdat dit bestanddeel vaak in fruit voorkomt, mogen we dit dan niet meer eten? "In beperkte mate kan dit geen kwaad, maar ga niet een hele bos druiven eten",  waarschuwt professor Carel Le Roux. "Veel mensen met obesitas eten gezond. Het probleem is echter dat ze te veel fruit eten. Dit geeft je geen vol gevoel, waardoor je meer zin in fruit krijgt en er meer van gaat eten. Ook te veel fruitsap kan schadelijk zijn. Deze dranken bevatten niet alleen veel fructose maar ook veel calorieën."

    (ep)bron; hln.be 

    Categorie:WEETJES OVER VOEDING & GEZONDHEID
    05-02-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Voorverpakte sla moet nog gewassen worden

     

    Voorverpakte sla moet nog gewassen worden



    De voorgewassen en ingepakte slaatjes in de supermarkt zijn niet zo proper als ze lijken. Een recent Amerikaans onderzoek bewijst dat heel wat zakjes massa's bacteriën bevatten. Dit wijst op slechte hygiëne.

    Onderzoek
    The Consumers Union, een consumentenorgansatie, onderzocht 208 voorverpakte slaatjes van 16 verschillende merken. De slaatjes werden zowel in zakjes als plastic bakjes verkocht. 39 procent van de stalen bevatten meer dan 10.000 bacteriën, die onder meer darmontstekingen kunnen veroorzaken.

    Andere opmerkelijke resultaten
    :
    -Zes dagen voor de vervaldatum werden minder bacteriën gevonden dan vijf dagen voor de houdbaarheidsdatum.
    -Sla-mengelingen met spinazie bleken hogere bacteriewaarden te hebben dan die zonder spinazie.
    -De verpakking speelt geen rol. Zowel de zakjes als de plastic containers bleken even veel aangetast. Ook bio-voedsel bleef niet gespaard.
    -Zowel de grote, nationale als de kleinere regionale merken hadden minstens 1 op 4 aangetaste stalen.

    Adviezen

    De consumentenorganisatie raadt aan enkel slaatjes te kopen die nog minstens zes dagen voor de vervaldatum te eten zijn. Ook dienen de voorgewassen slaatjes nog grondig afgespoeld en gewassen.

    De adviezen werden gepubliceerd in het consumentenmagazine
    Consumer Reports.

    (lvl)bron; hln.be

    Categorie:WEETJES OVER VOEDING & GEZONDHEID
    04-02-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Ontspan met een wijntherapie

     

    Ontspan met een wijntherapie


    ontspan met een wijntherapie


    Niets dat een glaasje wijn niet kan oplossen. Die zegswijze nemen enkele Nederlandse beautyspecialisten wel erg letterlijk. Zij creëerden de wijntherapie.

    In de schil van de blauwe druif zit een kleurstof die je lichaam en huid ontgift en reinigt. Bovendien werkt het ook als een soort van antioxidant, zodat je huid weer straalt als nooit tevoren.

    Tijdens het spa-ritueel krijg je een voetbad en lichaamsscrub. Je mag eveneens relaxen in een bad van rode wijn en krijgt een massage van warme druivenpitolie. Voor zo'n anderhalf uur wijnplezier betaal je gemiddeld 90 euro.

    bron; gva.be


    Categorie:WEETJES OVER VOEDING & GEZONDHEID
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kater? Kies voor asperges

     

    Kater? Kies voor asperges


    kater kies voor asperges


    Wie wel eens een glaasje te veel drinkt, moet de dag erna vaak kampen met een pijnlijke kater. Nu kan je echter zoveel glaasjes binnenkappen als je wilt, want Zuid-Koreaanse wetenschappers beweren het ultieme middel tegen een kater te hebben gevonden.

    Asperges zijn het ultieme wondermiddel volgens wetenschappers. De groente zit boordevol aminozuren en mineralen waardoor je sneller van die pijnlijke kater herstelt. Bovendien bevatten de sappige stengels bepaalde stoffen die de levercellen beschermen tegen de giftige stoffen van alcohol.

    bron; gva.be


    Categorie:WEETJES OVER VOEDING & GEZONDHEID


    >

    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!