Begin van de grote ellende 10 mei 1940 en de Grenswacht Lanaken
Grenswielrijders oftewel Grenswachterspatrouilles waren in de vooroorlogse periode een bekend beeld, langs de kanaalbunkers van Albertkanaal en Zuidwillemsvaart. Op de verschrikkelijke 10e mei kwam er een eind aan een periode van rust. Bij verrassing werden de bunkers en het commandocentrum in Lanaken aangevallen. Bij de aanval op de kazerne vanuit de lucht sneuvelde in de eerste minuten van de oorlog Commandant Giddelo samen met enkele grenswachters. Door de vernietiging was de verbinding met de bunkers en het fort Eben Emael verbroken. De bunkeroversten hadden geen contact meer met de kazerne en kregen derhalve geen commando om de bruggen op te blazen toen ze aangevallen werden door zweefvliegtuigen. Een groot aantal van de bezetting vond de dood in en rond de bunkers. Na de oorlog werd er een vereniging van oud grenswachters opgericht die jaarlijks hun gesneuvelde kameraden herdachten. Ik vond nog enkele foto´s in ´de oude doos´die ik u niet wil onthouden. Burgemeester Alex Vangronsveld en schepen Josianne Hendriks Kuipers met nog enkele raadsleden ontvingen de vereniging in het gemeentehuis alsmede een afgezant van de koning. Na de eucharistieviering ging het naar het monument aan de kerk.
Op dit blog 20.000 en via de fotosite nog veel meer. Dat doet plezier. we blijven verder ons best doen. en, o ja! U hoeft geen bloemen te sturen en geen bankrekening te vullen, we gaan gewoon door1
groet Nol
Een van de eerste foto's op dit blog was van Betini in april 2007.
"In het Eurohotel van Lanaken staan al geruime tijd de bussen, van verschillende sponsers uit de wielerwereld, op de pas heraangelegde parking. De parking was nog maar net geasfalteerd of de bussen en de wielrenners streken er neer. In de dag voor de laatste Belgische klassieker konden wij wereldkampioen Paolo Bettini digitaal vastleggen op het moment dat hij een handtekening uitdeelde aan een schone. Bettini heeft aan de pers laten weten dat het zijn grootste wens is om Luik Bastenaken Luik voor de derde maal te winnen, zeker nu hij de regenboogtrui draagt. Zijn grootste concurent zegt hij, is Davide Rebelin. Het belooft spannend te worden".
p.s. Overigens was het vandaag Tom Bonnen die als eerste over de streep kwam in de Enecotour.
Tags:Bettini,tomboonen,grootlanaken,lanaken,
Foto's oude doos. Reüni familie Ghelen?
Inderdaad foto's uit de oude doos. De techniek staat voor niets. In de tijd dat de foto gemaakt werd bestonden de mogelijkheden van de huidige computers nog niet. Floppies en daarna disc. en nu cd's en dvd's. Steeds snellere pc's maken heel wat mogelijkheden ivm met fotografie en verwerking van oude negatieven mogelijk. Scannen is de mogelijkheid om oude negatieven, positief te digitaliseren en dat deed ik dan ook Deze foto vond ik dus in die oude doos. Omdat ik een aantal van de personen ken, telefoneerde ik met Mevr. Meeuwissen-Ghelen uit Smeermaas, die mij vertelde dat het naar alle waarschijnlijkheid de familiefoto is van de familie Ghelen. Ik krijg nog een seintje van zoon Jean Pierre als het zo blijkt te zijn.
Tags:famghelen,meeuwissen,lanaken,familireunie
Noodweer milder uitgevallen dan voorspeld
We hebben hout vastgehouden als we dit schrijven. Het voorspelde noodweer is gelukkig aan ons voorbijgegaan. De windstoten en de voorspelde hagel zijn ons bespaard gebleven. Langs het Albertkanaal gaf de wolkenpartij en de rode gloed een misterieuze aanblik. Bij meer dan 38 graden -het hoogst gemeten in Kleine Brogel, ooit- gingen de weerdiensten over tot waarschuwingen voor grote windstoten, hagel en bliksem.
Tags:onweer,bliksem,lanaken,sappi,knmi,kmi
19-08-2009
Pfffff. wat ,n hitte. Afkoeling zoeken is de boodschap.
De Maas is in haar zomerbed en is op vele plaatsen te voet doorwaadbaar. Met deze hitte is het dan ook een aangename plaats om af te koelen. In de Maas in Smeermaas vliegvissen is dan ook bij deze lage waterstand een plesante bezigheid. Maar ook vader en zoon die net langs de Maas wonen kan men nu aantreffen in de kajak bijeen stroomversnelling die zij willen meesteren,
Vuurbal schoot rond 22,00 door de lucht in Gellik.
We zaten afgelopen zaterdag 16 aug. rond 22.00u op het terras bij Frank en Cindy in Gellik te genieten in de avonduren. Geen wind en lekkere temperatuur. We hadden een zicht op een prachtige sterrenhemel zonder maan-. Plots zagen wij allen tegelijk een vuurbal in de lucht. Vanuit Gellik gezien richting Maastricht, ging deze vuurbal met een vaart van links naar rechts in een flauwe hoek naar beneden een witgele staart was duidelijk zichtbaar en dat duurde een drietal seconden voordat ´het licht uitging´. Een vallende ster ´zoals ze zeggen´heb ik wel meer gezien maar dat waren streepjes vergeleken bij deze waarneming. Het was mooi om te zien, maar gaf toch een eigenaardig gevoel.
´`Dat is vuurwerk van Vangelabbeek`´, zei mijn zus nog . Maar dat was het met zekerheid niet. Het was een meteoriet die opbrandde in de atmosfeer en volgens de volkssterrenwacht Urania was deze waarneming uitzonderlijk, in grootte en in het tijdstip van de waarneming. Of ik een wens gedaan heb? Neen! Ik was te verbaast over deze spectaculaire verschijning, toeh hij verdwenen was dacht ik eraan, maar dan is het te laat, jammer.
Voorbeeld van zo´n waarneming die bij ons zo´n drie a vier seconden duurde
Tags:vuurbol,meteoriet,vallendester,
15-08-2009
Willy en Maria Gerits-Schols uit Gellik 50 jaar echtelingen
50 Jaar, een halve eeuw. Zolang en nog enkele jaren verkering duurt de verbinding, ´in voor en tegenspoed´, tussen de landbouwerskinderen, Willem Nicolaes Gerits destijds 22 jaar oud en Maria Agnes Schols toen 27 lentes jong. Zij deden hun huwelijksbelofte op 26 juli 1959, voor burgemeester Mathieu Martens in Gellik. Na een treffen tussen vrienden in een écht´café in Gellik, sloeg de vonk over tussen Willy en Maria. Verkering hebben was niet elke dag over de vloer komen bij de aanstaande schoonouders, neen! Enkel op de donderdagen mocht men vlinders in de buik hebben, bij moeder en weduwe Maria Beatrix Schols-Schellingen. ´dan bleef ´t wel spannend´zegt Maria, nu komen ze elke dag bij elkaar over de vloer en dat vind ik maar niks´.
Maria loopt nog rond als een jong veulen. Voor Willy ligt dat wat anders, reuma in de benen, doen hem al jaren lang de das om en dat wordt voor hem steeds moeilijker naargelang de jaren verstrijken. ´Dat is een familiekwaal die wij van vader Teel hebben geërfd, want ook broers en zussen zijn ermee behept´. Binnen kort wordt er bij één zus een nieuwe heup en bij de andere zus een nieuwe knie ´gestoken´, vroeger een ondenkbare ingreep.
Tilman Gerits en Geurts Helena Elisabeth waren de ouders van Willy. Moeder Leen had de gezegende leeftijd van 104 toen ze stierf. Pa , ´Teel`, kreeg bij zijn stramme beenderen ook nog eens een ongeval op het land waaraan hij enige tijd later stierf.
Er werden drie kinderen op de wereld gezet: Bea, Lilianne en Tonny die op hun beurt samen voor zeven nakomelingen zorgden: bij Bea en Jean, zijn dat Cindy, Wim en Bart , . Inge en Kim bij Lillianne en Freddy. En bij Tonny (ex bakker, ex Prins en nu meubelmaker) en Mariëlle, Anne en Sophie
De feestzaal in Kikmolen te Opgrimby, zat vol met kinderen, kleinkinderen familie en vrienden. ´Ons huwelijk hebben wij destijds thuis op de boerderij gevierd zegt Maria tevreden, nu is dat wel een beetje anders´.
Tussen famile, vrienden en buren.
boven Samen met kinderen en kleinkinderen onder Zo als het begon 50 jaar geleden
Tags:Gellik,50jarigebruiloft,lanaken
14-08-2009
De kroetwusj aloud gebruik tijdens de Mariaverering op 15 augustus
Een aloud gebruik, dat op vele plaatsen in onbruik is geraakt, is de zegening van de kroetwusj. De kroetwusj werd door de parochianen zelf samengesteld en bestond uit een zevental kruiden waar een tros van werd gemaakt, die op 15 augustus de hoogdag van Maria ten Hemelopname mee naar de kerk of kapel werd genomen voor de zegening.
Na de zegening in een kapel of kerk werd de kruidenbos weer mee naar huis genomen. Op sommige plaatsen mocht de bos niet door de deur binnengedragen worden. Hij moest eerst over de haag of omheining geworpen worden waarna hij dan wel binnengedragen mocht worden. In huis of stal werd hij dan opgehangen om te drogen.
In een heel ver verleden werd de kruidwusj op de eerste korenschoof geplaatst als dankbetuiging voor de opbrengst. Ook werd een deel van de gedroogde wusj gemalen om bij het zaadgoed te mengen, om zodoende een goede oogst te bekomen.
Bij ziek vee werd er eveneens een deeltje gemalen en bij het voer gedaan om genezing te bekomen.
Als het hevig onweerde werd een takje in de oven verbrand om zodoende het huis te vrijwaren van blikseminslag. Kortom er werden en worden heel wat krachten toegedicht aan deze bos gezegende kruiden en planten.
Zoals meerdere heidense gebruiken is de kruidwusj gekerstend en in vele katholieke parochies nog altijd in zwang.
De kruiden die in de kruidwusj zijn opgenomen zijn: Twee soorten aren (rogge en tarwe) om de geestelijke en lichamelijke honger te stillen.
Twee soorten onheilwerende kruiden (Alsem of bijvoet , St Janskruid, wilde marjolein) Om de de Heer bescherming af te smeken tegen onheil en ziekte.
Twee soorten geneeskrachtige plantenzoals; Hazegerf (bloedstelpend) witbloeiend Duizendblad, boerenwormkruid of reinvaert (tegen wormen), om de Heer genezing te vragen voor ziekte en onheil bij mens en dier
en tenslotte een walnotentak (insectenwerend)
DE KRUIDWISCH (gedicht)
Goudgele reinvaer, donderkruid, gebloemte dat in 't wilde spruit en eenzaam bloeit in barre gronden: wat schuilt in u voor wonderkracht, dat wij ter wording wordt gebracht, boersch tot een bundel samengebonden? Verfrisschend door den kerkenbeuk spreidt gij uw vreemden, sterken reuk. In kinderhanden opgeheven spreekt over u, o nietig kruid, het priesterwoord den zegen uit, daar wierookwolken u omzweven. Als over het dorp het onweer woedt, de hemel ramp en onheil broedt, grijpt u het gezin met vroom vertrouwen. Keer dan, o kruidwisch, 't bliksemvuur van huis en hof, van stal en schuur, wen ge, in dat angstverwekkend uur, tot zoenvlam oplaait in den schouwen.
Kempens dichter, Arnold Sauwen
Gebruik van wormen bestrijdend Boerenwormkruid. "In de lente pleeght men van de teere bladerkens van dit cruydt, sooi het erst uyt der aerden komt, en noch mals is, met eyeren koeckskens te maken"! Aldus verwees Rembert Dodoens, vermaarde kruidenkundige, reeds in 1550 naar een eeuwenoud volksgebruik in de streek van Diest om met REYNVAERT (BOERENWORMKRUID) in het vroege voorjaar pannenkoeken te bakken.
Hij vervoerde een dode op zijn fiets tijdens de bevrijding.
Jean Geraerts uit de Wijngaardstraat staat aan de waterkant van het Albertkanaal bij Gellik te vissen. Hij vist met twee hengels. Als hij zijn hengel uit het water haalt zie ik een een soort korfje aan zijn vislijn hangen dat hij vult met een samenstelling die hij aankoopt. Er zitten maden graan en ik weet niet wat allemaal nog in. Aan het eind doet hij een made aan de angel en werpt in. Het korfje zakt tot op de bodem en het stukje onderlijn moet de vis vangen. Er wordt vandaag niet veel gevangen, `ze bijten wel zegt Jean maar ze laten zich niet vangen`. Er paseren heel wat schepen op het Albertkanaal in beide richtingen.
Jean staat al zijn hele lange leven aan de waterkant om te vissen. Hij telt op dit moment 82 lentes en wil nog steeds niet bekennen dat hij in de herfst van zijn leven is.
Jean vertelt ons iets over de oorlog, die begon toen hij dertien was. Al lang van te voren was er een gevoel dat er iets op komst was. En toen het dan eindelijk begon waren de mensen toch verrast. Ik heb de commandant van de Grenswacht zien liggen nadat hij was doodgesschoten. Hij lag in het huis ertegenover op een tafel. We zijn wel meteen met de hele familie gevlucht naar het bos, waar nu het ziekenhuis is. We hebben er een nacht verbracht en ´s anderendaags werden wij door de Duitsers teruggestuurd. De oorlog was een feit. "de Pruuse wiste hei alles, want ze hòbbe dit kanaal en de brògke "en aoch 't Fort van Eben Emael aangelag".
Ik was eens aan het vissen in Tournebriede bij de brug, toen ik een man aan zag komen met een dode op zijn fiets. De dode was nog in soldatenkleren en had zelfs zijn helm nog op. (Het was in 1944 toen de Amerikanen al hier waren, volgens Jean). De man die de fiets voortduwde was de vader van de jongeman die de dood gevonden had in de strijd . Dat beeld zal mij altijd bijblijven. Ik werkte toen al vanaf mijn veertiende in de Put van Eisden.
Ik herinner mij ook nog dat er eens een paar Duitsers doodgeknuppeld zijn aan het begin van de oorlog en dat daar mensen voor opgepakt zijn als represaille. Het verzet was hevig tijdens het begin van de oorlog. Of Jean die dag wat gevangen heeft is onbekend, maar dat de kwieke 80plusser nog een tijdje zal kunnen gaan vissen dat staat als een paal boven water.
Melkkuut, Brobelkuut, gezaaite hieringe en frietvetspeie
Van Melkkuut, brobelkuut en gezaaite hieringe.
Vés woort vreuger vöäl mier geete és dn daag van vandaog. Iech weet nog goot, dat iech veur de hiel femilie gebakke vés moos goon hole bij de Hollënder Kees, in t Vrouweveld. Ederein kraog ne halve gebakke vés en die watte wérrekde krege ne ganse. t Waos betaolbaar aanders koste veer dat neet te ete kriege met zoevöäl jung. Veer waore toen nog met dertien keender, met mam en pap de bei dus vieftien. Es de Békker bei us kaom moos heer ´t broed tòsse twie errem binnedrage, zoe groet waor us hoeshawe..
Noe is gebakke vés benao zoe deur es goud en is t ne aonval op dn geldbäörs es te al moos goon veur ´n hoeshawwe van vijf..
Iech weet nog good, dat Kees dn Hollender op zien binnepläötske, de groete vés de kop aof deeg en die kóp met de ingewande in ne hook vaan zien binneplaots op ne haop goeide. Soms naome de lui aoch vessekòp met nao hoes um daovaan véssesop te koke. Dao stikde t daan aoch vaan de vlege. En geine mins dee ziech dao get vaan aon trok.
De maan had oonder n sjöpke, twie -peekzwarte- kookplate stoon, boe heer ziene vés in lag veur te bakke. Neve die bakplate snijde heer de vés in mote, duide ze in n mélkechtige vloeitof, howde ze aon twie kante in t meel en lag ze daan in gleujetig heite olie. De lui stoonte in reie achter häöm te kieke en te kletse euver vaan alles en nog gét.
Elke vriedig stoond iech dao aog te kieke wie dee maan stoond te zweite acher zien bakplate. t zweit parelde op zien hiel lief en dat zweit dröppelde wel ins tösse de gebakke vés. De lui waore neet zoe kieskeurig és vandaog dn daag.
Heer dreide de heite gebakke vés in wit pepier en dao um heen nog ins gezette pepier.
En geine mins dee ziech dao euver sjaggereneerde.
In Wiek, és veer in cinema de Palace nao de féllem ginge kieke, woort steevas n frietsje gehaold, beij Jeng achter Iessalon Venezia. Dee maan z.n hiel toenbaank, zaog zwart geblakerd vaan de stumpkes sigeret, die heer euveral de neer lag és heer ging bakke. Aog zien han en de binnkant vaan ziene rechter daom waore zoe broen es get.
Niemand voond dat erg, ze voonte zien friete heerlik.
De Friture verkochte toen nog mér allein friet, hiering en gehakballe, zoer vleis/sajs, majeneis en mosterd.
Jeng had aoch geine thermosstaat op ziene frieteketel. Um noe te wete te kaome of t frietevet wérrem genoog waos, dao had heer gét op gevoonde. Heer speide ins tösse zien tan door in t vet en es dat daan begoos te sisse en te knettere, daan waos t wérrem genoog.
En geine mins dee dat errig voont want de bacille woorte toch kepot gebakke.
De minse vreuger dege veur de kaw maonde hiel get in inwekglzazer veur de winter. Neet allein in de kaw daog mer aoch zoe gaw es t vaan de moostem kaom woort gekook en ingewek. De kelders stoonte toen vol met gevölde glazer. Vleis, greunte, sjem, sjroep, alles waos in die kelders te vinde.
In t naojaor (sept-oktober) woort vés op boekale gezat. Keulse pòt stoonte vol met gepiekeld vleis of zoermoos. Op ´n keul plaots oonder d´n trap hadde de mieste lui aoch nog ´n vlegekas. Dao in woort alles opgeborrige wat door vlege besmet kos weure. ´n Ieskas boe stave ies in gelag woorte waor wel mér allein bei minse met geld. Es ´n fieske waor, ging het beer in de groete besing boe zoe ´ne staaf ies woort ingelag. En zoe ´n fieske ging altied thoes door. De keulkas heet later ingaank gevoonde en is noe in ieder keuke te vinde en oonmisbaar. De lui wiste neet beter. De vés, in dit geval hiering, woort op tijde dat ze vol zaote met kuut, gekoch um in te make. Noe waore dao vés met melkkuuten vés met brobelkuut, hoort iech toevallig in n gesprek tósse twie vrouwluij op leeftied. En noe bin iech ins goon naozien wat t versjél is tösse die twie kute.
Iech bin tot de vassttélling gekaome dat melkkuut vaan de ménnekeshiering is en de brobelkuut vaan de vruiwkeshiering. Allebeij de vrouwluij voonte dat de brobelkuut t lekkerste waor.
t Is evels wel zoe dat de hiering ne hiel erg gezone vés is dee hiel get eiwitte heet en vetzoer vaan hoeg kwaliteit -Omega 3-. De zows dao zelfs neet zoe gaw vaan goon dementere umdat t hiel goot is veur de herses. Zowwe de Hollénders daorum zoe slum zien?
Dr is n gezegkde dat zeet Hiering in t land, dokter aon de kant.
Deenk dao mer ins euver nao.
'
Tags:haringkuit,kuut,hom,haringhappe
04-08-2009
50 plusser Fortuna 56 viert zaterdag jubileum met Grensdance
Meer dan vijftig jaar geleden bundelden enkele mannen in Smeermaas hun krachten om te komen tot een voetbalclub in Smeermaas. Eerst toen de ´Pietersheim boys´ het bijltje erbij neerlegden, kon men in Smeermaas van start gaan en dat gebeurde vijftig jaar geleden. Zaterdag wordt dat gevierd in het ontmoetingscentrum te Smeermaas. DJ ERWIN zal het bal om 21,00 starten met muziek van Toen en Nu.
Tags:fortuna56,smeermaas,voetbal,lanaken
21-07-2009
hoornaarszweefvlieg met belgische driekleur
Niet alles, wat lijkt, is. Zo vliegen er heel wat insecten rond die doen denken aan stekende vliegertjes. Een heel groot aantal heeft geen steekorgaan en behoren tot de vliegen. De hoornaarszweefvlieg heeft wel iets heel bijzonders. Zij, gaat binnen in een wespennest zonder daarbij gestoord te worden door de anders agressieve bewoners. De hoornaarszweefvlieg legt haar eitjes in het nest. De larven die daaruitkomen bevinden zich onderaan in het nest en doen zich te goed aan dode larven en restafval van de nestbewoners. Het is uitzonderlijk dat ik deze hoornaarszweefvlieg met de belgische kleuren precies op 21 juli aantrof. De dag dat Leopold I in 1831 de eed aflegde. Een insect dat wel lelijk kan steken is de wesp, herkenbaar met het smalle lijf en de smalle vleugeltjes naast een zeer dunne taille.
Na de rustdag de dag van de schlecks?
Contador heeft laten zien dat hij de sterkste is. Vandaag hebben de Schlecks de kans om aan deze etappe voor hen een onvergetelijke dag te maken. Schrijf de mannen niet af na wat er voor de rustdag gebeurde. Toen Contador de berg op danste, werd hij alleen maar gevolgd door Andy. Heeft de rustdag de man extra motivatie gegeven? In lanaken ging Andy, tijdens de rustdagen, met zijn vrienden vissen in Tournebriede en was hij de rust zelve. In Luik Bastenaken Luik reed hij toen de laatste 17 km alleen en overwon. We blijven hem op de voet volgen.
Tags:frank,andyschleck,frankschleck
18-07-2009
Klaverblauwtje of Gellikblauwtje...
Ik ben al een poos bezig om een klaverblauwtje vast te leggenen meen dat ik er nu een te pakken heb. Toen ik thuis ging determineren miste ik een streepje op de ondervleugel.Is het er nu een of niet. Ik zal hem door een deskundige moeten laten determineren. In afwachting heet hij dan maar Gellikblauwtje
Tags:klaverblauwtje,gellik,blauwtjes,
10-07-2009
Kleine Tjalk of boeierschuit tijdens Havendagen
Afgelopen weekend voeren er heel wat boten op de Zuidwillemsvaart. Oude schuiten, jachten en boten die ooit voor de duw- en trekvaart ingestaan hebben. Het oudste vaartuig dat we te zien kregen was een Boeierschuit (kleine Tjalk) die de naam Ziet op u Zelve draagt. Het zeilschip draagt eveneens het jaartal 1884 en heeft als eigenaar de familie Honsia-Vermeiren die het in 1996 aangekocht heeft.
Het zeilschip werd gevaren door de schipper en de knecht die enkel de beschikking hadden van het kleine vooronder. De rest van de schuit werd benut als laadruimte (op het achteronder na dat diende als opslag van gereedschap en touw).
De Laadruimte was afgedekt met een Friesche Luikenkap. Aan de zijkanten zijn de zijzwaarden te zien die het afdrijven tijdens het zeilen moesten beperken
Het van oorsprong Nederlandse schip, heeft meerdere eigenaren gehad die het inzetten voor beurtvaart,. Het vervoerde riet en biezen in de Bieschbos (Nl) en op het Haringvliet (voormalige zeearm van de Noordzee die gedicht is i.v.m. de Deltawerken).
Ook voer het in Nederland en Belgie met gedroogde bies, aardappelen en bieten.
In 1923 werd er een motor ingebouwd waardoor het niet meer afhankelijk was van de wind, mankracht of paarden vanaf de wal. Tot 1969 heeft het schip vracht vervoerd, daarna zou het in de sloop gaan. Gelukkig is het in 1972 gered van de sloop, onderging het een renovatie en werd het weer onder zeil gebracht. Omdat bleek dat het te klein was voor Chartervaart ging het schip weer aan de kant. Tussen 1990 en 1996 werd het als woonboot gebruikt door de fam Van Reede die het interieur aanpaste voor permanente bewoning. In 1996 kwam het in handen van e huidige eigenaar die het schip restaureert zoals het er in 1910 uitgezien heeft. Sedert 2000 staat het schip in Nederland geklasseerd als Varend Monument. De huidige thuishaven van het zeilschip is Mechelen.
Komend weekend ligt het schip in het Bassin van Maastricht, naast een groot aantal oudjes en nieuwe jachten te pronken tijdens de havendagen. Op de foto´s de tocht van Oud Rekem via Smeermaas naar Maastricht. voor een fotoverslag van het Bassin Maastricht tijdens de havenfeesten klik in de rechterkolom bovenaan op foto´s nol,
Voor ons lieve hangbuikzwijntje Lulu hoeft die hittegolf niet. ons kleinvee houdt zich op in de schaduw.
Guy, Boelie en de junikever in juli
Even gaan piepen of de Maas al fel gezakt is. Aan de Maas bij de bank zitten Boelie en Guy af te koelen na een hete zomerdag.Er vliegt een raar insect langs het aanwijzingsbordje van de Grensmaas en Euregio/fietsroete. De mannen zeiden nog dat het net was alsof het insect aan een touwtje hing gelijk een marionet. Omdat ik overal en altijd mijn fototoestel bij heb ging ik aan de achterkant van het bordje kijken waar het insect gebleven was. Op dat moment vloog het naar boven om te belanden op eenzelfde insect dat boven op het bordje zat. Zij bedreven de liefdesdaad op een hellend vlak. Het bleken twee junikevers te zijn. even later kwam er nog een koppel om te voldoen aan hun voortplantingsdrang. De junikever is een schemeringsdier en leeft, in het larvestadium, twee jaar onder de grond als engerling. Als hij verpopt, na twee jaar grondwerk, heeft de kever maar een taak, voortplanten! De engerling leeft in de grond van grasperken waar hij van de wortels eet. Als de engerlingen in je grasperkje zitten kan je het vergeten: Als je het ziet is het te laat, jouw gazonnetje is dan naar de haaien.. Naast de junikever bestaat ook nog de mei/ en de julikever.
Tags:engerling,junikever,julikever,meikever
27-06-2009
Kesselt dorp in de kijker 2009
Het was voor de organisatoren de dag waarop hun hersenspinsels ten uitvoer werden gebracht. maanden lange voorbereiding ging ten uitvoer gebracht worden. We kunnen zeggen dat ze gelukt zijn in de opzet. Straatanimatie doet het altijd goed bij de mensen die door de straten slenterend de plaatsen opzochten voor een act. Jonglerende artiesten rond een stelling of de man in het wit die tot leven kwam in de armen van een artiest als schilder die samen met de kids de toesschouwers vermaakte. Het begon met de openluchtmis om vervolgens na de middag te beginnen met de act van de marionet en de schone met Steven Roox als marione. daarna al de straatacts en de afsluiting met het orkest Friends en vuurwerk. Kesselt is geslaagd in zijn opzet en heeft de mensen vermaakt.
Tags:kesselt,kesselt2009.straatartiesten
13-06-2009
Sprookje van het jaar opgevoerd door leerlingen van academie woord en kunst
Geweldig genoten van de opvoering van ´het sprookje van het jaar´, door de leerlingen van de academie Woord en Kunst. Het was een voltreffer. Vanaf Pasen hebben de leerlingen gerepeteerd voor deze opvoering, waarin meerdere sprookjes met elkaar verweven waren, Omdat er meer dan 500 ouders en bekenden van de sterren hadden ingeschreven voor deze musical, is men uitgeweken naar het CCL waar twee opvoeringen waren met dezelfde spelers in de leeftijd van 8 tot 12 jaar, een om 17.oo en een om 19.oo uur. Op het eind toen het roze varkentje het sprookje uitgeblazen had volgde er een staande ovatie. Voor meer foto´s klik op fotonol in de rechter kolom bovenaan.