Eten&Genieten - gezond genieten van eten & drinken
21-10-2011
Chivas Regal-whiskey
Chivas Regal-whiskey
Vivienne Westwood heeft de fles van Chivas Regal in een nieuw jasje gestoken. De modeontwerpster viert daarmee de 210de verjaardag van het whiskey-merk.
Een warm bontje met de Union Jack-print erop, zo ziet de verjaardagseditie van Vivienne Westwood voor Chivas Regal eruit. De Britse vlag moet de roots van Westwood onderstrepen en is meteen een verwijzing naar buurland Schotland, waar Chivas Regal afkomstig van is.
Eerder werkte het merk al samen met topontwerpers als Christian Lacroix en Alexander McQueen.
Het is misschien niet de favoriete drank van heel wat dames, maar 1 pintje bier per dag kan wonderen doen voor de botkwaliteit op latere leeftijd. Volgens een Amerikaanse studie helpt bier osteoporose tegen te gaan.
De studie van de universiteit van Cambridge toont aan dat gehopt bier de ideale bron van het chemische element silicum is. Deze chemische stof is cruciaal in de vorming van nieuwe botstructuur.
Een pintje bier bevat ongeveer 8 milligram silicum, wat een derde van onze dagelijkse aanbevolen opname is, vertelt professor Jonathan Powell, van de universiteit van Cambridge.
Bovendien zit er in bier nog een goed voedingselement: ethanol, de chemische stof die botverlies helpt te voorkomen. Voor vrouwen die nog niet in de menopauze zitten, kan een half pintje al wonderen doen. Diegenen die deze vervelende periode voorbij zijn, drinken best 1 biertje per dag.
Leeftijd
Het zijn vooral de oudere dames die belang hebben bij een dagelijkse inname van de stof. Het hormonenniveau daalt bij oudere vrouwen. Daardoor wordt silicum vanzelf al moeilijker gebonden aan het vrouwelijke hormoon oestrogeen. Een verhoogde opname van de stof is daarom cruciaal om de gezondheid van de botten te garanderen, legt professor Powell uit. Bovendien halen we alsmaar minder silicum uit onze dagelijkse voeding. We halen steeds minder silicum uit koren en graan omdat ons voedsel steeds meer bewerkt en minder gezuiverd wordt, besluit Powell.
Foto: Photonews bron; gva.be
Categorie:BIEREN & BIERWEETJES, Tags:Bier,
20-10-2011
Mode aan de ontbijttafel
Mode aan de ontbijttafel
Tricia Clarke-Stone - de vrouw achter de culinaire blog Sip, Chat, Chow - vindt de gewone cornflakedozen er maar wat saai bijstaan op de ontbijttafel. Ze ontwierp daarom de serie Cereal Couture voor elke modebewuste vrouw die van cornflakes houdt.
Zo kreeg Tony de Frostiesleeuw, een Burberrysjaalte rond zijn nek en staat op de Chaneldoos te lezen 'Flavored with Real Coco'. Voorlopig blijft het bij dit leuke Photoshopwerk, maar aangezien de modehuizen altijd op zoek zijn naar leuke uitbreidingsmogelijkheden, moeten ze volgens Clarke-Stone eens de markt van de onbijtgranen overwegen.
boter, verse bieslook of peterselie, 1 citroen, peper en zout
Bereidingswijze
Maak de champignons schoon met een vel keukenpapier en snijd de steeltjes af.
Toast de boterhammen en snijd ze bij.
Verwarm een flinke klont boter tot hazelnootkleur.
Kleur de champignons op de kant van de hoedjes snel goudbruin. Kruid met peper en zout.
Draai de champignons om en zet het vuur wat lager. Kruid opnieuw met peper en zout. Laat de champignons niet te lang bakken, ze moeten binnenin lekker sappig blijven en bij voorkeur hun grootte behouden.
Sprenkel er enkele druppels citroensap overheen om de smaak te peppen.
Voor 4-6 personen: 150 g boter, op kamertemperatuur, 150 g bruine suiker 1 ei, 1 eierdooier, 150 g bloem, gezeefd 1 tl bakpoeder, 1 el oploskoffie, 1 tl heet water, 4 el melk
Voor de karamelnoten: 200 g suiker, 25 g boter, 1,25 dl dunne room 100 g noten (amandelen, walnoten en pecannoten)
Bereidingswijze
Verwarm de oven voor op 160°C. Vet een bakvorm van 18 cm diameter in en bekleed met bakpapier. Roer de boter en suiker 8 à 10 min. onder elkaar tot een bleke, romige massa ontstaat. Voeg het ei en de eierdooier toe en meng goed. Spatel er de bloem en het bakpoeder onder. Meng de oploskoffie met het water. Roer onder het beslag, samen met de melk. Schep het beslag in de bakvorm en bak 1 u. tot de cake gaar is.
Maak nadien de karamelnoten: doe de suiker in een pannetje met een scheut water. Laat 8 à 10 min. inkoken tot een donkere karamel ontstaat. Haal van het vuur en roer er voorzichtig de boter en room onder. Voeg ook de noten toe en wentel ze in de karamel. Schep over de cake en serveer meteen.
Tip: gebruik een nat deegborsteltje om bij het maken van de karamel de suikerkorrels van de randen van de pan in de siroop te duwen. Dit voorkomt dat de suiker kristalliseert en de karamel hard wordt.
Vlaamse stoverij van varkenswang met kasteelaardappelen
Vlaamse stoverij van varkenswang met kasteelaardappelen
Voor vier personen:
1 kg schoongemaakte varkenswangen, arachideolie, kruidentuiltje van 1 takje tijm, 1 laurierblad, 1 peterselie, 1 fijngesneden grote ui, 2 sneden peperkoek, 1 koffielepel mosterd, bruine fond, 2 flesjes donker bier, 1 kg aardappelen van gelijke grote , peterselie, peper en zout.
Bereidingswijze
Spoel de wangen schoon, verwijder het vliesje en snij het overtollige vet af. Verhit een scheut olie in een bakpan, kruid de wangen met peper en zout en kleur het vlees aan alle kanten op hoog vuur. Giet het overtollige vet af, blus de warmte met wat bier en breng alles over naar een kookpot.
Verhit wat olie in de bakpan en bak de ui langzaam bruin. Blus de warmte met bier en voeg toe aan het vlees. Voeg de rest van het bier, het kruidentuiltje, de bruine fond en de peperkoek, ingesmeerd met mosterd, toe aan het vlees en breng aan de kook. Laat zachtjes sudderen tot de wangen gaar zijn. Verwijder het kruidentuiltje en breng op smaak met peper en zout en eventueel wat mosterd.
De aardappelen wassen, tonvormig snijden met 6 tot 8 snijvlakken en vervolgens gaar koken of stomen. Schik de varkenswangen en de aardappelen op de warme borden en versier met gehakte peterselie.
Voor 4 personen: 600 g varkensgehakt, boter, peper en zout 1 kl komijnpoeder, 4 dl passata, tabasco worcestersaus, 5 eieren, scheut room, brood
Bereidingswijze;
Rol kleine balletjes van het gehakt. Bak langs alle kanten aan in boter, kruid met peper, zout en komijnpoeder en voeg de passata toe. Laat 5 minuten goed doorstoven en kruid met tabasco en worcestersaus.
Maak roereieren in een aparte pan. Smelt boter, breek de eieren in de pan en bak al roerend gaar. Roer er op het einde een scheut room door. Snij de roereieren in stukken en doe bij de gehaktballen. Serveer met brood.
Tip; Een variatie op de Marokkaanse bereiding 'kefta'. Eventueel kan men lamsgehakt in plaats van varkensgehakt gebruiken.
Voor 4-6 personen: 1 varkensgebraad met zwoerd van 1,5 kg 1,25 dl olijfolie, zeezout, 25 kastanjes, 2 bollen knoflook 12 zilveruitjes, 12 spruitjes, schoongemaakt, 15 takjes verse tijm
Voor de braadjus 26 g boter, 2 el bloem, 5 dl kippenbouillon
Bereidingswijze
Verwarm de oven voor op 220°C. Maak diepe, evenwijdige inkepingen in het zwoerd van het varkensgebraad. Wrijf het vlees in met 3 el olijfolie en kruid met zout. Leg in een braadslee. Kerf een kruis in de kastanjes en schik naast het vlees. Bak 15 min. Zet de oven lager tot 200°C en bak het vlees nog 30 min.
Snij de bovenkant van de bollen knoflook af en meng de knoflook met de uitjes, spruitjes, tijm en resterende olijfolie. Schik naast het vlees en bak nog 30 min. tot de groenten gaar zijn en het varkenszwoerd krokant is.
Maak de braadjus: smelt de boter op een matig vuur en meng er de bloem onder. Laat 2 min. bakken en voeg geleidelijk aan de bouillon toe. Laat al roerend 3 à 5 min. koken tot de jus is ingedikt. Serveer bij het varkensgebraad.
Risotto met eekhoorntjesbrood, oude parmezaanse kaas en jus van Vadouvan-kruid
Risotto met eekhoorntjesbrood, oude parmezaanse kaas en jus van Vadouvan-kruid
De perfecte risotto volgens Wout Bru.
Risotto 300 gr ronde risotto rijst, 650 ml kippenbouillon 1 sjalotje versnipperd, 50 gr witte wijn, 250 gr mascarpone 120 gr oude geraspte parmezaan
Jus 250 ml kalfsjus, 10 gr Vadouvan-kruid (Indische kruiden mengeling) 15 cl Porto-wijn, half sjalotje versnipperd 10 gr dobbelsteentjes van eekhoorntjesbrood, peper en zout
Bereidingswijze;
Risotto De versnipperde sjalot aanfruiten in een weinig olijfolie en blussen met de witte wijn. Vervolgens goed laten uitdrogen, de rijst erbij en opnieuw laten uitdrogen. Bevochtigen met de bouillon tot hij juist onderstaat en weer laten uitdrogen. Opnieuw de bouillon erop enz.... Herhaal dit al roerend een zestal keren tot hij gaar is.
Afwerken op het laatste met de mascarpone en de parmezaanse kaas tot hij heerlijk smeuïg is. Vervolgens de champignons in dobbelsteentjes snijden, bakken en erbij voegen.
Jus Een sjalotje aanfruiten, blussen met porto, laten inkoken, de kalfsjus erbij en laten infuseren met het Vadouvan-kruid. Het mengsel door een zeef passeren en de opgevangen jus afkruiden met peper en zout. De jus op het bord rond de risotto serveren.
Afwerking van het bord met wat frisse wintergroenten en chips van aardappel.
Voor 4 personen; 400 g wit of bruin brood 4 dl melk 3 eieren 3 el rozijnen 2 el ontpitte dadels enkele el amandelschilfers Voor het glazuur; 100 g poedersuiker 50 g pure chocolade 1 el citroensap.
Bereidingswijze
Breng de melk aan de kook. Doe er het brood, de eieren, suiker, nootmuskaat, vanillesuiker, rozijnen en amandelschilfers bij.
Vet een taartvorm in en giet het mengsel in de vorm.
Bak de pudding goudbruin in een voorverwarmde oven op 180°C.
Maak het glazuur: smelt de chocolade, voeg de suiker en het citroensap toe en strijk het mengsel met een borsteltje uit op de broodpudding.
Maak eventueel nog een wit glazuur van poedersuiker en water en trek daarmee streepjes over het chocoladeglazuur.
Laat de pudding afkoelen en serveer hem. Smakelijk!
Voor 4 personen: 1 blokje groentebouillon en 1 blokje vleesbouillon opgelost in 1 l kokend water 1 pak/blik Gezeefde Tomaten 1 bokaal Bonduelle Paprika Piquillos een handvol fijngesnipperde verse kruiden (peterselie, kervel, basilicum, koriander, bieslook), zout en peper
Bereidingswijze
Snijd de uitgelekte paprika's in stukjes en doe ze samen met de gezeefde tomaten bij de bouillon. Laat tien minuten doorkoken. Pureer de soep met de staafmixer. Kruid eventueel nog bij met peper en zout. Giet de soep over in een (liefst voorverwarmde) terrine, giet de olijfolie er in een dunne straal over en strooi er de verse kruiden over.
Tip: Serveer met lookbrood of broodcroutons en gemalen kaas..
Was de pruimen, snijd ze in twee en verwijder de pit.
Doe de pruimen in een kookpot met wat cassonade (niet teveel, want pruimen kunnen al een zoete smaak hebben). Laat gedurende 35 minuten op een zacht tot middelmatig vuur smelten.
Open de hazelnootjes en plaats ze gedurende 15 minuten in een schotel in de oven op 180° C. Haal ze vervolgens uit de oven en wrijf erover met een doek zodat het omhulsel loskomt. Verpletter ze met behulp van een mortier.
Proef van de pruimen wanneer ze gekookt zijn en voeg eventueel nog wat cassonade toe en een zakje vanillesuiker.
Doe de pruimen in aparte recipiënten en bedek vervolgens met de nootjes.
Paarse aardappelen verlagen de bloeddruk. Dat blijkt uit een onderzoek aan de University of Scranton in Pennsylvania.
Heel wat mensen laten aardappelen links liggen omdat ze volgens hen koolhydraten bevatten en calorierijk zijn. Volgens onderzoeker Joe Vinson is dat een fout beeld. Een gekookte aardappel zonder boter of saus bevat maar 110 calorieën. Bovendien zijn ze goed voor het hart.
Voor het onderzoek moesten 18 deelnemers tweemaal per dag zes tot acht kleine aardappelen eten. Hun bloeddruk werd met 3 tot 4 procent verlaagd. Cholesterol en gewicht werden niet beïnvloed door het eten van de aardappelen. De onderzoekers noemen de studie veelbelovend. 14 deelnemers namen namelijk al medicatie om hun bloeddruk te verlagen. Een aardappeldieet zou hen nog meer kunnen helpen.
Aardappelen bevatten ook heel wat vitaminen en gezonde stoffen, namelijk net zoveel als broccoli, spinazie en spruitjes. De antioxidanten werken wel alleen bij gekookte aardappelen. Frituren vernietigt de 'gezonde' ingrediënten.
Het onderzoek werd gevoerd met paarse aardappelen, maar witte of rode aardappelen zouden evenveel effect hebben.
Beeld: Photonews bron; gva.be
Categorie:WEETJES OVER VOEDING & GEZONDHEID Tags:Aardappelen,
Niet opdagen in sterrenrestaurant kost 100 euro per persoon
Niet opdagen in sterrenrestaurant kost 100 euro per persoon
Wie niet komt opdagen voor een etentje in een sterrenrestaurant of kort op voorhand afzegt, moet vanaf nu een schadevergoeding van 100 euro per persoon betalen. Dat meldt een krant van De Persgroep.
Het gebeurt tegenwoordig wel drie keer per week dat klanten niet komen opdagen, klinkt het onder meer bij sterrenrestaurants Hof van Cleve en Jardin Tropical.
De restaurants maken zware verliezen als ze het voorziene eten gewoon moeten weggooien en dat pikken ze niet langer. De schadevergoeding wordt automatisch afgeboekt van de kredietkaart van de klant, die bij reservatie zijn kaartnummer verplicht moet doorgeven. Volgens Test-Aankoop mogen de restaurants de schadevergoeding afboeken bij wie niet komt opdagen, op voorwaarde dat het uitdrukkelijk vermeld wordt in de algemene voorwaarden op de website van het restaurant. De consumentenorganisatie verwijst ook naar de hotelsector, waar de praktijken al gangbaar zijn.
Hof Van Cleve beste restaurant ter wereld volgens Zweden
Hof Van Cleve beste restaurant ter wereld volgens Zweden
De Zweedse website wbpstars.com heeft het Belgische Hof Van Cleve uitgeroepen tot beste restaurant ter wereld.
Vergeet Noma en The Fat Duck, als je echt lekker wilt eten, moet je naar het Hof Van Cleve afzakken. Volgens de Zweedse website wbpstars.com is ons Belgische restaurant namelijk het beste ter wereld. De inspecteurs van de website bezochten voor hun beoordeling meer dan 1.500 restaurants in 70 verschillende landen.
Beeld: Photonews bron; gva.be
Categorie:CULINAIRE NIEUWTJES, Tags:Hof van Cleve,