Beoordeel dit blog
  Zeer goed
  Goed
  Voldoende
  Nog wat bijwerken
  Nog veel werk aan
 

Categorieën
  • AARDAPPELGERECHTEN (81)
  • ALCOHOLISCHE DRANKEN & WEETJES (39)
  • APERITIEF-HAPJES, AMUZE, BORRELHAPJES, TAPAS, PINTXO, (98)
  • BARBECUE, GRILPAN, GRIL, (51)
  • BIEREN & BIERWEETJES, (13)
  • BIJGERECHTEN, (50)
  • BROODJES, BROODGERECHTEN, SOORTEN, RECEPTEN, (65)
  • CALORIEARM, VETARM, INFO, RECEPTEN, (100)
  • CHINEES, OOSTERS, (4)
  • CHINESE, JAPANSE, THAISE GERECHTEN, (8)
  • CULINAIRE NIEUWTJES, (115)
  • CULINAIRE TRIPS, REIZEN. (60)
  • DESSERTEN, IJS, SORBET, NAGERECHTEN, (141)
  • DIEPVRIES, VERSCH. GERECHTEN, (1)
  • EIEREN, EIERGERECHTEN, (34)
  • FEESTELIJKE MENU'S, GERECHTEN, (41)
  • FONDUE, (3)
  • FOTO'S (4)
  • GROENTEN, GROENTENGERECHTEN, (73)
  • KAASGERECHTEN, KAASSALADE, KAASPLANK, (45)
  • KOOKBOEKEN, KEUKENHULPJES, KEUKENNIEUWTJES, (74)
  • KRUIDEN,MARINADES, (6)
  • OVEN/STOOFSCHOTELS, EENPANSGERECHTEN, (79)
  • PANNEKOEKEN, FLENSJES, WAFELS, ZOETE, HARTIGE, GEVULDE, (20)
  • PASTA'S, ITALIAANSE GERECHTEN, (129)
  • PIZZA'S, (11)
  • RESTAURANTS MET RECEPTEN (2)
  • RESTAURANTS, e.a. HORECAZAKEN (69)
  • RIJSTGERECHTEN (32)
  • SALADE'S, GEMENGDE SLA, GERECHTEN (91)
  • SAUSEN, VINAIGRETTES, OLIE, PESTO'S (17)
  • SMOOTHIE, FRUITDRINK, (10)
  • SOEPEN, KOUDE, WARME, BOUILLON, MAALTIJD, (111)
  • STREEKGERECHTEN (6)
  • TAART, GEBAK, KOEKJES, CAKE, e.a. (85)
  • TORTILLA'S, QUICHES, WRAP, e.a. (33)
  • VEGETARISCH, (39)
  • VISGERECHTEN, SCHAAL, SCHELPDIEREN, (311)
  • VLEESGERECHTEN, (198)
  • VOORGERECHTEN, WARME & KOUDE, (167)
  • WEETJES OVER VOEDING & GEZONDHEID (222)
  • WEETJES OVER VOEDING, (173)
  • WIJN & WIJNWEETJES (58)
  • WILD & GEVOGELTE (125)
  • WOKGERECHTEN (22)
  • ZWEEDSE, HAPJES, GERECHTEN, (2)
  •          Lieve bezoeker
    Zoeken met tags is nog niet
    kompleet het invullen van
    tags is een langzaamaan
    werkje, maar ik werk er aan.
    Zoeken in blog

    Aanraders !!!
  • ATELIER VAN JOSEPHINE
  • FOTO VAN JOKE
  • PHOTOGALERY
  • POWERPOINT VAN JOKE
  • NO LIMIT
  • Blog als favoriet !



           ideetjes van Josephine



     Gaspacho ( koude spaanse soep)



                    Tomaat crevette



         Versgebakken paprika chips



            Witlofrolletjes uit de oven



    St-jacobsvruchten, tuinboonen, puree



               Kerstbrood (Stoll)



                         Avocado



      Varkenshaas in sinaasappelsaus



      Avocadosoep met gerookte zalm



                    Kerstbrood ( Stoll)



            Bokkepootjes (Koekjes)



     Koekjes met vulling en hagelslag



       Herfstsalade met Parmaham



    Avocadosoepje met gerookte zalm



                    Cherrytomaatjes



                      Kwarteleitjes



                       Verse vijgen



       Avocadosalade met garnalen



              Cherrytomaatjes



         Witlof met appel en radijs



       Spaghetti met zalm en zeekraal



                Trostomaten


     
      Mozzarella, tomaten, basilicum



         Groentensoep met peterselie


     
                      Verse zalm
        


             Uitsmijter met ham



             Roerei met Garnalen



              Gestoofde Paprika's



                        Peulertjes



                 Groene salade



             Coeur de boeuf Tomaten



                        Zeekraal



                       Pruimen



                       Citroenen



                 Sinaasappelen



                         Frietjes



                     Tomatensoep



                        Basilicum



                       Angusbeef



                            Eieren



                            Eieren



              Gevulde gerookte zalm



                        Knoflook



                        Courgette

                      

                               Paprika



    Gegraniteerde aardappelschijfjes



            Aardappelkroketjes



        Asperges op vlaamse wijze



         Gebakken champignons



               Crema catalana



                    Aardbeien


     
                   Sinaasappel



                            Peer



             Omelet met Garnalen



    Asperges,garnalen,puree en eitje



           Roodfruit met vanilleijs



         Garnaalsalade met frietjes



     Sint Jacobsvruchten met wilof



           Parelhoen met spruitjes



                        Witlof



                       Aardbeien



              Asperges met garnalen


    E-mail mij

    Druk oponderstaande knop om mij te e-mailen.

    Inhoud blog
  • Biefstuksalade om van af te vallen
  • Love fish van de zuiderse zeeën
  • Stoofpotje van witloof, kool en pastinaak
  • Tartine met aubergine, mozzarella & tomaat
  • Zalm met krokante tikka masala
  • Appeltaart
  • Chili sin carne met 3 soorten bonen
  • Witlooftaart met peren en gedroogde veenbessen
  • Stoofpot van wintergroenten
  • Kwartels met savooikool
  • Gravad lax
  • Gourmet met vis
  • Ragout van hoevekip en Noordzeegarnaal, tuinboontjes en cantharellen
  • Champignonroomsoep
  • Gepocheerde oesters met tomaat en rodewijnsaus
  • Polderaardappel gevuld met garnaaltjes en Hollandse saus
  • Rollade van parelhoen en ganda ham
  • Koninginnenhapjes met vis
  • Gebakken zeebaarsfilet met tomaat
  • Reemedaillon met kastanjes
  • Tagliatelle met pikant rundvlees, sluimerwtjes, kappertjes en Parmezaanse kaas
  • Kippenbouillon met platte peterselie & Parijse champignons
  • Provençaalse pastasalade
  • Kalfstong in madeirasaus
  • Kalfsblanket
  • Brussels spruitenpotje met gehaktballetjes
  • gebakken schartong met witlof en gestoomde aardappeltjes.
  • Gratin met bloemkool en gehakt
  • Driedubbele kwarktaart met verse vijgen
  • Gegratineerd witloof met ham
  • Biefstuk met champignons de Paris en pasta
  • Gebakken pladijs met gestoofde erwten, wortelen en peterseliepuree
  • Minder zout in onze voeding
  • Tagliatelle en konijnenbout met leffe en rozemarijn
  • Bouillie met erwtjes en worteltjes
  • Varkenshaasje met tagliatelle en pepersaus
  • Rijstpap met appeltjes
  • Gevulde tomaten met bloemkool
  • Cappuccino van broccoli met geroosterde amandelen
  • Avocadosoep met gerookte zalm
  • Nieuw wapen in de strijd tegen obesitas: groene thee
  • Ragu alla Napolitana
  • Boterham met salade van zalm, selder en appel.
  • Salade met gegrilde zalm
  • Vissoep met mosselen
  • Friet met stoverij van varkenswangetjes
  • Gepocheerde peren met cranberry & gember
  • Mosselgratin met spinazie
  • Filet pur en witloof in de wok
  • Ovenschotel met rundergehakt en witloof
  • Carpaccio van tomaat met salade groene boontjes, mozzarella
  • 'Echte' bruschetta met knoflook en tomatenblokjes
  • Salade met sashimi van zeebaars en radijs
  • Maatjessalade
  • Gegrilde Caramba steaks
  • De meest ziekmakende voeding: fruit en groenten
  • Asperges met warme champignonsalade
  • Spirelli met kip en tomaatjes
  • Waterzooi van kipfilet met Mechelse asperges en kervel
  • Italiaanse mosselpan
  • Courgettesoep
  • Krokante sigaren met spinazie en feta
  • Spaghetti met curry en gerookte zalm
  • Gevulde zalmforel op de barbecue
  • Scampi's met knoflook
  • Gefrituurde pladijs, kropsla en yoghurtmayonaise
  • Slaatje van primeuraardappelen en geroosterde makreel.
  • Gevulde paprika met tzatziki
  • Groenten uit de oven
  • Salade Niçoise
  • Bruschetta met tomaat en aubergine
  • Salade van rundvlees met frambozen
  • Gelei van roze pompelmoes en Campari met vanilleyoghurt en cake
  • Witte asperges met oosterse dressing
  • Pastasalade met artisjokken en radicchio
  • Parijse worteltjes en hun loof
  • Kalfsgebraad met jonge worteltjes
  • Bruschetta met ham en mozzarella
  • Asperges met mousseline van peterselie en een gepocheerd ei.
  • Aardappelpuree met erwtjes en kippenhamburger met verse maïskorrels
  • Gehaktballetjes met tomaat en mozzarella
  • Gestoofde forel met bieslooksaus
  • Tagliolini met pesto, boontjes en aardappelen
  • Aardbeien op spies
  • Rogvleugel met blanke botersaus
  • Videetje van kip met zachte curry
  • Gebakken scholfilet met tomaat en kappertjes
  • Aardappelbrochettes met spek en rozemarijn
  • Salade van vergeten groenten
  • Spinaziesoep
  • Culinaire fietstochten in Noordertuinen van Antwerpen
  • Kip met perzik, paprika en rijst
  • Groentewraps
  • Peultjes met chilipeper, gember en Meritus-filet mignon
  • Gebakken aardappelen met gehaktballetjes
  • Kalfslapjes met geroosterde aardappeltjes
  • Lentesalade met witte asperges en garnalen
  • Roer­bak van as­per­ges en gar­na­len
  • Groentecurry
  • Lamskotelet in kruidenkorst



    Startpagina !
    Eten&Genieten - gezond genieten van eten & drinken

    "Er is geen oprechter liefde dan de liefde voor lekker eten ".... De gast moet op de saus wachten, niet de saus op de gast".... "Een volle buik heeft een gelukkig hoofd" ....

    04-02-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Thee is weer hip

     

    Thee is weer hip

    thee is weer hip


    Thee wint stilaan weer aan populariteit bij jongeren. Zij vinden het plots hip om een kopje thee te bestellen op café en zoeken zelfs speciale tea rooms op.

    Theebars rijzen als paddenstoelen uit de grond in de Verenigde Staten en Australië. Daar zijn duizenden tieners verknocht aan het drankje. Ze gaan voor persoonlijke smaakcombinaties en experimenteren er op los.

    Volgens onderzoekers ligt niet alleen de zoete smaak aan de basis van de populariteitsstijging. Ook de vele onderzoeken die aantonen hoe gezond thee echt is, zouden bijdragen aan de inmense populariteit.

    bron; gva.be


    Categorie:WEETJES OVER VOEDING & GEZONDHEID
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vis en tomaat goed voor prostaat

     

    Vis en tomaat goed voor prostaat


    vis en tomaat goed voor prostaat

    Vis en tomaat eten zijn handige hulpmiddeltjes om prostaatkanker tegen te gaan. Dat blijkt uit een onderzoek bij 1.000 mannen met prostaatkanker.

    Wanneer deze mannen twee keer per week vette vis aten hadden ze 27% minder kans op uitzaaiingen. Volgens de onderzoekers zouden de omega 3-vetzuren hier voor verantwoordelijk zijn. Wanneer mannen daarboven nog meerdere keren per week tomatensaus aten hadden ze zelfs 44% minder kans op een verdere ontwikkeling van de kanker.

    bron; gva.be


    Categorie:WEETJES OVER VOEDING & GEZONDHEID
    28-01-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Een kopje thee voor al je kwalen

     

    Een kopje thee voor al je kwalen


    een kopje thee voor al je kwalen

    Een kopje thee kan je gezondheid een enorme boost geven. 
    Welke thee is goed  voor welk kwaaltje.

    Wanneer je koorts heb helpt vlierbloesemthee vaak. De thee zorgt ervoor dat je meer transpireert waardoor je sneller gezond wordt. Het goedje is ook ontstekingswerend waardoor je minder snel bijkomende problemen krijgt. Voel je een griepje opkomen? Dan grijp je best snel terug naar lindethee. Deze helpt je de gifstoffen in je lichaam af te scheiden dankzij een verhoogde transpiratie. De rest van de gifstoffen worden versneld afgevoerd via de urinewegen.

    Wanneer je verkouden bent en last hebt van een vervelende hoest kunnen bepaalde soorten thee je eveneens genezen. Om slijmen los te maken helpt venkelthee. Taai slijm maak je zachter door een combinatie van venkelthee met gember- of tijmthee. Een kriebelhoest is snel van de baan denkzij een thee van zoethout en die vastzittende hoest verdwijnt als sneeuw voor de zon dankzij een combinatie van tijmthee met wilde kamillethee een beetje kaneel en wat gemberpoeder.

    Kan je moeilijk de slaap vatten dan kan kamille of linde wonderen doen. Onrustige slapers halen hun heil dan weer uit hopthee. Ben je misselijk dan drink je best voor het slapengaan wat gemberthee, maar pas op met het zoetmiddel want dit zorgt dan weer voor winderigheid.

    bron; gva.be


    Categorie:WEETJES OVER VOEDING & GEZONDHEID
    27-01-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Lagere bloeddruk door koolhydraten te schrappen


    Lagere bloeddruk door koolhydraten te schrappen



    Koolhydraatarme eetpatronen, zoals het bekende Atkinsdieet, zijn succesvoller in het verlagen van je bloeddruk dan dieetpillen. Dat blijkt uit een recente studie.

    Hartaanval
    Onderzoek toonde aan dat dit controversiële dieet, waarbij je haast geen pasta, brood, rijst of aardappelen mag eten, twee keer meer kans heeft om je bloeddruk te verlagen dan dieetpillen die voorkomen dat je lichaam vet opneemt. Deze aandoening kan gevaarlijk zijn omdat het je risico op een hartaanval verhoogt. Veel mensen met overgewicht krijgen daarom de raad af te vallen om zo hun hoge bloeddruk te verlagen. 

    Minder duur
    Het Atkinsdieet krijgt veel kritiek omdat het mensen aanmoedigt weinig fruit en groenten en veel vette voeding als rood vlees te eten. Professor William Yancy: "Een dieet kan even efficiënt zijn om je bloeddruk te verlagen als medicatie. Het is ook goedkoper en heeft minder bijwerkingen."

    (ep) bron; hln.be

    Categorie:WEETJES OVER VOEDING & GEZONDHEID
    26-01-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Havermoutpap beperkt risico op astma

     

    Havermoutpap beperkt risico op astma



    Baby's die voor hun vijf maanden havermoutpap eten, hebben later bijna twee derde minder kans op astma.

    Sterker immuunsysteem
    Hoe vroeger kinderen kennismaken met haver, hoe minder kans ze hebben op astma. De Finse wetenschappers bestudeerden 1.300 baby's. De ouders hielden de eetpatronen van hun kinderen bij tot ze vijf jaar waren. Daaruit blijkt ook dat vis op jonge leeftijd helpt tegen hooikoorts. "Haver komt vaak voor in ontbijtgranen, pap en brood in Finland. Uit dierenexperimenten blijkt dat dit het immuunsysteem sterkt en ontstekingsremmende eigenschappen heeft. Voor vis geldt hetzelfde." De raad om jong havermoutpap te geven, is echter tegenstrijdig met de aanbeveling van sommige gezondheidsorganisaties. Die raden aan geen vast voedsel maar borstvoeding te geven tijdens de eerste zes maanden.

    Minder cholesterol
    Havermoutpap kent momenteel een revival als gezondheidsvoedsel. Sommige studies suggereren dat elke morgen een kleine kom cholesterol met 10 procent kan beperken. Uit verkoopcijfers blijkt dat havermoutpap tijdens deze de koudeprik populair was bij de Britten om zich te verwarmen.

    (ep)bron; hln.be

    Categorie:WEETJES OVER VOEDING & GEZONDHEID
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kankerverwekkende kleurstof in kerriepoeder, inkt in ontbijtgranen

     

    Kankerverwekkende kleurstof in kerriepoeder,
    inkt in ontbijtgranen


    kankerverwekkende kleurstof in kerriepoeder inkt in ontbijtgranen


    Test-Aankoop heeft de Voedingsbalans voor 2009 voorgesteld. De conclusie: er is noch sprake van een voedselcrisis noch sprake van grand cru.

    2009 ging voorbij zonder grote voedselcrisis, maar toch moest het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV) 47 producten terugroepen of van de markt halen, ongeveer vier per maand. Twee markante voorbeelden uit het lijstje: verscheidene loten kerriepoeder bleken met methylgeel gecontamineerd, een kankerverwekkende kleurstof, en in bepaalde ontbijtgranen en melk was een bestanddeel van de inkt van de verpakking doorgedrongen.

    Niet zo nauw

    Ook Test-Aankoop voerde in 2009 talloze onderzoeken en tests uit. Honderden eetwaren werden geanalyseerd en tientallen verkooppunten bezocht, in totaal goed voor 927 beoordelingen. In 388 gevallen (of 42%) kregen de eetwaren en verkooppunten een slechte of zwakke beoordeling.

    "Niet noodzakelijk een gevaar voor de gezondheid, maar wel een teken dat velen het nog steeds niet zo nauw nemen met wat de Belg op zijn bord krijgt", besluit de consumentenorganisatie.

    Hier loopt het helemaal mis:

    - Pita: veel te zelden (8 keer op 40) konden de verkopers melden om welk vlees het precies ging … en dan bleek die informatie soms nog onjuist. Pita is veelal erg vet en de kwaliteit van het vlees is slecht. Tegen de verwachtingen in vond Test-Aankoop hier weinig problemen met de hygiëne.

    - Nitraten: nemen we realistische porties als uitgangspunt, dan bevatte 3/4de van de geanalyseerde groenten meer nitraten dan een kind van 20 kilo zou mogen innemen op basis van de normen van de Wereldgezondheidsorganisatie.

    - IJs en softijs: de bezochte verkooppunten waren niet proper genoeg. 35% van de stalen schepijs en 62% van de stalen softijs hadden een slechte tot zeer slechte bacteriologische kwaliteit.

    - Gezondheidsdrankjes: deze drankjes willen zich van traditionele limonade onderscheiden door uit te pakken met claims over vitaliteit, welzijn of gezondheid. Dat steunt echter op niets. Test-Aankoop vraagt een verbod op claims voor dit soort van drankjes.

    - Croissants: vaak erg vet en bovendien gaat het om slechte vetten. Toch een pluspunt: ze bevatten weinig transvetzuren, hoewel de overheid op dat vlak niet bepaald streng is.

    - Voeding zonder suiker: geen enkel van de geteste producten (koekjes, chocolade, hazelnootpasta, confituur) is geschikt in het kader van een dieet. Fructose, een zoetmaker die een “gezond” imago had, is helemaal te mijden. Bovendien blijkt nog maar eens dat “zonder suiker” zeker niet “zonder calorieën” betekent. Test-Aankoop vraagt een volledigere en juistere etikettering.

    Minder antibiotica

    Er is ook goed nieuws, onder andere inzake antibioticaresiduen: Test-Aankoop analyseerde verschillende producten van dierlijke oorsprong. In 2003 bevatte nog 65% van de honingstalen antibioticaresiduen. Vandaag nog twee stalen op 21. In andere eetwaren (koninginnebrij, garnalen, varkensvlees, kalkoen, pangasius) werden geen sporen gevonden.

    bron; gva.be


    Categorie:WEETJES OVER VOEDING & GEZONDHEID
    23-01-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Wees op je hoede voor deze voedingsfabeltjes

     

    Wees op je hoede voor deze voedingsfabeltjes


    wees op je hoede voor deze voedingsfabeltjes


    Suikervrij betekent dat het arm aan calorieën is, vette vis is goed voor onze gezondheid en cholesterolverlagende middeltjes zijn altijd goed. Toch? Wij verzamelden enkele hardnekkige voedingsfabeltjes.

    Fruitsap

    Fruitsap is gezond en kan een welkome aanvulling betekenen als je niet dagelijks aan je drie stukken fruit geraakt. Toch moet je met fruitsap ook oppassen. Het goedje zit namelijk bomvol suikers, zelfs als er 100% puur fruit op staat. Deze natuurlijke suikers kunnen ervoor zorgen dat je calorie-inname de pan uitswingt.

    Light

    Lightproducten mogen dan wel minder calorieën en vet bevatten, ze zorgen er ook voor dat je meer zin krijgt in zoetigheden en vette voedingsmiddelen.

    Suikervrij

    Suikervrije producten staan gegarandeerd garant voor caloriearme producten. Het is een fabeltje dat we maar al te graag geloven. Suikervrij betekent echter enkel dat het product geen extra sacharose bevat. Maar het kan nog heel wat natuurlijke suikers bevatten, waardoor het product ook meteen een caloriebom is.

    Vette vis

    Vette vis is goed voor de gezondheid vanwege zijn grote hoeveelheden omega-3 vetzuren. Spijtig genoeg bevat deze vis ook veel dioxines en pcb's. Dit zijn chemische afvalstoffen die, wanneer ze in grote hoeveelheden geconsumeerd worden, zelfs kankerverwekkend kunnen zijn.

    Cholesterol

    Je kan in de winkel niet meer langs de cholesterolverlagende producten kijken. De producten helpen je bij het verlagen van je cholesterol, maar zijn erg schadelijk als je geen last hebt van je cholesterol. Ze geven je lichaam namelijk de boodschap mee dat er een probleem is en zorgen voor een intensieve verlaging. Hierdoor begint je lichaam steeds meer cholesterol te produceren, waardoor je uiteindelijk te hoge cholesterol krijgt.

    bron: gva.be


    Categorie:WEETJES OVER VOEDING & GEZONDHEID
    19-01-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Hoe gezond is een broodje gezond?

     


    Hoe gezond is een broodje gezond?


    De meeste broodjeszaken hebben wel een ‘broodje gezond’ op hun kaart staan. Maar hoe gezond is dat broodje gezond?


    broodje



    Uit een onderzoek van de Nederlandse Consumentenbond blijkt dat een gemiddeld broodje gezond te veel zout en te weinig groenten bevat. En het aantal calorieën zit met 400 kcal aan de hoge kant.

    De Nederlandse Consumentenbond testte veertien broodjes gezond in bekende ketens en tankstations, de meeste met filialen in België.

    Om echt gezond te zijn moet het broodje minstens vijftig gram groenten bevatten. De meeste bleven daar ruim onder. Sommige broodjes haalden zelfs met moeite 10 gram, wat neerkomt op een verdwaald blaadje sla en een schijfje tomaat.



    Door: Liselotte Ampe
    Bron: Bodytalk, knackweekend.rnews.be

    Categorie:WEETJES OVER VOEDING & GEZONDHEID
    09-01-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.vlees en vis mogelijk giftig



    vlees en vis mogelijk giftig



    Europa heeft voor het eerst de veiligheid van elf veelgebruikte synthetische rookaroma's onderzocht. Die aroma's geven vis, vlees en kaas een 'gerookte' smaak. Ze kunnen ook gebruikt worden als smaakstof in soepen, sauzen, dranken en snoep. Een van die rookaroma's is mogelijk giftig.
     
    Lijst
    Het onderzoek werd gevoerd door de Europese Autoriteit voor voedselveiligheid (EFSA). Op die basis zal de Europese Commissie een lijst opstellen van rookaroma's die voortaan nog gebruikt mogen worden in voeding.
     
    2 veilig, 8 minder veilig
    Concreet vroeg de EFSA de producenten van elf verschillende rookaroma's om gegevens over de samenstelling en de toxiciteit van hun product en hoe het gebruikt wordt. Bij twee rookaroma's blijkt de veiligheidsmarge meer dan groot genoeg. Acht andere producten zijn minder veilig voor de volksgezondheid, één is mogelijk zelfs giftig.

    Te weinig gegevens
    Dat aroma wordt ook "Primary Product AM 01" genoemd en wordt gewonnen uit beukenhout. Van een laatste rookaroma werden onvoldoende gegevens doorgestuurd om het te kunnen analyseren. Het is niet duidelijk waarom het product toch een verdacht label opgeplakt kreeg, terwijl er niet genoeg gegevens voor handen waren om een conclusie te trekken. (belga/edp)

    bron; hln.be

    Categorie:WEETJES OVER VOEDING & GEZONDHEID
    07-01-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Granaatappel voorkomt borstkanker



    Granaatappel voorkomt borstkanker



    Chemische stoffen in granaatappels stoppen de groei  van borsttumoren, dat blijkt uit een recente studie.

    Veelbelovend

    Het eten van granaatappel of het sap ervan drinken kan de borstkanker voorkomen of de groei van tumoren vertragen, aldus wetenschappers. Uit labtests blijkt namelijk dat een groep van fytochemische stoffen die je in overvloed in granaatappels vindt, de groei van borstkanker voorkomt. Volgens hen moet er nog meer onderzoek gebeuren, maar zijn de resultaten wel veelbelovend.

    Superfood
    "Fytochemische stoffen onderdrukken de productie van oestrogeen wat het ontstaan van borsttumoren kan voorkomen. We waren erg verrast door de resultaten", aldus de onderzoekers. Uit eerdere studies bleek al dat druiven dezelfde eigenschappen hebben. Granaatappels zijn volgens experts het nieuwste 'superfood' omdat ze niet alleen kanker bestrijden, maar ook hartziekten voorkomen doordat ze zoveel antioxidanten bevatten. (ep)

    bron; hln.be

    Categorie:WEETJES OVER VOEDING & GEZONDHEID
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Verwen jezelf met een chocoladewrap

     

    Verwen jezelf met een chocoladewrap



    Is er een betere manier om te bekomen van kou, stress en de donkere dagen, dan met een zalige wellnessbehandeling? Een chocoladewrap bijvoorbeeld. Niet alleen ontspannend, maar ook weldadig, ontgiftend, hydraterend en 'helemaal bevredigend'. Extra voordeel: je raakt doordrongen van chocolade zonder dat je de extra calorieën opneemt, en het zou werken als antidepressivum. Wie kan daar nu tegen zijn?

    Drie massages
    De chocoladewrap is een twee uur durende behandeling, die opgebouwd is uit verschillende massages. Een eerste massage dient om te ontspannen, dan wordt de huid gescrubd met ontgiftende zouten en wordt nog een langere, diepere massage gegeven.

    Tot slot wordt de huid ingesmeerd met een zachte chocoladecrème en ingepakt. Terwijl de chocolade alle giffen uit het lichaam opneemt en de huid verzorgt, krijg je ook nog een deugddoende gezichtsbehandeling. Na een douche, komt nog een derde afsluitende massage.

    Waar?
    Klinkt goed? Je moet er voorlopig wel voor naar het Britse Knightsbridge bij salon Neville. Goedkoop is het ook al niet: zon' 250 euro. Wie met minder ook genoegen neemt, krijgt een 20 minuten-wrap voor bijna 50 euro.

    (edp) bron; hln.be

    Categorie:WEETJES OVER VOEDING & GEZONDHEID
    06-01-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Haal het maximum uit je eten

     

    Haal het maximum uit je eten


    haal het maximum uit je eten


    In de winter mogen we ons immuunsysteem dan wel proberen verbeteren met voedingssuplementen, het staat toch niet op hetzelfde niveau als 'echt eten'. Wij geven enkele tips om het maximum uit je voeding te halen.

    Kies zoveel mogelijk voor seizoensgroenten en laat ze niet te lang in de koelkast liggen. Hierdoor behoud je alle smaken en spaar je het milieu een beetje. Kies voor verschillende kleuren groenten en fruit. De kleur geeft niet alleen aan dat ze andere vitaminen bevatten, maar is ook oppeppend voor je humeur.

    Kies zoveel mogelijk voor plantaardige oliën, deze bevatten meestal vetoplossende vitaminen en geven je lichaam de nodige bouwstoffen. Kook je groenten zo kort mogelijk en voeg nadien pas zout toe. Zo voorkom je dat al die heerlijke vitaminen verdampen of door het zout worden opgenomen.

    bron; gva.be


    Categorie:WEETJES OVER VOEDING & GEZONDHEID
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Spek met eieren tijdens zwangerschap maakt kind slimmer

     

    Spek met eieren tijdens zwangerschap maakt kind slimmer


     

    Een traditioneel Brits ontbijt met spek en eieren kan vrouwen helpen de intelligentie van hun ongeboren kind te stimuleren. Dat blijkt uit een recente studie.

    Choline
    Wetenschappers ontdekten dat een chemische stof in varkensvlees en eieren helpt het groeiende brein te ontwikkelen. Het bestanddeel choline zou baby's in de baarmoeder helpen om hersendelen te ontwikkelen die in verband staan met het geheugen en het oproepen van herinneringen.

    Genetische verschillen
    De onderzoekers testten de effecten van choline op de hersenen van babymuizen. Degenen die weinig choline kregen in de baarmoeder hadden genetische verschillen in hun hersencellen van degenen die grote hoeveelheden kregen. "Deze studie bij muizen toont aan dat een cholinerijk dieet de ontwikkeling van de hersenen bij de foetus verandert", aldus de wetenschappers.

    Spek = gezond?
    Professor Gerald Weissmann: "We gaan spek nu niet plots uitroepen tot gezonde voeding, maar deze studie doet ons wel opnieuw nadenken over wat we denken dat gezond is en wat niet. Dit bewijst nog maar eens dat een evenwichtige voeding voor de geboorte van vitaal belang is, het bepaalt de rest van het leven van een kind."

    (ep)  bron; hln.be

    Categorie:WEETJES OVER VOEDING & GEZONDHEID
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Paddenstoel bestrijdt kanker

     

    Paddenstoel bestrijdt kanker



    Cordyceps sinensis
    Cordyceps sinensis

    Een extract uit de wilde paddenstoel Cordyceps sinensis lijkt veelbelovende resultaten op te leveren in de strijd tegen meerdere kankersoorten. Een lage dosis leidt ertoe dat cellen minder ongecontroleerd groeien en een hoge dosis heeft invloed op de klontering van kankercellen.

    Kunstmatig extract
    Dat heeft een Brits onderzoeksteam van de universiteit van Nottingham onder leiding van biologe Cornelia de Moor ontdekt, zo staat op de internetpagina Natuurbericht.nl. De paddenstoel in kwestie groeit op de poppen van motten op de alpiene hoogvlakte van Tibet. De plant staat in China al eeuwenlang bekend om de geneeskrachtige werking. In 1950 verschenen voor het eerst wetenschappelijke artikelen over de mogelijke werking tegen kanker. De paddenstoel verdween weer uit beeld, omdat het heel moeilijk was om aan grondstof te komen voor onderzoek. Het Britse onderzoeksteam is er nu in geslaagd een kunstmatig extract van de werkzame stof te maken, cordycepin.

    Nieuwe generatie
    De onderzoekers hebben zowel met alleen cordycepin als met een combinatie van het extract en andere antikankermedicijnen geëxperimenteerd. De Moor denkt dat cordycepin een grondstof kan zijn voor een heel nieuwe generatie medicijnen tegen kanker.

     (belga/ep) bron; hln.be

    Categorie:WEETJES OVER VOEDING & GEZONDHEID
    24-12-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kerstdinertips voor diabetes-patiënten

     

    Kerstdinertips voor diabetes-patiënten



    Wie diabetes heeft, hoeft de feestdagen niet aan zijn of haar neus voorij te laten gaan. Lekker eten en genieten kan ook met diabetes, mits één gulden regel in acht wordt genomen: alles met mate. Dat raadt gezondheid.be aan.

    Tips voor gastvrouwen en -heren:

    1) Beperk het vetgehalte

    Een diabeet kiest beter voor een vetarm gerecht zoals kip- of kalkoenfilet of eventueel mager rundsvlees, of vis. Vette vis, zoals zalm, is dan weer geen probleem. Zalm bevat immers 'goede' vetten.

    2) Opgelet met sauzen


    Sauzen, en dan vooral zoete zoals bij Chinese gerechten, kunnen de bloedsuikerspiegel snel doen stijgen. Deze bevatten wel vaak weinig koolhydraten, dus is het moeilijk de koolhydraatwaarden op peil te houden. Dat kan door extra brood te eten.

    3) Vergeet suikervrij


    Suikervrij is geen toverwoord voor diabetici. Vaak bevatten suikervrije producten te veel foute vetten, en zijn ze ongezonder dan desserts met suiker. Iemand met diabetes mag best een beetje suiker.

    4) Voorbereiding


    Wil je zeker zijn, neem dan het menu door met de diabetesgast. Die kan dan beter plannen hoeveel te eten bij elke gang, en kan er eventueel de insuline op afstellen.

    5) Apart serveren


    Combinatieschotels zijn gemakkelijk, en border dresseren is misschien feestelijker, maar de gerechten apart serveren (groenten, saus, aardappelen of pasta en vlees los van elkaar) maakt het je gasten wel gemakkelijker hun portie te kiezen. De portie koolhydraten is zeer belangrijk voor iemand met diabetes.

    Tips voor de diabeet:

    a) Aanpassen


    Het tijdstip van de maaltijden, de hoeveelheden en het vetgehalte is allemaal anders dan normaal. Daar kan de insulinespuit aan worden aangepast. Je kan later spuiten, de portie opdelen in twee of extra insuline spuiten.

    b) Alcohol


    Alcohol verlaagt het bloedsuikergehalte, dus in combinatie met insuline kan een te laag bloedsuikergehalte het effect zijn. Daarom volgende tips:

    -    drink niet op een lege maag
    -    vermijd suikerrijke dranken, zoals likeur, zoet aperitief en sommige bieren. Dit klinkt tegenstrijdig, maar de bloedsuikerstijging die deze veroorzaken valt niet samen met de daling.
    -    Sterke drank bevat geel koolhydraten (jenever, whisky, cognac)
    -    Eet eventueel meer koolhydraten, via toastjes, crackers of brood
    -    Opgelet met alcoholvrij bier: het bevat nog altijd een beetje alcohol en heeft meestal ook veel koolhydraten.

    c) Voor het slapengaan

    Controleer de bloedsuikerspiegel voor het slapengaan. Te hoge waarden kunnen worden bijgewerkt met wat extra insuline, te lage door extra koolhydraten te eten. (edp)

    bron; hln.be

    Categorie:WEETJES OVER VOEDING & GEZONDHEID
    09-12-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Volkorenproducten helpen tegen diabetes



    Volkorenproducten helpen tegen diabetes


    Wetenschappers vermoedden al langer dat ongeraffineerde granen helpen tegen diabetes type 2. Foto GPD

     Het eten van volkorenproducten zorgt echt voor minder kans om diabetes type 2 te krijgen. Wetenschappers vermoedden al langer dat ongeraffineerde granen hielpen tegen de specifieke vorm van suikerziekte. Voedingsdeskundige Marion Priebe van de Rijksuniversiteit Groningen heeft daar nu als eerste bewijs voor geleverd, zo maakte de universiteit dinsdag bekend.

    Diabetes type 2 komt steeds meer voor en bij steeds jongere mensen. De ziekte heeft veel te maken met het feit dat Nederlanders dikker worden en minder bewegen. In Nederland hebben zeker 250.000 mensen diabetes type 2 zonder het te weten, terwijl er al ruim 800.000 patiënten zijn.

    Priebe heeft nu uitgezocht dat volkorenproducten er in de dikke darm voor zorgen dat de niet-verteerbare koolhydraten worden omgezet in korteketenvetzuren. Deze vetzuren hebben een gunstige werking in het lichaam. Nader onderzoek moet uitwijzen of het mogelijk is om voedingsmiddelen zonder volkorengranen zo aan te passen, dat ze dezelfde gunstige uitwerking hebben. Dat zou diabetes type 2 belangrijk kunnen indammen.

    Priebe promoveert volgende week op haar onderzoek. De Groningse universiteit houdt die dag ook een symposium over de rol van volkorenproducten in de voeding. (ANP)

    bron; parool.nl

    Categorie:WEETJES OVER VOEDING & GEZONDHEID
    01-12-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Is de light-aardappel echt zoveel beter?

     

    Is de light-aardappel echt zoveel beter?


    Welke zijn de echte Sunlites?
    Welke zijn de echte Sunlites?


    De Sunlite-aardappel moet dé aardappel worden voor diëters. 30 procent minder koolhydraten, 25 procent minder calorieën en nul procent vet, zo staat te lezen op de website.

    De aardappel is al te koop in Spanje, Griekenland en Italië en binnenkort ook in Nederland. Via een Amerikaanse website kan je ze ook online bestellen.

    "Hoewel het aanbod van tafelaardappelen in de supermarkt redelijk gevarieerd is, miste het aardappelschap nog een caloriearme aardappel," luidt het.

    Het verschil
    Maar is de Sunlite wel echt zoveel 'lichter' als een gewone aardappel?
    Een Sunlite-aardappel van ongeveer 150 gram bevat 87 calorieën en 18 gram koolhydraten. Per 100 gram gaat het om 58 calorieën, terwijl gewone aardappelen tussen de 70 à 80 calorieën bevatten, afhankelijk van de soort.

    Het verschil bedraagt dus 12 tot 22 calorieën per 100 gram, of 30 tot 55 calorieën per dagelijkse portie. Niet bepaald wereldschokkend dus.

    Een of meerdere soorten?
    Al is niet duidelijk of de Sunlite-aardappelen wel één soort zijn. Volgens de Amerikaanse site lijkt het er op van wel, volgens de Nederlandse site agf.nl zouden de sunlites die in Nederland worden verkocht uit drie soorten bestaan: de Carrera, de Adora en de Vivaldi. Beide hebben een ander logo, maar claimen wél dezelfde cijfers.

    Van de Vivaldi-aardappel is al drie jaar bekend dat deze soort een kwart minder koolhydraten en een derde minder calorieën bevat. Deze aardappel bevat ook evenveel vitamines B en C, kalium en voedingsvezels als gewone aardappelen. Of dat bij de Carrera en Adora ook zo is, is niet gekend.

    Dikmakers?
    Aardappelen dragen ten onrechte het imago van dikmakers met zich mee. Rijst en pasta tellen dubbel zoveel calorieën en bevatten geen vitamine C. Bovendien hebben ze de koolhydraten uit de aardappelen nodig als energiebron. Of de Sunlite-aardappelen ook op de Belgische markt worden gelanceerd, is nog niet duidelijk. (edp)

    bron;hln.be

    Categorie:WEETJES OVER VOEDING & GEZONDHEID
    30-11-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Tussendoortjes maken slanker

     

    Tussendoortjes maken slanker



    Fruit is het favoriete tussendoortje van de Belgen, dat blijkt uit recent Belgisch onderzoek. Verder toonde de enquête ook aan dat mensen die regelmatig kiezen voor een gezonde snack, vaker slanker zijn dan mensen die dat niet doen.

    Gezond
    Hoewel tussendoortjes vaak een ongezond imago hebben, blijken ze belangrijk te zijn voor een gezonde levensstijl. Uit onderzoek bij 1.838 personen tussen 18 en 65 jaar blijkt namelijk dat 61 procent van de mensen met een normaal gewicht minstens één keer per dag de honger stilt met een tussendoortje. 57 procent van de mensen met overgewicht kiest nooit voor een snack tussen de maaltijden door.

    Dirk Lemaître, voorzitter van de Vereniging van de Vlaamse Voedingsdeskundigen en Diëtisten: "Een gezond tussendoortje is een ideale manier om aan je aanbevolen hoeveelheid fruit en groenten te komen. Het lijkt misschien raar dat tussendoortjes je slank houden, maar ik vind dat logisch. Door de voor- en namiddag te breken met een verantwoorde snack, zorg je voor een evenwichtige verdeling van de voedsel- en energie-inname. Daarnaast zorg je ook dat je hongergevoel onder controle blijft. Voorwaarde is natuurlijk wel dat je voor een gezond tussendoortje kiest en je dit met mate doet." 

    Hoe later, hoe ongezonder
    Hoe later op de dag, hoe meer we naar een tussendoortje snakken en hoe ongezonder deze worden. De gemiddelde Belg stilt 's ochtends zijn honger op een gezonde manier met fruit, een boterham, granenreep of yoghurt. In de namiddag doen we dit met fruit en gebak. Voor het avondeten nemen we bij ons aperitief koekjes en chips om dan 's avonds voor televisie te eindigen met chips of chocolade.

    Hetzelfde mechanisme doet zich voor tijdens de week. Het lijkt alsof we elke maandag goede voornemens maken, we  beginnen de week graag met gezonde snacks. Maar in het weekend ruilen we deze om voor koekjes, chocolade of chips. De reden waarom we naar een tussendoortje grijpen verschilt ook, 56 procent doet het om de meest voor de hand liggende reden van de honger te stillen, 53 procent omdat ze zin hebben om te knabbelen, 50 procent om iets te eten, 47 procent om zichzelf een pleziertje te doen en 38 procent uit gewoonte.

    Top 7 van de favoriete tussendoortjes van de Belgen
    :
    - 14 procent kiest voor fruit.
    - 8 procent neemt regelmatig chips.
    - 7 procent stilt de honger met een boterham of sandwich.
    - 6 procent eet yoghurt als tussendoortje.
    - 6 procent snoept met cake of een gebakje.
    - 5 procent kiest voor ontbijtgranen of een granenreep.

    Het onderzoek werd uitgevoerd door InSites in opdracht van Kellogg's. (ep)
    bron; hln.be

    Categorie:WEETJES OVER VOEDING & GEZONDHEID
    27-11-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Muntthee even efficiënt tegen pijn als aspirine

     

    Muntthee even efficiënt tegen pijn als aspirine



    Een unieke muntsoort uit Brazilië verdrijft pijn even efficiënt als conventionele pijnstillers. Volgens onderzoekers kan een brouwsel van dit kruid een goed middel zijn tegen buik-, hoofd-, en menstruatiepijn.

    Braziliaanse plant
    Het kruid, hyptis crenata, wordt in Brazilië al lang gebruikt om milde pijn te behandelen. Tot nu gebeurde er echter nog nooit wetenschappelijk onderzoek naar zijn werking. De Britse vorsers vroegen aan Braziliaanse helers hoe ze de thee bereiden. Vervolgens maakten ze op dezelfde wijze een middeltje voor muizen. De wetenschappers testen dit en aspirines uit om pijn te behandelen bij de diertjes. Daaruit bleek dat beide behandelingen even efficiënt zijn.

    Geen aangename smaak
    "We waren echt verbaasd over hoe goed de thee werkt", aldus onderzoeker Graciela Rocha. "Ik ben zelf Braziliaans van oorsprong en kreeg de thee als kind. "De smaak is niet helemaal hetzelfde als traditionele munt, het lijkt meer op salie. Het drankje smaakt niet echt aangenaam, maar dat hoeft ook niet bij een medicijn." Experts waarschuwen wel deze thee niet te verwarren met de muntthee die je momenteel in de supermarkt kunt kopen. Het onderzoek gebeurde alleen met het kruid hyptis crenata.

    (ep) bron; hln.be

    Categorie:WEETJES OVER VOEDING & GEZONDHEID
    24-11-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Soja zorgt voor minder lichaamsvet

     

    Soja zorgt voor minder lichaamsvet


    soja zorgt voor minder lichaamsvet


    Mensen die vaak sojaproducten gebruiken hebben minder lichaamsvetpercentage. Dat blijkt uit een onderzoek van de Vrije Universiteit van Brussel.

    Vrouwen die minstens twee keer per week sojaproducten gebruiken hebben een lager lichaamsvetpercentage, middelomtrek en cholesterolgehalte dan vrouwen die geen sojaproducten eten. Bij mannelijke voorstanders van sojaproducten was er vooral een gedragsverandering merkbaar, zo aten ze minder vlees gevogelte en vis en sporten ze meer.

    "Soja past perfect in een gezonde levensstijl. Bij de mannelijke sojagebruikers zien we gezondere eetgewoontes en meer fysieke activiteit en bij de vrouwelijke sojagebruikers zien we betere gezondheidsparameters", besluiten de onderzoekers.

    bron; gva.be


    Categorie:WEETJES OVER VOEDING & GEZONDHEID


    >

    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!