Ik ben Everaert Albert, en gebruik soms ook wel de schuilnaam Awbeir (Eeklo's voor Albert).
Ik ben een man en woon in Eeklo (Belgiƫ) en mijn beroep is ...bloggen.
Ik ben geboren op 11/02/1948 en ben nu dus 76 jaar jong.
Mijn hobby's zijn: mijn blog, foto's, computer, fietsen...
Verscholen achter de Eeklose villawijk ten noorden van de Molenstraat, naast de museumspoorlijn, ligt het Sint-Jansbos. Natuurpunt kon dit privébos in 2018 aankopen dankzij de steun van stad Eeklo. “Onze vrijwilligers hebben sindsdien hard gewerkt om het bos op een veilige manier toegankelijk te maken,” zegt Christine De Bie, voorzitter van Natuurpunt Eeklo-Kaprijke-Evergem. “We maakten een pad vrij, ruimden heel veel zwerfvuil en velden een deel van de exotische boomsoorten die gevaarlijk stonden of lagen.”
Een thuis voor vleermuizen
Voorbije zondag werd het bos officieel geopend. “Langs een route van een kilometer staan natuurlijke speelelementen opgesteld,” vertelt de trotse voorzitter. “Dankzij een project van Natuurpunt & Partners Meetjesland, met de steun van Leader, kunnen kinderen er naar hartenlust balanceren, hangen en klimmen. Op de infobordjes langs het fladderpad kom je meer te weten over het leven van vleermuizen. Het bos is immers ingericht als vleermuizenreservaat, dus een thema voor het pad was snel gevonden. Zo zijn de twee kazematten in het gebied, dat zijn bunkers uit de Eerste Wereldoorlog, ingericht als overwinteringsplaats voor vleermuizen.”
De bunkers zijn afgesloten voor het publiek. Want een vleermuis in winterslaap die wordt verstoord, heeft bijna geen overlevingskansen. “Elke winter tellen we hier eenmalig de vleermuizen, met minimale verstoring. We vonden tot nu toe vier soorten, zoals de franjestaart en de grootoor. Op zomeravonden kan je nog twee andere soorten vleermuizen zien rondfladderen in het bos. Dat betekent dat minstens zes vleermuissoorten in en rond dit bos leven. Ter vergelijking: in heel België komt een twintigtal soorten voor.”
Behalve de kazematten zijn ook de oude bomen in het bos belangrijk voor vleermuizen: “Deze vliegende zoogdieren gebruiken de monumentale beukendreef in het bos als een soort ‘snelweg’. Maar nog belangrijker zijn de holtes in die oude bomen, waar vleermuizen hun jongen in grootbrengen, in slapen of zelfs overwinteren. Die holtes zijn vaak gemaakt door spechten. De grote bonte specht is trouwens nog zo’n vaste bewoner van dit bos.”
Fladder mee
“Vleermuizen spreken tot de verbeelding. Met dit fladderpad nodigen we iedereen uit om het Sint-Jansbos te komen verkennen en iets bij te leren over vleermuizen. Want deze dieren hebben onze bescherming hard nodig. Het pad is dan wel vooral gericht op gezinnen met kinderen, maar iedereen zal ongetwijfeld iets bijleren over vleermuizen. De borden zijn trouwens opgemaakt in de guitige snuit-stijl, het nieuwe ‘buitenpretloket’ van Natuurpunt.” Er is ook een reden waarom Natuurpunt koos voor een bewegwijzerd wandelpad, vertelt Filip Van den Bossche, conservator van het gebied: “We vragen aan de bezoekers om enkel de bewegwijzerde route te volgen en honden aan de leiband te houden. Op die manier blijven de andere delen van het bos gevrijwaard van betreding. Het gaat hier over een klein bos, dus de planten en dieren hebben des te meer een veilige plek nodig waar ze ongestoord kunnen leven.”
Bos met toekomst
De komende jaren zal Natuurpunt het bos verder versterken door te zorgen voor meer inheemse bomen van verschillende leeftijden. “Dat wil niet zeggen dat alle exoten in het bos worden gekapt. De oude Amerikaanse eiken bijvoorbeeld zijn zeer waardevol voor vleermuizen. Anderzijds moeten we wel het door de overheid vastgelegde beheerplan van het Sint-Jansbos uitvoeren. Daarin staat onder meer dat we de exotische naaldhoutbestanden moeten omvormen naar inheemse boomsoorten. Sowieso zullen de ooit aangeplante lorken door kap of ziektes op middellange termijn verdwijnen. Die omvorming zal bosbewoners zoals vleermuizen alleen maar ten goede komen,” aldus de conservator. Verder plant de provincie Oost-Vlaanderen de aanleg van een fietspad langs de spoorlijn. Dat fietspad zal voor een stukje door het bos lopen en moet Eeklonaars op een veilige manier van en naar Balgerhoeke brengen.
Vrijwilligers gezocht
“We vinden het belangrijk om de buurt te betrekken bij de ontwikkeling van dit bos. Daarom zijn de buurtbewoners al van bij het begin op de hoogte van onze plannen en kregen ze de kans om mee na te denken over het belevingspad. We zullen ook de scholen in de buurt informeren over het fladderpad, want dit is een leerrijke uitstap vlakbij.” Meer informatie over het fladderpad vind je op www.NPMeetjesland.be/fladderpad. Het onderhoud van het Sint-Jansbos gebeurt grotendeels door vrijwilligers. Daarom doet Natuurpunt een oproep: “Helpende handen zijn welkom bij werkzaamheden zoals het vrijhouden van het wandelpad, het verwijderen van exoten en het opzetten van takkenwallen. Ook Mooimakers die het bos willen helpen proper houden zijn welkom bij Natuurpunt. Contacteer ons via www.natuurpunt.be/eeklo-kaprijke-evergemof eeklo-kaprijke-evergem@npmeetjesland.be.”
De Leopoldlaan wordt afgesloten voor alle doorgaand verkeer van maandagochtend 17 april om 6.00 uur tot en met woensdagochtend 19 april om 7.30 uur.
Door de werken aan de Leopoldlaan en de ovonde wordt er een omleiding voorzien.
Op maandag van 6.00 uur tot 16.00 uur wordt er zowel gewerkt aan de Leopoldlaan als aan de ovonde, waardoor de Brugsesteenweg via de ovonde niet bereikbaar is. Het verkeer komende van Eeklo richting Maldegem wordt dan omgeleid via de Koning Alberstraat, Raverschootstraat en Ringlaan. Het verkeer komende van Maldegem kan Eeklo bereikenvia de gewoonlijke omleidingvia Brugsesteenweg.
De werken op de ovonde zullen maar 1 dag in beslag nemen, waarbij, als alles volgens plan verloopt, de ovonde terug wordt opgesteld rond 16.00 uur. Vanaf dan is de Brugsesteenweg terug bereikbaar via de ovonde. Aangezien de Leopoldlaan wel nog blijft afgesloten volgt het verkeer richting Maldegem nog de omleiding via deKoning Albertstraat.
Fietsers richting Maldegem kunnen wel blijven rijden op het fietspad, afhankelijk van de werken aan de noord- of zuidzijde. Fietsers richting Eeklo worden nog steeds omgeleid via de Brugsesteenweg.
Deze morgen vroeg was men aan de aansluiting met de ovonde begonnen.
Nu zitten we toch wel in de laatste fase van de werken aan de Leopoldlaan.
Een beetje prutswerk maar hoe dat die man met die machine kan rijden is ongelooflijk.
Nog een dag geduld en de ovonde zal terug vrij zijn.
Deze namiddag was de ovonde al mooi aangesloten op de Leopoldlaan.
Een groot stuk is al gedaan.
Met twee machines tegelijk is men aan het asfalteren.
Het zou mij niet verwonderen dat men deze avond bij de aansluiting aan den Teut zal zijn.
Het goede weer is in aantocht en dus duiken ook de vele gezellige terrassen in Eeklo weer op.
Ook dit jaar zorgen we voor veilige voetgangerszones, fietsenmatten en extra kleur in onze bloembakken. Voor een fris drankje in de zon op een gezellig terras heb je geen ticket naar de zon nodig, gewoon de fiets opspringen en genieten van onze lokale horeca.
De vernieuwde aanpak in de Boelare zullen we dit jaar ook op andere plaatsen in Eeklo toepassen voor betere doorgang voor de voetgangers en meer comfort voor de terrasjesbezoekers
Kom dus genieten op de uitgebreide terrassen van 10 april tot en met 15 oktober bij alle Eeklose horecazaken!
Schepen Lampaert: “Wat is er leuker dan genieten op een zomers terrasje? Daarom geven we ook deze lente en zomer volop steun aan de horeca om hun terras uit te breiden en hun klanten te verwelkomen in een zonnige omgeving. Mensen op terrasjes en op straat brengt dynamiek en sfeer in onze stad. Velen onder ons staan alweer te springen om naar buiten te komen en parkeerplaatsen in te ruilen voor een drankje en hapje op een gezellig buitenterras.”
Gisteren waren de mensen van SCM bezig met de voorbereidende werken om de nieuwe rubbers te plaatsen aan de overweg bij de oversteek aan het station. Op de onderste foto zitten de rubbers er al in.
Burgemeester Luc Vandevelde, samen met de ondervoorzitter van de Seniorenraad Etienne Van De Walle, ging terug enkele jubilarissen bezoeken.
Roger Berth en Nelly Van der Bruggen vieren hun briljanten huwelijk. Zij hebben 1 zoon Filip, 2 kleinkinderen en 2 achterkleinkinderen. Roger werkte bij speculoosfabriek Blancke en Nelly werkte in de kruidenierswinkel van haar ouders in de Vlamingstraat en na het stopzetten was ze voltijds huismoeder. Ze wonen sinds 3 jaar in RVT St-Elisabeth en voorheen in de Zandstraat.
Geleyn Gomarus en Willemarck Godelieve vierden in RVT St-Elisabeth hun 65 jaar huwelijk. Ze woonden voorheen in de Raverschootstraat. Godelieve werkte bij Van Damme's en Gomarus was beeldhouwer en meubelmaker/houtsnijder.
Daniël Geirnaert (afkomstig van Eeklo) en Marie Berlé (afkomstig van Maldegem-Kleit) zijn 50 jaar getrouwd. Ze werkten beiden in de post en wonen sinds eind vorig jaar in de Alfons Coppietersstraat in Eeklo. Ze hebben 2 kinderen, Koen en Annelies en 4 kleinkinderen.
Scheir Jacques en De Smet Lydia uit de Zuidmoerstraat vieren hun gouden huwelijksverjaardag. Ze hebben 2 kinderen, 6 kleinkinderen en 1 achterkleinkind. Jacques werkte bij Blanckaert-Willems als arbeider en Lydia werkte haar hele actieve loopbaan in het psychiatrisch ziekenhuis als poetsvrouw.
Vanaf 17 januari tot omstreeks midden 2024 gaan de 37 gekostumeerde Lotjes op tour en kan je ze langs een uitgestippelde wandel- en fietsroute bezichtigen bij Eeklose handelaars. De aangeklede beeldjes krijgen in samenwerking met de Economische Raad en KVVV-Eeklo een tijdelijke nieuwe stek, aangezien het stadhuis momenteel gerenoveerd wordt en hun vaste toonplaats niet toegankelijk is voor publiek.
37 prachtige kostuumpjes
Lotjen is een vrouwennaam, verkorting van Charlotte. In Eeklo is deze naam uitgegroeid tot een koosnaam voor een lieftallige vrouw. Op vraag van KVVV-Eeklo (Koninklijke Vereniging voor Volkscultuur) maakte beeldhouwster Jeannine Van Landschoot een beeldje van een naakte vrouw met kool, verwijzend naar de herbakkerslegende. Net als Manneke Pis in Brussel, wordt Lotjen ter gelegenheid van een mijlpaal bij een vereniging of groep, af en toe in een speciaal kostuumpje gestoken.
Uitgestippelde wandel- en fietsroute
Het originele bronzen beeldje staat op het marktplein, de andere aangeklede replica's staan normaal gezien tentoongesteld in het stadhuis. Omdat het stadhuis tot omstreeks midden 2024 gerenoveerd wordt, kunnen de beeldjes in tussentijd bewonderd worden bij onze Eeklose handelaars. Na enkele maanden komen andere handelaars aan de beurt en wordt de fiets- en wandelroute aangepast.
Zin gekregen om alle Lotjes te ontdekken?! Je herkent de deelnemende handelaars aan de Lotjes-sticker en bij elke deelnemende handelaar vind je ook de uitgestippelde route. Alle locaties en de route zijn ook raadpleegbaar via www.eeklo.be/lotjestour.
Schepen Loete: “Blij dat we met deze Lotjestour de rijke erfenis van de Herbakkerslegende met de KVVV en de Economische Raad aan een breed publiek kunnen laten zien alsook de talrijke dynamische Eeklose verenigingen letterlijk en figuurlijk in de etalage kunnen zetten.”
De Lotjestour is een initiatief van de Economische Raad en KVVV-Eeklo, in samenwerking met stad Eeklo.
Na de adviezen van de politie, de brandweer en de Commissie Verkeer en Mobiliteit (CoVeMo) wordt de Oostveldstraat over de gehele lengte een voorrangsweg en wordt de voorrang aan rechts er dus afgeschaft.
De voorrangsmaatregel schept duidelijkheid en zorgt voor meer verkeersuniformiteit: alle invalswegen in Eeklo zijn voorrangswegen, de Oostveldstraat was daarop een uitzondering. In de nieuwe regeling worden alle op de Oostveldstraat aansluitende wegen dus ondergeschikt aan deze invalsweg. Dat is ook duidelijk voor de fietsers, die binnenkort op de volle lengte van de Oostveldstraat voorrang krijgen (dus ook op de kruispunten).
Bovendien bevordert dit de veiligheid: uit de ongevallenstatistieken blijkt dat de meeste verkeersincidenten zich voordeden aan de kruispunten waar de voorrang aan rechts van kracht was.
Snelheidsregeling
Ook de snelheidsregeling wijzigt. Gezien de Oostveldstraat een voorrangsweg wordt, zal je voortaan 50km per uur mogen rijden vanaf de spooroverweg tot vlak voorbij de ‘Lustige Boer’ en nadien 70km per uur richting Lembeke. In het gedeelte tussen de Oostveldstraat 1 en de Sportlaan verdwijnt de maximumsnelheid van 30km per uur. Bij een voorrangsweg geldt immers altijd een regime van minimaal 50km per uur.
Zoals voorzien is de voorrang van rechts komen te vervallen in de Oostveldstraat en bijliggende straten.
Zoals op de foto is het STOP teken duidelijk te zien op het einde van de B.L.Pussemierstraat.
En op deze foto is te zien dat men in de Oostveldstraat voorrang heeft op de Hospitaalstraat.
Nog een foto van onze Jörgen zijn bezoek aan Berlijn. Dit is de Audi Quatro die eind de jaren '84 en '85 werd ingezet bij het Wereldkampioenschap Rally. Het was een 4 wiel aangedreven auto die met Michèle Mouton aan het stuur het WK won.
Aan het Eeklose stadhuis gaan de werken verder. Het is niet altijd gemakkelijk om het volledig gebouw op de foto te krijgen. Zo heb ik eens de breedbeeldlens boven gehaald en nu staat de volledige 'roote' er op.
Ook op de Dullaert was het al een tijdje geleden dat ik eens de remmen dicht trok om de bouwwerken eens te bekijken. Men heeft daar niet zitten wachten achter mij en men is al bezig met de dakwerken.
Momenteel zijn 'de mannen van 't stad' het Parkplein mooi aan het maken. Als ze klaar zijn zal het plein niet meer te herkennen zijn. Eeklo zet het streven naar meer groen gestaag verder.
Dit is aan de achterkant van de werf, op de Zandvleuge, die eigenlijk op Blommekens begint. Over de volledige lengte wordt er gebouwd en het is nog steeds moeilijk