Eten&Genieten - gezond genieten van eten & drinken
18-02-2014
Biefstuksalade om van af te vallen
Biefstuksalade om van af te vallen
In het grote appel- dieet-boek, de essentie is bewegen en een appel vóór iedere maaltijd en heel veel water drinken, lees ik dit recept. Voor één persoon, hoewel, als je er beetje witlof of roodlof bij doet…
Voor 1 persoon;
½ groene paprika in reepjes, ½ kleine ui, in reepjes
85 gr biefstuk, in reepjes, 1 kropje sla bijv little gem
100 gr spinazie1 eetl koolzaadolie, 1 eetl olijfolie
1 eetl rode wijn azijn of een eetlbalsamico
Foto: StockFood
Bereidingswijze:
Je begint met het bakken van de paprika en de ui. Niet te hoog, niet zwart laten worden. Snij je biefstuk in reepjes en voeg toe. Op smaak brengen met zout en peper. Meng nu de sla en de spinazie. Daarover komt de dressing van de koolzaadolie, de olijfolie en de balsamico. Je moet gewoon zelf de verhouding uitvogelen. Maar meestal is gelijke delen al heel goed. Meng alles door elkaar en eet eerst je appeltje. Succes!
750g kalfsgebraad, 400g jonge worteltjes (in schijfjes), 1eetlepel gesmolten boter, 1eetlepel gehakte bladpeterselie, 1teentje fijngehakte knoflook, zout, zwarte peper van de molen.
Bereiding;
Breng 2 L water aan de kook onderaan in een stoomkoker. Leg het gebraad in de mand en laat het 35 min. stomen. Schik er na 25 min. de wortelschijfjes rond. Zet de koker 5 min. van het vuur met het deksel schuin (zodat het vlees kan rusten).
Verwarm de oven voor op stand 6-7 (200° C). Leg het gebraad en de worteltjes in een gratineerschotel. Overgiet met de gesmolten boter en laat nog 10 min. bakken in de warme oven. Bestrooi met peterselie en look, onder elkaar gemengd. Dien op.
VOORDEEL Stoomkoken bewaart de malse smaak van het vlees, terwijl een gedeelte van het vet wordt afgedreven (vooral bij varkens- en lamsvlees). Bovendien vermijdt dit het gebruik van vetstoffen, behalve dan bij het bakken in de hete oven om het vlees een smakelijk kleurtje te geven.
TIP Kies een gebraad met een regelmatige vorm zodat het vlees gelijkmatig gaar wordt.
Rooster het sesamzaad in een kleine droge koekenpan mooi goudbruin, laat het op een bordje afkoelen. Boen de sinaasappel schoon en rasp er 1 à 2 eetlepels oranje schil af. Verkruimel het pepertje. Roer in een kommetje de sojasaus met het pepertje, de sinaasappelrasp en de sesamolie tot een sausje.
Laat een grillpan goed heet worden. Bestrijk de zalmfilets dun met olie en rooster ze in de grillpan in 4-6 minuten mooi bruin, ze mogen van binnen nog rosé zijn. Keer de filets pas als ze vanzelf van de ribbels loslaten voorzichtig met een spatel. Leg de zalmfilets op warme borden en druppel het sojasausje erover. Strooi daarna het sesamzaad erover.
3 el sesamzaad,1 pakje eiernoedels (250 g),2 bosjes radijs, 1 komkommer, 3 el sojasaus, 3 tl sesamolie, 3 el balsamicoazijn, 250g jumbogarnalen, 3 stuks bosui in ringen,15g koriander alleen het blad.
Bereiden ca 20 min.
1. Rooster het sesamzaad in een koekenpan zonder boter of olie in ca. 3 min. goudbruin. Laat afkoelen op een bord. Kook de noedels volgens de aanwijzingen op de verpakking beetgaar en spoel af onder de koude kraan.
2. Maak de radijsjes schoon en snijd ze in kwarten. Halveer de komkommer in de lengte en schep er met een theelepel de zaadlijsten uit. Snijd in plakjes.
3. Klop in een ruime kom een dressing van de sojasaus, de olie en de azijn. Voeg de noedels, radijs, komkommer en garnalen toe. Verdeel de salade over 4 kommen of borden. Bestrooi met de bosui, koriander en het sesamzaad.
Energie 375 kcal- Eiwit 20 g- Vet 9 g- Koolhydraten 52 g (per eenpersoonsportie)
Heb je vaak honger, maar probeer je toch op je lijn te letten? Deze 10 voedingsmiddelen onderdrukken je eetlust, ze geven je snel een vol gevoel zonder een overdosis aan calorieën te bevatten.
1. Amandel Een handvol amandelen is een grote bron van antioxidanten, vitamine E en magnesium. Een studie heeft uitgewezen dat het eten van amandelen snel voor een vol gevoel zorgt en helpt bij het behouden van een gezond gewicht.
2. Koffie Hoewel meer dan twee kopjes zwarte troost je een opgejaagd gevoel kan geven, kan een gematigde hoeveelheid koffie je metabolisme een boost geven en je eetlust onderdrukken. Het geheim? Cafeïne in combinatie met antioxidanten uit de koffiebonen.
3. Gember Gember stimuleert je lichaam en verbetert de spijsvertering waardoor je minder snel honger krijgt.
4. Avocado Avocado zit boordevol vezels en plantaardige vetten, een gematigde hoeveelheid ervan zal ervoor zorgen dat je snel voldaan bent. De vetten in deze groene jongens zenden zelfs een signaal naar je hersenen dat je maag vol zit.
5. Cayennepeper Maak het wat pikanter! Een recente studie heeft uigewezen dat pikant eten je stofwisseling een opkikker geeft. Het helpt je bovendien om nog wat extra calorieën te verbranden zonder dat je er iets voor hoeft te doen.
6. Appel Er zijn verschillende redenen waarom appels je honger onderdrukken. Ze zitten vol vezels die een vol gevoel geven en reguleren je glucose niveaus. Verder moet je om een appel te eten veel kauwen, zo geef je je lichaam meer tijd om te beseffen dat het geen honger meer heeft.
7. Zoete aardappel Zoete aardappelen bevatten een speciaal soort zetmeel dat zich verweert tegen digestieve enzymen waardoor het langer in je maag blijft en je dus langer een vol gevoel hebt. Bovendien zit het vol vitamine A en C!
8. Groentesoep Een kom groentesoep kan je in geen tijd een vol gevoel geven met een minimum aan calorieën. Je kan een bord soep eten voor je maaltijd of gewoon als hoofdgerecht.
9. Zwarte chocolade Hou je van chocolade maar heb je geen zelfcontrole wanneer je het eet? Probeer eens langzaam een stukje chocolade met minstens 70% cacao op te knabbelen. Een klein beetje donkere chocolade zorgt er met zijn bittere smaak voor dat je eetlust daalt. Bovendien vertraagt het je spijsvertering waardoor het volle gevoel langer blijft hangen.
10. Groene thee Een kop groene thee drinken kan gedachteloos snacken helpen voorkomen. Volgens voedingexperten zorgen de catechines in de thee ervoor dat glucose trager wordt omgezet in vet. Het zorgt er ook voor dat je bloedsuikerniveau stabieler blijft waardoor ook je honger afneemt.
Wie echt en blijvend wil afvallen, moet minder en gezonder gaan eten, weinig
alcohol gebruiken en meer bewegen. Ongeveer 500 kilocalorieën (kcal) per dag
minder eten en een wandelingetje maken zorgt voor een gewichtsverlies van een
pond per week. Volgens het Voedingscentrum en de Consumentenbond weet elke
slankelijner dat wel.
Foto: Flickr.com lululemon
athletic
Van de meeste superdiëten val je wel af, maar het zijn vaak hele rare
eetmethodes die op de lange duur niet gezond dan wel onuitvoerbaar zijn. En dan
kom je weer aan en weeg je niet zelden meer dan voordat je aan het dieet begon,
stellen beide organisaties, die jaarlijks vele rages testen.
Toch zijn er talloze pillen en poeders te koop en verschijnen er jaarlijks
tientallen boeken die spectaculaire afslankresultaten beloven zonder af te zien.
En die vliegen de toonbank over. Vijf populaire, nieuwe methodes op een
rijtje.
Het Low GI-dieet. De nieuwe Montignacmethode, wereldwijd in de mode en
gebaseerd op het idee dat er goede en slechte koolhydraten zijn. De slechte
zitten in voedsel dat snel verteert en dus een hoge glycemische index (GI)
heeft. Daardoor schommelt de bloedsuikerspiegel te veel, wat sneller een
hongergevoel heeft. Koolhydraten en vetten moeten gescheiden worden gegeten. Ook
bekend als South Beach-dieet.
Het bloedgroepdieet. Gaat ervan uit dat de bloedgroep bepaalt welke
voedingsmiddelen wel en niet kunnen worden gegeten. De juiste producten zouden
de stofwisseling in balans brengen.
Het detox-dieet, dat stelt dat chemicaliën op voedsel de stofwisseling
verstoren. Het eten van biologische groente en fruit in combinatie met zeer veel
bewegen zou het lichaam ontgiften.
Het hormoonbalansdieet. Nauwelijks beperkingen in eten en drinken, als de
hormonen in het lichaam maar in balans zijn. Dat gebeurt door de juiste
producten te eten. In het dieet wordt relatief veel zout en jodium gebruikt,
waardoor de schildklier gestimuleerd zou worden.
Het 17 dagendieet, in 17 dagen heel veel eiwitten en vrijwel geen vetten en
koolhydraten eten en veel groene thee drinken. Wie na 17 dagen nog niet
voldoende is afgevallen kan een tweede, iets minder strenge periode van 17 dagen
volgen. Daarna volgt een 'volhardingsperiode' van nooit meer dan 1100 kcal per
dag.
Vijf verrassende valkuilen van een restaurantbezoek
Vijf verrassende valkuilen van een restaurantbezoek
Mannen en vrouwen die op hun lijn letten zullen geen calorierijke maaltijden bestellen op restaurant, maar ook lichte gerechten kunnen slecht zijn voor je figuur. Vijf verrassende restaurantvalkuilen op een rij.
Fotos; Shutterstock Valkuil 1: Salades Slaatjes zijn het perfecte gerecht voor wie lijnt, maar lang niet alle combinaties zijn ook werkelijk goed voor je figuur. Een slaatje met geitenkaas, noten en een vette dressing loopt makkelijk op tot 500 calorieën.
Wat je kan doen: Vraag om de dressing apart te serveren zodat je zelf kan beslissen hoeveel je ervan over je slaatje sprenkelt.
Valkuil 2: Groenten Veel koks bakken hun groenten in de pan met veel boter of olie om de smaak intenser te maken. In sommige gevallen voegen ze er zelfs spek aan toe.
Wat je kan doen: Vraag aan de ober of de kok je groenten droog wil bereiden, dus zonder calorierijke sausjes.
Valkuil 3: De kok Jij mag dan wel calorieën tellen, de meeste koks houden zich daar niet mee bezig. Integendeel, ze gebruiken room, boter, zout en vet om hun ingrediënten extra lekker te maken. En dat komt je figuur niet ten goede.
Wat je kan doen: Vraag op voorhand of er boter of room in het gerecht zit dat je wil bestellen. Die informatie staat immers niet op de menukaart. Kies desnoods voor een lichtere maaltijd als de kok de calorierijke ingrediënten gebruikt.
Valkuil 4: Olijfolie Op restaurant krijg je tijdens het wachten soms een mandje brood en een potje olijfolie. Vaak dompel je een sneetje helemaal onder omdat je denkt dat olijfolie gezond is, maar het blijft uiteraard een vet. Brood absorbeert de olie bovendien heel goed waardoor je per sneetje zon 190 calorieën opneemt.
Wat je kan doen: Schep met je vork wat olijfolie uit het potje en besprenkel je broodje ermee. Zo krijg je toch wat extra smaak, maar beperk je het aantal calorieën.
Valkuil 5: Porties Kleine porties lijken goed voor je lijn, maar ze zijn niet altijd onschuldig. Bijvoorbeeld: je bestelt enkele hapjes in plaats van een voorgerecht en je krijgt veel vetten binnen.
Wat je kan doen: Opteer voor gezonde hapjes zoals rauwe groenten. Vul eventueel aan met appetizers met proteïnen, dan krijg je alsnog een vol gevoel.
Voor 12 koekjes: 2 eetlepels stevia (purevia), 75 g amandelpoeder, 35 g bloem 40 g havervlokken, 15 cl room met laag vetgehalte 35 g chocolade in brokjes gehakt, 35 g rozijnen.
Bereiding;
Verwarm de oven voor op 180°C.
Meng in een grote kom de Stevia, bloem, amandelpoeder en de havervlokken. Voeg vervolgens de room toe, de chocoladebrokjes en de rozijnen.
Schik vervolgens met twee soeplepels hoopjes van dit deeg op een bakplaat bedekt met bakpapier. Zorg daarbij dat er voldoende ruimte tussen de hoopjes blijft omdat ze groter worden bij het bakken.
Bak gedurende 25 minuten in de oven op 180°C.
Laat ze afkoelen voor ze van het bakpapier te verwijderen.
Tip: De koekjes kan je meerdere dagen bewaren in een hermetisch afgesloten doos op kamertemperatuur.
* In vergelijking met een recept op basis van suiker en niet-light producten.
Gezond lunchen met dit recept van Gordon Ramsay Salade van mango, avocado en gerookte kip
Voor 4 personen: 2 stevige maar rijpe mango's,2 rijpe avocado's, een scheutje citroensap,300-350 g gerookte kipfilet, 200 g gemengde sla,2 el pijnboompitten, geroosterd.
Voor de dressing: 2 el sinaasappelsap,2 el citroensap,1 el grove mosterd, 2 el extra vierge olijfolie,2 el avocado-olie, zeezout en zwarte peper.
Bereiding:
Schil de mango's, snijd het vruchtvlees los van de pit en snijd het in dunne plakjes. Verdeel de plakjes over vier borden.
Halveer de avocado's en verwijder de pit. Schil de avocado's en snijd het vruchtvlees in reepjes. Knijp er wat citroensap overheen om verkleuring van het vruchtvlees te voorkomen. Leg ze op de plakjes mango.
Snijd de kip in dunne plakjes en verdeel ze over de borden. Leg de blaadjes sla in het midden.
Meng de ingrediënten voor de dressing in een kom en voeg peper en zout toe naar smaak. Schep de dressing over de salade, garneer deze desgewenst met geroosterde pijnboompitten en serveer.
Het allereerste kookboek met de natuurlijke zoetmaker stevia van kruidenvrouw Winiefred Van Killegem.
Win het boek 'Winiefred kookt met stevia'
Een gezond en natuurlijk alternatief voor suiker? Dat is stevia. Stevia of honingkruid groeit voornamelijk in Zuid-Amerika en wordt daar al eeuwen gebruikt als zoetmiddel. Sinds kort mag stevia van de Europese Commissie ook hier gebruikt worden als zoetstof. Goed nieuws, want stevia bevat geen calorieën en is de perfecte suikervervanger voor diabetici en voor iedereen die wil afvallen. Bovendien kan het gemakkelijk gebruikt worden om te koken en te bakken.
Winiefred is fan van stevia en vertelt je alles wat je moet weten over dit zoete plantje. En natuurlijk gaat ze er mee in de slag in de keuken. Milkshakes, confituur, koekjes, pannenkoeken met zelfgemaakte choco, sangria, chocomousse: Winiefred maakte van elke zoete klassieker een variant met stevia!
Winiefred kookt met stevia, Winiefred van Killeghem, Davidsfonds Uitgeverij, 11,50
Stevia, een plantaardige zoetstof, is vanaf vandaag officieel in Europa toegelaten. Hoewel deze plant al eeuwenlang gebruikt wordt in Latijns-Amerika, wordt dit lang in Europa verboden omdat werd gedacht dat het kankerverwekkend was, maar dat blijkt niet te kloppen.
Stevia is een natuurlijke zoetstof die gemaakt wordt van de bladeren van de steviaplant. Dit wordt al 60 jaar in Japan gebruikt als alternatief voor een andere zoetstof aspartaam, tot nu zijn er nog geen klachten gemeld, waarmee de mythe dat het kankerverwekkend is, wordt ontkracht. Je kunt het krijgen in poeder of vloeibare vorm, maar ook de gedroogde blaaderen zijn bruikbaar. Suikerziekte en gezondheid Buiten het feit dat het ook zoet is, vertoont het geen andere gelijkenissen met suiker. Het bevat geen calorieën of koolhydraten. Dit maakt dat patiënten met suikerziekte het mogen eten, maar deze mensen contacteren toch best eerst hun arts. Omdat het een plantenextract is, houdt het verschillende voordelen voor je gezondheid in. Zo is het antibacterieel, bevat het antioxidanten en helpt het de bloeddruk te verlagen. Wat verklaart waarom het zo populair is als alternatief voor suiker. Kooktips Je kunt stevia gebruiken om te koken of te bakken, in het laatste geval is het wel aangewezen dat je de helft stevia en de helft suiker neemt. Omdat het veel zoeter is, heb je er minder van nodig dan van suiker om dezelfde smaak te krijgen. Op de verpakking zal de aangewezen hoeveelheid staan. Gedroogde bladeren zijn tot 10 à 15 keer zoeter. Het is dus best dat je begint met een kleine hoeveelheid en dat je naar smaak bijvoegt. Net als suiker versterkt stevia de smaak van andere voedingswaren en is het oplosbaar in water. Het product is hittebestendig tot 200 graden en niet-karameliseerbaar.
Het wordt niet bruin bij het bakken, dus als je een bruine kleur wil, neem je best de helft suiker, honing of ahornsiroop. Sommige mensen merken wel een nasmaak op, dit kun je beperken door een andere stof als honing of ahornsiroop toe te voegen. Je kunt het ook toevoegen aan thee of andere dranken, maar je kunt er ook ijs mee maken. Bye rimpels Een ander voordeel is dat het ook gebruikt kan worden als schoonheidsproduct. Zo kun je het aanbrengen als gezichtsmasker, het maakt de huid strak en doet rimpels vervagen. Het helpt ook bij eczeem, acne en jeuk. Als laatste versnelt Stevia het genezingsproces bij wondjes en koortsblaasjes.
Appeltaart voor diabetici met ijs Voor 4 personen; 1 vel bladerdeeg, p.h.tahiti vanille slagroomijs 2 tot 3 rode appelen, enkele klontjes (margarine) boter 2 afgestreken el stevia , amandelpoeder
Bereidingswijze; 15 - 30
Rol het bladerdeeg uit. Beleg met schijfjes ongeschilde appel. Doe er klontjes (margarine) boter op. Overstrooi met 4 el amandelpoeder en 2 afgestreken el stevia.
Bak gedurende 30 à 35 op 180°. Serveer met p.h.tahiti vanille slagroomijs.
fleur de sel, 8ggriessuiker, 2 lente-uitjes, 30gluzernescheuten
5clmagere melk, 2eetlepelsolijfolie, peper van de molen 2takjes basilicum, 1teentje look, 6 tomaten (Roma, bij voorkeur) 150gverse geitenkaas
Bereiding; 10-30min.
Verwijder de wortels en de groene steeltjes van de lente-uitjes. Hak ze fijn. Laat ze 2 min. slinken in een bakpan met de gehakte look en de olijfolie. Verdeel over 4 taartvormpjes. Dek af met reepjes tomaat (verwijder wel de te harde kern). Bestrooi met gehakte basilicum, doe er zout en peper op, alsook 1 mespuntje suiker. Zet 15 min. in de oven die je eerst voorverwarmt op 180°C. Meng ondertussen de verse geitenkaas met de melk om de saus te maken. Doe er peper bij. Schik op elk bord 1 portie tomaat. Dek af met luzerne en omring met een streepje geitenkaassaus.
Tip: Dit voorgerecht kan naar wens warm of koud worden opgediend. Zet het echter enige tijd vooraf uit de koelkast als je kiest voor de koude versie, zodat de olijfolie niet gestold is.
Aspergesalade met Krieltjes en Ham Makkelijke magere maaltijdsalade 300 kcalp.p.
Voor 1 Persoon:
- 250 gram asperges (pot is makkelijk) , 1/2 ui gesnipperd - 1/4 krop sla gesneden, 150 gram krieltjes (in schil) - 1 tomaat in stukjes, 1 hardgekookt ei, 2 plakken achterham - zout en peper naar smaak
Bereidingswijze; Kook het ei en de krieltjes en zet de asperges op zacht vuur. Snij in de tussentijd de sla, de ui en de tomaat en doe die gezamenlijk in een kom. Giet de asperges af en in snij deze in stukjes en voeg ze toe aan de kom. Hou de krieltjes en het ei als ze gekookt zijn even onder de koude kraan. Snij ook de krieltjes en het gepelde hardgekookt ei in schijfjes en voeg ze toe aan de kom. Snij ook de achterham en voeg deze aan het mengsel toe. Husselen en naar smaak peper en zout toevoegen.
Tip; Je kan eventueel nog wat dressing naar keuze toevoegen.
Veertien vrijwilligers namen deel aan het experiment. Om het effect te testen deden ze een elektrische smaaktest: ze kregen een schokje dat de tong stimuleert, maar een neutrale smaak heeft. Daarop moesten de proefpersonen beoordelen hoe intens en lekker ze de smaak vonden. Ook werd hun reactie gemeten met behulp van hersenscans. De onderzoekers ontdekten dat diegenen die foto's van voedsel met veel calorieën hadden bekeken, meer smaak hadden van wat ze daarna proefden.
Volgens wetenschappers speelt wat je ziet een belangrijke rol in wat je proeft. Dokter Johannes le Coutre vertelt: "De resultaten leveren het bewijs dat voedsel met veel calorieën signalen geven om de smaak te verbeteren. Het onderzoek geeft nieuwe inzichten in crossmodale sensorische interacties die aan de basis liggen van onze smaak en waarschijnlijk ook voedselevaluatie en -consumptie. De hersenscans geven ook meer inzicht in hoe de hersenen smaak en zicht verwerken om eetlust op te wekken."
Die inzichten kunnen interessant zijn voor de behandeling van eetstoornissen. Verdere studies zullen meer duidelijkheid moeten brengen. Zo zal er verder onderzocht worden in welke mate bepaalde gebieden van de hersenen betrokken worden in de interacties tussen het visuele en de smaak.
wit van 1/2 prei, 1/2 rode paprika, 1/2 gele paprika 1/4 komkommer, 2 rijpe tomaten, 150 g witte champignons
100 g verse geitenkaas, chilisaus, 1 dl dressing naar keuze een halve bussel koriander.
Bereidingswijze
Snij het wit van de prei in julienne en spoel grondig. Snij de komkommer, champignons en tomaat in blokjes. Snij de paprika in flinterdunne reepjes. Bak de wraps, zonder vetstof, in een hete pan. Enkele seconden volstaan. Verdeel de groenten over de wraps, verdeel er de geitenkaas over, de dressing, koriander en de chilisaus. Rol strak op, snij in 2.
Wetenschappers hebben wel een erg makkelijke manier ontdekt om af te vallen. Het enige wat je moet doen is een rood servies aanschaffen. Want wie op een rood bord eet, steekt onbewust zo'n 40 procent minder eten in z'n mond.
Dat is de conclusie van een groep Duitse en Zwitserse onderzoekers na twee experimenten.
Experimenten In het eerste werd aan 41 mannelijke studenten gevraagd om thee te drinken uit een kopje met een rood of blauw label. Al snel bleek dat ze 44 procent minder dronken uit de tas met de rode tint.
In het tweede experiment werden aan 109 proefpersonen tien zoute snacks gepresenteerd op een rood, blauw of wit bord. De mensen met het rode bord werden duidelijk minder aangetrokken tot de snacks en aten er minder van.
Verpakkingen De verklaring? "De rode kleur wordt geassocieerd met het idee van 'gevaar, verbod en stop'. Het ontmoedigt ons dan ook om iets ongezonds te eten", menen de onderzoekers.
Zij vinden het dan ook een goed idee om voor ongezonde voedingsmiddelen voortaan rode verpakkingen te gebruiken. Daarnaast pleiten ze voor rode glazen in cafés om het overmatige alcoholgebruik tegen te gaan.
Het is een aanlokkelijk idee: een dieet dat je niet alleen enkele kilo's lichter maakt, maar ook enkele jaren van je gezicht wegneemt. Slanker en jonger dus, willen we dat niet allemaal? Actrice Eva Mendes zweert bij het dieet dat is opgesteld door de Amerikaanse dermatoloog Nicholas Perricone en al na drie dagen resultaten moet tonen. Maar werkt het ook? Dat testte Alice Hart-Davis.
Het recept klinkt alvast bekend: schrap suiker, zout, alcohol en koffie omdat het de huid helpt verouderen. Voeding rijk aan omega-3 en antioxidanten doet de huidcellen verjongen omdat het water vasthoudt. Ook moet er veel water gedronken worden, zowel goed voor de gezondheid als de vertering.
Het driedagendieet bestaat vooral uit zalm, groene groenten, bessen en noten. Ook tarwe en wijn zijn verboden.
Een ontbijt bestaat bijvoorbeeld uit een omelet met zalm, havermout en bessen. Voor de lunch is er een salade met zalm en bessen, voor het avondmaal zalm met groentjes en (alweer) bessen. Tussendoor is er meloen en walnoot.
Honger "Ik kreeg de omelet niet op, dus ik heb de rest voor later bewaard. Ik kijk niet erg uit naar de maaltijden, en op de derde dag krijg ik honger. Zalm vult wel, maar er worden maar weinig koolhydraten gegeten dus het hongergevoel komt snel terug", getuigt Alice die moet bekennen de afwezigheid van koffie, thee en alcohol moeilijk te vinden.
"Niet echt jonger" Maar het resultaat is er wel: na drie dagen weegt ze 4,5 kilo minder. En ziet ze ook een verschil? "Mijn huid is minder vlekkerig en de puistjes zijn verdwenen. Doordat ik geen koffie meer drink, ziet mijn huid er ook niet opgezwollen uit. Vooral rond de ogen is er verschil. Ik zie er misschien niet echt jonger uit, maar ik zie er anders uit en voel me beter."
"Kan niet" Experts blijven sceptisch. Collega-dermatoloog Sam Bunting: "Het duurt zes weken voor er een verschil in de huid te zien is, dus na drie dagen kan je nooit een grote verandering zien." Hij geeft wel toe dat zout schrappen kan helpen om er minder opgeblazen uit te zien. Zout houdt immers water vast en dat zie je. Conclusie? Om snel kilo's te verliezen voor de feestdagen is dit misschien wel een manier, maar niet om er blijvend jong en fris uit te zien.