Zoeken in blog

Inhoud blog
  • Het zijn nu zaterdag 1 juni en zondag 2 juni de Velt-hoogdagen.
  • Tuinclub
  • Zondag 5 mei 2019 : Tuinclub tot 11 uur en daarna plantenruil!
  • Tuinclub 20 januari 2019
  • Zondag 6 mei 2018 : Tuinclub tot 11 uur en daarna plantenruil!
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Tuinclub Velt Jabbeke 2
    Beste Tuinclubleden. Hier lees je héél wat nieuws over de moestuin, de kruidentuin, dieren in de tuin, de vijver, ... !
    22-02-2014
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De berm herschikken

    Profiterend van het mooie zachte weer hebben we de berm herschikt.
    Mijn broer nam het zwaarste werk voor zich.


    Aan de achterkant van de berm werden, aan het begin, verschillende palen bij geplaatst.


    Ook aan de voorkant moesten er een paar palen bijkomen.
    De vlierstruik naast de kriekelaar werd gekortwiekt om later helemaal te worden gerooid.


    Eens de palen er stonden werden de oude bussels wat herschikt.
    Enkele nieuwe bussels werden ingepast.


    Van de vlier was er voldoende hout voor nog een bussel bij.


    Toen we voorlopig stopten ben ik een kijkje gaan nemen. Zo deed ook een tuinbewoner.

    22-02-2014 om 05:57 geschreven door tuinblog d


    21-02-2014
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Surinaamse groenten - de antroewa-

    Terwijl ik nu toch de Aziatische toer op ben ga ik even kiezen uit Surinaamse groenten.
    Vandaag wil ik het hebben over 'de antroewa'.

    De antroewa is een plant uit de Nachtschadefamilie (Solanaceae) en nauw verwant aan de aubergine.
    De glanzende besvrucht ter grootte van een gemiddelde tomaat is rond en onrijp groenachtig wit.

    nl.wikipedia.org
    Rijp wordt de vrucht glanzend oranjegeel of bruingeel van kleur met meestal talrijke barsten.
    Meestal zitten aan de geplukte vruchten nog het steeltje en de kelkbladeren vast.
    De vrucht heeft een dikke schil en een groene kern.
    Opengesneden antroewa’s worden blootgesteld aan de lucht snel bruin en moeten dus snel worden geconsumeerd.
    De vrucht heeft een bittere smaak.

    Consumptie
    Het is een bittere groente, die wordt gebruikt in de Surinaamse en Afrikaanse keuken.
    Antroewa’s worden meestal niet als hoofdgroente gegeten, maar als bijgerecht of worden in soep verwerkt. 
     
    Bewaren/bewerken
    Antroewa’s worden meestal in de schil bereid.
    Bruine ‘pitten’ in de schil moeten worden verwijderd en de vruchten worden meestal in kwarten of achten gesneden.
    Opengesneden antroewa wordt snel bruin, ze moeten daarom direct worden gebruikt of in water met een scheutje melk worden gelegd.
    In de koelkast kunnen ze ongeveer een week worden bewaard. 
    http://groentefruit.wordpress.com/2010/04/19/antroewa/

    Naast Antroewa zijn er nog een rits Surinaamse groenten

    Surinaamse groenten brengen verassende smaken en afwisseling in de keuken.
    Bekende Surinaamse groenten zijn Amsoi, Bitawiri, Boulanger, Dagoeblad en Klaroen.
    http://www.tuinkrant.com/artikel/surinaamse-groenten-keuken-amsoi-antroewa-bitawiri-boulanger-dagoeblad-klaroen-wilde-augurk

    De vorm van de vrucht.
    Naast de antroewa met de perfecte gladde vorm zijn er ook uitzonderingen.allesovergroentenenfruit.nl
    Vergelijk het met onze tomaten.

    Daar is de vorm van de coeur de boeuf een beetje anders dan de normale vorm van de tomaat.

     tuinadvies.be

     nl.wikipedia.org
    Volgens de wikipedia afbeelding is de antroewa dus niet niet steeds glad.
    Toch krijgen we met deze bijdrage een beetje een gedacht over die vrucht.
    We kunnen best eens naar Nederland gaan op zoek naar de vrucht en die proeven.
    En daarmee komen we in de keuken terecht en moest ik wel op zoek naar recepten.
    Antroewa’s kunnen geroerbakken of gestoofd worden maar dan moet je de bittere smaak proberen te neutraliseren.
    Dat kan door middel van een zoete groente toe te voegen of suiker en een beetje azijn.


    Het voldoet om in Google 'antroewa recepten' in te tikken.
    Wat ik dan ook deed en op oa.terecht kwam op: 
    http://www.osopatu.nl/surinaamse-recepten/antroewa-sranan/ 
    http://www.mijnreceptenboek.nl/recept/hoofdgerechten/groentegerechten/antroewa-witte-aubergine-14590.html

    Ik kon het niet laten om tocn een recept te plaatsen dat ik bij smulweb haalde.

    Antroewa Sranan
    Surinaams hoofdgerecht.
    In 30 tot 60 minuten klaar.

    ingredienten
    -
    8 antroewa's
    -100 gr gedroogde garnalen
    -100 gr bakkeljauw
    -5 el olie
    -peper,nootmuskaat
    -1 ui gesnipperd
    -1 tomaat in blokjes

    voorbereiding
    -
    Garnalen weken in water
    -bakkeljauw ontzouten of vers

    bereidingswijze
    -Olie verhitten
    -Garnalen en vis hierin bakken.
    -Ui en tomaat meebakken.
    -De gewassen antroewa's in stukjes snijden en in de pan doen.
    -Op hoge temperatuur zetten en goed omscheppen.
    -Deksel op de pan en 20 min. laten smoren op laag vuur tot de groente gaar is.
    http://www.smulweb.nl/recepten/797645/Antroewa-sranan

    Ik weet niet hoe het mij zou smaken. Het volstaat natuurlijk om het eens te proeven.

    21-02-2014 om 07:45 geschreven door tuinblog d


    20-02-2014
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.de miniserre

    We kregen deze week al een paar keer een lentegevoel.
    Niet dat ik kriebels kreeg om te zaaien.
    Als er gezaaid wordt dan is het zonder kriebel maar volgens de kalender.


    Hier kreeg de miniserre haar jaarlijkse ontgroeningbeurt.
    Eerst goed nat maken en een schrobbeurt met het speelgoed bezempje van de kleinkinderen.
    Daarna goed spoelen en als laatste bewerking is er een azijnbeurt met een vod, druipend van het antigroen middel.


    Gewassen en proper wacht ze eventjes op een nieuwe plaats in de tuin.


    Ook de dakramen kregen de poetsbeurt en staan klaar in de tuin.


     Waar de serre stond is er groen achtergebleven voor de kippen.


    In vak 3 wordt een stukje omgespit met de platte schop.


    Ik heb een ideale tuin met goed water doorlatende grond.
    Waar is het nu zo droog dat je zo zou kunnen beginnen zaaien?


    De miniserre is vlug geplaatst waar ze nu de grond kan opwarmen.
    Hier komt de tweede lichting salade die moet volgen de salade die nu volop groeit in de grote serre.


    Dat het relatief warm is zie je ook in de vijver waar de vissen nu reeds het oppervlak zoeken.

    20-02-2014 om 06:07 geschreven door tuinblog d


    19-02-2014
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Japansa salade - Mizuma

    Sedert Colette Thaïse kook demonstraties volgde zijn wij nog meer verzot op de oosterse keuken dan voorheen.
    Daarom ga ik meer en meer op zoek naar oosterse ingrediënten.
    Vandaag houd ik het eenvoudig bij een salade. 

    Japanse salade of mizuma.

       
    tendingmygarden.com

    Mizuna is het Japanse zusje van ons raapsteeltje.
    Beide hebben een mild peperige smaak.
    Soms zijn ze zelfs zo mild dat je geen peper meer proeft, alleen een zacht blaadje sla.

    Qua vorm lijkt het een beetje op rucola, maar rucola is taaier en pittiger.
    Mizuma blad kan ook dunner en spitser zijn, meer richting de vorm van matig krullende krulandijvie.
    Er bestaat naast de groene mizuna ook een rode variant.

     thedigitalkitchen.blogspot.com

    Te gebruiken als hippe sla, eventueel gemengd met andere jonge slasoorten (mesclun) als garnering of kruid.
    Mesclun is een mengsel van verschillende, jonge, groene en gele slasoorten en verse groene kruiden.

    http://www.encyclo.nl/lokaal/10384
    Maar traditioneel in Japan gaat mizuna op het laatste moment in de soep, stoofpot of hotpot.
    Je kunt de blaadjes eventueel in iets kleinere stukken snijden.
    Bewaar ze in de ijskast, maar niet te lang want ze verrot snel.

    Mizuma is praktisch niet te verkrijgen.
    Gelukkig is mizuna heel makkelijk in potten te kweken: “het groeit als kool”.

    Zaad kan je bestellen bij: Vreeken 

    Mizuna kun je gerust vervangen door raapsteeltjes maar beter niet door rucola.
    Dat kan natuurlijk wel, maar het resultaat wordt heel anders.
    Het is dan beter het te vervangen door een willekeurig andere milde slasoort.
    Geresumeerd van de site http://www.aziatische-ingredienten.nl/mizuna/

    Ik hoop dat je zoals ikzelf weer je kennis een heel klein beetje verruimd hebt.

    19-02-2014 om 07:16 geschreven door tuinblog d


    18-02-2014
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.te vroege lente

    We kunnen moeilijk zeggen dat de winter gedaan is, hij moet in feite nog beginnen.
    Er zijn tal van weerspreuken die ons op onze hoede stellen.
    Het is niet omdat januari en februari zacht zijn dat er geen vorst meer kan komen.

    Sla de kranten open, kijk tv of op det internet. Overal gaat het over een veel te vroege lente.
    Ik vrees dat maart en april minder grappig zullen zijn.

    Ik beging reeds één flater door mijn serrekomkommers nu reeds te zaaien.
    Waar waren mijn gedachten? Hou dat nu maar eens deftig in leven.
    Ik kan toch geen verwarming aanzetten in de veranda voor vijf komkommerplantjes.
    En ik heb hooguit plaats voor twee. 

    Ik nam deze morgen enkele bloemenfoto's in de tuin.
    Het zijn allemaal winter- of voorjaarsbloeiers.











    Het is dus normaal dat ze in de winter of voorjaar bloeien.
    Wat niet normaal over komt is dat ze drie weken eerder bloeien dan de gewone bloeiperiode.
    Ze bloeien zelfs meer dan een maand eerder dan vorig jaar het geval was.
    Om het even want niets belet mij om er van te genieten.

    18-02-2014 om 17:58 geschreven door tuinblog d


    16-02-2014
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.een weekendrecept - broodsmeersel

    Bij het brengen van recepten is mijn doelstelling om zoveel mogelijk te variëren.

    Het komt nogal eens voor, dat het hier uit eigen keuken komt.
    Ook op smulweb vind ik gemakkelijk mijn gading.
    Deze week geef ik je een recept voor een broodsmeersel.
    Ik kende het in een lichte andere versie maar las het één van deze dagen op mijn scheurkalender.

    Broodsmeersel op basis van een wintergroente: lekkervanbijons.be

    ingrediënten:
    -een staal prei

    -2 eieren
    -1 eetlepel dressing licht
    -een paar eetlepels yoghurt licht
    -peper, zout en een snuifje kerrie
    Werkwijze:
    -kook de eieren en laat ze afkoelen
    -snij de prei zeer fijn,  kook ze en laat ze afkoelen
    -prak de eieren en roer ze samen met de prei
    -meng dressing en yoghurt samen
    -voeg alles samen en kruid met peper, zout en kerrie.

    Maak kleine porties in afzonderlijke potjes.
    Je kan ze invriezen. Zo kan je er lang van genieten.

    gezondlevenvanjacoline.blogspot.com

    Wij bakken zelf ons brood. Om gezondheidsredenen bakken we tegenwoordig speltbrood.

    Moeder de vrouw maakt zo nu en dan zelf een vegetarisch broodbeleg.

    Ze staat echter zeer weigerig tegenover haar eigen recepten.
    Als ik het recept vraag zegt ze meestal…maar ik weet dat niet meer!
    Dat kan best zo zijn want ze proeft meermaals en telkens voegt ze iets er iets aan toe.
    Soms haalt ze een recept van het net en interpreteert het zodanig dat alle gelijkenis verdwijnt.
    Maar koken en ook bakken...dat kan ze hoor! 
     

     

    16-02-2014 om 07:01 geschreven door tuinblog d


    15-02-2014
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.de vleugelkomkommer

    De komkommer familie is ruim uitgebreid; zie: http://nl.wikipedia.org/wiki/Komkommerfamilie

    Daar vond ik zelfs giftige vruchten tussen maar ik koos er een minder bekende toch eetbare soort uit
    Het gaat om de vleugelkomkommer.
    Op http://nl.wikipedia.org/wiki/Vleugelkomkommer vond ik wat uitleg over de plant.

     groentefruit.blogspot.com  De vleugelkomkommer (Luffa acutangula) of teroi is een plant uit de vleugelkomkommer (Cucurbitaceae).
    Het is een eenjarige, eenhuizige klimplant met vijfkantige stengels met behaarde bladeren, drie- of meerdelige ranken.
    De bladeren zijn 10-25 cm groot en in omtrek hartvormig, toegespitst met drie tot vijf lobben met een gave rand.
    De vrouwelijke bloemen staan op een solitaire stengel samen met de mannelijke bloemen (in tot 35 cm lange trossen met steel) in de bladoksels.

    De vruchten zijn onrijp groen van kleur, langwerpig recht of gekromd van vorm, met tien gepunte lengteribben. Ze worden tot 60 cm lang en tot 12 cm breed. Het witte vruchtvlees is sponzig van consistentie en gevuld met vele 1 cm grote, witte of bruine zaden.
    Hoofdzakelijk worden zoete, naar komkommer smakende rassen geconsumeerd. Rijpe vruchten worden gelig, smaken bitter en zijn voor consumptie ongeschikt.

    De soort stamt oorspronkelijk uit het noordwesten van India
    De soort e wordt wereldwijd veel in de (sub)tropen gekweekt.

    _____________________________________________________________________________

    Op de site:http://groentefruit.blogspot.be/2010/04/vleugelkomkommer.html
    haalde ik de uitleg over teelt en consumptie
    Teelt

    Het zaad moet in het vroege voorjaar worden geplant. Plant ze in heuveltjess tenminste 3 meter uit elkaar.
    Wacht 30 dagen na de oogst zodat de vleugelkomkommer volledig rijp is.
    Ze kunnen worden gebruikt als pompoen of als stofdoek.
     
    Consumptie
    De harde schil van de vleugelkomkommer wordt met een aardappelschilmesje verwijderd.
    De groente kan behalve gekookt ook worden gestoofd, roerend gebakken of geraspt in een omelet. Ook wordt de vleugelkomkommer toegevoegd aan soepen.

       

    Voor het gebruik ben ik gegaan naar de site; http://www.aziatische-ingredienten.nl/luffa/

    Gebruiken!
    Bij mooie, jonge exemplaren zou het genoeg zijn alleen de ribben weg te snijden. Dat gaat het makkelijkst met een dunschiller. Maar omdat stukjes harde schil in een gerecht nogal een afknapper kunnen zijn is het veiliger om ietsjes verder te schillen, maar wel zo dun mogelijk, zodat je dus nog wat lichtgroen aan de buitenkant overhoudt. Dan in (schuine) schijfjes, staafjes of stukjes snijden en kort (3-5 minuten) roerbakken, stomen of gewoon meeverwarmen in gerechten. In de koelkast nog best een paar dagen te bewaren.

    Tips, weetjes & recepten
    Eigenlijk is luffa niet zo’n duidelijke naam, want er zijn meerdere soorten luffa, de bovenstaande vleugelkomkommer (Luffa acutangula) heeft nog een bekend zusje: de sponskomkommer (Luffa aegyptiaca), die kennen we in gedroogde vorm als bad-knots waarmee je je rug kunt schrobben.

    Lijkt qua uiterlijk een beetje op okra  docakilah.wordpress.com

    De Canadezen noemen de vrucht Chinese okra.
    Hij gelijkt ook wat op de bittermeloen  groentefruit.wordpress.com

    Maar de smaak is totaal anders.

    Recepten
    -
    gestoomde luffa met knoflook en chili - olie (Engels)
    - omelet met luffa (Engels)

     

    15-02-2014 om 13:20 geschreven door tuinblog d


    14-02-2014
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.zaaien seizoen 2014

    Voor mij is het zaaiseizoen 2004 nu pas begonnen.
    Ik hoorde dat Paul, onze webmaster, al salade plantjes staan heeft. Als hij nog meer heeft gezaaid heb ik niet opgelet.
    Ik hoorde het hem vertellen toen ik even rondliep bij de receptie.

    Hij is nog jong en in volle tuinvuur. Ik laat het mijne toch stilaan uitdoven hoor.


    Vorige week vrijdag pas zaaide ik mijn broeikomkommers.


    Na verschillende jaren verschillende rassen bio- zaden te hebben gebruikt stap ik terug over naar hybriden.
    Daar had ik altijd een zeer goede en grote opbrengst van.
    Het heeft geen zin jaar na jaar het op mislukkingen uit te laten uidraaien.


    Er zitten maar 4 of 5 zaadjes in een verpakking maar in het verleden was de kiemkracht steeds optimaal.


    Nu staan ze in de keuken, op de tablet boven de verwarming.


    Een week na de zaai komen ze alle vijf reeds boven piepen.
    Het komt er nu op aan ze niet te laten fileren en ze op tijd naar de vorstvrije veranda te brengen.

    Vorig jaar nog zaaide ik gele tros van het zaadhuis 'De Bolster'..
    Die gaven een reuze opbrengst maar de smaak was zeer vlug bitter.
    Van zodra ze groter werden dan 10cm werden ze dik, vol zaden en bitter.
    De huid was ook ruw zodat je ze moest schillen.Het sop was echt de kool niet waard.
    Het is mogelijk dat dit ras typisch is voor buiten.
    Bij mij stonden ze in de serre waardoor ze te rap groeiden.
    Het is mogelijk dat dit die vlugge bitterheid teweeg bracht.
     

    14-02-2014 om 10:05 geschreven door tuinblog d


    13-02-2014
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.1 bericht met 2 aankondigingen

    Een bericht van de voorzitter, voor twee afzonderlijke activiteiten, kwam binnen.


    Wie zaden en pootgoed besteld heeft kan die komen afhalen.

    Opgelet: er is maar één tijdstip bepaald.
    - Dit is: Komende zaterdagvoormiddag 15-02-14 tussen 10u en 12u .
    - Bij onze voorzitter Marc de ketelaere: Zeeweg 2 C te Varsenare
    Opgelet: Kort stukje Zeeweg tussen de Gistelsteenweg en de Oude Dorpsweg). Je wordt er verwacht.

     

    In de namiddag hebben we van 14u tot 17u de entles i.s.m. de Nationale Boomgaardenstichting.

    Opgelet:  Dit gaat door in het VTC (Vrijetijdscentrum) van Jabbeke - Vlamingveld 40.
    Niet zoals eerst gemeld, in het tuincentrum van Willy Mahieu, die ziek is.

    13-02-2014 om 06:00 geschreven door tuinblog d


    12-02-2014
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.boekbespreking 'Lang leve de oogst'

    In het verslag over de jaarvergadering met receptie had ik het al over dit nieuwe boekje bij velt.

    'Lang leve de oogst'  is een klein boekje dat te verkrijgen is bij velt.

    Een handig doe-boekje vol nuttige informatie en recepten om de oogst te bewaren

    Elk seizoen heeft een eigen aanbod aan verse groente- en fruitsoorten.
    Vooral de oogstmaanden van juni tot en met half november kennen een overaanbod aan groenten en vruchten.
    Wat kun je doen als je er te veel van hebt en je wilt voorkomen dat al dat lekkers op de composthoop terechtkomt?

    Steriliseren, drogen, inkuilen etc. zijn milieuvriendelijke bewaarmethodes om verspilling tegen te gaan.
    Het resultaat is heerlijk.
    Jam en chutney maken, sap persen, groenten drogen…
    Het zijn maar enkele van de vele technieken die ervoor zorgen dat je oogst lekker bewaard blijft.


    Lang leve de oogst
    Emelie Heller
    Velt, 2013. ISBN 9789081612852
    Formaat: 160 x 160 mm, 52 p.
    Boekhandelsprijs: € 5,50 (incl. verz)
    Velt-ledenprijs: € 3,95 (+ € 1,55 verz.)
    Hoe bestellen?
    Bestel Lang leve de oogst door het juiste bedrag te storten op rek. BE51 0010 9905 5062 van Velt-Nationaal, Berchem voor België.
    Voor Nederland,stort op giro 362280 of IBAN NL72INGB0000362280 van Velt Nederland..
    Vermeld de titel, je naam en adres. Bestellen kan ook via de webwinkel .


    Maar het is ook een doeactiviteit met vooraf de theorie gegeven door lesgevers van velt.

    Lang leve de oogst: kennismaking met verschillende milieuvriendelijk bewaartechnieken


    Je leert de verschillende technieken kennen om groenten en fruit langer te bewaren, alles over steriliseren, (vries)drogen, zouten, inkuilen, pasteuriseren, inmaken met zoet of zuur of alcohol, pekelen, fermenteren, etc. Welke techniek is het best om tomaten te bewaren en wat heb je hiervoor nodig? Hoe lang kun je een zelf ingemaakte oogst bewaren? Het komt allemaal aan bod. Heb je zelfgemaakte jam, chutney of notenporto? Breng ze gerust mee, dan proeven en bespreken we de technieken. Maximum 20 deelnemers. 

    Na de theorie gaan we zelf aan de slag. 
    Duur: 2,5 uur

    Prijs: 

    -Velt-groepen: € 100 + proevertjes (€ 2/p) + vervoerskosten

    -Vzw's, vormingsinstellingen, scholen, samengestelde groep: € 125 + proevertjes (€ 2/p) + vervoerskosten

    -Openbare besturen, commerciële instellingen/bedrijven: € 200 + proevertjes (€ 2/p) + vervoerskosten

    Boeken:

    -Velt-afdelingen vullen hun activiteit in op Velt Beweegt.

    Niet Velt-afdelingen vullen volgend invulformulier in.

    We vragen u om deze aanvraag 8 weken voor de aanvang van de activiteit in te dienen!  OF indien deze activiteit gepubliceerd dient te worden, vragen we u eveneens deze aanvraag 8 weken voor publicatie door te geven. 

    Dit werd overgenomen van de nationale velt site
    http://www.velt.be/Joomla/index.php?option=com_content&task=view&id=1244&Itemid=389

     







     

    12-02-2014 om 08:37 geschreven door tuinblog d


    11-02-2014
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.kippen en groen

    Dat kippen al dan niet groen krijgen is zeer belangrijk.
    Maar in de winter is dat niet zo vanzelfsprekend om groen te vinden.


    Nadat ik de warmoes zo goed als kaal heb geplukt, gaf ik de laatste onvolgroeide andijvie.
    Tussenin was het eens de restjes van de veldsalade na het reinigen in de keuken en de afval van het groenlof.
    Nu rest me nog enkel wat ik kan ophalen bij het afboorden.


    Daar is het groen nog al een in de minderheid en schep soms nogal wat aarde mee.


    Het komt er op aan dat afboorden zo te spreiden. 
    Zo kan ik  elke dag een emmertje groen kunt storten bij de kippen.


    Vandaag zat er wat meer gras in maar als je zo te werk gaat is er altijd behoorlijk wat aarde mee.
    Maar daartegen hebben de kippen geen bezwaar. Ik stel vast dat ze even ijverig scharrelen en pikken.


    De ene kip is meer gebekt op gras dan de andere. 

    De andere is een graankip die eerst zal pikken op wormpjes.


    Alles gebeurd onder het wakend gedoe van de Haan.
    Hij houdt mij argwanend in het oog want ik kom heel zelden in het park.
    Deze haan is aan de ene kant schuw maar zou hij durven aanvallen.
    Ik ben altijd op mijn hoede want ik vertrouw hem evenmin als hij mij.

    11-02-2014 om 10:14 geschreven door tuinblog d


    10-02-2014
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.weekend menu

    Ik wil het deze week nog eens hebben over het combineren van vis+zeevruchten met groenten.
    Volgens de site:
    http://recepten-groenten-vis.plantaardig.com/2009/06/groenten-en-vis-combineren.html
    Kan je langoustine enkel combineren met: prei, tomaten, wortel.

    Maar op de sitel:  
    http://www.tripadvisor.nl/LocationPhotoDirectLink-g681255-i75749213-Lignano_Pineta_Lignano_Sabbiadoro_Province_of_Udine_Friuli_Venezia_Giulia.html#75296056
    Spreekt men over een recept uit de stad 'Ligano Pineta'.
    Pasta met lagoustines, mosselen, courgettes en zachte pepers. 

    Lignano Pineta, Italië: Spaghetti misto frutti di mare

    Het recept is niet uitgewerkt.
    Het gaat volgens mij over een recept dat aangeboden wordt in een restaurant.

    Een beetje geroutineerde kok of kokkin zal genoeg hebben aan de opsomming van de ingrediënten.
    Geef die ingrediënten aan Colette en ze zal er best iets heerlijks van maken.
    Geef mij die opdracht en dan is het goede resultaat minder verzekerd maar ik durf het wel aan hoor.


    Het wijst er op dat de site die ik vorig weekend aanhaalde niet compleet is.
    Toch vind ik de site een goed uitgangspunt.

    Het gaat erom zelf te durven combineren  met ingrediënten waarvan je denkt dat ze bij elkaar passen.
    Dan moet je natuurlijk regelmatig proeven.

    10-02-2014 om 07:02 geschreven door tuinblog d


    09-02-2014
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.jaarvergadering

    De jaarvergadering werd bijgewoond door een 35tal personen het bestuur en de helpende handjes niet bij gerekend.
    Eerst zou ik thuis blijven omdat Colette niet mee kon.
    Ik ben dan toch maar gegaan omdat we maar zo een tweehonderd meter van het zaaltje wonen.


    Na alle aanwezigen te hebben begroet ben ik de naar de boekenstand gegaan voor de aanwinsten. Naast:
    LEKKER
    ecologisch ! 
    RUIM 500 RECEPTEN
    EN EEN SCHAT AAN INFORMATIE'

    lag er enkel nog het kleine boekje:
    L a n g   l e v e   d e   o o g s t
    Inmaak- en bewaartechnieken om je oogst lekker te verwerken

    Het eerste boek heb ik onlangs nog maar voorgesteld en aanbevolen.


    Terwijl ik een beetje rondneusde in de keuken werd er een tomatensoepje opgediend.
    Dat gebeurde niet in borden maar in een heel klein proefkommetje.

     
    Alle bio- producten de werden aangeboden stonden netjes klaar.
    Er waren slechts twee speciale bieren in het aanbod.



    Toen kwam er een hapering in de keuken.
    Bepaalde meegebrachte kookpotten waren niet aangepast aan de inductie kookplaten.
    In allerijl zouden wel aangepaste potten gehaald worden.
    De voorzitter haalde het programma onderste boven en besloot om eerste jaaroverzicht te geven.

    Eerst bekeken we met Roland de beelden, genomen gedurende het voorbije jaar.
    Daarna kregen we een overzicht van wat er ons te wachten staat voor 2014.

    Na Marc was het aan Kathy met wat ze benoemde als het saaie gedeelte van de avond.
    Eerst ging het over de financiën in cijfermateriaal.
    Tenslotte sprak ze over de boekenstand met de nieuwigheden en een aanbieding
    .


    Na de jaaroverzichten was het probleem in de keuken opgelost en konden de warme hapjesopgewarmd worden.
    Ik heb afscheid genomen in de keuken en ben stilletjes naar huis gegaan want de vermoeidheid begon te spelen.

    09-02-2014 om 16:43 geschreven door tuinblog d


    08-02-2014
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.vroege salade

    We kregen salade plantjes uit een tuincentrum in Zedelgem.


    In een handomdraai was ze geplant.


    De grote piepschuimbakken staan klaar om de relatief kleine plantjes te overdekken bij eventuele nachtvorst.


    Ook enkele kleine bakjes staan klaar om als zaaibakjes te dienen.
    Zo is het nieuwe seizoen toch nog tamelijk vroeg van start gegaan.

     

    08-02-2014 om 00:00 geschreven door tuinblog d


    07-02-2014
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.de natuurlijke tuin

    Zopas kreeg ik de zoveelste nieuwsbrief van de natuurlijke tuin in mijn mailbox.
    Ik geef hier enkel de titels en ondertitels.

    15 tips voor een natuurlijke moestuin (niet uitgewerkt.

    Tip 1:
    Kijk naar de natuur, denk na, doe daarna pas!
    -Verbetering van de bodemstructuur?
    -Voorzien in meststoffen?
    -Bestrijden van onkruid?
    -Bestrijden van plaaginsecten?

    Tip 2:
    -Niet Spitten!

    Tip 3:
    Stimuleer uw bodemleven: het vormt de basis van uw tuin
    -Bodem komt eerst

    Tip 4:
    Verrijk de bodem met organisch materiaal
    -Organisch materiaal

    Tip 5:
    Tuinieren betekent regelmatig werken, start dus niet overmoedig!
    -Begin kleinschalig

    Tip 6:
    Mulchen is essentieel in de natuurlijke tuin
    -Mulchen is o zo belangrijk
    -mulchen, mulchen, mulchen

    Tip 7:
    Trek u niets aan van wat anderen zeggen: u volgt het juiste pad.

    Tip 8:
    Benut de randen (in alle vormen) van uw tuin
    -U heeft misschien al veel randen in uw tuin

    Tip 9:
    Diversiteit is de sleutel tot succes

    Tip 10:
    Gebruik geen bestrijdingsmiddelen en kunstmeststoffen
    -Uw ingesteldheid

    Tip 11:
    Het is dikwijls beter om NIETS te doen in de tuin

    -Kies de gemakkelijke we
    Wat gebeurd er als je NIETS doet?

    Tip12:
    Remineraliseer de Bodem
    -
    Voedingsstoffen in het gesteente

    Tip 13:
    Help uw toekomstige medewerkers
    -
    Eten en wonen

    Tip 14:
    Blijf nieuwsgierig en leergierig
    -
    Kijken … en bijsturen!

    Tip 15:
    Geniet van uw tuin, anders wordt het niets

    Veel plezier in de tuin dit jaar en heeft u ooit vragen, aarzel dan niet en stuur  een mailtje naar:

    -----------------------------------------------------------------------

    Natuurlijke Moestuin
    Vissenakenstraat 381, 3300 TIENEN
    natuurlijk@natuurlijkemoestuin.be

    -----------------------------------------------------------------------

    Wil je de nieuwsbrief ontvangen mail dan naar bovenstaand mailadres. Je kan het ook langs de blog: http://blog.natuurlijkemoestuin.be/
    Dan ontvang je regelmatig een nieuwsbrief met heel klare uitleg.

    07-02-2014 om 07:43 geschreven door tuinblog d


    06-02-2014
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.meer snoeiwerk

    Nog een deel van het snoeiwerk is afgewerkt.


    De laatste struiken aan de schommel zijn gesnoeid en het hout moet opgebonden worden.


    Eens opgebonden moeten ze achter in de tuin gestapeld worden.


    Het is een voorlopig stapelen onderaan de berm.
    Eerst moet het stutwerk weer in orde worden gebracht vooraleer we een nieuwe laag leggen.

    d




    Het snoeien van de kardinaalsmuts is niet echt verlopen zoals ik het verlangde.
    Aan de kant naar het huis toe stonden kleine scheuten die ik wilde laten doorgroeien.
    Die zijn verdwenen waardoor ik de knuist die er nu staat niet helemaal kan wegzagen.
    Ik zal een jaar of twee moeten wachten.
    Mijn bedoeling is om de struik wat meer in het midden tussen de andere te krijgen.


    De struik in de hoek is wel gesnoeid zoals ik het verlangde.


     

    06-02-2014 om 10:51 geschreven door tuinblog d


    05-02-2014
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.velt berichten

    Als tussendoortje plaats ik hier, enkel voor leden van Velt, 3 afzonderlijke berichtjes.
    -----------------------------------------------------------------------------------------------------

    Iedereen is vrijdagavond welkom op onze jaarlijkse Nieuwjaarsreceptie. Hapjes en drankjes zijn ook van de partij bij het gezellig samenzijn. Vanaf 19u30 verwachten we jullie in de zaal 'Swaenenburg' , Stalhilleweg 38 in Stalhille.

    Voor hen die bio-hulpmiddelen besteld hebben is afhalen komende zaterdag 8 februari tussen 8u30 en 12u de boodschap. Waar: bij Marc Desoete, Albert Serrynstraat 17 te St.-Andries.

    Zij die kippenvoer besteld hebben komen dit ook op zaterdag 8 februari afhalen tussen 10u en 12u maar dan wel bij Marc Deketelaere Zeeweg 2 C te Varsenare.
    _______________________________________________________________
    _______________________________________________________________

     

    05-02-2014 om 19:31 geschreven door tuinblog d


    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.een belangrijk mailbericht

    Enkele dagen geleden vond ik het onderstaande in mijn mailbox.
    Omdat ikzelf het reeds twee keer heb voor gehad twijfelde ik geen ogenblik.
    Hoe kan je misschien een mensenleven redden.

    Hoe herken je een Hersenaandoening ?? Goed lezen aub
    -------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

    Dit gaat over het redden van een mensenleven met de letters

    ” P.L.A.T.”  
    -Een voorbeeld: tijdens een BBQ feestje struikelde een vrouw en viel. Ze verzekerde iedereen dat ze zich niet bezeerd had en wees medische hulp van de hand. Volgens eigen zeggen was ze gestruikeld over een steentje vanwege haar nieuwe schoenen.

    -Ze hebben haar een beetje gefatsoeneerd en een nieuw bord met eten gegeven. Hoewel ze een beetje ontdaan was heeft ze zichzelf goed geamuseerd de rest van de avond.

    -De man van Jane echter belde na de BBQ iedereen met de mededeling dat zijn vrouw naar het ziekenhuis was gebracht.. Om 06.00 uur stierf Jane.

    Ze had een herseninfarct gehad tijdens de BBQ. Als zij geweten hadden wat de signalen van een infarct zijn, zou Jane misschien vandaag nog bij ons zijn geweest. Sommigen sterven echter niet, maar worden invalide; hulpeloos en hopeloos.


    Neem even één minuut om het onderstaande tot je te nemen…

    -Een neuroloog zegt dat als een slachtoffer van een beroerte binnen 3 uur bij hem is dat hij de effecten van een attack volledig ongedaan kan maken.

    Volgens hem is de truc om de signalen te herkennen en vast te stellen en dan de patiënt binnen 3 uur de nodige zorg te laten ontvangen.

    -Soms is het moeilijk om te zien dat het om een hersenaandoening gaat. Helaas, het resultaat is een ramp. Het slachtoffer kan ernstige hersenbeschadiging hebben opgelopen als omstanders niet in staat zijn om de symptomen te herkennen.

     

     Lees dit en leer het van buiten!!

    -Omstanders kunnen een infarct herkennen door slechts vier simpele opdrachten te geven:

    -P : Praten; laat de persoon een simpele zin uitspreken 
    -L : Lachen; Vraag het slachtoffer te lachen 
    -A : Armen omhoog; laat de persoon beide armen tegelijk omhoogsteken
    -T : Tong; vraag om de tong uit te steken.

     
    -Als hij of zij moeite heeft met één van deze opdrachten bel dan onmiddellijk 112 en beschrijf de symptomen aan de telefonist(e).
    -Een cardioloog beweert dat als iedereen die deze e-mail krijgt hem doorstuurt naar 10 andere mensen, je er van uit kunt gaan dat er tenminste een leven is gespaard.

    -Ik heb dit doorgestuurd: wat ga jij doen ???????

    _______________________________________________________________________________________

    05-02-2014 om 06:47 geschreven door tuinblog d


    04-02-2014
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De berm

    Hoe is het gesteld met de toestand van de berm?
    De voorkant is natuurlijk geen probleem. Zie ik iets fout gaan dan wordt dit onmiddellijk bijgestuurd.
    Maar hoe zit het met de achterkant?
    Dat moet ik regelmatig in het oog houden door eens te gaan kijken.



    Je bent pas de hoek om en je stelt reeds een probleem vast met de voor de hand liggende natuurlijk oplossing.


    De palen die ik zelf plaatste komen schuin te staan onder de druk van het gewicht.
    De wilde scheut staat op de juist plaats en is nu voldoende sterk om een paal te vervangen.
    Ze is ook groot genoeg om de top er uit te halen.


    Enkel het begin van de berm kampt met het probleem.
    De oplossing is om voorlopig nieuwe palen te plaatsen of de oude die in goede staat zijn verticaal te zetten.
    En voor de toekomst planten we naast de palen jonge plantjes die we op tijd en stond de top uitknippen.
    Zo krijgen we groeiende palen die regelmatig moeten bijgesnoeid worden.


    De rest van de berm is in orde en is begroeid met klimop
    Zo kunnen we op het resterende deel dat niet begroeid is, klimop inplanten.
    Pas als de ondersteuning in orde is gebracht kunnen we de nieuwe rij bussels leggen.

     

    04-02-2014 om 07:07 geschreven door tuinblog d


    02-02-2014
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.weekend menu

    Deze week geef ik jullie geen kant en klaar recept maar probeer ik een weg te wijzen om zelf een recept samen te stellen.
    Omdat ik pescatariër ben laat ik voortaan alle vlees en wil ik er voorlopig ook geen recepten meer over plaatsen.

    Ik vroeg me af of er gegevens te vinden waren op het net over combinaties vis met groenten.

    Het was heel vlug raak op de site:
    http://recepten-groenten-vis.plantaardig.com/2009/06/groenten-en-vis-combineren.html

    Ik neem er slechts één voorbeeld uit.

    Z

    Zalm combineren met:
     artisjok, bloemkool, broccoli, champignons, komkommer, knolselder, paprika’s,.
    Het lukt ook best met:  prei, prinsesbonen, spinazie, tomaat, venkel, witloof, waterkers.

    Er zijn voor zalm zeker nog andere mogelijkheden die vindingrijkheid en materiekennis vergen en misschien ook een beetje durf.

    Een sugestie voor een eenvoudig menu kan zijn:

    - zalm gebakken in de echte boter

    - gestoomde aardappelen. pappilot vind ik een zeer gemakkelijke vorm van stomen.
     
    - gestoofd witloof

    Pas vooral op dat je bij het bakken de echte boter niet de heet laat komen.
    -Je kan ook de vis bakken op een bakvel (zonder vetstof) en dan lichtjes gesmolten boter erover heen gieten.
    -De gesmolten boter kan je ook over de aardappelen gieten.

    Als dessert is een lichte yoghourt, pudding of flan meer aan te raden dan fruit.
    Vrijblijvend denk ik dat het beter is fruit even vóór de maaltijd te eten.
    Dit zou met nadelige gisting en een betere vertering te maken hebben.
    vers fruit wordt sterk aangeraden als een tussendoortje.

    Over smaken en kleuren wordt niet geredetwist.
    Maar voor mij is dat één van mijn lievelings gerechten.
    Het bijzonderste is dat het jou smaakt.

    02-02-2014 om 00:00 geschreven door tuinblog d




    Vereniging voor Ecologisch Leven en Tuinieren
    Foto

    Mijn favorieten
  • VELT JABBEKE
  • VELT NATIONAAL
  • Tuinblog deel 1
  • Velt Jabbeke op Facebook

  • E-mail ons

    Druk op onderstaande knop om ons te e-mailen.


    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in ons gastenboek.


    Blog als favoriet !

    Zoeken in blog


    Welkom bij de TUINCLUB Velt Jabbeke
     We hopen dat u veel plezier zal beleven aan deze groep !

    Foto

    tuinblog d
    Foto

    Pol Movinttog
    Mijn favorieten
  • site Velt Jabbeke

  • Foto

    Foto

    Foto

    Archief per week
  • 27/05-02/06 2024
  • 14/10-20/10 2019
  • 29/04-05/05 2019
  • 14/01-20/01 2019
  • 30/04-06/05 2018
  • 16/04-22/04 2018
  • 19/03-25/03 2018
  • 19/02-25/02 2018
  • 15/01-21/01 2018
  • 20/11-26/11 2017
  • 16/10-22/10 2017
  • 18/09-24/09 2017
  • 01/05-07/05 2017
  • 17/04-23/04 2017
  • 20/03-26/03 2017
  • 20/02-26/02 2017
  • 16/01-22/01 2017
  • 21/11-27/11 2016
  • 17/10-23/10 2016
  • 12/09-18/09 2016
  • 13/06-19/06 2016
  • 30/05-05/06 2016
  • 25/04-01/05 2016
  • 14/03-20/03 2016
  • 22/02-28/02 2016
  • 15/02-21/02 2016
  • 08/02-14/02 2016
  • 18/01-24/01 2016
  • 04/01-10/01 2016
  • 28/12-03/01 2021
  • 21/12-27/12 2015
  • 14/12-20/12 2015
  • 07/12-13/12 2015
  • 30/11-06/12 2015
  • 23/11-29/11 2015
  • 16/11-22/11 2015
  • 09/11-15/11 2015
  • 02/11-08/11 2015
  • 26/10-01/11 2015
  • 19/10-25/10 2015
  • 12/10-18/10 2015
  • 05/10-11/10 2015
  • 28/09-04/10 2015
  • 21/09-27/09 2015
  • 14/09-20/09 2015
  • 07/09-13/09 2015
  • 31/08-06/09 2015
  • 24/08-30/08 2015
  • 17/08-23/08 2015
  • 10/08-16/08 2015
  • 03/08-09/08 2015
  • 27/07-02/08 2015
  • 20/07-26/07 2015
  • 13/07-19/07 2015
  • 06/07-12/07 2015
  • 29/06-05/07 2015
  • 22/06-28/06 2015
  • 15/06-21/06 2015
  • 08/06-14/06 2015
  • 01/06-07/06 2015
  • 25/05-31/05 2015
  • 18/05-24/05 2015
  • 11/05-17/05 2015
  • 04/05-10/05 2015
  • 27/04-03/05 2015
  • 20/04-26/04 2015
  • 13/04-19/04 2015
  • 06/04-12/04 2015
  • 30/03-05/04 2015
  • 23/03-29/03 2015
  • 16/03-22/03 2015
  • 09/03-15/03 2015
  • 02/03-08/03 2015
  • 23/02-01/03 2015
  • 16/02-22/02 2015
  • 09/02-15/02 2015
  • 02/02-08/02 2015
  • 26/01-01/02 2015
  • 19/01-25/01 2015
  • 12/01-18/01 2015
  • 05/01-11/01 2015
  • 29/12-04/01 2015
  • 22/12-28/12 2014
  • 15/12-21/12 2014
  • 08/12-14/12 2014
  • 01/12-07/12 2014
  • 24/11-30/11 2014
  • 17/11-23/11 2014
  • 10/11-16/11 2014
  • 03/11-09/11 2014
  • 27/10-02/11 2014
  • 20/10-26/10 2014
  • 13/10-19/10 2014
  • 06/10-12/10 2014
  • 29/09-05/10 2014
  • 22/09-28/09 2014
  • 15/09-21/09 2014
  • 08/09-14/09 2014
  • 01/09-07/09 2014
  • 25/08-31/08 2014
  • 18/08-24/08 2014
  • 11/08-17/08 2014
  • 04/08-10/08 2014
  • 28/07-03/08 2014
  • 21/07-27/07 2014
  • 14/07-20/07 2014
  • 07/07-13/07 2014
  • 30/06-06/07 2014
  • 23/06-29/06 2014
  • 16/06-22/06 2014
  • 09/06-15/06 2014
  • 02/06-08/06 2014
  • 26/05-01/06 2014
  • 19/05-25/05 2014
  • 12/05-18/05 2014
  • 05/05-11/05 2014
  • 28/04-04/05 2014
  • 21/04-27/04 2014
  • 14/04-20/04 2014
  • 07/04-13/04 2014
  • 31/03-06/04 2014
  • 24/03-30/03 2014
  • 17/03-23/03 2014
  • 10/03-16/03 2014
  • 03/03-09/03 2014
  • 24/02-02/03 2014
  • 17/02-23/02 2014
  • 10/02-16/02 2014
  • 03/02-09/02 2014
  • 27/01-02/02 2014
  • 20/01-26/01 2014
  • 13/01-19/01 2014
  • 06/01-12/01 2014
  • 30/12-05/01 2014
  • 23/12-29/12 2013
  • 16/12-22/12 2013
  • 09/12-15/12 2013
  • 02/12-08/12 2013
  • 25/11-01/12 2013
  • 18/11-24/11 2013
  • 11/11-17/11 2013
  • 04/11-10/11 2013
  • 28/10-03/11 2013
  • 21/10-27/10 2013
  • 14/10-20/10 2013
  • 07/10-13/10 2013
  • 30/09-06/10 2013
  • 23/09-29/09 2013
  • 16/09-22/09 2013
  • 09/09-15/09 2013
  • 02/09-08/09 2013
  • 26/08-01/09 2013
  • 19/08-25/08 2013
  • 12/08-18/08 2013
  • 05/08-11/08 2013
  • 29/07-04/08 2013
  • 22/07-28/07 2013
  • 15/07-21/07 2013
  • 08/07-14/07 2013
  • 01/07-07/07 2013
  • 24/06-30/06 2013
  • 17/06-23/06 2013
  • 10/06-16/06 2013


    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!