De veldsla wassen en schoonmaken. De tomaten even laten schrikken in kokend water, onmiddellijk afkoelen in koud water, pellen, de pitjes verwijderen en het vruchtvlees in blokjes snijden. De sjalotten pellen en fijnhakken.De olie druppelsgewijs en voortdurend kloppend door de azijn mengen. Deze vinaigrette op smaak brengen met peper en zout.
De rogvleugels ongeveer 8 minuten pocheren in de court-bouillon.De blokjes tomaat lichtjes verwarmen op een zéér zacht vuur. De peterselie, het bieslook, de kappertjes en de sjalot even meewarmen en dan voorzichtig de veldsla erdoor mengen. Ten slotte de helft van de vinaigrette toevoegen en kruiden met peper en zout.De rogvleugels uit het pocheervocht halen, in stukken verdelen en even door de resterende vinaigrette halen.
De lauwe sla over de borden verdelen en daarop stukken rog schikken. Garneren met blaadjes koriander of peterselie en steeltjes bieslook, ingestreken met de overgebleven vinaigrette. Lauw serveren.
Kiezen voor gezonde voeding is niet altijd makkelijk. Dikwijls grijpen we terug naar oude gewoontes en kiezen we voor de gemakkelijkste oplossing. Enkele kleine ingrepen kunnen je voedingspatroon al veel gezonder maken. 10 tips om voortaan de gezondste keuzes te maken.
Pure chocolade ipv. melkchocolade Donkere chocolade met een cacao-gehalte van minstens 60% zit boordevol antioxidanten, die je cellen beschermen tegen beschadiging. Melkchocolade is minder gezond en veel vetter, om van de witte variant nog maar te zwijgen!
Rode ipv. witte wijn Witte en rode wijn bevatten evenveel calorieën, maar in de velletjes van rode druiven zitten meer antioxidanten. Bovendien helpt alcohol (zij het met mate!) bloedklonters voorkomen.
Volkoren ipv. wit brood Als het over granen gaat, kies dan voor ongeraffineerd: in brood, pasta en ontbijtgranen. De oplosbare vezels die erin zitten, maken dat je bloed lagere insulinehoeveelheden en minder slechte cholesterol bevat. De niet-oplosbare vezels maken je darmen dan weer goed schoon.
Thee ipv. frisdrank Omdat de keuze tussen een hoop lege calorieën of antioxidanten die je cellen beschermen, snel gemaakt is. Warm of ijskoud, thee kun je altijd drinken!
Magere melkpoeder ipv. suiker Minder suiker in je koekjes, cake en brood maakt dat je smaakpapillen op minder zoet worden afgesteld. Vervang daarom een vierde van de suiker in je bakrecepten door dezelfde hoeveelheid magere melkpoeder.
Water ipv. light dranken Water drinken is de beste manier om je dorst te lessen en je lichaam te hydrateren. Light frisdranken bevatten ook geen calorieën, maar ze zitten boordevol kunstmatige zoetstoffen en versterken je trek in zoet, zodat je alleen maar naar meer zoetigheden zult grijpen.
Linzen en peulen ipv. biefstuk Als je weet dat de aanbevolen portie van 100 g per dag ongeveer een vuist groot is, dan besef je dat de meeste Belgen te veel vlees eten. Linzen, bonen en peulen vormen een goed alternatief: ze bevatten vezels (die je in vlees niet vindt) en geen verzadigde vetten. Bovendien zitten ze boordevol eiwitten.
Magere ipv. volle yoghurt Zuivel is een gezonde bron van calcium en vitamine D. Helaas is het verzadigde dierlijke vet in volle melk, vette kaas en yoghurt dan weer niet goed voor je aders, die erdoor kunnen dichtslibben. Door magere producten of zuivel met 0% vet te gebruiken, hou je enkel de voordelen over.
Peperkoek ipv. croissant Croissants worden gemaakt met erg vet deeg. In 1 croissant zitten dan ook bijna 300 calorieën! Ter vergelijking: 1 plak peperkoek bevat slechts 70 calorieën en geen vet. De keuze is dus snel gemaakt!
Een appel ipv. appelsap Sommige merken fruitsap bevatten amper 10% echt sap. Andere zijn misschien wel 100% puur sap, maar bevatten dan weer tot 25 g toegevoegde suikers, evenveel als een glas frisdrank! Zelfs als je vers fruitsap perst, mis je nog heel wat van het goeds dat fruit te bieden heeft. Echt fruit vult ook meer en is een perfecte mix van vezels, vocht, vitaminen en mineralen.
4 kipfilets, in dobbelsteentjes,2 stronkjes broccoli, 300 g basmatirijst, 2 sjalotjes, gesnipperd, 1 cm gember, geraspt, 1 rood chilipepertje, gesnipperd, sojasaus, arachideolie.
Bereidingswijze;
1. Kook de rijst gaar volgens de aanwijzingen op de verpakking. 2. Verdeel de broccoli in roosjes en blancheer ze 3 minuten in gezouten water. Giet af en laat schrikken onder koud water. 3. Verwarm 2 el arachideolie in de wok. Roerbak de kip gaar, samen met de sjalot, de gember en de chili. 4. Schep er de broccoli door. Overgiet met 6 el sojasaus en roerbak nog enkele minuten, tot de broccoli weer goed warm is. 5. Verdeel het gerecht over kommetjes. Schep er de rijst bij (of serveer hem apart).
2 kg mosselen, 8 ansjovisfilets, 250 g (diepvries) ongepelde, reuzengarnalen, ontdooid, 2 teentjes knoflook, gepeld, 1 eetlepel olijfolie, 1 winterwortel, in plakjes, 1 prei, in ringen, 1 ui, in ringen, 2 stengels bleekselderij, in boogjes, 300 ml visbouillon of courtbouillon, 2 laurierblaadjes, sap en rasp van ½ citroen, 200 g zeekraal.
Bereiding < 20-30 min.
Verwijder kapotte mosselen en openstaande mosselen die na een stevige tik niet sluiten. Snijd de ansjovisfilets iets kleiner. Halveer de teentjes knoflook. Verhit de olie in een kookpan en fruit de wortel, prei, ui, knoflook en bleekselderij 3 minuten zonder de groenten bruin te laten kleuren. Leg de mosselen op de groenten en verdeel de ansjovis, laurierblaadjes en citroenrasp erover. Schenk de bouillon en het citroensap erover en breng op maak met peper. Kook zachtjes tot de mosselschelpen open zijn. Voeg de zeekraal en garnalen toe, verwarm nog 1-2 minuten en schud ze even om. Serveer er stokbrood bij.
285 kCal | 1195 kJ p.p.
Tip; vervang de citroen door sinaasappel en voeg dan een mespunt saffraanpoeder toe. Vervang 100 ml visbouillon door kookroom.
Inwoners van Scandinavische landen hebben eetgewoontes om U tegen te zeggen. Volgens voedingsdeskundige Amandine De Paepe zou die gezonde levensstijl wel eens de plaats van de mediterrane diëten kunnen innemen.
Noord-Europeanen eten dagelijks maaltijden, rijk aan beschermende voedingsmiddelen. Zo zijn magere eiwitten ideaal voor je gewicht, bevorderen vezels de spijsvertering en stoelgang, beschermen anti-oxidanten (spruitjes en kolen) tegen veroudering en beperken onverzadigde vetzuren het ontwikkelen van hart-en vaatziekten.
Het klimaat is bijzonder gunstig voor groenten die onder de grond groeien, waardoor ze zich optimaal kunnen ontwikkelen. Wortelen, aardappelen, rode bieten en verschillende bloemsoorten bevatten vitaminen, mineralen en vezels die noodzakelijk zijn om een winter te doorstaan.
Hieronder vind je twee typsiche producten: Brood: Niet zomaar een wit stokbrood maar Vollkornbrot is een donkerbruine, bijna zwarte broodsoort, gemaakt op basis van tarwe en rogge. Het vezelgehalte bedraagt tot 8,5 à 12%, wat 4 keer hoger is dan het gehalte in wit brood.
Vis: In Scandinavische landen worden zowel vetrijke (zalm, haring) als magere vissoorten (kabeljauw, tonijn) gegeten. Vetrijke vissoorten bevatten een aanzienlijke hoeveelheid omega-3-vetzuren. Deze zijn belangrijk om je gewicht onder controle te houden maar beschermen eveneens je hart en voorkomen depressies. Deze vetten bevorderen ook de communicatie tussen de neuronen in de hersenen. Magere vissoorten geven een verzadigd gevoel zonder dat je meer begint te wegen.
Onderstaande suggesties voor 3 gezonde maaltijden Onder catogerie vetten/caloriearm.
Gezond eten kan leuk en lekker zijn, geeft extra energie en is beter dan een eenmalige, jaarlijkse reinigingskuur. Het vergt alleen wat organisatie. Enkele menusuggesties.
Duurzaam anders gaan eten om zoveel mogelijk de giftige stoffen in je lichaam te elimineren en de lever te ontlasten, komt neer op een totaalvisie op lange termijn en is iets helemaal anders dan het zoveelste dieet tussendoor. Het heeft te maken met investeren in jezelf en je lichaam koesteren. Dat kan inhouden dat je 's morgens meer tijd besteedt aan een voedzaam ontbijt, dat je dagelijks tien minuten uittrekt om te gaan shoppen voor een groenterijk tussendoortje en dat je 's avonds de tijd neemt voor een wandeling van een half uur.
Belangrijk hierbij is vooral de voorbereiding en organisatie. Begin met elke week een lijstje te maken van wat je gaat koken en haal liefst biologische producten in huis. Koop elke dag wat je nodig hebt, zodat je altijd met verse ingrediënten werkt.
Wat op het menu niet mag ontbreken zijn veel donkergroene bladgroente, avocado (in beperkte mate), eieren (maar niet meer dan vier keer per week), groentesap, tofoe, buffelmozzarella en ricotta, peulen en linzen, vette vis, kip, bruine rijst, plat water en groene thee. Te mijden of in beperkte mate te gebruiken zijn onder meer rood vlees, alcohol, suiker, conserven, tarwe en groentesoorten uit de nachtschadefamilie, zoals tomaten, aubergines, paprika en aardappelen.
Nog een paar tips: begin 's ochtends met een glas warm water met een scheutje citroensap om de nieren te spoelen, eet langzaam, kauw alles goed en drink een tot twee liter water per dag. Olijfolie wordt beschouwd als een sterk reinigend product, net als alle koudgeperste oliën, zoals zonnebloem-, lijnzaad- en sesamolie. Vermijd overschotjes, vooral van groente.
Combinaties
Hieronder enkele suggesties voor ontbijt en lunch. In combinatie met de bijgaande, lekkere maaltijdideeën moeten ze ontgiften, slanker maken en zorgen voor nieuwe energie.
Ontbijtsuggesties - Een kop Griekse yoghurt met biologische honing en een banaan. - Tarwe- en glutenvrije muesli met sojamelk. - Gekookt ei op roggebroodtoast.
Tussendoortip voor 's ochtends Rauwe bloemkool en wortels met hummusdip.
Lunchsuggesties - Buffelmozzarella met een streepje extra vierge olijfolie en gerookte zalm. - Bruine rijst, ricotta en avocadosalade. - Koude kip met zelfgemaakte dragonmayonasie en knapperige ijsbergsla.
Tussendoortip voor 's namiddags Een handvol hartige zaden.
Voor 2 personen: 1 kop quinoa,2 filets van Noorse zalm (150 g elk), 40 g fijngesneden babyvenkel.
Voor de dressing: 1/3 kop extra vierge olijfolie,1/3 kop citroensap, 1 kleine rode ui, gesnipperd,1/2 tl honing.
Voor de versiering: raketsla of waterkers.
Bereidingswijze
Meng de ingrediënten voor de dressing en zet opzij.
Spoel de quinoa goed af en doe in een middelgrote steelpan met twee kopjes koud water. Breng aan de kook, draai het vuur laag, dek af en laat 10 minuten zacht doorkoken of tot het water verdampt is en de quinoa zacht en glazig is.
Kruid de zalm en leg in een stoommandje op een pan met zacht kokend water. Stoom een zestal minuten of tot de zalm gaar is.
Verdeel de quinoa over de borden, schep er de venkel en de sla op, eindig met de zalm. Werk af met de dressing en dien op.
Kip met zwarte peper, dahl en sambal van appel en kokosnoot
Kip met zwarte peper, dahl en sambal van appel en kokosnoot
Voor 4 personen: Voor de dahl: 2 el zonnebloemolie 1 grofgesneden ui 2 geplette knoflookteentjes 1/2 el zwarte mosterdzaadjes 200 g mung dahl (splitlinzen) 300 g butternutpompoen, in dobbelsteentjes 1/2 tl per persoon gemalen kurkuma, komijn en koriander
Voor de kokossambal: 1 granny smithappel 1/3 kop muntblaadjes 1/2 kop geroosterde kokoskrullen 2 el zonnebloemolie 1/2 kop citroensap
Voor de kip: 4 borstfilets van bio- of scharrelkip 2 tl gemalen zwarte peper 1/2 kop zonnebloemolie
Voor de versiering: gekookte bruine basmatirijst
Bereidingswijze
Dahl: fruit de ui en de knoflook in de olie tot ze zacht en glazig zijn. Voeg de mosterdzaadjes toe en braad tot ze knapperig zijn. Voeg de linzen, pompoenblokjes, kurkuma, komijn, koriander en 700 ml water toe. Breng aan de kook. Roer geregeld om en laat ongeveer 25 minuten zacht doorkoken, tot de dahl wat papperig wordt. Is het water verdampt voordat de linzen gaar zijn, giet er dan 150 ml kokend water bij. Breng op smaak, meng goed door elkaar en dien warm op.
Snij voor de sambal de appel fijn, snipper de muntblaadjes grof, voeg de overige ingrediënten toe en mix.
Snij de kipfilets doormidden en drenk in een mengeling van zwarte peper, zout en olie. Zet een braadpan met antiaanbaklaag op middelhoog vuur. Leg de kip erin zodra de pan heet is. Braad ongeveer 2 minuten aan de ene zijde en 1 minuut aan de andere.
Dien de gekruide kip op met basmatirijst en een lepel dahl erover. Serveer er apart de sambal bij.
Canneloni van gerookte zalm met erwtenpesto, slaatje van prei en dressing
Ingrediënten :
250 g gerookte zalm, 300 g erwten, 2 preistengels (alleen het witte gedeelte), 4 takjes venkelgroen, 1 busseltje basilicum (120 g), gespoeld en gedroogd, 1 dl olijfolie, 1 teentje knoflook, 2 eetlepels geraspte parmezaan, 1 eetlepel geroosterde pijnboompitten.
Bereiding :
1 Doe de basilicum, knoflook, parmezaan, pijnboompitjes en olijfolie in een blender en mix tot een grove massa. Breng de pesto op smaak met peper en zout.
2 Blancheer de erwtjes in kokend gezouten water gedurende 3 a 4 minuten en verfris ze onder koud stromend water.
3 Meng de erwten met de pesto.
4 Schik de plakjes gerookte zalm op plasticfolie en schep er de erwtenpesto op. Rol de plakjes zalm op en vorm er 4 cilinders van. Plaats ze in de koeling.
5 Snijd de preistengels doormidden in de lengte en spoel ze indien nodig. Gebruik enkel het witte gedeelte van de prei. Snijd de prei vervolgens in fijne ringen.
6 Pluk de venkeltakjes en meng dit bij de prei. Kruid met peper en zout, en druppel er wat olijfolie over.
7 Serveer de zalmrolletjes met het preislaatje en de yoghurtdressing.
een stuk Meritus rosbief van +/- 600 g (liefst uit de dikke bil of de platte bil),versgemalen peper en grof zout,1/2 eetlepel olijfolie, 20 g boter,1 eetlepel arachideolie,1 stronk witloof, 12 lente-uitjes of jonge worteltjes,1/4 chinese kool, 1 koffielepel tijm,1,5 dl vleesbouillon.
Strijk de rosbief in met olijfolie en kruid met zout en peper. Zet een pot met boter op het vuur waarin de rosbief net past en schroei rondom rond dicht op een hoog vuur.
Snij alle groenten (witloof, Chinese kool, lente-uitjes of wortels) - in grote, gelijke delen.
Zet de rosbief in een voorverwarmde oven van 200°(afhankelijk van dikte en gewenste gaarheid tussen 20 en 40 minuten). Bestrooi 10 minuten voor het einde van de baktijd met de helft van de tijm.
Haal uit de pot en laat 10 minuten rusten op een warme plaats. Blus de pot met de bouillon en laat inkoken tot een lichte jus. Breng op smaak met zout en peper.
Wok intussen de groenten op een hoog vuur in arachideolie en breng op smaak met zout en de resterende tijmblaadjes.
Snij de rosbief in niet te dunne plakjes. Rol de groenten - afhankelijk van de dikte - in één of twee plakjes rosbief. Serveer de rolletjes op warme borden, Tip; Serveer witte de rijst.
4 mooie heilbotfilets, 1 rode paprika, 1 gele paprika, 1 kleine courgette, 1 kleine aubergine, 1 witte ui, 5 mooie rijpe tomaten, 1 teentje knoflook, 1 eetlepel verse geritste tijm, 2 cl goede olijfolie, peper van de molen en zeezout,verse basilicum.
Bereiding; 1 Schil de paprika, verwijder de pitten en snijd in kleine blokjes. 2 Spoel de courgette, snijd de courgette in kleine blokjes. 3 Pel en snipper de ui fijn. 4 Snijd de aubergine in kleine blokjes. 5 Verwijder de kroontjes van de tomaten, kruis ze in en dompel ze 10 seconden in kokend water. Laat ze in ijskoud water schrikken en pel de tomaten. Snijd ze in 4, verwijder de zaadlijsten en pers vervolgens de zaadlijsten uit in een fijne zeef. 6 Pel en ontkiem de knoflook. Snipper de knoflook fijn.
7 Verwarm de olijfolie met de knoflook op een laag vuurtje. Voeg de ui en de paprikablokjes toe en laat 3 minuten stoven. Voeg de rest van de groenten toe en laat ongeveer 4 minuten stoven tot de ratatouille begint in te dikken. Kruid met peper en zout. Voeg de verse, geritste tijm toe. 8 Bak de heilbotfilets goudbruin in wat olijfolie, kruid met peper en zout. 9 Verdeel de ratatouille over de borden, schik er de heilbotfilets op en garneer met wat verse basilicum.
Meng de mayonaise met de yoghurt, appelsap, geraspte ui en knoflook. Breng op smaak met citroensap,peper enzout. Roer de peterselie erdoor en zet de dressing in de koelkast tot gebruik.
Verdeel de slamelange en gesneden ingrediënten over 4 borden, leg de plakjes kipfilet erop en garneer met de walnoten. Bedruip de salade licht met de dressing en geef de rest er apart bij.
Serveren
Serveer de salade met grof bruin brood. De appel kan eventueel vervangen worden door een sappige peer.
olijfolie,5 cl cider brut,1 eetlepel Luikse stroop,4 witte pensen, peper van de molen,fleur de sel,16 ontpitte pruimen uit Agen.
Bereiding
Doe de pruimen in een kom en voeg de cider toe. Doe er vervolgens 20 cl water bij en laat 20 min. weken. Doe in een steelpan en laat 10 min. koken. Laat uitlekken en bewaar het sap. Giet 1 eetlepel olijfolie in een bakpan en bak de pensen goudbruin. Snij de pensen vervolgens in brede schijfjes van ongeveer 4 cm dik. Rijg op 8 spiesjes afwisselend een stukje pens, een pruim en zo verder. Giet het sap van de marinade intussen in een pan en voeg de Luikse stroop toe. Laat inkoken tot een dikke siroop. Leg 2 spiesjes op elk bord en voeg 2 eetlepels stroopsaus toe. Dien heel warm op.
Tip Doorprik de pensen vóór het bakken met de punt van een vork, zodat ze niet openbarsten. Als je dit gerecht opdient als hoofdgerecht, kan je er volle rijst bij serveren die werd gekookt met een mespuntje kaneel.
Een gezond extraatje Dit gerecht bevat relatief weinig vetten en kan dankzij de vele vezels en complexe koolhydraten (met de volle rijst) de grootste honger stillen.
Dikke soep met kabeljauw en tomaten voor 4 - 5 personen; 3 eetlepels olijfolie,2 uien, gepeld en grof gesneden, 2 stengels bleekselderij, schoongemaakt en in stukjes, 2 grote wortels, schoongemaakt en in stukjes, 2 grote vastkokende aardappelen, geschild en in stukjes, 1 gele paprika, ontdaan van zaadjes en in stukjes,enkele takjes tijm, 1 laurierblaadje,400 g stukjes tomaat in blik,9 dl visbouillon, 150 sperziebonen in stukjes,1 courgette in stukjes, 600 g kabeljouwfilet ontveld en van graten ontdaan, enkele scheutjes tabasco (naar keuze),bosje peterselie fijngesneden, zeezout en zwarte peper.
Bereiding;
Verhit de olijfolie in een zware pan. Fruit daarin de ui en selder met wat peper en zout op matig voor gedurende 6-8 minuten. Voeg de wortels, aardappelen, paprika en kruiden toe en bak de groenten in 5 minuten licht goudbruin.
Voeg de tomaten toe en giet de bouillon erbij. Dek de groenten af en laat 7-9 minuten garen. Voeg de bonen en stukjes courgette toe. Roer en laat de groenten nog eens 3 minuten zachtjes meekoken. Voeg zo nodig nog wat peper en zout toe en eventueel wat tabasco.
Strooi wat peper en zout over de visfilets en leg ze op de groenten in de pan. Dek weer af en laat alles nog eens 3 - 4 minuten zachjes pruttelen. De vis is dan wit en net gaar.
Verdeel de vis met een lepel in grote vlokken. Schep de hete soep in kommen en strooi er fijngesneden peterselie over.
Waarom uitstellen wat je vandaag ook kan doen? Na een uitgebreid kerstweekend, en ditto diners, zit die broek weer wat strakker. Meestal is het voornemen 'enkele kilo's' afvallen gepland voor nieuwjaarsdag (of de maandag erna, of de maandag na de kerstvakantie), maar waarom zou je er niet op je best uitzien op Oudejaarsavond?
Drie dagen, 72 uur, zijn er nog om wat calorietjes te verbranden, die buik wat strakker te krijgen en te stralen op Oudejaar, Nieuwjaarsdag - en weer plaats te hebben in je buik voor het diner en de vele koffies.
Over de kleine plas wordt die 'mini-detox' of 'midtox' al een echte trend genoemd. Het is dé manier om vetopstapeling te vermijden en strak en stralend het nieuwe jaar in te duiken. Volgens de midtox-theorie mag het 'kersteten' niet langer dan 48 uur duren, daarna is het 'terug naar normaal'.
Dat betekent: kleine porties, veel fruit en groenten, water in plaats van alcohol en een sessie in de sportschool. Liefhebbers kunnen ook een 'echte' detox inplannen, en een sessie boeken.
Dat heeft niet alleen een positief effect op je lichaam maar ook op je geest. Ook je hersenen raken verslaafd aan de constante aanvoer van voeding, vet en suikers, en maken dat je na de feestdagen steeds meer zin hebt in eten. Door de midtox kan je afkicken, en geraak je sneller terug op het juiste pad.
"De juiste voeding zal je lichaam reinigen, waardoor je op natuurlijke wijze gewicht verliest en je energieker voelt." Tegelijk wordt gewaarschuwd voor een te extreme detox of een crashdieet: die kunnen het omgekeerde effect hebben omdat het lichaam te plots geen energie meer krijgt, en dus op een lager pitje zal verbranden en calorieën zal hamsteren. Eet je na een week weer normaal, dan vliegen de kilo's eraan.
Zo pak je de midtox slim en gezond aan:
1) Eet drie gezonde maaltijden, die regelmaat geeft je lichaam houvast. Kies voor granen, fruit, groenten, eiwitten en water en vergeet witte pasta, rijst, boterhammen en vette kazen.
2) Schrap alle snacks, snoep en junk food
3) Zeg (tijdelijk) nee tegen alcohol: dat zijn veel calorieën die geen energie leveren en een vuil spel spelen met je bloedsuikerspiegel.
4) Ga sporten, en liefst een sport die je metabolisme de hoogte injaagt en dus vet en calorieën verbrandt. Joggen, lopen, zumba of spinning zijn de perfecte keuzes.
5) Scrub je huid in de douche en koop een goede zelfbruinende dagcrème voor je gezicht. Want wie zegt dat je de natuur geen handje mag helpen?
Heel wat mensen grijpen met de winterkoude terug naar aloude recepten. Een daarvan is zonder twijfel worst met aardappelpuree. Maar wist je dat je je worst ook zelf kan maken?
Je hebt geen hoogtechnologische snufjes nodig om worst te maken. Meer zelfs: je kan perfect je eigen magere versies bereiden. Neem je vlees, meestal gehakt, en snijd het vlees zo fijn mogelijk met een koksmes. Meng het vlees met kruiden naar keuze, peper en zout zijn een must, en wat witte wijn of room en kneed het tot worstjes. Je kan het vlees nu in een spuitzak doen en het in een darm spuiten, maar je kan de lekkernij ook gewoon enkele uurtjes in de koelkast laten opstijven. Zachtjes bakken en draaien en je hebt helemaal geen darm nodig.
wil je de worst extra mager maken? Neem dan kippengehakt. Dat is niet alleen een pak magerder, het plakt ook veel beter, waardoor je minder witte wijn of room nodig hebt.
voor 4 personen: 4 stukken botermakreel van 125 gram, 1 eetlepel verse rozemarijnnaaldjes (fijngehakt),1 dl olijfolie extra vierge, 1 pak diepvries tuinbonen van 450 gram (ontdooid), 1 citroen (sap en geraspte schil),2 eetlepels bieslook (fijngeknipt), zeezout,zwarte peper (versgemalen),250 gram kerstomaatjes (aan een tros).
Bereiding;
Roer in een kommetje de rozemarijn met de olijfolie door elkaar en laat dit 5 minuten staan. Verwijder de grijze stugge velletjes van de tuinbonen. Klop in een kom een dressing van 1 ½ eetlepel citroensap, ½ eetlepel citroenschil, 5 eetlepels rozemarijnolie, bieslook, zout en peper. Schep de tuinboontjes erdoor. Laat de salade minstens 30 minuten staan, zodat de smaak zich kan ontwikkelen. Bestrijk de stukken botermakreel licht met citroensap en rozemarijnolie en laat ze even liggen. Verhit de grillpan tot deze gloeiend heet is. Bestrijk de ribbels dun met olijfolie en rooster de botermakreel in 6-8 minuten mooi bruin en van binnen net gaar, keer de vis halverwege om. Knip de tros met kerstomaatjes in vieren, bestrijk de tomaatjes met rozemarijnolie en rooster ze in de grillpan in 3-4 minuten mooi bruin. Leg de stukken botervis op 4 warme borden en schep de tuinbonensalade ernaast. Leg op elk stuk vis een trosje kerstomaatjes.
Weetjes; makreel
Hoewel gerookte makreel in Nederland en belgie een delicatesse is, vindt het overgrote deel van de in diepgevroren toestand aangevoerde makreel zijn weg naar het buitenland. Makreel is een vette vissoort. Het gaat grotendeels om meervoudig onverzadigde vetzuren die een gunstige werking hebben op hart- en bloedvaten. Makreel is, net als haring, een pelagische vissoort. Dat betekent dat de vis in alle waterlagen voorkomt, afhankelijk van waar hij aan voedsel kan komen. De makreel die wordt gevangen voor de zuidwestkust, voor de westkust van Ierland en de noordelijke Noordzee, is vetter dan de makreel van voor de Nederlandse kust.