ZOETE CHOCOLADEBROODJES
Ongeveer 3 uur 15
(voor 16 kleine broodjes)
Ingrediënten
- 480 ml lauwwarme melk
- 2 tl droge gist
- 700 g bloem
- 2 el boter, in kleine stukjes gesneden en een beetje boter om in te smeren
- 2 el suiker
- 1 groot ei, losgeklopt
- ¼ tl zout
- 140 g halfzoete chocolade in stukjes, gekoeld
- 1 ei losgeklopt met 2 el warm water
Werkwijze
- Doe de melk in een kom en roer er de gist doorheen.
- Laat het mengsel een paar minuten staan en roer er vervolgens 160 g bloem doorheen.
- Voeg de boter, de suiker, het ei en het zout toe, en roer alles goed door elkaar.
- Voeg 320 g bloem toe en roer steeds in dezelfde richting tot het een smeuïg geheel is.
- Voeg de koude chocolade toe, samen met 80 g bloem. Roer het geheel goed door.
- Leg het deeg op een bebloemd werkblad en kneed het ca 4 minuten goed door.
- Vouw het deeg steeds heen en weer over en over. Voeg indien nodig nog wat bloem toe tot het deeg nog heel licht plakkerig aanvoelt.
- Doe het in een schone kom, dek af met een doek en plastic folie en laat 1½ u rijzen tot het in omvang is verdubbeld.
- Leg het deeg op het bebloemde werkblad.
- Snijd het in 2 stukken en snijd vervolgens ieder stuk in 8 delen, dek ze losjes af.
- Vet 2 broodvormen van 23 x 13 cm in of 2 ronde cakevormen van 20 cm doorsnede.
- Smeer een beetje boter op de palm van uw hand, rol vervolgens een stuk deeg uit tot een grove bal en leg deze in de vorm.
- Doe hetzelfde met de overige stukken deeg.
- Leg in ieder vorm 8 stukken tegen elkaar aan.
- Dek de vorm af met een doek en plastic folie en laat het deeg 30 minuten rijzen.
- Plaats een rooster in het midden van de oven en verwarm de oven voor op 200°C.
- Smeer elk broodje vlak voor het bakken in met het eimengsel.
- Strooi er wat suiker over en bak de broodjes 30 à 40 minuten tot ze luchtig en goudbruin zijn.
- Haal de broodjes na het bakken meteen uit de vorm en laat ze op een rooster afkoelen.
- Trek de stukken brood uit elkaar of snijd de broden in plakken.
|