Beoordeel dit blog
  Zeer goed
  Goed
  Voldoende
  Nog wat bijwerken
  Nog veel werk aan
 

Categorieën
  • AARDAPPELGERECHTEN (81)
  • ALCOHOLISCHE DRANKEN & WEETJES (39)
  • APERITIEF-HAPJES, AMUZE, BORRELHAPJES, TAPAS, PINTXO, (98)
  • BARBECUE, GRILPAN, GRIL, (51)
  • BIEREN & BIERWEETJES, (13)
  • BIJGERECHTEN, (50)
  • BROODJES, BROODGERECHTEN, SOORTEN, RECEPTEN, (65)
  • CALORIEARM, VETARM, INFO, RECEPTEN, (100)
  • CHINEES, OOSTERS, (4)
  • CHINESE, JAPANSE, THAISE GERECHTEN, (8)
  • CULINAIRE NIEUWTJES, (115)
  • CULINAIRE TRIPS, REIZEN. (60)
  • DESSERTEN, IJS, SORBET, NAGERECHTEN, (141)
  • DIEPVRIES, VERSCH. GERECHTEN, (1)
  • EIEREN, EIERGERECHTEN, (34)
  • FEESTELIJKE MENU'S, GERECHTEN, (41)
  • FONDUE, (3)
  • FOTO'S (4)
  • GROENTEN, GROENTENGERECHTEN, (73)
  • KAASGERECHTEN, KAASSALADE, KAASPLANK, (45)
  • KOOKBOEKEN, KEUKENHULPJES, KEUKENNIEUWTJES, (74)
  • KRUIDEN,MARINADES, (6)
  • OVEN/STOOFSCHOTELS, EENPANSGERECHTEN, (79)
  • PANNEKOEKEN, FLENSJES, WAFELS, ZOETE, HARTIGE, GEVULDE, (20)
  • PASTA'S, ITALIAANSE GERECHTEN, (129)
  • PIZZA'S, (11)
  • RESTAURANTS MET RECEPTEN (2)
  • RESTAURANTS, e.a. HORECAZAKEN (69)
  • RIJSTGERECHTEN (32)
  • SALADE'S, GEMENGDE SLA, GERECHTEN (91)
  • SAUSEN, VINAIGRETTES, OLIE, PESTO'S (17)
  • SMOOTHIE, FRUITDRINK, (10)
  • SOEPEN, KOUDE, WARME, BOUILLON, MAALTIJD, (111)
  • STREEKGERECHTEN (6)
  • TAART, GEBAK, KOEKJES, CAKE, e.a. (85)
  • TORTILLA'S, QUICHES, WRAP, e.a. (33)
  • VEGETARISCH, (39)
  • VISGERECHTEN, SCHAAL, SCHELPDIEREN, (311)
  • VLEESGERECHTEN, (198)
  • VOORGERECHTEN, WARME & KOUDE, (167)
  • WEETJES OVER VOEDING & GEZONDHEID (222)
  • WEETJES OVER VOEDING, (173)
  • WIJN & WIJNWEETJES (58)
  • WILD & GEVOGELTE (125)
  • WOKGERECHTEN (22)
  • ZWEEDSE, HAPJES, GERECHTEN, (2)
  •          Lieve bezoeker
    Zoeken met tags is nog niet
    kompleet het invullen van
    tags is een langzaamaan
    werkje, maar ik werk er aan.
    Zoeken in blog

    Aanraders !!!
  • ATELIER VAN JOSEPHINE
  • FOTO VAN JOKE
  • PHOTOGALERY
  • POWERPOINT VAN JOKE
  • NO LIMIT
  • Blog als favoriet !



           ideetjes van Josephine



     Gaspacho ( koude spaanse soep)



                    Tomaat crevette



         Versgebakken paprika chips



            Witlofrolletjes uit de oven



    St-jacobsvruchten, tuinboonen, puree



               Kerstbrood (Stoll)



                         Avocado



      Varkenshaas in sinaasappelsaus



      Avocadosoep met gerookte zalm



                    Kerstbrood ( Stoll)



            Bokkepootjes (Koekjes)



     Koekjes met vulling en hagelslag



       Herfstsalade met Parmaham



    Avocadosoepje met gerookte zalm



                    Cherrytomaatjes



                      Kwarteleitjes



                       Verse vijgen



       Avocadosalade met garnalen



              Cherrytomaatjes



         Witlof met appel en radijs



       Spaghetti met zalm en zeekraal



                Trostomaten


     
      Mozzarella, tomaten, basilicum



         Groentensoep met peterselie


     
                      Verse zalm
        


             Uitsmijter met ham



             Roerei met Garnalen



              Gestoofde Paprika's



                        Peulertjes



                 Groene salade



             Coeur de boeuf Tomaten



                        Zeekraal



                       Pruimen



                       Citroenen



                 Sinaasappelen



                         Frietjes



                     Tomatensoep



                        Basilicum



                       Angusbeef



                            Eieren



                            Eieren



              Gevulde gerookte zalm



                        Knoflook



                        Courgette

                      

                               Paprika



    Gegraniteerde aardappelschijfjes



            Aardappelkroketjes



        Asperges op vlaamse wijze



         Gebakken champignons



               Crema catalana



                    Aardbeien


     
                   Sinaasappel



                            Peer



             Omelet met Garnalen



    Asperges,garnalen,puree en eitje



           Roodfruit met vanilleijs



         Garnaalsalade met frietjes



     Sint Jacobsvruchten met wilof



           Parelhoen met spruitjes



                        Witlof



                       Aardbeien



              Asperges met garnalen


    E-mail mij

    Druk oponderstaande knop om mij te e-mailen.

    Inhoud blog
  • Biefstuksalade om van af te vallen
  • Love fish van de zuiderse zeeën
  • Stoofpotje van witloof, kool en pastinaak
  • Tartine met aubergine, mozzarella & tomaat
  • Zalm met krokante tikka masala
  • Appeltaart
  • Chili sin carne met 3 soorten bonen
  • Witlooftaart met peren en gedroogde veenbessen
  • Stoofpot van wintergroenten
  • Kwartels met savooikool
  • Gravad lax
  • Gourmet met vis
  • Ragout van hoevekip en Noordzeegarnaal, tuinboontjes en cantharellen
  • Champignonroomsoep
  • Gepocheerde oesters met tomaat en rodewijnsaus
  • Polderaardappel gevuld met garnaaltjes en Hollandse saus
  • Rollade van parelhoen en ganda ham
  • Koninginnenhapjes met vis
  • Gebakken zeebaarsfilet met tomaat
  • Reemedaillon met kastanjes
  • Tagliatelle met pikant rundvlees, sluimerwtjes, kappertjes en Parmezaanse kaas
  • Kippenbouillon met platte peterselie & Parijse champignons
  • Provençaalse pastasalade
  • Kalfstong in madeirasaus
  • Kalfsblanket
  • Brussels spruitenpotje met gehaktballetjes
  • gebakken schartong met witlof en gestoomde aardappeltjes.
  • Gratin met bloemkool en gehakt
  • Driedubbele kwarktaart met verse vijgen
  • Gegratineerd witloof met ham
  • Biefstuk met champignons de Paris en pasta
  • Gebakken pladijs met gestoofde erwten, wortelen en peterseliepuree
  • Minder zout in onze voeding
  • Tagliatelle en konijnenbout met leffe en rozemarijn
  • Bouillie met erwtjes en worteltjes
  • Varkenshaasje met tagliatelle en pepersaus
  • Rijstpap met appeltjes
  • Gevulde tomaten met bloemkool
  • Cappuccino van broccoli met geroosterde amandelen
  • Avocadosoep met gerookte zalm
  • Nieuw wapen in de strijd tegen obesitas: groene thee
  • Ragu alla Napolitana
  • Boterham met salade van zalm, selder en appel.
  • Salade met gegrilde zalm
  • Vissoep met mosselen
  • Friet met stoverij van varkenswangetjes
  • Gepocheerde peren met cranberry & gember
  • Mosselgratin met spinazie
  • Filet pur en witloof in de wok
  • Ovenschotel met rundergehakt en witloof
  • Carpaccio van tomaat met salade groene boontjes, mozzarella
  • 'Echte' bruschetta met knoflook en tomatenblokjes
  • Salade met sashimi van zeebaars en radijs
  • Maatjessalade
  • Gegrilde Caramba steaks
  • De meest ziekmakende voeding: fruit en groenten
  • Asperges met warme champignonsalade
  • Spirelli met kip en tomaatjes
  • Waterzooi van kipfilet met Mechelse asperges en kervel
  • Italiaanse mosselpan
  • Courgettesoep
  • Krokante sigaren met spinazie en feta
  • Spaghetti met curry en gerookte zalm
  • Gevulde zalmforel op de barbecue
  • Scampi's met knoflook
  • Gefrituurde pladijs, kropsla en yoghurtmayonaise
  • Slaatje van primeuraardappelen en geroosterde makreel.
  • Gevulde paprika met tzatziki
  • Groenten uit de oven
  • Salade Niçoise
  • Bruschetta met tomaat en aubergine
  • Salade van rundvlees met frambozen
  • Gelei van roze pompelmoes en Campari met vanilleyoghurt en cake
  • Witte asperges met oosterse dressing
  • Pastasalade met artisjokken en radicchio
  • Parijse worteltjes en hun loof
  • Kalfsgebraad met jonge worteltjes
  • Bruschetta met ham en mozzarella
  • Asperges met mousseline van peterselie en een gepocheerd ei.
  • Aardappelpuree met erwtjes en kippenhamburger met verse maïskorrels
  • Gehaktballetjes met tomaat en mozzarella
  • Gestoofde forel met bieslooksaus
  • Tagliolini met pesto, boontjes en aardappelen
  • Aardbeien op spies
  • Rogvleugel met blanke botersaus
  • Videetje van kip met zachte curry
  • Gebakken scholfilet met tomaat en kappertjes
  • Aardappelbrochettes met spek en rozemarijn
  • Salade van vergeten groenten
  • Spinaziesoep
  • Culinaire fietstochten in Noordertuinen van Antwerpen
  • Kip met perzik, paprika en rijst
  • Groentewraps
  • Peultjes met chilipeper, gember en Meritus-filet mignon
  • Gebakken aardappelen met gehaktballetjes
  • Kalfslapjes met geroosterde aardappeltjes
  • Lentesalade met witte asperges en garnalen
  • Roer­bak van as­per­ges en gar­na­len
  • Groentecurry
  • Lamskotelet in kruidenkorst



    Startpagina !
    Eten&Genieten - gezond genieten van eten & drinken

    "Er is geen oprechter liefde dan de liefde voor lekker eten ".... De gast moet op de saus wachten, niet de saus op de gast".... "Een volle buik heeft een gelukkig hoofd" ....

    08-03-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Amandelkoekjes met Boerenjongens



    Amandelkoekjes met Boerenjongens

    Ingrediënten;

    · 75 gr amandelen (geheel, met vlies er nog aan)

    · 200 gr bloem, 2 eieren, 125 gr suiker

    · 1 vanillestokje, 1 th lepel zout

     
    Rozijnen op alcohol (boerenjongens)

    · 1/2 l alcohol voor opleggen van fruit (40°)

    · 1 kaneelstokje, 400 gr rozijnen, 250 gr suiker, 2 dl water



    Bereidingswijze;

    1. Verwarm de oven op 190°

    2. Meng de bloem met de suiker, het zout en de eieren. Snijd de vanillestok in de lengte doormidden en schraap het merg eruit met de punt van een mes. Vermeng het merg in het deeg.

    3. Meng er vervolgens de amandelen door.

    4. Leg een blad bakpapier op je ovenplaat. Stort het deeg erop. Maak 2 zo smal mogelijke worsten. Laat 20 minuten bakken in de voorverwarmde oven van 190°.

    5. Haal het gebak uit de oven en snijd onmiddellijk in schijven van een kleine centimeter dikte. (Je moet dit meteen doen omdat je makkelijk door de amandelen kan snijden als het gebak nog warm is.)

    6. Laat ze afkoelen en bewaar ze in een doos.

    7. Voor de 'boerenjongens': Verwarm het water en los er de suiker in op. Voeg de alcohol eraan toe. Doe de rozijnen, de kaneelstok en het alcoholwater in een weckpot en laat minimum 3 weken staan.

    8. Doop het koekje in de boerenjongens.


    Recept P.Huysentruyt
    Bron; zesta.be


    Categorie:TAART, GEBAK, KOEKJES, CAKE, e.a.
    Tags:amandelen, rozijnen,
    06-03-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Groentewrap met geitenkaas


    Groentewrap met geitenkaas

    4 wraps:
    wit van 1/2 prei, 1/2 rode paprika, 1/2 gele paprika
    1/4 komkommer, 2 rijpe tomaten, 150 g witte champignons    
    100 g verse geitenkaas, chilisaus, 1 dl dressing naar keuze
    een halve bussel koriander.

    Groentewrap met geitenkaas

    Bereidingswijze

    Snij het wit van de prei in julienne en spoel grondig. Snij de komkommer, champignons en tomaat in blokjes. Snij de paprika in flinterdunne reepjes. Bak de wraps, zonder vetstof, in een hete pan. Enkele seconden volstaan. Verdeel de groenten over de wraps, verdeel er de geitenkaas over, de dressing, koriander en de chilisaus. Rol strak op, snij in 2.

    Tip; lekker om mee te nemen.   

    bron; alldaylong.be

     


    Categorie:CALORIEARM, VETARM, INFO, RECEPTEN,
    Tags:Prei, paprika, komkommer, tomaten,champignons,geitenkaas, koriander,
    25-02-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Huisgemaakte oliebollen


    Huisgemaakte oliebollen

    Voor personen; ong. 36 stuks
    • bloemsuiker, 15 cl blond bier, 50 g boter, 3 eieren « L »
    • 50 g griessuiker,, 0,5 koffielepel zout
               Huisgemaakte oliebollen

    Bereiding;
    • Neem het mandje uit de frituurpan en verwarm de olie tot 180°C.
    • Giet ondertussen het bier en 10 cl water in een grote steelpan. Voeg de in stukjes gesneden boter toe, de griessuiker en het zout. Breng aan de kook en neem meteen van het vuur. Voeg de bloem in één keer toe en meng krachtig met een houten lepel tot het deeg een bol vormt die van de bodem loskomt.
    • Voeg de eieren één voor één toe en bewerk het deeg met de mixer tot het dik is maar soepel, een beetje elastisch.
    • Neem telkens één koffielepel deeg ongeveer zo groot als een dikke kers en laat het deeg met behulp van een tweede lepeltje in de warme olie glijden. Laat 6 à 10 oliebollen per keer bakken, afhankelijk van de grootte van de frituurpan. Keer de bollen tijdens het bakken regelmatig met een schuimspaan om zodat ze rondom goudbruin gebakken zijn. Laat ze uitlekken op keukenpapier.
    • Serveer meteen met veel bloemsuiker!

    Tip
    De olie mag niet te heet zijn: de oliebollen zouden te snel bruin bakken en nog lang niet gerezen zijn.

    bron; delhaize.be

    Categorie:PANNEKOEKEN, FLENSJES, WAFELS, ZOETE, HARTIGE, GEVULDE,
    Tags:suiker, bier, eieren,
    24-02-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Aardappelen met zalm-bieslookroom


    Aardappelen met zalm-bieslookroom

    Voor
    personen

    • 750 g aardappelen (licht bloemig), 15 bieslooksprietjes

      150 g gerookte zalm, 0,2 l room,

      1 sjalot, 0,1 l visfond, 0,1 l witte droge wijn, zout, peper
                                       Aardappelen met zalmbieslookroom
    Bereiding 30 - 20 min.

    Halveer de aardappelen, snij grote exemplaren in kwarten en kook ze gaar. Kook ondertussen de wijn, fijngehakte sjalot en fond tot 1/2 dl in, laat het geheel iets afkoelen en roer dan de room erdoor. Hak de bieslook fijn, snij de zalm in reepjes en roer kruiden en zalm door de saus.

    Giet de aardappelen af, laat ze even uitstomen tot ze droog zijn, schep de saus erdoor en dien het gerecht meteen op. Lekker met een salade van beetgaar gekookte sperziebonen, stukjes tomaat, uitgebakken spekjes en een olie-azijn-mosterddressing.

    bron; delhaize.be

    Categorie:VISGERECHTEN, SCHAAL, SCHELPDIEREN,
    Tags:aardappelen, bieslook, zalm,
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Gratin met Oud Brugge

    Gratin met Oud Brugge

     voor 4-6 personen;

    Voor de saus:

    • 75 g bloem, 75 g boter, ¾ l visbouillon,
      250 g gemalen oud brugge kaas,
      een mespuntje peper, zout en muskaatnoot

    Voor de vis:

    • +/- 200 g St. Jacobsnoten (zonder kuit)
    • +/- 200 g zalmfilet
    • +/- 200 g champignons
    • +/- 200 g tijgergarnalen

                                        
    Bereiding:

    De roux maken met bloem en boter, daarna de visbouillon toevoegen en ¾ van de gemalen Oud Brugge of de Brugge Prestige kaas.

    Even bijkruiden.

    De zalmfilet in stukken snijden en samen met de tijgergarnalen, de St. Jacobsnoten en de champignons verdelen over de ovenschaaltjes.

    De saus over de vis gieten en +/- 15 minuten in een voorverwarmde oven van 180°C plaatsen.

    De rest van de gemalen kaas over de schaaltjes verdelen en nog even onder de grill plaatsen tot je een mooie bruine kleur bekomt.

    Tip: Een fruitig wijntje hierbij is op z'n plaats.

    bron; kazenvanbijons.be

    Categorie:VOORGERECHTEN, WARME & KOUDE,
    Tags:zalm, jacobsnoten, champignons, garnalen,
    23-02-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Eenvoudige appeltaart


    Eenvoudige appeltaart

    Een eenvoudige appeltaart met weinig werk.  

    • 7 eetlepels patisseriebloem
    • 7 eetlepels fijne suiker
    • 7 eetlepels olie (geen olijfolie)
    • 7 eetlepels halfvolle melk
    • 2 hele eieren -2 pakjes vanillesuiker
    • 1/2 pakje bakpoeder

    *doe alles in een kom en roer goed onder elkaar *deeg in een ingevette bakvorm doen *appelschijfjes opleggen (deze kan je ook onder het deeg mengen) -oven voorverwarmen op 150°C  en 45 minuten bakken op 170°C

                                        

    Tip; De appelschijfjes kan je boven op de taart leggen of onder het deeg mengen. Als je niet graag werkt met bakpoeder kan je de patisseriebloem vervangen door zelfrijzende bloem.


    door holiday8
    bron; yunomi.be


    Categorie:TAART, GEBAK, KOEKJES, CAKE, e.a.
    Tags:bloem, suiker, melk, appels,
    22-02-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Grondwitloof is echt het beste


    Grondwitloof is echt het beste"


    grondwitloof is echt het beste poll


    grondwitloof is echt het beste poll

    Grondwitloof heeft een aparte erkenning gekregen. "Grondwitloof is dan ook een ware delicatesse ten opzichte van al de rest."


    In België zijn er nu officieel twee soorten witloof. De grondgeteelde soort en al de rest, die in bakken of in water wordt geteeld. "België is het enige land waar grondwitloof wordt gekweekt. Het werd hoog tijd dat we dat op een voetstuk plaatsen", vertelt culinair recensent Dirk De Prins in een krant van Corelio.

    Grondwitloof is het witloof dat in vaste grond is geplant waardoor de wortels rechtstreeks in contact komen met de volle grond, met het oog op het activeren van de groeifase van de witloofkrop, zo laat de officiële definitie althans weten. Al het andere witloof mag zich dus niet langer profileren als grondwitloof. En daar zijn de kwekers enorm blij mee. Hun 'witte goud' vraagt namelijk een boel werk om zo te kweken.

    "Dat watergedoe kan bovendien echt niet tippen aan ons grondwitloof. Ik wil dat zelfs van de daken schreeuwen. Brussels grondwitloof is een van onze weinige internationale paradepaardjes. Elke kans om dat op een voetstuk te plaatsen moeten we grijpen. Volgens de waterkwekers is het wetenschappelijk bewezen dat hun witloof dezelfde samenstelling heeft als grondwitloof. Dat vind ik nu eens klinkklare onzin. De vraag is: hoe fijn is de wetenschappelijke zeef waar je mee werkt? In de aquacultuur krijgen de wortels een uitgekiend mengsel van meststoffen, maar in de grondcultuur zuigt die wortel alles op wat de grond te bieden heeft. Dat is een veel rijker, veel gevarieerder menu", besluit De Prins.

    bron; gva.be

    Categorie:WEETJES OVER VOEDING,
    Tags:witloof,
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Zeewier verlaagt bloeddruk


    Zeewier verlaagt bloeddruk

    Het is een tikje slijmerig, populair bij Japanners en geen sushi zonder dit product: zeewier. De groene draden zien er misschien niet erg eetbaar uit,
    maar ze zijn wel hartstikke goed voor je bloeddruk.

      Onderzoekers van het Ierse Teagasc Food Research Centre legden
      100 studies naar zeewier naast elkaar en kwamen tot de conclusie dat het bloeddrukverlagend werkt. Zeewier bevat veel zogenaamde bio-peptiden, ook gevonden in melk.

      Zeewier in sushi

      Wij zijn vooral bekend met eetbaar zeewier, ook wel 'wakame' genoemd. Dit is de zeewiervariant die je in je miso soepje vindt en die als bladen gedroogd wordt voor sushi (nori).

      Caloriearm

      Zeewier bevat weinig calorieën en het zou een goed product zijn in je strijd tegen de kilo's. Ratten die zeewier kregen, verloren 10 procent van hun gewicht.

      Bron telegraaf.nl

      Categorie:WEETJES OVER VOEDING & GEZONDHEID
      Tags:zeewier,
      Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Eet jezelf een weg naar een gezonde huid


      Eet jezelf een weg naar een gezonde huid


      eet jezelf een weg naar een gezonde huid


      eet jezelf een weg naar een gezonde huid

      In de winter heb je al eens last van een droge, schilferige huid. Enkele voedingstips kunnen je nochtans voorzien van een stralende winterse teint.

      Suikers

      Eet in de winter iets minder suiker dan tijdens de lente, zomer en herfst. Door te veel suiker gaan je collageenvezels namelijk beschadigd raken. "Dat zorgt voor een minder soepele huid en rimpels", aldus Laurent Chemda, verantwoordelijke van bioshop La Feuille in Brussel in Elle.

      Water

      Drink voldoende water, ook in de wintermaanden, om het vochtgehalte in je lichaam en dus ook in je huid op peil te houden. In de winter kan je eventueel opteren voor een water met extra mineralen. Noten zitten bomvol goede vetten, ideaal om uitdroging van de huid te helpen voorkomen. Kies bij voorkeur voor cashew- of pecannoten. Om dezelfde reden eet je best enkele keren per week vette vis.

      Beeld: Photo News

      bron; gva.be


      Categorie:WEETJES OVER VOEDING & GEZONDHEID
      Tags:suiker, noten, vis,
      20-02-2012
      Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Chipolatapudding


      Chipolatapudding

        1 ei ~ 4 eidooiers ~ 100 g suiker ~ 10 g gelatine, geweekt ~ 15 g rum ~
        25 g marasquin ~ 500 ml slagroom ~ 350 g vers fruit + fruit voor garnering (geen kiwi of ananas) ~ 40 g bitterkoekjes, in kleine stukjes

         
        Foto: FieldenFotografie

        Bereidingtijd 40 min. (verdeeld over 2 dagen)

        Klop dag van tevoren het ei met eidooiers en suiker licht en schuimig. Klop het mengsel au bain-marie tot het mengsel bindt. Verwarm in magnetron 80 ml water, los hierin uitgeknepen gelatine op en voeg toe aan eimengsel.
        Roer rum en marasquin erdoor en laat afkoelen.

        Klop slagroom stijf en spatel door eimengsel. Spatel fruit en bitterkoekjes erdoor en doe in een puddingvorm. Laat 1 dag in koelkast rusten zodat de smaken goed op elkaar inwerken. Stort pudding de volgende dag op een serveerschaal en garneer met vers fruit. Lekker met slagroom.

         recept komt uit Topkoks voor Thuiskoks deel 5
        Uitgeverij Lannoo, ISBN 9 789081 789608)

        bron; telegraaf.nl

        Categorie:DESSERTEN, IJS, SORBET, NAGERECHTEN,
        Tags:gelatine, marasquin, slagroom, aardbeien, bitterkoekjes,
        19-02-2012
        Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Supervoedsel: zeewier
         

        Supervoedsel: zeewier

        Welke producten móet je in de kast hebben liggen, wil je een gezonde
        levensstijl aanhangen?
        Goed voor je hart, je bloedvaten, lichaam en geest
         
        Zeewier 
        Foto: Kristin Duvall


          Lekker en gezond

          Zeewier is niet alleen de belangrijkste maar tevens ook de rijkste bron aan mineralen. Onderzoeken wijzen uit dat zeewier onder andere veroudering , een te hoog cholesterolgehalte en overgewicht tegengaat. Ook zou het de vrije radicalen aanpakken die kanker kunnen veroorzaken. Verder bevat zeewier jodium, ijzer, kalk, vitamines en vitamine B12.
          Niet geheel onbelangrijk: het is ook heel lekker.

          Zoveel soorten

          Er zijn honderden soorten zeewier. Sommigen kun je wel eten, anderen niet. De bekendste is Nori, een geperste soort en die wordt ook in sushi gebruikt en dit is demeest bruikbare soort zeewier. Wakame is een bekende soort, die kun je rauw eten. Maar er zijn nog veel meer heerlijke, gezonde, mooie zeegroenten, die gebruikt kunnen worden in soepen, salades, groente-, bonen- en granengerechten.
          Met het zeewierproduct agar-agar kun je zelfs heerlijke desserts maken!

          bron; telegraaf.nl

          Categorie:WEETJES OVER VOEDING & GEZONDHEID
          Tags:zeewier, wakame,
          Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Noedels met norichips
           
           

          Noedels met norichips

            500 g noedels ~ 200 g peultjes ~ 1 grote stronk broccoli, in roosjes ~ 3 el sojasaus ~ 3 el zonnebloemolie ~ 4 velletjes nori zeewier ~ 2-3 el wokolie (gearomatiseerd) ~ 1 el bruine suiker ~ 1 limoen ~ 150 g shii-takes ~ verse basilicum ~ 50 g gezouten cashewnoten

                               
            Bereiding 20 min:

            Bereid noedels volgens verpakking. Stoom of kook peultjes en broccoli 3 minuten in laagje water. Giet en spoel af met koud water en zet apart. Doe 100 ml water in steelpannetje met sojasaus, olie, 2 velletjes zeewier en pureer met staafmixer. De saus wordt lobbig. Maak norichips van andere 2 velletjes nori door ze in scheutje olie in koekenpan maximaal minuut te roosteren, vel paar keer dubbel te vouwen en in sliertjes te knippen. Of rooster nori licht boven gas; verpulver dan velletjes tussen vingers en schep het later door de noedels.

            Verhit in een grote hapjespan of wok de wokolie, voeg de suiker toe en rasp heel fijn de limoen erbij. Snij de shii-takes in brede repen en fruit al omscheppend 2 minuten mee. Giet de saus erbij, breng het geheel aan de kook en schep de noedels en groenten er luchtig doorheen. Doe het vuur uit. Snij een paar takjes basilicum fijn en schep dit ook door de noedels. Strooi de zeewiersliertjes en cashewnoten over de noedels en garneer met nog een paar blaadjes basilicum en partjes limoen.

            Alle recepten komen uit Puur plantaardig.
            Lekker snel, lekker makkelijk, lekker gezond
            (€ 19,95, Karakter Uitgevers, ISBN 978 90 452 0192 4).


            bron; telegraaf.nl

            Categorie:CHINESE, JAPANSE, THAISE GERECHTEN,
            Tags:noedels, peultjes, broccoli,limoen, shii-takes, basilicum, cashewnoten,
            17-02-2012
            Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Papillot van rode poon met sinaasappel en dille


            Papillot van rode poon met sinaasappel en dille

            Voor 4 personen;

            4 rode ponen van elk 400 g, 4 takjes tijm (liefst citroentijm)
            4 takjes rozemarijn, 1 bosje dille, 2 sinaasappels (onbespoten)
            1 citroen (onbespoten), 1 limoen, olijfolie, peper en zout

                                                    image
            Bereidingswijze :

            1. Snijd met een dunschiller de gekleurde schil van de sinaasappelen en de citroen. Versnijd in fijne reepjes. Doe de zeste in een potje en overgiet met koud water. Breng aan de kook en laat 3 minuten koken. Giet af en houd de schilletjes bij.
            2. Verwijder de kieuwen uit de ponen. Peper en zout de vissen aan de buiten- en de binnenzijde. Steek in de buikholte een takje tijm, een takje rozemarijn en een paar takjes dille.
            3. Bestrijk 4 stukken aluminiumfolie met olijfolie. Leg er de vissen op.
            4. Verdeel de zeste van sinaasappel en citroen over de vissen. Bestrooi elke vis met een eetlepel grof gehakte dille.
            5. Plooi de aluminiumfolie een beetje dicht. Besprenkel elke vis met een eetlepel sinaasappelsap en een paar druppels citroensap. Rasp met een fijne rasp wat limoenschil over de vissen. Overgiet elke vis met een streepje olijfolie.
            6. Plooi de papillotten toe en rol de zijkanten op zodat de pakjes luchtdicht zijn. Schuif ze in de voorverwarmde oven die staat afgesteld op 180°C. Laat 16 minuten braden en serveer.
            Tip : Rode poon is een heel fijnzinnige vis waar men veel
                     culinaire kanten mee uitkan.
            bron; visinfo.be

            Categorie:VISGERECHTEN, SCHAAL, SCHELPDIEREN,
            Tags:rode poon,tijm,rozemarijn, sinaasappel,citroen,limoen,
            15-02-2012
            Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Het filmkookboek

             © Borgerhoff & Lamberigts en Kinepolis

            Wie is er geen fan van de hamburger met vanille milkshake uit Pulp Fiction of de Cosmopolitan cocktail van de Sex and the City vrouwen?  Dat moeten de mensen van Kinepolis gedacht hebben toen ze op de proppen kwamen met hun filmkookboek. Ze schreven er niet alleen de  tofste en meest memorabele foodscènes uit bekende films in neer, maar kruidden de verschillende recepten ook stuk voor stuk met pittige weetjes en anekdotes over de films. Kortom, een bron van inspiratie in de keuken en een must-have voor elke filmliefhebber!

            bron, skynet.be


            Categorie:KOOKBOEKEN, KEUKENHULPJES, KEUKENNIEUWTJES,
            Tags:Filmkookboek,
            14-02-2012
            Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De snelle hap broodje kalkoen

            De snelle hap; broodje kalkoen
             

            In When Harry met Sally belanden de twee vrienden bij Katz’s Delicatessen, een beroemde eettent in New York. Terwijl Sally een broodje met kalkoen eet, gaat het gesprek plots over de vraag of mannen al dan niet kunnen horen of een vrouw een orgasme faket. Sally beweert van niet en bewijst haar punt door een orgasme door de ruimte te kreunen, waarop een van de klanten zegt: “Ik wil eten wat zij eet”. Je weet dus wat je te doen staat als je ook wil genieten…

            Voor 4 sandwiches
            8 sneden brood, 4 sneden cheddar
            500 gram kalkoenfilet (vers) of 300 gram gekookte kalkoen in sneetjes
            2 grannysmithappels, 2 tomaten, 1 el mayonaise, 1 el yoghurt
            1 tl vloeibare honing, sap van ½ limoen, 4 blaadjes ijsbergsla

                                            De snelle hap
                                                                                                                    © Borgerhoff & Lamberigts en Kinepolis

            Bereidingstijd: 30 minuten

            Als je met verse kalkoenfilet werkt, snij ze dan in plakjes van 0,5 cm dik.

            Rooster ze kort in de grillpan en kruid met peper en zout. Laat afkoelen.

            Snij de granny smiths zonder te schillen in dunne plakjes tot tegen het klokhuis. Snij nu de plakjes op hun beurt in staafjes. Meng ze met het sap van de limoen om verkleuren tegen te gaan.

            Meng de mayonaise met de yoghurt en honing goed door mekaar.

            Leg 4 sneetjes brood op het werkvlak. Bedek met de blaadjes ijsbergsla.

            Leg hierop de helft van de kalkoenfilet. Hierop komen de kaas en de appelstaafjes. Lepel de dressing over de appeltjes. Aflsuiten met de rest van de kalkoen en de sneetjes brood. Druk lichtjes aan en snij in gelijke driehoeken.

            Tip: Zonder de sla kan je deze sandwich ook lekker even in het tostiapparaat bakken of 5 minuten in een hete oven van 180°.

            bron; skynet.be

            Categorie:CHINEES, OOSTERS,
            Tags:brood, cheddarkaas, kalkoen, appels,tomaten, sla,
            Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.apfelstrudel


            zoet;  apfelstrudel

            In de film Inglourious Basterds loopt kolonel Landa de jonge joodse Shosanna tegen het lijf in een koffiezaak en bestelt een apfelstrudel voor hen beiden. Tijdens het eten wordt de spanning tussen beide personages bijna ondraaglijk. Het gesmak van de kolonel gaat door merg en been en aan het einde van de scène drukt hij zijn smeulende sigaret uit in het gerecht. Het eten van een apfelstrudel zou hierna nooit meer hetzelfde zijn...

            Voor 4 personen
            1 vel bladerdeeg van 20 x 40 cm, 3 goldenappelen
            2 el boter, 2 el broodkruim, 2 el amandelschilfers
            2 el rozijnen, 1 ei, 2 el suiker

                                       Zoet 
                                                                                                     © Borgerhoff & Lamberigts en Kinepolis

            Bereidingstijd: 60 minuten

            Verwarm de oven voor op 200°.

            Haal het deeg uit de verpakking en rol het wat verder uit, maar enkel in de breedte.

            Leg het op een vochtige handdoek.

            Schil de appelen, verwijder het klokhuis en snij in kleine blokjes.

            Laat de boter smelten en laat het broodkruim er even in kleuren.

            Rooster de amandelen onder een grill of in een pan.

            Week de rozijnen een half uurtje in water, opdat ze wat aan volume toenemen. Haal ze uit het water en meng met de appelblokjes en het broodkruim.

            Verdeel dit over het deeg maar laat 1cm van de rand vrij.

            Klop het ei los en strijk de kanten van het deeg in.

            Rol het deeg met behulp van een handdoek strak op zodanig dat een rol ontstaat van ongeveer 40 cm lang.

            Leg op een bakplaat met bakpapier met de sluiting naar onder.

            Bestrijk met het losgeklopt ei.

            Maak met een scherp mes insnijdingen over de volledige lengte.

            Bak gedurende 15 minuten af in een voorverwarmde oven op 200°.

            Serveer lauwwarm met een bolletje vanille-ijs en een toefje slagroom.


            bron; skynet.be

            Categorie:TAART, GEBAK, KOEKJES, CAKE, e.a.
            Tags:bladerdeeg, appels, amandeleb, rozijnen,
            Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Ratatouille
             

            Ratatouille

            In de film Ratatouille maken de rat Remy en keukenhulpje Linguini een traditionele ratatouille voor de restaurantrecensent Anton Ego, ondanks het feit dat het maal beschouwd wordt als ‘simpele boerenkost’. Het eenvoudige, charmante gerecht, levert hen echter een fantastische recensie op!

            Voor 4 personen
            1 grote zoete witte ui, 3 knoflookteentjes, 1 rode paprika
            ½ aubergine, ½ groene courgette, ½ gele courgette
            4 roma tomaten, 5 cl olijfolie, 1 takje tijm, 1 takje rozemarijn
            1 takje oregano, 1 tl fleur de sel

                                        Comfort Food
                                                                   © Borgerhoff & Lamberigts en Kinepolis

            Bereidingstijd: 25 minuten

            Schil de ui, snij middendoor en snij iedere helft nog eens in drie gelijke stukken.

            Snij de paprika middendoor en verwijder de zaadjes. Snij het vruchtvlees in grote stukken.

            Snij de aubergine, gele en groene courgette eveneens in grote gelijke stukken.

            Schil de knoflookteentjes en snij ze middendoor, verwijder de kiem.

            Snij de tomaten in 4 gelijke stukken.

            Doe alle groenten in een kom, bestrooi ze met zout en doe er de takjes tijm, oregano en rozemarijn bij. Giet er de olijfolie over.

            Kruid flink met peper van de molen en meng alles goed door mekaar.

            Leg alle groenten op een ovenplaat.

            Schuif de plaat gedurende 30 minuten in de oven op 160°.

            Haal de ratatouille uit de oven en serveer in aardewerken schaal.

            Perfect bij lamsbout!

            Tip: De ratatouille smaakt ook koud overheerlijk, maar werk ze dan voor het opdienen af met wat extra vierge olijfolie en gesnipperde basilicum. Kan zo op de buffettafel of bij een picknick!

            bron; skynet.be

            Categorie:GROENTEN, GROENTENGERECHTEN,
            Tags:ui, look, paprika, aubergine, courgette, tomaten, kruiden,
            Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Pasta


            Pasta gnocchi

            Een van de meest erotische kookscènes uit de filmgeschiedenis komt uit de
            film The Godfather – Part III, waarin de jonge Vincent zijn nicht Mary
            leert hoe ze gnocchi moet maken. Tijdens het rollen is de spanning tussen hen bijna onhoudbaar. Een tip voor thuis?

            Voor 4 personen

            800 gram aardappelen, 150 gram bloem, 4 eidooiers
            50 gram boter, nootmuskaat, 1 dl room
            1 dl kippenbouillon, 150 gr gorgonzolla, 200 gr Parmezaanse kaas

                               
                                       Pasta 
                                                      
             © Borgerhoff & Lamberigts en Kinepolis

            Bereidingstijd: 30 minuten
            Kook de aardappelen gaar in zout water. Giet ze af en bak ze droog op het vuur. Maak er met een roerzeef puree van. Meng er de boter en de eidooiers door. Kruid met peper van de molen, zout en nootmuskaat. Roer er nu de bloem krachtig door tot je een glad deeg krijgt.
            Voeg eventueel extra bloem toe als het deeg te nat blijft.

            Vul een puitzak met de puree en spuit op een bebloemd werkvlak lange worsten van 1cm diameter.

            Snij de worsten in stukjes van ongeveer 2 cm lang en rol ze vlug tot ‘rugbyballetjes’.

            Duw er met de bolle kant van een vork een reliëf in.

            Laat de kippenbouillon en room even flink doorkoken. Laat er, van het vuur, de gorgonzola in smelten. Kijk de kruiding na.

            Wees voorzichtig met zout, want de kaas maakt de saus al zout.

            Kook de gnocchi in ongeveer 1 minuut gaar in gezouten water. Als ze boven komen drijven, zijn ze gaar. Schep ze er met een schuimspaan uit en doe ze rechtstreeks in de saus.

            Schep de gnocchi in een warm diep bord en schaaf er de Parmezaanse kaas rijkelijk over.

            Tip: Maak een proefballetje voor je de worsten spuit. Neem een klein balletje puree en kook dit even in kokend water. Blijft het balletje intact, dan is het goed. Valt het uit mekaar, voeg er dan wat extra bloem aan toe.

            bron; skynet.be


            Categorie:PASTA'S, ITALIAANSE GERECHTEN,
            Tags:aardappelen, kaas, gorgonzola, parmezaanse,
            Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Veggie & exotisch

            Veggie & exotisch


            In de eerste film van Kill Bill gaat Uma Thurman op zoek naar een smid die een ninja zwaard kan maken voor haar en komt daarbij in een sushibar terecht. De smid heeft namelijk beslist dat hij niet langer voorwerpen wil maken die mensen kunnen doden, maar eerder sushi’s...

            Voor 4 personen
            Sushirijst, Wasabipasta, Norivellen (zwarte zeewiervellen)
            Fijn versneden verse zalm of tonijn
            Wortelreepjes (even geblancheerd)
            Fijne reepjes komkommer, Een sushimatje

            Voor de rijst:
            500 gram sushi rijst, 4 el rijstazijn, 2 tl zout, 2 el suiker

                                          Veggie & exotisch
                                                                                                        
            © Borgerhoff & Lamberigts en Kinepolis

            Bereidingstijd: 50 minuten

            Spoel de rijst en laat even rusten in water. Bereid de rijst volgens de instructies op de verpakking.

            Doorgaans laat je een hoeveelheid rijst koken met een anderhalve keer zoveel water. Zet het vuur eerst hard tot het water kookt, en laat de rijst dan 15 minuten langzaam garen, tot al het water opgenomen is. Hou het deksel op de pot.

            Meng ondertussen de rijstazijn met het zout en de suiker en warm lichtjes op in een pannetje. Laat dit mengsel afkoelen en voeg het toe aan de afgekoelde rijst. Meng alles mooi dooreen met een houten spatel.

            Neem een sushimatje. Neem een half vel zeewier en leg dit met de blinkende kant naar onderen op een sushimatje. Leg er een laagje rijst op en smeer in met een (héél) klein beetje wasabi. Leg daar de wortel, komkommer of vis boven op en rol dit met een matje tot een sushirol. Druk al rollend goed aan, maar zorg ervoor dat het norivel niet scheurt.

            Snij de sushirol in gelijke stukken en serveer koud met een kommetje sojasaus en een kommetje wasabi.

            bron, skynet.be

            Categorie:RIJSTGERECHTEN
            Tags:Sushirijst, Wasabipasta, Norivellen, zalm, wortel, komkommer,
            10-02-2012
            Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Runderfilet met shiitakes en whisky
                   

                  Runderfilet met shiitakes en whisky

                    Voor
            personen;
            • 2 eetlepels citroensap, 2 eetlepels fijngehakte bieslook,
              100 g jonge spinazie, olijfolie, peper en zout,
              4 rundfilets, 200 g shiitakes, 1 sjalot,
              30 cl verse room, 8 cl whisky.

                  Runderfilet met shiitakes en whisky

                  Bereiding;

            • Neem het vlees 30 min. op voorhand uit de koelkast.
            • Zet een grote schotel in de oven en verwarm op th. 3 – 90°C.
            • Snij de shiitakes en de sjalot fijn. Fruit ze op zacht vuur in een grote steelpan met 2 eetlepels olijfolie en het citroensap. Voeg na 5 min. de bieslook en room toe en laat zachtjes sudderen.
            • Verwarm een antikleefpan zonder vetstof op een vrij hoog vuur. Leg er, wanneer de pan heel warm is, de met olijfolie ingesmeerde rundfilets in. Laat ze dichtschroeien (1 min 30’ per kant), zet het vuur lager en bak nog langer afhankelijk van eigen smaak en de dikte van het vlees. Kruid met peper en zout, leg in de warme schotel en zet in de uitgeschakelde oven.
            • Giet de whisky in de pan, roer de aanbaksels los en doe bij de saus in de steelpan. Kruid bij indien nodig.
            • Schik een handvol spinazieblaadjes in het midden van elk bord, leg er de filets bovenop en dien onmiddellijk op. Serveer de saus apart en geef er Country Potatoes bij.

            Variante
            Voor een dikkere saus kan je wat express bindmiddel toevoegen.

            Tip;
            Prik niet in het vlees tijdens het braden, want dan vloeien de vleessappen weg.

            bron; delhaize.be

            Categorie:VLEESGERECHTEN,
            Tags:bieslook, spinazie,rundsvlees, shitakes, champignons, room, sjalot, whisky,


            >

            Blog tegen de regels? Meld het ons!
            Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!