Titel: borax (boorzuur) Reactie: <P>Beste,<BR>ik weet niet of dit op je website past ? Ik weet wel dat Borax mij heel erg geholpen heeft. Ik heb al jaren last van aften en heb al alle middeltjes uitgeprobeerd. Eindelijk heb ik een wondermiddel gevonden dat zowel genezend als preventief helpt. Borax korrels 30K Zelf heb ik er geen idee van wat Borax juist is, maar er werd mij gezegd dat het homeopathisch is....? alleszins een aanrader tegen aften en het zou ook de weerstand verhogen groetjes Tabitha
Borax (ook natriumboraat of boorzure soda) is een natrium-zout van boorzuur. De scheikundige formule is Na2B4O7.10(H2O), uitgesproken als natrium tetraboraat decahydraat. De naam borax is afkomstig van de Armeense (buraq) of Perzische (burah) naam voor het gelijknamige mineraal borax, dat reeds in de Oudheid bekend was en onder andere gebruikt werd bij de productie van glas. Ook de naam boor voor het voornaamste element van borax is daarvan afgeleid. Tegenwoordig is het mineraal borax (Na2B4O5(OH) 4.8(H2O)) de voornaamste bron van borax. Eerder werden daarvoor vooral de mineralen colemaniet (Ca2B6O11.5(H2O)), kerniet (Na2B4O6(OH)2.3(H2O)), en tincalconiet (Na2B4O5(OH) .3(H2O)) ontgonnen.
Borax is slecht oplosbaar in koud water, maar goed in warm water. Na verdamping van een borax-oplossing ontstaat er een glasachtige laag die, bij toepassing op metaaloppervlakken, sterke oxidatie voorkomt en het uitvloeien van metaal bevordert. Vandaar het gebruik van borax als flux bij het solderen. Giftigheid Borax en boorzuur zijn giftig voor het zenuwstelsel, de nieren en de lever van de mens. Zij kunnen worden opgenomen via beschadigde huid. Ook bij gewoon huidcontact kunnen overgevoeligheidsreacties optreden. Mogelijk is borax en boorzuur reprotoxisch en zou het de vruchtbaarheid en het ongeboren kind kunnen schaden. Dit blijkt uit aanbevelingen die het Europese parlement heeft gekregen van een technische commissie die aanbevelingen geeft over classificeren en etiketteren van chemicaliën. Toepassingen
Borax wordt ook in zeep toegepast Bestrijdingsmiddelen tegen houtworm op basis van borax en boorzuur worden alleen toegepast door professionele bestrijders vanwege de giftigheid. Vanwege die (matige) giftigheid wordt borax ook gebruikt als desinfecteermiddel. Zout zijnde wordt borax echter ook bij het organisch tuinieren gebruikt ter bestrijding van slakken (zouten tasten de slijmvliezen van slakken aan). In een oplossing van 70 gram borax per emmer water (10 liter) verbrandt borax de wortels van de planten niet, in tegenstelling tot keukenzout, en is het onschadelijk voor mensen en andere dieren. Daarbij moet wel vermeld worden dat borax zich ophoopt in de grond en alleen door uitspoelen verwijderd wordt. Daarom wordt het best niet meer dan eens per jaar gebruikt, aangezien borax bij hogere concentraties wel giftig is voor planten, zoals alle sporenelementen.
ik wil hier alleen maar duidelijk maken dat Borax in homeopathische samenstelling goed kan zijn in de geneeskunde!
Maar niet een thee maken van Borax poeder of korrels wat tenslotte giftig is voor mens en dier
Homeopathische middelen Er zijn dus meerdere homeopathische middelen die kunnen passen bij iemand die lijdt aan een stoornis uit het autistisch spectrum. Een middel dat er uitspringt, is Mercurius. Mercurius is kwik en een groot deel van de kennis die homeopaten over de toepassing van het middel hebben vergaard, stamt af van wat bekend is van het vergiftigingsbeeld van kwik. Dit blijkt grote overeenkomsten te vertonen met de eerder genoemde symptomen uit het autistisch spectrum. Hierbij is een opvallend feit, dat kwik een onderdeel vormt van heel veel vaccinaties waar kinderen aan blootgesteld worden. Kwik komt namelijk voor in thimerasol en dat zit in bijna alle vaccinaties die, o.a. aan kinderen, worden gegeven. Deze gegevens zijn zo zorgwekkend, dat er in de politiek stemmen zijn opgegaan om thimerasol uit de vaccins te laten. Andere middelen die veel bij autisme gebruikt worden zijn helium, phosphorus, borax, bromium en natuurlijk de middelen die de vaccinaties ontstoren. Naast deze homeopathische middelen kunnen er ook supplementen worden gebruikt die er voor zorgen dat de darmen ontdaan worden van teveel gisten.
Borax 30 Kwanneer de aften branden en het slijmvlies erg gevoelig is. Als ze op de onderlip voorkomen, beletten ze de baby te zuigen Borax D3 werkt in het bijzonder bij angst voor plotselinge, harde geluiden, zoals vuurwerk. Dosering Algemene doseringsregel kinderen tot 15 kg lichaamsgewicht: 3-4 maal daags 10 dr.
Kort en bondig uitgelegd; Borax in homeopathische samenstelling helpt voornamelijk voor Aften
Titel: vraagje Reactie: Ik heb de laatste tijd een lusteloos gevoel, het is niet alleen door de seizoenen , ik heb ook grote problemen ! Weet je niet en natuurlijk middel om me beter te voelen ??
Bional, Magnesium + Calcium 40 capsules Magnesium en calcium zijn natuurlijke rustgevers. Tevens ondersteunen ze het goed blijven functioneren van de spieren, waaronder het hart. Magnesium is van belang bij vele processen in het lichaam. Eiwitrijke dieetkuren, menstruatie en overgang, stresssituaties, alcoholgebruik en sportbeoefening kunnen de behoefte aan magnesium doen toenemen. Extra aanvulling kan dan aanbevolen zijn.
Optimax, Super Rhodiola complex 60 tabletten Optimax Super Rhodiola complex bevat onder andere een gestandaardiseerd extract van de wortel van Rhodiola rosea ofwel Russische Rhodiola. De stoffen uit de wortel van deze plant helpen het lichaam ondersteunen bij stresssituaties en geven nieuwe energie bij vermoeidheid en een lusteloos gevoel. Super Rhodiola complex bevat bovendien een uitgebreid complex aan vitamines, mineralen en kruiden.
· voor een optimale handhaving van de vitaliteit, ondanks het ouder worden · ter aanvulling van antioxidanten voor bescherming tegen vrije radicalen · ter bescherming van gezonde cellen en weefsels · ter bescherming tegen ouderdomsverschijnselen · ter verbetering van de conditie van het tandvlees · voor een gunstige invloed op hart en bloedvaten · voor het behoud van een gezonde bloeddruk · voor een goede bloedcirculatie · voor een verantwoord cholesterolgehalte · bij zwakke zenuwen · bij innerlijke onrust · ter activering van het afweersysteem · bij vermoeidheid en een lusteloos gevoel · bij een tekort aan vitamines in de voeding · bij aansterken na ziekte
Sint-Janskruid-(Hypericum perforatum)
Passiebloem-(Passiflora incarnata)
Ginseng-(Panax ginseng)
Echte valeriaan-(Valeriana officinalis)
IJzerhard-(Verbena officinalis)
Salie-(Salvia officinalis) heeft ook een versterkende werking op ons zenuwstelsel en is daarom ook het perfect antistress middel.
WEEGBREE - PLANTAGO LANCEOLATA :
Dit kruid is een niet te onderschatten voorjaarsreiniger. Smalle weegbree werkt als een antibioticum en zuivert het bloed.Het ruimt het slijm in ons lichaam op. BERK Berkensap Berkenthee Berkenthee is één van de beste vochtafdrijvers. Dat zal je na enkele kopjes van die thee wel zelf merken aan je toiletbezoek. De berk verwijdert potentieel schadelijke chloorverbindingen en urinezuren die later voor reuma en jicht kunnen zorgen. Berkenthee zuivert het bloed en doet zweten, waardoor we telkens wat afval kwijtraken. De kilootjes varen er na een tijd wel bij. Je mag niet overdrijven.Als je er te veel van drinkt, verlies je te veel vocht en kunnen er te veel belangrijke mineralen mee verloren gaan. Mijn grootmoeder maakte in ieder geval berkenthee tegen reuma, waterzucht, te hoge cholesterol en depressies.
Naam: De Pauw Titel: Daslook (tinctuur, thee??° Reactie: Ik zou graag zelf tinctuur of thee of iets dergelijks maken van allium ursinum (daslook), omdat de periode om daslook vers te gebruiken vrij kort is.<BR>Kan u mij advies geven?<BR>Alvast bedankt.<BR>
Daslook - leliefamilie (Allium ursinum L. - Liliaceae) In vochtige loofbossen op kalkhoudende grond in Zuid-Limburg en gekweekt. overblijvende plant van 20 cm hoog; uit de witgele bollen ontspringen lang stelige elliptische bladeren en een bloemstengel van 20-25 cm lang. De witte stervormige bloemen met 6 bloemblaadjes vormen een scherm vorminge bloeiwijze die in mei/juni verschijnt. De plant verspreidt een sterke knoflookgeur. Daslook heeft eeuwenlang in de schaduw gestaan van zijn beroemde 'broer', het knoflook (Allium sativum L.) dat al sinds mensenheugenis als specerij en geneeskrachtige plant wordt gebruikt. Dat wil echter niet zeggen dat daslook niet de moeite waard is. Juist in ons vochtige gematigde klimaat voelt daslook zich beter thuis dan knoflook. Wat weerhoudt ons om op een schaduwrijke plek in de tuin enkele bolletjes te planten om in de vroege zomer van de geneeskracht van de plant te profiteren? Daslook prefereert een vochtige, beschaduwde en beschutte standplaats. De bollen zijn in de handel te koop. Op de juiste plaats, met jaarlijks een kalkbemesting, zullen zij zich snel vermeerderen. De werking van daslook is nagenoeg gelijk aan die van knoflook. Dat betekent dat mensen met verhoogde bloeddruk en verharding van de slagaderwand (arteriosclerose) hun voordeel kunnen doen met deze plant. Daslook bevordert ook de spijsvertering, zodat ze bij opgeblazen gevoel verlichting kan geven. Tenslotte dient daslook ook nog als keukenkruid, in de eerste plaats in soepen en salades. Kaas en kwark krijgen met daslook een specifieke, pikante smaak.
Daslook-Aftreksel : Gebruik 1 theelepel gedroogd kruid (of 2 theelepels fijngehakt vers kruid) op 1 kopje water. Gebruik een pot die kan afgesloten worden. Een kleine theepot met een ingebouwde zeef is ideaal. Theezakjes kan men gebruiken als het alleen om het theedrinken gaat, maar als de kruiden om medische redenen worden gebruikt, dan zijn verse, losse kruiden beter. Dosering : 3 kopjes per dag bij langdurig gebruik. Tot 6 kopjes per dag bij een acute ziekte als griep. Kruiden zijn ingewikkelde geneesmiddelen : neem de tijd om ze op u in te laten werken. Laat de stoom uw hoofd helder maken, merk het effect in uw maag en verder het algemene gevoel in het lichaam op in de eerste 10 minuten nadat u de thee hebt gedronken. Een extract /infusie / thee maken: Ideaal voor wortels, harsen en zaden (vb. paardebloemwortel en wilgenhars) Gebruik een glazen, aardewerken of geëmailleerde pan. Dek hem af en laat de kruiden 10 minuten trekken. De thee zeven terwijl hij nog heet is.
Daslookwijn-Tonicum: bij hoge bloeddruk en arteriosclerose. Doe in een fles met een wijde hals, die met een kurk afgesloten kan worden, 100 gram fijngesneden daslook. Voeg er rode Spaanse wijn aan toe tot alle planten zich onder het vloeistofniveau bevinden. Na 14 dagen afgieten, filteren en 1-2 maal per dag een likeurglaasje nemen. Daslook-siroop : Een siroop wordt van een extract gemaakt. Maak eerst uw extract en laat het dan langzaam, boven een laag vuurtje, tot een achtste van zijn volume inkoken. Meet het af. Voeg 500 ml suiker toe aan elke 500 ml vloeistof. Zet het mengsel op een laag vuur en roer tot de suiker is opgelost. Bewaar de siroop in gesteriliseerde flessen op een koele plaats. Een siroop blijft een paar maanden goed. Dosering : 3 tot 6 maal per dag 1 dessertlepel. Voor kinderen : halve doseringen voor kinderen boven de 7 jaar en een kwart dosering voor kinderen tussen de 5 en 7 jaar. Gebruik voor hele jonge kinderen slecht een theelepel of de instructies van uw fysiotherapeut op. Daslook-olie: Oliën zijn geschikt voor massage, het inwrijven van de borst enz. Neem een kleine pot van aardewerk of roestvrij staal met een goed sluitend deksel en een flinke pan waar de pot heel royaal in kan staan. Hak genoeg verse kruiden om de pot tweemaal mee te vullen. Doe de helft van de kruiden in de pot en giet er zoveel olijfolie of zonnebloemolie op dat de kruiden bedekt zijn. Doe het deksel erop en zet de pot in de pan. Giet zoveel water in de pan dat het halverwege de pot komt (au bain-marie dus). Zet de pan op het fornuis en het water aan de kook. Laat het mengsel 2 uur sudderen. Pas op dat de kruiden niet droog koken. Laat het afkoelen. Zeef de olie en hou ze apart. Doe de rest van de kruiden in de pot, olie erop en herhaal de procedure.. Deze methode geeft een dubbel geconcentreerde olie die een paar maand goed blijft. Door de kruiden in hete olie te trekken, krijgen de essentiële oliën de kans om vrij te komen. Daslook-thee: Bij opgeblazen gevoel, verhoogde bloeddruk: Eén theelepel gesneden daslook op 1 kopje water of 15 gram op een kwart liter water. Neem 4-6 kopjes per dag. Daslook-tinctuur: Bij verhoogde bloeddruk en arteriosclerose (in overleg met arts). Tincturen;Ze bevatten naast water ook alcohol om de ingrediënten uit de kruiden te halen die anders niet vrij zouden komen. De alcohol kan eventueel door glycerine of azijn vervangen worden.
Voeg aan 70 gram gesneden bloeiende daslook 0,7 liter goede brandewijn of (verdunde) alcohol toe, doe ze in een glazen kom of pot en sluit de pot goed af. Zet de pot op een warme, donkere plaats en laat hem daar veertien dagen trekken, schud de pot elke 2 of 3 dagen om en dan filteren in een schone pot. . Drie keer per dag 10-20 druppels in een glas water. er is ook een gezegde die zegt: eet in maart prei, en daslook in mei, dan maak ik het hele jaar geen dokter blij. (bij wijze van spreken natuurlijk).
Nog een recept van;Daslook-Tinctuur: Overgiet 50 gram fijngesneden Daslook met ¼ liter graanjenever van 38 tot 40 graden. Laat twee weken trekken. Zeef het kruid eruit en bewaar de tinctuur in donkere flesjes. Daslook-sap Bij verhoogde bloeddruk en arteriosclerose: (in overleg met arts). Pers de verse gesneden plant uit en filtreer het sap. Elke dag 1-2 theelepeltjes innemen. Daslook-zalf: Deze kan je van de getrokken olie maken door wat bijenwas toe te voegen aan 2 theelepels (10ml) getrokken olie. Rasp de bijenwas en laat het op een zacht vuurtje in de olie smelten. Giet de zalf daarna meteen in kleine potjes.
Nog een gemakkelijke manier om Daslook-zalf te maken
Kruidenzalf kun je op een eenvoudige wijze zelf maken. Voorwaarde is wel dat je het juiste kruid gebruikt. Als je niet zeker weet of het de juiste plant is die je wilt plukken raadpleeg dan een deskundige.
De makkelijkste zalf om zelf te maken is een zalf op vaselinebasis, hierbij dan ook het "recept".
In tegenstelling tot zalf of crème die je in de winkel koopt zitten hier geen vreemde stoffen in. Vaseline staat bekend om zijn neutrale geen reactie uitlokkende werking. Mogelijk dat je allergisch bent voor de gebruikte plant, maar dat is een heel ander verhaal.
Verzamel de verse kruiden die je nodig hebt (zorg dat ze droog zijn - geen dauw of neerslag meer op).
Doe wat vaseline in een pan en verwarm deze au-bain-marie;
Als de vaseline gesmolten is doe je er de kruiden delen in. Als je wortels gebruikt dan deze eerst schoonborstelen, goed afdrogen en in kleine stukjes snijden;
Laat het geheel 12 uur (of 3 keer 4 uur) zachtjes trekken zonderdeksel;
Zeef de vloeibare vaseline door een dunne doek of een papieren theefilter.
Laat de vaseline afkoelen en roer er iets koudgeperste zonnebloem of amandelolie door tot je de juiste dikte hebt.
Schep de zalf in schone potjes, ze is 2- 3 jaar houdbaar
Daslook-Crème
Ben je meer op zoek naar een crème, dan moet je gaan werken met emulgatoren. Dit omdat het niet natuurlijk is dat water en olie zich mengen. Vergelijk het maar met mayonaise maken. Je neemt olie en azijn, soms wat water en gebruikt een eidooier als emulgator. Diegenen die wel eens mayonaise gemaakt hebben weten dat het een vrij secuur werkje is. Iets te veel olie of azijn en de zaak raakt in de schift. Een crème is, vanwege het water en diens aantrekkingskracht op bacteriën veel minder lang houdbaar dan een zalf op vetbasis. Meestal voegt men dan conserveringsmiddelen toe. Hoe meer toevoegingen hoe meer kans op irritatie maar dat moge duidelijk zijn.
Er bestaan veel verschillende recepten voor het maken van een crème. Wil je een normaal crème recept 'ombouwen' tot een kruiden crème kun je twee kanten op. 1) je vervangt de oliecomponent door vette Kruiden-Olie. Deze olie is ook verkrijgbaar bij reform en natuurvoedingszaken. 2) je vervangt de watercomponent door een sterke Kruiden-thee. Let op dat je wel even de kook erover laat gaan vanwege de conservering. Uiteraard kun je ook essentiële olie toevoegen of kruiden tinctuur. Best leuk om daar eens mee te experimenteren. (Maar toch oppassen hoor, dat je niet te veel kruiden of EO. gebruikt in de crème voor verbranding van de huid!)
Daslook-kompres maken: Kompressen kun je maken door een doek in een afkooksel te dompelen. Ze worden direct op de huid aangebracht. Bij de bereiding van een kompres gebruikt men de vloeistof van het kruidenmengsel in plaats van het kruid. Gebruik een koel kompres bij warme ontstekingen en een warm middel om verrekkingen en pijn in koude, pijnlijke streken te verlichten.
Waar haal je isoflavonen uit als je een intolerantie hebt voor soja ?
Titel: Mevr. Reactie: Waar haal je isoflavonen uit als je een intolerantie hebt voor soja ?
Bronnen van isoflavonen
Er zijn verschillende natuurlijke bronnen van isoflavonen maar de belangrijkste zijn soja en rode klaver.
Rode Klaver:
Rode klaver is een vaste plant met een samengesteld blad (drie blaadjes) en roze tot rode bloemen. De plant is geurig en er wordt soms door kinderen op gezogen voor de smaak van de nectar. De rode klaver is een lid van de peulvruchtfamilie (vlinderbloemigen) en wordt wereldwijd gebruikt als voeder voor vee, koeien, paarden en schapen. De bladeren en de jonge scheuten zijn een goede bron van proteïnes. Aan de rode klaver worden ook geneeskrachtige eigenschappen toegeschreven die van belang zijn voor de mens. Het gunstige effect van rode klaver is mede te danken aan de isoflavonen die er worden in aangetroffen. Deze isoflavonen zijn gelijkaardig aan die van soja. De isoflavonen van rode klaver zullen eveneens de symptomen van de menopauze verminderen. Ze helpen ook om de botdensiteit van vrouwen in de menopauze en preimenopauze te behouden. Het is echter nog niet aangetoond dat de isoflavonen van rode klaver een gunstig effect hebben op het cholesterolgehalte. Dit is mogelijk te wijten aan het feit dat in soja ook nog andere werkzame bestanddelen zitten.
Sojabonen:
Isoflavonen zijn in vrij grote hoeveelheden aanwezig in sojabonen. De sojaboon kan worden verwerkt tot een hele reeks van producten. Het bekendste daarvan is sojamelk, een veganistisch alternatief voor koemelk. Andere sojaproducten zijn tofu, miso, tempeh, sojasaus en sojaspruiten. Verder worden sojaderivaten in heel wat voedingsproducten verwerkt, vooral in vleesvervangers. De gehele sojabonen bevatten ongeveer 200 mg isoflavonen per 100g. De sojabonen bevatten drie types van isoflavonen in vier chemische structuren.
De beste bron van isoflavonen zijn sojaproducten, vooral geroosterde sojanoten. Er bestaan grote verschillen in het gehalte aan isoflavonen in soja, al naar gelang de teelomstandigheden. Sojaproducten als tempé, tofoe, miso, ketjap en sojamelk zijn stuk voor stuk uitstekende bronnen van isoflavonen. Daarnaast zijn ze rijk aan andere waardevolle stoffen, waaronder eiwitten en andere fotochemicaliën. Isoflavonen zijn vrij stabiel en gaan doorgaans niet verloren bij het koken.
Isoflavonen supplementen:
Er zijn heel wat isoflavonen supplementen op de markt. Het grootste deel van deze supplementen bevatten isoflavonen die worden gehaald uit sojabonen of rode klaver. Zij kunnen daarom als natuurlijke producten worden beschouwd.
Het staat echter niet vast of deze isoflavonenpreparaten dezelfde heilzame werking bezitten als isoflavonen uit voedsel. Bovendien bestaat het risico dat ze de celgroei stimuleren en dus een averechts effect hebben. Als u besluit tot het gebruik van een isoflavonensupplement, lees dan de instructies op de verpakking altijd aandachtig door en neem niet meer dan de aanbevolen hoeveelheid. Vraag bij twijfel de arts of apotheek om advies.
Sommige supplementen en geneesmiddelen bevatten een synthetische vorm van isoflavonen, namelijk ipriflavone. Ipriflavone heeft een positief effect op de botdensiteit. Ipriflavone wordt niet gebruikt voor andere symptomen van de menopauze en er zijn ook geen aanwijzingen ipriflavone aanleiding zou kan geven tot met oestrogeen afhankelijke kankers.
Er bestaan grote verschillen in het gehalte aan isoflavonen in soja, al naar gelang de teelomstandigheden. Sojaproducten als tempé, tofoe, miso, ketjap en sojamelk zijn stuk voor stuk uitstekende bronnen van isoflavonen. Daarnaast zijn ze rijk aan andere waardevolle stoffen, waaronder eiwitten en andere fotochemicaliën. Isoflavonen zijn vrij stabiel en gaan doorgaans niet verloren bij het koken.
Lijnzaadolie: belangrijke bron van onverzadigde vetzuren
Titel: lijnzaadolie Reactie: wat WEET U TE VERTELLEN OVER DE HULP VAN LIJNZAADOLIE BIJ PSYCHISCHE KLACHTEN..
Lijnzaadolie: belangrijke bron van onverzadigde vetzuren
Lijnzaadolie wordt verkregen uit de zaden van het belangrijke productiegewas vlas (Linum usitatissimum). Het is de rijkste bron van zogenoemde OMEGA-3 vetzuren (waaronder alfalinoleenzuur) en het is de beste therapeutische olie voor mensen met een tekort hieraan.
Ook prima als basisolie te gebruiken. Lijnzaadolie is een zeer gunstig gebalanceerde bron van meervoudig onverzadigde vetzuren (omega-3, omega-6 en omega-9 vetzuren). Deze vetzuren zijn noodzakelijk voor een aantal zeer belangrijke gezondheidsprocessen. Gebrek aan meervoudig onverzadigde vetzuren wordt wel beschouwd als het grootste voedingstekort in de welvaartslanden. Een langdurig tekort aan essentiële vetzuren kan leiden tot vele klachten, zoals een verhoogd cholesterolgehalte, vaatvernauwing en ontstekingen. De praktijk wijst uit dat een grote groep mensen ook daadwerkelijk hieraan lijdt.
Veel voedingsdeskundigen menen dan ook dat het tekort aan meervoudig onverzadigde vetzuren het grootste voedingstekort is in de welvaartslanden.
Vaak wordt lijnzaadolie als koudgeperste olie in een fles verkocht. Onverzadigde olie is echter zeer gevoelig voor licht, lucht en warmte. Al deze factoren maken de olie ranzig, waardoor deze van een gezond product in een schadelijk product verandert!
Zelfs als de verse lijnzaadolie met de grootste zorg werd gebotteld en koel werd bewaard, zal de olie in de fles toch geleidelijk oxideren.
Bescherming tegen oxidatie
Als de lijnzaadolie is verwerkt in een capsule en vervolgens in een flacon, is deze praktisch onbereikbaar voor licht. Indien voorts opslag in een koele omgeving plaatsvindt, zal de achteruitgang van de olie alleen worden veroorzaakt door zuurstof.
De zuurstofopname vanuit een capsule gaat echter vrij langzaam, en bovendien kan een toegevoegde anti-oxidant deze oxidatie nog aanzienlijk remmen. Resultaat van dit alles: lijnzaadolie in capsules is superieur aan die in flessen.
De uit vlaszaad gewonnen olie is rijk aan alfa-linoleenzuur, een essentieel omega-3 vetzuur, dat onmisbaar is voor de gezondheid. Essentiële vetzuren worden in het hele lichaam gebruikt ter bescherming van de celmembranen en ze spelen vooral een belangrijke rol bij de groei en ontwikkeling van het centrale zenuwstelsel (de hersenen en het ruggenmerg). Ze worden ook als bron van energie gebruikt en maken deel uit van de verbindingen die de bloeddruk, de bloedstolling, de immuunreacties en de vetafbraak reguleren. Lijnzaadolie zou gunstig werken bij een aantal ziekten, waaronder
hartaandoeningen: het gebruik van lijnzaadolie wordt aanbevolen ter voorkoming van hartaandoeningen en kan daarbij als (minder sterk ruikende) vervanging van visolie dienen. Er zijn enkele aanwijzingen dat lijnzaadolie zowel de cholesterolspiegel en de bloeddruk kan verlagen als het ontstaan van atherosclerose kan tegengaan, waardoor de kans op angina pectoris afneemt
auto-immuunziekten: bij artritis, jicht of multiple sclerose kan lijnzaadolie misschien voorkomen dat het afweersysteem gezond weefsel aanvalt
huidaandoeningen: de essentiële vetzuren in lijnzaadolie hebben wellicht een heilzaam effect op de huid. Lijnzaadolie wordt soms gebruikt om de symptomen van acne, eczeem, psoriasis en rosacea te verlichten.
Omega 3 vetzuren zijn van essentieel belang voor de ontwikkeling en werking van de hersenen.
ze spelen vooral een belangrijke rol bij de groei en ontwikkeling van het centrale zenuwstelsel en het ruggenmerg.
Ze worden ook als bron van energie gebruikt en maken deel uit van de verbindingen die de bloeddruk, de bloedstolling, de immuunreacties en de vetafbraak reguleren.
werkt ook goed in op de darmen en is volgens mij ook een DARMOLIE.
LIJNZAAD zelf verbeterd de werking van de darmen.
Van lijnzaad kunnen we ook capsules maken, om van steenpuisten te genezen.
LIJNZAADOLIE Als pijnstiller bij brandwonden, gebruiken we twee delen LIJNZAADOLIE en één deel AMANDELOLIE .
Er zijn enkele aanwijzingen dat lijnzaadolie zowel de cholesterolspiegel en de bloeddruk kan verlagen als het ontstaan van atherosclerose kan tegengaan, waardoor de kans op angina pectoris afneemt
auto-immuunziekten: bij artritis, jicht of multiple sclerose kan lijnzaadolie misschien voorkomen dat het afweersysteem gezond weefsel aanvalt
Huidaandoeningen: de essentiële vetzuren in lijnzaadolie hebben wellicht een heilzaam effect op de huid. Lijnzaadolie wordt soms gebruikt om de symptomen van acne, eczeem, psoriasis en rosacea te verlichten.
zo wat denk je weet je zo een beetje waarvoor hat allemaal voor kan dienen!? Hoepelijk ben ik u van dienst kunnen zijn
Reactie: Hallo, Ik ga van mijn lang verhaal het kort maken. Ik heb sinds mijn 15 de scoliose als kind had ik geen last van pijnen wel medisch begeleid . rond mijn 30 ste begonnen er pijnen op te treden tot ik in 97 geopereerd werd. Ging goed vooruit tot in 2000 met te vallen ging het weer bergaf tot gevolg. Het nemen van medicamenten gaf geen resultaat daar ik sowieso al jaren geen medicatie meer nam. Gewoonweg leren mee leven zeggen de dokters. tot op heden doe ik dat ook , maar met zekere ups en downs. Ik mag s'morgens goed van start gaan maar na even wat te doen heb ik het zitten van de pijn . Ik ben 44j. nog een jonge vrouw maar soms voel ik me al een vrouw van rond de 60 al lopend met een stok. De moed opgeven doe ik niet ik ben al blij dat ik sterk van karakter ben (soms moet ik het wel bekopen ) is er soms een middel dat mij kan helpen gewoonweg om de pijn te doen verminderen. Groetjes Ingrid
Oregano of wilde marjolein (Oreganum vulgare) Oregano is in oorsprong een medicinaal kruid dat bij Grieken en Romeinen in hoog aanzien stond, vooral om zijn ontsmettende en pijnstillende werking. Als thee kan men het gebruiken om verkoudheden te verlichten. Bij maag - en darmklachten biedt Oregano ook verlichting.
Uitwendig kan het gebruikt worden om wonden te helen .
In de aromatherapie wordt de olie, gewonnen uit het kruid, aangewend om zenuw - en spierpijnen te onderdrukken, maar ook hier waardeert men de antiseptische werking bij allerlei virale en bacteriologische infecties.
Oregano verlicht hoofdpijn en helpt ook bij menstruatiepijnen.
Hier volgen enkele toepassingen van de etherische olie van Oregano.
Bij spierpijn. 4 druppels Oregano, groene leem en maak er een papje van . Bedek met dit mengsel de pijnlijke plaatsen en laat dit 15 tot 20 minuten inwerken.
Bij spierreuma, artritis (1). Een beetje melk, room of een lepeltje honing; mengen met 14 druppels Oregano. Dit toevoegen aan een warm bad en 15 tot 20 minuten baden.
Bij spierpijn, artritis (2). 50 ml St. Janskruid-olie mengen met 20 druppels Oregano. Met dit mengsel naar behoefte dagelijks de pijnlijke plaatsen masseren.
Bij zenuwpijnen (neuralgieën), gordelroos. 50 ml Amandel olie mengen met 12 druppels Oregano en hiermee naar behoefte dagelijks insmeren.
DUIVELSKLAUW: is een natuurlijke pijnstiller en ontstekingsremmer, die met name is te gebruiken bij bot- en gewrichtsproblemen, zoals arthrose en osteoporose.
Duivelsklauw dankt zijn werking voornamelijk aan de aanwezigheid van iridoïdglycosiden en bèta-sitosterolen. De pijnstillende en antiseptische werking is vergelijkbaar met corticosteroïden, zoals cortison en fenylbutazon. Het kruid werkt gunstig op de beweeglijkheid van de gewrichten, zoals het heupgewricht. Duivelsklauw heeft bovendien een diuretisch effect, het veroorzaakt leverstimulatie en beïnvloed het lymfestelsel.
Blaaswier: bevat veel jodium; door activering van de schildklierwerking helpt het vetzucht te bestrijden. Men gebruikt blaaswier ook bij reumatiek en pijnlijke gewrichten.
Moerasspirea: Tegen reumatiek en reumatische pijnen
Salie: is een uitstekend versterkend middel voor de spijsvertering en het zenuwstelsel, werkt pijnstillend
Wilgenbast: tegen pijnen door reumatiek, pijnstillende werking, verlaagt koorts, remt ontstekingen Kamillethee: "Baldurs wenkbrauwen" , zoals de Germanen dit kruid noemden, gaan prat op een ontstekingsremmende, desinfecterende, kramp- en pijnstillende, kalmerende en verzachtende reputatie. Etherische Olie; bij gewrichtspijn, spierpijn en zenuwpijn: Rozemarijn:6 tot 12 druppels, 7dr. Lavendel en mengen met 3 eetlepels Noten olie (basis olie) en met dit mengsel 2 maal daags de gewrichten masseren. Niet voor het naar bed gaan.
Tea Tree: etherische olie is ontsmettend, krampstillend, pijnstillend, schimmelwerend, schimmeldodend, stimulerend, zweetuitdrijvend, pusoplossend, bacteriedodend, insectenwerend: voorkomt de vorming van lelijk littekenweefsel. Neutraliseert het gif van de meeste kleine insecten. Tea Tree olie heeft een enigszins verdovende, dus pijnstillende werking,
Tijm; Een eetlepel Noten olie (basis olie) mengen met 25 druppelsTijm en hiermee de pijnlijke plaatsen masseren.
CAJEPUT:wordt al vele eeuwen met succes gebruikt bij de behandeling van spierpijn, gewrichtspijn, jicht, verkrampte spieren, zenuwpijnen. Ook effectief te gebruiken bij o.a. astma, sinusitis, acne, verkoudheid
Kamfer: essentiële olie wordt in de aromatherapie o.a. gebruikt bij; onzuivere huid, jeuk, jeugdpuistjes, kneuzingen, verstuikingen, ontstekingen, hoesten, koude rillingen, reumatische pijnen, spierpijn, artritis, slechte doorbloeding van de benen, schaafwonden, koorts, griep, infecties, opkomende verkoudheid en zenuwpijnen.
bij reumatische klachten, spierpijn, verstuikingen en zenuwpijn; meng 15-20 druppels Kamfer met een eetlepel basis-olie. Masseer met dit mengsel de pijnlijke plekken naar behoefte.
de Schietwilg de grootste en in het wild meest voorkomende soort.
Sommige soorten worden gekweekt, zoals de Bindwilg en de (gele)Treurwilg.
In het verleden maakten heelmeesters veel ophef of de helende werking van de boom, zonder de juiste soort aan te duiden.
Men weet nu, dat Wilgen met smalle bladeren praktisch allemaal dezelfde geneeskrachtige werking hebben.
Het voornaamste bestanddeel, dat door de geneeskunde wordt gebruikt is het salicylzuur. Dat wordt bewerkt gebruikt als geneesmiddel in aspirine.
Wilde yam:De wilde yam heeft geen uitstaans met de zoete aardappel. Het is een inheemse plant die voorkomt in Noord- en Midden-Amerika en daar om haar pijnstillende eigenschappen medicinaal wordt gebruikt. De wortel wordt als gedroogd kruid verkocht, waarvan dan thee gemaakt wordt.
effecten: Ontspant spieren in buik en bekken, Tegen spijsverteringsstoornissen, Verlicht menstruatiekramp, Verlicht pijn van endometriose, Helpt bij premenstrueel syndroom samen met kuisboom, Verlichting bij spier- en gewrichtspijn
Dosering: Drie- of viermaal per dag een halve theelepel tinctuur of twee maal per dag 500 mg wilde yam in capsulevorm, of als tablet of softgel. U kunt ook drie maal per dag de thee drinken. De supplementen of tinctuur altijd met voedsel innemen.
In uiterst grote hoeveelheden kan het misselijkheid en diarree veroorzaken.
Deze kruiden bevatten stoffen die verantwoordelijk zijn voor de ontstekingswerende, pijnstillende en koortswerende werking net als Aspirine - duivelsklauw: Harpagophytum procumbens - wilde kamille: Matricaria chamomilla - zwarte aalbes: Ribes nigrum - witte wilg: Salix alba - populier: Populus nigra - moerasspirea : Spirea ulmaria.
Hallo Tabitha: wat betreft de tandpijn van uw vriend, daar kan ik het volgende voorstellen, sla zijn tanden uit, en het is er mee gedaan!!;-)) allee daar ben ik nog niet zo zeker van! alle gekheid op een stokje, en nu efkes serieus,
ik weet dat tandpijn heel acuut is en daarom neem ik u nu ook voor! ziehier de kruiden die daar voor kan gebruiken:
Tandpijn !; Kruidnagel (Syzygium aromaticum): Met een kruidnageltinctuur op zak kan je de eerste tandpijn hoogstwaarschijnlijk verhelpen. Vergeet echter niet naar de tandarts te gaan. Je kan je tanden niet blijven oplappen met kruidnagel. Kruidnageltinctuur kan je bij de apotheker of in de natuurwinkel krijgen.
Kruidnagel bevat eugenol, een stof die pijnstillend werkt.
kruidnagel De etherische olie van op een stukje zuivere katoen of op een gaasje geneest de tandpijn als het op die plaats wordt gehouden
Kruidnagel(Eugenia caryophyllata):
is de vriend van de mond en het geheugen.
Kruidnagel werkt heel ontsmettend en pijnstillend.
1 druppel op een pijnlijke kies of tand kalmeert bijna direct de tandpijn en ontsmet sterk.
Ontsmettende mondspoeling:4 druppels op een glas water, heel goed doorroeren, 3 maal daags gebruiken.
bij winderigheid en slechte spijsvertering: maag en buik inwrijven met een mengsel van 20 druppels lavendel, 1 druppels kruidnagel, 1 druppels gember en 1 druppels oregano, of een bad hiermee nemen (met dezelfde samenstelling).
kruidnagel niet onverdund op de huid gebruiken - brandt op de huid.
heemstwortel:is zoals de kruidnagel ook een goed kruid om de pijn te verzachten. Echte Kamille: etherische olie of een sterke thee als gorgeldrank en als mondspoeling;
kies en tandpijn, ontstekingsremmend, kalmerend, rustgevend, verzachtend, blaren, zweertjes, zenuwpijn, en steenpuisten,
Bij ontstekingen in de mond of pijnlijke tandgroei bij kinderen Meng 4 druppels E.O. Kamille in een glas gekookt water en gorgel hiermee 1 tot 2 keer per dag. of stip de pijnlijke plaatsen aan met 1 druppel E.O. van Kamille op een wattenstaafje.
Roomse kamille: Kalmerend, ontstekingswerend, pijnstillend (niet specifiek voor tandpijn) en tegen parasieten,
Slaapmutsje - (Eschscholzia californica): Slaapmutsje heeft een milde, verdovende werking, zonder dat de inhoudsstoffen verslavend werken, een goed alternatief voor Valeriaan, en de reguliere verslavende kalmerende middelen. Kan worden gebruikt bij nervositeit, prikkelbaarheid, inslaapproblemen, nachtmerries, angsten, labiliteit, migraine, hoofdpijn door stress, doorslaapproblemen, een goed pijnstillend middel bij zenuwpijnen, koliekpijnen (ook bij galsteenkoliek) en tandpijn. Slaapmutsje is een specifiek middel bij milde vormen van ADHD bij kinderen en andere overactiviteit.
Salie (Salvia officinalis):
Te gebruiken bij onder andere:
verkoudheid/keelpijn
griep
nachtelijke transpiratie
transpiratie
angina (thee als gorgeldrank)
keelontsteking (thee als gorgeldrank)
strottenhoofdontsteking
tandvleesontsteking (thee als mondspoelmiddel)
bloedend tandvlees (spoelen met de thee en kauwen op de verse bladeren)
kies en tandpijn (de kiezen spoelen met sterke thee)
CATMINT: kattekruid- (Cataria Vulgaris),Dit kruid is uit de muntfamilie. Het is een tot 1 meter hoge plant, een rechtopstaande stengel, met gekartelde hart-tot niervormige bladeren en witte of roze bloemetjes. Groeit in het wild in bermen, langs spoorwegen en op dijken in heel Europa. Vroeger was dit kruid, in de Europese geneeskunde, een veel toegepast middel bij verschillende kwalen, zoals tandpijn, menstruatiepijn, rusteloosheid, nervositeit, slapeloosheid, en verkoudheid. PS. neem niet te veel van dit kruid als thee in want anders zal je roze olifantjes zien vliegen!
Een zeer goed kinderkruid, brengt een mild soort rust, verlucht, verjaagt nachtmerries.
Slaapmutsje - Eschscholzia californica Typologie
Een zeer goed kinderkruid, vooral bij hyperactieve kinderen/grote mensen. Het kruid brengt een mild soort rust, verlucht, verjaagt nachtmerries.
Werking
Zenuwstelsel
Slaapmutsje heeft een milde, verdovende werking, zonder dat de inhoudsstoffen verslavend werken, een goed alternatief voor Valeriaan en reguliere kalmerende middelen. Kan worden gebruikt bij nervositeit, prikkelbaarheid, inslaapproblemen, nachtmerries, angsten, labiliteit, migraine, hoofdpijn door stress, doorslaapproblemen, een goed pijnstillend middel bij zenuwpijnen, koliekpijnen (ook bij galsteenkoliek) en tandpijn. Slaapmutsje is een specifiek middel bij milde vormen van ADHD bij kinderen en andere overactiviteit.
Werking
Overige
Goede resultaten bij het voorkomen van maagpijn, darmkrampen en ziekten van de lever.
Gebruik
De bovengrondse delen worden gebruikt voor het maken van Ø (moedertinctuur) en een thee. Plukken tijdens de bloei, en drogen in de schaduw. Slaapmutsje is een zeer veilig te gebruiken kruid.
Eigen ervaring met Slaapmutsje
Kweek de plant in mijn tuin, omdat ik haar zo mooi en vrolijk vind. Verder heb ik bij inslaapproblemen de capsules van Vitelle met het kruid toegepast met zeer goed resultaat, ben dus positief over dit kruid.
Belangrijke bron van vitamine A en C, zwavel, ijzer en natrium. Algemeen versterkend, spijsverteringsbevorderend, sterk bloedzuiverend, voert afvalstoffen af, bevordert de bloedsomloop
Gewoon Duizendblad:
Een blad tegen een wondje of sneetje gedrukt, stelpt het bloeden en desinfecteert de wond. Thee van de bloemen en het blad, zuivert het bloed, helpt tegen verkoudheid en koorts, maag- en darmklachten. Is eetlustopwekkend. Het jonge blad bevordert de spijsvertering en neutraliseert vet. (Gebruik tijdens zwangerschap word afgeraden !)
Goudsbloem:
Rijk aan zwavel. Ontstekingsremmend, wond genezend, huidbacteriedodend, schimmeldodend, bloedzuiverend. Bij spijsverteringsstoornissen, huidklachten, wondjes, lidtekens enz.
Knoflook:
Het is wetenschappelijk bewezen dat mensen die veel knoflook eten veel meer kans maken om langer te leven. Zowel geestelijk als lichamelijk ben je veel vitaler, als je geregeld knoflook op je menu zet. Je voorkomt heel wat beschavingsziekten. Hartkwalen, aderverkalking en hoge bloeddruk komen maar uiterst zelden voor bij (regelmatige) knoflooketers.
Maretak - Viscum album:
In de volksgeneeskunde wordt maretak voor heel wat indicaties aanbevolen: Dr James Duke noemt o.a. abscessen, benauwdheid, astma, kanker, chorea, diarree, duizeligheid, epilepsie, vermoeidheid, jicht, aderverkalking, hoofdpijn, bloeduitstortingen, hoge bloeddruk, hysterie, uitblijven van menstruatie, nervositeit, snelle hartslag... In de antroposofische geneeskunde wordt een preparaat, bereid uit de gefermenteerde plantensappen van de maretak, gebruikt bij kankertherapieëen. Dit product, Iscador® genoemd, stimuleert de werking van het immuunsysteem en bleek bij patiënten met kwaadaardige tumoren waarvan men weet dat het immuunsusteem er een invloed op heeft, in elk geval een zekere verbetering te bewerkstelligen, zonder dat het als een wondermiddel mag worden beschouwd. Iscador wordt over het algemeen ingezet als een adjuverende therapie (dus niet als hoofdbehandeling), en wordt vooral in Duitsland regelmatig toegepast.
Peterselie( Petroselinum crispum)
Wij onderscheiden hier 2 soorten, een heldergroen en een donker blad. De donkere peterselie is sterker van smaak. Te gebruiken bij bijna alle gerechten!
Is zeer rijk aan vitaminen en absorbeert andere geuren, wekt de eetlust op, is onder andere goed tegen adderverkalking en bevordert de spijsvertering.
Tip: eet een takje verse peterselie na een gerecht met knoflook!
Ruwe Berk:
In de volksmond ook wel Witte berk of Zilverberk genoemd.
Ruwe Berk wordt als een thee gebruikt. Thee wordt gezet van de gedroogde jonge bladeren, met een dosering van vijf theelepels op twee glazen water. De twee glazen water worden verdeeld over de gehele dag gedronken. Het wordt gebuikt tegen scheurbuik en tegen aderverkalking, het werkt ook antiseptisch, bloedzuiverend, galsecretie bevorderen, opwekkend, urinedrijvend, wond helend en zweetafdrijvend. Ook worden de bast, de knoppen, en het sap gebruikt.
Ginkgo biloba:
De Ginkgo biloba boom staat bekend als een levend fossiel, die al 200-300 miljoen jaar op aarde voorkomt. Van de ongeveer 15 soorten is deze de enige die de ijstijd heeft doorstaan, bekend om zijn weerstand tegen infecties en zijn veerkracht tegen parasieten en vervuiling tevens de enige boom die de atoombom op Hiroshima overleefde. Het Chinese volk gebruikte het kruid bij een slechte bloedcirculatie, geheugen verlies en algemene geestelijke aftakeling.
*Recent farmacologisch onderzoek heeft aangetoond dat het de vorming van platelet activating factor' (PAF) onderdrukt. PAF speelt een rol bij het samenklonteren van bloedplaatjes en bloedstolling in het algemeen, bij arteriële doorbloeding, astma aanvallen en de afstoting van orgaantransplantaten. Het extract bevat o.a. ginkgolide-A, B- en C en bilobaïde, die een allergische inflammatie kunnen onderdrukken. Verder bevordert het de doorbloeding van hersenen, het netvlies van de ogen en het middenoor alsmede de armen en benen. Verder heeft men ontdekt dat het een krachtige anti-oxydant werking heeft in de hersens, de retina en in het cardiovasculaire systeem. Verder is geconstateerd dat het bij impotentie kan helpen. Het voorkomt orgaan afstoting en is minder toxisch dan het standaard middel dat hierbij wordt gebruikt. Verder is gerapporteerd dat het een positief effect heeft op cerebrale insufficiëntie, verbetert het geheugen, concentratievermogen, mentale flexibiliteit en depressieve stemmingen door een verhoogde bloedtoevoer naar de hersenen.
Titel: last van koude pijn lijke benen en voeten Reactie: Ik heb suikerziekte en erg veel last van pijnlijke benen,zo erg zelfs zat ikbang ben eens in een wagentje te belanden. Iemand heeft mij aangeraden een soort olie die wielrenners gebruiken voor hun aders open te zetten,hopelijk vind ik die olie. nu ben ik door de dokter aangeraden magnesium en veel vitamine b te nemen,en t gaat voorlopig beter MAAR? Ik heb ook cronische keukemie en weet niet eens wat voor wat goed is;ps gebrek aan antistoffen ,daardoor kan ik ook weinig of geen medicamenten verwerken alles moet gebeuren via inspuiten,anders werkt het altijd ergens op.
Sint Janskruid - Hypericum perforatum
Werkt Antiviraal: In vitro studies (dwz 'in glas', dus in de proefbuis, niet op proefdieren of -personen) hebben aangetoond dat hypericine en pseudohypericine duidelijke antivirale activiteit tegen de Herpes simplex (= koortsblaasjes) virussen van het type 1 en 2 vertonen, en ook tegen influenza A en B (griep) en het vesiculaire-stomatitis virus (een virus dat blaasjes in de mond veroorzaakt). Ook zouden deze stoffen actief zijn tegen het Epstein-Barr virus (klierkoorts). Wetenschappers van het New York University Medical Center en het Weizmann Institute of Science in Israël hebben ook 'in vivo' (bij mensen of proefdieren) activiteit aangetoond tegen retrovirussen, en tegen twee leukemie veroorzakende virussen, dit alles op muizen. Onderzoek heeft tenslotte uitgewezen dat er een zekere activiteit van hypericine bestaat tegen het Human Immunodeficiency Virus (HIV), maar het lijkt wel dat het hypericine daartoe licht nodig heeft om geactiveerd te worden.
Sint-Janskruid wordt uitwendig vooral gebruikt onder vorm van een gemacereerde olie.
De indicaties zijn daarbij verbranding, spierpijnen en verstuikingen (hoewel voor de laatste twee indicaties eigenlijk beter aan Arnica kan worden gedacht), doch, gezien wetenschappelijk onderzoek naast wondhelende ook antibacteriële activiteit heeft aangetoond kan men er ook van uitgaan dat kleine verwondingen met Sint-Janskruid kunnen worden behandeld.
Bijwerkingen en Contra-indicaties
Sint-Janskruid is een kruid met een MAO-remmende werking (Mono-Amino-Oxidase). Voor stoffen met die werking geldt dat men moet opletten met Tyramine-bevatten voedingsstoffen (bv kaas). Maar geen paniek: nauwelijks één persoon die St-Janskruid gebruikt, houdt rekening met zijn voeding, in de zin dat hij kaas, bier, wijn, gist, pekelharing... e.d gaat vermijden, en toch heeft men nog geen enkel geval gerapporteerd van een hypertensieve crisis (aanval van gevaarlijk verhoogde bloeddruk) bij Sint-Janskruid. De MAO-activiteit is dus waarschijnlijk erg klein, maar speelt wel een rol in het anti-depressieve effect. De combinatie van Sint-Janskruid met MAO-remmende medicijnen dient wel te worden vermeden.
Daarnaast heeft het kruid een SSRI-werking (selectieve-serotonine-reuptake-inhibitor). Je moet daarom opletten voor de combinatie met andere stoffen met een al dan niet selectieve SRI-werking, bv de klassieke en moderne anti-depressiva, en Lithium.
Tenslotte heeft het kruid een invloed op het levermetabolisme: met name worden heel wat leverenzymen 'geïnduceerd', dwz hun hoeveelheid of werking neemt toe, waardoor bepaalde stoffen (de anticonceptie-pil is een bekend voorbeeld) sneller worden afgebroken. Dit betekent dus concreet dat sommige stoffen eventueel minder betrouwbaar werken, wat een probleem kan zijn bij bv de pil, maar ook bij antistollings-middelen ('bloedverdunners'), medicijnen die afstotingsverschijnselen na orgaantransplantaties tegengaan en andere.
wat ook nog heel goed is voor Leukemie is:
cranberry:is een goed kruid voor behandeling tegen onder andere leukemie
De Chinese Boksdoorn (Lycium chinense) is een struik met lange, gebogen en doornige takken. Ook bekend, in China als "Huwelijksrank" en in Engeland als "Wolfberry", die een slank en stevig lichaam bevordert. De bladeren zijn donker groen ovaal tot lancet vormig. De plant heeft paars-rode bloemen en oranje-rode bessen. De dikke stam waar de bloemen aan groeien wordt wel "De wandelstok der onsterfelijken" genoemd.
Lycium bevat plantaardige voedingselementen zoals vitaminen, mineralen, beta-caroteen, polysacchariden en aminozuren. Een van de elementen is o.a. Rutine dat bekend is als bioflavonoïd met een sterk ontgiftende werking door het opruimen van vrije radicalen.
De Chinezen gebruikten in de Traditionele Chinese Geneeskunde (TCG) de vruchten als tonicum voor lever en nieren en als ondersteunende therapie voor mensen met een zwakke constitutie. Het werd gebruikt om koorts te onderdrukken, bij hoest en vastzittend slijm, astmatische klachten, oorsuizen en om wazig zien te verhelpen. Verder werd het gebruikt om het effect van hoge bloeddruk en een te hoog suiker gehalte in het bloed tegen te gaan. Van de bladeren werd een thee getrokken ter verhoging van de libido en mannelijk prestatievermogen. Lycium bevat ook sporen Germanium dat een goede reputatie heeft als zuurstof transporteur, interferon stimuleert en een genen herstellende werking blijkt te hebben. Lycium zaden worden genoemd bij de planten die een heilzaam effect hebben op kwaadaardige tumoren.
echinacea
Van de Echinacea purpurea worden meestal de bovengrondse plantendelen gebruikt dezen bevatten polyfenolen en van de Echinacea angustifolia de ondergrondse wortelstok die vooral echinacosiden bevat. Het is een overjarige kruidige plant, familie van de zonnebloem, van de grote vlaktes van Amerika. De indianen, in die streken, gebruikten het heel veel o.a. voor slagenbeten en spinnenbeten en was razend populair als geneeskruid bij de behandeling van infecties en ontstekingen en werd meer gebruikt als welke geneesplant dan ook. Vandaag de dag wint het elk jaar aan populariteit in Europa waar het niet inheems is, omdat we steeds beter begrijpen wat het betekent voor onze gezondheid en afweersysteem. De planten worden zowel in de homeopathie als in de kruidengeneeskunde of fytotherapie zeer veel gebruikt en hoog gewaardeerd vooral om de immunostimulerende werking ervan. Het stimuleert de fagocytose dat is het vermogen van verschillende witte bloedcellen om bacteriën op te ruimen. Het verhoogt verder de mobiliteit en de productie van witte bloedcellen, verhoogt de activiteit van de T-lymfocyten, Natural-Killercellen (NK cellen) en macrofagen. Het verhoogt de productie van cytokinen zoals interferon met name het Interferon-gamma en interleukine en heeft een ontstekingsremmend effect. Het heeft een antivirale werking en het onderdrukt de productie van hyaluronidase een enzym dat wordt geproduceerd door cellen die zijn besmet met virusmateriaal en door tumorcellen. Daardoor zullen virussen zich minder goed vermenigvuldigen en verspreiden door het lichaam en zullen tumorcellen minder geneigd zijn om uitzaaiingen te veroorzaken. Verder heeft het bewezen een antibacteriële werking te hebben en is effectief tegen Candida albicans. Het werd en wordt voornamelijk gebruikt bij infecties van de bovenste luchtwegen en om griepachtige aandoeningen te voorkomen. Het wordt gebruikt in stressvolle omstandigheden bij verminderde weerstand, bij alle soorten infecties, ontstekingen, geslachtsziekten, blaas- en urineweginfecties en zelfs bij kraamvrouwenkoorts en bloedvergiftiging.
er staat ook nog veel informatie op mijn blog zie daarvoor in mijn artikel:
Re. op aanvraag; Chronische lymfatische leukemie
PS. de klachten die je allemaal opnoemt hebben rechtstreeks en onrechtstreeks te maken met Leukemie
Gebruik een basis Olie van: Amandel, Zonnebloem en Kokosolie met de etherische oliën Wintergreen, Jeneverbes en Rozemarijn voor het masseren bij stijve nek, schouderproblemen en rugklachten. Minimaal 1x dagelijks masseren Gebruik een basis Olie van: Amandel, Zonnebloem en Kokosolie met o.a. 5% Cajeputi etherische olie voor een effectieve behandeling van spier- en gewrichtspijn, jicht, spit, zenuwpijn, reumatische klachten. Dagelijks meermaals of naar behoefte stevig in masseren. Ook voor sportmassage, heilzaam bij sportblessures
Gebruik een basis Olie van:Amandel, Zonnebloem en Kokosolie met diverse etherische oliën, o.a. Berk, Cade, Jeneverbes, Lemongrass, Oregano, Tijm en Rozemarijn. Naar behoefte een paar druppels op de pijnlijke gewrichten inmasseren
Gebruik een basis Olie van:Amandel, Zonnebloem en Kokosolie met een hoog gehalte Jeneverbes etherische olie en een compositie van Texas Ceder, Cade, Terpentijn en Kamfer. Voor de behandeling van pijnlijke gewrichten, jicht, ischias en spit. Naar behoefte de pijnlijke plaatsen inmasseren.
Pijnstillende Olie (Masageolie): 2druppels mandarijn, 2druppels oregano, 2dr.geranium & dit met 50ml. amandelolie. Wrijf hiermee zachtjes de pijnlijke plaatsen in. hier onder nog enkele Etherische Oliën met een korte beschrijving en hun werking die je bij een basis Olie moet toevoegen.
Gelderse Roos - (Viburnum opulus): Ontspant de spieren.
Moerasspirea - (Filipendula ulmaria) Pijnstillend
Lavendel -(Lavandula Angustifolia): Lavendel is zenuwkalmerend, verzachtend, opbeurend en balancerend, en tevens ontsmettend, bacteriedodend en pijnstillend. Bovendien heeft het kruid slijmoplossende en bloeddrukverlagende eigenschappen, is het krampstillend en anti-nauseëus. Ook is het een tonicum en zou het reuma tegengaan. Lavendel is tevens transpiratiebevorderend en koortsverlagend. Tenslotte is het kruid bloeddruk-verlagend, voorkomt maagkramp en misselijkheid en spijsverteringsstoornissen,
Kamille - Matricharia recutita: werkt zéér ontspannend - bevordert een gevoel van rust en welbehagen - verlicht spierpijn
Masseren met Lavendel of Rozemarijn. betere bloedcirculatie en ontstekings werend
Sint-janskruid Hypericum perforatum: - Bij steekwonden, beenzweren, lichte verbrandingen. - In- en uitwendig bij zenuwpijnen, ischias, rugpijn, pijn na operaties. - In- en uitwendig bij herpes en gordelroos.
(Pas op!)De etherische olie altijd mengen in een basis-olie en nooit rechtstreeks op de huid aanbrengen!
Wat betekent het woord bloedzuiverend, wat moet ik mij hierbij voorstellen?
Reactie: Hallo, Wat betekent het woord bloedzuiverend, wat moet ik mij hierbij voorstellen? Ik dank u. G.J.Branger. bloed zuiverende werking van de kruiden is de afvalstoffen die in je bloed terecht gekomen zijn eventueel stofwisseling. De afvalstoffen worden met de urine uit het lichaam verwijderd want niet alles wat we eten, drinken en ademen is zuiver!!!! er is daar ook veel balast en de ene is slechter dan de andere, maar normaal gezien wordt alles goed geregeld door de nieren als je teminste gezond eet en voldoende drinkt.
Dus met bepaalde kruiden thee's te drinken kan dit helpen om je lichaam "bloed" te zuiveren veel van die kruiden zijn nier, gal, lever stimulerend
Titel: Goeie avond Reactie: Ja ,hier staat heel wat aan informatie. Knap blog. Moet nog eens kijken of er een kruid is waar je beter van kunt slapen. Groetjes
Voor wie alles al heeft geprobeerd en het warme glaasje melk al van hun lijstje hebben geschrapt volgen hier enkele kruiden die kunnen bijdragen tot een goede nachtrust. Ga altijd wel eerst even naar de huisarts alvorens met kruiden te beginnen, overschrijdt de dosis niet en gebruik kruiden nooit langer dan nodig is. Meng geen kruiden als je er geen verstand van hebt. De kruiden die het beste werken zijn:
Thee van kruiden die je kunnen helpen slapen zijn: kamille, hop, passiebloem, lavendel, haver, ginseng en valeriaan, of een combinatie ervan.
1- Valeriaan (Valeriana officinalis); de kruiden moeten een nacht lang in water worden geweekt. Je drinkt er drie kopjes van per dag waarvan tenminste één kopje een uur voor het slapen gaan. Ze zorgen dat je rustig en ontspannen wordt, het heeft dan ook een kalmerende werking. Één eetlepel op drie kopjes water.
2- Hop (Humulus lupus); de kegels moeten zo vers mogelijk zijn. Gebruik 2 1/2 eetlepel op een halve liter kokend water en laat 15 minuten trekken. Je kunt het zoeten met suiker of honing. Hop is een slaapverwekker en werkt enigszins kalmerend. Je gaat er wel iets meer van urineren. Verse hop maakt blaren op de huid en jeukt na contact met de huid enorm. Wie verse hopkegels wil plukken kan beter handschoenen aan doen. Drie kopjes per dag.
3- Passiebloem (Passiflora incarnata); Dit vrij prijzige kruid is één van de betere kruiden om de zenuwen te sterken en te kalmeren. Gebruik het kruid nooit langer dan nodig. Gebruik 11/2 theelepel kruiden op een kopje kokend water, 15 minuten laten trekken, eventueel bij zoeten en in kleine slokjes opdrinken. Niet meer dan twee à drie kopjes per dag.
4-Haverstro (Avena sativa); De halmen van de haverplant worden gebruikt om zijn zenuwsterkende eigenschappen. De werking hiervan is middelmatig maar goed, zeker op langere termijn. Toch moet men oppassen als men zelf haverstro gaat verzamelen, want er zitten vaak schimmels op de steel die gezondheidsklachten kan veroorzaken. Beter kun je de kruiden kopen in de winkel. Gebruik haverstro nooit langer dan noodzakelijk. 1/2 Eetlepel op een kopje kokend water, 15 minuten laten trekken, eventueel bij zoeten en opdrinken. Drie à vier kopjes per dag.
5- Klaproos (Papaver rhoeas); Van dit kruid worden alleen de bloembladen gebruikt. Men gebruikt niet meer dan 1% bloembladeren en overgiet dit met kokend water. Laat dit 20 minuten trekken. Gebruik niet meer dan één kopje voor het slapen gaan. Ook de slaapbol kan gebruikt worden maar deze heeft een sterkere werking en de stof is verslavend. Ook kan het sap van de plant gebruikt worden maar dit in zeer geringe hoeveelheid. Van de slaapbol wordt namelijk opium gemaakt waarvan uiteindelijk weer morfine en heroïne wordt gemaakt. De stof is verdovend en mag nooit onverdund worden toegepast. Neem klaproos nooit te lang in want je zal er steeds meer van nodig hebben wil het blijven werken. Ze is verslavend en bij een te hoge dosis kan men een hartstilstand krijgen.
6- Meidoorn (Crataegus oxyacantha); Van dit kruid worden de bloem gebruikt, het liefst zo vers mogelijk. Men gebruikt 4% kruiden die door kokend water overgoten wordt. 20 Minuten laten trekken en eventueel bijzoeten. 3 Kopjes per dag, waarvan één kopje een uur voor het slapen gaan. Sterkt tevens het hart. De werking is kalmerend.
7- Citroen melisse (Melissa officinalis); De heerlijk geurende citroenmelisse uit eigen tuin is het beste omdat hier nog de meeste stoffen in zitten. Gedroogde melisse is ook goed, maar de gedroogde kruiden die je kunt kopen zijn vaak te oud en zijn veel van hun werkzame vluchtige oliën kwijtgeraakt. Gebruik 1 eetlepel vers blad op een kopje kokend water of 2 theelepels gedroogd kruid. Laat de gedroogde kruiden 10 minuten trekken, de verse 20 minuten. Zoet eventueel bij en drink er minstens 3 kopjes van per dag, maar niet meer dan 6. Drink altijd een kopje voor het slapen gaan. De kruiden smaken enigszins naar citroengras, ook wel lemongrass of citronella genoemd. Het is ook heel goed tegen misselijkheid en reisziekte.
8- Pepermunt (Mentha peperata); De bloeiende toppen van dit kruid worden niet alleen gebruikt bij maagklachten maar zeker ook bij slapeloosheid. Gebruik 3% kruiden en laat dit 15 minuten trekken in kokend water. Eventueel bijgezoet mag men er drie à vier kopjes per dag van drinken maar altijd tenminste één voor het slapen gaan.
Andere kruiden die je kunt gebruiken zijn, anijs (Pimpernella anisum), basilicum (Ocimum basilicum), oranjeappelbloesem (Citrus vulgaris) en vrouwenmantel (Alchemilla vulgaris). Lavendel (Lavandula officinalis) kan men ook gebruiken maar meestal wordt de smaak niet gewaardeerd. Tevens mag men het nooit gebruiken bij ingewandsstoornissen. Rijkelijk sla eten helpt vaak ook. Alle bovenstaande kruiden kunnen onderling ook gemengd worden. Men zou ook een tinctuur van een kruid of kruidenmengsel kunnen maken. Stop daartoe de kruiden tot bovenaan in een glazen pot die men door middel van een schroefdeksel luchtdicht kan afsluiten. Gebruik zoveel mogelijk verse kruiden. Overgiet dit met zuivere graanjenever met een alcoholgehalte van tenminste 40%. Laat de kruiden 4 weken staan en zeef ze vervolgens in een grove zeef. Doe daarna het mengsel over in een kaasdoek dat boven een schone kan of pan is gehangen en zeef het kruiden aftreksel voor de tweede keer. Gebruik uiteindelijk een fijne linnendoek om alle bezinksel er uit te filteren. Doe de tinctuur over in een donkerbruine fles of pot, of gebruik daarvoor speciale druppelflesjes. Schudden voor gebruik. De tinctuur is 2 jaar houdbaar. Na verloop van tijd zal er bezinksel ontstaan en wordt de tinctuur na het schudden troebel. Dit doet echter niets af aan de kwaliteit van de tinctuur. Gebruik 6 tot 12 druppels in wat water. Niet meer dan drie maal per dag. De beste combinatie is: 1 deel Sint Janskruid, 1 deel haverstro, 1 deel citroenmelisse, 1 deel hopkegels, 1/2 deel meidoorn, 1/4 deel passiebloem en 1/5 deel valeriaan. De tinctuur die daarmee verkregen wordt staat ook bekend als zenuwkruiden tinctuur.
Men kan ook enkele kruiden branden op een stukje houtskool, maar beter kan met wat essentiële olie in een potje verdampen. Sinaasappelolie is slaapverwekkend en heel goedkoop. Gebruik altijd 100% zuivere olie zonder synthetische toevoegingen. Gebruik het nooit puur op de huid! Een bad met sinaasappelolie en/of lavendelolie werkt ook heel kalmerend en slaapverwekkend, maar meng het wel goed door een neutrale badolie of badschuim. De olie kan namelijk gaan drijven en in pure vorm aan het lichaam gaan kleven, meestal de rug. Dit zal na enkele minuten ernstig gaan branden en als zeer pijnlijk worden ervaren. Ook kan men enkele druppels op een doekje doen dat men naast het bed plaatst of in de kussensloop stopt. Pas op dat het nooit op het gezicht of in de ogen terechtkomt. De beste bloemen-, kruiden-, planten-, en vruchtenoliën om in een verdamper te gebruiken zijn:
Anijs, Den, Hop, Kamille, Lavendel, Lemongrass, Majoraan, Mandarijn, Melisse, Neroli, Sandelhout, Sinaasappel, en Ylang-ylang.
Indien men de oliën wil innemen moet men zich laten voorlichten, dit omdat iedere olie een andere dosering heeft. Ook kan men hier goede literatuur over kopen. Meestal worden de volgende oliën voor inwendig gebruik aangeraden:
Ook zijn combinaties mogelijk met deze beschreven EO. 's
Voor in het bad kan men essentiële oliën heel goed mengen met kruidenaftreksels. De beste oliën voor in het bad zijn:
sinaasappel, lavendel, den, basilicum, sandelhout, melisse, neroli, kamille en lemongrass. Goede badkruiden zijn o.a.: oranjebloesem, lindebloesem, citroenmelisse, dennennaalden, sinaasappelschil, kamille, anijszaad en lavendel. De oliën en de kruiden zijn onderling te combineren. Laat badkruiden minstens 20 minuten trekken in kokend water en zeef ze goed alvorens ze aan het badwater toe te voegen. Gebruik 4 keer zoveel kruiden in het bad als dat je voor thee gebruikt. Thee en olie laten wel resten achter in het bad die vaak moeilijk te verwijderen zijn. Er zijn ook kant en klaar producten voor in het bad verkrijgbaar maar ook deze laten gekleurde resten achter.
Homeopathische middelen zijn vaak ook geschikt maar zelf heb ik er maar weinig kennis van. Beter kan men kiezen voor een oertinctuur of zuivere kruidentinctuur. Kruidentabletten of capsules zijn er tegenwoordig ook. Lees altijd de bijsluiter en houdt dergelijke producten uit de buurt van kinderen en huisdieren.
Titel: kruiden Reactie: hallo leuke site , maar van welke kruiden , kun je ook een beetje afvallen. ik weet bewegen , maar zijn er ook kruiden die hierbij kunnen helpen.? ik wens je een fijne zondag toe.
Geen dieet - toch afvallen!?; Kruiden als natuurlijk afslankmiddel
Misschien wil je een paar kilootjes kwijt, en daar wil je best wat moeite voor doen, maar je wilt er geen echt dieet voor gaan volgen.
hier enkele kruiden die je daar bij kunnen helpen, maar ik doe niet zoals in die andere Websitesveel beloven!!!!
maar het zal je toch helpen, en je zal je met deze kruiden je ook eens ontgiften wat ook leuk mee genomen is met al die afvalstoffen die in onze voeding verwerkt is!
Balans eten - bewegen
Om af te vallen moet je meer verbranden dan je eet. Dat kan door minder te eten en meer te bewegen.
Meer verbranden
Meer calorieën verbranden, doe je door meer te bewegen. Een goeie tip is dat je 's ochtends meer calorieën verbrandt dan op een ander moment van de dag. Sta desnoods een half uurtje eerder op ;-). Maar ook als je geen tijd hebt kun je wel wat dingen bedenken. Ga touwtje springen als je tv kijkt. Maak een wandeling in de pauze van je werk. Schaf een paar gewichten aan en gebruik ze als je zit te telefoneren.
Beweeglijk
Mensen die van nature beweeglijk zijn, dus wiebelen, schommelen, friemelen, tikken enz. verbranden meer en efficiënter calorieën dan mensen die rustig stil zitten. Een actief persoon verbrandt per uur al snel 10% meer calorieën. Dus zet jezelf in beweging.
Eet met aandacht
Als je eet, eet dan met aandacht, kauw wat vaker en ben je bewust dat je eet en wat je eet. Je maag zal het eten beter en sneller verteren, bovendien geef je je maag de kans om op tijd een seintje te geven dat je vol zit.
Minder eten, anders eten
Eten en emotie
Eet niet als je gestresst, of om je frustratie weg te eten. Je eet dan niet uit een hongergevoel en na afloop voel je je extra gefrustreerd.
Bepaalde dingen kun je beter laten staan of verminderen
suiker, frisdrank, kant en klaar koek en gebak, vette sauzen, kazen, boter en alcohol
Kauwgom lijkt het ideale middel om te doen of je eet terwijl je geen calorieën binnenkrijgt, maar in werkelijkheid vergroot kauwgom het hongergevoel. Door het kauwen van kauwgom krijgt je maag het idee dat er eten onderweg is en gaat stoffen aanmaken die de spijsvertering in gang zetten. Dit veroorzaakt honger.
Slimme keuzes
Ga voor yoghurt met fruit, in plaats van ijs, kies rijstevlaai i.p.v. slagroomtaart. Neem een portie gemengde noten i.p.v. tortillachips enz. Kies gegrild i.p.v. gefrituurd. Kies olijfolie i.p.v. andere vetten.
Het is daarvoor handig om eens een calorieëntabel te bekijken. Als voorbeeld: 100 g appeltaart bevat zo'n 230 calorieën terwijl 100 g boterkoek 520 calorieën bevat. En smeerkaas bevat de helft van de calorieën dan een gewone plak kaas.
Water is een dorstlesser zonder calorieën. Bovendien zorgt water ervoor dat vitaminen en mineralen opgelost kunnen worden. Verder vervoert water de voedingstoffen naar en afvalstoffen van de cellen. Probeer eens een glas water te drinken nadat je een tussendoortje hebt gegeten waar je eigenlijk wel meer van wilde. Een glas water geeft je dan een vol gevoel waardoor je je eetneiging eerder onder controle.
Zorg dat je geen vette, zoete dikmakers in huis hebt, dan kan je ook niet in de verleiding komen.
Sla geen maaltijden over
Ook niet het ontbijt. Je hoeft dan geen honger te lijden en komt minder snel in de verleiding om vette of zoete snacks te pakken. Bovendien vertraag je door lange tijd niet te eten het metabolisme. Verklein liever de grootte van de porties. Probeer je aan drie maaltijden en drie tussendoortjes te houden.
Neem de tijd
Blijvend gewicht verliezen heeft tijd nodig. Trek er een paar weken voor uit. Verwacht niet na twee dagen al resultaat.
Doe het samen
Gedeelde smart is nog altijd halve smart. Pep elkaar op en hou elkaar gemotiveerd.
Pas altijd op met gebruik van kruiden als je geneesmiddelen gebruikt, en ook hier geldt: overdaad schaadt.De volgende kruiden kunnen, ieder door hun eigen specifieke eigenschappen behulpzaam zijn bij het afvallen.
Brandnetel (Urtica dioica) Uiteraard kan je nu niet aan de slag met verse kruiden. Die zitten nog lekker onder de grond hun winterslaapje te doen. Maar heel vlug al zullen de eerste dappere plantjes hun prikblaadjes naar boven wringen. Hou ze in de gaten. Want er kan niets boven verse kruiden. Voorlopig kan je je behelpen met gedroogde brandnetel. Brandnetel zuivert je lichaam, daar kan je zeker van zijn. Brandnetel stimuleert de nieren. Die moeten de vuile troep (stofwisselingsslakken) opruimen. Dat doen ze door meer urine te vormen. Die is in t begin van de brandnetelkuur donkerder van kleur en ruikt sterker. Van brandnetels kan je thee en soep maken. En je kan gedroogde brandnetelblaadjes op je gerechten strooien één ding mag je zeker niet doen: overdrijven. Dan zou je een nierkoliek kunnen krijgen. Je nieren willen de boel wel schoonmaken, maar ze willen niet heel de rotzooi in één keer op hun dak krijgen. Hoe zou je zelf zijn. Cayennepeper
Gebruikte delen: de vrucht
Cayennepeper, ook bekend als cayennepoeder is een stimulerend middel. Het heeft een opwekkend, samentrekkend, bloedzuiverend en bacteriëndodende werking. Het is vochtafdrijvend en goed voor de bloedsomloop, stimuleert het hart, heeft een positieve werking op de elasticiteit van de aderen en slagaderen helpt de bloeddruk te reguleren en verstoppingen in de slijmvliezen te verhelpen.
Je kan cayennepeper in poedervorm kun je als smaakmaker toevoegen aan gerechten, maar het is ook verkrijgbaar in capsules.
Guarana
Gebruikte delen: zaden
De zaden van de Guarana plant uit Zuid-Amerika bevatten een stof die sterk lijkt op Cafeïne die bekend is om het oppeppend effect. De stof in Guarana, tetra methylxanthine, werkt alleen anders dan cafeïne. Het geeft geen snelle, korte energie boost, maar geeft langzame afgifte die uren voortduurt.
De stof stimuleert de de stofwisseling en de vetverbranding en onderdrukt de eetlust.
Het is te gebruiken als thee (guarana thee) en is te koop in capsules als onderdeel van afslankpreparaten.
Gember
Gebruikte delen: de wortel
Gemberwortel is al eeuwen bekend in India en China om zijn geneeskracht.
Gemberwortel stimuleert de spijsvertering doordat het de galafscheiding bevordert, het helpt de darmen te reinigen. En het heeft een verwarmende werking op het lichaam waardoor de stofwisseling versnelt en meer energie verbrand wordt.
Te gebruiken als thee, of als smaakmaker in gerechten.
Ginseng
Gebruikte delen: wortel
Er zijn verschillende plantensoorten, zoals de Amerikaanse, Koreaanse en Siberische Ginseng. In China wordt het kruid al eeuwen geroemd om haar versterkende werking op allerlei gebied zowel lichamelijk als geestelijk. Sinds enkele jaren in het Westen ook gewaardeerd om de stimulerende werken en als hulpmiddel om stress situaties het hoofd te bieden, die ook bij afvallen kunnen voorkomen.
Kan als kruidenthee gedronken worden of als capsules ingenomen. Er zijn Ginseng capsules te koop, maar het komt ook veel als onderdeel voor.
Heermoes (Equisetum arvense) Sommigen noemen deze plant akkerpest of akkerpaardestaart. Attentie: de heermoes die je op akkers vindt (Equisetum arvense) is geneeskrachtig. Zijn grotere broer (Equisetum palustre) groeit in moerassige weiden en is giftig. Heermoes is een grote bloedzuiveraar. Hij bevat meer mineralen dan de meeste planten en is rijk aan silicium (kiezelzuur). Silicium hebben we nodig voor stevige botten, haren en nagels. Dit kruid helpt ook bij waterophoping (oedeem), tenminste als het oedeem geen gevolg is van een verminderde hart- of nierfunctie. Als je thee wil maken van dit kruid kan je het in de lente mengen met verse daslook, prille berkenblaadjes, sleutelbloem en vlierbloesem. (nu kan je gebruik maken van gedroogde kruiden). Meng de kruiden, giet er heet water over één theelepel van deze thee en laat niet langer dan 5 minuutjes trekken.
Paardenbloem (Taraxacum vulgare )
Gebruikte delen: De verse en de gedroogde wortels en de jonge plant in het voorjaar.
Net zoals de brandnetel, zuivert ook de paardebloem je lichaam. De plant bevat melksap en in grotere hoeveelheden het koolhydraat inuline. De plant prikkelt de spijsverteringsklieren, speciaal lever en alvleesklier, tot versterkte afscheiding. Verder werkt het vochtafdrijvend en is licht laxerend. helpt bij spijsverteringsproblemen en winderigheid. Deze plant is een weldaad voor lever, gal en pancreas. Paardebloem stimuleert de productie van galsappen en helpt bij problemen tijdens de galafvoer. Paardebloem gebruik je bij voorkeur vers. De groene, uitnodigende blaadjes hebben het meeste kracht, als je ze plukt voor de plant in bloei staat. Ze smaken een beetje bitter, maar een oud spreekwoord zegt: Bitter in de mond, maakt het hart gezond. Alles wat bitter smaakt, stimuleert de lever. We kunnen niet het gehele jaar door beschikken over verse paardebloemblaadjes. Gelukkig is er gedroogde paardebloemwortel in de handel te koop. Je kan er thee van maken. Op de verpakking staat hoe dat moet. Ook paardebloemwortel ondersteunt de werking van de lever. Als je de wortel zelf wil oogsten, kan je daar in de herfst mee beginnen. Dan gaan alle waardevolle stoffen naar de plantenwortels. Was de wortels, snij ze in stukken en droog ze op de verwarming. Thee van paardebloemwortel smaakt wel erg bitter. Daarom kan je er beter andere kruiden bij doen.
Witte wilgenbast (Salix Alba)
Gebruikte delen: bast
White Willow ( Witte wilg ) groeit met name in centraal Zuid Europa alswel in Noord Amerika. Net als bij de meeste bomen worden de medicinale stoffen in de bast gevonden.
Van de Latijnse naam Salix Alba is de naam "acetylsalicylzuur", oftewel ( aspirine ) afgeleid. Het werd aanvankelijk gebruikt bij koorts, hoofdpijn en reumatische klachten. Verder stimuleert dit kruid de werking van het zenuwstelsel waardoor het lichaam wordt aangezet tot meer vetverbranding.
Deze stof wordt veel gebruikt in afslankproducten en is niet als zelfstandig product verkrijgbaar. Voor het gebruik en de aanbevolen dosering dien je de gebruiksaanwijzing van het product, waar deze stof in verwerkt zit, te lezen.
Nog enkele AFSLANKMIDDEL:
Venkel (zaden), Selderie (bladeren, zaden en steel), Kleefkruid (bladeren en bloemen).
Maak een mengeling van enkele van de hier besproken kruiden onder elkaar, neem 1 theelepel hiervan, overgiet met heet water en laat 5 minuutjes trekken. Deze tas thee helpt! (niet meer dan vijf tassen thee per dag van deze thee drinken) Tip: Drie weken lang, dan een week stoppen om weer drie weken te genieten van je gezonde thee. Het is niet goed om dag in, dag uit altijd dezelfde thee te drinken. Dan krijg je gewenningsverschijnselen.
Nog even dit: Het is natuurlijk niet de bedoeling dat je deze thee drinkt en dan denkt: Voila, ik heb mijn plicht weer gedaan om af te vallen, en dan nu de gebakjes! Zo werkt het niet. Als je wil vermageren en toch slank wil blijven, dan moet je elke dag, je leven lang, letten op wat je eet. Dat wil helemaal niet zeggen dat je moet leven als een kluizenaar. Dat wil wel zeggen dat je moet matigen. Elke dag opnieuw!
Prikkelen darmen tot peristaltiek, stoelgangbevorderend
Kalmerend en ontspannend op het zenuwstelsel
Bloed- en huidreinigend
Lever- en galproblemen
Vermageringsdieet
Vitaminen en mineralen
Basenoverschot
Bio-energetische waarde (levenskracht)
Verbetert de waterhuishouding
De geneeskrachtige werking van Selderij:
Selderij: is goed voor; bijnieren, lever, nieren, prostaat, stofwisseling; bij kanker, reuma, nierinfectie, blaasontsteking, nierstenen, blaasstenen, jicht, constipatie, ontgifting, slecht ruikende adem, libidostimulerend, verbetert de stemming, afrodisiacum, laxerend, reuma, depressie, zenuwklachten, krop
Medicinale werking:
Selderij heeft een opwekkende en koortswerende werking. Ook werkt het tegen winderigheid en drijft het urine af. !! De wortels moeten voor de bloei verzameld worden. De bladeren en de vruchten kunnen voor genoemde aandoeningen gebruikt worden.
Tips voor het eten van groente:
Gekookte groente heeft zijn bio-energetische waarde of levenskracht verloren.Tracht bij elke maaltijd met groente toch wat rauwe groente toe te voegen bvb. enkele schijfjes komkommer, courgette, enkele radijsjes, een tomaat, wat gesneden witlof, geraspte wortel, enkele blaadjes sla, enz.
Mensen met een gevoelige maag en darmen kunnen bij rauwe groente verteringsmoeilijkheden ondervinden.Dit komt door de cellulose en ruwe vezels in groente.Er zijn verder ook een aantal groentes en kruiden die zwavelhoudende mosterdolie bevatten en die belastend kunnen zijn voor maag en darmen bvb. ajuin, knokloof, sjalot, prei, rammenas, kolen, radijs, mosterd, koolrabi, mierikswortel, waterkers, tuinkers,
Met een blender kan men rauwe groentes heel fijn mixen.Men neemt wat gekookte groente met het kooknat, doet dit in de blender, voegt er salade, champignons, witlof, komkommer, paprika, enz. aan toe, samen met wat kruiden en mengt dit tot een groentesoep of puree.
Bij groente is het altijd goed een oliesausje, vinaigrette of mayonaise te gebruiken; de groenten blijven dan langer in de maag en kunnen beter verwerkt worden.
Groente laat zich uitstekend combineren met zetmeelrijke voedingsmiddelen (granen) of met eiwitrijke voedingsmiddelen (kaas, vis, enz.).Voor wie op de voedselcombinaties wil of moet letten, is het nuttig te weten dat brood zich het beste laat combineren met groente.
Als men sap wil persen, dient men er rekening mee te houden dat veel groente nogal bitter smaakt.Daarom is een gemengde groentesap aanbevolen met wortelen of tomaten als basis, waaraan men dan andere groente en ev. kruiden toevoegt.Is men de smaak gewoon, dan kan men ook komkommer als basis gebruiken.
Knolselder(Apium graveolens var. rapaceum) is een kruidachtig gewas
met een vlezige wortelknol en donkergroen, sterk aromatisch blad. In het oude Egypte was selderij al bekend, maar het onderscheid tussen knol en blad kwam er pas 17 eeuwen later, toen de variant rapaceum het licht zag. Aanvankelijk kweekte men deze soort enkel omwille van de geneeskrachtige werking, maar naderhand bleek de knol een ideale aanvulling van het povere groenteaanbod in de wintermaanden.
Knolselder is echter niet winterhard en heeft maar liefst 200 dagen nodig om volwassen te worden. Het komt er dus op aan vroeg in het voorjaar te zaaien zodat de knollen in het najaar kunnen worden geoogst. Vervolgens kunnen ze worden ingekuild, op veilige afstand van de vorst. Tegenwoordig heeft men deze oude bewaartechniek, die wel nog regelmatig wordt toegepast bij rode biet, opgegeven. In plaats daarvan gaat men de knollen in het najaar herplanten in een serre. Op die manier zijn ze het minst onderhevig aan bederf.
De consumptie van knolselder is een goede zaak voor uw metabolisme - niet omdat wij dat hier in autoritaire bewoordingen verklaren, maar wel omdat de groente volgens voedingsdeskundigen veel ijzer en vitamine C bevat. Overjarige meatlovers kunnen er hun dieet ietwat mee verruimen. Een schijfje knolselder is trouwens ook handig om de saucijs af te schermen van een gletsjer bloemige aardappelen.
Knolselder kan je gemakkelijk enkele weken in de koelkast bewaren, verpakt in een stevige papieren zak. De groente heeft een hoog natriumgehalte, een beetje terughoudendheid in het gebruik van uw zoutvat is dus wel op zijn plaats. Schillen is een must, maar liefst zo dun mogelijk. Kruiden is eveneens warm aanbevolen; meer in het bijzonder koriander, oregano en venkelzaad geven knolselder extra smaak.
Hallo ik ben op zoek naar een middel tegen windertigheid
Hallo ik ben op zoek naar een middel tegen windertigheid
Welk kruid kan ik gebruiken tegen winderigheid?
Zoals kummel en venkel kan anijs wat doen aan winderigheid.
Winderigheid wijst erop dat je spijsverteringsorganen of verschillende verteringssappen niet optimaal op elkaar zijn afgestemd. Kummel, venkel en anijs (Pimpenella anisum) kunnen daarbij helpen.
Deze zaden maken brood, groenteschotels en aardappels ook lekkerder. Je kan er thee van maken.
Meng de gekneusde zaadjes en naam er één theelepeltje van. Overgiet met een kop kokend water en laat 10 minuutjes trekken. Zet er een dekseltje op. Zo krijg je een sterk werkend aftreksel. Drink twee kopjes per dag.
Geneeskrachtige eigenschappen van Salie wordt vaak gebruikt als mond spoelmiddel omdat het kruid ontsmettend werkt (aften, ontstoken tandvlees), men vindt het ook verwerkt in tandpasta (maakt de tanden witter) . Lauwe saliethee, gebruikt als gorgelmiddel, werkt genezend bij keelpijn en ontstoken amandelen. Ook als slaapmutsje is deze thee ideaal. Extract van salie (olie) helpt bij reumatische pijnen en is ook bloedzuiverend. Helpt ook bij buikkrampen, tegen winderigheid, is spijsverteringbevorderend en galaanmakend. Is ook een goed hulpmiddel om PMS te voorkomen, helpt ook om de kwaaltjes tijdens de menopauze wat te verlichten.
Salie thee en saliewijn kalmeert het zenuwstelsel en is goed bij een lage bloeddruk. Het bevordert de spijsvertering, een saliethee na een (overdadig) maal bevordert de spijsvertering. Salie helpt bij een slechte eetlust en tegen winderigheid, het helpt diarree te overwinnen.
zo dat zijn er al enkele maar er zijn nog verschillende kruiden hoor! kruidige groetjes Ronny
Beste, sinds een paar weken heb ik het bloedend speen en ik zie er tegen op om me te laten 'besnijden'. Ik heb van een vriendin vernomen dat er goede kruidenmengsels bestaan om dit tegen te gaan. Kan U voor dit probleem een oplossing bieden?? Hartelijk dank bij voorbaat. Geert
Een van de sterkste samentrekkende kruiden uit Europa, het kan gebruikt worden bij alle bloedingen, zowel in - als uitwendig, ook bij long - en maagbloedingen en aambeien. Uiteraard een goed middel bij neusbloedingen.
Akkerhoningklaver (Melilotus officinalis)
Aambeien (omslag of wassing)
Thee: een halve eetlepel gedroogde losse kruiden per kopje heet water opgieten, en laten trekken. Dagdosering
Als thee: 2 kopjes per dag. Voor een omslag of wassing: een handvol gedroogde losse kruiden op een liter water.
Alpenvrouwenmantel, Alchemilla conjucta, Fraaie vrouwenmantel, Spitslobbige vrouwenmantel:Niet gebruiken tijdens de zwangerschap ! Bevat Tanninen, tanninen werken stelpend. Gebruik thee van de gedroogde bladeren. De plant stelpt bloedingen, stopt diaree en reinigt ook de ingewanden, het bloed en (uitwendig) de huid.
Traditioneel zijn er drie categorieën waarbij Duizendblad wordt gebruikt: Als eerste bij het stoppen van bloedingen bij verwondingen en aambeien, ten tweede bij ontstekingen van, met name, de ingewanden en de vrouwelijke voortplantingsorganen, en ten derde als een mild rustgevend middel.
Heermoes of Paardenstaart (Equisetum arvense)
Sinds de plant werd aanbevolen door de Romeinse geneesheer Galen, hebben diverse culturen de Heermoes gebruikt voor nier- en blaasaandoeningen, artritis, bloedende zweren,aambeiën en tuberculose. Het topicale, uitwendige gebruik is om bloedende wonden te stoppen en snelle genezing te bevorderen. In het huishouden werd de plant gebruikt om potten en pannen uit te schuren.
Paardebloem (Taraxacum officinale)
Zowel de wortel als de bladeren kunnen gebruikt worden voor aambeiën
Paardekastanje (Aesculus hippocastanum)
De kastanjeboom komt uit Azië en Noordelijk Griekenland, maar wordt al zolang in de rest van Europa gekweekt dat hij daar feitelijk verwildert is. De vruchten van de boom staan bekend als kastanjes. Traditioneel worden de bast, bladeren en kastanjes gebruikt in medicinale producten. Tegenwoordig gebruikt men met name de kastanjes, die een hoog gehalte aescin bevatten.
dit kruid is onder andere goed voor aambeiën
Toverhazelaar (Hamamelis virginiana)
Alhoewel de plant oorspronkelijk uit Noord Amerika komt, groeit deze nu ook in Europa. De bladeren en bast worden medicinaal gebruikt.
De Indianen gebruikten kompressen met Toverhazelaar om aambeien te behandelen, wondjes, insectensteken en zweertjes. De toverhazelaar is een van de meest duidelijke voorbeelden hoe traditionele kennis in moderne geneeskunde wordt toegepast.
Voor aambeien wordt hazelaar tweemaal daags als warm, vochtig kompres toegepast. Bij andere huidaandoeningen wordt zalf of crème gebruikt. Bij aambeien en spataderen wordt hazelaar ook vaak met Paardekastanje gecombineerd.
Zilverschoon (Potentilla anserina)
deze plant is onder andere goed voor het stelpen van bloedingen
Alleen als tinctuur 3 maal daags 15 tot 20 druppels. Het middel is ook vooral opwekkend en versterkend.
Als thee wordt gemaakt van de hierboven vernoemde kruiden, 1 tot 4 gram per dag volgens de kruiden(mengeling) die je neemt, op één liter water.
als tinctuur van de hierboven genoemde kruiden, kan het worden gebruikt met 2 tot 6ml per dag.
Zitbaden van de volgende samenstelling: een handvol bladeren van duizendblad, mariadistel en lavendelbloemen op 2 liter water; twee baden per dag. Ook heeft een zitbad of dampbad met kamille vaak een gunstig effect. In principe moet men altijd zorgen voor een zachte ontlasting door bijvoorbeeld iedere ochtend of avond een paar gekweekte, gedroogde pruimen te eten. Knolletjes van speenkruid in een zakje genaaid in de onderbroek dragen.
Voeding:veel fruit eten, rauwe groenten en volkorenbrood.
Etherische Oliën
Ceder Virginia
(Juniperus virginiana)
Net als alle andere Jeneverbessen is het een goede aderversterker en stimuleert het de bloedsomloop. De olie is dus goed te gebruiken bij aderklachten, zoals spataderen, aambeien en aderverstoppingen. Wordt heel veel gebruikt in luchtverfrissers en insectenverdrijvers.
je kan zelfs in de natuur of reform-winkels al kan en klaar gemaakte zalven of oliën kopen
AAMBEIEN olie, (Inhoud), basismengsel van Amandel-, Zonnebloem- en Cocosolie met Calendula- en St. Janskruid- maceraat en de etherische oliën Ceder, Cypres, Mirre, Patchouli, Wortelzaad en Lavendel. Werkt vaatwandversterkend en verzachtend. Na iedere toiletgang 1-2 druppels aanbrengen. 100 ml. 6,35
AAMBEIEN ZALF, (Inhoud), Calendula- en St. Janskruid- maceraat, bijenwas en de etherische oliën Virginia Ceder, Mirre, Patchouli, Wortelzaad en Lavendel. Werkt vaatwandversterkend en verzachtend. Na iedere toiletgang aanbrengen.50 ml. 5,90
PS. je hoeft niet alle hierboven beschreven kruiden en/of etherische olie te gebruiken hoor! Enkele is al voldooende voor de genezing en ook volgens smaak.
Zo dit is het zo een beetje, maar er zijn nog kruiden hoor!
St. Janskruid (Hypericum perforatum)Toorts of Koningskaars (Verbascum thapsus)
Gebruikte delen
De bladeren en bloemen worden gebruikt.
Te gebruiken bij onder andere:
oorpijn
Dagdosering
als thee te gebruiken, dan 3 kopjes per dag met citroensap en veel honing.
Uitwendig gebruik het kruid als kompres bij slecht helende wonden, zwellingen en insectensteken.
Plantago tinctuur
Als tinctuur 3 maal daags 15 tot 20 druppels.
of een paar druppeltjes rechtstreeks in je oor laten vallen en een watje daar boven op steken omdat het nog beter zou kunnen werken en niet dierekt uit je oor zou lopen als je recht staat, ( ik doe dit altijd vanaf ik iets begin te voelen aan mijn oor enkele druppeltjes Plantago op een oorstokje en mijn hoofd schuin houden en mijn oorgang inwrijven je voelt altijd een beetje die tinctuur dieper in je oor dringen en de dag erna heb ik geen last meer van mijn oorpijn!!!)
Bijwerkingen en interacties
Bij normaal gebruik zijn geen bijwerkingen bekend.
Knoflook(Allium sativum)
een teentje knoflook wat platdrukken en in een dun gaasje rollen om het dan in het oor doen.
2 x daags een druppeltje Johannesolie in het oor. Dit gaat ontstekingen tegen en verzacht de pijn. Bij pijn, jeuk, roodheid en schilfers in de gehoorgang en verminderd gehoor: Plantago-tinctuur: 2 x daags 2 druppels in het oor en inwendig 3 x daags 10 druppels. Bij middenoorontsteking, loopoor: 3 tot 5 maal daags Hepar Sulfuris D4 / 2 tabletten.
Titel: help mij Reactie: cysten op beide bijballen
Echinacea:
is vooral bekend omwille van zijn immuunregulerende eigenschappen. Zonder in detail te treden kan gesteld worden dat Echinacea op talrijke onderdelen van het immuunsysteem een positief effect uitoefend. Eén van de nadelige effecten van bestraling en chemotherapie bij kanker, is dat ze de aantallen witte bloedcellen verlagen.Echinacea zou dit effect wellicht kunnen tegengaan, en inderdaad zijn er de laatste jaren al meerdere studies verschenen die het vermoeden ondersteunen dat Echinacea een gunstige ondersteunende rol kan spelen in combinatie met klassieke kankertherapieën.
Maretak:
wordt in de (antroposofische) kankertherapie toegepast omwille van zijn cytotoxische en immuunstimulerende eigenschappen. (Deze eigenschappen zouden vooral berusten op de aanwezige viscotoxines en lectines). Daarnaast zijn er ook aanwijzingen dat het de insuline-productie kan stimuleren bij type-II diabetes (ouderdomssuikerziekte)
Gebruik
In de volksgeneeskunde wordt maretak voor heel wat indicaties aanbevolen: Dr James Duke noemt o.a. abscessen, benauwdheid, astma, kanker, chorea, diarree, duizeligheid, epilepsie, vermoeidheid, jicht, aderverkalking, hoofdpijn, bloeduitstortingen, hoge bloeddruk, hysterie, uitblijven van menstruatie, nervositeit, snelle hartslag... In de antroposofische geneeskunde wordt een preparaat, bereid uit de gefermenteerde plantensappen van de maretak, gebruikt bij kankertherapieëen. Dit product, Iscador® genoemd, stimuleert de werking van het immuunsysteem en bleek bij patiënten met kwaadaardige tumoren waarvan men weet dat het immuunsusteem er een invloed op heeft, in elk geval een zekere verbetering te bewerkstelligen, zonder dat het als een wondermiddel mag worden beschouwd. Iscador wordt over het algemeen ingezet als een adjuverende therapie (dus niet als hoofdbehandeling), en wordt vooral in Duitsland regelmatig toegepast.
De vruchtjes van deze plant hebben de vorm van een hartje. Ze hebben de vorm van een tas die boeren en herders in de middeleeuwen droegen.
De naam Capsella betekent tasje en "bursa-pastoris" betekent tas van de herder.
Verwar de vruchtjes niet met de bladeren. Die zitten bij het herderstasje in een "wortelrozet" op de grond.
Botanische beschrijving: Het Herderstasje vindt je overal ter wereld. Langs wegen en paden, bij oude muren, op pas ontgonnen of bewerkte grond, tussen het puin en tussen tegels en straatstenen. Het is dan ook een van de zogeheten "tredplanten" en het is een "pioniersplant". Het Herderstasje groeit en bloeit het hele jaar door. Het heeft zijn oorsprong in de Middellandse Zee en het is al heel oud en al lang bekend. Schattingen duiden in de richting van zo'n 6000 jaren voor Christus. De plant is 8-50 cm groot, is tweejarig, heeft een penwortel en een rechtopstaande bloeistengel die zich zelfs tijdens de groei nog verlengd. De wortelbladen staan in een grillig rozet vlak tegen de grond, meestal sterk ingesneden. Stengelbladen zittend, bijna gaafrandig en zijn stengelomvattend. Bloemetjes zijn wit (maart-december zelfs nog als de plant nog vruchtjes heeft) zijn klein in losbloemige trossen. Het hauwtje is driehoekig, het Herderstasje verdient daarmee zijn naamgeving. De plant heeft geen geur en smaakt enigszins ziltig.
Gebruikte delen: De bovengrondse delen, het hele jaar door. In de lente of vroege zomer, voor de zaden rijp zijn hebben ze de meeste inhoudsstoffen.
Geneeskracht: Herderstasje heeft aansterkende, bloedstelpende en samentrekkende eigenschappen. Het wordt vaak gebruikt in middelen die bloedingen in het urinestelsel helpen stelpen. In combinatie met Heermoes versterken ze elkaars werking. Inwendig: Bloedstelpend. Een goed middel bij Diarree. Werkt goed op spijsvertering. Heeft een regulierende werking op hart- en bloedvaten. Wordt zowel bij hoge als lage bloeddruk ingezet. Uitwendig: Bloedstelpend als zalf of tinctuur en als ondersteunend kruid bij neusbloedingen. Wat sap op een gaasje kan op een wondje of een snee worden gebruikt.
Thee: 2 theelepels gedroogd kruid met een kopje water overgieten.
neuspoliepen (de thee in de neus druppelen)
neusbloedingen (de neus spoelen met de thee)
Werking:
Bloedsomloop / bloed
Werkt regulerend op de bloedsomloop en bloeddruk, kan langere tijd achter elkaar gebruikt worden bij circulatiestoornissen en spataderen en aambeien. Ook een kruid met een bloedstelpende werking, bij verwondingen, neusbloedingen, bloed ophoesten e.d. Ook bij aderverkalking, door de aanwezigheid van flavonglycosiden.
Spieren
Heeft een tonend effect op de spieren, versterkt, na de bevalling, bij spierproblemen van de uterus > bij een verzakking, incontinentie, darm en blaas (gladde spieren).
Vrouwelijke geslachtsorganen
Bloedstelpend bij hevige menstruele bloedingen, tijdens en na de bevalling > bevorderd de vruchtuitdrijving, menstruatiestoornissen met veel bloedverlies, baarmoedergezwellen en witte vloed. Bij uitzakking en kanteling van de uterus > dan de thee als zitbad en de Ø (moedertinctuur). Ook bij PMS.
Spijsvertering
Bevorderd de darmwerking, bij slijmvliesontsteking van darmen en urinewegen, bij bedplassen door een zwakke blaaskringspier, bij infecties van de urinewegen. Bij en opgezette milt. Wekt in het algemeen de eetlust op door de aanwezigheid van mosterdglycosiden. Goed middel bij diarree. Bij leverkwalen.
Overige
Bij schurft, dan de thee of de verdunde Ø (moedertinctuur). Ook bij onderdrukking van temperatuurverhoging bij malaria. Kompressen van Herderstasje bij reuma en pijnlijke gewrichten. Herderstasje wordt ook gebruikt om het niveau van vervuiling te meten in stedelijke gebieden. in malariagebieden worden de zaden gebruikt om een slijmerige laag over het water waar de muskietenlarven uitkomen te leggen, dit vernietigd de larven.
Gebruik
De hele plant inclusief de wortel, oogsten voordat de zaden rijp zijn.
Let op!
Nooit gebruiken tijdens de zwangerschap. Mensen die in het verleden nierstenen hebben gehad moeten voorzichtig zijn met het gebruik van dit kruid. Dit kruid is in welke bereidingsvorm dan ook niet langer dan een jaar houdbaar.
Goede combinaties
Gaat goed samen met Vrouwenmantel bij vrouwenklachten. Met Heermoes, versterken elkaars werking.
Recepten
Tinctuur bij diarree
30 gr plantendelen gedurende een week laten macereren in 100 ml 60% alcohol en dan Filtreren
bij hevige diarree een acute dosis.
Te overvloedige of pijnlijke menstruatie
50 gr Herderstasje en 50 gr Absintalsem op een liter kokend water
Een kwartier laten trekken
zoeten
Om het uur een glaasjes van deze drank.
Homeopathisch middel
Voornaamste gebruik
Werkt ontsmettend, vochtafdrijvend, wordt gebruikt bij blaasontsteking, diarree, bloedingen en gal- en nier-kwalen.
Gebruikte delen
Bovengrondse delen
Teelt en oogst Herderstasje is wintervast. Ze verlangt een goed waterdoorlatende, wat zanderige, stikstofhoudende grond in zon of halfschaduw. Zaaien in voorjaar, het zaait zich daarna zelf uit. Van eind voorjaar tot de herfst de hele planten oogsten om vers te gebruiken of in bosjes in de schaduw te drogen voor aftreksels, afkooksels of vloeibare extracten.
Bij- en/of nevenwerkingen Bij- of nevenwerkingen zijn niet bekend. Gebruik het niet tijdens zwangerschap.
Voor info in verband met kruiden en/of klachten hier onder klikken
graag als je informatie wilt in verband met kruiden en/ of klachten klik dan op de knop "é-mail mij" zo zal u rechtstreeks met mij in contact komen zonder dat anderen dit hoeven mee te lezen ;-)