Wie niet dient, dient tot niets!
Annenmaurice1964, een blog dat tot denken aanzet!
Foto
Inhoud blog
  • Lieve katjes zoeken een liefhebbend hart!
  • De kalief en zijn valk
  • Hebben wij ze alle vijf?
  • Hebben wij ze alle vijf?
  • Brief aan de diakens tijdens het jaar van de priesters!
  • De tijd van de diakens
  • Ik ben niet op de rommelmarkt gekocht
  • Rivierwater te koop
  • De wereld veranderen door mijzelf te veranderen
  • Religieuze haat
  • De vergeetachtigheid van de liefde
  • Sta op en kom ervoor uit wie je bent!
  • Hoe maak je van je kind een crimineel?!
  • Kauw je eigen fruit!
  • Liturgische gewaden
    Zoeken in blog

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    Enkele interessante links betreffende diaconie & genealogie e.a.
  • SeniorenNet.be
  • Diaconie op kerknet
  • Christelijk opinieblad Tertio
  • Thomas
  • Pastonet
  • Bezinningscentrum Oude Abdij Drongen
  • Databank links genealogie
  • Vind uit waar je naamgenoten zich bevinden
  • Genealogie in België
  • Officiële site van het Vaticaan
    Zoeken met Google


    Wie niet dient, dient tot niets
    Een diaken senior over diaconie en o.a. stambomen
    12-10-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.75 jaar Caritas op Braambos (Kerknet)

    75 jaar Caritas op Braambosradio
    Caritas Vlaanderen viert dit jaar zijn 75ste verjaardag. 'Zorg dragen voor elkaar' valt niet te vatten in dagen of jaren... vertelt Kristiaan Depoortere, vicaris voor Caritas in het bisdom Brugge, zondagavond in de Braambosuitzending op Radio 1, na het nieuws van 20 uur. Naar aanleiding van deze verjaardag organiseert Caritas een jubileumcongres rond het thema: 'Zorgethiek doorheen de levensloop' op 18 en 19 oktober 2007 in de Passage 44 in Brussel.
    En op 23 november a.s. wordt het symposium 'Migratie en Ontwikkeling' georganiseerd.
    Braambosradio is ook te gast bij Theo Caluwaerts van Klavertjevier, een ontmoetingsruimte waar mensen met een bescheiden inkomen een warme maaltijd kunnen gebruiken. Klavertjevier is een deelwerking van de Hasseltse vzw Vriendschap, een christelijke solidariteitsorganisatie. De hongerigen voeden is het eerste werk van Barmhartigheid.
    Theo Caluwaerts van Klavertjevier (Foto Braambos)

    12-10-2007 om 17:50 geschreven door Temmermannen

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    » Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Secours catholique kritisch over Franse migratiewet
    SECOURS CATHOLIQUE KRITSICH OVER FRANSE MIGRATIEWET
    BRUSSEL (Kerknet/LaCroix) - Secours Catholique, de Franse Caritasafdeling, sluit zich aan bij het protest tegen de nieuwe migratiewet die vorige week in de Franse senaat werd goedgekeurd. Secours Catholique neemt het niet dat de eerder gestemde wet over het recht op onderdak wordt uitgehold. Frankrijk keurde begin dit jaar een wet goed waardoor iedere persoon recht heeft op noodonderdak en een verblijfsplaats. Die regeling blijkt echter niet van toepassing voor mensen die niet beschikken over een geldige verblijfsvergunning. Bewuste wet kwam er vooral onder druk van de daklozenorganisatie Emmaüs. Martin Hirsch, oud-voorzitter van Emmaüs en huidig commissaris voor 'Actieve Solidariteit tegen de Armoede', maakt zich sterk dat deze beperkende passage uit de nieuwe asielwet wordt geschrapt.

    12-10-2007 om 16:58 geschreven door Temmermannen

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    » Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vaticaan klaagt nieuwe vormen van armoede aan
    HEILIGE STOEL KLAAGT NIEUWE VORMEN VAN ARMOEDE AAN
    BRUSSEL (KerkNet/Zenit) - "De voorbije twaalf jaar groeide de kloof tussen arm en rijk, tussen veel en minder ontwikkelde landen en tussen de naties onderling. De voordelen van de economische groei komen in het algemeen niet ten goede aan de armste sectoren van de samenleving", stelde aartsbisschop Celestino Migliore in zijn toespraak tot de 62ste algemene vergadering van de Verenigde Naties. De vertegenwoordiger van de Heilige Stoel bij de VN wees er op het ontstaan van nieuwe vormen van armoede. "Slachtoffer zijn in toenemende mate ouderen die aan hun lot worden overgelaten, niet-verzekerde mensen die ziek worden, mensen zonder baan of opleiding, migranten die geen werk vinden, vrouwen en kinderen die lijden onder de gevolgen van een gezinsbreuk of al diegenen die in een precaire situatie leven." Volgens de aartsbisschop moet de samenleving zich dringend erover bezinnen hoe de economische ontwikkeling in de wereld aan allen ten goede kan komen.

    12-10-2007 om 09:17 geschreven door Temmermannen

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    » Reageer (0)
    11-10-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Het Vaticaan sprak in 1998 over het diaconaat

    HET VATICAAN SPREEKT (door Harry Spee)

    Ten geleide.
    Zoals bekend heeft het Vaticaan enige documenten gepubliceerd rond het permanent diaconaat. Zij betreffen de Ratio fundamentalis oftewel de Basisnormen voor de vorming en het Directorium voor de dienst en het leven van permanente diakens.
    Zij zijn gedateerd op 22 februari 1998 en staan onder de verantwoordelijkheid van resp. de Congregatie voor de Katholieke Opvoeding en die voor de Clerus. De vertaling van deze documenten is gemaakt door dr. H. Flohr en verscheen in (1 2 1) 28(2000)l.


    De redactie heeft mij gevraagd, hierbij kanttekeningen te plaatsen. Geen gemakkelijke opgave. Ik heb niet de pretentie een expert te zijn inzake praxis en theologie van het permanent diaconaat. Bovendien vraagt het interpreteren van Vaticaanse stukken een aparte begaafdheid.
    Ik heb hen eerst zonder vooringenomenheid doorgewerkt. Ik kreeg soms het gevoel dat vaker na een preek verwoord wordt: 'Hij heeft het weer mooi gezegd.' Maar daarna gaat het leven zijn bekende gang. Toch meen ik dat het de moeite waard is, deze stukken serieus te nemen. Ook al heeft Rome gesproken, de kous is nog lang niet af.

    Wie echter op verantwoorde manier kanttekeningen wil plaatsen, moet de tekst zelf bestuderen.
    Ik ga eerst nader in op het Voorwoord. Daarna volgt de Ratio fundamentatis. Vervolgens komt het Directorium aan de orde. Ik eindig met enige voorlopige conclusies. Uiteraard komt niet alles aan de orde, maar ik leg de nadruk op aspecten die m.i. belangrijk zijn.

    1. Het Voorwoord.
    Officieel draagt dit als titel -. 'Gezamenlijke verklaring en inleiding'. Dit voorwoord is ondertekend door de prefecten en secretarissen van genoemde Vaticaanse congregaties. Zij wijzen erop dat het door het Tweede Vaticaans Concilie hernomen permanent diaconaat een sterke impuls gekend en veelbelovende vruchten voortgebracht heeft. Het Vaticaan heeft geprobeerd dit alles te begeleiden. Men wil nu echter een omvattende verheldering bieden. De documenten verwijzen naar elkaar en vullen elkaar aan. Dit blijkt ook uit de inleiding van dit Voorwoord. Zij spreekt over het gewijde ambt dat uit drie graden bestaat en in verscheiden wijdingsorden wordt uitgeoefend: bisschoppen, priesters, diakens. Vervolgens komt de orde van het diaconaat ter sprake. Tenslotte wordt het permanent diaconaat kort besproken.
    Hier wordt uitdrukkelijk verwezen naar het Tweede Vaticaans Concilie. Een van zijn vruchten was de wil tot herinrichting van het diaconaat als eigen en blijvende hiërarchische rang. De huidige Paus wordt geciteerd: 'zo werd een revitalisatie van de christelijke gemeenschappen bevorderd die meer lijken op die van de apostelen en die in de eerste eeuwen hebben gebloeid, altijd onder inspiratie van de Trooster, zoals de Handelingen betuigen.' Interessant is die verwijzing naar de eerste christelijke gemeenten. Vandaar -. 'Het "permanent diaconaat" vormt een belangrijke verrijking voor de zending van de kerk.'
    Bij dit Voorwoord of begeleidend schrijven valt mij op: genoemde documenten kwamen tot stand na uitvoerige, internationale consultatie; je proeft hierin de bezorgdheid voor de vorming en het dienstwerk van de permanent diakens; en ook het zoeken naar 'kwaliteit' van leven en werken.

    2. De basisnormen voor de vorming. Het eerste hoofdstuk draagt als titel: 'de vormingswegen'. Men begint met een korte samenvatting van eerder verschenen Vaticaanse documenten rond dit thema.
    In de verwijzing naar een gedegen theologie van het diaconaat valt de nadruk op het gegeven dat de permanent diaken de handoplegging ontvangt 'niet voor het priesterschap, maar voor het dienstbetoon'.
    Deze aanwijzing omlijnt de specifieke theologische identiteit van de diaken: als participant aan het ene kerkelijk dienstambt is hij in de kerk specifiek sacramenteel teken van Christus de dienstknecht.
    Zijn opgave is 'uiting aan de noden en verlangens van de christelijke gemeenschap' te geven en 'stimulans tot dienstbaarheid of diaconia' te zijn, wat een wezenlijk deel van de zending van de kerk vormt'
    (N. 5. Bij de 'forma' van het sacrament wordt uitdrukkelijk verwezen naar Jesaja 1 1, waarin gesproken wordt over de telg van lsac, op wie de geestesgaven rusten
    (N.6. Het is goed, deze tekst opnieuw te overwegen. Vervolgens wordt gesproken over het diakenambt met zijn drie 'munera' in de verschillende contexten: doceren, heiligen, besturen. Dit laatste munus staat vooral betrokken op de diakonie. 'Deze bediening is het meest typisch voor de diaken.'
    (N.9. Sprekend over de diakonale spiritualiteit wordt gezegd: 'Het "Leidmotief" van zijn geestelijk leven zal dus de dienstbaarheid zijn.'
    (N. 1 l. Vervolgens komt de taak van de Bisschoppenconferenties aan de orde. Men zegt dat de Ratio slechts enige algemene grondlijnen vaststelt. 'Aldus worden zonder de creativiteit en de oorspronkelijkheid van de particuliere kerken teniet te doen de beginselen en criteria aangegeven op basis waarvan de vorming van permanent diaken veilig en in harmonie met de andere kerken kan worden geprogrammeerd.'
    (N. 1 4. Vervolgens komt de verantwoordelijkheid van de bisschoppen ter sprake inzake het permanent diaconaat alsook die van de instituten van gewijd leven en de sociëteiten van apostolisch leven. Nadat gesproken is over de 'vormingswegen' wordt nader ingegaan op degenen die bij de vorming tot permanent diaken betrokken zijn. Primair is dit een taak waarbij de hele kerk betrokken is. De Geest is degene die het eerste handelt. De eigen bisschop is echter 'het eerste teken en instrument' van de Geest en daarmee de uiteindelijke verantwoordelijke. Daarna wordt gesproken over degenen die direct voor de vorming verantwoordelijkheid dragen: vormingsleider, mentor, spirituaals, pastoor (is hier de stagebegeleider bedoelt?). Vervolgens komen aan de orde: de docenten, de vormingsgemeenschap, de gemeenschap van herkomst, de aspirant en de kandidaat. Belangrijk is dat hier gezegd wordt dat degene die zich voorbereidt op het diaconaat zelf noodzakelijk en onvervangbaar subject van zijn vorming genoemd moet worden 'iedere vorming... is uiteindelijk zelfvorming'
    (N. 28. Het geheel wordt gedragen door de zorg voor juiste mensen op de juiste plaats. Hierna wordt het profiel geschetst van de kandidaten. Hier wordt sterk benadrukt dat de eigenlijke roeping van de kerk komt aan de hand van objectieve criteria. Daarom worden eerst de algemene vereisten opgesomd. De aanstaande diaken moet primair als een, voorbeeldig mens worden gewaardeerd; vervolgens moet hij niet alleen voldoen aan de vereisten tot de wijding, maar ook bijzondere kwaliteiten en evangelische deugden bezitten die door de diaconia worden vereist.
    Het is een lange waslijst, zonder dat echter de diakonale profilering wordt toegespitst. Ook wordt gesproken over de leeftijd tot toelating. Hierna komen de vereisten tot de levensstaat van de kandidaten aan de orde. Er wordt onderscheid gemaakt tussen ongehuwd, gehuwden, weduwnaars, leden van instituten van gewijd leven en van sociëteiten van apostolisch leven. Wie als jonge, ongehuwde man diaken wordt, dient ongehuwd te blijven. 'Dit past bijzonder bij het gewijde dienstwerk.'In beginsel mag een weduwnaar - diaken niet hertrouwen. Van de gehuwden wordt verwacht dat zij een stabiel gezinsleven hebben en wordt gevraagd dat de echtgenote met de keuze van haar man instemt.
    Daarna komt uitvoerig het traject van de vorming aan de orde. Achtereenvolgens worden behandeld: voordracht, propedeutische fase, liturgische ritus van aanvaarding, vormingstijd, aanstelling tot lector en acoliet, diakenwijding. Vaker komt ten aanzien van gehuwde aspiranten de bijzondere aandacht naar voren voor hun echtgenote en gezin. In een lang slothoofdstuk worden de dimensies van de vorming geprofileerd. Zij worden onderscheiden in menselijke, geestelijke, leerstellige en pastorale vorming. Wat hier opvalt is de sterke nadruk op het algemeen - menselijke kwaliteiten waarover de diaken moet beschikken. M.a.w. met vroomheid en theologie alleen kom je er niet... Uitdrukkelijk worden als aspecten van menselijke rijpheid genoemd: relationeel vermogen, affectieve volwassenheid,opvoeding tot vrijheid en van het moreel geweten (n. 70).
    - Bij de geestelijke vorming komt ook de diakenspiritualiteit ter sprake als 'het delen in de liefde van Christus de dienstknecht die niet kwam om gediend te worden maar om te dienen' (n. 72. Ook wordt gezegd: 'de bron van dit nieuwe vermogen tot liefde is de eucharistie die niet toevallig het dienstwerk van de diaken kenmerkt. De dienst aan de armen is immers het logisch vervolg op de dienst aan het altaar. 'Ik vraag mij af: mag je dit ook omkeren? Vanuit de dienst aan arme anderen vier je geloofwaardig eucharistie.
    - Bij de leerstellige vorming worden de inhouden opgesomd. Het zijn de bekende theologische vakken. Opvallend is de volledige afwezigheid van de zogenoemde menswetenschappen. Hier bestaat het risico tot theologisch en pastoraal droogzwemmen.
    - Bij de pastorale theologische vorming wordt uitdrukkelijk een stage voorgeschreven en ook gepleit voor de ontwikkeling van een sterk gevoel voor missie. Deze bestaat volgens de auteurs vooral in de verkondiging van de waarheid aan niet-christenen. Over missie als dialoog wordt met geen woord gerept. Het slot is kort. Opnieuw wordt de noodzaak tot een gedegen vorming tot het permanent diaconaat onderstreept.
    Ik heb enige belangrijke elementen uit deze Ratio bijeen gezet. Ik heb 36 jaar gewerkt aan vorming en opleiding van vrouwen en mannen tot het kerkelijk dienstwerk. Steeds heb ik drie zaken bepleit: 1e een gelovige, evangelische grondhouding; 2e en gedegen theologische en menswetenschappelijke inhoudelijkheid; 3e pastorale vaardigheden. Bekijk ik van hieruit deze Ratio en houd ik in mijn achterhoofd de m.i. soms gebrekkige vorming en opleiding van diakens in bepaalde bisdommen, dan zeg ik: er staan hier behartenswaardige zaken. Maar toch maakt dit document een 'verheven, vergeestelijkte' indruk. Spijtig is de afwezigheid van elke vorm van maatschappij - analyse en van de menswetenschappen. Bovendien vind ik de toespitsing op de vorming tot het specifieke van het diakenambt mager. Hij wordt toch primair gewijd tot de diakonie. Om de diakonale opdracht goed te vervullen moet men niet alleen beschikken over speciale vaardigheden, maar ook over een eigen inhoudelijke deskundigheid en over een spiritualiteit die niet vies is van de 'materialiteit' van mens en samenleving. Het diakonale werk dient 'goed' te gebeuren - met toewijding, maar ook met deskundigheid. Opdat het echt ten goede is voor de betrokkenen en de arbeidsvreugde van de werker verhoogt. Gelukkig krijgen de bisschoppenconferenties de ruimte tot een creatieve en originele invulling. Ik hoop dat ze hiervan dapper gebruik maken. Dit is broodnodig.

    3. Het Directorium. Er zijn redenen om over de Ratio gematigd positief te oordelen. Dit kan niet gezegd worden van het Directorium. Voordat ik echter mijn oordeel geef en onderbouw bied ik een korte samenvatting. Het Directorium bestaat uit vier hoofdstukken. Zij dragen als titels: de rechtspositie van de diaken; de dienst van de diaken; de spiritualiteit van de diaken; de permanente vorming, Merkwaardig is dat men begint met de rechtspositie. In de openingsalinea staat: 'door oplegging van de handen en het wijdingsgebed wordt hij tot een gewijd bedienaar, tot lid van de hiërarchie gemaakt.
    Deze omstandigheid bepaalt zijn theologische en juridische positie in de kerk.' (N. 1. Welke is hier de onderliggende sacramentsvisie? Draagt zij trekken van magie vanwege de sterke nadruk op het 'ex opere operato'? Waar blijft de mens van vlees en bloed? - Men begint met te spreken over de incardinatie. Zij is 'een juridische band met eccesiologische en spirituele waarde in zoverre daarin de ambtelijke toewijding van de diaken aan de kerk tot uiting komt'(n. 2). Zie de nadruk op de juridische band. Gelukkig vervolgt men met een beschouwing over sacramentele broederlijkheid. Maar hieronder wordt veel verstaan. Natuurlijk gaat die broederlijkheid primair uit naar de diaken - ambtsbroeders, maar direct erna wordt verwezen naar de codex ( can. 272-283) die wijst op rechten en vooral plichten. De broederlijkheid in de richting van de bisschop benadrukt vooral de gehoorzaamheidsbelofte. 'De omvang van gehoorzaamheid en beschikbaarheid wordt bepaald door het diaconaal dienstambt zelf en door alles wat een objectieve, directe en rechtstreekse verhouding daarmee heeft' (n.8). Hier kun je natuurlijk 'van alles' onder verstaan.
    Bij broederlijkheid wordt er ook op gewezen dat diakens geen allianties mogen aangaan met 'slechte' verenigingen en groeperingen. Maar geheel onverzoenbaar met de diakonale staat zijn ook die verenigingen die diakens, onder het mom van representativiteit, in een soort corporatie of vakbond willen samenbrengen en dus in pressiegroepen...' ( n.1 1) Wat is motivatie en doelstelling van IDZ - Nederland Vlaanderen? Een gewetensvraag? - Men spreekt ook over de 'profane' beroepsactiviteiten van deeltijd - diakens. 'Zij hebben een andere betekenis dan die van de lekengelovige. Bij permanente diakens blijft profane arbeid gekoppeld aan de dienst' (n. 12. Daarom blijven bepaalde arbeidsvelden voor hen gesloten en wordt gevraagd om de profane arbeid 'goed' te doen.
    Actieve inzet in politieke partijen en vakbonden kan worden toegestaan in situaties van bijzonder belang voor 'de bescherming van de rechten van de kerk of de bevordering van het algemeen welzijn', overeenkomstig de door de bisschopsconferentie uitgevaardigde bepalingen; samenwerking met partijen en vakbondskrachten die zich baseren op ideologieën, praktijk of coalities die in strijd zijn met de katholieke leer, blijft dus ten stelligste verboden (n. 13).
    Hierna wordt gesproken over levensonderhoud en sociale voorzieningen, waarbij terecht juiste afspraken en rechtvaardige contracten bepleit worden. Men besluit dit hoofdstuk met een korte beschouwing over het verlies van de diaconale staat. Het tweede hoofdstuk behandelt de dienst van de diaken. 'De dienst van de diaken is door het Tweede, Vaticaans Concilie samengevat in de drieslag "diakonie van de liturgie, het woord en de liefdewerken (n. 22.) Op het gebruik van het woord liefdewerken kom ik terug, maar in de uitwerking van deze drieslag tref ik iets merkwaardigs aan.
    De inhoudelijke bepaling van deze drieslag bevat zeker voor insiders weinig nieuws, maar kwantitatief omvat de dienst van het woord 5 nummers (23-27), die van de liturgie 9 (28-36), die van de diaconie 2 (37-38.)
    Kwantiteit zegt niet alles, maar toch veel. Bovendien is de inhoud van deze twee diaconienummers uiterst mager. 'in de bediening van de liefde moeten de diakens zich spiegelen aan Christus de Dienaar, die zij vertegenwoordigen, en vooral zich wijden aan de "functies van liefdadigheid en administratie"' (n. 38).
    Wanneer men concreter wordt, dan gaat het over 'de liefdadigheidsdienst op het vlak van de christelijke opvoeding; het inspirerend begeleiden van gebedskringen, van kerkelijke jongerengroepen en van lekengroepen - de bevordering van het leven in elk stadium en van de omvorming van de wereld volgens de christelijke ordening. Daarom moeten zij trachten allen zonder onderscheid van dienst te zijn, met bijzondere aandacht voor degenen die het meeste lijden en voor zondaars' (n. 38) Dit is het dan. De auteurs gaan over tot een bespreking van de canonieke zending van permanent diakens (n.39-42.)
    Bij de spiritualiteit van de diaken worden enige abstracte woorden gewijd aan de huidige historische context, wordt de roeping tot heiligheid bepleit, komen de relaties krachtens de heilige wijding aan de orde (tot het geheim van Christus, de kerk, het heil van alle mensen), worden de middelen tot geestelijk leven aangeduid en legt men een verband tussen spiritualiteit en levensstaten (celibaat,huwelijk,weduwnaarschap.)
    Alles blijft zeer formeel en levensvreemd. Ik vraag mij af: wat kun je hiermee beginnen? Het laatste hoofdstuk vraagt terecht aandacht voor de permanente vorming. Men verheldert hiervan de kenmerken, de beweegredenen, de betreffende ( primair de diakens zelf de eigenheid, de terreinen, organisatie en middelen. Ook hier is er de formele benadering, maar op het einde 'de terreinen' klaart de lucht iets op. Men spreekt over de noodzaak van pastorale vaardigheden voor de diaken en men citeert met instemming de Paus.
    - 'Daarom wordt hij ertoe gestimuleerd steeds beter de reële conditie te leren kennen van de mensen tot wie hij gezonden is, om in de historische omstandigheden waarin hij zich bevindt de uitnodigingen van de Geest te onderscheiden en de meest geschikte methoden en de meest nuttige vormen te zoeken voor de uitoefening van zijn ambt in deze tijd in loyale en overtuigde' gemeenschap met de paus en met de eigen bisschop' (n. 73).
    Men gaat verder en stelt: 'Zo vraagt het apostolaat vandaag de dag ook groepswerk, dat om vruchtbaar te zijn, in overeenstemming met de organische aard van de kerkelijke gemeenschap, diversiteit nodig heeft' (n. 73). Het Directorium eindigt met een lang gebed tot de allerheiligste maagd Maria.

    4. Conclusies.
    - Er bestaat nog steeds onduidelijkheid over het eigen profiel van de permanente diaken. Dit is eigenlijk niet verwonderlijk, als men deze documenten bestudeert. Het tweede verschilt van het eerste, niet alleen inzake de benadering, maar ook ten aanzien van de inhoud. Vooral in het laatste document is er geringe aandacht voor het eigenlijke 'munus' van de diaken: de diaconie. Zij moet de kern vormen van zijn dienstwerk; alles dient van hieruit geprofileerd te worden. Dit geldt wat betreft de andere functies, de spiritualiteit, de permanente vorming. Dit gebeurt niet. Vandaar de onduidelijkheid. Juist op de werkvloer levert dit allerlei problemen op: mensen worden vanuit verschillende concepties tot diaken gewijd. De, 'binnenkerkelijke' en de 'prêtres manqués' staan formeel in hun recht. Hiermee wordt voor velen het diakenambt een klerikaal en binnenkerkelijk ambt.
    - Hierin speelt ook het volgende mee. Het Tweede Vaticanum koos voor het permanent diaconaat van gehuwde mannen. De documenten blijken juist met dat gehuwd - zijn moeite te hebben. Wie als ongehuwde man diaken wordt, dient altijd ongetrouwd te blijven. Wie weduwnaar wordt, mag in beginsel niet hertrouwen. Nergens vind je een positief woord over de verrijking die juist het gehuwd - zijn kan betekenen voor een goede ambtsvervulling.
    Diaconie wordt gelijk gesteld met liefdadigheid
    . Ik heb een grondige afkeer van dit woord. Het riekt teveel naar het onderscheid tussen de rijke gever en de arme ontvanger tussen subject en object. Liefdadigheid vernedert mensen in hun waardigheid en houdt hen afhankelijk. Daarom weigeren zij 'hun hand te moeten ophouden'. Bovendien komt men zo niet verder dan symptoombestrijding. Ik betreur het dat dit woord 'liefdadigheid' in officiële documenten nog steeds gebruikt wordt.
    - Hiermee hangt het volgende samen. Er is geringe aandacht voor de concrete samenleving waarin of waaronder mensen moeten leven. Economische en politieke structuren zijn vaak de oorzaak van die armoede aan menszijn. Armoede is geen natuurproduct zoals een aardbeving, maar wordt 'geproduceerd'. Welnu, in de documenten vindt men hiervan niets terug. Is er nog steeds een bepaald soort koudwatervrees ten aanzien van de zogenoemde bevrijdingstheologie? Is Jezus niet gekomen 'omwille van ons en ons heil', zoals in het hart van ons Credo staat? Heil van mensen heeft ook te maken met heling, heelwording van hun samenleving en met de strijd tegen 'zondige' structuren. Hiervan is in de documenten niets te bespeuren.
    Ik wees al op de geringe aandacht voor de menswetenschappen bij de vorming van de permanente diaken. Hier kan hij leren, hoe onze samenleving en mensen in deze samenleving 'in elkaar zitten'. Van een gedegen analyse van de maatschappij naar witte en zwarte kanten is geen sprake. Het lijkt wel of de diaken 'op de wolken' leeft en werkt. Mede hierom maakt vooral het tweede document zo'n levensvreemde indruk. De bijbelse passie voor het Koninkrijk Gods en zijn gerechtigheid die toch Jezus' hartszaak was, klinkt nergens door. Hiertoe is de hete adem van de goede Geest nodig. Hiervan valt weinig te bespeuren. Men kan opmerken: dit zijn ambtelijke documenten. Akkoord, maar wel vanuit en voor de christelijke 'geloofs 'gemeenschap. Ik krijg de indruk dat men de zoektocht naar een duidelijke profilering van het diakenenambt op de diaconie wil indammen.
    Deze indamming gaat ten koste van de constructief - kritische relatie tussen geloof en samenleving en dus ten koste van meer gerechtigheid voor meer mensen. Ik troost mij met de gedachte dat er gezegd wordt dat door deze documenten de creativiteit en oorspronkelijkheid van de particuliere kerken niet tenietgedaan wordt. Het is niet de eerste keer dat echte vernieuwing van onderop komt. Het leven is gelukkig vaak boeiender dan de leer.

    Leuven, augustus 2000.
    Harry Spee ss.cc.

    Overgenomen van www.diakens.com

    Bewerking (onderlijnen, cursief en vetjes) door diaken Maurice Temmerman

    11-10-2007 om 18:16 geschreven door Temmermannen

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    » Reageer (0)
    26-02-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Mijn blog opnieuw geblokkeerd!
    Mijn blog opnieuw geblokkeerd. Wie doet dat toch? en waarom?

    26-02-2006 om 12:03 geschreven door Temmermannen

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 1/5 - (4 Stemmen)
    » Reageer (0)
    31-01-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Pater Damiaan blijft inspireren
    PATER DAMIAAN BLIJFT INSPIREREN

    Damiaanactie spoorde in 2004 ruim 231.335 nieuwe patiënten op

    BRUSSEL (KerkNet/Damiaanactie) - 'Grootste Belg' pater Damiaan blijft de inspiratie voor de Damiaanactie. Dat was ook het voorbije campagneweekend van de Damiaanactie, duidelijk te merken. Op verschillende plaatsen werden de traditionele stiften verkocht en de campagne was, onder meer met een opvallende reclamespot, de voorbije dagen ook nadrukkelijk aanwezig in de media. Rigo Peeters van Damiaanactie toont zich in een eerste reactie erg tevreden over het voorbije campagneweekend. De actie zou tien procent meer hebben opgebracht dan vorig jaar: "Ik heb de indruk dat de fierheid rond Damiaan als 'Grootste Belg' de actie ten goede komt (.) De medewerkers voelen zich daardoor gesterkt en ze worden ook goed ontvangen door de mensen."
    Dit jaar werd speciaal aandacht gevraagd voor India. Tijdens het campagneweekend werd eens te meer benadrukt dat 40 euro volstaat om een lepra- of tuberculosepatiënt te genezen. "Met dat bedrag kunnen medische teams van Damiaanactie een zieke o psporen en genezen, een leprapatiënt die verschrikkelijke verminkingen besparen, een tuberculosepatiënt het leven redden (.) In beide gevallen kan men hoop en menswaardigheid teruggeven aan een patiënt en zijn familie."

    Sinds 1964

    Pater Damiaans bezorgdheid voor melaatsen lag in 1964 aan de basis van de Damiaanactie. "Dit voorbeeld van Damiaan verplicht ons bij Damiaanactie om de juiste koers aan te houden. Damiaanactie blijft zich aldus inzetten voor de armsten, ongeacht hun godsdienst, hun huidskleur, hun nationaliteit. Damiaanactie vecht, soms in zeer moeilijke omstandigheden, om de meest behoeftigen te verzorgen", aldus de organisatie. Sinds haar oprichting werden al miljoenen zieken genezen, in Afrika, Azië en Latijns-Amerika. In niet geringe mate dankzij de vrijgevigheid van de Belgische bevolking. Ons land zorgt elk jaar voor de helft van de benodigde fondsen. Dat stelt de organisatie ook in staat haar onafhankelijkheid te bewaren.
    De droom van de Damiaanactie is ooit overbodig te worden, maar daar is ze nog lang niet aan toe: "Tuberculose maakt nog jaarlijks 8 à 10 miljoen slachtoffers, hiervan sterven er 2 miljoen (elke 15 seconden sterft er 1 patiënt!). Lepra teistert meer dan 400.000 personen per jaar. Medische teams van Damiaanactie zijn dagelijks in de weer om nieuwe patiënten op te sporen en ze te verzorgen. In 2004 werden er 231.335 nieuwe patiënten opgespoord en behandeld: 60.836 leprapatiënten, 168.428 tuberculosepatiënten en 2.071 leismaniasis-patiënten (ook berglepra genoemd)."

    Leprabestrijding in India

    Tot op vandaag komt nog steeds het merendeel van de opgespoorde en behandelde patiënten uit India, het land dat het meest geteisterd wordt door deze eeuwenoude ziekte. Daarom was het als het ware vanzelfsprekend dat opnieuw gekozen werd voor India: "Het jonge meisje op de campagneaffiche heet Abineya en woont in Zuid-India. De grote vlek op haar wang is een symptoom van lepra. Abineya werd op tijd ontdekt door de medische teams en kan zo de reddende behandeling op tijd starten. Kostprijs van deze behandeling? 40 euro!"

    Dankzij u

    In het spoor van Pater Damiaan kan iedereen een beetje 'Grootste Belg' worden. Dat kan onder meer ook door een gift over te maken op rekeningnummer 000-0000075-75 van de Damiaanactie. Giften van 30 euro of meer geven recht op een fiscaal attest.
    Meer info: Damiaanactie, Leopold II-laan 263 in 1081 Brussel, website:
    www.damiaanactie.be.

    Klik hier met de rechtermuisknop om afbeeldingen te downloaden. Om uw privacy te beschermen, is het automatisch downloaden van deze afbeelding van internet verhinderd.
top

    31-01-2006 om 10:14 geschreven door Temmermannen

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (5 Stemmen)
    » Reageer (0)
    26-01-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Publicatie van een encycliek is niet uitzonderlijk!
    PUBLICATIE VAN ENCYCLIEK IS NIET UITZONDERLIJK

    BRUSSEL (KerkNet/CWN) - Vandaag publiceerde paus Benedictus XVI zijn eerste encycliek. Naar de publicatie werd met grote belangstelling uitgekeken, omdat het de eerste encycliek is van de paus. Toch is de publicatie van een encycliek niet zo uitzonderlijk. Paus Joannes Paulus II publiceerde er tijdens zijn lange pontificaat niet minder dan veertien en in de loop van de kerkgeschiedenis werden er al 294 gepubliceerd sinds Benedictus XIV, die paus was van 1740 tot 1758.

    Rondzendbrief

    De term encycliek is ontleend aan het Grieks en betekent circulaire of rondschrijven. Het officieel, meestal in het Latijn gesteld, pauselijke schrijven richt zich in eerste instantie tot de bisschoppen uit de hele wereld of in enkele gevallen van een bepaalde regio. De encycliek richt zich tot de katholieke wereld (bittere encyclicae) of het episcopaat van een bepaald land (epistolae encyclicae). Centraal staan belangrijke aangelegenheden "van godsdienstige of morele aard" of daarmee samenhangende vraagstukken. In ruime zin, en vooral sinds paus Johannes XXIII, is het een schrijven gericht aan alle gelovigen en 'mensen van goede wil'.

    Titel

    De titel van de encycliek wordt steeds ontleend aan de eerste woorden van de officiële tekst. De officiële versie van de encycliek wordt afgekondigd in het Latijn, behalve in de uitzonderlijke gevallen waarin de paus zich tot de gelovigen van een bepaald land richt. Dat was onder meer het geval met de oorlogsencycliek 'Mit brennender Sorge' (1937) van paus Pius XI. De uitspraken in een encycliek zijn niet onfeilbaar, maar volgens de Constitutie over de Kerk van Vaticanum II, nr. 25, vragen ze wel gehoorzaamheid van de katholieke gelovigen.

    294 encyclieken

    Op een uitzondering na hebben al pausen uit de recente kerkgeschiedenis zich veelvuldig van dit medium bedient. Alleen paus Joannes Paulus I publiceerde geen encycliek omdat zijn 33 dagen tellend pontificaat daarvoor te kort was. Maar Joannes Paulus II schreef er veertien. Toch is hij lang geen recordhouder, ondanks het feit dat er in de recente geschiedenis wellicht geen paus meer schreef dan hij. Paus Pius XII (1939-1958) schreef liefst 41 encyclieken. Andere veelschrijvers waren Pius IX (1846-1878) met 38 encyclieken, Pius XI (1922-1939) met 32 encyclieken en Pius X (1902-1914) met 16. Paus Benedictus XIV die algemeen als de auteur van de eerste encycliek beschouwd wordt, schreef er dertien, Johannes XXIII (1958-1963) 8 en Paulus VI schreef er 7.
    De bekendste encyclieken zijn 'Rerum novarum' (1891) van paus Leo XIII die de basis legde voor de sociale leer van de katholieke Kerk, 'Quadragesimo anno' (1931) van Paus Pius XI, 'Mit brennender Sorge' (1937) van Pius XI, 'Populorum progressio' (1967) en 'Humanae vitae' (1968) van Paulus VI, 'Redemptor hominis' (1979), 'Veritatis splendor' (1993), 'Ut unum sint' (1995) en 'Fides et ratio' (1998) van Joannes Paulus II. De meest omstreden is wellicht 'Humanae vitae', waarin Paulus VI de traditionele leer van de katholieke Kerk verdedigde tegen het opkomend gebruik van voorbehoedsmiddelen.

    Klik hier met de rechtermuisknop om afbeeldingen te downloaden. Om uw privacy te beschermen, is het automatisch downloaden van deze afbeelding van internet verhinderd.
top

    26-01-2006 om 11:18 geschreven door Temmermannen

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    » Reageer (0)
    25-01-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.'Deus caritas est'
    'DEUS CARITAS EST' - ENCYCLIEK VAN PAUS BENEDICTUS XVI

    Voorstelling en commentaar door Eric de Beukelaer, woordvoerder van de bisschoppen van België

     

    Een nieuwe stijl

    Een encycliek (letterlijk: rondschrijven) is een document van de paus waarin hij zijn onderricht over een welbepaald punt met een zekere plechtstatigheid uiteenzet. Een encycliek valt niet onder pauselijke onfeilbaarheid, maar vraagt als uiting van het hoogste kerkelijke leergezag wel gehoorzaamheid van de katholieke gelovigen.
    De stijl maakt de man. De 14 encyclieken van Joannes Paulus II - van Redemptor hominis' (1979) tot Eccelsia de Eucharistia (2003) - waren uitgesponnen meditaties waarin de paus een onderwerp behandelde door het vanuit alle invalshoeken te bestuderen.
    Zijn opvolger Benedictus XVI is een Duitse theoloog van de hoogste rang. En dat is zijn encycliek dan ook aan te zien. Rechtlijnig en in een toegankelijke taal behandelt hij zijn onderwerp, met tussendoor een citaat van de filosoof Friedrich Nietzsche, een dialoog tussen René Descartes en Gassendi, maar net zo goed een vers van de klassieke dichter Vergilius of een van de kerkvaders. Bij momente n wordt de pedagoog ook verteller. Zo vertelt hij over het drama van keizer Julius, die het christelijke geloof verwierp omdat hij het verantwoordelijk achtte voor de dood van zijn vader en broer (nr. 24).

    "Liefde, liefde. !" over 'Eros' en 'Agape'

    Vanaf de eerste paragraaf leidt Benedictus XVI de lezer naar de kern van zijn onderwerp: 'God is liefde' (uit de eerste brief van Johannes, hoofdstuk 4 vers 16). Die liefde vormt het zwaartepunt van elk christelijk leven, lees van elk mensenleven. De paus voegt eraan toe: 'In een wereld waarin de naam van God soms wordt verbonden met wraak of zelfs met de plicht tot haat en geweld, is dit een boodschap met een grote actualiteitswaarde en een heel concrete betekenis.' (nr.1) Hij voegt eraan toe: 'Het begrip liefde is vandaag een van de meest gebruikte en ook een van de meest verkwanselde woorden geworden. Een woord waaraan wij de meest uiteenlopende betekenissen geven.' (nr.2)
    Het archetype van de liefde is die, die man en vrouw voor elkaar over hebben. Die passionele liefde noemden de Grieken 'eros. Sinds de verlichtingsfilosofen wordt de Kerk als het tegenovergestelde van dat type liefde voorgesteld: 'Maakt de Kerk, met al haar geboden en verboden, het mooiste dat het leven te bieden heeft voor ons dan niet bitter? Richt zij geen verbodsborden op uitgerekend daar waar de door de Schepper voorziene vreugde ons een geluksgevoel aanbiedt, dat ons een voorsmaak geeft van iets goddelijks? (nr.3) 'Niet zelden wordt het christendom uit het verleden vandaag verweten een tegenstander te zijn van de lichamelijkheid; inderdaad, er heeft altijd al een tendens in die richting bestaan. Maar de manier waarop we vandaag getuige zijn van de verheerlijking van het lichaam is bedrieglijk.' (nr.5)
    Benedictus XVI herinnert eraan dat 'eros' zijn plaats moet krijgen in het leven. Maar om naar het geluk te leiden, mag 'eros' zich niet tevreden stellen met het zoeken naar een kortstondig plezier. 'Eros heeft nood aan discipline, aan uitzuivering, om de mens niet het plezier van een moment te geven, maar een zekere voorsmaak van het hoogtepunt van het menselijke bestaan, van de schoonheid waarnaar elk wezen streeft.' (nr.4)
    Om daarin te slagen wordt 'eros ' geroepen naar een spirituele eenheid. Op die manier ontmoet hij een ander aspect van de liefde: de 'agapè'. 'Dat begrip drukt de ervaring van de liefde uit die dan een echte ontdekking van de andere wordt en op die manier het tot dan toe duidelijk overheersende egoïstische karakter overstijgt. De liefde wordt nu zorg van en voor de ander. Ze zoekt niet langer zichzelf - de onderdompeling in de roes van het geluk - maar integendeel, het welzijn van de beminde ander.' (nr.6) 

    'Eros' en 'agapè' zijn de twee facetten van de liefde en kunnen niet van elkaar gescheiden worden. 'In feite laten eros en agapè - de 'stijgende en de 'dalende' liefde - zich nooit volledig van elkaar scheiden. Hoe meer beide liefdesvormen, zelfs in de meest uiteenlopende dimensies, hun juiste eenheid vinden in die unieke werkelijkheid van de liefde, des te meer maakt de ware aard van de liefde in het algemeen zich waar. Ook al is de eros aanvankelijk vooral sensueel en 'dalend' - de fascinatie voor de grote belofte van het geluk - als hij daarna dichter bij de ander komt, zal hij zich steeds minder vragen stellen over zichzelf en steeds meer het geluk van de ander zoeken. Hij zal zich steeds meer bekommeren om de ander, hij zal zichzelf geven en hij zal verlangen er te zijn voor de ander. Dat is het moment waarop de agapè zich in hem nestelt; zoniet vervalt de eros en verliest hij zijn ware aard. Anderzijds kan de mens ook niet uitsluitend in de belangeloze, 'stijgende' l iefde leven. Hij kan niet alleen maar geven, hij moet ook krijgen. Wie liefde wil geven, moet er ook terugkrijgen als een gave.' (nr.7)

    Deze visie op de liefde, tegelijk 'eros' en 'agapè', wordt geïllustreerd in de Bijbel: 'Vooral de profeten Hosea en Ezechiël hebben die passionele liefde van God voor zijn volk beschreven in gedurfde erotische beelden. De relatie van God met Israël wordt geïllustreerd door de metaforen van verloving en huwelijk.' (nr.9)
    In Jezus Christus krijgt die liefde een gezicht. 'Als Jezus in zijn parabels spreekt over de herder die op zoek gaat naar het verloren schaap, over de vrouw op zoek naar de drachme, over de vader die zijn verloren gewaande zoon tegemoet loopt en hem omhelst, dan gaat het niet alleen over woorden, maar om de verklaring van zijn eigen zijn en handelen. In zijn dood op het kruis vindt de ommekeer van God tegen zichzelf plaats, waarin Hij zichzelf geeft om de mens op te tillen en te redden. Dat is de liefde in zijn meest radicale vorm.' (nr. 12)

    De liefde voor God en de liefde voor de mens zijn één

    Een christen mag nooit de liefde voor God scheiden van de liefde voor zijn naaste. Benedictus XVI: 'Een eucharistie die zich niet vertaalt in een concrete praktijk van de liefde, beknot zichzelf.' (nr.14) 'De liefde voor God en de liefde voor de naaste baseren zich op elkaar: in het allerkleinste ontmoeten we Jezus zelf en in Jezus ontmoeten we God.' (nr.15)
    Van bij haar oorsprong probeert de Kerk die liefde voor de naaste te beleven in verbondenheid met de liefde voor God: 'De liefde beoefenen ten aanzien van weduwen en wezen, van gevangenen, van zieken en van al wie op de een of andere manier in nood zijn, behoort tot zijn essentie en dat op dezelfde manier als de dienst van de sacramenten en de verkondiging van het evangelie.' (nr.22)
    Aan de critici van de liefdadigheidsactiviteiten van de Kerk schrijft de paus: 'Sinds de 19de eeuw heeft men bezwaren opgeworpen tegen de liefdadigheidswerken van de Kerk. Bezwaren die vervolgens nadrukkelijk zijn ontwikkeld, met n ame door het marxistische denken. De armen, zegt men, zouden geen behoefte hebben aan werken van naastenliefde, maar eerder aan gerechtigheid. De werken van liefdadigheid - de aalmoezen - zouden in werkelijkheid voor de rijken een manier zijn om zich te onttrekken aan de instelling van de gerechtigheid en om vrede te hebben met hun geweten, om hun posities te behouden en om de armen te beroven van hun rechten. In plaats van door middel van die verschillende werken van naastenliefde bij te dragen aan het behoud van de bestaande levensomstandigheden, zou men beter een rechtvaardige ordening creëren, waarin iedereen zijn rechtmatige deel van de goederen ontvangt en dus niemand nog nood zou hebben aan liefdadigheid. In die argumentatie steekt, het moet toegegeven, iets waars maar tegelijk ook heel wat foutiefs. Het is zeker dat de fundamentele norm voor de staat het zoeken naar gerechtigheid moet zijn en dat het doel van een sociale orde erin bestaat iedereen, in respect voor he t principe van de subsidiariteit, zijn deel van het algemene welzijn te garanderen. Maar dat is wat de christelijke leer over de staat en de sociale leer van de Kerk altijd al hebben onderstreept.' (nr. 26)

    Iedereen heeft zijn rol te spelen, aldus de paus. Een meer rechtvaardige samenleving scheppen is niet de allereerste verantwoordelijkheid van de Kerk: 'De Kerk kan noch moet de politieke strijd voor de uitbouw van een zo rechtvaardig mogelijke samenleving leiden. Zij mag noch moet zich in de plaats stellen van de staat. Maar ze mag en kan ook niet aan de kant blijven staan in de strijd voor gerechtigheid.'
    In dat domein is het vooral de rol van de Kerk de gewetens wakker te schudden. 'Daar is de plaats van de katholieke sociale leer: zij wil de Kerk geen macht toekennen over de staat. Zij wil zelfs aan hen die haar geloof niet delen geen perspectieven en levenswijzen opdringen die haar toebehoren. Zij wil eenvoudigweg bijdragen tot de uitzuivering van het redelijke en haar bijdrage leveren om ervoor te zorgen dat wat rechtvaardig is hier en nu kan worden erkend en gerealiseerd.' (nr. 28)

    De Kerk heeft daarentegen wel de plicht de samenleving de 'dienst van de liefde' aan te bieden. 'Er zal altijd lijden zijn dat troost en hulp vereist. Er zal altijd eenzaamheid zijn. Net zo goed als er altijd situaties van materiële nood zullen zijn waarvoor hulp onontbeerlijk blijft, in de zin van een concrete liefde voor de naaste. De staat die iedereen van alles wil voorzien, die alles in zich opslorpt, wordt uiteindelijk een bureaucratische instantie die niet het essentiële kan verzekeren waaraan de lijdende mens - elke mens - nood heeft: de persoonlijke en liefdevolle toewijding. Wij hebben geen nood aan een staat die alles regelt en domineert, maar integendeel aan een staat die, in de lijn van het principe van subsidiariteit, de initiatieven, die uit de verschillende sociale krachten ontstaan en die spontaneïteit en nabijheid met de mensen die nood hebben aan hulp voorstaan, gul erkent en steunt.' (nr.28)
    Op dat domein heeft de Kerk een directe rol te spelen. 'De liefdadigheidsorganisaties van de Kerk vormen integendeel haar 'opus proprium', een taak eigen aan haar wezen, waaraan ze niet op een marginale manier meewerkt, maar waar ze handelt als rechtstreeks verantwoordelijk subject door te doen wat beantwoordt aan haar aard.' (nr. 29)

    Die caritas, die 'dienst van de liefde', is een individuele verantwoordelijkheid voor elke christen, maar net zo goed een collectieve opdracht voor de Kerk: 'Het programma van de christen - het programma van de barmhartige Samaritaan, het programma van Jezus - is een "hart dat ziet". Dat hart ziet waar de liefde nodig is en handelt in overeenstemming ermee. Het spreekt vanzelf dat als de caritatieve activiteit door de Kerk als een gemeenschapsinitiatief wordt opgenomen, die spontaneïteit van het individu moet worden aangevuld met programma's, vooruitzichten en vormen van samenwerking met gelijkaardige instellingen.' (nr.31)
    De liefde is gratis en belangeloos. De paus waarschuwt dat naastenliefde er niet is om mensen op een of andere manier te 'recupereren': 'Naastenliefde mag geen middel zijn ten dienst van wat men vandaag proselitisme noemt. De liefde is gratis. Ze wordt niet gebruikt om andere doelstellingen te bereiken (.) Wie de naastenliefde beoefent in naam van d e Kerk zal nooit proberen het geloof van de Kerk op te leggen aan anderen. Hij weet dat de liefde, in haar puurheid en gratuïteit, de beste getuigenis is van de God waarin wij geloven en die ons aanzet lief te hebben. De christen weet wanneer het tijd is om over God te spreken en wanneer het beter is om over Hem te zwijgen en niks anders dan liefde te laten spreken.' (nr.31)

    25-01-2006 om 19:41 geschreven door Temmermannen

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (1 Stemmen)
    » Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Geef nieuwe encycliek als valentijnscadeau!
    SIMONIS: GEEF ENCYCLIEK ALS VALENTIJNSCADEAU
    BRUSSEL (KerkNet/KatholiekNederland) - "Met zijn eerste encycliek 'Deus caritas est' reikt paus Benedictus XVI ons een onvoorstelbaar rijk en diepgravend document aan. Hij toont zich daarmee een geestelijk leider en denker van wereldformaat." Dat zegt de Nederlandse kardinaal Simonis in een eerste reactie op de encycliek. De aartsbisschop van Utrecht en voorzitter van de Nederlandse Bisschoppenconferentie vindt Deus caritas est ('God is liefde') een geschikt Valentijnscadeau. "Menigeen had misschien een uiteenzetting verwacht over de Kerk of over een morele kwestie. Door zijn keuze diepgaand te reflecteren over de liefde, leidt paus Benedictus ons op een authentieke wijze naar het hart van het christelijk geloof: de God die liefde ís."
    De Nederlandse kardinaal wijst erop dat de encycliek in een toegankelijke taal geschreven is: "Deus caritas est is een document dat intensieve bestudering en bespreking verdient en hopelijk zullen velen, ook in Ne derland, dat gaan doen." Aan een Nederlandse vertaling wordt momenteel gewerkt.
    Klik hier met de rechtermuisknop om afbeeldingen te downloaden. Om uw privacy te beschermen, is het automatisch downloaden van deze afbeelding van internet verhinderd.
top

    25-01-2006 om 19:36 geschreven door Temmermannen

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
    » Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Eerste encycliek: 'Onverwacht en verbazend?'

    EERSTE ENCYCLIEK: 'ONVERWACHT EN VERBAZEND'

    BRUSSEL (KerkNet/CWN/AP/RadVat/LA.Times) - Om 12 uur werd in Rome de eerste encycliek 'Deus Caritas est' van paus Benedictus door kardinaal Renato Raffaele Martino, aartsbisschop William Joseph Levada en de Duitse aartsbisschop en Cor Unum-voorzitter Paul Josef Cordes voorgesteld. Volgens de meeste waarnemers plaatst de paus zich hier mee in de lijn van zijn voorganger paus Joannes Paulus II, al legt hij ook enkele duidelijke eigen accenten.
    Radio Vaticaan zei vanmiddag in een eerste reactie dat deze encycliek duidelijk niet de beleidsverklaring is geworden voor dit pontificaat zoals velen verwacht hadden. "In de plaats daarvan biedt de paus ons een verrassende, bijna intieme meditatie over de liefde in al haar vormen". Volgens Radio Vaticaan draagt vooral het eerste deel van deze encycliek de stempel van de nieuwe paus."Hier worden Nietzsche en Descartes, Vergilius en Plato geciteerd". In het tweede deel wordt voornamelijk geciteerd uit oudere teksten. Radio Vaticaan wijst ook op een detail: Moeder Theresa wordt in de twee delen van de encycliek meermaals genoemd. Volgens Radio Vaticaan kan men de encycliek kort als volgt samenvatten: "De liefde is mogelijk en als beeld van God zijn we ertoe in staat". "Deze encycliek draagt als ondertitel aan alle christenen. Hij eindigt net als bij paus Joannes Paulus II met een gebed tot Maria".

    Continuïteit

    Veel Vaticanwatchers en kerkelijke verantwoordelijken benadrukken dat het thema van deze encycliek, 'God is Liefde', duidelijk in het verlengde ligt van het denken en het pleidooi van bij het begin van het pontificaat van deze paus. De encycliek maakt ook duidelijk dat de paus veel meer is dan de scherprechter die hij moest zijn, toen hij nog prefect was van de Congregatie van de Geloofsleer. "Deze paus is een theoloog en nu ook een universele herder", zei kardinaal Francis George, de aartsbisschop van Chicago, gisteren. "De encycliek handelt over een bijzonder pastoraal thema. Het toont een kant van hem die er altijd al geweest is, maar die hij in zijn vroegere werk misschien niet zo sterk kon uitdrukken". Volgens kardinaal Francis George ligt de grote verdienste van deze encycliek vooral in het feit dat hij de band legt tussen dingen die gescheiden lijken: "De paus legt ons uit dat de verschillende vormen van liefde - eros en agape, menselijk en goddelijk - niet onverzoe nbaar zijn, maar verenigd zijn in Gods liefde".

    Onverwacht

    Cor Unum-voorzitter Josef Cordes noemt het thema van deze encycliek "onverwacht en zelfs verbazend". Volgens hem zou men van de voormalige prefect van de Congregatie van de Geloofsleer verwachten dat hij een controversieel dogmatisch thema zou aansnijden: "Maar in de plaats daarvan koos paus Benedictus een thema dat, vanuit zijn visie, de belangrijkste pastorale noden van zijn volk aanbelangt". Aartsbisschop Paul Josef Cordes zei ook dat paus Joannes Paulus II al met het schrijven van een encycliek over de caritatieve inzet van de katholieke Kerk begonnen was: "Paus Benedictus XVI herneemt dat thema, maar vanuit een eigen invalshoek". Volgens kardinaal Kasper, de voorzitter van de Pauselijke Raad voor de Christelijke Eenheid, is deze encycliek ook 'oecumenisch'. Hij onderstreept dat de publicatie van de encycliek samenvalt met het einde van de Gebedsweek voor de Christelijke Eenheid."Dat is geen toeval. Ik denk dat de paus dit zo gewild heeft".

    Verkenning

    Ook in de Los Angeles Times wordt vooral benadrukt dat dit de eerste encycliek is van de paus: "Hij biedt een verkenning van de goddelijke liefde". De krant wijst erop dat de encycliek ook bij kerkelijke verantwoordelijken verbazing gewekt heeft "omdat hij alles behalve controversieel is". Andere media wijzen erop dat de paus in deze encycliek spreekt over de zorg voor weduwen, zieken en wezen, die evenzeer tot de zending van de Kerk behoren als de viering van de sacramenten of de verkondiging van het Evangelie. Toch benadrukt de paus dat het de taak van de politici, en niet van de Kerk, is om de samenleving vorm te geven. Kerkelijke medewerkers mogen hun werk ook nooit misbruiken om te bekeren of een bepaalde ideologie door te drukken.

    Klik hier met de rechtermuisknop om afbeeldingen te downloaden. Om uw privacy te beschermen, is het automatisch downloaden van deze afbeelding van internet verhinderd.
top

    25-01-2006 om 19:31 geschreven door Temmermannen

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    » Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kardinaal Danneels over de nieuwe encycliek: mooi en sereen!
    KARDINAAL DANNEELS OVER ENCYCLIEK: MOOI EN SEREEN EXPOSE

    MECHELEN (KerkNet) - Kardinaal Godfried Danneels vindt 'Deus caritas est', de eerste encycliek van paus Benedictus XVI, een mooi en sereen exposé. Het is geen programmaverklaring noch een kerkpolitieke uiteenzetting, maar een rustige en evenwichtige uiteenzetting over de betekenis van de christelijke liefde.

    In het eerste deel staat de paus stil bij de liefde waar onze tijd de mond vol van heeft, maar waarvan de betekenis tegelijk gedevalueerd wordt. Hij beschrijft de liefde tot God en de liefde tot de mensen.

    In het tweede deel beschrijft de paus de uitdrukking van die christelijke liefde in de caritas. De Kerk is, aldus de paus, wezenlijk caritatief en hij geeft een overzicht van wat de Kerk op dit gebied gedaan heeft.

    Klik hier met de rechtermuisknop om afbeeldingen te downloaden. Om uw privacy te beschermen, is het automatisch downloaden van deze afbeelding van internet verhinderd.
top

    25-01-2006 om 19:25 geschreven door Temmermannen

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    » Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Geloven is belachelijk, zeggen ze. Open brief aan kerkverlaters

    "Geloven is belachelijk, zeggen ze. Open brief aan kerkverlaters!"

    OPEN BRIEF AAN KERKVERLATERS
    LEUVEN (KerkNet/DF) - Morgen donderdag 26 januari 2006 verschijnt bij Davidsfonds/Leuven het boek 'Geloven is achterlijk, zeggen ze. Open brief aan kerkverlaters' van Mark Van de Voorde. De auteur is vooral bekend omdat hij jarenlang hoofdredacteur was van Kerk + Leven. Daarna werd hij adviseur van Vlaams minister-president Yves Leterme.
    Geloof? Het is een traditie. Een erfstuk dat enkel bij grote familiegebeurtenissen - een geboorte, een huwelijk, een uitvaart - wordt bovengehaald. Niemand weet waarvoor het dient, maar het wordt wel bewaard.
    Geloof? Daar praat je niet over. Je doet alsof je er niets mee te maken hebt. Het is privé, want een beetje onwelvoeglijk. Net alsof religie in de westerse samenleving seks heeft vervangen als gesprekstaboe. Maar mensen zitten er wel mee, met hun levensvragen.
    Geloof? Het staat meer en meer in de belangstelling. 'God is overal' kopt een krant. In praatprogramma's bekent een BV al eens dat hij in 'I ets' gelooft. Iets: de naam moet nog ingevuld worden, maar het verlangen is er. Wordt God binnenkort een Bekende Verschijning, een BV?
    Geloven is achterlijk, zeggen ze is een brutaal boekje van een auteur die veel risico loopt, want wie verdedigt vandaag het geloof? Kerkverlaters, twijfelaars, ontmoedigden en zinzoekers zullen er weerwerk en uitdagende stof tot nadenken in vinden. Auteur Mark Van de Voorde schreef ook mee aan 'Vergrijzing & verkleuring. Uitdagingen bij het samenleven' van Yves Leterme.
    Mark Van de Voorde, 'Geloven is achterlijk', Davidsfonds, Leuven, 2006, 14,95 euro, ISBN 90 5826 389 4.
    Gelove

    25-01-2006 om 19:19 geschreven door Temmermannen

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 1/5 - (1 Stemmen)
    » Reageer (0)
    24-01-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.
    BAANBREKEND DOCUMENT OVER GLOBALISERING

    BRUSSEL (KerkNet/WCC/ChristianToday) - Een werkgroep van de Wereldraad van Kerken heeft een nieuw document opgesteld dat alle standpunten en visies van de raad over de globalisering samenvat vanaf 1998. Het synthetische, zes pagina's tellende document kreeg de titel 'Agape - Een oproep tot liefde en actie'. Dit document moet een baanbrekende rol spelen bij de komende negende algemene vergadering van de Wereldraad van Kerken, die in februari in het Braziliaanse Porte Allegre plaatsheeft.

    Agape
    'AGAPE' werd gevormd uit de beginletters van 'Alternative Globalisation adressing peoples and earth'. Het document roept Kerken wereldwijd op zich samen in te zetten voor het ombuigen van de economische onrechtvaardigheid. Volgens de initiatiefnemers zijn de voorstellen in wezen niet anders dan de verdere uitwerking van het denkproces dat al tijdens de vorige assemblee van  1998 in Harare op gang kwam. "Daarna vonden er ruime consultaties plaats in de Kerken, sociale bewegingen en oecumenische overlegorganen, met name in de Wereldbond van Gereformeerde Kerken, de Lutherse Wereldfederatie en de Conferentie van Europese kerken (CEK)."

    Achtergronddocument
    Alle bevindingen werden verzameld in een zestig pagina's tellend achtergronddocument dat dezelfde titel krijgt. Dat moet vooral fungeren als studiegids voor seminaries of discussiegroepen. Het document besteedt bijzondere aandacht aan de tragedies die veroorzaakt werden door de economische globalisering en veranderingen. Volgens dat rapport bezit de rijkste 20% van de wereldbevolking ruim 83% van de rijkdom van de aarde, de volgende 20% bezit 11% en de resterende 60% nauwelijks 6%. Het rapport spreekt in dat verband over de 'champagneglas economie'. Het rapport levert ook felle kritiek op de onaanvaardbare niveaus van armoede, die het gevolg zijn van dat economisch model.
    Rogate Mshana, verantwoordelijke van het WCC programma tegen economische onrechtvaardigheid: "Agape, een oproep tot liefde en actie, moet Kerken wereldwijd aansporen zich te buigen over de complexe vragen die betrekking hebben op economische rechtvaardigheid, di e de belangrijkste uitdaging van onze tijd is."

    Klik hier met de rechtermuisknop om afbeeldingen te downloaden. Om uw privacy te beschermen, is het automatisch downloaden van deze afbeelding van internet verhinderd.
top

    24-01-2006 om 20:33 geschreven door Temmermannen

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
    » Reageer (0)
    23-01-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.
    Bij het doopsel van Ella, zij "die zweert bij God"! en haar pleegouders Vèronique en Luci

    Effetagebed

     

    …, ik zegen je ogen,

    dat je er veel mensen graag mee zou mogen zien,

    vooral ooit de allerliefste van je leven, levenslang.

     

    Ik zegen je oren,

    dat je er op tijd lieve woorden mee moogt horen,

    woorden van bemoediging wanneer je het kwaad hebt,

    woorden van troost wanneer je verdriet hebt,

    woorden van bewondering wanneer je het goed gedaan hebt,

    en dat je er ook mee zou mogen horen het hulpgeroep van de mensen rondom jou,

    vooral het geluidloze.

     

    Ik zegen je mond,

    dat je er lief mee zou mogen zijn, lief en teder,

    dat je er woorden van kracht en troost en bewondering mee zou mogen spreken en

    dat je er veel mee zou mogen lachen.

     

    Ik zegen je handen,

    dat je ze zou mogen sluiten om degenen van wie je houdt,

    dat er meer mee zou mogen genezen dan kwetsen, meer mee zou mogen strelen dan striemen en

    dat je ze ook op tijd zou mogen opendoen om het beste weg te geven van jezelf.

     

    Ik zegen je voeten,

    dat je ermee zou mogen gaan naar de plaatsen waar je graag naartoe gaat en waar de mensen je graag zien komen,

    maar dat er ook mee zou mogen gaan naar de plaatsen waar je niet graag naartoe gaat,

    maar waar de mensen je nodig hebben.

     

    Ik zegen heel je lichaam, dat het een teken mag zijn van liefde en tederheid voor heel veel mensen, maar vooral voor de allerliefste van je leven, levenslang.

     

     

    23-01-2006 om 16:58 geschreven door Temmermannen

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (1 Stemmen)
    » Reageer (0)
    22-01-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.

    Doopviering ELLA 

     

     

     

     

     

    Nieuwenhove,  22 januari 2006

     

     

    Een mens is niet zomaar een dingetje, iets bloots.

    Diep in dat dingetje verbergt zich iets groots.

    Er woont een wonder in, iets ongelooflijk machtigs.

    Een kind is meer dan alleen maar iets engelachtigs.

    Ik weet niet wat het is, maar ik maak me sterk:

    zo’n mensenkind is niet alleen maar mensenwerk.

     

     

    “Verwelkoming”

     

    Peter:

    Van harte welkom, familie en vrienden,
    in deze kerk waarin wij samenkomen
    telkens wij willen gedenken en vieren
    dat het leven meer is dan het tellen van dagen,
    dat het leven ons geschonken is.
    Vooral bij de geboorte van een kind
    durven wij weer eens stilstaan bij dit geheim.
    Want laten we niet beweren 
    dat de mens alles in handen heeft.
    We zijn dan ook vervuld 
    met gevoelens van dankbaarheid.
    Omdat geen mens alleen moet staan,
    nemen we dit kind op in onze gemeenschap.

    Diaken:
    Dit feestelijk samenzijn kent geen champagne,
    geen dansmuziek, geen rijk gedekte tafel,
    maar wel een rijke symboliek.
    In dit samenzijn willen we dit kind
    door de taal van het symbool,
    het gebaar en het gebed, 
    laten delen in het wondere geheim van het volle leven,
    van het méér dan we vermoeden
    en dat we God durven noemen.
    Daarom zijn we hier ook samen
    in de naam van de Vader, de Zoon en de Heilige Geest.

     

    Peter:

    Alledaags en toch zo bijzonder …
    Elke dag worden er duizenden kinderen geboren, misschien daarom een alledaags gebeuren…

    En toch…Kijk naar dit kindje, dat is toch echt wel bijzonder.
    Gewoon en toch zo’n wonder, wonderklein en toch zo groots.

    Ella, je was amper 43 cm groot toen je op de wereld kwam, en toch…
    Als we naar jou kijken, weten we… jij bent iets groots.
    "Als een kindje geboren wordt, beweegt de wereld", zegt een oud chinees spreekwoord.
    En dat is ook zo!

     

     

    “Naamgeving”

     

     

    Meter:

    Je kleine knuistjes bewegen op en neer, net of je op een deurtje klopt.

    Net of je wil zeggen: “HALLO WERELD, hier ben ik dan, mag ik binnen?”

    Plots doe je je oogjes open en je kijkt met je verwonderde blik rond;

    Je vind mijn gezicht en je lacht.

    Net of… je weet hoe welkom je bent in deze nieuwe wereld.

    Ella klein, altijd met je gulle lach, je straalt met al je liefde, recht in ons hart.

    Diaken:

    Een naam is gekozen en weerklinkt:

    ELLA

    Een kind, voorgoed verankerd in de geschiedenis, dit is echter geen droom voor jullie alleen, maar ook voor ons.

    ELLA, moge je met deze naam een plaats tussen de mensen krijgen. Moge je naam steeds met liefde en genegenheid worden uitgesproken.

    Ook God zal jou voortaan met deze naam aanspreken.

    Hij schrijft je naam in de palm van Zijn hand.

     

    “Kruisje”

     

    Diaken:

    ELLA, ’s avonds voor het slapengaan, krijg je een kruisje en een zoen.

    Een Kruisje is een teken van geloof in jou en in God, een zoen een tedere wens voor een rustige nacht.

    Een kruisje heeft de vorm van een plusteken: iets positiefs, iets goeds.

    Hiermee willen we je bevestigen, je een grote eigenwaarde meegeven.

    Er zit zoveel in jou, misschien wel meer dan je zelf denkt.

    Ik geef jou nu een kruisje in naam van de hele kerkgemeenschap.

    Mama, meter en peter, geven nu ook een kruisje op het voorhoofd van uw kindje en petekindje en blijf dit doen, jullie leven lang.

     

     

     

    “Voorbeden”

     

     

    Peter:

    Laten we bidden 
    voor de kinderen in onze parochie,
    klein en weerloos: om een gelukkige jeugd
    en dat er niets erg gebeuren zal.

    Laten we bidden 
    voor ouders en allen die kinderen opvoeden:
    dat zij hen mogen voorgaan op de weg van Christus.

    Laten we bidden

    voor de kinderen die bedreigd worden
    door oorlog, honger, racisme en uitbuiting:
    dat zij vrede mogen kennen.
    Laten we bidden

    voor de kinderen, 
    die niet in de wieg gelegd zijn,
    die geen thuis hebben 
    en die snakken naar een vader en moeder: 
    geef hen warmte om zich heen.

    Laten wij bidden

    voor de mensen 
    die graag kinderen zouden hebben
    en lijden onder het gemis; 
    voor pleegouders; 
    voor hen, die een kind verloren;
    voor ouders van een gehandicapt kind:
    dat zij blijven geloven in het leven.

    Laten we bidden

    voor alle kinderen van de toekomst:
    dat zij niet geboren zullen worden 
    op een wereld die niet leefbaar is,
    maar terechtkomen op aarde 
    als het door God beloofde land.

     

     

    “Belofte door mama,

    doopmeter en dooppeter”

     

     

     

    Wij beloven ELLA in vriendschap en in liefde bij te staan.

    Wij beloven dat zij mag rekenen

    op onze bijzondere zorg en belangstelling.

    Wij willen van harte meewerken aan haar geluk, alle dagen van ons leven.

    ELLA,

    Wij willen jou het beste van onszelf geven,

    Wij willen voor jou alle goeds

    in de Geest  van Jezus.

    Wij willen je trouw blijven,

    wat de toekomst ook brengen zal.

     

     

    Diaken:

    Maria,

    laat ons in dank bidden,

    bewaar en koester in uw moederhart

    alles wat wij u toevertrouwen :

    de vele kleine zorgen die beginnen wegen,

    de bedrukte vragen die blijven hangen,

    de weemoed van wat we niet begrijpen,

    de pijn bij vertrapte goedheid,

    het zoeken naar genegenheid en begrip.

     

    Maria,

    bescherm in uw goedheid

    uw jeugd en jongeren in onze kleine wereld,

    bemoedig alle moeders die met veel zorgen zitten,

    bewaar allen die u nu al jaren vergeten zijn

    en ook ons die nu bij u bidden.

    Blijf voor ons allen de moeder van Jezus.

    Maria,

    wij danken u dat wij vandaag zo met u konden bidden. 

     

              (bloemen worden geplaatst bij Mariabeeld)

     

     

    Lied "Neem eens een kind bij de hand"

    Neem eens een kind bij de hand,
    het neemt je mee naar het land
    van duizend dromen, een sprookje gelijk,
    een kind is de koning te rijk.

    Neem eens een kind bij de hand,
    je hart haalt het op je verstand,
    je maakt een gebaar dat de wereld omspant.
    Neem eens een kind bij de hand.
    Neem eens een kind op je schoot,
    al is zijn verdriet nog zo groot,
    een enkel lief woord kan soms wonderen doen, als dank krijg je steevast een zoen.

    Neem eens een kind op je schoot
    en voel je eens een keer niet te groot
    om paardje te spelen, of krijger, of piloot.
    Neem eens een kind op je schoot.
    Neem eens een kind aan je hart,
    zijn wereld is echt heel apart,
    je hoeft niet veel woorden, doe liefst heel gewoon, een kind deelt met jou van zijn woord.
    Neem eens een kind aan je hart,
    al maakt het je eerst wat verward.
    Jarenlang leef je alleen of met twee,
    plots leeft een kind met de mee. (2x)

     

    22-01-2006 om 20:39 geschreven door Temmermannen

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (3 Stemmen)
    » Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Wij mochten vandaag Ella dopen

    Doopviering ELLA 

     

       22 januari 2006

     

     

    Een mens is niet zomaar een dingetje, iets bloots.

    Diep in dat dingetje verbergt zich iets groots.

    Er woont een wonder in, iets ongelooflijk machtigs.

    Een kind is meer dan alleen maar iets engelachtigs.

    Ik weet niet wat het is, maar ik maak me sterk:

    zo’n mensenkind is niet alleen maar mensenwerk.

     

     

    “Verwelkoming”

     

    Peter:

    Van harte welkom, familie en vrienden,
    in deze kerk waarin wij samenkomen
    telkens wij willen gedenken en vieren
    dat het leven meer is dan het tellen van dagen,
    dat het leven ons geschonken is.
    Vooral bij de geboorte van een kind
    durven wij weer eens stilstaan bij dit geheim.
    Want laten we niet beweren 
    dat de mens alles in handen heeft.
    We zijn dan ook vervuld 
    met gevoelens van dankbaarheid.
    Omdat geen mens alleen moet staan,
    nemen we dit kind op in onze gemeenschap.

    Diaken:
    Dit feestelijk samenzijn kent geen champagne,
    geen dansmuziek, geen rijk gedekte tafel,
    maar wel een rijke symboliek.
    In dit samenzijn willen we dit kind
    door de taal van het symbool,
    het gebaar en het gebed, 
    laten delen in het wondere geheim van het volle leven,
    van het méér dan we vermoeden
    en dat we God durven noemen.
    Daarom zijn we hier ook samen
    in de naam van de Vader, de Zoon en de Heilige Geest.

     

    Peter:

    Alledaags en toch zo bijzonder …
    Elke dag worden er duizenden kinderen geboren, misschien daarom een alledaags gebeuren…

    En toch…Kijk naar dit kindje, dat is toch echt wel bijzonder.
    Gewoon en toch zo’n wonder, wonderklein en toch zo groots.

    Ella, je was amper 43 cm groot toen je op de wereld kwam, en toch…
    Als we naar jou kijken, weten we… jij bent iets groots.
    "Als een kindje geboren wordt, beweegt de wereld", zegt een oud chinees spreekwoord.
    En dat is ook zo!

     

     

    “Naamgeving”

     

     

    Meter:

    Je kleine knuistjes bewegen op en neer, net of je op een deurtje klopt.

    Net of je wil zeggen: “HALLO WERELD, hier ben ik dan, mag ik binnen?”

    Plots doe je je oogjes open en je kijkt met je verwonderde blik rond;

    Je vind mijn gezicht en je lacht.

    Net of… je weet hoe welkom je bent in deze nieuwe wereld.

    Ella klein, altijd met je gulle lach, je straalt met al je liefde, recht in ons hart.

    Diaken:

    Een naam is gekozen en weerklinkt:

    ELLA

    Een kind, voorgoed verankerd in de geschiedenis, dit is echter geen droom voor jullie alleen, maar ook voor ons.

    ELLA, moge je met deze naam een plaats tussen de mensen krijgen. Moge je naam steeds met liefde en genegenheid worden uitgesproken.

    Ook God zal jou voortaan met deze naam aanspreken.

    Hij schrijft je naam in de palm van Zijn hand.

     

    “Kruisje”

     

    Diaken:

    ELLA, ’s avonds voor het slapengaan, krijg je een kruisje en een zoen.

    Een Kruisje is een teken van geloof in jou en in God, een zoen een tedere wens voor een rustige nacht.

    Een kruisje heeft de vorm van een plusteken: iets positiefs, iets goeds.

    Hiermee willen we je bevestigen, je een grote eigenwaarde meegeven.

    Er zit zoveel in jou, misschien wel meer dan je zelf denkt.

    Ik geef jou nu een kruisje in naam van de hele kerkgemeenschap.

    Mama, meter en peter, geven nu ook een kruisje op het voorhoofd van uw kindje en petekindje en blijf dit doen, jullie leven lang.

     

    “Voorbeden”

     

     

    Peter:

    Laten we bidden 
    voor de kinderen in onze parochie,
    klein en weerloos: om een gelukkige jeugd
    en dat er niets erg gebeuren zal.

    Laten we bidden 
    voor ouders en allen die kinderen opvoeden:
    dat zij hen mogen voorgaan op de weg van Christus.

    Laten we bidden

    voor de kinderen die bedreigd worden
    door oorlog, honger, racisme en uitbuiting:
    dat zij vrede mogen kennen.
    Laten we bidden

    voor de kinderen, 
    die niet in de wieg gelegd zijn,
    die geen thuis hebben 
    en die snakken naar een vader en moeder: 
    geef hen warmte om zich heen.

    Laten wij bidden

    voor de mensen 
    die graag kinderen zouden hebben
    en lijden onder het gemis; 
    voor pleegouders; 
    voor hen, die een kind verloren;
    voor ouders van een gehandicapt kind:
    dat zij blijven geloven in het leven.

    Laten we bidden

    voor alle kinderen van de toekomst:
    dat zij niet geboren zullen worden 
    op een wereld die niet leefbaar is,
    maar terechtkomen op aarde 
    als het door God beloofde land.

     

     “Belofte door mama,

    doopmeter en dooppeter”


    Wij beloven ELLA in vriendschap en in liefde bij te staan.

    Wij beloven dat zij mag rekenen

    op onze bijzondere zorg en belangstelling.

    Wij willen van harte meewerken aan haar geluk, alle dagen van ons leven.

    ELLA,

    Wij willen jou het beste van onszelf geven,

    Wij willen voor jou alle goeds

    in de Geest  van Jezus.

    Wij willen je trouw blijven,

    wat de toekomst ook brengen zal.

     
    Diaken:

    Maria,

    laat ons in dank bidden,

    bewaar en koester in uw moederhart

    alles wat wij u toevertrouwen :

    de vele kleine zorgen die beginnen wegen,

    de bedrukte vragen die blijven hangen,

    de weemoed van wat we niet begrijpen,

    de pijn bij vertrapte goedheid,

    het zoeken naar genegenheid en begrip.

     

    Maria,

    bescherm in uw goedheid

    uw jeugd en jongeren in onze kleine wereld,

    bemoedig alle moeders die met veel zorgen zitten,

    bewaar allen die u nu al jaren vergeten zijn

    en ook ons die nu bij u bidden.

    Blijf voor ons allen de moeder van Jezus.

    Maria,

    wij danken u dat wij vandaag zo met u konden bidden. 

     

              (bloemen worden geplaatst bij Mariabeeld)

     

     

    Lied "Neem eens een kind bij de hand"

    Neem eens een kind bij de hand,
    het neemt je mee naar het land
    van duizend dromen, een sprookje gelijk,
    een kind is de koning te rijk.

    Neem eens een kind bij de hand,
    je hart haalt het op je verstand,
    je maakt een gebaar dat de wereld omspant.
    Neem eens een kind bij de hand.
    Neem eens een kind op je schoot,
    al is zijn verdriet nog zo groot,
    een enkel lief woord kan soms wonderen doen, als dank krijg je steevast een zoen.

    Neem eens een kind op je schoot
    en voel je eens een keer niet te groot
    om paardje te spelen, of krijger, of piloot.
    Neem eens een kind op je schoot.
    Neem eens een kind aan je hart,
    zijn wereld is echt heel apart,
    je hoeft niet veel woorden, doe liefst heel gewoon, een kind deelt met jou van zijn woord.
    Neem eens een kind aan je hart,
    al maakt het je eerst wat verward.
    Jarenlang leef je alleen of met twee,
    plots leeft een kind met de mee. (2x)


    Met dank aan de mama, meter en peter.
    Onze doopcatechiste Viv.
    Onze 'engel doe al' Emilienne. 

    22-01-2006 om 18:47 geschreven door Temmermannen

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 2/5 - (2 Stemmen)
    » Reageer (0)
    21-01-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Bij de uitvaart van mevr. Alma De Cooman te Grimminge

    Bij de uitvaart van mevr. Alma De Cooman te Grimminge

    De zegen van een bejaarde
    Gezegend ben je, als je verstaat
    dat mijn handen beven
    en mijn voeten langzaam geworden zijn.
    Gezegend ben je, als je eraan denkt
    dat mijn oren niet goed meer horen
    en dat ik niet alles meer versta.
    Gezegend ben je, als je weet,
    dat mijn ogen niet goed meer zien,
    als je niet kwaad wordt
    omdat ik de mooiste tas liet vallen
    of omdat ik voor de zoveelste maal hetzelfde vertel.
    Gezegend ben je, als je me toelacht
    en me vraagt naar de dagen van mijn jeugd.
    Gezegend ben je, als je zacht met me omgaat
    mijn stille tranen begrijpt
    en me laat voelen, dat ik bemind wordt.
    Gezegend ben je, als je iets langer bij me blijft
    wanneer het overal donker wordt
    en als je even mijn hand vasthoudt
    wanneer ik alleen de nacht in moet.

    21-01-2006 om 08:10 geschreven door Temmermannen

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (4 Stemmen)
    » Reageer (0)
    20-01-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Diaken Marc Van Beek overleden
    DIAKEN MARC VAN BEEK OVERLEDEN
    GENT (KerkNet) - Diaken Marc Van Beek is in Sint-Niklaas overleden op 20 januari 2006. Marc Van Beek, echtgenoot van Agnès Gijsbrechts, werd geboren op 1 juni 1938 in Borgerhout en op 24 mei 1986 tot diaken gewijd in Gent. Hij was sindsdien als diaken verbonden aan de Sint-Andreas- en Sint-Ghislenusparochie van Belsele. Daarnaast was hij vanaf 1961 en dit tot aan zijn pensionering in 1998 als regent verbonden aan de Bisschoppelijke Normaalschool van Sint-Niklaas. Het echtpaar Van Beek heeft twee kinderen en vijf kleinkinderen.
    De uitvaartplechtigheid vindt plaats op zaterdag 28 januari a.s. om 10.30 uur in de Sint-Andreas- en Sint-Ghislenusparochie van Belsele.

    20-01-2006 om 17:28 geschreven door Temmermannen

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    » Reageer (0)
    19-01-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Met je tijd meegaan? en de geloofsgemeenschap?

    Met je tijd meegaan? en de geloofsgemeenschap?

    "Over smaak valt niet te twisten,
    over oordelen ook."

    "Wie met de tijdgeest trouwt,
    is gauw weduwnaar."

    Uit artikel van Harry Spee in Mensen Onderweg, jan-febr. 2006, n°1, p. 18 - 23

    19-01-2006 om 11:14 geschreven door Temmermannen

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    » Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Met je tijd meegaan? en de geloofsgemeenschap?

    Met je tijd meegaan? en de geloofsgemeenschap?

    "Over smaak valt niet te twisten,
    over oordelen ook."

    "Wie met de tijdgeest trouwt,
    is gauw weduwnaar."

    Uit artikel van Harry Spee in Mensen Onderweg, jan-febr. 2006, n°1, p. 18 - 23

    19-01-2006 om 11:14 geschreven door Temmermannen

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    » Reageer (0)

    Foto

    WELKOM OP DEZE BLOG OVER DIACONIE & GENEALOGIE! TEMMERMANNEN EN JAVO HETEN U VAN HARTE WELKOM! WIJ HOPEN DAT U ER IETS AAN HEEFT!!!
    Archief per week
  • 07/06-13/06 2010
  • 31/08-06/09 2009
  • 15/09-21/09 2008
  • 08/09-14/09 2008
  • 01/09-07/09 2008
  • 25/08-31/08 2008
  • 09/06-15/06 2008
  • 02/06-08/06 2008
  • 14/04-20/04 2008
  • 03/03-09/03 2008
  • 25/02-02/03 2008
  • 28/01-03/02 2008
  • 14/01-20/01 2008
  • 07/01-13/01 2008
  • 31/12-06/01 2008
  • 24/12-30/12 2007
  • 17/12-23/12 2007
  • 10/12-16/12 2007
  • 03/12-09/12 2007
  • 26/11-02/12 2007
  • 19/11-25/11 2007
  • 12/11-18/11 2007
  • 05/11-11/11 2007
  • 29/10-04/11 2007
  • 22/10-28/10 2007
  • 15/10-21/10 2007
  • 08/10-14/10 2007
  • 20/02-26/02 2006
  • 30/01-05/02 2006
  • 23/01-29/01 2006
  • 16/01-22/01 2006
  • 09/01-15/01 2006
  • 02/01-08/01 2006
  • 25/12-31/12 2006
  • 19/12-25/12 2005
  • 12/12-18/12 2005
  • 05/12-11/12 2005
  • 28/11-04/12 2005
  • 21/11-27/11 2005
  • 14/11-20/11 2005
  • 07/11-13/11 2005
  • 31/10-06/11 2005
  • 24/10-30/10 2005
  • 17/10-23/10 2005
  • 10/10-16/10 2005
  • 03/10-09/10 2005
  • 26/09-02/10 2005
  • 19/09-25/09 2005
  • 12/09-18/09 2005
  • 05/09-11/09 2005
  • 29/08-04/09 2005
  • 22/08-28/08 2005
  • 15/08-21/08 2005
  • 08/08-14/08 2005
  • 01/08-07/08 2005
  • 25/07-31/07 2005
  • 18/07-24/07 2005
  • 11/07-17/07 2005
  • 04/07-10/07 2005
  • 27/06-03/07 2005
  • 20/06-26/06 2005
  • 13/06-19/06 2005
  • 06/06-12/06 2005
  • 30/05-05/06 2005
  • 23/05-29/05 2005
  • 16/05-22/05 2005
  • 09/05-15/05 2005
  • 02/05-08/05 2005
  • 25/04-01/05 2005
  • 18/04-24/04 2005
  • 11/04-17/04 2005
  • 04/04-10/04 2005

    Foto

    Gastenboek
  • Oscar en Oma Rozenrood
  • Hallo
  • fijne avond
  • Groetjes
  • Groetjes uit Koekelare

    Twijfel vooral niet om een berichtje achter te laten in ons gastenboek. Opbouwende kritiek is ook steeds welkom!


    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Blog als favoriet !

    Startpagina !

    Nieuws VRT NWS
  • Elon Musk geeft elke dag 1 miljoen dollar weg aan kiezers uit strijdstaten die petitie ondertekenen
  • Team Ketnetwrappers breidt uit met nieuwkomers Emma en Lee
  • Na regen komt zonneschijn: komende week opnieuw genieten van een nazomergevoel
  • Prabowo Subianto ingehuldigd als nieuwe president van Indonesië
  • Pas afgestudeerde dokter Maarten gaat strijd aan met fake news op TikTok  
  • Martin Garrix voor de 5e keer uitgeroepen tot populairste dj ter wereld
  • "Minstens 73 doden" bij luchtaanval in noorden van Gazastrook, Israël trekt aantal slachtoffers in twijfel
  • Royals op zondag - Filip en Mathilde ontmoeten de eerste koningin der Belgen op expo: wie is de "vergeten" Louise-Marie?  
  • Rudi Vranckx over dood Hamasleider Sinwar: "Wil Israël de strijd nog steeds koste wat het kost doorzetten?"
  • "Vergeet ons niet": Palestijnse journalist en arts werken op de frontlinie van de oorlog in Gaza 


    Foto


    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!