Ondertussen zijn we aanbeland bij nummer 37 in de reeks. Het is een verzamelplaat van diverse artiesten met verschillende genres.
Zoals rock, Latin, funk, soul, pop, folk, wereldmuziek & country.
UNICEF bracht de langspeelplaat 'Top Star Festival' uit en de opbrengst ervan ging naar de vluchtelingen, zowat overal ter wereld.
Tracklist: Nana Mouskouri – 'Oh, Had I A Golden Thread'; Engelbert Humperdinck – 'Quando… Quando… Quando…'; Mireille Mathieu – 'Where Do I Begin (Love Story)'; Neil Diamond – 'Until It's Time For You To Go'; Val Doonican – 'Innocent'; Ekseption – 'Vivace'; The Osmonds – 'One Bad Apple'; Donovan – 'Celia Of The Seals'; Andy Williams – 'Home Lovin' Man'; José Feliciano – 'Rain'; Aretha Franklin – 'My Way (Comme d'habitude)'; Mandrill – 'Mandrill'; Anita Kerr – 'My Lover, My Friend'; James Taylor – 'Fire And Rain'; James Last – 'Knock Three Times'; Johnny Cash – 'A Boy Named Sue'.
Alhoewel de LP in 1971 werd uitgebracht kocht ik hem dat jaar voor de luttele som van 169 BEF. Eén nummer sprong er voor mij uit en dat was 'Rain' van José Feliciano.
Eerlijk gezegd, bij deze hondsdagen en na de afgelopen hittegolf snak ik naar een beetje hemelwater! Misschien vanavond of vannacht?
Ik had nog maar pas de LP 'Get Ready' van Rare Earth in huis gehaald of daar kwam nummer twee al terecht in mijn verzameling. Het was een dubbele live elpee gehuld in een hoes die een rugzak moest voorstellen!
'Rare Earth in Concert' kostte in 1971 300 BEF, maar dat was beslist de moeite waard!
Tracklist: 'I Just Want To Celebrate'; 'Hey, Big Brother'; 'Born To Wander'; 'Get Ready' (23:38 minuten!); 'What'd I Say'; 'Thoughts'; '(I Know) I'm Losing You'; 'Nice To Be With You'.
Vandaag is mijn favoriet 'Hey, Big Brother'!
De elpee 'Greatest Hits' van Booker T. & The M.G.'s kocht ik in 1971 voor het bedrag van 250 BEF.
Tracklist: 'Hang 'Em High'; 'Eleanor Rigby'; 'Soul Limbo'; 'Over Easy'; 'Mrs. Robinson'; 'Something'; 'Time Is Tight'; 'Johnny, I Love You'; 'Heads Or Tails'; 'Meditation'; 'Hip Hug Her'.
'Time Is Tight' is een instrumentale song die ik altijd zal associëren met mijn verblijf in Londen tijdens die warme julimaand 1969. Hoogtepunten waren het optreden van The Rolling Stones en andere artiesten in Hyde Park, de maanlanding, Eddy Merckx' eerste overwinning in de Ronde van Frankrijk, Carnaby Street, Soho, mijn vriendelijk gastgezin en natuurlijk die heerlijke muziek!
Marvin Gaye was in 1971 een nieuwe muzikale richting ingeslagen met 'What's Going On' maar ik was nog op zoek naar zijn grootste hits uit de jaren zestig.
Zo vond ik de elpee 'Greatest Hits' waarop het fenomenale 'I Heard It Through The Grapevine' uit 1968 niet mocht ontbreken. Het nummer scoorde in West-Europa pas begin 1969. Kostprijs van die verzameling successen: alweer 250 BEF.
In de jaren tachtig is er ook een link met België! Nadat Gaye de LP 'In Our Lifetime' in 1981 had uitgebracht verbleef hij onverwachts ruim een jaar in België, meer bepaald in Oostende en in Moere (West-Vlaanderen). Over deze periode heeft Richard Olivier twee documentaires gemaakt. In 1982 nam hij voor het platenlabel CBS het album 'Midnight Love' op met daarop de hit 'Sexual Healing'. De videoclip daarvan werd opgenomen in het Casino-Kursaal van Oostende. Gaye kreeg dat jaar een Grammy Award, die zijn comeback leek in te luiden.
In 1982 moest Marvin Gaye abrupt België verlaten wegens visumproblemen. Hij liet heel wat spullen achter in de kasteelvilla in Moere, waar hij zes maanden gewoond had. Daarbij waren 30 cassettes met 13 uur muziek van zijn hand. Het gaat om 66 muziekstukken, waarvan 38 met zijn stem erop. De eigenaars van de villa bewaarden de cassettes en contacteerden in 2024 de erfgenamen van Gaye om de muziek uit te brengen.
In 1971 waren The Jazz Crusaders lichtjes van groepsnaam veranderd: ze lieten "Jazz" vallen en op de elpee 'Pass The Plate' gingen ze dus door het muzikaal leven als The Crusaders!
Gelukkig bleef de fantastische muziek nagenoeg dezelfde, ik zou zelfs meer durven zeggen, de vier muzikanten werden almaar beter!
Hierna volgt de tracklist: 'Pass The Plate', een medley van 15:30 min. die bestaat uit: 'Tap N' Shuffle' 'Sing For Your Keep' 'Beggin'' 'Haggin' Stomp!' 'Pennies, Nickels And Dimes'; 'Young Rabbits '71 - '72'; 'Listen And You'll See'; 'Greasy Spoon'; 'Treat Me Like Ya Treat Yaself'; 'Goin' Down South'; 'Love Can't Grow Where The Rain Won't Fall'.
Kortom alweer jazz/funk om duimen en vingers bij af te likken.
Ik wil jullie die lange medley niet onthouden! Ik telde in 1971 voor die pas uitgebrachte elpee opnieuw 250 BEF neer.
Opnieuw ging ik in 1971 op zoek naar die zalige muziek uit de jaren zestig. Die vond ik op een verzamelplaat van The Chambers Brothers die in dat jaar werd uitgebracht.
'The Chambers Brothers' Greatest Hits' dekt volledig de lading. Oordeel zelf maar aan de hand van volgende tracklist: 'Funky'; 'In The Midnight Hour'; 'Time Has Come Today'; 'I Can't Turn You Loose'; 'People Get Ready'; 'All Strung Out Over You'; 'Are You Ready'; 'Let's Do It (Do It Together)'; 'Love, Peace And Happiness'.
De rock/soul-groep bestond uit de Afro-Amerikaanse broers George Chambers, Joseph Chambers, Lester Chambers, Willie Chambers met Brian Keenan, de blanke drummer.
Mijn keuze van vandaag valt op het psychedelische 'Time Has Come Today' dat in 1968 een grote hit was. Op deze elpee staat gelukkig de lange versie die indertijd voor de single drastisch werd ingekort tot iets meer dan 4 minuten. Deze versie duurt ongeveer 11 minuten! Veel waar voor mijn geld (250 BEF)!
♫♫♫ Tic, toc, tic, toc ... cuckoo! ♫♫♫ ...
In 1969 was ik in de ban geraakt van Santana. Dankzij hun optreden op Woodstock 1969 maar vooral door hun versie van 'Jingo', een machtige compositie van Babatunde Olatunji, een Nigeriaanse percussionist. Hij kreeg in 1957 een platencontract bij Columbia Records. Als eerste plaat verscheen in 1959 zijn 'Drums of Passion', met daarop het fantastische nummer 'Jin-go-lo-ba'. Zelfs Serge Gainsbourg was een fan want op zijn elpee 'Gainsbourg Percussions' uit 1964 staat 'Marabout'. Luister daar bij gelegenheid eens naar!
Eerlijk gezegd viel deze elpee ietwat tegen want Carlos Santana en zijn band waren een andere muzikale richting ingeslagen. De hoes van deze plaat vond ik niet mooi. Het was de derde langspeelplaat van de band en in sommige landen kreeg ze de titel 'The Third Album', in andere simpelweg 'Santana'. Vandaar dat er vaak verwarring was met hun eerste LP die ook 'Santana' heet, die met de leeuwenkop.
De tracklist is de volgende: 'Batuka'; 'No One To Depend On'; 'Taboo'; 'Toussaint L'Overture'; 'Everybody's Everything'; 'Guajira'; 'Jungle Strut'; 'Everything's Coming Our Way'; 'Para Los Rumberos'.
Toch is 'Guajira' beslist de moeite waard. Minder uitgesproken percussie en meer Latijns-Amerikaanse uitstraling.
Ook deze plaat kostte in 1971 250 BEF, omgerekend zo'n € 6,20. Nu is dat een habbekrats maar in mijn studententijd was dat veel geld!
250 BEF was in 1971 zeker en vast een stevig bedrag. Vandaar dat ik meer en meer ging snuisteren in de afprijsbakken van platenwinkels. Zoals "La Maison bleue" in het centrum van Brussel of warenhuizen zoals Delhaize of later de Colruyt. Zo vond ik bij warenhuis Delhaize in Oudergem de elpee 'Love Is Blue' van The Dells, een Amerikaanse soul - doo-wop - funk - disco - vocale groep, opgericht in 1952! Voor de meer dan schappelijke prijs van 169 BEF.
De vinylplaat uit 1969 teerde verder op hun waanzinnig succes met de medley 'I Can Sing A Rainbow/Love Is Blue', die ik in juli 1969 (toen ik daar in een Engels gezin verbleef) dagelijks hoorde, zowel op de radio als in Carnaby Street.
'Love Is Blue' is natuurlijk de vertaling van 'L'amour est bleu' van Vicky (Leandros) die daarmee deelnam aan het Eurovisiesongfestival van 1967. Ze werd toen pas vierde voor het Groothertogdom Luxemburg. In 1968 wisten Paul Mauriat en zijn orkest de nummer één positie te bereiken in de VS met hun instrumentale versie!
Hier hebben Chantal en ik ook heel vaak op gedanst, zelfs bij ons thuis!
Van een plaspauze voor de deejay van dienst gesproken!
Met een meer dan 21 minuten durende versie van een oude song van The Temptations (die hier in West-Europa niet eens zo bekend was) schoot Rare Earth omhoog in bijna alle hitlijsten ter wereld.
Rare Earth is een Amerikaanse rhythm-and-blues/bluesrock-band, die vooral bekend is als de eerste succesvolle blanke groep die een contract kreeg bij het zwarte platenlabel Motown. Enkel de Britse Kiki Dee en de Canadees R. Dean Taylor hadden hen dat voorgedaan.
Wat stond er allemaal op die langspeelplaat die in de VS werd uitgebracht in 1969 maar pas een jaar later in West-Europa doorbrak? A-kant: 'Magic Key', 'Tobacco Road', 'Feelin' Alright', 'In Bed', 'Train To Nowhere', en op de B-kant: 'Get Ready'. De versie van 'Get Ready' werd in de studio opgenomen en er werd applaus aan toegevoegd van een zogenaamd aanwezig publiek om het geheel een "live" toets te geven. De intro is een welbekend tromgeroffel gevolgd door een instrumentale slow die enkele minuten duurt en dan kan iedere muzikant zich uptempo in een solo uitleven.
De oorspronkelijke bezetting was: Gil Bridges, saxofoon, fluit, zang; Peter Hoorelbeke (alias Peter Rivera), leadzang, drums; John Parrish (alias John Persh), basgitaar, tromboon, zang; Rod Richards (geboren als Rod Cox), gitaar, zang; Kenny James (geboren als Ken Folcik), keyboards; Edward "Eddie" Guzman (conga's en percussie).
Ook deze elpee was in bijna elke jeugdclub of discotheek terug te vinden. Ik kocht ze in 1971 voor de som van 250 BEF.
Kleine anekdote: DJ Claude Delacroix van de RTBf kon Rare Earth nauwelijks uitspreken want hij had het steevast over "rare iert", rare uitgesproken zoals in rare kerel. 😄
Eveneens getekend op het Tamla-Motown label was het trio The Undisputed Truth. Ontstaan in het brein van de geweldige producer Norman Whitfield. Joe Harris (niet de Limburgse zanger), Billie Calvin, en Brenda Evans waren de oorspronkelijke leden van de groep.
Hoogtepunten uit de prachtige elpee is zonder meer 'Ball Of Confusion (That's What The World Is Today)', geschreven door Norman Whitfield en Barrett Strong en oorspronkelijk uitgebracht door The Temptations in 1970.
Psychedelische soul van de bovenste plank. Deze versie duurt meer dan 10 minuten en jammer genoeg is de tekst nog altijd actueel, zeker in deze rumoerige en onzekere tijden van oorlog, onrust, rassendiscriminatie, wapenwedloop en politieke tegenstellingen.
Deze fantastische langspeelplaat kocht ik in 1971 ook voor 250 BEF.
Ook een prachtige hoes, terloops.
'It's All Over Now Baby Blue' is een geniale compositie van Bob Dylan met talloze versies van verschillende artiesten. Een van de beste volgens mij is de cover van de Noord-Ierse rockband Them met de onnavolgbare Van Morrison.
In 1965 was 'Gloria' een hitje en dankzij de Noord-Franse discotheken een groter succes in 1967. In dat jaar ging Van Morrison ook solo met als geschenk de wereldhit 'Brown Eyed Girl'.
In 1971 was ik dan ook op zoek naar die geweldige muziek uit de jaren zestig. In de Delhaize van Oudergem vond ik toevallig de elpee 'Gloria/The World of Them' van Them, uitgebracht in 1970 op het Decca label.
De grootste hits staan erop: 'Here Comes The Night', 'Baby Please Don't Go', 'I'm Gonna Dress In Black', 'Richard Cory (van Paul Simon), 'I Put A Spell On You' (van Screamin' Jay Hawkins), 'Bring 'Em On In', 'Gloria' en 'Mystic Eyes' (alle drie van Van Morrison), Turn On Your Love Light, 'It's All Over Now, Baby Blue (Dylan), 'One Two Brown Eyes' (van Van Morrison), en 'Don't Start Crying Now'.
12 fantastische songs voor slechts 199 BEF. Het waren de koopjes van de maand juli!
De laatste elpee voor vandaag is 'Ram' van Paul & Linda McCartney. Deze laatste wordt maar al te vaak vergeten ondanks het feit dat ze een grote inbreng had in die elpee. Paul leerde Linda op de keyboard spelen en zij zong heel vaak mee in de achtergrond.
Nog altijd in het geweldig jaar 1971 waarin ik 20 jaar zou worden, kocht ik deze nieuwe elpee voor 250 BEF.
Mijn keuze valt nu en toen ook op het fantastische 'Uncle Albert/Admiral Halsey', een medley die enkel in de VS op nummer één kwam te staan. Toen ik op een fuif van de jeugdclub in het Hooghuis in Bosvoorde platen draaide speelde ik die medley onmiddellijk gevolgd door 'Smile Away', want zo staan ze in die volgorde op de LP.
"One, two, three, four", riep Paul en met groot succes trouwens, want na die slow stond de dansvloer weer vol met dansende en rockende leeftijdsgenoten.
In 1968 blies Joe Cocker mij van mijn sokken met zijn geweldige versie van 'With A Little Help From My Friends', een Lennon/McCartney compositie op het 'Sgt. Pepper' album van een jaar voordien. Speciaal geschreven voor Ringo als de imaginaire zanger Billy Shears van de "Lonely Hearts Club Band" van Sgt. Pepper. Sindsdien begon ik de voormalige gasfitter (of loodgieter, al naargelang de bron) te volgen. Zijn populariteit werd immens na zijn legendarisch optreden tijdens Woodstock 1969.
Het kon dan ook niet lang uitblijven of ik kocht in 1971 een verzamelplaat getiteld 'The Best of Joe Cocker' voor de prijs van 225 BEF.
Mijn keuze van vandaag valt op zijn versie van 'Feelin' Alright' geschreven door Dave Mason van Traffic.
Cocker was beroemd om zijn opvallende, rauwe stemgeluid en zijn spastische handgebaren (lees luchtgitaar).
Op het Atlantic platenlabel verscheen in 1971 de verzamelplaat 'The Best of Booker T. & The MG's'.
Deze heruitgave werd in Frankrijk uitgebracht in 1971 en ik kocht die speciaal omdat 'Green Onions' uit 1962 er ook op stond, naast andere lekkere instrumentale dansbare hits uit Memphis, Tennessee!
Maar de eigentijdse muziek uit 1971 viel bij mij ook in de smaak, zoals 'L.A. Woman' van The Doors, die voor dit album het lidwoord 'The' lieten vallen. De laatste dagen van Jim Morrison waren toen al geteld want hij stierf helaas in Parijs op 3 juli 1971.
Mijn exemplaar van die elpee had een bijzondere hoes met een gele mica die de foto van de vier bandleden "beschermde". Tijdens mijn optredens als amateur deejay in het jeugdhuis legde ik meestal de twee laatste nummers van kant B op en dat zijn 'The WASP (Texas Radio And The Big Beat), een heerlijk uptempo nummer, meteen gevolgd door dè slow bij uitstek 'Riders On The Storm'.
Van enige huwelijksproblemen was er in 1971 nog geen sprake want op het album 'Workin' Together' uit 1970 werkte het echtpaar nog goed samen!
Blijkbaar viel die LP niet in de smaak want amper een jaar later kon ik ze al kopen voor 150 BEF tijdens de koopjesperiode van juli 1971!
Op die plaat staan -naast twee Lennon/McCartney composities en één van John Fogerty- ook funky/soul songs zoals: 'Workin' Together', '(As Long As I Can) Get You When I Want You', 'Get Back', 'The Way You Love Me', 'You Can Have It', Game Of Love', 'Funkier Than A Mosquita's Tweeter', 'Ooh Poo Pah Doo', 'Proud Mary', 'Goodbye, So Long', 'Let It Be'.
Ik heb even getwijfeld over 'Ooh Poo Pah Doo', maar ik verkies nu toch 'Funkier Than A Mosquita's Tweeter'. Op sommige uitgaven wordt "mosquito's" gespeld als "mosquita's". Naar het schijnt zijn het de vrouwelijke muggen die het hardst bijten!
De 21ste elpee in mijn verzameling was een geschenk van mijn moeder zaliger die een fervente fan was van Elvis Presley. Eigenlijk had ze die plaat voor zichzelf gekocht, maar ik mocht ze in mijn collectie steken op voorwaarde dat ik ze regelmatig zou draaien.
En zo gebeurde, want 'Elvis On Stage - February 1970' is een geweldige live plaat.
Met prima vertolkingen van bekende hits: 'See See Rider', 'Release Me (And Let Me Love Again)', 'Sweet Caroline', 'Runaway', 'The Wonder Of You', 'Polk Salad Annie', 'Yesterday', 'Proud Mary', 'Walk A Mile In My Shoes', 'Let It Be Me (Je T'Appartiens)'.
Deze is voor jou, Mams, met de formidabele James Burton op gitaar:
De volgende elpee was ook een cadeau. Ditmaal kreeg ik in 1971 van Alain P., fotograaf/reporter bij een Brusselse krant, de elpee 'Take Another Look' uit 1969 van The Soul Survivors, een Amerikaanse funk/soulgroep opgericht door de gebroeders Richie en Charlie Ingui samen met Kenny Jeremiah. In 1967 hadden ze een hitsingle in de VS met 'Expressway To Your Heart', het eerste succes van de platenproducers en songwriters Kenny Gamble en Leon Huff uit Philadelphia. Voor de echte "Philly" sound zouden we nog enkele jaren moeten wachten.
Geen slechte elpee en de enige song die ik toen kende was 'Mama Soul', die sporadisch op een of andere radiozender te horen was geweest. Waarschijnlijk had ik die in juli 1969 in Londen opgepikt.
In het voorjaar van 1972 zou diezelfde Alain mij een ticket bezorgen voor een optreden van Ten Years After met Focus als voorprogramma in Vorst Nationaal. Ik zat met de pers op de allereerste rij en mij oren tuiten er nog van!
Het probleem met artiesten of groepen die in de loop van hun carrière van naam veranderen of lichtjes wijzigen is dat je ze moeilijk kunt klasseren. Ik denk hier bijvoorbeeld aan Jean Bosco Safari of Kid Safari (allebei onder de S dan maar) of iets moeilijker The Crusaders of The Jazz Crusaders. Ik heb hun elpees dan ook allemaal onder de C gerangschikt. Bij Kid Coco en Coco Junior en The Choice en K's Choice was het iets moeilijker.
In 1971 kocht ik de elpee 'Old Socks, New Shoes ... New Socks, Old Shoes' van The Jazz Crusaders uit 1970 voor de standaardprijs van 225 BEF. Iets later zou de groepsnaam gewijzigd worden in The Crusaders en nog later simpelweg in Crusaders.
Amerikaanse jazz/funk/soul groep opgericht in Los Angeles in 1960. Originele leden: Wilton Felder (tenor sax, bas), Nesbert "Stix" Hooper (percussie) en Joe Sample (keyboards), en Wayne Henderson (trombone). Grootste hit was 'Street Life' met gastvocaliste Randy Crawford (1979). Zij waren ook de backing groep op meer dan 200 gouden platen van o.a. Steely Dan, Curtis Mayfield, Joni Mitchell, Ray Charles, en Van Morrison.
Naast 'Thank You Falettinme Be Mice Elf Agin' (een compositie van Sly Stone) staan er ook deze parels op: 'Jackson!', 'Rainy Night In Georgia', 'Golden Slumbers' (geweldige cover, van Lennon/McCartney), en 'Way Back Home'. Indertijd grijsgedraaid in Jeugdclub De Reinaert in Brussel en heel vaak op gedanst.
Het zou de eerste langspeelplaat worden van The (Jazz) Crusaders van een heel lange rij.
"Live At The Whisky A Go Go" is een etiket dat op menige plaat werd gekleefd omdat daar een reeks legendarische opnames plaatsvonden. De "Whisky à Go Go" was een discotheek aan Sunset Boulevard in Los Angeles. Ze opende de deuren op 11 januari 1964 en was de eerste discotheek van de stad.
De Amerikaanse singer/songwriter en producer Johnny Rivers werd geboren als John Henry Ramistella. In 1971 had hij een grote hit met zijn single 'Sea Cruise'.
In 1967 bracht hij de LP 'Whiskey A Go-Go Revisited' uit die zowat in elke jeugdclub in België werd gedraaid want dat was een perfecte plaspauze voor de lokale platendraaier. Aangezien ik vanaf 1970 ook sporadisch diskjockey was op T-dansants, in jeugdclubs of op familiefeestjes (al dan niet met barbecue) mocht deze schijf niet ontbreken in mijn collectie.
Ik kocht ze in 1971 voor de prijs van 225 BEF. Hoogtepunt is deze meer dan 15 minuten durende ode aan 'John Lee Hooker' van Johnny Rivers.
A-kant: 'C. C. Rider-Got My Mojo Working', 'Sunny', 'It's Too Late', 'A Hard Day's Night', 'When A Man Loves A Woman'. B-kant: 'John Lee Hooker'.
Sommige Europese persingen heten gewoon 'Live at the Whisky A Go-Go' of 'John Lee Hooker'!
In 1971 zat Gert-Jan H. in mijn klas, een boomlange Nederlander die in Meise woonde. Zijn vader was groothandelaar in textiel nabij het Zuidstation en zijn oudere zus was verkoopster in de platenwinkel Rondo op het De Brouckèreplein in Brussel.
Zij raadde mij een gloednieuwe live elpee aan van King Curtis getiteld 'Live At Fillmore West'. De Amerikaanse muzikant werd geboren als Curtis Ousley maar werd helaas vermoord door junkies op 13 augustus 1971. Hij speelde saxofoon op duizenden liedjes en werkte met o.a. The Coasters, Buddy Holly, Sam Cooke, Jimi Hendrix, en John Lennon, op diens debuut soloplaat 'Imagine'.
King Curtis werd studiomuzikant en was tevens de leider van Aretha Franklin’s backinggroep, King Curtis & The Kingpins. In 1967 had hij een hit met 'Memphis Soul Stew', een bekende song die ook in een live uitvoering op deze plaat staat naast o.a. instrumentale versies van 'A Whiter Shade Of Pale', 'Whole Lotta Love', 'I Stand Accused', 'Changes', 'Ode To Billie Joe', 'Mr. Bojangles', 'Signed Sealed Delivered, I'm Yours', en 'Soul Serenade'.
Het was mijn allereerste live plaat en daarvoor moest ik wel 299 BEF neertellen, een flinke hap uit mijn wekelijks zakgeld! Wie goed luistert bij het begin van de opname hoort King Curtis "thank you" zeggen waarop iemand in het publiek precies "smeerlap" terugroept. Het zal wel een "mondegreen" of een "mama appelsap" zijn zeker?
King Curtis stelt al zijn muzikanten één voor één voor aan het uitzinnige publiek tijdens dat optreden van 7 maart 1971 en niet 3 juli, want die Amerikanen hebben een rare manier om data weer te geven! Billy Preston speelt ook mee op het orgel.
In 1971 tikte ik mijn eerste dubbelelpee op de kop en dat was een verzamelplaat van het platenlabel Vertigo, met als toepasselijke titel 'Vertigo Annual 1970'. Dankzij die elpee leerde ik volgende artiesten (beter) kennen: Colosseum, Juicy Lucy, Black Sabbath, Nucleus, Manfred Mann Chapter Three, en Uriah Heep!
Maar het absoluut hoogtepunt op die vinylplaat was zonder twijfel 'Handbags & Gladrags' van Rod Stewart uit 1969, geschreven door Mike d'Abo in 1967 en toen de leadzanger van Manfred Mann. De versie van Stewart staat op zijn elpee 'An Old Raincoat Won't Ever Let You Down' en Chris Farlowe bracht zijn machtige versie uit in november 1967, geproducet door d'Abo die trouwens piano speelt op de versie van Rod Stewart. Die werd als single uitgebracht in 1970!
Stewart kende ik al een beetje van zijn muzikale betrokkenheid bij o.a. Steampacket, The Jeff Beck Group, The Faces en natuurlijk zijn solo doorbraak in 1971 met 'Every Picture Tells A Story'.
Ik had geluk met deze dubbelaar want voor 150 BEF kon ik hem uit de afprijsbakken van een platenwinkel opvissen!
In 1971 kocht ik zoveel elpees dat mijn zakgeld ontoereikend was geworden. Vandaar dat ik tijdens de vakanties (Pasen en juli/augustus) studentenjobs uitvoerde. Maar toch richtte ik mijn een tijdje tot platen die tijdens koopjesperiodes in afprijsbakken terechtkwamen.
De tweede elpee die ik daar vond was 'Fire And Water' van Free uitgebracht in 1970 maar blijkbaar zonder succes in België want ik mocht hem mee naar huis nemen voor de schappelijke prijs van 110 BEF. En de hoes, maar ook het vinyl waren in zeer goede staat.
Slechts 7 songs op die geweldige schijf: 'Fire And Water', 'Oh I Wept', 'Remember', 'Heavy Load', 'Mr. Big', 'Don't Say You Love Me', en de hitsingle 'All Right Now', maar in een lange versie.
Misschien iets minder bekend deze 'Oh I Wept', maar daarom niet minder goed.
De Engelse rockgroep was actief van 1968 tot 1973 en bestond in 1970 uit Andy Fraser, Paul Kossoff, Paul Rodgers, en Simon Kirke. Later voegden Tetsu Yamauchi en John "Rabbit" Bundrick zich bij de band.
De laatste bekende single van Free is 'Wishing Well' en die kocht ik in 1973 in West-Duitsland, tijdens mijn legerdienst. Maar dit geheel terzijde.
Een andere elpee die ik "redde" tijdens de koopjesperiode in juli 1971 was de elpee 'Future Blues' van Canned Heat. Ik had mij laten vertellen door de zus van Gert-Jan H., een verkoopster in de platenwinkel Rondo, dat onverkochte vinylplaten na de koopjes vernietigd werden. En dat kon ik niet over mijn hart laten komen!
Nochtans was die elpee recent want hij werd uitgebracht in 1970. Voor de schappelijke prijs van 110 BEF belandde hij in mijn collectie. Nummer 20 nota bene!
Canned Heat, de Amerikaanse rock & boogie-band uit Los Angeles kende ik al sinds 1968 toen ik van mijn sokken werd geblazen door het fenomenale 'On The Road Again' gevolgd iets later door 'Going Up The Country' dat vooral door de film Woodstock werd gepromoot.
Op deze schijf iets minder bekende songs, alhoewel 'Sugar Bee', 'That's All Right, Mama', en 'My Time Ain't Long' mogen er beslist zijn. Mijn keuze valt vandaag op 'Let's Work Together', een bekend lied geschreven door Wilbert Harrison en veel later nog gecoverd door Bryan Ferry onder de titel 'Let's Stick Together'.
Sinds 1969 was ik de groep Three Dog Night aan het volgen want hun covers waren meesterlijk! Op de verzamelelpee 'The Best Of Three Dog Night', uitgebracht door het PROBE platenlabel, stonden twaalf geweldige composities van o.a. Nilsson, Randy Newman, uit de Musical Hair, Laura Nyro, Elton John/Bernie Taupin, Andy Fraser/Paul Rodgers (Free), Tim Hardin en een cover van 'Try A Little Tenderness', bekend van Otis Redding.
Ik kocht de elpee in 1971 voor de som van 225 BEF en mijn voorkeur gaat uit naar 'Mama Told Me (Not To Come)' van Randy Newman. Dit werd het begin van een zoektocht naar platen van de grootmeester zelf en naar covers van zijn composities door anderen.
En oh ja, een "three dog night" is een Australische uitdrukking die betekent dat je de bitterkoude nachten in de outback enkel kunt overleven als je omringd bent door drie honden die je lichaam warm kunnen houden in de tent!
De volgende compilatieplaat was 'The Best Of The Guess Who'. Ik had die Canadese rockband in 1965 al enkele malen op de radio gehoord met hun versie van 'Shakin' All Over', oorspronkelijk een hit voor de Brit Johnny Kidd en door hemzelf geschreven. Beide versies kwamen toen veelvuldig voor op verzamelplaten uit de sixties. In de V.S. kreeg de groep de benaming Guess Who? Chad Allen And The Expressions.
Deze elpee bevatte geweldige nummers zoals 'These Eyes', 'Laughing', 'Undun', No Time', 'American Woman', en 'No Sugar Tonight / New Mother Nature'.
De bekendste leden van de nieuwe groep -die veelvuldig in bezetting wijzigde- waren Burton Cummings en Randy Bachman, die later ook solo of in groepen zouden doorbreken. Denk maar aan Bachman-Turner Overdrive.
Ook deze verzamelaar kocht ik in 1971 voor 225 BEF en aangezien (bijna) iedereen de hitsingle uit 1970 kent ('American Woman') ga ik nu voor de medley 'No Sugar Tonight / New Mother Nature'.
Zo verscheen er in het jaar 1970 een elpee van de Noorse progressieve rockband Titanic met als titel 'Titanic'. Als laatste nummer stond een slow van 8:15 minuten getiteld 'I See No Reason', die hevig geplugd werd door de deejays in Jeugdclub De Reinaert.
Voor de som van 150 BEF kocht ik die elpee in 1971 tweedehands van een kameraad, die eerst door mij zorgvuldig werd nagekeken en gelukkig stonden er geen krassen op het vinyl.
De Noorse muzikanten hadden de Brit Roy Robinson als frontzanger. De Franse muzikant en componist William Sheller arrangeerde violen en koperinstrumenten op deze plaat.
Chantal en ik hebben hier veel nostalgische herinneringen aan want wij dansten vaak op deze extra lange slow!
In 1971 begon ook mijn zoektocht naar elpees van de Amerikaanse formatie Booker T. & The M.G.'s want in 1970 hadden zij een geweldige langspeler afgeleverd onder de titel 'Melting Pot'.
Het huisorkest van het platenlabel STAX bestond uit volgende muzikanten: Booker T. Jones (orgel, piano); de geweldige gitarist Steve Cropper, Donald Dunn op basgitaar en drummer Al Jackson Jr. Oud-leden: Lewie Steinberg en Steve Potts.
De groep was mij in 1962 radiogewijs al opgevallen met het stomende 'Green Onions' en vanaf 1971 zouden de langspeelplaten van die Amerikaanse instrumentale groep geregeld in mijn verzameling belanden!
Aangezien de meesten onder ons het titelnummer 'Melting Pot' kennen -uitgebracht als single in 1971- kies ik nu voor 'Fuquawi'. Wat dat betekent weet ik niet, maar je kan er wel lekker op dansen!
De tweede elpee die ik in Londen kocht tijdens de Paasvakantie 1971 was opnieuw een langspeler van Creedence Clearwater Revival. Het was 'Bayou Country' met o.m. de hitsingle 'Proud Mary', 'Bootleg' (die Fogerty uitsprak als "boulez"), 'Keep On Chooglin'' en zelfs een opgefokte versie van 'Good Golly Miss Molly' van Little Richard. Maar mijn voorkeur gaat uit naar het onwaarschijnlijk mysterieuze en angstaanjagende 'Born On The Bayou'!
En raar maar waar, John Fogerty kwam uit Californië en is zelfs nooit in de bayou geweest! De term "swamprock" was meteen geboren want een bayou is een Franco-Engelse term voor een watermassa die typisch voorkomt in vlakke laaggelegen gebieden met een extreem traagstromende rivier, vaak met een moeilijk te definiëren oever. Gewoonlijk te vinden langs het lagere gedeelte van de Mississippi-rivier.
'Bayou Country' is een album uit 1969, het is de tweede elpee van CCR en de opvolger van 'Creedence Clearwater Revival' uit 1968. Het is het eerste van drie albums die de band in 1969 uitbracht!
Omgerekend telde ik voor deze elpee ook ongeveer 225 BEF neer. Een goede investering!
♫♫♫ And I can remember the fourth of July Runnin' through the backwood bare And I can still hear my ol' hound dog barkin' Chasin' down a hoodoo there Chasin' down a hoodoo there ♫♫♫ ...
Zoals ik eerder schreef probeerde ik zoveel mogelijk fantastische muziek uit de gouden jaren zestig te verzamelen vanaf 1970. Om de kosten te drukken koos ik voor verzamelplaten zoals "The Best of" of "Greatest Hits". En zo kocht ik in 1971 voor 225 BEF 'The Best of Steppenwolf', een groep die ik al sinds 1968 volgde.
Het verzamelalbum werd in 1970 uitgebracht. Daarop staan o.m. 'Born To Be Wild', 'It's Never Too Late', 'Jupiter Child', 'Magic Carpet Ride, de formidabele cover van 'Sookie Sookie', 'Move Over', en vooral 'The Pusher', een verhaal over drugs en tevens de openingsscène van de film 'Easy Rider' uit 1969.
De band van Carlos Santana, kortweg Santana genoemd, was één van de sensaties van het Woodstock Festival in augustus 1969. 'Abraxas' was de tweede elpee van de band met die iconische hoestekening van de Duitse schilder Abdul Mati Klarwein.
Op die elpee staan parels zoals 'Black Magic Woman'/'Gypsy Queen' (Peter Green/Gábor Szabó); 'Oye Cómo Va' (Tito Puente); 'Incident at Neshabur'; 'Samba Pa Ti' en 'Hope You're Feeling Better'.
De LP werd in de Verenigde Staten uitgebracht op 23 september 1970. Ik kocht hem enkele maanden later in 1971 voor de stevige prijs van 299 BEF, maar de geweldige muziek en de formidabele hoes (een echt kunstwerk) waren beslist de moeite waard!
Ondanks of misschien dankzij het hete weer ga ik vandaag voor een trio: 'Black Magic Woman'/'Gypsy Queen'/Oye Cómo Va'. 😉
Mijn eerste verzamelplaat was 'Pop Sounds 71 - Volume 1', uitgebracht in de zomer van 1971 op het Polydor platenlabel.
Er staan knappe songs op zoals: The Who –'Summertimes Blues'; Eric Burdon & War – 'Spill The Wine'; John Mayall – 'Possessive Emotions'; James Brown – 'Get Up I Feel Like Being Like A Sex Machine'; Bobby Bloom – 'Montego Bay'; Area Code 615 – 'Scotland'; Golden Earring – 'Back Home'; Ginger Baker's Air Force – 'Sunshine Of Your Love'; Eric Clapton – 'Blues Power', maar helaas ook de Duitse groep Rotation met 'Ra-Ta-Ta', een niemendalletje dat in Jeugdclub de Reinaert gebruikt werd als het tijd was voor een "kusjesdans". Voor de jongsten onder ons: dit was dè gelegenheid om een meisje beter te leren kennen door haar drie zoentjes op de wang te geven! 😜
Normaal gezien stond ik in den beginnen weigerachtig tegenover compilatieplaten omdat veel van mijn kameraden mij waarschuwden voor meestal een mengeling van enkele hits opgevuld met minderwaardig materiaal. Maar in dit geval kon ik die schijf op 33 toeren niet laten liggen voor de prijs van 188 BEF!
Mijn keuze valt vandaag op Bobby Bloom met zijn ode aan Jamaica: 'Montego Bay'!
In 1970 realiseerde ik mij dat ik nog een heleboel geweldige muziek uit de jaren zestig (en later van de jaren vijftig) moest aankopen. Om de financiële invloed ervan op mijn budget te beperken richtte ik mij in eerste instantie op verzamelalbums zoals "Greatest Hits" of "The Best of".
In 1967 verscheen de compilatie 'The Best of The Spencer Davis Group ft. Stevie Winwood'. Die elpee kocht ik in 1970 voor de som van 200 BEF. Winwood zou de Britse band in 1967 verlaten en hij was toen nog maar amper 19 jaar!
Voorheen heette de groep The Spencer Davis R & B Quartet en in de lente van 1964 werd de naam gewijzigd. De originele bezetting bestond uit: Steve (toen nog Stevie) Winwood - piano, leadgitaar, orgel, zang; Muff Winwood (zijn broer) - basgitaar; Pete York - dums; Spencer Davis - ritmegitaar, zang.
Het album staat vol met krakers als 'I'm A Man'; 'Gimme Some Lovin'; 'Every Little Bit Hurts'; 'Keep On Running'; 'When I Come Home'; en 'Somebody Help Me'.
En toch kies ik vandaag voor het schier onbekende 'Waltz For Lumumba', geschreven door de jonge Winwood en geproducet door Chris Blackwell van Island Records.
Toepasselijk bij deze warme dagen, een wals met Afrikaanse ritmes!
De laatste elpee die ik dat jaar kreeg was een geschenk voor mijn verjaardag (27/11/1970) van Alain P., fotograaf/reporter bij een Brussels dagblad. Het was de soundtrack van 'The Graduate', een film die ik in 1968 in Brussel niet mocht bekijken vanwege nog te jong (KNT - Kinderen Niet Toegelaten, weet je nog wel?). Maar toen ik in de maand juli 1969 een maand lang in een Engels gezin verbleef en studeerde aan 'The London High School For Foreigners' om mijn Engels bij te schaven kon ik de prent wel zien want in Engeland was hij toegelaten vanaf 16 jaar. En aangezien ik in november van dat jaar 18 zou worden was er helemaal geen probleem. Ik herinner mij dat er toen in de bioscopen nog gerookt werd!
Eigenlijk is die elpee uit 1968 strikt genomen geen plaat van Simon & Garfunkel want op de hoes staat duidelijk geschreven: "Paul Simon, Simon & Garfunkel, David Grusin". Grusin is een Amerikaanse jazzpianist en componist die voor de film enkele instrumentale deuntjes had gecomponeerd.
Mijn keuze valt nu op het onaards mooie 'Scarborough Fair/Canticle'. Ik kies nu beslist voor de lange versie.
In 1971 ging ik 's zaterdags en 's zondags naar de Reinaert, een ontmoetingsplaats voor Nederlandstalige jongeren uit Brussel en omstreken met geweldige muziek. Reinaertklub Brussel was een jeugdvereniging/discotheek met méér dan 4.000 Nederlandstalige leden in de hoofdstad gelegen in de kelders van café de "Graaf van Egmont", in de Jules van Praetstraat, naast de Hendrik Conscienceclub, waar commerciëlere muziek werd gedraaid. Ik was lid van de Reinaert van 1968 tot 1975, het jaar van onze trouw.
Zo leerde ik er de funky/soul-plaat '...Into A Real Thing' kennen van David Porter. Later ontdekte ik dat hij de helft was van het componistenduo Isaac Hayes & David Porter die voor het STAX-label ontelbare hits hadden geschreven voor soullegendes als Sam & Dave; Johnnie Taylor; Carla Thomas; Rufus Thomas; James & Bobby Purify; Judy Clay & William Bell; en The Emotions.
Op die elpee stonden slechts 6 nummers want het beginnummer van de A-kant 'Hang On Sloopy' duurt niet minder dan 11:11 minuten. De singleversie werd verknipt in "part 1 & part 2" (weet je nog?). Daarom kocht ik de hele elpee voor 299 BEF, maar dat vond ik beslist de moeite waard.
Op die nieuwe versie van 'Hang On Sloopy' hebben Chantal en ik ontelbare keren een slow gedanst. Op het einde van het lied (omstreeks 7:15 min.) verandert de sensuele slow in een uptempo dansnummer. De singleversie heeft eventjes in de BRT Top 30 gestaan.
Heerlijke herinneringen en voor wie deze versie niet kent, slechts één goede raad: aandachtig luisteren!
In 1971 greep ik terug naar muziek uit die gouden jaren zestig. 'Willy And The Poor Boys' werd uitgebracht in 1969 en staat vol hits want John Fogerty schudde in amper drie jaar tijd ontelbare hitsingles uit de mouw van zijn geruit hemd. Meestal singles met een dubble a-kant en altijd zeer korte maar krachtige liedjes. Jammer genoeg kon CCR nooit de eerste plaats bereiken in de V.S. John en Tom Fogerty, Stu Cook en Doug Clifford strandden meermaals op een tweede plaats!
Met Pasen 1971 keerde ik terug naar Londen voor een kort verblijf bij Mr. & Mrs Farthing, het gezin waarbij ik in de maand juli 1969 had verbleven. Ditmaal ging mijn beste vriend Geert mee. Aangezien de vinylplaten in Londen goedkoper waren dan op het vasteland kocht ik er meteen twee, omgerekend zo'n 225 BEF per stuk. De twee elpee bespreek ik morgen.
De elpee 'Willy And The Poor Boys' van Creedence Clearwater Revival bevat o.m. 'Down On The Corner'; ''It Came Out Of The Sky'; en eigen versies van 'Cotton Fields' en 'The Midnight Special'. Maar mijn keuze van vandaag valt op het geweldig krachtige 'Fortunate Son', een protestlied van Fogerty tegen de oorlog in Vietnam en het feit dat sommige jongens die werden opgeroepen via de politiek een weg vonden om niet te moeten gaan vechten in Azië. ♫♫♫ It ain't me, it ain't me! ♫♫♫ ...
Mijn eerste honderd langspeelplaten (op 33 toeren en op vinyl ter verduidelijking voor de jongsten onder ons) kocht of kreeg ik in de periode 1969 tot 1972. In 1969 werd ik achttien jaar en in 1973 was ik gelegerd in West-Duitsland onder rechtstreeks NAVO bevel.
In 1969 kocht ik voor 255 BEF (een flinke hap uit mijn wekelijks zakgeld!) de LP 'Messe pour le temps présent' met muziek van Pierre Henry en Michel Colombier, speciaal gecomponeerd voor het ballet van Maurice Béjart. Ik had die elektronische muziek in 1967 via de radio opgevangen en vooral tijdens een toneelvoorstelling in 1968 in de Zaal Patria in de Broekstraat in Brussel. Omdat ik vreesde dat ik die elektronische jerks later niet meer zou terugvinden kocht ik die LP zonder zelfs over een platenspeler te beschikken! Ik beluisterde de plaat bij een vriend. De A-kant vonden wij geweldig maar van de B-kant kregen wij toch ongemakkelijke rillingen. Vooral bij 'Variations Pour Une Porte Et Un Soupir', een gevoel dat ik in 1973 opnieuw zou krijgen bij 'Tubular Bells', gebruikt bij de film 'The Exorcist'.
Mijn keuze van vandaag valt op 'Psyché Rock', de bekendste van de 5 elektronische jerks. Fatboy Slim zou het nummer jaren later coveren. 'Psyché Rock' werd ook het thema van Futurama.
En oh ja, die platenspeler kwam er pas in 1970, als beloning voor mijn goede studieresultaten.
Mijn tweede elpee kreeg ik van een goede vriend des huizes die fotograaf was bij een Brusselse krant. Dat was in 1970 en ik was Alain P. heel dankbaar want Ennio Morricone was een van mijn favoriete componisten van filmmuziek, vooral van westerns.
Het betrof een compilatie album van muziek uit twee spaghettiwesterns: 'For A Few Dollars More' en 'A Fistful Of Dollars', twee geweldige films die ik in de lokale bioscoop 'The Select' in Watermaal had gezien.
Het thema van 'For A Few Dollars More' is onnavolgbaar en nu nog, zoveel jaren later, zie ik die beelden voor mijn ogen. En Clint Eastwood werd meteen mijn filmheld!
1970 was een droevig muzikaal jaar voor mij persoonlijk want mijn favoriete muzikale helden, The Beatles, waren gesplit! Het was zelfs zo erg dat ik gedurende een lange tijd 'Let It Be' of 'The Long And Winding Road' niet meer kon horen. Gelukkig sleet dat melancholisch gevoel want sinds 1968 had ik mijn zinnen gezet op een nieuwe supergroep, niet uit Engeland maar uit de Verenigde Staten van Amerika, meer bepaald uit Californië.
En zo werden de broers Fogerty, Stu Cook en Doug Clifford mijn nieuwe muzikale helden.
De elpee 'Creedence Clearwater Revival' van CCR kocht ik toen voor de som van 200 BEF. Een geweldige plaat met slechts 8 nummers maar 'Susie Q' van Dale Hawkins duurde al meer dan 8 minuten!
John Fogerty stak zijn bewondering voor de soulmuziek niet onder stoelen of banken want 'Ninety-Nine And A Half (Won't Do)' van Wilson Pickett werd gecoverd naast een magistrale bewerking van 'I Put A Spell On You' van Screamin' Jay Hawkins. En die staat heel hoog aangeschreven in mijn Top 4500 Aller Tijden!
Tegelijk met de elpee 'Creedence Clearwater Revival' van CCR kocht ik 'Pendulum' in 1970. Die vond ik minder sterk dan hun gelijknamig debuut uit 1968 maar voor de prijs van 200 BEF mochten 'Hey Tonight', 'Molina' en vooral 'Have You Ever Seen The Rain' er zeker zijn.
Op dit album wordt veel gebruik gemaakt van blaasinstrumenten (door John Fogerty) en keyboard (door Stu Cook). Het vertrouwde geluid van Creedence was dus enigszins geëvolueerd maar ik bleef een trouwe fan. De overige elpees kocht ik enkele weken/maanden later. Hun hele oeuvre op compact disc bevindt zich ook in mijn collectie.
Nr. 1: DE JAREN '70 met 118 liedjes Nr. 2: DE JAREN '00 met 109 liedjes Nr. 3: DE JAREN '90 met 100 liedjes Nr. 4: DE JAREN '80 met 99 liedjes Nr. 5: DE JAREN '60 met 81 liedjes Nr. 6: PREHISTORIE 1940-1959 met 8 liedjes TOTAAL : 515 liedjes
Belgische artiesten met meer dan 3 liedjes in mijn Top 515 Aller Tijden:
WILL TURA: 24 JACQUES BREL: 14 RAYMOND VAN HET GROENEWOUD / LOUISETTE: 14 VAYA CON DIOS: 12 JOHAN VERMINNEN: 11 LOUIS NEEFS: 11 (THE) NEW INSPIRATION: 10 ADAMO: 10 CLOUSEAU / KOEN WAUTERS: 10 THE PEBBLES: 9 KRIS DE BRUYNE / LAMP, LAZERUS & KRIS: 9 AXELLE RED: 8 YASMINE: 8 WIM DE CRAENE: 8 URBANUS (VAN ANUS): 8 SOULSISTER / BLUEBERRY HILLBILLIES: 8 JESS & JAMES & THE J.J. BAND / THE J.J. BAND: 8 WALLACE COLLECTION: 7 DE KREUNERS: 7 BART PEETERS (& DE RADIO'S) / THE RADIOS / SINTERKLAAS KAPOENTJES: 7 ANN CHRISTY: 5 FERRE GRIGNARD: 4
511. Pierre De Maere & Dua Lipa - 'These Walls' (2024)
Dua Lipa heeft duidelijk iets met België want enkele dagen geleden zong ze nog 'Sensualité' van Axelle Red en verleden jaar bracht ze een duet uit met Pierre de Maere d’Aertrycke, een Belgische DJ en muzikant. 'These Walls' deed het heel goed op de radio maar geraakte niet in onze hitlijsten.
Dua Lipa is een Brits-Albanese zangeres, actrice en model. Lipa werd geboren in het Verenigd Koninkrijk als dochter van etnische Albanezen die in de jaren '90 uit Kosovo waren gevlucht. En Chantal en ik bezochten Albanië op 3 juni jongstleden. Het voormalig Balkanland ligt op slechts 3,6 km van Corfu, in vogelvlucht weliswaar. Want wij deden er met de overzetboot een uur over.
512. ISE - 'Goodbye Letter' (2024)
Ise Smeets uit Bree was in de zomer van 2024 als achttienjarige het jongste meisje dat ooit mocht optreden op Rock Werchter! De Limburgse singer-songwriter stond al op diverse internationale podia.
Ik maakte kennis met haar muziek via het VRT-programma 'Ik vraag het aan' gepresenteerd door Niels Destadsbader en daar zong ze een cover van 'Roscoe', oorspronkelijk van Midlake. Ik werd meteen van mijn sokken geblazen want met die knik in haar stem deed ze mij denken aan Stevie Nicks!
513. IWEIN - 'Jack The Ripper' (2024)
IWEIN is de artiestennaam van Iwein Segers, die hier een zeer geslaagde Nederlandstalige cover brengt van een nummer van Morrissey.
Zoals ik gisteren schreef bij nummer 507 in deze reeks is Iwein de broer van Lander (DLMVIL) en Lennart (VRT). De drie zonen van Geert Segers, mijn allerbeste vriend, ken ik al van sinds hun geboorte.
Als stand-upcomedian zag ik Iwein ooit optreden in Oudergem en in Leuven. Eind 2016 startten de opnames voor 'De Bende van Jan de Lichte' waarin Segers de rol van 'Vagenende', de magiër van de bende, op zich nam.
Hij kwam in deze Top-515 al aan bod als tekstschrijver en drummer van het nummer 'De jager' van Eva De Roovere (nr. 441). En nu dus als zanger. Goed gedaan, Iwein!
514. Iliona - Lâche-moi la main' (2025)
Iliona Roulin (geboren in Brussel op 7 juli 2000), is een Belgische singer-songwriter, muzikante (keyboards) en muziekproducente. Ze groeide op en studeerde in de Brusselse regio, aan de École Decroly, net als de zangeres Angèle. Dit nummer doet mij trouwens denken aan Angèle.
515. Kids With Buns - 'Under Your Influence' (2025)
Opnieuw een nummer uit 'Liefde voor Muziek' (VTM). Het duo Kids With Buns neemt het lied 'Onder invloed' van MAKSIM onder handen en ze doen dat goed!
Kids With Buns is een Belgische band bestaande uit Marie Van Uytvanck en Amber Piddington. Hun muziek wordt omschreven als bedroom indiepop, indiefolk, indierock. Wat kunnen die meiden gitaar spelen en hoe goed blenden hun stemmen!
Ook deze twee muzikanten leerde ik kennen via het programma 'Ik vraag het aan' op de VRT, gepresenteerd door Niels Destadsbader. Waarvoor dank!
Tijdens onze afgelopen vakantie op Corfu zag ik veel "kids with buns" op het strand of naast het zwembad. Blijkbaar is dat nu de mode.
507. De Laatste Match van Ivan Lendl - 'Blijf niet bij mij' (2023)
De frontzanger van DLMVIL was Lander Segers die ik van bij zijn geboorte kende. Hij was de zoon van mijn beste vriend Geert Segers (de voormalige stem van 'Man Bijt Hond') en de broer van Iwein Segers (zanger, acteur, komiek, cabaretier, regisseur, producer, radio-discjockey en schrijver) en Lennart Segers (journalist-nieuwslezer-eindredacteur bij Radio 2 Omroep Vlaams-Brabant).
De producer van 'Blijf niet bij mij' was Koen Buyse (Zornik). Wij zagen de groep tijdens een geweldig live optreden in Oud-Heverlee op 24 juni 2016.
508. Aaron Blommaert - 'Egotrip' (2024)
Aaron Blommaert (Aalst, 7 augustus 2002) is een Belgisch acteur, zanger en presentator. Hij is vooral bekend als leadzanger van de band BOBBY. In het voorjaar van 2022 speelde Blommaert de rol van Jonas in het derde seizoen van de Ketnet-serie #LikeMe.
Chantal en ik zagen hem live optreden in het voorprogramma van Hellmut Lotti Goes Metal op 15 augustus 2024 in Zaventem t.g.v. Pop@Park, een lokaal festival.
'Egotrip' stond toen ook op zijn setlist, net als 'Zonde', 'Deurbel' en 'Donderdag' trouwens.
509. Maksim & Hannah Mae - 'Ik wil dat je liegt' (2024)
Maksim Stojanac is een Belgische zanger, presentator en acteur. Voor zijn overstap naar het acteren, dansen en zingen bij #LikeMe was hij voetballer bij de beloften van Sint-Job.
Hannah Mae, artiestennaam van Hannah Schoonbeek, is een Nederlandse singer-songwriter.
Het lied werd geproduceerd door de samenstelling The Companions, die ook al nummers maakten voor Pommelien Thijs en Metejoor. Het nummer won de Radio 2 Zomerhit van 2024.
510. Little Kim - 'Dansen doen we niet' (2024)
Van het album 'Ademhalen' (uitgebracht in het voorjaar van 2025). Video gerealiseerd door Bert Huysentruyt. Tekst en muziek: Bruno Deneckere.
Little Kim is de artiestennaam van Kimberly Claeys, een thuisverpleegster die ook nog zangeres is bij Kadril. Kimberly is tevens een trouwe gastzangeres tijdens de talloze concerten van Guido Belcanto in Vlaanderen.
Goedemorgen Kimberly, één van mijn muzikale Facebookvriendinnen!
Dean Lewis, artiestennaam van Dean Lewis Grant Loaney, is een Australische singer-songwriter. Hij is vooral bekend door zijn nummer 'Waves' dat in 2017 uitkwam en zijn single 'Be Alright' die in het najaar van 2018 hier en daar in de hitlijsten terechtkwam. Op zaterdag 24 mei 2025 kwam 'I Hate That It's True' meteen binnen in de Radio 2 Top 30, op nummer 25. Zijn smachtende stem deed mij meteen denken aan die van James Blunt. Het was de enige nieuwkomer van die dag.
Dankzij Jelle Cleymans werd 'Voor een leven', een onuitgegeven song, alsnog uitgebracht en met succes! In de videoclip herkende ik meteen Axel Peleman, de bassist bij De Kreuners. Spring is na al die jaren nog razend populair want nostalgie is troef! Eerste nieuwkomer op 27 in de Radio 2 Top 30 van zaterdag 31 mei 2025 die ik niet heb kunnen beluisteren want Chantal en ik verbleven toen al vijf dagen op het eiland Corfu. Dankzij de archieven van de VRT kan ik hier de vijf nieuwkomers plaatsen.
De volgende nieuwkomer in de Radio 2 Top 30 van zaterdag 31 mei 2025 was net als de vorige ook een product van Studio 100. Gert Verhulst en James Cooke sloegen andermaal de handen in elkaar met de hoop een zomerhit te scoren. 'Als het weer zomer wordt' kwam op nummer 23 binnen en nodigde meteen uit tot meezingen.
Nieuwkomer nummer drie in de Radio 2 Top 30 van zaterdag 31 mei 2025 was Bart Kaëll met 'Zanzibar'. Het liedje gaat niet over het eiland Unguja aan de oostkust van Afrika dat behoort tot Tanzania maar wel over een teloorgegane discotheek uit eind jaren zestig/begin jaren zeventig in Loksbergen (Halen), waar ik als jonge knaap enkele keren ben gaan dansen. De meezinger kwam meteen binnen op achttien.
Luna van Kampen (Culemborg, 23 mei 2003), beter bekend onder haar artiestennaam LUNA, is een Nederlandse singer-songwriter. Metejoor wist haar -na zijn duet met Lunace- te strikken voor het nummer 'Stuk'. Ze kwamen allebei terecht op nummer zestien in de Radio 2 Top 30 van zaterdag 31 mei 2025.
Maar de vier Vlaamse nieuwkomers in de Radio 2 Top 30 van zaterdag 31 mei 2025 moesten onderdoen voor de hoogste nieuwkomer en dat was die knotsgekke vertegenwoordiger van Estland op het Eurovisiesongfestival met 'Espresso Macchiato', een ode aan Italië en meteen goed voor een vijftiende plaats! Grappige videoclip en de rode das van Tommy Cash is zowaar nog langer dan die van de POTUS.
Op zaterdag 31 mei 2025, toen wij al vijf dagen onze vakantie op Corfu doorbrachten, was er een nieuwe (alhoewel) nummer één te bespeuren in de Radio 2 Top 30. Dit is de volledige Top-3:
1. Lola Young wist na 17 weken de eerste plaats te bemachtigen met 'Messy'! Zij kwam van nummer vier. 2. Pommelien Thijs was na 10 weken haar eerste plaats met 'Atlas' kwijt. 3. Ed Sheeran kon met 'Azizam' het hoogste schavotje niet bereiken want na 8 weken zakte hij één plaats.
Dit waren de nieuwkomers uit de Radio 2 Top 30 van 24 en 31 mei 2025, respectievelijk één en vijf.
Bedankt voor jullie belangstelling en eventuele reacties. Tot later!
Op zaterdag 3 mei 2025 was 'Magic With You' van het drietal DJ Licious & Alex Germys ft. Alex Lucas de eerste nieuwkomer in de Radio 2 Top 30. Meteen op nummer 30. DJ Licious komt uit Antwerpen en Alex Germys uit Rixensart. De twee deejays lieten zich hier bijstaan door de multi-getalenteerde songwriter en zanger Alex Lucas (geboren als Alexander Lucas Schönfelder). Zeer catchy dancenummer.
Kygo is de artiestennaam van de Noorse dj en remixer Kyrre Gørvell-Dahll. Zijn muziekstijl is een mix van Tropical House, deephouse, Balearic beat, elektronica en downtempo. OneRepublic is een Amerikaanse poprockband uit Colorado. Samen brachten ze 'Chasing Paradise' uit, een zomers dancenummer dat op zaterdag 3 mei 2025 de tweede nieuwkomer was in de Radio 2 Top 30. De muzikale samenwerking nestelde zich op 27.
Aaron Blommaert zagen Chantal en ik live in Zaventem op 15 augustus 2024 t.g.v. Pop@Park. Hij gaf toen een geweldig optreden als voorprogramma van Hellmut Lotti Goes Metal. Op zaterdag 3 mei 2025 was zijn nieuwste single 'Hoe zit het met ons?' goed voor een negentiende plaats in de Radio 2 Top 30. Meteen de derde en hoogste nieuwkomer van die dag.
Collins Obinna Chibueze, bekend als Shaboozey, is een Amerikaanse rapper en singer-songwriter. Hij stond wekenlang in onze hitlijsten met 'A Bar Song (Tipsy)'. Myles Smith is een Brits singer-songwriter. Hij is vooral bekend van zijn single 'Stargazing', waarmee hij doorbrak. Zijn stijl is een combinatie van folk, Americana en pop. Samen bracht het duo 'Blink Twice' uit dat naar alle waarschijnlijkheid ook heel hoog zal eindigen in de Radio 2 Top 30. Enige nieuwkomer in die lijst van zaterdag 10 mei 2025, meteen op nummer 17.
Maksim Stojanac is een Belgische zanger, presentator en acteur. Hij komt ook uit die geweldige kweekvijver van talent #LikeMe! T.g.v. 'Liefde voor Muziek' coverde hij 'Echte Mannen', origineel van Guus Meeuwis. Op zaterdag 17 mei 2025 was dit de enige nieuwkomer (meteen op 18). En Guus Meeuwis vond de versie van Maksim heel goed. De originele plaats ik hiernaast rechts.
Dit waren de vijf nieuwkomers in de Radio 2 Top 30 van 3, 10 en 17 mei 2025.
Ter herinnering geef ik de volledige Top-3 mee:
1. Pommelien Thijs - 'Atlas' (status quo - 8 weken genoteerd); 2. Ed Sheeran - 'Azizam' (van 5 naar 2 na 6 weken); 3. Lola Young - 'Messy' (status quo - 15 weken genoteerd)!
Morgen komen de nieuwkomers uit de Top 30 van 24 en 31 mei aan bod (toen wij onze vakantie op Corfu doorbrachten maar dankzij de archieven van de VRT heb ik alles netjes teruggevonden).
4 mei: Voor aanvang van de Beker van België gedragen Brugse hooligans zich in enkele Brusselse gemeenten. Zij zijn te voet van het Zuidstation naar de Heizel getrokken en molesteren onderweg enkele families van Noord-Afrikaanse origine. Na de voetbalwedstrijd nemen Brusselse jongeren weerwraak op Brugse supporters in de metro! Voetbal is eigenlijk oorlog.
5 mei: N.a.v. de baldadigheden van 4 mei zijn er in Brussel rellen die de politie met moeite kan onderdrukken.
7 mei • India en Pakistan voeren luchtaanvallen op elkaars doelen uit in Kashmir. Het conflict escaleerde na een Jihadistische aanslag op Indiase toeristen, waarbij op 22 april 26 doden vielen. • Het conclaaf start, kardinalen komen bij elkaar om een nieuwe paus te kiezen.
8 mei: De Amerikaan Robert Prevost wordt gekozen tot 267ste paus. Hij kiest de naam Leo XIV.
13 mei: • In Enschede vindt de herdenking voor de vuurwerkramp in Enschede plaats, die precies 25 jaar eerder plaatsvond.
• Red Sebastian, winnaar van Eurosong, vertegenwoordigt België op het Eurovisiesongfestival met ‘Strobe Lights’. Hij haalt de finale niet en werd (zo vernemen we veel later) slechts voorlaatste in zijn reeks. Het systeem van de televoting wordt in vraag gesteld.
14 mei: In Rotterdam vindt de herdenking plaats van het bombardement op de binnenstad, dat precies 85 jaar geleden werd uitgevoerd door de Duitse Luftwaffe. Voor de herdenking worden 100.000 gedichten vanuit de lucht verspreid.
17 mei: De finale van het Eurovisiesongfestival in Basel, Zwitserland vindt plaats. Israël wordt tweede maar er rijzen vragen op rond de televoting en het massaal stemmen ronselen van de Israëlische overheid!
18 mei • Na middernacht wordt de uitslag van de finale van het Eurovisiesongfestival bekend. De Oostenrijkse artiest JJ wint met het nummer ‘Wasted Love’.
• De inauguratie van paus Leo XIV vindt plaats.
20 mei: In Winschoten wordt een auto gevonden in de Rensel. Daarin worden de stoffelijke overschotten gevonden van twee kinderen, die al drie dagen vermist werden, en hun vader. Hij heeft zelfmoord gepleegd en zijn twee kinderen meegesleurd in deze tragedie! Hij had dit trouwens vooraf aangekondigd.
22 mei • Een Noor wordt wakker gemaakt nadat een containerschip in zijn voortuintje is beland. Hij was er niet van wakker geworden!
• Een jong koppel wordt in Washington doodgeschoten door een terrorist die ‘Free, free Palestine’ roept bij zijn arrestatie. Trump en Netanyahu schreeuwen moord en brand en spreken van antisemitisme. Een paar dagen werden Europese diplomaten in de Gazastrook beschoten door Israëlische soldaten omdat ze zogezegd afweken van hun route. Ze kregen een rondleiding maar moesten rennen voor hun leven. Toen hoorde men Trump en Netanyahu niet!
• Trump ontvangt de Zuid-Afrikaanse president Ramaphosa en laat hem een filmpje en foto’s zien die zouden moeten wijzen op een genocide van blanke landbouwers. Achteraf blijkt dat het om nepnieuws gaat en dat de foto’s in kwestie in Congo werden genomen! Alweer een zeer ongemakkelijk moment voor alle camera’s. Ongezien en het incident doet denken aan dat met Zelensky vorige maand.
23 mei: Terreurdaad in Hamburg aan het treinstation. Er vallen 12 gewonden door messteken. Een 39-jarige vrouw werd opgepakt.
24 mei: Onze vijfjarige kleinzoon zingt en danst samen met zijn kameraadjes op het schoolfeest. Jammer van het regenweer.
25 mei: Union Sint-Gillis mag zich na 90 jaar opnieuw Belgisch kampioen voetbal noemen. Een groot volksfeest barst los!
26 mei: Tom Waes wordt veroordeeld voor zijn verkeersongeval van eind verleden jaar en Eddy Snelders komt voor de rechter op beschuldigingen van exhibitionisme op verscheidene meisjes en vrouwen, onder wie zelfs zijn plusdochter! Gedurende de hele maand zijn er bijna dagelijks fratsen van POTUS Trump in het nieuws en zowel de oorlog in Gaza als in Oekraïne beheersen de journaals. Wanneer zal dit eens ophouden?
27 mei – 10 juni: Wij genieten van een welverdiende vakantie op Corfu. Hopelijk zullen de weergoden ons gunstiger gestemd zijn.
Onder haar voornaam bracht de Brugse muzikante een cover uit van een geweldige song van Aphrodite's Child. Die progressieve rockgroep bestond uit Demis Roussos (zang en bas), Vangelis (toetsen), drummer Loukas Sideras en Anargyros Koulouris (gitaar). Laatstgenoemde was enkel lid vóór hun vertrek uit Griekenland (vanwege het kolonelsregime) en op de laatste elpee '666' die Vangelis alleen afwerkte. Het album groeide later uit tot een echte cultplaat.
De muzikanten die Isolde Lasoen (zang en drums) hier bijstonden staan op de eindgeneriek van onderstaande videoclip.
Isolde Lasoen drumt ook bij DAAN en heeft af en toe soloprojecten zoals o.m. The Happy en Isolde et Les Bens.
502. Tibo Polleunis - '1945' (2021)
Even een klein stukje genealogie: de grootvader en grootmoeder van Tibo Polleunis zijn mijn oom en tante, want hij is de zoon van mijn neef. In de andere tak van zijn familie zat een Bekende Vlaming. Toen de ouders van Tibo trouwden konden wij helaas niet aanwezig zijn op het feest omdat wij met vakantie waren in Zwitserland. Mijn neef trouwde toen met de dochter van niemand minder dan Johny Voners. Met hem en tal van andere acteurs en actrices speelde ik als figurant mee in de jeugdreeks Keromar. Voners speelde ook mee in Axel Nort en F.C. De Kampioenen en live hem ik hem ooit horen zingen op het Bal National in Brussel als lid van de groep Compagnons de la Chanson die Franse chansons bracht, samen met Marijn Devalck en Freddy Birset. Voners heeft ook ooit een album uitgebracht onder de titel 'Aznavoners' met favoriete chansons van Charles Aznavour.
Tibo is drummer en songwriter en hij componeerde het instrumentaal lied '1945' als ode aan zijn grootvader die in dat jaar werd geboren.
Bij de eerste tonen denk je wellicht meteen aan Toots Thielemans en dat komt door de mondharmonica. Dit was de bezetting in de studio: Harmonica: Rutger Mathys; piano: Elias D'hooge; double bass: Wouter Berlaen; elektrische gitaar: Achilles De Raedt; en drums: Tibo Polleunis.
Merkwaardig detail: het trouwfeest van zijn ouders vond plaats op 31 juli 1993, de dag dat Koning Boudewijn schielijk overleed.
503. Pommelien Thijs - 'Ongewoon' (2022)
Pommelien is niet alleen een zangeres maar ook een presentatrice en actrice. Zij brak door als lid van #LikeMe!, een echte kweekvijver van talent.
In onderstaande videoclip herkende ik meteen Flo Windey, een Belgische presentatrice en sociale media-persoonlijkheid.
'Ongewoon' verbleef maandenlang in de hitlijsten.
504. Metejoor en Hannah Mae - 'Wat wil je van mij' (2022)
Joris Van Rossem was vroeger Meester Joris maar hij koos in 2019 definitief voor de muziek.
Hannah Schoonbeek is een Nederlandse singer-songwriter en gitariste.
Samen hadden ze eind 2022 een dijk van een hit met het mooie duet 'Wat wil je van mij'!
505. Gustaph - 'Because Of You' (2023)
Stef Caers, vroeger bekend als Steffen en sinds 2008 als Gustaph, won Eurosong en mocht België vertegenwoordigen op het Eurovisiesongfestival in het Verenigd Koninkrijk.
Met drie achtergrondzangeressen, onder wie Sandrine Van Handenhoven, zong hij de ziel uit zijn lijf en eindigde hij heel verdienstelijk zevende in Liverpool!
Het aanstekelijk dancenummer werd geschreven door Stef Caers en Jaouad Alloul.
Naar het einde toe van zijn optreden kwam er zelfs een acrobatische danser zijn kunstjes vertonen, vermomd als roze panter.
506. Pommelien Thijs - 'Erop of eronder' (2023)
Pommelien Thijs is alomtegenwoordig en ze rijgt de nummer één-hits en de MIA's sinds enkele jaren aaneen alsof het niets was.
Ze heeft een hele goede leerschool gehad, net als zovele andere zangers/zangeressen, in de reeks #LikeMe!, waarin vaak oudere Vlaamse hits een nieuw jasje kregen aangemeten. En zo leerde een hele nieuwe en jongere generatie ons muzikaal erfgoed kennen!
495. Bart Peeters - 'Brood voor morgenvroeg' (2017)
Dit vrolijk nummer staat natuurlijk ook op zijn gelijknamig album en Bart Peeters wordt natuurlijk bijgestaan door zijn "Straffe Mannen" of waren het zijn "Ideale Mannen"?
Wij hebben in Zaventem een geweldig optreden meegemaakt van die mannen op 15 augustus 2018, op de verjaardag van Chantal!
Vanmorgen hadden wij geen brood meer in huis en ik ben dan maar sandwiches gaan kopen!
496. Angèle - 'Balance ton quoi' (2019)
Hier en daar op het internet denkt men dat ze een Française is maar niets is minder waar! Angèle Van Laeken is een Belgische zangeres, liedjesschrijfster, en muzikante, geboren op 3 december 1995 in Ukkel.
Zij is de dochter van Marka alias Serge Van Laeken en Laurence Bibot, en de zus van de rapper Roméo Elvis.
Marka is hier al de revue gepasseerd samen met Johan Verminnen.
Angèle breekt hier een lans om vrouwonvriendelijke uitspraken en sexisme uit de wereld te bannen!
497. Pommelien Thijs & Jaap Reesema - 'Nu wij niet meer praten' (2020)
Pommelien Thijs is een Belgische zangeres, actrice, en presentatrice geboren op 4 april 2001 in Kessel. Zij is de jongeres zus van Kaat Thijs. Pommelien heeft haar sporen verdiend bij #LikeMe!
Jaap Siewertsz van Reesema (echte naam) is een Nederlandse zanger,geboren in Deventer op 28 oktober 1984. Soms denk ik dat Jaap Reesema (soms brengt hij liedjes uit onder de naam Jake Reese) in België woont want hij komt zo vaak op radio en televisie.
Het lied werd in volle coronacrisis uitgebracht en weerspiegelt volkomen de trieste situatie waarin de hele wereldbevolking zich toen bevond. Iedereen moest toen voldoende afstand bewaren en het menselijk contact verwaterde. 😌
498. Flip Kowlier - 'September' (2021)
Gelukkig was er Flip Kowlier die solo, zonder de Ertebrekers, terugblikte op zijn jeugd. Heerlijk nummer en geweldige videoclip!
Hij werd bijgestaan door: Karel De Backer: drums, shaker, castagnetten, klokkenspel, tamboerijn; Peter Lesage: piano; Wouter Van Belle: buisklokken, vibrafoon; Lazy Horse: akoestische gitaar; Pieter Van Buyten: bas; Andrew Powell: violins, violas & woodwind; Kirsten Powell: cello's, bassen, French horns.
Hijzelf zong en bespeelde de pauken, tamboerijn, castagnetten, elektrische en akoestische gitaar, en autoharp!
Productie: Wouter Van Belle en Flip Kowlier. Video : Felix Ysebaert, en alle foto's: José Cauwelier.
499. Ronny Mosuse - 'Mr. Blue Sky' (2021)
Belgische artiest, geboren in Antwerpen op 17 mei 1971. Zijn vader is Congolees en zijn moeder een Belgische. Op zeer jonge leeftijd zat hij samen met twee broers en enkele vrienden in hun eerste bandje The B-Tunes. Achteraf voegde hij zich - samen met zijn broer Robert Mosuse - bij The Radios. Hij maakte ook een solo album in 1994 onder het pseudoniem Ronny Mo'. Sindsdien houdt hij zichzelf bezig als radio- & TV-presentator. Hij was ook lid van The Clement Peerens Explosition.
Natuurlijk is 'Mr. Blue Sky' oorspronkelijk van ELO maar zijn cover, gebracht tijdens Liefde voor Muziek 2021, mag er best wezen!
500. Camille - 'Vuurwerk' (2021)
Camille Dhont is een zangeres en actrice, geboren op 12 juni 2001 in Wevelgem.
Net als Pommelien Thijs komt zij uit de kweekvijver van talent #LikeMe!
Het elektronisch dance-/popnummer werd geschreven door Camille Dhont, Regi, de betreurde Stefaan Fernande, en Lester Williams.
Clouseau zou het nummer later zelfs coveren in een aflevering van Liefde voor Muziek.
489. Emma Bale ft. Milow - 'Fortune Cookie' (2015)
Emma Balemans is een Belgische zangeres, geboren op 2 augustus 1999 in Sint-Katelijne-Waver.
In 2015 kreeg ze hulp van Jonathan Vandenbroeck alias Milow voor het schrijven en zingen van 'Fortune Cookie'. Gianluca Presti hielp ook mee met het schrijven van het liedje dat meteen voor de rest van de dag in je hoofd blijft rondspoken.
Heel knappe videoclip en zangprestatie en zeggen dat Emma toen amper zestien jaar was!
490. Niels Destadsbader - 'Hey pa' (2015)
Tekst en muziek van Niels Destadsbader en Miguel Wiels, nog zo'n duo dat knappe liedjes uitbrengt.
Niels Destadsbader is een Belgische zanger, acteur en TV- en radiopresentator, geboren op 19 augustus 1988 in Kortrijk.
Miguel Wiels is een Belgische muzikant, songwriter en producer, geboren op 11 september 1972 in Sint-Amandsberg. Soms brengt het duo platen uit onder de naam Niels & Wiels.
Prachtige ode van een zoon aan zijn vader!
491. Tourist LeMC - 'Koning Liefde' (2015)
Johannes Faes alias Tourist LeMC heb ik gisteren al uitgebreid aan jullie voorgesteld.
Het jaar 2015 was een uitstekend jaar voor de Antwerpse troubadour uit de Seefhoek. Zijn album 'En route' bleef maandenlang in onze hitlijsten staan. En terecht!
492. Ertebrekers - 'Eva Mendes' / 'De zji' (2016)
Belgische R&B-/poptrio uit West-Vlaanderen, bestaande uit Flip Kowlier, Jeffrey Bearelle, en Peter Lesage, die zingen en rappen in hun lokaal dialect. De naam van de groep betekent "hartenbrekers".
Zij hebben een boontje voor Eva Mendes, een Amerikaanse actrice van Cubaanse afkomst. Mendes werd geboren in Florida, maar werd opgevoed in Los Angeles. Ze speelde aanvankelijk voornamelijk in muziekvideo's (van onder andere Pet Shop Boys en Will Smith) en reclames. En nu was ze dus het onderwerp van dat leuk liedje van de Ertebrekers.
Het tweede liedje is een ode aan de zee en daarin krijgt het trio bijstand van niemand minder dan Maaike Cafmeyer. Zie rechtervideoclip!
Flip Kowlier zag ik ook op het Belgavox Festival in Brussel in juni 2010. Hij had toen veel succes bij Les Truttes!
493. Bent Van Looy - 'Downtown Train' (2016)
Uit zijn soloplaat 'Pyjama Days', want in 2012 had de frontzanger van Das Pop een pauze afgekondigd. De groep had ik live nog gezien tijdens de Gentse Feesten op 21 juli 2010.
Knappe song van Bent Van Looy en niet te verwarren met de gelijknamige compositie van Tom Waits die later veelvuldig werd gecoverd door o.a. Bob Seger en Rod Stewart.
494. Joannes Genard - 'Honeybee' (2016)
In die aflevering van 'Liefde voor Muziek' zat iedereen met open mond te kijken en te luisteren naar de frontzanger van School is Cool. Hij nam een hit van Belle Perez onder handen, en hoe!
Hij maakte een mengeling van popmuziek en flarden van 'I Put A Spell On You' in de versie van Screamin' Jay Hawkins.
Achteraf vroeg Dana Winner of hij "iets" genomen had vóór zijn optreden. Voodoo was niet veraf! Gelukkig zonder rituelen ...
Gabriel Ríos (geboren in San Juan, Puerto Rico) is een Puerto-Ricaans-Belgische muzikant die in Gent woont. Hij maakte deel uit van The Nothing Bastards en L Santo tot hij solo ging. Hij vermengt hiphop, elektronische muziek en Latijns-Amerikaanse ritmes.
Of zijn single de gouden status heeft bereikt weet ik niet maar hij was hiermee in 2014 wel heel vaak op de radio te horen!
484. Guy Brisaert & Tax Clan - 'Mijn hart is vol' (2014)
Chantal en ik zagen Guy Brisaert en zijn band Tax Clan -tijdens de voorstelling van zijn nieuwe cd 'Het Tax Clan album'- een felgesmaakt optreden weggeven in Dworp. En dat was op 2 mei 2014 om precies te zijn.
Ik kocht meteen zijn nieuw album, hij signeerde het en stond zelfs een selfie toe.
Hij is ook de enige Belgische artiest die ooit 'Paint It Black' van The Rolling Stones heeft mogen coveren. Zijn versie kreeg de titel 'In het zwart' mee.
485. Bart Peeters - 'Lepeltjesgewijs' (2014)
Op 15 augustus 2018 (op de verjaardag van Chantal nota bene) zagen wij Bart Peeters & De Ideale Mannen in Zaventem t.g.v. het lokaal festival Pop@Park.
En deze meezinger stond natuurlijk ook op de setlist.
Er was veel ambiance op die zomerdag en iedereen zong uit volle borst mee!
486. Guy Brisaert & Tax Clan - 'In het zwart' (2014)
Zoals ik daarnet schreef mocht Guy Brisaert als enige Belgische artiest tot hiertoe een cover opnemen van 'Paint It Black' van The Rolling Stones. En hij deed dat met heel veel verve!
Chantal en ik zagen Guy Brisaert voor de tweede keer live optreden en dat was op 9 mei 2015 in Humbeek.
De productie van deze single was in handen van Ronald Vanhuffel!
Goedemiddag Guy en Ronald (twee Facebookvrienden)!
487. Tourist LeMC ft. Wally - 'Horizon' (2015)
Ik maakte kennis met Tourist LeMC en zijn muziek via een politiek programma op VRT1. De naam ervan ben ik vergeten maar Ivan De Vadder presenteerde het en stelde de kijkers (in de studio en thuis) voor aan de Antwerpse troubadour.
Johannes Faes is zijn echte naam en als Tourist LeMC ontpopte hij zich tot hiphop artiest en rapt hij in zijn lokaal dialect, doorspekt met klanken en nadrukken van vreemde oorsprong. Hij groeide op in de Seefhoek. Bekende inwoners van die wijk waren of zijn o.a. Vincent van Gogh, Willy Vandersteen (Suske & Wiske), Bob Benny, Panamarenko, Rick Coppens, La Esterella, Jef Cassiers, Els de Schepper, Janine Bischops, Johny Voners, Charel Janssens, Stafke Fabri, Leah Thys, Matthias Schoenaerts, Michaël Pas, Nathalie Meskens, Peter Van Den Begin, Gaston Berghmans en Willy Steveniers.
Prachtige videoclip!
488. Stan Van Samang - 'Een ster' (2015)
Zijn naam klinkt als een titel uit de reeks stripverhalen van Suske & Wiske. Uit de Seefhoek komt hij niet maar wel uit Wijgmaal bij Leuven.
'Een ster' is een single van Stan Van Samang, een Belgische acteur, zanger en songwriter. Het lied is een cover van de gelijknamige single van Christoff, die gemaakt werd tijdens het programma 'Liefde voor Muziek' op VTM. Het is een vertaling van het oorspronkelijke Duitse liedje uit 1998 van de Oostenrijker Nikolaus Presnik en telt vele covers in 30 talen.
Zeer emotioneel en krachtig gezongen. Een echt kippenvelmoment!