Inhoud blog
  • Weer terug
  • examen
  • bezoek
  • Baasje ziek
  • Op bezoek
    Zoeken in blog

    Paulie, grijze roodstaart papegaai, geboren: 19-3-2005
    Over mijzelf
    Ik ben Paulie, en gebruik soms ook wel de schuilnaam Prettig gestoord.
    Ik ben een man en woon in Menen (België) en mijn beroep is Het zotteken uithangen.
    Ik ben geboren op 19/03/2005 en ben nu dus 19 jaar jong.
    Mijn hobby's zijn: Iedere dag lekker rondfladderen in het huis en vooral aan mijn baasje zijn oren knabbelen.
    Ik ben hier aangekomen op 15 juni 2005 en ik was toen 12 weken oud en ik moet zeggen, ik ben hier met mijn gat in de boter gevallen.
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Paulie vertelt
    Over ons gezin
    Iedere dag is de moeite waard
    20-02-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Recept

    Gazpacho

     

    Spaanse koude zomersoep, ook lekker als drankje.

     

    Ingrediënten voor 4 personen

    150 g oud witbrood zonder korst

    750 g rijpe trostomaten

    1 komkommer

    1 zoete ui

    1 grote teen knoflook

    1/2 l water

    2 el rode of witte wijnazijn

    2 el extra vergine olijfolie

    zout en peper

    Voor de garnering:

    200 g gekookte ham, in kleine blokjes

    1 groene of rode paprika, in kleine blokjes

    zelfgemaakte of kant-en-klare croutons

     

    Bereidingstijd: 0-20 minuten
    Breng een pan water aan de kook.

    Leg het brood op een bord en besprenkel het met wat water, laat het even weken.

    Snijd de tomaten een keer kruislings in en leg ze 1 minuut in het kokende water.

    Spoel ze onmiddellijk koud af en pel de schil er af. Snijd ze in kwarten en haal de zaadjes eruit. Schil de komkommer en de ui en snijd ze in blokjes.

     

    Knijp het brood uit en doe dit met de blokjes groenten en knoflook in de keukenmachine en maal alles fijn(of gebruik de staafmixer).

    Voeg het water, azijn en olie toe en meng nog eens goed door.

    Breng op smaak met zout en peper en laat in de koelkast in een paar uur helemaal koud worden.

     

    Serveer de soep ijskoud en garneer met de blokjes ham, groenten en croutons.

     

    Wijntip bij Gazpacho: Les Gauries, Bordeaux-Rosé

     

    20-02-2006 om 10:07 geschreven door Elkezanje

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Menu van de dag

    Verrassingstomaten

     

    Ingrediënten voor 4 personen

    4 tomaten
    4 eieren
    30 g kaas
    1 takje tijm
    1 takje oregano
    80 g Noordzeegarnalen (gepeld)
    20 g boter (roomboter)
    peper
    zout
    4 sneetjes wit brood

     

    Voor dit recept kunnen best mooie grote vleestomaten worden genomen.

    Het bovenste kapje van de tomaten snijden en uithollen.

    Omkeren op een rooster zodat ze goed kunnen uitlekken en vervolgens binnenin kruiden met peper, zout, tijm en oregano.

    De tomatenpulp tot moes fruiten in boter met peper, zout, tijm en oregano.

    De uitgelekte tomaten in een beboterde vuurvaste schotel zetten, een beetje kaas op elke bodem strooien, een soeplepel gepelde Noordzeegarnalen toevoegen en er een ei in breken. Een weinig tomatenmoes op het ei scheppen en bestrooien met een beetje kaas.

    Het tomatenkapje erop leggen, bestrijken met gesmolten boter en in een op 180 graden voorverwarmde oven 12 tot 15 minuten laten bakken.

    De tomaten uit de schotel nemen en op een geroosterd sneetje brood schikken.

     

     

    Varkenshaasje met broccoli

     

    Ingrediënten voor 4 personen

    400 g varkenshaasje
    1 eetlepel mosterd
    peper
    zout
    400 g tomaten in blik
    400 g broccoli
    4 aardappelen (Rosa)
    0.5 cl olijfolie (extra vierge)
    1 sjalot
    1 teentje knoflook
    1 takje rozemarijn

     

    De oven voorverwarmen op 220 graden.

    Het varkenshaasje insmeren met mosterd en kruiden met peper en zout.

    Op een rooster onder de ovengrill leggen en onderaan in de oven een vuurvast kommetje met water zetten.

    Het haasje gedurende 15 minuten braden in de hete oven.

    Ondertussen water aan de kook brengen in een kookpan of in een stoomkoker.

    De broccoli schoonmaken en de aardappelen grondig wassen.

    De ongeschilde aardappelen gedurende 20 minuten stomen boven de hete waterdamp en 2 minuten voor het einde van de gaartijd de broccoliroosjes toevoegen.

    De ui en de knoflook fijnhakken en fruiten in hete olijfolie.

    De uitgelekte tomaten toevoegen, kruiden met peper, zout en rozemarijn en op een zacht vuur laten verderstoven.

    Het vlees eventjes laten rusten op een snijplank en ondertussen de aardappelen pellen.

    Het vlees in plakjes snijden en opdienen met broccoli, gepelde aardappelen en tomatensaus.

     

     

    Wortelcake

     

    Ingrediënten voor 4 personen

    4 wortelen
    75 g amandelpoeder
    75 g hazelnoten (gemalen)
    50 g walnoten (gemalen)
    7 eieren
    300 g suiker
    zout
    kaneelpoeder
    50 g paneermeel
    50 g bloem (tarwebloem)
    7 g bakpoeder
    10 g boter (bakboter)
    20 g poedersuiker
    50 g amandelschilfers

     

    De eierdooiers mooi schuimig kloppen met de helft van de suiker, een snuifje zout en een mespuntje kaneelpoeder.

    De gemalen noten (amandelnoten, walnoten en hazelnoten) mengen met evenveel geraspte wortelen, het paneermeel, het bakpoeder en de gezeefde bloem.

    Alles door de eierdooiers roeren.

    De eiwitten tot sneeuw kloppen met de rest van de suiker en zorgvuldig door het deeg spatelen.

    In een beboterde springvorm overscheppen en gedurende 45 minuten bakken in een voorverwarmde oven van 180 graden.

    Uit de oven nemen, volledig laten afkoelen en de vorm verwijderen.

    Een dagje laten opstijven in de koelkast alvorens aan te snijden.

    Bestuiven met poedersuiker en garneren met geroosterde amandelschilfers.

     

    Tip: in plaats van de taart te bestuiven, kan ze ook worden gegarneerd met suikerglazuur. Hiervoor moet 200 gram bloemsuiker in een warmwaterbad worden gemengd met 2 eetlepels citroensap en 2 eetlepels kirsch.

    De taart hiermee bestrijken en laten afkoelen.

     

    20-02-2006 om 09:47 geschreven door Elkezanje

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    19-02-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Recept

    Cassoulet

     

    Benodigdheden:

    2 blikken/potten witte bonen in tomatensaus

    2 flinke preien, in dunne ringen

    4 eetlepels tijm (meer mag ook)

    2 blikjes knakworst, in plakjes gesneden

    100 gram cervelaat of spekjes

     

    Snijd het cervelaat of het spek in kleine stukjes en bak dit zachtjes uit in een flinke pan.

    Doe vervolgens de prei erbij en bak dit even mee.

    Voeg dan de tijm toe.

    Voeg vervolgens de bonen en de knakworst toe en warm alles goed door.

    Lekker met bijvoorbeeld stokbrood of ciabatta.

     

    19-02-2006 om 19:02 geschreven door Elkezanje

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 2/5 - (4 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Recept

    Frikandellen

    Ingrediënten:
    250 gram half-om-halfgehakt

    2 sneetjes wittebrood zonder korst

    1 gehakte ui

    1 rood pepertje

    1 eetlepel boter

    1 ei

    1 eetlepel gehakte peterselie

    1 teentje knoflook

    zout

    cayennepeper

    1 eetlepel olie

    1 eetlepel kwark

    1 bekertje zure room

    vers gehakte dille

    versgemalen peper

    Bereidingswijze:
    Leg het gehakt in een kom en voeg het even in water geweekte en goed uitgeknepen brood toe.

    Doe de gehakte ui met het opengesneden pepertje in een pan en fruit ze in de boter tot ze licht van kleur zijn.

    Snipper de rode peper.

    Meng het uimengsel met het losgeklopte ei, de peterselie, het knoflook, zout en cayennepeper door het gehakt.

    Vorm hiervan 4 platte koekjes en bak die aan beide kanten bruin.

    Laat het vlees op laag vuur staan, zodat het gaar kan worden.

    Meng voor de saus de kwark, zure room en een rijkelijke hoeveelheid gehakte dille met versgemalen peper door elkaar.

     

    19-02-2006 om 16:28 geschreven door Elkezanje

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Koffietijd
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    19-02-2006 om 16:02 geschreven door Elkezanje

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (1)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Recept

    Foe Yong Hai met zoetzure saus (vegetarisch)


    Ingrediënten voor 4 personen

    8 eieren
    olie om te bakken
    100 gram champignons
    1 kleine prei
    2 eetlepels fijngehakte selderij
    1 teentje knoflook
    1 eetlepel ketjap manis
    1 theelepel sambal oelek
    peper, zout
    Saus:
    1/4 liter tomatenketchup
    1 eetlepel gesnipperde ui
    1 eetlepel azijn
    2 theelepels suiker
    2 eetlepels gembernat

    Bereidingstijd ± 30 minuten

    Maak de champignons schoon en snij deze in heel kleine stukjes.

    Maak de prei schoon en snipper de prei heel fijn.

    Pel de knoflook en pers deze uit.

    Klop de eieren los met de ketjap, sambal, peper, zout en knoflook.

    Roer de groenten erdoorheen.
    Verhit de olie in een kleine anti-aanbak koekenpan en bak hierin 8 niet te dunne omeletjes.


    Saus:
    Alle ingrediënten met elkaar vermengen en aan de kook brengen.

    Eventueel op smaak brengen met peper en zout.

    19-02-2006 om 13:00 geschreven door Elkezanje

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 1/5 - (1 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Recept

    Miniquiches

     

    Ingrediënten voor 20 stuks

    50 gram fijngesneden ontbijtspek

    1 doosje papieren cups of saladecups (Jos Poell)

    1 ei

    60 gram geraspte kaas

    2 eetl. fijngesneden prei of bosui

    60 gram crème fraîche of 4 eetl. kookroom

    1 theel. kerrie

    zout en versgemalen peper

     

    Bereidingstijd: 0-20 minuten
    Verwarm de oven voor op 200ºC.

    Roer alle ingrediënten door elkaar en schep het mengsel in de saladecups (maak ze niet te vol, want het mengsel gaat tijdens het bakken rijzen).

    Zet de cups op de bakplaat en laat ze in 15-20 minuten goudbruin bakken.

    Serveer ze warm.

     

    19-02-2006 om 11:48 geschreven door Elkezanje

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Menu van de dag

    Soep van zeeduivel

     

    Ingrediënten voor 4 personen

    800 g zeeduivelfilet
    1 wortel
    1 koolrabi
    0.5 komkommer
    1 courgette
    1 preiwit
    1 stengel bleekselderij
    0.1 g saffraandraadjes
    10 g tomatenpuree
    0.5 teentje knoflook
    10 dl visfumet
    2 dl wijn (wit/droog)
    1 citroen
    10 g boter (bakboter)
    peper
    zout
    1 blaadje laurier
    1 takje tijm

     

    Het visvlees van de zeeduivel in balkvormpjes snijden, ze 1 minuut pocheren in visfumet en ze verder laten garen aan de kant van het vuur.

    De prei en de witte selderij (in brunoise versneden) aanstoven in boter en er de geplette look bijdoen.

    Een koffielepel tomatenpuree toevoegen en goed omroeren.

    Bevochtigen met de droge witte wijn en er de visfumet bijgieten waarin de zeeduivel gepocheerd is.

    Kruiden met peper en zout, tijm, laurier en de saffraandraadjes.

    De soep 20 minuten laten koken op een klein vuurtje.

    Intussen de wortel, de koolraap, de komkommer en de courgette versnijden en elk apart gaarkoken in water met zout en een weinig citroensap.

    De soep proeven om de kruiding na te gaan en de zeeduivel alsook de groenten opwarmen.

    De soep verdelen in warme diepe borden, de zeeduivel in een waaier midden op het bord leggen en de 4 verschillende groenten rond de vis verdelen.

    Als presentatie een gekookt mosseltje midden de zeeduivelwaaier plaatsen.

     

     

    Zalmfondue met koolgroenten van eigen bodem

     

    Ingrediënten voor 4 personen

    1200 g zalmfilet
    1 bloemkool
    400 g broccoli
    100 g spruitjes
    0.25 groene kool (savooikool)
    4 raapjes
    10 dl visfumet
    10 dl court-bouillon
    zout
    4 plakjes zalm (gerookt)
    150 g kaas
    1 eetlepel bieslook (fijngehakt)

     

    De zalmfilet spoelen met koud water, droogdeppen en in kleine blokjes snijden.

    De bloemkool en broccoli in roosjes verdelen en wassen.

    Beide groenten apart 3 minuten laten blancheren in licht gezouten water, laten afkoelen in koud water en laten uitlekken.

    De groene kool in stukken verdelen en eveneens blancheren.

    De rapen schillen en in dobbelsteentjes snijden.

    De buitenste blaadjes van de spruitjes verwijderen.

    Beide groenten apart blancheren in licht gezouten water.

    Laten afkoelen en uitlekken.

    De zalmblokjes en de geblancheerde groenten in waaiervorm op een dienblad schikken.

    Op een tweede dienblad het gehakte bieslook, de gemalen kaas en de gerookte zalm (in kleine stukjes) schikken als garnituur bij de fondue.

    In een fonduepan de visfumet en de court-bouillon samen aan de kook brengen.

    Aan tafel de brander zo regelen dat de bouillon tegen de kook aan blijft pruttelen.

    De zalmblokjes en de groenten samen op een fonduevorkje prikken of in een netje leggen en gaar pocheren in de bouillon.

     

     

    Baklava

     

    Ingrediënten voor 4 personen

    1 kg filodeeg
    boter voor het invetten
    500 g walnoten
    2 theelepels kaneelpoeder
    750 g suiker
    450 g boter (geklaard)
    150 g griesmeel
    kruidnagel
    250 g honing (vloeibaar)
    5 dl water
    2 citroenschillen
    sap van 1 citroen

     

    Meng walnoten (licht geroosterd, dan verkruimelt), kaneelpoeder en 250 g fijne tafelsuiker in een kom en zet apart.

    Smelt de helft van de geklaarde boter in een pan en voeg het griesmeel toe.

    Roer goed door, maar laat het niet kleuren.

    Laat het geheel afkoelen.

    Verwarm de oven voor op 180°C.

    Vet een bakvorm van 30 x 15 x 5 cm in.

    Leg er 10 vellen filodeeg in, bestrijk elk vel met boter en steeds met griesmeel (in totaal de helft).

    Gebruik vooral veel boter! (Wanneer u het filodeeg zelf bereidt, verdubbel dan de hoeveelheden en voeg een theelepel gedroogde gist aan het deeg toe.

    Verdeel het deeg in 32 stukken en rol elk stuk uit.)

    Voeg een laag toe met de helft van het walnoten-kaneelpoedermengsel.

    Leg hier opnieuw tien vellen filodeeg op en bestrijk deze zoals hiervoor met boter en griesmeel.

    Vervolg met een laag van de resterende walnoten-mix.

    Besluit met de vellen filodeeg en gebruik even veel boter als eerst.

    Snijd met een scherp mes de bovenkant van de baklava in.

    Decoreer elke portie met een kruidnagel.

    Besprenkel de baklava met water en zet 30 minuten in de oven.

    Draai de oventemperatuur lager tot 140°C en bak de baklava nog eens 2 tot 2,5 uur.

    De bovenkant moet goudkleurig blijven (en niet donkerbruin worden).

    Haal de baklava uit de oven en laat afkoelen.

    Doe alle ingrediënten voor de siroop (de tijmhoning, 500 g suiker, het water en de fijngeraspte citroenschil), zonder het citroensap, in een pan en breng aan de kook.

    Voeg het citroensap toe als de siroop aan een lepel blijft kleven en giet de hete siroop over de afgekoelde baklava.

    Laat het een nacht rusten en geniet de volgende dag van dit lekkers!

     

    19-02-2006 om 11:39 geschreven door Elkezanje

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    18-02-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Recept op verzoek

    Chocolademousse

     

    Ingrediënten

    300 g Callebaut-chocolade
    6 eieren
    125 g suiker
    2 dl melk
    3 dl room
    100 g bloemsuiker

     

    Breek de chocolade, doe in een kom en laat smelten in een warmwaterbad.

    Klop de eiwitten met de helft van de suiker tot een schuimige massa.

    Klop de room met de andere helft van de suiker stijf.

    Klop de eierdooiers tot de massa blanker wordt en voeg al kloppend de kokende melk toe. Doe het mengsel in een kom en roer in een warmwaterbad tot je een mooie, gebonden crème anglaise krijgt.

    Doe de gesmolten chocolade met een spatel bij de crème en laat alles afkoelen.

    Roer eerst de stijfgeklopte eiwitten en vervolgens de opgeklopte room met een pannenlikker luchtig door de massa.

    De mousse moet (jammer genoeg) een nacht rusten (je kan natuurlijk stiekem wat voorproeven).

    Dien de mousse op met een vanillesausje.

     

    18-02-2006 om 20:07 geschreven door Elkezanje

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Ben ik echt maar 50 cent waard!!??
    Klik op de afbeelding om de link te volgen IK PROTESTEER.
    Papa Ronny heeft mij weer wat geflikt.
    Meneertje probeert ook eens een logo te maken.
    En wat voor een!
    Een muntstuk van 50 cent met mijn afbeelding erop.
    50 cent, is dat alles dat ik waard ben?
    Awel, papa Ronny, ge zijt bedankt.
    Ik geef je de goede raad om in het vervolg weer te rekenen op de vakmanschap van onze medebloggers.
    Beste bloggers, wat vinden julie van dit onding?
    Je mag het best laten weten hoor want je moet papa Ronny niet sparen.
    Ik ben benieuwd.
    Voor mijn part mag hij zijn huiswerk eens overdoen.

    Een boze Paulie.

    18-02-2006 om 15:39 geschreven door Elkezanje

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (2 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Recept

    Mosterdsoep met chorizo

     

    Voorgerecht / 4-6 personen

     

    Ingrediënten

    100 gram chorizo, in plakken van 1 cm dik

    1 eetl. olie

    1 ui

    3/4 dl kippenbouillon, uit een pot of van tabletten

    2 dl kookroom

    2-3 eetl. mosterd

    zout en versgemalen peper

    2 bosuitjes

     

    Bereidingstijd: 0-20 minuten
    Snijd de chorizo in blokjes, bak ze in de hete olie in de soeppan knapperig en laat ze op keukenpapier uitlekken.

     

    Fruit de gesnipperde ui in het achtergebleven vet glazig.

    Giet de bouillon in de pan en breng aan de kook.

    Voeg de room en de mosterd toe en breng de soep regelmatig roerend aan de kook.

    Breng verder op smaak met zout en peper.

     

    Snijd bosuitjes in ringetjes en roer ze met de blokjes chorizo door de soep.

     

    18-02-2006 om 15:30 geschreven door Elkezanje

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Menu van de dag

    Haringsla

     

    Ingrediënten voor 4 personen

    8 haringfilets (zuur)
    2 appelen (Jonagold)
    2 aardappelen (Charlotte)
    2 uien (rood)
    4 augurkjes (zoetzuur)
    1 rode biet
    1 eetlepel kappertjes
    peper (zwarte peper)
    0.5 cl wijnazijn (wit)
    5 g suiker
    2 dl room
    2 eieren (hardgekookt)

     

    Alles in kleine stukjes snijden en in een kom scheppen.

    Azijn, kappertjes, suiker en gemalen peper bij de room voegen, eventjes opkloppen.

    Alles grondig mengen en 1 uur op een koele plaats zetten.

    Daarna de kom versieren met partjes hardgekookt ei.

     

     

    Witlooftaart

     

    Ingrediënten voor 4 personen

    5 eierdooiers
    250 g bloem (tarwebloem)
    150 g boter (bakboter)
    0.5 dl water
    4 dl room
    8 stronkjes witloof
    20 g boter (roomboter)
    250 g ham
    150 g kaas
    peper
    zout
    nootmuskaat

     

    De bloem mengen met de stukjes boter en een snuifje zout.

    Bewerken met 2 messen tot een korrelige massa.

    Eén eierdooier toevoegen en lichtjes kneden met wat water.

    Het deeg in folie wikkelen en minstens 1 uur laten rusten in de koelkast.

    Een taartvorm van 25 centimeter diameter insmeren met boter en bestuiven met bloem en even in de koelkast plaatsen.

    Het witloof reinigen en in fijne reepjes snijden.

    De ham eveneens in fijne reepjes snijden.

    De witloofreepjes bakken in bruine boter.

    De eierdooiers loskloppen met de room.

    Het uitgelekte witloof, de ham, de kaas, peper, zout en nootmuskaat toevoegen.

    De oven voorverwarmen op 200 graden.

    Het deeg uitrollen en er de bebloemde vorm mee bekleden.

    Het witloofmengsel over het deeg uitgieten en 40 minuten laten bakken in de oven.

     

     

    Mousse-palets

     

    Ingrediënten voor 4 personen

    1.5 dl sinaasappelsap
    2 eieren
    4 eetlepels agar-agar
    50 g chocolade (puur)
    150 g cranberry’s
    175 g suiker
    6 dl room

     

    Dit palet bestaat uit een cranberrymousse, een sinaasappelmousse en een chocolademousse.

     

    Begin met de cranberrymousse.

    Kook de bessen in water tot de schilletjes openbarsten.

    Kook nog 5 minuten door en pureer.

    Week de helft van de agar-agar 15 minuten in de cranberrypuree.

    Roer het ei met de helft van de suiker los.

     

    Klop de slagroom stijf.

    Verdeel de slagroom in drie delen: 1/3 voor de cranberrymousse, 1/3 voor de sinaasappelmousse en 1/3 voor de chocolademousse.

     

    Breng de cranberrypuree aan de kook en los al roerend de agar-agar op.

    Haal de pan van het vuur en schep 1/3 van de slagroom en het eimengsel erdoor.

    De cranberrymousse in nu klaar.

     

    Maak nu de sinaasappelmousse.

    Week de andere helft van de agar-agar 15 minuten in 2/3 van het sinaasappelsap.

    Klop het ei met de helft van de suiker los.

    Breng het sap aan de kook en laat al roerend de agar-agar oplossen.

    Haal de pan van het vuur en schep de rest van het sap, 1/3 van de slagroom en het eimengsel erdoor.

     

    Als heerlijk slot maakt u nu de chocolademousse.

    Breek de chocolade in stukjes en smelt in een kom met wat water au bain marie.

    Laat enkele minuten afkoelen.

    Schep het laatste deel slagroom samen met de suiker door de chocolade.

     

    Laat alle mousses ongeveer 3 uur in de koelkast opstijven.

    Schep met twee lepels ovaaltjes van de mousses op bordjes.

     

    Tip: garneer met chocoladehulstblaadjes, sliertjes sinaasappelschil en poedersuiker.

     

    18-02-2006 om 15:19 geschreven door Elkezanje

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.pc problemen
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Wat zijn wij laat aanwezig vandaag.
    Er waren namelijk wat pc problemen maar die zijn dankzij onze computerblogvrienden weeral opgelost.
    Gewoonweg eens langs hun blog passeren en hop, daar is alle info.
    Papa Ronny is ondertussen al aan het werk voor het menu van de dag.
    In de late namiddag neemt Dennis de macht over van de pc over want die moet nog verderwerken aan alweer een nieuw schoolproject.
    Deze maal gaat het over Zweinstein.
    Dat heeft iets te maken met Harry Potter.
    Als dat klaar is nemen wij de pc weer over.
    Toch gaan wij nog proberen om een aantal blogs te bezoeken.
    Dat is onze hoofdbezigheid van iedere dag.
    Genieten van al die verschilende interresses.
    Ik moet wel zeggen dat de bloglaan wel heel erg lang aan het worden is.
    Op het ogenblik zijn er 62 blogs die wij zo veel mogelijk gaan bezoeken.
    Iedere dag weer om toch maar niets te moeten missen van al dat moois dat blogland te bieden heeft.
    Hier kan men zich niet meer voorstellen wat het leven zonder blogs ng zou kunnen zijn.
    Al deze blogs betekenen voor ons warmte en vriendschap en het is een genot om te zien hoe iedereen elkaar helpt en steunt.

    18-02-2006 om 14:33 geschreven door Elkezanje

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    17-02-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Recept

    Mousse van feta met rode paprika en knoflook


    Ingrediënten

    1 rode paprika
    2 teentjes knoflook
    2 eetlepels olijfolie
    1 theelepel pittige paprikapoeder
    mespunt kerriepoeder
    250 gram feta kaas
    1 eetlepel gehakte peterselie

    Maak de paprika schoon en snij het vruchtvlees in blokjes.

    Pel en snipper de knoflook.

    Verhit de olijfolie en fruit hierin de paprika samen met de knoflook, kerriepoeder en paprikapoeder ± 15 minuten op een lage warmtebron.

    Laat de paprika afkoelen.

    Verkruimel de feta.
    Doe de feta, peterselie en paprika met knoflook, samen met de olie in de mengkom van de keukenmachine of in het bakje van de staafmixer.

    Pureer dit tot een gladde massa.

    Proef even of er nog kruiden bij moeten!

    Deze mousse is een paar dagen houdbaar in de koelkast.

     

    17-02-2006 om 18:16 geschreven door Elkezanje

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Recept

    Foe-Yong-Hai

    ingrediënten

    omeletjes:
    2 eetlepels heel fijngesneden prei
    1 eetlepel heel fijngesneden selderij
    1 teentje knoflook (geperst)
    scheutje ketjap
    mespunt sambal
    peper, zout
    2 plakjes fijngesneden ham
    2 eieren
    olie om te bakken
    saus:
    1 dl tomatenketchup
    mespunt sambal
    ½ fijngesneden sjalotje
    1 teentje knoflook (geperst)
    scheutje azijn
    wat suiker naar smaak
    eventueel gembernat

    Eieren loskloppen.

    Groenten, kruiden en vlees door de losgeklopte eieren roeren.

    Hiervan kleine omeletjes bakken.
    Voor de saus sjalotje en knoflook glazig bakken.

    Tomatenketchup toevoegen en verwarmen.

    Op smaak maken met scheutje azijn, sambal en suiker en eventueel wat gembernat.
    Lekker met rijst en sambalboontjes

     

    17-02-2006 om 16:10 geschreven door Elkezanje

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Recept

    Nasi koening met sereh


    Ingrediënten

    300 gram langkorrelrijst
    2 sjalotjes
    1 stengel sereh
    ½ citroen
    1 mespunt kruidnagelpoeder
    2 eetlepels (arachide) olie
    2 theelepels koenjit (geelwortel)
    2 theelepels ketoembar (gemalen koriander)
    1 theelepel djinten (gemalen komijn)
    7 dl kokosmelk
    1 kippenbouillontablet
    zout

    Rijst wassen tot het water helder is.

    Sjalotjes pellen en snipperen.

    Buitenste blad van de sereh verwijderen en de stengel halveren.

    Helft van de citroen uitpersen.

    Olie verhitten en sjalotjes hierin 1 minuut zachtjes bakken.

    Goed uitgelekte rijst, koenjit, ketoembar en djinten toevoegen en alles goed omscheppen. Kokosmelk, bouillonblokje, sereh, citroenschil en zout toevoegen.

    Rijst volgens aanwijzing op verpakking gaar koken.

    Af en toe even omscheppen.

    Af en toe kijken of er nog voldoende kookvocht over is.

    Rijst van de warmtebron afhalen en met deksel op de pan nog even laten nagaren. Serehstengels en citroenschil verwijderen.
    Lekker met een Indonesisch vleesgerecht of een omelet gevuld met pittig gehakt.

    17-02-2006 om 13:06 geschreven door Elkezanje

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Recept

    Flensjes met ham in roomsaus met kaas

    ingrediënten

    30 gram bloem (gezeefd)
    1 dl melk
    1/2 ei (losgeklopt
    boter
    3 gekookte achterham
    1 dl slagroom of crème fraiche
    3 eetlepels geraspte belegen kaas

    Verwarm de oven voor op 200 graden.
    Maak een beslag van bloem, zout, melk en ei.

    Verhit de boter en bak hiervan 3 dunne flensjes.

    Leg op elk flensje een plak ham.

    Rol ze op en leg ze dicht naast elkaar in een beboterd vuurvast schaaltje.

    Schenk hierover de room en bestrooi met de geraspte kaas.
    ± 15 minuten in het midden van de voorverwarmde oven.
    Lekker met een groene salade en smullen maar!

     

    17-02-2006 om 09:52 geschreven door Elkezanje

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (4 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Menu van de dag

    Vietnamese spiesjes met garnalenpasta

     

    Ingrediënten voor 4 personen

    sesamolie
    10 stukjes suikerriet (vers) van ca. 7 cm
    250 g ijsbergsla
    10 blaadjes basilicum
    10 takjes koriander
    10 blaadjes munt
    500 g garnalen (rauw)
    100 g gehakt (varkensgehakt)
    1 theelepel zout
    peper (zwarte peper)
    1 eiwit
    2 eetlepels uien (fijngehakt)
    2 eetlepels knoflook (fijngehakt)
    0.5 eetlepel gember (geraspt)
    1 theelepel maïzena
    2 theelepels suiker
    0.5 eetlepel vissaus

     

    Deze heerlijke hapjes zijn in Vietnam bekend als 'chao tom'.

    Ze kunnen tevoren worden gemaakt en worden op het laatste moment geroosterd.

    Het is een ideaal en erg origineel voorgerecht.

    De suikerrietstengels kunnen worden vervangen door dikke bamboestokjes en worden voor gebruik 15 minuten in koud water geweekt.

     

    Hak de garnalen met een keukenbijltje of een scherp mes grof en hak ze daarna tot een pasta. Schep in een kom en meng de overige ingrediënten voor de garnalenpasta erdoor: het varkensgehakt, het zout, een snuifje versgemalen zwarte peper, het eiwit, de fijngehakte bosui, het knoflook, de versgeraspte gemberwortel, de maïzena, de suiker en de vissaus.

    Voeg wat extra maïzena toe als het mengsel te vochtig mocht zijn.

    Dit kan ook in de foodprocessor gebeuren.

    Tot zover kan het recept een aantal uren tevoren worden voorbereid, maar dan moet de pasta met plastic folie worden afgedekt en tot verder gebruik in de koelkast worden bewaard.

    Bestrijk de handen licht met sesamolie.

    Neem circa 2 eetlepels van het garnalenmengsel en vorm dit rond een stukje suikerriet zodat er aan de boven- en onderkant circa 1 cm vrij blijft.

    Herhaal deze procedure met de resterende garnalenpasta en stukken suikerriet.

    Er moeten ongeveer 10 porties zijn.

    Zet de stoompan klaar of zet een rekje in een wok of een grote pan en giet een laagje water van 5 cm water erin.

    Breng het water op hoog vuur aan de kook.

    Leg de garnalenhapjes op een hittebestendige schaal en zet die in de stoompan of op het rekje. Draai het vuur laag en zet een deksel op de wok of de pan.

    Laat 3 minuten zachtjes stomen.

    De spiesjes kunnen tot hier worden voorbereid.

    Steek voor de spiesjes worden geserveerd de barbecue aan of verhit de grilpan of de ovengrill voor.

    Rooster de garnalenspiesjes als de houtskool met een wit aslaagje is bedekt of als de grillpan of de grill heel heet zijn circa 3 minuten per kant.

    Leg de spiesjes op een voorverwarmde schaal en serveer ze meteen.

    Verwijder om ze te eten de garnalenpasta van de rietspiesjes, rol met een paar plukjes kruiden in een slablad en dip de pakketjes in een dipsaus.

    Wie wil kan uiteraard ook op het suikerriet kauwen.

     

     

    Kabeljauw uit de oven met tahinsaus

     

    Ingrediënten voor 4 personen

    3 eetlepels olijfolie (extra vierge)
    800 g kabeljauwfilet (met vel)
    zeezout
    peper (zwarte peper)
    2 eetlepels peterselie (fijngehakt)
    2 eetlepels granaatappelzaadjes
    1 citroen

     

    Serveersuggesties: Serveer dit gerecht met tahinsaus, kikkererwtensalade en saffraanrijst.

     

    Tahinsaus: Wrijf 2 teentjes knoflook fijn met een snufje zeezout in een vijzel.

    Doe hem over in een kleine mengkom.

    Klop er 3 eetlepels tahinpasta door en verdun de pasta met het sap van 1 citroen.

    Doe er water bij tot u de consistentie van mayonaise hebt bereikt.

    Breng eventueel verder op smaak met zout en peper.

     

    Kikkererwtensalade: Meng knoflook, paprika, ui, citroensap, azijn en wat olijfolie in een schaal.

    Roer alles goed door elkaar en voeg er kikkererwten, komkommer, tomaten, munt en koriander aan toe.

    Breng eventueel verder op smaak en zet een tijdje in de koelkast voor een frissere smaak.

     

    Maak eerst de tahinsaus, kikkererwtensalade en saffraanrijst klaar, want de vis is zo klaar. Verwarm de oven voor op 220°C of gasovenstand 7.

    Verwarm in een koekenpan of een braadslee een bodempje olijfolie boven een hoog vuur. Bestrooi de kabeljauwfilets rijkelijk met zout en peper en leg ze met één hand in de pan, met het vel naar boven, terwijl u met de andere hand de pan schudt om aanbakken te voorkomen. Laat ze in 1-2 minuten dichtschroeien.

    Draai de vis dan voorzichtig om met een spatel en zet hem dan 5-8 minuten in de oven.

    Als hij gaar is, moet het vlees gemakkelijk loslaten en helemaal wit zijn.

    Als het nog een beetje doorschijnend is, moet het nog even langer koken.

    Voeg de laatste halve minuut de tahinsaus toe om op te warmen.

    Leg de vis vervolgens op warme borden en schep de saus eroverheen, (eventueel) gevolgd door de peterselie en strooi er een paar zaadjes overheen.

    Geef er een kikkererwtensalade en saffraanrijst bij met een citroenschijfje.

     

     

    Kaasschotel

     

    Ingrediënten voor 4 personen

    100 g Breugel
    100 g Ardennental
    100 g Passendalekaas
    100 g Loo
    100 g Père Joseph
    100 g Maredsouskaas
    100 g brie
    100 g Wijnendaele
    1 Hervekaasje (van 120 gram)
    100 g Pas de Bleu-kaas

     

    Een kaasschotel is een ideale formule om ongedwongen familie of vrienden te ontvangen. Alles kan immers vooraf worden klaargemaakt.

     

    Een tiental verschillende kazen volstaan ruimschoots voor de samenstelling van een volwaardig kaasbuffet: twee met hard zuivel (Breugelkaas, Nazareth, Ardennental, ...), vier met halfhard zuivel (Passendaele, Loo, Père Joseph, Maredsous, ...), drie met zacht zuivel (Brie, Brusselse kaas, Wijnendaele, Herve-kaas, ...) en één blauwschimmelkaas (Château d'Arville, Bleu de Franchimont, Pas de Bleu, ...).

     

    Voor een uitgebreid Belgisch kaasbuffet hoeft niet noodzakelijk de duurste wijn gekozen te worden: een Chianti of Valpolicella, een Beaujolais-Villages, een gewone Côtes du Rhône, een gewone Bordeaux, een Minervois of een Cahors.

     

    Wanneer kaas als dessert wordt geserveerd, is een hogere kwaliteit aangewezen.

    Een maaltijd moet in alle omstandigheden immers met de beste wijn worden beëindigd.

    Bij een paterskaas of een jonge kaas met hard zuivel past een Beaujolais Grand Cru, een Loirewijn (Bourgeuil of Chinon), een Vacqueyras, een betere Bordeaux of een Corbières.

    Bij een oude kaas met hard zuivel: Châteauneuf-du-Pape, Barolo, Rioja, een grote Bordeaux.

    Bij een kaas met zacht zuivel en een schimmelkorst of bij een blauwschimmelkaas: een droge witte wijn of een betere Bordeaux.

    Als het om een topkaas gaat, is een Rijnwijn, een Elzassserwijn, een Sancerre of een witte Bourgogne op zijn plaats.

     

    Andere combinaties:
    - Bij Herve, Trou d'Sottai, Bou d'Fagne en blauwschimmelkazen: een porto of een natuurlijk zoete wijn (wegens het zoet-zuureffect).
    - Bij een oude kaas met hard zuivel: een goede Belgische jenever.

     

    17-02-2006 om 09:48 geschreven door Elkezanje

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    16-02-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Recept

    Noedelsalade met rosbief

     

    Ingrediënten voor 8-10 porties

    250 gram gesneden gebraden rosbief

    300 gram dunne rijstnoedels

    1-2 rode chilipepers

    1 flinke rode ui

    1 rode of gele paprika

    200 gram doperwtjes (diepvries)

    Voor de vinaigrette:

    sap van 1 sinaasappel

    1 eetl. azijn

    1 eetl. gembersiroop

    zout en versgemalen peper

    5 eetl. arachideolie of andere plantaardige olie

    1 eetl. sesamolie

     

    Bereidingstijd: 30-60 minuten
    Rol de plakjes rosbief losjes op tot mooie rolletjes, leg ze op een bord en zet tot gebruik afgedekt in de koelkast.

    Week de rijstnoedels volgens de aanwijzingen op de verpakking in kokend water.

    Giet af, laat uitlekken en snijd met twee messen in kleinere stukken.

    Doe de noedels in een grote kom.

    Halveer de chilipepers in de lengte, verwijder de zaadlijsten en de zaadjes en snijd de pepers in smalle halve boogjes.

    Snipper de rode ui.

    Snijd de paprika zonder zaadlijsten en zaadjes in blokjes.

    Kook de doperwtjes in een paar minuten gaar, giet ze af en laat ze uitlekken.

    Snijd de schoongemaakte bosuitjes in ringetjes en houd twee eetlepels groene ringetjes apart.

    Roer voor de vinaigrette het sinaasappelsap, de azijn, de gembersiroop, en wat zout en peper door elkaar tot het zout is opgelost.

    Klop met een kleine garde de beide soorten olie erdoor.

    Schep alle ingrediënten voor de salade, met uitzondering van de rosbief, door elkaar en schep de vinaigrette erdoor.

    Schep de salade in een lage brede schaal en leg de rosbiefrolletjes erop.

    Bestrooi met de achtergehouden groene bosui.

     

    16-02-2006 om 19:25 geschreven door Elkezanje

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Recept

    Flensjes met bananenkwark en sinaasappel

     

    Ingrediënten

    2 handsinaasappels

    1 eetlepel boter

    2 zakjes vanillesuiker

    1 banaan

    250 g magere kwark

    4 pannenkoeken naturel (pak a 8 stuks)

     

    Bereiden

    Sinaasappels dik schillen om witte vliesjes te verwijderen.

    Sinaasappels in plakken snijden.

    In koekenpan op matig vuur boter smelten.

    Plakken sinaasappel naast elkaar in pan leggen.

    Na 3 min. bakken, plakken keren en sinaasappel bestrooien met 1 el vanillesuiker.

    In nog 3 min. suiker laten smelten.

    Intussen banaan pellen en in kom fijnprakken.

    Kwark en rest van vanillesuiker door bananenpuree mengen.

    In magnetron) pannenkoeken verwarmen volgens aanwijzing op verpakking.

    Bananenkwark en plakken sinaasappel erover verdelen.

     

    Tip

    Vervang de zelfgemaakte bananenkwark door kant-en-klare bananenkwark of vanillekwark.

     

    16-02-2006 om 17:07 geschreven door Elkezanje

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)


    Archief per week
  • 17/12-23/12 2007
  • 10/12-16/12 2007
  • 03/12-09/12 2007
  • 26/11-02/12 2007
  • 19/11-25/11 2007
  • 12/11-18/11 2007
  • 05/11-11/11 2007
  • 29/10-04/11 2007
  • 22/10-28/10 2007
  • 15/10-21/10 2007
  • 08/10-14/10 2007
  • 01/10-07/10 2007
  • 24/09-30/09 2007
  • 17/09-23/09 2007
  • 10/09-16/09 2007
  • 03/09-09/09 2007
  • 27/08-02/09 2007
  • 20/08-26/08 2007
  • 13/08-19/08 2007
  • 06/08-12/08 2007
  • 30/07-05/08 2007
  • 23/07-29/07 2007
  • 16/07-22/07 2007
  • 09/07-15/07 2007
  • 02/07-08/07 2007
  • 25/06-01/07 2007
  • 18/06-24/06 2007
  • 11/06-17/06 2007
  • 04/06-10/06 2007
  • 02/10-08/10 2006
  • 25/09-01/10 2006
  • 18/09-24/09 2006
  • 11/09-17/09 2006
  • 04/09-10/09 2006
  • 28/08-03/09 2006
  • 21/08-27/08 2006
  • 14/08-20/08 2006
  • 07/08-13/08 2006
  • 31/07-06/08 2006
  • 24/07-30/07 2006
  • 17/07-23/07 2006
  • 10/07-16/07 2006
  • 03/07-09/07 2006
  • 26/06-02/07 2006
  • 19/06-25/06 2006
  • 12/06-18/06 2006
  • 05/06-11/06 2006
  • 29/05-04/06 2006
  • 22/05-28/05 2006
  • 15/05-21/05 2006
  • 08/05-14/05 2006
  • 01/05-07/05 2006
  • 24/04-30/04 2006
  • 17/04-23/04 2006
  • 10/04-16/04 2006
  • 03/04-09/04 2006
  • 27/03-02/04 2006
  • 20/03-26/03 2006
  • 13/03-19/03 2006
  • 06/03-12/03 2006
  • 27/02-05/03 2006
  • 20/02-26/02 2006
  • 13/02-19/02 2006
  • 06/02-12/02 2006
  • 30/01-05/02 2006
  • 23/01-29/01 2006
  • 16/01-22/01 2006
  • 09/01-15/01 2006
  • 02/01-08/01 2006
  • 25/12-31/12 2006
  • 19/12-25/12 2005
  • 12/12-18/12 2005
  • 05/12-11/12 2005
  • 28/11-04/12 2005
  • 21/11-27/11 2005
  • 14/11-20/11 2005
  • 07/11-13/11 2005

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Blog als favoriet !

    Laatste commentaren
  • fijne zondag met dikke knufjes van mij.liefs Mieke.xxx. (mieke)
        op Baasje ziek
  • Avondgroetjes (hugo)
        op Weer terug
  • hoi hoi paulie (pluisje)
        op Weer terug
  • De Kerstgroetn van Juliën en Adriën. (De 2 zotte piefies)
        op Weer terug
  • Kerstgroetjes uit Koekelare. (Raf en Ginette)
        op Weer terug
  • Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     

    Foto


    Mijn favorieten
  • SeniorenNet.be
  • Forum over grijze roodstaart papegaaien en andere kromsnavels
  • moppen
  • tijdschrift
  • pc & internet
  • Het blog van Dennis
  • Welkom bij Willy
  • grasparkieten

  • Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Grasparkiet Online

    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!