Zin in enkele nieuwe winterrecepten om de smaakpapillen te verwennen? Vijf recepten op basis van kwaliteitsvolle diepvriesproducten, die gemakkelijk en snel klaar te maken zijn. Smullen voor groot en klein!
Recepten op basis van diepvriesproducten : de basisregels
Diepvriesproducten zijn gezond en kan je klaarmaken op dezelfde manier als verse producten. Tussen de pluk (of de vangst) en het invriezen, zitten slechts enkele uren zodat de smaak en de voedingswaarde bewaard blijven.
Ontdooide producten mag je nooit zonder verhitting terug invriezen. Tijdens het ontdooien worden er immers nieuwe bacterieën gevormd. Bij invriezen zullen deze bacterieën niet afsterven zodat er na een tweede ontdooiing abnormaal veel bacterieën zullen zijn. Een recept dat je gemaakt hebt met diepvriesproducten, mag je uiteraard wel invriezen.
Andere ingrediënten : 50 cl water 25 cl melk 1 bouillonblokje 4 porties smeerkaas (la Vache qui rit) zout en peper
Bereiding : Giet het water en de melk in een kookpot, voeg vervolgens de bouillon en de wortelen toe. Laat 10 minuten koken op een gemiddeld vuurtje, tot de wortelen zacht zijn. Voeg de smeerkaas toe en mix totdat je een smeuïg resultaat hebt. Voeg zout en peper toe naar smaak. Voeg ook de dragon toe en serveer in kommetjes.
Tip : Dit recept kan je ook proberen met bloemkool, prei of broccoli. Of vervang de wortelschijfjes door diepgevroren wortelpuree, zodat je recept nog sneller klaar is!
Voor 4 personen : Voorbereiding : 5 minuten Bereiding : 10 minuten 10 minuten ontdooien
Diepvriesproducten : 300 gram wortelpuree (of puree van boontjes, selder, kool )
Andere ingrediënten : een nootje boter voor de ovenschaal 2 eieren 10 cl verse room 5 cl melk zout en peper
Bereiding: Verwarm je oven voor op 180 graden(therm. 6). Vet vier ovenschaaltjes in. Doe de wortelpuree in een kookpot en laat tien minuten ontdooien op een zacht vuurtje, roer af en toe. Haal de puree van het vuur, voeg de eieren, de room en de melk toe. Klop alles op tot je een homogeen mengsel hebt. Voeg zout en peper toe naar smaak. Giet het geheel in de ovenschaaltjes en zet tien minuten in de oven.
Andere ingrediënten : 4 soeplepels olijfolie 1 halve koffielepel komijn 1 glas water zout en peper
Bereiding: Maak de rundsballetjes goudblond in een stoofpot met de olijfolie zonder ze te ontdooien. Voeg de tomatenblokjes, het water en de komijn toe. Voeg zout toe en laat 15 minuten of meer stoven. Doe er dan de erwtjes bij en peper het geheel naar smaak.
Tip : je kan dit gerecht ook maken met lamsvlees of merguez
Voor 4 personen : Voorbereiding : 10 minuten Bereiding : 1 uur Ontdooien : 1 dag
Diepvriesproducten : 1 kip 10 zilveruitjes
Andere ingrediënten : 400 gram grenailles aardappelen 1 takje rozemarijn 4 soeplepels olijfolie 25 gram boter zout en peper
Bereiding : Ontdooi de kip een dag voordien in de koelkast. Verwarm de oven voor op 180 graden (therm. 6). Plaats de ontdooide kip in een ovenschaal. Was de aardappelen en plaats ze samen met de uitjes rond de kip, giet er de olijfolie over. Bestrooi het geheel met de verse rozemarijn en verdeel de boter over de kip en de aardappelen. Voeg zout en peper toe naar smaak. Plaats in de oven en laat een uur bakken, tot de kip mooi goudbruin is.
Tip: Let er op dat de kip en aardappelen gaar zijn. Meng af en toe voor een beter resultaat.
Andere ingrediënten : 1 ei 50 gram geraspte parmezaan 25 gram boter zout en peper
Bereiding : Laat de visfilets en selderpuree twee uur ontdooien in de koelkast. Verwarm je oven voor op 200 graden (therm. 7). Dep de vis droog met keukenpapier en snij hem in blokjes. Bestrooi met zout en peper en doe de blokjes in een ovenschaal. Meng de puree met het ei en de parmezaanse kaas. Doe dit geheel over de vis. Werk af met enkele nootjes boter en zet 25 minuten in de oven. Serveer heel warm !
Tip : Dit gerecht kan je ook met andere visfilets maken, alsook met aardappelpuree of puree van wortelen of broccoli.
Diepvriesproducten :
Diepvriesproducten moeten constant op een temperatuur van 18 °C bewaard worden. Om de koude keten niet te doorbreken, kan je een isothermische zak gebruiken als je boodschappen doet. Bezoek de afdeling met de diepvriesproducten pas op het einde.
Vergeet niet dat ook diepvriesproducten een versheidsdatum hebben. Voorkom onaangename verrassingen door regelmatig een inventaris op te maken van wat er nog in je diepvriezer zit. Neem geen risicos bij twijfel!
Ontdooien gaat het snelst in een microgolfoven. Als je er geen hebt, kan je je voedingswaren laten ontdooien in de koelkast of bij kamertemperatuur.
Gebruik diepvrieszakjes als je voedingswaren invriest.