Eten&Genieten - gezond genieten van eten & drinken
18-11-2009
Linzen- en bulgursoep
Linzen- en bulgursoep
Ingrediënten;
Voor 6: personen 250 g gewassen rode linzen 50 g bulgur 1 el tomatenpuree (indien mogelijk vermengd met Turkse paprikapuree) 1 el boter en wat plantaardige olie 1 el gedroogde munt 1 el Turkse chilipepervlokjes (kırmızı biber of red pepper flakes, iets zoeter en minder pikant dan wat wij kennen) of 1 kl gewone chilivlokken 5 glazen kippenbouillon of water met een bouillonblokje 1 kl bloem 6 citroenpartjes
Bereidingswijze;
Kook de linzen 15 à 20 minuten in dubbel zoveel ongezouten water, tot ze uiteenvallen. Schuim af en laat ondertussen de boter smelten in een grote pan. Roer de bloem erdoor tot deze lichtbruin kleurt. Voeg munt en pepervlokken toe en bak al roerend enkele minuten mee.
Doe de tomatenpuree en eventueel paprikapuree erbij en roer een minuut tot alles droog en korrelig is. Voeg koud water en het bouillonblokje of de kippenbouillon toe en de linzen. Breng al roerend aan de kook. Voeg de bulgur toe en laat enkele minuten meekoken. Breng op smaak met peper en zout.
Serveer met citroenschijfjes, en voor wie van pittig houdt, nog meer rode peper.
Bij ons goedkoop, in Frankrijk duur. Een zalig verfijnde, zuiver smakende vissoort. Zeer mager en fijndradig visvlees. Lekker met courgette, tomaat, appel.
Benodigdheden :
- voor 4 personen -
600 g wijtingfilet
1 ui
1 wortel
1 wit van prei
½ venkelknol
1 teentje knoflook
1 aardappel
1 takje tijm
1 blad laurier
2 dl droge witte wijn
1 klontje boter
peper en zout
Bereidingswijze : (15 + 40 minuten)
1. Snipper ui, wortel, venkel en prei in fijne stukjes.
2. Laat de groenten gedurende 5 à 10 minuten zacht stoven in een pot met een klontje boter.
3. Snijd de aardappel in stukjes.
4. Voeg samen met knoflook, tijm en laurier toe aan de groenten en overgiet met een liter water en breng aan de kook.
5. Laat 15 minuten hard koken.
6. Snijd de wijting in stukjes en doe ze in de soep.
7. Laat nog 10 minuten zacht koken.
8. Verwijder tijm en laurier.
9. Mix de soep.
10. Zeef, voeg de witte wijn toe en laat opnieuw aan de kook komen.
Soep van Jonge spinazie met geraspte witte raap en krokant gebakken spek
Soep van Jonge spinazie met geraspte witte raap en krokant gebakken spek
Ingrediënten
Voor 4: 2 l gevogelte- of groentebouillon 1 fijngesnipperde sjalot 500 g jonge spinazie, gewassen maar met de steeltjes er nog aan nootmuskaat, witte peper en zout 2 kleine, jonge witte rapen 6-8 sneden krokant gebakken spek
Bereidingswijze
Breng de bouillon aan de kook met de sjalot, doe er de spinazie bij en kook gaar. Mix de soep fijn en kruid met een snuif nootmuskaat, peper en zout.
Schil de rapen en rasp ze fijn. Schik de geraspte raap in het midden van diepe borden en giet er de soep rond. Werk af met het krokant gebakken spek.
Snij de ui fijn en stoof in wat olijfolie. Doe alle kruiden behalve peper en zout in de vijzel en wrijf fijn. Verwijder de lege kardemompeulen. Doe het kruidenmengsel bij de ui, evenals het in schijfjes gesneden witloof. Druk de knoflooktenen plat onder een breed mes en doe ook in de pot.
Laat 10 minuten zacht stoven, voeg de groentebouillon toe en laat 15 minuten koken. Zet van het vuur, voeg sojaroom en versgemalen peper en zout toe. Mix met de staafmixer. Opdienen eventueel met vruchtenbrood.
Na een lange wandeling door het bos of aan zee gaat er niets boven een lekkere kom soep om het weer warm te krijgen. Voeg er wat kaas aan toe en je krijgt zelfs een echte maaltijdsoep!
Tips en trucs
Om te vermijden dat de vitamines en mineralen verloren gaan, wast en/of schilt u de groenten beter op het laatste moment en beperkt u de kooktijd van de soep.
Gebruik geen snelkookpannen. De soep zal inderdaad sneller gaar zijn maar een groot deel van de vitamines wordt vernietigd.
Bereid een grote hoeveelheid soep en vries een deel in.
Bestrooi de soep helemaal op het einde met tarwekiemen voor een supplementaire dosis vitamines (B, E, magnesium, ijzer).
Soep met cheddar, broccoli en maïs
(4 personen) 1 teentje knoflook, 1 ui, 150 g Maredsouskaas, 2 eetlepels boter, 125 ml droge witte wijn, 500 ml melk, 200 g vloeibare room, 250 g geraspte cheddar, 1 blikje maïs, 300 g broccoli, peper en zout.
1. Schil het teentje knoflook en snijd het in schijfjes. Maak de ui schoon en snijd hem in blokjes. Verwijder de korst van de Maredsous en snijd de kaas in blokjes.
2. Verhit de boter in een pan en fruit er de look en de ui in tot ze glazig zijn. Giet de wijn erbij en breng aan de kook. Laat de wijn vervolgens verdampen. Voeg de melk, de vloeibare room, de kaasblokjes en 200 g geraspte cheddar toe. Laat het geheel smelten en roer daarbij voortdurend. Laat de maïs intussen uitlekken en blancheer de broccoliroosjes gedurende 3 tot 4 minuten in gezouten kokend water.
3. Mix de soep tot ze romig wordt en breng eventueel op smaak met peper en zout. Voeg de maïs en broccoli toe. Serveer de kaassoep in kommen en strooi er geraspte cheddar over. Dien warm op.
(4 personen) 1 groene kool, 2 teentjes knoflook, 200 g gerookt spek, 30 g boter, 1 laurierblaadje, peper van de molen, 1 liter kippenbouillon, 2 verse geitenkaasjes, 4 sneetjes stokbrood.
1. Haal de blaadjes van de kool en spoel ze. Snijd de blaadjes in repen.
2. Blancheer de kool gedurende 3 minuten in kokend water. Giet af en leg opzij.
3. Schil de teentjes knoflook en hak ze in grove stukken.
4. Snijd het gerookt spek in fijne plakjes.
5. Laat de boter smelten in een grote pan. Voeg de kool en de plakjes gerookt spek toe. Meng en laat gedurende 20 minuten koken op een zacht vuurtje door regelmatig te roeren.
6. Voeg de look en het laurierblaadje toe. Kruid met peper en giet de bouillon erbij. Laat het geheel gedurende 45 minuten koken.
7. Verwarm de oven voor (grill-stand). Halveer de geitenkaasjes, leg een half geitenkaasje op elk sneetje brood en laat gratineren.
8. Serveer in vier kommen. Leg een sneetje stokbrood met gegratineerde kaas in elke kom en dien warm op.
(4 personen) 2 uien, 30 g boter, 1,5 liter groentebouillon, peper van de molen, 150 g cantal, 8 sneetjes notenbrood.
1. Schil de uien en snijd ze in plakjes.
Fruit ze in een stoofpan samen met de boter zonder dat ze verkleuren.
2. Voeg de groentebouillon toe, kruid met peper en laat het geheel 20 minuten koken.
3. Verwarm de oven voor (grillstand), verwijder de korst van de cantal en snijd de kaas in plakjes.
4. Schik de kaas op de sneetjes brood en laat gratineren in de oven.
5. Giet de soep in een terrine en schik er de gegratineerde sneetjes brood in. Kruid ze met peper. Doordrenk het brood met de bouillon en dien onmiddellijk op.
De ui, de selderij en de wortel schoonmaken en in blokjes snijden. De krabben in stukken hakken en even opbakken in hete boter. De groenteblokjes, peper, zout, geperste knoflook en dragon toevoegen. Goed roeren en alles 5 minuten mooi laten fruiten. De tomaten pellen, in partjes snijden en ze, samen met de tomatenpuree, bij de bereiding voegen. Even laten koken en flamberen met de cognac. De witte wijn en de visfumet toevoegen en alles 20 minuten laten sudderen op een zacht vuurtje met het deksel op de pan. De stukken krab uit de soep scheppen, het vlees eruit halen en opzij houden. De lege schalen weer bij de soep voegen en alles fijnmixen met een keukenrobot of een mixer. De soep door een fijne zeef duwen zodat alle stukjes krabschaal verwijderd kunnen worden. Vervolgens nog 10 minuten laten inkoken. Indien nodig, verder op smaak brengen met peper en zout. Het kerriepoeder door de room roeren, het krabbenvlees verkruimelen en alles door de soep roeren. Deze over diepe borden verdelen en even laten gratineren onder de ovengrill. Meteen opdienen.