Warme bakker
Inhoud blog
  • Kaaskoekjes
  • Huishoudbrood
  • Hotdog broodjes
  • Hearth Bread
  • Hasseltse krentenmik
    Zoeken in blog

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    Archief per maand
  • 03-2010
  • 02-2010
  • 01-2010
  • 12-2009
  • 11-2009
  • 10-2009
  • 09-2009
  • 08-2009
  • 07-2009
  • 06-2009
  • 05-2009
  • 04-2009
  • 03-2009
  • 02-2009
  • 01-2009
    21-05-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Zachte luxe sandwiches

    ZACHTE LUXE SANDWICHES

    Ongeveer 2 uur 30

    Ingrediënten

    - 750 g Boerenwit

    - 40 g verse gist of 20 g droge gist

    - 400 ml melk

    - 50 g suiker

    - 1 ei

    - 10 g zout

    - 100 g vetstof

    Werkwijze

    - Kneed alle ingrediënten gedurende 20 minuten.

    - Laat het deeg 30 à 40 minuten rusten onder doek en plastic folie.

    - Verdeel het deeg in deegstukjes van 50 g.

    - Laat de deegstukjes 10 minuten rusten en maak ze dan bolvormig.

    - Laat weer 10 minuten rusten en maak de bolletjes dan langwerpig.

    - Leg ze op een ingevette bakplaat met de naad naar beneden (ik leg ze op een siliconenvel). Zorg ervoor dat de naad goed gesloten is.

    - Strijk de sandwiches in met wat losgeklopt ei.

    - Laat de sandwiches nog 30 à 40 minuten rijzen.

    - Verwarm de oven voor op 230°C.

    - Bak ze in ca 8 minuten af.

    - Laat ze afkoelen op een rooster.



    21-05-2009, 00:00 geschreven door Warme bakker Opa Jef
    Reacties (0)
    19-05-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Wit Casinobrood

    WIT CASINOBROOD

    Ongeveer 1 uur 45

    Ingrediënten

    - 35 g verse bakkersgist

    - 2,5 dl lauwwarme melk

    - 500 g fijn wit tarwemeel

    - 1 tl suiker

    - 1 middelgroot ei

    - 1 tl zout

    - 50 g roomboter

    Werkwijze

    - Meng in een kommetje de gist door de helft van de lauwwarme melk en voeg de suiker erbij. Laat het mengsel 10 minuten staan tot het licht schuimt. (Als het niet schuimt is de gist te oud!).

    - Maak in een grote kom van het meel een bergje, maak in het midden een kuiltje en vul dat met het gistmengsel, het ei, het zout en de in stukjes gesneden roomboter.

    - Voeg geleidelijk de rest van de melk erbij en kneed het geheel in 10 minuten tot een soepel deeg en laat het een kwartier op kamertemperatuur rijzen.

    - Bestrooi uw handen met deeg en kneed het nog even.

    - Vet vervolgens een casinovorm (ik gebruik een broodblik met deksel gekocht in de Gentse Bakkerswinkel) in met boter, ook het deksel en de randen. Bestrooi de boter met meel, leg het deeg in de vorm en strijk het met een bevochtigde hand glad.

    - Sluit het deksel van de casinovorm en laat het deeg 15 minuten rijzen.

    - Zet het brood in een op 220°C voorverwarmde oven en bak het in 40 minuten gaar.

    - Laat het daarna licht afkoelen en haal het uit de vorm.

    - Casinobrood kan het beste worden bewaard in een papieren zak.

    Casinobrood is een recept uit de 14de eeuw. Het brood werd op zondag gegeten door de welstellenden.



    19-05-2009, 00:00 geschreven door Warme bakker Opa Jef
    Reacties (0)
    17-05-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Variaties op het ronde brood

    VARIATIES OP HET RONDE BROOD

    Ongeveer 3 uur

    Contrast tussen de luchtig met bloem bestoven vierkantjes donkere korst en de lichtere kleur van het raster van de binnenkorst. Om dit te bereiken:

    1 Het brood met bloem bestuiven

    Kneed gerezen brooddeeg tot een bal. Leg het deeg op een ingevette of met griesmeel bestoven bakplaat, dek het af met doek en plastic folie en laat het in 1 u rijzen tot het in omvang is verdubbeld. Bestrooi de bovenkant van de deegbal met bloem.

    2 Het inkerven

    Maak met een scheermesje op onderliggende afstanden van 4 tot 5 cm ondiepe, evenwijdige sneden over de bovenkant van het brood. Verdeel het oppervlak in vierkanten door lijnen te kerven die loodrecht op de eerste inkervingen staan. Voor extra veel korst: sneden tot 1 cm.

    3 Het bakken

    Verwarm de oven op 210°C. Laat de broden nog 10 minuten rijzen, opdat de inkervingen iets opentrekken. Bak het brood ca 40 minuten tot het gelijkmatig bruin is geworden en het hol klinkt aan de onderkant.

    Klaverbladbroodjes.

    - Meng en kneed een gewoon deeg of een met boter en melk verrijkt deeg. Laat het 30 minuten rijzen en kneed het opnieuw tot een bal. Vorm kleine balletjes door het deeg met de ene hand door de opening tussen duim en wijsvinger van de andere hand te persen en er zo stukjes ter grootte van een walnoot af te trekken.

    - Leg de balletjes in groepjes van drie op een ingevette bakplaat maar bewaar een flinke ruimte tussen de groepjes. Bedek de balletjes met doek en plastic folie en laat ze 25 minuten rijzen tot ze 2 x zo groot zijn geworden.

    - Bestrijk het deeg met een licht geklopt mengsel van ei en een beetje water.

    - Verwarm de oven op 200°C. Bak ze ca 25 minuten tot ze een glanzend bruin korstje hebben.



    17-05-2009, 00:00 geschreven door Warme bakker Opa Jef
    Reacties (0)
    15-05-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Toastbrood

    TOASTBROOD

    Ongeveer 3 uur 15

    Ingrediënten

    - 800 g tarwebloem

    - 2 tl zout

    - 250 cl water (kamertemperatuur)

    - 250 cl melk (kamertemperatuur)

    - 40 g verse gist

    - 100 g zachte boter

    Werkwijze

    - Zeef de bloem in een kom, voeg het zout toe en druk een kuiltje in het midden.

    - Vermeng het water en de melk, los de gist op in dit mengsel en voeg geleidelijk toe aan de bloem.

    - Voeg de boter in blokjes toe en roer alles goed door elkaar (bij voorkeur met een vork).

    - Kneed het deeg vervolgens ca 10 minuten goed door tot het soepel is.

    - Leg het deeg in de kom, dek af met een doek en plastic folie en laat het ca 60 minuten rusten op een gelijkmatig warme plek tot het deeg verdubbeld is.

    - Kneed het deeg op het met bloem bestoven werkblad opnieuw goed door.

    - Vet de grote langwerpige vorm (35 cm) goed in. Leg het brood in de vorm en laat nog eens 45 à 60 minuten rijzen tot de vorm tot de rand toe vol is.

    - Verwarm de oven ondertussen voor op 200°C en bak het toastbrood

    50 à 60 minuten.

    - Laten uitzweten op een rooster.



    15-05-2009, 00:00 geschreven door Warme bakker Opa Jef
    Reacties (0)
    13-05-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Rozetjes

    ROZETJES

    Ongeveer 3 uur

    Ingrediënten

    - 15 g gist

    - 40 ml warm water

    - 50 g zacht gemaakte boter

    - 6,5 cl olijfolie

    - 60 g suiker

    - 3,15 dl warm water extra

    - ongeveer 1 kg gezeefde bloem

    - 1tl zout

    - melk om te glazuren

    Werkwijze

    - Los de gist op in warm water in een kommetje. Afdekken met plastic en

    5 minuten laten staan tot het mengsel schuimt.

    - Meng het gistmengsel, de boter, de olie, suiker en extra water in een grote kom.

    - Voeg de gezeefde bloem en het zout toe aan het gistmengsel. Roer alles met een houten lepel door elkaar. Het deeg moet loslaten van de rand van de kom en een ruwe, kleverige bal vormen. Leg deze op een met bloem bestoven werkblad. 10 minuten kneden tot het deeg glad en elastisch is.

    - Doe het deeg in een grote, ingevette kom; smeer de bovenkant in met gesmolten boter. Afdekken met doek en plastic folie en 1 uur op een warme plaats zetten.

    - Sla het deeg door. 1 minuut kneden. Maak er 10 gelijke porties van. Maak een bal van iedere portie; leg ze 5 cm van elkaar op het ingevette bakblik. Gebruik een rond snijvormpje van 3 cm om een afdruk van 1 cm diep te maken in het midden van iedere bal. Maak met een scherp mes 5 insneden van 1 cm diep in de rand van ieder broodje. Afdekken met doek en plastic folie en 1 u laten rijzen op een warme plaats. Na 50 minuten de oven voorverwarmen op 180°C.

    - Smeer de melk op de broodjes en zeef er een dun laagje bloem overeen. Bak de broodjes in 25 minuten gaar.

    - Laat ze op een rooster afkoelen.



    13-05-2009, 00:00 geschreven door Warme bakker Opa Jef
    Reacties (0)
    11-05-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Recept voor brood van Maman Loulou

    RECEPT VOOR BROOD VAN MAMAN LOULOU

    (Recettes du Québec)

    Ongeveer 3 uur

    Ingrediënten

    - 1,5 kg bloem

    - 125 ml suiker

    - 12 ml zout

    - 16 g droge gist

    - 1 l water

    - 125 ml boter of andere vetstof

    - 375 ml melk

    Werkwijze

    - Meng in een kom de bloem, het zout en de gist.

    - Verwarm in een pan het water, de melk en de boter tot 53°C.

    - Giet het mengsel van melk en boter over het mengsel van bloem. Goed mengen.

    - 5 minuten kneden en dan 1 u laten rijzen op een warme plaats.

    - Terug kneden terwijl u een weinig bloem toevoegt.

    - In 4 ingevette vormen leggen en terug, onder doek en plastic folie, 1 u laten rijzen tot het deeg verdubbeld is in volume.

    - De oven voorverwarmen op 165°C.

    - De broden 25 minuten afbakken .

    - Laten uitzweten op een rooster.



    11-05-2009, 00:00 geschreven door Warme bakker Opa Jef
    Reacties (0)
    09-05-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Boerenbrood

    BOERENBROOD

    (recept van B-recette.be)

    Ongeveer 4 uur

    Ingrediënten

    - 500 g witte bloem

    - 25 g verse gist

    - 1 el olijfolie

    - 1 kl zout

    Werkwijze

    - Verkruimel de gist in een kom en giet er 20 cl lauw water bij. Laat 15 minuten rusten.

    - Giet 450 g meel in een kom, maak een kuil in het midden en giet er het gistmengsel in.

    - Met een houten lepel mengt u vlug de gist met de bloem en kneed dan alles tot het deeg loslaat van de wand.

    - Bedek met doek en plastic folie en laat ca 1u30 rijzen op een warme, tochtvrije plaats tot het deeg in volume verdubbeld is.

    - Leg het deeg op een met meel bestoven werkblad en kneed het zout en de olie eronder en genoeg deeg tot u een deegbal bekomt van 40 cm lengte.

    - Leg deze op bakpapier op een bakplaat en laat opnieuw onder doek en plastic folie 1u rijzen.

    - Verwarm de oven voor op 240°C.

    - Maak met een scherp mes meerdere diagonale lijnen in de bovenkant van het brood. Bestuif lichtjes met meel.

    - Oven het brood in en verlaag na 15 minuten de oven tot 180°C.

    - Laat het brood nog 25 à 30 minuten bakken tot het brood een mooie goudgele kleur heeft.

    - Laat het brood afkoelen op een rooster.



    09-05-2009, 00:00 geschreven door Warme bakker Opa Jef
    Reacties (0)
    07-05-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Brood met zachte boter

    BROOD MET ZACHTE BOTER

    (voor ’n brood van 650 g)

    Ongeveer 2 uur

    Ingrediënten

    - 120 cl melk

    - 175 cl water

    - 1 groot ei

    - 4 el boter

    - 1 kl zout

    - 530 g witte bloem

    - 4 el suiker

    - 40 g verse gist

    Werkwijze

    - De melk lichtjes opwarmen en in een grote kom gieten.

    - De gist over de melk verbrokkelen.

    - Suiker aan toevoegen.

    - Het water aan toevoegen.

    - Geleidelijk het meel onder mengen en beginnen kneden.

    - Zout aan toevoegen.

    - De zachtgemaakte boter aan toevoegen en minstens 10 minuten kneden tot u een zacht en soepel deeg bekomt dat niet meer kleeft aan uw handen.

    - Opbollen en 30 minuten laten rijzen op een warme plaats onder doek en plastic folie

    - Goed doorkneden, terug opbollen en het deeg op een ingevette bakplaat leggen.

    - Opnieuw 1 u laten rijzen.

    - De oven voorverwarmen op 200°C.

    - Het brood inovenen en na 10 minuten de oven verminderen tot 180°C en nog 50 minuten laten bakken tot het gaar is en hol klinkt als u er onderaan op tikt.



    07-05-2009, 00:00 geschreven door Warme bakker Opa Jef
    Reacties (0)
    05-05-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Melkbroodjes

    MELKBROODJES

    Ongeveer 4 uur 30

    Ingrediënten

    - 500 g witte bloem

    - 100 g boter of margarine

    - 180 à 200 ml melk

    - 10 g zout

    - 15 g verse gist

    - 55 g suiker

    - 2 middelgrote eieren

    Werkwijze

    - Zet al de ingrediënten op kamertemperatuur

    - Verbrokkel de gist in de melk (180 ml).

    - Meng het gezeefde meel met het zout en voeg dit geleidelijk bij het

    gist-melkmengsel.

    - Voeg er de eieren en de suiker bij en begin te mengen en te kneden

    tot u een bol krijgt die niet meer kleeft aan de rand. Voeg desnoods nog

    wat melk of meel toe.

    - Voeg er kleine stukjes boter bij en kneed tot al de boter is opgenomen

    in het deeg. Het deeg is dan soepel, glad, elastisch en plakt niet meer aan

    uw handen.

    - Bedek het deeg met doek en plastic folie en laat 1 u rijzen.

    - Het deeg even doorslaan en dan 30 à 60 minuten in de koelte zetten.

    - Het werkblad lichtjes met bloem bestrooien en het deeg verdelen in stukjes van 65 à 70 g.

    - 10 minuten laten rusten.

    - Elk stukje opbollen en op de bakplaat op bakpapier of siliconenvel leggen

    en 1u30 laten rijzen.

    - Oven voorverwarmen op 210°C.

    - Een ei met een weinig zout klutsen en de broodjes insmeren.

    - In ca 15 minuten afbakken.

    - Laten afkoelen op een rooster.



    05-05-2009, 00:00 geschreven door Warme bakker Opa Jef
    Reacties (0)
    03-05-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Maïsbroodjes

    MAÏSBROODJES

    Ongeveer 2 uur 15

    Ingrediënten

    - 250 g Boerenmaïs (code 934 van AVEVE)

    - 250 g witte tarwebloem (code 945 van AVEVE)

    - 31 cl water

    - 12 g verse gist

    - 3 g zout

    - 10 g boter

    Werkwijze

    - Al de ingrediënten gedurende 20 minuten kneden.

    - 30 à 40 minuten laten rijzen onder doek en plastic folie.

    - Het deeg verdelen in deegstukken van 100 g.

    - 15 minuten laten rusten.

    - De deegstukken in twee hakken en met de snijzijde naar beneden op een ingevette plaat leggen.

    - 30 à 40 minuten laten rijzen onder doek en plastic folie.

    - Afbakken in een voorverwarmde oven op 210°C gedurende 30 minuten.

    - Laten afkoelen op een rooster.



    03-05-2009, 00:00 geschreven door Warme bakker Opa Jef
    Reacties (0)
    01-05-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Luxe broodjes

    LUXE BROODJES

    Ongeveer 2 uur

    Ingrediënten

    - 2 eieren behalve een restje ei

    - 100 g boter

    - 450 g bloem

    - 2 tl zout

    - 1 tl poedersuiker

    - 2 tl droge gist

    - 2 el melk

    - restje ei van de 2 eieren

    Werkwijze

    - Maak van al de ingrediënten, behalve een restje ei, een glad en soepel deeg.

    - Laat 30 minuten rijzen onder doek en plastic folie.

    - Bestrijk een of twee bakplaten met olie.

    - Leg het deeg op een licht met bloem bestoven werkblad.

    - Sla het voorzichtig door en verdeel het in ca 12 tot 18 stukjes (ligt eraan hoe groot u de broodjes wilt hebben). Bedek ze met doek en plastic folie en laat ze 5 minuten rusten.

    - Haal de stukken onder het plastic vandaan en geef ze een taps toelopende vorm. Leg ze op een bakplaat nogal dicht tegen elkaar in een rijtje en bedek ze met een theedoek en plastic folie.

    - Laat ze ca 30 minuten rijzen op een warme plaats tot dubbele omvang, de broodjes zullen elkaar nu - of bijna - raken.

    - Verwarm ondertussen de oven op 220°C voor.

    - Bestrijk de broodjes nu met een mengsel van melk en het restje ei en bak ze in 15 à 18 minuten lichtbruin en gaar.

    - Laat ze op een rooster afkoelen en haal ze dan los van elkaar.



    01-05-2009, 00:00 geschreven door Warme bakker Opa Jef
    Reacties (0)
    29-04-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Luchtig Frans cakebrood

    LUCHTIG FRANS CAKEBROOD

    Ongeveer 2 uur

    Ingrediënten

    - Voor een brood van 600 g.

    - 400 g witte bloem.

    - 20 g verse gist of 7 g gedroogde gist.

    - 5 g zout.

    - 30 g witte basterdsuiker.

    - 15 g roomboter.

    - 1 ei (niet al te groot).

    - 2 zakjes vanillesuiker.

    - 180 ml melk.

    Werkwijze

    - Maak van al de ingrediënten een soepel deeg.

    - Laat dit 40 minuten rijzen onder een doek en plastic folie.

    - Kneed dan nog even door en vorm een bol, laat dit nog een 10 tal minuten rijzen.

    - Verwarm de oven voor op 200°C.

    - Verlaag bij het inovenen de temperatuur naar 180°C.

    - Bak gedurende 35 minuten het brood af.

    - Laat het afkoelen op een rooster.



    29-04-2009, 00:00 geschreven door Warme bakker Opa Jef
    Reacties (0)
    27-04-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Le Panino

    LE PANINO (KLEIN BROODJE)

    Ongeveer 2 uur 15

    Ingrediënten

    Voor 10 broodjes

    - 350 g meel T55 (goedkoopste meel)

    - 250 g meel T45 (fijner meel voor brioches)

    - 3 kl droge gist

    - 150 ml melk

    - 150 ml water + 35 à 40 ml water

    - 50 ml olijfolie

    - 1 ½ kl zout

    - 2 el suiker

    Werkwijze

    - Meng de gist onder de gezeefde bloem. Voeg suiker en zout erbij.

    - Maak een kuiltje en voeg er de vloeistoffen bij (behalve de 40 ml).

    - Meng alles zeer goed en als het deeg niet meer aan de kom plakt begint u op een werkblad te kneden. Kneed ca 10 minuten.

    - Voeg lepel na lepel de 40 ml erbij tot u een soepel, glad en elastisch deeg bekomt dat niet meer kleeft.

    - Leg het deeg in een kom die u insmeert met olie. Afdekken en 1 à 1u30 laten rusten.

    - Het deeg platdrukken om al de lucht eruit te krijgen. Het deeg drie maal vouwen om het terug samen te brengen.

    - Verdeel in 10 stuks en laat ze 5 minuten rusten.

    - Maak van elk stuk een mini baguette van 15 à 20 cm.

    - Plaats ze op een bakplaat bedekt met bakpapier of op een siliconenvel.

    - Laat ze onder doek en plastic folie ca 1 u rijzen.

    - Verwarm de oven voor op 210°C.

    - Bak ze af in ca 12 à 15 minuten (de broodjes moeten bleek blijven).

    - Laat ze op een rooster afkoelen.

    Voor de “panini” snijd u de broodjes in twee en belegt u ze naar keuze (pesto saus, tomaten in schijfjes, mengsel van geraspte kazen). Sluit ze en gril ze in een apparaat voor croque-monsieur te maken (of in een wafelijzer gaat ook!).



    27-04-2009, 00:00 geschreven door Warme bakker Opa Jef
    Reacties (0)
    25-04-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kramiek

    KRAMIEK

    Ongeveer 2 uur 45

    Ingrediënten

    - 350 g bloem

    - 125 g rozijnen

    - 1 tl zout

    - 15 g verse gist

    - 1,5 dl lauwe melk

    - 3 losgeslagen eieren

    - 25 g poedersuiker

    - 125 g boter

    Werkwijze

    - Was de rozijnen met heet water en laat ze 30 minuten opzwellen. Droog ze met keukenpapier.

    - Zeef de bloem en doe er het zout bij.

    - Los de gist in 3 el melk op en vermeng het met een kleine hoeveelheid bloem. Dek het zo af en laat het 15 minuten rusten.

    - Voeg er vervolgens de eieren, de poedersuiker en de resterende melk toe en kneed 10 minuten tot u een soepel deeg bekomt. Voeg niet meer melk toe dan wordt opgenomen.

    - Bol het deeg op en laat het afgedekt onder doek en plastic folie op een warme plaats 45 minuten rijzen.

    - Kneed het deeg nog even goed door en vorm er nu een ovale deegbal van en leg deze op een beboterde bakplaat.

    - Laat ze afgedekt opnieuw 30 minuten narijzen.

    - Verwarm de oven voor op 215°C.

    - Bestrijk het brood voorzichtig met het eistrijksel en zet het deeg net onder het midden in de oven en bak het in ca 40 minuten gaar en bruin.

    - Laat het afkoelen op een rooster.



    25-04-2009, 00:00 geschreven door Warme bakker Opa Jef
    Reacties (0)
    23-04-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Knapperig vloerbrood

    KNAPPERIG VLOERBROOD

    (wordt onder in de oven gebakken)

    Ongeveer 2 uur

    Ingrediënten

    - 500 g witte tarwebloem, plus extra bloem om te bestuiven

    - 1 el zout

    - 30 g gist

    - 40 g zachte boter

    - 3 dl water

    Werkwijze

    - Giet het water in een grote kom. Brokkel de gist erover. Doe geleidelijk de bloem erbij en begin te kneden. Doe de boter en het zout erbij en kneed verder tot u een mooi glad deeg bekomt.

    - Leg het deeg op een licht bestoven werkvlak en blijf het 5 minuten grondig kneden.

    - Leg de deegbal terug in de kom en laat 2 u rusten.

    - Leg een vel bakpapier op de bakplaat (of een siliconenvel). Vorm een bal van het deeg, leg die op de bakplaat en laat nog eens 1 u rijzen.

    - Verwarm de oven voor op 220°C.

    - Kerf de bovenkant van het deeg een paar keer in met een scherp mes en bestuif met bloem.

    - Bak het brood 30 minuten tot het goudbruin is.

    - Laat op een rooster afkoelen.



    23-04-2009, 00:00 geschreven door Warme bakker Opa Jef
    Reacties (0)
    21-04-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kleine Chocoladebroodjes

    KLEINE CHOCOLADEBROODJES

    (La Cuisine d’Annie)

    Ongeveer 2 uur

    Ingrediënten

    - 500 g bloem

    - 2 eieren: 1 ei in het deeg en 1 ei om in te smeren

    - 150 g zachte boter

    - 50 g suiker

    - 1 glas lauwe melk

    - chocoladedruppels

    - 20 g verse gist

    - 1 tl zout

    Werkwijze

    - Zeef de bloem in een grote kom.

    - Voeg er 1 ei, de suiker, het zout en de gist aan toe.

    - Meng alles met de hand.

    - Voeg er beetjes bij beetjes de lauwe melk aan toe en kneed alles ca 15 à 20 minuten tot u een glad en elastisch deeg bekomt.

    - Laat onder doek 5 minuten rusten.

    - Kneed het deeg opnieuw ca 10 minuten terwijl u er de boter geleidelijk onder vermengt.

    - Wanneer u een soepel en glad deeg bekomt maakt u er een bol van en verdeel het deeg in tweeën.

    - Meng er de chocoladedruppels onder. Hoeveel hangt af van uw smaak!

    - Snij van het deeg stukjes af van 30 g en vorm kleine bolletjes. Leg ze op bakpapier. Ik leg ze op een siliconen vel.

    - Laat ze onder doek en plastic folie rijzen tot het dubbele in volume.

    - Verwarm de oven voor op 200°C.

    - Smeer de broodjes in met eigeel gemengd met wat water.

    - Laat ze 20 à 30 minuten afbakken.

    - Laat ze afkoelen op een rooster.



    21-04-2009, 10:46 geschreven door Warme bakker Opa Jef
    Reacties (0)
    19-04-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kleine broodjes

    KLEINE BROODJES

    Ongeveer 2 uur 30

    De smaak van deze broodjes ligt dicht bij die van een baguette, ondanks de aanwezigheid van suiker en olie.

    Ingrediënten

    - 550 g witte bloem

    - 355 ml water (ofwel 200 ml melk en 155 ml water)

    - 30 ml plantaardige olie (zonnebloemolie)

    - 3 mg droge gist

    - 1 mg zout

    - 1 el suiker

    Werkwijze

    - Meng in een grote kom de helft van de bloem, de gist, de suiker en het zout.

    - Maak een putje in het midden en giet de olie, de melk (als u melk gebruikt) en het water.

    - Al de ingrediënten goed mengen.

    - Beginnen kneden en geleidelijk al het meel mengen totdat u een bol krijgt die los komt van de wand.

    - Op een licht met meel bestoven werkblad 10 minuten kneden tot u een soepel, glad en elastisch deeg bekomt.

    - Onder doek en plastic folie 1 u laten rijzen.

    - Plat drukken, even doorkneden en verdelen in 10 gelijke stukken van ca 100 g.

    - Elk stuk opbollen en op een bakplaat leggen die bedekt is met bakpapier of op een siliconenvel.

    - Terug onder doek en plastic folie ca 45 minuten laten rijzen.

    - De oven voorverwarmen op 200°C met een vuurvast potje met water onderin de oven.

    - De broodjes bestrooien met ’n weinig meel.

    - In ca 20 minuten afbakken en gedurende het bakken water sproeien in de oven.

    - Op een rooster laten afkoelen.



    19-04-2009, 00:00 geschreven door Warme bakker Opa Jef
    Reacties (0)
    17-04-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Keizerbroodjes

    KEIZERBROODJES

    Ongeveer 2 uur

    Ingrediënten

    Voor 16 stuks

    - 500 g tarwebloem

    - 1 tl zout

    - 20 g verse gist

    - 1 ei

    - 250 ml melk

    - 1 losgeklopt ei om te bestrijken

    - naar smaak: maanzaad, lijnzaad, sésamzaad, geraspte oude kaas, enz.

    Werkwijze

    - Zeef de bloem in een grote kom. Strooi er zout in. Brokkel er de gist in. Meng alles goed dooreen.

    - Voeg het ei erbij en de lauwe melk. Roer alles grondig door elkaar en blijf roeren tot het deeg van de kom loslaat.

    - Vorm van het deeg een bal en kneed die op een met bloem bestoven werkblad 10 à 15 minuten tot het niet langer plakt en soepel en veerkrachtig is.

    - Leg de deegbal terug in de met bloem bestoven kom en schuif die in een plastic zak en bedek het geheel met doek.

    - Laat het deeg bij kamertemperatuur ongeveer 45 minuten rijzen tot de omvang 2 x zo groot is als eerst.

    - Kneed het deeg stevig door en verdeel het in stukjes van 50 g.

    - Kneed elk stuk nog afzonderlijk even door en vorm er kleine ronde broodjes van.

    - Leg ze op 5 cm van elkaar op een ingevet bakblik.

    - Bedek ze met een doek en plastic folie en laat ze nog 20 minuten narijzen tot ze 2 x zo groot zijn als eerst.

    - Bestrijk ze dan met losgeklopt ei en snijd ze met een scherp mes in.

    - Strooi er een van de aangegeven zaden op.

    - Snijd de keizerbroodjes kruisvormig in.

    - Verwarm de oven voor op 250°C. Zet een vuurvast bakje met kokend water op de bodem van de oven.

    - Bak de broodjes gedurende 20 minuten op 200°C (180°C warmeluchtoven) tot ze mooi bruin zijn.

    - Laten afkoelen op een rooster.



    17-04-2009, 00:00 geschreven door Warme bakker Opa Jef
    Reacties (0)
    15-04-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kasteelbrood

    KASTEELBROOD

    Ongeveer 4 uur

    Ingrediënten

    - 500 g tarwebloem

    - 2 afgestreken tl zout

    - 2 dl melk

    - 80 g roomboter

    - 15 g korrelgist

    - 80 g suiker

    - 2 eieren

    Werkwijze

    - Strooi de gist door de gezeefde bloem en roer deze door.

    - Laat de roomboter smelten en voeg deze bij de melk, samen met het zout.

    - Maak een kuiltje in de bloem.

    - Meng de suiker en de 2 eieren door de vloeistof, giet ze in het kuiltje en roer dit door de bloem.

    - Kneed het op een met bloem bestoven werkblad verder.

    - Laat 30 tot 90 minuten rijzen onder doek en plastic folie tot de hoeveelheid verdubbeld is.

    - Kneed het deeg nu lang door.

    - Laat het opnieuw rijzen, nu in de ingevette en met bloem bestoven vorm, tot het deeg verdubbeld is in volume.

    - Verwarm de oven voor op 200°C.

    - Bak het brood in ca 45 minuten gaar.

    - Laat het brood afkoelen op een rooster.



    15-04-2009, 00:00 geschreven door Warme bakker Opa Jef
    Reacties (0)
    13-04-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Karnemelkbroodjes

    KARNEMELKBROODJES

    Ongeveer 35 minuten

    Ingrediënten

    - 300 g bloem

    - 3½ tl bakpoeder

    - ¾ tl zout

    - 50 g margarine

    - 20 cl karnemelk

    - bloem om mee te bestuiven

    Werkwijze

    - Doe de bloem, het bakpoeder en het zout in een grote kom en meng goed door elkaar. Voeg de margarine toe en werk alle ingrediënten met de vingertoppen goed door elkaar.

    - Druk in het midden van het mengsel een kuiltje. Giet daar de karnemelk in en kneed alles dan vlot tot een soepel deeg. Bekleed een bakplaat met bakpapier (of siliconenvel) en verwarm de oven voor op 225°C (hete luchtoven 200°C).

    - Rol het deeg uit op een met bloem bestoven werkvlak tot een vierkante lap van 20 cm lengte. Snijd daarvan 16 vierkanten van elk 5 cm lang en leg de stukken deeg op de bakplaat.

    - Bak de karnemelkbroodjes 15 à 20 minuten in de voorverwarmde oven tot ze goudgeel geworden zijn.

    - Neem de broodjes van de bakplaat en serveer ze bij voorkeur warm.

    TIP

    - Als u geen karnemelk hebt gebruikt u zogenaamde “zure melk”. Giet 1 tl citroensap in een litermaat, giet daar 250 ml melk bij en laat dit mengsel voor u het gebruikt ca 5 minuten staan.

    - Deze warme broodjes zijn ideaal om jus of saus op te deppen.



    13-04-2009, 00:00 geschreven door Warme bakker Opa Jef
    Reacties (0)
    Archief per week
  • 29/03-04/04 2010
  • 22/03-28/03 2010
  • 15/03-21/03 2010
  • 08/03-14/03 2010
  • 01/03-07/03 2010
  • 22/02-28/02 2010
  • 15/02-21/02 2010
  • 01/02-07/02 2010
  • 28/12-03/01 2016
  • 21/12-27/12 2009
  • 14/12-20/12 2009
  • 07/12-13/12 2009
  • 30/11-06/12 2009
  • 23/11-29/11 2009
  • 16/11-22/11 2009
  • 26/10-01/11 2009
  • 19/10-25/10 2009
  • 12/10-18/10 2009
  • 05/10-11/10 2009
  • 28/09-04/10 2009
  • 21/09-27/09 2009
  • 14/09-20/09 2009
  • 07/09-13/09 2009
  • 31/08-06/09 2009
  • 24/08-30/08 2009
  • 17/08-23/08 2009
  • 10/08-16/08 2009
  • 03/08-09/08 2009
  • 27/07-02/08 2009
  • 20/07-26/07 2009
  • 13/07-19/07 2009
  • 06/07-12/07 2009
  • 29/06-05/07 2009
  • 22/06-28/06 2009
  • 15/06-21/06 2009
  • 08/06-14/06 2009
  • 01/06-07/06 2009
  • 25/05-31/05 2009
  • 18/05-24/05 2009
  • 11/05-17/05 2009
  • 04/05-10/05 2009
  • 27/04-03/05 2009
  • 20/04-26/04 2009
  • 13/04-19/04 2009
  • 06/04-12/04 2009
  • 30/03-05/04 2009
  • 23/03-29/03 2009
  • 16/03-22/03 2009
  • 09/03-15/03 2009
  • 02/03-08/03 2009
  • 23/02-01/03 2009
  • 16/02-22/02 2009
  • 09/02-15/02 2009
  • 02/02-08/02 2009
  • 26/01-01/02 2009
  • 19/01-25/01 2009
  • 12/01-18/01 2009
    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.

    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek

    Blog als favoriet !
    Zoeken in blog


    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!