Archiefhoekje (42)
DRAGERSPROBLEMEN
Een archief is in principe bestemd voor de eeuwigheid. In de praktijk valt dat meestal tegen: afgezien van branden, watersnood en opzettelijke beschadigingen is het papier onverbiddelijk aan het verzuren en het fotomariaal aan het verbleken.
In de laatste halve eeuw zijn allerlei nieuwe dragers opgedoken: magnetische banden, video's, microfilms, geluidscassettes, cd's, dvd's, floppy's, USB-sticks, harde schijven ... Al deze nieuwigheden hebben twee gemeenschappelijke eigenschappen: ze worden steeds korter gebruikt en ze werken met weinig duurzame apparatuur. Zelfs de vaste waarde, de microfilm, biedt geen garanties. Van het leestoestel in het SAE bijvoorbeeld zijn de lampen niet meer leverbaar, en het geringe aantal jaarlijks verkochte apparaten laat weinig goeds vermoeden voor de toekomst.
Telkens wanneer een stadsdienst materiaal overmaakt aan het SAE, is het afwachten welke problemen nu zullen opduiken. De videobanden zouden eigenlijk dadelijk op dvd omgezet moeten worden, maar met welke apparaten? Er komen nog hele dozen 3 inch-floppy's binnen, op geen enkele pc van de stad nog afspeelbaar. Fotonegatieven worden gelukkig niet onmiddellijk bedreigd als ze tenminste in goede omstandigheden bewaard worden, maar het omzetten van grotere formaten dan kleinbeeld vereist niet zo courante apparatuur. Diapositieven zijn een nachtmerrie. Meestal verkleuren ze op korte termijn, omzetting gaat doorgaans gepaard met aanzienlijk kwaliteitsverlies, en die in glasraampjes gaan eraan vastkleven.
De digitale revolutie leek veelbelovend, tot de verhalen over snel defect rakende schijfjes opdoken. De meeste daarvan waren te wijten aan verkeerd gebruik en slechte behandeling, maar de levensduur is hoe dan ook beperkt. De speciale archief-cd's pretenderen tweehonderd jaar levensduur . Dat wordt nog afwachten – intussen is ook de leverancier failliet gegaan ...
Een duurzame oplossing is er dus nog niet, maar het spreekt vanzelf dat het archief de tijd noch het geld heeft om in elke (pseudo)-)vernieuwing mee te gaan.
(Freddy Pille)
|