uitleven in fantasie en verbeelding 'ad fundum' uitleven in fantasie en verbeelding 'ad fundum'
Nog rustiger, nog soberder dan alles wat voorafging. Ik wil vrolijkheid en ernst mengen tot een genietbaar geheel. De ernst wil ik bergen in de kern van elk bericht Maar wie het recentste bericht wil lezen klikken gewoon op het bovenste item van 'Inhoud blog' en het blog keert zich om.
15-11-2008
vlug gebeurt maar daarna
Helaas, foto's ervan heb ik niet gemaakt, geen tijd. Toen het was gebeurd kon ik enkel zo vlug mogelijk rennen tot bij de overburen. Die waren niet thuis. Dan rende ik terug naar de andere kant van de straat naar een verdere buur maar ook die was niet thuis. Toen merkte ik dat de camion de zelfstandige buurman thuis stond en een tweede keer stak ik de straat over. Daarom dacht ik direct dat zeker niets gebroken was. Het was enkel een lelijke vleeswonde. Bij de derde buur had ik wel gehoor. Ook zijn vrouw was thuis. Ik viel bijna flauw van de opkomende pijn. Zij schrok zich halfdood en riep haar man en zei dat ze een andere buurvrouw zou halen, een verpleegster. Die was er bijna ogenblikkelijk. Het was in mijn buik geslagen en ik moest dringend naar het toilet. De dappere van emotie, is nog een flauwe omschrijving. Een betere vind ik momenteel niet of ik zou platte taal moeten gebruiken en dat ligt niet in mijn gewoonte. De buurvrouw belde Let op en die zei dat ze de 100 moest bellen. Ik kon niet meer zitten en de verpleegster legde mij op de grond. Ze wastte de wonde uit en bracht een voorlopig verband aan. Tegen die tijd was de ziekenwagen aangekomen. De ambulencier bracht een drukverband aan waardoor de pijn onmiddelijk draagbaarder leek. Ik kon een halve grap uitkramen en dankte de buren voor hun vlotte hulp. De ziekenwagen reed in stilte weg. Een kwartier later was ik in het ziekenhuis. Let wachtte mij op en het eerste wat ze zei was; ik zal je nog eens uitgebloed in je tuin vinden. Met deze uitspraak viel de spanning gedeeltelijk van haar af. Ze was van haar werk weggeroepen. Het ongevalletje gebeurde rond half vier en een beetje na vier uur begon het onderzoek. Toch leek het twee eeuwigheden. Een betonnen plaat van mijn wegneembare koude bak was van de kruiwagen geslierd en op mijn linkerbeen geschoven. De wonde had een verschrikkelijk uitzicht maar ik kon nog meer dan zestig meter rennen en om hulp roepen. Dan viel ik bijna flauw maar diep ademen en rustig blijven help meestal wel, ook deze keer. Meer dan een uur had een aandachtige, rustige vrouwelijk chirurg nodig gehad om de wonde te hechten. Kwart na zeven was ik terug thuis. Let was twee uur vlugger thuis dan had ze kunnen blijven werken. Dan is ze nooit voor negenen terug bij mij. Meestal lig ik dan te slapen ik de driezit. Het is vlug gebeurt maar daarna hé. Nu spring ik hier een paar dagen hinkelend rond. Wonderlijk genoeg heb ik de eerste nacht na het voorval toch geslapen. Goed geslapen zou te veel zijn gezegd. Zal de tweede nacht beter of slechter zijn. Binnen enkele uren begin ik eraan. Het is een moeilijke dag met behoorlijk grote pijn maar op het randje af dragelijk zonder pijnstillers. Of ik de koude bak nu nog verder zal terug plaatsen...weet ik echt niet. Nu is het hoogtijd dat ik opnieuw ga liggen.
Thuis waren we met 8 waarvan 5 zusters en die hadden de bovenhand. Moeder heeft ons alleen opgebracht en opgevoed want vader werkte in de 'WALEN' en was enkel thuis van zaterdag middag tot zondag in de late namiddag. Met mijn oudste broer was het een beetje water en vuur verhouding en de jongste speelde nog niet mee want wij scheelden 7 jaar. Hij is de enige van ons drieën die in het lager onderwijs fatsoenlijk behandeld is geweest. Wat wij, de twee oudsten, in de jongensschool in Veldegem allemaal voor hebben gehad is een boek, zo niet boeken appart. En toch had ik een gelukkige jeugd in een behoorlijk vrij leven.
Eens de lagere school ontgroeid is de hel begonnen. Ik ben in een mannewereld terecht gekomen van de onverbiddelijkste soort. Verder geen commentaar. De ingewijden weten wel waarover ik het heb. Dat boekje hou ik hier maar gesloten. Ik heb er wel nooit in geaard. Als jonge dertiger stapte ik er uit en vocht mij een weg in de reële wereld. In het begin was het hard en met de vrouwen lukte het aanvankelijk niet. Ik stond zo goed als alleen. Buiten moeder en een deel van mijn familie, kon ik op niet zoveel steun rekenen maar ik raakte er uiteindelijk bovenop toen ik Colette leerde kennen en opnieuw raakte ik in een vrouwenwereld en heb er mijn geluk en vrijheid van mijn jeugd hervonden. Samen hebben we twee dochters. Moeder is er niet meer maar Louisa mijn schoonmoeder nog wel. Mijn vijf zusters leven nog allemaal en ik heb nog met allemaal min of meer vlot contact. Met de ene is dat minder, met de andere is dat wat meer. Onze jongste zus steekt er wel een beetje bovenuit en dat is altijd al zo geweest. We hebben een vrouwelijke tandarts en ook onze huisarts is een vrouw en die zijn beiden van topklasse. Ik volg Yoga bij een vrouw, een jonge dan nog die yoga zeer sterk beheerst en in het bestuur van Velt zetelen 3 vrouwen waarmee ik het zeer goed vind en dan is er nog zuster Maria waarmee ik reeds jaren en jaren contact houd op een hoger niveau. Hoor je mij klagen. Alle vrouwen hebben in zich voldoende charme om mooi te zijn.
Ik leef in een wereld van vrouwen. Dat heeft zo van die voordelen. Na een tijd leer je heel goed en vlot omgaan met vrouwen. Ik heb niet veel moeite om contact te leggen met vrouwen. Niet dat het niet lukt bij mannen, nee hoor maar bij vrouwen ligt dat heel anders. Je moet altijd beginnen met een complimentje. Doe dat maar eens met een man. Daar moet je neutraal beginnen.
Ze is pas 21 en mag er zijn en een woordje placeren kan ze ook. De betekenis van Davida is 'geliefde vriendin'. Ze is kapster van beroep.
Ze werkt voor twee bazen en bij de tweede bakt ze frieten.
Veel afwisseling heeft ze wel maar ook heel weinig tijd. Dit zijn twee onderbetaalde beroepen maar omdat ze kranig veel uren doet legt ze toch nog wat opzij. Ze moest de maaltijd vroegtijdig verlaten omdat ze naar het frietenkot moest tot laat in de avond. Haar ouders voerden haar naar het statiçon van Brugge.
Ik ontmoette haar op een bijeenkomst in het domein van de scouts in Merkeveld waar we bijeen waren om de overleden familieleden te vieren van leden en medewerkers van de scouts. We waren rijkelijk laat en moesten in de plaats van de misviering op een plaats ver van mekaar zitten maar we hadden oogcontact. Naast mij was een plaats open maar naar men zei bezet. Colette zat op de eerste rij naast een koppel dat in gesprek was met een knap jong ding nogal modieus gekleed. Toen de dienst zou aanvangen kwam die naast me zitten en ondertussen had men een rij stoelen bijgeplaatst in de gang en zo kon Let ook naast me komen zitten. Ik was goed geflankeerd. Na de dienst werd er symbolische een boom geplant en het jonge meisje van in de dienst stond toevallig voor me te bibberen en te beven van de kou. Let was nergens te zien. We gingen dan naar de eetzaal en kregen een mooie plaats zzodat we allemaal van onze familie samen. Ik zal op de limiet om af te bakenen tot waar onze plaatsen gereserveerd waren en wie kwam er naast me zitten. Ja hoe kan je het raden. Dit kon toch geen toeval meer zijn of toch. Een oogje kon ze niet hebben op mij. Misschien zocht ze warmte bij iemand en kon ik er wel door. Ze was niet alleen mooi maar ook onderhoudend en aangenaam gezelschap. En zeggen dat ik bijna niet meeging omdat ik er alleen maar mijn familie zou kennen en we mekaar de laatste tijd nogal veel hadden gezien. Toch ben ik meegegaan en Davida was de beloning.
Ik heb nog al mijn tanden waarvan een drietal geplombeerd. Anderen zijn reeds lang tandloos
als ze mijn leeftijd bereiken. Leg dat maar eens uit! Maar.................. Door dit stadium ben ik ook gemoeten, zoals iedereen. Daarvoor is er een uitleg...de theorie van de melktanden. Ik poets regelmatig elke dag mijn lieve tandjes en jong geleerd is oud gedaan.
De tijd, dat ik mezelf indoctrineerde met het denkbeeld 'Jij bent toch maar een onnozelaar waar niemand naar omkijkt en waar zeker niemand naar luistert', behoort gelukkig reeds een tijdje tot het verleden. Dit ruikt heel sterk naar minderwaardigheidscomplex.Dit wil niet zeggen dat ik grote daden verricht maar mijn streven is: Groot zijn in kleine dingen en er fier op zijn.
Laat mij maar wonen in een gezellig huisje met een niet zo grote tuin maar voldoende ruim om eigen biologische groentjes te telen en die het jaar rond smakelijk te verorberen.
Laat mij maar rijden met een kleine auto en regelmatig op de fiets boodschappen doen.
Laat mijn maar wandelen in de Stalhilse polders, alleen of in gezelschap.
Laat mij maar regelmatig een uurtje aan zee uitwaaien en genieten van de verandering van de getijen.
Laat mij maar gewoon met rust om rustig mijn gangetje te gaan maar als je mee wilt dan is dat gewoonlijk geen bezwaar maar dan vraag ik je heel vriendelijk om mee te kunnen met de trage gezelligheid van het ouder worden.
Het ouder worden kan zeer leuk zijn maar vraag me niet wat deze drie allemaal te vertellen hebben. Je kan het ook nog op een heel andere manier bekijken: Fijn nader bekeken is het wel en zeer sprekend.
En nog dit:
De PvdA Zoetermeer organiseerde op vrijdagavond 30 maart een themabijeenkomst over Ouder worden in Zoetermeer en nodigde iedereen van harte uit om op deze avond aanwezig te zijn. Of het een succes werd, staat niet vermeld. In elk geval mag je zeggen dat wat op hun bord ligt er gezond uit ziet. Om na te volgen.
Ik zag haar komen en eerlijk gezegd, ik genoot met volle teugen van haar mooie décolleté. Ik kon die rustig inkijken. Ze was het zich bewust en keek mij lachend aan en vroeg mij dan de weg. Dat was nu eens een vrouw die wist waarmee ze pronkte en er duidelijk inwendig om jubbelde dat ik ervan genoot. Toen ik haar zonder blozen in de ogen keek en glimlachend uitlegde waarheen ze moest gaan om op haar bestemming te komen, luisterde ze goed, mijn blik beantwoordend en ging, zonder haast en verder omkijken langzaam heen. Ik zag haar gaan met soepele tred en genoot dubbel na. Dat was nu eens een fijne moderne vrouw die bewust is van wie ze is en van waarmee ze bezig is en er rustig bij blijft.
Met al die regen, die wind, die wolken en die mist, zou je niet beginnen te dromen van heel mooi zonnig weer, wat meet blote huid en van jonge mooie meisjes in de zon?
Dat komt terug maar eerst moeten we de winter en het voorjaar door. Nu ik opnieuw een koude puit ben geworden, met koude voeten tot aan mijn ellebogen, biedt dat niet zoveel aangename vooruitzichten.
Daar staat maar één ding op, t.t.z., veel naar buiten gaan en het gewoon worden. Ik kan zo af en toe een vuurtje stoken maar veel helpen doet dat wel niet.
Begrijpe wat je kan maar begrijp het niet verkeerd. Ik heb vriendschap met jou, jou en jou en 3 op 4 is dat met een vrouw. Toen ik jong was, was dat zo. De periode dat ik in Congo was had ik o.a een bijnaam -l'homme seul- en nog andere waaronder -Manika- wat uitgestrekte vlakte betekende in hun taal (liet ik mij toch wijsmaken). Het was bijna Monika maar nu noem ik mij Dala....en dat is bijna Dali en dus helemaal niet hetzelfde. En ik zocht op het net naar afbeeldingen die over vriendschap gingen en vond o.a. ook het hier volgende:
Vriendschap is een soort geborgenheid, die tussen twee mensen plaatsvindt. Het gevoel net als verliefdheid, alleen verliefdheid gaat na een tijd over. Vriendschap is het delen van elkaars wensen en geheimen. Vriendschap is eerlijk tegenover elkaar zijn, al doet dat soms pijn. Vriendschap is elkaar steunen, in goede en slechte tijden. Vriendschap is geen droom... het is werkelijkheid!!
Voor een schat van een vriendin, al jarenlang.
En de tekst past nog letterlijk ook. Wat de rest betreft heb ik ze nog nooit in zulke verre staat van ontkleding gezien. Ik vind de afbeelding niet passen bij de tekst maar ze mag er wel zijn. Vriendschap lijkt me dan wel op een avontuur op de maansikkel.
Ik ken een vrouw die me zonder omwegen eens zei -Jij bent een kunstenaar en als je een vrouw ontmoet je ziet haar in jouw verbeelding direct naakt. Die vrouw heeft mij op gedachten gebracht want voor zij me dat zei deed ik het niet. Ik moet eerlijk zeggen...ik zie altijd ongeveer dezelfde vormen maar dan in andere proporties. Het heeft dus geen zin maar een mens doet zoveel zinloze dingen die soms achteraf bekenen wel zin hebben. Ik zou een boek moeten schrijven met als titel 'de zin van onzin'.
De rouw slijt uit. De vreugde blijft om het mooie voorbeeld dat moeder gaf. Natuurlijk ging dit in alle menselijkheid met hoogten en laagten. Een voorbeeld van volhouden niettegenstaande alles. De rouwkleur heb ik licht er gemaakt als simbool omdat de vreugde gaat domineren boven de pijn van het verlies. Moeder was een mooi mens. Vandaag brengen we een bezoekje aan het graf geen rekening houdend met de strubbelingen die zijn ontstaan rond de tekst op de grafsteen. Dat komt wel in orde maar je mag ook niet te veeleisend zijn. Het bloemetje laat ik over aan diegenen die dichter wonen. Delen in de kosten doen wij altijd. Daar zijn in onze familie zelden of nooit woorden over. Alles gaat in de grootste eerlijkheid en dat is heerlijk. Eerlijk zoals moeder ineerlijk was. Moge zij rusten in vrede.
Vandaag kan het mij niet schelen als er fouten in staan. Ik ben in een verschrikkelijk tegendraadse bui. Ik schruijf er maar op los om mij af te werken en misschien wel om warm te krijgen. Spijtig dat ik met mijn tenen niet kan schrijven. Dan zou ik op zijn minst geen koude voeten meer hebben.
Vermageren en 12,5 kg kwijt raken en daar blijven of toch ongeveer. Mijn objectief is onder de 78 blijven. Goed en wel ja. Ik heb nu opnieuw energie zat en ben er blij om. Maaaaaaaaaaaaaaaaar omdat voor te hebben juist als de koude invalt. Daar stel ik mij toch wel vragen bij. Dieren bouwen naar de winter toe een vetreserve op en we zeggen dat ze hun winterpels krijgen. Mensen die vermageren voor de winter mogen zich kleden dat je niet meer kunnen verroeren maar kou zullen ze hebben. Ik loop de hele dag met koude voeten tot aan mijn ellebogen. Wat ik ook doe,misère de misère, het help allemaal niet. Als ik in de tuin heb gewerkt, zonder handschoenen, moet ik mijn handen een kwartier in draagbaar warm water steken om ze weer bruikbaar te maken. Ik kan niet werken met handschoenen aan. Op de fiets kan ik ze best verdragen en met een kruiwagen rijden gaat ook nog. Zie me al venkel verdrijven of prei uithalen met handschoenen aan. Daarbij wil ik mij niet helemaal teer maken hoor. Eventjes deze winter doorbijten en mij verwarmen al klutteren. Heb maar geen meedelelijden met mij. Het is de moeite niet. Ik sla er mij wel door al moest ik iedere dag een uur of drie met mijn handen in warm water zitten. Of dat bevprdelijk is om me te harden betwijfel ik maar ja, zo praktisch ben ik nu ook weer niet.
Ja, na 29 jaar ben ik voorzitter geworden van Pro Arte. Het was uit pure noodzaak. Ik heb nooit staan trappelen om het te worden. Jaren ben ik secretaris geweest maar omdat ik niet op groot Zedelgem woonde en een huis bouwde, stapte ik uit het bestuur en nu ben ik er opnieuw in gekatapulteerd. Ik wil er het beste van maken. Ik ben immers als Veldegemnaar geboren en in mijn hart ben ik het nog steeds.
Er sloeg een vermoeidheid toe waardoor de helft van de leden het voor bekeken hielden. Even dreigde het spook van de verdwijning, het ophouden te bestaan. Dit spook is niet helemaal afgewend, voorlopig wel maar het zal opnieuw zijn kop opsteken. We hebben dringend jong bloed vandoen. Maar we hebben ook dringend een jonge daadkrachtige secretaris (secretaresse) nodig die best geen kunstenaar is maar wel kunst een warm hart toedraagt. Je hoeft niet bang te zijn om om te gaan met kunstenaars...het kunnen aparte vogels lijken. Toch zijn het meestal gewone mensen zoals jij en je gebuur. Maar ja, ieder is zo wat appart. En daarbij zijn wij geen beroeps maar gewoon amateurs.
Ik zoek dringend reddende engels met haar op hun tanden en talent. Moeilijk karakter is niet noodzakelijk. Dit is een oproep van een voorzitter in nood.
Gestadig verder werken is wel nodig. In een biotuin is er het jaar rond werk te doen. Ik kan het gezapig aan doen en kom er wel. Ik wil eens terugkomen op de tentoonstelling van Pro Arte 30 jaar. Om eens heel tegen draad te zijn , een paar foto's die ik normaal niet zou tonen maar hier op deze blog kan dat allemaal wel hoor.
Waar is de bril van de heer schepen van Kultuur?
Allemaal welkom maar hier zijn de kunstwerken het belangrijkst hoor.
Yoga die aan de ribben plakt. Yoga die niet alleen leniger maakt en slank doet blijven maar vooral rust brengt en vernieuwende energie. Het lijken wel overdreven superlatieven maar het is wat ik voel en die mij kent weet dat ik altijd spreek uit mijn hart.
Yoga kan jij ook volgen. Waar? Te Snellegem bij Ilse Philips. Kijk op het internet op Google bv. Tik gewoon 'Snellegem, Yoga' en voeg er desnoods Ilse Philips aan toe en je komt er wel...alles klaar en duidelijk uitgelegd met tarieven en al. Misschien komen we mekaar daar wel tegen. Tot dan.
Tegen het einde van de maand zullen de meeste, niet vorstbestendige groenten, uit de tuin verdwenenen zijn. De serre wordt uitgevoerd en weer ingevoerd en de tuin wordt helemaal proper gemaakt. En zo wat tussenin ben ik nog met vanalles bezig.
Gisteren op de bus, fit en monter, in een goed humeur, zoals meestal wel, was ik opgestapt. De bus zat eivol. Een oud uitziend dametje was mij juist voorgegaan. Op het eerste eenzitje met zijn gezicht naar achteren zat een reus van een vent, goed uit de kluiten gewassen. Hij sprong op, alsof hij een pluimpje was en bood me zijn blaats aan. Op mijn beurt, ik ben van de galante generatie en gaf het kleine oude vrouwtje de eerste kans. Ze nam die dankbaar puffend aan. Toen begon die man te praten met de jonge vrouw waar hij vóór had gezeten, face à face'. Nu stond hij nu naast haar. Het waren heel duidelijk Hollanders, te horen aan hun taaltje. Ik had er geen erg in maar toen ik er later aan dacht, viel de vraag plots duidelijk een vraag over me heen. Zie ik er dan zo oud uit? In elk geval, zo voel ik mij niet. Natuurlijk past het plaatje niet. De vraag is, wie moet hier nu aan wie zijn plaats af staan? Galanterie mag niet overdrijven. Het mag er niet vanaf druipen. Gisteren droop het er niet vanaf. Alles ging zo vlot, zo spontaan. Het deed deugd aan het hart van dat vrouwtje en aan het mijne.
In de vorige bijlage stond een foto van een schilderij, 'de eenzame danser' en die was een beetje te spotterig belicht. Ik heb hier een andere versie en plaats er nog een toemaatje bij. Op dit ogenblik weet ik nog niet wat het wordt maar je zult wel zien en ik ook.
De eenzame danser en als je komt kijken zal mijn atelier wel een klein beetje anders geschikt zijn dan je hieronder kunt zien...niet helemaal maar toch een beetje.
in een hoekje van mijn atelier ben ik weggekropen in een zelfportret van toen ik nog een relatief jong broekje was. Ik zit verscholen achter slaapkoppen.
Of verkies je dit soort zelfportret van hoe ik mij somtijds voel als een buitenaards wezen in eigen familie en wereld.
Heb ik slecht geslapen? Vraag ik me af, elke morgen als ik nog niet helemaal wakker ben. Het antwoord is zelden neen want, ik ben een uiterst gemakkelijke en goede slaper. De enige voorwaarde die moet vervuld zijn is dat ik moe ben. Ik zet me 's avonds bij de televisie voor het nieuws en ...ja goed geraden! Nadien moet je me zelfs niet vragen wie het heeft gepresenteerd. Als ik iets doe dan doe ik dat gewoonlijk goed. Altijd (druk) bezig zijn en je slaapt vanzelf.
Eet veel fruit!
Moeder was een blij mens. Bijna altijd kon er een gulle lach af. Zelfs met nieuwjaar, juist een maand vóór voor haar dood kon ze nog lachen maar toen voelde ze reeds dat ze zou sterven.
WELKOM hoor. Om eerlijk te zijn, wil ik er op een leuke manier , er lichtjes tegenaan gaan. Ik wil hier rustig wandelen en zo, overdreven ernst en angst, van mij afschudden. Deze blog draag ik op aan een heel speciale meid die me na aan het hart ligt. Haar naam niet vernoemen zal wel het beste zijn !
Ons moeder is gestorven. Het is nog heel recent nu terwijl ik dit schrijf. Het was op één februari om dertien uur dertien van het jaar twee duizend en acht. Ik denk dat diegene die de aangifte deed een beetje bijgelovig was want op de papieren staat dertien uur vijftien. Nochthans had ons moeder iets met het cijfer dertien. Ze is geboren op een dertiende december van het jaar elf. Ze verbleef op kamer dertien en was halfweg haar dertiende jaar in het rust en verzorgings tehuis. En toen we alles regelden met de begrafenisondernemer, waren we met dertien aan tafel.
Ik hou van alle vrouwen en toch ben ik er maar eentje trouw.
Toen ik daar, bij het afscheid van moeder, in mijn tranen, bijna stond te vergaan, kreeg ik zoveeel knuffels dat ik er een beetje bang van werd. Zijn er dan zoveel vrouwen die mij graag hebben ok al heb je toch zo nu en dan een man om je hals. Wat zijn de tijden toch veranderd. Toen ons vaders stierf kregen we hooguit een hand terwijl er veel mensens ons, de kinderen gewoon over sloegen en alleen aan moeder een hand gingen geven. Toen in die tijd ging het er allemaal heel wat koeler aan toe.
Mijn atelier, dat rommelkot wordt als ik niet aan het werk ben. Beelden en beeldjes langs alle kanten, op de piano, op de rekken en kasten en aan de muren rondom rond waar geen vensters zijn, schilderijen.
Haar laatste woorden: 'Ik voel dat ik doodga en doodgaan is zo moeilijk' Dank je moeder, voor alles.
Deze uitzonderlijke bloem zie ik nog in het vaasje staan toen moeder de laatste keer werd opgenomen in het ziekenhuis. Moeder hield van bloemen.