De Limburgse zangeres Sabien Tiels hoef ik niet meer voor te stellen. Op zaterdag 5 december 2020 kwam ze samen met componist/muziekproducent Niko Westelinck terecht in de Radio 2 Top 30. 'Als jij het niet meer weet' was die dag de enige nieuwkomer in onze wekelijkse hitlijst.
Ava Max van haar kant liet zich voor de videoclip van 'Who's Laughing Now' omringen door een hele schare schaars geklede danseressen. Haar nieuwe single kwam op zaterdag 12 december 2020 als eerste nieuwkomer binnen in de Radio 2 Top 30.
Dua Lipa was Angèle een beetje ontrouw want zij zong op zaterdag 12 december 2020 een duet met Miley Cyrus terwijl haar vorig duet 'Fever' nog op nummer 2 stond genoteerd in de Radio 2 Top 30. De twee ondeugende meisjes kwamen met 'Prisoner' meteen binnen op nummer 16 als hoogste nieuwkomer. Links alleen audio en rechts staat een videoclip met minder onschuldige beelden. U bent gewaarschuwd!
'Waanzin' van Mama's Jasje staat op de dubbelcd '30 jaar - De jaren van verstand'. Het lied is dus geen officiële single en toch kwam het op zaterdag 19 december 2020 als eerste nieuwkomer terecht in de Radio 2 Top 30.
De Antwerpse Lissa Lewis vermomde zich op zaterdag 19 december 2020 als 'Regenboogmeisje'. Dat was namelijk haar nieuwste single en daarmee was zij de tweede nieuwkomer in de Radio 2 Top 30.
Tiësto, artiestennaam van Tijs Michiel Verwest, is een Nederlandse diskjockey, muziekproducent en ondernemer die vaak optreedt op grote dance-evenementen. Hij was de derde nieuwkomer in de Radio 2 Top 30 van zaterdag 19 december 2020 met het nummer 'The Business'. Links alleen audio en rechts staat een videoclip met minder onschuldige beelden. U bent gewaarschuwd!
De hoogste nieuwkomer in de Radio 2 Top 30 van zaterdag 19 december 2020 kan ik met de beste wil van de wereld niet meer memoriseren voor een eventuele quiz later dit jaar. Mijn informatieopslag heeft namelijk een grens bereikt. 'Head Shoulders Knees & Toes' van Ofenbach & Quarterhead ft. Norma Jean Martine kwam toen meteen binnen op nummer 18.
Op zaterdag 19 december 2020 kregen de luisteraars van de Radio 2 Top 30 een nieuwe nummer één te horen. De Top-3 zag er toen zo uit:
1. Het duo Dua Lipa ft. Angèle klom van 2 naar 1 met 'Fever', een samenwerkingsverband dat al 7 weken genoteerd stond. 2. Jaap Reesema & Pommelien Thijs zakten met 'Nu wij niet meer praten' van 1 naar 2 na een verblijf in onze hitparade van 10 weken. 3. Regi & Camille, een ander gelegenheidsduo, bleef status quo staan met 'Vechter', een single die nog maar 5 weken genoteerd stond.
Een week later, op zaterdag 26 december 2020, bleven alle 30 nummers onveranderd op hun plaats staan want vanwege de 1000 Klassiekers werd de Radio 2 Top 30 niet uitgezonden!
Tot zover de 7 nieuwkomers uit de Radio 2 Top 30 van de hele maand december 2020. Bedankt voor jullie interesse, nog een fijne avond en tot later!
1 december: Een 51-jarige Duitser rijdt doelbewust in op een groep voetgangers in een winkelgebied in Trier. Hierbij vallen 5 doden, onder wie een baby. De dader is vermoedelijk psychisch ziek en was dronken tijdens zijn daad.
2 december: Het Verenigd Koninkrijk keurt, op aanbeveling van de MHRA, als eerste westerse land een COVID-19-vaccin goed, het BNT162b2-vaccin van Pfizer en BioNTech.
3 december: De regering van Bangladesh begint met het verplaatsen van Rohingya vluchtelingen naar het eiland Bhashan Char. Tegenstanders van deze herlocatie wijzen op de gevaren van overstromingen en cyclonen.
4 december: In een mijn in de Chinese stad Chongqing overlijden 23 mijnwerkers als gevolg van koolstofmonoxidevergiftiging.
8 december: In het ziekenhuis van Coventry in het Verenigd Koninkrijk wordt een 90-jarige vrouw als eerste ingeënt met het goedgekeurde BNT162b2-vaccin tegen COVID-19. Het VK is als eerste land ter wereld begonnen met massaal inenten tegen het coronavirus.
9 december: In de Verenigde Staten worden 3.011 nieuwe doden als gevolg van COVID-19 gemeld. Het is het hoogste aantal coronadoden in de VS binnen een etmaal sinds het begin van de pandemie. In Duitsland zijn de afgelopen 24 uur 590 patiënten overleden aan COVID-19. Het is het hoogste aantal coronadoden in Duitsland binnen een etmaal sinds het begin van de pandemie. 11 december: Het Robert Koch Instituut meldt een record hoog aantal van 29.875 nieuwe COVID-19-besmettingen binnen een dag in Duitsland. De Duitse minister van Binnenlandse Zaken Horst Seehofer pleit voor een nieuwe lockdown van enkele weken. 13 december: Bondskanselier Angela Merkel maakt bekend dat Duitsland vanwege het oplopende aantal COVID-19-besmettingen vanaf woensdag opnieuw in een lockdown gaat. Alleen essentiële winkels en scholen blijven open en er wordt aanbevolen om zoveel mogelijk thuis te werken.
14 december: Premier Mark Rutte kondigt aan dat Nederland vanwege het oplopende aantal COVID-19-besmettingen in een harde lockdown gaat. Alle publiekelijk toegankelijk gebouwen ("doorstroomlocaties") worden gesloten, inclusief de scholen. De maatregelen gelden zeker tot 19 januari 2021. In de Verenigde Staten wordt begonnen met het grootschalig inenten met het Tozinameran-vaccin tegen COVID-19. Een verpleegster in New York krijgt als eerste het vaccin. De Britse minister van Volksgezondheid Matt Hancock maakt bekend dat er een nieuwe mutatie van het SARS-CoV-2-virus is vastgesteld in Londen en Zuidoost-Engeland, die zich sneller verspreidt. De nieuwe variant wordt onderzocht door wetenschappers.
17 december: Ons kleinzoontje wordt één jaar! Helaas kunnen wij die heuglijke verjaardag door de pandemie niet vieren. Hopelijk kunnen wij hem zo vlug mogelijk knuffelen.
20 december: Nederland stelt een vliegverbod in voor het Verenigd Koninkrijk vanwege de vorige week ontdekte nieuwe variant van het SARS-CoV-2-virus die zich in delen van het VK snel verspreidt. Inmiddels zijn er ook in Nederland besmettingen met deze nieuwe variant vastgesteld. 21 december: Het Europees Geneesmiddelenbureau keurt het COVID-19-vaccin BNT162b2 (het Pfizer-BioNTech-vaccin) goed voor gebruik op de Europese markt. De gemeente Puurs, waar het vaccin wordt aangemaakt, staat meteen wereldwijd in het middelpunt van de belangstelling.
24 december: Het Verenigd Koninkrijk en de Europese Unie bereiken na lang onderhandelen een vrijhandelsakkoord, waarmee het scenario van een "no-deal-brexit" is afgewend. De transitieperiode loopt af op 1 januari 2021, voor die datum moest er een akkoord zijn bereikt.
25 december: In Ukkel wordt door het KMI een jaargemiddelde temperatuur van 12,1 °C gemeten. Het jaar 2020 is hiermee het warmste jaar in België sinds het begin van de waarnemingen in 1833. Kerstmis wordt ten huize Colemans heel sober gevierd vanwege de pandemie.
26 december: In delen van het Verenigd Koninkrijk (waaronder Schotland en Noord-Ierland) worden strengere coronamaatregelen van kracht. In Oostenrijk wordt een derde harde lockdown ingesteld. In Duitsland vindt de eerste inenting met een COVID-19-vaccin plaats bij een 101-jarige vrouw uit Halberstadt. Ook Hongarije begint met vaccineren. Er was nochtans afgesproken dat alle Europese lidstaten tegelijk zouden starten. Leve het verenigd Europa! 29 december: In het Verenigd Koninkrijk wordt voor de tweede dag op rij een recordaantal nieuwe COVID-19-besmettingen gemeld. Vandaag werden er 53.135 nieuwe gevallen geregistreerd, versus 41.385 gisteren.
30 december: Bij een aardverschuiving in de Noorse plaats Ask (gemeente Gjerdrum) vallen tien gewonden en raken 26 mensen vermist.
31 december: Ook Oudejaarsavond wordt ten huize Colemans heel sober gevierd vanwege de pandemie.
Nieuwe rubriek: mijn jeugdherinneringen uit de jaren 1950. Vandaag bespreek ik de dertiende en laatste schijf en komt het jaar 1959 aan bod. De overgrote meerderheid van rock-'n-roll- en popmuziek kwam nog altijd uit Noord-Amerika, enkele uitzonderingen uit Engeland niet te na gesproken, zoals een jazzband, een rocker die later door Ringo zou gecoverd worden en een piepjonge Cliff Richard met zijn begeleidingsband The Drifters die een jaar later hun naam moesten wijzigen in The Shadows. Ook nu was het aanbod dat jaar overweldigend zodat ik 1959 in drie delen heb moeten splitsen. Hierna volgt het derde deel.
Nieuwe rubriek: mijn jeugdherinneringen uit de jaren 1950. Vandaag bespreek ik de twaalfde schijf en komt het jaar 1959 aan bod. De overgrote meerderheid van rock-'n-roll- en popmuziek kwam nog altijd uit Amerika. In Europa hoorde je een heel ander geluid, getuige daarvan het winnend Eurovisiesongfestivallied dat uit Nederland kwam. Ook nu was het aanbod dat jaar overweldigend zodat ik 1959 in drie delen heb moeten splitsen. Hierna volgt het tweede deel.
Nieuwe rubriek: mijn jeugdherinneringen uit de jaren 1950. Vandaag bespreek ik de elfde schijf en komt het jaar 1959 aan bod. Amerikaanse muziek kreeg stevige concurrentie vanuit het Verenigd Koninkrijk al liet het Europese vasteland zich niet onbetuigd. Er kwam zelfs een wereldhit uit België, zij het van Italiaanse komaf. Ook hier was het aanbod overweldigend zodat ik 1959 in drie delen heb moeten onderverdelen. Hierna volgt het eerste deel.
Na vele jaren werden de bollen van het Atomium eindelijk vernieuwd en het hele monument kreeg een opknapbeurt!
Nieuwe rubriek: mijn jeugdherinneringen uit de jaren 1950. Vandaag bespreek ik de tiende schijf en komt het magisch jaar 1958 aan bod met vooral deuntjes die mij herinneren aan Expo '58. De Wereldtentoonstelling vond plaats van 17 april tot 19 oktober en werd bezocht door 41,1 miljoen geïnteresseerden. 44 landen waren er vertegenwoordigd. Ik zal nooit beweren dat het vroeger beter was. Het was anders en vooral: ik had een onbezorgde jeugd! Het aanbod populaire muziek (grotendeels Angelsaksische) was zo overweldigend dat ik 1958 in drie delen heb moeten splitsen. Hier volgt het derde deel.
De nieuwste treinen werden op Expo 58 tentoongesteld. - Onder de brug bevond zich een kaart van België.
Het paviljoen van Brazilië - De opwekking van elektriciteit
Building Philips - Het paviljoen van Thailand
Het paviljoen van de USSR - Het paviljoen van de VS
Nieuwe rubriek: mijn jeugdherinneringen uit de jaren 1950. Vandaag bespreek ik de negende schijf en komt het magisch jaar 1958 aan bod met vooral deuntjes die mij herinneren aan Expo '58. Tussen april en oktober 1958 bezocht ik de wereldtentoonstelling een viertal keer, telkens met mijn ouders en grote zus vergezeld van andere familieleden die voor de gelegenheid het verre Brussel kwamen bezoeken. Het aanbod populaire muziek (grotendeels Angelsaksische) was zo overweldigend dat ik 1958 in drie delen heb moeten splitsen. Hier volgt het tweede deel.
Nieuwe rubriek: mijn jeugdherinneringen uit de jaren 1950. Vandaag bespreek ik de achtste schijf en komt het magisch jaar 1958 aan bod met vooral de Wereldtentoonstelling die Brussel toen in de schijnwerpers zette! Het aanbod populaire muziek (grotendeels Angelsaksische) was zo overweldigend dat ik 1958 in drie delen heb moeten splitsen. Hier volgt het eerste deel.
De Wereldtentoonstelling in Brussel, beter bekend als Expo '58.
Gina Lollobrigida, Koning Boudewijn en Frank Sinatra op Expo '58.
Het legendarisch geworden Atomium, speciaal opgericht voor Expo '58.
De bekende Martini-toren op het Rogiercentrum in Brussel.
Hier bracht ik de 20 eerste jaren van mijn leven door!
Nieuwe rubriek: mijn jeugdherinneringen uit de jaren 1950. De populaire muziek bleef toen maanden en soms jaren in de ether hangen. Vandaar deze zevende schijf (uit het jaar 1957). Ik bracht mijn jeugd door in Watermaal-Bosvoorde. Het aanbod populaire muziek (grotendeels Angelsaksische) was zo overweldigend dat ik 1957 in drie delen heb moeten splitsen. Hier is het derde en laatste deel. Morgen komt het magisch jaar 1958 aan bod met vooral de Wereldtentoonstelling in Brussel in de schijnwerpers!
Het treinstation van Bosvoorde.
Dit standbeeldje stond oorspronkelijk in een klein parkje nabij een vijver. Nadien werd het verplaatst en op een helling geplaatst nabij de Sint-Clemenskerk in Watermaal.
De visvijvers in Watermaal nabij de grens met Oudergem.
Nieuwe rubriek: mijn jeugdherinneringen uit de jaren 1950. De populaire muziek bleef toen maanden en soms jaren in de ether hangen. Vandaar deze zesde schijf (uit het jaar 1957). Ik bracht mijn jeugd door in Watermaal-Bosvoorde. In 1957 werd ik 6 jaar en mijn vader nam mij 's zondags mee op verkenning doorheen Brussel met tram of bus zodat ik de naburige gemeenten ook leerde kennen zoals Elsene, Etterbeek, Oudergem, Woluwe, Ukkel, Vorst, en Brussel-Stad. In de zomer gingen wij niet naar zee maar naar het Terkamerenbos of naar Hofstade met de buurtspoorwegen. Op de radio weerklonk meer en meer Angelsaksische muziek maar ook nog Vlaamse liedjes die ik naar hartenlust meeneuriede. Het aanbod was zo overweldigend dat ik 1957 in drie delen heb moeten splitsen. Hier is het tweede deel.
'Only You' uit 1957 was in 1975 de openingsdans op ons huwelijk!
Verzekeringsmaatschappij Royale belge (later AXA) in Bosvoorde.
Sint-Jozefsschool in Bosvoorde met in de achtergrond de Sint-Hubertuskerk.