dit is de fameuze en mysterieuzeneuze GroB blog

Foto

aantal kliks op deze blog



Inhoud blog
  • toedeloe
  • Carlos en Discus
  • ga nog eens testen op doenbaarheid
  • proberen
  • eens proberen
  • test
  • KOKENETEN: lusten hottentotten matelote?
  • We raken niet verhit in Valladolid (2)
  • Valladolid, toch via de juiste afrit (1)
  • KOKENETEN: naar de Ardèche
  • Donibane Lohizune??
  • We rijden knus naar Saint-Jean-de-Luz
  • KOKENETEN uit Mexico, met bonen en zo
  • Honderden hazen en één schildpad in Niort (deel 2)
  • Vuurspektakel in Niort, met Carabosse (deel 1)
  • KOKENETEN: de lekkerste kip in bier vind je HIER!
  • Beaufort04 met het trammetje van plezier
  • Beaufort 04, per tram van ginder tot hier
  • Tussen De Hoogmolen en het Boenderbos
  • KOKENETEN: vis met groenten, in de oven
  • Tussen het groene mos van het Boenderbos...
  • Aan de (water)bak in Cotignac
  • KOKENETEN: 2X lekkers voor de prijs van 1
  • KOKENETEN: 2X lekkers voor de prijs van 1 (deel 2)
  • Stappen door Gent, rond de Vleestent
  • Senioren heerlijk verwend in Gent
  • No more stress in Cadaqués
  • problemen met uploaden
  • Zonder geharrewar naar Alfafar
  • KOKENETEN: over konijnen en hazen

    de daders:            Greta en boB = grob


    Foto

    Organisation de loisir agréable et blabla amical


    Foto

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Feria Internacional de Pueblos 2009 Fuengirola ossenkar uit Costa Rica


    Foto

    zeer interessante links vind je hieronder
  • dit zijn alle foto's en photoshop creaties van Gaviota
  • de beste ontstresser is zuurstof in Zutendaal
  • de vrolijke bloggers: stel je site hier in de kijker en wordt veel vrienden rijker

  • Garfield als kok


    Foto

    kok als Garfield


    Foto

    Gastenboek
  • Op bezoek geweest
  • hoi blogmaatje,
  • Lieve groetjes Nikki
  • verrasend mooi blog !
  • Wandelgroetjes uit Borgloon

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Foto

    Welkom! Blij je hier te hebben. Kijk maar eens rustig rond.

    fietsen in Zeeland


    Foto

    een potje Olaba petanque


    Foto

    avond in Burgos


    Foto

    koninklijke glasblazerij tegen Segovia


    Foto

    Expo Oostende voor Anker 2009


    Foto

    terug in Vatan


    Foto

    Salers runderen


    Foto

    als smakelijk hapje in Valencia


    Foto

    fontein in Vejer de la Frontera


    Foto

    kathedraal van Cadiz


    Foto

    standbeeld Tio Pepe in Jerez


    Foto

    trol met Greta in Bergen (Noorwegen)  (trol staat bovenaan)


    Foto

    met kaasboerin in Edam


    Foto

    als vrome bedevaarder


    Foto

    met mijn Baskische vriend Joseba aan het Guggenheim in Bilbao

    Foto

    m.a.w. de weblog van Greta en boB

    de bloemige blog die de avonturen van Greta en boB in BEELD brengt in België, Spanje, Frankrijk, enz.
    De foto´s zijn meestal van Greta en de tekst van boB.
    Ook eigen (makkelijk na te maken) ervaringen in het cuisineren worden neergezet,
    ter streling van het virtuele gehemelte van de kijker/lezer of amateurkok.

    30-11-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.KOKENETEN: tonijn op Baskische wijze

    Tijdens onze negendaagse “veldtocht” van Duinbergen

    naar het zuiden hebben we drie dagen verbleven in Bayonne,

    bij de Franse Basken.

    In de bergen ligt een piepend klein dorpje, Espelette, met een grote naam,

    zeker voor degenen die interesse hebben voor gastronomie.

    Ik had al driemaal eerder Thon à la Basqaise gemaakt,

    volgens een recept uit het zuiden van Frankrijk,

    en telkens had ik me afgevraagd waarom er onder het recept in het kookboek

    een half blad besteed was aan Piment d’Espelette en hoe die smaakt.

    Toevallig verblijven we daar toch wel in die buurt zeker!

    (dank aan Greta). Wij naar dat dorpje natuurlijk,

    en de pepers worden geoogst van september tot de eerste vorst

    in het land komt (P.S. Albert II misschien?). Beter kan dus niet.

    We bezochten l’Atelier du Piment, kregen een rondleiding binnen en

    mochten buiten zelfs een quiz oplossen tussen de hangende pepers in het veld.

    Ze zwanzen er ginder echt niet mee hoor!

    Er bestaat een Syndicat du Piment d’Espelette (Ezpeletako Biperra

    voor degenen die vlot Baskisch spreken), met een eigen AOC

    kwaliteitslabel, zoals de Franse wijnen.


    Het piment is verkrijgbaar in poeder of vers, in koorden gestrengeld.

    Maar ook vermengd in confituren, kazen en alle mogelijke andere bereidingen.

    We kochten in het atelier een koord voor 10 €, met 21 rode neuzen eraan.

    Deze koorden kan je trouwens kopen op elke markt in het (Baskisch) zuiden

    van Frankrijk.

    De pepers blijven tamelijk zacht gedurende twee maanden.

    Dan zijn ze aan het drogen geslagen en worden ze een pak scherper.

    Zo kan je ze nog twee jaar bewaren (en gebruiken!).

    Als ze dan nog niet geconsumeerd zijn (zal bij ons niet gebeuren)

    kan je ze nog 10 jaar behouden als decoratief element.

     


    Nu komt het recept: het was precies drie jaar geleden dat ik het bereid had,

    te lang eigenlijk. Op de foto van het recept kan je lezen dat

    de bereiding “makkelijk” is, iets voor mij dus.

    À propos, als je iets op je scherm hebt, dat je net niet goed kan lezen,

    druk dan met een vinger op de controltoets (ctrl) en draai

    aan je wieleke van je muis. De tekst wordt nu groter en beter leesbaar,

    of kleiner. Let wel dat het enkel werkt als je aan het wieleke draait

    en tegelijkertijd luid “akke akke tuut tuut” zegt.

    Moet je eens proberen:

     

    ingrediënten voor 4

    bereiding

    1 moot tonijn van 3 cm dikte, ca 600g

    maak de vis droog indien nodig

    (kan ook goed met zwaardvis)

    laat de vis 2 uur marineren met 2 el olie en citroensap

    4el olijfolie

    pel de ui, ontvel de tenen look, snij in plakjes

    sap van 1 citroen

    snij de tomaten in acht stukken

    2 rode en 2 groene paprika´s, opgelegd

    verhit de rest van de olie in een pan

    1 grote witte ui

    fruit de ui en look 5´ onafgedekt, tot de ui mals is

    4 tenen look

    voeg toe: tomaten, piment, laurier, paprika´s

    4 rijpe tomaten (ca 500g)

    breng op smaak met zout, peper en tijm

    1 rood pepertje (piment d´Éspelette)

    verhit een gietijzeren pan zonder vet

    2 laurierblaadjes of poeder

    bak de vis zonder marinade op een hoog vuur

    zout

    elke kant 2 tot 3´ tot hij goudbruin is

    versgemalen peper

    strooi er zout en peper over

    gedroogde tijm

    voeg de groenten en de marinade toe

     

    laat op een laag vuur 15’ tot 20´ stoven

    Tip: guirlandes van Piments d’Espelette zijn te koop op alle markten in Frans Baskenland. Allen daarheen!

    (verwijder laurierblad indien geen poeder gebruikt)

     

    dien op met stokbrood of wedges

     


    In feite kon je dit recept evengoed aflezen op de foto hierboven.

    Ik weet niet of je in België altijd verse tonijn kan vinden.

    Hier in Spanje uiteraard, en één keer heb ik het gemaakt

    met een bonito, dat is een minitonijn met een nog fijnere smaak.

     


    Volgens de ene bron komen de pepers uit Indië, volgens de andere

    uit Amerika (je kan alles aflezen op de foto’s).

    Tja, 500 jaar geleden was dat toch allemaal hetzelfde.

    De franse bron zegt: “Amerikaans” en meegebracht door “onze” marins

    in de 16de eeuw. Het zullen de Spanjaarden wel geweest zijn zeker?


     

    Wie dit niet lust, heeft ofwel zijn Plechtige Communie  nog niet gedaan,

    of heeft geen smaakpapillen.

     

     

    30-11-2008, 00:00 geschreven door grob  

    Reageer (0)

    29-11-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Zomer 2008 (1)

     

     

    De winter staat voor de deur, in België is hij zelfs al even binnengekomen.

    De hoogste tijd dus om even terug te blikken naar de zomer van 2008,

    die qua klimaat niet te best was (om beleefd te blijven), maar toch weer gonsde

     van de activiteiten.

    In de Olaba(*) organisatie was en is er altijd wel iets levendig op komst. 

    Vandaag kijk ik even terug naar het Olaba Petanquekampioenschap 2008,

    naar aloude traditie georkestreerd in de domeinen van TC Duinbergen,

    aan de Krommedijk.

    Tussen (), die dijk is niet bevorderlijk voor het nauwkeurig positioneren

    van de petanqueballen,

    want door de kromtegraad wijken die ronde dingen doorgaans af van hun baan.


     

    Dit is een prangend beeld uit de halve finale, met een worp die beslissend is

    om al dan niet de finale te halen.

    De “pointeur” in kwestie is Luc, Technisch Directeur van Olaba,

    die hier met grote kunde bewijst hoe je een worp technisch moet uitvoeren.

    Let op de professionele houding.

    Helaas schiet deze specialist letterlijk en figuurlijk net iets te kort.

    De tegenstanders glunderen al, want ze zien zichzelf al in de grote finale belanden.

     

     

     

    Dit is nog een beeld uit dezelfde halve finale.

    Let hier vooral op Erik, in het midden.

    Op alles bedacht heeft hij een blauwe handdoek bij,

    die hij zorgvuldig koestert. Waarom? Zal je denken.

    Wel, Erik is de Financieel Directeur van Olaba, en de kas was nagenoeg plat.

    Daarenboven was er een dineetje voorzien in het clubhuis.

    Met een platte kas is de enige uitweg: de afwas doen,

    en dus had Erik zijn gerief al meegebracht.

     

     

    Dit is hier een groepsfoto min één. Let hier vooral op de ballen.

    Erik heeft niet alleen een onderbroek aan met lange pijpen,

    maar hij heeft ook een slingerbal.

    Hij beeldt hier een antieke Engelse pendule uit, wat slechts gedeeltelijk geslaagd is.

    Luc, aan de rechterkant laat niet graag zijn ballen zien.

    Hij heeft zich Olaballen aangeschaft met een donkerbronzige kleur,

    als het ware Obama Olaba ballen.

    Dank zij de verkiezing van 4 november jl. kan hij nu uit de schaduw

    komen en volgend jaar zelfs een sterke indruk maken

    met zijn ballen bij vriend en tegenstander.

     


     

    Hier zijn alle Olaba’s, vermoeid maar gelukkig, verzameld rond de dinertafel,

    en klaar voor de proclamatie van de uitslag, huldiging

    van het kampioenenteam en voor de goodies uit Ronny’s keuken.

    Erik steekt zijn vork al in de lucht als mogelijk overwinnaar,

    maar tevergeefs.

    Diezelfde vork zal hij een uur later moeten afdrogen in de keuken.


     

    …en Ronny heeft het inderdaad weer goed gedaan.

     Kijk maar hoe Greta geniet van dit lekkers!!

     

     

     

    (*) OLABA staat voor “Organisation de Loisirs Agréables et Blabla Amical”.

    Het is duidelijk dat een organisatie uit Knokke, met zijn

    Place M’as Tu Vu en Le Zoute, het best gebaat is

    met een Franstalige benaming (**).

    Alles moet immers tot de juiste proporties worden teruggebracht.

    Deze benaming vergroot zeker het prestige, en wie weet

    de mogelijkheid tot subsidiëring door de gemeente,

    zodat onze Financieel Directeur in het vervolg zijn handdoek

    mag thuislaten, en daar de afwas doen.

     

    (**) dit is natuurlijk maar een grapje.

    Een schalkse knipoog is hier wel op zijn plaats.

     

    29-11-2008, 00:00 geschreven door grob  

    Reageer (0)

    13-11-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.blinde vinken met pruimen, en dan naar Spanje rijden...

    “Uiteraard zullen onze avonturen beschreven worden op deze eigenste weblog.

    Ik had ook nog een gerechtje gemaakt, namelijk blinde vinken met pruimen

     en Provençaalse kruiden, maar dat zal ook voor een volgende keer zijn.”

    Dit stond te lezen in de laatste Belgische update van onze blog.

     

    De volgende keer is dus nu, vanuit Andalucia.

    We waren negen dagen on the road, en we zijn weer

    een aantal ervaringen rijker, die we binnenkort willen uitwisselen

    met de lezers van de weblog.

     

    Maar vandaag willen we zachtjes beginnen, namelijk met de blinde vinken.

    Afspraak in de keuken dus, want hier is het lekkere gerechtje

    met de vinken en de pruimen.

     

    Dat is nu een gerecht waar ik een beetje fier op ben/was.

    Ik had het gekozen omdat in het kookboek zo’ n mooie foto stond.

    Mijn foto’s (genomen door Greta) zagen er ook fantastisch uit.

    Dat komt omdat je in de dienschotel in het midden de blinde vinken ziet,

    omgeven door twee rijen rattekes.(*)

     

    (*)voor wie geen rattekes kent: het zijn lange, harde en magere patatjes,

    die je sierlijk op rijen kan leggen.

    Ze omringden dus de blakende blinde vinken.

     

    Je voelt het zeker al aankomen: ik had per ongeluk de foto’s

    in de vuilmand van de computer gekieperd.

    Normaal is dat geen probleem: door één knop te drukken

    kan je ze gewoon terugzetten, wat ik ook gedaan heb.

    Problemo: de vijf foto’s kwamen niet terug.

    Ik heb uren mijn computer afgezocht, maar ze niet gevonden.

    Ergens verstoppen ze zich, en wie weet dat ze binnen

    een paar maanden per ongeluk komen bovendrijven.

     

    Het zal me niet beletten het gerechtje toch weer te geven.

    Je weet maar nooit of er iemand in geïnteresseerd is.

    Hier gaan we dan:

     

    Ingrediënten voor 3

    bereiding

    2 el boter

    Ui en wortel schillen, in schijfjes snijden

    2 uien

    Aanfruiten in de boter, met voortdurend roeren

    1 dikke wortel

    De blinde vinken met de groenten in deze pan heet aanbraden

    3 blinde vinken (bereid)

    Op smaak brengen met peper, laurier, tijm, eventueel zout

    Peper (eventueel zout)

    De boeljon in kop warm water oplossen, over het vlees gieten

    Laurierpoeder

    Opnieuw even aan de kook brengen

    Tijm

    Vuur lager zetten en 15’ laten sudderen

    1 kop warm water

    De pruimen toevoegen en nog 20’ laten pruttelen

    Kippenboeljon in tablet of poeder

    Opdienen met gekookte aardappelen (rattekes)

    1 blik (ontpitte) pruimen

    Saus eventueel dikken met een beetje rouxpoeder

    Gedroogde peterselie

    Alles serveren in een dienschotel

     

    De aardappelen bestrooien met peterselie

     

    Opm.: als de vinken al gekruid waren, geen zout toevoegen

    P.S. als, zoals hier, een gerecht er lekker uitziet in het kookboek,

    durf ik het al eens (s)maken voor drie personen

    (de volgende dag als boblunch, weet je wel!).

     

     

     

    13-11-2008, 00:00 geschreven door grob  

    Reageer (1)

    10-10-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.beetje uitleg voor onderweg

    Eigenlijk had ik een (Gretasche) fotoreportage voorzien

    over onze trip naar Tarifa, Vejer de La Frontera, Cadiz,

    Jerez en Arcos de la Frontera, maar doordat mijn computer

    geherformatteerd werd is het software programma

    Adobe Photoshop Elements, dat Greta gebruikt, verdwenen.

     

    Het origineel, dat opnieuw moet geïnstalleerd worden, ligt in Spanje.

    Dus zit er maar één ding op: het gaan halen.

    We vertrekken zondag 12/10, en nemen intussen even vakantie in Frankrijk.

    De eerste dag zullen we rijden tot  voorbij Poitiers, net vóór Niort,

    tot in een dorpje met een naam die zo verward is, dat ik hem hier

    niet wil vermelden, want het gaat over La Mothe Saint Héray.

    Waarschijnlijk zijn er meer letters in de naam dan inwoners.

     

    We gaan daar bed en breakfasten bij Ollanders.

    Als je wil zien in welk bed we morgen slapen, ga dan even naar

     www.lemouillagevert.com. We slapen in de “lindebloesem”

    op het gelijkvloers, en de ollanders gaan voor ons koken ook.

    Eindelijk nog eens boerenkool met worst.

     

    Zoals gewoonlijk in deze periode zullen we de enige gasten zijn.

    De volgende dagen gaan we dan rustig richting Bordeaux,

    waarschijnlijk via het Ile d'Oléron, of La Rochelle, en verblijven dan

    drie dagen in Bayonne, tegen Biarritz.

     

    Uiteraard zullen onze avonturen beschreven worden

    op deze eigenste weblog.

    Ik had ook nog een gerechtje gemaakt, namelijk

    blinde vinken met pruimen en Provençaalse kruiden,

    maar dat zal ook voor een volgende keer zijn.

     

    Eén dingetje toch nog, terwijl ik er aan denk.

    In juli kocht ik in de lokale supermarkt een knolselder.

    De kassadame, eigenlijk meisje, want het was een stagiaire,

    deed een poging om mijn knol te vinden in haar tabelletjes

    en er een prijs op te plakken.

    Ze kon het niet achterhalen en vroeg me: “Meneer, wat is dit? I

    s het een witte kool?”

    Het toeval wil dat ik onlangs voor mijn laatste gerecht

    (met de gebakken knolselder) opnieuw aan de kassa

    een (andere) interim had, die me ook weer vroeg

    ”Meneer, wat is dit? Is het een raap?”

    Een mens zou al bang worden om een knolselder te bereiden…

    In elk geval, ik moet nu afsluiten, want ik ben dringend aan inpakken toe.

     

    Ik wil vragen aan de e-mail correspondenten voorlopig

    geen mails te sturen, want anders gaat mijn brievenbus

    door mijn desktop zakken.

    Ik laat jullie zo vlug mogelijk iets weten, hetzij onderweg,

    hetzij vanuit Andalusia.

    Tot ziens!

     GroB

    10-10-2008, 00:00 geschreven door grob  

    Reageer (1)

    06-10-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.KOKENETEN: ingepakte vis met gebakken knolselder

     

    Ik ben een tijdje afwezig geweest op mijn weblog, en dat komt

    onder meer doordat mijn computer nogal dol draaide.

    Beter mijn computer dan ikzelf zeg ik soms.

    Hij is intussen onder het mes geweest, en had wat

    revalidatie nodig (lees: mijn handen en hersenen vol met

    herinstalleren van programma’s enz.).

     

    Intussen heb ik iets gekookt, waarvan ik niet wist dat

    het zo’n succes zou hebben bij Greta.

    Nu de financiële en andere markten aan het instorten zijn,

    is het nog een troost om lekker (en toch goedkoop) te kunnen eten.

    Nu er waarschijnlijk veel restaurants in de problemen gaan komen,

    moeten we vastberaden gereed staan om zelf smaakvolle dingen te maken.

    Gelukkig heb ik onze Greta, en probeer ikzelf één keer per week

    mijn duit/eurocent in het zakje te doen.

     

    Het gerechtje van vandaag is dan ook nog afkomstig van de hand

    en de pan van de heer Montignac. Lekker én gezond dus.

    Het staat in een van zijn boeken vermeld als “ingepakte vis”.

    Je kunt het met allerlei vissen maken, en ik heb verse zalm gekozen.

    Hier is de kok al in volle actie.

    Zijn linkerhand beweegt met een snelheid die onwaarschijnlijk is.

    Greta vindt dat fijn, dan kan ze foto’s nemen met een ‘flou artistique’,

    zoals ze dat noemt.



     

    Het gerecht ziet er een ietsje alternatief uit, maar dat is nu heel erg ‘cool’.

    Hier staat dan wat er allemaal inzit, en hoe het bereid wordt.

     

    ingrediënten voor 2

    bereiding

    2 zalmfilets (150 à 200g), of andere vis

    snijd de prei in dunne reepjes

    citroensap

    wrijf de vis in met peper en zout, sprenkel citroensap erover

    peper en zout

    bestrijk de visfilets aan één kant met de pesto

    2 el groene pesto

    maak met de kaasschaaf lengteplakken van de courgette

    1 grote courgette

    (dunschiller gaat ook): een drietal per visportie

    1 kleine prei

    wikkel de visfilets er in, gebruik eventueel cocktailprikkertje

    5 cl droge witte wijn

    snijd de rest van de courgette in reepjes of stukjes

    5 cl water

    breng in een pan de witte wijn en het water aan de kook

    1 el room

    voeg prei en gesneden courgette toe, en roer goed

     

    leg daarop de ingepakte vis, zet het deksel op de pan

    TIP: geef hier gebakken knolselder bij

    maak het gerecht gaar in circa 5’ à 7’

     

    leg de pakketjes op een voorverwarmd bord

     

    schep de groenten er voorzichtig naast

     

    laat het stoofvocht inkoken, dik eventueel met Roux Extra

     

    roer de room erdoor, garneer met zachte rode paprika

     


     

    De langwerpige zalmstukken, gewikkeld in de courgetteschijven

    krijgen gezelschap van de groenten. 


    Geen aardappelen deze keer, want de Michel (Montignac) laat dat niet toe.

    Hijzelf stelt gebakken knolselder voor. Dat gaat als volgt:

     

    ingrediënten voor 2

    bereiding

    een halve knolselder

    verwijder de buitenkant van de knolselder

    1 el olijfolie

    snijd hem in de helft, maak plakken van ongeveer 1.5 cm dik

    1 tl kerriepoeder

    snijd de plakken verder in kleinere stukken

    peper en zout

    doe deze in een recipiënt, en kook ze met een tl water in de microgolf

    kruiden

    zet hem op max. vermogen gedurende 3’ à 5’ tot hij mals wordt

     

    verhit de olie in een koekenpan en bak daarin kort het kerriepoeder

     

    kruid met peper en zout en andere kruiden

     

    bak de knolselder in de kerrieolie rondom geel en knapperig

     

    zet hem op niet te hoog vuur

     

    TIP: heel lekker bij “ingepakte vis”, Montignac pag. 165

     

    Hier heb je de close up van de vis en van de stukjes knolselder.

     

     


    Greta was er echt op verlekkerd, in de eerste plaats op de selder, maar evenzeer op de combinatie met de rest.

    Eerlijk gezegd, ik lustte het ook helemaal. Er bleef geen brokje over.

    Voor dit gerechtje kreeg ik de grootste onderscheiding van Greta.

    Een 10/10 aub!!

    Ik heb dit genoteerd, want als het op eten aankomt is het geen doetje.

    Van het kookvocht blijft ook een heerlijk ingedikt sausje over, zie foto.

     

     

    Smakelijk!


     

     

     

    06-10-2008, 00:00 geschreven door grob  

    Reageer (1)

    22-09-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Barcelona (3)

    Nog een laatste maal naar Barcelona. Een dagje rondlopen met een natje en een droogje vliegt zo voorbij.

    Ons hotel ligt maar één straat verder dan de Plaza de la

    Constipation (grapje), waar deze lieve Puti ons verwelkomt.

    Hier start ook de City hopperbus voor één van de drie verschillende citytoeren.

    Dit is eigenlijk de beste manier is om Barcelona snel onder de knie te krijgen.

    Nu doen zich al twee problemen voor:

    1. Ik heb in België al mijn (zorgvuldig voorbereide) documentatie

    over Barcelona vergeten.

    Gelukkig heb ik nog geen muggengeheugen, en loopt het wel los.

    2. Er staat enorm veel volk aan te schuiven aan de cityhopper.

    Volgende keer in Barcelona gaan we met één van de drie cityhoppers.

    Een ervan gaat zelfs langs bij en in het stadion van F.C. Barcelona,

    goed voor de voetballiefhebbers (waar ik niet bijhoor).

     

    Er valt zonder meer genoeg te zien en te doen in Barcelona.

    Een attractiepunt zijn natuurlijk de werkstukken van architect Gaudì.

    Ik kan het ook niet helpen, maar men spreekt die mens zijn naam uit

    in drie stukken, en met de klemtoon op de ì.

    Dus probeer even: Ga—oe---.

    Niet te verwonderen dat hij met zo’n naam dodelijk

    onder een tram gelopen is (in 1917!).

    Waarschijnlijk een paardentram.

     

     

     

    Een van de huizen die hij ontwierp, het Casa Mila, kan je bezoeken.

    Boven op het dak loopt men al rond.

    Jammer genoeg staat er momenteel teveel volk aan te schuiven.

    We beslissen later op de dag terug te komen.

    Het ligt trouwens vlakbij ons hotel.

     

     

     

    Langs de brede lanen liggen de meest exclusieve winkels.

    Ik kan Greta overtuigen dat ze allemaal gesloten zijn,

    en dat Gaudì véél interessanter is.

     

     

     

     

    Elke hoek en elke kant is om ter mooist, en de sfeer

    die de Barcelonezen creëren is erg levendig,

    en niet alleen in het voetbalstadion.


     

     

     

    Er is nog een ander fameus huis te bekijken, Casa Batllò,

    maar ook hier is het volle bak.

     


     

     

     

    Voorlopig bekijken we het enkel aan de buitenkant,

    wat al zeker de moeite is.

     


     

     

     

    Later op de dag keren we terug naar en in Casa Mila,

    ook La Pedrera genoemd.

    Greta heeft enkel foto’s genomen op het dak.

    Dit deel doet me denken aan de Groenplaats in Antwerpen,

    een aantal jaren geleden.

    Daar stond toen de fameuze eveneens reusachtige drol-o-droom,

    een kunstwerk waar men in kon stappen, in de vorm van een bruine drol.  


     

     

     

    Ernaast staan sculpturen die doen denken aan middeleeuwse helmen.

     


     

     

     

    Je moet wel goed te been zijn om op dit dak je weg te vinden.

     


     

     

    Hier heb je nog twee interessante dakposturen:

    één met een grote mond en een andere.

    Ik laat in het midden wie wie is.

    Barcelona, hasta la vista baby.

     


    22-09-2008, 00:00 geschreven door grob  

    Reageer (0)

    14-09-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.KOKENETEN: gehakt in gebakken brood

    Leuke gerechten om te maken zijn die, die een ietsje onverwachte toets

    geven aan het koken. Niets is plezanter dan de sleur even te doorbreken.

    Wees nu eens eerlijk: hoeveel keer per maand/jaar zit je niet

    in hetzelfde straatje te koken?

    En er zijn zoveel mogelijkheden! De winkels (en markten) bulken

    van de producten die het gemakkelijk maken,

    of combineer ongewone dingen, zoals hier uitgetest.

    Deze week (vorige week geen gerecht wegens vier dagen in Limburg)

    heb ik ergens een combinatie gevonden,

    die Greta bestempelde als “grappig”!

    En het was nog heel lekker ook. Wie wil er nu eens niet grappig koken.

    Lees hier gewoon verder en probeer het.

    En vraag aan je partner of hij/zij het grappig vond?

     

    Hier staat het: Gehakt in Gebakken Brood.(hoeveelheden voor 2 personen) 

     

    ingrediënten voor 2

    bereiding

    350g gemengd gehakt

    meng het gehakt met wat paneermeel en wat melk en doe er het ei onder

    paneermeel

    snipper de ui fijn, en meng hem in het gehakt, kruiden naar smaak

    lauwe melk

    voeg de helft van de gemalen Gruyère toe, goed door elkaar mengen

    boter

    neem 2 ronde broodjes, snijd ze overlangs in 2, haal de kruim er uit

    1 ei

    vul de holten van de broodjes op met het gehaktmengsel

    gehakte peterselie

    plaats elk half broodje op een blad aluminiumfolie

    100g gemalen Gruyère

    maak aluminiumkorfjes, zodat de bovenkant een weinig open blijft

    kruiden, peper en zout

    leg de pakjes op een ovenplaat in de oven, voorverwarmd op 180° (B)

    2 pistolets of broodjes

    haal ze er uit na 30’, strooi er de rest van de gemalen kaas over

    1 ui

    zet ze opnieuw nog 5’ in de oven, zodat de kaas smelt en kleur krijgt

     

     

     

    lekker met gebakken tomaten (Fonteyn kookboek, pag.269)



     

    Het is zeker interessant als je nog een paar pistoleekes over hebt,

    zelfs van de vorige dag. Heel budgetvriendelijk gerecht ook.

    Oude pistolets: nada. Gemengd gehakt: kost niks,

    tomaten in deze periode: goede waar voor weinig geld. 

     

    TIP: meng de smeltkaas met een beetje zacht paprikapoeder,

    en het resultaat krijgt een goudblond kleurtje (ik was hier mijn eigen tip vergeten).


     

    Heerlijk met gebakken tomaten (voor vier personen).

     

    ingrediënten voor 4

    bereiding

    8 middelgrote stevige tomaten

    halveer de tomaten, haal de pitjes eruit met een koffielepel

    50g boter of olie

    strooi er wat zout en peper in en draai ze om

    zout, peper

    maak het vet heet in een grote koekenpan

    peterselie en basilicum(pasta) (Spanje)

    leg de tomaten erin met de gesneden kant naar beneden

     

    bak ze snel aan, strooi nog wat peper over de tomaten

     

    sluit de pan, laat ze op een laag vuur nagaren

     

    dien ze op, bestrooid met peterselie + basilicum(pasta)


    14-09-2008, 00:00 geschreven door grob  

    Reageer (0)

    Zoeken in blog


    Blog als favoriet !

    Laatste commentaren
  • Zegen op deze palmzondag middag, avond en nieuwe week (angelique)
        op toedeloe
  • Wens u nog een hele fijne zondag (Dirk)
        op test
  • Wens u nog een hele fijne vrijdag (Dirk)
        op Carlos en Discus
  • Goedemorgen (Dirk)
        op ga nog eens testen op doenbaarheid
  • Terug ? (ikke)
        op ga nog eens testen op doenbaarheid

  • kaper op de kust


    Foto

    Archief per maand
  • 03-2022
  • 07-2020
  • 06-2019
  • 12-2018
  • 03-2018
  • 12-2015
  • 09-2013
  • 08-2013
  • 07-2013
  • 06-2013
  • 01-2013
  • 12-2012
  • 11-2012
  • 10-2012
  • 09-2012
  • 08-2012
  • 07-2012
  • 06-2012
  • 10-2011
  • 09-2011
  • 08-2011
  • 07-2011
  • 06-2011
  • 05-2011
  • 04-2011
  • 03-2011
  • 02-2011
  • 01-2011
  • 12-2010
  • 11-2010
  • 10-2010
  • 09-2010
  • 08-2010
  • 07-2010
  • 06-2010
  • 05-2010
  • 04-2010
  • 03-2010
  • 02-2010
  • 01-2010
  • 12-2009
  • 11-2009
  • 10-2009
  • 09-2009
  • 08-2009
  • 07-2009
  • 06-2009
  • 05-2009
  • 04-2009
  • 03-2009
  • 02-2009
  • 01-2009
  • 12-2008
  • 11-2008
  • 10-2008
  • 09-2008
  • 08-2008
  • 07-2008
  • 06-2008
  • 05-2008
  • 04-2008
  • 03-2008
  • 02-2008
  • 05-1978
  • 11--0001

    tophotel "Huerta de la Paloma" in Priego de Cordoba 


    Foto

    Poolse Jonagoldplukker in Haspengouw


    Foto

    Willekeurig SeniorenNet Blogs
    pokemonmax
    blog.seniorennet.be/pokemon

    met vriend in Segovia


    Foto

    Een interessant adres?

    met Olaba op bezoek


    Foto

    tulpenbootje in Meliskerke/Zeeland


    Foto

    de ezels van Niort


    Foto

    kathedraal Bayonne


    Foto

    geitenfuif Luxemburg


    Foto

    discrete blik achter de schermen in Segovia


    Foto

    beste Spaanse tapabar: Gambrinus in Toledo


    Foto

    aan het werk in hoteltuin in Alberic


    Foto

    aan de Groenplaats met Seniorennet


    Foto

    katedraal Burgos


    Foto

    met vrienden in El Palmar (Valencia)


    Foto

    catamaran van Tarifa naar Tanger


    Foto

    lunch in Parador van Arcos de la Frontera


    Foto

    Viking van de Geiranger fjord


    Foto

    aan de Zaansche Schans


    Foto


    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!