Hallo Senior & Senioritas welkom in mijn KRUIDENHOEKJE! je ben mijn Gast!!!!
Foto
Gastenboek
  • Here is Call girl nagpur satisfy your needs and desires
  • Do my online Math class
  • Call Girls in Ludhiana
  • Call Girls in Ludhiana
  • Call Girls in Ludhiana

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek

    Zoeken in blog

    Laatste commentaren
  • https://jinnen.com (메이저사이트)
        op Uitval van hoofdhaar
  • 메이저사이트 (메이저사이트)
        op Het hoe en waarom van ziekte:
  • https://meoktwi.com (https://meoktwi.com)
        op Overgeven
  • https://meoktwi.com (https://meoktwi.com)
        op cystes in de borsten
  • majortotosite (majortotosite)
        op cystes in de borsten
  • Inhoud blog
  • BBQ recepten
  • Aperitiefhapje met kruiden
  • Kruidig eten: gezond!
  • test
  • correctie
  • Tip tegen wratten
  • Tip tegen Acné
  • Kruidige oplossingen voor problemen
  • STEVIA: gezond suiker! Niet langer geband...
  • Alle kruiden
  • Tijm: goed voor luchtwegen
  • Kruiden en smaakmakers
  • Nieuwe Admin voorstellen plus dankwoord
  • Een sappenkuur is om het lichaam te ontgiften
  • Kruiden die de Immuunsysteemversterkende en/of Weerstand verhogen !
  • Kruiden die de lichaam ontgiftigen
  • http://www.kruidjes.be/ & "Daniëlle Houbrechts."
  • Giftige Planten struiken en kruiden!
  • Medicinale Thee Kruiden, met hun gaven en gevaren
  • Immuunsysteemversterkende Middelen
  • Ontstaan geneeskunde + verschil homeopathie en kruidengeneeskunde
  • cronische broncitis.
  • aandoening aan de luchtwegen
  • Kruiden voor neus stoombad
  • recept : Griep, verkoudheid
  • Re : Verstopte neus
  • slijmverdunners (vraag van M.Dekker)
  • chronische pijn
  • angst, depressie, hyperventilatie
  • aangezichtspijn
  • gastritis
  • kombucha drank voor mijn duiven !?
  • kruidentuintje
  • lapachothee
  • GRATIS "Komboecha!!!! "
  • LIJNZAADOLIE is zowat overal goed voor,maar hoe gebruiken !?
  • rode neus(Roseaca?)
  • HD en oorontsteking bij de hond.
  • klachten
  • wit beslag op landkaart tong
  • Menegn St. Janskruid met olie
  • PU ERH Thee
  • Herpes in de mond
  • Waar zijn Eterische Oliën en Tincturen enz. te verkrijgen !?
  • Titel: verslaving
  • een goed middel voor wratten aan handen
  • last van acné en seborroisch eczeem.
  • zware en dikke opgezollen voeten en benen
  • een natuurlijk(plantaardig) middel voor kloofjes in anus
  • Onwelriekende adem
  • wilde yam, en hoge bloeddruk
  • vochtafdrijvende kruiden
  • littekens van aambeien
  • bloedsuiker spiegel
  • myoom
  • schildklier
  • nierstenen en bindweefsel
  • tetracycline zuur voor duiven
  • komboechadrank
  • migraine
  • slechte stoelgang
  • paardebloem
  • zwangerschap
  • acne
  • Citroenmelisse verdampen of extraheren..?
  • FOCALE VESTIBULITIS
  • tennisarm en littekens van puistjes
  • Propolistinctuur
  • Lavas.
  • Aambeien.
  • bestrijden van premenstruele klachten
  • VervelendHoesten
  • thee zonder histamine
  • cystes in de borsten
  • threelac
  • blaasjes op tong en tandvlees
  • PCO
  • kurkuma
  • groeipijn bij kleine kinderen
  • ik woon met mijn gezin nu drie jaar in de uk.
  • stevia
  • opgezwollen buik en nierstenen
  • Vruchtbaarheid
  • Eetproblemen
  • frambozenblad thee
  • peterselie
  • botontkalking
  • Acne - (jeugd puistjes);
  • Geelwortel-Kurkuma Longa (Curcumin); tegen Alzheimer
  • Ik heb al hele lange tijd van Zweethanden en voeten.
  • sarcoidose medicatie en natuurlijke middellen
  • Massa klachten......
  • Titel: Reportage over grootouders in het maandblad MILO
  • St. Janskruid
  • schimmelinfecties
  • Juniperus Sabina d4/IVF
  • overgewicht
  • alcoholverslaving
  • vochtophoping onder de ogen
  • droge hoest
  • calcium phosphoricum
  • sambucus
  • Komboecha
  • groene cajaputi olie
  • Longkruid en smalle weegbree
  • Lovitran
  • zweren
  • voorweeën
  • botontkalking vit.D en calcium slikken :?:
  • Uitval van hoofdhaar
  • ontwenningsverschijnselen
  • Endometriose
  • gezegende distel
  • spataders
  • winderigheid
  • Galbulten en jeuk
  • Overgeven
  • Heemst
  • Luie Maag
  • mijn hondje heeft wratjes wat kan ik hier aan doen voor hem?
  • zenuwbanen actiever te maken naar mijn voeten en de blaassluitspier
  • schijven en sterren voor de ogen ! :cry:
  • Gejaagdheid, slapeloosheid en nerveusiteit
  • Slechte Adem
  • Witte tong
  • Cholesterolverlagende middelen
  • speciaal op aanvraag maagzuur, maagzuur en maagzuur
  • RE. op: Misselijkheid & Braken
  • RE. Komboecha op aanvraag in mijn vraagbak
  • Speciaal op aanvraag; Enkele Tips om de lever te zuiveren en te stimuleren:
  • Ons Spijsverteringsstelsel
  • Komboecha - de stille kracht
  • op Aanvraag een receptje en enkel links met Komboecha
  • baarmoederverzakking
  • Wat is waterkefir en waar kan ik kefirkorrels krijgen, kan mij daar iemend aan helpen?
  • stevia en hypoglecemie (het omgekeerde van diabetes)?
  • vermoeidheid door zenuwuitputting
  • Laurier-{Laurus nobilis}:
  • endometriose
  • Sinusitis, Verstopte neus , Verkoudheid enz.
  • Onrustige benen en vloer verwarming
  • Klierkoorts
  • Maag, Darm en spijsverterings problemen.
  • Verkoudheid
  • cysten op eierstokken
  • angstige katten
  • Selderij met citroen
  • kokosolie
  • lage bloeddruk
  • goudpapaver cq goudsbloem
  • remedie astma en overgevoeligheid luchtwegen
  • verstopte neus
  • problemen met de Eierstokken
  • loopt met zuurstof
  • couperose
  • ziekte van ménière
  • nogal last van lopende ogen
  • peesontsteking
  • Heesheid
  • Kelpasan van Dr.Vogel A. :
  • Wratten
  • nekpijn
  • Karnemelk
  • Oogwallen
  • abces
  • Erectie.
  • lijnzaadolie
  • ontsteking van de brachialis
  • geen eetlus
  • reinig je longen met kruiden
  • maak me zorgen over mjn ex...
  • Lapachothee:
  • Titel: voedselallergie:!::?:
  • Depri,stress,/obesitas /verzuring van de spieren /slechte werking van bij nierschors
  • problemen met mijn bloeds omloop vooral in mijn bennen,die steeds pijn doen.
  • Long Kruiden (positieve werking op....)
  • Antidepressiva; paroxethine of St. Janskruid!?
  • sneller zwanger worden en/of beter vruchtbaar
  • luie maag
  • recepten voor : Griep, verkoudheid
  • Virus, bacterie, cvs en fibromyalgie
  • Graag wil ik een middeltje tegen de griep, hoofdpijn, verstopte neus, erg hoesten, en algeheel rot voelen.
  • Gordelroos
  • EGYPTISCHE ZALF voor hoefziekte (Straalrot) bij paarden
  • Het hoe en waarom van ziekte:
  • De winter tegemoet met zelfgemaakte kruidendrankjes:
  • Najaarskruiden, Herst & Winterkwalen
  • Tea Tree-{Melaleuca Alternifolia}
  • Ochtendstijfheid:
  • Menopauze; Opvliegers of Vapeurkes:
  • Gebrekkige eetlust van de hond
  • Rusteloze benen { RBS }
  • witte tong en slecht adem
  • Last van verstopte neus en droge ogen
  • vermoeide benen, pijn in mijn knie en kuit
  • ringen op de randen van het thee kopje
  • gebroken onderbeen, is er een mogelijkheid om de genezing te bespoedigen ?
  • een middeltje om de eetlust te bevorderen
  • Hoofdpijn en/of migraine
    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    Het Geneeskrachtige Kruidenhoekje
    ondertitel
    31-03-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Mierikswortelsiroop :
                    Mierikswortelsiroop:
    Hoewel de mierikswortel populair is in de moderne keuken  werd hij oorspronkelijk gebruikt als medicinale plant. Het is vooral het sap van de wortel die in de siroop gebruikt wordt .

    Ingrediënten :
    mierikswortel 
                     kandij, rietsuiker en of Ahorn siroop

    Bereidingswijze :
    Was de vers geoogste mierikswortel grondig schoon en rasp hem zeer fijn. Doe er  suiker bij naar eigen smaak en meng alles goed door elkaar. Doe dit mengsel in een kommetje en laat  gedurende een nacht in de koelkast trekken. De suiker zal nu oplossen in het mierikswortelsap en zo krijgen we mierikswortelsiroop.  
    Pers de volgende dag het gezoete sap uit – met behulp van een zeef of neteldoek-  en doe de siroop in een flesje (bewaren in de koelkast). 
    Aangezien mierikswortel bij opwarming zijn geneeskrachtige werking verliest (de vluchtige olie verdampt) is enkel  koude bereiding mogelijk, daardoor is een lange houdbaarheid van de siroop niet mogelijk (max. 5 dagen) en is men verplicht de siroop telkens opnieuw vers te bereiden bij langdurig  gebruik.

    Hoe en waarvoor te gebruiken ?
    Mierikswortelsap is koortswerend en heeft een antibiotische werking. Daarom is het een prima hulpje  bij bronchitis en hoest.
    Door zijn antibacteriële werking is het ook een goede remedie bij ontstoken amandelen -  en/of keelontsteking. Bij deze aandoeningen 3 maal daags een soeplepel gebruiken. 
    Veelvuldig gebruik is wel af te raden gedurende de zwangerschap

    31-03-2006 om 00:00 geschreven door Guido Kruiden  


    » Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.JENEVERBESSEN
     

     

    Jeneverbes

     






     

     


    Gewone, algemene jeneverbes = Juniperus communis


    Hier in het Schuttersbosch staan in verschillende tuinen jeneverbesstruiken. Meestal zijn het gekweekte vormen. Er worden heel wat variëteiten gekweekt uit vier soorten:

    • Gewone jeneverbes: Juniperus communis. Het gekneusde blad doet aan de geur van appels denken.

    • Chinese jeneverbes: Juniperus chinensis. Deze bladeren ruiken naar katten, zuur en ranzig.

    • Zevenboom: Juniperus sabina. Afgeleid van sabijnse (onzekere) vrouw, ruikt onaangenaam, is giftig, laag bolvormig.

    • Cederhoutboom: Juniperus virginiana. Uit Virginia afkomstig; ruikt naar groene zeep en verf, van deze soort worden potloden en sigarenkistjes gemaakt.

    De jeneverbes is tweehuizig, dat wil zeggen alleen met mannelijke (stuifmeel) of alleen met vrouwelijke (stampers) bloemen. De mannelijke bloemen zijn geel, de vrouwelijke bloemen groen. Bevruchting vindt plaats door windbestuiving. Deze jeneverbessen zijn verspreid over het noordelijk halfrond. Noordelijk tot aan de poolstreken. Zuidelijk tot de woestijnen. Het zijn een van de weinige cipressen die dwars door Amerika, van kust tot kust, groeien. Ze groeien zowel op kalk- als op zure veengronden en heidegrond en nemen genoegen met de armste gronden. Ze zijn bestand tegen zandverschuivingen. Op betere gronden kunnen ze bijna een boomlengte van zes meter krijgen, maar meestal wordt de rechtopgaande cipres maximaal vijf meter hoog. In Nederland komen ze het meeste voor in het zuiden en oosten.

    De jeneverbes groeit langzaam en wordt vermeerderd door stek of zaad. Het is een heester met rechtopstaande takken. Bij jonge planten zijn de naaldvormige bladeren tegenoverstaand of in kransen van drie. Oudere planten hebben naaldvormige en schubvormige bladeren of alleen schubvormige. De jeneverbes is beschermd, dat wil zeggen dat men de planten in de natuur niet mag weghalen. De bessen mogen wel geplukt worden als men de jeneverbes niet beschadigd. Trek wel handschoenen aan om de harde stekels te vermijden. De kegelbessen, uit drie vergroeide vlezige schubben gevormd, rijpen pas na twee jaar, behalve de bessen van de cederhoutboom deze zijn al na een jaar rijp. Ze hebben een doorsnee van 5 tot 6 mm, zijn eerst groen daarna blauwzwart berijpt. De bloeiwijze is van april tot mei. In de herfst van september tot oktober zijn de bessen rijp. De bessen kunnen in de zon gedroogd worden. De smaak van de bessen kan wisselen van sterkte. Hoe zuidelijker hoe meer etherische oliën en hoe krachtiger van smaak. Zo kunnen bessen uit Italië twee keer zo sterk zijn dan de bessen uit Nederland. De smaak van de rijpe bessen is zoetig, geurig en wat harsachtig. De bessen worden gebruikt in jenever en andere dranken om ze te aromatiseren.

     

    Waar de bessen veel voorkomen, zoals in Italië, midden Frankrijk in de Provence, Alpen en Duitsland, wordt de jeneverbes gebruikt in verschillende gerechten. Bijvoorbeeld in marinades voor wild zwijn, varkensvlees en ree. In vullingen van kip en paté, in zuurkool en hachee, ingemaakte bessen bij koud vlees. In de Engelse keuken werden, vooral vroeger, jeneverbessen gebruikt bij het zouten van hammen. Rode bessen van andere soorten jeneverbessen kunnen verward worden met de gewone jeneverbes.

    Ze zijn ongevaarlijk maar geuren minder. In de betere supermarkten zijn gedroogde jeneverbessen te koop.

     

    Toepassing als medicijn

    Jeneverbessen bevatten etherische oliën, terpenom, bitterstof, looistof, hars en calcium. De bessen plukken als ze zwart zijn, dan drogen in de zon. In het voorjaar kan een bloedzuiverende kuur met bessen worden gedaan. Jeneverbessen hebben een bijzondere werking op de stofwisseling. Bij gewrichtsreumatiek en huidziekte kan de jeneverbes uitwendig als wrijfmiddel worden gebruikt. Inwendig als sapkuur:

    Zes weken lang 3x per dag in te nemen met water of karnemelk. Een kuur van bessen:

    • 1e dag: 3x per dag 1 bes;

    • 2e dag: 3x per dag 2 bessen;

    • 3e dag: 3x per dag 3 bessen;

    • iedere dag 1 bes meer t/m 15e dag.

    Dan iedere dag 1 bes minder tot de 30ste dag. Dan ophouden. Nooit langer dan 6 weken achter elkaar omdat de nieren anders teveel geprikkeld worden. Tegen winderigheid of bij gebrek aan eetlust kan men thee gebruiken van de bessen:

    Een eetlepel van gemalen bessen op ½ liter kokend water. Dit 10 minuten laten staan, zeven en opdrinken als thee. Toegevoegd aan het badwater goed tegen huidaandoeningen: een afkooksel maken van 100 bessen op 1 liter water, dit aan het badwater toevoegen. Afkooksel van bessen met honing werkt bloedreinigend en slijmoplossend. Het behoedt tegen infectie, jicht, reuma, waterzucht. Verder tegen hoofdpijn en slechte maag.

    Dit alles onder voorbehoud.

     

    31-03-2006 om 00:00 geschreven door Guido Kruiden  


    » Reageer (1)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Brandnetel:
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    BRANDNETEL en zijn werking

    Gebruikte delen

    Als geneesmiddel wordt het kruid en de wortel gebruikt.
    Werking en karakter.
    Het is een uitstekend bloed reinigend middel voor vele kwalen.
    Bloedzuiverend, bloedstelpend, zwak vochtafdrijver, anti-allergisch, voedzaam.

    Indicaties.
    - Huidaandoeningen;,
    jeukende huid, zoals acne, eczeem, uitslag, netelroos, zweren, psoriasis.
    - Allergische aandoeningen; zoals,allergie, hooikoorts en astma.
    - Bloed;  In de menstruatie om zware bloedingen te verlichten, bloedreinigend, bloedarmoede .
    - Nieren; stimuleert de nieren, goed bij reuma en jichklachten van de urinewegen  
    - Bij een vergrote prostaat (wortel).

    De werking in het lichaam.
    Hoewel de brandnetel bekend staat om zijn prikkende werking, heeft hij dit effect niet als hij is blootgesteld aan warmte, door koken of bij bereiding tot thee. Ironisch genoeg wordt hij gebruikt bij huidaandoeningen, zoals eczeem en aanverwante allergieën. Brandnetel heeft ook samentrekkende en bloedstelpende eigenschappen en kan daarom toegepast worden bij ernstige bloedingen van wonden of bij de menstruatie. De aanwezigheid van vitamine C en ijzer maken het kruid zeer geschikt als tonicum bij anemie en bij een ijzertekort. De wortel wordt wel gebruikt om een vergrote prostaat te behandelen. Brandnetelsap en thee zijn nuttige dranken wanneer u zwanger bent of borstvoeding geeft. Het sap en de thee zijn heilzaam bij jicht en gewrichtsontstekingen.

    Uitwendig gebruik.
    - Wrijf bij stijve gewrichten de pijnlijke plaats in met verse brandnetelbladeren.
    - Snuif bij een bloedneus vers brandnetelsap op.
    - Maak een kompres tegen verbrandingen.
    - Het olie-extract is heilzaam bij ontstoken psoriasis.
    - Gebruik de thee of tinctuur als spoeling bij haaruitval en een droge hoofdhuid.


    Actieve delen

    Looistoffen, netelgif, histamine, vitaminen en mineralen, mierenzuur en glucocinine.

    Dagdosering

    Als tinctuur 2 tot 4 maal daags 15 tot 20 druppels.  Verder ook als thee, waar ik zelf persoonlijk iedere dag van drink, ik gebruik twéé thee lepels brandnetel voor een liter water ( gebruik altijd een minimale dosis,als je het dagelijks drinkt zoals ik, en om geen gewenning te verkrijgen ! ik kombineer deze dan ook altijd met andere thee, een kleinere dosis thee werkt dan meestal ook beter en vlugger dan een overdosis van kruiden) en voetbad met brandnetel kan helend en zuiverend werken. Kan ook heel jong geplukt ook gebruikt worden voor Brandnetelsoep,   Verwerk de jonge toppen van de bladeren in een soep. Gebruik de soep als dagelijks tonicum. soep is heel lekker hoor! 

    Ander gebruik
    Veel insecten voeden zich met brandnetel zoals vlinders en bijen. De vezel kan tot stof worden geweven. De bladeren geven een groene kleurstof en de wortels een gele.
    De kleine brandnetel (urtica urens) wordt in de homeopathie gebruikt bij netelroos. De jonge bovenste bladeren kunnen het hele jaar gekookt worden gegeten als spinazie of als soep. Gekookte brandnetels steken niet. Zie ook bij culinair.

    Bijwerkingen en interacties

    Bij normaal gebruik zijn geen bijwerkingen bekend.

    31-03-2006 om 00:00 geschreven door Guido Kruiden  


    » Reageer (2)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen. Klimbes (Akebia Quinata )

    Klimbes (Akebia Quinata)

    Akebia:

    Deze elegante, semi-groenblijvende of loofverliezende klimplant heeft circels van vijf blaadjes en draagt hangende groepjes kleine, bleekrode mannelijke bloemen en grotere paarse vrouwelijke bloemen in de lente. Deze laatste geven een volle honing vanille geur af, en groeien in warme klimaten uit tot worstvormige eetbare paarse vruchten.

    Gebruik:

    Een aantrekkelijke, snelgroeiende plant voor het aromatische prieel of pergola. De lange buigzame stengels worden gebruikt voor het maken van manden en kransen. Akebia met vijf blaadjes en met drie blaadjes (a.trifoliata) worden zonder onderscheid gebruikt in de Chinese geneeskunst. De houtige stam en de vruchten stimuleren de bloedsomloop en de melkvorming. Dankzij zijn gehalte aan kaliumzout is de stam vochtafdrijvend en verstrekt hij de samentrekkende kracht van de spijsverteringsspieren. Wortels worden gebruikt bij het bestrijden van koorts. Onderzoek heeft aangetoond dat akebia fruit en zaad kankercellen afremt. Ze komen dan ook voor in verschillende Chinese recepten voor de behandeling van kanker.

    Teelt en vermeerdering:

    In de volle zon of de halfschaduw, in vochtvasthoudende, goed doorlatende grond. Zaaien in de lente, neem halfrijpe stekken in de zomer of gebruik afleggers in de winter. De akebia houdt er niet van gestoord te worden. Pluk en droog het fruit in de zomer, de stengels in de herfst.

    31-03-2006 om 00:00 geschreven door Guido Kruiden  


    » Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Duizendblad
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Duizendblad ( Achillea millefolium ).

    Deze staande, vaste plant heeft donzige stengels met varenachtig, prettig aromatisch loof en platte schermen met witte of rozige bloemen van de zomer tot de herfts, die kruidig-fruitige geuren als ze gekneusd worden.

    Gebruik:

    De gedroogde stengels werden door de druïden gebruikt om het weer te voorspellen en door de Chinezen bij de I Ching-praktijken. Het licht bittere, peperige jonge loof wordt wel gehakt of verwerkt in zachte kazen en salades, of kan vers geperst worden en dan het bloeden stelpen bij scheerwonden of andere kleine wondjes. In de tuin versterkt duizenblad de geur van planten in de buurt en verbetert hij hun weerstand en medicinale eigenschappen. Aftreksel van het loof levert een koperhoudende meststof op en een enkel fijngehakt blad aktiveert de ontbinding van een hele kruiwagen compost.

    Etherische olie:

    Deze heeft een frisse, plantaardig-fruitige geur met een medicinaal tintje. Hij wordt gebruikt in parfums en door aromatherapeuten tegen huidproblemen, rheuma en chronische verkoudheid.

    Waarschuwing:

    Kruid: niet gebruiken tijdens zwangerschap. Nooit zuiver gebruiken ( altijd met een draag olië). Kan de huid overgevoelig voor zonlicht maken.

    Teelt:

    Op een zonnige plaats, hoewel hij ook lichte schaduw verdraagt, in redelijke rijke, vochtige grond. Zaai zaad of deel de wortels in de lente of de herfst. Dun ze uit of zet ze 30 cm uit elkaar. Knip uitgebloeide bloemen af voor een tweede bloei. Oogst het loof, de bloemen en de stengels in de late zomer.

     

    31-03-2006 om 00:00 geschreven door Guido Kruiden  


    » Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Den ( grove )
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Den, grove den

    latijnse/botanische naam:
    Pinus sylvestris

    andere namen/synoniemen:
    den, pijnboom, dennenboom, terpentijn (olie)

    plantenfamilie:
    Pinaceae - naaldboomfamilie

    Vermijden bij allergische huidaandoeningen.

    Gebruik:

    Veiligheidsvoorschrift:

    • niet toxisch
    • niet-irriterend (behalve bij hoge concentratie)
    • mogelijk sensibiliserend
    • vermijden bij allergische aandoeningen

    Mengt goed met:

    Werking:

    Huid

    Snijwonden, luizen, overmatige transpiratie, scabies, zweren.


    Bloedsomloop/spieren/gewrichten

    Artritis, jicht, spierpijn, slechte bloedsomloop, reuma.


    Ademhaling

    Astma, bronchitis, slijmvliesontsteking, hoesten, sinusitis, zere keel.


    Urogenitaalsysteem

    Blaasontsteking, urineweginfecties


    Immuunsysteem

    Verkoudheid, influenza


    Zenuwstelsel

    Vermoeidheid, geestelijke uitputting, stress-gerelateerde aandoeningen, zenuwpijn

    31-03-2006 om 00:00 geschreven door Guido Kruiden  


    » Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Citroen { CitrusLimon }
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Citroen

    latijnse/botanische naam:
    Citrus limon

    andere namen/synoniemen:
    Citrus limonum, cedro-olie

    plantenfamilie:
    Rutaceae - Wijnruitfamilie


    Kan gevoelige huid irriteren, verdunnen. Pas op voor overgebruik.

    Gebruik:

    Zoals alle citrusoliën moet ook citroen binnen 1 jaar na opening worden gebruikt.

    Veiligheidsvoorschrift:

    • niet toxisch, kan huidirritatie en gevoeligheid
      veroorzaken bij individuele gevallen, met mate gebruiken
    • foto-toxisch, niet gebruiken op de huid die aan direct zonlicht wordt blootgesteld

    Mengt goed met:

    Extra info

    Citroenolie heeft een zeer hoge trilling waardoor iemand in een verheven stemming wordt gebracht, psychisch wordt opgetild als men zich down voelt.

    Het helpt bij psychische en lichamelijke zwaarte; ze activeert en stimuleert vooral geestelijk. Het bevordert het concentratievermogen (!), scherpt het verstand en versterkt het geheugen. In de hersenen stimuleert citroen vooral de amandelkern en de hippocampus.

    De olie kan helpen om in onduidelijke situaties met een helder verstand beslissingen te nemen. Tevens kan het dreigende emotionele uitbarstingen tot bedaren brengen of voorkomen.

    Citroenolie is een van de oliën met een zeer hoge bacteriedodende werking. De dampen kunnen meningococcen neutraliseren. Het doodt verwekkers van: tyfus in minder dan een uur, pneumococcen in 1 tot 3 uur, stafylococcen in vijf minuten! Het heeft een antiseptische werking tot 20 dagen.

    De olie heeft een vaatversterkende werking en is daarom een genees- en preventief middel bij spataderen. Ook als versterking van de bloedvaten in het algemeen werkt het goed; samen met cypresolie in de verhouding 1:1 is ze in huidoliën en kompressen goed werkzaam.

    Ze stimuleert de vorming van witte bloedlichaampjes en is een goed middel bij bloedarmoede door het hoge vitamine C gehalte.

    Bij verkeerde voeding (zoals witmeel, geraffineerde suiker, koffie, zwarte thee, te veel varkensvlees en doodgekookt voedsel) kan bij veel mensen een ophoping van zuren in het lichaam ontstaan wat weer een oorzaak kan zijn van veel ziekten zoals reuma en jicht. Citroenolie neutraliseert het overschot aan zuren. De olie is daarom bijzonder geschikt ter behandeling van reuma en jicht in combinatie met moerasspirea-olie.

    Werking:

    Huid

    Acne, anaemia, breekbare nagels, winterhanden en -voeten, likdoorns, snijwonden, vette huid, herpes, insektenbeten, aften, puistjes, spataderen en wratten.

    Bloedsomloop/spieren/gewrichten

    Artritis, cellulitis, hoge bloeddruk, bloedneus, congestie, slechte bloedsomloop, reuma.


    Ademhaling

    Astma, keelinfecties, bronchitis, slijmvliesontsteking.


    Spijsvertering

    Dyspepsie.


    Immuunsysteem

    Verkoudheid, influenza, koorts en infecties.

    31-03-2006 om 00:00 geschreven door Guido Kruiden  


    » Reageer (1)
    30-03-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De Genezende werking van Bramen
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

                  De Bramen:


    Bramen plukken aan het eind van de zomer is voor veel mensen een gelegenheid on even 'de natuur in' te gaan, om bramen te plukken.
    Er worden daarbij heel wat vruchtjes vers van de plant gegeten, al dan niet afgespoeld.
    Bramen zijn ook populair om er gelei, jam en siroop van te maken en, getrokken in blanke brandewijn of jenever vormt het ook een voor velen smaakvol 'slokje'.

    Maar ook de andere delen van de plant zijn zeer bruikbaar en daarom hier enige informatie over de geneeskrachtige waarde van deze plant.


    Algemeen:

    Er bestaan meer dan honderd soorten braamplanten en daarbinnen nog eens zo'n duizend variëteiten en bastaardsoorten. Alleen een gespecialiseerde botanicus kan daaruit wijs worden.
    Bramen zijn sterke, weelderige, vaste planten met lange gebogen takken en scherpe stekels. De plant heeft kleine bloemen die wit of roze van kleur en en geen geur hebben.
    Sinds de prehistorie zijn de bramen al bij de mensen in trek. Gerijpt zijn ze zwart en glanzend, fruitig en fris van smaak. Ze worden o.a. gebruikt voor een siroop met een licht samentrekkende werking. Smakelijk is ook een thee die getrokken is van de bladeren van de braam en framboos. Het afkooksel is een sterk samentrekkend middel dat gebruikt kan worden als gezichtslotion en als drank om mee te spoelen bij mondaandoeningen.


    Groeiplaats:

    In bijna heel Europa, langs heggen en in bossen. Ze komen voor tot op een hoogte van 2300 meter.


    Gebruikte delen:

    Bloemknoppen, de bladeren voor de bloeitijd, de nieuwe blaadjes, de vruchten in augustus. Om te bewaren moeten de delen in bossen worden samengebonden en in het donker worden gedroogd.


    Eigenschappen:

    Aansterkend, bloedsuikerverlagend, bloedzuiverend, vochtuitdrijvend, wondreinigend en samentrekkend.


    Enige toepassingen:

    Angina:
    Kook 50 gram gedroogde bladeren tien minuten in een liter water. Laat het afkoelen, filtreer het en zoet het met wat honing. Gebruik de drank om mee te gorgelen. Niet doorslikken. Per dag mag de drank opgemaakt worden.

    Heesheid:
    Kook honderd gram bladeren 15 minuten lang in een liter water. Filtreer het daarna en zoet het met wat honing. Drie keer per dag gorgelen, niet doorslikken.

    Huidzweer:
    Kook 30 gram bladeren tien minuten lang in een liter water. Regelmatig de wond hiermee wassen.

    Tandvleesontsteking:
    Kook dertig gram bladeren drie minuten lang in een liter water. Tien minuten laten trekken. regelmatig de mond ermee spoelen. Niet doorslikken.

    Diarree:
    Kook twintig gram bloemen en bladeren van de Witte Dovenetel, dertig gram bladeren van de braam en twintig gram bloemen van de Echte Heemst vijf minuten lang in een liter kokend water. Tien minuten laten trekken. Drink twee tot drie keer per dag een kopje van het vocht.

    30-03-2006 om 21:36 geschreven door Guido Kruiden  


    » Reageer (2)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Bloedsomloop
    Klik op de afbeelding om de link te volgen  
    Bloedsomloop

    Beschrijving :

    ter stimulering van de bloedsomloop; 3 druppels Hysop, 4 druppels Salie en 3 druppels Cypres mengen met een beetje melk of een lepeltje honing. Dit toevoegen aan een warm bad en 20 minuten baden.

    30-03-2006 om 21:31 geschreven door Guido Kruiden  


    » Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Bramen
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Braam




    Bij een ieder bekend, is het niet vanwege de vruchten, dan wel vanwege zijn hardnekkigheid als onkruid. Wat niet iedereen weet is dat de blaadjes van de Braamstruik ons zeer goed van dienst kunnen zijn bij tal van acute kwalen, zij bevatten bijzonder veel looistoffen en tal van vitaminen en mineralen. Braamblad werkt hierdoor o.a. sterk samentrekkend en bloedzuiverend. Van de blaadjes wordt de thee en de tinctuur gemaakt.

    Toepassing constitutie

    Braambladthee - of tinctuur is een uitstekend middel bij alle kwalen die voortkomen uit een lage weerstand, zoals griep, verkoudheid, keelpijn, angina, ontstoken tandvlees, aften, verharde lymfeknopen. Maar ook na een periode van ernstige ziekte om het herstel te bevorderen. Braamblad vult  tekorten aan, is zweetafdrijvend en ontstekingsremmend. 

    Toepassing spijsvertering

    Als er sprake is van een acute diarree die langer dan een dag duurt, of de diarree komt bijzonder ongelegen, drink dan Braambladthee of gebruik de tinctuur (pas de tinctuur dan toe in een acute dosis van ieder uur 10 druppels tot de klachten verminderen). Om deze reden is het zeer handig om Braambladthee of de tinctuur op vakantie mee te nemen. 

    Toepassing bloed / verwondingen 

    Braamblad werkt zeer bloedzuiverend en bloedverrijkend, het is een uitstekend aanvullend kruid bij bloedarmoede. Het is een zeer belangrijk kruid bij bloedvergiftiging en kan dan goed naast de reguliere antibiotica gebruikt worden. Door de bloedzuiverende werking is het een goed idee om Braambladthee - of tinctuur te gebruiken nadat u een bloedtransfusie heeft moeten ondergaan, hierdoor worden de klachten die vaak optreden na een transfusie als misselijkheid, koorts e.d. sterk verminderd. Braam werkt zeer bloedstelpend en kan dus goed worden toegepast als wondkruid, bij uitwendige wonden, maar ook bij inwendige bloedingen. Door de samentrekkende en bloedreinigende werking ook een goed middel bij aambeien. Verder helpt Braam te zware menstruele bloedingen te stelpen (ga overigens altijd naar uw huisarts als deze bloedingen lang duren en u niet de oorzaak weet). Ook een goed kruid vlak voor en na de bevalling, het versterkt de baarmoeder en stelpt nabloedingen. 

    Braam is een zeer veilig en breed toepasbaar kruid, ook geschikt voor kinderen en ouderen.

    30-03-2006 om 00:00 geschreven door Guido Kruiden  


    » Reageer (0)
    29-03-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Verse Kruiden
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    verse kruiden:

     


    Kruiden, vers of gedroogd in potjes, zijn niet alleen decoratief in de keuken. Een goed gebruik ervan levert ook gerechten rijk aan smaak en aroma. Daarnaast worden aan sommige kruiden allerlei gezondheidsvoordelen toegeschreven.  Zeker is wel dat wie zijn gerechten op smaak brengt met de juiste kruiden minder zout gebruikt. Redenen genoeg om onze neus eens dieper in het kruidenboeket te steken.

    De mens is door de eeuwen heen altijd op zoek geweest naar manieren om zijn voedsel zo smakelijk mogelijk te bereiden. Het gebruik van kruiden behoort ook tot deze mogelijkheden. Opgravingen hebben aangetoond dat kruiden reeds duizenden jaren voor het begin van onze tijdrekening werden geteeld. De Assyriërs kookten al met tijm en dille. De Oude Grieken gebruikten ook kruiden in de keuken en hadden een bijzondere relatie met aromatische kruiden. Zij droegen bijna elk kruid op aan een god. Marjolein, rozemarijn en tijm werden bijvoorbeeld opgedragen aan de godin Afrodite. De Griekse arts en filosoof Hippocrates bracht ons niet alleen de volgende wijsheid bij: uw voeding is uw geneesmiddel, uw geneesmiddel is uw voeding. Hij was tevens de eerste die systematisch kruiden gebruikte voor het genezen van ziekten. In de Middeleeuwen waren het vooral monniken die kruiden kweekten in de kloostertuinen en ze als geneesmiddel gebruikten. In de late Middeleeuwen namen de apothekers de kennis van geneeskrachtige kruiden over. Elke apotheek had een eigen kruidentuin. Kruidenvrouwen gebruikten daarentegen voornamelijk in het wild groeiende kruiden. Zij maakten er liefdesdrankjes, afdrijfmiddeltjes en wondzalfjes van en konden hiervoor toen als heks worden vervolgd

    Kruidenboeken waren van bij de start van de boekdrukkunst in de 15de eeuw beststellers. De belangstelling voor kruiden in de geneeskunde, maar ook in de keuken, bleef groeien. Maar toen in de 17de eeuw een levende handel in specerijen ontstond tussen Oost en West verdrongen specerijen zoals peper, nootmuskaat, foelie en kruidnagel de inheemse kruiden die vaak een minder intens aroma hebben. De belangstelling voor kruiden nam af en tegen het einde van de 19de eeuw waren aromatische kruiden nagenoeg volledig uit onze keuken verdwenen. In het midden van de 20ste eeuw bracht de ontdekking van traditionele gerechten uit de vakantielanden rond de Middellandse Zee kruiden zoals rozemarijn, salie, tijm, en dergelijke geleidelijk aan opnieuw onder onze aandacht en in onze keuken. Gelijktijdig nam ook weer de belangstelling voor de behandeling van allerlei kwaaltjes met kruiden toe als alternatief voor de klassieke geneeskunde. 

    Kruid of specerij:
    Hoewel het toevoegen van zout, specerijen of kruiden aan een gerecht wordt omschreven met het werkwoord “kruiden”, is er wel degelijk een verschil tussen kruiden en specerijen. Kruiden zijn gewassen met sappige, niet-houtachtige stengels, waarvan zowel de bladeren, de bloemen, de zaden als de wortels worden gebruikt om gerechten op smaak te brengen. Vaak worden ze ook gebruikt in de vorm van een thee of een zalf voor hun genezende werking. Specerijen zijn de gedroogde delen (bloemen, zaden, bladeren, bast en wortels) van aromatische planten die voornamelijk in de tropen groeien.

    Vers of gedroogd:
    Voor nagenoeg alle kruiden geldt dat het aroma het sterkst is voor vers geplukte kruiden. Sommige kruiden kunnen ook gedroogd als smaakmaker worden gebruikt, bijvoorbeeld  oregano, rozemarijn, salie, tijm en  Andere kruiden zoals basilicum, dille, kervel, korianderblad en mierikswortel verliezen eenmaal gedroogd haast al hun aroma. Zij kunnen daarom beter diepgevroren worden bewaard. Vries de fijngehakte kruiden in kleine porties in in diepvrieszakjes of met water erbij zodat je kruidige ijsblokjes bekomt die je zo naderhand aan gerechten kunt toevoegen.

    Kruiden zijn gemakkelijk te kweken in de eigen tuin of als potplantjes op het terras of het balkon ( zo doe ik het toch voornamelijk ). Heb je geen groene vingers, dan kan je ze ook makkelijk vinden bij de groenteboer of in de supermarkt ( de kruiden bedoel ik ). Er is een ruim assortiment van schaaltjes met geplukte kruiden of van potjes met kruidenplantjes.
    Zoals er seizoengroenten en -fruit zijn, zijn er ook seizoenkruiden. Door de teelt in serres zijn verse kruiden nu echter doorgaans het hele jaar beschikbaar. De meeste groene kruiden worden het best jong verwerkt. Zij hebben het fijnste aroma vanaf het kiemen in het voorjaar tot voor de bloei in de zomer. Zodra de planten bloemknoppen beginnen te vormen worden ze vezeliger, de stengels verhouten, de bladeren verdrogen en ze verliezen geleidelijk hun fijn aroma. Voorbeelden zijn kervel, peterselie, basilicum, dille, bieslook, salie, munt, dragon, oregano, koriander en lavas.
    Sommige kruidensoorten groeien meer in de vorm van een struik en hebben meer houterige stengels of twijgen en dikkere bladeren. Hun smaak is het meest geconcentreerd na de bloei in de zomer. Het zijn typische najaarskruiden. Voorbeelden zijn laurier, rozemarijn en tijm .
    Kruiden die voornamelijk om de bloemen en niet om de bladeren worden gekweekt, zoals bonenkruid, moeten tijdens de bloei worden geoogst.

    Gebruik van kruiden:

    Je koopt kruiden best in hun geheel. Ze zijn zo langer houdbaar en behouden beter hun aroma. Je vindt bij de groenteboer en in de supermarkt schaaltjes met geplukte kruiden of potjes met kruidenplantjes. De plantjes zijn het langst houdbaar. Geef de plantjes voldoende water. De schaaltjes bewaar je best in de groentelade van de koelkast.

    Gebruik kruiden zo vers mogelijk. Koop geen plantjes of bosjes met slappe bladeren en geknakte stengels. Heb je kruiden in de tuin of op het balkon, pluk ze dan vlak voor gebruik.

    Kruiden mogen nooit nat zijn wanneer ze worden gehakt, anders gaan de aromastoffen makkelijker verloren.

    Het fijnhakken van de kruiden doe je altijd vlak voor gebruik. Eens fijngehakt gaat het aroma immers snel verloren. Gebruik een scherp en breed mes. De vers gehakte kruiden dek je vervolgens best af met een plasticfolie.

    Voeg de kruiden op het juiste moment toe. Niet alle kruiden mogen meekoken. Basilicum en kervel bijvoorbeeld zijn heel gevoelig voor warmte en mogen pas worden toegevoegd zodra het gerecht gaar is. Kruiden met een sterk aroma zoals rozemarijn, salie en laurier moeten daarentegen van bij het begin meekoken. Hun smaak komt pas echt tot ontwikkeling door de warmte.

    Strooi gedroogde kruiden nooit rechtstreeks vanuit de verpakking in een warm gerecht. Door de opstijgende damp worden de kruiden vochtig en gaan stukjes kruid aan elkaar kleven. Hierdoor vormen zich klontertjes waardoor de kruiden nog moeilijk uit de verpakking kunnen komen. Bovendien verandert het aroma.

    Gebruik kruiden steeds met mate. Wanneer je te veel van een bepaald kruid gebruikt, zal dit de smaak van de andere ingrediënten overheersen.

    Meng sterke en zachte kruiden, zo krijg je een goed evenwicht. Is het mengsel goed uitgebalanceerd, dan wordt zout toevoegen overbodig.

    Welk kruid past bij welk gerecht? Enkele suggesties

    Soep

    bieslook, citroenmelisse, kervel, koriander, laurier, lavas, munt, peterselie, postelein, tijm, venkel
    Salades
    basilicum, bieslook, bonenkruid, citroenmelisse, dille, dragon, koriander, lavas, marjolein, oregano, peterselie, postelein, rozemarijn, rucola, venkel
    Aardappelen
    bieslook, citroenmelisse, lavas, marjolein, oregano, peterselie, rozemarijn, tijm, venkel
    Groenten
    basilicum, bonenkruid, dille, dragon, koriander, lavas, oregano, peterselie, postelein, rozemarijn, salie, tijm, venkel
    Tomaten en tomatensaus
    basilicum, bonenkruid, dille, marjolein, oregano, peterselie, rucola
    Pittige saus
    basilicum, bieslook, dragon, kervel, laurier, lavas, mierikswortel, oregano, peterselie, rozemarijn,tijm, venkel
    Kaas- of melksaus
    basilicum, bieslook, kervel, venkel
    Peulvruchten
    bieslook, bonenkruid, lavas, marjolein, peterselie, rozemarijn, tijm
    Rundvlees
    basilicum, bieslook, citroenmelisse, laurier, lavas, oregano, peterselie, postelein, rucola, rozemarijn, salie, tijm
    Kalfsvlees
    basilicum, bieslook, citroenmelisse, dragon, kervel, marjolein, oregano, peterselie, postelein, salie
    Varkensvlees
    basilicum, bieslook, bonenkruid, citroenmelisse, marjolein, lavas, oregano, peterselie, postelein, salie, tijm
    Lamsvlees
    basilicum, bonenkruid, citroenmelisse, lavas, marjolein, oregano, peterselie, rozemarijn, tijm
    Gevogelte
    basilicum, citroenmelisse, dille, dragon, koriander, lavas, marjolein, peterselie, postelein, rozemarijn, salie, tijm
    Vis
    basilicum, bieslook, bonenkruid, citroenmelisse, dille, dragon, koriander, lavas, marjolein, venkel
    Eigerechten, omelet
    basilicum, bieslook, bonenkruid, kervel, rucola, tijm, venkel
    Nagerechten
    anijs, munt
    Verse kaas
    basilicum, bieslook, kervel, rucola
    Gebak
    anijs, salie

    Dit zijn slechts suggesties. Smaak is persoonlijk. Je kan best zelf wat experimenteren, mengen en variëren. Al snel zal je die combinaties vinden die jij en je huisgenoten het lekkerst vinden.

    29-03-2006 om 00:00 geschreven door Guido Kruiden  


    » Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Hieronder vind u een lijst met mijn meest gebruikte keukenkruiden voor mijn recepten
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Mijn meest gebruikte keukenkruiden

     

    ANIJS:
    Een van de oudste specerijen, verwant met dille, venkel, karwijzaad en komijn. Wordt in alcoholische dranken gebruikt. Gebruik het ook in brood, gebak, rijst en pudding, koekjes, Oosterse gerechten, salades, koffiekoeken en snoepgoed.

    BASILICUM:
    Verse of gedroogde (afgeritste) blaadjes. Ook in poedervorm. Past bij vlees (kalf, varken, lam), allerlei salades en vis. Ook voor Italiaanse gerechten, b.v. pizza. Zuinig gebruiken.

    BERNAGIE:
    Verse blaadjes en bloesems (gedroogd minder geurig). Past bij sauzen (b.v. tomatensaus), allerlei salades en groenten (kool).

    BIESLOOK:
    Uiensmaak, vers gebruiken en nooit meekoken. Fijngesneden bij soepen, sausen, salades, vlees, vis en aardappelen. Gemengd met aardappelpuree of in boter bij geroosterd vlees of visschotels.

    BONENKRUID:
    Verse takjes of gedroogde blaadjes. Ook in poedervorm. Past bij (lams)vlees, salades en groenten (vooral peulvruchten), paddestoelen en aardappelen. Bij vis, speciaal bij forel. Voor salades uitsluitend malse, verse bladtoppen gebruiken.

    CAYENNEPEPER:
    Gedroogd en gemalen pepertjes van de Capsicum frutescens soort. Past bij vlees (rund, varken), vis, groenten (vooral stoofschotels) en allerlei salades. Spaarzaam gebruiken.

    CITROENMELISSE:
    Kruid met een frisse citroengeur en smaak; niet meekoken. Verse bladeren gebruiken soepen, sausen, vlees- en vooral visbereidingen waar citroen een rol speelt, bij thee, vruchtensappen en ijsthee, bij vruchtensalades.

    CITROEN:
    Het meest aromatische deel van deze vrucht zit in de schil (waar de citrus-olie in zit).

    DILLE:
    Vers of gedroogd blad. Ook gedroogd dillezaad (in vijzel fijn stampen). Past bij vlees (rund, lam), vis (o.a. paling), groenten (peulvruchten, komkommer), salades, sauzen, eieren, kwark, zure room, yoghurt en lichte sauzen. Verse dille niet met gerecht meekoken.

    DRAGON:
    Vers blad en jonge scheuten, ook gedroogd en verpulverd (dan minder sterk). Past bij vlees (kalf, lam, wild en gevogelte), allerlei groenten, salades, sauzen en soepen. Zuinig gebruiken. Er bestaat ook azijn en mosterd met dragon-aroma.

    FOELIE:
    De isolatie-laag van de nootmuskaat vrucht. In stukjes of poedervorm. Past bij vlees (ragout), allerlei groenten (spinazie, bloemkool, doperwtjes, aardappelen), soepen (bouillon), sauzen en kaasgerechten.

    GEMBER:
    Vers of gemalen, of ingelegd in siroop. Past bij gevogelte, groenten, fruit en gebak.

    HYSSOP:
    Scherpe, vrij bittere muntachtige smaak; spaarzaam gebruiken; verse of gedroogde blaadjes gebruiken (blaadjes en bloemen plukken voor de bloei om te drogen); niet meekoken.

    JENEVERBES:
    Gedroogde bessen van de jeneverbesstruik. Past bij vlees (marinades van wild), vis (b.v. mosselen) en zuurkool. Niet consumeren!

    KANEEL:
    Stokjes of poeder. Stokjes met gerecht meekoken en daarna verwijderen. Wordt gebruikt voor zoete gerechten (pudding, compote) en gebak.

    KAPPERTJES:
    In azijnoplossing ingelegd. Passen bij vis, vlees (kalf) en gevogelte. Ook bij salades (met worst of kaas) en sauzen.

    KARWIJZAAD:
    Gedroogd. Past bij vlees (suddergerechten), groenten (kool, zuurkool, aardappelen), soepen, sauzen en pikant gebak; is moeilijk met andere kruiden te combineren.

    KERRIE:
    Een kruidenmengsel uit de Indiase keuken, meer of minder scherp. Past bij vlees (kalf, lam, kip, ragout), bij vis (o.a. garnalen) en groenten (b.v. tomaten). Kerrie is gevoelig voor licht: donker bewaren.

    KERVEL:
    Verse of gedroogde blaadjes; ook in poedervorm. Past bij vis (gebakken), vlees, gevogelte, groenten (spinazie), allerlei salades, soepen en sauzen. Niet met gerecht meekoken.

    KNOFLOOK:
    Teentjes (fijngehakt en met wat zout gewreven), poeder, knoflookzout, vloeibaar. Past bij vlees (varken, lam), groenten, salades (slakom met teentje inwrijven) en kaasfondue. Verliest scherpe geur tijdens koken of braden. Handig is een knoflookpersje.

    KOMIJN:
    Zaden of gemalen. Een essentieel onderdeel van de keukens van Mexico, het Midden-Oosten en Oost-India. Wordt gebruikt in gerechten zoals curries, stoofschotels, chili en couscous.

    Koriander
    Gedroogde zaden; ook in poedervorm. Past bij vlees (rund), gehakt, pasteien en allerlei gebak.

    KRUIDNAGEL:
    Gedroogde bloemknoppen. Ook in poedervorm. Past bij vlees (varken, lam, wild), groenten (b.v. rode kool), soepen, sauzen, compote, gebak en dranken. Bloemknoppen in hun geheel meekoken, eventueel op ui gestoken, en VOOR het serveren verwijderen.

    KRUIZEMUNT:
    Lichte pepermuntsmaak maar minder pikant; meer gebruikt dan pepermunt; verse of gedroogde blaadjes gebruiken, bij vele sausen, bij soepen en groenten, bij kruidenboter en kruidenazijn, bij appelmoes, meloen, ijs, jam, fruitsalades, ...maar beter is pepermunt

    LAURIER:
    Gedroogde bladeren in hun geheel verwerken (1-2 tegelijk). Past bij vlees (marinade, ragout, kalf, gevogelte, wild), bij vis (marinade, pocheervocht), soepen en sauzen.

    MAJORAAN:
    Verse of gedroogde bladeren, ook afgeritst en in poedervorm. Past bij vlees (varken, gehakt, ragout, gevogelte, konijn), groenten (stoofschotels, aardappelen), soepen (b.v. aardappelsoep) en bij sauzen. Zeer geurig.

    MIERIKSWORTEL:
    Verse wortel (met gladde schil: zoet van smaak; met ruwe schil: zeer scherp). Raspen. Ook in tube of potje verkrijgbaar. Past bij vlees (gekookt rundvlees, rosbief, ham, worstjes), bij salades (komkommer, tomaat, vlees, vis) en bij gekookte vis. Koken maakt de smaak milder.

    MOSTERDZAAD:
    Mosterdzaad bestaat in vele kleuren en smaken. Gebruikt bij roereieren, kaasgerechten, aardappelen, sauzen, salades, dressings en kool.

    NOOTMUSKAAT:
    Nootmuskaat en foelie (isolatie-laag van de vrucht) zijn gelijk van smaak en geur. Raspen of in poedervorm gebruiken. Foelie in stukjes of poedervorm. Past bij vlees (ragout), allerlei groenten (spinazie, bloemkool, doperwtjes, aardappelen), soepen (bouillon), sauzen en kaasgerechten.

    OREGANO:
    Vers of gedroogd blad. In Italiaanse gerechten veel gebruikt. Past bij vlees (varken), groenten (tomaten, doperwten), bij soepen, vleessauzen en pizza.

    PAPRIKAPOEDER:
    In diverse soorten verkrijgbaar van zeer scherp tot scherp en mild. Past bij vlees (gevogelte, ragout, goulash, schnitzels), bij groenten, salades, vis, soep en sauzen. Niet in heet vet bakken!

    PEPER:
    Groen (in potjes verkrijgbaar), zwart en wit (gedroogde bessen). Bij voorkeur vers gemalen gebruiken (in pepermolen). Past bij vlees, groenten, salades, vis, bij soepen, sauzen en in marinades.

    PEPERMUNT:
    Laat een gevoel van koelte na in de mond; verse of gedroogde blaadjes gebruiken bij salades, soepen, sausen en kruidenazijn. Bij paling in 't groen, bij jams en fruitsalades, vooral voor thee.

    PETERSELIE:
    Gladde of krulpeterselie. Ook de wortels worden gebruikt. Vers of diepvries (gedroogd nauwelijks enige smaak). Past bij vlees, groenten, salades, vis en eieren. De wortel mag meegekookt worden, het blad niet.

    ROZEMARIJN:
    Verse of gedroogde blaadjes/naaldjes (in vijzel fijnwrijven). Past bij vlees (varken, lam, kalf, wild), bij soepen, sauzen en marinades.

    SAFFRAAN:
    De stempel van een bloeiende krokus. In bouillabaisse en paella, ook bij vis, gevogelte en brood.

    SALIE:
    Wrange, bittere smaak; verse of gedroogde blaadjes gebruiken. Vooral bij vlees- en visgerechten, bij kaasbereidingen, bij gekookte groenten, bij pizza's en deegwaren , bij soepen en bij tomatensap, bij de inmaak in azijn.

    SESAMZAADJES:
    In Afrikaanse en Indische gerechten. Op brood, in halvah, tahini, met rijst en groenten.

    SINAASAPPEL:
    Het meest aromatische deel van deze vrucht is de schil, (waar de citrus-olie in zit).

    THIJM:
    Verse of gedroogde blaadjes; ook in poedervorm. Past bij vlees, groenten, groene salades, vis (gebakken), kreeft, mosselen, sauzen en soepen. Neutraliseert vet.

    UIEN:
    Er zijn honderden soorten in allerlei smaken en kleuren. Hoe milder het klimaat is, hoe zoeter de ui. Uien kunnen bij praktisch elk gerecht gebruikt worden.

    VANILLE:
    Zwarte hulzen, waaruit merg geschraapt wordt. Vanillesuiker en -extract zijn slechts tot op zekere hoogte een acceptabele imitatie. Past bij zoete gerechten (pudding, compote e.d.) en gebak.

    VENKEL:
    Gedroogd. Smaak doet aan die van karwijzaad denken. Verse knollen als groente. Gedroogd voor vismarinade, salades (b.v. komkommer of tomaat) en bij paddestoelen. Vers venkelblad en stengels voor salades en mayonaise (voor vis). Smaakt kruidig zoet, zuinig gebruiken.
     

    29-03-2006 om 00:00 geschreven door Guido Kruiden  


    » Reageer (0)
    21-03-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vitamine B12 , B6, B11.

    Er is een e-mail verstuurd via het 'e-mail mij' formulier op uw blog http://blog.SeniorenNet.be/kruidenhoekje.

    Titel: Vitamin(e)12

    Bericht:
    Dag Ronny
    Ons Dochter is zwaar ziek geweest,had een lage weerstand,en verlaminge verschijnsels,het hersenvocht ontekings,en de hersens geven dan genoeg,door aan het lichaam,nu heeft de Dochter, vitamine B12 gekregen,en het gaat nu beter.
    Nu vraagt ik aan U zijn er ook kruiden in de plaats,van B12,denk niet,dat de Dochter die B12 lang kan gebruiken,of kan dat geen kwaad.Kruiden kun je langer gebruiken,heb ook eens kruiden genomen,voor keelonsteking,9maanden lang,en geen keelonsteking meer gehad. Hopelijk kunt Uons helpen. Bedank. Groetjes Eliane

     

    Hallo Eliane ;-))

    Vitamines Kunnen geen kwaad hoor, tenminste als je u aan de afgesproken regels houd (Dosering)!

    Je krijgt deze vitamine waarschijnlijk via voorschrift van de Dokter en die moet je dan halen bij de Apotheker!?

    Je kan natuurlijk ook kiezen om deze vitamines te halen bij de Natuurwinkel of Reformwinkel aan u de keus.

    PS hoe oud is uw dochter?

    Anders kan uw dochter nog wat kruiden thee drinken of dragees van Ginkgo Biloba dit werkt ook goed op de hersenfunctie en de doorbloeding!

    Ik zou misschien nog kruiden kunnen voorstellen maar dan zou ik exact moeten weten wat de dokter gezegd heeft wat uw dochter mankeerde, heeft ze een Hersen -infarct, -verlamming - Vlies ontsteking of kinderverlamming enz. gekregen!?

     

    Kruidige Groetjes

    Ronny

    http://blog.SeniorenNet.be/kruidenhoekje.

     

    Vitamine B12:

     

    De B vitamines behoren allen tot dezelfde familie, hebben echter ieder bepaalde eigenschappen. Samen zorgen ze voor de stofwisseling, het zenuwstelsel en het gedrag van de mens. De vitamines uit het B complex werken het beste als de hele familie bij elkaar is. Het zijn echte "samenwerkers". Als ze er alleen voor staan komt er niet veel van terecht, ze hebben hun broers en zussen écht nodig om de processen in het lichaam harmonisch te laten verlopen.

    Vitamine B12 of Cobalamine zorgt samen met vitamine B6 en B11 voor de opname van ijzer door het lichaam en het is betrokken bij de vorming van rode bloedcellen. Een tekort aan deze vitaminen kan lijden tot bloedarmoede. Deze drie vitaminen zorgen ook voor een goede werking van het zenuwstelsel en zijn betrokken bij het aminozuur metabolisme.

    Symptomen bij een tekort
    - Pernicieuze anemie
    - Menstruatieklachten

    - Bleke slijmvliezen (bijvoorbeeld onder het ooglid)

    - Vermoeidheid en bleekheid

    - Trage, slepende gang
    - Geestelijke aftakeling
    - Trillen 

    Therapeutisch gebruik
    - Noodzakelijk voor het in stand houden van het zenuwstelsel
    - Verbetert geheugen en concentratie
    - Nodig om vetten koolhydraten en eiwitten te kunnen gebruiken
    - Geeft meer energie
    - Bevorderd gezonde groei bij kinderen
    - Kan bescherming geven tegen kanker
    - Beschermt tegen allergenen en giftige elementen

    Bijzonderheden

    Vitamine B12 wordt als niet giftig beschouwd. Toch wordt aangeraden niet meer dan 200 mg per dag te gebruiken. Voor de opname van vitamine B12 is de zogenaamde intrinsieke factor nodig. De IF wordt in de maagwand aangemaakt. Bij een onvoldoende aanmaak van de IF is de vitamine B12 opname in de dunne darm gestoord. Daarom wordt vaak aangeraden om vitamine B12 tabletten te zuigen om opname via het mondslijmvlies mogelijk te maken. 

    Aangezien vitamine B12 vrijwel uitsluitend te vinden is in dierlijk materiaal dreigt met name voor veganisten op den duur een vitamine B12 tekort. Er zijn veganistische supplementen in de handel. Het lichaam heeft echter een buffer die bij een streng veganistische leefstijl pas na 2-3 jaar is uitgeput. 

    Dosering
    De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid van vitamine B12 is 0,001 mg (= 1 microgram). Doseringen van 5 - 50 microgram zijn voor de meeste mensen voldoende, neem hogere doseringen alleen op advies van een deskundige. De maximale aanbevolen veilige dosis is 200 mg per dag.

    Factoren voor verhoogd gebruik

    Pilgebruik, maagaandoeningen en geopereerde maag, trage schildklier.

     

    Natuurlijke bronnen

    Belangrijke bronnen aan vitamine B12 zijn onder andere: eieren, kaas, kwark, melk, vis, vlees en smeerwortelblad.

     

    Vitamine B6

    De B vitamines behoren allen tot dezelfde familie, hebben echter ieder bepaalde eigenschappen. Samen zorgen ze voor de stofwisseling, het zenuwstelsel en het gedrag van de mens. De vitamines uit het B complex werken het beste als de hele familie bij elkaar is. Het zijn echte "samenwerkers". Als ze er alleen voor staan komt er niet veel van terecht, ze hebben hun broers en zussen écht nodig om de processen in het lichaam harmonisch te laten verlopen.

    Vitamine B6 of Pyridoxine zorgt samen met vitamine B11 en B12 voor de opname van ijzer door het lichaam en het is betrokken bij de vorming van rode bloedcellen. Deze drie vitaminen zorgen ook voor een goede werking van het zenuwstelsel en zijn betrokken bij het aminozuurmetabolisme.

     

    Symptomen bij een tekort
    - Bloedarmoede
    - Zenuwziekte
    - Huidproblemen

     

    Therapeutisch gebruik
    - Verhoogt de weerstand
    - Helpt suikerziekte reguleren
    - Zorgt voor de opname van eiwitten en vetten
    - Verlicht misselijkheid
    - Helpt huid- en zenuwstoornissen voorkomen
    - Behandelt symptomen van het premenstrueel syndroom (PMS) en de menopauze
    - Vermindert spierspanningen
    - Werkt als een natuurlijk urine drijvend middel
    - Helpt tegen kanker te beschermen

    - Het zorgt voor een betere weerstand en een optimale spijsvertering.

     

    Bijzonderheden

    Pyridoxine is giftig in doseringen boven de 200 mg per dag. Deze hoge doses, leidt tot ernstige beschadigingen van de zenuwen.


    Dosering
    De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH) van dit vitamine is 1,6 tot 2 mg. Het moet altijd ingenomen worden in een vitamine B-complex preparaat met gelijke hoeveelheden vitamine B1 en B2. Vermijdt inname van meer dan 50-200 mg per dag tenzij onder medische begeleiding. De maximale veilige dosis is 200 mg per dag.

     

    Natuurlijke bronnen

    Belangrijke bronnen aan vitamine B6 zijn onder andere: groenten, aardappelen, bananen, volkoren producten, melk, eieren, noten, vis en vlees.

     

    Vitamine B11

    De B vitamines behoren allen tot dezelfde familie, hebben echter ieder bepaalde eigenschappen. Samen zorgen ze voor de stofwisseling, het zenuwstelsel en het gedrag van de mens. De vitamines uit het B complex werken het beste als de hele familie bij elkaar is. Het zijn echte "samenwerkers". Als ze er alleen voor staan komt er niet veel van terecht, ze hebben hun broers en zussen écht nodig om de processen in het lichaam harmonisch te laten verlopen.

    Vitamine B11 of Foliumzuur stimuleert de vorming van maagzuur en is belangrijk voor een goede leverwerking. Foliumzuur is betrokken bij de stofwisseling van eiwitten en vetten, het is noodzakelijk bij de vorming van rode bloedlichaampjes en het helpt de hersenstofwisseling. Verder is foliumzuur nodig voor de stofwisseling van DNA en RNA. Vitamine B11 is ook onmisbaar bij celdelingprocessen van het lichaam het wordt vrouwen die zwanger zijn of willen worden aangeraden extra foliumzuur te gebruiken.

     

    Symptomen bij een tekort
    - Slap gevoel
    - Lusteloosheid
    - Uitzonderlijke moeheid
    - Slapeloosheid
    - Prikkelbaarheid

    - Dementie
    - Mogelijk open ruggetje

     

    Therapeutisch gebruik
    - Verbetert de melkafscheiding
    - Kan helpen beschermen tegen kanker
    - Verbeterd de huid
    - Is een natuurlijke pijnstiller
    - Verbeterd de eetlust
    - Geeft baby's en kinderen weerstand tegen infecties
    - Is nodig bij de productie van DNA en RNA (de erfelijkheidsmoleculen)
    - Helpt een open ruggetje voorkomen

     

    Bijzonderheden

    Foliumzuur is giftig in grote hoeveelheden, het kan ernstige neurologische problemen veroorzaken. Neem dit vitamine niet als u een tekort aan vitamine B12 in de vorm van bloedarmoede hebt. Hoge doses kunnen slapeloosheid veroorzaken en de opname van zink in het lichaam belemmeren.


    Dosering
    De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid van vitamine B11 is 0,20 - 0,36 mg.

     

    Factoren voor verhoogd gebruik

    Gebruik van alcohol, antibiotica, anticonceptiepil en van bepaalde geneesmiddelen zoals fenobarbital (Luminal) en fenytoïne (Diphantoïne, Epanutin). Zwangere vrouwen, ouderen en mensen op een verlaagd vetdieet.

     

    Natuurlijke bronnen

    Belangrijke bronnen aan vitamine B11 zijn onder andere: bladgroenten, eieren, linzen, rijst, brood, tarwekiemen, peulvruchten, lever, niertjes, bananen, sinaasappelen en perziken.

     

     

     

    21-03-2006 om 16:52 geschreven door Guido Kruiden  


    » Reageer (0)
    18-03-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Maag-Darmklachten

     Maag-Darmklachten

     

    Beschrijving :
    kompres bij maag-darmkrampen, verharde spieren, spit; voeg 10 druppels Roomse Kamille toe aan 2 liter heet water, doop hierin een klein handdoekje, wring het licht uit en leg het zo heet mogelijk op de pijnlijke plek. De warmtewerking kan versterkt worden door een warmwaterzak op het kompres te leggen. Eventueel aan te vullen met 2 druppels Lavendel of 2 druppels Rozemarijn of 2 druppels Sandelhout.

    kompres bij: maag- en darmkrampen, gal koliek; voeg 12 druppels Venkel toe aan 2 liter heet water, doop hierin een klein handdoekje, wring het licht uit en leg het zo heet mogelijk op de pijnlijke plek. De warmtewerking kan versterkt worden door een warmwaterzak op het kompres te leggen.

    18-03-2006 om 00:00 geschreven door Guido Kruiden  


    » Reageer (2)
    17-03-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Basilicum
    Klik op de afbeelding om de link te volgen



    Basilicum

    Werking en en karakter.
    Urinedrijvend, Koortsverlagend, Kalmerend, Bacteriologisch, Ontsmettend, Schimmelwerend en Krampstillend.

    Toepassing.
    Basilicum kan verlichting geven bij verkoudheid, hoesten, astma, verstopte bijholten, hoofdpijn, artritis, reumatiek en koorts. Basilicumolie dood maag-darmparasieten en wordt daarom aanbevolen bij darmklachten, parasieten en buikpijn.
    Een kompres help bij ringworminfecties.
    Basilicum kan als thee worden gedronken.
    Daarnaast kan het worden geïnhaleerd, als massageolie of kompres worden gebruikt.

    Toepassingen met etherische olie.
    De etherische olie van Basilicum kan goed gecombineerd wordt met:
    Kamfer, Rozemarijn, Cederhout, Tea tree, Geranium, Citronellagras, Jeneverbes, Citroen,
    Eucalyptus, Mirre, Lavendel, Bergamot, Limoen en Salieolie.

    Basilicumolie is een stimulerende olie die mentale vermoeidheid verlicht, de geest verheldert en de concentratie verbetert.
    Hij werkt slijmoplossend en ontsmettend, en wordt daarom gebruikt bij aandoeningen aan de luchtwegen, verstopte bijholten, chronische verkoudheid, voorhoofdsholteontsteking en kinkhoest.
    De krampstillende eigenschappen van basilicum komen van pas bij buikpijn, spijsverteringsstoornissen en braakneigingen.
    De olie verlicht artritis en jicht.
    Basilicum olie is beroemd als een van de beste zenuwsterkende etherische oliën.

    Hier volgen enkele toepassingen van de etherische olie van Basilicum.

    Bij aften, ontstekingen in de mond en gevoelig tandvlees.
    5 druppels Basilicum in een glas gekookt water doen en hiermee 2 tot 3 maal per dag gorgelen.

    Bij buikpijn.
    5 druppels Basilicum, 5 druppels Anijs, 5 druppels Munt en 10 druppels Venkel mengen in 50 ml. basis olie. Met dit mengsel de buik meermaals masseren.

    Bij matte, vette huid.
    meng 5 druppels Basilicum in een glas gekookt water en dep hiermee 2x daags het gezicht.

    Bij wratten.
    1 druppel Basilicum op een wattenstaafje en de wratten 2x per dag aanstippen.

    Bij insectenbeten.
    doe 2 druppels Basilicum op een vochtig watje en dep hiermee de beet of steek

    Bij examenvrees.
    neem voor het examen een bad met 2 druppels Basilicum en 2 druppels Lavendel.
    Doe enige druppels Basilicum op een zakdoek en inhaleer tijdens het examen regelmatig.

    17-03-2006 om 22:05 geschreven door Guido Kruiden  


    » Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.GULDENROEDE

    Guldenroede - Solidago virga-aurea - Composieten

     

    De guldenroede heeft meerdere namen zoals: wonderkruid, heidens wondkruid of st. Pietersstaf.(deze ontbreekt dan ook niet in mijn Kruidentuintje) Guldenroede is voor mij altijd een plant geweest die in zijn uiterlijke eenvoud zijn simpele, maar degelijke werking weerspiegelt. Geen modekruid met spectaculair wonderlijke werking, maar een vaste veilige kracht in een onzekere wereld van ziekte.Solidare betekent bevestigen, solidum agere vast, gezond of solide maken, virga dunne groene tak en aureus van goud. Guldenroede is een grote statige plant met een krachtige wortelstok, die zich kruipend uitbreidt. We vinden hem in het wild op open plekken in het bos. Zoals guldenroede de zure bosgrond omzet helpt deze ook ons lichaam te ontzuren. De stengel is roodachtig en rond, de bladeren zijn in het voorjaar donkerrood waarmee de werking op het bloed aangegeven wordt. De gele bloemetjes staan bijeen in pluim vormige trossen. Ze verlenen de plant een koninklijk uiterlijk. Ze symboliseren zon en levensmoed en corresponderen met lever, hart en spijsvertering. De plant is ook werkelijk goud waard door de veelzijdige en krachtige werking op stofwisseling, psyche en nieren.

    Er zijn 3 soorten die medisch gebruikt mogen worden. Andere soorten, variëteiten en cultivars die in de tuincentra verkocht worden, zijn therapeutisch niet te gebruiken omdat er wetenschappelijk weinig over bekend is.
    Natuurlijk zijn al deze planten geschikt als sierplant, maar ook de Echte guldenroede is gemakkelijk te zaaien of te scheuren om in de border of de bostuin verwerkt te worden.

    S. virgaurea L. - Echte guldenroede
    15-90cm, juli-oktober, hemikrypt, open bossen, heide en graslanden

    S. gigantea AIT., S. serotina AIT. - Late guldenroede
    50-150cm, aug-oktober, hemikrypt of wortelstokgeofyt, bosranden, alluviale vlakten, ruderale plaatsen, vaak in grote groepen

    S. canadensis L. - Canadese guldenroede
    50-150cm, augustus, hemikrypt of wortelgeofyt, oevers, bosranden, ruderale plaatsen

    Diverse Amerikaanse Solidago's: cultivars van S. gigantea en S. canadensis, alsook hybriden van S. canadensis met andere soorten zoals S. rugosa MILL. en S. altissima L. worden als sierplant gekweekt.

    Etymologie

    Solidago zou afkomstig zijn van solidare of solidum agare: gezond of vast maken, omdat Guldenroede als een wondhelende plant bekend stond.

    De soortnaam virgaurea komt van virga (roede of tak) en aurea (goud), vanwege de rechte stengel met goudgele bloemen. In mijn fantasie slaat het ook op een goede, goude, gulden roede omwille van de urineafdrijvende werking. De Nederlandse naam is daarmee ook duidelijk.

    Heidens wondkruid is een oude naam die o.a. bij Petrus Nylandt is terug te vinden. Men beweerde dat in de Middeleeuwen de Arabische Saracenen het kruid gebruikten als wondhelend middel en deze volkeren werden natuurlijk als heidens beschouwd, vandaar ook de Latijnse naam Solidago sarracenica.

    Daarmee zijn de 2 voornaamste farmacologische werkingen, een adstringerende en een diuretische, dan ook bekend.

     

    De geschiedenis & weetjes

    De geschiedenis vermeldt vooral de samentrekkende werking. Bij Dodonaeus klinkt het dan als "Voor vuyle Sweeringe des Tandt-vleesch, ende van de Keel: Neem van het afziedtsel een half pint, honingh van Roosen anderhalf once, vermengt dit samen, ende laat hier mede gorgelen."

    Of "Voor versche ende oude Wonden en de Fistelen: Drupt het sap afte stopt het poedere in het quetsuren afte loopende gaten; tot dien einde wordt dit kruydt ook in de Wonde-drancken gebruykt."

    Een ontstekingswerende werking vinden we ook terug bij Lonicerus (1564) en H. Bock (1565).

    De eerste vermelding van Guldenroede als niermiddel komt van Arnold van Villanova (1240-1311).
    Van dan af vinden we de diuretische werking in alle grote kruidenboeken terug.
    Tabernaemontanus (1530-1590) verwijst o.a. naar Matthiolus en schrijft dat "Virga aurea ferratis foliis ... nicht allein den Griess und Sand sondern auch den Stein selbst vermahle ... es reinige auch die Niere und die Härngange van allem groben Schleim".

    Culpeper (1653) beschouwt de Golden Rod astrologisch als een Venusplant, maar adviseert hem ook bij blaas- en nierklachten en als wondmiddel.

    In de Wurttemberische Farmocopee van 1741 wordt Herba Consolidae Saraceniae als Lithontripticum of als steenverdrijvend kruid vermeld, maar ook als Vulneraium.

    Inhoudsstoffen

    Een gevarieërde groep van werkzame stoffen geeft ons een boeiend, maar soms wel verwarrend beeld van deze plant.
    Zo is er een kleine hoeveelheid etherische olie samengesteld uit mono- en sesquiterpenen. Neem de plant erbij en ruik de niet opvallende, maar toch duidelijk eigen geur.
    Verder zijn er ook nog de saponinen, de flavonoïden en een fenolglycoside die samen een belangrijke rol spelen bij/in de diuretische werking van Solidago.

    De verhouding van deze stoffen is nogal verschillende bij de 3 gebruikte soorten. Zo is het gehalte aan saponinen en flavonoïden hoger in de Canadese en de Late guldenroede, terwijl het fenolglycoside alleen voor komt in de Echte guldenroede.
    Rationeel cijfermatig gezien lijken de uitheemse soorten sterker werkzaam te zijn, emotioneel en traditioneel gezien, geven wij toch nog de voorkeur aan de échte.
    In de praktijk worden de 3 vermelde soorten veel gemengd aangeboden en dat onder de naam "Solidago virgaurea" wat toch wel erg verwarrend is.

    Wat de werking van de inhoudsstoffen betreft, kunnen we zeggen dat het fenolglycoside een bewezen anti-flogistische, analgetische diuretische en steenwerende werking heeft.
    De flavonoiden uit Solidago gigantea vertoonden eveneens een urine afdrijvende werking .
    De saponinen van Solidago virgaurea hadden een oedeemremmend effect bij dierproeven.

    Al deze onderzoeken bevestigen de oude ervaringen, maar daarnaast werden er ook nieuwe farmacologische effecten beschreven van saponinen en polysaccariden uit Solidago. Opvallend en ook verwarrend is de spermaremmende werking van een saponinenmengsel. Verder werden er in verschillende onderzoeken ook anti-tumor activiteiten aangetoond. We moeten hierbij toch duidelijk zeggen dat deze laatste effecten bekomen werden met geïsoleerde en geconcentreerde preparaten en zeker niet toegeschreven mogen worden aan een guldenroedethee of -tinctuur. Wachten op verder onderzoek is dus de boodschap.

    Plantaardige diuretica

    Plantaardige diuretica hebben meestal een breder indicatiegebied dan hun synthetische broertjes.
    Zo worden chemische diuretica vooral gebruikt bij oedemen, arteriële hypertensie en nierinsufficiëntie.

    Planten voor nieren en urinewegen worden natuurlijk gebruikt:
    - om een overvloedige diurese te verzekeren, vooral bij blaasontsteking en waarvoor de theevorm dan bijzonder geschikt is;
    - bij voorjaarskuren of bloedzuiverende behandelingen, wat ook bij reumatische aandoeningen nuttig kan zijn;
    - bij de behandeling en het voorkomen van nierstenen.

    De belangrijkste inhoudsstoffen van diuretisch werkende planten zijn:
    - een aantal flavonoiden;
    - de saponinen;
    - hartglycosiden (zoals in Digitalis) die omwille van hun giftige werking niet gebruikt worden in de natuurgeneeskunde;
    - methylxanthines, bij iedereeen bekend onder de naam coffeine in koffie, maté en guarana, maar ook theofylline in chinese thee. Deze planten verhogen de diurese door een verbeterde nierdoorbloeding en via een directe werking op de niertubuli met verhoogde natrium- en kaliumwerking.
    - ook sommige etherische oliën (zoals deze in jeneverbes) die, vooral door hun prikkelende werking op de nieren, de diurese verhogen. Deze e.o. moeten wel met voorzichtigheid gebruikt worden.

    Praktische toepassing

    De Duitse Kommission E, die nuchter de officiële werking van kruiden beoordeelt, en soms veroordeelt, beschouwt Solidago virgaurea, Solidago canadensis en Solidago gigantea als te gebruiken "zur Durchspüling bei entzündlichen Erkrankungen der ableitenden Harnwege, Harnsteinen und Nierengriess".

    Dr. Valnet adviseert Guldenroede vooral bij infecties van de urinewegen, zowel bij cystitis, als bij acute en chronische nefritis. Ook bij albuminurie en een teveel aan urinezuren is guldenroedethee het proberen waard.

    Voor mij is Guldenroede dé basisplant voor nieren en urinewegen. Door de combinatie met 1 of 2 specifiek werkzame planten krijgen we een kruidenmengsel met een meer gerichte werking ( zie Tabel hieronder ).

    Tabel : Kruidenmengsels met een meer gerichte werking

    Solidago + Arctostaphylos uva ursi acute blaasontsteking
    Solidago + Equisetum chronische blaasontsteking
    Solidago + Rubiatinctorum lithiasis
    Solidago + Betula + Filipendula ulmaria reuma
    Solidago + Urtica + Equisetum artrose
    Solidago + Epilobium prostaathypertrofie


    Thee zetten van de hele plant, oogsten aan het begin van de bloei. Een goede combinatie met slijm of bitterstof planten.

    Werking;

    Urinewegen;

    bij allerlei ontstekingen, vocht en urinezuur worden afgevoerd, nierstenen vergruisd en afgevoerd.

    Spijsvertering;
    stimulerend op lever, gal en pancreas dus bij slechte spijsvertering, trage leverfunctie etc.

    Bloed en huid;
    sterk reinigende werking van weefsels en bloed dus geschikt bij reuma, jicht, artritis, ontstekingen, eczemen en zweren.

    Inhoud;
    looistoffen, saponinen, flavonen, etherische olie, bitterstoffen, histamine

    17-03-2006 om 22:05 geschreven door Guido Kruiden  


    » Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Heermoes
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Heermoes - Equisetum arvense - Paardestaartfamilie

    Heermoes of paardestaart is net als de mossen en varens een oerplant. In de volksmond wordt hij ook wel schaafstro of tinkruid genoemd omdat hij gebruikt werd voor het schuren van potten en pannen. Dit merkwaardige kruid is de moeite waard om eens goed te bekijken want hij verraad ons door zijn bouw al wat zijn gave is. Heermoes vormt duidelijk overeenkomsten met de harde en structuurgevende elementen van ons lichaam, het skelet. Hij bevat meer mineralen dan de meeste andere planten en is bijzonder rijk aan kiezelzuur, dat ons lichaam nodig heeft voor de opbouw van botten, haren, nagels en kraakbeen. Ook voor de huid en de genezing van wonden is kiezelzuur belangrijk. Ook uitwendig kent Heermoes vele toepassingen bijvoorbeeld bij zwemmerseczeem en zwerende wonden en als zitbad bij ontstoken en gevoelige nieren. Het aftreksel van heermoes is ook prima geschikt als plantenwater voor zwakke planten met roest of meeldauw. Als enige groene plant mag Heermoes lang trekken (circa 20 minuten) of gekookt worden, dit om de oplossing van het kiezelzuur mogelijk te maken. We gebruiken van de Heermoes het hele kruid (alle bovengrondse delen).

    Constitutie;
    versterkend, aanvullend, weerstandsverhogend, bloedzuiverend. Bij chronische bronchitis, emfyseem,
    Bewegingsapparaat;
    bij ontkalking van botten, vergroeiingen van wervelkolom, artrose en reuma.

    Urinewegen;
    versterkt blaas en nieren. Vochtafdrijvend. Bij blaasontsteking en bedplassen.

    Huid;
    bij zwemmerseczeem en andere huidproblemen, slechte haargroei, brosse nagels en slechte tanden.

    Inhoud;
    kiezelzuur, calcium, kalium, magnesium, looistoffen, saponinen, bitterstoffen, flavonen, etherische olie, alkaloiden

    17-03-2006 om 22:04 geschreven door Guido Kruiden  


    » Reageer (2)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.RODE ZONNEHOED

    RODE ZONNEHOED

    Betekent de wintertijd voor jou één en al kommer en kwel? Blijft jij ook nooit gespaard van die vervelende verkoudheden en grieperige toestanden? Ga de virussen en bacteriën eens te lijf met rode zonnehoed. Dit kruid werkt niet alleen als een natuurlijk antibioticum, het verstrekt ook je immuunsysteem, zodat je beter bestand bent tegen dreigende infecties. Bovendien zijn de bloemen zo mooi dat je alleen daarom al deze magische plant in je tuin zou halen. De preventieve en geneeskrachtige werking van echinacea maakt dat het vandaag tot één van de meest verkochte kruiden behoort. De inianen waren ons echter een hele tijd voor. Zij waren immers de eersten die dit kruid gebruikten om allerlei ontstekingen, wonden en vergftigingen met succes te behandelen.  Vandaag beschouwen kruidenspecialisten deze rode zonnehoed, en vooral dan de wortel, als een kruid dat perfect in staat is allerhande ontstekingen tegen te werken en je weerstand aan te scherpen. Echinacea stimuleert de aanmaak van witte bloedlichaampjes, die diensten doen als als afweermiddel tegen infecties. De tinctuur kan gebruikt worden bij nierinfecties, slijmvliesontstekingen, verkoudheden en ga zo maar door.  Ook huidaandoeningen zoals puisten, abcessen en gordelroos moeten er met echinacea aan geloven. Hiervoor bestaan speciale zalfjes. Daarnaast zijn er ook nog tabletten, zuigtabletten en lippenbalsems met echinacea. Omdat voorkomen beter is dan genezen, doen mensen die gevoelig zijn voor winterkwaaltjes er goed aan al tijdens de herfst en winter een preventieve kuur te volgen: tweemaal twintig druppels tinctuur per dag. Verdun het met een scheutje water. De kuur wel regelmatig onderbreken, bijvoorbeeld drie weken wel, drie weken niet. Wil je een ontsteking genezen, dan mag je de dosis opdrijven tot vijfmaal daags twintig druppels. Dit natuurlijk antibioticum heeft geen nevenwerkingen.

    Zelf tinctuur maken

    Neem de bloemen, bladeren en wortel van vijf echinacea planten en snij ze in stukken. Doe alles in een bokaal met één koffielepel honing en een halve liter alcohol van zestig graden. Laat drie weken rusten.
    Zeef en je tinctuur is klaar. Innemen met water.

    17-03-2006 om 22:04 geschreven door Guido Kruiden  


    » Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vlier
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    VLIER

    Vlier is eo een van die oude volksgeneeskundige middeltjes die de tijd zonder problemen getrotseerd heeft. Ook vandaag tref je het nog altijd aan de de apotheek. Last van een verkoudheid, griep of vervelende hoest? De vlierthee en vliersiroop staan al klaar. Zowel  de bloemen als de bessen dragen hun steentje bij, zowel in het medicijnkastje als in de keuken. Wat dacht je bijvoorbeeld  van een smakelijke pannenkoek met vlierbloesem? Proef het en je bent ongetwijfeld verkocht.. Vlierbloesem is de gepaste remedie bij tal van vervelende kwaaltjes. Eerst en vooral zijn de witgele bloemschermen die je het best oogst in het begin van de zomer.Al van in de achttiende eeuw werd vlierbloesemwater gebruikt door de vrouwen om zich een 'sproeteloze' en bleke huid te garanderen. Maar bovenal werd vlierbloesem al snel erkend als een effectief slijmverdunnend middel. Van een vlierbloesemthee ga je ook zweten, zodat deze drank een echte aanrader is bij griep of een verkoudheid met koorts. Op deze manier worden de afvalstoffen sneller uit het lichaam verdreven. Ook geschikt bij reuma en jicht. Maak een infuus door 50 gram vers of gedroogd kruid ongeveer tien minuten in heet water te laten trekken. Last van hooikoorts? Drink dan preventief dit aftreksel om de luchwegen beter te wagenen tegen de pollen. De actieve stoffen in de bloesems gaan ook plaatselijke ontstekingen tegen. Het koud aftreksel gebruik je als oogbad bij pijnlijke ogen. In de vorm van een crème wordende bloesems gebruikt bij irritatie van de huid. Van de  vlierbes kan je, eventueel in combinatie  met tijm, een slijmverdunnende hoestsiroop maken. Wring de bessen uit in een neteldoek. Voeg per liter bessensap 750 gram suiker toe en laat gedurende een uurtje pruttelen. Giet in flesjes en sluit warm af. De rijpe bessen bevatten veel vitamine A en C en dat is uiteraard mooi meegenomen. Naast zweetverwekkend zijn de bessen ook mild laxerend. gebruik de rijpe zwarte bessen. De onrijpe rode exemplaren bevatten immers nog een gifstof. Verwerk ze enkel gekookt.

    Mooie huid

    Drink vlierbloesemthee  en je huid zal stralen.

    Tegen de vliegen

    Vliegen zijn niet tuk op de geur van de vlier. Je kan enkele verse twijgen voor ramen en deuren hangen om ze
    af te schrikken.

    17-03-2006 om 22:03 geschreven door Guido Kruiden  


    » Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.KAMILLE
    Klik op de afbeelding om de link te volgen



    Kamille 
    - Matricaria chamomilla - Composieten

    etherische olie, bitterstoffen, looistof, slijmstof, salicylzuur, flavonen, ijzer, vit. B, C

    In het Latijn is mater moeder. In de oudheid werd het kruid vooral bij vrouwenziekten gebruikt, vandaar ook de naam moederkruid. Kamille is een typisch zonnekruid. De bloem is samengesteld uit een geel hartje omgeven door witte straalbloempjes. Deze gaan 's avonds omlaag en als de zon weer opkomt richten ze zich weer op. Zo richt de kamille zich direct naar de zon als bron van licht, warmte en liefde en geeft deze ook weer door aan de mens. De holle bloembodem verwijst naar lucht in het buikgebied (verkramping, gasvorming) en de gele kleur ervan verwijst naar lever, gal en hart. Het wit van de straalbloemen geeft een rustgevende, harmoniserende werking aan op het zenuwstelsel en ontstekingen.

    Kamille werkt dus kalmerend en rustgevend bij allerlei klachten die door stress en verkramping zijn ontstaan. Verder werkt ze kalmerend op de spijsvertering. Kamille remt ontstekingen en is pijnstillend. Het helpt goed bij snel opkomende infectieziektes met koorts, vooral bij kinderziektes. Ze kan ook uitwendig gebruikt worden bij ontstekingen en slecht helende wonden, in stoombaden en als kompres bij vermoeide ogen en oogontsteking. Kamilleolie is te gebruiken bij zenuwpijnen en zonnebrand. We gebruiken alleen de bloemen.

    Spijsvertering; Spijsverteringsbevorderend, positief voor de lever bij maagpijn, verzachtend, windverdrijvend, stimulerend, buikpijn, diarree, constipatie, krampen.

    Zenuwstelsel; bij stress en verkramping. zenuwstillend, Bij vermoeidheid, antidepressief, gebrek aan levenskracht, slapeloosheid, hoofdpijn, overspanning, heimwee en nachtmerries.

    Ontstekingen; bij griep, verkoudheid, holteontstekingen, blaasontsteking, oogontsteking, huidontstekingen, verschillende allergieën tegengaand, pijnstillend en antiseptisch..

    Gebruik:

    • SPIJSVERTERINGSSTELSEL  

    Verbetert de eetlust, en geeft verbetering bij aanhoudende slechte spijsvertering. Geeft verlichting bij overgeven als gevolg van gastritis en brandend maagzuur.

    • URINEWEGEN  

    Geeft verlichting bij nier  en blaasontsteking. Bevordert de urinestroming en zorgt dat minder vocht wordt vastgehouden.

    • VOORTPLANTINGSSTELSEL  

    Goed tegen vele klachten, inclusief pijnlijke, infrequente of onregelmatige menstruatie en overgangsproblemen. Geeft verzachting bij pijnlijke tepels.

    • ZENUWSTELSEL

    Vermindert nerveuze opwinding en wordt als middel tegen hysterische en nerveuze aandoeningen gebruikt. Verzacht zenuwpijn.

    • SPIERSTELSEL  

    Goed tegen spierpijn in het algemeen.

    • SKELET 

    Heilzaam bij pijnlijke artritische gewrichten.

    • HUID  

    Goed bij droge, gevoelige of rode huid; nuttig tegen uitslag als dermatitis, eczeem, psoriasis, acne of uitslag en jeuk als gevolg van allergie. Ook een uitstekend middel tegen ontstoken wonden, zweren, littekenvorming en brandwonden.

    • EMOTIE 

    Voor overgevoeligheid, rusteloosheid, nerveuze irritatie, depressie, ongeduldigheid en alle vormen van woede en agitatie. Verdrijft nostalgie, spanning en angst, en vergroot de emotionele stabiliteit; bevrijdt van zorgen. Werkt ontspannend en bezorgt mensen die aan slapeloosheid lijden een vredige nachtrust.

    :KINDEREN  

    Kamille is in een lage dosering een veilig middel voor allerlei kwalen bij kinderen, zoals koliek, diarree, stuipen en zelfs driftbuien.

    Melanges:

    SPIJSVERTERING:     URINEWEGEN:                 VOORTPLANTING:

    kamille (r)      7              kamille (b)           6            kamille (r)      5
    gember          4              jeneverbes          5            roos              4
    kardemom     2              sandelhout          2            geranium       2

    ZENUWEN:                        SPIEREN:                             SKELET:

    kamille (r)      7               kamille (r)           5            kamille (b)      4
    lavendel        3                lavendel             4            jeneverbes     4
    roos               3               marjolein            3            rozemarijn      4

    HUID:                                   EMOTIE:                               KINDEREN:

    kamille (r)      4               kamille (w)         5            kamille (r)        2
    lavendel        2                sinaasappel      4            lavendel           2
    mirre             2                cederhout          3           mandarijn        2

     

    17-03-2006 om 22:02 geschreven door Guido Kruiden  


    » Reageer (0)




    Voor info in verband met kruiden en/of klachten hier onder klikken

    graag als je informatie wilt in verband met kruiden en/ of klachten klik dan op de knop "é-mail mij" zo zal u rechtstreeks met mij in contact komen zonder dat anderen dit hoeven mee te lezen ;-)


    Heet u allen WELKOM in het KRUIDENHOEKJE!!!!
    Archief per week
  • 26/08-01/09 2013
  • 04/03-10/03 2013
  • 29/10-04/11 2012
  • 18/06-24/06 2012
  • 09/04-15/04 2012
  • 02/04-08/04 2012
  • 26/03-01/04 2012
  • 19/03-25/03 2012
  • 12/03-18/03 2012
  • 23/01-29/01 2012
  • 16/01-22/01 2012
  • 09/01-15/01 2012
  • 23/08-29/08 2010
  • 17/05-23/05 2010
  • 12/04-18/04 2010
  • 31/12-06/01 2008
  • 22/09-28/09 2008
  • 01/09-07/09 2008
  • 25/08-31/08 2008
  • 11/08-17/08 2008
  • 04/08-10/08 2008
  • 28/07-03/08 2008
  • 21/07-27/07 2008
  • 14/07-20/07 2008
  • 30/06-06/07 2008
  • 02/06-08/06 2008
  • 05/05-11/05 2008
  • 28/04-04/05 2008
  • 21/04-27/04 2008
  • 14/04-20/04 2008
  • 31/03-06/04 2008
  • 24/03-30/03 2008
  • 10/03-16/03 2008
  • 03/03-09/03 2008
  • 18/02-24/02 2008
  • 11/02-17/02 2008
  • 04/02-10/02 2008
  • 28/01-03/02 2008
  • 21/01-27/01 2008
  • 14/01-20/01 2008
  • 07/01-13/01 2008
  • 31/12-06/01 2008
  • 24/12-30/12 2007
  • 17/12-23/12 2007
  • 10/12-16/12 2007
  • 03/12-09/12 2007
  • 26/11-02/12 2007
  • 19/11-25/11 2007
  • 12/11-18/11 2007
  • 05/11-11/11 2007
  • 29/10-04/11 2007
  • 22/10-28/10 2007
  • 08/10-14/10 2007
  • 24/09-30/09 2007
  • 10/09-16/09 2007
  • 03/09-09/09 2007
  • 27/08-02/09 2007
  • 13/08-19/08 2007
  • 06/08-12/08 2007
  • 09/07-15/07 2007
  • 18/06-24/06 2007
  • 07/05-13/05 2007
  • 04/12-10/12 2006
  • 21/08-27/08 2006
  • 14/08-20/08 2006
  • 17/04-23/04 2006
  • 27/03-02/04 2006
  • 20/03-26/03 2006
  • 13/03-19/03 2006
  • 06/03-12/03 2006
  • 27/02-05/03 2006
  • 20/02-26/02 2006
  • 13/02-19/02 2006
  • 06/02-12/02 2006
  • 23/01-29/01 2006
  • 16/01-22/01 2006
  • 09/01-15/01 2006
  • 19/12-25/12 2005
  • 12/12-18/12 2005
  • 14/11-20/11 2005
  • 07/11-13/11 2005
  • 31/10-06/11 2005
  • 24/10-30/10 2005
  • 10/10-16/10 2005
  • 03/10-09/10 2005
  • 26/09-02/10 2005
  • 19/09-25/09 2005
  • 12/09-18/09 2005
  • 05/09-11/09 2005
  • 29/08-04/09 2005
  • 22/08-28/08 2005
  • 15/08-21/08 2005
  • 08/08-14/08 2005
  • 01/08-07/08 2005
  • 04/07-10/07 2005
  • 06/06-12/06 2005
  • 23/05-29/05 2005

    Blog als favoriet !

    Een interessant adres?

    Mijn favorieten
  • salade recepten
  • Pastasalde
  • wentelteefjes recept
  • indonesische recepten
  • voorgerechten
  • apertiefhapjes
  • afvallen tips
  • gebroken
  • slijm bij ontlasting


  • Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!