Eten&Genieten - gezond genieten van eten & drinken
08-03-2012
Amandelkoekjes met Boerenjongens
Amandelkoekjes met Boerenjongens
Ingrediënten;
·75 gr amandelen (geheel, met vlies er nog aan)
·200 gr bloem, 2 eieren, 125 gr suiker
·1 vanillestokje, 1 th lepel zout
Rozijnen op alcohol (boerenjongens)
·1/2 l alcohol voor opleggen van fruit (40°)
·1 kaneelstokje, 400 gr rozijnen, 250 gr suiker, 2 dl water
Bereidingswijze;
1.Verwarm de oven op 190°
2.Meng de bloem met de suiker, het zout en de eieren. Snijd de vanillestok in de lengte doormidden en schraap het merg eruit met de punt van een mes. Vermeng het merg in het deeg.
3.Meng er vervolgens de amandelen door.
4.Leg een blad bakpapier op je ovenplaat. Stort het deeg erop. Maak 2 zo smal mogelijke worsten. Laat 20 minuten bakken in de voorverwarmde oven van 190°.
5.Haal het gebak uit de oven en snijd onmiddellijk in schijven van een kleine centimeter dikte. (Je moet dit meteen doen omdat je makkelijk door de amandelen kan snijden als het gebak nog warm is.)
6.Laat ze afkoelen en bewaar ze in een doos.
7.Voor de 'boerenjongens': Verwarm het water en los er de suiker in op. Voeg de alcohol eraan toe. Doe de rozijnen, de kaneelstok en het alcoholwater in een weckpot en laat minimum 3 weken staan.
wit van 1/2 prei, 1/2 rode paprika, 1/2 gele paprika 1/4 komkommer, 2 rijpe tomaten, 150 g witte champignons
100 g verse geitenkaas, chilisaus, 1 dl dressing naar keuze een halve bussel koriander.
Bereidingswijze
Snij het wit van de prei in julienne en spoel grondig. Snij de komkommer, champignons en tomaat in blokjes. Snij de paprika in flinterdunne reepjes. Bak de wraps, zonder vetstof, in een hete pan. Enkele seconden volstaan. Verdeel de groenten over de wraps, verdeel er de geitenkaas over, de dressing, koriander en de chilisaus. Rol strak op, snij in 2.
Neem het mandje uit de frituurpan en verwarm de olie tot 180°C.
Giet ondertussen het bier en 10 cl water in een grote steelpan. Voeg de in stukjes gesneden boter toe, de griessuiker en het zout. Breng aan de kook en neem meteen van het vuur. Voeg de bloem in één keer toe en meng krachtig met een houten lepel tot het deeg een bol vormt die van de bodem loskomt.
Voeg de eieren één voor één toe en bewerk het deeg met de mixer tot het dik is maar soepel, een beetje elastisch.
Neem telkens één koffielepel deeg ongeveer zo groot als een dikke kers en laat het deeg met behulp van een tweede lepeltje in de warme olie glijden. Laat 6 à 10 oliebollen per keer bakken, afhankelijk van de grootte van de frituurpan. Keer de bollen tijdens het bakken regelmatig met een schuimspaan om zodat ze rondom goudbruin gebakken zijn. Laat ze uitlekken op keukenpapier.
Serveer meteen met veel bloemsuiker!
Tip De olie mag niet te heet zijn: de oliebollen zouden te snel bruin bakken en nog lang niet gerezen zijn.
Halveer de aardappelen, snij grote exemplaren in kwarten en kook ze gaar. Kook ondertussen de wijn, fijngehakte sjalot en fond tot 1/2 dl in, laat het geheel iets afkoelen en roer dan de room erdoor. Hak de bieslook fijn, snij de zalm in reepjes en roer kruiden en zalm door de saus.
Giet de aardappelen af, laat ze even uitstomen tot ze droog zijn, schep de saus erdoor en dien het gerecht meteen op. Lekker met een salade van beetgaar gekookte sperziebonen, stukjes tomaat, uitgebakken spekjes en een olie-azijn-mosterddressing.
*doe alles in een kom en roer goed onder elkaar *deeg in een ingevette bakvorm doen *appelschijfjes opleggen (deze kan je ook onder het deeg mengen) -oven voorverwarmen op 150°C en 45 minuten bakken op 170°C
Tip; De appelschijfjes kan je boven op de taart leggen of onder het deeg mengen. Als je niet graag werkt met bakpoeder kan je de patisseriebloem vervangen door zelfrijzende bloem.
Het is een tikje slijmerig, populair bij Japanners en geen sushi zonder dit product: zeewier. De groene draden zien er misschien niet erg eetbaar uit, maar ze zijn wel hartstikke goed voor je bloeddruk.
Foto: Flickr.com Jeff Kubina
Bloeddrukverlagend
Onderzoekers van het Ierse Teagasc Food Research Centre legden 100 studies naar zeewier naast elkaar en kwamen tot de conclusie dat het bloeddrukverlagend werkt. Zeewier bevat veel zogenaamde bio-peptiden, ook gevonden in melk.
Zeewier in sushi
Wij zijn vooral bekend met eetbaar zeewier, ook wel 'wakame' genoemd. Dit is de zeewiervariant die je in je miso soepje vindt en die als bladen gedroogd wordt voor sushi (nori).
Caloriearm
Zeewier bevat weinig calorieën en het zou een goed product zijn in je strijd tegen de kilo's. Ratten die zeewier kregen, verloren 10 procent van hun gewicht.
Bron telegraaf.nl
Categorie:WEETJES OVER VOEDING & GEZONDHEID Tags:zeewier,
Eet jezelf een weg naar een gezonde huid
Eet jezelf een weg naar een gezonde huid
In de winter heb je al eens last van een droge, schilferige huid. Enkele voedingstips kunnen je nochtans voorzien van een stralende winterse teint.
Suikers
Eet in de winter iets minder suiker dan tijdens de lente, zomer en herfst. Door te veel suiker gaan je collageenvezels namelijk beschadigd raken. "Dat zorgt voor een minder soepele huid en rimpels", aldus Laurent Chemda, verantwoordelijke van bioshop La Feuille in Brussel in Elle.
Water
Drink voldoende water, ook in de wintermaanden, om het vochtgehalte in je lichaam en dus ook in je huid op peil te houden. In de winter kan je eventueel opteren voor een water met extra mineralen. Noten zitten bomvol goede vetten, ideaal om uitdroging van de huid te helpen voorkomen. Kies bij voorkeur voor cashew- of pecannoten. Om dezelfde reden eet je best enkele keren per week vette vis.
Beeld: Photo News
bron; gva.be
Categorie:WEETJES OVER VOEDING & GEZONDHEID Tags:suiker, noten, vis,
20-02-2012
Chipolatapudding
Chipolatapudding
nodig:
1 ei ~ 4 eidooiers ~ 100 g suiker ~ 10 g gelatine, geweekt ~ 15 g rum ~ 25 g marasquin ~ 500 ml slagroom ~ 350 g vers fruit + fruit voor garnering (geen kiwi of ananas) ~ 40 g bitterkoekjes, in kleine stukjes
Foto: FieldenFotografie
Bereidingtijd 40 min.
(verdeeld over 2 dagen)
Klop dag van tevoren het ei met eidooiers en suiker licht en schuimig. Klop het mengsel au bain-marie tot het mengsel bindt. Verwarm in magnetron 80 ml water, los hierin uitgeknepen gelatine op en voeg toe aan eimengsel. Roer rum en marasquin erdoor en laat afkoelen.
Klop slagroom stijf en spatel door eimengsel. Spatel fruit en bitterkoekjes erdoor en doe in een puddingvorm. Laat 1 dag in koelkast rusten zodat de smaken goed op elkaar inwerken. Stort pudding de volgende dag op een serveerschaal en garneer met vers fruit. Lekker met slagroom.
recept komt uit Topkoks voor Thuiskoks deel 5 Uitgeverij Lannoo, ISBN 9 789081 789608)
Welke producten móet je in de kast hebben liggen, wil je een gezonde levensstijl aanhangen? Goed voor je hart, je bloedvaten, lichaam en geest
Foto: Kristin Duvall
Zeewier is in Europa veel minder bekend dan in landen als Japan en Korea. Het kan als groente worden gegeten, maar ook worden gebruikt als decoratie.
Lekker en gezond
Zeewier is niet alleen de belangrijkste maar tevens ook de rijkste bron aan mineralen. Onderzoeken wijzen uit dat zeewier onder andere veroudering , een te hoog cholesterolgehalte en overgewicht tegengaat. Ook zou het de vrije radicalen aanpakken die kanker kunnen veroorzaken. Verder bevat zeewier jodium, ijzer, kalk, vitamines en vitamine B12. Niet geheel onbelangrijk: het is ook heel lekker.
Zoveel soorten
Er zijn honderden soorten zeewier. Sommigen kun je wel eten, anderen niet. De bekendste is Nori, een geperste soort en die wordt ook in sushi gebruikt en dit is demeest bruikbare soort zeewier. Wakame is een bekende soort, die kun je rauw eten. Maar er zijn nog veel meer heerlijke, gezonde, mooie zeegroenten, die gebruikt kunnen worden in soepen, salades, groente-, bonen- en granengerechten. Met het zeewierproduct agar-agar kun je zelfs heerlijke desserts maken!
bron; telegraaf.nl
Categorie:WEETJES OVER VOEDING & GEZONDHEID Tags:zeewier, wakame,
Noedels met norichips
Noedels met norichips
Voor 5-6 personen:
500 g noedels ~ 200 g peultjes ~ 1 grote stronk broccoli, in roosjes ~ 3 el sojasaus ~ 3 el zonnebloemolie ~ 4 velletjes nori zeewier ~ 2-3 el wokolie (gearomatiseerd) ~ 1 el bruine suiker ~ 1 limoen ~ 150 g shii-takes ~ verse basilicum ~ 50 g gezouten cashewnoten
Bereiding 20 min:
Bereid noedels volgens verpakking. Stoom of kook peultjes en broccoli 3 minuten in laagje water. Giet en spoel af met koud water en zet apart. Doe 100 ml water in steelpannetje met sojasaus, olie, 2 velletjes zeewier en pureer met staafmixer. De saus wordt lobbig. Maak norichips van andere 2 velletjes nori door ze in scheutje olie in koekenpan maximaal minuut te roosteren, vel paar keer dubbel te vouwen en in sliertjes te knippen. Of rooster nori licht boven gas; verpulver dan velletjes tussen vingers en schep het later door de noedels.
Verhit in een grote hapjespan of wok de wokolie, voeg de suiker toe en rasp heel fijn de limoen erbij. Snij de shii-takes in brede repen en fruit al omscheppend 2 minuten mee. Giet de saus erbij, breng het geheel aan de kook en schep de noedels en groenten er luchtig doorheen. Doe het vuur uit. Snij een paar takjes basilicum fijn en schep dit ook door de noedels. Strooi de zeewiersliertjes en cashewnoten over de noedels en garneer met nog een paar blaadjes basilicum en partjes limoen.
Alle recepten komen uit Puur plantaardig. Lekker snel, lekker makkelijk, lekker gezond ( 19,95, Karakter Uitgevers, ISBN 978 90 452 0192 4).
Snijd met een dunschiller de gekleurde schil van de sinaasappelen en de citroen. Versnijd in fijne reepjes. Doe de zeste in een potje en overgiet met koud water. Breng aan de kook en laat 3 minuten koken. Giet af en houd de schilletjes bij.
Verwijder de kieuwen uit de ponen. Peper en zout de vissen aan de buiten- en de binnenzijde. Steek in de buikholte een takje tijm, een takje rozemarijn en een paar takjes dille.
Bestrijk 4 stukken aluminiumfolie met olijfolie. Leg er de vissen op.
Verdeel de zeste van sinaasappel en citroen over de vissen. Bestrooi elke vis met een eetlepel grof gehakte dille.
Plooi de aluminiumfolie een beetje dicht. Besprenkel elke vis met een eetlepel sinaasappelsap en een paar druppels citroensap. Rasp met een fijne rasp wat limoenschil over de vissen. Overgiet elke vis met een streepje olijfolie.
Plooi de papillotten toe en rol de zijkanten op zodat de pakjes luchtdicht zijn. Schuif ze in de voorverwarmde oven die staat afgesteld op 180°C. Laat 16 minuten braden en serveer.
Tip :Rode poon is een heel fijnzinnige vis waar men veel culinaire kanten mee uitkan.
Wie is er geen fan van de hamburger met vanille milkshake uit Pulp Fiction of de Cosmopolitan cocktail van de Sex and the City vrouwen? Dat moeten de mensen van Kinepolis gedacht hebben toen ze op de proppen kwamen met hun filmkookboek. Ze schreven er niet alleen de tofste en meest memorabele foodscènes uit bekende films in neer, maar kruidden de verschillende recepten ook stuk voor stuk met pittige weetjes en anekdotes over de films. Kortom, een bron van inspiratie in de keuken en een must-have voor elke filmliefhebber!
In When Harry met Sally belanden de twee vrienden bij Katzs Delicatessen, een beroemde eettent in New York. Terwijl Sally een broodje met kalkoen eet, gaat het gesprek plots over de vraag of mannen al dan niet kunnen horen of een vrouw een orgasme faket. Sally beweert van niet en bewijst haar punt door een orgasme door de ruimte te kreunen, waarop een van de klanten zegt: Ik wil eten wat zij eet. Je weet dus wat je te doen staat als je ook wil genieten
Voor 4 sandwiches 8 sneden brood, 4 sneden cheddar 500 gram kalkoenfilet (vers) of 300 gram gekookte kalkoen in sneetjes 2 grannysmithappels, 2 tomaten, 1 el mayonaise, 1 el yoghurt 1 tl vloeibare honing, sap van ½ limoen, 4 blaadjes ijsbergsla
Als je met verse kalkoenfilet werkt, snij ze dan in plakjes van 0,5 cm dik.
Rooster ze kort in de grillpan en kruid met peper en zout. Laat afkoelen.
Snij de granny smiths zonder te schillen in dunne plakjes tot tegen het klokhuis. Snij nu de plakjes op hun beurt in staafjes. Meng ze met het sap van de limoen om verkleuren tegen te gaan.
Meng de mayonaise met de yoghurt en honing goed door mekaar.
Leg 4 sneetjes brood op het werkvlak. Bedek met de blaadjes ijsbergsla.
Leg hierop de helft van de kalkoenfilet. Hierop komen de kaas en de appelstaafjes. Lepel de dressing over de appeltjes. Aflsuiten met de rest van de kalkoen en de sneetjes brood. Druk lichtjes aan en snij in gelijke driehoeken.
Tip: Zonder de sla kan je deze sandwich ook lekker even in het tostiapparaat bakken of 5 minuten in een hete oven van 180°.
In de film Inglourious Basterds loopt kolonel Landa de jonge joodse Shosanna tegen het lijf in een koffiezaak en bestelt een apfelstrudel voor hen beiden. Tijdens het eten wordt de spanning tussen beide personages bijna ondraaglijk. Het gesmak van de kolonel gaat door merg en been en aan het einde van de scène drukt hij zijn smeulende sigaret uit in het gerecht. Het eten van een apfelstrudel zou hierna nooit meer hetzelfde zijn...
Voor 4 personen 1 vel bladerdeeg van 20 x 40 cm, 3 goldenappelen 2 el boter, 2 el broodkruim, 2 el amandelschilfers 2 el rozijnen, 1 ei, 2 el suiker
In de film Ratatouille maken de rat Remy en keukenhulpje Linguini een traditionele ratatouille voor de restaurantrecensent Anton Ego, ondanks het feit dat het maal beschouwd wordt als simpele boerenkost. Het eenvoudige, charmante gerecht, levert hen echter een fantastische recensie op!
Voor 4 personen 1 grote zoete witte ui, 3 knoflookteentjes, 1 rode paprika ½ aubergine, ½ groene courgette, ½ gele courgette 4 roma tomaten, 5 cl olijfolie, 1 takje tijm, 1 takje rozemarijn 1 takje oregano, 1 tl fleur de sel
Schil de ui, snij middendoor en snij iedere helft nog eens in drie gelijke stukken.
Snij de paprika middendoor en verwijder de zaadjes. Snij het vruchtvlees in grote stukken.
Snij de aubergine, gele en groene courgette eveneens in grote gelijke stukken.
Schil de knoflookteentjes en snij ze middendoor, verwijder de kiem.
Snij de tomaten in 4 gelijke stukken.
Doe alle groenten in een kom, bestrooi ze met zout en doe er de takjes tijm, oregano en rozemarijn bij. Giet er de olijfolie over.
Kruid flink met peper van de molen en meng alles goed door mekaar.
Leg alle groenten op een ovenplaat.
Schuif de plaat gedurende 30 minuten in de oven op 160°.
Haal de ratatouille uit de oven en serveer in aardewerken schaal.
Perfect bij lamsbout!
Tip: De ratatouille smaakt ook koud overheerlijk, maar werk ze dan voor het opdienen af met wat extra vierge olijfolie en gesnipperde basilicum. Kan zo op de buffettafel of bij een picknick!
Een van de meest erotische kookscènes uit de filmgeschiedenis komt uit de film The Godfather Part III, waarin de jonge Vincent zijn nicht Mary leert hoe ze gnocchi moet maken. Tijdens het rollen is de spanning tussen hen bijna onhoudbaar. Een tip voor thuis?
Bereidingstijd: 30 minuten Kook de aardappelen gaar in zout water. Giet ze af en bak ze droog op het vuur. Maak er met een roerzeef puree van. Meng er de boter en de eidooiers door. Kruid met peper van de molen, zout en nootmuskaat. Roer er nu de bloem krachtig door tot je een glad deeg krijgt. Voeg eventueel extra bloem toe als het deeg te nat blijft.
Vul een puitzak met de puree en spuit op een bebloemd werkvlak lange worsten van 1cm diameter.
Snij de worsten in stukjes van ongeveer 2 cm lang en rol ze vlug tot rugbyballetjes.
Duw er met de bolle kant van een vork een reliëf in.
Laat de kippenbouillon en room even flink doorkoken. Laat er, van het vuur, de gorgonzola in smelten. Kijk de kruiding na.
Wees voorzichtig met zout, want de kaas maakt de saus al zout.
Kook de gnocchi in ongeveer 1 minuut gaar in gezouten water. Als ze boven komen drijven, zijn ze gaar. Schep ze er met een schuimspaan uit en doe ze rechtstreeks in de saus.
Schep de gnocchi in een warm diep bord en schaaf er de Parmezaanse kaas rijkelijk over.
Tip: Maak een proefballetje voor je de worsten spuit. Neem een klein balletje puree en kook dit even in kokend water. Blijft het balletje intact, dan is het goed. Valt het uit mekaar, voeg er dan wat extra bloem aan toe.
In de eerste film van Kill Bill gaat Uma Thurman op zoek naar een smid die een ninja zwaard kan maken voor haar en komt daarbij in een sushibar terecht. De smid heeft namelijk beslist dat hij niet langer voorwerpen wil maken die mensen kunnen doden, maar eerder sushis...
Voor 4 personen Sushirijst, Wasabipasta, Norivellen (zwarte zeewiervellen) Fijn versneden verse zalm of tonijn Wortelreepjes (even geblancheerd) Fijne reepjes komkommer, Een sushimatje
Voor de rijst: 500 gram sushi rijst, 4 el rijstazijn, 2 tl zout, 2 el suiker
Spoel de rijst en laat even rusten in water. Bereid de rijst volgens de instructies op de verpakking.
Doorgaans laat je een hoeveelheid rijst koken met een anderhalve keer zoveel water. Zet het vuur eerst hard tot het water kookt, en laat de rijst dan 15 minuten langzaam garen, tot al het water opgenomen is. Hou het deksel op de pot.
Meng ondertussen de rijstazijn met het zout en de suiker en warm lichtjes op in een pannetje. Laat dit mengsel afkoelen en voeg het toe aan de afgekoelde rijst. Meng alles mooi dooreen met een houten spatel.
Neem een sushimatje. Neem een half vel zeewier en leg dit met de blinkende kant naar onderen op een sushimatje. Leg er een laagje rijst op en smeer in met een (héél) klein beetje wasabi. Leg daar de wortel, komkommer of vis boven op en rol dit met een matje tot een sushirol. Druk al rollend goed aan, maar zorg ervoor dat het norivel niet scheurt.
Snij de sushirol in gelijke stukken en serveer koud met een kommetje sojasaus en een kommetje wasabi.
2eetlepelscitroensap,2eetlepelsfijngehakte bieslook, 100gjonge spinazie, olijfolie,peper en zout, 4rundfilets,200gshiitakes,1sjalot, 30clverse room,8clwhisky.
Bereiding;
Neem het vlees 30 min. op voorhand uit de koelkast.
Zet een grote schotel in de oven en verwarm op th. 3 90°C.
Snij de shiitakes en de sjalot fijn. Fruit ze op zacht vuur in een grote steelpan met 2 eetlepels olijfolie en het citroensap. Voeg na 5 min. de bieslook en room toe en laat zachtjes sudderen.
Verwarm een antikleefpan zonder vetstof op een vrij hoog vuur. Leg er, wanneer de pan heel warm is, de met olijfolie ingesmeerde rundfilets in. Laat ze dichtschroeien (1 min 30 per kant), zet het vuur lager en bak nog langer afhankelijk van eigen smaak en de dikte van het vlees. Kruid met peper en zout, leg in de warme schotel en zet in de uitgeschakelde oven.
Giet de whisky in de pan, roer de aanbaksels los en doe bij de saus in de steelpan. Kruid bij indien nodig.
Schik een handvol spinazieblaadjes in het midden van elk bord, leg er de filets bovenop en dien onmiddellijk op. Serveer de saus apart en geef er Country Potatoes bij.
Variante Voor een dikkere saus kan je wat express bindmiddel toevoegen.
Tip; Prik niet in het vlees tijdens het braden, want dan vloeien de vleessappen weg.